Budapest, ha csodás
2010. augusztus 02. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Budapest, ha csodás

Hungary, 1938

  Piros-fehér-zöld szív; bikinis nők csoportfotója; a Lánchíd este; Trianon előtti Nagy-Magyarország; szilikonos óriásdekoltázs fém dollárjellel a mélyedésben. Nem egy szabadverset idéztem: ezt az öt képet dobja ki elsőre a „Hungary” keresőszóra rákeresve legjobb barátunk, a Google. Találó magyar országimázs 2010-ben?

  Mi, reakciós mandineresek, már jó ideje foglalkozunk - sokszor aggódva - Magyarország külföldi megítélésével, a magyar országimázzsal. Vajon milyen kép áll össze a külföldiek fejében hazánkról és fővárosunkról?

  Ha ezt egy kicsit is megkapirgáljuk, hihetetlen szélsőértékek kerülnek napvilágra. Magyarország külföldi sajtómegítélése - és itt a komoly gazdasági-politikai lapokra gondolok - pocsék. Nem kell itt felsorolnom, hogy az osztrák Standardtól a német Süddeutsche Zeitungon át az amerikai Washington Postig mennyi lapban mutatták be valami elképesztően torz módon Magyarországot, annak politikai és gazdasági helyzetét a múltban és a legutóbbi időszakban. Az aggasztó imázst jól mutatja, hogy az egyébként a torz Magyarország-képet helyretenni igyekvő, jó szándékú Economist-véleménycikkben maga sorolja fel a szerző, hogy milyen kérdésekkel szembesül Magyarország kapcsán az amerikai politikai elitben:

  „Bárhová megyek, a Pentagontól a Nemzetbiztonsági Tanácsig, a think tankoktól a Külügyminisztériumig, az emberek nagyon kíváncsiak arra, mit gondolok Magyarországról. Fasizmus felé tart az ország? Vagy háborúba a szomszédaival? Vagy gazdasági visszaesés felé? Vagy mindhárom? Vajon valaki bejelentett egy »üsd Magyarországot« napot anélkül, hogy tudtam volna róla?”

  A nyugati sajtóban megjelenő Magyarország-képpel számos alkalommal foglalkoztunk - és ezt valószínűleg a jövőben sem fogjuk tudni elkerülni. Kérdés azonban, hogy ez a negatív kép eljut-e a Magyarországra látogató átlagturistákhoz?

  Sokunk tapasztalatai szerint nem: a fiatal, hátizsákos vándorok, a fesztiváljáró tömegek, a Hévizre fürdőzni, Mosonmagyaróvárra fogat csináltatni járó idősebb külföldiek láthatóan nem érzik azt, hogy Európa fasizálódó, acsarkodó beteg embere lenne hazánk.

Hungary, 2010

  Budapestet a külföldi sajtóban megjelenő képpel szemben szeretik a külföldiek. Mi több, imádják. Utazói klubtag külföldi barátaim mind sokkal jobbnak találják a fővárost, mint amilyennek elképzelték - és amilyennek mi, magyarok tartjuk. Egy fiatal francia párral együtt jártuk be az esti pesti korzót: leesett állal élvezték a budai látkép, a Vigadó, a Gresham-palota, a Lánchíd látványát. Egyikük sem gondolta volna, hogy akkora bérházak, olyan reprezentatív középületek sorakoznak Budapesten, amelyek Párizzsal vetekednének. Egy ismerősünk norvég barátai elcsodálkoztak, hogy milyen tiszta a város, tisztább, mint Oslo - bevalllom: ezen a megállapításon még mi is meglepődtünk.

  Nem lehet tagadni ugyanakkor, hogy van egy olyan réteg - nevezzük mondjuk liverpooli dokkmunkásoknak -, akik az olcsó pia, olcsó kaja, olcsó nők kombó miatt járnak Budapestre, és ezt a hírét keltik a városnak hazai barátaik között. Ez ellen nehéz hadakozni - kérdés, hogy egyáltalán kell-e. Ilyen lett Budapest, ilyenné tettük a rendszerváltozás óta.

 Útifilm egy nem balkáni Budapestről, 1938-ból

  A jó hír, a rossz hír, vagy éppen a nem kívánt hír így is, úgy is szájról szájra terjed. Mennyiben van vajon hatása a CNN-en vetített, fotosoppolt, jól megkomponált reklámvideóknak egy ország külföldi megítélésére? Javul-e Albánia hírneve, ha mélykék tengerpartot és kolostor előtt táncoló, népi ruhás helyieket mutatnak be dizájnos videókban, vagy pedig továbbra is a tengerparti betonbunkerek és lopott Merdzsók hazájának tartjuk a balkáni országot?

  Magyarország és Budapest a külföldi tömegek szemében a Balkán kapujává vált (West Balkán, ha már), és ezt az érzést a főváros bizonyos kerületeinek kinézete, valamint számos, erre a hangulatra rájátszó program is megerősíti. Mindenki tehet egy próbát: a Ferihegy 1-re vagy a Keleti pályaudvarra érkezve érdemes külföldi szemmel ránézni jól ismert fővárosunkra. Különösebben az utóbbi és környéke idézi fel bennünk Bejrút-külsőt, de az is lehet, hogy Libanonban jobb a helyzet, mint Budapest főpályaudvarán.

  A hangulat nagyon jól lejön az indexesek pár napja elkészült videójából, amiben magukat tapasztalatlan külföldi fiataloknak kiadva váltanak pénzt, szereznek fűt, taxiznak egy jót, ebédelnek egyet a Keletitől a Váci utcáig tartó útjukon, miközben ott vágják át őket, ahol akarják. Egzotikus hely Budapest, na.

   Ha a „Hungary” keresőszót kipróbáljuk a YouTube-on, szintén tanulságos eredményeket találunk: a Budapest Business Region hivatalos imázsfilmje és pár vakációs házivideó mellett Steve Ballmer Microsoft-guru megdobálása tojással; a Budapest rosszabbik oldalán élcelődő hostel-gerillavideó; a Magyarországot nem ismerő amerikai hölgy tévéshow-s jelenete és egy Radical Hungary nevű skinheadbanda Fehár Magyar című, romaputrikat mutogató klipje jön velünk szembe az első oldalon.

  Ha a balkáni imázsunk ellen tenni akarunk, akkor kevésbé a csillogó-villogó központi reklámanyagokra, inkább saját magunkra kellene számítani. Amellett, hogy egy leendő új városvezetésnek (minden értelemben) rendet kell majd tennie a fővárosban, az országimázst elsősorban mi magunk tudjuk a legjobban javítani: kedvesen útba igazíthatunk, értelmesen szólhatunk egy-egy tanácstalan, térkép fölé hajoló, vagy BKV-táblázatot silabizáló külföldihez.

  Mind Magyarország arcai vagyunk.

*

  A témáról beszélgetünk ma délután fél négytől a Kossuth Rádión Vízy Dorkával és Bátorfy Attilával, a Kreatív magazin munkatársával.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr802193155

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Amikor még Budapest csodás volt 2010.08.08. 23:05:23

Budapest ha csodás címmel jelent meg nem is olyan rég egy cikk a Mandineren, benne egy 1938-ban készült színes filmmel.   Végignézve, egy harmonikus, a korral haladó, a külsejével foglalkozó Budapest tárul elénk, amely nem feledkezik meg a hag...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bagradjan 2010.08.02. 15:47:00

Aki fűt szerez, az utána fűz(ik)?

