Egyenruhát az iskolákba!
2010. szeptember 16. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Egyenruhát az iskolákba!

 

  Most, hogy a Nemzeti Tanévnyitó után már Nemzeti Oktatás folyik az iskolákban, hadd járuljak hozzá egy igazán konzervatív javaslattal a hoffmanni reformokhoz: legyenek újra egyenruhák az iskolákban! Nem megijedni.

  Nagy-Britanniában járva ismét feltűntek azok a bizonyos jellegzetességek, amik a szigetországot olyan egyedivé és a magunkfajták számára vonzóvá teszik. Ezek közé tartoznak az iskolai egyenruhák is. Annak idején, angliai cserediákként egy szerényebb kisvárosi famíliánál laktunk, két fiúgyerek volt a háznál. Reggelente mi a kilencvenes évek elején szokásos edzőcipőben meg béna pulóverben indultunk az iskolabuszhoz, míg a család délutánonként egyébként suhogós melegítőben gameboyozó és videózó fiai jól szabott öltönyben és nyakkendőben feszítve sétáltak mellettünk. És persze a helyi kiscsajok is csinos szoknyában mentek az iskolába. Nem volt nagy dolog, de valahogy kissrácként is átéreztük, hogy itt bizony valamilyen hagyomány és intézmény össznépi tiszteletével állunk szemben.

  Snitt: az egyik este a BBC 2-n épp arról ment egy riportműsor, hogy kell-e vagy sem az egyenruha az angol iskolákba. A megszólalók többsége az egyenruha mellett tette le a voksát, de az ellenvéleményként megszólaltatott, nyilván liberális pszichológusnő is csak annyit mondott: nincs baj az egyenruhával, de azért egyébként ne akadályozzák meg a gyerek önmegvalósítását.

  Régi keletű vita ez azokban az országokban, ahol általánosan elterjedt az iskolai egyenruha használata.

 

  Melyek is az érvek az iskolai egyenruha mellett? Hecceljünk liberálisokat!

  1. A komolyság: az azonos ruhába öltöztetett gyerekek megtanulják, hogy egy intézményhez tartoznak, egy épületbe lépnek be, ahol fegyelmezetten és felelősséggel kell viselkedni, hiszen ettől az intézménytől kapnak majd tudást és felhatalmazást a továbbtanulásra és a felnőtt létre. Egyesek szerint az egyenruha bevezetése javít a tanulók fegyelmén, odafigyelésén, hiszen így nem feltétlenül egymás ruhadarabjait lesik a menőségre vágyó srácok a két csengetés között. Vannak, akik persze vitatják ezt, mondván: az egyenruha nem javít a fegyelmen. A bennem élő józan paraszt nem így gondolja.

  2. Az identitás: hanyatló korunk identitásválságban szenved - olvashatjuk megannyi esszében, tanulmányban, tankönyvben és publicisztikákban, ugye. Na most, egy jól működő, jó szellemiségű iskola (legyen bármilyen irányzat híve) képes identitást adni tanulóinak, amely gyerekkorukban és egész életükben hozzátesz valamit személyiségükhöz. Egy egyedi, iskolai színekkel és címerrel ellátott egyenruha, zakó vagy pulóver is hozzájárulhat közösségek képződéséhez (amik amúgy is létrejönnek, csak mondjuk különböző popsztárok vagy akcióhősök iránti rajongás mentén). Arról nem is szólva, hogy milyen jó kis bandázásokhoz adhat okot egy-egy kisebb település különböző iskoláihoz való tartozás.

  3. Az elegancia: amikor iskolai egyenruhákról beszélek, nem a megboldogult Kádár-kor kék műszálas köpenyeire, hanem zakókra, mellényekre, nyakkendőkre, blézerekre gondolok, amiket Nagy-Britanniában vagy éppen Japánban hordanak a tanulók. Ezek viselése időben belevési a gyerekek fejébe, hogy bizonyos helyeken máshogy kell megjelenni, mint az otthoni homokozóban. És bizonyos helyeken, bizonyos időkben illik adni magunkra. Ez is gyógyír lehetne arra a jelenségre, amely a minap szemlézett Fortepan-fotóoldalon (és annak alkotójával készült interjúnkban) is felbukkant: Magyarország szellemi és fizikai elprolisodásáról van szó, amikor is a régi szép időkkel szemben már a vasárnap délutánt is suhogós melegítőben tölti az utcán a lakosság. Arról a nem elhanyagolható tényről se feledkezzünk meg, hogy a család kicsi fia már nyolcévesen megtanulja a nyakkendő megkötését, és nem kell még a diploma átadására is apukának megkötnie a nyakkendőt.

  Mik az érvek az egyenruha ellen?

  A legfőbb érv nyilván az, hogy egyformaságra kárhoztatja a diákokat. Nos, ez csak részben van így: jellemzően minden iskola maga határozhatja meg egyenruháját, tehát legfeljebb egy-egy intézményen belül viselnek egyforma ruhát, és azt is csak a tanítás idejére. Senki nem akadályozza meg, hogy a délutáni szabadidőben meg a hétvégi bulikban azt vegyenek fel, amit akarnak.

  Az egyéniséget féltők el szokták felejteni, hogy ha nem egyenruhát viselnek, akkor általában a legújabb divat szerinti öltözködés az iskolások örök vágya, ami épp hogy nem szabad döntés dolga, hanem nagyon érzékeny és kényszerítő erejű igazodásra kötelezi a srácokat. A menőség-nem menőség kérdése, a gazdagabb és szegényebb családok anyagi lehetőségeinek különbsége miatti frusztrációkon sokkat csökkenthet az iskolai egyenruha bevezetése.

  Az ellenzők egyik érve az is, hogy az iskolai egyenruha drága: na persze, mert a Bershka, a Retro Jeans meg a New Yorker olyan kedvező árú a tizenévesek (vagyis a szüleik) számára, a különböző kiegészítőkről nem is beszélve. A Telegraph épp arról számol be, hogy az elmúlt években felére estek az egyenruhák árai Nagy-Britanniában.

  És hogy zavarja-e az egyenruha az iskolások önmegvalósítását, önkiteljesítését? Persze, ez korlátokat állít. De kell-e azt hangsúlyozni egy magát konzervatívnak tartó blogon, hogy korlátokra szükség van? És nem is biztos, hogy olyan egyértelműen az egyenruhák ellen lennének a fiatalok, és sokan megszeretnék ezeket a ruhadarabokat. Lázadók persze lennének, mindig is voltak - most is vannak! - akiknek soha nem lesz elég laza az iskolai szabályozás. Majd kinövik. Vagy kibuknak, és majd az élet tanítja fegyelemre őket.

Nyugi, ők csak a Girls Aloud tagjai

  Nagy-Britanniában, ahol lecsúszottabb környékeken különösen elvadultak az iskolai közállapotok, maga a baloldali munkáspárti kormány vezetett be még tavaly szigorításokat az egyenruha terén - az akkori kulturális államtitkár szerint az old school öltözékek segíthetik helyreállítani az iskola megtépázott tekintélyét.

  Magyarországon közmegegyezésnek tekinthető, hogy az elmúlt években sokat romlott a közoktatás színvonala. Nálunk jellemzően nincsenek egyenruhák (nem is tudom, vannak-e valahol). Tudom, az oktatás számos akut problémája fontosabb ennél. Magam előtt látom a munkahelyükért aggódó, sokat güriző tanárokat és a gyereknevelésben fáradozó szülőket, ahogy a fejüket fogják egy ilyen fölöslegesnek tűnő javaslat hallatán. Mégis, mégis úgy vélem, hogy az valahol javítani tudna a jelenlegi helyzeten.

  És persze nem az lenne a megoldás, hogy a kormányzat kötelezően írjon elő egységes ruházatot a diákoknak. Maguknak az iskolai közösségeknek (ha még léteznek ilyenek) kellene ráébredniük a lehetőségekre, nekik kellene (újra) felfedezni saját hagyományaikat, színeiket, címereiket, egyéb összetartó szimbólumaikat. Én csak a siófoki négyes számú általánosba jártam. Mit nem adtam volna, hogyha a Szépvölgyiek egyenruhájában bandáztunk volna a Belvárosiak ellen akkoriban... Egy elképzelt régi-új Magyarországon akár az iskolai egyenruhák is újra megjelenhetnének. Csak nyernénk velük, nem vesztenénk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr782296259

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egyenruha a magyar közoktatásban 2010.10.07. 10:46:25

Nagy forradalmár vagyok. Az általános iskolában majdnem kizártak az Úttörőszövetségből, mert avatáskor játszottam a "vörös zászló egy darabjával", középiskolában nem voltam hajlandó köpenyt hordani, sőt az igazgatónő az iskolarádióban tiltott...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.09.16. 07:28:52

Engem ugyan egyáltalán nem heccelsz, ergé.
Tőlem amúgy lehetne egyenruha az iskolákban. Egyetlen bajom van vele, hogy elfelejted: ez itt Magyarország.
Megkérdezném tőled: mikor jártál szülői értekezleten, vagy szülői munkaközösségben utoljára?
Borítékolom neked: az iskolai egyenruhából is szánalmas moneyparade-ot faragnának.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.09.16. 07:43:58

"A legfőbb érv nyilván az, hogy egyformaságra kárhoztatja a diákokat."

Az igazi uniformizmus sokkal inkább a magyar tinilányok divatmajmoló és brutálisan provinciális öltözködési stílusában érhető tetten.

És mi lesz a bocskai sapkákkal? :))
Azok még a hatvanas években is léteztek.

Presszós Laci 2010.09.16. 07:44:26

@El Topo (Sgt. Elias): Ráadásul napjaink szülői mind voltak kisdobosok, úttörők, és hát gyűlölték az egészet, mint a szart, és feltételeznék, hogy egyenruhát adni a gyerekekre egyenlő valami hasonló faszsággal, mint amiben nekik volt részük.

eloszto · http://eloszto.hu 2010.09.16. 08:09:22

A legfontosabb érv kimaradt: egyenlővé teszi a diákokat, elmossa az anyagi határvonalakat, senkinek sem kell szégyenkeznie, amiért nem Nike vagy épp Armani a pólója.

Én is voltam kisdobos, és kék köpenyt hordtam. Túléltem, semmi lelki traumát nem okozott.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.09.16. 08:12:44

Nem rossz ötlet, csak sajnos kisebb körökön kívül megvalósíthatatlan. Kezdjük talán a nyakkendővel: nagy az esélye, hogy apuka sem tud nyakkendőt kötni, mert már ő sem tanulta meg. Tegyük még hozzá az említett elprolisodást és a vizuális kultúra állapotát - biztos, hogy az újonnan bevezetett egyenruhák elegánsak, és nem fájdalmasan kínosak, a kezdetektől taplóstílusúak lennének?

Természetesen az iskoláknak meg kell adni a jogot, hogy saját öltözködési szabályokat vezessenek be. Ha néhány jobb gimnázium elkezdi következetesen és nem trehány módon alkalmazni, ezzel elválasztják a búzát az ocsútól, és már csak az irigység és utánzásvágy miatt is követőkre találnak.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.16. 08:17:36

@eloszto: "A legfontosabb érv kimaradt: egyenlővé teszi a diákokat, elmossa az anyagi határvonalakat, senkinek sem kell szégyenkeznie, amiért nem Nike vagy épp Armani a pólója."

nem maradt ki :)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.16. 08:24:45

Inkább egyenruha mint egyenkinnapuppommegfélseggemfelfázokaztánnemleszgyerekemdeszexivagyok csiniruha a lányokon.
Komolyan. Feleségem tanárnő, nem egy eset volt már az iskolában és lesz még sajnos.
Ja, és fogy a magyar állítólag.

Roltii 2010.09.16. 08:25:09

Nálunk (veres péter gimi) első két évben kötelező volt a valamilyen köppeny, aztán két évig munkásköppeny (az a retek kék dzsuva), viszont utána 4 évig egyenmellény volt, jah és persze mindig papucs. A mellény mint olyan nem volt rossz, azt leszámítva, hogy egy darabunk volt végig a 4 évre:D
Az anyagi különbségeket nem mossa el, se ez se az egyenruha. Az látszódni fog a frizurán, a kiegészítőkön vagy akár a cipőn de még ott az óra is....

Nekem a bajom az árakkal van, hogy valszeg legalább 2 váltás cucc kell, ami el is használódik, úgyhogy folyamatosan kell újakat venni, így pedig elég drágává válik az egész. Alacsonyabb évfolyamakon meg persze még ki is növik. Angliában az iskoláztatásnak komoly költségei lehetnek, ott gondolom ezt belekalkulálják, itthon ahol azon lovagolnak, hogy ingyenes közoktatásban miért kell fizetni a könyvekért, itt nicns mit tenni.
Az egyenruha egy baromi jó ötlet, de ehhez még fel kell nőnie Magyarországnak...de remélem pár év múlva egyre gyakoribb lesz... és akkor idős fejjel lehet majd nézni a kis egyenruhás csajokat mint a japánoknál:D

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.09.16. 08:30:02

@Roltii:
Érdemes lenne megnézni azért egy költség-kalkulációt, sok százas megrendelésnél egész elfogadható árak is születhetnek, hiszen nem kasmírból készülnének az öltönyök.

ucsacsu 2010.09.16. 08:33:22

Látom,van szabó rokonod:::)))))

zhaoman 2010.09.16. 08:44:00

A legfontosabb érv:

az egyenruhában lévő diákot ne szolgálják ki a kocsmákban, ha mégis, akkor az ilyen helyeket zárják be!

Tajvanon még egyedi azonosító szám is van az egyenruhákon, egyentáskákon. Az így felöltözött diák szerintem kevésbé hajlamos a garázdaságra a járműveken és a köztereken.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.09.16. 08:52:25

Nagyon jó ötlet. Kezdetben talán elég lenen az egyházi iskolákban bevezetni. Viszont óriási bőgést rendezne a liberális médiahorda. Már a hoffmanni reformokat is igen nehezen viselik, lásd index-közeli tumbászcsürhe.

k trout 2010.09.16. 08:56:01

Sőt! Járjanak az anyukák és apukák is egyenkocsival, mert milyen frusztráló már, hogy az egyik gyerek családjának csak Suzukira futja, a másik meg Audival furikázik. De lehetne egyenfrizura is, és lehetőleg senki ne beszéljen arról, hol nyaralt, mert szegény gyerek még megtudja, hogy a másiknak gazdagabbak a szülei.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.09.16. 08:58:57

igen. abszolút.
mikor is tűntek el? a 60as évek végén még volt sapka, a kezdetén pedig talán még egyenkabát is.
és miért tűntek el? a köpeny hanyatlásának történetét ismerjük, de az első lépés a libsi szakadék felé, a falon ütött rés, a gimnáziumi egyenruha elhagyása volt.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.09.16. 09:01:13

remélem kikerül a poszt a címlapra, kíváncsi vagyok e a gondolat liberális elutasítására és az örjöngő vélenményekre.

teemur · http://teemur.blog.hu 2010.09.16. 09:05:54

@rajcsányi.gellért (ergé): Nem maradt ki, de én is hiányoltam, hogy az "ellenérvek" cáfolása alatt elveszett, és nem lett az előnyök közt, mint az egyik kiemelt pont explikálva.

k trout 2010.09.16. 09:06:55

Olyanról meg pláne soha, senki nem hallott, hogy az egyenruhával bíró iskolákban (angol, japán, stb.) bántották volna a társaikat, nem tanulnának, botrányt okoznának, innának, drogoznának vagy megfenyegetnék a tanárt. Hiába, az egyenruha fegyelemre és illemre tanít, mindenki tudja ezt jól. :D

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.09.16. 09:09:17

@k trout: Én már gimiben szerettem a köpenyt, mivel a szüleimnek nem volt pénzük menő cuccokra, így egy gond ki volt lőve. De másodiktól eltörölték, és hirtelen komoly gondban voltam, hogy mit vegyek fel, mint egy nő.

k trout 2010.09.16. 09:12:24

@Őrnagy Őrnagy: Nekem sem voltak menő cuccaim, de ez ugyanúgy kiderült a köpeny alatt. Másrészt meg úgy t'om, a konzervatív (nevezzük így) oldal szokta azt hajtogatni, hogy az életre kell neveleni. Most akkor mikor derüljön ki a gyerek számára, hogy hol áll a társadalmi ranglétrán?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.09.16. 09:18:32

@k trout: kiderül az abból is már csecsemő korban, hogy hány Fischer Price játék, meg egyéb szerkezet van otthon :DDD

Roltii 2010.09.16. 09:18:48

@k trout: ez igaz, semmit se takar el. Ráadásul a csóri gyerek lehet hogy ugyanazt a cuccot fogja hordani évekig, és ránézésre látszódni fog...azért utálom ezt az érvet, mert nálunk is ezt mondták a suliban, és egy hatalmas baromság volt... nem takar el semmit, az összetartozást pedig nem ez fogja növelni. Egyszerűen jól néz ki, és igényességre tanít, szerintem ezért jó.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.09.16. 09:21:58

Az ötlet jó, csak elkésett, illetve félig aktuális. A gazdaság közeljövőben várható állapotában a "ruha" lesz a kisebb gond, a nagy gond az lesz, hogy "egyen", vagy ne, pontosabban, hogy lesz-e mit.

egy nik a sok közül 2010.09.16. 09:22:30

EGYENRUHÁZÁS HELYETT

inkább arra kéne nevelni a gyerkeket, hogy ne a ruha márkája, ne a flanc legyen a mérvadó,

hanem annak rendezettsége és tisztasága.

k trout 2010.09.16. 09:24:12

@Őrnagy Őrnagy: Akkor? Mi értelme? Összetartozást nem növeli, fegyelmezettebb sem lesz, lásd angol iskolabotrányok. És ugyanúgy tudja, hogy ki a gazdagabb-szegényebb. Ezzel az összes érv kilőve.

k trout 2010.09.16. 09:28:57

@egy nik a sok közül: na ja. Itt és nem csak itt, azok a szülők kardoskodnak az egyenruha mellett, akik leginkább gerjesztik az iskolai versenyzést ruhák, Mp4-es lejátszók, mobiltelefonok, stb. terén. Már óvódában elkezdik a kinek lesz nagyobb szülinapi zsúrja című társasjátékot, és egymást túllicitálva szervezik a bohócot meg a tűznyelőt. Tán ennek a baromságnak a befejezése fontosabb lenne, mint az egyenruha. Arról már nem is beszélve, hogy a gyerek tanulja meg, mi áll jól neki, a nagy seggű ne hordjon szűk szoknyát, pl.

Alfőmérnök 2010.09.16. 09:31:00

Jól mutatja a blog hanyatló színvonalát, hogy ennyit tud hozzászólni oktatáspolitikai kérdésekhez.

Azért az egyenruha mellett és ellen érvelőkben van valami közös: mindketten sokat adnak a látszatra, a külsőségekre.

k trout 2010.09.16. 09:31:54

@Alfőmérnök: Hiszen az egyenruha külsőleg van. :D

Samott 2010.09.16. 09:32:24

@Lekoid: pontosan, nalunk anno az iskolai "ellenzeki mozgalom" elso eredenye volt a kotelezo iskolai koppeny megszuntetese a rendszervaltas idejen. Mindig gyanus az, aki egyenruhaba akar oltoztetni masokat.

evil overlord (törölt) 2010.09.16. 09:32:59

Támpgatom, csak ne a borzalmas kádár kori köpeny jöjjön vissza.

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 09:39:00

@El Topo (Sgt. Elias):

A szülőknek is elő kell írni az egyenruhát.

doncamillo 2010.09.16. 09:40:39

Nekem tetszik. Ez azon kevés hagyományok egyike, amelyet szívesen átvennék Angliából vagy az USA-ból.

A szocializmusban (és régebben is) nálunk is volt ilyesmi, csak elrontották mert úttörő nyakkendőt köttettek a tetejére...ezért aztán 90' uán meg is szűnt..

Szóval tetszik!

mildi 2010.09.16. 09:41:03

engem nehezen lehetne konzervativizmussal vádolni, de az egyenruha ellen semmi kifogásom nem lenne.
két apró beszúrás csak:
-kényelmes, jó anyagból, jó szabással. ez bizony drága. ott, ahol minimálbéresek a szülők, nehezen gazdálkodnák ki...
-alsós kisgyerek jólszabottan, nyakkendőben az udvaron a szünetben? mennyit fog az a ruci kibírni? tiltsuk be a fogócskázást? :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.16. 09:42:32

@doncamillo: az USA-ban nem jellemző az egyenruha, de a Távol-Keleten annál inkább.

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 09:43:29

@Samott:

Az eton-i iskola vezetői is gyanúsak?

evil overlord (törölt) 2010.09.16. 09:50:21

@Téglagyári Megálló: Hogy ne lenne az, ők a kapitalista világrend kiszolgálói :)

Italo Balbo 2010.09.16. 09:51:19

Nyilván a nehéz helyzetben lévő illetve hátrányos helyzetű területeken élő szülők tudnák a legjobban értékelni a szupercsini egyenruháról megkapott 50 - 100 ezres számlát. Akkor már inkább legyen NENYI a falon, ugyanannyit ér, de legalább olcsóbb

Samott 2010.09.16. 09:52:14

@Téglagyári Megálló: azok kulonosen. :) Nem vagyok homofob, de igen rossz hire van annak az iskolanak. :)

Felenk sajnos sokkal rosszabb hagyomanya van a gyerekek egyenruhaba bujtatasanak.

egy nik a sok közül 2010.09.16. 09:53:03

@Téglagyári Megálló:

TERMÉSZETESEN AZ!

Kolonista csökevény!

Jellemző, hogy CSAK az egykori angol gyarmattartó birodalom területén dívik az egyenruha - no meg az azt egykor majmoló Japánban.

Pelso.. 2010.09.16. 09:53:34

@rajcsányi.gellért (ergé): "korlátokra szükség van" -Kinek? Akiket korlátozni lehet, illetve akiket korlátozni kell?..
Az átlagos, konszolidált magatartású gyereknek miért?

Egyébként az az iskola, amelynek az egyenruha viselésének kötelezővé tétele (is) szükséges ahhoz , hogy a diákok fegyelmezetten s felelősségteljesen viselkedjenek, -hát ott más komoly gond van.
Realitása talán az iskola jelvényének viselése lenne, aminek tervezésébe be lehetne vonni a diákságot is.

metamint 2010.09.16. 09:53:54

Szerintem mindenki olyan ruhába öltözködhet, amilyenbe akar - még akkor is, ha 18 alatt van. Hogy lehet ezt a jogot elvitatni valakitől?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.16. 09:54:24

egyenruhát, persze

csak nem értem miért van kint az a melegeknek való 1. kép?

azt szokták mondani, hogy megszüntetni az egyéniséget az iskolai egyenruha.
iylet csak felszínes ember mond, hiszen pont akkor kerül az igazi egyéniség előtérbe, ha mindenkinek egyfajta ruhája van.

a többi összekovácsoló erőről nem is beszélve. de attól tartok rózsaelég puhány ilyen bevezetésére

arról nem is beszélve, hogyha egy diák rosszat csinál, az iskolai egyenruhájáról egyből meg lehet állípítani hova jár, tettes is előkrül és mutatja az adott iskola színvonalának hiányát is

www.kretamagazin.hu/node/4612

greybull 2010.09.16. 09:54:52

Tökéletesen egyetértek az iskolai egyenruha bevezetésével.
Szaros koldusszegény országok urizálnak, flancolnak és flancoltatják a kölykeiket is, a gazdagok meg nem!
Azonkívül be kell szüntetni ezt a tébolyt az ezerféle tankönyv között! Egységes tankönyvek kellenek és azokat az iskola KÖLCSÖNÖZZE a kölyköknek.
Be kell fejezni azt a másik tébolyt, hogy a kibaszott tanítónéninek csak az ilyen olyan füzet jó, a másmilyen meg nem.
Az iskola árulja - SZABOTT ÁRON - a füzetet, kiegészítőt, gyurmát, rajzlapot, egyéb lófaszt, ne a szülő szívjon, hogy jót vett meg, vagy sem - egyébként meg lecsökkenteni az iskola ötleteit, igényeit a minimumra - szegény a nép, kevés a zsozsó.
Kőkemény porosz rendszerű iskola kell - vigyázállás, jelentés, az órán kuss az I..ten b...a meg ezt a sok rohadt liberálist.
A koedukált képzést a középiskolában megszüntetni, az önképzőköröket - na ott lehet ötletelni - bevezetni!
Ennyi. Ja és mindezt holnap reggel elkezdeni!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.16. 09:58:47

@tesz-vesz: igazad van, csak a melegek hordanak zakót, mellényt, nyakkendőt!

lol

sas70 2010.09.16. 10:03:03

Az uniformizálást ne keverjük össze a renddel, mert nem az.
A nevelés hiányosságait, pedig nem lehet egy egyenruhával megoldani. Nem az egyenruhától lesznek jó diákok, és annak hiányától sem lesznek rosszak.
Ez megint tüneti kezelés, a csináljunk valamit ha már a problémát nem tudjuk megoldani, amitől úgy látszik, mintha mindent megtettünk volna. Fessük le a penészes falat, az ugyan még penészes marad, de legalább eltakarjuk, nem baj ha tovább rohad, úgyse látszik.
Egy szerkezetében is rossz, hasznosságában szinte elégtelen oktatást, iskolarendszert, nem az egyenruha fog megjavítani, hanem a tudatos munka. És az a hiánycikk, nem az egyenruha!

avus · http://avus.blog.hu 2010.09.16. 10:03:32

"Az ellenzők egyik érve az is, hogy az iskolai egyenruha drága: na persze, mert a Bershka, a Retro Jeans meg a New Yorker olyan kedvező árú a tizenévesek (vagyis a szüleik) számára"

Nem drága, de mindenképpen plusz költség. Ugyanis nem a Bershka ruha helyett vennék az iskolai uniformist, hanem mellé. Azt ugye ép ésszel senki sem várja el, hogy majd a gyerekek suli után is egy nekik nem tetsző egyenruhában flangáljanak. Egy általános iskolába járó gyerek kb minden évben ki is nő egy uniformist, magyarán posztoló ötlete tanévente 20-25e Ft plusz kiadást jelentene.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.16. 10:05:23

@Gasper: igen, bocskai sapkát is, cseh tamásnak is volt

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 10:07:00

@greybull:

"Egységes tankönyvek kellenek és azokat az iskola KÖLCSÖNÖZZE a kölyköknek."

A hétvégi Magyar Nemzetben van egy cikk arról, hogy ez milyen akadályokba ütközik. Minden évben kijön valami ukáz a minisztériumból, ami miatt át kell írni a könyveket, ergo a tavalyi már nem használható.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.16. 10:07:07

@tesz-vesz: úgynevezett iskolai egyenruha, amiről a poszt szól.

Flúgatlan 2010.09.16. 10:07:20

Támogatom az egyenruha ötletét, de ne központilag előírva, hanem az iskolákra bízva. A központ csak bátorítsa ezt.

Én még hordtam a "Diolen Mobi" köpenyeket, és az is jó volt sok szempontból. Valami igényesebb még inkább jó lenne.

Nyilván ésszel, tehát az egyenruha alkalmi hiányáért ne lehessen kirúgni valakit, de alapvetően a ötlet jó.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.09.16. 10:07:40

@Téglagyári Megálló:

Meg egyenfejet is. Attól tartok, tényleg keveset jártok szülői értekezletre. Én már jól ismerem, hogyan eszkalálódnak a költségek bármivel kapcsolatban, ami felmerül.
Úgy kezdődik, hogy Rózsika nénike nyugdíjba megy, vegyünk neki ajándékba egy szép, csehszlovák kristálykeserűt!
Erre feláll a Dzserkoff Dóri anyukája, hogy ő indítványozza, hogy inkább mégis dobjunk össze neki egy kétnapos hétvégére Hajdúszoboszlón. Jó!
De nem maradhat le Vonhinten anyuka sem, hogy akkor már inkább egy kéthetes társasutazásra nyugat-Európában!
És így jutunk el odáig, hogy vegyünk neki egy új Grand Cherokee-t, mert az mégiscsak szép emlék.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.09.16. 10:08:29

@rajcsányi.gellért (ergé):

Esetleg tesz-vesz bennfentes, és már a nyakkendő csomójáról tudja, hogy olyat csak buzik kötnek.

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 10:08:32

Katonaellenességet szagolok. De hát ez a kávéházi Konrádok országa.

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 10:09:42

@El Topo (Sgt. Elias):

"Meg egyenfejet is."

Jó ötlet. Utálom a frizurájukkal vagánykodó anyukákat.

2010.09.16. 10:10:12

Anélkül hogy állást szeretnék foglani a kérdésben, halkan jelzem, hogy egy kamaszgyerek félévente képes kinőni egy zakót....

sprenczl 2010.09.16. 10:11:25

Egyenruhát! A legkomolyabb iskolák a példanyugaton egyenruhásak. Talán nem ártana ebben is zárkózni egy kicsit, nem csak a szemetet kell tudni átvenni....

lüke 2010.09.16. 10:13:05

ez csak pénz kérdés
elit iskola, elit egyenruha
megj: úgyis abban járnak,
márkaharc van:
Polo, Burberry ,etc.............

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.09.16. 10:13:48

@tesz-vesz: Kedves tesz-vesz, most már tényleg magyarázza el, miért asszociál az öltöny-nyakkendőről a homoszexualitásra. Nem értem.

TG69 2010.09.16. 10:13:52

@elGabor: diolen mobi iskolaköpeny :). Elképzelem ezekben a jónevű intézményekben a budai oldalon mennyi régies díszmagyar is lenne. Minden vágyam a gyereket ilyenekbe csomagolni :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.09.16. 10:14:23

@Téglagyári Megálló:

Én mondjuk némelyiket nem vetném meg, érted hogy mondom.

avus · http://avus.blog.hu 2010.09.16. 10:14:57

Elolvassa valaki azokat a kommenteket is, ahol a gyerekek növési szokásairól, illetve az egyenruha plusz költségeiről van szó? Mert ugye nem a menő ruhák helyett fognak egyenruhát venni, hanem amellé.

Felőlem bevezethetjük, nem érint, de utána nem akarok nyávogást szeptemberben, hogy a két gyereknek milyen drága a beiskolázás.

lüke 2010.09.16. 10:15:48

@Téglagyári Megálló:
:)))))))))))
én szerintem a hottentotáké
1, senki nem érti a magyar nyelvet
2, 1% beszél idegen nyelvet
3, egymást se értik, mert a jobb és a bal más frekvencián dumál

lüke 2010.09.16. 10:16:42

szerencsére ergét se értik az mr1-n, hiába szerepel annyit

Terézágyú 2010.09.16. 10:17:04

Azért ne felejtsük már el, hogy teljesen más dolog ez Angliában, ahol ez tényleg hagyomány száz éve (és ugye ott is felmerült, hogy nem kell), nálunk meg ez nem nagyon volt hagyomány - vagyis ha most ezt felsőbb nyomásra átvesszük, aligha fogja ugyanazt a hatást tenni, mint odakint Angliában...

Mellesleg: ott kint MINDEN iskolában van egyenruha?

evil overlord (törölt) 2010.09.16. 10:17:46

@elGabor: Biztos nem tetszik neki a sokszínű nyakkendő. Bár a kék, zöld, vörös és narancs szín hiányzik a nyakkendőről :)

TG69 2010.09.16. 10:20:55

@elGabor: Talán úgy gondolja, hogyha a nőknek bejön az egyenruhás férfi, akkor egy melegnek is :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.16. 10:20:57

@Őrnagy Őrnagy: be kell záratni őket

nem egy egyenruhához, de egy hazaáruló lap befenyítéséhez is kevés a fidesz.
még a külföldieket se cáfolják.
hogy fognak így nekimenni imfnek? uniónak? simornak?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.16. 10:21:45

@k trout: egyenkivégzés is lehetne a férgeknek

Lefetyke 2010.09.16. 10:22:36

Soproni és miskolci (dunaújvárosi és székesfehérvári) emberek bizonyára jobban tudják értékelni ezt a cikket - ahogy én is.

Ezekben a városokban, az egyetemeken/főiskolákban a hagyományápolás keretében általános az egyenruha-viselés. De nem kötelező. Viszont aki valaha viselt már ilyen egyenruhát, és abban ment végig a városa főterén, tudja hogy mit vált ki a látványa az emberekben. Egy kevés értetlenséget, sok irigységet, tiszteletet, néha egy-egy nosztalgikus mosolyt (az illetőnek biztos van/volt egyenruhája), esetleg a karnak megfelelő köszöntést.

Szóval maximálisan támogatom a javaslatot, szükség van az ilyen apróságokra, amiktől a "snassz" iskolába járás egy kicsit több lesz, visszanyer valamit a megcsapzott tekintélyéből.

Plusz: tele a tököm azzal, hogy reggel a buszon nem tudom eldönteni, milyen ribancképzőbe járni a trendi kiscsajok. Ha tizenévesen a gyerek úgy indul el a suliba, hogy több rajta a smink meg a kiegészítő, mint egy diszkócicán, akkor ott valami baromi nagy baj van.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.16. 10:23:55

@k trout: a társadalmi ranglétra rég nem nem a vagyon és származás alapján van skálázva

hanem a viselkedés alapján

Martian (törölt) 2010.09.16. 10:24:00

Az elit iskolák bevezethetnék... de érdemes lenne felmérni, tényleg van-e jó hatása a tanulókra.
Jelenleg nem az egyenruha az iskolai oktatás gynege pontja...

Rejtett Változós Elmélet 2010.09.16. 10:24:39

Az egyenruha jó ötlet.
Ja, hogy drága?
Angliában vannak olyan second hand üzletek, ahol egyenruha is vásárolható, a szülők is csereberélnek. Épp azért, mert a gyerkőcök gyorsan nőnek, és ha mindig újat vennének, az valóban egy vagyon volna.
A gyakorló szülők pontosan tudják, hogy milyen az, amikor felüti a fejét egy suliban valamilyen ruha/cipő/pulcsi téboly és a gyerek könyörög, hogy neki is legyen olyanja. Ha nem lesz, kilóg a sorból. Vagy megy a hiszti reggel, hogy mit vegyen fel.
Vagy a drágán megvett nadrág, ing pillanatok alatt elkopik, kilyukad, foltos lesz stb.
Az egyenruha leegyszerűsíti a dolgot a gyereknek, szülőnek egyaránt.
Angliában az egyenruha olyan jó, "békebeli" minőségű anyagokból van, hogy simán nyúzható évekig. Van két nadrág, öt ing egy zakó/ gyerek/év. Nem hinném, hogy ennél sokkal olcsóbb a jelenlegi gyakorlat.

Nem mellesleg: egy olyan világban, ahol mindent ,de mindent szabad úgy általában, a szabadság megtapasztalása, értékelése szinte lehetetlen. Ahhoz, hogy valaki tudja, hogy mi az a hegy, léteznie kell a völgynek is.

greybull 2010.09.16. 10:24:52

@Téglagyári Megálló: ebben (is) igazad van, de hogy a Pitagorász tételt hogy a büdös frászba lehet évente újraírni azt nem tudom, a történelem persze folyton változik...., Orwell és Sztalin Józsi óta ezt tudjuk, az irodalom? hát igen: Jókai fasza író (időnként ma már olvashatatlan), az Egri Csillagok? a világ legjobb könyve, amit az olvasmányelemzéssel már velünk is - majdnem - sikerült meggyűlöltetni, Ének-zene: Bach talán mégse változik, Természetrajz? a levelibéka - még - mindig levelibéka (habár?....), szóval húzzon már el a kurva anyjába, aki évente újraírat olyat, amit nem lehet, nem érdemes, és fölösleges!

Terézágyú 2010.09.16. 10:25:35

@Lefetyke:
"Ha tizenévesen a gyerek úgy indul el a suliba, hogy több rajta a smink meg a kiegészítő, mint egy diszkócicán, akkor ott valami baromi nagy baj van. "

Ezzel egyetértek - de gondolod, hogy ha egyenruhában lesz, akkor kevesebb lesz rajta a smink, meg a kiegészítő? Vagy esetleg azt külön be akarod tiltani?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.16. 10:25:44

@Roltii: de növeli a többségben az összetartozást, én tudom, munkahelyeknél ez megfigyelhető, ahol egyenruha van gyárakban

vagy buszvezetők integetésénél.

Italo Balbo 2010.09.16. 10:26:22

Egyébként azt sosem értettem a fenenagy konzervativizmusban, hogy a konzervatívok miért mindig másra szeretnék rátukmálni a nézeteiket, miközben ők saját magukra meg azért inkább liberalizmust tartják érvényesnek. Aki szerint jó ötlet az egyenruha, az szorgalmazza egy magániskola létrehozását, ahol kötelező az egyenruha és járassa oda a gyerekét. Probléma megoldva

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.16. 10:26:43

@ArmaGeddon Bácsi: Magyaro-n nagyon jó volt a textilipar, most majd kapnak munkát a kkv-k

Lefetyke 2010.09.16. 10:26:56

@Martian: ha csak néhány iskola vezeti be, durva kiközösítések lesznek, a többi gyerek gúnyolni fogja, a ruháját meg tépni-koszolni.
Vagy mindenki, vagy senki, szerintem.

egy nik a sok közül 2010.09.16. 10:27:33

Muszáj

a szerzőnek

a libsi beütését fasságokkal kompenzálni?

Samott 2010.09.16. 10:27:53

@Lefetyke: irigyseget meg tiszteletet egy egyenruha? Szaz evvel el tetszett csuszni.

Terézágyú 2010.09.16. 10:27:54

@rajcsányi.gellért (ergé):

Vagyis ott sem kötelező... :)

Akkor elvileg ma is bevezethetné ezt egy iskola nálunk is, nem? Van valami törvényes akadálya?

szekertabor · provo.blog.hu 2010.09.16. 10:28:23

Én ezt már legalább 14 éve szorgalmazom. Nem csak a diákokat, az oktatókat is minősíti, hogy pl. egy kerületi szintű igazgatói értekezleten képesek úgy megjelenni, mintha a jelenlevők fele hajléktalan lenne, vagy a felmosófa mellől ugrott volna be.

Az egyenruhának, kiváltképpen ha elegáns, komoly közösségképző ereje van, és igényességre nevel. Még csak nem is kellene feltétlenül teljes öltözékben gondolkodni, kezdetnek megtenné egy nyakkendő-kendő, vagy sapka-kollekció is. Rajta az iskola arculati elemeivel, stb.

Persze az igazi, a teljes rend öltözet. És igaza van a poszt írójának, nem kell feltétlenül többe kerülnie, mint amennyit egy átlagcsalád amúgy is rászán egy ruhára.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.16. 10:28:48

@k trout: te hülye, csak a köpeny alá lehetett látni. az öltöny alá nem.
nem derül ki ki a gazdagabb, vagyishogy ezt tudjaák de a gazdag ugyanúgy fog kinézni mint ő, ezért nem lesz fontos. és csak az iskola teljesítménye fog számítani.

egyik érv sincs kilőve, csk te hülye vagy

greybull 2010.09.16. 10:29:43

Az oktatás ügyről is az a véleményem, mint Churchill-nek volt a háborúról: "A háború túl komoly dolog ahhoz, hogy a katonákra bízzuk!"
Az oktatásügy is túl komoly dolog ahhoz, hogy a pedagógusokra bízzuk!
(nem mellesleg: a gazdaság ...., hogy a közgazdászokra..., a törvénykezés...., hogy a jogászokra... - egyetlen kivétel van: az orvoslás, azt tényleg az orvosokra kell bízni, kivéve, amikor a természetgógyászok (sic!: ...gógyászok) jól az orruk alá pörkölnek)...

penumbra1984 2010.09.16. 10:30:15

Én támogatom az egyenruha ötletét. Csak valahogy úgy kellene bevezetni, hogy ne kényszernek érezzék az szülők, mert akkor rögtön jön a tiltakozás.
Igazából az értékrenddel van a baj a fejekben. Ha az rendben lenne akkor már lenne iskolai egyenruha, vagy legalábbis nem menne ez a hiszti, a minőségre helyeznék az emberek a hangsúlyt a cifra rongyok helyett, a férfiak tudnának nyakkendőt kötni és nem éreznék azt tehernek, ha fel kell venni. A lányok meg nem öltöznének kurvának. Ja és nem ilyen prolipicsákkal és prolipöcsökkel lennének tele a plázák. Egyszerűen alacsonyan van a magyar lakosság ízlése és igényessége. Az ízlés és igényesség nem kizárólag pénzkérdés. Például nem hordok széttaposott Adidas cipőt még mindig csak azért mert Adidas. Akkor veszek egy kevésbé márkásat, de az rendes legyen. És így tovább.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.16. 10:30:26

@Alfőmérnök: tévedsz, de elég lenne elolvasni a posztot

Juci Óbudáról 2010.09.16. 10:30:38

Kislányként nem igazán szeretjük a matrózblúzt, öreglányként már csak áhítozhatunk róla. :)

Lefetyke 2010.09.16. 10:31:05

@Terézágyú: Van egy olyan sejtésem, hogy nyugaton be van tiltva.
Egyébként pedig igen, sőt egyenruha nélkül is nagyon erősen korlátoznám. Régen megmondták a gyereknek, hogy így be se léphet a suliba. Nem ártott meg. Ha mindenkinek egyformán meg van mondva, hogy az iskolában nincs méteres műköröm, harsány sminkelés, akkor legalább versengés sincsen köztük abban, hogy ki tud minél hivalkodóbban kinézni.
Illetve biztosan lesz versengés, de józan ész és jóízlés keretei között.

regression 2010.09.16. 10:32:06

Vagy egyszerre kell ezt bevezetni mindenhol, vagy inkább sehogyse. Már látom ahogy az egy szem egyenruhás suliból hazafelé bandukoló kiscsákót cukkolják az egyenruhátlan gyerkőcök.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.16. 10:33:05

@mildi: de az angol alsósok mit csinálnak a gyerekekkel? gondolom ezt ők megoldották, vagy akkor elég lenne vmi egyszerű, olcsó.
de lehet hogy csak a középiskolákban kéne az öltönyt bevezetni

Lefetyke 2010.09.16. 10:33:29

@Samott: próbáld ki, tetszeni fog. Átélni, megtapasztalni kell ezt.

regression 2010.09.16. 10:33:48

Ja, és még valami! Elképzelem, ahogy a roma csávót otthon cukkolja a família a helyre kis mellénykéje miatt :)

egy nik a sok közül 2010.09.16. 10:34:05

@Rejtett Változós Elmélet:

"A gyakorló szülők pontosan tudják, hogy milyen az, amikor felüti a fejét egy suliban valamilyen ruha/cipő/pulcsi téboly és a gyerek könyörög, hogy neki is legyen olyanja. "

NEM EGYENRUHÁVAL kell megelőzni a konzumidiótaságot.

