A Nyilatkozat kritikájának bírálata
2010. július 08. írta: Elpet

A Nyilatkozat kritikájának bírálata

  A Nemzeti Együttműködés Rendszeréről szóló Nyilatkozat, melyet kormányrendelet alapján, megfelelő formátumban ki kell függeszteni az állami intézményekben, blogunkon  nagy vihart kavart. Nem kívánom a már elhangzott pro és kontra érveket elismételni, inkább megpróbálom mélyebben feltárni azokat a gondolatokat, érzéseket és indulatokat, melyek az ügy nyomán felszínre kerültek.

  Úgy gondolom, hogy ez a vita az értelmiség mély válságába adott bepillantást. A magyarországi értelmiség válságba jutott ugyanúgy, mint maga a rendszerváltozás utáni politikai intézményrendszer. A politikai rendszer válsága leginkább abban nyilvánul meg, hogy gondosan kimért jogkörök alapján működő, formálisan autonóm intézményei képtelenek voltak a hibás működéseket megakadályozni. Az értelmiség formális gondolati autonómiája pedig láthatóan nem képes új értelmezéseket adni, irányt mutató gondolatokkal és magatartásformákkal segíteni a rosszul működő rendszer meghaladását.

  (Értelmiség alatt jelen pillanatban a szellemi foglalkozásúak közéleti, társadalmi kérdésekben aktív részét értem, nagyjából talán így is kell definiáljuk a fogalmat. Személyes tapasztalatokon támaszkodó intuíciók adják írásom lényegi részét. Ezt alátámasztja az internetes világban való megnyilvánulások végiggondolása, mely vélhetően elég jól reprezentálja az értelmiség gondolkodását.)

  Először is baj van az értelmiség önértékelésével. Saját gondolatait, problémáit a társadalom centrumába gondolja, és úgy véli: érzékenysége mindenképpen olyan pontokat jelöl meg, melyek az egész társadalom számára döntő fontosságúak. Óriási tévedés. Hetek óta folytatunk vitákat a kormányzati hatalom számára húzandó határokról és a független intézményekről, valamint arról az állítólagos agresszióról, amely a Nyilatkozat által érte az intézményi autonómiát. Nos, az ember, ha feláll a számítógépe mellől, egy másik világban találja magát, ahol ilyen kérdésekről nincs szó, ahol az emberek nem is értik a Hírcsárda kontra Minisztérium ügyet és nem is hallottak róla. Egy olyan világban találja magát az ember, ahol fontosabb hír a gázártámogatás meghosszabbítása, valamint hogy a PSZÁF el akarja rendelni a devizahitelek törlesztőrészleteinek középárfolyamon elszámolását, mint az: milyen tisztségei voltak Schmitt Pálnak a rendszerváltás előtt. Az értelmiség problémái előtt a társadalom nagyrészt értetlenül áll, és ezt csak ideig-óráig lehet azzal magyarázni, hogy az intellektuális clairvoyance nem mindenkié.

  Másodszor nagyon komoly problémák látszanak az értelmiség hatalomról vallott nézeteiben. És ez egy döntő probléma, amely a most következő eseményekben meghatározó jelentőségű lesz.  Az értelmiség az elnyomó hatalom - ellenálló civilszféra kétpólusú erőterében helyezi el az összes kapcsolódó eseményt, ennek erővonalai szerint irányítja állásfoglalását. A hatalommal szembeni bizalmatlan, gyanakvó ellenállás és a bűnös kollaboráció ellentétpárján kívül nem értelmez más magatartásformát, nem ismeri a társadalommal együttműködő hatalom fogalmát, a hatalommal párbeszédet folytató és közösen tevékeny társadalmi szereplőkhöz kizárólag az előnyökért való elvtelen megalkuvás címkéjét csatolja. Ha a nemzet át akarja alakítani életét, rendbe akarja hozni mindazt, ami elromlott, és ennek érdekében a kormány hatalmi működését támogatja, ez a gondolatmenet egyszerűen használhatatlan. Vannak dolgok, és nemcsak a nagy átalakulások, hanem az azt követő konszolidáció idején is, amit egész egyszerűen csak hatalommal lehet véghezvinni. Ha az az alapállás, hogy a hatalom speciális cselekedetei szükségszerűen  önérdekűek és szemben állnak a társadalom érdekeivel, megbénít bennünket a cselekvéstől való félelem.

  Harmadszorra pedig : az értelmiségiek gondolati sematizmusa és egymáshoz igazodása beteg dolog. Az értelmiségi öndefiníciója szerint függetlenül gondolkodik. A Nyilatkozat mögé fideszes önkényt, vagy az arra való szándékot vizionáló értelmiségi képzelet, vagy az a gyanakvás, amely kritikát nem tűrő gondolkodásról árulkodó  jelként értelmezi azt, nem volna lehetséges egy közös Fidesz- és Orbán-kép nélkül.

  Ha valakiről elterjed, hogy pisztolyt hord és adott esetben használja is, furcsa érzést kelt, ha a belső zsebébe nyúl, még akkor is, ha csak a pénztárcáját veszi elő. A Nyilatkozat hisztérikus értelmezése nem lenne lehetséges a mögé vetített, démonizált Fidesz- és Orbán-kép nélkül, melynek diapozitívja régen ott van minden baloldali demonstrátor dobozában. A jobboldali értelmiség már évek óta nem cáfolja ennek a képnek valódiságát, és inkább a kritikához próbál hozzájárulni, igyekezvén elkerülni a kollaboráció bélyegét, amely értelmiségi körben gyalázatos bélyegnek számít. Pedig ezen az Orbán- és Fidesz-képen bizony bőven volna mit árnyalni. A jobboldali értelmiség gondolkodása nem kell koherens legyen a baloldaliéval. Egyáltalán: az értelmiségről vallott liberális felfogás, amely autonóm, független gondolkodást irányoz elő és követel meg, nem fér össze azzal az egyszerűen leírható sematizmussal, ami az értelmiség sajátja. Súlyos meghasonlottságra utaló jelek ezek.

  Úgy látom: a jobboldalon az értelmiségi szerep gyökeres újragondolására van szükség. Az értelmiség útja nem az osztályhatalomig, hanem a nemzet építésének közös ügyéig kell vezessen. Újra kell gondolni, hogy a nemzetért felelősen cselekvő  ember számára a liberális felfogás szerinti értelmiségi szerep elfogadható alapállás-e egyáltalán. Ha ez azzal jár, hogy a liberális értelmiség nem fogadja majd be a szellemi vagy irányító munkát végző jobboldaliakat, hát akkor tudomásul vesszük, hogy ez így alakult. Végső soron: ez is egy eshetőség.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr792136841

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Blogkonzultáció a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről 2010.07.09. 12:01:05

  Bár a NER fogalma már egy ideje megszületett a Fidesz háza táján, az új rendszer, annak elnevezése és a kísérőjelenségek körüli vita az elmúlt egy hétben került igazán a figyelem középpontjába, elsősorban a nyilatkozat kötelező kifüggesztésről s...

Trackback: Alapfogalmak 9: az értelmiség 2010.07.08. 14:40:25

Mindenekelőtt szeretném kinyilvánítani, hogy mindennemű közösséget visszautasítok az értelmiség nevű mitikus tárggyal, s tenném ezt akkor is, ha fent nevezett tárgy valóban létezne, holott maximum Coca-cola mámorban lehet valami hozzá távolról, homályo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.07.08. 09:26:44

Szerintem meg kiindulópontnak veszed azt, hogy a Fidesz nem tévedhet, illetve hogy a Fidesz nem csorbíthatja a demokráciát.

Ez ugyanaz a világnézeti válság mint amikor a baloldali értelmiség igazságbeszédnek nevezte azt amikor Fletó lebukott.

Nem tudod mivel magyarázni a jogos kritikát ezért a jobb oldal elleni támadásnak vagy kénytelen látni és ezért írsz ilyen ködevő szövegeket az értelmiségről.

(Nem akarom a Fideszt a szocikhoz hasonlítani, fényévnyi a különbség, illetve azt sem hiszem hogy a Fidesz súlyosan sértette a demokráciát. Kis mértékben tette, de ezt ugyanúgy ki kell mondani. A divatba jött "és a szocik 8 évig...", "te liberális/kommunista ne mondd meg nekünk igaz jobboldaliaknak..." kezdetű mondatokat tessék szögreakasztani.)

polom13 2010.07.08. 09:31:24

Pontosan.
Az ÁSZ-elnök megválasztása körüli hisztéria idején írtam,hogy az emberek 95%-a akkor sem tudná megmondani,hogy mi az az ÁSZ ha a gyerekei élete függene tőle.
Ha pedig a jobboldali értelmiség a baloldali mellé kíván felsorakozni,abban az esetben éppúgy eltávolodik az átlag magyar választótól mint ők.
De legalább majd mehetnek együtt tüntetni a fasizmus ellen a Hollán Ernő utcába. :)

2010.07.08. 09:34:45

Sokan mondták már, de nem árt ismételni: a fő választóvonal itt sem biztos, hogy a jobb és a bal között húzódik.
Intellektuális igénytelenség, csordaszellem, haszonlesés, kényelem - ezekkel sajnos mindkét oldal megfertőződött.

polom13 2010.07.08. 09:35:03

@br: Akinek 2006 őszén a rendőrök kilőtték a szemét, egyáltalán nem tudja majd elolvasni a nyilatkozatot.
De biztos nagyon boldoggá teszi a tudat,hogy a baloldal megvédi a láthatatlan veszedelemtől.

IHCS 2010.07.08. 09:37:10

br! A nyilatkozat kifüggesztése miért sértette kis mértékben a demokráciát?

Nem szeretem a szöveget, de a demokráciát nem látom tőle veszélyben, legfeljebb a józan eszet. Neked ez a kifüggesztős aktus hol sértette meg "kis mértékben" a demokráciát?

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.07.08. 09:40:06

@polom13: Amúgy talán érdemes arra is reflektálni, hogy milyen érvet fogalmaztok meg akkor amikor előjöttök azzal, hogy "hó hó, az egyszerű ember az se tudja hogy X, Y kicsoda vagy micsoda, nem érdekli őket ez a dolog, csak legyen maunikasó".

Ez egyrészt a társadalom mélységes lenézése, másrészt egyáltalán nem igaz. Azt lehet, hogy sokan nem tudják mi az ÁSZ feladata és hatásköre, vagy mi a fékek és ellensúlyok rendszere, viszont amikor ezek a rendszerek elkezdenek rosszul működni azok olyan hatással lesznek amire majd lehet mondani, hogy "rosszabbul élünk mint négy éve".

Mert lehet, hogy Mari néni Pusztagyopároson nem tudja az Alkotmány releváns részeit idézni, de amikor az ÁSZ haveri kutyával történt hatástalanítása következtében felbátorodnak azok akik mondjuk autópályás kartellt akarnak létrehozni és 3-4x áron pályát építeni, netalántán völgyhidat, akkor elfolyik majd pár száz milliárd és az egészségügyi miniszter majd széttárja a kezét, hogy kedves Mari néni, várjon három évet arra a csípőprotézisre.

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2010.07.08. 09:41:19

Igen, az értelmiség elég rossz állapotban van mindkét oldalon. Az is gáz, ahogy a balosok nekiestek Orbánnak, de az is, hogy a jobbos értelmiség nem kaszálta el még magzati állapotában ezt a nyilatkozat-kiffüggesztősdit, sőt vannak, akik utólag is melldöngetve védik (lásd Bencsik András vezércikkét az eheti Demokratában).

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.07.08. 09:43:07

@polom13: A kurva életbe már, felejtsétek el azt hogy a szocik, akármit is tettek, most felmentést adnak akármire.

Nem érted, hogy ha a szocikhoz hasonlítod a Fideszt akkor soha sem lesz ennek az országnak egy jó kormánya, maximum egy kevésbé szar?!

2010.07.08. 09:43:58

@IHCS:

Kérdés, hogy mi a demokrácia? Pusztán szabályok összessége vagy több annál?
Lehet, hogy jogszabályba nem ütközik a nyilatkozat, de a stílus, ami mögötte van, hát az elég aggasztó.

szürkemókus 2010.07.08. 09:47:18

"Az értelmiség útja nem az osztályhatalomig, hanem a nemzet építésének közös ügyéig kell vezessen."
Ez meg milyen előfeltételezést rejt magában???
Nem kell az értelmiséget fikázni, elég volt belőle a kommunizmusban. Innen már csak egy lépés, hogy "Nincs szükségünk értelmiségiekre". ÁROKÁSÁS.

2010.07.08. 09:49:28

@br:

pont ezen a logikán kell túllépni. Ha a Fidesz rosszat csinál, akkor az rossz és kész.

Vannak helyzetek (pl választási kampány), mikor sokak szerint nem célszerű kiborítani a bilit.
De most, 2/3-os többség és töretlen népszerűség mellett? Ugyan mikor kéne tisztázni a zavaros dolgokat, ha nem most?

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.07.08. 09:51:44

@khamul: Ha elolvasod újra amit írtam, akkor kiderül hogy egyetértünk.

stoppard · http://forint.blog.hu 2010.07.08. 09:52:22

üres, közhelyes mellébeszélés, tartalmi hiányosságokkal és formális logikai hibákkal.

másként mondva: hát ez ritka szar.

Refuse/Resist! 2010.07.08. 09:53:37

@br: A demokrácia iránti aggódás tipikus példája a ballib értelmiségi beszédnek.
A markánsabban jobboldali gondolkodók inkább azon szoktak aggódni, hogy túl sok a demokrácia :)

Kalimera 2010.07.08. 09:56:32

Milyen párt a Fidesz?

K I A K A S Z T Ó !

2010.07.08. 09:56:52

@br:
persze, láttam. Véletlenül hozzád írtam, nem polom13-hoz

polom13 2010.07.08. 09:58:12

@br: Konzervatív vagyok nem hiszek az utópiákban szerintem a legjobb kormány is legfeljebb kevésbé szar.
A szociknak igen egyszerűen nincs erkölcsi alapjuk bírálni senkit és semmit.
Van párszázezer választó(jellemzően a Fidesz és a Jobbik közt vacilláló) akik szeretik az ilyen gesztusokat.Én nem fogok egy hivatalba bemenni,hogy a nyilatkozatot olvassam ,de nem is zavar.Toleráns vagyok.

IHCS 2010.07.08. 10:00:50

@khamul: Nem. A demokrácia több, mint jogszabályok összessége, de a demokrácia nem stílus kérdése. Egy európai értelembe vett Kovács Lászlóval nekem akkor is bajom van, ha jó stílusban védi a rendőrségi szemkilövést. Míg a bunkó paraszt stílusban kommunikáló Bokros Lajostól nem féltem a demokráciát, még ha hazaküld is minket tandíj ellen tüntetőket, szétszívott alkoholistáknak titulálva.

A NENY stílusával nekem is bajom van, de nem a kifüggesztés stílusával, hanem az irományéval.

Lefordítva, amit mondtál. Szólj, ha félremagyarázlak. Mivel én a demokrácia megsértésére kérdeztem rá és te a stílust adtad válaszul feltételezem, hogy szerinted ez a stílus maga is "kismértékben" demokrácia ellenes vagy azt üzeni a válaszod, hogy a stílus arra enged következtetni, hogy az elkövetői majd a demokráciát meg fogják később sérteni.

Ha az elsőt mondod, akkor ahogy fent jeleztem továbbra sem értem, de ha elmondod a te demokrácia definíciódat akkor talán megértem.

Ha a második lenne a helyes értelmezés, akkor viszont pontosan úgy érvelsz, ami előítélete ellen a cikk szerzője kikelt.

jan 2010.07.08. 10:01:29

"Vannak dolgok, és nemcsak a nagy átalakulások, hanem az azt követő konszolidáció idején is, amit egész egyszerűen csak hatalommal lehet véghezvinni."

Egyetértek: azt akarom, hogy használja a Fidesz a kétharmados hatalmát, pl. a nyugdíjkorhatár fölemelésére, a közbiztonság javítására, az oktatási rendszer helyretételére, a költségvetés szerkezetének átalakítására, a határon túli magyarok melletti határozott kiállásra, az ország érdekeinek EU-ban való határozottabb érvényesítésére stb.

Nagyképűsködő, önfényező nyilatkozatok kötelező kifüggesztgetésére viszont kérem szépen, ne használja. A nyilatkozattal és a kifüggesztéssel a fő baj, hogy pofázásról, magamutogatásról, önfényezésről szól. A kétharmadot cselekvésre kell használni, nem önfényező szövegelésre.

Alamio 2010.07.08. 10:01:35

@br: Ez igaz. Az viszont szükséges, hogy megjegyezzük, honnan indulunk el, hogy ide vissza ne akarjunk kerülni. "Demokratának lenni annyi, mint nem felejteni" (Bibó).
Tényleg ne hasonlítani akarjunk, van öndefinícióra is lehetőség.
A poszt maga elég fellengzős amikor a "nem értelmiségiekről" ír, de sokat tartalmaz a véleményemről a kialakult helyzetben. Állóháborút folytatunk 8 éve, és ezért nem tehető kizárólag az ellenfél felelőssé. Más síkon kell tudni gondolkodni, hogy átlépjünk az elmúlt 8 év hibáin. Mert ha valamivel segítheti az értelmiség, vagy egyáltalán a társadalom a kormányát, amit megválasztott, az éppen ez. Hogy mer, és tud is mást gondolni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 10:04:17

@br: Az az egyik fontos kérdés, hogy amikor a fideszes haveri kutyák még nem veszélyeztették a független intézmények működését, azok megakadályozták-e, hogy 3-4-szeres áron építsenek autópályát, netán völgyhidat, tehát működik-e egyáltalán az a modell, amit a liberális értelmiség akkora lendülettel védelmez.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.08. 10:08:06

Aki értelmiségi létére azt állítja, hogy ez a dolog egy magának a sajtcetlinek a kifüggesztéséről szól, méltó kivitelben, 50X70-es méretben az szemforgató, rohadék.

gszebe 2010.07.08. 10:11:22

Kár volt megfeledkeznie a szerzőnek arról az apróságról, hogy a Nyilatkozat (és kifüggesztése) szintén "értelmiségi" találmány. A liberális értelmiséget azzal vádolni, hogy manipulatívak, miközben a jobboldali értelmiség ugyanazt csinálja "csak tökbe", finoman szólva annak a jele, hogy semmi másról nincs szó (továbbra sem), mint hogy hatalmi pozícióból könnyebb megmondani a tutit.

Az írástudók felelősségével és (ön)kritikai érzékével van a hiba, nem az egységesnek (tételezett? - amúgy mitől is lenne az?) "értelmiség" koherencia-hiányával.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2010.07.08. 10:14:37

Az elmúlt pár évben lassan hozzászoktam ahhoz az - eddigi hitem szerint csak a helyi fideszes csoportban meglévő - demagógiához, miszerint aki kritikával meri illetni a tevékenységüket az bolsi, ballib, kútmérgező, ávós, de legalábbis ezek ügynöke.

Úgy látom, hogy sajnos a kór sokkal kiterjedtebb, és az egész országban szedi áldozatait. Van gyógyszer uraim ellene, úgy hívják: alázat, kötelességtudat elsajátítása, a késő 80-as évek kádári mocskában elsajátított "majd mi azt tudjuk" mentalitás teljes levetkőzése, a nyájszemlélet csipájának szemből történő kitörlése. Ha komolyan tetszenek gondolni a több ciklusra történő berendezkedést, sürgősen ajánlott lenne a terápia elkezdése.

2010.07.08. 10:15:52

@IHCS:

Pontosítok. Stíluson természetesen nem elsősorban a nyakkendőt értettem, hanem azt, hogy hogy viszonyul valaki a demokrácia alapértékeihez (ami persze függ az illető 'stílusától', személyiségétől is).

Ebben az értelemben nagyon nem stílusos, ha egy 2/3-os párt vezetője ilyen direkt módon kezdi el átértelmezni a múltat. Nem azért választották meg őket, hogy elkezdjék átírni az értelmező szótárt (mi a forradalom és mi nem).
Amit Kovácsról és Bokrosról írtál abban nagyjából egyetértünk.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.07.08. 10:19:43

@Elpet: ha az autódban gyengének bizonyul a fék, hogyan orvoslod? Raksz bele erősebb féket.

OftF 2010.07.08. 10:21:40

Na de a nemzeti liberálisok hová üljenek?
Avagy szegény belgáknak már országuk se lesz? (Végül is, az igazi belgáknak is szar.)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.07.08. 10:25:37

Muhahaha, ez nagyon jo!
"Újra kell gondolni, hogy a nemzetért felelősen cselekvő ember számára a liberális felfogás szerinti értelmiségi szerep elfogadható alapállás-e egyáltalán."

Liberalis felfogas szerint az "ertelmes ember" (es nem ertelmisegi) azt mondja, amit gondol. A tevedes lehetoseget is elfogadva.

A nemzetert felelosen cselekvo ember mit mond?

Téglagyári Megálló 2010.07.08. 10:27:34

@cserepj:

"a nyájszemlélet csipájának szemből történő kitörlése"

Nos, a szerző ketolikus, és valószínűleg nem akarja megtagadni a jó pásztor és a nyáj metaforáját. Ami nem azonos a fűrer és a nép metaforájával, még mielőtt bárki erre gondolna.

Sokaknak pedig: jobb lenne, ha nem az index újságírói lennének a példaképeitek.

Alamio 2010.07.08. 10:28:23

@El Topo (Sgt. Elias): Azért fogadjuk el, hogy az is egy vélemény. Nekem sem tetsző, de az.
@cserepj: Persze, ez mindenhol megvan. Ezért sem értem meg az értelmiségi-nem értelmiségi felosztást. Szerintem már önmagában ez is meghaladott, hiszen rengeteg olyan, akár érettségit sem végzett emberről tudok, akinek a politikai éleslátása messze veri a túlfizetett/sehogyan sem fizetett diplomásokét. Mert az utóbbi hajlamos cigarettafüstbe merengve elmélázni, és megállapítani, hogy a szürke jobb szín, mint a fekete, vagy a fehér (ez tőlem sem idegen). Előbbi meg kimondja, hogy az bizony kék. És általában jobban meggyőzhető, mint az utóbbi, csak alap intelligenciájának kell lennie. Bocs, annak sem. Csak eszének.

Refuse/Resist! 2010.07.08. 10:28:34

@Doomhammer: Akkor a liberálisok görögországozhatnak, ha épp arra gondolnak?
Vagy valamit félreértek?

Naumov 2010.07.08. 10:28:49

A Fidesz a jelek szerint mégsem tanult eleget az 1998-2002 között elkövetett hasonló hibáiból. Akkor viszonylag korrekten kormányoztak, közben meg átlag kéthetente adogatták fel az ehhez hasonló magas labdákat, amikkel hetekre lehetett remekül tematizálni a közbeszédet lényegi kérdések helyett. Milleniumi országjáró, koronaköltöztetés, országimázs, franc se tudná már mind felsorolni. Ez az egész nyilatkozat-kifüggesztősdi sem volt semmi másra jó, mint hogy erősítse a viktátorozó, zsebhitlerező, személyi kultuszozó felhangokat. Mondjuk ha ennyire hülyék, akkor konkrétan meg is érdemlik.

