A devizahitelesek a nemzet heroinistái?
2010. szeptember 15. írta: Doktor Kottász

A devizahitelesek a nemzet heroinistái?

  Valószínűleg sosem tudjuk meg, hogy a Fidesz akkor is ennyit foglalkozna-e a deviza alapú lakáshitelesekkel, ha nem lenne választási kampány. A témának az önkormányzatisághoz abszolút nincs köze, az elmúlt napokban mégis ez a kormánypártok első számú témája. Nem véletlen: mivel történelmileg és társadalmilag úgy alakult, hogy a magyar számára a vagyon, mint olyan, az az öröklakást jelenti, ezért rengetegen vettek fel lakáshitelt. Aztán az sem véletlen, hogy a Fidesz kampányfőnöke lett a program arca. Ugyanaz a Kósa Lajos, akiből – Szijjártó Péterrel együtt – egyfajta gazdasági és pénzügyi Kövér Lászlót csinált az ellenzéki sajtó. (Köztünk legyen mondva: nem volt nehéz.)

  Orbán Viktor is elmondja majd' minden beszédében, hogy nem lesz kilakoltatás (egyébként volt, ebből a Jobbik meg is próbált politikai tőkét kovácsolni), aztán itt van a tapolcai nyolc pont is. Nincs többé egyoldalú szerződésmódosítás, az önkényes kamatemelésnek vége, kötelező a banki középárfolyamok alkalmazása, az ügyfél kérésére jöhet az ingyenes előtörlesztés, és akár öt évvel is meghosszabbítható lenne a lakáshitel futamideje. Aztán a bankok az adóssal szemben nem követelhetnének többet az ingatlan piaci értékénél, és tartós fizetésképtelenség esetén nincs se büntetőkamat, se más extra költség. Végül: „a nyolcadik pont szerint ezek a szabályok nem vonatkoznának sem üzleti vállalkozás tulajdonában lévő, sem pedig második vagy harmadik ingatlan esetére.”

  A korteskedéssel súlyosbított, ún. gazdasági szabadságharc idején teljesen érthető politikai lépés ez: a világot szegényekre és gazdagokra osztó, egybites kommunikációjú MSZP e téren kussol is, mint maszkos rendőr a vizsgálóbizottság előtt, az önmagát a plebejusnál is lejjebb pozícionáló Jobbik pedig muszáj, hogy új dilit találjon magának. A nyolc pont célcsoportja körülbelül az a réteg, akiket az első, önmagát még polgárinak nevező Orbán-kormány lakáshoz juttatott. Hozzájuk jönnek még azok, akik a nagy gazdasági világbazmeg előtt nem sokkal vették fel első – túlnyomórészt devizaalapú - lakáshitelüket. Ha mindezt kombináljuk a bankadóval és annak kommunikációjával, akkor nem kell csodálkoznunk a Fidesz töretlen népszerűségén.

  Csakhogy ez a fene nagy védelemre épülő rendszer nemcsak a szeretetre és az összefogásra buzdít. Felelős politikus száját nyilván soha nem hagynák el a következő mondatok, nem is ilyentől származnak. Csányi Sándor szerintigenis érezhető, hogy a kormányzat bejelentése nyomán, miszerint minden eszközzel megvédik a devizahiteleseket a kilakoltatástól, csökkent az adósok körében a fizetési hajlandóság”. Ha ez így folytatódik, akkor annak a válságnak, ami pontosan a felelőtlen hitelezéssel indult el, soha a nyüves életben nem lesz vége. A bankok és hitelezők kapálózása, nem mi voltunk! felütéssel ugyanakkor szánalmas. Persze a Szent Piac diktálta azt a tempót, hogy ne csak sugározzák magukról azt a képet, hogy az utcáról beesetteknek is hiteleznek, hanem meg is valósítsák ezt. Így jutottunk el oda, hogy a a bankok megcsillagozott reklámjait, (Legyen az ügyfelünk, mindent elsimítunk*) apróbetűs részleteit, nagyítóval látható THM-jeit a fentebb vázolt okokból - most már - mindenki ismeri**.

  Brutális és meredeknek tűnő párhuzamot szeretnék vonni: úgy képzeljük el a magyar társadalom nagy részét érintő devizaprobléma megoldását, mint egy nagy, össznemzeti heroinelvonót. Hiszen ne legyünk álszentek: ugyanúgy van felelőtlen hiteles, és megátalkodott, semmirekellő junkie, vagy olyan család, amelynek jóindulatát és tudatlanságát használta ki valamilyen pénzintézet, ahogy olyan drogosról is tudunk, akinek kábítószer-használatát, ha nem is fogadjuk el, de megérteni legalább igyekszünk. Az Össznemzeti Drog- és Devizaelvonó betege momentán abban a stádiumban van, amikor egy túladagolás után, öntudatlan állapotban kiteszi valaki a kórház elé. Ilyenkor az orvos nem kérdez, hanem, infúziót köt be és gyógyít.

  És akkor sem érzelgősködik, ha magához tért a páciens. Tudatosítja benne, hogy a dílert, tetszik, nem tetszik: te hívtad, leszoknod is neked kell. Azaz: a szerződést te írtad alá, tetszik nem tetszik, fizetni is neked kell***. De megtetted az első lépést a leszokás felé – igaz, rengeteg van még hátra.

* Veled kezdjük, kicsköcsög.

** És utálja, mint a szart.

*** A dílerre meg rohadjon rá a műanyag lakat, de az már nem te dolgod.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr352295668

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nekem ez nyolc... 2010.09.15. 11:57:21

Néppártabb már nem is lehetne a Fidesz: ha jobbról, ha balról jön valami, arra tudnak tromfolni. Rendet akarnak a radikálisok? Lesz itt olyan, amiről álmodni se mertek... A szocik mentenék a devizahiteleseket? Ne okoskodjanak, azon rohadtul rajta vanna...

Trackback: Ki fizet a devizahitelesek helyett? 2010.09.15. 09:57:30

Némileg felháborodottan olvastam a Véleményvezér blog tegnapi, Index.hu címlapjára is felkerülő posztját, melyben a lakossági devizahitelt felvevőket teszi felelőssé a gazdaság mai állapotáért. A posztoló „szépen” levezeti, hogy (A) a svájci fran...

Trackback: Civil a pályán 2010.09.15. 09:50:08

 Ezaz! Végre valahára, hogy a civilek is felemelték a hangjukat a nemzetvesztő és országrontó bankok ellen. Az ember már alig bírja fizetni a hitelét, lassan már a megélhetése is bajba kerül, a fizetések nem nőnek, de a törlesztőrészletek és a ken...

Trackback: Síró bankok, reménykedő hitelesek: segítség vagy porhintés a nyolc pont? 2010.09.15. 09:40:06

A 226 forintos svájci frank jegyzés elérte a kormány ingerküszöbét is; elérkezettnek látják az időt, hogy tegyenek valamit a devizahitelesek megsegítésére. Eddigi szomorú tapasztalat – tehát nem előítélet – hogy látványos, ám érdemi segítsé...

Trackback: „Nehogy már az én pénzemből mentsék meg a hiteleseket!” - olvasói vélemény 2010.09.15. 09:39:30

Sefi barátom sörözés közben anyázott nekem egy sort, hogy miért mentik meg a jelzáloghiteleseket. Mondtam neki, inkább írja meg ide, de hagyjon békén sörözni. Íme meglehetősen sarkos véleménye, melyet amolyan vitaindítóként illesztünk be. A reakciókat ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szmr 2010.09.15. 07:55:39

Én a devizahitelesek azon 80%-a közé tartozom, akik rendben, becsületesen, kényelmesen, szó nélkül fizetik a havi részleteket. Pontosan miért is vagyok én heroinista? :)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.15. 08:07:54

Jáj, de kemény és sajnos egyet kell értsek.
A felelőtlen hitelfelvevőknek is fizetniük kell.
ÉS persze FIZETNIE KELL a Fletow Left Inc.-nek is amiért lejáratták külföldön Magyarországot és szétbaszták a Ft száját.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.09.15. 08:49:57

"Nem véletlen: mivel történelmileg és társadalmilag úgy alakult, hogy a magyar számára a vagyon, mint olyan, az az öröklakást jelenti, ezért rengetegen vettek fel lakáshitelt. "

Van ez meg igy egy par helyen, pl. Nagy-Britanniaban. Egy eleten at fizeti a jelzaloghitelt, aztan nyugdijaskoraban feleli az ingatlant. A gyereke pedig tipikusan ujrakezdi (tehat nem szamit oroklesre).

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.15. 09:21:49

Egyrészt fizetem pontosan.
Másrészt nem lakáscélú, pedig nagyon is arra költöm.*
Harmadrészt ahhoz valahogy mégiscsak van köze az államnak, hogy ennyi ember - ki értelmes megfontolás után, ki segghülyén, mint minden egyebet tenni szokott - devizában adós.
Természetesen ezen visszamenőleg változtatni, az árfolyamkockázatot megszüntetni nem lehet.

Amit viszont lehet, és erről nem pofázik senki:
1 Igyekezni az árfolyamot kordában tartani - értsd: jelenleg legalább a hasonló valutáknál nem jobban romlani, illetve - persze ez nagyon áttételes felelőssége a mindenkori kormánynak - az EU-t értelmes irányba taszigálni, hogy az Euro-Dollár-Frank háromszög ne bermuda jellegű legyen.
2 A banki szabályokon nagyon is van mit faragni, középárfolyam, szerződésmódosítás, stb., de könyörgök értelmesen és alkotmánykompatibilisen! Az nonszensz, hogy lakás- és lakás, hitel és hitel között ilyen tekintetben különbség legyen!
*3 Értelmes állami lakáshitelprogramokat. Nem kiapadó csoffadt egy-két milliárdos felújítási, korszerűsítési, energiahatékonysági alapokat, ahova 60 oldalas pályázatokkal lehet nyomulni, de minek, ha júniusban elfogy a lé. És az örök sláger: olyan adórendszert, ahol - a fentiek mellett - már megfontolandó alternatíva volna mindenről számlát kérni.

----------

És akkor mindezeken túl következhetne az, hogy igen, túl sok az öröklakás, rendes fejlett társadalmakban a belvároslakók java bérel. Jöhet tehát egy 30-50 éves program, ami segít ezen változtatni. Mondjuk nem fog menni komoly kisajátítás és bontás-építés nélkül, ez Bp-re amúgy is ráfér, szóval hajrá! Csak hát a lóvé... Meg az a sok szavazó...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.15. 09:26:17

Ehhez nem is nagyon tudok mit hozzátenni. Jó poszt.

1116001 2010.09.15. 09:36:35

Pedig van köze az önkormányzatokhoz.
A többség ott is devizában van nagyon súlyosan eladósodva!

Pelso.. 2010.09.15. 09:37:48

@Dr. Zerge: Azért nem pofázik senki, mert végül is választások után vagyunk, valamint a nemfizetők esetleges elégedetlensége önmagában nem befolyásolja jelentős mértékben a népszerűségi mutatókat, itt a vége, fuss el véle.

Guild 2010.09.15. 09:37:53

Devizabetétesként felháborítanak a Fidesz lépései. ;)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.09.15. 09:39:27

@1116001:
"Pedig van köze az önkormányzatokhoz. "

Azokra vonatkozik a 8 pont? En ugy ertem, hogy nem, de lehet, hogy tevedek.

Leonard Zelig 2010.09.15. 09:46:10

@Talon Karrde:
"ÉS persze FIZETNIE KELL a Fletow Left Inc.-nek is amiért lejáratták külföldön Magyarországot és szétbaszták a Ft száját. "

Úgy értve, hogy az Örökös Vezénylőtábornok alias Miniduce is a Fleto Left Inc. igazgatósági tagja?

Kivlov 2010.09.15. 09:48:03

Ez megy itt 20 éve. Éhbéren tartjuk a népet hogy mindenféle kamu, szociális alamizsnával időnként lehessen szavazatokat vásárolni.
El kéne szégyellnie magát az összes egykori és jelenlegi állami vezetőnek, meg OÉTes senkinek, mikor arról döntenek, hogy 70 rugó körüli a minimálbér, meg jön a statisztika, hogy 120e a nettó átlag (akármennyi kamubéres is van).
Szánalom. És csodálkoznak emberek, hogy akinek van egy kis agya meg bátorsága, fiatalon azonnal elhúz külhonba. Jól teszi…

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.09.15. 09:54:52

@Kivlov:
"Ez megy itt 20 éve. Éhbéren tartjuk a népet hogy mindenféle kamu, szociális alamizsnával időnként lehessen szavazatokat vásárolni."

Nem, ez megy kabe 90 eve. Azota nem jottek ra, hogy a hitelbol novekedes nem megy. Pontosabban eloszor latvanyos eredmenyek (ld. lilafuredi Palotaszallo, szandekosan nem Kadar-korszakbol emlitek, mert azokat ugyis mindenki ismeri), aztan pofaraeses, amikor jon a valsag.

Deneware. 2010.09.15. 09:56:18

Várjuk ki a végét... Október 3 a nyakunkon van, addig ilyen-olyan ígérgetésekkel ki lehet húzni. Megaztán -ha jól sejtem- a magyar bankok többsége külföldi tulajdonban van. Magasról leszarják ők a "szegény" megsegítendő magyar devizahiteleseket Fideszestől... Annál viszont diplomatikusabbak mintsem hogy direktben mutassanak be. Kádár rég halott a kapitalizmus meg már csak ilyen.

El Argentino 2010.09.15. 09:57:38

@Kivlov: A többség aki elhúz mosogat, takarít, gyerekre vigyáz, mekiben dolgozik. Nagy perspektíva.

Az szomorú, hogy akik kimennek robotolni jobb munkát is képesek lennének betölteni és gyarapíthatnák a GDP-t, de erre nem nagyon van se esély, se munkahely. Várhatjuk az 1 millió munkahelyet...

hammerferenc 2010.09.15. 09:58:24

"a világot szegényekre és gazdagokra osztó, kétbites kommunikációjú": egybites

Trackback 2010.09.15. 09:59:24

kurva unalmas és egyre idegesítőbb ez a "hülye devizahiteles"-ezés

nekem is van devizahitelem, és nem sírok, minden hónapban fizetem a törlesztőrészleteket teljesen normálisan, mert dolgozok én is, és a feleségem is, és nem járunk nyaranta korfura, plusz nem cseréljük le a kocsinkat ötévente

mellesleg meg amikor megvettük a lakást, kapásból félmilliót csengettünk be az államkasszába pusztán azért, hogy eleget tegyünk a lakásvásárlásból adódó kötelességünknek, mivel az államnak nem elég ám az adód egyötöde: ha lakást veszel, annak x %-a is az övé, "alanyi jogon"

mégsem pattogtunk, hogy mi köze egy vásárlásnak az államhoz, mire kér tőlünk a 9milliós lakásunk után 500.000,- forintot: becsengettük szó nélkül a közösbe

azokkal az írástudatlan, ostoba orkokkal van baj, akik a nagy-bevásárlásra is felveszik a hatodik személyi kölcsönüket, 350%-os thm-mel, de amellett, hogy munkanélküliek és segélyből élnek, kell nekik ám az iphone, kétéves hűségnyilatkozattal, havidíjjal, hiszen még csak a harmadik gyerek jön

a lakásmaffia külön kategória, annak BÁRKI az áldozata lehet

idióták

Zetek 2010.09.15. 10:01:54

Miért nyomjátok ezt a szart? Rendben a csapat tele van grafománnal, de ez az ötlettelenség, akkor is fáj. Amúgy hülyegyerek nem erről szól a demokrácia? Igenis a politikus a választói igényeket hajtja végre? Amúgy ez a program, hogy dögöljenek meg a kábítószeresek?

Téglagyári Megálló 2010.09.15. 10:04:41

@Zetek:

Esetleg az, hogy szokjanak mán le az illúziókról.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.15. 10:07:35

@A Galaxis Elnöke:

Csak kérdezem: az államnak az nem dolga, hogy orkok helyett alapszintem gondolkodni tudó, felelős döntésekre képes, közgazdaságilag nem analfabéta polgárai legyenek? Hát nem éppen erre veszi el tőled is azt a fél misit? És ha most ezt a sok orkot teljesen a sorsára hagyja, az nem fog később sokkal többe kerülni (szociális ellátórendszer, egészségügy, gyámügy, bűnüldözés, köztemetés, stb.)?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.15. 10:08:09

@Pelso..: Érdekes, én azt hittem, hogy választások előtt vagyunk. Elfelejtettem volna lapozni a naptárban?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.09.15. 10:11:22

A nettó átlagbér 2006-ban 98.281 Ft volt

index.hu/belfold/strip11/

2010-ben 135.200,-Ft

www.vallalkozoinegyed.hu/20100319/atlagkereset-magyarorszagon-ksh

Növekedés 37,6 %

A svájci frank árfolyama 2006 legvégén 155 HUF/CHF körül volt ( 2006-os év közben egyébként sokáig 175 körül mozgott ).

apps.pszaf.hu/hitkalk/Arfolyam.aspx

A jelenleg árfolyam 220 Ft/CHF körül ingadozik

Növekedés 41,9 %

Mivel a nettó kereset szolgál a hiteltörlesztés fedezetéül, a bedőlő hitelek esetében bizonyára sok más tényező is közrejátszik, nemcsak az árfolyam romlása.

180 körüli árfolyam esetén a frank drágulása csak 16 % lenne, szemben a 37,6 % nettó bérnövekedéssel. Én értem, ha a frankhitelesek ezt szeretnék, de hát ezen kívül sok más szempont is létezik még.

is 2010.09.15. 10:14:20

@Talon Karrde: "ÉS persze FIZETNIE KELL a Fletow Left Inc.-nek is amiért lejáratták külföldön Magyarországot és szétbaszták a Ft száját. "

kosz, meg sehol nem olvastam, hogy az Orban kormanyt Fletow Left Inc.-nek csufoljak. 2010 aprilisaban 265Ft volt egy euro, most mar megint 281Ft, de kozben 289 is volt, nem is egyszer. masra ezen adatok fenyeben nem gondolhatsz.

@Dr. Zerge: a mostani kormany szerint nem, ezt a 2008-as hulyenepszavazas bizonyitja. a mostani kormany pont meg akarja orkoknak tartani oket, mind a 84%-ot. teljesen igazad van, hosszutavon ez a kadari nihil, es csak szivunk vele. most legalabb 4 evet.

Pipas 2010.09.15. 10:15:53

@A Galaxis Elnöke: Így van.

Heroinistának nevezni azt, aki lakást vesz, méghozzá úgy, hogy előtte n+1 szakértővel konzultál, akik kivétel nélkül mind azt mondják, hogy vegyél fel frank alapú hitelt és akit a magyar kormány több éves hazudozásával leszopat, az enyhén szólva is parasztság.

Kivlov 2010.09.15. 10:16:40

@El Argentino:
Bazzz. Nekem 2 diplomám van, és egyik sem kamu. Egész jól is keresek…magyar viszonylatban.
Volt egy ismerősöm kint Londonban, csirkét pucolt egy üzemben, tanári diplomával. Klasszisokkal többért mint én itthon.
Úgyhogy simán megéri. Nem a szar melóval van a baj. Azzal, ha nem fizetnek. Mint nálunk.
„gyarapíthatnák a GDP-…” ja. Csak kérdés minek???
Én nem akarok (és sokáig már nem is fogok), azért horror mértékű adót befizetni, mert van egy csomó gyerekgyártásból élő, a közösbe nullát betevő cigó, aki csak a markát tartja egy életen át. Nem akarom finanszírozni a nyuggerek állandó, ingyenes furikázását. A naplopó, korrupt állami vezetők tolvajlását. Az irreális (hála már eltörölt) 13. havi nyugdíjat. A kamurokkantak tömkelegét. A kamuminimálbéres, feketén foglalkoztató vállalkozókat. Stb. És szerintem joggal.

Sosem lesz jobb. Amíg nem a tisztességes munkát, legálisan végzőknek kedveznek, addig nem lesz változás. Marad a mutyizás, a feketézés, az egyetlen cél 40 felett a nyugdíjazás és társaik.
Na, ezért nem volt érdemes rendszert váltani… mondjuk nem is váltottunk, csak névleg…

is 2010.09.15. 10:17:03

@is: kiegeszites Talon Kerdenek: 4 evig azt hallgattuk, hogy EGYEDUL a kormany felelos az orszag helyzeteert, az ellenzek (meg ha meg is akadalyoz minden valtozast) semmiert nem felelos. kerlek ehhez a kurzushoz tartsd magad.

Téglagyári Megálló 2010.09.15. 10:18:45

@Pipas:

Ennyit a szakértőkről. A cikkben a "dealer" szóval írja körbe a szerző a szerepüket.