NEM AZ EGYENRUHA fogja megelőzni a konzumidiótaságot

Magyarországon a ruha TIPIKUSAN NEM konzumidiótaság tárgya.

A KONZUMIDIÓTASÁGOT oktatással ÉS NEVELÉSSEL lehet megelőzni, nem egyenruhával.

Terézágyú 2010.09.16. 10:34:06

@tesz-vesz:
"az öltöny alá nem. nem derül ki ki a gazdagabb"

Miért, az öltöny alá nem lehet felvenni egy armani inget az egyik gazdagabbnak, míg mondjuk a szegénynek sima kínai műszálast...?

Vagy az egyenruhánál meg lenne szabva még a zokni is?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.16. 10:35:06

@metamint: temetésre, operába se mehetsz akárhogy.

ill. mehetsz megvan a jogod, de nem leszel népszerű

TG69 2010.09.16. 10:36:07

Szerintem pótcselekvés és nincs is itt az ideje, bár ha beleveteted a NER-be, akkor ugye mindenki leghőbb vágya lesz ez és akkor persze nincs is mit tenni :).

gentry 2010.09.16. 10:36:48

Jaj ergé ne add már a lovat a Hoffmannrózsa alá. Én amúgy zsigerből gyűlölök és elutasítok mindenféle egyenruhát. Egyenruha = parancsuralmi rendszer, alattvalók. Innen már csak csak egy lépés, hogy fegyvert is nyomunk a droidok kezébe... Persze ez utóbbi egy iskola esetében talán túlzásnak hat, de valahogy nekem az egyenruháról könnyen jut a fegyver és az agresszió az eszembe.

Terézágyú 2010.09.16. 10:37:27

@Lefetyke:
"Soproni és miskolci (dunaújvárosi és székesfehérvári) emberek bizonyára jobban tudják értékelni ezt a cikket - ahogy én is. Ezekben a városokban, az egyetemeken/főiskolákban a hagyományápolás keretében általános az egyenruha-viselés"

Tudnál mutatni erről képet a neten? Hogy milyen egyenruhák vannak ott?

"Van egy olyan sejtésem, hogy nyugaton be van tiltva.
Egyébként pedig igen, sőt egyenruha nélkül is nagyon erősen korlátoznám."

Értem én, de még ilyen szabályozás sincs nálunk :) Nem kellene akkor ezzel kezdeni csak? Hogy ez mennyire válik be?

Samott 2010.09.16. 10:37:28

@Lefetyke: volt szerencsem iskolai egyenruhahoz, gyuloltem minden percet, faragtuk le minden centijet. A vegen mar csak egy rovid kek melleny maradt a kotelezo kopenybol. Piszkosul nem tetszett, pedig pasi vagyok, nem divatoztunk alatta sem. Megvaltas volt amikor megszabadulhattunk tole. Soha tobbet ilyen kretenseget.

Egyebkent felvetette valaki, hogy a kozosseghez tartozast inkabb jelvennyel (meghozza a diakok altal tervezettel) kellene inkabb jelezni. Azt tamogatni tudnam, ha nem lenne kotelezo.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.16. 10:39:50

@zulu: de a középiskolások már nem. és majd ők is nagyobbat kapnak :) és majd kitöltik az űrt. amúgy is használódik

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.09.16. 10:40:21

@tesz-vesz: Nem kell senkit bezáratni. Pontosan hogy a bőgésük jelzi, a hoffmanni reformok helyességét.

egy nik a sok közül 2010.09.16. 10:41:37

@Rejtett Változós Elmélet:

"ahol mindent ,de mindent szabad úgy általában, a szabadság megtapasztalása, értékelése szinte lehetetlen. Ahhoz, hogy valaki tudja, hogy mi az a hegy, léteznie kell a völgynek is."

Na ja.

Az EGYENRUHA bevezetése IGAZI MÉLYPONTJA annak a völgynek.

A te szellemi színvonaladdal együtt, te sötét.

plastik02 2010.09.16. 10:41:46

"1. A komolyság: az azonos ruhába öltöztetett gyerekek megtanulják, hogy egy intézményhez tartoznak, egy épületbe lépnek be, ahol fegyelmezetten és felelősséggel kell viselkedni, hiszen ettől az intézménytől kapnak majd tudást és felhatalmazást a továbbtanulásra és a felnőtt létre. "

nem gondolod, hogy előbb a tudást és a felhatalmazást kéne biztosítani a továbbtanulásra az intézményekben (ahogy egyébként ez az idecitált Angliában nagyrészt működik is)?

is 2010.09.16. 10:42:09

a benned elo jozan parasztnak eleg erdekes elkepzelese lehet a liberalisokrol, ha ilyenekkel gondolod heccelni oket. es meg ki is hagytal egy tamogatasi pontot: nevezetesen a gyerekek nem az osztalytarsak ruhazkodasban is megjeleno anyagi szintkulonbsegeivel vannak elfoglalva. persze ez heccel egy ilyen konzervativot, aki azert elvarja, hogy legyenek gazdasagi szinten elkulonulo iskolak, azaz gazdag gyereknek, aki angliaba tud cseretanulo lenni, nehogy mar prolikkal kelljen egy iskolapadba ulnie. 8 evesen a gyerek ne csak a nyakkendokotest tanulja meg, hanem azt is, hogy melyik iskolaba melyik tarsadalmi reteg jaratja a gyerekeit. es ez latszodjon jol az egyenruhakon is, ezert jo a jozan paraszt konzervativnak, ha iskolankent kulonbozo az egyenruha.

az atkos Kadar-korszakban volt iskolakopeny, 4-5 modell, de az egesz orszagban, minden iskolaban egyforma. az minden celnak megfelelt (+ a tenyleges ruhazat vedelme). es minden iskolanak van cimere, zaszloja, az iskolai identitasnak boven eleg, volt is, van is, ma is mindenki nyilvantartja, hogy melyik gimiben erettsegizett. szoval egy orszagos egyenruha/iskolakopeny akciot erdemes tamogatni, mert praktikus. az elvi iskolai szintu elkulonulest nem.

degreen 2010.09.16. 10:42:45

Fősulira járván mindig irigyeltem az amcsi fősulisokat, hogy azoknak van jó kis dzsekijük.
Az iskola köpennyel sem volt bajom.

TG69 2010.09.16. 10:43:08

@Samott: Sőt több jelvény is lehetne és mindig azt venné fel a delikvens amelyikhez épp kedve van. Aki nagyon odaakar tartozni a közösséghez a tetováltat majd. Lehetnének jelvénytalálkozók, ahol csereberélni lehet és akkor át lehetne élni a másik közösséghaz való tartozást is, szóval vannak itt még jócskán lehetőségek :)

Terézágyú 2010.09.16. 10:43:50

@degreen:
"irigyeltem az amcsi fősulisokat, hogy azoknak van jó kis dzsekijük."

De ott csak a focisták hordják, nem? :)

plastik02 2010.09.16. 10:44:04

@Őrnagy Őrnagy: viszonylag egyszerű világkép, hogy ha valakik valamit utálnak, akkor nekünk azt kell csinálni. mondjuk legalább nem kell hozzá gondolkodni...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.16. 10:44:32

@Őrnagy Őrnagy: ok, de akkor ne helyezd olyan kontextusba, mintha baj lenne a bőgés

amúgy minimális és korrekt ellenzék kell persze, hosszútávon csak így lehet kormányozni. de ez az ellenzék se nem korrekt, se nem magyar, se nem minimális
be kell szüntetni őket.

egy nik a sok közül 2010.09.16. 10:45:13

@tesz-vesz:

Te azért mész operába, hogy

NÉPSZERŰ legyél? normális ember abban a jórészt rongyrázó sznob bagázsban nem is akar népszerű lenni.

is 2010.09.16. 10:45:13

@Terézágyú: erdomernok, banyasz, vasas. az ilyen tradicionalis szakmaknak min volt egyenruhaja, es a mai napig megvan. nezzel egyetemi tablokat, mindenki abban van lefenykepezve.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.09.16. 10:45:17

@tesz-vesz:

Na várjál, te kis buzi, kisegítlek!:D
Vezényszavakat csak akkor érdemes használni, ha az ember végre is tudja hajtatni a saját parancsait. Ellenkező esetben olyan paprikajancsinak fog kinézni, mint például te.:)

Pelso.. 2010.09.16. 10:46:43

@Őrnagy Őrnagy: "hoffmani reformok" :)
-nagyon várom a nevezett felsőoktatási koncepcióját, olyan kivitelezhető formában.

regression 2010.09.16. 10:46:49

@is: Kivételesen ebben egyetértek. Ha már egyenruha, akkor legfeljebb egy címerben különbözzenek.

Samott 2010.09.16. 10:47:01

@TG69: egyebkent a kulcs az, hogy lehetoseg legyen (ami gyakorlatilag most is van), de ne kotelezzuk oket. Mindig gyanus, ha valaki masok dolgaba akar beleugatni, masok karara akar kotelezove tenni valamit.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.16. 10:47:14

@avus: szerintem ezt a tankönyv maffia kiirtásával meg lehetne oldani.
ahogy már említették, de már régóta én is mondom, hogy a gyerek az iskolai könyvtárból kölcsönözze az egyen tankönyvet, és csak akkor fizesse ki, ha kárt okozott benne.
az meg senkit nem érdekel ha az atlaszból kimarad a proxi centauri naprendszer, majd a tanár hozzáfűzi szóban

egy nik a sok közül 2010.09.16. 10:47:47

LEGYEN

EGYENRUHA MINDEN MUNKAHELYEN IS!

VELKAM TO ÉSZAK-KOREA!

Alfőmérnök 2010.09.16. 10:48:26

@tesz-vesz: Olvastam. Miért is tévedek?

Miközben nagyban zajlik a Popkorni-Hoffmann meccs, a mandiner egy mukkot nem szól az egészről. Ja nem, bocs, a Fletó cikkét lehozták az ajánlóban.
Aztán jön ez az egyenruhás cikk. Feltevésem szerint két oka lehet a témaválasztásnak:
- ez érdekli őket
- ehhez értenek

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.09.16. 10:49:03

az egyenruha nem tetszik a gyerekeknek?
a fiatalok dolga, hogy lázadjanak. a felnőttek dolga, hogy ragaszkodjanak a normákhoz. ezek zsigeri dolgok.

ne vegyük el a fiataloktól a lehetőséget, hogy tudjanak mi ellen lázadni! ha nincs mi ellen, keresnek maguknak. ez folyik manapság. ez öngyilkosság.

Terézágyú 2010.09.16. 10:52:57

@is:
"erdomernok, banyasz, vasas. az ilyen tradicionalis szakmaknak min volt egyenruhaja, es a mai napig megvan."

Akkor az más tészta.

"nezzel egyetemi tablokat, mindenki abban van lefenykepezve. "

A tabló megint más dolog.

Itt arról volt szó, hogy a diákok folyamatosan hordják az egyenruhát - vagy nem.

egy nik a sok közül 2010.09.16. 10:53:29

Nemzetgazdaságilag előnyös,

ha minden állampolgár egyazon, hazai cég egyazon minta alapján készült ugyanolyan anaygú és színű

ruháját hordja.

Továbbá nemzetgazdaságilag az is előnyös,

ha az egész lakosság menzán étkezik, szigorúan menü szerint (SEMMI A LA CARTE), ahova az alapanyagot hazai gazdák szállítják be.

egy nik a sok közül 2010.09.16. 10:54:04

@is:

ezek

A MUNKARUHÁBÓL erednek.

fourgee 2010.09.16. 10:56:12

A köpenyt mindig is gusztustalan dolognak tartottam, mert nem volt semmi funkciója, alatta meg ugyanúgy látszódott hogy ki honnan jött.

Viszont, liberálisként az egyenruhát jó dolognak tartom. A fegyelmet, tanulmányi eredményt és egyebeket nem fogja javítani, viszont erősíti a közösséghez való tartozás tudatát, és tudatosítja a gyerekekben hogy az iskola nem csak egy hely, ahova beesnek délelőtt.

Általános iskolában és gimnáziumban egyébként nekem is csak azért voltak márkás cuccaim, mert nem akartam lemaradni a többiektől. Nem az önmegvalósításról szólt, hanem arról hogy senki sem akart kirekesztve lenni az öltözködése miatt... És bizony, egy közösségben jelentős számban vannak azok, akiknek a szülei nem tehetik meg hogy a gyereküket jól öltöztessék, ők könnyen kirekesztetté válhatnak az arra fogékony közösségekben - az hol liberális? Aki ezt az önmegvalósítás szöveget nyomatja, az nem liberális, hanem ostoba. Ha az önmegvalósítás egy gyereknél az öltözködésben kezdődik, az már régen rossz...

egy nik a sok közül 2010.09.16. 10:57:14

@Lefetyke:
@is:

ezek az egyenruhák az ezekben a szakmákban praktikus okobók szükséges

MUNKARUHÁBÓL erednek

@Terézágyú:

elég műveletlen alak vagy

TG69 2010.09.16. 10:57:24

@egy nik a sok közül: Én úgy gondolom, hogy a kórházakban is elengedhetetlen a betegek körében az egyenruha, ott is egyre több arcátlanság történik. Lehetne ott is köpenyt hordani, és a piros jelentené a súlyos beteget a narancssárga meg a gyógyultat stb :)

Terézágyú 2010.09.16. 10:58:03

@Lefetyke:

Ahogy látom ez történelmi dolog, és a mában hogyan él tovább? Itt azt olvasom:
"Az 1980-as évek elejétől a Miskolci Egyetemen a bányamérnök hallgatók körében ismét kezdett elterjedni az aufhauer használata. ... Sajnos ez az egyenruha a későbbi években nem terjedt el, de annyi mindig volt használatban, hogy ünnepélyes alkalmakkor a zászlótartókat, vagy díszőrséget ki tudták állítani. Használatuknál előfordultak rossz példák is, amikor korunk megváltozott öltözködési stílusának megfelelően az aufhauert ünnepélyes alkalmakkor farmernadrággal és fehér sportcipővel viselték.

Friedmann Juci 2010.09.16. 10:59:24

ha valaki mégegyszer leírja, hogy köPPeny, sikoltok. baKKancs, hüTTŐ...báhhhh

Lefetyke 2010.09.16. 11:00:01

@Samott: Olyanhoz nekem is volt (bal)szerencsém, és az ellenségemnek se kívánom. De a gagyi iskolaköpeny összehasonlíthatatlan az angol vagy japán iskolai viselettel. Ott is élnek szegény emberek. A gyerek mégis egyenruhát visel. Mindegyik.
Ez ott valami teljesen alapvető és vita felett álló. Nyilván megvan mögötte az olajozott gépezet, a használt-egyenruha piac, és megvan a kialakult kultúrája is a dolognak.
Át kell(ene) rá állni egyszer, és kész.

Terézágyú 2010.09.16. 11:00:04

@egy nik a sok közül:
"elég műveletlen alak vagy "

Amiért nem tudok arról, hogy MA lenne egyenruha a MAI magyar egyetemeken??

Serio (törölt) 2010.09.16. 11:00:59

Ez nagyon jól hangzik. Támogatandónak tartom.

Arra kell csak odafigyelni, nehogy a megvalósítók eljópofáskodják, "XXI. századosítsák" a dolgot. Az egyenruha komoly és tiszteletreméltó dolog, de sajnos a magyar oktatásügy résztvevői hajlamosak valamiféle rosszul értelmezett, leereszkedő "együtt rosszalkodásra" a gyerekekkel.

Hogy mire gondolok? Annak idején határozottan konzervatív, egyházi iskolába jártam. Amikor felmerült, hogy szükség lenne iskolai himnuszra, ahelyett hogy mondjuk egy zsoltárt vagy komoly, odaillő katonai vagy nemzeti éneket megtettek volna himnusznak, írattak egy kortárs zeneszerzővel egy nevetséges, óvodás színvonalú, bugyuta rímekkel terhelt, és leginkább az "Ó te drága Klementína" kezdetű dal dallamkészletéből építkező szégyenfát.

Természetesen egy ilyet senki nem képes tisztelni, se himnuszban, se egyenruhában. Amikor egyenruhát vezet be az ember, nem lehet cél, hogy "hagyjuk gyereknek lenni a diákokat". Az egyenruha célja épp az, hogy az iskolában felelősségteljes felnőttnek érezze magát mindenki.

Terézágyú 2010.09.16. 11:02:48

@Serio:
"Az egyenruha célja épp az, hogy az iskolában felelősségteljes felnőttnek érezze magát mindenki. "

És ezt a célt az angol iskolákban elérik?

egy nik a sok közül 2010.09.16. 11:03:41

@Terézágyú:

a miskolci meg a soproni egyetem (SELMECBÁNYA) egyenruhája kivételes, évszázados hagyomány

Lefetyke 2010.09.16. 11:03:48

@Terézágyú:

Néhány kép a legutóbbi Szalamanderről (végzős miskolci egyetemisták fáklyás felvonulása Miskolc belvárosában):

minap.hu/plugins/coppermine_menu/thumbnails.php?album=2782

TG69 2010.09.16. 11:04:21

@Lefetyke: Átállni csak úgy egy ilyen kultúrára nem lehet, sőt a legrosszabb az, ha a külsőségekkel kezdik. El lehet jutni ide is de lehet jó sulit csinálni enélkül is. Ha ezt bevezetnénk ma az biztos bukás lenne. Sőt igazából kórtünet jellegű lenne a bevezetése, igazából az a kérdés eddig mért nem jutott eszükbe? :)

gabest1 2010.09.16. 11:04:50

Kiváncsi lennék a post-toló életkorára, hordott-e köpenyt annakidején.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.16. 11:05:25

@Italo Balbo: ezzel az a baj, hogy ugyanolyan érvelés, mint az hogyha nem tetszik a meegfelvonulás ne menjd oda, ha nem tetszik hogy ég a házad, ne menj oda. ha nem tetszik h strichel a lányod, ne nézd stb.

lehetnek waldorf iskolák felőlem, kísérletnek esetleg jó, de ha növeli a társadalom minőségét, akkor igenis legyen egyenruha.

Lefetyke 2010.09.16. 11:06:50

@egy nik a sok közül: keress rá arra a google-ban, hogy Jogász Jurátus. Alapítva 2002-ben. Nekem olyanom van, és ha visszatérek az egyetemre Szakestélyre, a mai napig felveszem. Pedig már elballagtam; és ez nem egyéni szoc. probléma, általános, hogy visszajárunk, és hogy felvesszük hozzá a régi egyenruhánkat. Közösségteremtő ereje van.

Terézágyú 2010.09.16. 11:07:10

Ja és:

"I. Jurátus egyenruha
Ezen egyenruha a jogásztársadalom egyenruhája, amelyet hivatalosan 2002 novemberében fogadtak el."

Ez viszonylag friss. De:

"Az egyenruha a mindenkori miskolci jogásztársadalom szimbóluma, ünneplő ruházata."

ÜNNEPLŐ ruházat. Szó nincs arról, hogy a miskolci joghallgatók mindennap ebben mennének az előadásokra - tehát ez is teljesen más tészta!

Mellesleg:
"Az alapítólevél kikötése szerint csak olyan hallgató viselheti a Jurátus egyenruhát, aki a selmeci hagyományok szellemében megkeresztelkedett."

na tessék.

ZmanUK 2010.09.16. 11:07:13

Oszinte leszek, en is egyenruha parti vagyok, de azert szeretnek egy par tevhitet eloszlatni.

Itt Angliaban a gyerekek nem tanuljak meg hogy az iskolaba mashogy kell feloltozni mint a homokozoba, mert a tanitas utan ugyanabban a uniform-ban mennek a jatszoterre, homokozoba, stb.

A jatszoteren ezert igen konnyu megallapitani hogy melyik gyerek melyik iskolaba jar :)

Az iskolai egyenruha itt "normalis" ruhakent van hordva, es nem csak az iskolai szerepet tolti be. Hetkoznap a gyerekeket szinte kizarolagosan iskolai egyenruhaban latni az utcakon.

Nem hinnem tovabba hogy a tanulok odafigyelesen es fegyelmen barmit is javitana, mert itt meg rosszabb a fegyelem mint Magyarorszagon. Szep dolog latni ahogy a sok kis egyenruhas masirozik at a femdetektor kapun ahol a keseket, csavarhuzokat veszik el toluk.

Az egyenruha talan feloldja a gazdagok/szegenyek kozotti egyenlotlenseget oltozkodes teren, szoval senki nem menozhet milyen uj cuccokban jott iskolaba, de azert a kulonbseg megmutatasara van meg rengeteg mas modszer: lunchbox-ok, gadget-et es megannyi mas cucc amit be lehet vinni az iskolaba.

TG69 2010.09.16. 11:07:30

@Lefetyke: Nem lehet csak úgy átállni egy ilyen kulturális gyökerekkel rendelkező dologra, sőt igazán káros lenne külsőségeit felvenni. Lehet enélkül is jó sulit csinálni.

Terézágyú 2010.09.16. 11:10:36

@Lefetyke:
Még egyszer leírom: ezeken a linkeken arról van szó, hogy egyetemisták egy díszruhában vonulnak fel stb. egy ünnepen.
Ennek azonban semmi, de semmi köze nincs ahhoz, amit a cikk is szorgalmaz, hogy minden iskolában, minden általános és középiskolában legyen egyenruha, amelyben a tanulók járnak iskolába mindennap!!!!

Lefetyke 2010.09.16. 11:10:40

@TG69: Ezzel egyetértek, bár meglepődnének itt sokan, ha tudnák, milyen hamar meg lehet szokni az egyenruha viseletét, és mennyire a mindennapi élet részévé válik. De valahogy úgy, hogy közben nem válik teljesen hétköznapivá sem. Tartást ad.
Aki azt gondolja, hogy olyan érzés, mint felvenni a régi sötétkék iskolaköpenyt, az nagyon rossz úton jár.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.16. 11:10:45

@Terézágyú: senkit nem fog érdekelni középiskolásként az ing márkája úgy gondolom. fehér-fehér, kész.
egyening nincs amúgy? vmi jó minőségű, nem jó márkájú

Samott 2010.09.16. 11:12:00

@Lefetyke: ennek nalunk nincs hagyomanya, ahol hagyomanya van ott is lazadnak ellene, minek bevezetni? Eleve zavar, hogy olyanok okoskodunk a kerdesben ,akiket mar nem erint a dolog. Akarjak a diakok? Nem. Akkor minek? Mert nehany idiota felnott akire mar nem kenyszerithetik ra ugy gondolja, hogy jobb lenne nekik? A szuleik, tanaraik esetleg, de mi?

@Friedmann Juci: kop(p)eny en voltam, elnezest erte, de a gugli ekezet nelkul egesz sok talalatot ad ra. :)

kisa 2010.09.16. 11:12:19

@Lefetyke: A tizenéves gyerek továbbra is úgy fog járni. Reggel elindul normál cuccban, suli előtt a legközelebbi mekiben felveszi az egyencuccot, suli után dettó ruhacsere. (Ugye nem gondolod, hogy a banki alaklamazottak, dhl-dolgozók és mindazok, akiknek a munkahelyén van valamiféle egyenruha, abban mennek dolgozni?)
Továbbá ahhoz, hogy egy gyerek ESETLEG szívesen viselje az iskola egyenruháját, legalább minimális szinten BÜSZKÉNEK kellene lennie az adott sulira. Ez ma kis hazánkban szerintem nagyon kevés gyerek-iskola viszonyra jellemző.
A fiam a középiskolás évek alatt 40 centit nőtt. (Igen, annyit) Az évente 10 centi. Nincs szánalmasabb annál, mint amikor egy zakó ujja, nadrág szára 2-3 centivel kalimpál a csukló ill. a boka fölött. Leengedni nemigen tudod, mivel az eredeti hajtás mentén erősen megkopik, tehát KAMASZKORBAN évente 2-3 öltönnyel tuti lehet számolni. Gondolom a fiam nem egyedi eset.
Ja, és akkor bejönne a jó magyar mentalitás, hogy az iskolaigazgatónak van egy varrodás ismerőse, aki némi jatt fejében szívesen elvállalná az egyenruhák elkészítését, ezáltal munkát adva sok helyi embernek.
(Eh, miket nem tételezek fel, szégyellem magam.)
Nem sorolom tovább, szerintem az egyenruha nagyon jó ötlet. Várhatóan ki fog alakulni az egyes iskolákban a használt-egyenruha-piac, ami növeli az összetartozás érzését a szülők között is.
Én mindig is visszasírtam a köpenyt, mert az átkosban kapható 2-3 féle köpeny remek alkalmat kínált az egyéni kreativitás kiélésére.
Szerencsére már nem vagyok érintett a témában.

Terézágyú 2010.09.16. 11:13:04

@tesz-vesz:
"senkit nem fog érdekelni középiskolásként az ing márkája úgy gondolom. fehér-fehér, kész."

Mondod te. Úgy tapasztalod, hogy a diákok nem foglalkoznak a ruházatukkal? Hiszen fentebb éppen ez az egyik érv az egyenruha mellett, hogy mostanság túl sokat is foglalkoznak azzal, hogy ki milyen ruhában megy az iskolába...

Lefetyke 2010.09.16. 11:13:19

@Terézágyú: Ezt egy szóval se mondtam (már hogy minden nap viseljük az egyenruhát). Szóbeli vizsgákon, hagyományápoló rendezvényeken (átlag havonta egy vagy több van) kerülnek elő.

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 11:13:51

@Samott:

"Akarjak a diakok? Nem. Akkor minek?"

Nos, tanulni sem feltétlenül akarnak.

Friedmann Juci 2010.09.16. 11:14:04

amúgy egy jó egyenruha szerintem menő. én benne vagyok.
(bár a nem széplábú, túlsúlyos kislányok valszeg nem fogják szeretni, és még keményebb önbizalomhiányuk lesz)

egy nik a sok közül 2010.09.16. 11:14:23

@Lefetyke:

@is:

NE KEVERJÜK már össze

a felsőoktatást a közoktatással,

a 18-19 éveseket a 6 meg 14 évesekkel.

Rejtett Változós Elmélet 2010.09.16. 11:14:27

@egy nik a sok közül:
Milyen szellemes. Látszik, hogy jártál iskolába, gondolkodni is szoktál, gyerekszobád is volt. A te-félédnek tényleg nem is kell egyenruha.

Terézágyú 2010.09.16. 11:14:35

@Lefetyke:
"Aki azt gondolja, hogy olyan érzés, mint felvenni a régi sötétkék iskolaköpenyt, az nagyon rossz úton jár. "

Én is hordtam annak idején, és nem kapálóztam ellene. Viszont: azt csak az iskolában hordtuk! Utcára ki nem mentünk volna benne!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.16. 11:14:56

@egy nik a sok közül: én a zene miatt mennék operába.

okos vagy, temetésre is azért járok hogy népszerű legyek.
neked van logikád?

TG69 2010.09.16. 11:16:11

@Lefetyke: Nem hiszem hogy a mai Magyarországon ezt zökkenőmentesen meg lehetne csinálni. Egyrészt a rengeteg nagy ego úgy sem hagyná szó nélkül (az én gyerekem abba öltözik amibe én akarom stb), másrészt tényleg rettenő rondák lennének (tisztelet a kivételnek) és nagyon sok esetben ideológiai alapon teremtenék meg, ami már nem az iskolai közösséghez való tartozásról szólna, hanem másról (az pedig akkor is botrány lenne, ha ott a többség nem úgy gondolná).

Mivel a kormány egyben a PR kampánygépezet is pontosan tudják, hogy a sok indivíduum nem lelkesedne ezért, így nem is vezették be eddig és ezután sem fogják:)

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 11:17:27

@greybull:

Nem csak erről van szó, hanem pl. olyan követelményekről, hogy vmi miatt kötelező _minden_ tankönyvhöz előszót írni. Még egy olvasáskönyvhöz is.

Lefetyke 2010.09.16. 11:17:38

@Terézágyú: eleve nem arra hoztam fel példaként ezeket az egyenruhákat. Eredetileg is amellett érveltem velük, hogy nem rossz dolog az egyenruhaviselet, és hogy milyen érzést ad.

Már bocs hogy ezt mondom, de eztitt szerintem a kommentelők 99%-a számára teljesen ismeretlen, idegen dolog. Nekem szerencsémre megadatott, hogy saját tapasztalatból beszéljek róla. De ha anno úgy döntök, hogy ebben az egészben (hagyományápolás, egyenruha-viselés) nem kívánok részt venni az egyetemi éveim alatt, akkor se közösített volna ki senki.

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 11:18:58

@gentry:

"Persze ez utóbbi egy iskola esetében talán túlzásnak hat, de valahogy nekem az egyenruháról könnyen jut a fegyver és az agresszió az eszembe."

Az pedig nagyon-nagyon csúnya dolog, igaz? Jobb a kávéházban figyelni, ahogy megszállnak bennünket a rományok.

Samott 2010.09.16. 11:19:08

@Téglagyári Megálló: ez aztan erv. :) Iskolaba se akarnak jarni, tanulni se akarnak... nem eleg baj ez nekik, miert szopassuk oket meg az egyenruhaval is? Mert megtehetjuk, mert kellokeppen kocsogok vagyunk es visszaelunk ezzel a helyzettel? ;)

Öreg Sam 2010.09.16. 11:19:47

Zsidózás volt már,vagy korán jöttem?
Szóval: egyik szemem sir,a másik is...
Anno,még a mult évezredben Debrecenben volt 4 gimi,meg pár technikum.Szigorú hierarchia alakult ki a középiskolások között.Felső kategória ugyebár a gimnazista,ott is a TELJESITMÉNY szerinti sorrend.
Második kategória a technikum,gondolom ott is ez volt rendező elv,emlékeim szerint a vegyészek voltak a menők.Egyensapkája és kitüzője volt minden középiskolának,és NEM szégyelltük!
Amennyire én tudom,a USA-ban még a noname középiskola,főiskola és egyetem is használ efféle összetartozást erősitő jelképeket,nem is beszélve a neves egyetemek gyűrűiről,nyakkendőiről.
Ha rajtam mulna,fokozatosan vezetnék be ujra ilyesmit,(nem komplett egyenruha) szigoruan önszerveződés és nem "felsőbb utasitás" alapon.
Egyensapkát-kitűzőt bevezetni nem kell félnetek jó lesz lesz :)

Terézágyú 2010.09.16. 11:20:16

@Lefetyke:
"eleve nem arra hoztam fel példaként ezeket az egyenruhákat. Eredetileg is amellett érveltem velük, hogy nem rossz dolog az egyenruhaviselet, és hogy milyen érzést ad."

De ez rossz érv :) Az, hogy te élvezted huszonévesen az egyenruhát, amit havonta egyszer-kétszer felvettél, az teljesen irreleváns abban a kérdésben, hogy legyen az aáltalános iskolákban naponta kötelezően hordandó egyenruha.

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 11:21:16

@Samott:

Arra próbáltam célozni, hogy a te érved nem érv. A nevelésnek, oktatásnak lényege, hogy olyasmit is lenyomunk a nebulók torkán, amihez nincs kedvük. Nyilván rossz, ha csak ilyenből áll, de nem hiszek a magyarbálinti színes-érdekes-mindig-jókedvű oktatásban.

TG69 2010.09.16. 11:22:10

@Zlot: Akkor most összefoglalnád mért is vagy egyenruha párti, ha már az összes itthoni tévhitet eloszlattad :)

Gandalf Garaboncias 2010.09.16. 11:22:48

A mai matrózblúzok (iskola-kitűzővel rontva az összhatást) borzalmasak, csak örülni lehetne annak, ha igényes, iskolánként változó egyenruhára cserélnék őket...

Terézágyú 2010.09.16. 11:23:28

@Öreg Sam:
"Zsidózás volt már,vagy korán jöttem?"

Ahogy vesszük :)
Korábban idéztem az alapszabályból, hogy aszongya: "Az alapítólevél kikötése szerint csak olyan hallgató viselheti a Jurátus egyenruhát, aki a selmeci hagyományok szellemében megkeresztelkedett."

:)

"Egyensapkája és kitüzője volt minden középiskolának,és NEM szégyelltük!
Amennyire én tudom,a USA-ban még a noname középiskola,főiskola és egyetem is használ efféle összetartozást erősitő jelképeket"

Csakhogy a cikkben arról van szó, hogy legyen-e KÖTELEZŐEN HORDANDÓ teljes egyenruha az iskolákban vagy sem.

Terézágyú 2010.09.16. 11:24:14

@Pisti, az aragorn:
"A mai matrózblúzok (iskola-kitűzővel rontva az összhatást) borzalmasak"

Pedig ezek már a Horthy-rendszerben is megvoltak :)))

teknős 2010.09.16. 11:26:28

Én, mint vidéken élő, de azért elit gimibe (is) járó gyerekek anyja: határozottan nem tetszik az ötlet.

A fiaim Salgótarjánba azokkal együtt jár, akik a város többi sulijába mennek autóbusszal. Az egyenruha csak felhívás lenne arra, hogy ezekbe kell belekötni, ezek gazdagok. Már most van olyan buszjárat, amire a fiam nem száll fel, mert egy bizonyos iskola diákjai többségben vannak rajta.

Egy-egy iskolai ünnepség idején az ünneplők, fehér ing, fekete nadrág, zakó, fekete cipő és nyakkendő, annak ellenére hogy kínosan ügyelek arra, hogy este mindenkinek ki legyen készítve, ennek ellenére is összecserélődik az öt egymástól időnként éppen csak különböző fiúk esetén.

Hogy ez az őrület mindennapossá váljon, az ellenségemnek sem kívánom!

Lefetyke 2010.09.16. 11:26:45

@Terézágyú: szerintem arra, amivel kapcsolatban eredetileg megemlítettem (milyen érzés és milyen a visszhangja), jó példa, de ha nem győzött meg, akkor ezek szerint mégsem.

Akkor maradjunk a japánoknál. Nekik nem ártott meg.

Önmagában persze nem elég ahhoz, hogy javuljon a helyzet. De egy kicsi lépés felé. Több mással együtt (pl. sminkelés, "trendizés" korlátozása) hasznos.

Samott 2010.09.16. 11:27:38

@Téglagyári Megálló: de minek szaporitani a szivatast, miert nem probaljuk minimalizalni azt? Hogy esetleg az a nyomorult kolyok tenyleg meglassa a pozitivumat... (mert alapvetoen azert nem akarunk am rosszat neki azzal, hogy iskolaba jaratjuk). Ez csak egyel tobb olyan dolog lenne, amiert reggel mar fel se akar kelni. Koran kell kelni, suliba kell menni, unalmas orak lesznek, kontraszelektalt, gyakran mas palyara alkalmatlan emberek elik ki mindenapi frusztraciojukat rajtuk (tisztelet a kivetelnek) ...es akkor meg kotelezo egyenruhaba is dugjuk oket? nem sok ez egy kicsit a szopatasbol?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.16. 11:27:52

@El Topo (Sgt. Elias): kuss, inkább a gyerekeidnek adnál enni, mint a múltkor, minthogy ide irogatnál

Zeddicus 2010.09.16. 11:28:28

@Lefetyke: Az egyetemi egyenruha tényleg jó dolog, megvan az összetartozás érzése az embereknek, éppúgy ahogy az egyetemi szalag, vagy a gyűrű láttán is, hogy ugyanoda jártunk, ugyanazok a hagyományaink vannak. És egyfajta minőséget is jelent. Én büszkén viseltem, viselem ezeket a szimbólumokat.

Egyébként a tanévnyitó ünnepi egyenruhája már egy lépés az általános egyenruha viselet felé. Jó látni tanévkezdéskor a diákokat egyen nyakendőben (sok helyen a nyakkendőről látszik, hogy melyik iskolába is járnak a gyerekek és a lányok is hordják), egyenruhában (és most nem a matrózblúzról beszélek). Szóval én csak támogatni tudom az ötletet.

Egyébként meg ha a gyerek ezt viseli, nem gondolom, hogy a délutáni órákra, amit jó esetben otthon tölt, ugyanolyan mennyiségű ruhát kellene neki vásárolni, szerintem nem drágítaná meg nagy mértékben az iskolába járást.

Terézágyú 2010.09.16. 11:28:53

@Lefetyke:
"Akkor maradjunk a japánoknál. Nekik nem ártott meg."

De ők mikor vezették be? :) Szerintem nem most :)

thetriggerhappy 2010.09.16. 11:29:00

az ausztrál dollár most 200 ft, úgyhogy egyszerű számolni:

www.cranbrook.nsw.edu.au/docs/PriceList2010.pdf

én támogatom, de gyanítom, hogy ezt bevezetni max a nagyon drága sulikban lehetne, akkor pedig máris meglenne a funkciója, hiszen azonosítani lehetne a pénzes hegyvidéki kölköket.

Lefetyke 2010.09.16. 11:30:37

@Terézágyú:

"Ahogy vesszük :)
Korábban idéztem az alapszabályból, hogy aszongya: "Az alapítólevél kikötése szerint csak olyan hallgató viselheti a Jurátus egyenruhát, aki a selmeci hagyományok szellemében megkeresztelkedett.""

Ez ide nem jó példa. A "selmeci hagyományok szellemében megkeresztelkedni" nem vallás függő. Nem is etnikai alapú, mielőtt bárki felvetné. Saját, szabad döntés, és aki nem akarja, nem teszi meg. Kimarad a diákélet hagyományápolással összefüggő részéből, ennyi.

EvangelineS (törölt) 2010.09.16. 11:31:02

Gimnazista koromban volt egyenruhám,de szerencsére csak ünnepségeken kellett hordani.a fő okok,amiért utálta mindenki:
-szar anyagokból van,bármilyen időjárásban beleizzadtál
-minőségéhez és az anyagmennyiséghez képest kb 10szer drágább volt
-hiába vettek méretet a varrónők,volt akinek sokkal kisebbre szabták,volt,akinek nagyobbra,így a lábat teljes egészében eltakarni hivatott zsákszerű szoknya egyeseknél keményen combvillantó volt.
szóval nagyon szépen tud mutatni az egyenruha,de csak akkor,ha az kényelmes és jól érzi magát a diák benne.

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 11:32:08

@Samott:

Tudod, ez a "szívatás" fogalom nekem nem tetszik. Akárhogyis, valamiféle szenvedéssel együtt jár az élet, és ez nem feltétlenül káros.

Én megkérdezném az angol diákokat, hogy "szívatás"-nak élik-e meg az egyenruhát.

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 11:34:23

@Samott:

A tanári karról alkotott véleményben egyetértünk, de ez a formaruhától független, szerintem.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 11:35:54

Remek poszt!

Első körben simán lehetne egy ajánlást tenni az ország iskoláinak, hogy itt egy lehetőség, aki akar éljen vele.

Egyformaságra: Elég röhejes érv. Egyrészt én úgy tudtam nem a ruha teszi az embert. Attól, hogy ugyanolyan nadrágot veszek mint a haver nem leszek ugyanaz, mint ő. Aki ettől fél szélsőségesen felületes.
Másrészt, a kamaszok nagy része, most is "egyenruhában" jár iskolába!
Emos, rocker, szkinhed, rapper, kurva. A különbség, hogy ezek az "egyenruhák" semmilyen valódi értéket nem hordoznak.