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2010.08.02. 16:11:20

én most vittem körbe két athéni görögöt a városban. néztek az istenadták, mint a moziban, és küzdöttek a meleggel derekasan. bjutiful.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.08.02. 16:28:04

In medias res: Az index videó egy szar. Aki ennyire hülye, azt mindenhol átverik.
Lehet, hogy nem egy dealernél kéne pénzt váltaniuk, hanem a kibaszott nagy CHANGE felirat alatt, a hivatalos pénzváltóban.
(Bár megjegyzem, volt már hogy a cigány a nyugatiban jobban váltotta a forintot koronára, mint a párkányi hivatalos váltó...)

A taxis hiéna volt, de nem is tagadta, megmondta az árat, a túristák meg elfogadták. Egy backpackes útnál szerintem elég alap, hogy előtte tájékozódnak a taxis tarifákról.

Az étterem szintén nem volt átbaszás. Ennyibe kerül, ez van. Ha egy külvárosi lángososnál/kínainál esznek akkor az 600 forint, ha Budapest legfrekventáltabb utcájában térnek be egy étteremben akkor az bizony 6000 forint fejenként.

Az mondjuk mindenképpen igaz, hogy a pályaudvarokat rendbe kéne tenni. (Egyébként a szocreálra is rá lehet állni, de abban legyen koncepció.)

Tény, hogy nem ártana ha nem lenne ennyi mocsok/csöves/cigány a fővárosban, de gondolom egy franciának, britnek Budapest maga a tiszta, polgári, keresztény, fehér paradicsom Párizshoz, Londonhoz képest.

Az is igaz, hogy nem ártanak gugli-/ youtubeoptimalizálni az országot. Még egy kisvállalkozásnak is ciki, ha ezt ennyire leszarja...

Az nyugati ballib újságokra meg nem tudok mit mondani. Teljesen nyilvánvaló, hogy a valóság egyáltalán nem érdekli őket, az is, hogy legálisan hazudnak. Azért gondolom egy kis mogyi rájuk is jó hatással lenne...

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.08.02. 16:43:54

@TaTa86.: Jogos.

Klassz az 1938-as videó. Érdemes megnézni a Magyar Országos Levéltár épületét - még látható egy szép kis torony az északi oldalán, de ez később elpusztult, '45-ben, de még inkább '56-ban, amikor sajnos súlyosan megsérült.

skovalsky 2010.08.02. 16:58:49

@TaTa86.: Hát akkor kb. el is mondtad amit akartam. :)

Gallion 2010.08.02. 17:15:23

Az a bizonyos régi 1938-as útifilm pont akkora hazugság mint a ma készülő útifilmek. Oh, persze hogy gyönyörü volt a régi Budapest ha nem mutatjuk a nyomornegyedeket meg a gettókat. Már pedig a '30-as évekbeli Budapestnek sokkal súlyosabb negyedei voltak mint a mostaninak lévén az életszinvonal is jó egy nagyságrenddel lentebb volt.

Az indexes videóról meg mindent elmondott Tata86, amit érdemes.

mréveiller 2010.08.02. 17:17:04

hol az országimázs központ? :D

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.08.02. 17:21:47

"Tény, hogy nem ártana ha nem lenne ennyi mocsok/csöves/cigány a fővárosban, de gondolom egy franciának, britnek Budapest maga a tiszta, polgári, keresztény, fehér paradicsom Párizshoz, Londonhoz képest. "
Csak azt ne felejtsük,hogy míg az említett nemzetek kifosztani,gyarmatosítani mentek Afrikába,tehát valamelyest jogos a befogadás és kárpótlás,addig nálunk a cigányokat valamilyen elmebeteg téveszme miatt karolták föl és a vándor erdőlakó antiszociális félmajmokat betelepítették a kultúrált emberek közé. Meg is van az eredménye,pár évtized és teljesen elcigányosodik a nemzet.

bendix 2010.08.02. 17:30:43

De gyenge ez az összevetés, mintha az valami kánaáni Bp. lett volbna '38-ban... És miért nem vették fel az Auguszta-telepet, a Mária Valéria nyomornegyedet, a '32 előtti szakadék Tabánt, a Teleki téri kubikosvásárt, József Attila gyönyörű szülőhelyét stb...
Repifilm, bazzeg ez is, csak a szépet mutatja.

Én vagyok az apád 2010.08.02. 17:32:29

Budapest egyenlő lenne Magyarországgal? Remélem nem....

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.08.02. 17:33:02

@Gallion: Olvasd el Hitler véleményét Budapestről. Ő azt mondta 43ban, hogy a Birodalom leendő új fővárosának olyannak kell lennie mint Budapestnek. Bizony székes fővárosunk tényleg gyönyörű város, és még gyönyörűbb volt!

"Már pedig a '30-as évekbeli Budapestnek sokkal súlyosabb negyedei voltak mint a mostaninak lévén az életszinvonal is jó egy nagyságrenddel lentebb volt. "
Gondolom a túristák nem a prolinegyedekre voltak kíváncsiak.

a katona fehérben 2010.08.02. 17:34:18

@TaTa86.: Szerencse, hogy ott vannak azok a mértékadó nyugati jobboldali lapok, amelyek nyilván sosem hazudnak :-) Hagyjuk már ezt a kényszeres és erőltetett kétoldali besorolgatást...talán hasznosabb lenne a tartalma alapján véleményt alkotni valamiről, nem pedig aszerint, hogy ki mondja. Pláne ha a külföldi megítélésről van szó.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.08.02. 17:35:25

@Cuppanj a végére!: Ez a 7ed íziglen való kollektív bűnösség nem kimondottan szerencsés dolog.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.08.02. 17:37:45

@a katona fehérben: Úgy látom félreértettél.

Leszarom, melyik nyugati lap hazudik és melyik nem. Az a gond hogy rosszat írnak.

Az ebből a szempontból irreleváns, hogy igaz-e az a rossz vagy nem. (Egyébként általában nem, sőt ordas nagy hazugságok.)

VIII. Nagyapó 2010.08.02. 17:41:39

@Gallion: Ami engem kicsit elgondolkodtatott benne, hogy mennyire ugyanazokkal a képekkel adták el az akkori Budapestet, amivel a mait is el lehet. Hirtelenjében talán csak a MűPa jut eszembe, ami ehhez képest új, és gyakran látom imázsfilmekben.

Ilyen lassan változik egy város, vagy csak nálunk nem történt sok említésre méltó az elmúlt időben?

ORGASMUSFORSCHER 2010.08.02. 17:42:17

Elsô hiba: a '44 októberi kiugrás elrontása... ha elkerülhetô lett volna a többhónapos ostrom, most nem lenne olyan a város, amilyen.
Második hiba: a háború utáni "újjáépítés", ami nem igazán volt szakszerû, amint az a Királyi Palotán is látszik, de ezt az egy épületet még visszalehetne állítani korabeli fotó alapján.
Harmadik hiba: az esztelen beépítések, amikor egy modern házat benyomtak a háború elôttrôl megmaradtak közötti foghíjtelkekre.....még a Várnegyedben is....
Negyedik hiba s ez megadta a kegyelemdöfést, s ezen látszik, hogy mennyire jól csinálták a csehek, hogy már a szocializmus alatt rendbetették Prága belvárosát: a rendszerváltás utáni egyéni akciók, amikor a pénzes vállalkozók, cégek minden lehetséges helyre modern épületeket emeltek, sokszor a gyönyörû, de lepusztult házak helyére is---kihasználva azt a lehetôségek, amit a rengeteg kerület léte kínált. Ezt már nem lehet kijavítani soha....

VIII. Nagyapó 2010.08.02. 17:52:17

@ORGASMUSFORSCHER:

A foghíjtelkekre épült modern házak kérdése érdekes. Prágában a régi házak stílusa elég egységes - nálunk ez azokról sem mondható el, a város eleve nagyon eklektikus. Így beleférhet a modern is...