GlennMiller 2010.09.15. 10:19:02

Sosem tudjuk meg ? Kétségen kívül, már most tudjuk ! A frankhiteleseknek csütörtökön állítólag megjön a kegyelemdöfés,erről egy cikk van itt az Index-en.
Amúgy,életemben én sosem vettem fel hitelt,megvoltam nélküle.Akkor vettem valamit,amikor arra megspóroltam a pénzem.Igy kibírtam 70 évig.Úgyhogy,nem is értem,miért kell nyakra-főre hitelt felvenni.Pláne akkor,ha az ember forintban kapja a fizetést,a hitelt meg frankban kell fizetnie.Akkor én azt tenném,hogy minden fizetésemet frankba váltanám át és amikor elegendő frankom lenne,akkor vásárolnék,akár külföldön,ha itthon nem fogadják el a frankomat mint fizetőeszközt.

gonosztojás (törölt) 2010.09.15. 10:19:28

1. Egyszerűen arcpirító, hogy felelőtlen emberek felelőtlen hiteltobzódásának és kiszámítható elbukásának finanszírozását a közre akarja terhelni a kormány.
Amúgy meg hallgatva Varga Mihályt, abszolut alattomosan a hitelesek kezébe adták a virtuális kést hogy legyenek önngyilkosok ahogy tetszik.Mert a segítségterv csak egy óriási lufi.
Szerencsére.

is 2010.09.15. 10:19:35

@Pipas: egyreszt igazad van, masreszt viszont bizony belednyomtak a heroint, de nem a bankok a hitelfelvetelkor, hanem Orban az almok almodozasaval. amikor o kiengedte a szellemet a palackbol, hogy vegyel fel akar 30 milliot, megtamogatjuk, jar a lakas, vegyel, vegyel. ebbe a hazugsagba kabult bele sok magyar. ne feledjuk: a forinthitelnel a mai napig a frankhitel nem rosszabb(!!), es elotte evekig sokkal jobb volt, tehat a bank egyaltalan nem vagott at. nem a deviza a baj, hanem a hiteligeret, es az Orbantol jon.

ninimimi 2010.09.15. 10:21:26

@A Galaxis Elnöke: Nem tudom, milyen hiteled van, de szerencsés vagy.

Devizahitelhez nem kellett idiótának lenni, ezt állítom, nem véletlenül tiltja az oroszlánszerződést a jogrend. Mert ha egy monopolista lobbi kerül szembe az állampolgárral, akkor bármi lehet.

A "közelemben" felvett "valaki" 3 éve 23 millió forintot 46 milliós ingatlan fedezettel. Az elmúlt 3 évben a törlesztés összege 7 (hét) millió forint volt, ennyit már visszakapott a bank. Azonban a tartozás ezáltal nem ennyivel csökkent, hanem 8 (nyolc) millióval nőtt ezalatt. Mostanra így már "csak" 31 (harmincegy) millió a hiteltartozás összege, tehát a közvetlen bukás 15 millió 3 év alatt (Befizetés+"árfolyamveszteség"). Eközben estek az ingatlanárak, így a bank már lassan a fedezetért kezd "aggódni" a megemelkedett tartozás mellett. Milyen forinthitelről hallottál, ahol ilyen haszna - nevezzük "árfolyamveszteségnek", vagy bármilyen ötletes marhaságnak - van a hitelezőnek? (Az alvilági uzsora világát leszámítva.)

Hitelfelvételkor pedig a forinthitel csak elvi lehetőség volt. A bank bírálta el ugyebár, hogy milyen konstrukcióban ad hitelt. "Valamiért" svájci frankban adták...

Dr. Trebitsch 2010.09.15. 10:24:47

Már máshol is leírtam: a magam nevében csak azt kérném, hogy senki ne mentsen meg.

Felvettem a hitelt egy azóta megalapozatlannak bizonyult optimizmussal, de a legrosszabb forgatókönyv valósult meg. Most fogamat szívva, de zokszó nélkül fizetek. Ennyi.

Beérném azzal, ha magas rangú hülyék legalább arra odafigyelnének, hogy ne döntsék be a forintot havonta ostoba nyilatkozatokkal.

Mondjuk a középárfolyamhoz kötéssel egyetértek: a bankok vételin kötötték a szerződéseket, tehát még ezen is keresnek a kamaton és az árfolyamemelkedésen felül, tehát kéretik nem rinyálni.

Pipas 2010.09.15. 10:25:34

@is: Hát szerintem meg egyik kutya másik eb. Mindkét kormánnyal és minden bankkal tele van a hócipőm.

gonosztojás (törölt) 2010.09.15. 10:26:02

@Pipas:
Milyen "szakértővel"?
Akikre gondolsz azoknak az a feladata hogy eladja azt a dolgot amivel megbízták.
Én inkáb amolyan díler féléknek nevezném őket, vagy ügynöknek.

don07 2010.09.15. 10:27:53

Ne feledjük el, hogy bizony kormány szintű marketing folyt annó a devizahitelek MELLETT. Arra buzdított az aktuális kormányzat és pénzügyi felső kör, hogy "vegyétek fel a devizahitelt, mert jó"! Azt meg, hogy ki tud fizetni, a keresetei/életvitele (ha egy lakásban 106 centis plazmatévé meg masszázsfotel meg luxus kád/zuhanykabin van, a családban 2-3 autó, esetleg hajó/yacht/vitorlás) alapján alacsony hibaszázalékkal megállapítható. Szerintem.
De ez csak és kizárólag deviza alapú LAKÁSHITEL esetén működjön. Szabad felhasználású hitel esetén (mint pl. nekem is van), nem szabad beavatkozni! Esetleg akkor, ha az adós önhibáján kívül nem tud fizetni (kirúgják leépítés miatt) lehet segítséget nyújtani.

Franky4fingers 2010.09.15. 10:28:26

@igazitrebitsch:

Na ja, a te hozzállásod normális, de...

Akárhogyan is, de fel kéne végre vetni a bankok felelősségét. Tegnap voltam kép pénzintézetben (UC, CB) és érdeklődtem befektetésről. Majd leestem a székről, hogy szívfájdalom nélkül adtak hiányos tájékoztatást, mindkét helyen.(a befektetés kockázatainak elhallgatása) Most a válság közepén.
ennek fényében erősen felmerül a bankok felelőssége.

Na ezzel kéne valamit kezdeni és akkor talán hosszú távon ki lehetne jönni a kakiból.

Pipas 2010.09.15. 10:28:50

@gonosztojás: Nyilván nem hagyatkozik az ember kizárólag annak a banknak a szakértőjére, akitől fel akarja venni a hitelt. Az olyan lenne, mintha az eladótól kérdezném meg, hogy szerinte érdemes -e megvenni ezt a használt autót. ;)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.15. 10:29:11

@Elpet: barátaim pontosan kiszámolták a sajátjukkal kapcsolatban, hogy kb. 250-es árfolyamig még mindig jobban járnak a frankhitellel, mint ha forinthitelt vettek volna fel, kb. 4 éve.
Azok vannak bajban, akik úgy gondolták, a hiteltörlesztés nem változik, mert a frank árfolyama stagnál mindörökké, és teljesen kifeszítve vették fel a pénzt. Ezek a hülyék/szerencsétlenek (= szerencsétlen hülyék).
Viszont feltehetőleg van egy legalább akkora réteg, aki felvett frankhitelt, pedig nem volt rá nagy szüksége, a zsét meg forintban kamatoztatta. Vagyis jól járt, eddig legalábbis.

Logged In 2010.09.15. 10:29:31

az összes buzi blogger a csóri devizahiteleseken lovagol... merthogy ők milyen fasza gyerekek...

egy buzi bloggert nem láttam aki leirta volna hogy kis elemér hiteltanácsadó megmondta hogy ne vegyél fel devizahitelt mert 70-80 forint drágulás lesz az árfolyamban...

miért nem irták le? azért bazdmeg mert mikor a paraszt bement hogy cső kéne hitel.. akkor azt javasolták neki hogy vegyed fel svájci frankban ez most jó... paraszt megkérdezte hogy és később mi lecc?.. akkor mondták neki hogy persze van egy kis árfolyamkockázat ilyen 10-15 forint ingadozás elképzelhető pluszba is minuszba is... paraszt kérdezte hogy ez tuti?.. parasztnak nem ez a szakmája így lófaszt se ért hozzá... akkora gyökér meg nem akart lenni hogy 4 óra neten turkálás után elkezdjen okoskodni... parasztnak mondták figyelj most ez jó amúgy meg jön 3-4 éven belül az euró stb... paraszt elhitte...

paraszt azóta is mindennap dolgozik egyre többet fizet... de ezen felül mikor netre felmegy azt látja hogy sok ratyi blogger állandóan őrá van kiakadva...

Franky4fingers 2010.09.15. 10:31:30

@don07:

Alapvetően egyetértek, mert aki fogyasztási cikkre vett fel jelzáloggal biztosított hitelt szerintem az ráutaló magatartás, hogy adott esetben a vagyonát fogyasztással feléli.

Csakhogy. Ha ezek a hitelek dőlnek, az ugyanúgy lerántja az ingatlanpiacot. És egyvalamit lássunk. A kormány nem csak választási jófejségből akar segíteni a devizahiteleseken, hanem hogy ne dőljön az ingatlanpiac, ne erősödjön a feketegazdaság, hogy a fogyasztás felpörögjön, mert hosszú távon a hitelre kifizetett zseton fájóan hiányzik a gazdaságból.

csahos 2010.09.15. 10:32:09

Eberek!
A devizahitelesekkel a Fidesz sem foglakozik!
Csak beszél róla.
Állami statisztálás mellett húzták a lakosság, akkor még keresőképes kisebbségét a csőbe, vagy hagyták behúzni.
Az adófizetők olyan kevesen vannak, hogy nem számítanak potenciális választónak, tehát?
A devizahiteleseknek egy részének, sosem került a tulajdonába az ingatlan, mégis előre ki kellett fizetni az illetéket.
Valaki számolja már ki, hogy hány hiteles hány milliárdot fizetett ki az államnak, a teljes vételár után.

johevi 2010.09.15. 10:32:11

Devizahiteles vagyok, nem akkora hitelt vettem fel, aminek törlesztőrészlete a havi fizetésem 120%-a, nem 5 szobás házat vettem "csak" 3 szobásat. Hagyjanak békén, én - ha nehezebben is, de - tudom fizetni a részleteket. Vagy ha a sok túlvállalót segytik, segítsenek engem is...

Pipas 2010.09.15. 10:33:06

@Logged In: Ha annyira tudtad, hogy fel fog menni a frank, akkor miért nem kerested dagadtra magadat vele? Nem tudtál te semmit b+, neked is csak utólag nagy a szád.

isti77 2010.09.15. 10:37:10

"Valószínűleg sosem tudjuk meg, hogy a Fidesz akkor is ennyit foglalkozna-e a deviza alapú lakáshitelesekkel, ha nem lenne választási kampány."

Dehogynem. Ne aggódj, 3 hét múlva megtudjuk. Nem jósolok sok jót nekik. Mármint a devizahiteleseknek.

Kivlov 2010.09.15. 10:37:14

@Logged In:
aha. Csakhogy CHF-ben törleszteni most ért kb ugyanoda, mintha Ft-ban vette volna fel akkor.
Parasztnak azon kellett volna elgondolkodnia, hogy a bevételéhez viszonyítva ne vállalja túl a törlesztést. Pláne 20 éves távlatokban.

stuccer (törölt) 2010.09.15. 10:37:26

1. amikről beszélünk, azok KÖLCSÖNÖK, nem pedig HITELEK. mindenki devizahitelről regél, pedig ezek technikailag kölcsönök.
2. azt mindenki elfelejti megemlíteni a devizakölcsönökről szóló cikkjeiben, hogy a mindenkori kormány volt a felelős (ide tartozik már az első Viktorkormány is, meg a szocik is) a devizakölcsönök elharapódzásáért. ugyanis a deviza csak azért tudott ilyen vonzó lenni, mert a forint szar volt. viktorék elbaszták anno az egészet a lakástámogatási rendszerrel, mely kvázi erőszakosan tolta az ügyfelek arcába az olcsónak tűnő, de valójában az államnak évente most per pillanat (mondom mégegyszer ÉVENTE) 240 milliárdjába kerülő kölcsönöket, ugyanis ekkora összeget fizet ki évente állambácsi a jelzáloglevél- illetve a kiegészítő kamattámogatott hitelek után a kereskedelmi bankoknak. legalább még kb 20(!!) évig.
ahelyett, hogy egy felelős gazdaságpolitikával olyan helyzetet tudtak volna teremteni (nem csak viktorék, a szocik is), amiben a PIACI forintkölcsönök is versenyképes, vállalható törlesztést jelentettek volna, mesterségesen létrehoztak egy termékcsoportot, ami nem láthatóan, rejtetten de iszonyat drága volt.
kiváló példa csehország, ahol mindenki koronában van eladósodva. és miért? mert a kerbankok olcsón tudtak a piacról koronához jutni (nem mesterséges állami forrásból!), így eszükbe sem jutott mindenféle egzotikus devizákkal dobálózni.
és kérdezem, ki volt az, ki engedhette meg magának azt anno, amikor 1 millió forint törlesztése deviza alapon 17 ezer volt monjduk 10 évre, forint alapon meg 40 ezer, hogy a forintot választja? a mostani események tükrében persze már egyértelmű, de AKKOR?

Kivlov 2010.09.15. 10:39:51

@johevi:
Erről van szó! Én is ojróhiteles vagyok, de nem sírok.
Ellenben a devizahitelnek kockázata van/volt/lesz! Kvázi, mint a tőzsdén, kockáztatod a pénzed az árfolyamok alakulása miatt.
Akkor segítsük ki azokat is, akik buktak a tőzsdén a válság miatt. Na???

Logged In 2010.09.15. 10:40:12

@Pipas:

beteg vagy... én honnan tudtam volna.. nem is érdekelt de nem is irtam ilyet hogy én tudtam.....

tommybravo 2010.09.15. 10:40:54

@ninimimi: 'A bank bírálta el ugyebár, hogy milyen konstrukcióban ad hitelt. "Valamiért" svájci frankban adták... '

Hát itt valaki átver valakit, merthogy az a hitelkérelemben egy ikszelendő kocka volt, hogy a kedves hitelfelvevő miben kéri az összeget. És igen, szinte mindenki chf-ben kérte, mert forintban kétszer annyi lett volna a törlesztő.

phaszfej 2010.09.15. 10:45:00

Aki hitelt vesz fül, az az életét adja el. Barmok. Tudtok nyuodtan aludni?

Logged In 2010.09.15. 10:45:41

@Kivlov:

nem jól látod... parasztnak nem dolga gondolkozni... ő fizet bakker.. és ő a parszt... akinek ezt előre látni kell és figyelmeztetni a parsztot az a csilivili közgazdász végzettségű ingyenélő banda... a parasztnak nem dolga tudni a tv működését... ő csak nézni akarja...

a másik meg hogy nme a parszt tehet az árfolyamingadozásról... ő tegnap is ugyanazt a munkát végezte mint egy éve és ugyanannyi pénzt kapott érte... csak a törlesztője folyamatosan nő olyan dolgok miatt ami nem kézzelfogható...

Dr. No 2010.09.15. 10:46:24

"tartós fizetésképtelenség esetén nincs se büntetőkamat, se más extra költség" - ez komoly? Jobban megéri bejelenteni a fizetésképtelenséget, mint mindent megtenni az elkerülésére.

Most olvastam, hogy az analóg "védett fogyasztó" státus - amit az örökösödési illeték eltörlésével egyidejűleg vezettek be - igencsak visszafelé sült el. Őket sem lehet télen kilakoltatni, erre be is szüntették a fizetést. Így aztán a kilakoltatási moratórium alatt olyan hátraléka gyűlt fel mindnek - jellemzően 6-800 e között mozog a kumulált öszeg - amit már teljesen reménytelen kifizetniük. A korábbi 80-100 ezres úszásaikat ők is tudták kezelni meg a szolgáltatók is. Most már a szociológusok és a szociális munkások is szidják a rendszert, és azt mondják, egyáltalán nem kellett volna bevezetni a védett fogyasztó intézményét, vagy legalábbis nem így. (Pedig honnan jött az ötlet?)

Itt a friss példa, erre ugyanezt akarjuk eljátszani a devizahitel frontján is, még nagyobb tétekkel?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.09.15. 10:47:41

"A nyolc pont célcsoportja körülbelül az a réteg, akiket az első, önmagát még polgárinak nevező Orbán-kormány lakáshoz juttatott."

Ez hülyeség. Az első, önmagát még polgárinak nevező Orbán-kormány a kamattámogatásos forinthiteleket nyomta, amikor még az LTV arány legfeljebb 50% volt. Ezeknek a hiteleknek a nagy részével ma nincs gond.

A gond a fellazulás alatt (2004 után) folyósított támogatás nélküli forint és deviza hitelekkel van, ahol 70%+ LTV mellett folyósítottak.

A mondatból csak annyi az igaz, hogy a nyolc pont célcsoportja a Fidesz célcsoportja, mivel mindenki a Fidesz célcsoportja.

stuccer (törölt) 2010.09.15. 10:48:23

@ninimimi: továbbá forint alapon a magas törlesztőrészlet miatt baromira sokkal kevesebb hitelt tudtak volna felvenni anno az ügyfelek. kb pont annyit, amennyit most engednek a bankok.

maradjunk annyiban, hogy ebben a nagy egymásramutogatósdiban a helyzet az, hogy a bankok, a lakosság és a kormány is nyakig benne van a maga részével, és mindegyik szív mint a torkosborz, ezért azért amazért. a lakosság azért mert a gatyáját is kifizeti most a törlesztésre, a bankok azért mert minden lóvét provízionálásra kell költeniük, plusz az NPL-ek az égbe szaladnak, a kormány meg azért mert óriási erőforrásokat köt le az egész hercrehurca.
a baj mostmár megtörtént, a cél a kárminimalizálás lehet.

azoknak meg akik fennhangon fröcsögnek és anyáznak, hogy az ő adójukból ne legyenek a devizások megmentve, üzenem, hogy én meg azt szeretném, hogy az én adómból a mentő ki ne menjen hozzájuk, mert semmi közöm ahhoz, ha neki van valami baja.

vagy esetleg állhatna mindenki úgy a dologhoz, hogy egy (1, azaz közös) társadalomban, országban élünk, és nem rinyálunk, ha embertársaink megmentéséről van szó. mert ki tudja, hogy mikor kerül saját maga olyan helyzetbe, amikor arra van szüksége, más segítsen neki. akár az adóforintjaiból is.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.15. 10:49:13

@Leonard Zelig:
Nem úgy értve.
Természetesen Djurtschan őfőhazudósságára gondoltam.

Artie 2010.09.15. 10:49:39

@is: Meglepődsz? Ez az ország a kommunizmust sírja vissza, csak nem szabad így hívni, mert akkor ellenszenves leszel.

A "legkommunistább" párt már régóta a fidesz. Úgy 1993-től kezdve. Amikor még ők követelték leghangosabban a megszorításokat (1994 ősze), aztán a legnagyobb pofával szidták a Bokrost 95 márciusában, hogy ez így hogy.

stuccer (törölt) 2010.09.15. 10:50:23

@Kettes: "Ez hülyeség. Az első, önmagát még polgárinak nevező Orbán-kormány a kamattámogatásos forinthiteleket nyomta, amikor még az LTV arány legfeljebb 50% volt. Ezeknek a hiteleknek a nagy részével ma nincs gond. "

mondhatni csak annyi hogy eszméletlen sokba kerülnek évente. többe, mint a nemfizetés okozta veszteség.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.15. 10:52:48

Meg merem kockáztatni konteó szinten, hogy Gyurcsánynak eleve megéri még pénzt is fektetni abba, hogy most Orbán ideje alatt szívjanak a devizahitelesek és lent tartsa a Ft-ot a béka segge alatt.

georg 48 2010.09.15. 10:52:48

Szóval, én sem tartom magam felelőtlennek! Sőt, átbasztak.
Elmesélem röviden.
Volt egy vidéki házunk, Pestre akartunk költözni 3 éve.
Találtunk a vidékire vevőt, a pestit leelőlegeztük. Nem sok kölcsönt akartunk felvenni, mert volt ugyan alaptőkénk, de gondoltuk tartalékoljuk. 3-4 milláról lett volna szó. Az illető bank ügyintézője heteken ár rágta a fülünket, higgyük el, a legtutibb most a CHF! Csak is ebben szaban felvenni hitelt. Nem és ismétlem,nem akartuk!!!!! Addig húzta a rohadék az időt, mígnem kifutottunk majdnem az időből. Az eladó már fenyegetett, hogy visszalép és úszik a foglaló. Egy nappal a határidő alőtt egyeztünk bele a devizába! Rá is basztunk. Tehát, nem akartuk, bepeliztak. Méghozzá a szemét bank!!!!!!
Egy valamiről viszont nem beszél senki. Most baszogatják a Fideszt, pedig nem most baszott be!
Kb. két évvel ezelőtt ugrott meg a havi törl. részlet. Majd a duplájára! Mindennel magyarázta gyönyörű kormányunk, a bankok még a wc-s néni fizetését is bekalkulálták, de az érdekes az, hogy amikor rendeződtek a viszonyok, nem ment vissza eredeti állapotára. Emlékezzünk rá !!!!!!!!!