MagyarZizzi (törölt) 2010.09.16. 11:41:10

Gimnáziumban ünnepnapokon nekünk is kellett egyenruhát hordani, de forcsa mód csak a lányoknak, és csak az volt kikötve, hogy matrózblúz legyen, az, hogy a szoknya milyen hosszú, vagy átlátszó-e az ing, a kutyát nem érdekelte. Az érettségi bankett után föl is mentünk négyen lányok a város mellettei dombtetőre, és elégettük a matrózblúzunkat, annyira rühelltük. Semmire nem volt jó, kényelmetlen volt, ráadásul drága is.

Ennek ellenére támogatom, hogy bevezessék az iskolákban az egyenruhát; olyat, ami egységes, jól is néz ki, nem túl drága (be lehetne szerezni mondjuk olyan támogatások útján, mint az ingyentankönyvet), de attól tartok, ez egyelőre csak utópia? Az angolok, a japánok meg a többiek mégis hogy csinálták?

longlife · http://testepitescsakitt.blog.hu 2010.09.16. 11:41:56

Magyarországon működő külföldi elit iskolában van egyenruha. A szülők szeretik, a diákok meg alkalmazkodnak és nem egymás NIKE meg NUKE cipőit nézik és baszogatják egymást. Egy ilyen szituációban nem a ruhával tudna kitünni a diák hanem a tudásával. Csak előny van belőle.

joerg1234 2010.09.16. 11:42:04

érdekes, britteknél működik
érdekes, anno az iskola köpeny működött nálunk

Samott 2010.09.16. 11:42:39

@Téglagyári Megálló: izlesek es pofonok, szerintem karos a felesleges szivatas, csak noveli a frusztraciot, csokkenti a teljesitmenyt. A tanar kart azert jellemeztem, mert inkabb azzal kellene kezdeni a rendrakast nem a diakok szivatasaval. Ez csak egy hulye gumicsont, nem az egyenruha szuksegessege vagy feleslegessege az oktatas legnagyobb problemaja. Kerdezd meg az angol diakokat az egyenruharol, az "I hate my school uniform" kifejezes eleg sok talalatot ad. De mi is hordtunk kotelezot, mi is utaltuk (nehany birkatol eltekintve, de ok mindent elturtek), szoval szvsz nem kell ilyen messzire menni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.09.16. 11:45:03

@Alfőmérnök: ez oké

arra értettem, hogy nem felszínes a belső viselkedés és az ízlés

de írj akkor te egy cikket a popkorni-hoffmanról
engem érdekel

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 11:48:19

@Samott: "Kerdezd meg az angol diakokat az egyenruharol, az "I hate my school uniform" kifejezes eleg sok talalatot ad."

Kérdezz meg akármilyen kamaszt a világ bármelyik pontján! Valamit utálni fog! Aztán felnőtt korában, meg röhögve tekint vissza.

Ennyi erővel igazából iskola sem kéne, mert azt is mindenki utálja, minek szivatni, hát a gyereket?

nemecsekerno_007 2010.09.16. 11:48:55

nem nagyon tudok mit kezdeni ezzel a technokrata szemlélettel :( nem attól sz*r a magyar oktatás mert nincs egyenruha (?) és nem attól lesz jó ha lesz.
Nyílván tisztelet a kivételnek.

k trout 2010.09.16. 11:48:57

@joerg1234: Mi működik? Jobban tanulnak tőle? Kevesebb a verekedés? Jobban tisztelik a tanerőt? Mondjon már valaki konkrét dolgokat! Pl. összehasonlító adatokkal, két, hasonló kategóriájú iskolában (Anglia, Magyarország), kimutatva, hogy az egyenruha által javul az akármi. Vagy összehasonlítva mondjuk ugyanazt az iskolát köpeny és nem köpeny idejében. Legyen egy elit meg egy prosztó iskola. És utána lehet miről beszélgetni. Addig az egész egy nagy büdös semmi.

egy nik a sok közül 2010.09.16. 11:50:00

@Lefetyke:

"Akkor maradjunk a japánoknál. Nekik nem ártott meg."

Azok már három évszázaddal ezelőtt is

POLIP ÁLTAL DUGOTT NŐKET pingáltak.

Nekik mi árthat még? :D

Öreg Sam 2010.09.16. 11:50:46

@Terézágyú:
Nagyjából egyet beszélünk;
Igenigen,volt anno Debrecenben a 400 éves református gimnázium,(ahova én katolikus létemre nem juthattam be),meg voltak a világiak,ahol senkinek eszébe nem jutott a felekezeti hovatartozás.Legjobb barátaim egy zsidó ikerpár,egy unitárius,és egy görög katolikus lelkész fiai voltak.
A jelvény (kitűző),meg a közös csibészségek kötöttek össze :)

[c] 2010.09.16. 11:50:55

"hiszen így nem feltétlenül egymás ruhadarabjait lesik a menőségre vágyó srácok a két csengetés között"

Valóban nem - hanem azt, hogy kinek milyen mp3-lejátszója, iPodja és egyéb kütyüje van.

3. Elegancia: "jobb helyeken" az egyenruha jól szabott, jóminőségű. Tartok tőle, hogy nálunk a legsilányabb anyagú (legrosszabb esetben: műszálas-izzasztó), legsilányabb szabású egyenruhákat volnának kénytelenek hordani a diákok drága pénzért.

gyz 2010.09.16. 11:52:35

nemcsak a briteknél működik. Elég gyakran megfordulok Indiában, ahol a brit örökségből kifolyólag szintén egyenruhában járnak a gyerekek. Ott sokszor ez a gyerek legjobb cucca.

Ami a legfőbb pozitívuma:

eltakarja a családok közötti különbségeket. Minden gyerek jól öltözött, de nem kell a szegényebb szülőknek belehajszolódnia a "ki vesz több Nike-cipőt a kölykének"-versenybe.

Kialakít egyfajta közösségtudatot - a gyerek büszke lehet az iskolájára, amit az öltözetével is kifejez. (két iskoláskorúm van, és mindkető szereti az iskola logójával ellátott pólókat)

Sokan azért ellenzik, mert visszaemlékeznek az utálatos nejlonköpenyekre. Pedig a kettő nem ugyanaz.

Szóval én nagyon támogatnám.

[c] 2010.09.16. 11:55:22

@zhaoman: Aki olyan hülye, hogy iskolai egyenruhában jár kocsmába, az meg is érdemli.
Egyébként meg: az egyenruhát koradélután leveti. Ha kocsmázni akar, nyilván közönséges utcai ruhában megy.

[c] 2010.09.16. 11:57:25

@gyz: "Minden gyerek jól öltözött, de nem kell a szegényebb szülőknek belehajszolódnia a "ki vesz több Nike-cipőt a kölykének"-versenybe."

Miért, a cipő is egyen? (Komolyan kérdezem, nem ismerem a gyakorlatot.)

granuloman 2010.09.16. 11:57:48

A cikk korrekt.
A kölykeim (hivatalos álláspontjuk szerint utálják) - őszinte pillanatukban - amit restelnek - elfogadják, büszkék rá. A társadalmi beilleszkedést segítő eszközről van szó - ami működik.

Samott 2010.09.16. 11:58:48

@TaTa86.: ezt mar megvitattuk Téglagyári Megállóval.

Engem csak a kotelezosege zavar, ha ez annyira jo mint itt szajkozzak akkor adjuk meg a lehetoseget ra, es hordani fogjak. De ne tegyuk kotelezove. Aztan majd meglatjuk, kit rohognek ki hazafele menet.

[c] 2010.09.16. 11:59:05

@joerg1234: Mármint hogyan működött? Mi is hordtuk azt a szart, bár egy idő után már csak technikaórára kellett felvenni.
Nem észleltem semmi különbséget. Addig sem villogtattuk a "menő cuccainkat", nem vandálkodtunk, és azután sem.

Gandalf Garaboncias 2010.09.16. 12:00:38

Esetleg a Harry Pottert is fel lehetne használni az egyenruha népszerűsítésére, ha már a rajongók amúgy is griffendéles nyakkendőben mászkálnak.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 12:08:13

@Samott: A gyerek attól gyerek, hogy nem tud felelősséget vállalni magáért, vagyis nem tudja mi a jó neki.
Ha tudná, felnőttnek hívnánk.

Amit mondasz kb olyan, hogy menzán lehessen választani főzelék+ásványvíz és chips+kóla között.

Tetszik nem tetszik, van ami kötelező, többek között az iskolábajárás is ilyen, akkor is ha a hőskorban nem volt ez annyira magától értetődő.
Most persze már látjuk, milyen jó, hogy nem engedtük meg a legszegényebbeknek sem, hogy kibújjanak az oktatás alól.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 12:09:11

@Pisti, az aragorn: Én is pont erre gondoltam. XD

Mikor kijött az első HP pont annyi idős voltam mint ő, tökre sajnáltam, hogy nálunk nincs egyenruha. :(

gyz 2010.09.16. 12:10:20

@antiszociális exlúzer: hát, látod, most megfogtál, gőzöm sincs.

De egy ilyen egyenruhához gondolom, nem sportcipőt vesznek fel.

De akkor helyettesítsd be szoknyával, blúzzal, tököm tudja, mivel. :)

Samott 2010.09.16. 12:13:39

@TaTa86.: irtam mar, ezt mind tultargyaltuk. Igen, mero egy szivas gyereknek lenni mert mindenbe beleugatnak a felnottek. Van egy rakas dolog ami igy utolag belegondolva hasznos volt, azokert hala hogy rank kenyszeritettek. De az egyenruha nem ilyen volt. Volt, gyuloltuk, feleslegesnek tartottuk. Ahogy a matekot is, de azota kiderult, hogy a matek hasznos... az egyenruharol viszont ugyanez nem derult ki azota se. Szoval ha egy mod van ra csak olyasmivel szivassuk oket, amibol kesobb hasznuk lesz. Az egyenruhabol, az uniformizalasbol nem lesz. Persze vannak olyanok, akiben meg van az igeny erre, hat hordjak kedvukre, egyeb perverziokat is elfogad a tarsadalom... de ne engedjuk, hogy ezt masokra is rakenyszeritsek.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.16. 12:15:12

@granuloman: "A társadalmi beilleszkedést segítő eszközről van szó - ami működik."

Igazad van, ez is egy fontos érv mellette, kár, hogy kihagytam a posztból.

Ha egy magyar-roma vegyes suliban ugyanazt a ruhát hordják a diákok, az máris egy területen közös nevezőre hozza a gyerekeket. Nem mellesleg nagyobb fegyelemre is nevelheti a problémás kölyköket.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.09.16. 12:15:58

Alapvetően nem lenne feltétlenül rossz ötlet az egyenruha, mivel
* tényleg erősíti az összetartozást
* eltakarja _némiképp_ a vagyoni különbségeket (némiképp: mert gondolom egyencipő és egyentáska nem lenne...)
* komolyságot kölcsönöz az iskolai tevékenységnek
* másfelé tereli az egyéniséggé válás és a klikkesedés módját (nem lesz elég a másféle ruházat a bandázáshoz (vö. a Visual Key nevezetű legújabb őrület...), valami mást kell kitalálniuk a srácoknak)

Elvileg tök jó.
Gyakorlatilag ez itt biza Magyarország, és ezzel vége is a történetnek.

Merugye:

1. Jönne a rohadt nagy társadalmi vita, sok kretén politikussal.

2. Kb. három nap leforgása alatt egyenlőségjel kerülne a gárda-egyenruha és az iskolai egyenöltözék közé.

3. Itt bizony nem gyapjúmellény-selyemnyakkendő kombó lenne elegáns öltönnyel. Most komolyan, egy rossz anyagi helyzetű régióban működő, legatyásodott városi gimnázium vajon milyen egyenruhát tudna rendszerbe állítani? S ki fizetné? A csóró önkormi, a csóróbb iskola, vagy a még csóróbb szülők?

Azzal pedig csak adunk egy nagy pofont a sz4rnak, ha az XX budai elitgimi diákjai 150 ezres összeállításban villantanak, az YY BAZ-megyei suli rosszabb helyzetű tanulói meg kordgatyában és egyen-szöszmöszmackóban.

Tehát az ötlet tök jó - csak ki fizeti a cimbalmost?

granuloman 2010.09.16. 12:15:59

@gyz:
Szigorúan szabályozott hogy milyen cipő lehet.

Bell & Sebastian 2010.09.16. 12:17:16

Az megvan, hogy skót középiskolás fiúk egyenkiltben síelnek az osztálykiránduláson?

Csoportos megjelenés esetén az (ön)fegyelmezetlen tuskónak na milyen nemzet sarjai szolgálnak mintaként kulturáltabb helyeken?

És ki nem képes beállni egy parkolóba normálisan a két vonal közé, kiszállásnál kibaszva a barbi-terepjárója ajtaját?
És ki káromkodik, ordítozik önfeledten idegen helyen?

Nem kell egyenizé, az egyenparasztság jobban nivellál, kár a gőzért!

Ianas 2010.09.16. 12:18:49

Ez meg mi a halál veretes vérbő faszáért lenne jó?

Ez is tipikus jobboldali hülyeség. Egyenruha. Mi a jó francnak?

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 12:22:06

@Samott:

A választhatóságnak nem itt kell lennie. A szülő fogja eldönteni, hogy olyan iskolába adja-e a kölkit, ahol van egyenruha, vagy olyanba, ahol nincs. Választható egyenruha - ez oximoron.

EMBEREK! (törölt) 2010.09.16. 12:22:21

Még annyit érvként mellette, hogy az egyenruhák bevezetése fellendítené a Magyarországon méltatlanul hanyagolt diáklánypornó-ipart.

Mikrobi 2010.09.16. 12:22:36

2000-ben sokat röhögtem Londonban az iskolások egyenruháján, a gumis nyakkendőn meg lötyögő zakón. Szerintem nem kisfiúknak való viselet ez. Legalábbis nem minden napra. A cikkben említett pozitív hatást elérné az is, ha csak ünneplőként hordanák. Amúgy én a kádári műszálas köpenyt szerettem hordani:-)

[c] 2010.09.16. 12:24:05

@TaTa86.: "A gyerek attól gyerek, hogy nem tud felelősséget vállalni magáért, vagyis nem tudja mi a jó neki.
Ha tudná, felnőttnek hívnánk. "

Ha a felnőttek tudnák, most sem folyna a vita arról, hogy jó-e.
Nem szeretem a "felnőttnek/szülőnek/tanárnak definíció szerint, megfellebbezhetetlenül igaza van" mentalitást, mert tévedésen alapszik. Az igaz, hogy _általában_ jobban tudja, mint a gyerek, de nem mindig.

k trout 2010.09.16. 12:24:26

@rajcsányi.gellért (ergé): "Nem mellesleg nagyobb fegyelemre is nevelheti a problémás kölyköket."

hehe:

www.utazaselott.hu/angol-pia-turizmus-gorogorszag.html

"Az angol külügyminisztérium adatai szerint a 16-20 éves korosztály az összes turista egyharmadát teszi ki, de velük kapcsolatos az évente jegyzett 800-900 konzuli intézkedés 70 százaléka.
Májusban például egy 17 éves angol fiút tartoztattak le botrányos viselkedése miatt, amikor apácának öltözve, fedetlen fenékkel szaladgált Kréta szigetén."

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 12:24:32

@Samott: "Igen, mero egy szivas gyereknek lenni mert mindenbe beleugatnak a felnottek."

Nem. Gyereknek lenni jó. Akkor is ha néha beleugatnak.

"Persze vannak olyanok, akiben meg van az igeny erre, hat hordjak kedvukre, egyeb perverziokat is elfogad a tarsadalom... de ne engedjuk, hogy ezt masokra is rakenyszeritsek."
Nem vagyok bolsevik. Az ideális az lenne, ha az állami/egyházi iskolákban kötelező lenne az egyenruha, de magániskolákban azt csinál amit akarsz.

Nem tetszik az egyenruha? Írasd magániskolába a gyereket. Nincs semmi kényszerítve, mindenki boldog.

"az egyenruharol viszont ugyanez nem derult ki azota se."
Mikor derült ez ki pontosan? Én ergé által is leírt identitásválságot látom, azt hogy a mostani kamaszok sodródnak, szánalmas egyenruha-, identitáspótlékokat keresnek, és azt hogy a társadalom széthullott.

gyz 2010.09.16. 12:24:44

@EMBEREK!: igen, pornóban nagyon kell a fellendülés, hiszen alig gyártanak itt ilyen filmeket

[c] 2010.09.16. 12:26:05

@Ianas: Gondolom, a fogyasztói mentalitás káros hatásait enyhítendő.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 12:26:25

@k trout: Van egy olyan érzésem, hogy ez nem a konzervatív old school következménye, hanem a szabados dekadenciának.

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 12:26:54

@k trout:

Nos, nem hinném, hogy az apácaöltözet lett volna az egyenruha egy 17 éves fiúnak :-)

k trout 2010.09.16. 12:27:48

@TaTa86.: "Én ergé által is leírt identitásválságot látom, azt hogy a mostani kamaszok sodródnak, szánalmas egyenruha-, identitáspótlékokat keresnek, és azt hogy a társadalom széthullott."

Ezt mondták már az 50-es, 60-as években is az akkori szülők, nagyszülők. Nem történt azóta nagyobb változás, csak megöregedtetek. :)

granuloman 2010.09.16. 12:27:54

@Mikrobi:
Pont a lényegét nem érted.
Szerintem soha nem voltál csapat sportoló.

Sanyix 2010.09.16. 12:28:46

Kitaláltam! :-)

Általános- és középiskolákban egyenruhát vezetnék be, de a felsőoktatásban csak ünnepi alkalmakkor. Vagy fordítva.

Így az egyenruha ellenzőinek és támogatóinak is kedveztem:-)

Silent Bob 2010.09.16. 12:29:14

@TaTa86.: Azt hittem, te legalább 50 éves vagy. Durva.

Samott 2010.09.16. 12:29:15

@TaTa86.: akkor neked boldog gyermekkorod volt, legy halas erte.

Tudod mit, csinalj te olyan iskolat, ahol szopathatod a gyereked az egyenruhaval. Majd az enyemet legfeljebb nem oda jaratom.

@Téglagyári Megálló: Miert? Ha az olyan jo, felveszi magatol is, nem?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 12:31:57

@antiszociális exlúzer: "Ha a felnőttek tudnák, most sem folyna a vita arról, hogy jó-e. "
Nos igen, szvsz a problémáink 90%a abból adódik, hogy a korszellem nem neveli felnőtté a gyerekeket.
Amikor felnőtté nevelte, nem is ezen folyt a vita.

"Nem szeretem a "felnőttnek/szülőnek/tanárnak definíció szerint, megfellebbezhetetlenül igaza van" mentalitást, mert tévedésen alapszik."
Hát pedig jó lenne elfogadni, mert ez a természetes. A felnőttnek/főnöknek/családfőnek/vezérnek igaza van.
Legfeljebb nincs.

"Az igaz, hogy _általában_ jobban tudja, mint a gyerek, de nem mindig."
Na, akkor innen gondold végig. Ha a gyerek elfogadja, hogy a felnőttnek igaza van, akkor általában jól fog dönteni, és magát is arra ösztönzi, hogy felnőjön és jól, felelősségteljesen döntsön, hiszen a következő generáció meg az ő döntéseit fogja elfogadni.

Ha a gyerek nem hisz a felnőttnek, az esetek legnagyobb részében rosszul fog dönteni, de korántsem annyira jól mint az előző esetben. Ami ennél is károsabb: ő is úgy fog felnőni, hogy a felnőtt nem tévedhetetlen, nem kell rá hallgatni, tehát neki felnőttként nincsen felelőssége jó döntések hozatalában, úgy egyáltalában a döntések hozatalában.

EMBEREK! (törölt) 2010.09.16. 12:32:30

@TaTa86.: Igen, ha valami jó, akkor azt mondjuk, hogy ez a konzervatizmus miatt van, ha meg rossz, akkor azt, hogy a liberalizmus miatt van. Logikus.

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 12:32:39

Amúgy a nagy egyenruha-ellenességben felfedezni vélem a nagy individualista próféta, Brian szellemiségét:

Brian (az áldást kérő tömegnek): Nektek önállóan kell gondolkoznotok! Ti mind egyéniségek vagytok!

A tömeg: Igen, mi mind egyéniségek vagyunk!

Brian: Ti mind különbözőek vagytok!

A tömeg: Igen, mi mind különbözőek vagyunk!

Silent Bob 2010.09.16. 12:33:05

@k trout:
Sőt, már az ókori rómaiak is.

Lefetyke 2010.09.16. 12:33:18

@Ianas: Tök felesleges politikai nézethez kötni.
Több olyan ismerősöm van, aki abszolút baloldali vagy éppen liberális nézeteket vall, és közben büszkén visel egyetemi díszegyenruhát. Még olyat is, ami régies magyar viseletre emlékeztet.

k trout 2010.09.16. 12:34:08

@TaTa86.: Akkor mégsem az egyenruhától függ, mert ezek a gyerekek hordtak egyenruhát az iskolában. Erről beszélek, az egész egy feltételezés, hogy az egyenruha fegyelemre, meg mifenére nevel.

hotelalfa 2010.09.16. 12:36:14

En afrikaban (1982-85) jartam suliba (altalanos helyi iskola, nem ELITE) es volt egyenruha. Igy utolag felnot fejel hasznos volt mert mindenki egyenlonek szamitott. Fekete, feher tok mindegy milyen szinu volt a borod. Az egyenruha altalanos es kozepiskolaban volt kotelezo. Egyetemen nem. Akkor en is utaltam de igy utolag tudat alatt rendre, fegyelemre, es tiszteletre osztonzott. Ja es a tanarok ugy elvertek banbusz palcaval ha nem volt meg a lecke , hogy masnapra biztos megcsinaltal mindent (Je es a szulok nem problemaztak). Az iskola (altalanos) mindenki szamara fizetos volt. ugyhogy az a csoro akit a csladja be tudott iratni az kezzel labbal tanult, mert tudta ha kivagjak mehet a szemetdombra guberalni vagy az utcara koldulni. Itthon meg lekopik megverik a tanart es mi vagyunk a kulturalt nemzet. Ma egy iskolas lany legtobbszor ugy nez ki mint egy ribanc a sarcok pedig valami lepukkant hippire hasonlitanak, kilog az alsogatyaja a szakadt viragfoldes farmerja alol mikozben majdnem pofara esik a logo cipofuzojetol. Ez a divat?? Ez egyenruha nem hatalmi vagy elnyomo rendszert jelkepez, hanem egyenloseget,rendet, es rendszert. Ezt pedig valamilyen szinten fiatalon kell megtanulni. Igaz ez a dzsungel kozepen volt es nem a fejlett demokratikus Magyarisztanban. Szerintem NEM a gyerek donti el mi kell neki, mert abban a korban meg nem tudja. Lehet, hogy ez tul konzervativ felfogas de egy par fenti posztolo stilusat figyelembe veve szerintem nem art egy kis tisztelet es fegyelem ennek az eggyik alapja az egyseg (uniformis)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 12:38:21

@Silent Bob: A 86 a nevemben bármilyen hihetetlen, nem az IQ-m. XD

@Samott: "Majd az enyemet legfeljebb nem oda jaratom. "
Nyugodtan, nem vagyok bolsevik. Szülőként a te felelősséged eldönteni jó-e a gyereknek az egyenruha vagy nem.

@k trout: "Nem történt azóta nagyobb változás, csak megöregedtetek. :) "
Bazz, 23 éves vagyok. Tényleg ilyen nehéz dekódolni a nevemet? Tata meg azért vagyok, mert egy hónappal idősebb vagyok az unokatesómnál, ezért elnevezett így mikor 8 évesek voltunk.

granuloman 2010.09.16. 12:38:23

@Téglagyári Megálló:
MARHA! Már el is felejtettem, de most meg nézem!
Kösz!

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 12:39:12

@Samott:

Te nagyon nem értesz valamit - pl. azt, hogy az életben vannak kötelező dolgok. Pl. a törvények. Erre nevelni kell, aminek az _egyik_ eszköze a formaruha lehet. Meg a csapatsportok, jól írta itt valaki.

Magyarország tele van olyan emberekkel, akiknek egy törvény olvastán nem az a reakciója, hogy aha, ezt is be kell tartani, hanem az, hogy "én ezt nem így gondolom", "hogy lehetne ezt kicselezni". No ez a baj.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 12:39:54

@k trout: Szerintem senki nem írta, hogy az egyenruha csodaszer.

Pl tudtad, hogy a kemoterápiával kezeltek nagy része a kezelés utáni néhány évben meghal? Akkor a kemoterápia hasznos vagy nem?

[c] 2010.09.16. 12:41:00

@TaTa86.: "nem tévedhetetlen" <> "nem kell rá hallgatni"
Nem arról beszélek, hogy a felnőtt tekintélye lerombolandó, hanem arról, hogy a felnőtt maximális tévedhehetlenségébe vetett hit igazságtalansághoz vezet. Tapasztaltam ezt többször is (nem feltétlenül saját bőrömön).
A magam részéről úgy gondolom, az okos felnőtt meghallgatja a gyerek álláspontját is - mert annak lehet olyan aspektusa, melyet a felnőtt nem gondolt addig át -, s nem magyarázat nélkül utasít és erőltet.

k trout 2010.09.16. 12:41:44

@TaTa86.: Nem a korodra vonatkozott, hanem a gondolkodásodra. Elmúltál tinédzser, ergo mindenki, aki utánad jön korban az ilyen-olyan-amolyan. Ez egy típus, sok ilyet látok. Te leszel a - bezzeg az én koromban még átadták a helyet - ismételgetője, meg a mi időnkben még másképp volt - 40-50 éves korodra.

Bell & Sebastian 2010.09.16. 12:42:23

A nyakas magyar annyira utálja a kötelező egyen-dolgokat, hogy még az építőmunkás sem hajlandó munkavédelmi sisakot tenni, a tökös motoros meg strandpapucsban, rövidgatyóban húzza fel a vasat a lámpa után.

Inkább megdöglik, de neki akkor se mondják meg!
Abcúg minden, természetesen a népviselet is parasztnak való Erdélybe! Az iskolába a táska is fölösleges. Haza se kellene vinni, úgyse' nyitja ki.
Minek ez a sok baromság? És a szabadságjogok, azokkal mi lesz akkor? Ajvé-ajvé!

Legyen sötét! És lám...

Samott 2010.09.16. 12:42:48

@TaTa86.: vegre valamiben egyetertunk. Mar csak azt kellene elfogadni, hogyha nem kotelezo ez az agyrem, akkor azoknak csinaljunk specialis iskolat, akik egyenruhaba akarjak jaratni a gyerekeiket. Es ne az allami iskolakra eroltessuk ra az egyeni perverzionkat.

(egyebkent en is meglepodtem, ilyen venember hozzaallast egy ilyen fiataltol, fura)

[c] 2010.09.16. 12:43:19

@granuloman: Azért a kettő között van némi különbség. Nekem is volt kórusos egyenruhám, s az egyenruha nem vált kényszerré, az összetartást erősítette, csakhogy: a kórustagságot magam választottam, az "én ügyem" volt.

k trout 2010.09.16. 12:45:36

@TaTa86.: Órák óta azt hallgatom, hogy az egyenruha fegyelemre, összetartásra nevel. Ezt semmilyen példával, senki nem támasztotta alá. Tehát nem arról van szó, hogy csodaszer-e, hanem, hogy egyáltalán igaz-e, amit állítotok.

vasziljevics 2010.09.16. 12:46:06

"gyereknevelésben fáradozó szülőket"

nyihihi... na ezen igazán jót röhögtem... :)))

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 12:46:30

@Samott: A szélsőliberális szélsőindiviualista modelled láthatóan nem működik. Ráadásul te képviselsz egy alig 50-100 éve megjelent, semmi által nem legitimált, alátámasztott forradalmi rendszert, szemléletet.

Innentől kezdve nem értem, hogy miért én vagyok a perverz?

"(egyebkent en is meglepodtem, ilyen venember hozzaallast egy ilyen fiataltol, fura) "
Annyira nem. Most ez ellen lehet lázadni. Persze hippiskedhetnék is, ahogyan a média parancsolja a korosztályomnak...

Samott 2010.09.16. 12:47:05

@Téglagyári Megálló: ne magyarazzunk bele olyan dolgokat a mondanivalomba amirol szo se volt. Hol irtam olyat, hogy a torvenyeket egyenileg lehet ertelmezni? Pont azt irtam, hogy van olyan ami kotelezo es jo (lasd pl. matematika fent). Ebbol levezetni azt, hogy aki nem hord egyenruhat az ugyeskedo, bunozo lesz... hat eleg meredek.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.09.16. 12:47:08

Én jártam olyan középiskolába, ahol kötelező volt az egyenruha: bőrcipő, drapp nadrág, galléros póló az iskola címerével.

Utálta mindenki mint a szart.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 12:49:33

@k trout: Azt hiszem, hogy a posztban is kiderült: józan paraszti ész mondatja ezt velünk.

Lehet hogy hülyeség, de szerintem nem.

[c] 2010.09.16. 12:51:37

@hotelalfa: Erősen sarkítasz. Mi például - ünnepnapok kivételével - nem hordtunk egyenruhát, mégsem öltöztünk úgy, mint a ribancok/falusi suttyók, nem csináltattuk fel magunkat 15 évesen és nem abból állt a szórakozás, hogy a saját hányásunkban fetrengtünk. Nem kaptunk se pofont, se körmöst, de tiszteltük a tanárokat.

granuloman 2010.09.16. 12:51:48

Igen ám, de hogy kovácsolsz össze egy társaságot-közösséget ha mindenki HÚDENAGYON invidium.
Abban igazad van ezt kívülről ráerőltetni nem nagyon lehet. Pedig szükség lenne is rá, és valami kerülő úton majd felbukkan, csak az majd fájóbb lesz.

jog-ász 2010.09.16. 12:52:10

hát persze majd az egyenruha megold minden közoktatási és mentális gondot amiben a magyarság szenved..hajrá!

Samott 2010.09.16. 12:52:50

@TaTa86.: menj a fenebe :)

"szélsőliberális szélsőindiviualista" cimke azert, hogy valami felesleges ne legyen kotelezo? El vagy szallva teljesen. Az nem lazadas, hogy magadtol dugod a fejed a jaromba.

Milyen jelzot tudsz arra, aki masokra kenyszeritene egy uniformist, ugy, hogy neki mar nem kell viselnie? Meg finom is voltam a perverzzel. :)

Ertsd mar meg, nem azzal van gondom, ha valaki onkent viselne egyenruhat, hanem azzal, hogy ezt masokra is ra akarja kenyszeriteni.

TG69 2010.09.16. 12:53:24

Az a vicces ezekben a nagy visszaemlékező hozzászólásokban, hogy a végén már a tanári pofon is a beilleszkedést segító hasznos dologgá válik. Így utólag :).

Bell & Sebastian 2010.09.16. 12:55:13

Felnőtt egy nemzedék, amelyik nem látott belülről laktanyát.
Egoista selejt, a szolidaritást, közösséget el nem ismerő. Átbaszni a másikat nem bűn, sőt kötelesség! -ez a vége.

Vége is.

Globetrotter2014 2010.09.16. 12:55:27

Nekünk vo,t az átkosban. Inkább nem kedvelktük, és nagyon ürültünk amikor véget ért a kötelezettség. Viszont volt egy kb 25-30% aki kifejezetten gyűlölte. Szerintem nettó hülyeség

TG69 2010.09.16. 12:56:26

@rajcsányi.gellért (ergé): Vegyes suli kétféle van. Ahol még nagyon kevés a roma, na ott ugyanúgy jól öltözöttek a romák. És ahol már nagyon sok a roma. Ott meg a magyarok öltöznek ugyanolyan jól....

nénike · http://mandiner.hu 2010.09.16. 12:57:10

Nálunk anno a ferencesben még akkor is kötelező volt a nylon köpeny viselése, amikor a többi gimnáziumban már nem. Adtunk is rendesen az indigókék DIOLEN köpenyeknek! Gomb nélkül, leszaggatott zsebekkel nyomtuk az ellenállót.
Néhány év múltán (az új, MDF kormány időszakában) kivették a házirendből. Ma is csak az hiányzik, hogy nincs róla fényképem.

k trout 2010.09.16. 12:57:50

@TaTa86.: A józan paraszti ész azt jelenti, hogy a mondandómat alá is támasztja valami, nem az, hogy egy ideát kinevezek ténynek.

granuloman 2010.09.16. 12:58:14

@jog-ász:
Neked magyarázzam a szabályok, törvények betartásának szükségességét?

Juci Óbudáról 2010.09.16. 12:58:57

Anno Ica néni gyönyörű volt a maga 120 kilójával a piros nyakkendős úttörőegyenruhájában. :)

Természetesen nekünk a kisebb változata volt a kötelező ünnepnapokon. Valahogy nem tudtuk szeretni.

A kék köpennyel pedig az volt a fő gond, hogy silány anyagból készült: vagy füllesztő műanyagból volt, vagy vasalhatatlan vászonból. Rémesen nézett ki mindkettő a gyerekeken.

Neo07 2010.09.16. 12:59:07

Én is tudnám pártolni az iskolai egyenruha/köpeny bevezetését. Annak idején mi köpenyben jártunk iskolába, abszolút semmi bajunk nem volt vele, teljesen természetes dolog volt. Megvolt az a előnye, hogy nem azt néztük, hogy ki milyen ruhában jött, ezáltal kevesebb energiát fordítottunk a tanulástól és a szocializálódástól eltérő dolgokra. Az önmegvalósítás ne az öltözködésről szóljon, hanem a belső képességeink teljes kibontakoztatásáról! Ha a kedves liberálisok nem ezt gondolják, akkor nagyon tévednek! Értem én az általában az egyenruhák iránti averziókat , bizonyos esetekben igazuk is van (angyalbőr), de a egy bizonyos korban az egyenruhának több előnye lehet, mint hátránya. Főleg általános iskolában a tanulók családjainak anyagi helyzetének nem szabad érződnie! A gyerekek ne akarjanak ebben a dologban versenyezni egymással, ne akarjanak kurvának, emósnak, stb. az átlagtól nagyon eltérően öltözni; ellenben egyenruhában/köpenyben jobban szocializálódnak, megtanulnak tudat alatt olyan értékeket, mint közösséghez tartozás, olyan dolgokat, mint az individuumok és a közösség viszonya, stb. Munkahelyen is nagyrészt egyenruhában vannak az emberek (az árufeltöltőtől a politikusig)...

Bell & Sebastian 2010.09.16. 12:59:49

@TG69:
Az ókonziknál még meg is csókoltatták a sallert adó kezet!
Pontosan emlékszem rá, mikor melyiket és miért kaptam.

Nagyon bejött a módszer.

aa/szvszl 2010.09.16. 13:00:36

HAJJAJ, vannak itt bajok.

@terézágyú
"Zsidózás volt már,vagy korán jöttem?"
Ahogy vesszük :)
Korábban idéztem az alapszabályból, hogy aszongya: "Az alapítólevél kikötése szerint csak olyan hallgató viselheti a Jurátus egyenruhát, aki a selmeci hagyományok szellemében megkeresztelkedett."

A selmeci "megkeresztelkedés"-nek semmi köze a keresztény szertartáshoz. :)) A balekjelölteteket (gólyákat) megkeresztelik (sörrel), hogy a kar teljes jogú polgáraivá váljanak. Van balekkeresztapjuk vagy - anyjuk, és keresztlevelet is kapnak vicces nevekkel. Van még egy keresztelés is, amikor firmává avatják őket, és aliasnevet kapnak.

További jó paranoiát! Azért hihetetlen, hogy mára tényleg sikerült elérni, hogy az emberek mindenben zsidózást lássanak, és jajj annak, aki szájára meri venni a zs betűs szót.
(Amúgy én '95-ben kezdtem a nyolcosztályos gimit, egyenruhánk volt, amit nem csak ünnepkor hordtunk, és nagyon szerettem, arról nem beszélve, hogy minden pozitívumot megadott, amit a cikkíró felsorolt.)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 13:01:00

@antiszociális exlúzer: "Nem arról beszélek, hogy a felnőtt tekintélye lerombolandó, hanem arról, hogy a felnőtt maximális tévedhehetlenségébe vetett hit igazságtalansághoz vezet."

Hát nem tudom, a gyereknek mennyire van differenciált gondolkodása. Mennyire lehet itt arany középutat keresni. Ahogy én emlékszem vagy rajongtam egy felnőttként, vagy totál hülyének néztem. Olyan, hogy "bizonyára több élettapasztalata van mint nekem, ugyanakkor nyilvánvalóan ő is tévedhet, az érvelését érdemes meghallgatnom, de fenntartással kell kezelnem" nem hiszem hogy lehetséges fiatal korban, és nem is hiszem, hogy szükség lenne ilyenre.

Továbbra is fenntartom: az a gyerek aki úgy nő fel, hogy a felnőttnek nincs igaza, felnőttként felelőtlen lesz. Ezt pl a fiatal középiskolai tanáraimon abszolút látszott. A legtöbb abszolút felelőtlen, leszarom-típusú tanár volt...

hebab 2010.09.16. 13:01:26

nem jogszerű. konkrétan alkotmányellenes. mármint a kötelezővé tétele. fakultatívan szabad, de nem írható elő kötelezően, mert sérti a személyi önrendelkezési jogot. az öltözködés, hajvislet, hajszín stb. mindenkinek a saját döntése, ebbe az állam csak nagyon szűken körülhatárolt és erősen indokolt esetekben szólhat bele.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2010.09.16. 13:03:22

Lehetne folyamatos bevezetés. Tudom, írták már. Emlékszem a kisdobosok nyakkendőjére, az úttörők nyakkendőjére, abban az időben igenis adott egy összetartozás érzést. Őrs gyűlés. Mókus őrs. Mintha nem is lenne ez olyan rossz. Nem politikai értelemben gondolkodjatok el róla, hanem úgy mint összetartozás jelképről. Kevesebb volt a csavargó gyerek, a bűnöző gyerek, a kisebbség is konszolidált..stb..stb. Talán az egyenruha egy kicsit erre felé húzná a sok idióta gyereket. Jó, tudom, öreg vagyok már...

TG69 2010.09.16. 13:03:31

@longlife: Akkor a mobiltelefonnal, az ékszerekkel, vagy legfeljebb a kinek mije van otthonnal. Nem szűnteted meg a dolgot, csak egy kicsit háttérbe szorítod, miközben más probléákat kreálsz. A versengő társadalom része a rangsorolás, a fogyasztóiban pedig a legfontosabb a pénz. Egy konzinak ez nem kell, hogy gondot okozzon, hiszen ez olyan külső adottság, mint a nemek közötti eltérés. Ha nem tudod legyőzni, minek harcolni ellene?

granuloman 2010.09.16. 13:04:40

Közbevetném: mifelénk a rendőr ha meglát egy egyenruhás kölyköt a városban napközben, kéri tőle az igazolást, ha nincs viszi vissza a suliba.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.16. 13:06:18

Az egyenruhát az iskolának kell fizetnie.
Pont, mint egy munkahelynek a munkaruhát.

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.09.16. 13:06:48

hahaha.

asszony, aki egesz iskolai palyafutasat uniformisban kellett hogy toltse, annyit kivan a tamogatoknak, hogy csak 1 hetig kelljen ugyanabban a mas altal kivalasztott, (el)szabott ruhaban jarniuk. na most kepzeld el ezt 4-6 evig. hahahaha. na most mond utanam. beeeee-beeeee.

"attol meg a szegeny szegeny marad, es mas jegyekbol fogod eszrevenni, hogy ki a gazdag, ki a szegeny. szoval lenyegtelen."

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 13:07:23

@k trout: Jól van. Akkor nézz meg minden embercsoportokat maximálisan kihasználó, a határokig, vagy azon túl elmenő tevékenységet, mindenhol ott van az egyenruha.

Katonaság (egyenruha), orvosok (fehér orvosi ruha), sportcsapatok (csapatmez), üzletemberek (szmoking).

Gestas 2010.09.16. 13:07:32

Úristen!A kedves szerző szerint az egyenruha tényleg eltakarja a vagyoni különbségeket?Szerinted az egy osztályban lévő gyerekek nincsenek tökéletesen tisztában egymás anyagi helyzetével?Ha a szünetben az egyik gyermek iphonet, a másik egy száz éves nokiát vesz elő, azt, hogy oldanád meg?Mindenkinek egyen telefont?
Nevetséges!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.16. 13:07:51

@norbi2k: köszi, nagyon érdekes videó, lehet, le is hozzuk egy posztban.

granuloman 2010.09.16. 13:07:55

@hebab:

Akkor én járhatok meztelenül, mert az Isten is úgy teremtett, ráadásul naturista vagyok?
Nem, és ugyan ez a véleményem a burkát, nikábot viselőkről.

hotelalfa 2010.09.16. 13:08:27

@k trout: Ez egy rendszer resze. Nem fog villogni egy led amikor hatni kezd. Ez benned van tudat alatt az ertekiteleted, a gondolkodasod, a stilusod resze.