És hogy a szocialista időkben kellett volna beépíteni a foghíjtelkeket? Hát, a spenótház, az Elizélt Palota, a Királyi Palota és még számos remek '70-es - '80-as években épült remekmű alapján egyáltalán nem gondolom, hogy sokkal jobb lett volna az eredmény.

delano 2010.08.02. 18:26:22

@TaTa86.: "Az nyugati ballib újságokra meg nem tudok mit mondani. Teljesen nyilvánvaló, hogy a valóság egyáltalán nem érdekli őket, az is, hogy legálisan hazudnak."

Azért szereted az életet leegyszerűsíteni, ugye? Itthon megmondta Neked Orbán, hogy minden, és mindenki, aki kritizálni meri őt, vagy a Fideszt, az balliberális. Ez még belföldön elmegy, de a pl. a cikkben említett Washington posztra a balliberális jelszót aggatni? Ez egy kőkemény neokonzervatív újság barátom, ami olyan távol áll attól, amit itthon Te balliberálisnak nevezel, mint Makó Jeruzsálemtől.

Az a lényeg, hogy soha eszedbe se jusson, hogy esetleg van valóságalapja is annak a kritikának, amit mondanak, mert akkor összedőlne az olyan tiszta, szép és egyszerű világkép, miszerint minden, ami Fidesz jó, minden, ami szoci rossz, és ebbe a két kategóriába kell besorolni olyan médiumokat is, akiknek közük sincs ehhez a szánalmas magyar bohóckodáshoz.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.02. 18:33:39

Én szoktam. Mármint zavarodott turistát nyugtatni. Vásárcsarnok felé irányba igazítani, buszok között eligazodni -mennyien járnak a 7-essel, wow- múltkor meg népes németesített török famíliának elmagyarázni, hol áll meg a vonat.
Külföldön meg ugyanezt megcsinálják velem is mások. Legalábbis eddig nem volt gond sehol, ha odamentem valakihez. Készségesek voltak mind.

@VIII. Nagyapó: Hát, azért Havanna lakóteleppel érdekesen nézne ki az a repifilm. De ne félj! Vannak azok a közép-ázsiai volt SZU tagállamok, amiket frankón CSAK a Sztalin alatt épített betonkockákkal reklámoznak az útikönyvek.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.08.02. 18:48:02

@delano: Hmmm valószínűleg igazad van. Ha a WP írja, akkor úgy van. Nálunk irtják a cigányokat, üldözik a zsidókat és Caligulát megszégyenítő diktatúrában élünk.

-d(-_-)b- 2010.08.02. 19:30:36

Hát, regé, ez szopóka. A külföldiek ugyanis nagy valószínűséggel nem a google.hu-val keresnek rá Magyarországra, hanem mondjuk a google.com-mal. Az meg teljesen normális eredményeket ad:

ez egy google keresés:
goo.gl/UJJG

ez meg képkeresés úgy, hogy felnőtt tartalmat is keres:
goo.gl/H0ob

capor_ 2010.08.02. 19:32:01

Nekem oslo-i ismerőseim el voltak ájulva a BKVtól

off:

Economistnak és egyéb nyugati lapoknak nem szabad hinni, csak ha olyan írja nekik a cikket aki itt is él(t). Ugyanis rajtuk kívül csak a bérrettegőktől (pl magyarországon nagy az antiszemitizmus, fasizmus és egyéb idiótaságok) kapott anyagból dolgoznak.

Nekem akkor telt be a pohár (és mondtam fel az előfizetésemet) az Economisttal kapcsolatban, amikor azt írták, hogy : "Slovakia, used to be a Hungarian colony,..." Hát persze... De ezen kívül is jelent meg még pár marhaság a kárpát medencével kapcsolatban...

Kuruttya 2010.08.02. 19:39:49

Azt ugye tudja a T. Posztíró, hogy a google képtalálatai személyre szabottak, még akkor is ha nem regisztrált? Például nekem is teljesen más képek jelennek meg az első 10 találatban. Konkrétan 3 kép Budapestről, 4 térkép kis-Magyarországról, 2 térkép nagy-Magyarországról, és egy piros-fehér-zöld zászló. Értem én, hogy nem ez a poszt lényege, csak gondoltam megemlítem ;)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.08.02. 19:42:40

@Post: "Egy ismerősünk norvég barátai elcsodálkoztak, hogy milyen tiszta a város, tisztább, mint Oslo - bevalllom: ezen a megállapításon még mi is meglepődtünk."

Aki jobban körülnézett már Oslóban, nem. Nagyon csúnyán globalizálódott, és tele van punkokkal, rasztahajúakkal, bevándorlókkal, csillogó-villogó, de a városképet megölő egyenkirakatokkal meg beszívott svéd bulituristákkal. Nem rokonszenves hely. Aztán persze az ember elszabadul onnan, felutazik kicsit északabbra, és leesett állal nézi a valódi Norvégiát (még a németek is elégedetten hümmögnek, hogy hát igen, így is lehet). :)

Budapesten van mit rendbetenni, de Oslót ne csináljanak belőle. :)

VIII. Nagyapó 2010.08.02. 19:43:19

@neccharisnyás útonálló: Nem pont erre gondoltam :-) De azok közül a városok közül, ahol mostanában jártam, pl. Londonban vagy Barcelonában azért csináltak izgalmas dolgokat az utóbbi időben is.

Kuruttya 2010.08.02. 19:55:02

@elGabor: én nemrég egy mexikói sráccal hallottam egy interjút, amiben megkérdezték, hogy mit szeret Magyarországon. Azt válaszolta, hogy azt, hogy olyan tiszták az utcák :D Lehet, hogy nem kizárólag a német városokkal kéne összehasonlítanunk a pesti utcaképet.

plastik02 2010.08.02. 21:31:42

elég érdekes ahogy az író a külföldi lapok Magyarország gazdasági és politikai aspektusok alapján írt elemzéseit próbálja párhuzamba állítani Budapest, mint élhető város külföldi megítélésével...

az meg nyilván alapvetés, hogy ha egy évvel ezelőtt írtak rosszat az országról annak minden szava igaz volt, május óta viszont rágalom.

plastik02 2010.08.02. 21:33:22

amúgy megnyugtatnék mindenkit, hogy a külföldiek (azért elég sokkal találkozom) imádják Budapestet!
és amikor erről van szó, akkor nem az Economist, vagy a Washington Post Orbán-kormányról szóló cikke nyomán terelődik ide a beszélgetés mert a kettőnek nyilván semmi köze egymáshoz.

flippant 2010.08.02. 21:45:08

Aztán ez a cucc az egész kurvaországra igaz. Miskóccon a Búza téren kész életveszély végigmenni. Az elgettósodott Avasról nem is beszélve.

Gestas 2010.08.02. 22:21:36

A 38-as, mozgóképnél durvább propagandafilmet nem nagyon hordott még a hátán a net!
Aki kiváncsi rá, hogy milyen lehetett a 30-as évek valódi Budapestje, olvassa el Németh László, Bűn című regényét!

Steppenwolf 2010.08.02. 22:33:12

@plastik02: "az meg nyilván alapvetés, hogy ha egy évvel ezelőtt írtak rosszat az országról annak minden szava igaz volt, május óta viszont rágalom. "

Hát, amíg nem egy külföldi lap Lendvai Ildikót, Avar Jánost, vagy a drága jó Bolgár urat adja meg etalon forrásként, és a Népszava, Népszabadság tudósítására épít...

No_Sol 2010.08.02. 22:47:44

@delano: A Washington Post az aztán minden, csak nem neokon. Általában a demokrata jelölteket támogatja, Amerikában "Liberal"-nek mondják, amolyan mainstream baloldali. Persze azért Amerikában nem a pártok kezében van a sajtó...