Cserépke 2010.09.15. 10:54:04

@A Galaxis Elnöke: Éppen ez a helyzet velem is és maximálisan egyetértek a véleményeddel.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.09.15. 10:55:17

Emlékszem, a `90-es években nem nagyon vett föl senki bankhitelt építkezéshez, lakásvásárláshoz. Azt a kevés hitelt, amit kiegészítésképpen fölvett valaki, általában az OTP-től kérte, ilyesfajta hitelezéssel szerintem más nem is nagyon foglalkozott akkoriban. Bekértek minden keresetigazolást, és nem nagyon adtak olyan hitelt, aminek a törlesztőrészlete a havi nettó bevétel 10-15 %-át meghaladta volna. Az az érzésem, hogy a bankok ettől a gyakorlattól jócskán eltértek. Az ő kezükben volt pedig a döntés, hogy nettó 250 családi bevételre jóváhagynak-e olyan kölcsönt, aminek részlete mondjuk havi 100 e.

stuccer (törölt) 2010.09.15. 10:56:29

@Cserépke: átbaszott a szemét bank? arról miért nem regélsz, hogy CHF helyett miben vetted volna fel a kölcsönt?

Cserépke 2010.09.15. 10:56:43

@phaszfej: Köszi az általánosítást! A név kötelez...

karlitoszka 2010.09.15. 10:58:14

anyád a heroinista.

és igen, a magyar öröklakást akar, hogy legyen mit továbbadni az utódainak, a zsidó meg azt hogy minden lakás az ő tulajdonában legyen a magyar meg fizessen neki hogy lakhat.
és a gyerekei is fizessenek neki ugyanazért a lakásért lakbért, ne örököljenek semmit maximum adósságot.

az utóbbit már majdnem el is érték, hiszen nem tetszett a zsidónak hogy a magyarnak lakástulajdona lehet, ezért elkezdett spekulálni és átverni a népet, belengette az olcsó hitel igéretet hogy aztán a többszörösét verje rá a mit sem sejtő magyarra.

Cserépke 2010.09.15. 10:58:32

@stuccer: Nem vágott át. Fizetek rendesen és nem kesergek. Én csak CHF-ben tudtam felvenni, más szóba sem jöhetett. Nem értem az agressziód okát.

karlitoszka 2010.09.15. 10:59:07

ja és érdekes, az nagyon tud fájni egyeseknek hogy a bajba jutott devizahiteleseket az adófizetők pénzén kellene megsegíteni, de az nem érdekli őket hogy az adófizetők pénzén élősködnek a politikusbűnözők és a léhűtő parazita bűnöző cigányok.

Google 2010.09.15. 10:59:19

@is:
Tudjuk, értjük, minden rossz Orbántól jön, igaz, a devizahitelezés nem alattuk járatódott maximumra, hanem a Szakértők kormányzása alatt, de ki ne tudná ezt? Valamint azt: abban az időben éppen a hitelfelvétel, a belőle adódó mozgás adta a gazdaság savát-borsát. Enélkül összedőlt volna a patyomkin-"nagy a jólét".
De üsse kő, már más bajok vannak itt; hogyan képzelhető el az, hogy valaki annak az összegnek, amit felvett, a dupláját fizetheti vissza, a dolgok jelen állása szerint , válság és csökkenő gazdaság keretei között? Legyen bár vállalkozó, önkormányzat, vagy egyszerű lakos. Nemcsak annyi történt, hogy a frank drágult -minden más valutához képest is - hanem a kamatokat is emelték ezzel párhuzamosan a bankok, ezenkívül büntetőkamattal is megkínálták az áldozatokat, ha azok nem időben fizettek. Aki nem tud fizetni, azt jó ha meg is büntetik, van rá pénze úgyis!
Valósággal kifacsarták azt, aki hozzájuk folyamodott, és akinek forintot nem is adhattak volna, mert miből ?, és az nekik nem is lett volna akkora bolt.
Szóval lehet heroinistáknak nevezni azokat, akik a családjuknak szerettek volna egy kis teret, lehet félrenézni és legyinteni, de azzal, hogy legalább egy millió ember problémáját lesajnáljuk, kizárva őket az életből -mert a számlák fizetésén kívül mi marad még nekik? - saját magunkat is lennebb nyomjuk a katyvaszba. Nem hinném, hogy azok vették fel a hiteleket elsősorban, akik nem rendelkeztek ilyen-olyan fedezettel, vállalkozással, stb. Őket kellene megnyomorítani most?
Ha pedig a bankok léha alakoknak adták a pénzt, hát akkor most vessenek magukra! És imádkozzanak ők is.
És kedves Is, az ellenzék nem felelős azért, amit a kormány általában tesz. De azért, amit most a Fidesznek tennie kell, igenis felelős az MSZP. Még nagyon hosszú ideig lesz az, és hozzá kell szokniuk: ezt fel is fogjuk emlegetni. Mindahányszor, valahányszor.

Világszám 2010.09.15. 11:00:59

@Logged In:
Sajna ez elég pontos hozzászólás. A 60-as években használták a DDT-t növényvédelemre. Aztán kiderült, hogy nem csak a bogarak, de az ember is belehal tőle. Pedig akkor nagy királyság volt, mert szép piros almák nőttek és nem rohadtak el. Ilyen a devizahitel is. Kiderült, hogy nagy szívás az egész. A kormány azonban kezdje úgy a 8 pontot, hogy olyan gazdaságot hozunk létre, amely 200 Ft/frank árfolyamot hoz létre. 170-ben reménykedni naivitás. Van ugye egy urban legend, hogy a fiúk a Fidesz milliárdos adóssága miatt trükköznek az árfolyammal, magyarán shortolnak, aztán ha összejön a lové, akkor leállnak, hiszen a nagyon gyenge Ft a büdzsének sem jó. Kezdem azt mondani, hogy bár legyen így, mert akkor a kezükben van a gyeplő. Félek azonban, hogy nem így van. Tehát na a plazmatv-t akarok mindenáron hiteleseket védjék meg, hanem a lakástulajdonosok számára elengedhetetlen fixközeli árfolyamra törekedjenek. Nekem is van 157-es árfolyamon kocsihitelem, de már csak jövő márciusig!!! 400 ezer van még hátra és 150 ezer árfolyam különbözet, hmm, ki ad fél évre ekkora kamatot?
De ne pánikoljon a bank, kifizetem, legfeljebb közben annak a csávónak a qrva anyját emlegetem, aki szerint kockázatmentes volt 2005-ben frankhitel!

stuccer (törölt) 2010.09.15. 11:01:24

@Cserépke: bocccs! nem neked ment, elnyomtam egyel a válasz erre gombot, mea culpa.

szóval akkor:

@georg 48: átbaszott a szemét bank? arról miért nem regélsz, hogy CHF helyett miben vetted volna fel a kölcsönt?

házisárkány 2010.09.15. 11:03:23

Nem állítom, hogy mindenki, aki devizahitelt vett fel, túlvállalta magát, de álljon itt két példa az ismeretségi körömből. 1.: 45 körüli házaspár, egy 18 és egy 20 éves "gyerekkel", akik ugye várhatóan pár év múlva kirepül(né)nek a családi fészekből. 24 évre vettek fel hitelt egy ikerházfélre, most persze nyögik a részleteket. Nyugdíjas korukig fizethetnek, a fiaik pedig kénytelenek lesznek velük maradni, mivel egy fillér szülői segítségre sem számíthatnak, esélyük sincs önálló otthont teremteni. 2.: 52 éves egyedülálló nő, lánya 20 éves, Angliában dolgozik. A hölgy új építésű háromszobás lakást vásárolt (25 millióért) kb. 4 éve, amikor már szintén várható volt, hogy a lány hamarosan lelép. Most ő is sír, hogy duplájára emelkedett a törlesztő részlete. Egyedül kergetőzik a nagy lakásban. Könyörgöm, minek? Nálunk, a lakótelepen felújított, panelprogramos, vagány házakban 10 millióért már lehet kapni egy másfél szobás, 50 nm-es lakást, ami vígan megfelelne neki. De nem, ő ragaszkodik ahhoz, hogy neki új kell, mert az mégis más. Na igen, egymás szájában vannak a házak, a szembe szomszéd öt méterre, a vakolat már hullik stb.

Azt hiszem, mások is tudnának ilyen példákat sorolni, amikor nem biztos, hogy ésszerű döntést hoztak emberek. Ismétlem: nem mindenkire vonatkozik ez, de úgy gondolom, hogy a 20-25 milliós hiteleket felvevőknek talán be lehetett volna érni szerényebb lakhatással is.

ampelmann 2010.09.15. 11:03:57

A hitelezes, es itt nem csak a lakasvasarlasi, hanem minden egyeb felelotlen (volt?) Magyarorszagon. Mind a felvevo, mind a bank.
Ugyanis a felvevok 90%-nek lovese nincs azt merlegelni mikor felveszi a hitelet hogy azt amikor NEM FOGJA TUDNI majd fizetni mi is lesz. Persze ez kb olyan mint mikor megkerdezik tolem: "sosem hianyzott egy testver?" Honnan tudjam egyke vagyok. De ez sem menti fel oket, mert egyaltalan nem merlegelnek, penzugyekben messze le vagyunk maradva a - itt igen! - fejlett nyugattol.
Maski a bankok. Azok egyertelmuen olyan szinben tuntettek fel a hitlet amivel valaki luxus korulmenyek kozott elhet! NEM ERRE TALALTAK KI EZT! A hitel ALAPJABAN VEVE jo dolog, de csak akkor HA JOL HASZNALJAK!
Nos itt se a bank, se a felvevok 90%-a nem hasznalta jol.

Most meg van a melytorok effektus....

stuccer (törölt) 2010.09.15. 11:04:09

@Google: "Nemcsak annyi történt, hogy a frank drágult -minden más valutához képest is - hanem a kamatokat is emelték ezzel párhuzamosan a bankok, ezenkívül büntetőkamattal is megkínálták az áldozatokat, ha azok nem időben fizettek."

kiváló példája a tudatlanságnak. országkockázat, hallottál már róla? országkockázat miatti forrásfelár, hallottál már róla? ezért maradtak magasan a kamatok, mert a magyar CDS felmászott a mátra tetjére, és ott is maradt, emiatt a hazai bankok csak bazi drágán juthatnak forráshoz, mert kockázatos az ország.

Bell & Sebastian 2010.09.15. 11:04:58

- jogrend visszaállítása
- kitartottak számának csökkentése (álrokkantak, szociális kisebbség)
- rendet vágni az állami alapkezelőknél
- külföldi bankok rekordnyereségét alaposan megsarcolni
- állami újraelosztás mértékének csökkentése
- adósok börtöne a (mondjuk 10M fölött, mindenkinek)

Megjegyzem, a sokadik bankkonszolidáció után ugyan mit várunk? Hát a következőt! Hehe.
Ami sokadszorra fordul elő, az R E N D S Z E R H I B A. Esetleg ha erről nyilatkozna valami hozzáértő?

Úgy is felfogható, nem a részlet sok, hanem a tolvaj (autópályák, metró, közbeszerzés, ...), és ezért sem nőnek a fizetések.
(Picsába végre a sok buzi pályázattal és az azokból ingyenélőkkel, jutalékosokkal, sikerdíjasokkal!)
Azt kell látni, rendőrállam jön, másként: diktatúra, cuclistáknak Viktatúra! Ha tetszik - ha nem, mert megdöglünk. Így, egészen egyszerűen.

Ja, és Simor álljon be a sorba, vagy menjen a búsba! Kulcskérdés, ugyanis.

Cserépke 2010.09.15. 11:05:04

@stuccer: Most, hogy visszaolvastalak, sejtettem, hogy elnyomtál. El van nézve:)).

ampelmann 2010.09.15. 11:06:48

@karlitoszka: de, csak az egy masik poszt lenne...

Világszám 2010.09.15. 11:09:12

@Google: A felejtős mindenségét! Ki a fene szavazta meg azt a bizonyos első 100 napos programot? Nagy baromság volt ez már akkor is. Még egy dolgot szertnék kérni. Nézzétek már vissza a hiányokat az Orbán-kormány alatt. 2000 1,9%, 2001 4,1%, 2002 9,6% ez utóbbit már közösen hozták össze a simulékony Medgyessyvel. Az, hogy komcsik szeretnek hitelből jólétet osztani és közben lenyúlni a közlóvét már ismerjük. Most a Fidesz megmutathatja az ellenkezőjét. Az aggályom csak az, hogy a Fidesz pénzügyminisztere egy bizonyos Járai Zsigmond bőven jegybankelnök volt, amikor elindult frankalapú-hitelt mindenkinek őrület. Ő sem mondta azt, hogy ácsi!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.09.15. 11:09:22

@stuccer: Így van. Ez az egész helyzet, amit a szerző a "történelmileg úgy alakult" fordulattal letud - egyszerűen nem jön ki matematikailag. És tök mindegy, hogy úgy nem jön ki, hogy a költségvetés belerokkan a kamattámogatásba vagy úgy nem jön ki, hogy a családok belerokkannak a részletekbe.

A kamattámogatás és a devizaalapú hitelezés igazából csak elleplezi azt a tényt, hogy a magyar családok többsége hitelképtelen. Csak nem hajlandó tudomást venni róla (a politika bujtogatására), mert lakástulajdon, az kell.

Tíz éve ugatom, hogy ki kell törni abból a társadalmi önképből, hogy csak az számít komoly egzisztenciának, akinek saját lakástulajdona van, és ki kellene alakítani a lakásbérlet hosszú távú, kiszámítható jogi és pénzügyi környezetét.

ninimimi 2010.09.15. 11:10:36

@tommybravo: " a hitelkérelemben egy ikszelendő kocka volt, hogy a kedves hitelfelvevő miben kéri az összeget. És igen, szinte mindenki chf-ben kérte..."

Kipróbáltam, először a forinthitelt "ikszeltem be", de így nem adtak hitelt (se kölcsönt). Tudom, nem volt kötelező felvenni, de ettől még igaz, amit az előbb írtam.

SiKom 2010.09.15. 11:14:32

"Valószínűleg sosem tudjuk meg, hogy a Fidesz akkor is ennyit foglalkozna-e a deviza alapú lakáshitelesekkel, ha nem lenne választási kampány."

Mivel a lakáshitelt felvevők dolgozó, adózó emberek, és a Fidesz szavazóbázisának is egy jó részét alkotják, ezért igen, foglalkozna.

Az a 100 ezer jelzáloghiteles, aki több, mint 3 hónapja nem fizet, már április végén SEM fizetett! Tehát még az MSZP kormány alatt összejött a 100 ezer nem fizető család.

Másrészt amíg a CHF/HUF 280 Ft alatt van, addig a devizahitelesek nyerőben vannak.

tommybravo 2010.09.15. 11:15:52

@ninimimi: És pont azért nem adtak, mert forintban már akkor is kétszer akkora lett volna a törlesztő, amit még az (egyébként nyilván) felelőtlenül hitelező bank sem akart bevállalni. Esetleg összevethetnéd, hogy most mennyit fizetsz a frank hiteled után és mennyit fizetnél, ha akkor forintban adósodsz el. Valamelyikünk meglepődne...

világoszöld 2010.09.15. 11:18:01

Lassan mondom, hogy mindenki értse: Nekünk pillanatnyilag nem érdekünk az erős forint, mi is devizában vagyunk eladósodva, ha felfuttatjuk az exportot, amire most nagy a lehetőség, dübörög az agrárexport, pozitiv a külker. mérlegünk, na akkor lehetőségünk van a devizahiteleinket devizában visszafizetni. Nagyon jól tudjuk, hogy cca 1,5 mio szavazópolgárunkat ez mélyen érinti, na azon vagyunk, hogy nekik pozitiv jővőképet mutassunk. Hogy mi lesz belőle?? Majd a jővő eldönti, csak legyünk túl okt.3-án.

Megmondó1 2010.09.15. 11:19:15

Kedveseim!
Van néhány költői kérdésem: kérem, alább megválaszolását!
- hol van az megírva, hogy a 20-25 éves gyereknek 3 milliós autóra van szüksége? Nálunk ugyanis az autohitelek 40%-át(!) ez a korcsoport teszi ki, akik egyébként otthon élnek, és első fizetésük nagyrészét erre költik. Kaját meg már az anyjuk fizeti, mert arra már nem futja.
- hol van az megírva, hogy a proli családnak a luxuslakóparki házra hitelt kell adni? mikor meglátom a vízfejű, bunkó férjet, a primitív feleséget, akikről nem nézem ki, hogy állandó munkával rendelkznek, azt pláne nem, hogy keresnek ketten együtt 200 e ft-ot. ezeknek minek adnak 25-30 milliós hitelt?
- miért kell sajnálni azt a szintén proli családot, amelyik tolja ki az electroworldben a 600 ezres Sony Braviat, majd rögtön megy az áruhitel-részlegre? a férfinek nincs értelmiségi melója, a feleség 2 poronytot húz maga után, a 3. meg a hasában. ránéztek és látjátok, hogy a büdös életbe nem tudják visszafizetni. amúgy ez egy pszichológiai dolog is: aki otthonra házimozit vesz, abból nem nézem ki, hogy sokat dolgozik: az az ember otthon fetreng kb. egész nap miután 4-kor leteszi a cerkát vmi nyugdíjas-melóban.

az a tapasztalatom, hogy egytől-egyig azoknak a primitív, bunkó embereknek vannak hitelgondjaik, akik munkanélküliként pl. nyaralásra, meg karácsonyi ajándékra személyi hitelt vesznek fel, meg az előbbiek.

Butabi 2010.09.15. 11:23:56

A sok nagyokostól had kérdezzem meg, hogy ebből a nyolc pontból, melyik kerül pénzébe az államnak, és mennyibe fájhat.

Csak, hogy valaki tudja e, hogy miről beszélünk.

szaszalino 2010.09.15. 11:28:33

…hát igen.
Magyarországon több a bank, és pénzügyi szolgáltató, mint ahány átlagos középkategóriás cég van.
Pénz pedig nincs, illetve van, csak kevés, és mostanság a bankba viszik az emberek, nem boltba, ja és nem megtakarítási célból, hanem hitelt fizetni. Gyakorlatilag a bérek vagy stagnálnak, vagy lefaragták, persze hogy a visszafizetéssel is baj van így. Normális józanésszel, mindenki gondolhatta jogosan, amit hitelfelvételkor elbírt akkor a bére, rosszabb csak nem lesz a fizetése, és talán növekedni is fogunk, és ha esetleg növekszik a kamat, meg az árfolyam, akkor is még jól járok. Gondoltam én… Példa sem volt még rá, az elmúlt 20 évben, hogy ha szarul is vagyunk fizetve, hogy ne emelkedne valamit az ember fizetése. Nekem két év alatt elérte a 60ezeret a fizetésem csökkenése. 2008-ban kevesebb munkával, 220-240ezret kerestem, most sem kevés, mondanák sokan az a 150-160ezer amit most is keresek. Ez igaz is lenne, csak azt nem kalkuláltam bele, hogy több munkáért kevesebbet viszek majd haza két év múlva. Tehát, kevesebbet kapok 60ezerrel, megnőtt a törlesztőm 27ezerrel, drágábban élünk havonta kb.14-16ezerrel, ezt pedig így nem lehetett előre látni. Nekem egy okos ember se mondja azt, hogy ha felveszek egy hitelt, akkor még kétszer annyit tartalékoljak a hitelem kompenzálására majd, és ne felelőtlenkedjek. Mert ha esetleg akkor lett volna annyi pénzem még pluszba, akkor még nagyon hitele sem lett volna szükségem
A devizahitelekkel sem lenne semmi baj, ha arányaiban így növekedne a bére a parasztnak. A pénzt elviszi az országból az itt lévő cégek zöme, a bankok is elteszik,a gazdaságban nem generálódik fogyasztás, igaz sírtak a bankadó miatt a bankok, de a végén mit mondtak, mégis csak tudnak fizetni, ha fogcsikorgatva is.
De kérdezem én!
Miből??? (mert van miből)

Google 2010.09.15. 11:29:29

@stuccer:

Ha országkockázat, akkor te hallottál Gyurcsányról? Én igen, és az ő számlájára írom ezt az egész mizériát. Az oroszlánrészét egészen biztosan. Aki azt mondta, hogy el lehet ebből az országból menni, gondolod, azt érdekelte, hogy eladósodik a nép, ha neki ebből haszna volt? Összekeverte az ország pénzügyeit a ker.bankok, multik pénzügyeivel, azok most azt sem tudják, hogyan jussanak pénzhez, kell az a kamat, igen, igen.
Az ő túszai vagyunk valamennyien, tőle eredezik nagy része a nyomorúságainknak. Ahogy Karrde mondja: neki megéri, hogy Orbán alatt se javuljon a helyzetünk. Állandóan szembeállítani akarja a zembereket: nekünk van Kocsis Imrénk, nekik van Wass Albertjük , ugye, Gyurcsány úr, ez most a fontos?
Nálam nem ér célba, nekem egyetlen baloldali nem az ellenségem. Nem is akarom a szomszédba átdobni a sz*rt!

georg 48 2010.09.15. 11:30:52

@stuccer:
Kemény HUF-ban.
Mindezt, csak azért regéltem el, hogy nem mindenki ragaszkodott a deviza hitelhez!
Egyébként picinyem, csak megsúgom, hogy fizetem rendesen, nem is csinálom a műbalhét, mert tudomásul veszem, én akartam felvenni, nem ugrálnom és pofáznom kell, hanem perkálni.
Remélem értve vagyok.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.09.15. 11:32:39

@ampelmann: "De ez sem menti fel oket, mert egyaltalan nem merlegelnek, penzugyekben messze le vagyunk maradva a - itt igen! - fejlett nyugattol. "

Hát, egy időben minden értelmesebb magyar paraszt tudta, hogy hitelt soha nem szabad felvenni, csak akkor, ha a legrosszabb esetben, betegség vagy más baj idején is megvan rá a fedezet - és lehetőleg még akkor sem. A harmincas években ezt alaposan megtanulták, van aki a más kárán, és van aki a sajátján. A nagyszüleim ezt elég sokszor és elég érthetően elmondták nekem még akkor, amikor csak zsebpénzként ismerkedtem a pénzzel. Meséltek pár szörnyű, Móricz tollára való történetet kilakoltatásokról, végrehajtókról és öngyilkosságokról, na. :)

Most ki-ki megtanulja újra. A trógerekért nem volna kár, de sajnos nagyon sokan úgy is megszenvedik, hogy előre terveztek, csak nem voltak elég gyanakvók vagy elég pesszimisták. Nekik talán egy értelmes átütemezési programot kellene összeállítani, nem a fizetési fegyelmet rontó és a jó adósokkal szemben diszkriminatív kilakoltatási moratóriumot.