Sieg 2010.07.08. 10:30:54

Hát, nem kicsit szemellenzősre és ellentmondásosra sikerült a poszt.

Az első részben a téma elbagatellizálása történik (az „a zembereket ez nem érdekli” vonalon), ami legalábbis erősen kétséges. Tényleg nem érdekli az embereket Schmitt múltja? Ja persze, kábé annyira nem, mint ahogy Gyurcsány múltjával sem foglalkozott senki az értelmiségen kívül, így jelentéktelen is volt, ugye.
A „lényeges” kérdések körének arra szűkítése, ami közvetlenül „fizikailag” érinti az embereket, marhaság. A jobbos érvrendszer igen fontos (és jogos) eleme (volt?), hogy a baloldal pártállami múltja miatt egyszerűen nem jogosult a hatalomra. Ennek sem volt konkrét hatása, az embereket viszont nagyon is érdekelte, jogosan.
Szóval ez a „ha nem viszi fel a kenyér árát, akkor biztos csak értelmiségi álprobléma” érvelés nagy marhaság, és az eddigi jobboldali gondolkodás szembeköpése. Ja, és az embereké is, hogy ennyire hülyének gondolod őket.
A nyilatkozattal természetesen nem a fizikai kifüggesztés a baj. Hanem amit jelez a rendeletet hozók szándékairól, beállítottságáról és elmeállapotáról.

Ezután jön a poszt leginkább szürreális része. A posztíró jó jobbos szokás szerint mindenkit (a jobboldaliak egy jelentős részével együtt) közös platformú Orbán- és Fideszgyűlölőként skatulyáz be, akik ezzel az egyértelműen kétes rendelettel nem értenek egyet, majd ezeket azonnal kétpólusú gondolkodással gyanúsítja meg.
Ez pontosan az a fekete-fehér gondolkodás, ami a jobboldali beállítottságú embereket nagyon gyakran jellemzi: ha nem velem, ellenem. Vagyis ha bármit kritizálsz a Fidesz kormányon (vagy bármiben egyetértesz az „ellenséggel”), akkor nyilván MSZP szekértoló, kommunista, zsidó, zsidóbarát, nemzetáruló, stb. vagy. Ezt nagyon nem kell bizonygatni, aki nem hiszi, olvasson politikai kommenteket, ezt a gondolkodásmódot nagyon gyorsan be szokták vágni a jobboldali szimpatizánsok.
És pontosan az ilyen kétpólusú gondolkodás az, amivel az ilyen következtetésekre lehet jutni (vagyis arra jutni, hogy egy lépéssel egyet nem értés minden bizonnyal abból fakad, hogy a másik póluson vannak).

Segítek. A független gondolkodás nem az, hogy megelőlegezem egy lépés meghozójának, hogy az biztosan jó szándékkal hozta, vagy az, hogy biztosra veszem, hogy aljas szándékkal tette. A független gondolkodás az, ha egyes lépéseket attól függetlenül is meg tudsz ítélni, hogy ki hozta azt. Az, hogy az emberek nagy része körberöhögi ezt a lépést, az nem feltétlenül abból jön, hogy kényszeres, szemellenzős Fideszgyűlölő. Esetleg abból, hogy nem ért egyet magával a lépéssel… (hihetetlen, tudom).

Könnyen tesztelheted magad is független gondolkodás terén. Pont ilyen posztot írtál volna és a lépésről hasonló véleményed lenne, ha az MSZP függeszttetett volna ki öntömjénező politikai nyilatkozatot állami intézményekben? Nos?

Jómagam pont ugyanilyen jót (vagy még jobbat) röhögtem volna egy ilyen lépésen, ha az MSZP teszi, és ugyanúgy kifiguráznám.

A kormányzat tevékenységével szemben sem a gyermeki szeretet, sem az élből gyűlölet nem helyes. Egészséges szkepticizmusra van szükség, mint ahogy az (online) sajtó esetében is ez lenne helyes. A mindenkori kormány lépéseinek megítélésénél a lépéseket kell megítélni, nem úgy magyarázgatni, ahogy szeretnénk látni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.07.08. 10:33:51

@Refuse/Resist!:
"Akkor a liberálisok görögországozhatnak, ha épp arra gondolnak?
Vagy valamit félreértek? "

Egy ertelmesen gondolkodo ember mondhatja azt, hogy Magyarorszag penzugyei rosszabb allapotban vannak, mint Gorogorszage, bar szerintem tevedne, mivel en nem gondolom igy.

Ezt megteheti, mert a velemenye csak egy velemeny, ami megjelenik egy blogfeluleten vagy esetleg egy lapban. Megprobalhat meggyozni masokat vagy masok gyozik meg ot, esetleg elsoprik a velemenyet - ez az osszes hatalma, ami van.

Ha valaki egy kormanypart vezeto kepviseloje, akkor ra mas szabalyok vonatkoznak. Nem kialthat farkast, csak ha nagyon jo oka van ra. De ez altalanosan igaz. Egy repulogepen egy dolog, ha egy utas kezd el hisztizni, hogy zuhanunk es mas, ha a kapitany mondja ezt.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.08. 10:34:09

@Doomhammer: tudja, az értelmes embert az különbözteti meg az libitől és értelmiségitől, hogy belátja értelme korlátait, és nem mond ki mindent, ami eszébe jut, hanem gondolkodik, tájékozódik, kételyei miatt gyakran csendben marad.

Téglagyári Megálló 2010.07.08. 10:35:10

@Doomhammer:

Nos, a liberális értelmiségi felfogás az az, hogy ő független, és nem mocskolja be a kezét a hatalommal.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.08. 10:36:30

@Refuse/Resist!: kérdezze evil overlordot, kerülik egymást DH-val.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.07.08. 10:38:23

@Téglagyári Megálló:
Esetleg valami forras?
Figyelmeztetlek, maga az "ertelmisegi" fogalom is nagyon problemas. En peldaul nem tartom magam annak.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.07.08. 10:39:32

@tölgy:
"hogy belátja értelme korlátait, és nem mond ki mindent, ami eszébe jut,"

Muhahaha, a szofizmus diadala. Maga se szokta leirni a teoriait, ugye? Mert nem biztos benne.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.08. 10:44:20

@Doomhammer:
Maga most nem érvel, hanem az érvelő személyét kívánja hitelteleníteni, ami tipikusan szofista módszer. Ennyit a szofizmus diadaláról.

Nézze, ha értelmes lenne, akkor mondanám, hogy kezdje el a "biztos" és a "tudás" problémájával.
Javaslom a morális bizonyosság és a probabilitás ikerfogalmaival ismerkedjen.
Amiről nincs a fentieknek megfelelő tudásom ott vagy kérdezek, vagy azt mondóm: az a hír járja, vagy valami hasonlót.

Nem küldené inkább egy másik imago-ját? Vagy ma szar napja van?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.08. 10:51:18

@Elpet:
nem örülök. ez a korábbi kommentjeihez képest fékezett habzású, mondhatni puhapöcsű, és sok mindent ki nem mondó írás. többet várok magától.
nem szeretem, hogy olyan megfontolt és visszafogott, és nem mondunk ki mindent stílben írja a posztjait.
maga mos fel van háborodva a nyilatkozat körül jobboldalon történtek miatt. maga elképedve látja, hogy a mandiner is csúszik, zuhan, eredeti helyére, a mancs mellé. maga mérges. ennek adjon hangot, kiabáljon! ha nem mérges,akkor hiteltelen az írása. :)

Refuse/Resist! 2010.07.08. 10:51:31

@tölgy: Maga sem szereti belátni a tévedéseit.
Legyen kicsit megértőbb.
(emotikon)

Sieg 2010.07.08. 10:52:31

@tölgy: A jobboldali pedig onnan ismerszik meg, hogy gondosan ápolgatja a belsejében élő hamis ellenségképet a liberálisokról, hogy jól érezze magát.
Liberális vagyok (nem "balliberális"), egyetértek azzal, hogy véleményt csak jól átgondoltan és érvekkel alátámasztva érdemes közölni. Gyanítom, hogy ha nem ért velem egyet, az már azt is jelenti, hogy biztosan csak vagdalkozom (a büdös liberálisa, hajh).

Sajna éppen a jobboldaliak szoktak az elméjükben ápolgatott liberálisról alkotott rémképeket tényekként beállítani. Szerintem jó részük nem direkt csinálja, hanem tényleg így is hiszi. Nemzet/Hírlap túladagolás.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.07.08. 10:52:37

Hm... érdekes bejegyzés. A címből az ember egy vélemény véleményére számítana, ezzel szemben kaptunk egy lehangoló, [u]de reális[/u] véleményt az értelmiségről.

Én is épp a napokban gondolkodtam el, hogy míg erről a NER dologtól hihetetlenül nagy cirkuszt csinálnak, pedig lényegében csak egy kinyomtatott papírlap, amit nem kell, csak melegen ajánlott kirakni a hivatalokra, míg az ennél százszor nagyobb súlyú adóreformról csak kevesen szólnak (a bankadó epizód kivételével), pedig abban is vannak szép baromságok! (Ráadásul kolléganőm ma reggel olyat hallott, hogy a gyermekteleneket külön adóval sújtanák - de erről azért még megvárok egy megerősítést.)

Refuse/Resist! 2010.07.08. 10:52:48

@Grift: Maga doomhammeri értelemben liberális :D

Sieg 2010.07.08. 10:54:05

@Grift: "ha nem mérges,akkor hiteltelen az írása".

Hehe, gyönyörű ars poetica, hajrá, hajrá érzelmi politizálás, az eddig is mindig sokat segített az embereken.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.08. 10:54:39

@Refuse/Resist!:
az milyen? nem szoktam azt a segget elolvasni.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.08. 10:55:39

@Sieg: a politizálás érzelmi dolog. a büntetés, a leszámolás kell legyen a hideg és érzelemmentes. :)

Sieg 2010.07.08. 10:57:34

@Grift: Még mindig nem tudtam rájönni, hogy a szélsőséges jobboldali gondolkodást bravúros módon parodizálod-e, vagy komolyan gondolod, amit írsz.

De nem adom fel a reményt, előbb-utóbb kiderül! :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.08. 10:58:35

@Sieg:
majd meglátja mikor előveszem a szerszámokat. :)

Téglagyári Megálló 2010.07.08. 11:00:33

@Doomhammer:

Nem olvas Élet és Irodalmat? No abban talál liberális értelmiségieket.

Zoli 29 2010.07.08. 11:01:31

@Elpet:

"A Nyilatkozat hisztérikus értelmezése nem lenne lehetséges a mögé vetített, démonizált Fidesz- és Orbán-kép nélkül, melynek diapozitívja régen ott van minden baloldali demonstrátor dobozában. A jobboldali értelmiség már évek óta nem cáfolja ennek a képnek valódiságát, és inkább a kritikához próbál hozzájárulni, igyekezvén elkerülni a kollaboráció bélyegét"

Én a baloldali Orbán-démonizáláson főként csak jókat neveket, Orbánt pedig a jelenlegi politikai mezőny legkiemelkedőbb képességű tagjának tartom. Az sem érdekel, amikor magukat függetlenként hirdető figurák "az értelmemet elborító narancsködnek" tudják be, ha valamilyen témában megvédem a Fidesz álláspontját.
Ezzel együtt a NENYI kötelező kifüggesztéséről szóló kormányhatározatot óriási baklövésnek tartom, sőt, annál is rosszabbnak; és ha jól érzékelem, ezt Orbán is kezdi belátni, ugyanis tegnap már előrevetítette, hogy jövő tavasszal a nyilatkozat lekerül a falakról.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.07.08. 11:01:46

@br: "Szerintem meg kiindulópontnak veszed azt, hogy a Fidesz nem tévedhet, illetve hogy a Fidesz nem csorbíthatja a demokráciát."

Mint ahogy meg mások kiindulópontnak veszik hogy a Fidesz csakis erre törekszik mert most hogy nyeretek a gonosz patásördög Orbán visszatért.

Nem értem ezt a iszonyatos hisztériát ami ezzel a nyilatkozat kifüggesztéssel megy és máshol nem is látom mint az interneten. Tágabb környezetben (város) senkinek sincs baja ezzel vagy nem is érti hogy akkor most mi ez.
Mintha a Fidesz valami olyan iszonyatos törvényt hozott volna mint mondjuk a csecsemők beszedése cipőpasztának való feldolgozás céljából.

Ha mondjuk valami órási több milliós ( bár az még így is sehol sem lenne a több százmilliós MSZP mutyikhoz ) Fidesz mutyi derült volna ki vagy valami hasonló pofátlanság akkor megérteném hogy itt nyí mindenki de egy nyamvadt papír kifüggesztése miatt vizionál mindenki nemzethalált mer kádár korszak reloadedet!
Nyugodjatok meg az emberek jó 90% -a észre sem fogja venni hogy ki lett akasztva a kivéve persze a hivatásos rettegőket és ősszocikat akik keresni dülledt borzalommal teli szemmel fogják mostantól vizslatni a falakat hogy az első feltűnéskor iszonyodó ordításban törjenek ki hogy ITT A SZEMÉLYI KULTUSZ!

Vihar az egész egy biliben amit a társadalom túlnyomó többsége nem is vesz észre.

Téglagyári Megálló 2010.07.08. 11:04:19

@bulvármédiás =>:

"Ráadásul kolléganőm ma reggel olyat hallott, hogy a gyermekteleneket külön adóval sújtanák - de erről azért még megvárok egy megerősítést"

Javaslom a kolléganőnek, hogy ne olvasson Népszavát. Persze így is lehet érteni a családi adózást, lelke rajta.

Sir Galád (már foglalt) 2010.07.08. 11:05:25

én ezzel nagyjából egyetértek, csak úgy érzem egy dolog kimaradt (ha már gázár támogatás, meg pszáf). mivel a társadalomnak nem fontos a ner kifüggesztése, mi a fenének kellett ezt az egészet előhozni? mi szüksége van erre a társadalomnak? olcsóbb lesz holnap a kenyér? nem. jobb lesz a devizahiteleseknek? nem. miért nem csak azzal foglalkozik a fidesz, ami valóban az ország érdekeivel azonos(29 pont, stb.), ahelyett, hogy propagandát épít a közintézményekben? a baloldali értelmiség tényleg a béka segge alatt, és pár éven belül talán el is tűnik, mert átveszi a helyét a liberális oldal(de az is lehet, hogy már átvette)...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.08. 11:09:31

@Sieg: a libi ellentéte nem jobbos. Miatt a jobbos nyugodtan szidhatja.

@Refuse/Resist!: ja, egyszer bz-vel szemben tényleg tévedtem a francia csapat származását illetően.

Leskelődő 2010.07.08. 11:11:02

@Grift: Segg? :)
Maga téved. DH egy erőskezű kormányzó. Tán még fehér lova is van :)
(Hogy milyen irányban kormányoz, arról lehet vitatkozni.)

kov_vacs 2010.07.08. 11:15:19

Véleményem szerint

az értelmiség viselkedése, működése,
szükségképpen nem lehet jobboldai vagy baloldali,
egyszerűen definícióból következő, hogy nem kiszolgáló, hanem független. Kellene, hogy legyen.

És mint független,
lenne személyenként is akár fontos, hogy egy-egy értelmiségi miként vélekedik a konkrét eseményről, törvényről, személyről, folyamatról, stb.

Jobb- és baloldalon egyaránt felfedezhető az erős csordaszellem és megalkuvás, elvtelen rajongás nyilvánvalónak tűnő hülyeségért is.

Ugyanakkor nem vitatható el senkitől, hogy csupán azért, mert értelmiségi, ne vonzódhasson valamelyik fő irányvonalhoz, ne érezze azt magáénak; s ebből fakadóan ne legyen elfogult.
A baj az, hogy ha a magáénak érzett oldallal olyan mértékben azonosul, hogy képtelen arra kritikailag ránézni, és minden körülmények között jólnevelt papagáj módjára helyesel, megvéd, vagy minimum cinkosan hallgat.
Sajnos ezt a totális kritikamentességet és totális elfogultságot sokkal nagyobb mértékben láttam eddig a jobboldalon, mint a ballib oldalon. Ez utóbbin időnként ki-ki bukkant egy beszólás a saját oldal fele, nem csupán a kritikátlan csápolás látszott mindig - de(!) nem lehet azt állítani, hogy a rajongói elfogultság ne lett volna így is többségben.

A nemzetiegységrednszerváltás óta mintha lennének kritikai jobboldali hangok is, ennek örülök, mert szükség van rá.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.07.08. 11:19:00

@Téglagyári Megálló: Ő se olvas, rádióban hallotta - de csatornát nem említett :)
Köszi a megerősítést, de még várok pár infót a további véleményre.

Refuse/Resist! 2010.07.08. 11:20:10

@Zoli 29:
Lehet, hogy félreértem, de ez a nyilatkozat hadüzenet a posztkommunizmusnak és a mutyi-birodalomnak.
Ilyenformán nagyon is helye van a hivatalban.
Tojjon csak be az a hivatalnok, aki a boríték elfogadása után szembetalálja magát vele a folyosón.
Az egyetlen baja az, hogy helyenként a megfogalmazása elég gagyi.

Sieg 2010.07.08. 11:21:25

@tölgy: Nyilván szidhatja. Konkrét esetben akár jogosan is.

Az általánosítás ("az értelmes embert az különbözteti meg az libitől és értelmiségitől") viszont gyerekes, buta gyűlöletet vagy esetleg nettó ostobaságot jelez és önmagát minősíti.
Vagyis anélül, hogy ismerne, jómagam is a "nem értelmes" kategóriába kerültem, az "értelmiséggel" egyetemben.

Mellesleg csak érdekességképpen jegyzem meg, hogy úgy látszik az "értelmiségi" is kezd olyan eredeti jelentésétől megfosztott gyűlöletszóvá válni, mint pl. a komcsi, vagy a liberális. Érdekes, érdekes.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.08. 11:23:00

@kov_vacs:
"az értelmiség viselkedése, működése,
szükségképpen nem lehet jobboldai vagy baloldali,
egyszerűen definícióból következő, hogy nem kiszolgáló, hanem független. Kellene, hogy legyen."

nem. az értelmiségi a szakmájában legképzettebb szolga. a társadalom és a hatalom szolgája.
az ételmisik önfelfogása beteg. azt hiszi mert orvos, érvényes véleménye lehet mondjuk politikai kérdésekről. a gyakorlat nem ezt mutatja. az értelmisik általában faszságokat beszélnek,ha egy centivel is elhagyják a területüket.

Sieg 2010.07.08. 11:25:43

@Grift: "az értelmisik általában faszságokat beszélnek,ha egy centivel is elhagyják a területüket"

Mint ahogy bárki más is, csak sok esetben egyáltalán nincs "területük". Magyarország tízmillió gazdasági-, oktatáspolitikai-, külpolitikai- stb. szakértő országa.

De definiáljuk már ezt az ide-oda dobált "értelmiségi" kifejezést, mert gőzöm sincs róla micsoda. Talán az új gyűlölendő réteg kialakulásának vagyunk tanúi?

kokavec 2010.07.08. 11:29:27

Ez az írás számomra valamiféle kísérlet a jobboldali értelmiség fogalmának meghatározására, szerepének kitalálására. Szerintem kb. ilyeneket vár O.V., amikor sürgeti a jobboldali értelmiség megjelenését (!).
Elhangoznak itt az értelmiség által gyakran felemlített problematikák, majd mindről kiderül, hogy az tévedés, szegények pszicho- és önértékelési zavarukban nem értik, amit kellene. Ezzel szemben jöhetne létre a jobboldali értelmiség, aki tud feltétel nélkül bízni a hatalom gyakorlóiban és szolgálni azt.

A liberális illetve balliberális szó (amit ma már többnyire egyértelmű szitokszóként használnak) körül teljes fogalomzavar él M.O-on. A szűk értelemben vett értelmiség (tehát nem az, aki legalább egy óvónőképzőt elvégzett, és nem is Hagyó Miklós és társai, hanem a felső sáv) döntő többségében természetes módon bal-balközép és liberális nézeteket vall.
De (!) amit meg kellene érteni az mszp, vagy az mszmp az nem baloldali nézeteket vall, csak így nevezi magát. Eleve nem is lehet egy diktatúra (mszmp) baloldali gondolkodású, hiszen akkor azonnal feloszlatná magát. Ez csak egy hivatkozás, hogy neve legyen a terméknek. Az mszp azért nevezi baloldalinak magát, mert ez a cimke már az övék volt a diktatórikus múltjukból.
A baloldal a politikai eszmék azon csoportja, melyeknek jellemzője, hogy nagy súlyt fektetnek a társadalmi egyenlőség érvényre juttatására és az általános (szociális) jogokra, a személyes (magán-) érdekek ellenében. A baloldali gondolkodású értelmiség jelentős része soha nem is szavazott a magát baloldalnak nevező ex-diktatúra kiszolgálókra.
Mint ahogy a liberalizmus cimkéjét használó szdsz-re sem szavazott az értelmiség egy jelentős százaléka. Az szdsz-szel ezer probléma volt, leginkább az, hogy egy korrupt bűnszervezethez vált hasonlóvá, de éppen nem a liberalizmusra való hivatkozása. A liberalizmus alapvetően az egyén jogainak maximális tiszteletben tartását jelenti, a lelkiismeret és az életmód szabadságát, köztük olyanokat mint a szexuális szabadság, vallásszabadság, megismerés szabadsága, az államnak az egyén magánéletébe való behatolása elleni szabadság. Az értelmiség ezeket alapvető normáknak tartja. (most itt nem foglalkozom a gazdasági liberalizmussal).
O.V. törekvése, hogy jöjjön létre a jobboldali értelmiség, számomra semmi mást nem jelent, minthogy azok a harmad-, negyedrangú "értelmiségiek", akik eddig nem nagyon tudtak labdába rúgni elsősorban szellemi, szakmai színvonaluk miatt, most majd ha elég hosszú a nyelvük, végre pozíciókba tornázhatják magukat. Ehhez tényleg csak az kell, hogy a fidesz propagandát kritika nélkül hirdessék. (ld.: torokgaborelemez.blog.hu/2010/06/29/203_ugyanarra_gondolnak)

A jobboldali ideológia a hagyomány és a tekintély tiszteletéből indul ki, szemléletét a történeti vagy vallási alapon nyugvó társadalomfelfogás jellemzi. Sokszor hivatkozik érzelmekre, nem racionális vélekedésekre, gyakran nacionalista.
A nemzeti didaktika, amit mostanában sokat hallgathatunk egy 19. századi mára régen elavult eszme. Nem gondolod, hogy a tényleges értelmiség megengedheti magának, hogy ezen eszmék mentén alakítsa ki a világnézetét.

kov_vacs 2010.07.08. 11:30:33

"A Nyilatkozat mögé fideszes önkényt, vagy az arra való szándékot vizionáló értelmiségi képzelet, vagy az a gyanakvás, amely kritikát nem tűrő gondolkodásról árulkodó jelként értelmezi azt, nem volna lehetséges egy közös Fidesz- és Orbán-kép nélkül."

Ez így nem igaz.
Maga a gesztus olyan mértékű agyament hülyeség, ami mandinertől a taszig, fészbúktól a Jobbik parlamenti képviselőiig kiverte a biztosítékot.