Ennek persze a magyar politikáról írt cikkekhez semmi köze, mert itt minden attól függ, hogy mit copy-pastel-nek be...

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.08.02. 22:55:00

Ezek a szaros amerikaiak 99%-ban azt sem tudják hol van Magyarország.
Kutyát nem érdekli mit cikkeznek rólunk.
A gazdasági rovatot amúgy felfoghatjuk cohen és green baráti levelezésének.
Jáh,vérem,itt akkora a rászizmus,hoty kéne egy kis forintleértékelés,meg kamatemelés a szaros magyaroknak,meg leminősítés emberjogi amnesztiinternésünel szempontból,ejnyebejnyeferjekopp... kb.

Bell & Sebastian 2010.08.03. 00:01:16

Hazánk szíve, Budapest! -szólt a szocialista szlogen.
Ha esetleg pumpálna egy kis vért a Dohány utcából a lábba, kézbe, fejbe, talán a tetszhalott test is megmozdulna végre!

delano 2010.08.03. 00:07:26

@No_Sol: Az régen volt már, amikor a Potomac Pravdájának nevezték. Még a hidegháború alatt. Mostanság már neokonzervativizmussal gyakrabban vádolták, pl 2007-ben elég sok politikai elemző tette ezt.

delano 2010.08.03. 00:08:26

@TaTa86.: Ezt melyik számban is írták?

abszint86 2010.08.03. 00:57:12

Egy példa a kisstílű lehúzásra az ország más területén is:

Bogács, borospincék: legolcsóbb pia természetesen a bor, ezért ezen van a legkisebb hasznuk. Mikor a buli közepén rendelni akarsz pl fröccsöt, akkor a sörösüvegre mutogatnak, vagy azt kérdezik hogy mennyi narancsot kérsz a vodkához. Ha valaki nem figyel, már rá is tukmálják a drága piát.

Egy példa a bunkó vendégre:

Bogács, éjjeli büfé: enyhén részeg tag kérdése: "hány perc alatt készül már el az a kurva hamburgerem?" - amellett hogy, csak fél percet kell a mikrózásra várni... szánalom....

és ez csak az elmúlt két nap élménye...

(bogácsi borospincék bulija külön megérne egy posztot: buli összetétele: 8 éves kisgyerekek, öreg taták, bebaszott tizenéves köcsögök, részeg családfők, mindezt kurvárapénzes cigánymaffiózó tagok 20 millás mercikkel, stb... kulturált, józan ember nincs, bár józanul nem is lehetne kibírni)

CTamás · http://www.joegeszseget.hu/ 2010.08.03. 06:17:20

Ez nagyon gáz!
Szégyenlem magam.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.08.03. 06:56:59

@Cuppanj a végére!: jól van, nyilaska, vedd be a gyógyszereidet, mielőtt az ápolók szólnak rád!

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.08.03. 06:58:21

@Álmos: inkább úgy fogalmaznék, hogy mostanság a gúgli találatai nem sok szart érnek... :(
A legritkább (pláne képeket keresve), hogy valóban releváns találatok jönnek elő belőle.

Jason Bourne 2010.08.03. 08:41:42

a két indexes csóka direkt arra játszik, hogy átvágják őket.
ki az a hülye aki:
-arabnál vált dohányt,
-első cselekedete illegális szer beszerzése,
-a belváros legdrágább részén kajál, (na jó a kenyér az jogos, meg a taxi, de a többi a saját balfaszságuknak köszönhető)
ilyen hülye turista vsz nincs is. ha meg van, magára vessen.

netreader 2010.08.03. 10:25:58

Apró részlet, Google találatok: a felsorolt képtalálatokat csak a google.hu adja a "Hungary" keresésre. Szerencsére a külföldiek nem ezen keresnek, hanem a google.co.uk-n, google.de-n, stb.

thetriggerhappy 2010.08.03. 12:01:41

nekem egy kölni barátom volt elhalva bp tisztaságától.
de eddig minden idelátogató külföldi ismerősöm imádta, igaz mindent meg is teszek érte, mert én is szeretem ezt a várost, még így is ahogy van.

vicces, hogy a leghangosabb bp fikázók nagy közös halmazt alkotnak azokkal, akik a "merjünk kicsik lenni" szlogent dörgölik nap mint nap a mostani ellenzék orra alá.

Bell & Sebastian 2010.08.03. 13:30:51

@thetriggerhappy:
Ha jól értem, minden a legteljesebb rendben van Budapesttel, a Demszky-éra szinte felvirágoztatta, sőt, már-már a legélhetőbb európai agglomerációvá tette.
Itt él a magyarok negyede, nagyvárosokban összességében a fele, az urbanizáció végül is egybevág a világ- és európai trenddel.

Hogy a másik ötmillióval mi lesz? Le vannak szarva, küzdjön csak értük az Amnesty International!
Költöztek volna Pestre a büdös parasztok! Traktorostól!

Merjünk jósötétek lenni, jelentsük ki bátran, ha már Budapesten könyvelik a GDP -t, joguk van hozzá, hogy el is költsék! Nem elég? Hitelt kell felvenni, ingatlanpiac, az a tuti, nem is a meló! Nem számít, majd visszafizetik a bugris vidéki parasztok!

Elvégre azért tartjuk őket, nem?

thetriggerhappy 2010.08.03. 14:30:11

@Bell & Sebastian:

ezt írtam, te fasz?

"én is szeretem ezt a várost, még így is ahogy van"

ezt írtam, úgyhogy így is olvasd és ne magyarázz bele felesleges, a mély frusztrációdból és kisebbségi komplexusodból eredeztethető baromságot.
a poszt pedig nem a vidéki-falusi lakosságról, hanem pestről szól.

Bell & Sebastian 2010.08.03. 14:50:08

@thetriggerhappy:
"... vicces ... orra alá ..."

Salom! Ezt írtad Übermensch, baszod alássan.

thetriggerhappy 2010.08.03. 15:27:17

@Bell & Sebastian:

hát, a szövegértés nem erősséged.

thetriggerhappy 2010.08.03. 15:41:40

@Bell & Sebastian:

maradjunk annyiban, hogy a szövegértés nem az erősséged.

az idézet szavaknak nem értem, hogy mi köze lenne a témához, de lényeg, hogy salomozhattál egyet. ez sem elhanyagolható.

Bell & Sebastian 2010.08.03. 18:24:56

@thetriggerhappy:
"Vicces, hogy a leghangosabb Budapest-fikázók nagy közös halmazt alkotnak azokkal, akik a "Merjünk kicsik lenni!" szlogent dörgölik nap mint nap a mostani ellenzék orra alá." -írod szellemesen.
Elemzés következik gyengébb elméjűeknek:

A mostani ellenzék alatt az MSZP -t értjük (az új formációk kiestek, mert a szlogen nem az övék).
Az a bizonyos halmaz: Fidesz és csahosaik, azaz, ha nem is a szignifikáns többség, legalábbis a nem-fővárosi anti-pestisisták.
Mitől is vicces?
Attól, hogy ellentmondás mutatkozik a szájjal hirdetett szerénység-kicsinység és a megvalósult bezzeg-Budapest között, tudni illik számolatlanul ömlött a pénz a budapesti infrastrukturális és presztízs-beruházásokba, de jutott belőle bőven haza is. A végeredmény meg erősen vitatható.
Ha a Fidesz ezt szóváteszi, az a normális. Akkor lenne nem normális, ha ez az ellentét nem feszítene, és szóvá tenné, márpedig létezik!