Valaki1 (törölt) 2010.09.15. 11:34:14

október 3.-a után simán kiderül minden...

Valaki1 (törölt) 2010.09.15. 11:35:04

@Valaki1: én arra leszek veszettül kiváncsi ha esetleg nem lesz fideszes többség az önkormikban akkor mi lesz?

guttenberg 2010.09.15. 11:35:15

Csak azt az egyet nem értem, hogy a nagyrabecsült magyarország összes idióta pénzügyi gurujának beleértve Zöld-Kék-Vörös-Narancs színűeket, mi a búbánatért nem jutott eszébe, hogy az "felelőtlen" "tudatlan" "vízfejű" nép fölvenné forintban is, ha nem 11-18% lenne a kamat, hanem pl: 6% . A sok hülye hitelfelvevő telesz...-ná/ta volna bankok bukszáját pénzel! De ez nem kellett a gazdaságiszakértőnagytudásúmindenkinélliberálisabbpiacmajdmegoldjamagától bankos-gazdaságtalpraállító-polotikus gárdának!
SiKom-nak igaza van! Még most is olcsóbb a hitelemet CHF-ben törleszteni, mintha forintban vettem volna föl

Téglagyári Megálló 2010.09.15. 11:37:01

@elGabor:

"Neither a borrower nor a lender be"

Origin

From Shakespeare's Hamlet, 1602:

LORD POLONIUS:
Neither a borrower nor a lender be;
For loan oft loses both itself and friend,
And borrowing dulls the edge of husbandry.

Téglagyári Megálló 2010.09.15. 11:37:57

@guttenberg:

A forintkamat megmutatja, hogy a bankok valójában mit gondolnak a forintról.

Megmondó1 2010.09.15. 11:39:20

Ez sajnos nem politika kérdése:
a magyar emberek gyermeki szinten élnek, gondolkoznak - ez köztudott európában.
a magyar ember megszokta, hogy az állam mindig ott volt a háta mögött, és ez a rendszerváltással sem változott.
most esély lenne, hogy végre FELNŐTTÉ váljon a társadalom: ha végre látnák az emberek a tv-ben, hogy családokat kilakoltatnak, emberek öngyilkosok lesznek, akkor mindenki egyszer és mindenkorra felnőne, mert megtanulná, hogy az állam nem fog segíteni! ez kellene végre: egy felnőtté válás!
dehát a fidesz továbbra is csak gyermeki szinten tartja a népet azzal, hogy megint beígéri, hogy nyugi, fizetünk helyetted is....és a magyar mese megy tovább: egy újabb felelőtlen, gerinctelen generáció nő fel....

ampelmann 2010.09.15. 11:39:56

@elGabor: Sajnos nem az a generacio uralja az orszagot akik Neked megtanitottak ezeket. Es az a jozan paraszti esz ami tudta, nah azt szepen kiolte a 20. szazad masodik fele.

Megmondó1 2010.09.15. 11:41:17

ti nagyon ostobák vagytok:
azért devizában adják a hiteleket, mert nincs annyi forintmennyiség, amit a mohó hitelfelvevőket kielégítette volna. ezt itt egyik hozzászólásban sem látom. ti nagyon sötétek vagytok:)

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2010.09.15. 11:41:41

a fidesz igéretének hatására, már az sem fizet, aki tudna. pedig a végén valakinek fizetnie kell.

MickthePick 2010.09.15. 11:42:43

@Pipas: nem igazán fogtad fel, miről ír :)

Google 2010.09.15. 11:44:40

@stuccer:

Tudod, még arra lennék kíváncsi, ha ezeknek a ker.bankoknak felajánlaná az állam, hogy átveszi tőlük a hiteleket, belemennének-e?
Nem nekik kell felhajtani izzadságos munkával a forrásfelárat, nem őket érinti az országkockázat, úgy jó lenne nekik -kérdezem.

szaszalino 2010.09.15. 11:46:09

@Megmondó1:
Te egy hülye fasz vagy!
Azért vesz fel hitelt az ember, mert nincs pénze.
Ha lenne, minek vene fel bárki is, bár egy átlagos németeknek, 250 ezer eurós hitele van, általában...

ampelmann 2010.09.15. 11:46:16

@Megmondó1: Igazad van, osztom a velemenyed. Errol irtam hogy felelotlenek a bankok is hiszen orrba szajjba adtak mindenkinek, most meg remeg a pofajuk hogy a kormany intezkedesei nem jok. Hat tetszettek volna felelosegteljesebben mukodni, lakossagi hitelezesi oldalon!
Basszus, 4 evet huztam le ott, tudnek meselni errol torteneteket...

Aron M 2010.09.15. 11:47:44

@Elpet: mellébeszélsz testvér.

Mindezek mellé még meg kéne nézni a devizahitelek kamatának és kezelési költségének átlagos növekedését is, ez 2005 óta több mint 100%-os volt. Ez semmivel sem indokolható, a törvény betűje szerint a "jó erkölcsbe ütközik" - ha lenne tökös bíróság, amely merészelne ilyen ítéletet hozni.

Megmondó1 2010.09.15. 11:48:04

@ampelmann:
végre egy értelmes ember! ritka, mint a fehér holló ebben az országban.

Kivlov 2010.09.15. 11:51:22

@Logged In:
Igazad van. a parasztnak nem dolga gondolkozni. Neki az a dolga, hogy fizessen! Akkor mit sír? Ne variáljon, fizessen…

Megmondó1 2010.09.15. 11:51:30

@szaszalino:
nem a hitelfelvétellel van gond, hanem a MÉRTÉKEKRŐL, te nagyokos: azokról a jelenségekről, amiket írtam.
egy normális fizetéssel rendelkező család, egy normális lakásra felvett hitelét képes törleszteni.
A bebukott hitelfelvevők egytől-egyig primitív, mohó emberek, akik sokkal nagyobb autóra, sokkal nagyobb lakásra vettek fel hitelt, mint ami az ő kategórájukra ajánlott. ezenfelül: felvettek hitelt házimozira, nyaralásra? minek? anélkül nem tud élni a büdös prolija?

ampelmann 2010.09.15. 11:53:02

@szaszalino: hat azert ez elegge egy leegyszerusitett indok. En vettem fel hitelt nem egyet (igaz aruvasarlasit) de volt megtakaritasom is mellette. Inkabb fizettem ki 10 reszletben 55ezret mint egyszrre es tudtam hogy 0% kamatot fogok fizetni ra. Igy is lett.
Sot volt hogy aprobb kamatot is fizettem masikra, de a megtakaritasom fialt szepen es meg biztonsagban is tudhattam magam mert tudtam fizetni (kenyelmesen!) a hitelem torlesztoreszletet.
Hitelt felvenni nem csak akkor lehet ha nincs penzed. Kerdes hogy mennyire tudod jol es okosan hasznalni!
De faszsagra, hazimozira meg mobilra hitelt... neverever!

karlitoszka 2010.09.15. 11:54:40

@Megmondó1:
most esély lenne, hogy végre FELNŐTTÉ váljon a társadalom: ha végre látnák az emberek a tv-ben, hogy bankárokat kilakoltatnak, politikusok öngyilkosok lesznek, akkor mindenki egyszer és mindenkorra felnőne, mert megtanulná, hogy az állam nem fog többé hagyni lopni meg élősködni! ez kellene végre: egy felnőtté válás!

Megmondó1 2010.09.15. 11:54:47

@Aron M:
ha egy ember akkora hitelt vesz fel, ami rá van szabva, akkor az árfolyammozgások miatti törlesztő-mozgás a toleranciküszöb alatt van.
ez az egész hitelmizéria csak és kizárólag olyan embereket sújt, akik pengeélen táncolva élték eddig is nyomorult életüket.
ezt fogjátok fel végre!

szaszalino 2010.09.15. 11:56:29

@Megmondó1:
Ez baromság.
Van ilyen is, de nem ez a jellemző.
...de ezzel az osztrák is így van velünk.
Magyar=Cigány
Tehát, nem csak mohóságból vettek fel hitelt, én sem.

pannonfunk 2010.09.15. 11:57:05

@világoszöld: Ott a pont. Olvastam olyanról, hogy 290 FT/Euro lenne a legjobb a gazdaság számára, mert ez húzná az exportot, nem lenne jelentős hatása még az inflációra és a devizásokat sem vágná haza. Csak amikor az az elemzés készült, az akkori Euro/CHF árfolyam mellett a 290 Ft/Euro az 193 Ft/CHF lett volna. Az, hogy most a CHF nem 193 Ft hanem 220 felett van, annak köszönhető, hogy a CHF annyir erősödött az Eurohoz viszonyítva.

karlitoszka 2010.09.15. 11:57:18

@Megmondó1: te meg azt fogd fel végre hogy egy gusztustalan patkány idióta vagy akinek mindenki szarik a fejére és arra hogy szerinted csak a proli cigány küzd a törlesztésekkel.

Megmondó1 2010.09.15. 12:00:08

@karlitoszka:
te tipikusan egy ilyen gyermeki lelkületű, felelőtlen ember vagy.
ahhoz már nagyon butának kell lenni, hogy az egész hitel-mizériát a bankárok üzelmeinek, nagy fizetésének tudod be.
a cipőfűződet ki szokta bekötni?
sok sikert az élethez!

Megmondó1 2010.09.15. 12:01:16

@szaszalino:
nem így van! ausztriában és nyugatabbra van kultúrája a hitelfelvételnek.
Addig nyújtózkodnak amíg a takaró ér.

Falusi (törölt) 2010.09.15. 12:02:15

engem ne mentsen meg senki. én sem mentek meg senkit. egyszerű.

Megmondó1 2010.09.15. 12:02:43

@karlitoszka:
a cigány szót nem is használtam.
a többi igaz.
a lényeg: nem arra az emberre értettem, aki hitelt vesz fel (énis készülök felvenni), hanem akik mohón felvesznek olyan hiteleket olyan szolgáltatásokért, ami nem az ő szintjük!

ampelmann 2010.09.15. 12:03:36

@Megmondó1: koszi :) ha még nem is az orszagban, de majd oktobertol már megint.
Amikor az ember (BKV ellenor - no offense!) probalta beadni hitelkerelmet es latszott a munkaltatoi igazolasan hogy mar van a fizuja 33%-ban (indoklas: APEH adotartozas) persze elmondtam neki hogy nem fog menni. Aztan elmondta nekem hogy most akarnak osszehazasodni es arra kellene 300-400 ezert ft. Nem lehetne-e esetleg megprobalni megis... Mondtam nem. Viszlat.
Buták. Ennyi.

Bell & Sebastian 2010.09.15. 12:06:55

Kurvára csalódott vagyok, hogy egy kósza vállalkozó sem jár erre, aki elmesélné, hogyan hasalt el, többek között a kényszerből felvett hitelével. Pedig több tízezren vannak, akiket jól megszopattak, amikor kitört a balhé. A legnagyobb szükségben szépen kifarol mögülük a bankjuk.

A beragadt hitelek többsége olyan hitel, amit kényszerből váltottak át fogyasztásira, nem említve a befuccsolt Széchenyi -kártyákat! Hitelspirál, az ismerős?

Nagy tévedés, hogy itt csak lapostévé-suzuki-öröklakás -habzsoló sikhülye prolikról van szó!
Ne a jéghegy csúcsáról pofázzunk!

A nem létező leszámítolás és az ordas-farkas MEHIB szóba se került idáig, szart se' ér a vita, ködszurkálás csak.

szaszalino 2010.09.15. 12:08:50

@Megmondó1:
szólj má' be a cégemhez, (adok telefonszámot is) hogy a fizetésem amit csökkentettek 60 ropival, az most már jól jönne, mert a takaróm elég hosszú volt, csak lefogták a kezem lábam és a takaróm elvágták, és most már jó lenne ha visszavarrnák.
...baromarcú idióta!
El sem tudod képzelni mi jelent ez, hogy ha elveszik tőled, ami legalább már volt, akkor baszhatod te az anyádat is az okoskodással.

SandWitch 2010.09.15. 12:09:16

Nekem is van devizahitelem, többet dolgozom, fizetem. Megköszönném, ha valaki elárulná nekem, hogy miért nem fizethetem CHF-ben????? Mert a bank kerek-perec visszautasít, ha odamegyek frankkal és törleszteni akarok.
Talán ez is a megsegítés egyik módja lehetne, hogy lehetővé tegyék azoknak, akik tudnának fizetni, hogy ha már frankban vették fel a hitelt, akkor frankban is törlesszenek.

szaszalino 2010.09.15. 12:09:37

@Falusi:
engem se mentsen meg senki, csak fizessenek meg.

csoko20 2010.09.15. 12:10:25

Ahogy mondani szokták: a zsidó a vásárba menet gondolkodik, a magyar meg a vásárból jövet.

Most, hogy az árfolyamokkal együtt az indulatok is elszabadultak, kis hazánk hirtelen 10 millió deviza-, és hitel szakértő otthona lett, a 10 millió szövetségi kapitány mellett :)

Lehet Gyurcsányozni, Orbánozni meg világbazdmegezni, pedig csak egy zsebszámológép kellett volna 2-3 éve...

bande\' · http://kardigan.blog.hu 2010.09.15. 12:12:15

Persze szemét bankok, szegény devizahitelesek de valamit mindenki elfelejt.
Amikor kb. 3 éve felvettük a (deviza)hitelünket a forinthitel ugyanekkora összegre kb.2x annyi lett volna.
Az már a mi saját dolgunk, hogy pont az árfolyam+ egyéb dolgok miatt addig vállaltuk magunkat, hogy ha felmegy a CHF akkor is bírjuk. És bírjuk, mert számoltunk vele.
De. A mostani árfolyam mellett is még egy jó 20%-kal alatta vagyunk a forinthitel törlesztőjének, igaz az eredeti megemelkedett vagy 50%-kal.
Szerintem ezt hívják úgy: árfolyamkockázat.
Csak azt nem értem, hogy miért kellene menteni. Azért mert 3 éven keresztül nyertem havi 40 rongyot azzal, hogy nem Ft-ban adósodtam el? És most is nyerek vele?
Ráadásul ha jól értem, én aki rendesen fizetem a törlesztőmet, az adómat és számoltam, én fizetném az adóforintjaimból azok mentését akik ezt nem teszik/tették.

Samuzia 2010.09.15. 12:13:39

@is: Na- na emlékszünk a 310 ft-os eurora is... akkor még nem Orbán volt...

Ja és az hogy az ország csehül áll abban a baloldali kormányoknak az "érdemeit" láthatjuk, gallyra vágták a gazdaságot, kezdve a Széchenyi-terv eltüntetésével, a kedvezményes forinthitelek felszámolásán át (ekkortól ugrik meg a devizahitelezés...) , a gazdaság lefagyasztásáig. Olyanokba fektettek pénzt 90%-ban amely nem produktív, hanem passzív marad.
Igen is a nagy pofájú szociknak bekéne húzni a ... és elsompolyogni, estleg követhetjük az izlandi példát velük kapcsolatban.

szaszalino 2010.09.15. 12:14:41

@csoko20:
...akkor te okos vagy.
húzd a faszodra számológéped.

ampelmann 2010.09.15. 12:14:50

@szaszalino: Nezd, ha okosan es esz indokkal veszel fel hitelt akkor kicsi az eselye hogy bajod lesz ilyen esetekben mint ami most van. Itt nem csak Rolad van szol hanem sok olyan emberrol aki nem tudja hogy hol a hatar.
Hitelbol akar joletet teremteni maganak, mert a jolet nala az uj auto, ujepitesu haz/lakas. Szegenyes elet.

@Megmondó1: nekem egy baratom osztotta az eszt 2006ban hogy nezzem meg mennyi sok uj auto jarkal az utakon. mondom ez rendben van de amig nem latja mi van mogotte addig ne mondja hogy jolet van mert hitelbol fizetett jolet ez.
Persze en voltam a hulye biztosan.

csi szi 2010.09.15. 12:15:26

@Megmondó1: A világgazdasági válságot éppenséggel az elszabadult jelzáloghitelezés indította be az USA-ban. Ott is gyermeki lelkületűek az emberek, pedig nem szocializmusban nőttek fel, nahát?!

szaszalino 2010.09.15. 12:17:29

@ampelmann:
van egy kia picantóm (4éves)
2 szobás lakásom.
Luxus ez?

Solid 2010.09.15. 12:18:32

Még, még árasszatok el az okosságokkal. És a 8 pontból mi a fasz kerül pénzbe nektek, hirtelen jó adófizetőknek?

ampelmann 2010.09.15. 12:20:37

@SandWitch: Sajnos a chf nem hivatalos fizetoeszkoz Magyarorszagon. De abszolut megertem a problemad, es valoban tuti athidalhato lenne. Egy kis akarat kellene a bankok reszerol.

@szaszalino: hidd el ezt senki nem vitatja hogy nehezebb igy, de nem ez a jellemzo sajnos a magyar lakossag hitelfelveteli magatartasara. 4 evet ultem hitelezesi oldalon egy nemzetkozi bank bankarakent! Tudom mirol beszelek. Az emberek nagyon roviden egyszeruen latjak a helyzetet. Szerintuk ha 5 evre vesznek fel szemelyi hitelt 25-27%-os kamatra akkor rablas ha 35-45%-al kell tobbet visszategyenek. Nem tudod megmagyarazni neki akarhogy probalod, en abrakkal is megprobaltam papirokon, meg szines filccel... nem ment.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.09.15. 12:23:18

@Bell & Sebastian: mesélek egyet: Vállalkozó, 3-4 diplomás alkalmazottja van és a család dolgozik. Metrónak dolgoznak, számláznak, semmi svarc.
Metro befogadja a számlát, a munkát kéri, számlát nem fizeti ki.
Vállalkozó hitelt vesz fel a banktól, hogy a béreket és a ki nem fizetett számlái után az ÁFÁ-t befizesse. Hitel ketyeg, Metro4 nem fizet a kicsiknek.
Mára bedőlt, alkalmazottak az utcán, vállalkozó elmegy alkalmazottnak. A Nagy Cég nagy kapcsolattal el tudja intézni, hogy kifizessék. És a bedőlt konkurenst szívesen alkalmazza, mert tudja, hogy jó. Ez a szabad Piac és Verseny á lá libik.

csoko20 2010.09.15. 12:26:09

@szaszalino: Na, látom Te mire szoktad használni a számológépet! :-)

Pedig néha nem árt ha számol is vele az ember, elég a négy alapművelet meg esetleg % számítás.

De látom, ez nálad is kimaradt.

Meg a hitelszerződés nem műsorújság, úgyhogy mi a fasznak böngészni? :)

frezenstein 2010.09.15. 12:26:32

Én úgy vagyok vele, ha valamire nincs pénzem, legyen az bármi, lakás, kocsi, TV, stb, azt nem veszem meg. Nem fogok bankokhoz szaladgálni a tuti reményében. Nem volt kötelező hitelt felvenni, pláne devizahitelt.