Ezeket az embereket egy közös kalap alá venni és rájuk húzni, hogy KÖZÖS Fidesz- és Orbán-képpel rendelkeznek, az izé... TÉVEDÉS.

Teljesen máshogyan gondolkodnak Orbánról, máshogy és másképp érinti őket a politika,

ÉPPEN EZÉRT INTŐ JEL,
hogy ilyen mértékben, ilyen széles körben verte ki a biztosítékot az embereknél ez a gesztus.

Ma reggel volt szerencsém hallani rádióban Orbánt, aki megmagyarázta, hogy márpedig ezt a vackot ki fogják függeszteni, hogy minden kormánytisztviselő tisztában legyen azzal, hogy nem mehet az tovább, ami az elmúlt 8 évben.
EZT értem, és még a szándékot is elfogadhatónak tartom, de hadd tegyem fel akkor a kérdést, hogy mi a pikuláért NEM EZT íratják ki a falakra?
Miszerint: "T. Kolléga! Az új kormány feltett szándéka, hogy rendet csinál és gyökeresen szakít az elmúlt 8 évvel. A kormány ezúton is felkéri Önt, hogy minden tudásával, szorgalmával járuljon hozzá az újonnan kitűzött célok megvalósításához. Köszönjük elszántságát." vagy valami hasonló.

Méghogy 46 év dikatúra meg forradalom a fülkékben meg nyitott a határon túli magyarokra. Tudálékos, feleslegesen patetikus, tévedésektől és félreértelmezésektől hemzsegő, jószándékú és lelkes pártnyilatkozat, ami kiválóan alkalmas a fidesz tagjainak lelkesítésére és esetleg új tagok toborzására; elfogadható (a tévedéseivel együtt is) úgy, mint szent fogadkozás, hogy "értetek küzdünk, dolgozunk, szebb lesz a világ",
és TÖKÉLETESEN ALKALMATLAN arra, hogy állami alkalmazottakat motiváljon a munkavégzésre. Nem véletlen, hogy sokan érzik fenyegetésnek,
hiszen
(!!!) Orbán Viktor szavaiból egyértelműen kiderült, hogy FENYEGETÉSNEK VAN SZÁNVA. "Dolgozzál, nehogy azt hidd, hogy itt ugyanaz mehet tovább, mint az elmúlt 8 évben!"
Ez fenyegetés. Lehet, ha ilyen típusú főnök lennék, én is bevetném, de a patetikussággal csak röhejessé tenném magam. Inkább rácsapnék az asztalra és megmondanám nyíltan, de nem kezdenék a magyarok őshazájáról meg a világbékéről prédikálni közben, mert ez viszont ÍGY röhejes.

betyár (törölt) 2010.07.08. 11:31:51

@Refuse/Resist!:
Mintha most ezen inkább ti aggódnátok:)

Samott 2010.07.08. 11:32:33

Igazabol ezzel a hulye szimbolikus politizalassal cseszte el legutobb is a fidesz, tenyleg nem vagom minek eroltetik megint.

"A hatalommal szembeni bizalmatlan, gyanakvó ellenállás és a bűnös kollaboráció ellentétpárján kívül nem értelmez más magatartásformát, nem ismeri a társadalommal együttműködő hatalom fogalmát, a hatalommal párbeszédet folytató és közösen tevékeny társadalmi szereplőkhöz kizárólag az előnyökért való elvtelen megalkuvás címkéjét csatolja." - mondjuk ezen nem ertem miert kell meglepodni, mindenki a tapasztalatai alapjan eli meg ezeket a helyzeteket, mivel sajnos meg nem volt olyan hatalommal tapasztalatunk, ami maskent viselkedett volna, termeszetes a gyanakvas. Es az ilyen hulye nyilatkozatok is inkabb a gyanut fokozzak mint a bizalmat novelik.

Lehet bizalmat novelni: a 16%-os, egykulcsos, szuperbrutto nelkuli szja nekem szemely szerint havonta tizezreket fog hozni, ha ezt tenyleg bevezetik, azt mar elfogadom targyalasi alapnak a jovore nezve. Kerdes, hogy azok az alacsonyabb keresetuek, akik emiatt ezrekkel fognak kevesebbet kapni, szinten igy elik-e meg ezt a dolgot.

Lord Kilburn 2010.07.08. 11:34:05

Levél Orbán Viktorhoz – Bayer Zsolt stílusában.

Tisztelt Miniszterelnök Úr, kedves Viktor!

Az elmúlt néhány napban nagyon sokan háborogtak a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatod okán. A reakció hevessége érzésem szerint Téged is meglepett; meglepett, hogy a politikai arrogancia, a kisstílű gátlástalanság a nyilvánosság milyen széles – még híveid gondolkodásra képes, arányérzékét megőrzött – köreiben is egyértelmű és határozott visszatetszést keltett. Őszintén és önelégülten kijelenthetem, hogy a nyilatkozatból előbukó pöffeszkedő nagyképűség, kendőzetlen, kicsinyes öntömjénezés számomra nem volt újdonság, már nagyon régen nem várok Tőled ennél semmivel sem többet.

Ellentétben azonban honfitársaink széles tömegeivel, én vettem a fáradtságot, és értőn el is olvastam fennkölt szöveged, aminek értelmezése után azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy van új a nap alatt, még nekem is tudsz meglepetést okozni; még mindig nem érted el annak a politikai pöcegödörnek a legalját, amibe 1998-ban, de leginkább a kétezres évek elején vetetted belé önmagad.

Ezt olvastam ugyanis: „A magyar nemzet önrendelkezésért vívott küzdelme 1956-ban, egy dicsőséges, de végül vérbe fojtott forradalommal kezdődött. A küzdelem a rendszerváltás politikai paktumaival folytatódott, és végül szabadság helyett kiszolgáltatottságba, önállóság helyett eladósodottságba, felemelkedés helyett szegénységbe, remény, bizakodás és testvériség helyett mély lelki, politikai és gazdasági válságba torkollott.” Ezután meg ilyeneket: „A magyar nemzet 2010 tavaszán újra összegyűjtötte életerejét, és a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez. Az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy ezt az alkotmányos keretek között megvívott forradalmat elismeri és tiszteletben tartja.”

Mondd, kedves Viktor, hogy Te, a rendszerváltás ifjonti hőse, a „Ruszkik, haza!” jelmondat bátor kimondója, a Nagy Imre újratemetésen elmondott beszéded után, hogy mondhatsz olyat, hogy „A küzdelem a rendszerváltás politikai paktumaival folytatódott…”!? Pont Te, akinek politikai éthosza a rendszerváltásban, a 89-90-es eseményekben gyökerezik, hogyan merészeled az egypártrendszer megdöntését, a Vörös Hadsereg kivonulását, egyszóval a rendszerváltást a tomboló demokrácia keretei között magadnak összebarmolt tavaszi választási győzelem jelentősége alá helyezni!? Maradék eszednél vagy, Viktor!? Pont Te, aki azóta is folyamatosan kommunistázol, akinek politikai önazonosságában az antikommunizmus az egyik legmeghatározóbb jellegzetesség, fogod relativizálni a rendszerváltás jelentőségét!? Egy világgazdasági válság után – részben – kikényszerített kétharmados győzelem örvén?

Viktorom, egyem a husod, nem tetszik az elmúlt 20 év? „… kiszolgáltatottságba, … eladósodottságba, … szegénységbe, … mély lelki, politikai és gazdasági válságba torkollott”? Mondj hát nekem egy politikust, aki végig vezető szerepben volt ebben a 20 tetves évben! Mondd hát meg, ki az az egyetlen, Nagy Magyar Politikus, akinek a nevével fémjelezni lehet az elmúlt 20 évet!

Viktorkám, lelkem csücske, az elmúlt 20 évben nem volt Neked elég a Nemzeti Együttműködésből? Hát látod, igazad van, nekem se. No de abban a – kötcsei beszédben is – kárhoztatott, rothadt duális erőtérben, amit Te most éppen felszámolsz, ki ült az asztal két végén? Ki nem tudott együttműködni? Nézzük csak meg, kiknek kellett volna megegyezniük azokban a bizonyos Nagy Nemzeti Sorskérdésekben, hogy kurvaország kívánatos iramban gyarapodhasson-sokasodhasson!

Sorolnám akkor, kik álltak a vörös sarokban, 1994-től: Horn Gyula, Kovács László, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó, Bajnai Gordon, csak hogy a legfontosabbakat említsem. Megannyi politikai karakter, különböző jellem. Na és ki állt velük szemben, a narancs sarokban? Időrendben írom ezt is, hogy könnyű legyen összepárosítani: Orbán Viktor, Orbán Viktor, Orbán Viktor, Orbán Viktor, Orbán Viktor és végül Orbán Viktor. Nem ment az együttműködés, mi!? Mert mind alkalmatlan volt hozzá. Hát persze.

Kedves Viktor, valóban kevés olyan alapértéket tudnék felsorolni, ami számomra összefűzte demokratikus pártjainkat, szemben az antidemokratikus szeméttel. A rendszerváltás ethosza mindeddig egy olyan alapérték volt, amit magára minimálisan adó, asztalnál étkező, egymásra hányást, pohárba vizelést és tányérba szarást kerülő pártjaink, jobboldaltól baloldalig mind kikezdhetetlennek tartottak. Ez különböztette meg Horn Gyulát vagy Medgyessy Pétert Thürmer Gyulától, és ez különböztetett meg Téged – mindeddig – Csurka Istvántól vagy Vona Gábortól. Hát gratulálok.

„Legyen béke, szabadság és egyetértés.” Béke, az van, és még több lenne, ha éppen nem Te szítanád már legalább 12 éve a káros politikai feszültséget. Szabadság, az még nyilvánvalóbban van, már a rendszerváltás óta, bármennyire is igyekszel csökkenteni a jelentőségét. Rajtad múlik, mennyi ideig még. Egyetértés, na az viszont nem lesz. Veled soha.

Refuse/Resist! 2010.07.08. 11:35:44

@betyár: nem értem. Kik jelentik a "ti"-t?

betyár (törölt) 2010.07.08. 11:36:13

@khamul:
épp ezért szavaztam rájuk, erre való a 2/3

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.08. 11:37:03

@Sieg:
"mint ahogy bárki más is..." hát persze. csak az értelmisi el is hiszi, hogy aszerint kéne mennie a dolgoknak, ahogy elképzeli. szemben a focihoz nagyonértő hőzöngővel, aki azért nem hiszi azt, hogy neki kéne összeállítania a csapatot.

értelmiségi az a fontoskodó barom, aki egy szakterület birtokában általános megmondónak képzeli magát, de tökéletes politikai, társadalmi vakságban szenved. moralizál,liberalizál, kávéházi konrádkodik, lelkinyomorultkodik. tudja ez úgy van, hogy valaki fél a csajoktól, szar kúrás, korai magömlő, de nem buta, hát elmegy bölcsésznek, mert ott számtalan intellektuális magyarázatot kap arra, hogy miért is magasabbrendű a korai, a késleltetett magömlésnél. és ezek után a nyomorult lelkében kivirágzott liberalizmus és betegmoralitás fényét önti a világra.
és akkor ne beszéljünk mondjuk egy mérnök-informatikusról. :)

betyár (törölt) 2010.07.08. 11:38:17

@Refuse/Resist!:
"A demokrácia iránti aggódás tipikus példája a ballib értelmiségi beszédnek.
A markánsabban jobboldali gondolkodók inkább azon szoktak aggódni, hogy túl sok a demokrácia :) "
lehet, hogy elnéztem, és te nem aggódol a demokráciáért? Akkor bocsánat:)

kov_vacs 2010.07.08. 11:38:40

@Grift: Amiről Te beszélsz,
az NEM értelmiségi,
hanem magasan képzett szakember, illetve szakbarbár, aki nem ért semmihez a szakmáján kívül.

Az értelmiséginek ennél többnek kell lennie. Hozzátartozik egy magas szintű általános műveltség, tájékozottság, olvasottság,
és annak a képessége, hogy
- képes legyen értelmes kérdéseket feltenni
- önálló gondolatokat megfogalmazni
- kritikát megfogalmazni.

Abban egyetértek, hogy túl sokan hiszik magukról, hogy értelmiségiek, miközben nem azok.

Refuse/Resist! 2010.07.08. 11:41:32

@betyár: Valóban elnézted vagy félreértetted.
Tudsz mutatni olyan írást tőlem, ahol aggódok a demokráciáért?
Ha igen, akkor ott tisztáznom kell a félreértést.

Sieg 2010.07.08. 11:43:08

@Grift: Na megvan. Nem bravúros parodista van (bár annak is elmegy), hanem szánalmas, önáltaltó, rögeszmés gyűlölködő, akinek már mindenről csak "az" just az eszébe, és a saját kis felépített világa alapján csak azt látja, amit látni szeretne.

Ha egy szakvéleménnyel nem értesz egyet, javaslom a témát kerülő személyeskedő fröcsögés helyett a vitát. Segít az elmeállapoton.

Téglagyári Megálló 2010.07.08. 11:50:41

@Grift:

Magának mi a szakmája? Biztos azt is lehet általánosítva kritizálni.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.08. 11:58:38

@Sieg: maga ideges. szétesett az írása, zavaros lett. nyugi. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.08. 12:01:21

@Sieg: és ha attól ideges, hogy úgy érzi, kiteregettem a szennyesét, ezzel a korai magömlés dologgal, hát ne tegye. nem ismerem magát, tehát puszta véletlen, hogy így beletrafáltam. :)

betyár (törölt) 2010.07.08. 12:07:24

Az értelmiség nem független, nem is lehet az, mivel az államból él. Kellő ügyességgel és szolgálattal kivételes esetekben szert tehet vagyonra, ami lehetővé teheti számára a független egzisztenciát. Miután az állam csecse nem bőségszaru, bár az "értelmiség" ennek erősen örülne, súlyos harcokat folytat a csecsig jutásért, és ebben legnagyobb ellenfelei közé tartoznak saját sorstársai. Ha nem jut közel az egyikhez, kénytelen másik forrást keresni, így átáll a konkurens párthoz, bízva abba, hogy ha az ő tehene jut legelőre, neki is jut a jóból. Már hogy is lehetne független?
Az adott helyzetben pedig ott a probléma, hogy a jobbos értelmiségi ezt a nyilatkozat-meccset nem a saját térfelén játssza le, hanem engedte magát átrángatni a liberális térfélre, a liberális érvkészletet, fogalmakat, értékeket tekintve konszenzusosnak. Ehelyett azt kellett volna mondani, hogy bizony, erősebb kutya érkezett a többség akaratából, és az most körbevizeli a territóriumot. Így mindenki tisztában van vele, ki az úr a háznál. Erre persze a liberálisok elkezdenek visítani, de csak annyit kell nekik válaszolni: Na és? Mi az hogy, nagyon is!

2010.07.08. 12:09:58

@betyár:

1. pont a 2/3 kötelez megfontoltságra. Nem tutyimutyiságra, hanem kellő időben, jó arányérzékkel végrehajtott cselekvésre. Ez mintha néha hiányozna.

2. emlékezniük kéne, hogy 2002-ben sem a gazdaság miatt buktak, hanem a viszonylag kis fajsúlyú szimbolikus ügyeik miatt (Kaya Ibrahim, 'koronaúsztatás', 'Orbán-bányák').
Ha lenne egy csepp eszük, akkor most óvatosabbak lesnnének ilyen téren.

Sieg 2010.07.08. 12:11:08

@Grift: A fenét. Csak beláttam, hogy értelmetlen beszédet kezdeményezni és hogy az időmet vesztegetem, amikor dolgoznom kellene.

Tipikus kényszeres önigazoló vagy (bocs a tegezésért, de a szerintem magázás modoros, nehézkes és felesleges, sőt, "értelmiségi" ;)). Az emberek szeretik a sikeres embereket úgy beállítani, hogy a sikert biztosan csalással érte el, a jómódú biztos lopott, ha kikapott a csapat, akkor biztosan csalt a bíró, stb. Tipikus magyar (de lehet, hogy kelet-európai) jelenség.
Az ún. "értelmiségiek" ilyen marhaságokkal való fikázása pont ezt jelzi, és egy szinten van a "lehet, hogy Lexus-sal jár, de a pöcse biztos kicsi" jellegű okosságokkal. Ha hiszed, ha nem, az ún "értelmiségiek" köre pont olyan változatos embereket fed, mint akármelyik másik nagy csoporté.

Basszus, már megint nem dolgozom.

Viktus 2010.07.08. 12:14:02

@khamul:

Nem tanultak a múlt hibáiból nagy hiba így gyorsan kipukkan a lufi. Pedig a Fidesz előtt komoly lehetőség van, hogy megtartsa vezető szerepét hosszú időre, de ennek a kulcsa nem a gagyi nyilatkozatok meg mellveregetés.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.07.08. 12:18:59

@tölgy:
"Maga most nem érvel, hanem az érvelő személyét kívánja hitelteleníteni, ami tipikusan szofista módszer. Ennyit a szofizmus diadaláról."

Ejnye, Tolgy, hat maga a "Questioning the motives of the opponent" vitataktikat hasznalja, ami az oszintetlen (dishonest) lepesek koze tartozik.

Aztan ez:
"Javaslom a morális bizonyosság és a probabilitás ikerfogalmaival ismerkedjen."

Ez pedig a "My resume’s bigger than yours." vitataktika. Szinten dishonest.

Maga hulyenek nez engem? Probalja a trukkjeit a nyeretlen keteveseken, azokon hatha bejon. De tartok tole, meg ok is kirohogik ilyen ocska trukkokkel.

Vissza a lenyegre. Nem emlekszik, hogyan semmisult meg a ballib "ertelmiseg"? Kialltak valami mellett, amit ugyan nem hittek el, de ugy ereztek, az Ugy miatt tamogatniuk kell. Aztan 1-2 evvel kesobb, amikor a gazdaik hazudozasai nyilvanvalova lettek a szeles kozonseg szamara, a fejukre lehetett olvasni akkori nyilatkozataikat. Yours truly nagy elvezettel vett reszt a vadaszatban - maga hol is volt akkor?

Na most en barmikor hajlando vagyok a sajat hulyesegeimert vallalni a felelosseget. Ha mondtam valamit ket eve, amit utolag tekintve talan nem kellett volna, azert engem barki lehulyezhet, igaza lesz. De hogy en nyilvanvalo balfaszkodast probaljak kimagyarazni csak azert, mert a balfaszkodo a Mi Csapatunk, hat en ezt nem teszem, egyfelol, mert hazudni nem szeretek, masfelol, mert Feri peldaja megmutatta, mi lesz azokkal, akik belemennek a csapdaba.

betyár (törölt) 2010.07.08. 12:21:07

@khamul:
Hát én nem hiszem, hogy azért buktak. Ha jól emlékszem, de lehet, hogy tévedek, azért buktak, mert biztosnak gondolták a győzelmet - jogosan- és elszúrták a kampányt.
Mi a megfontolatlan ebben a nyilatkozatban? Mi a baj vele? A közszolgáknak függesztik ki, az állam a munkaadójuk, tehát kirakta, hogy mit vár el tőlük. Ennyi. Először én is megütköztem, aztán a reakciókat és az ellene felhozott érveket látva egyre inkább indokoltnak tartom. Azt meg ne higgye már el, hogy amit most csinálnak, annak súlya lesz 4 év múlva a választásokon.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.07.08. 12:26:12

@Téglagyári Megálló:
"Nem olvas Élet és Irodalmat? No abban talál liberális értelmiségieket. "

Ah, hogy maga egy klikk alapjan definialja a liberalis ertelmiseget! Ezt persze lehet, de a poszt ezt irta:

"Újra kell gondolni, hogy a nemzetért felelősen cselekvő ember számára a liberális felfogás szerinti értelmiségi szerep elfogadható alapállás-e egyáltalán. "

Ezt en ugy ertelmezem, hogy most nem a magyar "kozelet" egyik zsakmanyszerzo falkajarol, hanem az ideologiai definiciorol beszelunk. Marpedig ebben az ertelemben a liberalist nem kotik konvenciok, nem idomul eloregyartott velemenyekhez, hanem azt mondja, amit gondol. Amiert lehet elitelni, hiszen miert beszel egyaltalan, mielott husszor ala nem stempliztette volna a fohatosaggal, de nehez megindokolni, hogyan lenne ez a mentalitas ellenseges a nemzetert felelosen gondolkodassal. Hiszen a tag gondolkodik, remelhetoen felelosen es kimondja, amit gondol. Mi ebben a rossz?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.07.08. 12:37:57

@Doomhammer:
"...ideologiai definiciorol beszelunk. Marpedig ebben az ertelemben a liberalist nem kotik konvenciok, nem idomul eloregyartott velemenyekhez, hanem azt mondja, amit gondol. "

Ez micsoda mese.

2010.07.08. 12:42:45

@betyár:
'Ha jól emlékszem, de lehet, hogy tévedek, azért buktak, mert biztosnak gondolták a győzelmet - jogosan- és elszúrták a kampányt'

Ez is benne volt. Meg más is (Ron Werber, 23 millió román stb). De nem lehetett volna olyan sikeres a szocialisták negatív kampánya, ha a Fidesz nem adott volna nekik fogódzókat.

'Mi a megfontolatlan ebben a nyilatkozatban?'

Szerintem pl a következők:

'A magyar nemzet 2010 tavaszán újra összegyûjtötte életerejét, és a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez'

'Az Országgyûlés kinyilvánítja, hogy az áprilisi választásokon új társadalmi szerzôdés
született'

Ott voltam a szavazáson, de sem 'forradalmat' sem 'társadalmi szerződést' nem láttam a szavazólapon.

aztán:

'a demokratikus népakarat
alapján létrejött új politikai és gazdasági rendszert'

Milyen új rendszer is jött létre 2010. április és június között? Megint lemaradtam volna valamiről?

Idézni lehetne szinte az egész nyilatkozatot, mert végig ilyen patetikus.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 12:44:24

@kov_vacs:

Ott van a probléma, hogy az értelmiség saját maga által definiált értelmiségi létét jogosítványként fogja fel arra, hogy közéleti és politikai kérdésekben ítéletet mondjon. Az értelmiséget erre soha, senki nem hatalmazta fel, ez az önbizalom kizárólag abból a szintén értelmiségi dogmából származik, hogy bizonyos tudás, ismeretanyag, műveltség megszerzésével az ítéletalkotás helyessé válik. A fenti vitában az a mulatságos, hogy az értelmiségiek saját premisszáik alapján bírálják az eltérő véleményeket.

2010.07.08. 12:46:13

@Viktus:

Ez az. Innen szép veszíteni. Nehéz, de nem lehetetlen...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 12:48:59

@Doomhammer:

"Nem emlekszik, hogyan semmisult meg a ballib "ertelmiseg"? "

Hát, ha maga a jobblib értelmiséget akarja óvni a megsemmisüléstől, akkor kétségtelen igazsága van. De a kérdés pontosan ez: szükség van-e ilyen jobblib értelmiségre.