Akkor (és csak is akkor) vicces, ha a Fideszt majomparádénak tekintjük, aki megakadályozni még úgy sem tudta, hogy folyamatosan beszélt róla és Eső után köpönyeg! -jelleggel nem győzi újra- és újra bizonygatni az MSZP-SZDSZ farizeus tolvajai által okozott kár nagyságát.
De ha azt találod viccesnek, hogy a Fidesz és a Budapest Maffia-ellenesek szinte ugyanazok, az bizony alapvető tájékozatlanságra vall.
Vagy azt, hogy a vendégmagyar csődtömegnek tartja az egészet közlekedésestől, parkolóstól, kitáblázásostól, útlezárásostól, soha meg nem épülő P+R rendszerestől, naponta beálló M0 -ástól? (mert az is)

Ezek után arra a következtetésre jutottam, hogy az idézett mondat túlmutat a jóllakottak cinizmusán, virtigli gecihuszár-beszólás, ami nem maradhat megtorlatlan.

Szájból Talmud kilógásának tipikus esete! Salom!

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.08.03. 19:15:05

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Mi van cérnametélt,megint nekem fröcsögsz a fasiszta nyelveddel?!
Süllyedj el,felsőbbrendű árja kis szar. Menjél gyerekeket gyilkolni Palesztínába!

thetriggerhappy 2010.08.04. 11:01:07

@Bell & Sebastian:

kicsit túlpörögted a dolgot, kapj be egy xanaxot!

ennyire nem volt bonyolult amit írtam. bp minden szarság ellenére (amelyekkel szinte minden más metropolis is küzd) egy kurva jó és élhető hely. volt szerencsém pár felé éldegélni a világban és ennek tudatában ezt nyugodtan kijelenthetem. ültem én brüsszelben 4 órát dugóban, volt részem átkocsikázni párizson, ismerem az ausztrál nem létező tömegközlekedést, a prágai átbaszós taxikat és tudom milyen egy amerikai külvárosból ingázni stb, stb.

amit írtam egyet jelentett: azok, akik európai középhatalomnak szeretnék látni kishazánkat és megsértődnek ha valaki fasisztákat kiállt a gárdát látva, szívesen és nagy lelkesedéssel kutyapicsázzák székesfővárosunkat a nagy nyilvánosság előtt.

Téglagyári Megálló 2010.08.04. 11:17:46

@thetriggerhappy:

Én meg éltem Lipcsében és tudom milyen egy élhető félmilliós város. Az izgalmat és a nyugalmat is meg lehet benne találni. És a jó levegőt. És nincsenek dugók.

Alfőmérnök 2010.08.04. 11:24:42

@thetriggerhappy: ": azok, akik európai középhatalomnak szeretnék látni kishazánkat és megsértődnek ha valaki fasisztákat kiállt a gárdát látva, szívesen és nagy lelkesedéssel kutyapicsázzák székesfővárosunkat a nagy nyilvánosság előtt."

Talán azért, mert Budapest milyenségéért leginkább a maoista főpolgármester a felelős. Meg akik megválasztották.
A 90-es évek elején Budapest még egy élhető hely volt. Ma már nem az.

thetriggerhappy 2010.08.04. 12:06:02

@Alfőmérnök:

a faszt nem. bp demszky ellenére is élhető, jó hely. lehetne jobb (mi nem lehetne az), de lehetne sokkal rosszabb is.

azt meg elmesélhetnéd, hogy mi rosszabb ma mint 90-ben. sok dolog van, ami jobb nem lett, de rosszabb mi lett? mitől kevésbé élhető neked?

thetriggerhappy 2010.08.04. 12:06:57

@Téglagyári Megálló:

most komolyan egy 3. rangú kisebb német várost hozol fel példának?

Tehetetlen Dodó 2010.08.04. 12:22:57

@thetriggerhappy: Te tényleg nem látsz különbséget a mai meg a húsz évvel ezelőtti városkép között?
Menj végig mondjuk az Erzsébet hídtól a Keletiig az utcán, gyönyörködj a kirakatokban, nézz be az aluljárókba, ülj föl valami BKV-buszra, keress egy gusztusos nyilvános illemhelyet, adakozz bőkezűen a koldusoknak. Este tégy sétát a Belvárosban, merészkedj be valamelyik szórakozóhelyre, de olyanra, amelyik közel van valami bankautomatához, hogy a két gorillának ne kelljen messzire cipelnie, amikor kivetetik veled a százezer forintot két üveg borért.
Másnap sétálj egyet a kies Dankó utcán, vagy tekintsd meg a Tömő utca műemlékházait a benne lakó műemlék-lakosokkal, ötven méterre a metrótól.
Ez csak egy rövid programajánlat, de egy életre elveszi a kedvét még a legelszántabb túlélő-turistának is.

thetriggerhappy 2010.08.04. 12:42:48

@Téglagyári Megálló:

miért nézném le? egyszerűen körte-alma összehasonlítás.

thetriggerhappy 2010.08.04. 12:45:57

@Tehetetlen Dodó:

a kossut lajos utca - rákóczi viszonylatában elfogadom a kritikát, a többi baromság, ami minden metropolisban gondot okoz. ezek a bajok uígy jelen vannak bmelyik hasonló méretű városban.
a dankó utca meg a környéke pedig soha nem volt úri vidék.
tudom, egyszerűbb ezt is a "maoista" demszky nyakába varrni. majd októbertől ez is megoldódik.

bz249 2010.08.04. 13:15:02

@thetriggerhappy: vegulis egy felmillios varos, a (harommillio feletti Szasz Haromszognek nevezett agglomeracios ovezet egyik kozpontja) az vegtelenul alatta van Budapestnek. Ha meg gazdasagi/kulturalis stb. aktivitasban akkor ugye meg nyilvanvalobb lesz fovarosunk folenye.

Téglagyári Megálló 2010.08.04. 13:37:46

@thetriggerhappy:

Szerintem meg alternatíva. Szívesen élnék középvárosban Magyarországon.

Tehetetlen Dodó 2010.08.04. 13:38:01

@thetriggerhappy: 38 évig voltam fővárosi lakos, 1960-tól 98-ig, Pesten is, Budán is. Ezért elég jól ismerem az utóbbi évtizedek történéseit.
És az a véleményem, hogy a húsz éves Demszky-éra borzalmas nyomokat hagyott szegény városon: a rendezetlenség, káosz, koncepció nélküli építéspolitika, lezüllött tömegközlekedés - tulajdonképpen hű tükre Demszky erőszakos, kusza akcionista személyiségének.
Ideje, hogy egy Tarlós-féle világos, mérnöki gondolkodású egyén kicsit gatyába rázza ezt a szörnyű kuplerájt.
(Hála Istennek, mi már véglegesen dezertáltunk, de a munka még beszólít a fővárosba, ezért erősen remélem a változás).

thetriggerhappy 2010.08.04. 13:44:42

@Tehetetlen Dodó:

szerintem budapestnek az a baja, hogy tele van frusztrált, itt élni nem akaró, a várost kurvára magukénak nem érző vidékről felköltözöttekkel.

mindenkinek jobb lenne ha akadna más választási lehetőség magyarországon. nekünk nem kellene a sok frusztrált vidékit hallgatni, aki madárfütty után sóvárog a belvárosban, nektek meg nem kellene elviselni bp-t.

tőlem aztán lehet tarlós is a főpolgármester, nem ragaszkodom demszkíhez, én akkor is szeretni fogom ezt a várost, ugyanis a a lokálpatriotizmusom nem főpolgármester-függő.

bz249 2010.08.04. 13:49:04

@thetriggerhappy: ebben a listaban Budapest elozi Berlint, Hamburgot es Münchent (mindharom joval nagyobb lakossagu) vagy mondjuk Rotterdamot (Europa legnagyobb kikotoje es jelentos penzugyi kozpont). Ha megbocsatassz, akkor nem vennem komolyan.