Kedves devizahitelesek!

Nem lett volna jobb albérletben maradni, mint bukni néhány millió forintot? Minek vágytok olyan dolgokra amit nem tudtok megfizetni? Bele kell nyugodni, ezt bebuktátok.

ampelmann 2010.09.15. 12:26:46

@szaszalino: epp ezt irtam hogy nem Rolad van szo hanem a lakossag magatartasarol. (Es a bankokerol is de a poszt nem az o szemszoguget elemzi)
Nem, nem luxus, sot! De nem is a Te helyzeted a mindennapos!
figyelj: fiatal pár, egy eve jarnak, atlagnal jobb fizetessel, felvesz 14 millios ujepitesu lakasra (34nm!) 9-10millat. kezdenek 60ezres torlesztovel mostanra 110 majdnem. Oke tudjak fizetni DE MI A FASZNAK 10MILLA EGY EKKORA LAKASRA? Hulyek voltak mert nem mentek el inkabb alberletbe 2-3 evre es sporoltak hogy legyen nagyobb indulojuk esetleg talan tehermentesen is tudtak volna venni lakast.
Nah, az ilyen magatartas a "buntetendo", nem a Tied. Magaddra ne vedd már!

frezenstein 2010.09.15. 12:29:01

Képzeljétek, én 2002-ben vettem egy kertes házat egy csendes Bp-i részen, de csak úgy tudtam kifizetni hogy eladtam a jól működő vállalkozásom. De akkor sem vettem fel bankhitelt, legyen az forint, vagy akár deviza alapú.

ampelmann 2010.09.15. 12:29:10

@frezenstein: Te lelested amit leirtam? Csalo :)

dadu 2010.09.15. 12:30:02

Nekem nincs CHF lakáshitelem, de igenis racionális döntésnek tartom, azt, hogy inkább fizetem a részleteket a saját lakásom után, mintsem albérletre fizessek ugyanannyit. A lakáshitelesek nagy része igenis felelős döntés alapján vett fel hitelt. De ki a f..szom gondolta volna, hogy a 145-150 Ft-os CHF elszaladhat 220-ig. ez 145Ft-ra vetítve 51% -os emelkedés! Sztem ez az akkori állapotok szerint irreális kockázati várakozás. Sztem sokan felelősen, nem túlvállalva, 15-20% kockázati tartalékot ráhagyva vettek fel hitelt, akik most az 51%-os árfolyamkülönbség miatt képtelenek fizetni a hitelt, és gyerekekkel kerülhetnek utcára. Mellesleg ehhez az árfolyamhoz rendesen kellett az államcsőddel fenyegetőzés, meg a menjen innen az IMF a p.csába című politikai ámokfutás is. (persze nem csak ezek). Könnyű a bajbajutottakra mutogatni, ha neked történetesen nincs ilyen problémád. De hogy ezek az emberek TÖBBSÉGÉBEN felelőtlen ingyenélők lennének azt visszautasítom. Azoknak van most nagy pofájuk, akik az elmúlt 10 évben még a tanulással és/vagy karrierépítéssel voltak elfoglalva, az adott időszakban még gyermektelenek voltak, és most viszonylagos anyagi biztonságban vannak. De nem okosabbak csak pont nem akkor tartottak életútjuk azon szakaszában amikor családot alapítanának. Most persze nem vesznek fel hitelt lakásra (mer' qurva okosak), de biztos hogy az akkori helyzettel azonos körülmények között is így döntenének? Nem vagyok biztos benne.

kajajegy 2010.09.15. 12:31:10

Minden napra jut egy devizahiteles poszt? Azt hittem ezt már nem lehet tovább ragozni. Azt tudom, hogy balf.asz voltam, hogy CHF hitelt vettem fel, meg korlátolt, tudatlan, ostoba, nyerészkedő, habzsoló, és most heroinista. Van még valami, vagy majd valamelyik holnapi blogból kiderül? Végtelenül boldoggá tesz, hogy néhány hónap leforgása alatt törvénytisztelő, adófizető, dolgozó állampolgárból utálatos kép lettem, akt csak köpködni lehet, mert minden baj okozója. Személy szerint kicsit furcsálom.

frezenstein 2010.09.15. 12:31:58

Nézem a kocsiból az út mellett, állandóan az van kiírva hogy ez a ház eladó, ez a ház eladó. Ez a hülye devizahitelesek miatt van, most azért ér x millióval kevesebbet a házam, mert a kedves devizahitelesek mertek nagyot álmodni.

szaszalino 2010.09.15. 12:32:10

@csoko20:
ezé' vagy ennyire okos, mert mindent anyádtól kapsz(???) vagy egy nicstelen senki, aki most meg röhög, és osztja az észt.
ez a magyar mentalitás....
...a szomszéd tehene akkor is dögöljön már meg, ha nekem nem lehet.

szürkemókus 2010.09.15. 12:32:51

@világoszöld: ott a pont!
olyan mértékben vett fel a lakosság devizaalapú hitelt, hogy az komolyan determinálja a monetáris politika lehetőségeit (árfolyampolitika). ettől a kötöttségtől szabadulna a kormány, ezért segítené az eladósodottakat.
@Megmondó1: ez hülyeség! senki nem adott devizában hiteleket. forintban adták, és forintban kell visszafizetni. csupán devizában számolják, az árfolyamnyereséget meg szépen lenyelik.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.15. 12:34:32

@ampelmann: itt van Amerika...
Szegény unokaöcsém oda költözött, hol van munkája, hol nincs, a nejének dettó, a két gyerekből az egyik súlyosan beteg. Kérdem, miért vettetek második autót (egy p*csányi porfészekben élnek és dolgoznak, ha dolgoznak)? Hát azért, mert ingyé' adják (0%, kezdőrészlet nélkül).
Qrva jó, mondtam (3 éve volt).

szaszalino 2010.09.15. 12:35:39

@rcz:
...na, erről van itt nagybaszó’

ampelmann 2010.09.15. 12:35:49

@dadu: Ha alberletbe mesz akkor mellette megtakarithatsz es a jovore valo tekintettel olcsobb lehet az esetleges lakashiteled, kevesebbet kell felvegyel stb... Alberlet olcsobb mint az uj lakas hitele. Atmenetileg kell alberlet, nem egy eletre!

Bell & Sebastian 2010.09.15. 12:36:43

@tölgy:
Ha lecsengett az őrület, mesélek én is. Ajjaj!

frezenstein 2010.09.15. 12:36:48

@Hepci:

Nekem a szomszédasszony mondta: nulla forintért vettük a kocsit! :))

Most meg hozzám jár kölcsönkérni hó végén.

frezenstein 2010.09.15. 12:41:58

Csak legyen már vége ennek a devizahiteles kálváriának. Az sem érdekel hogy hogy lesz vége, csak ne érjen x millióval kevesebbet a házam miattuk.

ampelmann 2010.09.15. 12:42:30

@Hepci: amerika amerika visszavár...
Szomoru.

@rcz: hat persze, sot holnap a szorolapon amit a part bedot Tisztelt Keruleti Lakos, Kedves Valasztopolgar leszel! tudatzavar ez amit erzel :)

Le szeretnem szogezni hogy nem azzal van baj hogy vki uj lakast akar es vesz hanem azzal hogy bizonyos embereknek NINCS erzekuk hogy mikor mit meddig szabad! Itt ne szemelyeskedjunk, tudom en is kiadom olykor a gozt a blogokban, de ez nem az a parbeszed most.

dadu 2010.09.15. 12:42:34

@ampelmann: Nem csak új lakásra lehetett hitelt felvenni.

Aron M 2010.09.15. 12:45:57

@Megmondó1:
nem olvasod pontosan amit írtam.
Nem az árfolyammozgásról beszélek, hanem a KAMATMARZSRÓL!!!

(indokolatlanul magas kamat+kezelési költség)

stuccer (törölt) 2010.09.15. 12:47:34

@Google: és ki mondta, hogy nem fletó tehet róla? ő (is) tehet róla. kövezzék meg, zárják börtönbe, leszarom, de ez megoldás a problémákra?

másik kérdésededet nem teljesen értem, hogy a deviza vagy támogatott forintkölcsönre gondolsz?
deviza esetén, a kérdés, hogy az államnak honnan lenne mégis pénze arra, hogy kb 5300 milliárd forintnyi devizahitelt felvásároljon? ez több mint a teljes magyar éves gdp (kb 40 ezer milliárd forint)10%-a. és ez mit oldana meg? az állam sem tudja csak úgy a zsebéből előrántani ezt az összeget, erre meg kellene találni a forrást, ami újfent országkockázat miatt, drága lenne.

@georg 48: aha és kaptál volna feleannyi hitelt, mert kisebb volt az LTV és magasabb a kamat. ergó a törlesztés is, tehát a felvehető összeg is. a többit meg zsebből előrántod? akkor minek a hitel? erről ennyit "picinyem".

ampelmann 2010.09.15. 12:49:05

@dadu: tudom. Akkor kerlek ertsd ugy hogy "a kesobb megvasarolando lakas"

kozgaztanar 2010.09.15. 12:49:34

@rcz: ja, elég unalmas már, én pl. ezért nem is írok - ráadásul ennél a mandíneresnél sokkal jobbakat is olvastam már - mondjuk a velemenyvezer írása szerintem korrektebb...

mandínertől kérdem, hogy a kábszerest ellátó dokis hasonlatból (bár a hasonlat gyönyörű) számomra nem derül ki, hogy ha a doki az állam, a kábszeres az adós a díler meg a bank, akkor mandíner véleménye szerint az államnak most mit is kéne tenni?
"Ilyenkor az orvos nem kérdez, hanem, infúziót köt be és gyógyít." - ezt hogy értsem drága szerző lefordítva a konkrét esetre?

stuccer (törölt) 2010.09.15. 12:50:23

@SandWitch: akkor írj panaszt a pszáf-nak ugyanis olyan törlesztési számláról törleszthetsz amilyenről akarsz, ezt nem írhatja elő a bank. sőt, továbbmegyek még csak szerződést (sem közokiratot) sem kell módosítani akkor, ha valaki a törlesztési számláját szeretné megváltoztatni, úgyhogy ne hagyd a dolgot annyiban. a kérdés, hogy CHF-ben kapod-e a fizudat, mert ugye ennek csak akkor van értelme.

eztígyhogy (törölt) 2010.09.15. 12:56:37

@frezenstein:

hagyd már abba a nyivákolást a béna házad miatt, az a vacak lófityinget sem érne, ha nem lett volna az általad úgy szidott devizások miatt ingatlanpiaci lufi. Ha meg kipukkadt a lufi, akkor az az istálló pont annyi fabatkát ér, amennyit itt a Balkán tetején érnie kell.

alkesz-papa (törölt) 2010.09.15. 12:59:13

Mekkora lett volna a munkanélküliség és a GDP az elmúlt években, ha az emberek nem veszik fel azt a sok hitelt?

Ha most pár százezer vagy pár millió ember az utcára kerül az mennyibe fog kerülni az államnak? Ezek az emberek jellemzően dolgoznak és törekszenek valami normális életre, ha utcára kerülnek, ez nem biztos, hogy így lesz. Ha nem fognak dolgozni, ki pótolja azt az adóbevétel, ami eddig a munkájuk és a fogyasztásuk után keletkezett? Ha esetleg polgárháború lesz az mennyibe fog kerülni?

Pontosan mit kapnak a hitelt nem felvevők az "ő adójukból" jelenleg a magyar államtól? Az mennyiben érinti az "ő adójukat", hogy a bankok működése olyan törvényekkel legyen szabályozva, mint Nyugat-Európában?

Ha befizettem az adómat, az még mindig az én adóm? Én eddig azt hittem, hogy az akkor már a mi adónk. Mit is jelent magyar állampolgárnak lenni?

Ha ez az egész engem nem érdekel és inkább én is elhúzok ebből az országból, és Te is és a harmadik is, lesz vajon még Magyarország 10 év múlva?

stuccer (törölt) 2010.09.15. 12:59:13

@eztígyhogy: kurvára igazad van, engem is már idegesített, csak rájöttem, hogy trollokkal nem érdemes vitázni, mert le kell szállni a szintjükre, ott meg legyőznek a rutinjukkal...

frezenstein 2010.09.15. 13:07:04

@eztígyhogy:

Jó de akkor ne sírjatok hogy annak idején devizahitelre vásárolt 30 milliós ingatlanotok, csak 20 milliót ér és eközben a tőketartozás az árfolyam ingadozás miatt majdnem a duplájára emelkedett.

Mondom, megyek a XX kerület Köves utcájában a kocsival és minden harmadik házra ki van írva hogy eladó. Mit gondolsz mennyit ér ott egy kégli ekkora kínálat és nulla kereslet mellett?

stuccer (törölt) 2010.09.15. 13:12:10

@frezenstein: ott az M5 mellett kint a francba'?
ott eddig is lófaszt értek a házak,semmi köze a devizásokhoz :))))

Megmondó1 2010.09.15. 13:12:25

@szaszalino:
valószínűsítjük, hogy jogosan vonták le azt a 60 ropit....

Megmondó1 2010.09.15. 13:19:30

@Aron M:
nem a kamatmarzs itt a számottevő.
de továbbra is azt mondom: ha a fizetéseddel szinkronban van a hitelfelvétel - tehát előre kiszámolod, hogy tudod-e fizetni, adott esetben néhány hónapig úgyis, hogy nincs munkád, akkor AZT AZ EMBERT NEM ÉRINTI AZ ÁRFOLYAMMOZGÁS!
akik itt szenvednek, azok mind-mind mohó, meggondolatlan primitív emberek: akiket több más hozzászóló is említett: a segge kilóg a gatyából, de fel kell venni a hitelt az esküvőre a bunkójának.
meg aki 3 milliós új autót, akar, mert egy agyatlan primitív állat és nem gondolja végig, hogy amíg nem keres jobban, addig a fél milliós használtautó is megteszi.
meg aki mindenáron az újépítésű lakóparkba akar menni, mert úgy érzi, hogy a nyamvadt 25-30 évének az jár.
így gondolkodik ez a sok büdös gyökér: neki az jár, ezért felveszi a hitelt, aztán ha gáz van, fizessen az állam.

frezenstein 2010.09.15. 13:21:28

@stuccer:

Nem az M5 mellett. A Dél-Pesti Kórház utcájában. Ahogy néztem olyan öt éve még átlagban olyan 60 milliót értek, most meg jó ha 40-50 milliót. Ugyanis ez kertes lakóövezet.

Mindezt azért mert ti mertetek nagyot álmodni és még pofátlanul a mindenkori kormánytól várjátok azt hogy oldja meg helyettetek azt a problémát, amit csak magatoknak köszönhettek.

Megmondó1 2010.09.15. 13:21:49

@stuccer:
megint a gyermeteg gondolkodás: ráfogod apucira (a mindenkori miniszterelnökre), pedig a TE felelősséged, meg a proli nejedé, senki másé!
gondoltad volna át jobban, hogy mire veszed fel a hitelt.

Bell & Sebastian 2010.09.15. 13:37:09

@frezenstein:
Fogja fel úgy, hogy van egy csomó fuldokló. Le is lehet nyomni őket, persze. De ki ugrasztott a vízbe ennyi úszni nem tudót?
Persze a Dögölj meg! -módszer hamarabb elvisz a hárommilliós lélekszámhoz.

Sose' értettem, hogyan működik Izrael. Meglehet, onnan kéne a recept. Oszt legalább béke lenne.

ZX 2010.09.15. 13:41:21

Hú b+ látom most is azok a nagyon okosok, akik nem vettek fel hitelt. Fingjuk sincs miről beszélnek, mert szerencsére apuci alájuk tolt mindent, vagy más úton módon harácsoltak össze pénzt. Most meg osztják az észt, hogy hogy kellene szerintük másnak élnie. Csak azt felejtik el, hogy a sok devizahiteles hozta az országba a tőkét vagonszámra. Abból volt neki a jól fizető állása. Ilyenkor bezzeg mindenki jó adófizető. :P

csoko20 2010.09.15. 13:42:34

@szaszalino: Kurva nem élvezem, hogy százezreknek bedőlő félben van a hitel!

Tudod miért?

Mert pont az ilyen ügyfelek miatt fognak a bankok kicseszni a többi emberrel. Majd jóval magasabb kamatot vernek rá az új hitelesekre, jóval több biztosítékot fognak követelni és jóval nagyobb költségeket fognak felszámolni. Összességében jóval rosszabb feltételekkel adnak majd hitelt, hiába vagyok hitelképesebb mint azok akik pár éve a semmire vettek fel akciós hiteleket.

stuccer (törölt) 2010.09.15. 13:45:38

@frezenstein: na pont erre a hozzáállásra és fröcsögésre mondtam, hogy remélem, az én adóforintjaimból neked soha semmilyen szolgáltatást nem fog nyújtani az állam mert önző geci vagy. és az special pont ott van az m5-től nem messze, kint a picsben, aki ott annyit fizet egy kéróért meg is érdemli :D

@Megmondó1: bármily meglepő, te csekély értelmű gyökér, nekem minimális devizakölcsönöm van, és tanulásra finanszírozására vettem fel, és annak a törlesztése még a fizetésem 5%-át sem éri el, szerencsére. megértem azokat akiknek több van, szívnak és nem támadom őket, mert annak semmi értelme.
ha visszaolvasnád a kommentjeimet, lehet hogy némi világosság gyúlna abban a demagóg elbaszott agyadban.
a proli nejedet meg ne emlegessük, a múltkor is olyan csúnyán fogazott, hogy tarkón kellett csapnom.

Google 2010.09.15. 13:47:13

@stuccer:

Ha már valamit tömködni kell, akkor inkább az állam lukait, mint a külföldi kereskedelmi bankokét. Megérné mindannyiunknak.

@Bell & Sebastian:

Arról van még csak sok történet, de valahogy itt lyukadunk ki, összeérnek ezek a dolgok. És hogy ez lecsengene? Azt hiszem várnunk kell a maga történeteire még.
Folyószámla-hitelt felmondanak, hogy inkább hitelt adnának (a bank jár jobban azzal is), bankváltásra invitálnak, ami szintén pár százezres történet a vállalkozónak, aztán ott van a körbetartozás nevű izé, tehát nem tudom, hol a tejfel, ha még a tetején sincs.

Megmondó1 2010.09.15. 13:48:03

@ZX:
butaságokat beszélsz, persze ez nem csoda, hisz alapvetően egy ostoba ember vagy.
2-féle hitelfelvevő van: az intelligens, aki a magyar hitelfelvevők töredéke 4-5%: ők értelmesek, értenek a pénzügyekhez, rendelkeznek megtakarítással, nem hablatyolnak összevissza szemét bankokról, meg bankárokról
- a másik rész, a többség buta, mohó, nem gondol a holnapra, primitív, és amikor a csekket küldik, akkor arrogáns, rögtön szemét bankoznak, meg zsidóznak, cigányoznak.
pontosan ilyen: ZX, Bell&Sebastian, Aron M hozzászólók. De hát ezen ne csodálkozzunk: hisz pl. Aron M apja minden este takonyrészegen fetreng a kocsmában, ZX anyukája pedig köztörvényes bűnöző volt: többször lopáson érték a boltban

stuccer (törölt) 2010.09.15. 13:50:46

@Megmondó1: továbbá mi az én felelősségem? a 220as CHF? az egekbe szökő CDS felár? ezek akkor is baszottul károsak lennének, ha az egész országban egy cent deviza sem lenne kihelyezve, nem érted? hogy lehetsz ennyire sötét?

Megmondó1 2010.09.15. 13:51:22

@stuccer:
kérdés: miért kell hitelt felvenni tanulásra?! tetszettél volna tanulni esténként és akkor ingyen jártál volna suliba, ehelyett inkább a házimozi előtt butítottad le magad. De hát otthonról ezt hoztad, hiszen anyukádék prolik

ZX 2010.09.15. 13:54:18

@Megmondó1: Vegyél vissza az arcodból te köcsög. Azt sem tudod ki vagyok. Elárulom közgazdász a végzettségem, lehet jobban értek a pénzügyekhez mint te.
Először is fizetem a törlesztőrészletem, csak épp azt a +15 ezret inkább a gyerekemre költeném. Másrészt én fizetem rendesen az adóm is, amiből majd jól megmentenek.
Majd akkor pofázz, ha saját magad a marék lepkényi eszeddel kapcsolatok és apuci nélkül sikerül elérned valamit az életben.

Pipas 2010.09.15. 13:57:28

@frezenstein: Nem, nem lett volna jobb albérletben lakni mint bukni pár millió forintot, mert az albérleten többet bukik az ember. Egy ötvenezer forintos albérlet tizenöt év alatt 9 millió forint bukás. A saját lakáson lévő 15 éves kamat még frank esetében sem lesz 9 misi bukta!