Silent Bob 2010.09.16. 13:08:58

@Bell & Sebastian: A laktanyában aztán kurva sok mindent lehetett tanulni. Főleg felmosni, meg szopatni a gyengébbet.

TG69 2010.09.16. 13:09:05

@Téglagyári Megálló: De akkor nem az a megoldás, hogy hozok egy felesleges törvényt, mert avval adott esetben épp a szabálykerülést erősítem és nem a követést. Ha az iskolai közösség úgy gondolja, hogy ez hasznos és ki tudja alakítani ennek a megfelelő rendjét az rendben van, de minek kötelezővé tenni? Ez nem a konzi ethosz, hanem a ballib lilaködös álomgyár.

Silent Bob 2010.09.16. 13:10:02

@rajcsányi.gellért (ergé):
Jaja, Angliában olyan jól bevált az egyenruha, hogy már szúrásállót is lehet belőle kapni.

k trout 2010.09.16. 13:10:03

@TaTa86.: Te is egyenruhában jársz?

Szputya 2010.09.16. 13:11:41

Tudjátok, az a gond, ha kötelező, ha ráerőszakolják az emberre.
Ha egy iskola pályázatot ír ki a diákjai körében, hogy "hogyan fejezzük ki az összetartozást", és mondjuk, a pályázat nyerteseként van valami "egyen"-dolog (póló, jelvény, sapka, nyakkendő), és kezdetben ez csak az iskolai (nemzeti) ünnepeken, akkor szerintem a kiskölkök nagy része SZERETNI fogja.

Ha iskolát nyitnék, valószínűleg a fenti módon bevezetném - ha (!) lenne rá igény. Persze, hozzáteszem: az alsós és felsős egyenruha nem lenne azonos... valószínűleg nem erőltetném az öltönyt a kis hatévesre...

[c] 2010.09.16. 13:11:42

@batgirl: Ebben sok igazság van, de ismét megjegyezném, hogy nagy különbség van a kötelező és a szabadon választott csoportidentitás-jelző kellékek, ruhadarabok között. Amit maga választ az ember, ahhoz biztosan kötődik érzelmileg, amit kötelezővé tesznek a számára, ahhoz nem biztos, sőt, felébresztheti benne a dacot is.

hotelalfa 2010.09.16. 13:12:31

@Gestas: A sulib a minek telefon??? Hogy ellopjak. Ok, hogy a szulok tudjak hol a gyerek. De a suliban nem engednem a hasznallatat bejaratnal kis zarhato szef, reggel berak,delutan kivesz.

granuloman 2010.09.16. 13:12:45

@Gestas:
Ez igazán egyszerű. Így nő fel - így szocializálódik -
ezt szokja meg. Én pl.: szinte senkiről sem tudom elképzelni, hogy milyen kondíciókkal rendelkezik.
Egyszerűen ciki ha látszik.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.16. 13:13:24

@hotelalfa: Amit kért az az, hogy, azt mutasd meg, hogy miért igaz az állítás, nem pedig egy vulgáranalitius fejtegetést...

pl. így:
Vannak egyenruhás szervezetek, akik egyenruhába dugják a rájuk bízott kiskorúakat, aztán így elszemélytelenítik, és kihasználják őket.
Bizonyára az egyenruha hozza elő belőlük.
Tudat alatt...
Hiszen egy rendszer része.

nénike · http://mandiner.hu 2010.09.16. 13:14:30

Morvai Krisztina kislány korában, iskolaköpenyben:
www.nyugat.hu/tartalom/galeria/5076

Silent Bob 2010.09.16. 13:15:07

@k trout: Erről beszélek.
A kiváló, egyenruhás brit diákok szórakozásból verik agyon és szúrkodják le egymást iskola után.

gyz 2010.09.16. 13:17:04

@Samott: de akkor mitől lesz egyenruha, ha az egyik felveszi, a másik nem?

szóval most vagy ellenezd, vagy támogasd.

Nagyon népszerű ez a "laissez faire"-elv, de valójában a teljes beleszarást és közömbösséget gerjeszti.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 13:17:10

@k trout: Nem.
Bár ha úgy vesszük igen. Olyan ruhákban járok, amint az összes szaktársam.

@Gestas: "Ha a szünetben az egyik gyermek iphonet, a másik egy száz éves nokiát vesz elő, azt, hogy oldanád meg?"
Na az ilyen kütyüket kapásból kitiltanám az összes iskolából.

@Szputya: Vagy mindenki leszarja, és nem lesz belőle semmi. Annyira felületes ez a "szabadságvágy". Igazi szabadságjogokért senki nem mert, akar küzdeni, bezzeg itt jaaaj, kötelező, fúúj!

@hebab: Mond neked valami az, hogy 2/3ad? Jobbikkal együtt 3/4ed? Minden alkotmányos. XD

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 13:18:03

@Samott:

Ezt én nem mondtam, olvasd újra.

TG69 2010.09.16. 13:18:18

@aa.: De ze csak azért lehetett így mert ilyen volt a lelki alkatod. Mást meg zavarhat.És ha egy városban csak egy suli van, akkor nagyon sok gyerekkel kicseszel avval ami neked olyan jól bejön. Miközben ugyanezen érzéseket és hatásokat másként is el lehetne érni, igaz nagyobb munkával, semmint hogy megköveteled egy gönc hordását:)

[c] 2010.09.16. 13:18:52

@TaTa86.: Nekem más tapasztalataim vannak. Mi nagyra értékeltük azt a felnőttet, aki elismerte a tévedését és nem tiszteltük azt, aki nem tette. Volt ilyen is, olyan is. Az egyik nyelvtanárunk különösen jó példa volt az utóbbira...
Továbbá, amikor tiltottak vagy utasítottak, örömmel vettük és sokkal szívesebben engedelmeskedtünk, ha kaptunk magyarázatot, nem csak úgy odavetették, hogy "mert én azt mondtam".

Az az érzésem, sokan éretlenebbnek, butábbnak látjátok a gyerekeket/a fiatalságot, mint amilyenek valójában - legalábbis ahhoz képest, amilyenek potenciálisan lehetnének.

k trout 2010.09.16. 13:19:33

@Silent Bob: Én is erről beszélek, de hiába. A hit az szép dolog, és én tiszteletben is tartom, úgyhogy léptem. :)

buksza.blog.hu · http://buksza.blog.hu 2010.09.16. 13:20:51

Egyetértek a cikkel. Angliai barátom mesélte, hogy a lánya akkor pánikol, amikor a "nem kell hordani az egyenruhát" nap van. Órákig áll a szerkénye előtt, hogy mit is vegyen fel.

Anyukaként pedig örülnék, ha nem kellene lépést tartani a Hello Kitty és Hercegnős hype-al a lányom esetében.

Samott 2010.09.16. 13:22:57

@gyz: tamogatja a halal, de eltűröm... aki akarja hordja. Nem vagyok en semmi jonak az elrontoja, aki boldog benne vegye fel, de ne kenyszeritsen masokat a viselesere. Igy mar ok? Mondjuk hogy ebbol hogy lett "beleszaras" azt nem ertem.

k trout 2010.09.16. 13:23:23

@buksza.blog.hu: Milyen szép is az, mikor egy nő nem tanul meg öltözködni.

TG69 2010.09.16. 13:24:02

@Bell & Sebastian: Mi itt öregek mindannyian kaptunk. Azért voltak kivételek és egy kicsit ez zavart. A böszmeerős gyerekek valahogy sosem kaptak és a kislányok sem :) De szép is volt, amikor a pad meg a padló adta a másikat. Sosem fog visszajönni az a világ...

[c] 2010.09.16. 13:24:19

@Neo07: "Az önmegvalósítás ne az öltözködésről szóljon, hanem a belső képességeink teljes kibontakoztatásáról! "

A kettő nem zárja ki egymást.
Itt vagyok példának én, aki gimnazistaként végig festettem a hajamat. Egyházi gimnáziumban, teszem hozzá. Hogy miért festettem? Mert úgy tetszett. Volt benne egyfajta önkeresés is és persze különcködés.
De ezzel remekül megfért például a kórusos egyenruha, egyéb iskolai közösséghez tartozás, a képzőművészeti és egyéb versenyeken elért helyezések.
Szóval, árnyaljuk egy kicsit a képet. A divatos öltözködés sem az ördögtől való, amennyiben nem esünk túlzásokba és a hangsúlyok a megfelelő helyen vannak.

OftF 2010.09.16. 13:25:20

liberális gondolkodásúként mindenben egyetértek.
És akkor most futhatsz egy kört, hogy mit is jelent a liberalizmus :) Annyit segítek, nem azt, amit az SzDSz hirdetett, vége is lett, mint botnak.

TG69 2010.09.16. 13:25:59

@buksza.blog.hu: Lehet hogy nem pánikolna, ha nem az egyenruha lenne a kötelező:) Lám egy újabb ellenérv a kötelező köpenyhordás ellen :)

rajnaig 2010.09.16. 13:28:01

Egyenruha ... fegyelem.. elnyomás... b. meg iskolába külditek a kölkeiteket, vagy a hadseregbe?

Magyarország elprolisodásához pedig csak annyit: identitást nem adhat közösség. Az identitás latin eredetű szó, jelentése: személyazonosság, önazonosság.

Végeredményben van egy olyan érzésem, hogy ti mandinerestül, Hoffmann Rózsástul végső soron ezt szeretnétek elérni:
www.youtube.com/watch?v=rp34b2_8qMk

granuloman 2010.09.16. 13:28:29

@k trout:
Pont hogy megtanul!
Külön tudja választani a "munkaruhát" és a magán szférában viselt öltözködést.
Tudod te miket hordanak az angolok ha kiszabadulnak?
De az sem történhet meg, hogy a hivatalban úgy nézzen ki mint egy ringyó.

lev davidovics 2010.09.16. 13:28:30

Oh, legyen már végre egyenruha!

Van tankönyv is, a diákság harmada ingyen kapja, mert családi-szociális okból mentességet élvez, könyv meg ugye kell. Az "ingyen" fogalma meg nálunk nem kapcsolódik össze a "valaki más adóforintjaiból" rejtelmeivel a fejecskékben.

Legyen egyenruha! A diákok harmada-fele ingyen kapja majd, mert családi-szociális alapon rászorul. (Nem belvárosi iskolákban a tanulók többsége kínai suhogósban jár iskolába mifelénk).

Várjuk a további "jó lenne" ötleteket az adónk terhére!

Egyébként jó lenne, ha lenne újra 45-ös bakelitlemez - szerintem! (Másolásvédelmi okokkal klassz ideológiát bírnék írni ide, de ez csak egy komment....)

hotelalfa 2010.09.16. 13:30:16

@antiszociális exlúzer: En a nyoc kerben lalok amit allitok nem fikcio. (tanarveres stb.. Ha ismered a kornyeket tudod mirol van szo. Annak idejen itt jartam suliba is. Rendes ember lett belolem Termeszetesen mindenhol vannak tisztesseges, rendes kivetelek. :))

TG69 2010.09.16. 13:30:54

@granuloman: Ehhez mért kell az egyenruha? Ha kötelező az iskolába járás, akkor elegendő kellene a rendőrödnek a gyermek puszta látványa is, nem-e? :)

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 13:31:20

@rajnaig:

"identitást nem adhat közösség"

Hm, bámulatos bölcsesség.

granuloman 2010.09.16. 13:32:12

@rajnaig:
Te egy hivatalos "rettegő" vagy?
Elég szar érv ez a komcsi éra után.
Fonalat veszettél.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 13:34:10

@antiszociális exlúzer: "Nekem más tapasztalataim vannak. Mi nagyra értékeltük azt a felnőttet, aki elismerte a tévedését és nem tiszteltük azt, aki nem tette"
Nem a felnőttekről van most szó, hanem a gyerekről. A gyerek álljon úgy a felnőtthöz, hogy tévedhetetlen, és mikor felnő, nőjön fel ehhez a felelősséghez.
Ha felnő, ehhez a felelősséghez hozzátartozik az, hogy vállaljuk a tévedéseket is.

"Továbbá, amikor tiltottak vagy utasítottak, örömmel vettük és sokkal szívesebben engedelmeskedtünk, ha kaptunk magyarázatot, nem csak úgy odavetették, hogy "mert én azt mondtam"."
Még mindig a gyerekekről beszélek, és nem a felnőttekről, és azok pedagógiai módszereiről. Igen, ha már offolunk: igazad van. Sőt én tipikusan olyan voltam, hogyha nem kaptam indoklást, vagy nem fogadtam el, akkor megmakacsoltam magam. Ennek köszönhetően már a kiscsoportból majdnem kivágtak...

"Az az érzésem, sokan éretlenebbnek, butábbnak látjátok a gyerekeket/a fiatalságot, mint amilyenek valójában - legalábbis ahhoz képest, amilyenek potenciálisan lehetnének. "
Szó nincs róla. Sőt ez a legkárosabb, ami csak tenni lehet.

hotelalfa 2010.09.16. 13:34:29

@kolbászoszsömle: Bocsi " wise man knows from a word" :))

gyz 2010.09.16. 13:35:31

@rajnaig: hát persze, a brit példa is azt mutatja, hogy egytől-egyig nácik.

azért valld be, néha bánt, hogy ennyire tökkelütött vagy

hebab 2010.09.16. 13:35:44

@granuloman: ez pl. egy olyan korlát, amit az állam állíthat. arra mondom, hogy járhatsz-e meztelenül. vannak még ilyen korlátok, csak kevés. és a kötelező iskolai öltözék nem tartozik ezek közé.

hebab 2010.09.16. 13:36:13

@TaTa86.: és neked mond valamit az, hogy nemzetközi szerződés? azt nem írhatod felül kétharmaddal. abból ki kell lépni. azt meg úgysem teszi meg a fidesz.

granuloman 2010.09.16. 13:37:16

@TG69: Nem mert a kölyök érzi magán a stigmát.
És ez eleve gátló tényezőként működik benne.

Kérem szépen, nincs errefelé egy szociológus, aki elmagyarázná a jó népnek, hogy hogy is működik az egyenruha viselet?

k trout 2010.09.16. 13:38:00

@TaTa86.: "A gyerek álljon úgy a felnőtthöz, hogy tévedhetetlen"

"Sőt én tipikusan olyan voltam, hogyha nem kaptam indoklást, vagy nem fogadtam el, akkor megmakacsoltam magam."

Most akkor ez hogy?

TG69 2010.09.16. 13:38:14

@gyz: Akinél a laissez faire elve népszerű az nem közömbös, mert végtelen sok szabálynak veti alá magát (a piacra belépés, az üzletkötés stb az rengeteg kooperáló magatartáson át vezet egy várt optimális eredményre) és csakis akkor nyerhet hoszú távon ha ezeket tiszteletben tartja.

lev davidovics 2010.09.16. 13:43:09

Jah, ha a kötelező egyenruha nélkül jön a gyerek reggel a suliba, akkor mit csinálsz vele? Hazaküldöd? Jelenleg az óráról sem tilthatod ki semmilyen okkal sem.
Ha - afféle lázadó kis csibész - a zakót húzza alulra, az inget meg rá, akkor már azt sem mondhatod, hogy nem volt rajta az egyenruha. Vagy lesz Alaki Szabályzat is hozzá? (Javasolnék az egyenruha számára egy kötelező stokit is estére az ágyacska mellé, aztán majd a tantónéni szúrópróbaszerűen ellenőrzi a hajtogatást :-))

Persze a fehér ing-piros nyakkendőt is lehetett tolerálva kezelni. Az én boldog békeidőmben már nem szóltak, ha farmer volt hozzá alul.

A stratégiai kérdés itt az, hogy hozzunk-e túltolerálható szabályt, de akkor minek, vagy keményítsünk be - gyakorlatilag a fővesztésig bezárólag-, ha van, aki igazán ezt szeretné.

A munka világában a szabályozás pozitív: a munkáltató előírhatja a viseletet, de azt onnantól munkaruhának hívják, amit ő biztosít.

Nemzeti Ruházati Erőforrások Minisztériuma.....Közoktatási és Viseleti Államtitkárság....
Tetszik.... :-)

mézevő 2010.09.16. 13:44:18

Az ötletednek gazdasági hatásai is lennének: felvirágozna ismét a textilipar. Több százezer gyereknek kellene évente új egyenruhát varratni, amit a kis szériák miatt nem érdemes Kínában gyártatni.

Bell & Sebastian 2010.09.16. 13:46:54

@TG69:
Egy igazi demokrata osztott a lányoknak is, a bukottat meg a tornatanár vagy a pedellus fegyelmezte.
De kifejezetten az atyai pofonokra gondoltam, abból csak egypár röppent el, az adott nyomatékot a dolognak.
Ha beüt a kamaszkor, onnan fölösleges, az igaz.

@Silent Bob:
És a férfi lakosság hány százaléka szocializálódott az MN -ben? Ha neked nem is jött be, ezt a funkcióját betöltötte. Most ki ugrana parancsra, ha kell? Senki.

Hogy nem kell? Nana...

granuloman 2010.09.16. 13:47:16

@k trout:
Az európai szemmel leírhatatlan, pedig edzve vagyok -van egy pár kamasz lányom.
El sem tudtam képzelni, hogy amiket a kirakatban látok azokat megveszik, de nem, ezek még hordják is, egyszerűen hihetelen.

Muad\\\'Dib 2010.09.16. 13:47:19

Ez a vita soha sem fog egyetértésre jutni. Ugyanis itt nem csak az egyenruháról van szó, hanem a nevelési módszertanról is. A mai, szerintem borzalmasan téves modell szerint, minden gyerek egy kis zseni, akit arra kell ösztönözni, hogy valósítsa meg magát, legyen egyedi és különleges. Aztán eltelik pár év, és rájön, hogy ő nem különleges, hanem teljesen átlagos, és a gépsor mellett állva egy frusztrált, átvert embernek fogja érezni magát, hiszen gyerekkorától kezdve azt hallgatta, milyen különleges.
A hagyományos, mondjuk csúnya szóval "poroszos" modell szerint viszont a gyereket neveljük átlagosnak, aki fontos részét képezi a gépezetnek, de nem egy önálló különleges gépezet. Ugyanis, aki valóban zseni, az meg fogja találni a kiemelkedést ebből a közegből is, ráadásul nem "gyártunk" frusztrált csalódott tömegeket. Mert be kell látni, közülünk igen kevesen "különlegesek".

2010.09.16. 13:47:25

Igazat adok a cikkírónak! Én támogatom az ötletet. Abban az esetben, ha úgy néznek ki az egyenruhák, ahogy Angliában vagy Amerikában. Vagyis normálisan. És nem valami Kádár kori "(műanyag)iskolaköpeny" őrület lenne. Legalább a kocsmák se hivatkozhatnának arra, amikor a 16 évesek rögtön suli után legurítanak egy-két kört, azt hittem 20 éves a "kis bögyös" :). Meg nem lenne az, hogy 15 évesen 200e forintos öltözékben virítanak a bankárcsemeték(minden nap más), átlag osztálytársaik megnyugtatására. Ez igen is jó ötlet, nem úgy mint Hoffmann Rózsa.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.16. 13:48:19

@hotelalfa: Persze, a bölcs tudja, hogy mit kell elhallgatni ahhoz, hogy igaznak tűnjön az állítás.

A bölcs nem gondolkozik, hanem elhiszi, amit mondanak neki.
Nem gondolkozik el azon, hogy vajh az egyenruha okozza-e a szokásos angliai késeléseket, az egyenruha személytelenítésének tudhatók-e be a gyermekmolesztálások.
A bölcs azt mondja, amit mondania kell, és nem kérdez olyat, amire az, akitől kérdez, nem tudja a választ.
Ettől bölcs.

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.09.16. 13:49:18

akkor a posztolo pontjaira a felesegem reagalna:

1 komolysag: a benned elo jozan paraszt ezek szerint nem hordott egyenruhat. a hulye hulye marad, a trendi trendi marad. szunet? majd a tanarok jaroroznek vonalzoval es ahalyett, hogy nyugodtan ehetned a szendvicsedet, mericskelnek es nezegetik, hogy vajon be van-e dugva az ing, polo. nem is beszelve arrol, hogy 1 km-rol latszik, hogy te a szarabb suliba jarsz es nem azert mert hulyebb vagy, hanem csak azert mert nincsen penzed a jobb sulira.

ohh es elfelejted, hogy a szabalyok nem betartasa buntetesekkel jar ezen orszagokban. vagy hazakuldenek, vagy buntetesbe mesz.

mellesleg, ha abba ulsz napi 8 orat, csak egy ruha lesz, ami szarul nez ki es kenyelmetlen, es a 8. orara mar nem ugy all, ahogy kene. amugy mindig azon gondolkoztam, hogy mi a koze a cipomnek a tanulasomhoz, a komolysaghoz?

2. identitas: hany eves vagy? kepes identitast adni? lol. bandazni uniformis nelkul is lehet. amugy szerinted hol a legtobb a bullyk szama?

3. elegancia: na jo te a szo jo ertelmeben naiv vagy. azok ugyanolyan szar minosegu, raadasul elszabott cuccok lesznek. ja es naiv vagy, ha azt hiszed, hogy ennyinel megall a tudomany. lesznek majd iskolai idiotbbnal idiotabb szabalyok es mindnek jo alapot ad majd az uniformis. es a vegen mar a legelvakultabb streber is lazadni fog ellene. vagy birka lesz. ez nem a Harry Potter, ahol mindenki szepen egyenreszabott kis ruhacskakban (persze divatosan) rohangalnak es huuu de jo az osszetartozas erzese. nem. ez egy idiota szbaly, ami plusz teher.

tudod az a bosszanto, hogy az ilyen johiszemu faszkalapoknak koszonhetoen kellett uniformisban jarnom, 'rettegnem', hogy vajon kiszurja-e valaki a fulbevalomat, es hallgatnom, hogy mar megint en vagyok a hibas, mert a 2000 fos suliban valaki piros hajjal jelent meg.

ez olyan, mint egy ismeros aki 1 eve el kint angliban es hallgatja az idealizalt kommunista gondolatokrol valo ertekezest. ilyenkor o csak nez, es annyit mond, hogy szep alom. a valosag meg valahol teljesen mashol kezdodott. a kenyszerites szar dolog.

tudod mit? hordjon suli utan uniformist aki akar, hisz szabadsag van.

ezenfelul a kreativ emberek, ha kapnak valamit akkor szemelyre akarjak szabni. ja, a legtobb sulinal ezt nem lehet.

genyamagyar 2010.09.16. 13:49:33

Nem az angolokról vegyünk példát, mi a német kultúrkörhöz tartozunk. Ott meg nincs ilyen idióta kötelező egyenruhásdi.

Aztán ha kötelező az egyenruha, akkor majd jön a kötelező hajviselet, meg a sminkelés tiltása a lányoknak, meg a fehér térdzokni.

Marhaság a köbön!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 13:50:34

@hebab: Nemzetközi szerződés van arra, hogy az állami és egyházi iskolákban TILOS a kötelező egyenruha?

Nem hiszem. Ha meg mégis, akkor inkább emiatt ágáljanak a szabadságharcosok, mert ez ténylegesen bolsevizmus, és elnyomás.

@k trout: Mondtam én hogy hibátlan voltam? ;)
Egyébként, aki megérdemelte ahhoz úgy is álltam hozzá. Más kérdés, hogy egy gyerek nem feltétlenül dönti el jól, hogy ki érdemli meg.

Silent Bob 2010.09.16. 13:52:31

@k trout:
Akkor ezért járnak felnőtt korukban pizsamában a Tescoba.

k trout 2010.09.16. 13:52:37

@granuloman: Akkor mégsem tudnak öltözködni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 13:54:51

@genyamagyar: "Nem az angolokról vegyünk példát, mi a német kultúrkörhöz tartozunk. Ott meg nincs ilyen idióta kötelező egyenruhásdi."

Jaja. Ott már, ha tornasorba akarod állítani a gyereket tesióra elején jelentenek az igazgatónak, hogy náci vagy. True story, elsőkézből.
Ne a németek legyenek a példa, legalábbis ne 1945 (1914) után.

Muad\\\'Dib 2010.09.16. 13:55:04

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.":
Igen, jó ez a kreatív szabadság. Csak épp ott a baj, amikor valakiről 16 éves korában kiderül, hogy történetesen pl. hülye és nem lesz vállalat igazgató, de még mérnök sem. És bizony a gyárban a gépsor mellett majd hiába lesz qrva kreatív - mert neki azt mondták a suliban, ő milyen kis tündi-bündi egyéniség- legfeljebb a munkavezető leordítja a fejét. Aztán majd mindenki hallgatja milyen igazságtalan az élet vele, dühös lesz és csalódott....

James L2 2010.09.16. 13:55:33

Az egyenruha félelmet kelt egyesekben. Ezt ti is tudjátok.

Silent Bob 2010.09.16. 13:56:10

@granuloman: "De az sem történhet meg, hogy a hivatalban úgy nézzen ki mint egy ringyó. "
Nem, mi? Főleg a Home Office-ban a sok melegítős dohányzó babakocsis. Segítek, nem színes bőrű a nagy többség.

kisa 2010.09.16. 13:56:28

@buksza.blog.hu: Egyáltalán nem KELL lépést tartani. Egy gyereknek sokkal több mindent el lehet magyarázni, mint azt sokan gondolnák.
Én a lányom barbikorszakát úgy éltem túl, hogy megkérdeztem tőle, mi abban a pláne, ha MINDENKINEK van? És beszélgettünk egy órát, hogy szerinte miért lenne jó, szerintem meg miért nem. Aztán megegyeztünk, hogy a nagyszülőktől kap egyet. Én meg varrtam neki teljesen egyedi ruhákat. Mindenki őt irigyelte, és senkinek nem jutott eszébe cikizni, hogy hol van ken, meg a barbihintó, barbiház, satöbbi.

k trout 2010.09.16. 13:57:16

@Muad\\\'Dib: Hát csak az a kérdés, hogy ez a két véglet van-e. És, hogy boldogabbak voltak-e a poroszosan nevelt gyerekek, és, hogy kiegyensúlyozottab felnőttek lettek-e. Te totál biztos vagy benne, hogy igen?

hebab 2010.09.16. 13:58:06

@TaTa86.: nemzetközi szerződés az emberi méltósághoz való jog (amelyből a személyi önrendelkezési jogot levezetjük) tiszteletben tartásáról van.
és hogy lenne bolsevizmus meg elnyomás egy olyan nemzetközi szerződés, amihez önkéntesen csatlakoznak az államok? és történetesen mi csatlakoztunk.

TG69 2010.09.16. 13:59:55

@granuloman: Nem tudom mért keresel szociológust, a kérdésem továbbra is áll, ha egy rendőr lát egy kiskorút, akkor mért kell annak az egyenruha, hogy a bácsi visszavigye az iskolába?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.16. 14:01:19

@lev davidovics: Angliában abszolút elfogadott szokás, hogy hazaküldik a gyereket, ha nem egyenruhában jön suliba.

Bell & Sebastian 2010.09.16. 14:01:35

Most akkor az egyenruha komcsi vagy náci hepp?
Mert az igazi libero _gondolkodás nélkül_ kiköpi a jelek szerint, csak a magyarázat kicsit zagyva.

Muad\\\'Dib 2010.09.16. 14:01:57

@k trout:
Nem mondom hogy nem kellene egyensúlyt találni,, de abban biztos vagyok, ha a társadalmunk 98%-a átlagos, akkor nem a maradék 2% igénye szerinti nevelést kéne erőltetni.

k trout 2010.09.16. 14:02:19

@TaTa86.: Vazze, most akkor mégsem volt jó az akkori nevelés, mert tenálad pl. nem hatott. Nem érted? Te számonkérsz itt olyan dolgokat, amiket te sem tartottál be, de magadnak ezt elnézed, a többi meg járjon egyenruhába, és neveljék ugyanúgy, ahogy téged anno, igaz, hogy ez már nálad sem volt hatékony.

Silent Bob 2010.09.16. 14:03:39

@Bell & Sebastian: "Most akkor az egyenruha komcsi vagy náci hepp?"
Nem sok különbség van a kettő közt. :)

2010.09.16. 14:04:17

@Muad\\\'Dib:

ezzel nem értek egyet, szerintem a skandináv modell az, ami Magyarországnak jó lenne. Vagyis az, hogy minél előbb kihozni a gyerekből azokat a készségeket, amiben a legjobb, és azt erősíteni a végletekig. Meg lehet nézni bármilyen statisztikákat, a világ legsikeresebb oktatási rendszere. Egy böhöm nagy ország(népesség) oktatási rendszere nem jó egy kis országnak(sztem az angolszász se jó nekünk, amit az szdsz erőltetett, lásd kétszintű érettségi, erre az oktatási rendszerre). Amúgy már Németországban se a poroszos iskolarendszer működik.
Ha Mo. minden 2. ember jól beszélne angolul, annyi tőke jött volna ide, hogy ihaj. (Lásd Írország, ahol az angol nyelv + előnyt biztosított nekik).
Viccesen szólva, miért fordítanak le nálunk több könyvet(ez igaz), mint Svédországban? Válasz: mert a Svédek szegények, nincs elég fordítójuk :)

k trout 2010.09.16. 14:04:44

@Muad\\\'Dib: De. Csak nem biztos, hogy az igények jól vannak feltérképezve. Mert, ha 98% átlagos, akkor 98%-ot átlagos munkára kéne felkészíteni. Az igény szerinti-n valószínűleg nem ugyanazt értjük.

k trout 2010.09.16. 14:05:36

@k trout: Bocs, félreolvastam, előző hsz. storno. :)

Silent Bob 2010.09.16. 14:07:04

Kérdezném, hogy akik támogatják az egyenruha viselését, azok szívesen hordanának-e a munkahelyükön egyenruhát? Dress code nem ér, konkrét egyenruháról van szó. Nem a cégnél öltözöl át, abban jössz otthonról.

Muad\\\'Dib 2010.09.16. 14:07:13

@Belpo:
Tulajdonképpen a pontos módszerekről lehetne vitatkozni, de egy átlag kubikosnak biztos nem az a legjobb, ha azt hallgatja, hogy ő annyira egyedi, hogy belőle még bármi is lehet. Ugyanis egy dolog inspirálni valaki, másik irreális célokat kitűzni elé. A mai oktatási modell pedig pont ezt teszi sajnos (már, ha éppen csinál valamit véletlenül)...

kisa 2010.09.16. 14:08:05

@Bell & Sebastian: A nemzetiszocialista nématországnak és a kimirszeni kóreának ugyanaz a gyökere: a totalitárius állam. A diktatúra. Ésegyenruha szempontból indifferens, hogy náci vagy komcsi.
Mondjuk elképzelem a 14 éves bakfist, aki azon vitatkozik a szüleivel, hogy ő azért nem megy ebbe vagy abba az iskolába, mert ronda az egyenruhája. Na, azt megnézném, hogyan győzi meg a szülő, hogy pedig de. És ezek után milyen büszkén fogja hordani és mennyire fogja magát a közösség tagjának érezni.

lev davidovics 2010.09.16. 14:09:42

@rajcsányi.gellért (ergé): Magyarországon abszolut elfogadott szokás (jogszabály...:-)), hogy semmiért nem küldhető haza a gyerek a tanításból.

granuloman 2010.09.16. 14:10:09

@Silent Bob:
"Főleg a Home Office-ban a sok melegítős dohányzó babakocsis. Segítek, nem színes bőrű a nagy többség."

Én a hivatalnokról beszéltem, mivel ő az aki dolgozik.
Hogy jön ide az hogy éppen milyen szakadt esik be az ajtón?

TG69 2010.09.16. 14:11:22

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.": Azt azért sejteni lehetett, hogy a feleségek és a kislányok lesznek e nagyszerű ötlet legnagyobb ellenfelei :). De azért hajrá ergé :)

hotelalfa 2010.09.16. 14:11:57

@kolbászoszsömle: A vilagon szamos helyen hordanak a suliban egyenruhat. En is hordtam nem lettem keselo, gyerek molesztalo es nem is lettem aldozat. (Defektes emberek mindenhol vannak) En a sajat tapasztalataimat osztottam meg veletek. Olyan szerencses voltam akkor, hogy mindket iskolai rendszerbe bekerultem ugyanis 3. osztalyos voltam amikor kimentunk afrikaba. Egy szocialista tipusu iskolabol bekeruletem egy angol tipusu rendszerbe. Mindekettonek voltak elonyei hatranyai. Szerintem az egyik leonye (ujdonsag volt a kopeny utan) az ottani rendszernek az uniformis volt tehetos, szegenyebb, fekete, feher mindenki egyformanak szamitott aki oda bekerult. Ezzel megoldottak egy csomo problemeat ami az etnikai es gazdasagi hovatartozast illeti Az,hogy tanultal mar mas teszta. de hogy hatranyt is mondjak. Ha nem tudtal iskolaba jarni mert nem tudtak a szuleid kifizetni senkit nem erdekelt. Ezzel szemben itthon ingyenes volt es kotelezo (ha jol tudom 80-as evekben)

Muad\\\'Dib 2010.09.16. 14:12:01

@k trout:
Mivel nem állíthatsz minden gyerek mellé külön tanárt, így valamilyen általánosítás szükséges. Ráadásul az sem jó megoldás, ha Pistike egy zseni, akkor ő bármit megtehet, Jocóka meg ostoba, akkor neki marad a másik típusú nevelés. Ugyanis ez valóban az igazságtalanság érzéséhez fog vezetni.
Ellenben az biztos nem jó érzés, amikor kikerül valaki a nagybetűs életbe és belefut 500 ugyanolyan emberbe a gyárban, mint ő. Akkor nagyot romlik az egyediség varázsa. Ez egyébként könnyen mérhető, csak meg kell nézni mennyi frusztrált, csalódott ember mászkál. Biztos, hogy ők olyan álmokban hittek, ami megvalósítható?

granuloman 2010.09.16. 14:12:35

@TG69:
Ha jól emlékszem írtam - gátló tényezőként éli meg.

Bikli néni 2010.09.16. 14:13:04

Kiindulok Szabó Magda örökbecsű művéből, az Abigélből.
Pro: ott alapszabály volt, hogy senki nem különbözhetett a másiktól, hogy meg ne érződjön, kinek milyen az anyagi háttere. Ocsmány ronda köpeny, patentos harisnya, kalap. Viszont, mindenki büszkén hordta. Az, hogy lehetetlenül ronda volt, direkt volt, hogy az erkölcsös kálvinista leánygimnáziumban a '40-es években a fiatalemberek ne bámulják meg az utcán a lányokat + a szép ruha múlandó dolog, és nem tükrözi a belső értékeket. Teljesen igaz. Ékszer tilos volt, csak nyakba akasztott szekrénykulcs, az viszont kötelezően.

Contra: én spec meghaltam volna, ha térdig érő skótkockás szoknyában meg blúzban kellett volna virítanom, mert rettentő fázós vagyok, és az öltözködésnél egyes számú szempont, hogy ne fagyjak meg :) Meg pl. egy blézer hőmérséklettől függetlenül sem a legkényelmesebb ruhadarab.

Egyébként, ahova én jártam (az is vmi elitgimi-féle, most benne van a top10 középiskolában), ott se volt mindennapos egyenruha, ellenben ünnepeken kötelező volt az egyen-matrózblúz, az iskolai unisex nyakkendő és a jelvény. Tornázáshoz mindenki kapott az iskola címerével ellátott pólót (pontosabban: kötelező volt megvenni, de nem szóltak, ha valaki nem abban tornázott). Akkoriban (pedig nem volt olyan régen) a smink és a haspóló is tilos volt.

Gera 2010.09.16. 14:14:16

Én tetű libsi vagyok és nincs különösebb bajom az ötlettel, csak hát ez azért nem lenne olcsó. Én olyan 100 rugó / év / főre saccolom. Nyilván lehet azt mondani, hogy hát ezt megspórolják a szülők azon, hogy kevesebb ruhát kell venni, de ez nem számít, itt kitörne a forradalom, ha valaki bejelentené, hogy akkor ezentúl ezt is fizetni kell.

k trout 2010.09.16. 14:16:03

@Muad\\\'Dib: Az volt a kérdésem, hogy régen kevesebb volt-e a csalódott, frusztrált felnőtt. Ez megint egy olyan dolog, hogy mindenki HISZ valamit, de pontosat senki sem tud. Én egyet tudok: az elmúlt évszázadokat nem sorolnám az emberiség felhőtlen, boldog időszakába, és azt GONDOLOM, hogy annál csak jobb lehet. Az is lehet, hogy tévedek, és majd a sok kis individualista, libsi gyerek hozza ránk a végveszedelmet. :D

Bell & Sebastian 2010.09.16. 14:16:25

@Silent Bob:
Inkább az a kérdés, hogy a sok Egyéniségnek hogyan lehetne minimális együttműködési kényszert a fejébe plántálni?

Merthogy tuskó egy nép vagyunk most állagában-átlagában. Igaz, nem is volt erősségünk soha az önfegyelem.

Ami ugye az igazi liberalizmus része, hogy nem mászok más agyára. Fordított nemzet, a szavak átlényegülnek, a tartalom kikopik mögülük.
Minél butább, annál okoskodóbb, az egy főre eső seggfejek száma kettő! Pont kétharmad ez is!

Ezek szerint kell lenni síkhülye Fideszesnek is? Hmm...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.16. 14:16:47

@granuloman: Ha szociológus vagy, beszélj, ha nem vagy szociológus, ne hívj olyat, hogy adjon neked igazat, mert lehet, hogy rábaszol, ha megjelenik egy és valami ilyesmit mond:

1; Az egyenruha azért jó, mert el tud mögé bújni a viselője, az egyenruhás szervezet tagjaként a szervezet erejét integrálja és ezzel támogatja a saját egóját. Így az egyenruha erősíti az agressziót, míg a a belső kontrollt gyengíti.

2; Az egyenruha azért jó, mert elnyomja az abba kényszerített ember személyiségét, így könnyebben manipulálhatóvá, kezelhetővé, valamint pótolhatóvá válik.

3; Az egyenruha azért jó, mert megnehezíti a komoly, bensőséges kapcsolatok kialakítását az irányítani kívánt közösségen belül, ezzel a rendszer belső ellenállását csökkenti, valamint egyértelművé teszi a hierarchia-viszonyokat, ami az engedelmesség alapja.

Silent Bob 2010.09.16. 14:17:09

@granuloman:
Bocs, ezt nem írtad. Gondolom dolgozóknak van dress code. Ahogy itthon is. Közhivatalban nem nagyon látok kurvás kinézetű ügyintézőt.

Ramaty 2010.09.16. 14:17:42

a szerzőnek biztos nincs gyereke, ha meg van, nem lennék a gyerek helyében

hegyilany 2010.09.16. 14:17:43

Drága volna az egyenruha? Még mindig olcsóbb, mint állandóan megvenni a legújabb trend szerinti göncöt a kis divatmajmoknak.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 14:18:22

@k trout: Bazz, 4éves koromban nem fogadtam el. Attól még hogy továbbra is jogosnak tartom azoknak a döntéseimnek a nagy részét, nem jelenti azt hogy általában egy 4éves gyerekre rá kell hagyni a dolgot. (Persze olyan is van, amikor fölösleges izmozni.)
Már csak azért sem, mert volt rengeteg dolog, amiben ugyanolyan erős álláspontom volt, és ma már beláttam, hogy bizony nem volt igazam.

"a többi meg járjon egyenruhába, és neveljék ugyanúgy, ahogy téged anno, igaz, hogy ez már nálad sem volt hatékony. "
Engem nem így neveltek. Én nem jártam egyenruhában soha sem.

@hebab: Lol! Látom te is úgy értelmezed a nemzetközi jogot, mint én 10évésen.
Mitől emberi méltóság megsértése az egyenruha? Pl most is egyenruhában (ünneplőben) kell menni az iskolai ünnepségekre, és a Himusz alatt vigyázban kell állni.
Szegény sárba tiport emberi méltóságok! Már majdnem olyan, mint egy 14 éves lányt prostitúcióra kényszeríteni!

Még egyszer: léteznek magániskolák, és jó hogy léteznek. Ha szerinted az egyenruha öl, butít és nyomorba dönt, és te ezt a gyermeked helyett, nagyon helyesen, fellebbezhetetlenül eldöntöd, akkor olyan iskolába iratod a kölköt ahol nincs egyenruha.

hotelalfa 2010.09.16. 14:18:56

@Silent Bob: Az egyenruhat alatlanos es kozepiskolara korlatoznam. Olyan melohelyen nem szivesen dolgoznek ahol egyenruhat kell hordani.(ha egy mod van ra. ) De mondjuk ha a ferrari csapat lenne vagy egy legitarsasag hajozo szemelyzetekent biztossan orommel kiveteleznek :))

Muad\\\'Dib 2010.09.16. 14:19:00

@k trout:
Szerény meglátásom szerint sokkal kevesebb volt a frusztrált, csalódott fiatal. Ha megnézed akár a bűnözési statisztikákat, vagy azon bűncselekményeket, ahol különösebb indokot sem találnak az elkövetésére elég rémisztő számokat fogsz látni. És főképp az életbe éppen belekóstoló fiataloknál.

reichenberg kenéz 2010.09.16. 14:20:11

Én nem ellenezném az iskolaköpenyt. Bár én férfi vagyok és kurvára nem érdekelnek a külsőségek (most nem azt mondtam hogy nem szeretem formás idomokat... a külsőségeken a tárgyakat, ruhákat értek) lehet hogy a csajok prüszkölnének miatta...

granuloman 2010.09.16. 14:21:11

@Gera:
Ez igaz.