Tehetetlen Dodó 2010.08.04. 13:56:28

@thetriggerhappy: Hát, nem is csoda, hogy a Demszky-éra frusztrálta az embereket, meg elvette az életkedvüket.
Ezt a kártékony barmot rég elzavarni, na, az lett volna az igazi lokálpatriotizmus.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.04. 14:33:45

@thetriggerhappy: A vidékről feljöttek túlnyomórészt rajonganak a pesti létért egyrészt, másrészt nem is ismerhetik a szlömösödés, lepattanás évtizedes kálváriáját, tekintve, hogy az nem az ő, hanem az itt születettek szemei elött játszódott le.

Például még azt sem tudhatják, hogy a madárfütty úgy húsz éve teljesen általános volt a belvárosban, mára meg eltünt, sőt már a verebek is leléptek . )

De érdemes egyébként projektenként végignézni mit művelt az az ember. Nézzük pl. az Erzsébet téri buszpályaudvar sztoriját. Ott évek óta, dacára a belé tolt csillió-millió forintnak, olyan állapotok uralkodnak, hogy egy-két évtizede egy háborús film forgatásához is lightosabb díszleteket használtak.

thetriggerhappy 2010.08.04. 14:37:38

@Tehetetlen Dodó:

a monománia kezeltethető. aki pedig egy rossz főpolgármestertől frusztrálódik, az meg is érdemli.

thetriggerhappy 2010.08.04. 14:42:48

@gloire:

mesélj már nekem a szlömösödésről? az az, amit a páva utca-liliom utca környékén látok? vagy a corvin felé? esetleg a különben elbaszott király utca? melyik környék lett rosszabb az elmúlt 20 évben?

egyébként létezik nagyváros lepattant környék nélkül?

30 évig éltem a legbelvárosabb belvárosban, soha nem hallottam madárfüttyöt, úgyhogy a hülyeségeket hagyjuk.

az erzsébet tér jó példa, kérdés, hogy a nagyszerű teret és parkot miért hagyta lezülleszteni a kerület nem szoci, nem szadi vezetése. ja, hogy rogánt nem piszkáljuk?

btw, rogán szerintem jobb főpolgármester lenne mint tarlós. nem szeretem demszkyt, de vicces mindenért őt hibáztatni. persze egyszerű, hiánypótló megoldásnak tökéletes. még pár évig lehet nyomni utána a mantrát az örökségéről, kérdés, hogy később mi lesz.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.04. 14:57:58

@thetriggerhappy: A Blaha és környéke nagyon lezüllött az elmúlt 20 évben. A Népszínház utca környéke szlömösödött.
A lakótelepek némelyike szintén lecsúszott az elmúlt 20 évben.

A narancsvidéken pedig az a helyzet, hogy vannak csinosabb házak és kertek, de a fővárosi kezelésű közterületek botrányosak. Pl. Németvölgyi út. Biztosan véletlenül.

Tehetetlen Dodó 2010.08.04. 15:01:07

@thetriggerhappy: Frusztrálódik a fene. Azon azért röhögni fogok, ha majd elviszik vezetőszáron.
Rajtad meg már nem is csodálkozom: neked az egész várost a koszos , lepukkant, belváros jelenti.
Nem, a fővároshoz hozzátartoznak a külső kerületek is (neked nyilván a Hungária vonalán kívül eső rész már vidék), az összes koncepciótlanul engedélyezett beruházással, a zöldterületek eltüntetésével (bevásárlóközpontok és irodaházak kellenek sportpályák, lóversenypálya, ligetek helyett), az egész katasztrofális közlekedésfejlesztéssel és sorolhatjuk sokáig.
Próbálj meg kicsit kilépni beszűkült nézőpontodból és akkor talán megérted azt a három-négyszázezer embert is, aki lábbal szavazott ennek a szerencsétlen, tehetségtelen, kártékony baromnak a regnálása ellen.
Persze, a fővárosban van sok, hozzád hasonlóan gondolkodó is, ezt nem kétlem.
Végülis volt egy bázisa Demszky 20 éves ámokfutásának.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.04. 15:04:05

"melyik környék lett rosszabb az elmúlt 20 évben?"

A belváros, Lipót és Újlipót város is, a VI. és a VII. ker., a Nyugati tér és a Blaha, a Keleti környéke, Zugló nagyrésze, a már említett Kossuth Lajos utca és Rákoczi út tengely. Ezek egyértelműen lepattantabbak mint egy-két évtizede.

A madár fütty nem hülyeség. Én óvodába is a belvárosba jártam, régóta itt lakom . ) és régóta fotózom a belváros madarait. Mára csak a galambok és a vörösvércsék maradtak, rigót, cinkét, tíz éve nem láttam, a verebek kb. öt-hat éve tüntek el, de megjelentek a dolmányos varjak, ami korábban egy se volt. De tudom, hogy erről nem a Demszky tehet. )

Az Erzsébet tér (és a Gödör) mindig is fővárosi kezelésben volt, csak tavaly tudta átvenni az ötker.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.04. 15:14:23

A dolmányos varjúról tudni kell, hogy nagytestű, ámde nem ragadozó madár létére a szemétkupacokon él. Jól illusztrálja a helyzetet a megjelenésük, mivel egyre ritkább és egyre jobban akadozik a szemétszállítás már az ötkerben is. A lakótelepeken
és általában a körúton kívül már hosszú évek óta kritikusak az állapotok.

Tehetetlen Dodó 2010.08.04. 15:25:24

@gloire: Engem még inkább az eszetlen tempó zavar, ahogy sportpályák, zöldterületek százai tűntek el, hogy betonmonstrumokat építhessenek. Minden talpalatnyi földön irodaház, meg bevásárlóközpont a zöld helyett.

(Az állatvilág átrendeződése tényleg érdekes, pár éve egyre beljebb jönnek a szarkák és a dolmányos varjak, továbbá a sündisznók: mostanában már Angyalföldön meg Újpalotán is láttam párat).

Bónusz:
www.mme.hu/hirek/1169-a-keleti-palyaudvar-lathatatlan-fecskei.html

Tehetetlen Dodó 2010.08.04. 15:26:36

@gloire: Én először a Feneketlen tó körül láttam őket megjelenni nagyobb tételben, úgy hat-hét éve.

Leskelődő 2010.08.04. 15:41:14

@gloire: @Tehetetlen Dodó:
Bizony, a szarkák. Hogy mennyi van a belvárosban! Az is mindenevő.
Soroljam a neveket is?

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.08.04. 15:43:32

@gloire: A XI. kerület is sokat romlott. A Feneketlen tó - Kosztolányi régen nagyon konszolidált volt és sokaknak valószínűleg unalmas, de még a Móricz környéke sem volt annyira lecsúszott, mint ma, pl. szinte nem voltak hajléktalanok, amikor Pesten már igen. A züllés itt más területekkel ellentétben inkább az ezredforduló után vált látványossá és a metróépítés ideiglenes díszleteinek felavatása után érte el a mélypontját. Megjegyzem, pont 2002 óta szocialista a kerületi polgármester. ;)

A Blaha és a Keleti valóban a legalja, én még ha a Belváros felé megyek is, inkább Kelenföldön szállok le a vonatról, hogy elkerüljem. Oda már nem városrehabilitáció kellene, hanem lángszóró és egy tartályhajónyi hipó.

Ezzel együtt én az utóbbi években a metróépítési katasztrófaterületeket leszámítva lassú javulást látok a városban; mintha kezdene kijönni a mélypontról. De lehet, hogy amióta nem lakó vagyok, csak vendég, könnyebben meglátom benne a jót.