De azért te jól megmondtad, hogy mit kellett volna tennem, köszi! ;)

Megmondó1 2010.09.15. 13:58:09

@stuccer:
gyengébbek kedvéért elismétlem: egy értelmesen átgondolt a fizetéssel arányos hitel felvételére nem hat az árfolyammozgás.
ez pontosan olyan, hogyha holnap 10 ft-tal emelkedik a kenyér ára, akkor is fogsz tudni kenyeret venni.
ha már eleve a pengeélen táncoltál, akkor egy apró árfolyammozgástól már borul a bili.
na akkor

stuccer (törölt) 2010.09.15. 13:58:41

@Megmondó1: te aztán tényleg az idióta demagóg hibátlan megtestesítője vagy, szép! az igazi troll :)
kinézted a szótárból a prolit és most ezt nyomatod? kis imbecil hülyegyerek :) azért vettem fel tanulásra lóvét, hogy később pont az ilyen megmondóembereket röhöghessem körbe amikor okoskodni kezdenek, és süt belőlük a sötétség, pont mint most belőled:)
látszik a kisebbségi komplexus, minden betűdből, fröcsögjél csak szépen, úgy kell azt!
beregeltél ma, hogy kiadd magadból a frusztrációkat, hát nosza rajta, én nem veszem fel, mert a legalja vagy :)))

Aron M 2010.09.15. 13:59:58

@Megmondó1:
de szerintem meg a kamatmarzs a számottevő :) az árfolyammal túl sokat nem lehet csinálni - a kamat+kezelési költség kérdésével viszont nagyon is.
Számomra az árfolyamkockázat benne volt és van a dologban, az uzsorakamat viszont nem.

továbbá visszautasítom, hogy mohó és meggondolatlan lenne az összes devizahiteles.
én mindössze egy elég átlag garzonlakás FELÉT finanszíroztam chf alapon, és belekalkuláltam az árfolyamkockázatot is, a tisztességtelen banki gyakorlatot nem.
gondolom, te is érzed, hogy 0.5 %-os svájci jegybanki alapkamat mellett egy 7-8% közötti itthon chf kamat+kezelési költség kissé erős.

értem én, hogy beleépítik a kockázati felárat az anyabankok, de ez nem lehet ilyen magas. vagy ha igen, akkor ismét a tisztességtelen banki gyakorlatról van szó.

azt viszont egyáltalán nem értem, hogy az ESETLEGESEN ELMARADÓ HASZON kockázatát (a mások miatt is esetlegesen elmaradó haszon kockázatát) beleépítik a kamat+kezelési költség számaiba. Arra lenne elvileg a jelzálog...

Megmondó1 2010.09.15. 14:00:12

@ZX:
én is közgazdász vagyok.

Megmondó1 2010.09.15. 14:02:56

@Aron M:
a banknak, mint üzleti vállalkozásnak szuverén döntése, hogy a svájci jb kamathoz képest mennyivel tér el.
alternatíváid voltak és vannak: elmész albérletbe

stuccer (törölt) 2010.09.15. 14:03:26

@Aron M: "..beleépítik a kockázati felárat az anyabankok"

na itt a nagy tévedés. a leánybankok finanszírozásának kb 5-10-20%-a érkezik az anyabankoktól, a többit a piacról szerzik be a magyar leánybankok is, nem támaszkodnak, nem támaszkodhatnak az anyabankokra, többek között azért sem, mert azok sem rendelkeznek végtelen forrásokkal, nem pumpálhatják a pénzt a leányvállalatokba, különösen nem itt a balkán sarkán, mert akkor a saját minősítésüket rontják le, és ezáltal csak drágábban jutnának forráshoz.

Megmondó1 2010.09.15. 14:06:12

@Aron M:
te csak itt ne önérzeteskedj, hanem tiszességesen fizesd vissza a felvett hitelt! különben egy közönséges tolvaj vagy....bár édesanyád mellett én is ezt tenném, hisz ő egy kóros hazudozó

ZX 2010.09.15. 14:08:01

@Megmondó1: Akkor meg mit vagy úgy oda, hogy szidom a bankot? Szidom mert:
1. nekem ez esik jól és szólásszabadság van.
2. tudom fizetni a részletet, de akkor is bekaphatja, hogy 15-20 ezret lehúz még rólam az amúgy sem kevés hasznon felül.

Egyébként pedig a devizahitelesek nagy része számolt az árfolyamkocskázattal, de azt ugye nem akarod bemesélni, hogy számítottál 230 körüli CHF-re akkor mikor 160-on állt és évek óta alig ingadozott az árfolyam?
Miközben a bank az eredeti 3,9%-os kamatot felemelte 5,75%-ra, maj mikor a svájci jegybank 0%-ra vitte a kamatot, akkor kegyesen 5,25%-ra levitte. :P Mindeközben a kezelési költséget is devizában számolja. Csak nem CHF-ben kapjáka fizetésüket a dolgozók?

Aron M 2010.09.15. 14:12:22

@Megmondó1:
de mér vagy ideges? :) bérkommentelő vagy és provokálsz, vagy ennyire rossz az idegrendszered?

én az egyike vagyok a tisztességesen fizetőknek.

@stuccer: bankja válogatja.

ZX 2010.09.15. 14:12:59

@Megmondó1: Nekem meg szuverén jogom kurvaanyázni őket.
Én a bankadót ki sem vezetném 2 év múlva. Nyaljanak ciánt.

Megmondó1 2010.09.15. 14:17:44

@Aron M:
nem vagyok ideges, de zavar ez a magyar mentalitás és ez csak mo-on van: hogy amikor vmit vissza kell fizetni, akkor a söpredék ujjal mutogat, hárít, bünbakot keres, kimagyaráz.
hát nem ltod, hogy ez folyik?
énis vettem már fel hitelt és nem problémáztam a kamatmarzson, a bank hasznán, hanem kiszámoltam, hogy tudom-e fizetni...
itt meg mindenki hárít

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.09.15. 14:17:56

@Pipas:

Pipás, amilyen jó softward mérnök vagy, olyan rossz közgazdász.

A bankokban ( legalábbis a komolyakban ) a kockázatot többféle módon mérik.

Van olyan p.l. hogy stressz teszt, amely azt jelenti, hogy az addig előfordult legrosszabb szcenáriót veszik és arra számolják végig az adott terméket. lehet azt mondani, hogy ezt túl konzervatív, de ugye az ember semmiképpen sem akarja azt, hogy hajléktalanná váljon, és tkp a stresstest pont a hajléktalanná váláshoz vezető közülményeket számolja ki.

Egyébként a válságot Nouriel Roubini állítólag megjósolta, a Goldman + Sachs ( Lloyd Blankenfein ) pedig 2OO7 ősze óta a válság bekövetkezésére játszott ( azazz beshortolta a CDOkat ). Mások viszont ( úgy értem, pénzügyesek ) nem látták előre.

Megmondó1 2010.09.15. 14:18:36

@ZX:
persze, senki nem fog leállni veled vitatkozni. egyszerűen ostobának tartanak és egy idő után állásod sem lesz...

frezenstein 2010.09.15. 14:19:31

@stuccer:

Te csak szeretnél pl. kinn a picsben, a Dél-Pesti Kórház utcájában lakni. Egyébként meg kurvára nincs összefüggés az ingatlan ára és a citytől való távolság között, ugyanis erre jó példa Soroksár ami még kijjebb van és még magasabbak az ingatlanok árai mint pl. a Köves úton. Nem a koszos büdös zsúfolt erőszakos belvárosi ingatlanok a drágák, pl. VIII ker. egynéhány cigányok által lakott része.

Én azt mondom olyan a XX kerület némely része mint egy falu, csak jár a kék busz, meg a villamos.

frezenstein 2010.09.15. 14:20:56

Én már ott tartok hogy lassan be sem merek menni a belvárosba (csak ha nagyon muszáj), mert utálom mint a sz@rt.

ZX 2010.09.15. 14:21:11

@Megmondó1: Akkor menj ki külföldre. Elég, ha csak ide Ausztriába ugrasz át és megnézed hogyan működik a tisztességes hitelezés. Mert nálunk szabadrablás folyik a bankok részéről, szóval nem csak a hitelezőket kellene szidni.

ZX 2010.09.15. 14:21:57

@Megmondó1: Bagoly mondja verébnek...?

stuccer (törölt) 2010.09.15. 14:27:54

@Aron M: nem igazán, a 20%-ot sehol sem haladja meg az intragroup funding, tudom mert ez a munkám.

azt a gyökér bérkommancsot meg hagyjad, nem érdemes vele foglalkozni. aki olyan szófordulatokat használ egy vadidegen emberre, hogy "édesanyád egy kóros hazudozó", annak súlyos mentális problémái lehetnek és csak szánalomra méltó, válaszra nem :)

@frezenstein: nem, nem szeretnék. szerencsére sokkal jobb helyen lakom. és senki sem beszélt most itt cigányokról meg 8kerről, nem is értem hogy kerül ez most ide.

2010.09.15. 14:28:50

Jó kis írás!
Napi hős:
nol.hu/gazdasag/egyetlen_ugyfel_legyozte_az_otp-t__birsag_lett_a_vege
Nagy taps neki.

Szerintem a devizahiteleseken az adócsökkentés segítene. Akin ez nem, az amúgy is bedől. Vagy a munkáltatók terheit, ha csökkentik, akkor kevesebb lenne(talán) a munkanélküli. Ha csökkenne a korrupció, akkor hazánk versenyképessége is javulna, több befektető, olcsóbban finanszírozható állam stb. Minden más csak porhintés.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.09.15. 14:29:41

@Bell & Sebastian:
Nagyjából egyetértek, kivéva az adósok börtönével.
Ugyanis akkor még csak esélye sem lesz a tagnak, hogy pénzt keressen és kifizesse az adósságát.

Az infrastrukturális beruházásokra ( különösen az M6os autópályára és a 4es metróra ) én is pipás vagyok. Azzal együtt, hogy az M6ost hetente használjuk, a metró meg megemelte a lakásom árát.
Szerintem ezek luxusdolgok, amelyek azt eredményezik, hogy nem lehet SZJAt csökkenteni.

stuccer (törölt) 2010.09.15. 14:30:49

@ZX: azt azért tegyük hozzá, hogy az osztrák tisztességes hitelezést elsősorban az euró, a minimális infláció, és a magas életszínvonal biztosítja, hiszen a bankok olcsón jutnak pénzhez és azt olcsón is tudják kihelyezni, mert alacsony a kockázat. sokkal jobb példa Cseho., amit már korábban is írtam, közelebb vannak hozzánk gazdaságilag mint az osztrákok, mégsincs ekkora baj a devizafinanszírozásból, mégis meg tudják oldani maguknak.

GlennMiller 2010.09.15. 14:30:56

el Gabor,
A legjobb cikk,amit itt elolvastam !

stuccer (törölt) 2010.09.15. 14:33:01

@Belpo: az igazi féreg OTP...

"a bank azt az eljárást alkalmazta, hogy a beérkezett frankösszeget vételi árfolyamon átváltotta forintra, majd eladási árfolyamon visszaváltotta frankra, és ezt a pénzt írta jóvá az ügyfél folyószámláján."

frezenstein 2010.09.15. 14:35:00

Tudom mert évekig laktam a VII ker Király utcában ami borzasztó volt. Állandó pofátlan lehúzó emberek, hajléktalanok, a kosz, a mocsok, a rengeteg autó a körúton és az ebből fakadó büdösség, zsúfoltság. Sokszor úgy éreztem hogy nem kapok levegőt ebben a tömegben.

ZX 2010.09.15. 14:36:12

@stuccer: Nem mertek az OTP-sek nagyot nagyot álmodni. Mert milyen lett volna, ha ezt 15x csinálják egymásután és közlik az ügyféllel, hogy hát az árfolyamkülönbség miatt 0 Ft-ot sikerült előtörleszteni. :D:P

Na erről beszéltem.

2010.09.15. 14:42:29

@stuccer:
A Csányi magyar állampolgár, nem? Közben úgy tesz, mintha különb lenne a külföldi bankoknál. Ehhez kell a vastagbőr, mi? :)

Pipas 2010.09.15. 14:44:09

@Scaramella va alla guerra: Miről beszélsz? Én semmit nem mondtam akockázatról meg ilyesmiről, szerintem benézted. ;)

stuccer (törölt) 2010.09.15. 14:45:21

@Belpo: hát különb is! ha az ügyfelek torkoztatásáról van szó. a zöld sárkány ehhez mindennél jobban ért! hiszen magyart csak egy másik magyar szopathat úgy igazán.

Google 2010.09.15. 14:57:32

@stuccer:

Vagy mondjuk úgy: többször nyílik alkalma rá.
A külföldiek sem kímélik a magyart, a piac, az piac. Itt kaszáltak a legtöbbet a külföldi bankok, dicsekedtek eleget a hasznukkal. Ki is vitték az országból. Már azt, amit nem MNB-be pihentetnek, magas kamatozással.

Pelso.. 2010.09.15. 15:00:03

@Dr. Zerge: Azért fogalmaztam így, mert szerintem az önkormi választások lefutott ügy.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.09.15. 15:00:43

@Scaramella va alla guerra:
"a Goldman + Sachs ( Lloyd Blankenfein ) pedig 2OO7 ősze óta a válság bekövetkezésére játszott"

Ehhez kepest 2008 oktobereben 10 milliard dollar USA kozpenzzel kellett megmenteni.
en.wikipedia.org/wiki/Troubled_Asset_Relief_Program#Expenditures_and_commitments

stuccer (törölt) 2010.09.15. 15:06:19

@Google: a magyar leánybankok az anyabankok mérlegfőösszegében nagyjából a statisztikai hibahatár körüli arányt képviselnek.
pl az otp után a második legnagyobb magyar bank mérlegfőösszeg alapján az mkb, kb 16,5 milliárd dolláros mérlegfőösszeggel. az anyabank a bayerische landesbank 488 milliárd dolláros mérlegfőösszeggel, ez kb 3%-ot jelent. és ez az arány a többi nagy magyar banknál is, szóval itt csak néhány gombot kaszáltak a külföldi bankok, ez csak egy jól hangzó demagóg duma, hogy mekkorát kaszáltak rajtunk. lófaszt se, az se tűnne fel nekik, ha eltűnnének a magyar leányok nyomtalanul.

frezenstein 2010.09.15. 15:08:10

@ZX:

A bankok nem fognak ciánt nyalni, legfeljebb kivonulnak a magyar piacról és nagy ívben sz@rnak erre az országra, ugyanis ha ezt nem tudtad, Mo a világ népességének mindössze a néhány ezrelékét teszi ki.

ZX 2010.09.15. 15:17:45

@frezenstein: Tényleg? Miket nem mondasz!?@stuccer: Sok kicsi sokra megy. És ugye egy 10 milliós országban 16,5 milliárdos mérlegfőösszeg igen komoly tud ám lenni. Azért hidd el hiányozna nekik az a 3%.
Különben miből építtetnének a befektetők hidroplán lezsállópálya méretű medencét a a nyaralójukhoz? :P

karlitoszka 2010.09.15. 15:22:06

van megoldás a devizahitelesek tisztességes megsegítésére: adócsökkentés.
aki nem dolgozik és nem adózik az ne kapjon semmit, aki viszont rendesen fizeti az adóját annak adasson meg a lehetőség arra hogy a saját maga által befizetett adóból enyhüljön a törlesztése.
a bankok által fizetendő különadóból meg is lesz a fedezete az SZJA csökkentésnek.
Ezzel kiszűrtük a nem fizető, nem adózó élősködőket és az adócsaló gazdagabbakat.

GlennMiller 2010.09.15. 15:22:26

A bankok az emberi mohóságra játszanak, sokat nyertek ezen.
Jut eszembe, az isteni RONALDO, az ismert brazil focista botránya. Ő is mohó volt: SEX egyszerre három nővel. Kitudódott a végén, az három férfi volt. MUHAHA !!! Na de, ő ezt megtehette.

frezenstein 2010.09.15. 15:26:22

@ZX:

A 16.5 milliárd nem fog itt maradni, hanem viszik azt is. Érted? Ne félj, megoldják ők azt, hogy egy fillért se veszítsenek.

stuccer (törölt) 2010.09.15. 15:26:59

@ZX: hát, ahhoz képest, hogy az OTP-é 51,9 milliárd dollár (kb 11 ezer milliárd forint), a Magyar Nemzeti Bankké 48,2 milliárd dodó, az a 16,5 elég kevés. nemzetközi összehasonlításban meg aztán pláne semmi. sajna. jó lenne azt hinni, hogy számít az a 3%, de marhára nem, különösebb következmények nélkül dönthetnének úgy, hogy fognak mindent és elhúznak a retekbe, mi meg néznék, mint hal a szatyorban. mellesleg nem egy bank vonult ki kishazáknból az utóbbi időben: pl HSBC, Dexia már honlapot sem tart fenn, Citi is fiókteleppé alakított a magyar leányt. ezek azért nem jó hírek.

Juci Óbudáról 2010.09.15. 15:29:52

@Scaramella va alla guerra:

Egy 2,5 milliós városban nem luxus 4-5 metróvonal (a napi bejárókkal együtt ennyi), ráadásul gyors és környezetkímélő a buszokhoz, autókhoz, dugókhoz képest. Persze ehhez a P+R rendszert is ki kellene építeni.

stuccer (törölt) 2010.09.15. 15:30:31

@frezenstein: hú de nagyon nem értesz hozzá. a 16,5 milliárd dollár a mérlegfőösszeg. ez nem olyan hogy viszem vagy nem viszem...
aktíva és passzíva, ennyi van kihelyezve hitelként, ennyi értékpapírt tartanak, és ennyi betétjük van, ennyi kötvényt bocsájtottak ki, a tőke is ide tartozik..ennek az összegnek a nagy része a magyar gazdaságban van benne, főleg hitel és kölcsön formájában. ez nem úgy működik, hogy fogja magát és hazautalja ezt az összeget, oszt jónapot, ez az összeg nem szerepel semmilyen számlán, ez egy érték, az eszközök és források összege.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.09.15. 15:31:55

@frezenstein:

És akkor mi van, ha kivonulnak a bankok? Hazai pénzintézetek nem tudják megoldani a hazai pénzügyeket?

A Nemzeti Banknál pénzt váltani hazai pénzintézetek is tudnak. A nagyerős hátterű külföldi bankok is oda jártak svájci frankot váltani.

ecoline.hu/penzugyek/20090203_mnb_svajci_frank_arfolyam_deviza_forint.aspx

frezenstein 2010.09.15. 15:35:32

@stuccer:

Nézd, én nem vagyok éppen sem közgazdász, sem bankár, de a józan paraszti eszemmel azt gondolom hogy minden értéket el lehet adni (akár másik banknak is), legyen az értékpapír, vagy kihelyezett hitel. Szerintem jó áron még a Nemzeti Bank is megvenné.

frezenstein 2010.09.15. 15:36:54

@Elpet:

Az a baj, hogy nem nagyon vannak hazai pénzintézetek, ugyanis hiányzik az a néhány milliárd dodó ami kell az induláshoz.

ZX 2010.09.15. 15:39:49

@stuccer: @frezenstein: "jó lenne azt hinni, hogy számít az a 3%, de marhára nem"

Igazad lenne, ha nem "tegnap" kellett volna milliárdokkal kisegíteni a bankszektort. De ilyen helyzetbe biza nekik is számít minden fillér. Csak szeretnék azt hinni, hogy nem.

Bell & Sebastian 2010.09.15. 15:47:16

@Scaramella va alla guerra:
Kell az a börtön, volt ilyen tartozósdi az angoloknál is az ipari forradalom, azaz eredeti tőkefelhalmozás, (másszóval szabadrablás) idején. Nagyon bejött.

stuccer (törölt) 2010.09.15. 15:47:42

@frezenstein: lehet hogy megvenné, még ha szándéka is lenne, bár az MNB-nek egyáltalán nem ez a funkciója, és nem is lehet az, mert különben borulna a függetlensége, de mit gondolsz, mégis honnan lenne erre pénze, ha elméletileg ez opció lenne (mondom, nem az)
sehonnan.
ezt az égvilágon senki sem finanszírozná meg az MNB-nek, sem az államnak, senkinek. márpedig valakinek pénzt kellene erre adnia, mert az MNB sem tud előrántani több ezer milliárd forintot a felvárásrlásra.

frezenstein 2010.09.15. 15:47:46

@ZX:

Ha ellehetetlenítik a működésüket az az amúgy is szűkös helyzetben az extra adóval, ha beleszólnak a magánügyeikbe hogy hogyan intézik például a deviza hitelt, akkor miért maradjanak ha egy másik országban sokkal kedvezőbb körülményekre számíthatnak?

frezenstein 2010.09.15. 15:50:41

@stuccer:

Jó akkor elmennek, de itt hagynak egy fiókot ami csak azzal foglalkozik, hogy kintlevőséget behajtsa.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.09.15. 15:52:01

@stuccer:
"szóval itt csak néhány gombot kaszáltak a külföldi bankok, ez csak egy jól hangzó demagóg duma, hogy mekkorát kaszáltak rajtunk. lófaszt se, az se tűnne fel nekik, ha eltűnnének a magyar leányok nyomtalanul. "

A sokat emlegetett Roubini maskent gondolja.
www.roubini.com/analyst-monitor/252488/eastern_europe_s_strong_foreign_bank_presence__potential_for_contagion_
Erdemes figyelni a datumot: 2008 aprilis (meg a valsag elott)

"As mentioned above, contagion can be a two-way street. The CEE region makes up a non-trivial portion of these international banking groups’ total assets, and Austrian-based banks Raiffeisen and Erste look particularly exposed to the region. So any downturn in the CEE area could have a negative impact on the asset quality and ratings of these banks, which might then force them to tighten credit conditions at home.