Sieg 2010.07.08. 12:50:09

@Elpet: Az ítéletmondáshoz (ha nem vagy bíró) mióta kell jogosítvány? Vagy ha szerinted mégis kell, akkor TÉGED ki vagy mi jogosít fel erre, szemben az ún. értelmiséggel?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.08. 12:52:28

@Doomhammer: úgy látom a DH-átprofilozása projekt részeként beszerzett valami Bevezetés az érvelésbe c. könyvet.
Én támogatom, ha művelődik. De úgy látom az alkalmazás még nem megy.
Viszont az új DH-nak nem sem áll jó a mérgesség, főleg nem, ha a hidegfejű érvelő része lenne a képnek. A régi is sértődős volt. Talán ez a sértődékenység nem is az imago része?

"Ejnye, Tolgy, hat maga a "Questioning the motives of the opponent" vitataktikat hasznalja, ami az oszintetlen (dishonest) lepesek koze tarto" - mivel itt először maga használt ad hominem és a motivációra vonatkozó megállapítást ("szofista"), most önmagát minősítette. Meggondoltabban kellene. Vagy az érvelési guide-ok megtanulását ki kellene egészíteni gyakorlatokkal (ha csak nem most gyakorol maga).

"Ez pedig a "My resume’s bigger than yours." vitataktika. " - nem, ez nem vita, ez oktatás. Informatikusokat gyakran kell, mert azt hiszik mindenhez értenek, amit számítógéppel csinálnak az emberek. Hitük szerint társas, morális, politikai ügyekben mindenhez értenek, mint a focihoz - ezért demokraták.

A ballib értelmiség úgy 10 éve kiüresedett Mo-n. Azóta valóban csak Gyurcsi szekerét tolták. De nem értem, nekem ehhez most mi a közöm? Sem értelmiség, sem ballib nem vagyok.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 12:53:39

@Doomhammer:

"liberalist nem kotik konvenciok, nem idomul eloregyartott velemenyekhez"

Már konkrétan a "liberális" és " értelmiségi" minősítések megfelelő megmondók által tanúsított elnyeréséhez egy rendkívül szigorú dogmatika elfogadása szükséges.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.07.08. 12:53:41

Mert ugye, a jobboldal kapcsán is ideológiai definícióról beszélhetünk. Márpedig ebben az értelemben köthetik konvenciók is akár, miért idomulna előre legyártott (liberális) véleményekhez? Inkább azt mondja, amit gondol.
Másból honnan tudnánk, hogy jobboldali, pl.?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.08. 12:53:54

@gloire: ez önkép. Könnyű fenntartani, ha az ember nem ismer libiket.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 12:56:21

@Sieg:

Én a véleményemet írom le.

Számtalan esetben bebizonyosodott már, hogy a liberális értelmiségi minden véleményt eltűr, feltéve, hogy nem ellenkezik az övével.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.07.08. 13:01:54

@Elpet:

"Ott van a probléma, hogy az értelmiség saját maga által definiált értelmiségi létét jogosítványként fogja fel arra, hogy közéleti és politikai kérdésekben ítéletet mondjon. Az értelmiséget erre soha, senki nem hatalmazta fel,..."

De igen. A rendszerváltás. Pont az volt a lényege _elvileg_ , hogy az Zértelmiség meg úgy a Zemberek alles zusammen közéleti és politikai kérdésekben ítéletet mondhassanak szabad vélemény-nyilvánítás és végső soron szabad választások keretében.

"ez az önbizalom kizárólag abból a szintén értelmiségi dogmából származik, hogy bizonyos tudás, ismeretanyag, műveltség megszerzésével az ítéletalkotás helyessé válik."

Gondolom, Ön semennyire se hisz a maga igazában és inkább nem is nyilatkozik, hisz kizárt, hogy helytelen legyen álláspontja ebben-abban.

"A fenti vitában az a mulatságos, hogy az értelmiségiek saját premisszáik alapján bírálják az eltérő véleményeket."

Ahogy mondja :)

Sieg 2010.07.08. 13:04:24

No, keveredés van. Ha valaki függetlenül gondolkodik, akkor nem idomul előre legyártott véleményekhez, de ez még nem határozza meg az irányultságát.

Ettől még a gondolkodása történetesen közelebb állhat a jobboldali, a liberális vagy a baloldali álláspontokhoz, így vannak jobboldali, baloldali és liberális független gondolkodók is.

Emellett vannak, akik hivatalos irányvonalat követnek, jól meghatározott "hivatalos" véleménnyel és foggal-körömmel védik azt az oldalt, akihez odacsapódtak és kevéssé érdekli őket, hogy egy adott témáról nem feltétlenül a "saját oldal" véleményének szajkózása az egyetlen lehetséges álláspont. Hiszen a saját oldalt "védeni kell". Vagymi. (a.k.a. drukker-elmeállapot).
Ilyenből is van jobboldali, baloldali és liberális is. Bőven.

Szóval az úgy marhaság, hogy a liberális gondolkodó (definíció szerint) független, de ettől még egy liberális gondolkodó lehet független. Vagy egy jobb- vagy baloldali is. Kár, hogy keveset látni belőlük.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 13:05:41

@Sieg:

A liberális értelmiség ítéletalkotása egyébként abban különbözik másokétól, hogy a libi hisztériázik, petíciózik, aláír, fészbúkol, média által közvéleményt manipulál, taxisblokádot szervez, és egyáltalán: az informális hatalombefolyásolás összes undorító, sunyi eszközét beveti annak érdekében, hogy a véleményét másokra erőszakolja.
A jobboldal ezzel szemben most annyit tesz, hogy kapott egy alkotányos lehetőséget és élni kíván vele. És nem óhajtja a liberálértelmiséggel okéztatni minden lépését.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.07.08. 13:06:41

@tölgy: Hogy? Én csupán arra gondoltam, hogy kedvenc ügynököm egy hosszabb eszmefuttatással bebizonyította, hogy az igazi liberális az attól igazi, hogy azt mondja amit gondol. És? Mindenki gondol és mond valamit, a kettő közül arra tudunk támaszkodni, amit mond, mivel nem vagyunk gondolatolvasók.

Sieg 2010.07.08. 13:07:18

@Elpet: "Én a véleményemet írom le."

Mint ahogy én is. Mint ahogy az általad kifogásolt liberális vélemények is.

Sieg 2010.07.08. 13:09:42

@Elpet: Hm, vagyis én most itt hisztériázok, petíciózok, fészbúkolok, aláírok, közvéleményt manipulálok vagy taxisblokádot szervezek? Mint "libi".

Érdekes ilyet hallani mellesleg olyasvalakitől, aki egy népszerű blogon "közvéleményt manipulál". Ja, ja, az más, tudom én.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 13:12:48

@Herr SturmLiberator:

"De igen. A rendszerváltás. Pont az volt a lényege "

Egyre inkább az a véleményem: a rendszerváltás azért sikerült úgy, ahogy, mert az értelmiség alkotta meg a feltételrendszerét. A `89 előtti hatalom pedig bátran rájuk bízta a keretek megalkotását, mert pontosan tudta, hogy kellően balfasz ábrándos értelmiségi módon állapítják majd meg azokat ahhoz, hogy a lényegi hatalmuk fennmaradását semmi se korlátozza.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.08. 13:14:17

@gloire: a nem libiket arról lehet felismerni a libik szerint, hogy az előbbieknek vannak dogmáik. A libiket meg önmaguk szerint arról, hogy nincsenek, szabadon gondolkodnak (ha teljesen szabad valaki, akkor hogyan képes gondolkodni, beszélni? ).
Az antidogmatizmus része a libi önképnek. De akkor könnyű őrizgetni, ha nem ismer, nem olvas libiket.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.07.08. 13:14:50

Lol olvassátok végig amit eddig írtunk. Pont az megy amit a cikkíró leírt.

Itt köszörüli mindenki a nyelvét miközben az ország nagy része vagy rá se bagózik vagy nem is érti mi ezzel a baj :)

Samott 2010.07.08. 13:17:10

@Elpet: tessek mondani, az alairasgyujtes, nepszavazas meg vekkerlengetes belefer a hiszteria kategoriajaba? Mer akkor illene onvizsgalatot tartani.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.07.08. 13:19:52

@Sieg: "Szóval az úgy marhaság, hogy a liberális gondolkodó (definíció szerint) független,..." Így van.

Amit Doomhammer írt az pontosan és szószerint az a mantra, amit jó húsz éve nyomat a magyar lib. értelmiség.

Még ez sem új ebben a szövegben: "most nem a magyar "kozelet" egyik zsakmanyszerzo falkajarol" beszélünk, az csak hiba, félresiklás volt stb. hanem az igazi "független" gondolkodókról.

És persze minden "tisztességes" és "jószándékú", "szabadságszerető" embernek kötelessége megszólalni, ha a diktatúra árnyéka beteszi a lábát a független....blabla...

Ebbe a sorba állt be gyakorlatilag a fél jobboldali értelmiség, elsősorban a könnyebben bepalizható fiatalok.

Sieg 2010.07.08. 13:20:11

@Prof. William: És ezt miből állapítottad meg? Mert nem kommentelt ide az ország nagyobbik része?
Majd összecsapok egy blogot én is, beírom, hogy "emeljük az adókat a háromszorosára", osztán (miután nem látok kommentek százezreit) levonom a hatalmas következtetést, hogy az embereket nem érdekli, hogy mennyi adót fizetnek.

Mellesleg attól még, hogy az emberek nem értik, hogy valami baj, attól még nem feltétlenül lesz nem baj.

Sieg 2010.07.08. 13:21:28

@Elpet: Ez önáltatás, gyanítom a "médiatúlsúly" mantrából következik.

betyár (törölt) 2010.07.08. 13:22:46

@khamul:

"Ez is benne volt. Meg más is (Ron Werber, 23 millió román stb). De nem lehetett volna olyan sikeres a szocialisták negatív kampánya, ha a Fidesz nem adott volna nekik fogódzókat."
1, a 23 milliónak mi köze a fidoxhoz? ebben épp az a lényeg, hogy szemenszedett hazugság;
2, el tud maga olyan fidesz-létezést képzelni, amely nem fogódzó az mszp számára a negatív kampányhoz?
3, pont az érveivel erősíti meg, hogy a fidesz nem a kormányzást, hanem a kampányt vesztette el.

"Ott voltam a szavazáson, de sem 'forradalmat' sem 'társadalmi szerződést' nem láttam a szavazólapon."
Akkor bizony rosszul figyelt. A szavazatával felhatalmazta az adott pártot a programja alapján a kormányzásra. A forradalom pedig éppen a nagytakarítás. Ha jobban tetszik, szóvirág, amivel azért nem kellene olyan sokat foglalkozni.

"Idézni lehetne szinte az egész nyilatkozatot, mert végig ilyen patetikus." Mer maga szerint humorosnak kellene lennie? Mér kap minden "libi értelmiségi" hidegrázást a patetikustól? Mint az a koltay nevű színházkritikus a Himnusztól? Látja, erről írtam az előző kommentben: rá akar venni, hogy elismerjem, ha valami patetikus, az baj. Majd azt fogadtatná el velem, hogy a nyilatkozat patetikus. ebből következik maga szerint, hogy ciki. Szerintem meg 1, nem ciki, ha valami patetikus, 2, ebből következik, hogy ezen az alapon a nyilatkozat sem lehet ciki.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 13:27:04

@Sieg:

Annyiban más, hogy a nemzetet konkrétan érintő ügyeket szeretnénk kellő eréllyel megmozdítani látni, és közben nem nagyon érdekel bennünket, ahogy az értelmiség saját függetlenségének mibenlétéről elmélkedve futja az újabb és újabb köröket, ahogy az értelmiségiek egymás függetlenségét magasztalják és országos üggyé kívánják emelni, ha azt valamiféle vélt támadásnak látják kitéve.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.07.08. 13:36:00

@Elpet: Országos és nemzetközi üggyé, ez benne az igazán szép. És akadtak, magukat jobboldaliként aposztrofáló szerkesztők, akik ehhez a nevüket adták.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 13:38:32

Tudják, mi az, ami hír?

Az, hogy leváltották a MÁV vezérkarát.

Jó volt a MÁV? Nem.

Akkor ez lehetett az egyetlen adekvát lépés.

Lehet futni a köröket, hogy fideszes pártkatonákat fognak kinevezni és rosszabb lesz, mint volt. Csak az élet el fog menni az értelmiség mellett.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 13:39:08

Tudják, mi az, ami hír?

Az, hogy leváltották a MÁV vezérkarát.

Jó volt a MÁV? Nem.

Akkor ez lehetett az egyetlen adekvát lépés.

Lehet futni a köröket, hogy fideszes pártkatonákat fognak kinevezni és rosszabb lesz, mint volt. Csak az élet el fog menni az értelmiség mellett.

Sieg 2010.07.08. 13:39:26

@Elpet: Az, hogy mi a nemzetet konkrétan érintő ügy, azt mindenki máshogy ítéli meg. Te máshogy gondolod mint a másik oldal, és ez szerinted elég is arra, hogy a másik oldalt "diszkvalifikáld" és az ő vélemény-nyilvánításukat aljas áskálódásnak állítsd be a sajátoddal szemben. Itt a gond.

Sok ember van, aki a saját függetlenségének kérdését a nemzet egyik fontos kérdésének tekinti. Elfogadom, hogy te nem így gondolod, az öntelt felsőbbrendűségi komplexust mutató "az én véleményem "nemesebb"" gondolatmenet viszont marhaság.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.07.08. 13:39:54

@Elpet:
"Hát, ha maga a jobblib értelmiséget akarja óvni a megsemmisüléstől,"

Teszek a jobblib ertelmisegre, en biztosan nem tartozom kozejuk (kezdve azzal, hogy nem vagyok ertelmisegi) es egyesek szerint a "jobblib ertelmiseg" fogalom onmagaban is keptelenseg, leven az "ertelmiseg" egy baloldali agyalmany. Engem ez a "ki az ertelmisegi" vita altalanossagban nem erdekel, mivel en nem vagyok az.

En azt akarom elkerulni, hogy NEKEM ne legyenek nehezsegeim ket ev mulva, amikor valaki megkerdezi, hogy miert mondtam a balfaszkodasra azt, hogy az a Jo Kormanyzas csimborasszoja, amikor pedig nem is ugy gondoltam.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.07.08. 13:41:12

@Elpet:
"Hát, ha maga a jobblib értelmiséget akarja óvni a megsemmisüléstől,"

Teszek a jobblib ertelmisegre, en biztosan nem tartozom kozejuk (kezdve azzal, hogy nem vagyok ertelmisegi) es egyesek szerint a "jobblib ertelmiseg" fogalom onmagaban is keptelenseg, leven az "ertelmiseg" egy baloldali agyalmany. Engem ez a "ki az ertelmisegi" vita altalanossagban nem erdekel, mivel en nem vagyok az.

En azt akarom elkerulni, hogy NEKEM ne legyenek nehezsegeim ket ev mulva, amikor valaki megkerdezi, hogy miert mondtam a balfaszkodasra azt, hogy az a Jo Kormanyzas csimborasszoja, amikor pedig nem is ugy gondoltam.

Sieg 2010.07.08. 13:43:29

@Elpet: Nincs is ellene kifogásom. Ha viszont nem fog javulni a MÁV szolgáltatása, morogni fogok. Te viszont már most megelőlegezed, hogy fog, és már most jó lépésnek tekinted.

Pedig most még minkettőnk pont annyira tudja, hogy jó lépés-e: semennyire.

A MÁV állami cég, az is normális, hogy a saját embereiket állítják az MSZP embereinek helyére.

Samott 2010.07.08. 13:51:15

@Elpet: speciel a mav eseteben nem olvastam sajnalkozast, egyetlen kitetel volt, hogy a szocik egy fidesz alapitot tettek a mav elere es most neki is tavoznia kell. Jon helyette egy csoka, aki ket evig a malev vezetoje volt. Mit lehet erre mondani: adtunk a sz.rnak egy pofont. A regiert nem kar, az uj... nos o is megmutatta mar, hogy mire kepes. :)

De igazabol a mav ugyeben nem tudom mit lehetne csinalni... ott nem csak a vezerkart kellene kirugni.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.08. 13:53:12

Az értelmiségi szót eleve dobni kéne a francba. Ez egy Rákosi-korban gyökerezeő buzeráns osztályharcos definíció.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 13:54:16

@Sieg:

Az még a nagy különbség, hogy az a bizonyos megmondóértelmiség mindeddig ténylegesen rá tudta kényszeríteni akaratát az országos politikára. Többen próbálunk most, némiképp megelőlegezetten örülni, hogy ennek talán vége van, mert a kormány, úgy néz ki, nem ijed meg tőlük.

Egyébként pedig továbbra is legyenek függetlenek, csak ebből a játékból bennünket hagyjanak ki.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 13:56:57

@Gasper:

Van annál újabb ideológia is, nem is akárkiktől.

Nem véletlenül tettem rá említést a bejegyzésben.

www.konyvbuvar.hu/index.php?page=product&PRID=9212

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.08. 14:00:49

@Elpet:

ha ez a definíció, akkor te par excellence értelmiségi vagy, de abból is a legbeszűkültebb, legostobább fajta

egyszerűen hihetetlen, hogy azzal kezded az egészet, hogy igazából nem számít, nem érdekel senkit. ha így van, mi a fasznak aggatják ki? hiszen úgy sem érdekel senkit ... és az is érdekel, a rakat fidesz-szimpatizáns, aki szintén röhög és/vagy a fejét fogja ez miatt, vajon mikor lett balliba, és mikor fejlődött ki nekije fidesz- és/vagy orbánfóbiája

amikor kijött ez az aggatósdi kabaré, az volt a tippem, hogy te mindenképpen az legelsők és legvehemensebb védelmezői között leszel.

lottó ötösöm legyen így

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.07.08. 14:01:59

@Elpet:

"Egyre inkább az a véleményem: a rendszerváltás azért sikerült úgy, ahogy, mert az értelmiség alkotta meg a feltételrendszerét. "

Kérem, a kerekasztal-tárgyalások jegyzőkönyvei megtalálhatóak a Parlamenti Könyvtárban, benne volt abban a régi és az új elit is. Gyaníthatóan nem a pártiroda takarítónőjét küldték egyik oldalon sem.

Vitán felül lehetett volna szebben-jobban, vitán felül adott erre most a lehetőség, vitán felül élni kell vele.

De nem mindegy hogyan, erre van a jogos/jogtalan kritika, a tág egyeztetés. A 2/3-ad birtokában ez úgyse tudja felülbírálni a kormány álláspontját, annál kevésbé kéne félni tőle. Kritika meghallgatása nem egyenlő annak a megfogadásával, de az sem tabu.

"Jobb" és "Ballib" megoldások helyett lassan működőképes és működőképtelenekben kéne gondolkodni. Ennek megítéléséhez persze lehet utólagosan várni megint 20 évet, vagy előre gondolkodni, van saját és térségbeli tapasztalt bőven.

A cikk tárgyánál maradva a tapasztalat azt mutatja, hogy a kötelezően kirakott politikai nyilatkozatoknak rossz emléke van, ergo hiba volt ez így tálalni. Vihar a biliben? Könnyen meglehet, de úszott el már ilyesmin több is, a forintbedöntős Kósa beszédtől a választási buktákig van példa a félrecsúszott PR hatásaira.

Lehet erre mondani, hogy akinek nem tetszik, az gyurcsányista stb., de azt is lehet mondani, hogy aki vegetáriánus, az náci, hisz Adolf is az volt.

Ami a kritika természetét illeti általánosságában, egyszer már elhangzott itt egy repülős metafóra, alkalmaznám kiterjesztve:

1. Belső kritika

Van a repülőben átbukásjelző és egyéb műszer, hogy a pilóta időben tudjon reagálni a saját, vagy más eredetű hibára, mert tévedhetetlen pilóta NINCS. Persze lehet katasztrófa téves vészjelzésből is, de azért mégis inkább él a légiközlekedés a biztonsági berendezésekkel, ezek esetleges hibáit is azzal ellensúlyozza, hogy minél többet, többfélét rak belőlük a pilóta elé. Független külső intézményként meg ott a reptéri radarhálózat, azt se tartják haszontalan dolognak, amíg objektíven tájékoztat és nem zavaróállomásként rettegtet feleslegesen.

2. Külső kritika

Nem a másodpilóta hozza a végső döntést és az utasoknak sem feladata a gép vezetése, de érdemes rájuk felfigyelni, ha azt mondják: ég a hajtómű, vagy jön egy kis füst, amiből még nagyobb baj lehet.

A pilóta megteheti, hogy ezeket figyelmen kívül hagyja, merthogy kérem az utasok az én járatomat választották ergo a 3/3-os felhatalmazásukkal telekürtölöm az utasteret, hogy itt a NEMZETI EGYÜTTREPÜLÉS RENDSZERE, de akkor nem kell csodálkozni, ha a következő utat más járatra váltják ki inkább, ahol csak a kaját teszik eléjük a pénzükért menet közben.

Most októberben adódik alkalom ilyen "átszállásra" és a végén a kommunikációs deficit miatt itt Demszkigrádban, meg magánál ott lenn Botkavárban a végén még könnyen előállhat az a helyzet, hogy a végén csak Fidesz-LMP koalícióval lehet a nokialordokat leváltani és akkor aztán sokáig nézegethet még széplelkű értelmiségieket új paktumok mentén.

2010.07.08. 14:04:46

@betyár:

'pont az érveivel erősíti meg, hogy a fidesz nem a kormányzást, hanem a kampányt vesztette el.'

Mint írtam a szocialisták negatív kampánya nem lehetett volna olyan hatásos, ha a Fidesz nem kínált volna támadási felületet. Pont azért kell észnél lenniük, mert a támadási felületet elsősorban a szimbolikus lépések adták (amelyek szintén a kormányzáshoz tartoznak!!) nem pedig a gazdasági döntések.

'A szavazatával felhatalmazta az adott pártot a programja alapján a kormányzásra.'

Sajnos a Fidesz programjáról igen keveset lehetett tudni a választások előtt. Szerintem nagyon kevesen szavaztak rájuk a jól titkolt programjuk miatt.

'Mer maga szerint humorosnak kellene lennie? Mér kap minden "libi értelmiségi" hidegrázást a patetikustól?'

1.Nem vagyok libi értelmiségi se idézőjellel, se nélküle

2. nem félek a pátosztól, de ha az ember nem akar magasról nagyot esni, akkor érdemes csínján bánni vele. Pont azért, hogy legközelebb komolyan vegyenek, ha patetikus vagyok.
Nem írnék pl. alig pár héttel a beiktatás után olyat, hogy a 'létrejött új politikai és gazdasági rendszer', mert azzal nevetségessé tenném magam.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.08. 14:06:29

@Elpet: ó, emblematikus darab. Már akkor nyomasztott ennek a könyvnek a borítója, amikor kiadhatták a renccerváltás környékén.
Amúgy meg Konrádék is az Aczél seggéből bújtak elő, úgyhogy megvan szépen a kontinuitás, vissza egészen a negyvenes évek végéig.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.08. 14:07:00

@Sieg:

"Emellett vannak, akik hivatalos irányvonalat követnek, jól meghatározott "hivatalos" véleménnyel és foggal-körömmel védik azt az oldalt, akihez odacsapódtak és kevéssé érdekli őket, hogy egy adott témáról nem feltétlenül a "saját oldal" véleményének szajkózása az egyetlen lehetséges álláspont. Hiszen a saját oldalt "védeni kell". Vagymi. (a.k.a. drukker-elmeállapot)."

van erre egy kiváló szagkifejezés: kurzus-értelmiségi. aki a "magunkfajtát" telibe dícséri ugyanazért, amiért a "magukfajtát" a földbe döngöli. aki ha a "magunkfajta" a kicsi, kis farkú és nagyfülű állatot elefántnak nevezi, a végtelenségig képes bizonygatni, hogy az valóban elefánt, ha viszont a "magukfajta" egy több tonnás, ormányos-agyaras böszmeséget elefántnak nevez, kézzel-lábbal tiltakozik, hogy nem, nem, az nem elefánt

bz249 2010.07.08. 14:08:49

@Doomhammer: "mert Feri peldaja megmutatta, mi lesz azokkal, akik belemennek a csapdaba."