Tehetetlen Dodó 2010.08.04. 15:45:19

@Leskelődő:
Inkább reménykedjünk az ősi népi bölcsesség igazában:
Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka!

thetriggerhappy 2010.08.04. 16:14:38

@tölgy:

mert a blaha az elit negyede volt demszky regnálásáig....a lakótelepeket, főleg a 89-ig a felső tízezer kedvelt havannáját pedig szintén demszkí húzta le.

a hegyvidéken pedig a szép kerteket pokorni csinosítja, az utakat pedig a maoisták basszák szét.

egyszerű az élet, mondom én!

thetriggerhappy 2010.08.04. 16:18:18

@Tehetetlen Dodó:

a város valóban odáig tart, a többi az az előváros.
a rózsadomb centerrel és a hegyvidéki építkezésekkel mi a helyzet?

megint leírom, hátha megérted: nem fogok demszkyre szavazni, eddig sem tettem. amit írtam, mindösszesen annyi, hogy tőle függetlenül, vagy ha neked így jobban tetszik munkásságénak ellenére bp egy nagyon fasza hely, még nemzetközi szinten is.

thetriggerhappy 2010.08.04. 16:19:33

@gloire:

nem válaszolok huszadszorra uazokra a hülyeségekre.

a dolmányos varjakat meg leszarom.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.04. 16:39:36

@thetriggerhappy: Nézd, én is szeretem a várost, és szerintem is nagyon fasza hely, még így is.

De azt, hogy az ötkerben akár egy hetet késik a szemét elszállítása, és ez egyre gyakoribb, azt nem tudom leszarni, mert benne élek, és kurva büdös, és ez egyáltalán nem volt korábban jellemző, akár kit is hülyézel le.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.08.04. 16:41:51

@thetriggerhappy: Azon kívül újból megjelent a patkány a dunaparthoz közeli részeken.

Leskelődő 2010.08.04. 16:47:29

@thetriggerhappy: Maga nem gondol arra, hogy ők is Magát?
Pedig megrázó élmény, higyje el!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.08.04. 16:51:59

@gloire: urbáááánus!!!

@thetriggerhappy: a Blaha nem volt elit, de ilyen lepra sem, mint 10 éve. (A Körút északi része és a Kossuth L utca - Rákóczi út volt a bevásárlóutca régen. Ha gonosz vagyok, azt mondom, a _nem belvárosi_ plázák miatt tudatosan rohasztották le ezeket.)
Békásmegyeren a középosztályt lakott, viszonylag tiszta volt és jó a közbiztonság. Hát, ma nem az.

A maoista nem tönkreteszi az utakat, hanem a fejlesztési pénzekkel a saját választóit jutalmazza. Nézze meg Dél-Pest és Csepel utcáit újraaszfaltozták az elmúlt évtizedben, és hasonlítsa össze a narancsvidék utcáival.

De legyünk igazságosak, és Budapestet ne Berlin 20 évéhez hasonlítsuk, hanem Prágához. A divatos város már pár éve Prága, nem Bp, sajnos.

thetriggerhappy 2010.08.04. 17:19:40

@tölgy:

a divatos prága élhetetlen, a belvárosban csak a kidobók és a kurvák beszélnek csehül, bár mostanában már ők is inkább fekák.

prága klassz hely pár napra, gyönyörű, hiszen megúszott pár bombázást, de soha nem élnék ott. egy múzeum, egy skanzen, míg bp egy élő város.

thetriggerhappy 2010.08.04. 17:21:28

@tölgy:

nem békásmegyer csúszott le, hanem az az alsó középosztály, ami lakta.

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.08.04. 18:07:53

Budapest nagyon klassz hely,csak egy a baj: egyre kevesebb Ember lakja.

Tehetetlen Dodó 2010.08.04. 19:57:04

@thetriggerhappy: Te nem érted: engem nem érdekel, hogy kire szavazol, nyilván nem fogsz most az egyszer Demszkyre.
Az a lényeg, hogy ez a húszéves rezsim szinte csak kárt okozott a városnak, más városok úgy húztak el mellette, akár a rakéta, akár elismered a beszűkült belvárosi nézőpontodból, akár nem.
És nagy valószínűséggel itt is új világ jön, hogy ne mondja, forradalom, hehe.

Tehetetlen Dodó 2010.08.04. 20:04:21

@thetriggerhappy: Nem bírod levetkőzni ezt a szűk belvárosi szemléletet. Nyilván Prágából is csak a kirakatot ismered, az meg ma már ugyanolyan felszínes nemzetközi belvárosi kupleráj, mint Budapest, azzal a különbséggel, hogy pompásan fel van minden újítva, világszínvonalú közlekedése van (a miénkhez képest féláron) tisztaság van, még a szemetet is elviszik!

(Prágában ugyan mindössze csak egy évet töltöttem, több részletben, ezért nem is próbállak meg arról meggyőzni, hogy az élet ott sem a belváros. Persze, neked mindegy, otthon sem érzékeled, ami a Hungária-gyűrűn kívül történik).

thetriggerhappy 2010.08.04. 20:35:49

@Tehetetlen Dodó:

pont ez a "szinte csak kéárt okozott" a hazugság. lehetett volna jobban is csinálni, de ez egyszerűen nem igaz.

thetriggerhappy 2010.08.04. 20:39:22

@Tehetetlen Dodó:

olvasd már el, hogy mit mondanak az itt élő külföldiek a bkv-ról!!!! na, uígy vagy te a prágai tömegközlekedéssel és a tisztasággal.

és pont ezért írtam az elején, amit írtam: a nagy hazafiak, azok, akik folyamatosan azon puffognak, hogy mit ír a süddeutsche zeitung meg a washington post, sem veszik észre, hogy mások meg minket irigyelnek bizonyos dolgokért.
kevés dolgot tartok világszínvonalúnak az országban, de bp az, bármennyire is szeretnétek az ellenkezőjét bebizonyítani.

Tehetetlen Dodó 2010.08.04. 20:41:43

@thetriggerhappy: A te kisszerű, néhány négyzetkilométeres, igénytelen szempontjaid szerint nyilván világszínvonalú.
Légy boldog vele.

tevevanegypupu 2010.08.04. 20:58:21

@Tehetetlen Dodó:

Nem erdemes vitatkozni, van egy bizonyos kor akik csak nagyon szuk keresztmetszetet jarjak Budapestnek, allandoan egymas kozott vannak es baromira elegedettek egymassal es azzal a kis centralizalt vilagukkal. Nem latjak es nem halljak Budapestet ami - ahanyszor megerkezem - egyre elkeseritobben balkani, lerobbant koszfeszeknek tunik. Szinte kenytelen vagyok igazat adni Kertesz Imrenek, persze nem abbol a nezopontbol ahogy o mondja, de teny: a varost tonkretettek a liberalisok Demszkyvel az elen. Es ami a legelkepesztobb: ok nem veszik eszre, nem latjak es nem ertik, de nem is ernek ra ilyesmire, kollektive rettegnek a demokracia hianyatol ami 2010 aprilisatol tart. Ha oket hallgatom valahogy ugy erzem, hogy masik bolygon csolakok kozott jarok.

thetriggerhappy 2010.08.04. 21:10:45

@Tehetetlen Dodó:

látod milyen jó nekem? én elégedett és vidám vagyok itt, ellentétben veled. de majd ha jön tarlós, boldog leszel, nyugi!

a kisszerű nézetrendszeremről annyit, hogy a seggedet a földhöz vernéd ha annyi helyen jártál-éltél volna mint én.

Tehetetlen Dodó 2010.08.04. 21:17:39

@thetriggerhappy: Nem figyeltél.
Én boldog és elégedett vagyok, nem utolsósorban azért, mert 12 éve végleg kiköltöztem a fővárosból.
Én csak szegény fővárosiak érdekében reménykedem egy normális városvezető megválasztásában.