Because international banks tend to operate in several CEE countries, the chances of cross-contagion are further heightened. As seen in the chart below, UniCredit, Raiffeisen, and KBC operate in more than ten emerging Europe countries. A problem in one country could potentially lead these banks to cut exposure to the rest of the region, given the trade and financial linkages between CEE countries and their similar economic profiles. In a related point brought up by Fitch, a major foreign player might be willing to bail out a local subsidiary in trouble, but may find it more difficult to help out if faced with similar calls for financing from other subsidiaries in the region."

Az egesz regioban valo kitettseg nem elhanyagolhato es Roubini azzal szamol, hogy a regio orszagai egymast huzzak (bele a valsagba, alkalmasint). Ez egyebkent lathato is, mi most leginkabb Romaniaval alkotunk ilyen dicso parost.

stuccer (törölt) 2010.09.15. 15:53:52

@ZX: ?? kisegítve? hol? kit? mikor? itthon? itthon az égvilágon senkit sem kellett kisegíteni. olyan mint magyar bankmentőcsomag gyakorlatban nem létezik. az a néhány forint amit erre szántak kb annyit ért volna, mint halottnak a csók.

azok az összegek, amikkel pedig a külföldi anyabankok lettek feltőkésítve, KBC, Dexia, Unicredit, Intesa, Bayerische Landesbank, satöbbi, ég az idén vissza lesznek fizetve, és nem abból a nyereségből amit a magyar bankok után kaptak, hanem amit saját maguk termeltek ki, mert a kettő között bizony bazi nagy a különbség.

ZX 2010.09.15. 15:54:24

@frezenstein: Hidd el, hogy még így is megéri nekik. Persze sírnak rínak (meg ne sajnáljam szegényeket), de azért nem olyan hülyék ők sem. Csak tudják, hogy ilyen helyzetben óbégatni szokás.

Google 2010.09.15. 15:56:06

@stuccer:

Értem. Akkor csak a levegőváltozás miatt vannak még itt ilyen nagy számban, nem a haszon, kamat, szabályozatlan körülmények stb. miatt.

frezenstein 2010.09.15. 16:05:25

@ZX:

Erre szokták azt mondani, majd az idő eldönti kinek lesz igaza.

stuccer (törölt) 2010.09.15. 16:07:17

@Doomhammer: nem bántásból, de ezt végigolvastad rendesen? mert roubini az egész CEE régióról ír, melyben mi, megintcsak egy nem túl nagy szeletet képezünk.

továbbá a cikk az asset qualityről szól és szó sincs benne arról, hogy mennyit "kaszáltak" rajtunk a külföldi bankok. én erre próbáltam rávilágítani, hogy felejtsük már el ezt a húdenagyot kaszálnak rajtunk a bankok dumát, mert a porszemnél is kisebbek vagyunk mi magyarok, és a CEE régióban IS a törpék között.

Roubini ebben a cikkében arról beszél, hogy az egész CEE régióban tapasztalható asset quality romlás olyan províziók képezésére kényszerítheti az anyabankokat, melyek már jelentősen befolyásolhatják a működésüket.
de a lényeg a CEE régión van, és nem rajtunk.

stuccer (törölt) 2010.09.15. 16:12:10

@ZX: na pont erre írtam, azt, hogy néhány forint. és melyik bank hívott le belőle? OTP és FHB. két magyar tulajdonú bank. továbbá ezt ki finanszírozta? (IMF)

@Google: nem, én ezt nem mondtam. a profit miatt vannak itt, ez egyértelmű. de ez a reláción sajnos nem változtat.

www.vilaggazdasag.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/jovedelmezo-bankmentes-319282

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.09.15. 16:23:31

@stuccer:
"nem bántásból, de ezt végigolvastad rendesen?"

Igen.

"mert roubini az egész CEE régióról ír, melyben mi, megintcsak egy nem túl nagy szeletet képezünk."

Ezt kellene itt egy kicsit atgondolni:

"Because international banks tend to operate in several CEE countries, the chances of cross-contagion are further heightened. As seen in the chart below, UniCredit, Raiffeisen, and KBC operate in more than ten emerging Europe countries. A problem in one country could potentially lead these banks to cut exposure to the rest of the region, given the trade and financial linkages between CEE countries and their similar economic profiles. "

Roubini itt attol fel, hogy a valsag orszagrol orszagra terjed es ez a vegen a CEE regioban altalanosan kitett bankokat komolyan erinti annyira, hogy meg az anyaorszagban sem tudnak hitelezni.

Ezen ok miatt mentette meg Magyarorszagot az IMF 2008-ban.

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2010.09.15. 16:32:47

ha nem készülődnének egy újabb választásra, le sem szarná a fidesz a hiteleseket, de most fontos...

Bell & Sebastian 2010.09.15. 16:35:09

@Google:
Megvan az a tejföl, adómentesen a zsebükben. A legtetején a rendszernek príma az összjáték, kiosztott szerepektől függetlenül.

Példa:
Külföldi követelés keletkezik. A beruházásra felvett hitel MEHIB biztosítása életbe lép, -ne, ha nem avatkozna bele a felszámoló és kinevezője. Megteheti, mert a hitelezői választmány irányítja már a céget, hajszálon függ a sorsa. Első dolga (S. Bélának), hogy felmondja a hitel biztosítást a havi részletek nemfizetésével, és a 2M eurós követelést bagóért kiengedi, eladja saját zsebre.

Akik itt összejátszottak: bíró, felszámoló, MEHIB, NIF
Szétbaszták a céget és elloptak 2 millió eurót.
Továbbá papíron segítettek egy csomó csalót azzal, hogy elismerték hamis követeléseiket, amit ugye a végzés után leírhatnak majd, azaz kivonnak az adózás alól.
Felszámolás alá került cég: ETS Zrt (spanyol-magyar)
MEHIB kötvény száma: K400550 B. György
Felszámoló bíró: dr. E. Orsolya
Felszámoló: H. Attila - S. Béla (Dr. F. Kft)
NIF: G. János ber. ig.
továbbá mások, román- és magyar elvtársak

Erről nagyon nehéz lemosni, hogy nem interna cionalista alapon szervezett bűnszövetkezet követte el.

stuccer (törölt) 2010.09.15. 16:51:46

@Doomhammer: ez így van, szerintem ugyanarról beszélünk.. erre írtam azt, hogy:
"Roubini ebben a cikkében arról beszél, hogy az egész CEE régióban tapasztalható asset quality romlás olyan províziók képezésére kényszerítheti az anyabankokat, melyek már jelentősen befolyásolhatják a működésüket"

a kérdésem, hogy hogyan kapcsolódik ez ahhoz, hogy a magyar leánybankok által "leadott" profit minimális a teljes konszoldiált profitjukhoz képest, és szó sincs arról, hogy "húdenagyot" kaszálnának rajtunk, mint ahogy ugye sokan sokszor már állították. mert szerintem sehogy, ez csak egy szar demagóg duma.

a mérleget, az ehhez kapcsolódó eszközminőséget válasszuk szét az eredménykimutatástól, mert a kettő nagyon nem ugyanaz.

és roubini azzal nem találta fel spanyolviaszt azzal a megállapítással, hogy ha egy bankcsoport működési területének mondjuk 40%-án romlik az eszközök minősége, akkor az egész csoport működése kerül veszélybe...

Google 2010.09.15. 17:40:13

@stuccer:

Jó, hogy odaküldtél, nézd csak mit találtam:

"Amire szükség lenne, az a jelzálogtartozások értékének gyors leírása. A bankoknak el kell ismerniük a veszteségeiket (...)
Ez természetesen fájdalmas lesz a bankok számára, ez a fájdalom azonban eltörpül ahhoz képest, amit a népeknek világszerte okoztak. "

www.vilaggazdasag.hu/velemeny/a-kozgazdaszok/stiglitz-a-bankoknak-el-kell-ismerniuk-a-vesztesegeiket-327536

Stiglitz mondja, de mit tudhat egy Nobel-díjas egy hazai megmondóhoz képest?
Mindig meglep az az érzéketlenség, amit egyeseknél tapasztalok. Inkább a bankok pártját fogják, az IMF-et ajnározzák, mint embertársukkal, országukkal szolidarizálnának. Megéri?
Annak idején az állam sokakat jutatott tulajdonhoz, eladva nekik az ingatlanokat, amiben laktak -nem hét bőrt lehúzva róluk. Nagyon jól tette, más kérdés, hogy azóta sem gondoskodott egy bérlakás-hálózatról, ami megkönnyítené a fiatalabbak gondját.

Google 2010.09.15. 17:51:02

@Bell & Sebastian:

Így megy ez, de már csak nagyon fent maradt a macskáknak nyalnivaló. Középosztály leépülőben.
El tudom képzelni, hogy ezek a bankok sokkal többet kockáztatnak és veszítenek, mint egy-egy vagy több ingatlanügyön, de kit tudtak mindig a legjobban megszorítani, ha nem a legkisebbeket. Mindig rajtuk csattan az ostor - most azokról, akik napi egy dollárból élnek, ne is beszéljünk. És van, akiknek még annyi sem jut, versus Soros, az ő 16 tonna, vagy mennyi aranyával.
Valami nagyon elromlott - mert mindig hallgattunk, nagyobbaknál nagyobbakat nyeltünk.

Bell & Sebastian 2010.09.15. 17:56:02

Azért a négy darab konszolidációt se hagyjuk ki, amikor pont azok bebukott hiteleit fizették ki, akik erről a törvényt hozták. Aztán az elsődleges melletti másodlagost elosztást (jutalék zsebből-zsebbe), ami a bankszférában mozog, csak nem beszélnek róla, meg a közjegyző-bizniszt, meg az autó bizniszt az eladónak fizetett jutalék előlegekkel.
Bődületes összevisszaság és keresztbe-kasul érdekeltségi rendszer ösztönöz mindenkit az ügyfél lehúzására és ennek legelső felelőse az állam nevében fellépő politika a maga által alkotott furcsa szabályokkal, aminek nagyobb részét -lássuk be- készen kapja, például az EU -tól, ahol ugyanolyan korrupt malacpofák ülnek, csak egy nullával többért túrják ki a gombát pénzügyi oligarchiának.

Bell & Sebastian 2010.09.15. 18:04:56

@Google:
Van egy egyszerű elméletem, amin persze lehetne finomítani. Ami az én zsebemben negatív előjelű, az máséban pozitív.

- a jövedelmek vásárlóértéke úgy 1976 -os szinten van
- eladták a közvagyon 97% -át
- mindenkit 4M forinttal beterheltek

Ezt magyarázza meg valaki!

Tehetetlen Dodó 2010.09.15. 19:08:45

@Bell & Sebastian: Bogár meg szokta, de mindig lehülyézik.
Sőt, mi több, lemarxistázzák.

Tehetetlen Dodó 2010.09.15. 19:11:51

@frezenstein: Nulla forintért? Micsoda lúzer!
Az autóhitel-boom csúcspontján nemhogy nulla forintért lehetett elhozni a Suzukit az Ász-tól, hanem még egy kis készpénzt is adtak mellé, karácsonyra.

Bell & Sebastian 2010.09.15. 19:33:01

@Tehetetlen Dodó:
Gondolom azért, mert sokkal jobb ötleteik vannak ennél a büdösbogárnál.
Hol és milyen nyelven lehetne elolvasni, mert bhutaniul nem tudok.

Google 2010.09.15. 20:19:42

@Bell & Sebastian:

Ja, ja, a bankkonszolidációk. Jól kistafírozták a bankokat, mielőtt eladták volna. És kiknek az adójából, ha nem azoknak, akik most sírnak, hogy az övékéből aztán senkit ne segítsenek! Hirtelen ébredtek öntudatra ezek a rendes adófizetők, szó mi szó.
És igen, ami az egyiknek mínusz, az a másiknak plusz, ez világos. Éppen azért van egyeseknek nagyon sok, mert másoknak kevesebb jutott. Már-már tarthatatlan a helyzet, akkora feszültségeket generál.

Bell & Sebastian 2010.09.15. 21:01:45

@Google:
Внимание! Achtung! ☻

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2010.09.16. 08:32:06

@Logged In:
nono.
2009ben, a nagy válság kezdete után, amikor visszatért sacc/db értelmes tartományba a ft/eur árfolyam, rengeteg bank próbálta rábeszélni az ügyfeleit, hogy
_váltsák_át_a_ft_alapú_hiteljeiket_CHF_alapúra.
számítással, mézesmadzaggal, szerződésmódósítási díj nélkül.

na ez az, amikor a suli előtt osztogatja a kisdíler a bélyeget. beetetés.

stuccer (törölt) 2010.09.16. 10:43:57

@Google: most ne haragudj, de ennek a cikknek mi a búbánatos fasz köze van Magyarországhoz? de komolyan? hogy tudod ezt a cikket kishazánkra vonatkoztatni?
Stiglitz ezt a cikket az USA-ra vonatkoztatva írta meg...az amerikai és magyar ingatlan és jelzálogpiac között az égvilágon semmilyen összefüggés vagy hasonlóság sincs. ilyen alapon belinkelhettél volna egy cikket kozmó holnapjáról is.

uzsorakamat 2010.09.18. 23:02:17

A válságot nem az adósok okozták, ezért törvénnyel szüntessék meg az 1996.évi CXII. tv. szerinti egyoldalú szerződésmódosítás alapjául szolgáló okok listáját,melyet tartalmaz a Magatartás kódex is.
Szüntessék meg a jelenlegi banki mentőcsomagokat, adósvédelmi programokat, beleértve a magyar állam által felajánlott áthidaló kölcsönt is,melyek nem tartoznak a hitelszerződéshez, mégis minden kockázatot,költséget/kamat, árfolyam különbözet,esetleges szerződésmódosítási díj/ egyoldalúan az adósra terhel. A jelenlegi gazdasági helyzetben a bank a hitelintézeti törvény 213§ -ában foglaltak szerint ismét nem tudja meghatározni,hogy a könnyített fizetési időszak után mennyivel lesz magasabb a könnyítés előtti időszakhoz képest a törlesztő részlet összege. Egyes pénzintézetek átmeneti törlesztő részlet csökkentés esetén a meg nem fizetett kamatot és tőkét újból tőkésítik, ezáltal az adós tőke tartozása nem csökken, hanem folyamatosan tovább emelkedik,- ami után emelkedik a megfizetendő kamat összege. Ez vonatkozzon az ilyen mentőcsomagot már aláírt ügyfelekre is.
Kötelezzék a bankokat, hogy járuljanak hozzá, hogy abban az esetben ha az adós egy kisebb értékű ingatlan beszámításával + értékkülönbözettel eladja a jelenlegi hitellel terhelt lakását, az értékkülönbözetként kapott összeget előtörlesztésként befizethesse a hitel összegébe és a fennmaradó tartozást törlessze a továbbiakban. Ehhez egyenlőre a bankok nem járulnak hozzá. Az esetek többségében az ingatlan értéke már nem fedezi a hitel összegét, és ha eladásra kerül, akkor a bank a fennmaradó tartozásra új szerződést köt az ügyféllel.
194/2010.(VI.10.) Kormányrendelet:
A kormány csak az ingatlanok értékesítését tiltotta meg.
Ezért sürgősen hozzanak olyan átmeneti törvényt, jogszabályt, ami a végleges döntések meghozataláig megállítja, a tartozás további emelkedését a törlesztő részlet+kamat és az átlagos 30%-os büntető kamat összegével.
Továbbá jelenleg:
“Függetlenül attól, hogy egy ingatlanra devizában vagy forintban
jegyeztek be jelzálogjogot, az ingatlan végrehajtás alá vonható. Ezen
…túl bírósági végrehajtás keretében is árverezhető az ingatlan, de a
végrehajtó a lakóingatlan kiürítését 2011. április 15. utáni időpontra
halasztja el. Fentiek alapján árverés 2010-ben is tartható, de, ha a
tulajdonos nem adja önként birtokba az ingatlant, a kiürítés csak 2011
tavaszán foganatosítható. Egyébként bírósági végrehajtás keretében az adós munkabére, egyéb ingósága is végrehajtás alá . ezt is szüntessék meg.

PSZÁF javaslat középárfolyamon történő forintra átváltásra:
A javaslatból nem derül ki, milyen összeget lehetne középárfolyamon törleszteni.
Az eredeti tőketartozást, kamat+árfolyam különbözettel megemelt tartozást, vagy kamat+árfolyam különbözet+adósvédelmi programokkal megemelt tartozás összegét, mely minden esetben milliókkal több, mint az eredetileg felvett tőketartozás.
Állami Eszközkezelő:
. Gondolkodott-e valaki azon, hogy a beforgatott önerővel, az eddig kamatostól befizetett összeggel, valamint az illetékkel mi lesz?
A hitelfelvételnél tudtuk,hogy a bank nem szociális intézmény, a felvett hitelt kamatostól kell visszafizetni, de nem uzsorakamatostól.
Törvénnyel tiltsák meg az egyoldalú szerződéskötéseket és szerződésmódosításokat, -a jelenlegi szerződésekben a hitelezőnek semmi felelőssége nincs.

uzsorakamat 2010.09.18. 23:10:48

Aron M:

Ugyanakkor felvethető a pénzintézetek és a politika felelőssége is, hiszen a lakosság mit sem tudott arról, hogy a forintot mesterségesen tartották ezen az árfolyamon, és a veszélyekre sem hívták fel az ügyfelek figyelmét"
Szegő Márta makroközgazdász, banki elemző szerint a pénzintézeteknek az euró 230 és a svájci frank 140 forintos árfolyamánál - főként már 2008 tavaszán - nem lett volna szabad szorgalmazniuk a svájci frankban jegyzett hitelek felvételét, tudván, innen már csak gyengülni fog a forint, és az adós mindenképpen rosszul jár majd.

Szász Károly szerint "amikor egy magánszemély vagy kisvállalkozás belföldi célú devizahitelt vett fel, akkor a hitelfelvétel pillanatában a deviza csak egy elszámolási eszköz volt. A hitelfelvevő nem a devizát kapta meg, hanem annak forintosított ellenértékét, és forintban is fizet egészen a futamidő végéig. Tehát nincs mögötte export-import kereskedelmi vagy fizetési forgalom.

Ezekben az esetekben pedig a devizavételi és -eladási árfolyamok alkalmazásával a bankok több százalékpontos, extra nyereségre tesznek szert úgy, hogy nincs mögötte sem valós költség, sem valós
kockázat.

Tényleg szégyellem magam. De azért, hogy ilyen országban élek. És ilyen kommenteket kell olvasnom.

uzsorakamat 2010.09.18. 23:18:41

@Megmondó1:
Ugyanakkor felvethető a pénzintézetek és a politika felelőssége is, hiszen a lakosság mit sem tudott arról, hogy a forintot mesterségesen tartották ezen az árfolyamon, és a veszélyekre sem hívták fel az ügyfelek figyelmét"
Szegő Márta makroközgazdász, banki elemző szerint a pénzintézeteknek az euró 230 és a svájci frank 140 forintos árfolyamánál - főként már 2008 tavaszán - nem lett volna szabad szorgalmazniuk a svájci frankban jegyzett hitelek felvételét, tudván, innen már csak gyengülni fog a forint, és az adós mindenképpen rosszul jár majd.

Szász Károly szerint "amikor egy magánszemély vagy kisvállalkozás belföldi célú devizahitelt vett fel, akkor a hitelfelvétel pillanatában a deviza csak egy elszámolási eszköz volt. A hitelfelvevő nem a devizát kapta meg, hanem annak forintosított ellenértékét, és forintban is fizet egészen a futamidő végéig. Tehát nincs mögötte export-import kereskedelmi vagy fizetési forgalom.

Ezekben az esetekben pedig a devizavételi és -eladási árfolyamok alkalmazásával a bankok több százalékpontos, extra nyereségre tesznek szert úgy, hogy nincs mögötte sem valós költség, sem valós
kockázat.