Jelenleg ez kivitelezhetetlen Mo-on.
Ha pedig csak néhány elit vagy magát elit sulinak képzelő intézmény vezetné be, pont ellenkező hatást váltana ki.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.16. 14:21:13

@Muad\\\'Dib: Az az iskolarendszer, amit te itt istenítesz, az kitermelt két világháborút, és az, amit itt köpködsz, immáron bő hatvan év békével örvendeztetett meg bennünket.
A frusztrált formáját nekije.

szerjóska 2010.09.16. 14:22:36

a posztból elég szépen ki lett sunnyogva, hogy az egyenruha kényelmetlen, a susogós melegítő meg nem.
persze az öltöny is kényelmetlen, azt' mégis sokaknak abban kell végigfeszíteniük a nyugdíjazásukig hátralévő esztendőket, szóval ellene nem vagyok.
ha még gimnáziumba járnék akkor viszont már javában véresszájú buta büdös konzerveznék a folyosón. ellenben az érvek egész meggyőzőek.
csak nehogy az egyetemeket is egyenruhát kezdjetek el szorgalmazni, mert még Rózsika ráharap, aztán tüntetést kéne szerveznem. a 2 percre szabott készülődési időben nem lehet nyakkendőt kötni meg mokaszint fényesíteni.

2010.09.16. 14:22:36

@Muad\\\'Dib:

18 éves korig senki nem kubikos, legfeljebb kubikosnak van gyereke , ami akár inspirálhatja is a kölyköt(nem fogja a gáton 18 órát tologatni a talicskát). Azért ez ma már nincs :)A probléma inkább az, hogy irreálisan hülye és felesleges dolgokat helyez előtérbe a magyar oktatási rendszer. Pont igazad van abban, hogy a magyar oktatási rendszer (a jelenlegi) a különleges gyerekeknek kedvez. De azok kevesebben vannak(ahogy mondod te is).

pPanni 2010.09.16. 14:22:38

Én sosem értettem, mi a hiszti a matrózblúz körül a gimiben... Kb. évente 3x kellett felvenni (évnyitó, márc 15, évzáró), az enyém teljesen elfogadható szabású és kényelmes volt. Igaz, én nem szerettem a nagyon testhezsimuló és karcsúsított fazont, de senkin nem állt úgy, mint tehénen a gatya. Az osztályban ált. 2-3 hangadó csaj fanyalgott, de felvették, és egy-két lázadó jött sima fehér (vagy világos) blúzban helyette. Szerencsémre se nem nőttem, se nem domborodtam meg a 4 év alatt, így 1 blúzból kijött az összes ünnepség. És a tablónk is tök jól néz ki, nem mindneki szedett-vedett ilyen-olyan pólókban feszít...

De alsóban mi is már a sulikapuban levettük a nájlon-köpenyt. Talán 2 évet kellett hordani, 3.-4.-ben nem emlékszem rá.

Egyetemista koromban kicsit irigykedtem a barcelonai egyetem(ek)re: van egy arculatuk, ahhoz illesztve jön ki minden merchandise, többek között évente más dizájnú mappa és ceruza, amiből minden elsős beiratkozó automatikusan kap egyet, kb. egy év alatt elrongyolódik, de mindenki büszkén hordja körbe a vársoban bárhol. És a "privát" egyetemek is ugyanígy! És persze a köv. beiratkozó évben ugyanígy. A Műegyetemi merchandise-bolton is teljesen megrendültem, a sajátom (ELTE) talán azóta se képes ilyesmire, igaz, már nem keresem. Ha egyetem alatt beépítik belém a "márka"hűséget, lehet, hogy simán visszajárnék egy-egy pólóért.

Silent Bob 2010.09.16. 14:23:04

@Bell & Sebastian:
Szerintem rengeteg síkhülye fideszes (is) van.
Az egymás agyára mászás szerintem nem ott kezdődik, hogy különböző ruhában járunk.
Érdekes módon az egyenruha támogatók is felnőttek valahogy, és rendes ember lett belőlük. (Saját maguk szerint mindenképpen.) Anélkül, hogy egyenruhában kellett volna járni. Akkor hogy is van ez?

Silent Bob 2010.09.16. 14:23:44

@hotelalfa:
Értem, tehát szívassuk a gyerekeket, mert őket lehet. :)

k trout 2010.09.16. 14:24:11

@TaTa86.: Nem arról volt szó, hogy ráhagyni. Arról volt szó, hogy tudhatja-e egy gyerek, ha tévedsz. Te azt állítottad, hogy egy gyereknek tévedhetetlennek kell látnia a felnőtteket, miközben te sem láttad annak.

"Engem nem így neveltek. Én nem jártam egyenruhában soha sem."

Akkor mi a jó francért akarod másokra rákényszeríteni? Te nem lettél elég fegyelmezett vagy nem vagy magaddal megelégedve? Ha így van, akkor meg nem értem, hogy miért a régi dolgokat hozod fel példaként. Asszem kicsit belezavarodtál a régen jó volt, bezzeg ma - okfejtésedbe.

hebab 2010.09.16. 14:24:30

@TaTa86.: nem, én az emberi méltóságot úgy értelmezem, ahogyan az Alkotmánybíróság vagy nemzetközi szervezetek, meg ahogy általában a tudomány. sőt, nem egyszerűen így értelmezem, hanem ráadásul így is tanítom a leendő jogászoknak, de zzel nem vagyok egyedül, az összes kollégám is így tanítja.

Silent Bob 2010.09.16. 14:24:52

@TaTa86.:
Vagy te iratod a gyerekedet olyan magániskolába, ahol van. Egyelőre még nem eldöntött a kérdés tudtommal.

TG69 2010.09.16. 14:25:17

@rajcsányi.gellért (ergé): Szerintem azért már te is kapisgálod, hogy a liberális pukkasztás helyett itt valóban ütős ellenérvek vannak :) Ja és amerikában meg alapvetően fizetős a felsőoktatás, hollandiában az eü-ben versengő biztosítók látják el jórészt a lakosságot stb. Érted mire gondolok? :)

k trout 2010.09.16. 14:25:28

@Muad\\\'Dib: Mer' több volt a háború, ott kiélhette az emberiség az agresszióját. De én nem cserélnék azzal a korral. Te igen?

granuloman 2010.09.16. 14:27:13

@kolbászoszsömle:

Köszönöm.

De nem "basztam rá" mert te pontosan megfogalmaztad a lényeget.
Az hogy a következtetésünk a továbbiakban eltérő, az már más téma.

Muad\\\'Dib 2010.09.16. 14:27:24

@kolbászoszsömle:
Arra az apró problémára meg már csk kitérően hívnám fel a figyelmed, hogy a kommunista rendszereknek nem liberális oktatáspolitikája volt, és ők sem kezdtek világháborút. Igaz nekik nem porosz modell, hanem sima diktatórikus nevelésük volt.

Muad\\\'Dib 2010.09.16. 14:28:23

@k trout:
Ez azért nagyon sarkított egyszerűsítés véleményem szerint. De, ahogy gondolod...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.16. 14:28:30

na, látom megint címlapon volt, ennyi szemetet nem olvasok el.
gellértnek igaza van. legyen egyenruha.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 14:30:51

@kolbászoszsömle:
1) Megintcsak a kemoterápia és a halálozási ráta korrelációját tudom a figyelmedbe ajánlani.
Az egyenruha erősíti az egót, az erős egójú ember pedig nem agresszív. De ki az akinek feltétlenül arra van szüksége, hogy az egóját erősítse? A gyenge egójúaknak. Ők pedig agresszívak.
Így fog korrelálni az egyenruha-viselés, és az agresszió.

"2; Az egyenruha azért jó, mert elnyomja az abba kényszerített ember személyiségét, így könnyebben manipulálhatóvá, kezelhetővé, valamint pótolhatóvá válik. "
Mi a halál? Felveszel egy ruhát és elnyomja az egyéniségedet? A Nike-cipő is ilyen? Be kéne tiltani!
Egyébként a sebészorvosok fehér formaruhát viselnek munka közben. Ettől ők rohadtul nem pótolhatóak.
Koman az U20as vébén a magyar válogatott mezét viselte, mint a többiek, de a Ghána elleni meccsen láttuk, hogy ennek ellenére ő pótolhatalan.

"3; Az egyenruha azért jó, mert megnehezíti a komoly, bensőséges kapcsolatok kialakítását az irányítani kívánt közösségen belül,"
??? Ez hogy a faszba jött ki neked?
Ha egy személy másfajta pólót visel mint te, akkor azzal bensőséges kapcsolatot tudsz kialakítani, de ha ugyanolyat, akkor rögtön borul az egész?

k trout 2010.09.16. 14:31:01

@Muad\\\'Dib: Sokkal lazább volt, mint az azt megelőző.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 14:33:31

@Silent Bob: Már egyszer írtam: az egyenruha-ellenesek képviselnek perverz, forradalmi ideológiát, gondolatokat, nem én.
Az ő elméletüket nem támasztja alá semmi.

Úgyhogy a legjobb lenne, ha nem őket tekintenénk etalonnak.

2010.09.16. 14:34:12

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.":

"1 km-rol latszik, hogy te a szarabb suliba jarsz es nem azert mert hulyebb vagy, hanem csak azert mert nincsen penzed a jobb sulira."

valóban, az egy jó kérdés, hogy az állam( adófizetők, hahó!!!) pénzén finanszírozott iskolák között miért van akkora különbség. Lásd a nyócker közepén működő elit suli, a Fazekas. A hitvány nyóckeres mókusok meg járjanak ki 22 kerületbe, nesze neked területi kvóták :):)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.16. 14:34:43

@Muad\\\'Dib: Én Európában lakok, de emlékeim szerint az USA területén nem vívtak háborút az elmúlt 100 évben...

Samott 2010.09.16. 14:35:43

@TaTa86.: irhatod akarhanyszor, attol meg nem lesz igazad. Te kenyszeritenel masokat... nem akik ellenzik a kotelezovetetelt.

egyetlenke 2010.09.16. 14:36:18

Nem volt türelmem végigolvasni az összes kommentet.
Nekünmk gimiben volt egyenruhánk, bár nem a klasszikus értelemben véve, mivel ezt csak ünnepségeken kellett hordani. Matrózblúz volt az egyik tényező (mármint a lányoknak), valamint egy sötétkék nyakkendő rajta hímezve az iskola címerével. És jó volt. Jó volt érettségi előtt végigmenni az utcán, amikor ránk nézve mindenki tudta, hogy melyik iskola érettségizői vagyunk, jó érzés mai napig felismerni az abból a gimiből származókat ünnepségek táján. Igen, növelte az összetartozás érzetet, igen, mai napig megvan szinte mindenkinek a nyakkendője, és kincsként őrizgetjük. Szép volt a kivitelezése az egésznek, tényleg szerettük (bár szívfájdalom, hogy matrózblúzt nemigazán lehet normális anyagból kapni). Én egy normális anyagból készült, elegáns egyenruhát nagyon szívesen hordtam volna (jelzem, 21 vagyok, szóval, nem az idő szépít effektus játszik közre).

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 14:37:21

@k trout: "Arról volt szó, hogy tudhatja-e egy gyerek, ha tévedsz."
Nézd: egy vezér, akármilyen tekintetben, akkor tud a leghatékonyabban működni, ha vakon engedelmeskednek neki. Ettől még a vezér tévedhet, és egy jó vezér szembe is tud nézni a tévedésével, sőt amelyik nem tud, garantáltan elbukik.
Itt van egy paradoxon, amit azzal tudok feloldani, hogy nincs ideális szemlélet, rendszer amit rá lehetne húzni, az univerzum minden egyedéra.

"Akkor mi a jó francért akarod másokra rákényszeríteni? Te nem lettél elég fegyelmezett vagy nem vagy magaddal megelégedve? Ha így van, akkor meg nem értem, hogy miért a régi dolgokat hozod fel példaként. Asszem kicsit belezavarodtál a régen jó volt, bezzeg ma - okfejtésedbe. "

Egyszerű: mert az egyenruha és a tekintély működő dolog. A szélsőséges individualizmusba pedig úgy látszik belepusztul a nyugat. 0 gazdasági növekedés, elöregedő társadalom, cserébe nem látom, hogy akárki is boldogabb lenne. (És nem azt mondom, hogy régenmindenjobbvolt.)

Muad\\\'Dib 2010.09.16. 14:37:32

@kolbászoszsömle:
Milyen igaz. Az meg, hogy hány ember gyilkoltak le a provokált háborúkban, esetleg Vietnamban, Irakban, stb., meg a titkos missziókban, lényegtelen. Ááá, már érzem is az isteni liberalizmus illatát a hozzáállásodon.

Silent Bob 2010.09.16. 14:39:19

@TaTa86.:
Ja értem, te megmondtad, tehát így van. A te elméletedet mi támasztja alá? (Már azt leszámítva, hogy te azt mondod.)

KopaszMercis 2010.09.16. 14:40:42

Szerintem szukseg van az egyenruhakra... A politikanak nem kellenek gondolkodo egyenieskedo devians emberek.. lebutitott, sotet, szofogado fogyaszto es termelo biorobotokra van szukseg.

Ehhez elkerulhetetlen az egyenruha...

Silent Bob 2010.09.16. 14:40:58

@TaTa86.: "Egyszerű: mert az egyenruha és a tekintély működő dolog."
Hol működik?

Muad\\\'Dib 2010.09.16. 14:41:26

@KopaszMercis:
Teljesen igaz. Végül is a ki a trendibb az osztályban verseny semmiképp nem vezet fogyasztó biorobothoz...
Made my day

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.16. 14:43:06

@Muad\\\'Dib: Az USA-t javarészt olyan emberek vezetik, akik olyan iskolába jártak, ahol kellett egyenruha...

hotelalfa 2010.09.16. 14:44:09

@Silent Bob: Nezd meg az elozo posztjaimat es dontsd el szivas-e?? Volt egyenruham (nem szerettem) de sok minden volt gyerekkent amit nem szerettem. De a szuleimben viszont biztam. Ha rossz lett volna biztos nem csinaltak volna ezt velem. Igy jo par ev utan azt mondom pozitivan hatott az iskolai egyenruha. De ezt a kerdest komplexen kell nezni.

TG69 2010.09.16. 14:45:17

@TaTa86.: Te egy fiatalember vagy, ahogy látom annak minden ismérvével. Tulajdonképpen mindegy is, hogy konzinak, libsinek vagy komcsinak tartod épp magad úgyanúgy működsz, mint bármelyikük, aki nagyon lelkes. Én azért a helyedben, ha már konzinak vallom magam, megtiszteltetésnek venném, ha okosabbak, jobb vitakészségűek és türelmesebbek egyáltalán szóba állnak veled. Ez csak egy tanács :)

Muad\\\'Dib 2010.09.16. 14:46:26

@kolbászoszsömle:
Csűröd-csavarod, de ebből már nehéz lesz jól kijönni. Ugyanis ez a szélsőségesen liberális modell jórészt az USA-ból származik.

TG69 2010.09.16. 14:48:02

@hotelalfa: Esetleg arra nem gondolsz, hogy azért töltött el jó érzéssel utólag a dolog, mert a közösség alapvetően jó volt és még elviselte a hülye kötelező egyneruhaviselést is, tehát még ezt a gátat is el tudta viselni ? :)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 14:48:32

@Silent Bob: Ez is írtam.
Ahol előkerül a csapatmunkában elért csúcsteljesítmény, ott mindenhol ottvan az egyenruha.

@hebab: Ezzel semmit nem mondtál.
Szóval az egyenruha viselés, amit pl érettségin kötelezővé tettek miben is sérti az emberi méltóságot?

hotelalfa 2010.09.16. 14:52:26

@KopaszMercis: Ne csak innen kozelitsd meg a kerdest (karhatalom, partkatona ...stb). peldaul a focicsapatoknak is van egyenruhajuk meg a bringa csapatoknak is. Szerintem jol neznek ki amikor megjelenik a "csapat" ami a biorobotokat illet ezek egy hetvege alatt elvernek annyi lovet amennyit mi egy ev alatt keresunk. Ez is fogyaszto es egyenruhat IS visel??? HAVE A NICE DAY

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.16. 14:55:26

@TaTa86.: Olyan vagy, mint az egyszeri sakkozó, aki kitalálja, ha nyit a futóval, akkor majd az ellen a bástyával fog lépni, ami pont jó lesz, mert majd a huszárral ki tudsz mozdulni, így lekötöd a vezért, hogy szabadon mozoghass a bástyával, ami tulajdonképpen a győzelem...

Aztán, az ellen nem a bástyával lép, és nem érted, hogy mi történt...

hotelalfa 2010.09.16. 14:57:43

@TG69: Az egyenruha resz volt a sulinak ugy mint a konyv es a toll. Nem foglalkoztak vele. Legalabbis akkor. Orultek hogy volt suli es jarhattak.

Lúdtalp 2010.09.16. 14:59:40

Storm Trroper/Roxfort/Vámpír(?) egyenruha biztos menő lenne

TG69 2010.09.16. 15:01:54

@hotelalfa: Ne viccelj már:) Egy állami iskolának kit kell legyőzni hatalmas csapatmunkával?

KopaszMercis 2010.09.16. 15:02:22

@Muad\\\'Dib:

Igen, ez igy igaz... az iskolaban MINDENKINEK kotelezo a ki a trendibb verseny, es emiatt lesznek egyen arcok. Az egyenruhat viszont csak az veszi fel aki akarja...

Amugy is, nem eleg az iskolanak elernie azt, hogy mindenki egyforman gondolkozzon, fontos az, hogy ugyanugy is nezzenek ki...

@hotelalfa:
Nem is csak ok pl: ha nezitek a moziba a filmeket, akkor a jovobol jott emberek, nalunk intelligensebb urlenyek IS mind mind egyenruhaban vannak... gondolom leultek es atbeszeltek: "meghoditjuk a vilagegyetemet, ugy hogy mindenki fele jelezni kell, hogy egy csapat vagyunk, szal eleg az egyenieskedesbol, mostantol a szurke hosszuujju kezeslabas lesz mindenkin es kesz".

Szoval egyenruha kell!

TG69 2010.09.16. 15:06:07

@hotelalfa: Ez azért mára már megváltozott és talán így a jobb, nem?

Silent Bob 2010.09.16. 15:10:11

@hotelalfa: Nem tudom. Én az ország egyik legjobb középiskolájába jártam. Nem volt kötelező az egyenruha. Sőt, elég liberális szellemű iskola volt a többihez képest. (Nem valami alternatív intézményre kell gondolni, csak nem nagyon foglalkoztak vele, hogy nézel ki.) 21 végzősből 19-en mentünk főiskolára. Kandó, műegyetem főleg. A legjobb barátaim a mai napig a volt középiskolámból került ki. Ezen mit emelt volna az egyenruha szerinted?

pfekete101 2010.09.16. 15:10:53

Nem rossz az egyenruha, de a fiatalokban mindig is nagy a lazadas, foleg ha valami kotelezo. Szoval ha az egyenruha kotelezo lenne, hat akkor a jonep nagyon undorodan tole. Szerintem jo az, am imanapsag van. Bar a miniszoknyat meg egyeb barom i szexis ruhadarab okat betiltanek, mert akkor mindenkinek csak a dugason jarna az esze. Egy hulye szazat csinal alapon mukodne az egesz.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 15:12:09

@TG69: Igen, ezzel tisztában vagyok. De kösz. :)

hotelalfa 2010.09.16. 15:12:37

@TG69: Nem allami suli volt a helyi egyetemhez tartozott egy altalanos iskola is. . Angol rendszer +afrika az teljessen mas mint az akkori magyar. Nem kellett legyozni senkit ott igy mukodott. Nem kamu vagy nagykepu duma. Hogy ma mi a helyzet nem tudom nem jartam ott 25 eve. Kivancsi lennek. De az egyenruhat szerintem meg hordanak.

pfekete101 2010.09.16. 15:14:15

Az en sztorim: szakkozep 4-dik evollyam. Egyik osztalytarsam hulyesegbol fuggonykarikat tett a fulebe. Magyar tanar fulbevalonak nezte, majd megjegyezte, hog nala meg fulbevalos fiu nem ment at erettsegin. :-)))

hotelalfa 2010.09.16. 15:15:07

@Silent Bob: Nem tudom en egy afrikai orszag altalanos iskolai rendszererol meseltem. Ha jol tudom a college-en es a university-n mar ott sem volt egyenruha (1982-85)

Silent Bob 2010.09.16. 15:15:40

@hotelalfa: OK, de most arról van szó, hogy miért kéne nálunk bevezetni. Szóval?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 15:16:38

@Silent Bob: Én azt támasztottam alá, hogy miért jelent pluszt az egyenruha.
Iskolában ennek a plusznak a hiánya nem jelenti az adott közösség vagy egyén vereségét, vagy fizikai megsemmisülését, ezért nem olyan látványos, de nem látom be, hogy itt miért ne lenne meg a jótékony hatása.

hotelalfa 2010.09.16. 15:18:04

@KopaszMercis: Majd ha a jovobol visszajovok megmondom kellett -e egyenruha

kisa 2010.09.16. 15:23:26

@TaTa86.: Az egyenruha erősíti az egot? Erre van valami forrásod? Mert a napi életben pont úgy tűnik, hogy az egyenbakancsos, egyenfradisálas emberek csinálják a balhét.
Van nekem egy ismerősöm - több is -, aki volt katona. Ő konkrétan azt mondta, hogy bakaruhában olyan dolgokat is megenged magának, amit civilben sose, mert "ki a fasz fog emlékezni a sok egyenruhás közöt pont az én képemre?"
Az egyenruha külföldiül UNIform. Az uni- előtag egyet, egységeset, egyesítőt jelent, ahogy az EGYENruha is. A lonsdale felső is egyneruha lesz, ha kellő mennyiségű ember viseli, még akkor is, ha ennek nincsenek tudatában.
De a lonsdale-lal ellentétben az iskolai egyenruhát a gyerek nem önszántából hordaná, és nem akkor, amikor kedve van, hanem kötelezően és mindig. Ebben is különbözik a sok kommentelő által felvetett egyetemi, középiskolai egyenruháktól, amit nem minden nap hordtak. Ti pedig kötelezően, minden nap viselendő egyenruháról beszéltek.

hebab 2010.09.16. 15:24:42

@TaTa86.: én nem tudok semmilyen kötelező egyenruháról az érettségin. ha lenne, természetesen jogsértő lenne.
és az iskolai ünnepségekre sem kell egyenruhában menni. alkalomhoz illően kell öltözni, ennyit előírhat az iskola, ennél többet nem.

arról van szó, amit már az elején írtam. személyi önrendelkezési jog. vagy más néven általános személyiségi jog. ez az, amit az emberi méltósághoz való jogból vezetett le az AB.

idézet a 8/1990. AB határozatból:
"Az Alkotmánybíróság döntése az emberi méltósághoz való jog értelmezésén alapul. Ezt a jogot az Alkotmány 54. § (1) bekezdése az alapvető jogok és kötelességek című Fejezet élén, minden ember veleszületett jogaként deklarálja. Az Alkotmánybíróság az emberi méltósághoz való jogot az ún. általános személyiségi jog egyik megfogalmazásának tekinti. A modern alkotmányok, illetve alkotmánybírósági gyakorlat az általános személyiségi jogot különféle aspektusaival nevezik meg: pl. a személyiség szabad kibontakoztatásához való jogként, az önrendelkezés szabadságához való jogként, általános cselekvési szabadságként, avagy a magánszférához való jogként. Az általános személyiségi jog anyajog, azaz olyan szubszidiárius alapjog, amelyet mind az Alkotmánybíróság, mind a bíróságok minden esetben felhívhatnak az egyén autonómiájának védelmére, ha az adott tényállásra a konkrét, nevesített alapjogok egyike sem alkalmazható."

Silent Bob 2010.09.16. 15:26:46

@TaTa86.:
Te is elolvashatod ezt: @Silent Bob:
Szerinted ehhez mit tett volna hozzá az egyenruha? Volt egy jól felszerelt iskola, remek (rendesen megfizetett!!) tanárokkal, jó felszereléssel. Nem egyenruha kell, hanem PÉNZ elsősorban.

Silent Bob 2010.09.16. 15:27:27

@TaTa86.: Légyszíves idézd be nekem, hogy hol támasztottad alá, nem találom, vagy elsiklottam felette.

TG69 2010.09.16. 15:29:56

@TaTa86.: Te ezt egy nem túl jó analógiával próbáltad alátámasztani, de más az kiélezett versenyben kooperációra kényszeríteni az embereket egy nagy közös cél érdekében és más fiatalokat arra nevelni, hogy a világból minél több mindent ismerjenek meg, ahol a cél önmagam, én vagyok a termék és mind másmilyenek vagyunk. Vannak pl introvertált emberek, akiket az ilyen fajta megbélyegzés (mert ők annak élik meg) biztosan rosszul érintene és akkor velük mi lesz? Hova járjanak, ha kötelező a köpeny? És ha már kooperáció, akkor mért nem az oktatás olyan, hogy megmutassa, bizony az együttmunka az gyakran hasznosabb az egyedülinél, de ez sem általános stbstb. Mért kell ezt a végletekig elvinni és átvenni a multik gyarlóságait :)?

hotelalfa 2010.09.16. 15:30:20

@Silent Bob: Van egy posztom 12:36 kor

De diohejban: szerintem a gyerekek az altalanos iskolas korukban erik el azt az ertelmi szinvonalat, hogy megertsek a tiszteletet, fegyelem ( szoftosabban jo modor"), tarsasag, rend, es ennek a beidegzodesnek szerintem az egyik hasznos kelleke az iskolai egyenruha. Nem rossz ertelemben. Szerintem az hogy egyenloek a masikban nem rivalist hanem tarsat latnak. Egy kozossegben foleg suliban konnyen kialakul a rivalizalas, kikozosites stb. ezt az uniformissal szerintem csokkenteni lehet. Kesobb ugyis megertik mik is ezek de az elejen kell nemi tudat alatti utmutatas. :))

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2010.09.16. 15:31:43

az a baj, hogy nálunk "egyediségből" egyből az összes lány még 2rétegnyi sminket, 4féle hajfestéket, körömlakkot és neccharisnyát szerezne be, meg mindenki teleaggatná mindenféle idiótasággal minden testrészét, ami kilóg a ruha alól.

hotelalfa 2010.09.16. 15:31:53

@Silent Bob: Nem csak nallunk en inkabb altalanositanek. :)

TG69 2010.09.16. 15:35:54

@hebab: Az alkalomhoz illőt milyen alapon íhatja elő, ha azt az adott személy nem érzi annak?

hotelalfa 2010.09.16. 15:37:29

MI VAN VEGET ERT A MUNKA IDO?? :)))

Silent Bob 2010.09.16. 15:38:08

@hotelalfa: Én továbbra is azt mondom, hogy ez leginkább az otthoni és iskolai nevelésen múlik.
Lásd UK, ahol kötelező az egyenruha és mégsem tudnak mit kezdeni a teljesen elszabadult tizenévesekkel.
(Megjegyzem, lassan a világon sehol, de ezen nem gondolom hogy segít bármilyen egyenruha.)

hotelalfa 2010.09.16. 15:39:04

@TG69: AZ iskolai dress code alapjan

kisa 2010.09.16. 15:39:13

@TaTa86.: 2. csapatjátékban, műtőben nincs helye a túlzott egyénieskedésnek. Tehát az egyenruha arra (is) szolgál e két - és más egyéb - esetekben, hogy az összjátékot hatékonyabbá tegye, valamint az összetartozás érzését növelje. De mivel nem kötelező, le is lehet venni.
És amúgy: a kórházban az egyenköpenyből pont mindent megtudsz az illetőről: fehér, hosszú köpeny: főorvos. Kicsit rövidebb: orvos. Zöld köpeny: műtős, ésígytovább. Tehát éppenpont ők is megtalálták a kölönbőzési lehetőséget egy adott ruházaton belül.
Másrészt a ruházkodást illetően MINDENKI - téged is beleértve - valamiféle csoportidentitást fejez ki, gondolom, elég, ha tarisznyarák bölcsészeket, a plazinakártyás yuppikat említem. Már az a döntésed, hogy nike vagy adidas cipőt veszel, egyfajta csoportidentitást feltételez.
De hangsúlyoznám, hogy ezek mind ÖNKÉNTES viseletek.
A szocialzmusban is az volt az egyik baj, hogy az emberek túlságosan egyformának érezték magukat a 3-4 féle konfekcióöltönyben, cipőben, az amo és a bab szappan közötti választási lehetőséggel, a traban-wartburg zsiguli szentháromságában, és boldogok voltak, amikor a paletta kibővül a daciával. Ennek a megszűnését IS akarták a rendszerváltással, még ha ez utólag azt is jelentette, hogy bekerültek a fogyasztó társadalom spiráljába.

hotelalfa 2010.09.16. 15:40:19

@Silent Bob: OK., hogy GREAT BRITAIN de ezen kivul van mas orszag is REST OF THE WORLD :))

Silent Bob 2010.09.16. 15:42:33

@hotelalfa: REST OF THE WORLD nagy részén tudtommal nem hordanak egyenruhát. :)
UK-ban, USA-ban meg igen, oszt' mégis mi van. :)

hotelalfa 2010.09.16. 15:42:48

@Silent Bob: Nem csak az egyenruha. De ez resze egy komplex nevelesnek (nevelesi kiserletnek)

hotelalfa 2010.09.16. 15:43:48

A remeny hal meg utoljara :))

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.09.16. 15:44:33

ergé,
támogatom, de egy feltétellel. A tanárok is öltözzenek fel tisztességesen, iskolában, egyetemeken. Tisztán, vasaltan, nem korpás és nem zsíros hajjal, nem gyűrt zakó/póló, stb.

hotelalfa 2010.09.16. 15:45:12

AZSIABAN is meg divat az egyenruha az alsos sulikban. Nem mindenhol de eleg sok helyen.

Silent Bob 2010.09.16. 15:45:12

@hotelalfa: Amiről egyelőre az látszik, hogy nem működik. :)
Gondolom te sem véletlenül nem nevezted meg az afrikai országot. ;)

hotelalfa 2010.09.16. 15:46:25

A suli neve is kell??

Silent Bob 2010.09.16. 15:46:30

@tölgy: Tény, hogy a tanárok tudnak a legcsövesebben kinézni.
@hotelalfa: Ott most nagy fellendülés van, vagy mi a helyzet? Csak az egyenruha-sikeresség összefüggésében kérdezem.

hotelalfa 2010.09.16. 15:47:29

En enm mondam, hogy nem mukodik. En elmondtam, hogyan mukodik. Hogy mi van ma AZT NEM TUDOM mert 25 eve nem jartam ott

hebab 2010.09.16. 15:47:48

@TG69: azon az alapon, hogy a közoktatási intézményben nemcsak oktató, hanem nevelési tevékenység is folyik. a nevelésnek pedig része az, hogy megtanítjuk a gyereknek, hogy egy ünnepségre nem illik szakadtan beesni. ennyi az, ami indoklt. minden ami ezen túl van, az indokolatlan beavatkozás a személyi önrendelkezési jogba.

Silent Bob 2010.09.16. 15:48:39

@hotelalfa: Nem kötekedésből kérdeztem.

hotelalfa 2010.09.16. 15:50:20

A tanaroknak akkoriban kosztum volt a kotelezo viselet es apolt megjelenes. igaz atlag 40-volt. Szerintem az akkori alatalanos iskoli oktatasi szinvonal magas volt mint a mienk 1982-85. Igaz egy kicsit mas jellegu. a helyi viszonyokhoz igazodva

kerdesek05 2010.09.16. 15:51:55

Soproni Egyetem kilencvenes évek közepe: vizsgaidőszak, F14 írásbeli, mindegy milyen tantárgy.
Aki nem öltönyben volt azt hazazavarták! Mindig!

Nézz ma meg egy felsőoktatási vizsgát. Mint a bugrisok egy rajzfilmből. Mert MINDENKIT fel kell venni a középiskolából.

hotelalfa 2010.09.16. 15:52:05

Nagy a fellendules a korrupcio es sok az olaj Port Harcurt kornyeken. Miota nincs katonai rezsim kicsit nagy a kupi. Nem sok magyar ceg van mar ott jelen .

hotelalfa 2010.09.16. 15:57:58

SENK NEM FIKAZ SENKIT ??? Nyomjatok mar meg az F5 -ot

Silent Bob 2010.09.16. 15:58:49

@hotelalfa: "Miota nincs katonai rezsim kicsit nagy a kupi"
Akkor mégiscsak kell az egyenruha. :D

TG69 2010.09.16. 16:03:22

@hebab: Szerintem a hétköznapi ruházat nem a szakadt kategória és én nem látom az összefüggést az ünnep és a kötelezően ajánlott ruházat között minden esetben. Vagy másként, ami vidéken egy szakadt környezetben ünnepi, az már a nagyvárosi elitnél már nem lesz az így annak megítélése nem korrekt, nem lesz általános. Vagy pl az élrevasalt kínai az mitől ünnepibb a jószabású sötét farmernál? A csillogó fekete lakkcipő meg egy bármi mástól? De nem akarok offolni csak hát szerintem már ez is problematikus, ha nagyon akarjuk :)

hotelalfa 2010.09.16. 16:04:33

A Rezsim viszonylag bekes volt. itt azert ne a Talib rendszerre gondoljal. Az egyenruha elvem nem innen ered. Egyebken szerintem Nigeria egyik gazdasagilag legstabilabb korszaka a 80-as 90-es evek alatti katonai rezsimek alatt volt nem volt torzsi villongas es emberrablas stb a vilg bank is adott lovet sok beruhazas volt sok olajmezot tartak akkor fel. Nem azt mondom hogy kovetendo pelda de az orszag *6 akkora mint magyarorszag es 80-millioan lakjak. A gaz van a tobbit a kepzeletedre bizom.

hebab 2010.09.16. 16:08:41

@TG69: abszolút igazad van, erre nézve nincsen zsinórmérték, ezt egyedi mérlegeléssel lehet eldönteni. természetesen a határok elmosódnak, de ez gyakorlati problémát nem okoz, mert büntetni csak az egyértelmű kötelességszegést lehet, márpedig ha valaki a hétköznapi és az ünnepi ruha határán van, az ugye eleve nem lehet egyértelmű szabályszegés.

Silent Bob 2010.09.16. 16:10:26

@hotelalfa: Jó, kb. képben vagyok, csak vicceltem. :)

hotelalfa 2010.09.16. 16:11:25

Nagyon belassult a blog. Kell az egyenruha vagy nem ????

Silent Bob 2010.09.16. 16:12:07

@TG69:
Lehet szőrszálhasogatni, de szerintem viszonylag egyértelmű, hogy egy iskolában mi számít ünnepélyes viseletnek.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.16. 16:19:39

@Silent Bob: Alkalomhoz illő viselet: tanévnyitó - gyásszerkó; tanévzáró - bícshacuka...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.16. 16:20:36

A poszt józan, korrekt és meggyőző. Számos gondolatával egyetértek, és az alapkoncepció lényegével is. Lehet, hogy nem az egyenruha lenne a jelenleg nálunk legjobb, legügyesebb megoldás, de az öltözködés iskolán belüli szabályozása az iskoláknak feltétlenül megadandó jog legyen, és a hajdani, egyébként senki lelkét meg nem tipró iskolaköpenytől egy teljesen egységes egyenruháig vannak választási lehetőségek. Mindig halljuk azt a dumát, hogy nyugaton így meg úgy, hát akkor nálunk miért nem. Hát itt van, tessék, hadd haljuk most is azt a szöveget.

"Az egyenruhat altlanos es kozepiskolara korlatoznam." Szerintem ez a terv, nem több. Persze egy olyan intézmény, mint a MÁV vagy a Posta, szintén egyenruhát ír elő, a repülőterek és a bankok is, szóval erre is van elég példa.

"[iskolaköpeny] ... lehet hogy a csajok prüszkölnének miatta."

Lehet. De kissé túlzás, hogy az iskolákba ma kis kurvák járnak. Szóval belefér egy kis visszafogottság.

kisa 2010.09.16. 16:24:10

@hotelalfa:
OFF
"A kőolajban gazdag Nigériát a politikai stabilitás hiánya, a korrupció és az elégtelen
infrastruktúra jellemzi. 2000-től az IMF nyomására megkezdték a banki szektor
modernizálását, a privatizációt és bizonyos termékek (pl. energiahordozók) árainak
deregulációját. Az ország olajexportőr (az OPEC tagja); gazdasági teljesítménye és
külkereskedelmi termékforgalma alapján Fekete-Afrika második legnagyobb piaca
Dél-Afrika után. 2003-ban a kormány ambiciózus gazdasági reformprogramot
hirdetett meg (a privatizáció felgyorsítása, az infrastruktúra fejlesztése, a szegénység
mérséklése, vidékfejlesztés). 2005 végén a Párizsi Klub jóváhagyta a vele fennálló,
mintegy 30 milliárd USD nigériai adósság 60 százalékának elengedését.
Infrastruktúrájának erősen leromlott állapota fejlődésének legfőbb akadálya."
www.ngm.gov.hu/data/cms1903828/Nigeria.pdf

"A nemzetközi média a Mexikói-öbölben terjedő olajfoltra figyel április óta, miközben kevés szó esik Nigéria 50 éve tartó olajszennyezéséről. A Niger-deltát, melynek mocsarai és mangrove erdői egykor ellátták hallal és gabonával a környéket, ma az olajszennyezés központjaként emlegetik a környezetvédők. A helyiek hanyagsággal vádolják az olajvállalatokat, rozsdás, elöregedett berendezésekről, hónapokig szivárgó csővezetékekről beszélnek. A vállaltvezetők azonban a szabotőröket teszik felelőssé a szivárgásokért."
kitekinto.hu/afrika/2010/06/29/az_otven_eve_tarto_olajkatasztrofa/

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.16. 16:26:42

@kolbászoszsömle: "... bícshacuka ..."

Igazoltad, hogy a felnőtt ember ismert szóalakzatok alapján olvas. Néztem ezt, birkacsuha..., bicskaruha..., aztán kicsit összeszedtem magam, és végigbetűztem, majd még egy másodperc, amíg bekattant a helyére. :-))

TG69 2010.09.16. 16:26:47

@Androsz: Érdekes a posztod gondolatmenete.
a1) Lehet, hogy nem a legjobb megoldás
a2) Úgy gondolom a diktatúrában sem okozott senkiben kárt
a3) A másoljuk a nyugatot általában rühellem, de most hirtelen jó lesz
a4) Az iskolában kis kurvák járnak

Ergo legyen köpeny :)

TG69 2010.09.16. 16:30:57

@Silent Bob: Mi többször költöztünk és nem egyértelmű. Nagy ijedelmek forrása, mert a gyermek rühelli a gombos ingeket meg minden koszos lesz rajta 1 perc alatt. Szerencsére mára tényleg annyit tesz, amit hebab állít, legyen egy kicsit másabb, mint a hétköznapi és akkor az jó, bár azért alkotmányjogilag a tanár izlésére (!!!!!!!!!) bízni ezt nem tartom túl szerencsésnek :)

Öreg Sam 2010.09.16. 16:31:25

Öntök egy kis olajat a tüzre!
Véleményemet már leirtam fennebb,ahhoz még annyit: egyenruhát ne,de középiskolában,felsőoktatásban igenis legyen kötelező valamiféle jelkép.Kitűző,sapka,nyakkendő stb.Valószinüleg hamarabb elfogadnák a diákok is,nmeg a mai felsőoktatási rendszerben marha jókat derülnék,ha meg tudnám különböztetni a fizikushallgatót a büfé-ruhatár szakostól :)

hotelalfa 2010.09.16. 16:36:49

@Öreg Sam: A bufet es a ruhatarat alatalaban kiirjak . igaz a falon egy tablara

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 16:38:00

@hebab:

Egy közismert kommentátort idéznék: a ma ember folyton azt nézi, hogy mihez van joga, és nem azt, hogy mi a helyes.

szempontpuska 2010.09.16. 16:42:00

Mao Ce-Tung is olyan kis cuki egyenruhákat vezetett be. Nagyjából ugyanezen "érvek" alapján :-)

Silent Bob 2010.09.16. 16:42:25

@Öreg Sam:
Nem mindegy az neked, hogy ki, mit tanul? Rád is ki van írva, hogy hol, milyen beosztásban dolgozol?