Ne beszeljunk Ferirol, Feri egy mentalis problemakkal terhelt alak. Legyen inkabb Obama

www.gallup.com/poll/113980/gallup-daily-obama-job-approval.aspx

46-44-re vezet a szarul vegzi a munkajat. De lesz az meg olyanabb is. A Hope and Change ennyit tud onmagaban munka kell.

@Elpet: "Tudják, mi az, ami hír?

Az, hogy leváltották a MÁV vezérkarát."

Kivalo, es ugy latom nem is igazan hisztizik miatta senki. Tehat, ha ez a Nemzeti Egyuttmukodes Nyilatkozata egy ilyen gumicsont volt, amit azert adtak, hogy ragja az ertelmiseg, amig a munka zajlik, akkor hajra- Szaz NENYI-t ezeret. Tematizalja a Fidesz a kozeletet ezekkel a semmisegekkel (nincs ebben semmi kulonos a ballib is ezert szerette a kulturkampfot, mert ugrottak ra a velemenyformalok).

De ettol ez egy gumicsont. Taktikailag lehet jo lepes, de asszem Churchill is mondta, hogy evakuacioval nem lehet haborut nyerni. Ugyanugy sajtpapirokkal sem lehet valtozasokat eloidezni. Szeptemberre latni akarom az uj adotorvenyeket.

Az valami. Ez meg egy semmi.

ui: ha van ra mod az uj IMF megallapodast is nyilvanossagra kell hozni

Sieg 2010.07.08. 14:09:33

@Elpet: A "rákényszeríteni" azt jelentette, hogy őket válaszották meg. Ami úgy látszik, nálad by default illegitim/csalás/konspiráció.

Most, hogy a másik oldalt, az forradalom, a szabadság elnyerése, és persze az, hogy ez a hatalom majd a jobbos megmondóemberek véleményére fog hallgatni, de hát az már tök jó, ugye? Nem a rendszerrel van a bajod, hanem azzal, hogy eddig nem a te oldaladat szolgálta ki. Most már minden jó lesz, nyugi.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 14:19:18

@Sieg:

Mikor választották meg az értelmiséget bárminek is?

bryan 2010.07.08. 14:26:37

@Herr SturmLiberator:
Ez szép volt.
@betyár:
"fidesz nem a kormányzást, hanem a kampányt vesztette el."
Az a párt, amely kormányon nem tudja úgy kommunikálni az intézkedéseit, hogy azzal a szavazók kormányzáshoz szükséges részét meggyőzi, azt le fogják váltani. Ez így van rendjén.
A kormányzásnak fontos része a kommunikáció, ezt nem lehet mással helyettesíteni. Ha egy parlamenti párt nem ért hozzá, megérdemli, hogy bukjon. Ugyanannyira, mintha a gazdasághoz, vagy a jogalkotáshoz nem értene. Szerintem egyébként a Fidesz előző kormányzása csak a Gyurcsány-kormány után tűnik akkora kánaánnak.

Sieg 2010.07.08. 14:27:05

@Elpet: Azokat választották meg, akik (szerinted) hallgattak az ún. "értelmiségi" véleményre.

atuse 2010.07.08. 14:40:06

Hát, végigböngészve a hozzászólásokat úgy érzem magam mintha egy dunsztos üvegnyi lepkét néznék: jól el van itt mindenki magában! Mintha az emberi (társadalmi) létezés egyetlen ismérve a fogalmak korrekt diszpoziciója lenne!
Elmesélem, hogy itt kinn (vagy én vagyok benn?...) volt sok vihar, havonta jön a gázszámla, átnéznek rajtam a boltban és a hivatalokban, gyermekeknek el kell magyarázni, hogy a tanár néni miért nem köszön és a gyors étterem nem jó étterem.
Az egész vita úgy tűnik, mintha a polémia egy film főszereplőjének az ingéről szólna (az első tíz percben), nem pedig arról, hogy milyen élménnyel gazdagod(hat)tak a nézők.
Az emberi inteligenciának (gondolkodásnak) egyetlen evolúciós motorja volt, mégpedig a körülményekhez való legjobb igazodás, illetve a majdani helyzetekre való felkészülés. Ez nem jelenti, hogy az elmének csakis a kézzelfogható dolgokkal kellene foglalkoznia, hiszen az absztrakt összefüggések segítenek eligazodni a világ dolgaiban. De ez így egyszerűen csak cukorégetés.

betyár (törölt) 2010.07.08. 14:48:06

@bryan:
1, már megbocsásson, de én nem a kormányzat kommunikációjáról beszéltem, hanem a kampányról.

2, az mszp nem értett hozzá, az szdsz nem értett hozzá, az mdf nem értett hozzá - elbukott. a jobbik értett hozzá, az lmp értett hozzá - bejutott. Maga szerint tényleg ennyire egyszerű?

3, a fidesz első kormányzása már akkor is kánaánnak tűnt a horn-kuncze és az mszmp kormányzásához képest.

4, a fidesz elvesztette a választást a hibás kampány miatt. azért ne feledjük, hogy az mszp szimplán hazudozott a kampányban. erre a fidesz nem számított, és itt nagy hibát követett el. emlékezniük kellett volna az alkotmánybíró választásra horn-kormány idején: itt már nincs adott szó, csak "politikai realitás"

5, 2010-re végre megtanulták a leckét. remélem.

betyár (törölt) 2010.07.08. 15:00:49

@khamul:
Kérem, olvassa el még egyszer, amit írtam:)

Nem akarom megbántani, de az "ami emelkedett, fennkölt, pl. hazaszeretet, nemzeti nyilatkozat, az gáz, az mégis csak a liberálisokra jellemző. Ennek ellenére nem írtam, hogy az lenne. ha maga úgy értette...

betyár (törölt) 2010.07.08. 15:01:54

@betyár:
"....az gáz" - macskaköröm lemaradt.

bryan 2010.07.08. 15:11:28

@betyár:
1. A kormányzati kommunikáció, bár akkoriban még nem olvastam ennyit a politikáról, éppenséggel alapul szolgált a kampányhoz. 2006-ban ellenzékből nem sikerült olyan jól hazudni, mint a szociknak kormányon, pedig mindent megtettek.
2. Az LMP-nek örülök, a Jobbiknak nem. De ha azok az emberek akik a Jobbik eszméivel azonosulnak, vagy szimpatizálnak velük nem kapnak pártot, csak mert sokunknak nem szimpatikus amit képviselnek, azt még nehezebben viseltem volna.
3. Nem tudom, akkoriban nem igazán érdekelt a politika, nem nyilatkozom (17 voltam '98-ban).
4. A 2002-es emlékeim Grespikről, Milleniumi országjáróról, meg egy csomó baklövésről szólnak, amik elkerülhetők lettek volna. Akkoriban, mielőtt lett volna netem főleg MaNcs-ból, meg HVG-ből tájékozódtam, szóval a hazugságos rész nem jött annyira át. Arra viszont emlékszem, hogy mindenki fűt, fát, virágot, mindent megígért. A kokárdás-ügy is nagyon betett.
5. Nekem pont az jött le, hogy nem tanulták meg a leckét. tele van a kormány vállalhatatlan sétáló céltáblákkal, a nemzeti giccset, meg a nyálas pátoszt meg megint túlzásba viszik.

2010.07.08. 15:15:07

@betyár:

A hazaszeretet nem gáz, a nemzeti nyilatkozat viszont -jelen formájában-igen. A hülyeség nem válik igazsággá attól, hogy szép címet adnak neki.

bryan 2010.07.08. 15:19:27

@betyár:
OFF:
Hova tűnt a szegregált oktatásos posztod? Szerettem volna kommentálni valamit de eltűnt. :(

Téglagyári Megálló 2010.07.08. 15:41:58

@bryan:

ergé szerint betyár belementett és ettől tűnt el. betyár, cselekedj!

Αρχων (törölt) 2010.07.08. 15:57:29

Hogy itt mennyien tévesztettek pályát...

kov_vacs 2010.07.08. 16:08:30

"a jobboldalon az értelmiségi szerep gyökeres újragondolására van szükség. Az értelmiség útja nem az osztályhatalomig, hanem a nemzet építésének közös ügyéig kell vezessen."

Tegyük fel, hogy jól értem ezt a mondatot,
és azt jelenti:
a jobboldali értelmiségnek támogatnia kell a mostani Fidesz-kormány működését.
Mert a Fidesz-kormány a nemzetet építi és ez közös ügy.

Igen,
pár óra töprengés után el tudom fogadni,
hogy a jobboldai értelmiség EZT IS felvegye a feladatai közé, és mondok is néhány konkrétumot, ahogy ezt elfogadható módon művelni lehet:
Pl. lehet önkéntesen szerkeszteni magas színvonalú honlapot vagy újságot,
ami részletesen elmagyarázza az átlagembernek könnyen érthető és élvezhető módon, hogy a kormány mit miért csinál,
mi a háttere, értelme, célja az egyes döntéseknek.
Vagy elmagyarázza, hogyan működött eddig az állam és hogyan fog ezután.
Felvállalható nyíltan és nincs mit szégyellni, hogy felvilágosító, tanító és propaganda-jellegű kiadványok, cikkek születnek ebben a keretben.
Miért ne?
Ez nem ciki.
Ez csak akkor ciki, ha
1, ez kötelező jellegű ideológiává válik, amit senkinek sincs joga megkérdőjelezni vagy egyet nem érteni vele
2, ha KIMERÜL EBBEN az értelmiség szerepe. Ennél azért többre van szükség. Szerintem minden oldal saját értelmiségének kellene, hogy legyen egy kiegyensúlyozó-visszajelző kontroll szerepe,
igenis lelkesen üdvözölve a jó döntéseket és kritizálva a rosszakat.
Ez nem a nemzet ügyének megsértése. Egyikünk se tévedhetetlen, és az országnak, a nemzetnek SZÜKSÉGE VAN arra, hogy olyan emberek szóljanak, jelezzenek vissza cikis esetekben, akiknek a szava számít a vezető politikusoknál.
Mert ha senki szava se számít,
mindenki csak "beosztott gondolkodó", akkor csak a Jóistenben bízhatunk, hogy tévedhetetlenséggel áldotta meg az aktuális vezetőnket.
Ez meg elég nagy gáz lenne :(

betyár (törölt) 2010.07.08. 16:11:29

@bryan: @Téglagyári Megálló:
már cselekedtem. ergé megígérte, hogy megpróbálják visszavarázsolni. tudom én, hogy nagy veszteség lenne:))

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.07.08. 16:24:12

@bz249:
"Ne beszeljunk Ferirol, Feri egy mentalis problemakkal terhelt alak. Legyen inkabb Obama"

Itt nem Ferirol van szo, hanem azokrol, akik az Ugy erdekeben utanabegettek a kozpontilag gyartott uzeneteket.

bz249 2010.07.08. 16:30:47

@Doomhammer: az uzenetek utanabegetesenek legfeljebb a borotvalkozo-tukor hasznalatakor van jelentosege. Ha a kormany nem dolgozik jol (mint mondjuk az Obama-kabinet), akkor elveszti a tamogatottsagat. A lenyegi tortenet ennyi.

A jovo evi koltsegvetes es az uj adotorvenyek lesznek a lenyegesek. Ha azok jok, akkor nem nagyon szamit a kommunikacio (az ellenzek ugyanis jelenleg nem letezik), ha meg nem jok, akkor nem lehet jol kommunikalni.

betyár (törölt) 2010.07.08. 16:51:12

@bryan:
valamit alapvetően félre értesz. Én csupán azt mondtam, hogy a 2002-es kampányt a fidesz elszúrta, elvesztette nyert helyzetből a választásokat. Továbbá fontos dolog a kommunikáció, de azt a gyurcsi-féle tanácsbagázs nyomta, hogy mindent meg lehet oldani kommunikációval, elég a virtuális kormányzás. És nem lehetett. Az alapvető különbség, hogy 1998 -2002-ben a fidesz kormányzása hatékony volt, de a kampányban nem tudott mit kezdeni a váratlan mszp-és kampánytechnikával. A kókadt-gyurcsány-kormány ezzel szemben pont és éppen fordítva. A kérdés: melyik a jobb nekünk?

evil overlord (törölt) 2010.07.08. 17:26:10

A poszthoz:
"Egyáltalán: az értelmiségről vallott liberális felfogás, amely autonóm, független gondolkodást irányoz elő és követel meg, nem fér össze azzal az egyszerűen leírható sematizmussal, ami az értelmiség sajátja."
Egy valamirevaló értelmiségi képes a gondolkodni. A ballib értelmiségi erre nem képes, követi a pártot.

@Elpet: Ha az ÁSZ nem alkalmas az államigazgatási korrupció felderítésére, akkor nem egy havert kell az élére rakni (aki biztos nem fog észrevenni semmit), hanem vagy szélesebb jogkört kell neki adni, vagy azonnali hatállyal fel kell oszlatni (megspórolva évi 7-8 milliárdot).

reality 2010.07.08. 17:46:31

@evil overlord: Ennek analógiájára, ha a MÁV nem képes megoldani a közösségi közlekedést (legalábbis nem megfelelően), akkor adjunk neki szélesebb jogköröket, vagy azonnal oszlassuk fel. Többet spórolnánk mint évi 7-8 milliárd.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 17:52:23

@evil overlord:

"nem egy havert kell az élére rakni "

Na, akkor elmagyarázom. Domokos Orbánnak nem haverja. Domokos egy olyan ember, aki beszámolni tartozik Orbánnak arról, hogy mit végzett. Óriási különbség ám ez a posztkádári elit világához képest, ahol az ezer összefonódó, átláthatatlan érdek akadályoz meg mindenféle független, egymást ellenőrző intézményi működést. Eközött a kettő között lehet választani, független emberek ebben az országban nincsenek.

Ha nem tetszettek volna még átlátni, Orbán egy kézbe fogta az irányítást, mert kupleráj van az országban, és rendet kell tenni. Majd utána játszhatnak függetlenesdit, értelmiségesdit.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.08. 17:54:47

@betyár:

"az "ami emelkedett, fennkölt, pl. hazaszeretet, nemzeti nyilatkozat, az gáz, az mégis csak a liberálisokra jellemző"

így, en bloc. az igen!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.08. 17:59:29

@Elpet:

"Domokos egy olyan ember, aki beszámolni tartozik Orbánnak arról, hogy mit végzett."

az ász-nek függetlennek kellene lennie a kormánytól, a miniszterelnök nem főnöke a testületnek, ugyanis az egyik dolga, hogy a kormány pénzügyeit ellenőrizze, ennek fényében vicces, hogy azt képzeled rapportra kell járnia, és az úgy helyes

elképzelem, ha anno a klón nevezi ki a beosztottját az ász élére, micsoda lármázást csaptál volna ...

evil overlord (törölt) 2010.07.08. 18:00:11

@tölgy: Ennek a üldözési mániának rossz vége lesz :)
BTW, így jár az, aki nem jön el a Nagy Elittalálkozóra (ha nekem nem hisz, beszéljen Margittal vagy Szidónia kisasszonnyal).

@Refuse/Resist!: Arra egy szigorú korrupcióellenes törvény (és hatékony felderítés) sokkal jobb lenne.

@betyár: "2, el tud maga olyan fidesz-létezést képzelni, amely nem fogódzó az mszp számára a negatív kampányhoz?"
Nem, de ha nem adtak volna fel annyi magas labdát, akkor a nép nem állt volna Megyó mögé.
Ha a Fidesz el akarja veszíteni ősszel Budapestet, az nem az én bajom, nekem már teljesen mindegy, tőlem végleg tönkretehetik a posztkomcsik.

@bryan: Újra látható (volt 2 napja).

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.08. 18:02:10

@evil overlord:

az az egyik legdurvább baj elpettel, hogy pont ő a tipikus kurzus-értelmiségi, aki az új kúrmány legostobább dolgait is körömszakadásig védelmezi, és úgy tűnik, nem tudja elképzelni, hogy más viszont lehet nem kurzus-értelmiségi

reality 2010.07.08. 18:07:39

@mavo: Körömszakadásig? Hol volt itt körömszakadás még? Vagy lemaradtam valamiről, és emberekre lövettek, vagy jött magáért az AH?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.08. 18:10:06

@mavo:
Engem mondjuk érdekelne, hogyan lesz ilyen valaki?
Úgy ébred egy napon, hogy "Édesanyám, én kurzusértelmiségi leszek!"?
Vagy kihívásnak tekinti? "Szeretném én látni Orbánnak azt a lépését, amit én meg ne ideologizálnék!"?

betyár (törölt) 2010.07.08. 18:15:08

@mavo:
kevés dologban, de ezek szerint ebben egyetértünk.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.08. 18:17:20

@betyár:

ha valóban így gondolod, és nem csak „tréfálsz”, akkor félreértettél. nem kicsit.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.08. 18:20:03

@El Topo (Sgt. Elias):

nyilvánvaló, hogy a dolog ennél bonyolultabb. ismerek egy halom, egyébként tök rendes, meg jószándékú, meg tehetséges embert, akiből kurzus-értelmiség lett gyorsabban, vagy szép apránként. hisznek valamiben, és az mellett kitartanak mindhalálig. valahol még olyan szép, romantikus is az egész

evil overlord (törölt) 2010.07.08. 18:20:14

@reality: Elpet azt állította, hogy az ÁSZ nem volt képes megfogni a ballibek szabadrablását. Ön szerint a Fidesz ellenőrzésének (mivel szerenszére a szocik egy jó ideig nem fognak tudni lopni) az a legjobb módja, hogy egy fideszes pártkatonát rakunk az ÁSZ élére?
Nem tudom hogy jön ide a MÁV, mert nem az a olga, hogy az államigazgatást ellenőrizze. Amúgy a MÁV rendbetételéhez ajánlom Feliksz Edmundovics Dzerzsinszkij reaktiválását, mert abban a kuplerájban szép szóval nem lehet rendet tenni.

@Elpet: Már megbocsásson, de Domokos egy megbízható fideszes ember (különben nem lett volna képviselő), aki a hírek szerint jó apparatcsik módjára trükközött a költségtérítéssel (ennyit a tisztességről *). Ráadásul én itt ellentmondást érzek: "független" ÁSZ elnök nem jó. Ennek két oka lehet:
- a Fidesz is lopni fog a kormányon
- ellenérdekelt, kötözködni fog
Legyünk jóhiszeműek, és tételezzük fel a második opciót. Mit tud kötözködni az ÁSZ elnök?
BTW, én nem vagyok hajlandó részt venni abban a pszichózisban, hogy kétféle szakember van Magyarországon: a 100%-ig megbízható fideszes, és az ellenség. A helyzet az, hogy van még két csoport (és már ez is egyszerűsítés): a szimpatizánsok és a közömbösök. Az fenti hozzáállás ezeket azonban előbb-utóbb odébb tolja: a szimpatizánsokat a közömbösökbe (mert a szocikat utálják), a közömbösöket pedig az ellenséghez.
Már párszor megkérdeztem, de ismét felteszem:
Miért nem volt képes a Fidesz arra, hogy keressen egy tiszteletreméltó jobboldali szakembert az ÁSZ élére (a warsakovszys porhintésről nem is beszélve)? Rögtön nem lenne ekkora sivalkodás (jobboldalról semmi, a baloson meg röhögne mindeni).
És akkor még nem beszéltem a hibás káderpolitika többi bizonyítékáról (pl. Gubcsi, Virág elvtársak).
Maguk tényleg azt akarják, hogy a Fidesz elveszítse a 14-es választásokat? Ha a kormányzás kezdetén ilyen balfaszságokat művelnek, akkor később sem lesz jobb helyzet (különösen akkor nem, ha nem hallgatnak a baráti figyelmeztetésekre).

*: A tisztességbe az is bele tartozik, hogy egy képviselő nem trükközik a költségtérítéssel.
Véleményem szerint Ön nagyon naiv, és csak jót képes elhinni a Fideszről. Nekem már az is megfelel, ha rendet raknak, úgy, hogy közben max. tizedannyit lopnak, mint a szocik.

evil overlord (törölt) 2010.07.08. 18:24:28

@mavo: Én sem értem, hogy miért mossa össze a tipikus ballib megmondók (pl. Népszava érveit a jobbközéppel (pl. Mandiner). Ugyanis teljesen más a kiindulási pont, a Népszava esetén a szokásos riogatás a demokrácia végéről, míg ez a jobboldali bírálatokban fel sem merül.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.08. 18:25:04

@mavo:

A hátamon a szőr feláll az ilyen romantikától.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.08. 18:27:55

@reality:

hát, nem tudom, de eddig rajta és pár hasonló emberkén kívül a kutya nem védte a fidesz hülyeségeit, ő ráadsul annyira, hogy még posztot is írt, természetesen elképesztő mennyiségű előítéletet és nettó fogalomzavart felsorolva a védhetetlen mellett

eleve az, hogy a dolog ellenzői (már a baller droidok kivételével) nem a demokráciát féltik, hanem egyszerűen értékén kezelik pl. ezt a nyilatkozatot, ami persze, jószándékú, meg minden csak éppen tele van ordas csúsztatásokkal meg (jóindulatú leszek) féligazságokkal, ami így együtt a fájdalmasan nevetségessé teszi. a kötelező kiagatás meg egyszerűen rosszízű nálunk, ahol a pont a fidesz által ekézett komcsizmus volt az ilyen kiaggatásokról nevezetes

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.08. 18:33:50

@evil overlord:

no igen, ez az egyik legarcátlanabb csúsztatása, ráadásul mérhetetlenül kiszámítható kurzus-értelmiségi attitűd: aki a párt munkáját bírálja, az ellenség, aki utálja a pártot és utálja a miniszterelnök urat. pedig van egy pont, ahol próbál szétválasztani, csak akkor már késő, addig en blooc írt az értelmiségről

a népszaga egyébként (istennek hála) egyre inkább kiszorul a piacról, valószínűnek tartom, hogy már rég csődbe ment volna, ha nem állna mögötte közvetve vagy kevésbé közvetve a maszop. szóval a népszaga olvasótábora le van szarva, ők hadd rettegjenek a demokráciájuk miatt

pont pl. turul volt jó példa, lényegretörően írt az ügyről, és leszarta, hogy kinek a műve, nem védte feleslegesen.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.08. 18:34:37

@El Topo (Sgt. Elias):

nem mindegyik csinálja ám ilyen agresszíven

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.08. 18:41:09

@mavo:

Nekem is van egy pár ilyesmi ismerősöm. Az a legdurvább jelenség köztük, hogy folyamatosan ingáztak a pártok közt. MDF->Fidesz->MIÉP->Jobbik->Fidesz.
És ha bármelyik időpillanatban megkérdezed őket, ők MINDIG IS ahhoz a párthoz tartoztak, amelyikhez éppen akkor. Aktuálisan azt mondják, hogy ők mindig fideszesek voltak.