Tényleg szégyellem magam. De azért, hogy ilyen országban élek. És ilyen kommenteket kell olvasnom.

uzsorakamat 2010.09.18. 23:26:39

Raiffeisen Bank a Butár Kft.-vel

A Raiffeisen Bank nem csak a saját tevékenysége alapján kapta meg az első helyezést, hanem partnerei tevékenysége is hozzájárult ehhez, amelyet nem kontrollált, és ezért erkölcsi felelősség is terheli. A Raiffeisen Bank néhány más bankkal együtt refinanszírozta azokat a pénzügyi vállalkozásokat, amelyek ugyan törvényesen működtek, de hitelezési gyakorlatuk megkérdőjelezhető, és sok esetben azzal a hátsó szándékkal működtek, hogy jó és értékes ingatlanokat szerezzenek meg maguknak. Ezekhez az ügyletekhez jó részben a Raiffeisen Bank adta a pénzt. Természetesen megfelelő törvényes szabályozás alapján, de nem vizsgálta kellő szigorúsággal a hitelezési gyakorlatukat. A Raiffeisen Bank saját tevékenységében jelentősen túlfinanszírozta az ingatlanokat. Túlságosan könnyen adta hiteleit, ill. ezeket még meg is toldotta és összekötötte áruvásárlási lehetőségekkel is. A saját maga által felállított szabályokat sem tartja be. Az ügyfelek panaszaira vagy nem reagál, vagy azt csak jelentős késéssel teszi meg, vagy csak külső /PSZÁF/ nyomásra cselekszik.

Nem is hinnéd: akár 50 ezret is spórolhatsz ezzel a bankszámlával!

A behajtó cégével a Butár Kft.-vel közösen fellelhető az a tendencia, hogy befolyásolják a szerződéseket. Hasonlóan, mint az általuk refinanszírozott pénzügyi vállalkozások, a Raiffeisen Bank is alkalmazza azt a taktikát, hogy az értékesebb ingatlanoknál megvárja, hogy a kamatok és a késedelmi kamatok feléljék az ingatlan értékét, amelyet aztán az opciós vételi jogukkal érvényesítenek. Van olyan ügyfél, akinek még 16 hónap nem fizetés után sem mondták fel szerződését, közben a 20 millió Ft-os tartozás 30 millió Ft-ra növekedett, másik esetben viszont 2-3 hónap nemfizetés után felmondja a hiteleket.

A bank az iroda szerint semmibe veszi az ügyfél pénzügyi önrendelkezési jogát, a beérkezett befizetéseket a saját elhatározása szerint írja jóvá, még akkor is, ha az ügyfél másképpen rendelkezik.

Válságkezelési gyakorlata: a Butár Kft.-vel együtt nagyon erős pszichikai nyomás alá helyezi az ügyfeleket. Folyamatos zaklatásnak vannak kitéve, a szerződés módosítási lehetőségeket zömében az ügyfél számára teljesíthetetlen feltételekhez kötik. A bank belső kommunikációja rossz, nincs együttműködés a végrehajtási osztály és a hitelezési osztály között, amely a megállapodásokat jelentősen hátráltatja. A pénzintézet tevékenysége megérne egy hivatalos átvilágítást és revíziót. A bank jelképe a dupla lófejes embléma, amely tőlünk nyugatabbra a biztonságot jelentő menedéket jelenti, sajnos megtévesztő. Rengeteg rejtett csapdával tűzdelt szerződést íratnak alá az ügyfelekkel, amelyekre nem kellő mértékben hívják fel az ügyfelek figyelmét. Sajnos eddig még senki nem lépett fel hatékonyan a bankkal szemben- sem a Bankfelügyelet, sem az érdekvédők.

uzsorakamat 2010.09.18. 23:30:16

A törlesztő részlet csökkentésének kockázatai:

Az átütemezés keretében a Bank az Ön által fizetendő törlesztés összegét csökkenti és-vagy a
hitel eredeti futamidejét megnöveli. A csökkentett törlesztést, maximum 2 éven keresztül fizetheti (továbbiakban: könnyített fizetési időszak). Ön, a csökkentés mértékétől függően, az új törlesztő részletben az egyébként esedékes tőkét és kamatot részben vagy egészben nem fizeti meg.

Tájékoztató Újrakezdés Hitelről:

Kérjük, hogy mielőtt jelezne igényét a további csökkentett törlesztésre, gondolja át, hogy valóban fennállnak-e még fizetési nehézségei. A csökkentés mértékétől függően az új törlesztő-részletben az egyébként esedékes tőkét és kamatot részben, vagy egészben nem fizeti meg. Amennyiben a csökkentett törlesztő-részlet nem elegendő a kezelési költség, díjak és kamat összegének fedezésére, a Bank a meg nem fizetett kamatot tőkésíti, ezáltal az Ön fennálló tartozása a könnyített fizetési időszak alatt az eredeti folyósítás-kori hitelösszeghez képest növekszik. Legkésőbb a két éves könnyített fizetési időszak végén a Bank meghatározza az aktuális tőketartozást. Az aktuális tőketartozásból a még hátralévő futamidőre az annuitás módszere alapján a Bank újra kiszámolja az Ön által fizetendő havi törlesztő-részlet nagyságát. Mivel az Ön tőketartozása a könnyített fizetési időszak alatt folyamatosan emelkedhet a meg nem fizetett kamat összegével, minél hosszabb ideig veszi igénybe az Ügyfél a törlesztő-részlet csökkentést, annál nagyobb mértékben emelkedik.

.
A Magyar Állam által felajánlott áthidaló kölcsön:

Ha Ön 2008.09.30-át követően, a foglalkoztató érdekkörében felmerült okból elvesztette a munkáját és teljesíti az Áthidaló kölcsön igénybevételi feltételeit, melyet az Áthidaló Kölcsön tájékoztatónkban találhat meg, az alábbi példa alapján működhet a csökkentett havi törlesztést igénybevétele.
A jelzálog alapú hitele aktuális havi törlesztő-részlete 100.000 Ft (a példa kedvéért folyamatosan a 2 év során) és 2 évig havonta csak 10.000 Ft megfizetését vállalja, akkor a tényleges havi törlesztés és az Ön által vállalt csökkentett havi törlesztés közötti 90.000 Ft 24 hónapon keresztül kamatmentesen halmozódik. A Bank felé fennálló tartozása annál nagyobb lesz, minél alacsonyabb havi törlesztő-részlet megfizetését vállalja ez alatt az időszak alatt. A 25. hónaptól kezdődően Ön a jelzálog alapú hitelének havi törlesztő részletének megfizetése mellett köteles az Áthidaló kölcsön törlesztését is megkezdeni, így a fizetési könnyítést követően mindkét hitelnek törlesztő részletét biztosítania kell a bankszámláján. A 2 évig meg nem fizetett törlesztő-részlet összegét (90.000 Ft x 24 = 2.160.000 Ft) forint alapú hitelként 1év (háztartási jövedelem csökkenése esetén 5 év) alatt köteles visszafizetni.
Választható törlesztőrészletű hitel
A konstrukció igénybevételével fennálló hitelének törlesztőrészletét – meghatározott feltételek mellett és maximum két éves átmeneti időszakra – Ön határozza meg. A vállalt törlesztés havi összege nem lehet kevesebb, mint a Bankkal kötött hitelszerződése alapján az Önt terhelő előző havi törlesztőrészlet 50%-a, és el kell, hogy érje a 25.000,- Ft-ot.
A maximum két éves időtartamon belül így Ön forintban előre meghatározott összegű törlesztést fizet. A hitelszerződés szerinti és az Ön által fizetett törlesztőrészlet különbözetének nyilvántartására egy ún. „gyűjtőszámlát” vezetünk Önnek, melynek egyenlege a választható törlesztőrészletű periódus leteltekor a fennálló hiteltartozását növeli, illetve csökkenti. A gyűjtőszámla egyenlegével megnövelt, illetve csökkentett tőketartozást az eredeti hitelszerződés hátralévő futamideje alatt kell visszafizetnie. A gyűjtőszámláról számlakivonatot készítünk, amit Ön a havi számlakivonattal együtt kap meg. A Bank a gyűjtőszámla negatív egyenlege után kamatot számít fel, ellenben a pozitív egyenleg után kamatot fizet Önnek.
A konstrukció akkor igényelhető, ha az Ön … Banknál vezetett bankszámlájára havi rendszeres jövedelem (munkabér, szociális ellátás, stb.) érkezik, vagy vállalja annak átutalását, valamint ha Ön rendelkezik a Banknál 2 db csoportos beszedési vagy állandó átutalási megbízással, vagy vállalja ezek megadását.

Müller úr Ön szerint milyen segítség az, ahol az én tartozásom növekszik folyamatosan???? Plusz mi köze egy fizetési könnyítésnek 2 db átutalási megbízáshoz????? Válogassak még Önöknek mentőcsomagokat???Van még egypár a tarsolyomban, vagy Önök nem olvasgatják ezeket???? Akkor itt lenne az ideje !!!!!

uzsorakamat 2010.09.18. 23:33:16

Életbiztosítással Egybekötött Lakáskassza

Biztosítás miatt elárverezett lakások
Többszörösére nőtt a faktoring cégek által megfenyegetett adósok száma
Egyre több olyan devizahiteles került bajba, aki a jelentősen megemelkedett hiteltörlesztését még fizeti, ám az ahhoz kötelezően megkötött biztosítást már nem. A bankok ilyen esetben is szerződést bontanak
Januárban többszörösére nőtt azon panaszosok száma, akiket különböző faktoring cégek fenyegettek meg a hitel fedezetéül szolgáló ingatlanuk elvételével. Ráadásul egyre több adós hitelét mondta fel a bank azért, mert ugyan a törlesztő részletet még ki tudták fizetni, ám a kötelezően megkötött biztosítást már nem – mondta lapunknak Dabasi Tamás.

Javaslom, nézzenek körül az életbiztosítással és lakáskasszával kombinált hitelek körül is, ugyanis remek lehetőség arra, hogy a két bába között elvesszen az adós. Az esetleges késedelmes fizetésről szóló értesítések nem érkeznek meg időben a címzetthez, ezért a biztosító, vagy a lakáskassza felmondja a szerződést. Erre hivatkozva a bank is felmondja a szerződést, amiről szintén késve értesíti az adóst. Amíg az adós ide-oda próbál ügy intézni a két tűz között, letelik a 30 nap és máris lehet új szerződést kötni, új közjegyzői okirat, újra átszámolt tartozás. az addig befizetett kamat, a biztosításba, vagy lakáskasszába fizetett tőke összege köddé válik. A biztosító a bankra, a bank a biztosítóra mutogat, a hitelközvetítő ügyintéző eltűnik. Az adós tartozása mára követhetetlen

Január óta várom a válasz ki mikor és hová utalta a pénzt,erre a kérdésre egyetlen ügyintéző nem tudott tisztességes választ adni….

uzsorakamat 2010.09.18. 23:34:35

Lenne megoldás, többet is tudok javasolni. Az árfolyam különbözetbe beszáll a "felelősen hitelező bank, aki 2008 tavaszán nem tudta, hogy hónapokon belül válság lesz és kinyomta a hitelt. Adósvédelmi programokban résztvevő kedves ügyfelek h...iteléből leszedik a plusz százezreket, milliókat, amit fizetési könnyítés címén rápakoltak. Szálanként átnézni az összeset. Különösen az adósvédelmi programokban résztvevő kedves ügyfelek új szerződéseit.Ott látnának csodákat. Új szerződési díj, új értékbecslés, új közjegyző.
Új szerződés az eredetihez képest jóval magasabb összegről, példa: + 5 millióval többről kötöttek Újra kezdés hitelt a barátnőmékkel. Csökkentett törlesztőrészlet fizetés fél évig, a meg nem fizetett kamat+ tőke is tőkésítésre kerül+ árfolyam emelkedés. Kiszámoltak nekik "Újrakezdésként" X forintot, mire szerződés lett + l,5 millával lett több az összeg, az hogy mi ez, a bank hapacsol össze-vissza.
Továbbá szeretném a hitelemet diszkontáron visszafizetni, az eredeti tőketartozást uzsorakamat nélkül, az eredeti törlesztőrészlet visszaállításával, mely tartalmaz tőketörlesztést és az egyéb költségeket, mentőöv és árfolyam különbözet igénybevétele miatt a + néhány millát legyen olyan kedves és nyelje be a korrekt nyereséges bank. Most lehet akciózni !!!!!
Részletek banki mentőövekből:
Ön, a csökkentés mértékétől függően, az új törlesztő részletben az egyébként esedékes tőkét és kamatot részben vagy egészben nem fizeti meg. Amennyiben a csökkentett törlesztő-részlet nem elegendő a kezelési költség, díjak és kamat összegének fedezésére, a Bank a meg nem fizetett kamatot tőkésíti, ezáltal az Ön fennálló tartozása a könnyített fizetési időszak alatt az eredeti folyósítás-kori hitelösszeghez képest növekszik. A Magyar Állam által felajánlott áthidaló kölcsön:A Bank felé fennálló tartozása annál nagyobb lesz, minél alacsonyabb havi törlesztő-részlet megfizetését vállalja ez alatt az időszak alatt. A törlesztés csökkentés idejének lejártát követően az aktuális tőketartozása és az érvényes hiteldíjak alapján új törlesztőrészlet kerül megállapításra, mely magasabb lehet a jelenlegi részleténél.
Választható törlesztőrészletű hitel:
A konstrukció akkor igényelhető, ha az Ön MKB Banknál vezetett bankszámlájára havi rendszeres jövedelem (munkabér, szociális ellátás, stb.) érkezik, vagy vállalja annak átutalását, valamint ha Ön rendelkezik a Banknál 2 db csoportos beszedési vagy állandó átutalási megbízással, vagy vállalja ezek

A törlesztő részlet csökkentésének kockázatai:

Az átütemezés keretében a Bank az Ön által fizetendő törlesztés összegét csökkenti és-vagy a
hitel eredeti futamidejét megnöveli. A csökkentett törlesztést, maximum 2 éven keresztül fizetheti (továbbiakban: könnyített fizetési időszak). Ön, a csökkentés mértékétől függően, az új törlesztő részletben az egyébként esedékes tőkét és kamatot részben vagy egészben nem fizeti meg.

Tájékoztató Újrakezdés Hitelről:

Kérjük, hogy mielőtt jelezne igényét a további csökkentett törlesztésre, gondolja át, hogy valóban fennállnak-e még fizetési nehézségei. A csökkentés mértékétől függően az új törlesztő-részletben az egyébként esedékes tőkét és kamatot részben, vagy egészben nem fizeti meg. Amennyiben a csökkentett törlesztő-részlet nem elegendő a kezelési költség, díjak és kamat összegének fedezésére, a Bank a meg nem fizetett kamatot tőkésíti, ezáltal az Ön fennálló tartozása a könnyített fizetési időszak alatt az eredeti folyósítás-kori hitelösszeghez képest növekszik. Legkésőbb a két éves könnyített fizetési időszak végén a Bank meghatározza az aktuális tőketartozást. Az aktuális tőketartozásból a még hátralévő futamidőre az annuitás módszere alapján a Bank újra kiszámolja az Ön által fizetendő havi törlesztő-részlet nagyságát. Mivel az Ön tőketartozása a könnyített fizetési időszak alatt folyamatosan emelkedhet a meg nem fizetett kamat összegével, minél hosszabb ideig veszi igénybe az Ügyfél a törlesztő-részlet csökkentést, annál nagyobb mértékben emelkedik.
Stb....

uzsorakamat 2010.09.18. 23:37:23

@Megmondó1:

100 %-ig egyetértek veled! Kiegészítve a gondolataidat: Régóta mondogatom, hogy a hitelezés ugyan olyan üzlet, mint bármi más, azaz vagy bejön, vagy nem. De az felháborító, hogy csak az adósnak kellett volna fölmérnie, hogy az a hitel, amibe belevág, mennyire kockázatos számára és ebből a hitelezőre semmi nem hárul? Ő sem látta előre a gazdasági válságot, meg azt sem, hogy 160-ról 200-ra meg a frank árfolyama! Én akkor honnan tudtam volna erről? Ilyen tesztet senkin sem végeztek el, mert abban az esetben sok ma bajban lévő honfitársunk nem lett volna hitelezhető! Ez nem a bank felelőssége, hogy ennek ellenére, mégis adott kölcsön? Ha elindulnak a persorozatok, akkor erre lehetne hivatkozni! De együtt sírunk, együtt nevetünk. A kedves bankok még azt felejtik csak el, hogy az akit ma kilakoltatnak, előtte halálra szekálnak, földönfutóvá tesznek, abban ez olyan mély nyomokat fog hagyni, hogy soha többet nem fog hitelt fölvenni, de még az unokája sem! Óriási piacvesztésnek néznek elébe kedves baráti pénzintézeteink! Nem lesz, aki hitelt vegyen föl! (Amúgy nagyon helyesen!) Ha, amit most hiteltörlesztésre kifizetünk, annak csak a felét inkább megtakarítottuk volna, most a bankok benyalhatnának. De ez jó tanulság mindenkinek: tessék tájékozódni hitelfelvétel helyett, tessék azonnal félrerakni, ahogy munkába állunk és elkerülni a bankokat hitel miatt messzire.

uzsorakamat 2010.09.18. 23:38:57

BUDAPEST - A pénzintézeti törvény szerint ha a szerződéskötéskor a bank nem becsüli meg a jövendőbeli árfolyam-emelkedés mértékét, úgy a szerződés semmisnek tekinthető - indokolta a jogász. Hivatkozott arra is, hogy a bank nyeresége, vagyis... a 30-40 százalékos kamat olyan magas, hogy az már uzsorának számít

Elszántság D. Czirmes György megunta, hogy a bankok bárkivel packázhatnak, bíróság elé citálta őket

- A bíróság azt állapította meg, hogy a szerződés ezek alapján nemcsak részleteiben, hanem teljes egészében semmisnek tekinthető - folytatta dr. Czirmes György. A következő tárgyalás a megnövekedett perérték miatt már a Fővárosi Bíróságon zajlik majd - várhatóan jövő februárban. Ha itt is igazat adnak neki, a szerződés feltételeit újra kell tárgyalni, így a bank az árfolyam-ingadozásból adódó különbséget már nem szedheti be tőle. Az ítélet a jogász reményei szerint precedensértékű lehet, ezért a bajba jutott hiteleseket is kihúzhatja a csávából.

uzsorakamat 2010.09.18. 23:40:48

Végtelenül felháborító, ahogy a lakáshitelesek ellen hergelik a közvéleményt a médiában.
Mielőtt ilyen cikkeket írnak, jó lenne, ha olvasgatnák kicsit Uzsorakamat által leírt kormányrendelet és a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának ajánlását.

Az illetékesek már 2006.-ban felhívták a figyelmet arra, hogy nem kellő a tájékoztatás a hitelekkel kapcsolatban és ebből baj lesz. Ennek ellenére a hitelközvetítők milliós jutalék fejében szórták a hiteleket "csak neked, csak most".

Továbbá nem hisszük el, hogy ebben az országban 2007.végén, 2008 tavaszán senki nem tudta az illetékesek közül, hogy válság lesz,mégis kiszórták a hiteleket.

Bérlakás nincs, sokan jövedelmi viszonyaiknak megfelelően vállalták a hiteltörlesztést, 10-20% árfolyam ingadozást bekalkulálva, továbbá abban a hitben, hogy lesz munkahelyük,esetleg fizetésemelésük. Például albérleti díj helyett stb.
Ha nem tudnák magyar átlagfizetésből nem lehet lakást venni, de lassan már bérelni sem.

Nos most megtudtuk, hogy egy lakás, esetleg egy nagyobb ház 3-4 generációnak "korlátlan fogyasztási vágy".

A lakáshiteles nem az árfolyam nyereségre utazott, mert nem befektető, vagy részvényes. Nem , jóhiszeműen a vállalható törlesztőrészletre, amit tisztességgel fizetne, ha hagynák.

Nem mi voltunk a felelőtlenek , hanem azok, akik "hiszékenységünket" kihasználva tudván, hogy közeleg a válság, megszűnnek a munkahelyek, az égbe szökik a svájci frank árfolyama-mégsem állították le időben a hitelezést.

Továbbá azok a felelőtlenek, akik a mentőcsomagokat harsogva úszítják ellenünk a közvéleményt, arra hivatkozva, hogy a hiteles nem veszi ezeket igénybe.
Ezért javaslom, nézzenek körül mentőövek ügyében. MInden megoldás csak a tartozás összegét növeli, csökkenés helyett.

Ezúton közlöm a takarékosan élőkkel, hogy senkivel nem szeretnénk a hitelünket visszafizettetni, örüljenek neki, hogy nem vettek részt ebben az össznépi kész átverés show-ban.

Mert ezt valakik tudatosan elk....k, nem kicsit , de nagyon. De elk....k mi is lakáshitelesek, hogy hittünk nekik
süti beállítások módosítása