Öreg Sam 2010.09.16. 16:44:35

@Silent Bob:
Nekem mindegy,csak a sok nagy arcnak nem.
Ez úgy müködik,hogy akinek van mire szerénynek lenni,az nem szégyell egy kitűzőt viselni :)

szempontpuska 2010.09.16. 16:45:49

Amúgy az egész egy tipikus látványerkölcsi kérdés, mintha bármit is számítana, mit hordanak a diákok...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.16. 16:46:43

@TG69: Rendben, megegyeztünk, legyen iskolaköpeny. :-) De a kivonatolásod nem volt egészen pontos. a3) A másoljuk a nyugatot általában rühellem, de mások nem, most hát legyen jó nekik ez is.

@Öreg Sam: "meg tudnám különböztetni a fizikushallgatót a büfé-ruhatár szakostól" Ez régen viszonylag könnyű volt: aki vállon átvetett szíjon hordott táskával járt, alatt kardigán vagy viseltes zakó, az matematikus. Ugyanez, de zakó nélkül, az fizikus. :-)) Volt egy negyedéves csillagász, az viszont hosszú lófarkat - mármint a fején hátul, a többit nem tudom -, lezser pólót és valami vászongatyát hordott, és két évfolyam legjobb csajait láttam olvadni a jelenlétében. :-) Ki is kapott magának egy marha szexi - és nem kurvás -, mellesleg okos matfizes babát.

TG69 2010.09.16. 16:51:17

@Téglagyári Megálló: Egy jó jogrendszerben e kettő azért szépen átfedi egymást, és szerintem itt most először a jogkövetést kell megtanulni. Egyébként a köpenyhordás mért lenne helyes? Nem olvastam itt semmi olyan kommentet, pedig ezt a topikot jól átnéztem :), ami ezt úgy támasztotta volna alá, hogy ne érkezett volna egy elgondolkotató cáfolat. Egyébként szerinted az állam tudja mi a helyes?

Silent Bob 2010.09.16. 16:54:37

@Öreg Sam:
Már aki szereti a ruháit lyuggatni. :) Én kihagynám, bár már nem érint a dolog.
De azért vicces, hogy mindenki a fiatalokat szabályozgatná, de ő maga nem szívesen hordana egyenruhát.
Ok, legyen egyenruha, de akkor kötelező mindenkinek mint régen, Kínában. Jó lenne, nem? A felnőttekre is ráférne egy kis összetartás, társadalmi különbségek eltörlése (mert ugye a suliban ez lenne a cél) fegyelem, satöbbi. De akkor lakjon mindenki egyforma lakásban, járjon egyforma autóval, nem? Csökkentené a feszültséget.
Ekkor már meg is szüntethetnénk a magántulajdont, dobjunk mindent a közösbe, hiszen a nyugati fogyasztói társadalom úgyis rothad....
Ja, hogy ezt már próbáltuk és nem jött be?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.16. 16:54:51

@Androsz:
Hát, nagyon szexi lehet a viseltes félzakó kardigánnal, keresztbetáskával.

Worm 2010.09.16. 16:55:39

az egyenruhával a szülők járnának a legjobban: a gyerekek jó része azért veteti meg magának a legdivatosabb méregdrága cuccokat, hogy vakítson a suliban. Ez sok szülő pénztárcájára komoly terheket ró! Az iskola falain belül tompítaná a vagyoni különbségeket, és a mai én-én-én hozzáállás helyett egy kis közösségi szellemet is csepegtetne a gyerekekbe.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.16. 16:55:55

@szempontpuska: Pedig számít a diáknak is, hogy mit hord. Az egyen-jellegű viselet észben tartatja a közösséghez való tartozást, más jegyek mellett. Egyébként pedig van a dolognak egy nagyon fontos, de sokak által nem értett hatása. Uralkodóvá vált a "leszarom" és "közöd?" stílusú gondolkodásmód. Ezek az alakok, ha valaki más viselkedik ugyanígy az ő kárukra, persze agresszívkodnak. Már a gyerekben el kellene kezdeni annak a megértetését, hogy vagy igazodnak, vagy élhetnek kitaszítottként. Már persze ha a dolog elkezdene tényleg így működni. Minden ember része egy társadalomnak, egy lakóközösségnek, egy munkahelyi közösségnek, egy baráti társaságnak. Mindegyiken belül számos dologban igazodni kell az általános elvárásokhoz. Ez a közösségben élő ember számára természetes volt, és legyen természetes ma is. Nem lehet, hogy minden egyéni óhajuk előrébb való legyen, mint mások elvárása. Ehhez egy nem durva lecke lenne az öltözködésmód megváltoztatása arra az időre, amíg a saját munkaközösségének a tagjaként kell tevékenykednie, nevezetesen az iskolában. A jogharcosok megérthetnék, hogy a jogok mellé elvárások és kötelességek is társulnak. Aki ezt nem érti, nem hajlandó követni, az deviáns, esetleg beteg, de mindenképpen ártalmas eleme a közösségeknek. És neveléssel lehet megelőzni. Tessék, íme egy lehetséges eszköz a nevelés részeként. Nem diktatúra, nem gondolatrendőrség és a többi ökörség, hanem egy kis rend.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2010.09.16. 16:56:15

Na, RG (a cikk írója) is
jobbikos, csak még nem tud róla!
Merthogy ezt a Jobbik már a programjában régen javasolta!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.16. 16:58:26

@kolbászoszsömle: Az bizony. Nem is láttunk ilyen srácokat csajok nyüzsgésében vitézkedni, nem is értem, miért. Persze az öltözködés itt is egy lelki alkatot tükrözött, méghozzá érdekes megbízhatósággal.

Silent Bob 2010.09.16. 17:01:50

@Androsz: Te bevállalod, hogy holnaptól egyenruhában jársz? Ráférne a felnőttekre is a nevelés nagyon.

Öreg Sam 2010.09.16. 17:05:17

@Silent Bob:
Emlitettem volt,NEM vagyok hive az egyenruhának,de szerintem valamiféle megkülönböztető diszkrét jelzést a diákok is szivesen hordanának nem kötelezeő jelleggel.
Senkit sem szeretnék oktatni/nevelni,a saját gyermekeimnek mindig azt magyaráztam,hogy óvakodjanak azoktól a "márkás" ruháktól,melyekre nagy betüket/logókat varrtak.Az igazi minőség,a nagy márka nem szorul hordható plakátra :)

TG69 2010.09.16. 17:06:34

@Androsz: Csakhogy nem ettől van rend ahol van és nem ettől lesz ahol nincs. Egy komplex nevelés egyik eleme, ami önmagában arra van itélve hogy megbukjék, mert pl nincs közösségi szellem az ezt átérző és benne élő tanárok nélkül, mint ahogy nincs integrált oktatás sem, csak azért mert összeültetem a cigányokat a magyarokkal. Van ahol ez börtönként működik, igaz ha túléli akkor megszépül és van ahol tényleg észre sem veszik olyan természetes, igaz akkor felmerül, hogy akkor meg minek :)

Silent Bob 2010.09.16. 17:09:06

@Öreg Sam:
Ezzel egyet értek. Csak ne legyen kötelező. Aki akar, most is hord karos pólót pl.

Téglagyári Megálló 2010.09.16. 17:13:08

@TG69:

"Egyébként szerinted az állam tudja mi a helyes?"

Egy iskola üzemeltetőjének kell legyen valami képe arról, hogy mi a helyes. De hogy egy minapi vitára utaljak, nem biztos, hogy ebbe beletartozik a sparhelt kontra spórhelt vita eldöntése. Az egyenruha azért elég fajsúlyos dolog ahhoz, hogy beleatartozzon.

1/3 2010.09.16. 17:13:55

GUMICSONT
Szeretném látni az összes kommentet! (494)!!!!!!!!!
Illetve ÜZLET

1/3 2010.09.16. 17:17:47

Ok, van az a pénz amiért én is törném ilyen nagy horderejű dolgokon a fejem, és le is írnám.

Ti meg nyomnátok a kommenteket.
Istenem de élvezném!

Ingyért coki van !

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.09.16. 17:22:09

LOL. ergé, te kis egyenlősítő!
Már hallom a Konzisok sipákolását. XD

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.09.16. 17:22:20

@Androsz: egy fraszt. amit irsz, az csak a te kenyelmedet szolgalja. baromira kenyelmes ugy elni, hogy ranezesre beugrik az altalad felalitott, megfelelo kep.

olvassd el a Disconnected: Why Our Kids are Turning Their Backs on Everything We Thought We Knew c. konyvet! abbol egyertelmuen kiderul, hogy honnan ered a problema es mennyire nem segitene az uniformis ezen.

a deviancia meg kell az embereknek, hisz a deviansok azok, akik mozgatjak a vilagot. hogy milyen iranyba, azaz karara vagy elonyere szolgal-e a kozossegnek? az egy mas kerdes.

amugy meg mar most is jarhat valaki uniformisban, ha akar (persze egy nem uniformizalt iskolaban elegge devians hozzaallas lenne). ha elegge meghatarozo karaktere a kozossegnek, akkor a tobbiek atveszik, ha meg nem hat furcsanak nezik.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.16. 17:27:32

@Silent Bob: "Te bevállalod, hogy holnaptól egyenruhában jársz?" Nekem ez nem szükséges, mert itthon dolgozom. Majdnem mindig itthon dolgoztam. Ha olyan munkahelyen dolgoznék, ahol egyenöltözködést várnak el, kénytelen lennék igazodni hozzá, mint ahogy például a reggel nyolc órai munkakezdéshez is. Mostanában ez jóval közelebb van a lefekvés idejéhez nálam, mint a felkeléséhez.

Viszont engem, mint ahogy a kommentjeim is sejtetik, már nemigen kell nevelni, én kimondottan igazodó szándékú, közösségtudatos ember vagyok annak ellenére, hogy nem vagyok sem elnyomott lelkű, sem rabszolgasorban tartott. A gimiben az iskolaköpenyt is elég lezserül hordtuk a kései időkben. Az volt a rugalmasság, és a tanárok szó nélkül tűrték, ugyanis egyéb probléma nem volt velünk. És szabadok voltunk, jól éreztük magunkat, emellett többé-kevésbé rendesen tanultunk. A pedagógia működött.

@TG69: "Egy komplex nevelés egyik eleme" Ez így igaz, látod, te is érted. És ezért nem lenne jó, ha a szabadságharcosok vezetésével megbukna. És már megint a tanárokat hibáztatjátok, most éppen a közösségi szellem hiányáért. Van valami egyáltalán, amiről szerintetek a diák tehet? Vagy éppen a szülő?

Yda 2010.09.16. 17:28:33

"Gyerekek" :)! Ti nem vagytok "a fiatalok"!!! A cikk írója eszméletlenül mellé lőtt. Micsoda szemforgató és milyen ismerős érvelés technika! :):):) - Itt politizáltok, mert mindegy nektek mi a téma, csak sikerüljön kilukadnotok megint, mindig ugyanarra! - A fiatalokat k.ára nem érdekli, hogy ti egyenruhát akartok húzatni velük, mert ők ezt keményen és biztosan nem akarnák!!! Sok a konzervatív, jobbikos középiskolás, de csak addig, amíg a bőrdzsekijére rávarratja a nagymagyarország matricát és ezeket az elveket akár rockerként is hagyják neki képviselni. Hagyjatok fel a "cukormázas, romantikus" álmaitokkal! Ne a ti tapasztalataitokból és gyerekkorotokból induljatok már ki, mert ez több mint megmosolyogtató! A fiatalok soha nem terítik ki az összes kártyájukat az idősebb korosztályoknak! Ti sem tettétek anno. - Ha azt is hiszi magáról, hogy jobboldali és konzervatív, valójában mindent megadna azért, hogy különbözzön!!! Tőletek és a többiektől is! Vagyis miközben esetleg köp egyet, ha azt hallja liberális (hála a sok egyszerű igazságnak amit - néhány okos felnőtt nyomán - ő is megvilágosodásszerűen megért) valójában fiatal és úgy érez, gondolkodik, ahogy egy fiatal. És akkor a többiekről még nem is beszéltem, akik nem így gondolkodnak! - Húzzanak azok egyenruhát, akik ezt a nagyszerű ötletet kitalálták és járjanak abban!!!
- Lesz mindig egy ilyenfajta nagyon szűk réteg és igény is lesz rá, de ők nem hasonulni akarnak a többséghez, hanem éppen hogy különbözni, ezzel is demonstrálva, hogy ők az elit! És NEM, NEM akarnak többen lenni, mert akkor már nem lennének az!
- Ez így egy nettó hülyeség! - szerintem.

Bromwyn 2010.09.16. 17:29:59

Nem olvastam végig az 500 kommentet, de

1. engem ugyan nem heccelsz, bár liberális vagyok, de az egyenruha feltétlen híve, szerencsére nem csak elméletben: a gyerekeim iskolájában van egyenruha.

2. nem tudom, írta-e már valaki, de kis gyerekek esetében (valószínűleg a nagyobbaknál is, ott nincs tapasztalatom) óriási könnyebbség, hogy nem kell hadakozni reggelente, hogy a pörgős szoknyát vagy a gumicsizmát vesszük-e fel. Elfogadja már a három éves is, hogy egyenruhát veszünk és kész. Nem telik ezzel idő, energia.

Hátrányát egyáltalán nem látom.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.16. 17:32:48

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.": "amit irsz, az csak a te kenyelmedet szolgalja." Nem értem, mire gondolsz.

Nem fogok egy - egy! - könyvet elolvasni egy angol vagy feltehetőleg inkább amerikai probléma elemzéséről. Én itthon élek, és az itthoni jelenségeket látom. Itt kell megoldást találni itteni problémákra, és nem izgat, hogy az amerikaiak az elcseszett társadalmukban mit állapítanak meg.

A deviancia kell a *társadalomnak*, de ne az ultraliberalizmusból deviáljon az a pár ember, mert az már közveszélyes. Mindig is voltak deviánsok, művészek, emberkerülők, különcök, hippik, zsenik, mások. Nézd meg, hogy azok a deviánsok hol helyezkednének el a mai társadalmi eszmerendszerben.

syklist · http://hanglepel.wordpress.com/ 2010.09.16. 17:40:16

@avus:
így van. Ráadásul őszi/tavaszi szett, legalább 2, mert egy hétig nem járhat ugyanabban, a mi éghajlatunkon azért tuti kellene egy nyári szett is, nyilván abból is kettő.
Ezeket ráadásul minden évben újítani kell, ha kinövi a gyerkőc.

Apropó: télikabáttal mi legyen?

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.09.16. 17:40:35

@Androsz: azert a te kenyelmed, mert igy sokkal konyebben tudsz sztereotipizalni. nem kell eljutni a megismeres fazisaig, hanem ranezesre lehet donteni.

ja. utraliberalis feministak, jogvedok, egyenlosegpartiak. milyen rosszat tettek ezek az emberek?!

az meghogy nem akarsz elolvasni egy konyvet (brit), arrol, hogy egy demokraciaban miert jelennek meg az eroszakos bandaktol a kisebbsegi bunozokon at a csak a falat firkalom jelensegek. hat te tudod.

Öreg Sam 2010.09.16. 17:54:34

@Bromwyn:
Ajjaj,kimondtál valamit,amit én nem mertem.
Ebben a jó részt félreértelmezett demokráciában szitokszó a szeggregáció,pedig kis adagokban a társadalmi evolució motorja is lehetne.
Angliában évszázados hagyományai vannak a közép/felsőoktatás viseleteinek,legyen az egyenruha,vagy akár csak egy nyakkendő.
Angliában NINCS alkotmány,érdekes módon mégis van demokrácia.
Vleményem:nálunk is el kell kezdeni valamit az iskolákban szigoruan önszerveződés alapján,nem felsőbb utasitásokra.Ha majd a büdös kölke esetleg még büszke is lesz az iskolájára,akkor megtettük az első lépést a végtelen úton.
Van egy mondás: a demokrácia olyan,mint az angol pázsit.Naponta öntözni,hetente nyirni,és 300 év mulva....

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 17:57:30

@kisa: Az első részben egyetértek, igazából én sem írtam mást. Az egyenruha értelme egyrészt a csoportidentitás erősítése, másrészről hogy jelzi az embernek, hogy jelentős dolog történik, ahol ki kell tennünk magunkért.

"De hangsúlyoznám, hogy ezek mind ÖNKÉNTES viseletek.
A szocialzmusban is az volt az egyik baj, hogy az emberek túlságosan egyformának érezték magukat a 3-4 féle konfekcióöltönyben, cipőben, az amo és a bab szappan közötti választási lehetőséggel, a traban-wartburg zsiguli szentháromságában, és boldogok voltak, amikor a paletta kibővül a daciával. Ennek a megszűnését IS akarták a rendszerváltással, még ha ez utólag azt is jelentette, hogy bekerültek a fogyasztó társadalom spiráljába. "

Hogy a "rendszerváltással" ki mit akart, na az megérne egy bővebb kifejtést. Az is, hogy ebből mi volt reális és mi volt kívánatos.

Például van akinek maga a rendszer autoriter volta nem okozott gondot, de a magyartalansága, és az immoralitás igen.
Volt akinek kifejezetten tetszett a Kádár-rendszer antinacionalizmusa, elnyomásfilizófiája (vagyis, hogy a világot elnyomókra és elnyomottakra osztotta), értékrelativizmusa, de a beszabályozott élet, a merev szabályok, a pezsgés hiánya, az állott levegő viszont irritálta.
A többség meg ugye egyszerűen jobbat, szebbet, kényelmesbbet akart "Örök élet, ingyen sör, adómentesség!" jeligével.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.16. 18:06:58

@TG69: "más fiatalokat arra nevelni, hogy a világból minél több mindent ismerjenek meg, ahol a cél önmagam, én vagyok a termék és mind másmilyenek vagyunk."

Ha téged az egyenruha olyanná tesz, mint az ugyanúgy öltözőket benned van a hiba. Én akkor is TaTa86 leszek, a uniformist húzok.

"Vannak pl introvertált emberek, akiket az ilyen fajta megbélyegzés (mert ők annak élik meg) biztosan rosszul érintene és akkor velük mi lesz?"

Na ez érdekelne. Én még nem láttam senki beledögleni abba, hogy megmondták neki milyen ruhát kell felvenni. Egyébként a beteg embereket ne itt tárgyaljuk.

"Hova járjanak, ha kötelező a köpeny?"

Magániskolába, ahol nem kötelező.

"És ha már kooperáció, akkor mért nem az oktatás olyan, hogy megmutassa, bizony az együttmunka az gyakran hasznosabb az egyedülinél, de ez sem általános stbstb. Mért kell ezt a végletekig elvinni és átvenni a multik gyarlóságait :)? "
A multi profit-/eredményorientált. Ezt a "gyarlóságot" jó lenne átvenni. Egyébként ki mondta, hogy egyenruha kell, kötelezően szar tanárokkal, pedagógiai módszerekkel, és rosszul felszerelt iskolákkal.

Még egyszer: az egyenruha egy plusz, ami sokak szerint kedvezően hat a jellemfejlődésre és valami teljesítménybónuszt is ad. Olyan, mint focistáknál a cipő. Messi 500 forintos tornacsukában is lefocizná az egész vállogatottunkat, de mégiscsak a csúcsszuper cipőjében játszik a legjobban.

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.09.16. 18:07:29

@Bromwyn: erre a felesegem azt mondja, hogy persze. kisgyereknek meg nem gaz, hisz o is tisztaban van vele, hogy o egy alacsonyrendu donteskeptelen tagja a tarsadalaomnak (szepen megfogalmazva gyerek), de majd amikor 13 lesz es jonn a kozossegi szocializacio, ahol el kell dontened, hogy streetes, vagy punk, vagy emos, vagy nerd… vagy akkor mar jonnek a problemak. es 18 evesen amikor mar szavazhat is, viszont meg mindig idiota izlestelen uniformisban kell az utcan rohangalni, na akkor mar vegkepp faraszto.

amugy o mar 6 evesen is ahogy lehetett levette.

epp most mutatja a 4. osztalyos csoportkepet es igazan hulyen neznek ki.:) szurke ruhaszoknya feher ingel alatta. :) hahaha elegge vicces.:) es a sulijat raadasul ABC-nek hivtak. gyonyoru logoja volt!!!:))))

Bromwyn 2010.09.16. 18:09:51

Látom, többen az egyenruha drágasága miatt érveltek ellene. Hát nem tudom, az angol Marks and Spencerben (ellenőrozhetitek a honlapjukon) 2 azaz kettő font egy 100% pamut egyenruha-pulóver. Tehát kb. 660 forint. Ilyenből van nekünk 2 db plusz 2 kardigán (4+4 font), melegebb napokra 2 mellény (3 font-db) két ruha (darabja kb. 8 font), két nadrág (egyenként kb 5 font), és teniszingek (5 darabos csomag 5 font). Plusz harisnya, zokni, pár font. Sötétkék és fekete télikabátot is árulnak (20 font), meg tornacuccot, szintén 2-3 font darabja. Szerintem max. 80 fontot költünk egy évben egyenruhára, és tény, hogy mivel 9-5 ez van rajtuk, civil ruhából jóval kevesebb kell. És olyan anyagból vannak, hogy télen-nyáron hordható mind, csak azt kell eldönteni, harisnyát vagy zoknit vesz-e alá a gyerek, meg hogy kell-e kardigán.
És nem, a kisiskolások nem zakóban-nyakkendőben mászókáznak-fogócskáznak, az csak később kezdődik.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.16. 18:10:05

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.": Ha jól értelek, én azt ítéltem meg ránézésre, hogy az emberek között szokásba jött a mások igényeinek figyelmen kívül hagyása, valamint hogy ez így nem működik. Hát, ha a saját lakóközösségemben ezeket ránézésre állapítom meg, akkor nem tudom, hogyan lehetne még. Nem vagyok ezen a közösségen kívül, egyáltalán nem.

"utraliberalis feministak, jogvedok, egyenlosegpartiak. milyen rosszat tettek ezek az emberek?!"

Sajnos nem érek rá ezt estig sorolni, egyébként sem látszol olyannak, akinek érdemes lenne.

"nem akarsz elolvasni egy konyvet (brit), arrol, hogy egy demokraciaban miert jelennek meg az eroszakos bandaktol a kisebbsegi bunozokon at a csak a falat firkalom jelensegek. hat te tudod."

Tudod, ezt olvassák inkább a szociológusok, a pszichológusok, ugyanis nekik van meg a képzettségük ahhoz, hogy egy tézist megfelelően tudjanak értékelni és hasznosítani. Az speciel én tudni vélem, hogy a demokrácia miért hozta meg ezt az életmódot. Mert a demokráciát sokfelé összekeverik az ultraliberális szabadelvűséggel, azzal, hogy az egyetlen jelszó a "nekem jogom van". A demokrácia egyébként éppen a közösségel való együttműködés, és a kompromisszumok (igazodás!) révén megtalált megfelelő irányt jelentené. Az irányított tömeg összeegyeztetett előírása a vezetőkké, feladatmegoldókká kinevezett emberek részére iz irányítás megkívánt irányáról.

A demokrácia egyébként egy súlyos ostobaság, tévhit, sok kárt okozó félrevezetés. Ha majd egyszer alkalmad lesz a dolgot higgadtan és aprólékosan végiggondolni, talán te is meglátod ennek részleteit. Ugyanis a demokrácia nálunk csak egy harc az erőfölényért, a kompromisszum keresésének legkisebb jele nélkül. Harc, nem útkeresés.

maxwell murder 2010.09.16. 18:15:32

az elproliasodás az tényleg nagy probléma egyébként, mert ebből sokminden lejön. az, hogy a fiatalo ktöbbsége nem tud öltözködni az tény. itt egyszerűen nincs a divatnak kultúrája. Mayo Chix meg Retroa Jeans meg ezek a szarok a "divatosak", holott ezek is proli márkák. ALapból hiányoznak Magyarországon magyar tulajdonú és tervezésű márkák,ruhadarabok, kollekciók. Angliában,Spanyolországban,Franciaországban,Olaszországban,Németországban,USA-ban vannak neves márkák, amiket a többi országban próbálnak behozni ,de ez is csak egy viszonylag szűk kört ér el. H&M, Zara,Bershka - ezeket egy bizonyos réteg hordja az is általában a városi lakosság igényesebb rétege. Én abszolut mellette vagyok az iskolai egyenruháknak és még jól is néznek ki!

Bromwyn 2010.09.16. 18:23:03

Jaj, még valami.
Én valahol megértem a magyar ellenérzést az egyenruhával kapcsolatban, hiszen a jó öreg nylon köpeny viselése elnyomással, diktatúrával párosult. De ahol különben szabad vagy (pl. angol demokrácia évszázadai) ott érdekes módon senki sem lázad ellene.

Az egyéniség pedig az egyenruhán is átüt, higgyétek el.

Bromwyn 2010.09.16. 18:26:03

A saját szőrszálhasogatásom kedvéért, természetesen két darab kötött pamutpulcsi kerül 660 forintba. Egy darab az csak 330. Szerkesztés előtt küldtem el a kommentet.

Bromwyn 2010.09.16. 18:27:34

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.":
Punkos, emós meg nerd lehet az ember iskola után is... Ahogy a buszon elnézem az angol tinédzsereket, nem tűnnek lelki sérültnek, és az unokahúgom, -öcsém sem az (mindketten gimnazisták már) az egyenruhától.

Bromwyn 2010.09.16. 18:37:37

Továbbá kap-vesz is az ember levetett egyenruhát másoktól, pl. az egy évben egyszer-kétszer felvett blézer simán átvehető mástól.

Smink-kiegészítők: a mi iskolánk szabályzatában le van írva, hogy ékszert nem szabad viselni, kivétel lányoknak egy pár kis fülbevaló (nem lógós), fiúknak az is tilos. Smink tilos. Egyszerű karóra mehet. A cipőre is megvan, hogy milyennek kell lennie, nem lehet rajta fodor meg masni meg semmi dísz. A hajba csak egyszerű hajgumit és hajcsatot lehet tenni, lehetőleg az egyenruha színével harmonizálót. Igy tényleg nehéz divatozni.

És láss csodát, a gyerekek nem nagyon vannak kiakadva ezen...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.16. 18:47:22

@Bromwyn: "a jó öreg nylon köpeny viselése elnyomással, diktatúrával párosult."

Én a 76-tól 80-ig jártam gimibe, és elmondhatom, hogy mi a diktatúrából a világon semmit nem éreztünk. A kommunista ideológiából a KISZ-en keresztül kaptunk ízelítőt, és lázadtunk ellene, természetesen. Egyébként a diktatúrát emlegetők sem biztos, hogy jól emlékeznek a dolgokra, vagy egyáltalán nem emlékezhetnek, mert csak az utószocik bátor visszaemlékezéseiből értesülhettek a dolgokról. Az volt, hogy volt néhány vezető, akik egy bizonyos érdekrendszert akartak fenntartani a maguk kényelmére és egy idegen hatalom kedvére. Voltak kedves embereik, akik a lejjebb levő rétegeket megszervezték, kiválasztott, hozzájuk lojális, talpnyaló embereket, az ellenkezőket pedig leváltották. Minden réteg üzemeltette a saját érdekrendszerét, és a legalul levő dolgozó pedig szívott, viszont mindenki megkereste, ha tudta, a kiskapukat és a megfelelő ismerősöket. Helyettesítsd be az ebben a leírásban külső hatalomként említett EU-t a Szovjetunióval, és az volt az állítólagos diktatúra. Akkor ráadásul jártak bizonyos alapellátások, amelyek maj nem mindenkinek jutnak.

A diktatúrának egyetlen olyan eleme van, amely 80-as évek felé már nem volt túl erős: az ellenőrzés eszköze. Akkor voltak olyan emberek, akik annyira szerettek törleszkedni a hatalomhoz, hogy lelkes besúgókká váltak, kérés nélkül is. A diktatúra ezekből a férgekből állt, nem másból.

Nekünk a gimiben nem volt mindent szabad. Voltak szabályok, amelyek miatt hol morogtunk, hol nem. De éltünk vígan, az az igazság, és csak egy bajunk volt, hogy tanulni kellett. Ez a diákoknak egy súlyos csapás, tudom. :-)) Biztos, hogy sok fafejű igazgató és tanár volt már akkor is, ma is, viszont a mi igazgatónk egy parkot rendeztek be, az ő segítségünkkel, de a miénkkel is, természetesen, a gimit körülvevő telken, padokkal, fákkal, üldögélni is lehetett ott, akár tanulni is, meg persze csókolózni. A lyukas órákban ott is elüldögélhettünk, a meleg napos időkben néha még egy-egy órát is tartott ott egy-egy tanár. Az esős időben pedig behúzódhattunk a "klubszobába" hangoskodni, vagy az igazgató saját keze munkáját is dicsérő könyvtárba is, fotelekkel, faragott székekkel, asztalokka, csendesen beszélgethettünk is, senki nem háborgatott senkit. Volt egy szabály, nem volt cigizés. A vécében persze gyakran lehetett vágni a füstöt, de néha a cigiző tanárok is valamelyik diáktól kértek tüzet. Ezt a diktatúrát másnak is erősen ajánlom.

"Az egyéniség pedig az egyenruhán is átüt, higgyétek el. "

Ez pedig egy nagyon pontos, jó megállapítás.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.16. 19:12:28

@Androsz: ""Az egyéniség pedig az egyenruhán is átüt, higgyétek el. "

Ez pedig egy nagyon pontos, jó megállapítás. "
Mint a Vörös Hadsereg Férfikórusában...

Öreg Sam 2010.09.16. 19:19:58

@Androsz:
Igenigen,valami ilyesmi...
Én ugyan előtted jártam egy évtizeddel,és hálával gondolok egykori iskolámra.Mai napig hiszem,hogy ha valamit tudok az életről,netán van némi intelligenciám,azt a giminek köszönhetem.Máig nem értem,hogy az akkori legendás igazgatónak hogy sikerült "kisérleti" oktatás cimén kiválogatni 25 tanulót egy osztályba,akiket a legjobb tanárok oktattak.(az egyetemre már csak felejteni jártam)
Élnek még néhányan a tanáraim is,osztálytársaimat meg magam miatt restellném sorolni,csak én maradtam ilyen egybites :)
Nem restelltük hordani a gimi kitüzőjét :)
30 éves találkozón fergeteges sikert aratott az egyensapkával a MTA doktora :)
Ez ellen kellene tiltakozni????

Bromwyn 2010.09.16. 19:23:21

@antiszociális exlúzer:
egyencipő nincs, de pontosan le van írva, milyen cipő elfogadható. Fekete-sötétkék, lányoknak alacsony sarkú, mindenféle egyéb szín és díszítés nélkül. Az edzőcipő csak tornaórára elfogadható, de akkor is csak a tiszta fekete vagy a tiszta fehér. A nagyobb áruházak egyenruha-kollekciójában vannak cipők is.

Silent Bob 2010.09.16. 19:31:49

@Bromwyn:
Ezzel csak az a baj, mint már említettem, hogy a remek egyenruhában járó angol gyerekek szórakozásból verik agyon és szúrják le egymást suli után.
Innentől kezdve nem tudom, mennyiben javítja ez a gyerekek morálját.

betyár (törölt) 2010.09.16. 19:39:22

Bármilyen egyenruha viselése annak a bevallása nyilvánosság előtt, hogy egy adott közösséghez tartozik valaki. A különböző divatcsoportokhoz való tartozás kifejezése roppant kényelmes és veszélytelen, hiszen ezeknek a követői nem egy konkrét, hanem csupa anonímmal egybe tartozónak tartják magukat, a "közösség", csoport tagjaiért semmiféle felelősséggel nem tartoznak. Ha akarják, vállalják ezt a közösködést, de ha éppen nincs kedvük hozzá, mert reggel esik az eső vagy odaégett a pirítós stb., akkor más külsővel jelennek meg. Magyarul, nem ró rá semmiféle felelősséget, nem feltételez közös célokat, cselekvéseket. Ideális a mai atomjaira eső világban. Ezzel szemben egy konkrét közösséghez, akár egy adott iskolához való tartozás nem levethető, ellenkezőleg, nevesíthető, felelősséget a közösség tagjaira rovó szerep. Ha reggel esik vagy túl édes lett a tea, akkor sem cserélhető. Az egyenruhának ezért sok előnye lenne, könnyebb lenne a diákokat rávenni arra, hogy hordják és szeressék, ha az iskola vonzó lenne számukra, ha a társadalom számára is erény lenne, ha egy adott iskolához tartozást szívesen vállalnák a diákok, mert az iskola mint olyan tisztelt lenne.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.16. 19:41:22

@Silent Bob: Az egyenruha egy (1) eszköz. Önmagában nem old meg semmit. Mint olvashattad, vagy egy könyv, amely azt fejtegeti, hogy Britanniában "egy demokraciaban miert jelennek meg az eroszakos bandaktol a kisebbsegi bunozokon at a csak a falat firkalom jelensegek." Szóval ők sem értik. De az biztos, hogy az egyenruhán kívül sok más dolog is kell. Például hogy a szülő ne ellenségként nézze a tanárt, hanem a saját nevelő törekvéseinek (?) szakképzett kiegészítőjét, a kölke elméjének csiszolgatóját. Ezzel szemben ma a tanárnak minden jogát elveszik attól, hogy ha kell, célzott, minimális erőszakkal is ráébresszék a kutyakölyköket, hogy rendnek kell lenni. Merthogy például annak a diáknak is jogai vannak, akik viszont tanulni szeretnének az iskolában, mert céljai vannak a megszerzendő tudásával. Az iskola értelemszerűen az utóbbiak kiszolgálására létesültek, és nem a randalírozó, szórakozó kölykök elviselésére.

TG69 2010.09.16. 19:41:59

@TaTa86.: Az introvertáltság nem betegség, hanem lelki beállítódás :). Ja és logikád szerint aki meg köpenyt akar, az járjon magániskolába.

Silent Bob 2010.09.16. 19:46:02

@Androsz:
Erről beszélek. Ha rendben van az oktatási rendszer, meg vannak fizetve a tanárok akkor nincs szükség egyenruhára. (Már írtam az én volt középiskoláról.) Ha ezek a dolgok nincsenek rendben, plusz a szülők nem foglalkoznak kellőképpen a gyerekekkel (mert sajnos ez is benne van az egyenletben) akkor meg hiába.
Egy fiatalnak szüksége van arra, hogy a külsejével is kifejezze az egyéniségét.
Ti nem voltatok fiatalok? Mi már a köpenyt is csak a suli előtt vettük fel és tanítás után egyből téptük le magunkról. Pedig az csak általános iskola volt.

TG69 2010.09.16. 19:47:30

@Androsz: Nem azért bukna meg, mert szabadságharcosok nekimennének, hanem mert önmagában beiktatni egy ilyen szabályt hülyeség. A tanárokat épp nem hibáztatom, hanem azokat, akik rájuk erőszakolnak mindenféle oktatási technikát, persze csak a látványos körítést, miközben semmi technikai feltétel nem adott hozzá. Így bukik meg aztán a máshol esetleg jól működő modell (lsd integrált oktatás) és így bukna meg a köpenyesdi is meg a hozzá tartozó nagy szellemi fogodzó is a közösségi létről. Én értetek vitatkozom nem ellenetek :)

TG69 2010.09.16. 19:51:59

@Öreg Sam: Neked is felteszem a kérdést. Az egyenruha okozta a közösséghez tartozást, vagy az eleve kiválogatott társaság és a megfelelő tanárok? Most képzelj el egy nem eleve kiválogatott társaságot és annak a jelét viselnéd magadon, mint egy stigmát. De klassz is lehet...

TG69 2010.09.16. 19:56:22

@Androsz: Kisérleti jelleggel a problémás helyeken el lehetne kezdeni ezt a rendszert és megnézni mit is tud. Innentől kezdve az eredményeket figyelembe véve az egyes intézmények maguk dönthetik el, hogy akarják-e. Persze itt még van egy kis alkotmányossági probléma az emberi méltóságról, de ha az angolok ezt meg tudták oldani, akkor a rafinált 2/3-osok is.

kisa 2010.09.16. 19:57:26

@TaTa86.: Erre céloztam az IS szócskával. Mármint a motivációk sokféleségére.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.16. 19:58:47

@betyár: Jó összegzés. A közösséghez tartozás jelzése már az őskor óta létező késztetés, és ma is él nyakláncok, karkötők, tetoválások, hajviseletek, öltözködési elemek felhasználásával. Ezek a közösségek valóban kinyúlnak az iskolai közösségen kívülre. De az egyenjelzés ezek szerint elfogadható dolog, tehát nem is az egyenruhával van bajuk, hanem csak azzal, hogy olyan közösséggel kénytelenek együvé tartozást jelezni, akikkel nem akarnak. Kérdés, hogy miért nem akarnak. Az osztálytalálkozók megléte arról árulkodik, amit egyébként is megfigyelhettünk magunkon, hogy az iskolai osztály közössége rengeteg élmény révén hosszú ideig kitartó közösséget szokott jelenteni. Ez azt jelenti, hogy az egyenruhán kívül más is kell, közösségformálás is. Ami a társadalom, magyarul az emberek érdeke. Ha ehhez közös kirándulásokat tartanak a pedagógusok és pszichológusok szükségesnek, vagy például közös munkát - hogy az egyetemi almaszedő táborokban miféle gazdag közösségi élet folyt, azt nem érdemes ecsetelnem -, akkor az iskola kapjon eszközt arra, hogy a deviánsokat, ha kell, akár bekényszerítsék, persze nem az embertelenség fokáig, a közösségi programokban való részvételre. Egy átdumált éjszaka az egyik hálóteremben, egy csapatverseny, egy közös munkában való közös tehervállalás bizony sok deviánst képes újonnan születő szálakkal a közösséghez kapcsolni. Az egyén teljes szabadságának megtartása mellett, egyszerűen arra rávezetve, hogy az osztályban is vannak érdekes fazonok, szimpatikus csajok és/vagy srácok, a többi már magától megy, rendben.

Bromwyn 2010.09.16. 19:59:50

@Silent Bob:
Én nem mondtam soha, hogy az egyenruha jobbá teszi az oktatást-nevelést.

Azt mondtam, hogy mind a szülőnek, mind a gyereknek könnyebb a dolga, ha egyenruhát kell hordani.

Azzal is egyetértek, amit mások irtak, az összetartás erősitésében játszott szerepével.

Az oktatás minősége pedig nem ezen múlik. Ahhoz intelligens, karizmatikus tanárok kellenek elsősorban, akik értenek a gyerekekhez. Szerintem.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.16. 20:02:05

@maxwell murder: Az elprolisodás vége az, hogy azok, akik siránkoznak rajta, még azok sem képesek annak az igényességi foknak a tartására, hogy legalább elütések ne legyenek a siránkozásukban.

TG69 2010.09.16. 20:13:24

@Androsz: Szerintem meg a modern társadalmakban ez nem működik, mert az már nem a közösséghez tartozás kifejeződései, hanem inkább a kirekesztéséi (a szabad munkapiaci és egyéb nagy áramlások okán pl). Szerintem egy társadalom akkor egészséges, ha egyensúlyban vannak a közösségi vágyban élők és az egyéni létet preferálók tábora. Az egyik terepe az ünnep és összetartozás a megőrzés, a másiké az új utak keresése és a lázadás (bár ezek így elég közhelyesek, de mintha most ez kellene ide :)). Mért kell ráerőltetni a társadlomra az egyiket, kizárólagos helyesnek elfogadva azt? Az szdsz pl ebbe bukott bele. Most jön a jobboldal? :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.16. 20:19:32

@Silent Bob: "Mi már a köpenyt is csak a suli előtt vettük fel és tanítás után egyből téptük le magunkról."

Na és? Bántottak ezért? Ez is a neveléshez tartozik, vagyis hogy a szabályokat nem kell minden határon túlra kiterjeszteni. És nyilván elégedett voltál a saját lázadásoddal, a közösség pedig szintén elégedett lehetett, mert az ifjú tagja a kellő mértékű engedetlenséget mutatta ahhoz, hogy újító, a hagyományokba nem belesüppedő tagjává váljon. Világmegváltó tervekkel és izzó lelkesedéssel, amelyből talán a felnőttkorra is marad valamennyi.

@TG69: "Kisérleti jelleggel a problémás helyeken el lehetne kezdeni ezt a rendszert és megnézni mit is tud."

Hajszálpontosan. De ma pont a problémás helyekkel törődnek értelmetlenül túlzó mértékben az egyenlőség követelői. Elfelejtve, hogy az egyenlőség a mindenért felelőssé tett kommunizmus egyis ismérve, egyben a nácizmusé is, a falanszter-ideológiáé is. Helyileg hangolt módszerek kellene, a szabályoknak pedig ebben nem akadályoznia, hanem támogatnia kellene az ezen a téren dolgozókat. Akik közül még mindig sokan nem pénzért, hanem egy ősi ösztön, a tanítás, nevelés vágyának hatására dolgoznak keményen, még kevés pénzért is.