Tündér_Lala 2010.07.08. 18:47:38

Itt a közgondolkodás jobb bal, lib konzi kilengéseiről és az ezekből adódó átlagról, közép vonalról van szó.
Az elmúlt időszakban tapasztalt liberális propaganda mindenkire hatással van valamennyire. (Természetesen a lib propaganda szépséges és elfogadható célokat fogalmaz meg, csak éppen amikor a gyakorlati átültetésre kerül sor, akkor derül ki, hogy valójában elfogadhatatlan irányba megy az egész, a szabadságból szabadosság lesz és rombol.)

Elpetnek abban van igaza, hogy a közgondolkodást (hogy az inga kicsit vissza billenjen) konzervatív irányba kellene befolyásolni, mert a közösségnek a lib gondolkodás sugallta szabadosság árt.
Amúgy pedig nem pártokban kell gondolkodni, mert a fidesz önmagában nem érték, nem számít. Az számít, hogy most ez a tömörülés adhat valós reményt arra, hogy életünket jobbra fordítsuk, minyájunk örömére és hasznára.

A nyilatkozatot, amit ez akissé torzult gondolkodás kifogásol (ez a lib cinizmusa, amely minden közösségre irányuló beszédet, közösségre irányuló fogalmat negligálni igyekszik) százszor megtették nálunk is és másütt is, régen és ma is. Én inkább óvatlanságnak tekintem a kísérletet, amelyben nem ismerték fel, hogy valójában milyen állapotban van a magyar közgondolkodás és társadalom. (Gondoljunk 2004. dec. 5.-ére)

A változásoknak gazdasági, közéletbeli vonatkozásain túl éppen annak kellene lenni, hogy egy ilyen nyilatkozatot ne tekinsenek feltétlen hazugságnak, propaganda fogásnak, hanem megpróbálják a benne megfogalmazott gondolatokat befogadni. (Akár később a cselekvések tükrében számonkérni.) Ebben az esetben mindjárt másképpen tekinthetnénk a dologra.

Összességében a nyilatkozat és ilyentén történő közzététele nem időszerű és ezért kommunikációs hiba, de kis hiba. De a nyilatkozattal semmi baj nincs.

evil overlord (törölt) 2010.07.08. 18:49:19

@mavo: Én is valami ilyesmit érzek, de nem értem: Elpet túl értelmes ehhez a vonalassághoz.

@tölgy: Kár, elég alacsony volt a részvételi arány.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.08. 18:53:19

@El Topo (Sgt. Elias):

lásd kedvenc malacunkat :)
mondjuk én ismertem valóban legalább 2001 óta fideszes kurzuscsávót, nem is egyet, na azok konkrétan durván fanatikusak voltak

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 18:55:14

@evil overlord:

Maguk annyira el vannak ragadtatva a független hatalmi ágak és a civilszféra, mint a szabadság biztosítéka című iskoláskönyvtől, hogy egyszerűen elmennek amellett a nagyon durva igazság mellett, hogy ennek az elméletnek a működéséhez társadalmi kondíciók kellenek, amelyekkel nem rendelkezünk. Nincs független szakembergárda, nincs vagyoni helyzeténél fogva autonóm polgárság, semmi nincs, ami ehhez kéne.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.08. 18:56:11

@evil overlord:

ránézésre nem "értelmes", hanem inkább "tanult". sok ilyet láttam már, iksz témakörből bárkit oktathatna, de egy faék egyszerűségű logikával felépített gondolatmeneten képes nagyon simán elhasalni

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.08. 19:00:06

@evil overlord: az elit nem lehet tömeges.
Oszt mégis szakítottak Margittal.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.08. 19:00:23

@Elpet:

na, most írtam le, hogy egy egyszerű gondolatmeneten elhasalsz, és azonnal be is bizonyítod

overlord tiszteletreméltó JOBBOLDALI szakembert óhajtott, tehát NEM FÜGGETLENT, erre te tovább lököd a panelt, hogy a függetlenségtől való elragadottság így meg úgy

El Topo (Sgt. Elias) 2010.07.08. 19:02:03

@Elpet:

.... így aztán a legjobb amit tehetünk, hogy véresre nyaljuk a nyomorbán seggét, hátha még jobban elszáll magától és tényleg elhiszi, hogy tévedhetetlen. Innen aztán már egyenes az út egy jó kis kommunizmusba.

evil overlord (törölt) 2010.07.08. 19:14:01

@Elpet: Hol írtam én szabadságról? Vegye már észre, hogy itt Manyika az egyetlen "ballib" aki magázódik!

Igazából nem függetlenségről beszélek, mert az ember a gondokodásmódja alapján jobban szimpatizál az egyik párttal, mint a másikkal. Azonban nem mindegy, hogy egy alapvetően baráti szakembert, vagy egy pártkatonát ültetnek a székbe. Nem hiszem, hogy ne lenne olyan tiszteletre méltó, jobboldali szakember, akire rá lehetne bízni pl. az ÁSZ vezetését. Amúgy Ön szerint pl. Pálinkás (a Fidesz volt oktatási minisztere) a szociknak dolgozna a KE-ként?

BTW, nem válaszolt: Ön szerint miért is van szükség így az ÁSZ-re?
Tudom hogy most nagyon gonosz vagyok (nomen est omen): mi a véleménye Gubcsi és Virág kinevezéséről?

@tölgy: Margit nagy hibát vétett: fel mert lázadni KGB ellen.

Thulsa Doom (törölt) 2010.07.08. 19:24:59

@Elpet: Sajnos, kedves hölgyeimésuram, te nem értelmiségi vagy, hanem egy törzsszurkoló. Te nem gondolkodsz, hanem szurkolsz.
Persze ez is egy műfaj, van létjogosultsága. De az "értelmiség" kifejezés alapja mégis csak az "értelem", amivel ti nem rendelkeztek, így értelmiségiek sem lehettek. Valamiért az agyatok képtelen arra, hogy néhány lépést hátráljatok és kívülről is lássátok a Világot. Valahogy úgy hozta a sors, hogy a típusod mindig csak valakinek a seggébe szorult fejjel érzi jól magát.
Igazából ezt nem is neked írom, mert onnan bentről úgysem vagy képes felfogni. Csak tényként állapítottam meg.

Na, további jó szurkolást.

Arp1 2010.07.08. 19:47:32

Szerintem egyszerű a kép. A ballibek (szokásuk szerint) nekimentek mindennek ami Fidesz oldalról jött, ez részükről teljesen érthető. A szokásos médiahisztériával ügyet csináltak.

Azt nem értem, miért kellett ezzel egyáltalán foglalkozni? Orbán a kormányfő, amit a kormányülésen határoznak, azt több ezer közalkalmazott lesi, hogy mikor jön ki a közlönyben. Most akkor a kormány ne hozzon határozatokat, mert ezzel "az emberekre erőlteti magát"?

Ez azért fáj egyeseknek, mert le vannak benne húzva a szocik. Nekik ez presztízskérdés, hogy a Fidesz mint politikai ellenfél, vagy az állam (mint a kormány) mondja-e róluk, hogy egy elkúrós banda. Ebből a szempontból a nyilatkozat tényleg nem politikai fair-play, de ha azt nézzük, hogy igaz-e, akkor szerintem igaz.

Gyurcsánynak is volt egy politikai nyilatkozata, az öszödi beszéde. A szocik minden Orbán- (Kubatov-, Pokorni-, stb) megnyilvánulásban csak a lehetőséget keresik, hogy ráhúzzák, "tessék, ez Orbán öszödi beszéde". Ezért van ebből is a hisztéria, ez most egy jó lehetőség.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 20:02:10

@evil overlord:

Maga nem veszi észre azt a trükköt, amivel a komcsik százszor beszopattak már sokakat. A tiszteletreméltó jobboldali szakember addig tiszteletreméltó, amíg nem jelölik tisztségre. Rögtön utána mindig kiderül róla valami, ha nem találnak semmit a múltjában, akkor életidegen szobatudós, nincs kapcsolata a társadalommal s.í.t. , valamit mindig kitalálnak.

Ki az a Gubcsi és Virág? Hát érdekel engem, melyik klozetban ki lesz a vécésnéni? Ha megszűnik a bűz, engem hidegen hagy.

bryan 2010.07.08. 20:08:57

@Tündér_Lala:
Az inga nem billent át liberális irányba. Az elmúlt pár évben, (mondjuk legyen négy év) éppenséggel jobbra lendült. A Nyilatkozattal (sic!) többek között az a baj, hogy egy velejéig hamis és egyoldalú világképre épül, miszerint a jó Fidesz szavazók (természetesen Orbán vezér útmutatásával, tudom, ez utóbbi nincs beleírva) legyőzték a gonosz szocikat, ezért hozsannát, meg totális hatalmat érdemel a Fidesz, hogy "megalkuvást nem ismerve" végrehajtsa a választások előtt mindenki számára ismeretlen programját.
Ha ezt az irományt nem forszírozták volna, hanem csak szépen megszavazzák, majd beteszik a vitrinbe maguknak, hogy néha könnyes szemmel nézegessék, akkor azt mondom, oké, elvan a gyerek, ha játszik, lássuk tud-e valami épkézlábat mondani a gazdaságról, az oktatásról, vagy más, tényleg jelentős ügyről.
De ezzel az akcióval ők maguk állították a célkeresztbe ezt az írást, és mivel minőségileg nem éppen magas szintű, egyeztetés nélkül született, így megérdemli, hogy szét is legyen cincálva. Nemzeti Együttműködés Rendszerét (sic!) nem lehet kizárólag az országgyűlési szavazáson résztvevők 53%-ára építeni.
Másrészt, a történelmet piszkálja, olyan formán, hogy még a fele sem igaz annak amit ír. Az igazi cezúra a magyar történelemben, mikor elvesztettük az önrendelkezésünket, az szerintem körülbelül Teleki öngyilkossága után volt, vagy talán a Szovjetunió megtámadásakor. Onnantól más nagyhatalmak által meghatározott kényszerpályán volt a Magyarország '56 rövid őszi hetein kívül egészen '90-ig. '90-ben szabad választások voltak. A Magyar Köztársaság állampolgárai visszaszerezték önrendelkezésüket. Ehhez az eseményhez képest sehol sincs a 2010-es országgyűlési választás. A szuverenitás elvesztésének időpontja vélemény, a visszaszerzésének időpontja tény.
Paktum ide, vagy oda, elkúrások, mutyizások, bármi történt is, négy évente elküldtük azokat aki nem tetszett. Például 2002-ben a Fideszt, '98-ban meg az MSZP-t. Magyarország jogállam, az volt '93-ban, bármit motyogott a Charta, az volt 2000-ben, bármit írt a Hócipő, az volt 2006-ban is, bármit írt is a kuruc. Tökéletlen, rosszul működő, de jogállam.
Abban igaza van Elpetnek, hogy a sok liberális és baloldali fejében él egy démoni Orbán kép, ami gyakran túlzás, de Orbán nem is nagyon igyekszik eloszlatni ezt (hacsak a prolizakós tévévitát nem számítjuk). Gyakran tényleg mintha túl komolyan venné ezt a haza nem lehet ellenzékben hülyeséget és összekeverné a fideszes szót a magyarral.Ezt támasztotta alá számomra a kifüggesztősdi.

Chanyi · http://chanyi.blog.hu 2010.07.08. 20:17:27

A néhai átkos rendszernek annyi tanulsággal legalább kellett volna szolgálnia, hogy a politikai bullshitelés, a frázisok semmitmondása nem ártalmatlan.
A mai fiatalok generációjához tartozom, nem gondolom, hogy megrögzült elképzeléseim lennének Orbánról, és én lennék a legboldogabb, ha valamilyen épkézláb mondandóval állt volna elő, de nem ezt tette.

evil overlord (törölt) 2010.07.08. 20:17:35

@Elpet: Teszek rá, hogy mit mondanak a ballib megmondók, max. vigyorgok egy jót (kivéve az aljasabbaknál).

Hogyan bízhatok meg abban, hogy a Fidesz kitakarítja a posztkomcsikat, ha pozícióba helyez néhányat közülük? Lehet, hogy Fletót le tudják csukni, de az alacsonyabb szinten levők ezek szerint megússzák.

Gubcsi egyszerűen alkalmatlan, túl sok vizet nem fog zavarni, de minek etetni az ilyet? Csak azt nem értem, hogy miért kellett felvenni. Még azt sem valószínű, hogy tudna bármi kompromittálót.

Virág esetében Huth Gergelytől (Magyar Hírlap) idéznék:
"És ha mindezt értem, csak azt nem tudom felfogni, hogy miként menekülhetett át a régi rendszerből az új rendszerbe Dunaújváros egyik főkommunistája, a diktatúra kőkemény végrehajtója, a megszállók talpnyalója, a paktumok és a megalkuvás emblematikus alakja, Virág Rudolf. Virág a szocializmus egyik fellegvárában volt 1976-tól a a végrehajtó bizottság titkára, márpedig egy ilyen kinevezéshez akkoriban mértéktelen vonalasság és az állampárt akaratának maradéktalan tisztelete szükségeltetett. Nem is beszélve arról, hogy Dunaújváros vb-titkára nemcsak helyben, de országosan is nagyon fontos elvtársnak számított. Aztán ez a Virág ügyesen átvedlett, és az átmenet két évtize­dének zavarait kihasználva a belügy különféle területein terpeszkedett, volt hivatalvezető, főosztályvezető-helyettes, szakállamtitkár, majd a zavaros idők utolsó időszakában az Országos Választási Iroda vezetője."
Virág elvtárs a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára lett. Ön szerint egy helyettes államtitkár az vécésnéni? Kapolyi mikor lesz energiaügyi miniszter?

kokavec 2010.07.08. 20:48:30

@Elpet: A cikkedet olvasva azt gondoltam egy kicsit talán komolyabb kérdések is foglalkoztatnak, mint a jobb és ballib csatározás. Bár a végére azért eléggé összeállt a kép, hogy ez itt most egy jobboldali értelmiség programbeszéd. És bár megelőlegezted, mintegy védekezésként is, hogy majd azt mondják a libsi fanyalgók, hogy ez benyalás a hatalomnak, de hát tényleg az.
A kommentjeidet olvasva viszont már elképesztő mennyire elfogytál, csak egy frusztrált eszetlen vagdalkozás maradt.

Kosinva 2010.07.08. 20:51:32

A szerzőnek igaza van. Persze az értelmiség (szellemi foglalkozásúak) avagy a felső és középosztály nem hiába gondolja magát a centrumnak, hisz ő termeli meg a állam működéséhez szüksége javak nagy százalékát. A gond persze az, hogy a társadalom jó része nem vevő a NER-ben foglalt érzelmekre hajló politizálásra, hisz annak egyik fő mondani valója, hogy senki se próbálja áthárítani másra a saját feladatait. A társadalom egy nagy részéből kikellene verni azt a kommunizmus máig élő utóhatását, hogy minden lehet ingyen és azért még meg sem kell dolgozni rendesen és ha minden borul, majd jön az állambácsi.

Amúgy Konzervatórium blog mai cikkével értek egyet: konzervatorium.blog.hu/2010/07/08/repedesek_a_cukormazon

kokavec 2010.07.08. 20:55:24

@Kosinva: ó te szegény, annyira messze jársz a lényegtől, nagyon eltévedtél.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2010.07.08. 21:13:38

Istenkém... megmagyarázza!!! ... hát nem édes?

Kedves elpet...
Igen, ha felállunk egy picit a számítógép mellől, látjuk, hogy a) az emberek többsége leszarja a hoffmann rózsákat, a hatalmi ágakat, meg a megmondó értelmiséget is. De konkrétan éppen így magasról tesz a NER-re is, a leendő alkotmány preambulumára, a a nagy közös nemzeti hurrára ...

Engem érdekel a közélet, (meg a hatalmi ágak, meg Trianon, meg az PSZÁf, az árfolyam és a gazdaságpolitika... na jó, nem ebben a sorrendben...) nem vagyok analfabéta, és olvasok (amellett, hogy adót fizetek)... és avval kapcsolatban nyilvánítok véleményt, ami érdekel. Ez úgy látszik baj.... én kérek bocsánatot... majd átkapcsolok a győzikére, és akkor nem lesz gond.

persze lehet, hogy betegek vagyunk, de normális ember:
a) szerintem tudna különbséget tenni egy vicclap álhíre és egy valódi nyilatkozat között . (bár belátom, ez magyarországon nem egyszerű)
b) nem akarná kötelezően beplakátolni az egész országot egy elképesztően blőd balfaszsággal.

Persze ezek a dolgok rohadtul nem komolyak, de

a) ha már permanensen idióták vezetik az országot, legalább hadd röhögjünk rajta... így sokkal elviselhetőbb a dolog, sőt kifejezetten kedélyes hangulat alakul ki.
b) a röhögésre annál is inkább szükség van, mert az, hogy tudunk röhögni, azért minőségi változást jelent ahhoz képest, amit Gyurcsányék műveltek. (azon elég keveseknek volt kedve nevetni)
c), hogy a hivatásos szerepfélreértéses rettegő értelmiségi is előjöjjön belőlem, az azért a dolog humoros oldalán túl mégsem annyira megnyugtató, ha belegondolunk, hogy a plakátos/ékírásos/hírcsárdás nagyszerűségeket azok az arcok követték el, akik a gazdaságért, a gázártámogatásért, az oktatásért, meg ilyenekért felelnek.

Tündér_Lala 2010.07.08. 21:31:22

@bryan: Nézd Orbán megpróbált egyfajta nemzeti egységet próbált gründolni maga mögé. A totális hatalom a kezében van, nem ezért van szüksége az emberekre, hanem az iszonyatos szarhegy ellapátolásához. Ahhoz, hogy mozgástér növelő tárgyalásaikor az őt támogatókra mutathasson. Ez igenis fontos. Semmi szín alatt nem kritikátlanul, de én ebben támogatnám.

De ha erre nincs fogadókészség megoldhatja erőből. Ebben az esetben viszont nem értem miért ugat bele mindenki személy választásaiba. Egy embert kijelöl egy feladat végrehajtására, ha jól csinálja jó, ha nem kirugják. Négy év múlva az eredmények vagy kudarcok számbavétele után dönt az ország a sorsáról. Visszahívja 19 eFt-ért a tolvajbandát, hívja a jobbikot az iráni kapcsolataival vagy maradhat a fidesz.

A jogállam annyiban működik, hogy a választások megtörténtek. Ha valójában jól működne, akkor 2006-ban Fletót az alkotmány és demokrácia szellemében kirugták volna. A jogállam felszámolására pedig Fletó - jól korrumpált - apparátusával kisérletet tett.

Az szdsz által uralt mszp a nyugat érdekeinek kiszolgálásával a magyar érdekekkel szemben is rászolgált arra, hogy a magyar érdekek ellenfeleként tekintsünk rá. Szemben vele a fidesz marad a számunkra is valamit nyujtó kompromisszumaival vagy a jobbik (retorikája alapján), viszont az ő megoldási javaslataiból én személy szerint nem kérek.

A ballib propaganda pedig igenis sok embert becsapott és bátorította az egyes rétegek önző, másokra tekintettel nem levő ön/érdekérvényesítését. Aki nem arra bíztat, hogy élj és másokat élni hagyj, az tönkre teszi a közösséget. Az inga igenis kitért sok példával igazolható módon.

thetriggerhappy 2010.07.08. 21:41:29

@Grift:

és neked mi a területed, kis hibbantam?

thetriggerhappy 2010.07.08. 21:43:12

@Grift:

"az a fontoskodó barom, aki egy szakterület birtokában általános megmondónak képzeli magát, de tökéletes politikai, társadalmi vakságban szenved. moralizál,liberalizál, kávéházi konrádkodik, lelkinyomorultkodik."

baszki, vagyis pont olyan mint te!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.08. 21:43:24

@evil overlord: baromira rühelleném, ha bármiben is nyilvánosan egyetértene velem a Pojáca. Ez egy.
Úgy látom, hogy ez ügyben kifejezetten fókusz csoportnak használta magukat. Figyelik mi a mainstream vélemény, és azt íratják meg Feri blogján. Így lehet a csávó ismét modern, laza, fiatalos, értelmiségi. Milyen a Ferinek dolgozni?Ez meg a kettő.
Én most már kifejezetten örülök ennek a kifüggesztős vitának. Elválik a szar a májtól. Ez meg a három.

thetriggerhappy 2010.07.08. 21:46:43

@Elpet:

csak én emlékszem a 2002-es polgári körökre, a hídfoglalásra, a csalás legendáriumra, a 2006 utáni permanens tűntetésekre és demonstrációkra?

ja, hogy azt szabad, csak fészbukkolni ne tessenek, mert az olyan libsi dolog.

thetriggerhappy 2010.07.08. 21:50:39

@Elpet:

ostoba és naív vagy, abból is a rosszabbik, tevékeny és szorgos fajta.

reality 2010.07.08. 21:50:45

@tölgy: "Én most már kifejezetten örülök ennek a kifüggesztős vitának. Elválik a szar a májtól."

Ebben fején találta a szöget. Éppen erre gondoltam én is. Mindenesetre sok mindenre rávilágított.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 21:51:33

@evil overlord:

Csak feltételezem, hogy nem gondolja: létezhet olyan kormányzat, amelyet nem érhet kifogás, amely csak észkombájnokat, jellemlovagokat és eposzi hősöket nevez ki különböző pozíciókba, amelynek nincs olyan intézkedése, amelyik konfliktusokat kelt és bizonyos csoportokat érdekeikben sért, amelynek minden szimbolikus intézkedésével egyetért. Ha mégis gondolja, várjon ilyen kormányzatra.
Ha viszont netán úgy látja, hogy minden hatalomnak vannak az ideálistól eltérő intézkedései, nemcsak hibák, hanem tudatos kompromisszumok miatt, akkor kell húzzon egy vonalat, amelyen innen tolerálja az eltéréseket. Ennek a vonalnak a meghúzásához persze kell egy morális bátorság, valamint a preferált hatalommal közös célrendszer, amihez arányítani tud. Ha ön az értelmiségi zéró toleranciát alkalmazza, amelynek vágya érdekes mód mindig jobboldali kormányok esetén horgad fel módfelett, egy hét után mehet tüntetni bármely kormány ellen meg nyomkodhatja a diszlájk gombot minden webkettes alkalmazáson.