(Az, hogy te meg hány ócska belvárosban jártál életedben, igazán hidegen hagy, elhiheted, hisz szemlátomást mindenütt csak ugyanazt a szűk létet vagy képes felfogni. Az irántad érzett sajnálat meg azért visz arra, hogy a földhöz verdessem az ülepemet, háver).

Tehetetlen Dodó 2010.08.04. 21:18:54

@Tehetetlen Dodó:
Pardon, sajtóhuba:...nem visz arra...

Tehetetlen Dodó 2010.08.04. 21:24:07

@tevevanegypupu: Úgy valahogy.
Ezek a térben és időben korlátoltak boldogan lubickolnak benne.
Váljék egészségükre.

thetriggerhappy 2010.08.05. 09:54:58

@tevevanegypupu:

ki a faszom retteg bmiféle demokrácia hiányától? tudom, neked minden betuszkolható a fidesz-hazaáruló ellentétpár világába, de meg kellene értened, hogy más nem így működik.

és mellesleg nem ártana megtanulni magyarul, ugyanis még mindig nem érted, hogy mit írok: senki nem elégedett, nem mondtam, hogy ez minden városok legtökéletesebbike, egyszerűen csak nem fikázom, kutyapicsázom azt a várost, ahol élek, és amelyik nemzetközi összehasonlításban sem egy szar hely.

ennyi.

thetriggerhappy 2010.08.05. 09:58:05

@Tehetetlen Dodó:

akkor neked leginkább be kellene fogni. nem szereted ha a szlovákok beleugatnak a magyar belpolitikába, én meg nem szeretem ha a vidékiek elmélkednek arról, milyen szar hely is bp.

legyél boldog ahol vagy és foglalkozz a kistelepülésed polgármesterével.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.08.07. 06:01:58

atomot budapestre, idegenszívű

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.08.07. 06:12:06

@tölgy:

"A Blaha és környéke nagyon lezüllött az elmúlt 20 évben. A Népszínház utca környéke szlömösödött."

már úgy érted, az elmúlt jó negyven éve, te nagyon ostoba. a blaházás ugyanis akkoriban jelent meg, mint a csövezés szinonímája, természetesen demszky tehet arról is, is és tarlós beiktatásának másnapján mindez huss, megszűnik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.08.07. 06:17:21

@thetriggerhappy:

a hasonlatod akkor lenne jó, ha szlovákok nem csak ugatnának, de ide is jönnének környezetszennyezni, mint a kiköltözők 90%-a.

kurva büszkék, hogy nem a büdösben laknak, aztán bejönnek, bebüdösítik, összeszemetelik budapestet, és ugatnak, hogy hogy háhá, tessék, büdös, mocskos.

Tehetetlen Dodó 2010.08.07. 18:06:10

@mavo: Megint zsigerből beszélsz hülyeséget.
A mi falunk határában például a budapesti szemétből építettek egy fél-Gellérthegy nagyságú dombot, röőke pár év leforgása alatt. Mert ugye, nem voltak képesek időben felújítani a rákospalotai égetőt, így inkább el lehetett szennyezni egy jó nagy területet,pesrzse nem otthon.

Tehetetlen Dodó 2010.08.07. 18:08:54

@thetriggerhappy: Jól van, okoska.
Sajnállak előre, ha Tarlós lesz a polgármester.
Még a végén tönkreteszi a büdös kis belvárosi libsifészkedet.
(Azt a rettenetet már el se merem képzelni, hogy még madárfütty is lesz egyszer a belvárosban).

tevevanegypupu 2010.08.07. 18:34:51

@thetriggerhappy:

Persze hogy nem szar hely Budapest, ilyet nem mondanek, mindig is szerettem. Csak azt akartam mondani, hogy elegge lerobbant es sivarnak tunik nekem, aki ugy kb. ket evente latom. Demszkynek be kellett volna latnia, hogy nem ert a fopolgarmesterseghez es valami mashoz kellett volna kezdenie. Persze nem birta otthagyni azt a jo kis helyet, belekeveredett mindenfele ugybe, ugy tunik meglehetosen lerobbant o maga is..A vegsokig megalaztak, a varos vezetese egymas utan megy vagy vizsgalati fogsagba vagy kihallgatasra, hat ez nem vilagszinvonal, ez Balkan a javabol. Kinek hianyzott ez?

Tehetetlen Dodó 2010.08.08. 08:21:06

@tevevanegypupu: A gyerek azt hiszi, az ember a városra haragszik.
Holott csak arra az alkalmatlan, de igen erőszakos kreténre, aki balkáni kuplerájjá változtatta.
(Ebben az ottlakók felelőssége annyi, hogy újra meg újra megválasztották, akkor is, amikor már nyilvánvaló volt, hogy teljesen alkalmatlan erre a funkcióra. Egy kicsit én is bűnrészes vagyok, mert 90-ben én is a Nagy Demokrata Ellenállóra szavaztam, de aztán - nem szégyen okulni saját tévedéseinkből - soha többé).

tevevanegypupu 2010.08.08. 08:57:07

@Tehetetlen Dodó:

Pesti rokonsagom a legutolso valasztasokig, akkorra mar valamelyest nekik is eleguk lett (bar nagyon nehezen, mert nekivadult szdsz rajongok) es Tarlosra szavaztak..Most viszont megint megzavarta oket Javor Benedek, az lmp altal jelolt diszgoj. (:

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.08.19. 20:34:08

Ha már fővárosi vagyok, le is ragadnék itt.

Az a baj Budapesttel, hogy az élhetőségére nem költöttek semmit az utóbbi húsz évben. Na jó, talán az utóbbi kettőben történt valami előrelépés. Értek itt olyan dolgokat, hogy parkok fenntartása, építése, bicikliutak, villamos közlekedés fejlesztése, sétálóutcák, csökkentett forgalmú utcák, p+r parkolók, stb. Lehet Budapest szép nagy város, európai hely, de ezek a dolgok nagyon meglátszanak. Például, amikor a pesti lemegy pl. Szegedre, ahol kurva sok bicikliút, felújított parkok, sétálóutcák és az előzőleg felsorolt dolgok fogadják.

Ilyesmire kéne pénzt költeni nem a soha el nem készülő négyes metrónkra.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.20. 01:13:29

@d.z.: "Ilyesmire kéne pénzt költeni nem a soha el nem készülő négyes metrónkra. "

Ez óriási tévedés.
Ott kezdődik a bibi, hogy Budapestet nem lehet Szegedhez hasonlítani. Aztán a bicikliutak építése, sétálóutcák, parkok felújítása önmagában még kevés az üdvösséghez, ezen a szoftos kis alternatíván szerintem még a grínpísz is fetrengve röhögne.

Viszont egyszer valahol nyilatkozott egy prof a műegyetem közlekedés dinamikai tanszékéről, hogy a négyes metró jelenleg ismert költségvetéséből tokkal vonóval rendbe lehetne tenni Budapest felszíni közlekedését: két újabb Duna-híd megépítésével, jónéhány villamospálya felújításával és jelentős bővítésével, valamint új vonalak kiépítésével.
Aztán a belváros felszín alatti átmenőforgalmának megvalósításával (lásd pl. Stockholm) is nagyot lehetne dobni, hogy a dunai vizi közlekedés lehetőségeiről ne is beszéljünk.
A tervek egyébként régen ott vannak a tanszéken, csak elő kéne azokat villantani és amint írtam, mindez a négyes metró jelenleg ismert költségvetéséből megvalósítható lett volna az elmlúlt húsz évben.
süti beállítások módosítása