"A tanárokat épp nem hibáztatom, hanem azokat, akik rájuk erőszakolnak mindenféle oktatási technikát..." Egyetértek. Az eddigi rendszer cafatokra tépte az iskolai oktatást. Magyar Bálint ennek a romboló irányzatnak a legjelentősebb képviselője volt, sajnos. Nehéz lesz újrakezdeni a dolgot, mert az egész társadalmi felépítés eltávolodott az iskolákban az eredményekhez szükséges gyakorlattól, de meg lehet próbálni, lépésekben. Amelyekhez hozzá tartozik akár az is, hogy a nehézfejű gyerekeket nekik nyitott osztályokban, kisebb célok teljesítéséért dolgozva tanítsák. Nem lesznek jó fizikából vagy irodalomból? Sebaj, elég ha csak rendes, dolgos, viszonylag értelmes embereket lehet belőlük faragni. Ha pedig a nehézfejű gyerekek között sok a cigány, az nem azért van, mert a cigányokat gettósítják, hanem mert a sok buta cigánynak a gyereke is buta lett, ez van. Tény, amit el kell fogadni, és elkezdeni kevésbé buta cigányokat kinevelni, akinek már a gyerekei is kevésbé lesznek buták. A felzárkóztatás nem üres jelszó, hanem lehetséges cél. No persze ha a cigányt nem kötelezik arra, hogy a kölykét iskolába járassa, mert neki mindenféle jogai vannak, akkor a felzárkóztatás elmarad. És aztán majd ők sírnak, hogy hiszen nekik senki nem akar munkát adni, mivel még olvasni sem mindig tudnak.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.16. 20:19:37

@Bromwyn: Amiről beszélsz, az a kontroll.
A szülőnek jobb, ha van egy külső körülmény amire hivatkozhat, amikor kontrollálni akar.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.16. 20:22:11

@Androsz: Bevezeted a dzsipóiskolában, meg az egyéb problémás helyeken az egyenruhát, akkor ennek pontos üzenete lesz: ez büntetés.

Ezek után legyél rá büszke, és próbáld meg megmagyarázni a polgári csemetédnek, hogy neki is úgy kell öltöznie, mint a rétinégereknek.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.16. 20:26:31

@TG69: Látom közben, hogy valamennyire hasonló következtetésre jutunk. "egy társadalom akkor egészséges, ha egyensúlyban vannak a közösségi vágyban élők és az egyéni létet preferálók tábora." Ez a két tábor lehet ugyanaz a tábor is. Hiszen rendes esetben mindenkinek jut valamennyi ideje többféle közösségben való részévételt is élvezni, és nem utolsósorban egy elkülönült magánéletre is. Kevesen vannak, akik teljesen és tartósan el akarnak különülni a közösségektől, hiszen a szünet nélküli SMS-ezés és chatelés arról árulkodik, hogy még otthon is sokan vágynak különféle közösségekben való részvételre. Mint például én is, hiszen egyébként nem beszélgetnék itt veletek már több órája. Igaz, hogy nem korlátozzuk a beszélgetést a "szia, hogy vagy" gyakran látható eszmei körére, hanem komoly dologról tanakodunk. Ami jó érzés, de csak mással megosztva lehet, ezért is igénye egy átlagos embernek a mások valamilyen formájú társasága.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.16. 20:36:52

@kolbászoszsömle: Nem hiszem, hogy ott az lenne a legfőbb cél, hogy egyenruhát hordjanak, hanem hogy egyáltalán elmenjenek. És hogy a szülő ne megverje a tanárt, ha az egy egyessel értesítette a szülőt és a diákot is arról, hogy a teljesítménye nem elegendő a kívánalmakhoz mérve, hanem - ábránd, tudom - a szülő megkérdezze a tanárt, hogy mi a probléma, mit tud rosszul a kis Ottóka, és otthon a kis Ottókát nyakonvágja, ha kiderül, hogy a csemete szarik a tanulásra, netán az iskolát csak esetlegesen látogatja. Ha a szülő fel tudná fogni, hogy a gyerekének majd okosabbá kéne válnia, mint amilyen ő lett, akkor talán lenne ilyen eset is. Vannak elég értelmes cigányok is ahhoz, hogy erre rájöjjenek. Ha viszont nem fogja fel, akkor az államnak kell erre kényszerítenie őket. A mi érdekünkben is. Például mert az iskolázottabb, emancipálódott nők nem kis része nem érez kedvet a gyerekszüléshez és -neveléshez, ebből eredően az ország lakosságának egyre növekedő része áll buta, munkakerülő cigányból, mert ők viszont szülik a gyerekeket.

Egy más társadalmi rétegben remélhetőleg már nem a puszta iskolábajárás lesz a megoldandó feladat, hanem egy magasabb szintű társadalmi igény teljesítése, amelynek eszköze lehet az iskolaköpeny vagy egyenruha előírása is. Amit aztán a suliból kilépve lehet letépni, persze. :-) És a deviancia egy normális szinten kezdődhet, nem egy szélsőségesen széteső, akadozva működő társadalom szintjén.

Bromwyn 2010.09.16. 20:39:21

@kolbászoszsömle: Van gyereked? Töltöttél már órákat reggel hisztivel-veszekedéssel amiatt, hogy mit vegyen fel a hároméves? Én igen. OK, nem órákat, mint egyes barátaim (sokan, egyébként jó anyék, mielőtt a nevelési képességeit kétségbe vonnád), de 10 perc is épp elág a reggeli sietségben. És hogy még érdekesebb legyen, csak az egyik lányommal - a másikat nem érdekelte a téma (pedig ugyanúgy nevelem őket).
Szóval néha nem jön rosszul az a kis kontroll.

Minden ideológiát félretéve, nekem személy szerint megváltás volt az egyenruha. Azóta van egy fióknyi csinos kis kék-fehér cucc, a lányok mellesleg csinosak benne, és nincs vita reggelente. Nekem megéri.
Délután pedig felvehetik a hányadék rózsaszín flitteres angyalkaruhát, ha ahhoz van épp kedvük (most éppen ez a stílus jön be nekik). De nem bánom, hogy iskolába nem abban akarnak járni.

És ezzel a közvetlen környezetemben minden anyuka így van, akikkel szóbakerült ez a téma. Áldjuk az egyenruhát.

Bromwyn 2010.09.16. 20:41:24

Én is elnézést kérek a féreütésekért, pedig direkt a kedvetekért állítottam át magyarra a billentyűzetet és copy paste-elem be hűségesen a hosszú í-ket (mert az nekem nincs), nehogy zavarjon valakit a prolis helyesírás, de mégsem megy, mert kapkodok.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.16. 20:42:42

@Androsz: Nem érted! Ha alul kezded az egyenruhásdit, beledugod a cigányt, akkor az azt fogja jelenteni, hogy egyenruhában a cigányok járnak iskolába.

Ha az a célod, hogy a társadalom egyik része lenézze az egyenruhában járókat, a másik részében pedig gyűlöletet kelts az iskola, és mindenki más iránt, akkor rajta.
Én nem vagyok ellenére.
Megérne egy polgárháborút, csak addig kell elkezdeni, amíg mi vagyunk többen.

Bromwyn 2010.09.16. 20:45:41

Akkor nagys szerencséd lehet vele, ha soha nem volt vita a reggeli öltözködésnél...

Öreg Sam 2010.09.16. 21:00:14

@TG69:
Még egyszer hangsúlyozom,nem vagyok egyenruha párti.
Ellenben hiszem,hogy kell valamiféle csekélység(kitüző,sapka,nyakkendő,stb).
Ennek,mint minden másnak egy demokráciában alulról kellene szerveződnie,nem állami/önkormányzati nyomásra.
Olvass vissza,mit irtam valahol fennebb az általam egészségesnek tartott szeggregációról :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.16. 21:03:35

@Bromwyn: Visszaszereztem...

A saját nevelési defekteket nem biztos, hogy kormányzati eszközökkel kell megoldani.

Erre pl. egy pszichológus is alkalmas, ha a probléma eszkalálódik.
Mondjuk velem nem lehet alkudozni.
A gyereknek van választása, azok között a ruhák közül, amiket előszedek neki, a hiszti pedig tökéletesen hatástalan, így leszokott róla.

Alfőmérnök 2010.09.16. 21:06:29

"29
Az öltözködésről
Az öltözködéssel egyáltalán nem kell törődni."
(Márai Sándor)
Erre egy nap alatt több, mint 500 komment. Őszinte elismerésem.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.16. 21:28:07

@kolbászoszsömle: "a hiszti pedig tökéletesen hatástalan, így leszokott róla."

Te náci módszereket, brutális diktatúrát alkalmazol a gyerek betörésére. Hogy aztán ő is megkapja a maga kis celláját a betonkaptárak valamelyikében, és egész életében csinálja azt, amire kényszerítik, az egyén szabadságáról pedig még álmodoznia sem szabad.

;-)

"A saját nevelési defekteket nem biztos, hogy kormányzati eszközökkel kell megoldani."

Ez teljesen igaz, csakhogy egyedül az államnak van meg az a kényszerítő hatalma, amely révén az egyéni defektet megoldására kényszerítheti az esetleg nemtörődöm, esetleg buta szülőt. Viszont az államnak az ilyen kérdésekben legjáratosabb szakértőket, azaz pszichológusokat és pedagógusokat kell tanácsadásra, szakértésre felkérni. Az a baj, hogy a tanácsadás szó nálunk már gyalázkodó értelmet kapott, mert tökig gázolhatunk a mindenféle tanácsadói szerepben fizetett sógorok-komák tömegében. És ha az illető véletlenül tényleg szakértő, akkor is az egyéni szakmai rátartisága, a vetélytársai felett aratott győzelme tölti ki a kis agyát, ami meggátolja abban, hogy a saját szakértelmét kiegészítse a kollégái meglátásaival, érveivel. Szóval még a szakértőkben sem lehet teljesen bízni, lásd az elmúlt sok év nyilvánvalóan szakértők által is irányított rohadását az oktatásban és másutt. De ez lenne a jó módszer, ha jól csinálnák.

Azt kellene a kormánynak (parlamentnek) tennie, hogy azt mondják a tanároknak, hogy tegyenek belátásuk szerint. A mostaninál jóval tágabb határokat írva elő, hogy azért a szadizmus ne legyen norma. Sok olyan tanár van még, akik egyszerűen csak megnyugodnának és hozzáfognának a munkához. Az iskolának van igazgatója is, tantestülete is, elő kellene írni nekik, hogy félévente-évente konzultáljanak a környék iskoláival, készítsenek tanulmányt, beszámolót (ingyen), véleményeztessék egymással, küldjék el "felsőbb szintre" is, és próbáljanak kidolgozni nem elméleti, hanem a gyakorlatban bevált módszereket. Az iskolák is irigyek egymásra, hogy is lenne másképp, ezért a másik gazemberségeit hamar szétkürtölnék. Aztán a többi majd kialakul.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.16. 21:36:34

@kolbászoszsömle: "Nem érted! Ha alul kezded az egyenruhásdit, beledugod a cigányt, akkor az azt fogja jelenteni, hogy egyenruhában a cigányok járnak iskolába."

Sajnos lehet, hogy tényleg félreértjük egymást. Én nem legalul akarnám az egyenruhát bevezetni, hanem vagy mindenhol, vagy akkor inkább feljebb. Egyébként egyenruha és egyenruha között óriási különbségek lehetnek, vagyis bőven volna tere az egyéni szabályozásnak is. A cigány gyerekeknek is nagyon jót tehetne egy egyenruha, hiszen egy kiemelkedési érzetet is kelthet bennük, ezt éppen indiai iskolákban évtizedekkel ezelőtt már megfigyelték. Az pedig nagyon jó ösztönzés tud lenni.

Megjegyzem, egy szakközépiskolában (régebben) egyébként sem akármiben járhattak a diákok, hanem egyforma munkaruhát kellett húzniuk, mert szétnyitott ingben esztergálni, haskipólóban hegeszteni (jártak lányok is ilyen szakközépbe) életveszélyes is lehet.

TG69 2010.09.16. 21:39:14

@kolbászoszsömle: Az már rég beigazolódott, hogy az integrációs problémára adott válasz nem lehet az oktatás általános alapelve, mert az elit/középosztály úgy is kikezdi és hát eleve nem is lehet sikeres a rosszul előkészített egy kaptafára működő rendszer. Ez a problémahalmaz akkora, hogy minden eszköz bevetendő amiről feltételezhető valami jó eredmény és figyelni kell, melyik milyen eredményre vezet. Az elit és a középosztály károgása/érzései ez ügyben érdektelenek.

TG69 2010.09.16. 21:40:57

@Alfőmérnök: Ez azért nem pusztán erről szól, meg én azért nem hinném el minden szavát Márainak :)

Alfőmérnök 2010.09.16. 21:54:38

@TG69: Márai meggyőződésem szerint egy savanyú, kellemetlen ember volt, de jól esik vele bosszantani az elkényeztetett úri fiúkat (akik mellesleg általában Istenként tekintenek Máraira).

Amúgy ebben spec igaza van: aki az öltözködésre két sornál többet pazarol, az hitvány ember. Most nem a férfi-nő kapcsolatok kezdeti fázisára gondolok. Akkor érthető, hogy többet foglalkozik az ember ezzel, mint amennyit érdemel, hiszen a párzási rituálé szerves része a dolog...

Alfőmérnök 2010.09.16. 22:12:18

@betyár: Nocsak, maga is megszólalt. :) Na jó, a nők esetében megbocsátható, ha érdekli őket a téma. Egyébként van olyan iskola ma Magyarországon, ahol van egyenruha. Asszem a Soproni Egyetemen az Erdőmérnöki kar ilyen. Legalábbis haloványan emlékszem egy gólyabálra ahol ott voltam, és mintha ezt tapasztaltam volna. Kicsit mókás volt a szememben, de tényleg van némi közösség-alakító szerepe. (De önmagában kevés. Ha nincs meg az alap, akkor csak üres, kínos formaság.)
Meg emlékszem még az iskolaköpenyre alsós koromból. Utáltam, mint a szart.

Alfőmérnök 2010.09.16. 22:27:33

@Alfőmérnök: Áhh megtaláltam. Pontosan Nyugat-magyarországi Egyetem.
"Egyenruha
1839-ben szabályozták először az egységes egyenruha viselését. 1899-ben az ünnepi viselet az aranysujtásos atilla, a köznapi viselet a walden lett. 1948-1971 között tilos volt az egyenruha viselete, ezután a selmeci hagyományok szerint élő karok másodévtől kezdve viselhetik a kari jellemzőkkel (ruhaszín, jelzések, gombok) ellátott egyenruhát. Szép hagyomány az egyenruhára felvarrt folt (fleck), mely kezdetben a folytonossági hiányok takarására szolgált, manapság inkább viselőjének a másik nem körében elért sikereire utal. Az egyenruha tartozéka még a koronként változó formájú sapka is."
www.nyme.hu/index.php?id=3176

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.16. 23:08:11

@Androsz: A hiszti ellenszere a következetesség.
Ha azt tanulja meg a gyerek, hogy van eredménye hisztinek, akkor hisztizni fog.
Az én liberalizmusom azt jelenti, hogy nem megengedek a gyereknek dolgokat, hanem megtiltok.
Pl. nem megengedem, hogy kinn játsszon az udvaron, hanem megtiltom, hogy kimenjen a kapun.
Persze ebben az is benne van, hogy ha már át tudja mászni a kerítést, és rájön arra, hogy azt tiltottam meg, hogy a kapun kimenjen, mehet...

Az állam nem tudja a buta, esetleg nemtörődöm szülőt rákényszeríteni a következetességre. Arra tudja rákényszeríteni, hogy a következetesség mimikrijét öltse magára, és a felszínen rendet mutasson.
Aztán kitermeli a bully-kat, meg a késelőket.
Ez elég jól levezethető abból a rendszerből, ami a külsőségeket előrébb helyezi a magánál a problémánál.

A szakértőkkel akkor van probléma, ha nem azt mondják, amit hallani akar az ember.

Ha jól értettem, az erőszakot, mint érvelési eszközt is beemelnéd az oktatásba.
Persze semmi szadizmus...
Én még nem ütöttem meg gyereket, amióta felnőtt vagyok.
Sem sajátot, sem másét.
És ezt elvárom azoktól is, akik professzionális szinten foglalkoznak a gyerekekkel.
Ha az erőszak mégis beemelődik a nevelési eszköztárba, akkor viszont kamerát minden osztályba, és minden gyerekverést ki kell vizsgálni és ha nem volt jogos, akkor a tanárt a gondjaira bízott gyermekkorú veszélyeztetése miatt elítélni, a foglalkozásától eltiltani. Avagy azért, mert rossz napja van a tanerőnek, nem verheti a gyereket.
Azt hiszem így lenne korrekt.

A majd kialakul -besúgásra alapuló- rendszerekben én nem hiszek.
A majdcsak lesz valahogy, imádkozzunk érte kereszténykonzervatív hozzáállástól agyfaszt kapok.
Ha vannak célok, akkor kell keresni hozzá egy módszert, amit először végig kell gondolni.
Ha a végiggondoláskor hibák vannak benne, akkor először azokat kell kijavítani, és miután elméletileg hibátlan, akkor kell kipróbálni.
Szerintem.
Az adjunk a gyerekre egyenruhát, mert:
1, cuki konzervatív dolog;
2, nem kell a szülőnek baszakodni az öltöztetéssel;
3, minek divatozik a kis kurva;
4, így tanulja meg a kis proli, hogy itt nem prolizunk;
5, identitást képez;
6, rendre szoktat;
7, stb.
csak ideológiai érvek, nem szakmaiak, akárhogy is próbálják egyesek ráhúzni a szakmaiság látszatát.

@TG69: Ebben akár egyet is érthetünk, csakhogy a jelen felvetés azon kívül, hogy "a sanyargattuk egy kicsit a gyereket/bosszantottuk a liberálisokat nehogymán jó legyen nekik" érzésen kívül semmit nem ad, és még csak ezt sem azoknak adja, akiknek szükségük volna rá.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.17. 00:20:27

@kolbászoszsömle: Sok dologban gondolkozunk másképp. De ilyen előfordul. Például hogy ha csak a felszín mutat rendet. Bárcsak ott tartanánk már.

Az államnak nem kell a szülőt nevelnie, de adjon meg minden lehetőséget a tanárnak arra, hogy legalább ő nevelhessen. A buta szülő pedig ha nem a tanárt tiszteli, akkor legalább fogja vissza magát egy közalkalmazottal szemben.

"A szakértőkkel akkor van probléma, ha nem azt mondják, amit hallani akar az ember." Igen, sokaknak ez lehet a problémája. Nekem az, ha a szakértelme helyett más, gyarló tényezők alakítják az általa kimondott véleményt.

"A majd kialakul -besúgásra alapuló- rendszerekben én nem hiszek." Ezek szerint te besúgásnak nevezed azt is, amikor két falusi asszony megbeszéli, hogy egy harmadik valaki a múltkor lopott a kisboltban. Nem rendőrért mennek, hanem a közösséget értesítik az esetről, amely nevelő hatással lesz a vétkesre. Kinézik valahonnan, összesúgnak mögötte, nem adnak meg neki olyan segítséget, amit másnak igen, effélék. Falun még működni tud az ilyesmi, mert az emberek ismerik egymást, és közösségi kapcsolatban vannak. Ha egy iskola rossz, annak most is híre megy. Ha ennek csak megadjuk azt a lehetőséget, hogy mindenkinek számot keljen adnia a többiek előtt, az nem besúgás, hanem közösségi ítélkezés. Alapjog, amely működtette a világot, amíg a nagyvárosok szét nem bontották a közösségeket mikrocsoportokká vagy egyénekké.

"Ha az erőszak mégis beemelődik a nevelési eszköztárba, akkor viszont kamerát minden osztályba, és minden gyerekverést ki kell vizsgálni és ha nem volt jogos, akkor a tanárt a gondjaira bízott gyermekkorú veszélyeztetése miatt elítélni." Na, ez van most. Ez az, amit meg kell szüntetni. Egy kölyök azért kölyök, azért nem birtokolhat felnőtt jogokat, mert még képtelen felmérni olyan összefüggéseket, amelyek megsértése veszélyt okozhat. Erre az időre a szülő és a pedagógus alá kell(ene) rendelni, mert a kölyöknek meg KELL tanulnia a követelményeket, mielőtt az állam ostoba adminisztratív egyformasággal megadja neki az összes jogot. A kölyök viszont lázad, mert ez a természete. Ha olyan érett lenne a gondolkodása, hogy pusztán szóból is mindig megértené, miért káros ez vagy az a tette, már megadhatók lennének neki a jogok, mert a gondolkodása a felnőttével egyenrangú. Ám a kölyök még nem ért meg minden olyan észérvet, amely helyesen irányíthatná, ezért észérveken kívül másképp is írányítani kell. Ez mindenképpen erőszak, és van olyan fajtája, amely megterhelőbb, mint egy füles. Ha a gyerekem átmászik a szomszédhoz, hogy almát lopjon tőle, akkor kap egy fülest, bevezetőül, ez speciel pszichológiailag feltérképezett módon rendíti meg a lelki egyensúlyát, sőt, esetleg fölényét, és évszázezredek alatt működőképesnek bizonyult reflexszel alázatossági viselkedést vált ki belőle. Amely feltétlenül szükséges arra az időre, amíg a pofont követő szóbeli szidalmak és példázatok elhangzanak. Aztán jöhet a büntetés, amelynek minden ellenkező erősködés ellenére szintén igazolt a gátló hatása, és utána az elbocsátás pillanata, amely helyreállítja az egyensúlyt, és a helyzetből tanulságot kreál.

Az ilyesmi egyáltalán nem újdonság, és a világ minden társadalma ismeri és használja. A testi fenyítésnek nem kínzásnak kell lennie, hanem a fölényt jelzőnek, bármilyen szívettépő is ez a megközelítés egy lobogó lelkű jogvédőnek. Az embert ösztönök irányítják, ha tetszik, ha nem, és ezekhez igazodva, ezeket használva kell olykor mélyre ható, létfontosságú gátakat felépíteni.

Egy kétéves gyereknek megmagyarázhatod, ha akarod, hogy ne nyúljon a konnektorba. Bele fog nyúlni, mert erős ösztöne a kíváncsiság. Egyébként pedig fogalma sincs, hogy milyen az a halál, ami érheti, és hogy az miért is rossz. Egyszerűen még nem tudja felfogni. Ha viszont látod, hogy a konnektort piszkálja, és te ekkor egy nagyot húzol a seggére és haragosan kiabálsz vele pár másodpercet, az az ösztönök szintjén vés be egy létfontosságú gátlást. Létfontosságút, ne feledjük. Ez a helyzet nem alkalmas a gyerek bölcsességének méricskélésére.

A pofon a tanár eszközei között is ott lehet. Az az ő érdeke, hogy ne használja fölöslegesen, mert akkor hatását veszti, nem lesz megrázó jele az irányító személy helytelenítésének. És ha a dominancia elvész, akkor anarchia következik, majd a falka spontán hierarchiába rendeződik, és baromi régen ismert jelenség. Kétségtelen, hogy az osztályban a tanárnak kell dominálnia, vitán felül. Ha a falka egyes tagjai a domináns egyed hatalmát kóstolgatja, akkor azt le kell állítani, különben borul a rendszer. Márpedig az iskolába nem azért járatjuk a gyerekeinket, hogy ott kedvükre múlassák az időt. Ha az izgágáskodó ifjak a dominancia természetét már nem ismerik el, kényszer kell, hogy következzen. És ezek közül az egyik legcélzottabb és legközvetlenebb hatású egy pofon a leghőzöngőbbnek kiosztva. Persze ha ezek után a kölykök feje azzal van telebeszélve, a hozzád hasonló jogvédők által, hogy a tanár csak egy dolgozó, aki SZOLGÁLJA a gyereket, és a gyereknek olykor a tanár fölé emelő jogai vannak, akkor persze cseszhetjük az egészet. Hát ezért remélem, hogy a te elveid sok rohadt év után végre múzeumba kerülnek.

Azt egyébként marhára megnézném, hogy a jogvédők hogyan nevelnének egy osztálynyi kis suttyót. Valahogy a jogvédők sosem a tanárok közül kerülnek ki, hanem kibicek, akik kívülről mindent jobban tudnak. Ki kéne próbálniuk egyszer az elveiket, nem csak beszélni róla.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.17. 00:49:35

@Androsz: Pearl könyvéből tanultad a gyereknevelést?

Joaquin 2010.09.17. 01:04:21

Az egyenruha mellett egyetlen érvként a társadalmi feszültségek csökkentését érzem, a többi nevetségesen gyenge érv. Nekem lenne egy jó ellenérvem: ti, konzervatívok már megint egy rohadt lényegtelen dolgon rágódtok, ahelyett, hogy a tényleg fontos kérdések megoldásán gondolkoznátok. Az éveid meg röhejesek.

1.“A józan ész azon előítéletek összessége, melyeket 18 éves korunkra szerzünk.” (Albert Einstein)

2. Nekem nincs identitás gondom.

3. Ez megint milyen érv már... most ez nálatok tényleg szempont?

Arról meg ne álmodozzatok, hogy a fiatalok konzervatívak: egyszerűen lázadnak, most épp a liberális elvek ellen. Egyébként természetes folyamat, hogy a fiatalok túlnyomó többsége liberális, az idősebbeké pedig konzervatív. Gyanítom emögött az a tény áll, hogy idősebben nehezebb tanulni, nehezebb alkalmazkodni egy változó világhoz, így igyekeznek lassítani a változásokat; másrészt az sem elhanyagolható, hogy a konzervatív korlátozások valahogy mindig "másokat" korlátoznak (családkép - jé épp ilyenben vannak! - , fiatalok megregulázása, kisebb kihágások kemény büntetése, bankok megadóztatása, vallás erőltetése - jé mind katolikus? micsoda véletlen - olyan műsorok vagy csatornák korlátozása amelyeket nem néznek, olyan sajtó szigorú ellenőrzése amit sosem olvasnak...). Ettől még persze akár működhetnek is ezek az elvek, csak épp érveket nem látok rá. Az egyenruha ötlet nem izgat, de a konzervatív gondolkodásmódtól kiráz a hideg.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.17. 01:29:25

@kolbászoszsömle: Nem, hanem a pszichológus ismerőseimtől. Van néhány. :-) Jobb módszer, mert egy már összeválogatott halomból szemezgethetünk. Amelyet egypár éves szakmai tapasztalat érlelt. Meg persze az ember mindig olvasgat ezt-azt.

@Joaquin: Hány éves vagy?

Az idősek konzervativizmusának egyik okát jól adtad meg. Egy másik ok az, hogy az idősebbek megszokták, kiismerték az adott rendet, és a nagy részük megfelelőnek tartja, mindenképpen jobbnak a nagyon is kétséges "fiatalos" rendnél. Egy harmadik viszont az, hogy idősebb korra - ez nem vénembereket jelent, hanem középkorúakat, akikből a maguk környezetének irányítói is ki szoktak kerülni - a környezetük működésében való aktív részvétellel olyan tapasztalatokat halmoztak fel erről a működésről, amit tanítani nem lehet, csak megszerezni. Ezt hívják bölcsességnek, amit a fiatalok persze leszólnak, majd tíz-húsz év múlva már ők érvelnek mellette. Ez a bölcsesség létezik, és nem alkalmas a hevességgel, kockázatvállaló hajlammal, reformer indulatokkal való összekapcsolódásra. A bölcs lassít, mert már ismer olyan csapdákat, amelyeket viszont nem ismer az ifjú, aki nélkül viszont tespedés kezdődne. Mindkettő szükséges, úgy néz ki, noha én nem vagyok túl jó véleménnyel az emberi civilizáció jellegzetességeiről. Az biztos, hogy ha a nagy tempóban fejlődő techológia és természetismeret fontos dolog, akkor ehhez célravezetőnek bizonyult az idős-fiatal ellentét lassacskán elmozduló egyensúlya. Ha az ifjak irányíthatának mindent, ötletszerűen szétzilálódna a rendszer, amely nagyon finom behangolást kíván az önfenntartó működéshez.

Joaquin 2010.09.17. 02:20:54

@Androsz: Fiatal, nem fogom tagadni.

Hagy mondjam meg, hogy lenyűgöztél.
A mondanivalóddal nem is vitatkoznék, viszont megjegyezném, hogy az éppen általam említett témákban a tapasztalat irreleváns. Felnősz egy rendszerben és kész, nem látsz másikat. Kevés kivétellel egy családmodellt, egy vallást, egyfajta iskolát, egy értékrendszert tapasztalunk meg. A tapasztalat sok helyen fontos - pl főzésnél vagy olyan területeken, ahol a logika kevésbé működik (pl művészetek, emberi kapcsolatok). Azonban ahol a minta, amiből tanulhatunk kevés - ott ez a módszer egyszerűen csődöt mond és az adott modell nettó önreprodukciójává válik.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.17. 03:37:04

@Joaquin: Nagyon igazad van, általában csak egy rendszert ismerünk, ezért az összehasonlításhoz a személyes tapasztalatunk nem lehet elegendő. Viszont nem igaz, hogy a tapasztalat ezek szerint haszontalan. Ugyanis bármilyen családmodellt, értékrendszert, társadalmi működést ismertünk is meg, ezek néhány alapvető fontosságú eleme mindig azonos marad. Egy valamilyen okból körülhatárolható közösségnek – falunak, országnak – például úgy kell működnie, hogy a közösség által végzett munka elegendő legyen a közösség létfenntartásához. A lét ez esetben létformát vagy életstílust is tartalmazhat. Ha nő a lélekszám, arányosan nőnie kell az elvégzett munkának. A közösség tagjaiból nem szabad túl soknak veszélyzetetni más egyedek életét vagy épségét, mert az többféle tényező egyensúlyának a felborulásához vezet, azaz a közösség kipusztulásához való közeledést. A fiatalabb generációknak részt kell vállalniuk az idősebbek eltartásából, különben az idősek elpusztulnak vagy haszontalanná válnak. Az idősek ugyanis hasznosak mindenféle kultúrában. Részt vállalnak az otthon körüli munkákban, a gyerekek nevelésében, az előző generációk felhalmozott tudásának összefoglalásában és átadásában, valamint a saját tapasztalataik átadásában. És ilyenek. Ezek az elvek hosszú ideje érvényesek.

Az elmúlt tízezer évben, ami ilyen szempontból rövid, más szempontból, például a teljes írásos történelmünkhöz mérve hosszú, szóval ez idő alatt az emberi természet, a kultúra és civilizáció lényegileg az égadta világon semmit nem változott. Változtak tabuk és példaképek, változtak közösségi mesék, és persze változott a technológia és a természettudományok szintje. De az ember nem változott. Így aztán egy idősebb, a környezetét megfigyelő embernek nem nehéz az egységes modellt megfigyelnie. Mert a modell nemigen változik, csak a hangsúlyok tolódnak ide-oda. Néha jobban, mint amennyire a legtapasztaltabb ember is áttekinthetné, de többnyire nem annyira. És egy tapasztalt - hiszen ez a lényeg, nem maga az életkor - ember láthatja azokat a mintázatokat, amelyekről már korábban megfigyelte, hogy károsak vagy éppen hasznosak. Mindegy, hogy miként működik a gazdaság és mivel szórakoztatják magukat az emberek, bizonyos felismerhető minták akkor is ott vannak ezek alatt. És a tapasztalt ember felismerheti, ha a jelen eltér a legfőbb mintáktól. Egy társadalom nem válhat önpusztítóvá, különben már nem lesz alkalma az önpusztítása tanulságait megrágicsálni. Ha a csónak csak billeg, de nem fordul fel, akkor néhány dolognak bizonyos határok között kell maradnia. A tapasztalt öregek ilyen dolgokhoz való igazodást sugallnak, a saját, önmentő ösztöneik hatására. De működik, legalábbis eddig működött. A jövőt újra bizonytalanná tettük a túlnépesedéssel, a környezetszennyezéssel és az atomháborúk felfoghatatlan és elháríthatatlan következményeinek fenyegetésével.

Az ismert tény, hogy egy kisgyerek alkalmatlan a saját maga eltartására, valamint arra, hogy elkerülje azokat a veszélyeket, amelyek elkaszálhatják, mielőtt felnő. És alkalmatlan arra is, hogy a felgyülemlett ismeretei révén hasznos részévé váljon a közösségének. Ezért van szükség a szülőre és a közösség más nevelőinek a közreműködésére. A vita legfeljebb arról szólhat, hogy hol ér véget a még irányítást kívánó életszakasz. Mivel a fiatal folyamatosan okosodik, egyre nehezebben lesz látható a különbség egy még nem elég érett és egy már épp eléggé érett állapot között. De az egészen biztos, és ezt a pszichológia tetőtől-talpig kiismerte már, hogy a lázadó korszak már az érettség elérése előtt elkezdődik. (Tulajdonképpen sérültnek tekinthető az a kamasz, aki nem lázad.) Vagyis ha a lázadásnak a felnőtt enged, akkor egy éretlen, némiképp önveszélyes egyedet hagy magára. Amiről persze az egyednek egészen más véleménye van, de ez a dologhoz hozzátartozik. Én speciel nyilvánvalónak tartom azt, hogy az érés nem fejeződik be korábban, mint amikor az ember saját maga eltartásáért kezd dolgozni. Én magam is akkor változtam meg döntően, máson is ezt látom, mástól is ezt hallom. Tehát ha egy egyetemista hőzöng, akkor gyakran nincs eléggé tisztában még a rendszerrel, amit maga is be fog látni, amikor majd saját magának kell a saját ennivalójáért, lakásáért, egyéb javaiért dolgoznia, és részt kell vennie olyan rendszerekben, mint például az adójogszabályokhoz való igazodás. Egy idősebb ember már nemcsak hogy túl van ezen, hanem már megfigyelhette nála fatalabbakon is ezeket a fázisokat, és jóslatokat tud tenni mások alakulását látva. Ez fontos tudás, és nem lenne szabad hagyni, hogy ez az erőforrás kihasználatlan maradjon.

lüke 2010.09.17. 04:06:32

az úrifiúknak:
Márainak az esze éles.Deszkriptiv iró, a naplói jobbak, mint regényei. Az a kis etwas hiányzik belöle, sokára jöttem rá mi: a szeretet. Vagy titkolja, vagy szégyelli.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.09.17. 07:45:35

Nem olvasok végig ötszázakárhány kommentet, de a lényeg nem kétséges: az egyenruhát be kell vezetni, minden olyasmivel együtt, ami fegyelemre nevel és szoktat. Ez ellen nevetséges érv, hogy a családban úgysem tanulnak fegyelmet a fiatalok, tanuljanak ott is.

A liberális gondolkodás hívei rendszeresen és megfeledkeznek arról, hogy az általuk oly kívánatosnak tartott, nagy hatékonyságú, öngondoskodásra épülő ipari-szolgáltatói társadalmi-termelési rendszerek egyik legfontosabb működési feltétele a szigorú fegyelem, ahogyan egyébként minden működőképes társadalomé.

kisa 2010.09.17. 07:58:20

@kolbászoszsömle: Pontosan. Sőt, előző este is meglehet beszélni, ki lehet nyugodtan készíteni, és akkor reggel nem kell kapkodni. Ráadásul, ha a gyerkőc meggondolta magát, akkor lehet rá hivatkozni, így aztán azt is megtanulja szép lassan, hogy a döntéseinek vannak következményei. Meg egyebek. De nyilván, az egyenruha, egyengondolkodás megkönnyíti az életet.

kisa 2010.09.17. 08:00:34

@Androsz: Miért nemtörődöm az a szülő, aki nem akarja, hogy a gyerek egyenruhában járjon. Merthogy zsömle arra reagált, hogy az anyuka reggel nem bír zöldágra vergődni toporzékoló hároméves gyermekével arról, hogy az mit vegyen fel. És erre milyen remek megoldás az egyenruha.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.09.17. 08:02:27

A köpeny, mint uniformis egy baromság. Minden baromság, ami a civil életet uniformizálja. Az uniformizálás a parancsuralmi, tehát NEM demokratikus rendszerekre passzol. Ökölbe szorul az agyam, amikor a madzsar klerikáldroidok és az alulnemzetiesedett liberálisok összecsapnak a témán. A köpeny azért kell, mert megóvja a hülyegyerekek civil öltözékét, amit sült paraszt anyuci és apuci drága pénzen vesz a budapesti outletben, mert így menő. Kibaszottul megszopatott engem a szocialista rendszer, és rühellem is, mint a szart, de arra még emlékszem, hogy a 70-es, 80-as években nem azért hordtunk köpenyt, hogy szép egyformák legyünk, hanem azért, hogy a ruházatunkat óvjuk. Kibaszott balfaszok, még a tanárok is köpenyt hordtak, mégsem vezényletek, mint egy kiképző őrvezető. Hogy ne mondjam, a szocialista rémuralomban hivatástudattal rendelkező, képzett tanárok munkájának hasznossága szarrá veri a honfi vér ontása nélkül kivívott demo-szabadság idején kitenyésztett pedagoogle-sok hasonló mutatókban mért eredményességét.
A tetves komcsi diktatúrában is voltak olyan értékek, amelyek védelme nem csupán közösségi, de egyéni érdek is volt. Ilyen volt például a ruházat, ostoba zsellérek. Egyetek kevesebb narancsot, és inkább seggemet szagolgassátok a szegfű helyett, épülésetekre szolgálna.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.17. 09:08:50

@Androsz: Olyan pszichológus, amelyik a Stockholm-szindróma kialakítását tekinti a gyereknevelés eszközének, én még nem láttam.

De egyet jegyezz meg: amikor a gyerekeiddel foglalkozol, az lebegjen a szemed előtt, hogy ők fognak neked öregek otthonát választani.

kisa 2010.09.17. 09:21:43

@Androsz: Erősen remélem, hogy soha nem lesz gyereked, az ő érdekében.
Ha már van, akkor őszintén sajnálom őt.

Robinzon Kurzor 2010.09.17. 09:35:45

Az a nagy büdös helyzet, kedves neokonok barátaim, hogy különbséget kellene tudni tenni tartalom és forma között.

Az angol iskolai egyenruha egy sok elemből álló hagyomány rendszer egyik megnyilvánulási formája.

Ezt kiemelni és önálló "hagyománynak", tartalomnak tekinteni -- nos, ez mindent elárul arról a képmutató, ál-konzervatív ürességről, amit a Fidesz körüli ideológiai katyvaszként naponta láthatunk.

Robinzon Kurzor 2010.09.17. 09:46:42

Hecceljünk konzervatívokat!

Kéne már egy új himnusz.

A mostanitól is elszorul a torkom, ha meghallom, de minden eddigi érdemei elismerésre mellett is sok probléma van vele.

Pesszimista, a világra haragudó, önfelmentő, minden bajunkért másokat okoló tartalmával hogyan is fejezhetné ki azt közös érzést-tudatot, ami ahhoz kell, hogy a XXII. században is (meg később is) létezzen még magyar nemzet ...

Mert miről is szól a Himnusz?
1. Nekünk nagyon szar.
2. Erről mi egyáltalán nem tehetünk, ez mások hibája.
3. Nem is kell semmit tennünk azért, hogy jobb legyen.

Ehelyett valami olyasmi kellene, ami lelkesítő, nem a közös nyomorban találja meg az összetartozás lényegét és azt fejezi ki, hogy magunk irányítjuk sorsunkat.