Számomra a jelenlegi kormánnyal kapcsolatos rémtörténetek még messze belül vannak a tűréshatáron, különösen annak fényében, hogy mitől szabadítottak meg minket, és a saját elképzeléseimhez képest milyen óriási távolságra vannak a többi politikai erő céljai. És amíg egy ponton nem nő túl a dolog, én bizony nem fogok minden szarságon vergődni, különösen ilyen szeszélyes időjárás mellett. Maguknak gyorsan elfogyott a türelme.

reality 2010.07.08. 21:53:02

@thetriggerhappy: "ja, hogy azt szabad, csak fészbukkolni ne tessenek, mert az olyan libsi dolog. "

Az, libsi dolog. Emelje fel a seggét a "mélyentisztelt" nettársaság, fizikailag is tegyen valamit, ne csak a virtuális térben kávézás közben nyomkodja az egér gombját.

bryan 2010.07.08. 21:57:42

@Tündér_Lala:
Ha ezzel próbál nemzeti egységet gründolni, akkor mellényúlt. Nem először. Persze, köszönöm, hogy engem és a maradék első körben nem rá szavazó 47%-ot, meg a nemszavazókat is bevonná a nagy együttműködésbe, végülis közénk is lövethetne (ala Gyurcsány).
Ez nem jó út, próbálta már, nem jött be. Akárhogy ideologizálja, még a saját szavazói között is vannak, akik csak annyit akarnak, hogy tegye a dolgát, a szimbolikus rizsát meg tartsa meg az érdeklődőknek. Nyert a választáson? Klassz. De a múlt átértelmezésének és privilegizálásának jogát nem nyerte meg, társadalmi szerződés meg soha nem volt, most sem lett, a forradalmak meg nem így néznek ki.
Ha ezen az úton jár, ezt nagyon sokan az orra alá dörgölik majd. A szimbolikus tetteit szétkapják a humoristák a nyugdíjasoknak, a bloggerek a fiatalabbaknak, aztán a másfél millió hardcore fideszesen kívül, a Fidesz szavazók kínos mosollyal nézhetik. Ami meg ténylegesen értelmes jó dolog lenne, az meg megy a levesbe, mert az is könnyebben támadhatóvá válik.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.08. 22:07:41

@bryan: nem kell egyetértenie. A BTK sem azért érvényes, mert minden tolvaj és szarka beleegyezett.

bryan 2010.07.08. 22:08:02

@bryan:
ala=a la vagy mi. Már bánom, hogy leírtam, annyi verzió van belőle a guglin. Hogy kéne helyesen írni?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.08. 22:08:44

@thetriggerhappy:

azok jogos megoldások voltak, mert a "magunkfajták" csinálták és nem a "magukfajták".

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.08. 22:13:36

@tölgy:

na várjá, a nyalatkozat azt állítja magáról, hogy mindenki egyetért

ez azért nem az az eset, hogy a gonosz tolvajok nem értenek egyet

bz249 2010.07.08. 22:14:15

@Elpet: közelítsük meg máshonnan ezt a dolgot. Hasznos dolog-e ez a nyilatkozat? Ha ez egy csali, akkor azt mondom igen, ezen tirpódik a T.Értelmiség napok óta. A Fidesz sikeresen tematizálta a közéletet, addig sem mással foglalkoznak a T.Véleményformálók.

Akkor van baj, ha ezt valaki komolyan gondolta. Mert akkor erre az izére energiát fordítottak, ahelyett, hogy a valódi munkával foglalkoztak volna.

A személyi politika, Domonkos nálam a vonalon innen van, Schmitt Pál meg túl. Azt a faszit be sem kellett volna venni a Fideszbe. Ugyanakkor Sólyom újraválasztása sem tetszett volna, ugyanis ő is demonstrálta, hogy alkalmatlan a posztra. Valaki olyan kellett volna, mint Yoda Feri bácsi, ha mosolygós öreget akarunk. Ha meg nem, akkor mondjuk Pálinkás (őt se szeretem egyébként, de Schmittnél lényegesen jobb választás).

Mondjuk Schmitt kinevezésével Tőkés László EP-alelnök lett (ami nagyon jó) és remélem Kövér is házelnök lesz a végén.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 22:16:17

@mavo:

Az politikai harc volt a kormány megdöntésére.

Ez is az. Ezt kell világossá tenni, és megvilágítani, hogy lófasz független értelmiségi állásfoglalás meg civil ellenállás a hatalommal szemben, ez egy harc a jobboldali kormány ellen, semmi más.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 22:26:17

@bz249:

"erre az izére energiát fordítottak"

Azért olyan nagyon sok energiát nem kellett rá fordítani, viszont sok minden kiderül általa.

Gondolom, Pálinkás sem raktáros volt a Divatkötöttáruban a rendszerváltozás előtt politikai üldöztetés miatt. Csak az ő előzményeit nem tudod, mert nem került szóba.

elfelejtette 2010.07.08. 22:34:28

@bz249: "közelítsük meg máshonnan ezt a dolgot. Hasznos dolog-e ez a nyilatkozat? Ha ez egy csali, akkor azt mondom igen, ezen tirpódik a T.Értelmiség napok óta. "

Ahogy elolvastam a határozat szövegét (pl. a méltó elhelyezés, vagy hogy is volt), mintha csak azért született volna meg ez a kormányhatározat, hogy a ballib elit sikítófrászt kapjon.

evil overlord (törölt) 2010.07.08. 22:36:34

@tölgy: 1. Nem tudom már ki írta, de ellopom tőle: ha Pojáca azt mondja, hogy kék az ég, akkor Ön szerint milyen színű?
2. Komolyan mondja, hogy Feri blogján azt írták, hogy ne csinálj ilyen hülyeségeket Viktor, mert visszajönnek a posztkomcsik? Elég jó anyagot szívhat, ha nem vigyáz, nem sikkasztás, hanem kábítószerrel való visszaélés miatt csukják le.
3. Nyöhehe.

@Elpet: "Ha viszont netán úgy látja, hogy minden hatalomnak vannak az ideálistól eltérő intézkedései, nemcsak hibák, hanem tudatos kompromisszumok miatt, akkor kell húzzon egy vonalat, amelyen innen tolerálja az eltéréseket. Ennek a vonalnak a meghúzásához persze kell egy morális bátorság, valamint a preferált hatalommal közös célrendszer, amihez arányítani tud."
Nézze, egy szót sem szóltam (szemben a ballib megmondókkal), hogy miért nem vártak a szlovák választásokig az állampolgársági törvénnyel, mert tudtam, hogy ha nem sietnek, a Jobbik nyújtja be. Warsakovszky mint ÁSZ alelnök elmegy a szoci szimpatizánsok megnyerése végett (és még sok minden más miatt nem volt egy rossz szavam se).
Engedtessék meg azonban fintrognom, ha fontos (szimbolikus) posztokra érdemtelenek kerülnek, a posztkomcsi káderek átvétele pedig nem menthető (nekem nem úgy tűnik, hogy Virág elvtárs jobb lenne mint pl. Drazsé).

"Ha ön az értelmiségi zéró toleranciát alkalmazza, amelynek vágya érdekes mód mindig jobboldali kormányok esetén horgad fel módfelett ..."
Nem tartom magam értelmiséginek, kockafejű mérnök vagyok. Amúgy nézze már vissza, hogy miket írtam a Pojácáról.

"Maguknak gyorsan elfogyott a türelme."
Hadd tegyem fel - mint pár napja mavonak - a kérdést: ki az a maguk?
Esetleg bbjnickkel és HerrSturmLiberatorral (+ ergé, turul) együtt besorol a debreczenijóska haverjai közé?.

bz249 2010.07.08. 22:41:32

@Elpet: Palinkás előzményeit egy fokkal jobban ismerem, mint Schmittét :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 22:44:25

@elfelejtette:

Sok minden íródik provokatív céllal :)

Alfőmérnök 2010.07.08. 22:48:34

@elfelejtette: "mintha csak azért született volna meg ez a kormányhatározat, hogy a ballib elit sikítófrászt kapjon. "

Szerintem is. És bejött.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.08. 22:49:50

@evil overlord: 1, kizárt, hogy a Pojáca akkor mondja, hogy kék az ég, amikor az.
2, Feri szerintem már mindent mond. 1-2 hónap és harcos antikommunista lesz. Szabadságszerető demokrata, vagy ami éppen egy elkapható hullám lesz OVi-val szemben, és amire rácsatlakozhat, mint a Hollán utcai tüntire.
A kommunikációs módszere eccerű. Maga azt mondja: "Ne beszéljetek hülyeséget, mert visszajöhet a Feri!"
Mire Feri ráerősít egy részére: "Ne beszéljetek hülyeséget!"

3, A Tirpák is szétvált, hiába elit.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 22:53:55

@bz249:

Most jut eszembe, az tényleg lehetséges :)

Volt ő Fidesz alelnökjelölt is

index.hu/belfold/fidkong0611/

Mit gondolsz, az ő függetlenségének kérdése nem számítana most a magyar közélet egyik legsúlyosabb problémájának, ha őt választották volna elnökké?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.08. 23:00:11

@evil overlord:

Ha nem akar senkivel ez ügyben közösséget vállalni, akkor természetesen helyesbítek:

Magának gyorsan elfogyott a türelme.

bz249 2010.07.08. 23:01:29

@Elpet: de nyilván előjöttek volna és csamcsogott volna rajta a Zértelmiség. Meg ő sem egy jellemóriás (sőt), azonban az MTA elnökséget alapvetően jól csinálja.

Amúgy óriási előnye Schmittel szemben, hogy nem volt ennyire szem előtt és sokkal kevésbé kölyökkutya fejű.

Mindegy most már Pali bá a köztársasági elnök, és akár még jó is lehet.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.07.08. 23:08:02

@evil overlord: I. Norton, az USA császára, Mexikó védnöke és szuverén döntésünknél fogva Abszurdisztán apostola vagyok.

evil overlord (törölt) 2010.07.08. 23:11:11

@tölgy: Feri mindent volt már, csak akasztott ember nem. Ha OV elcseszi és jön a Páncélvonat, akkor még akár az is lehet belőle.
Szétvált? Gizikéből Trockij lett, a helyében óvakodnék a jégcsákányos emberektől.

@Elpet: Így már sokkal jobb. Attól ne tartson, hogy kimegyek tüntetni a Fospumpa túlhatalma ellen, de lesznek elegen (feltéve, ha lesz szoci főtiszt szabadlábon, aki vezeti őket). BTW, Virág elvtárs jó muníció a Jobbiknak, ugrálnak már?

evil overlord (törölt) 2010.07.08. 23:16:03

@Herr SturmLiberator: Elnézést kérek Fenségedtől, úgy gondoltam, hogy meg akarja őrizni inkognitóját :)

evil overlord (törölt) 2010.07.08. 23:26:25

@Elpet: Úgy látom, Orbán is rájött, hogy ez nem volt az igazi (LMP frakcióülésen):
"Ami a NENYI közzétételének valljuk be, meglehetősen riasztó módját illeti, arról pedig azt mondta a miniszterelnök, hogy "továbbra sem nyugszom bele abba, hogy akárcsak egy olyan állami alkalmazott is legyen Magyarországon, aki azt gondolja, hogy lehet folytatni azt, mint ami az elmúlt nyolc évben Magyarországon történt". Ezért, mint mondta, "Ragaszkodom ahhoz, hogy ezt - nap mint nap akár - minden magyar állami alkalmazott lássa".
Közvetve azonban elismerte a fogalmazvány gyarlóságát, és az eljárás fogyatékosságát is. Mint mondta, jobb lenne, ha az Alkotmány preambulumát lehetne kitenni a középületekben, ám ilyen ma még nincs."
Ez mindjárt más (csak az a baj, hogy már eleve valami ilyesmit kellett volna mondani).

kov_vacs 2010.07.09. 00:34:18

@Elpet:
"Ott van a probléma, hogy az értelmiség saját maga által definiált értelmiségi létét jogosítványként fogja fel arra, hogy közéleti és politikai kérdésekben ítéletet mondjon. Az értelmiséget erre soha, senki nem hatalmazta fel, ez az önbizalom kizárólag abból a szintén értelmiségi dogmából származik, hogy bizonyos tudás, ismeretanyag, műveltség megszerzésével az ítéletalkotás helyessé válik. A fenti vitában az a mulatságos, hogy az értelmiségiek saját premisszáik alapján bírálják az eltérő véleményeket."

Szerencsére már régesrég nem itt tartunk.

A mai világban többek között azért jó élni, azért sokkal jobb pl. a 8-10-20 évvel ezelőtti világnál,
mert nem csupán joga,
de tényleges LEHETŐSÉGE is van arra MINDENKINEK (mondjuk aki tud írni-olvasni),
hogy "közéleti és politikai kérdésekben ítéletet mondjon".

Ennek pedig a világon semmi köze se az értelmiségi léthez, se egymás vagy önmagunk minősítéséhez, se önbizalomhoz, se felhatalmazáshoz.

És én ezt nagyon jó dolognak tartom. Te is élsz vele, éljen vele más is.

Ha viszont politikus vagyok, akkor nem biztos, hogy a Te írásodat olvasom el mélyen elgondolkodva - bár ezt se zárom ki, hogy előfordulhat -, hanem a szűkös idő és lehetőségek miatt olyan emberek véleményét fogom olvasni, akik számomra valamilyen módon mércék, tekintélyek, szerintem okosak, bölcsek, és rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, hogy érdemes a véleményükre figyelni és azt megfontolni.
Ezek lennének az értelmiségiek. Akikről úgyis "kiderül", mert nyilvánvaló. És ha a túloldaliak értelmiségijeit nem is tiszteled, a sajátjaid közül azért akadhatnak olyan tiszteletreméltó emberek, akiknek a szava még neked is számít.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.09. 02:17:15

@evil overlord:

"csak az a baj, hogy már eleve valami ilyesmit kellett volna mondani"

Pontosan.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.09. 02:24:45

@bz249: & @Elpet:

P*linkáshoz, mikor még az MDF-ben nyomult, volt szerencsém. Hát, ne tudjátok meg:-(

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.09. 03:01:02

@Elpet:

Ez a történet nem az értelmiségről szól, még csak nem is a magyar politika ideológiai megosztottságáról, ez a h*lységről szól és a talpnyalásról.

Mert rendben van, hogy Orb*n fogalmazott egy ilyen "nyilatkozatot", az is, hogy benyújtotta az Országgyűlés elé, de hogy L*zár, S*mjén és H*rrach, ahelyett, hogy azt mondta volna, hogy "Remek, Elnök úr, vázlatnak nem rossz, dolgozzunk még rajta egy kicsit, aztán ki-ki mire jutott, adja bele és közös erővel dobjunk össze valami formásat, egyértelműt, világosat és ütőset! B*sszunk vele oda a ballibnek egy rendeset!", szóval, ehelyett csatlakozott az indítványhoz, elhitetve Orb*nnal, hogy ez a szöveg így rendben is van. Pedig nagyon nincs:-(

Mára már (maga) Orb*n is felismerte és beismerte, hogy az Nemz. Együtt.Nyil. egy balfék szöveg. Balfék szövegeket pedig kihirdetni, annak közintézményekben való kihelyezést elrendelni (maga is) balfékség. Nem kellett volna kapkodni és, főképp, nem kellett volna talpat nyalni, hanem rendesen dolgozni kellett volna. Ha Orb*n valóban akkor nagy politikus, akkor nézze meg jól, hogy kikkel van körülvéve:-/

www.parlament.hu/irom39/00016/00016.pdf

És: @Elpet:! Széchenyi-év van. Tegnap este épp a "Blick"-et (Egy pillantás a névtelen visszapillantásra) olvastam. Széchenyi Alexander Bachnak írja:

„Figyelmeztetnünk kell exellentiádat, hogy a magyarok, mint nemzet – úgy látszik vérükben van – valóságos viziszonyt éreznek a »parancs« előtt, még ha a legkimélyetesebb volt is, és csupán azért, mert »parancs« volt, és az ilyenek, mint a tapasztalás bizonyítja, és az emberi tehetségek korlátoltsága érthetővé teszi, csak kivételes esetben bölcsek, rendesen pedig elhamarkodottak, értetlenek és helytelenek szoktak lenni, ennek folytán a legtöbb esetben igaztalanok is.

A magyarok tehát soha nem engedelmeskedtek a »parancs«-nak – kivéve, ha kényszeríteni tudták őket: vagyis jóakarattal, elégedett kedélylyel, őszinte odaadással soha, hanem mindig de mauvaise grâce*, alig titkolt relusance-al**.”

* kelletlenül
** szabad fordításban: értetlenkedve

Szóval, nem mindenki balliberális, gy*rcsányista és sz*domita, aki egy nyilvánvalóan rossz parancs láttán/hallatán kelletlenkedni és értetlenkedni kezd.

Több Széchenyit és kevesebb opportunizmust a kormányzásban és "a Haza fényre derül":-)

bbjnick.blog.hu/2010/07/03/kotcse_a_vagy_az_eredeti_bun

ü
bbjnick

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.09. 06:38:27

@bbjnick:

Említettem már neked, hogy a közös alapvetés egyelőre a természeti törvény, és azt is, hogy a nihilista közbeszéd miatt egyelőre semmiféle komolyabb elvi deklarációt ne várj.

Alapvető dolgokat kell a maguk jogaiba és igazságába visszahelyezni. Az úttest úttest, a járda járda, a társadalom alapegysége a család, anyagi fundamentuma a vagyon és a munka, az élet alapfeltétele a rend, és ezek a dolgok nem individuális, tetszés szerinti értelmezések tárgyát képezik. A bűnöző nem a társadalom áldozata, hanem a társadalom a bűnöző áldozata. A gyereknek meg kell tanítani iskolás korától kezdve, hogy az életben kötelességei vannak, amelyet számon kérnek tőle. A köztisztviselői pálya nem az önmegvalósítás terepe és a szabad véleménynyilvánítás intézménye, hanem a közös érdek szolgálatáé. Az eddigi intézkedések világosan mutatják ezt az irányt, aki akarja látni, annak látható. *

De elvi deklarációt, azt ne várj.

* És ez annál inkább látható, minél jobban visít az értelmiség a strukturális reformok elmaradása és a szimbolikus intézkedések miatt, mert érzi, hogy kicsúszott a kezéből a történések irányítása, és kedvenc rögeszméi alázatos kiszolgálása helyett a rend megerősítése folyik, amitől irtózik.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.09. 06:59:54

@evil overlord:

Látja, itt a különbség. Maga azt a kérdést sorolja első helyre, hogy a Nyilatkozaton lehet-e formai és tartalmi kifogást találni, én pedig azt tartom a kormányfővel együtt fontosnak, hogy a köztisztviselők számára a lojalitás kényszere nyilvánvalóvá válik általa.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.09. 07:02:16

@bbjnick:
ha magyar nem teljesíti a parancsot, akkor picsán kell rúgni. és rá kell szoktatni a parancsteljesítésre. minden bajunk a parancsmegtagadásból és a kuruckodásból fakad. ráadásul a nagy parancsmegtagadások /pl 56/ heves és rövid örömét követi a megtörtgerincű, kicsi személyes hazaárulások ideje /57/.

node! visszaolvasva, nagy örömmel látom, hogy tölgy és reality számára is látszik már a szar és a máj határvonala. :)

és elpet, még így neutralitásában is hasznos volt a cikke, az összes liberális fíreg itten tekergett az orbánrendszer fénycsapdájában. egy hasonló alkalommal, már csak le kéne sprézni őket. :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.09. 07:04:36

@kov_vacs:

Nézze, kinek ennek, kinek annak véleménye fontos, épp ezért szigorúan tilos értelmiségi klikkek által előírt gondolati normákat és kanonizált megmondókat mértéknek tartani.

levee 2010.07.09. 07:07:31

Óh, mi lesz a jobboldali Értelmiséggel! ;)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.09. 08:02:09

@Elpet: & @Grift:

Gondoljátok, hogy a libsik miatt aggódom itt magam "félhótra" vagy mert szerelmes vagyok a K*ufer V*rágba?:-D

Széchenyi a "Blikck"-et 1858-ban jelentette meg németül, Londonban, válaszul Alexsander Bach "Rückblik" c. a Bach-rendszert magyarázó, magyarellenes propagandakönyvére. Néhány éven belül már nem volt Bach-rendszer...

Az éjjel felébredtem, valamitől belázasodtam, most is elég nyomorultul vagyok. Megpróbáltam a "Blick"-ből néhány gondolatot begépelni (mert a Világhálón természetesen teljes terjedelmében nincs fönn - Rejtő és Kuczka Péter életműve fenn van, Széchenyié nincs:-/), de a láz miatt csak egy rövid részletre telt az erőmből. Ha tovább olvasnátok (szerezzétek meg és olvassátok tovább) Széchenyi arról ír, hogy, szemben az osztrák propagandával, mely szerint a magyarok egy a Vízözönt a Tibeti-fennsíkon túlélő népség, a romlott emberiség maradványa (s mint ilyen "a teremtés legzabolátlanabb és legzabolázhatatlanabb ténye" és "egyedül csak kényszerítő eszközök és hatalom által tartható meg a rend korlátai között"), a "magyarok, általában, minden időben engedelmeskedtek a törvénynek".

Majd részletezi (Széchenyi) a magyar törvénykezés rendjét és így zárja gondolatmenetét: "Magyarországon minden politikai tényt, mely a király beleegyezése nélkül történt lázadásnak neveztek, ellenben a királynak minden rendeletét, mely a nemzet hozzájárulása nélkül látott napvilágot - kíméletből, s a királyi méltóság iránti tekintetből csak 'patens'-nek. Kíméletből, mondjuk, mert a 'lázadás' ellentéte, amennyiben iskolázatlan magyar eszünkkel ezt felfogni képesek vagyunk, nem 'patens', hanem - zsarnokság."

Olvassatok Széchenyit:-)

Azt azért még megkérdezném, hogy hogyan gondolod, @Elpet, "elvi alapvetések" nélkül "az alapvető dolgokat a maguk jogaiba és igazságába visszahelyezni"? És @Grifttől azt, hogy hogyan lehetett volna a fallangizmus (falange) Spanyolországban majd negyven évig hatalmon, ha José Antonio Primo de Rivera nem azzal kezdi tevékenységét, hogy lefekteti: a fallangizmus katolikus, nacionalista és antikommunista mozgalom?

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.09. 08:08:40

@bbjnick:

"Blikck"="Blick"
"Rückblik"=Rückblick

:-)

egy_vélemény 2010.07.09. 08:13:23

Erősen olyan a látszat, mintha az értelmiség nem volna elég értelmes.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.07.09. 08:20:05

@Elpet: A szocreálban is hiába rakták ki a gyárba az x éves tervet, meg a nagy szalagot, hogy dógozz a pártért, nem fokozta a lojalitást.