Tessék, lehet felháborodni!

betyár (törölt) 2010.09.17. 09:50:00

@Androsz:

almatábor:) Lol. és a pezsgő közösségi élet? ó, igen: szex-alkohol ezt nyomták. a többi időt valahogy kihúztuk az almásban.

betyár (törölt) 2010.09.17. 09:56:26

@Alfőmérnök:
persze, hogy gáznak érzi, ha nem akarja kitenni a kirakatba, hogy egy adott iskolához tartozik. Ha viszont a diákok büszkék lennének az iskolára, mint mondjuk egy focicsapatra, más lenne a helyzet. Szerintem ergé a középiskolákról írt, nézze meg, az egyetemisták már maguk választanak olyan csoportokat (és aggatják magukra valamilyen formában), ami a sulihoz kapcslja őket. gondoljon a corvinusos, bme-s stb. pőlőkra, sapkákra. Ők az egy egyetemhez/karhoz való tartozásukat még a másikkal tudatosan, hangsúlyozva szemben állva is vállalják: melyik a büféegyetem? corvinus vs. bme: kötélhúzás a szabadsághídon stb. nyilván ezt kéne elérni a közoktatásban is, akkor szívesen, kényszer nélkül vennék fel az egyenruhát.

granuloman 2010.09.17. 10:13:00

@Robinzon Kurzor:
Hülye troll, büfögsz egyet és büszkén mosolyogsz.
Ráadásul annyira lerágott gumicsont, erőlködjél még hátha beszarsz.

petronella.k.t. 2010.09.17. 10:36:32

@Elpet: Ja persze, minden korlátozás fegyelemre nevel, tehát mind kívánatos is. A véleményeket fölösleges végigolvasni, érvekkel vitatkozni, a lényeg az marad, hogy ha valamit előírhatok másnak, az jó dolog, úgyhogy megteszem.

kisa 2010.09.17. 12:06:23

@Elpet: Oké, akkor mindazok, akik az iskolai egyenruha mindennapos bevezetése MELLETT kardoskodnak, járjanak maguk is minden nap kötelezően egyenruhában. Mert, ugye, ezáltal fegyelmezettebb lesz az egész társadalom, eltűnnek az anyagi különbségekre utaló jelek, nem kell annyi pénzt költeni ruhára, nem kell azon morfondírozni, hogy mit vegyenek fel a munkába, növelik a társadalmi összetartozás érzését (ha már a NER meg a NYENYI nem elég hatékony). Mert nagyjából ezek az érvek hangzottak el eddig.
Szóval, lehet javasolni a fidesznek, hogy az új alkotmányba a szentkorona mellé vegyék már be a felnőttek számára IS kötelező egyenruha viselést. És lehet nemzeti konzultációt indítani a ruha kinézetéről. Vagy nem is, az már kiment a divatból, kell csinálni egy Nemzeti Egyenruhaügyi Minisztériumot, oda ki lehet nevezni valakit államtitkárnak, de csak olyat, akinek van egy divat iránt érdeklődő lánya, akit ki lehet nevezni ruhaügyi főosztályvezetőnek.
Milyen jó is lenne, ha végre megszűnne ez a nagy összevisszaság az öltözködés terén is!

Alfőmérnök 2010.09.17. 12:15:59

Gyerekek, Ti tényleg elhiszitek, hogy attól megváltozik valami, hogy valaki(k) más (színű, formájú, stb.) ruhát vesznek föl, mint eddig?
Ne basszatok má' ki velem!

Alfőmérnök 2010.09.17. 12:20:21

@Elpet: "Nem olvasok végig ötszázakárhány kommentet"
Akkor egyet ajánlok, tanulságos.
@Zlot: 2010.09.16. 11:07:13

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.09.17. 12:31:57

@Androsz: de mas vaganyon vagyunk. az elso mondatodat most en nem ertem.

huuu de koszonom a lesajnalasodat, egy ilyen embertol mint amilyennek te tunsz nekem dicseret.

ez egy olyan konyv elmagyarazza, hogy jo par dolog miert nem ugy mukodik, ahogy (a kommentjeidbol leszurve) az a te fejedben van.

igen a te alatalad megelt demokracia valoban az, visoznt igy meg mindig a 18. sz-ban elnenk. nekm a demokracia egy gyuru, amiben a tarsadalom foglaltatik. ha a tarsadalom egy jelentos resze szukiteni akarj a gyurut, mert ugy erzi, hogy ha tul laza, akkor kiesik belole, akkor ne csodalkozzon, hogy lesznek olyan reszei, akik viszont a beszukult eletteruket a gyuru tagitasaval probaljak kompnezalni. a vezetok meg altalaban probalnak deviansok lenni. a nagy es tortenelmet alkoto vezetoknek nem kell probalkozni, mert alapbol azok. amugy hallottal mar olyan kampanyszlogent, hogy: minden marad a regiben?

amugy nyugi, egyaltalan nem vagyok demokracia parti. de meg csak alkotmanyos… sot. ha legjobban definialni akarom, akkor decentralizalt, demokratikus alapu rendszerben egymas mellett mukodo, alacsony lelekszamu, tanacs altal vezetett kommunnakban latom a jovot.

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.09.17. 12:36:24

@Alfőmérnök: na igen, pont Zlot altal leirtakrol meselt a felesegem is, csak egy masik orszagban, ahol joval tobb nacio volt jelen.

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.09.17. 12:46:17

@Bromwyn: gondolom nem erted, hogy mit jelent egy fiatal szamara egy szubkultura resze lenne, vagy ugy tenni, hogy resze annak. meghogy iskola utan? akor mar kinek? ha nem bandazik, majd a szulonek lesz punk? szerintem mihamarabb kezdjel el Skins-t nezni, mert az en, es a felesegem tapasztalati altal az all kozelebb a valosaghoz es nem a te buborekod, a buszon mosolygo kozepiskolasokkal. (na ja, lehet, hogy azert mosolyognak, mert suli utan elszivtak mar a nyugtato cigijuket) na nem azert, de tenyleg ajanlom azt a sorozatot. ha majd valamelyik gyerek a csaladban valami buborekpukkasztot fog csinalni, akkor legyen legalabb hova nyulni, mibol meriteni.

Öreg Sam 2010.09.17. 12:51:25

@Alfőmérnök:
Semmi nem változik meg,a f*sznak az egyik végéről nézvést!
Ugyebár a dolgoknak két vége van,próbálj empatikus lenni!
Nem kell egyenruha!
DE! Azt gondolom,hogy kell valamiféle jel,hang,kép/jelkép (legyen az valami kitűző,mittomén),ami nem elválaszt,hanem összeköt!
Érdekes tanulsága van számomra ennek a rengeteg bejegyzésnek.Ebben a "forradalmi " hangulatban még mindenki az ellenséget keresi a konszenzus helyett.
Jó lesz ez igy nekünk?
Nekünk jó lesz igy?
Igy jó lesz?
Stb....

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.09.17. 12:55:22

@Bromwyn: na asszony hasonloan szabalyozott sulikban tanult.

ki volt akadva. es nem csak o, hanem a fel iskola. persze elfogadtak, de a batrabbak reszerol elegge tagitva lettek a leirt szabalyok. a mai vilag nem mr es mrs darcy-kbol all barmennyire is azt szeretne a szulo.

"És láss csodát, a gyerekek nem nagyon vannak kiakadva ezen..." – hat vagy birkak, vagy nem panaszkodnak. ha meg tesz is ellene, az elobb utobb latszani is fog.

Alfőmérnök 2010.09.17. 12:56:54

@Öreg Sam: Nekem az a tanulsága ennek a rengeteg bejegyzésnek, hogy az emberek hülyék.

Baszki az egyenruha, a mai helyzetben huszadrangú, századrangú kérdés. De az emberek erre a témára ugranak, mert a külsőségek, a formaságok érdeklik őket.

Öreg Sam 2010.09.17. 13:14:08

@Alfőmérnök:
Hjaaaaa,igen,az emberek hülyék :)
Innentől kezdve érdekes lenne kibontani!
Egyenként hülyék,vagy tömegben hülyék?
Nálamnál okosabbak már könyvtárakat irtak tele azzal,hogy az egyének sokasága nem azonos a tömeggel,egészen más pszichológiai alapon működnek.
Hááááát,több mint 500 bejegyzéstől nem lettem okosabb... :))

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.09.17. 13:18:18

@Öreg Sam:
Ha itt akart megokosodni, akkor a hiba az Ön készülékében van.

kisa 2010.09.17. 13:56:18

@Öreg Sam: Egyenként is, tömegben meg hatványozottan, mivel a hülyeség összeadódik, továbbá mivel egy bolond százat csinál és hasonlók. :-)

Öreg Sam 2010.09.17. 14:01:32

@Mr Falafel:
Igen.
Én egy kétkedő hivő vagyok,és nagyon rászorulok arra,hogy egy olyan nagy formátumu egyéniség oktasson,mint te/ön/maga,stb...
Máris jobban érzem magam/önnönmagam/tenmagam,stb...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.09.17. 14:26:57

@Öreg Sam:
Ilyen sokat felejtettem volna magyarul? Aszittem, amit írtam, azt jelenti, hogy itt nem lehet okosodni. Közben meg azt jelenti, hogy itt tőlem kell tanulni, hogy okos legyen valaki.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.17. 15:01:56

Akik azt reklamálják, hogy akkor a felnőttek miért nem járnak egyenruhában, azoknak egy kicsit körül kellene nézniük. Amikor egy férfi esetében elvárás a szövetnadrág-ing-nyakkendő-zakó összeállítás, akkor ez csak egy a lehetséges öltözködési változatok közül. Márpedig ez az elvárt öltözet lényegében minden irodai munkahelyen. Méghozzá a színválaszték sem túl bőséges, mára eltűnt a színpompás zakók divatja, és a konszolidált sznek a kötelezők. A nőknek blúz-szoknya, máshol a kosztüm az elvárt öltözete. Ez nem egyenviselet? Nem beszélve azokról a munkahelyekről, ahol a ruha még a cég dizájnjához igazodó. A nem irodai munkahelyek természetesen mások, mert ott praktikus munkaruha kell. De azokban is vannak uniformizált változatok, benzinkutasoknál, például. Szóval csak tessék megfigyelni, hogy igenis sok példa van a felnőttek egyenruha-viseletére. A változatosság pedig kábé olyan mértékű, mint amennyi egy iskolaköpeny esetében várható.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.17. 15:06:01

@Alfőmérnök: Az egyenruha a poszt témájában egy pedagógiai eszközként merül fel, az egyén igazodásának egy elvárt, fontos nevelő hatású példájaként. Nem huszadrangú dolog, hanem egyetlen kis lépés, amelynek sok iskolában, sok diák esetében nagyon is fontos lehet, lásd a rengeteg tiltakozást a szabályozást nem tűrőktől.

Alfőmérnök 2010.09.17. 15:12:48

@Androsz: Nagyon kis hatásfokú pedagógiai eszköz.
Megjegyzem, én nem tiltakozom ellene. Csak az elkényeztetett úrifiúk kispolgáriságán röhögök egy jót magamban. Ezeknek azért kell egyenruha, mer az olyan jól néz ki, meg mer ahol egyenruha van ott biztos rend is van. Hát a faszt. Ahol nincs rend, ott semmit nem segít az egyenruha, ahol nincs összetartás, ott nem növeli az összetartás érzését, csak kínos formaság, amin egy épelméjű ember csak nevetni tud.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.17. 15:28:47

@Alfőmérnök: Rendben van, az enyém is egy vélemény, a tiéd is egy vélemény. Bármelyikünknek lehet igaza, mi nem tudunk dönteni, majd eldöntik a lélekszakos hozzértők, hogy melyikünk véleményét veszik figyelembe. :-)

Girhes Joe 2010.09.17. 15:44:40

Ha már konzervatív ötletelés, akkor én inkább a koedukált oktatás környékén kezdeném megpiszkálni a magyar oktatás trágyadombját. Ez a versengésnek egy jó részét kiiktatná, ugyanis a legtöbben (11-12 éves kortól kezdve legalábbis) épp azért versengenek, hogy a másik nem előtt menőbbnek, vagányabbnak látsszanak. A dolog másik aspektusa meg az, hogy a tanítás alatt nem ismerkedni, hanem tanulni kell, ismerkedésre ott a délután (már persze, ha nem ész nélkül szaporítják a tanárok a házifeladatokat, de ez már egy másik téma). Véget kell vetni annak, hogy ha bemész egy tanterembe, nem tudod megállapítani, hogy iskolában, kuplerájban, vagy szexológiai szakrendelésen vagy-e...

Alfőmérnök 2010.09.17. 15:54:50

@Androsz: Döntsék el engem, nem érdekel, véleményemen nem változtat, hogy mit gondolnak.
Az egyenruhát meg nem fogják bevezetni. Az ok: Hoffmann Rózsa nem buta nő.
Gondolom a bizottságban magasabb szintű viták zajlanak, mint e poszt alatt.

Alfőmérnök 2010.09.17. 16:03:16

@Gergő77: Ismét egy kurva jó ötlet.

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.09.17. 16:17:12

@Gergő77: majdnem minden nem koedukalt suli amirol hallottam, na az az igazi kuplejar. az egyik fele kiehezett es a flortmentessegbol adodoan gyorsabban bepotolni vagyo (azaz nem tanulja meg az interakciot no es ferfi kozott), a masik oldalan gyakorlo homoszexualitas folyt tanitas alatt a WC-n. mi a koedekalt sulikbol csak neztunk milyeket csinalnak suli utan ezekbe a sulikba jarok. :) na persze semmi bajom a homoszexualitassal, de egynemu iskolakat ajanlani a szexmentesseget elerve… LOL

egyszoval az osszes 'durva' szexualis dolog a nem koedukalt sulikbol jott, es aki atiratkozott a koedukaltba nem ertette az elejen, hogy miert nincs egy kis grouppen petting a WC-ben.

volt olyan a sulimban, hogy megprobaltak a szunetben egy kotellel kettevalasztani a fiukat a lanyoktol (kozel-kelet). na akkor kezdtek el jobban erdeklodni egymas irant a koedukalt suliban a nemek. abba is hagytak az alkalmazasat. :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.17. 16:26:15

@Gergő77: Ez szerintem nem nyerné el a szakemberek tetszését. Az egész életünket áthatja, de a legősibb koroktól kezdve, a nemek közötti küzdelem, adott esetben versengés. Erre a jelenségre épülnek a társas kapcsolataink is. A kamasz gyereknek is meg kell tanulnia az ebben való - a neméhez igazodó! - szerepét, a versengés eszközeit, mértékét, irányultságát, és egyáltalán a másik nemmel való bánásmódot. Ez egy nagyon érdekes, többlépcsős folyamat, amely külső ráhatás nélkül, pusztán ösztönből is hajlamos lezajlani.

Miközben ide-ide nézek, pont most fordítok egy cikket a pszichésen érett szerelem feltételeiről, és ebben is az áll, többek között, hogy a serdülőkorban az egyednek a másik nemmel kialakult kapcsolatnak, a nemi szocializálódásnak a hiányos vagy elmaradt végigmenetele jellegzetesen milyen személyiségzavarokat okoz, és milyen nehézségeket a felnőttkori párkapcsolat kialakításában. Ami persze súlyosan meg tudja viselni az illetőt, akár aszociálissá, agresszívvé is teheti. A másik nemmel való ismerkedésnek nem adna elég teret az iskolaidőn kívüli találkozás, részben mert abban már sokan nem vennének részt, más tevékenységet választanának, részben mert ott a visszahúzódóbb természetű kamasz elnyomva lenne, ellentétben az egyenlő helyzeteket teremtő, fegyelmezett óra környezetétől.

Régen, a nem koedukált nevelésben részesültek nagyon sokszor csak a társadalom elvárását teljesítve házasodtak, és a házastársat idegenként, egy elvárt viszony résztvevőjeként kezelték. Nem volt jó módszer.

A kuplerájhangulatot nem a két nem elválasztásával kellene kezelni. A szabályozott öltözködés - egyenruhában vagy másképp - a kihívó, mellesleg hatásosan ingerlő öltözködést megszüntetné, ezzel a kurvajelleg meg lenne szüntetve. Nem old meg mindent, de egy lényeges irányító eszköz lenne. Elég lenne már az is, ha az iskola előírhatna bizonyos öltözködési normákat, és az ezt nem teljesítőket megbüntethetné. Sajnos tény, hogy a kihívó lányokra való ösztönös, leküzdhetetlen reagálás valóban rontja a fiúk tanulási teljesítményét, és persze a lányoknál is rossz helyekre teheti a viselkedésminta alappontjait, ezért a teljes szabadság egy éretlen, éppen az új egyensúlyát kereső korszakban kimondottan káros. A téves liberalizmusnak most talán vége lesz, és marad az egyszerű, a mindenkori ésszerű lehetőségek között mozgó szabadság.

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.09.17. 16:33:00

@Androsz: van egy rossz hirem. az altalam emlitett sulikban elegge eros hazirend vonatkozott, aminek az egyenruha viselese csak a csucsa volt. semmi smink, semmi ekszer, semmi mobiltelefon, semmi…

es megis. a buntetes visszatarto ereje valoban mukodik, de ez csak az iskola keretein belul. ahogy kilepett az ember, pont visszajara fordult minden.

Girhes Joe 2010.09.17. 16:52:09

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.":

Kedves kritikusok, talán félreérthető voltam: nem azt akartam mondani, hogy szigeteljük el hermetikusan a kamaszkorú fiúkat meg lányokat, hanem azt, hogy magától a TANÓRÁTÓL kellene különválasztani a nemi interakciót. Mindennek megvan a maga helye, és persze, hogy kell a gyakori találkozás a fiúk és a lányok között, de nem látom indokoltnak a nemi szerepek gyakorlását összekeverni a tanórával csak azért, mert ott sok időt töltenek a fiatalok. Hogy délután meg már nem vennének részt benne? Miért nem? Talán mert nincs megszervezve? Csinálni kell közös délutáni programokat, akár a házifeladatokra fordított idő rovására is. De akár már azt is lehetne, hogy az iskola vegyes, csak az osztályok legyenek homogén fiú- és lányosztályok. Akkor már a szünet is tere lehet az ismerkedésnek, ezzel sincs különösebb baj. De a matek- és magyaróra NEM flörtölgetésre való! Ahogy egy munkahelyen se szerencsés, ha túlzásba viszik a dolgozók a társaséletet...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.17. 17:00:16

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.": A semmi smink, semmi ékszer túlzás, vitán felül. Még én is viseltem ékszert, pedig alapvetően távol áll tőlem a dolog, a szerelmemtől kaptam egy nagyon vékony, finom nyakláncot, amelyet az ing alatt nagy szerelmetesen viseltem. Egy nyaklánc, egy gyűrű, egy karkötő, főleg középiskolában már a nőies megjelenés elhagyhatatlan eszköze, és a tetszeni vágyás, a finom csábítás nagyon is hozzátartozik a dolgok menetéhez. A fiú is tetszeni vágyik, az erejét, a bátorságát fitogtatja - például ezért kell föléjük irányító "hatalom", mert hihetetlen baromságokra képesek olykor -, igazodva az ősi nemi szerephez.

Az, hogy a mobiltelefon az órán szigorú tabu, az nagyon helyes. Valakitől olvastam már olyat, hogy a szünetben is tabu volt valahol, az viszont túlzás, elveszi a szünetben való oldódás érzetét. Nem véletlen, hogy a jó pedagógus a szünetben nem demonstrál a jelenlétével, mert kell egy kis érzelmi lazulás az órák között. A tanár csak figyeljen, és lépjen közbe egy komolyabb dulakodásnál, túlzott viháncolásnál, rongálásnál, erotizmusnál :-)). Az ifjonc erről a figyelésről el is feledkezik, és szabadnak érzi magát.

Az iskola sajnos csak az iskola keretein belül lehet irányító erő. Nem véletlen, hogy olyan sokszor van szó a szülő felelősségéről, kötelezettségeiről. Amelyik gyerek éjjel egykor az utcán kódorog, főleg hétköznap, annak a szüleit a hatalomnak meg kellene rónia, mert nyilvánvalóan elhanyagolja.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.17. 17:09:07

Bocs, lemaradt a vége: ... elhanyagolják a gyerek nevelését, irányítását. Ebben az iskola nem sokat tehet, mint ahogy azért sem, hogy a szülő foglalkozzon a gyereke rossz tanulmányi eredményével, többek között.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.17. 17:17:44

@Gergő77: Amennyiben a lányok nem a lányoknak vetítenének, a fiúk pedig nem a fiúknak, annyiban igazad is lenne.
Ám, a szokásos blőd konzervatív "józan észre apellálás" mián, ez az ötlet úgy fasság, ahogy van.

Tudod, hiába látszik úgy, hogy a Nap kering a föld körül, attól még matematikailag sokkal egyszerűbb úgy leírni az égitestek mozgását, hogy a Nap körül kering a többi vacak.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.17. 17:26:55

@Androsz: Még mindig a kontrollon rugózol.
A kontroll nem működik.
Angliában a fiatalok deviálódása nem egy véletlen dolog, hanem egyszerűen túlnőtt a világ azon, amit megaszondva, aprólékos szabályokkal kézben lehet tartani.
Erre, mondjuk sokára fog rájönni az a nép, amelyik réz-ezüst-arany színű pénzeket használ, mert ez a hagyomány, de előbb-utóbb kénytelen lesz arra, hogy a kultúrájának a sallangjait ledobja.

Mi (ti) meg sallangokat kartok felaggatni, azt hivve, hogy a sallang okozója a rendnek.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.17. 17:41:24

@kolbászoszsömle: Az ember élete tele van jelvényekkel, szimbólumokkal, kellékekkel, modellekkel, sémákkal, egyezményekkel, "sallangokkal". Csak mivel természetesek számunkra, nem figyelünk fel rájuk. Csak akkor, ha egy más kultúrájú országba cseppenünk, ahol egy csomó sallangot nem ismerünk. A sallangok vezetnek, koordinálnak, kommunikálnak. Lehet rabjává válni, de mindenből lehet rosszat csinálni.

A kontroll az én ismereteim szerint szükséges. Mindenki kontrollok alatt áll, csak vannak, akik abban látják a szabadságuk érzetének kulcsát, hogy a leggyengébb kontrollok ellen látványosan lázadnak. Vállalva a kontrollhoz igazodó, sőt, a kontrollt megvalósító többség neheztelését. Az esetek többségében csak a saját életét nehezíti meg a renegát, bár az igaz, hogy néha ő éri el a változást. Ez előre nem látható dolog.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.17. 17:50:37

@Androsz: Értem én, hogy téged zavar a magyar kultúra, ezért mindenképpen el akarod nyomni, hogy valami globálkonzervatív anglomán izé legyen belőle, de érdemben még mindig nem válaszoltál arra a felvetésre, hogy ott, ahol tömegesen egyenruházzák a tanulókat, ott biza deviálódnak, mégpedig olyan fokon, hogy késálló egyenruhát kell gyártani.

Magyarul a kontrollhoz való igazodást nem tudják elérni, még úgy sem, hogy _nekik_ ez a megszokott.

Miből gondolod, hogy _nekünk_ sikerülne egy kultúraidegen, alapvetően kényelmetlen, legalábbis a megszokottól eltérő öltözködést bevezetni, és hogy egy ilyen bevezetésének pozitív hatása lenne?

Öreg Sam 2010.09.17. 18:01:17

@Mr Falafel:
Ön/maga/te is tudod,hogy nem úgy értettem.
Most már én is tudom,hogy te nem úgy értetted...
Egy szónak is száz a vége,elbeszéltünk egymás mellett. Ilyen van,ez bocsánatos bűn,majd meggyónom :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.17. 18:32:36

@kolbászoszsömle: "Értem én, hogy téged zavar a magyar kultúra, " ??? Gőzöm sincs, hogy honnan szedted ezt. De nagyon mellényúltál.

Én nem ismerhetem az okait annak, hogy Angliában miért van az, ami. Mivel nem élek ott. De az egyenruha bevezetésével nem az utolsó különbséget tüntetnénk el az angol és a magyar oktatási rendszer és társadalmi működés között. Itt, nálunk más a jelenlegi kiinduló helyzet, bár az utóbbi években sokat tettek az illetékesek azért, hogy nálunk is meginduljon egy rothadás. Ha itt most bevezetnénk az egyenruhát, azt nem ugyanabban a helyzetben tennénk, mint az angolok tették, és nem ugyanaz a többi tényező. Ennyi alapján nem lehet előrejelzést adni.

Ha visszaolvasnál azokba, amiket ebben a kérdésben írtam, azt látnád, hogy az egyenöltözetet csak a más mederbe való terelés egy lehetséges, nem önmagában álló elemeként neveztem meg. Egészen más dolgokat is soroltam, azok is hozzátartoznak az én elképzelésemhez.

Azt pedig hadd idézzem az emlékezetetekbe, hogy maga a poszt is csak egy megfontolható ötletként mutatta be az egyenruhát, érvek és ellenérvek sorolásával. Megfontolható, kétségtelen, és megfontoltuk.

kisa 2010.09.17. 18:36:19

@Androsz: Igen, sok munkahelyen van egyenruha. Aki nagyon nem bírja, az nem oda dolgozni.
De már megbocsáss, az irodai dress code mégse az a fajta egyenruha, amiről itt szó van. Mert azért eldöntheted, hogy fekete vagy szürke vagy sötétkék, hajszálcsíkos vagy sima öltönyt veszel fel, ahhoz milyen inget, milyen nyakkendőt, hogy csak a férfiak szegényesebb ruhatárát említsem. De az iskolai ruhánál nem erről van szó, hanem arról, hogy minden áldott nap a héten ötször UGYANOLYAT., minden gyerek, aki abba az iskolába jár.

Google 2010.09.17. 18:36:21

Gyerekek között járva nem tudom nem észrevenni, hogy egyenruha igenis van már. Nem éppen úgy és olyan, mint Angliában, de van.
Cipőkben egyes márkák - még télen is képesek lennének vászoncipőben, alacsonyszárúban elindulni, ha hagynák őket - aztán a farmer, egyre lejjebb tolva, a rövid dzsekik, amikből veséjük, hátuk kinn...egyszóval egy olyan egyenruha-féle, mely kitermelte magát. És olyan, mint a közeg, amelyből kinőtt. Kicsit gyerekes.
Ha mást nem, pénzt biztosan meg lehetne azzal spórolni, hogy nem ilyen-olyan márkákat, hanem minőségibb, normálisabb ruhákat hordatnánk a gyerekekkel. Nem az lenne a fontos, hogy n számú cuccuk legyen, hanem az, rendes, meleg, pamut, illetve bőrcucc legyen, ha lehet.
Egészen biztosan sértő tud az lenni, hogy egyeseknek minden héten valami új cuccosra futja, másoknak pedig nem. El is vonja onnan a figyelmet, ahonnan inkább nem kellene.
De nem is morfondírozok itt tovább, nem a ruha, de még csak nem is a sok ruha teszi az embert. Ugyanúgy lehet valaki szabad egyenruhában, mint ahogy rabja is lehet a sok ruhának. A szakácsok is mondhatnák azt, minek bekötni a hajam, minek fehérbe öltözni, az orvosok járhatnának utcai ruhákban. De milyen jó, hogy hozzájuk még nem jutott el a nagy liberalizmus...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.17. 18:46:24

@Androsz: "Az ember élete tele van jelvényekkel, szimbólumokkal, kellékekkel, modellekkel, sémákkal, egyezményekkel, "sallangokkal". Csak mivel természetesek számunkra, nem figyelünk fel rájuk. Csak akkor, ha egy más kultúrájú országba cseppenünk, ahol egy csomó sallangot nem ismerünk. A sallangok vezetnek, koordinálnak, kommunikálnak. Lehet rabjává válni, de mindenből lehet rosszat csinálni."

Ez konkrétan azt jelenti, hogy itt is tele vagyunk szimbólumokkal, kellékekkel, modellekkel, egyezményekkel, csak mivel mi a magyar kultúrában élünk, ezt nem érzékeljük tudatosan, és egész idáig arról beszéltél, hogy milyen fasza lenne, ha inkább egyenruha lenne, mert az olyan cuki.
Ebből nem lehet más következtetést levonni, mint azt, hogy téged zavar magyar kultúra. :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.17. 18:55:20

@Google: Nekem a minőségi ruháról mindig a cipő jut az eszembe!

Edzőcipőben sosem fájdult még meg a lábam, derekam, térdem, ellentétben a bőrcipőkkel, amik elsősorban a gyaloglásra alkalmatlanok, másodsorban pedig kidebaszott kényelmetlenek - összehasonlítva egy sportcipővel, aminek VAN talpa, ergonómiailag tesztelt, és kitalált szerkezet, ami nem igényel karbantartást. És mindezt már a tízenprezer forintért.

Ugyanezt nem tudja tizenpárezer forintért egy bőrcipő, de legalább belebüdösödik a láb, és lehet boxolgatni...
Szóval a minőség konzervatív módra az a nem praktikus, kényelmetlen és drága, ami azért jó, mert nem praktikus, kényelmetlen és drága, de legalább úgy néz ki, amiről azt hiszem, hogy mindenkinek az jut az eszébe, hogy ez milyen elegáns...

A szakács, meg az orvos munkaruháját nem az egyenruhához kell hasonlítani, hanem a mondjuk a méhész ruhájához.

Google 2010.09.17. 19:11:50

@kolbászoszsömle:

Mit tegyünk, mások a tapasztalataink.
Azért viszont már kár, hogy valami aszerint rossz vagy jó, hogy ilyen vagy olyan oldali.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.17. 19:17:54

@kisa: Korábban írtam ezt az irodai öltözködési szabályokról: "A változatosság pedig kábé olyan mértékű, mint amennyi egy iskolaköpeny esetében várható." Ahogy látod, én nem állandóan az egyenruháról beszéltem, sokszor csak valami rendezettebb öltözékről, az iskolai önszabályozás lehetővé tételéről. És persze a kontroll nélkülözhetetlenségéről.

@kolbászoszsömle: Az angol kultúra is tele van a felsoroltakkal, és ők sem érzékelik azokat. Ők és mi egyformán egy keresztény európai ország vagyunk, és mégis vannak közöttünk eltérések a használt jelképekben és a viselkedési, együttélési normákban. Egy korábbi blogban pedig tényleg írtam, hogy a mi giminkben hajdan kitalált egyenruhában a lányok bizony csinosak voltak. Ünnepélyeken viselték, nem állandóan. De itt nem ezt az előnyét említettem, hanem másokat. Nem fogom megismételni őket. Mivel csak hülyőkézel, nem tudok többet mondani. De már nem is érdemes, megbeszéltük, amit érdemes volt.

kisa 2010.09.17. 21:02:52

@Androsz: Amúgy én köpenypárti vagyok, csak egyenruhát ne, könyörgöm.

Bromwyn 2010.09.17. 21:04:10

Tegnap már lefeküdtem aludni, csak ma látom a válaszaitokat.

Az az igazság, hogy én gyerekkel már Angliában szocializálódtam, ezért nyilván egyes dolgokat máshogy látok, mint ti.

Mellesleg tanítottam is gimnáziumban, nem is rosszban, és lehet, hogy hihetetlen, de a diákjaim lassan tíz év után is tartják velem a kapcsolatot, írnak, hívnak, együtt kávézunk néha. Szóval akkora szörnyeteg nem lehettem, pedig voltak kemény diákok, kemény helyzetek. Ja, és nem csak a buszon láttam életemben tizenévest. Buborékpukkasztásra nem egy TV-sorozatból fogok ötleteket venni, köszi, már nem tudom, ki javasolta.

Viszont ma direkt megkérdeztem az iskolában egy pár ismerős tizenévest, és mind azt mondta, hogy imádja az egyenruhát és büszke rá.

Az pedig külön tetszik, hogy a hisztiző háromévesem említése miatt sietve pszichológust ajánlotok a nevelési hiányosságok kezelésére. :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.09.17. 21:43:55

Az, hogy egyenruha vagy nem egyenruha, partikuláris kérdés, nyilván nem maga a lényeg, de az egyenruha lehet egy módszer. A lényeg az, hogy család és iskola egymást kiegészítve meg kell tanítsa a gyermekeket, fiatalokat a rendre, fegyelemre és a korlátozások elviselésére.
Amikor ugyanis eljön az a nap, hogy majd dolgozni kell, egészen furcsa világba kerül az, aki mindaddig korlátok nélkül élt. Az emberek elenyésző része dolgozik olyan kreatív munkakörben, ahol elnézik neki az egyénieskedést, a szabályok figyelmen kívül hagyását. Aki hozzá van szokva, hogy visszapofázik a szüleinek meg a tanároknak, annak keserves lesz megtanulnia, hogy ezt egy munkahelyen nem lehet, ha ugyan meg tudja tanulni. Ráadásul egy munkahelyen nem olyan vezetők vannak, akik liberális értelemben kiérdemelték a tekintélyt maguknak, hanem olyanok, akiket a vezetői posztra éppen kineveztek. Akinek engedelmeskedni kell, függetlenül attól, hogy mennyire érzi át valaki az illető emberi nagyságát. Ha valaki meg akarja venni a házimozit meg a tojotakarolát részletre, annak bizony be kell fognia a száját, és csinálni, amit mondanak neki.
Az egyenruha is jó módszer lehet arra, hogy egy felnövekvő ember megismerkedjen az élet szükségszerű korlátaival, azzal, hogy a világot nem az ő kényére-kedvére rendezték be. Akit erre nem tanítanak meg, az nem fogja megállni a helyét.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.17. 21:51:45

@Elpet: Szóról-szóra így van. Nem mindenki gondolja így a dolgokat. Azokról én azt gondolom, hogy nem értik meg azt, amit leírtál.

kisa 2010.09.17. 22:02:00

@Androsz: Vagy megértik, és ennek ellenére másképp gondolják.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.17. 22:17:50

@kisa: Az a jobbik eset. Akkor már csak azt a gondom, hogy vajon mi okból tartják a fegyelmezésnek ezt a cseppet sem goromba módját fölöslegesnek. Tulajdonképpen erre elég kevés érvet olvastam, azt hiszem. Volt, hogy az iskolán kívül az egyenruha már nem hatásos, volt, hogy az iskolán kívül ellentétes reakciót vált ki és volt, hogy Angliában annak ellenére vannak gonosztevő diákok, hogy egyenruhát hordanak. Azt, hogy miért rossz az egyenruhával, iskolaköpennyel, keretek közé szorított öltözködési szokásokkal legalább megpróbálkozni, mivel mára nagyon alacsonyra süllyedt a diákmorál, azt nem olvastam. Lehet, hogy elmarad a hatása. Lehet, csak lehet, nem biztos. Miért rossz, ha kipróbáljuk? Tömeges diáköngyilkosságok lennének várhatók?

Alfőmérnök 2010.09.17. 22:35:34

@Androsz: "Miért rossz, ha kipróbáljuk? Tömeges diáköngyilkosságok lennének várhatók? "

Természetesen nem. Szerintem túl nagy energiabefektetést igényel, és ehhez képest túl kevés eredménnyel kecsegtet.
Úgy elképzelem magam középiskolásként, hogy valaki azt mondja, hogy na, gyerekek, holnaptól csak ebben a ruhában jöhettek az iskolába. Hát én először is körberöhögtem volna az ilyet, másrészt meg el nem tudom képzelni, hogy valamin is változtatott volna.
Pl. milyen érv már az, hogy a szegények és a gazdagok közötti különbséget eltünteti? Nem. Hát baszki, olyan osztályközösség kell, ahol nem ciki, hogy valaki szegény. Ehhez persze jó pedagógusok, osztályfőnökök kellenek. Na erről kéne inkább beszélgetni, nem ilyen faszságokon rugózni.

De az ilyen ergék csak azt szeretnék, ha Magyarország olyan lenne, mint Anglia. Ehhez egyébként tényleg közelebb kerülnénk, ha bevezetnénk az egyenruhát.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.17. 23:38:57

@Alfőmérnök: "...na, gyerekek, holnaptól csak ebben a ruhában jöhettek az iskolába. Hát én először is körberöhögtem volna az ilyet ..."

Nem fejezted be a történetet. Én befejezem a magam verzióját. Mi nem röhögtünk volna, hanem fintorogtunk volna, dühöngtünk volna, lázadtunk volna – és hordtuk volna. Azért, mert ez lett az új követelmény, hát akkor ez van. Ha jól sejtem, a te történeted másképp érne véget. Hát ez a különbség.

Egyébként egy dolgot kihagytok a számításból. Az egyenruha bevezetése – ha egyáltalán sor kerül valamikor ilyesmire – egypár évfolyamot menet közben lepne meg. De a következő évek új diákjai már ebbe érkeznének. Ha én elsősként az iskolába kerülés során az egyenruhával is találkoztam volna, büszkén hordtam volna, mert nagyfiú lettem, már iskolás vagyok. Így nézve már megszokás lenne és kész.

Ha egy diáknak mostantól susogós melegítőben és izompólóban támad kedve iskolába járnia, akkor hadd tegye? És ha félmeztelenül, mert meleg van? Nincs határ? Biztos van, csak a helye a vita tárgya.

Alfőmérnök 2010.09.17. 23:48:08

@Androsz: Nem én nem fejeztem be a történetet, hanem te nem fejezted be az én gondolatmenetemet.

Az ilyen kis renitens pöcsöket, mint te vagy, legszívesebben mindig beletosztam volna egy sáros pocsolyába, hogy összekoszolódjon az új ruhájuk. Csak azért nem tettem meg, mert általában nálam erősebbek voltatok. :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.18. 00:43:37

@Alfőmérnök: Agresszivitással pótolni a vita során kifogyott érveket jellegzetes vesztes-reakció. Köszönöm a játékot.

Mivel te engem neveztél renitensnek, holott én érvelek a bizonyos fokú kontroll szükségessége mellett, azt bizonyítja, hogy nem vagy magadnál. Pihengess kicsit, szép álmokat.

Alfőmérnök 2010.09.18. 06:59:27

@Androsz: Nem az érveim fogytak el, hanem a türelmem.
"Nem fejezted be a történetet. "

Pedig befejeztem. "el nem tudom képzelni, hogy valamin is változtatott volna." Ez volt a történet befejezése. És mivel ön idézett engem, és jelezte is, hogy csak idéz, nem a teljes szöveget írja le, azaz nem fejezi be, amit írtam, és ezután még engem vádol azzal, hogy "nem fejezem be a történetet", arra a következtetésre jutottam, hogy Ön gyengeelméjű.

kisa 2010.09.18. 07:27:17

@Androsz: Nos, én úgy gondolom, hogy az iskolának is van némi kompetenciája, bár nem tudom, hálistennek elég régen volt vele kapcsolatom. De akkoriban létezett olyan, hogy házirend, amiben szerepelt az iskolai öltözködésre vonatkozó szabály is. Csak gondolom, a tanároknak nincs kedvük, energiájuk, hogy betartassák. Ugyanezt gondolom a köpenyről is: hiába kötelező, mindig lesznek - főleg a puccosabbak között -, akik nem fogják fölvenni. És? Mit tud tenni az iskola? Hazazavarja?
Az egyenruha elleni érveimet már leírtam.
Szerintem legeslegelőször az iskola és a tanárok renoméját kellene helyreállítani, de baromi sürgősen, mert 20-30 éve a béka segge alatt van, és már felnőtt 2-3 nemzedék, akinek az iskola és a tanár valamiféle ellenséget jelent, és persze ezt adja tovább a gyerekének is.
Utána jöhet minden más, kezdve a mit tanítsunk, mennyit, hogyan-tól az mit viseljünk-ig. Ez utóbbi a legkevésbé fontos, szerintem.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.18. 21:56:53

@Bromwyn: Te hoztad fel, hogy zavar hisztije. Meg, hogy órákon keresztül csinálja. Na jó, nem mindig.

Ha zavar, van szakember, aki meg tudja oldani/tanácsot tud adni.
Nem szégyen az, csak a hülye magyarnál, hogy szakember segítségét kérje, ha a gyerekéről van szó.
Mindenesetre sokkal környezetbarátabb dolog, mint azért kampányolni, hogy mivel téged zavar a gyerek választási szabadsága, és te nem tudod megszabni a határokat, ezért legyen mindenkinek kötelező egyenruha.

Szóval, az autódat sem te szereled, a vakolatot sem te kened vissza, ha leesik, a csőtörést sem te hárítod el, mert belátod, hogy nem értesz ezeknek a dolgoknak megszereléséhez.
Pedig akár érthetnél is ezekhez.
A gyerek hisztizik, és téged annyira zavar, hogy ezt idegeneknek is megemlíted, miért is nem kérdezed ki egy olyan ember véleményét a dologról, akinek ez szakmája?

Ha perforál a vakbele, azt is majd te akarod majd megoldani, mert abból is szülői kompetenciakérdést csinálsz?

törzsmókus 2010.09.19. 00:07:46

uff, nem gondoltam h ez a téma hatszáz+ kommentet fog hozni... ennyit nem lehet elolvasni :S

BadReligion1990 2012.03.08. 00:12:47

Ellenzem az egyenruhákat. Nem a ruha teszi az embert, hanem az érdemei. Ilyen baszottul egyszerű a történet. Én biztosan elégetném, ha megpróbálnának rám adni egyet. Nem menne.

Jobboldali, de nem nemzeti 2012.03.08. 07:57:11

Jó napot kívánok, Isten áldásával!

Szabó Magda: Abigél

Matulás egyenruha:

vendegvaro.hu/dl/media/group_19/group_A1/group_47cbb710d62fc/item_26040.jpg

pierre bayle 2012.03.08. 10:07:27

Nekem tetszenek ezek az egyenruhák, s a gyerekekre is szívesen adnék ilyeneket. A konzis fiúkat jellemző anglománia sem zavar, bár nem vagyok meggyőzve arról, hogy így szelektálva átvehetjük egy a miénktől idegen hagyomány elemeit a mögötte meghúzódó szellemiség nélkül. De talán érdemes volna megpróbálni, mert a magyarországi barbárság elviselhetetlen (a saját igénytelen szerkómat és életvitelemet is ideértve)...

Alfőmérnök 2012.03.08. 16:21:42

@pierre bayle: Hogy találtál rá erre az ősrégi posztra? Nem vált valóra (hálistennek) a konzi hülyegyerekek álma, ehelyett viszont sajnos jött egy eszétvesztett Hoffmannrózsa.
süti beállítások módosítása