Sokkal inkább az, ha szépen lapátra teszik azokat, akik talicskával vitték ki a milliókat a nagy semmire fel, lásd minap a MÁV vezérek kipofozása.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.09. 08:28:12

@Herr SturmLiberator:

Ennek én nem vagyok ellene!
De a Nyilatkozatot sem ennek helyettesítésére szánták.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.07.09. 08:40:45

@bryan:
mandiner.blog.hu/2010/06/05/jo_e_az_elkulonites_az_oktatasban

Sajnos a blog.hu nem birkózik meg azzal az esettel, ha egy publikált anyagon később szerkeszt valamit a szerző - visszaállítja szépen vázlatba...

betyár (törölt) 2010.07.09. 08:45:25

@bryan:
"a ezzel próbál nemzeti egységet gründolni, akkor mellényúlt. Nem először. Persze, köszönöm, hogy engem és a maradék első körben nem rá szavazó 47%-ot, meg a nemszavazókat is bevonná a nagy együttműködésbe, végülis közénk is lövethetne (ala Gyurcsány)."
Szóval az a félkegyelmű megpróbálná magát is bevonni az egységbe, de maga ebből nem kér. Akkor meg mi a bánatos nyavalyáért vitázik a nyilatkozatról? Magának nem azzal van baja, hanem orbánnal vagy a fidesszel, és ha megfeszülnek sem fog velük együttműködni. Rendben, jegyeztük, tovább léphetünk:))

evil overlord (törölt) 2010.07.09. 09:01:32

@Elpet: Még mindig nem érti mi a bajom: az eredeti nyilatkozatból elég nehéz kideríteni, hogy arra szolgál, hogy a köztisztviselők összekapják magukat. Ráadásul én bbjnickhez képest még jóindulatú is voltam :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.07.09. 09:02:58

@bz249:
"az uzenetek utanabegetesenek legfeljebb a borotvalkozo-tukor hasznalatakor van jelentosege."

Reszben.
Igaz az, hogy hosszu tavon csak annyi szamit, jobban eltunk-e, mint 4 eve es a magyar szavazo ezt rendkivul pontosan tudja. Van azonban itt egy masik hatas is.

Megvizsgalta mar az MLM (vagy akar a web2) mukodeset? Mit tud egy MLM ugynok, amit egy nagyaruhaz nem? Mit tud egy konyvjelzoajanlo, amit egy nagy portal nem? Egyfelol van a long tail (specialis igenyek, amelyeket nem lehet tomegkereskedelemmel lefedni), de van itt egy masik faktor is. Egy dolog, ha egy ismeretlen plazatunder ajanlja az arut merev arccal es masik, ha egy volt gimnaziumi osztalytarsa.

Amikor a kormanypropagandat teritik (vagy akarmilyen propagandat egyebkent), sokkal hatasosabb, ha nem egy kozponti megmondo mond meg, a tobbiek meg hallgatjak, hanem a kozonseg soraiban ott alldogalnak a kozponti megmondo cinkosai es ok terjesztik tovabb szuk korukben. Ronda hasonlattal mint megannyi kis radioado szorjak az iget kis hatokorben, ahol viszont ervenyesul a szemelyes kapcsolatok uzeneterosito hatasa.

Amikor Elpet a "jobboldali ertelmiseghez" fordul, akkor ilyen halozat kialakitasat keri olyan korben, ahol az emberek valamiert az "ertelmisegi" cimkevel azonosulnak.

A szociknak regota van ilyen halozatuk, az "ertelmisegi" korben az SZDSZ. Jelenleg nem mukodik valami jol, mert Feri teljesen tonkretette ennek a halozatnak a hitelesseget. "Ertelmisegi" korben olyan tokeletesen nyilvanvalo hazugsagokat adott ezeknek a megmondoknak a szajaba, ami konnyu celpontta tette oket - lasd arokaso blog. A Fidesznek is van ilyen halozata, a polgari korokbol kinove, de ezek nem ernek el az "ertelmisegi" cimkeju arcokhoz. Ezert van szukseg a "jobboldali ertelmiseg" harcos kiallasara.

Csakhogy a jobboldal es a baloldal nem egyforma, mas uzenetek es modszerek mukodnek itt es ott, amint ezt Feri a sajat karan megtanulta. Jobboldalon nincs Ugy, amiert batran hazudozni is hajlandok emberek.

egy_vélemény 2010.07.09. 09:21:17

Nem tudtam végigolvasni a hsz-eket, lehet, hogy ismétlek valakit, bocs.
Az a tapasztalatom, h kétféle megközelítése lehet az értelmiséginek.
Az egyik szerint, értelmiségi, aki részt vesz aktívan ... tehát rendelkezik diplomával, annak minden folyományával, számbavehető.
A másik póriasabb. Egyszerűen értelmesen él, gondolkodik. Nem biztos, hogy így tartják nyilván.
Az értelmes gondolkodást nézzük egy pillanatra, egy példán át.
Vegyünk egy szelet kenyeret s kezdjük el vajazni.
Vékony rétegben fölhordjuk a vajat és igyekszünk a karimáig egyenletesen elosztani. Ha az alapozással kész vagyunk, vihetünk föl tetszés szerinti mennyiséget, magunk is elcsodálkozunk, mennyi vaj fér még rá.
Ha elkapkodjuk, akkor csomókban tanyáznak vajbunkók, sérül a kenyérbél, helyenként kopasz a kenyér, hiába stócolunk rá márkás sonkát, sajtot, retket, nyelvünk mégis észleli az egyenlőtlen elosztást. Megzavarja az ízharmóniát az aránytalanság.
Ilyen dolog ez a mai értelmiség is.
Akinek értelmét nem hatja át minden szegmensig a vékony alapozás, lehet akárhány jogosítványa is hozzá, mégis egyenlőtlen az a tudás, ami az értelmes gondolkozáshoz rendelkezésére áll.
Mennyi értelem kell ahhoz, hogy az iskolában bebiflázott anyagot alkalmazzuk is? Nem sok, erre is vannak iskolák. Akkor mitől lenne értelmes az, aki ilyen alapon hadovál?
Hol van az önállóság? Totális függőségbe kerül, iskolától, közösségtől, divatirányzattól...sorolhatnám. Ennek megfelelően csordába kell rendeződnie, stb.
Mások, akik igényesek önmagukkal szemben, az iskolákban tanultakat, vagy nem tanultakat, megfelelően, cél- és okszerűen, folyamatosan alkalmazzák. Ennek ismérve, hogy szellemileg függetleníteni tudja magát.
Ennek a két módszernek az ütközése okozta mindig a problémát.
Ma tele van azzal az előírásszerűen alkalmazott, kitanított értelmiséggel a sajtó, aminek gyökere balról és liberálisan keresendő. Ők próbálják átvenni a lenini úton járóktól a stafétát, mint a társadalom illetékes meghatározó értelmisége. Nekik nem mindig viszonyítás, ill. alapfeltétel az értelmes gondolkodás.
A gondolkodást egyéb szempontoknak vetik alá.
Pl. juttatás.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.09. 10:36:26

@bbjnick: más, őszinte és erősen ideologikus idők voltak. le lehetett ilyeneket fektetni. ma nem lehet kimondani amit az orbánrendszer akar. van paraván, és van igazi szándék. legalábbis remélem. :)

bryan 2010.07.09. 10:42:21

@betyár:
Tudom, nehéz elhinni, de hittem volna ennek a kormánynak, ha nem így kezd neki. De amit csinál, az nem együttműködés, hanem mindennek az erőből átnyomása, közben ájtatos képpel ennek ellenkezőjének hangoztatása. Így pedig nem lehet. Legalábbis velem nem.
Erről az jut eszembe, mikor Gaskót a VDSZSZ vezetőjét egyszer még a választások után szinte közvetlenül lestoppoltam Miskolc felé menet és beszélgettünk egy jót. Megkérdeztem, milyen különbséget látott a szoclib és a Fidesz-Kisgazda kormányok között amikor a képviselőikkel tárgyalt. Azt mondta nagyon keveset a tényleges eredmények terén, de míg a szoclib kormányok képviselői tárgyaltak, addig a fideszesekkel nem lehetett tárgyalni, elmondták amit akartak, aztán annyi, történjen, aminek történnie kell. Szerintem ez egy jellemző történet és nagyon nem tetszik, amit a Fideszről elmond.

tanarseged ur 2010.07.09. 10:59:40

@bryan: "amit csinál, az nem együttműködés, hanem mindennek az erőből átnyomása"

Erre való a kétharmad. Nem az a kérdés, hogy átnyomják-e (megkapták rá a felhatalmazást), hanem hogy _mit_ nyomnak át (ettől és az eredményeitől függ, hogy mit kapnak 2014-ben). A NER és a kifüggesztésére vonatkozó rendelet pedig nem több, mint kommunikációs baklövés.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.09. 11:01:07

@bryan: szóval magának az kell, hogy meghallgassák. Miért nem vesz egy kutyát vagy telefonál be drága jó Bolgár úrnak?

@Doomhammer: EO mindig délutános?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.09. 11:02:28

@bryan:
nekem meg tetszik. egy tisztességes országban a szakszervezet megkérdezi miben segítheti a kormányt, és megegyeznek. vagy mennek a börtönbe.

bz249 2010.07.09. 11:07:35

@Doomhammer: az MLM halozatok respiacokat fednek le, vagyis szereny velemenyem szerint nem szamitanak kiemelkedoen sikeresnek. De lehet, hogy tevedek es vannak olyan korok, amelyet az MLM ural.

Hasonloan a politikai kommunikacioban, nem hiszem, hogy az utobbi egy evben a sajat velemenyem komolyabb valtozason ment volna at. Finomhangolodni persze finomhangolodott, de korulbelul ez az amit ezek a halozatok el tudnak erni.

Nem feltetlen keves ez, hiszen a bizonytalanokat megerositheti vagy meg bizonytalanabba teheti, de az ilyen kapcsolati haloktol ennyit lehet varni. Megerosit par gondolatot, ami amugyis a celszemely fejeben motoszkal illetve elnyomhat mas gondolatokat, amelyek egyebkent a felszinre jonnenek. Kommunikalni is csak a valosagot lehet, egy jo megvalasztott kommunikacios modszer mondjuk arra lehet kepes, hogy 140-es fenyerossegu szurkebol 130-ast vagy 150-est csinaljon.

bryan 2010.07.09. 11:18:21

@tanarseged ur:
A kétharmad nem erre való, hanem erre is lehet használni. Fontos különbség.
A NER olyan kommunikációs baklövés, ami elég komoly disszonanciát teremt az egész rendszer működésében.
@tölgy:
Minek telefonáljak pénzért egy hülyének, amikor itt az internet, ahol ingyen panaszkodhatok? :)
Kutyát meg nem szívesen tartanék belvárosi lakásban.
Egyébként meg nem engem kell meghallgatni, de ha már konzultációról, meg hasonlókról beszélnek, akkor ideje lenne legalább a látszatát megteremteni ennek. Ha a kommunikáció ellentmondásban van a valósággal (semmilyen átfedés nincs a kettő között), az komoly zavart okoz. Ezt megtanulhatták volna akár a saját kárukon, akár Gyurcsányén. Úgy tűnik nem tették, ennek is meglesz az ára.

bryan 2010.07.09. 11:21:48

@Grift:
Gondolom csorgó nyállal irigyled Észak-Koreát is, mert ott mekkora rend van, meg senki nem pattog.
Milyen látványos a fejlődés. Vannak akik egy egész tál rizst megesznek egy nap, sőt néha fűszer is jut rá. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.09. 11:25:47

@bryan:
nem, téved! a kommunista diktatúra rossz, mert a gonosztól való. a jobboldali diktatúra jó /majdnem, meg korlátosan, meg nem teljesen, meg mit én tudom, de mégis/ mert a felső hatalomtól /keresztényeknek isten/ való.

tanarseged ur 2010.07.09. 11:31:58

@bryan: Ha nem erre való a kétharmad, akkor mire? És hogy teremt a NER disszonanciát az egész rendszerben?

bryan 2010.07.09. 11:36:28

@Grift:
Ezt gondolom Isten mondta neked. :)
Szerintem a diktatúra ugyanúgy működik, akármilyen oldali, az ideológia csak a máz rajta. Legfeljebb a zászló színe és a mozgalmi dalok szövege más, a többi felcserélhető.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.07.09. 11:40:42

@bz249:
"az MLM halozatok respiacokat fednek le, vagyis szereny velemenyem szerint nem szamitanak kiemelkedoen sikeresnek."

Az "ertelmisegi velemenyformalas" pont ilyen respiac. Raadasul olyan respiac, ahol a szereplok be vannak idomitva a reputacio tiszteletere (nem mindegy, ki mondja).

Velemeny tekinteteben: honnan gyujtotte azt a velemenyt, hogy Kosa Gorogorszagos nyilatkozata nem szamit?

Szerintem siman a maga szajaba adtak.

Ne feledje: a reklamosoknak nincs nagyobb dicseret, mint egy olyan ember, aki azt mondja, hogy nem nez reklamokat es ezert nem is befolyasolhatjak. Az ilyen ugyanis nincs is tudataban annak, hogy befolyasoljak, ugyanis a reklamok nezeset nem tudja elkerulni (kinezek az ablakon es harom reklamot latok. tovabba a mellettem levo asztalon rogton meg kettot).

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.09. 11:41:47

@bryan:

az nem vitatható hogy hasonlóan működik. csak nem mindegy mi a cél. tudja szokják mondani, hogy a sebész is vág, meg a kolompár is. a különbséget nem kell ragozzam, ugye? :)

bryan 2010.07.09. 12:02:31

@tanarseged ur:
Például győztes pozícióból lehetett volna engedni is. Be lehetett volna temetni az árkok egy részét. Többet egyeztetni, nem leszavazni azokat a módosítókat, amik helyesírási hibák kijavításáról szólnak, nem átverni a parlamenten rohamtempóban mindent, hanem vitatkozni róla kicsit, így talán a minőségük is javult volna a törvényeknek. Konszenzusos, vagy legalább nem ennyire megosztó jelöltet lehetett volna találni az államfői posztra, nem pedig egy volt felsőbb szintű kádert kinevezni btw először a rendszerváltás óta.
Mindeközben nem tovább bőszíteni a liberálisokat, balosokat és a nem hardcore Fideszeseket, egy ilyen gyenge minőségű irománnyal, ami tele van csúsztatással, pontatlansággal. Aztán meg nem kellett volna ráerőltetni a közigazgatásra. Így. Nehezebb lett volna, de azért nem lehetetlen, hosszútávon pedig sokat lehetett volna nyerni vele. Voltak országok, ahol sikerült kiegyezni, erre nálunk is lenne esély, de úgy tűnik a szándék hiányzik.

betyár (törölt) 2010.07.09. 12:03:23

@bryan:
Igen, nehéz elhinni:))
Antall-lal az volt a baj, hogy 15 millió magyar miniszterelnöke volt, Orbánnal meg az, hogy 10 millióé akar lenni? De ha nem érdekegyesítésről beszélne, akkor meg az lenne a baj, hogy kirekeszti azokat, akik...stb.

Gaskó jó arc:)) igazi megélhetési érdekvédő. Amióta hivatásosan műveli, a kétszeresére is dagadt. Szép is ez a korporáció. Naná, hogy azt szereti.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.09. 12:04:33

@Elpet:

kibaszott jó ez a tudósítás, főleg ez a rész:

„A polgári körök a kongresszus mellett párhuzamosan tartják tanácskozásukat, a tanácskozáson felszólalt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is. "Sohasem lehetett volna a nemzet egyesítésére alkalmas, polgári értékrendet valló köztársasági elnöke Magyarországnak, ha a polgári körök a szimpátiaszavazáshoz szükséges munkát nem végzik el, és Sólyom Lászlót nem emelik fel az emberek jelöltjévé" - jelentette ki a Fidesz elnöke szombaton Budapesten, a polgári körök országos munkaértekezletén. "Csak az emberek jelöltje győzhette le a többségben lévő párt jelöltjét a magyar parlamentben" - hangsúlyozta Orbán Viktor. ”

az „emberek jelöltje” azóta már nem az „emberek jelöltje”, ezt is megértük

bz249 2010.07.09. 12:07:03

@Doomhammer: "Velemeny tekinteteben: honnan gyujtotte azt a velemenyt, hogy Kosa Gorogorszagos nyilatkozata nem szamit?

Szerintem siman a maga szajaba adtak."

Ez a finomhangolas nevu resz, azert lehetett mukodokepes, mert egyebkent is Fidesz-szavazo vagyok, sot debreceni lakoskent hajlamos vagyok az indokoltnal is jobban vedeni Kosat.

A reklam nagyjabol erre kepes, hogy amit egyebkent is szeretnek, azt akarni fogom. Az ellenreklam is nagyjabol ezt tudja. Ugyanakkor persze ezek a kis valtozasok is eredmenyt hozhatnak, ezertis csinaljak a reklamokat.

De atallitani, alapveto valtozast eloidezni nem tudnak.

bryan 2010.07.09. 12:14:00

@betyár:
Mint utaltam rá, 29 éves vagyok, mi közöm nekem ahhoz, hogy '93-ban mit mondtak Antallról?
"De ha nem érdekegyesítésről beszélne, akkor meg az lenne a baj, hogy kirekeszti azokat, akik...stb."
Lehet, de sokkal nehezebben lehetne fogást találni rajta, és sokkal kevesebben próbálkoznának vele.

tanarseged ur 2010.07.09. 12:16:42

@bryan: "Például győztes pozícióból lehetett volna engedni is."

Lehetett volna - vagyis lehetőség, és nem kötelesség. Ez nem válasz arra, hogy "mire való" a kétharmad - vagy ha válasz, akkor eléggé komikus ("a kétharmad arra való, hogy engedjünk belőle").

"Konszenzusos, vagy legalább nem ennyire megosztó jelöltet lehetett volna találni az államfői posztra, nem pedig egy volt felsőbb szintű kádert kinevezni btw először a rendszerváltás óta."

Mikor volt utoljára konszenzusos jelölt?
Schmitt Pál kiket oszt meg? A bloggereket és a kommentelőket, azokat. Egyébként népszerű kirakatember. Én is jobban örültem volna Sólyomnak, de tekintve a KE pozíciójának gyengeségét Mo-n, Schmitt elnöksége legyen a legnagyobb gond.

"Mindeközben nem tovább bőszíteni a liberálisokat, balosokat és a nem hardcore Fideszeseket"

Az előbbi kettő bőszül magától is. Az utóbbiak nem bőszülnek, legfeljebb gúnyolódnak egy kicsit vagy a fejüket csóválják. (Tudom, Grift szerint a farkukat kellene csóválniuk.)

"egy ilyen gyenge minőségű irománnyal, ami tele van csúsztatással, pontatlansággal. Aztán meg nem kellett volna ráerőltetni a közigazgatásra. Így."

És ettől a piti ügytől már disszonancia lesz az egész rendszerben? Akkor már inkább az ÁSZ-elnökségre vagy a friss biztosító-ügyre kellene rászállni, abban érdemibb lehetőség van a kormánybírálatra.

"Voltak országok, ahol sikerült kiegyezni, erre nálunk is lenne esély, de úgy tűnik a szándék hiányzik."

Kiegyezni? Kivel? Ne hülyéskedjünk. Nem kell kiegyezni, jól kell kormányozni.

betyár (törölt) 2010.07.09. 12:39:22

@bryan:
"Például győztes pozícióból lehetett volna engedni is. Be lehetett volna temetni az árkok egy részét."

Ezeknek engedni? Megbuggyant maga? A győztes pozíciót pedig azért nyerték el, hogy ne engedjenek. Ha népek engedni akartak volna azonak, akkor azokra szavaztak volna.

betyár (törölt) 2010.07.09. 12:41:26

@bryan:
akkor remélem a holokauszttal kapcsolatban, szálasival kapcsolatban és rákosi pajtással kapcsolatban is hasonló az álláspontja: nem éltem, mi közöm hozzá?

bryan 2010.07.09. 12:58:17

@tanarseged ur:
Egyrészt dehogynem kéne kiegyezni, így csak a következő kormányváltásnál elölről kezdődik minden, ti meg nézhettek nagyokat, hogy a nép miért nem elégedett a nemzeti együttműködéssel amit oly nagylelkűen felajánlottak neki.
A KE választásnál fel lehetett volna ajánlani Sólyomnak az új alkotmány összehozásáról folyó tanácskozásban egy helyet például, máris máshogy nézett volna ki a helyzet. Schmitt még az elején van, szerintem szétkapják hamar.
A biztosító ügynek lesz folytatása, bár Rogán már visszavonta a javaslatot, de az tuti, hogy nincs vége az ügynek, az ÁSZ elnök mellé oda van rakva a többi káder is, őt is menet közben fogják nagyon szétkapni, mert egyszerűbb úgy, ha oda tudják tenni mellé vitatott döntéseit is. Lesznek olyanok, nem véletlenül került oda. Kimaradt a nyilvánosság szerepének csökkentése.
index.hu/belfold/2010/07/08/bizonytalanna_valhat_az_allami_cegek_atlathatosaga/
Engem ez is baromira zavar.

"Ez nem válasz arra, hogy "mire való" a kétharmad"

A kétharmad csak egy lehetőség. Tehát nem "való" semmire, abban az értelemben ahogy te használod ezt a kifejezést.

@betyár: Egy országban élünk, a nulla végösszegű játék baromira nem szerencsés.

bryan 2010.07.09. 13:00:51

@betyár:
Se náci, se komcsi nem vagyok, szóval, nem értem a kérdést.

tanarseged ur 2010.07.09. 13:08:41

@bryan: "Egyrészt dehogynem kéne kiegyezni"

Ismét kérdezem: kivel? Minek?

"így csak a következő kormányváltásnál elölről kezdődik minden"

Ha ez a kormány is elkúrja, akkor igen. De akkor is az elkúrás lesz a baj, és nem a kiegyezés hiánya.

"A KE választásnál fel lehetett volna ajánlani Sólyomnak az új alkotmány összehozásáról folyó tanácskozásban egy helyet például"

Jó ötlet. Nem lépték meg. De majd meglátjuk, milyen lesz az új alkotmány, azután beszélhetünk róla.

Biztosítók, ÁSZ, átláthatóság:
Igen, ilyen dolgokon elúszhat a kormányzás és a 2014-es újrázás. De nem a kiegyezés hiányán.

"A kétharmad csak egy lehetőség."

Oké: akkor egy lehetőség, a Fidesz pedig él vele. Tartom, amit korábban írtam: éljen vele nyugodtan. Nem az a fő kérdés, hogy használja-e (bár szerintem hülye lenne, ha nem használná), hanem hogy mire használja és milyen eredményt ér el vele.

Google 2010.07.09. 13:22:17

Ki szúnyog ellen oly fegyvert ragad, Mit medve ellen vinni hősiség, Bolond. Legalábbis Madách szerint.

Azok, akik itt most kikelnek Orbán diktatúrája ellen (mert a másik oldal mindig diktatúrát csinál -és ebben egyet is érteni látszanak az ellenérdekelt felek: MSZP, Jobbik, LMP) szólhattak volna előbb is. Például akkor, amikor kiplakátolták az országot a "Megcsináltukokkal", vagy akkor, amikor rárontottak azokra, akiknek az őszödi beszéd sértette az önérzetét. Akkor is szólni lehetett volna, amikor a kórházak, az egészségügy bújtatott privatizációját akarták lenyomni a torkunkon, vagy amikor az ötéves adócsökkentési törvényüket vonták azonmód vissza.
Körbe azokat kell nevetni, akik egy ilyen múlt után számonkérik rajtunk az együttműködésre való hajlandóságot, úgy, hogy egy pillanatig nem keresték azt velünk az elmúlt nyolc évben, valamint...
Valamint ebben a pillanatban értenek egyet a lehető legtöbben ebben az országban valamiben. Ezt kellene szétverni?
Az elmúlt rezsim képviselőiről már nem mondhatják azt, hogy Szakemberek, mert az eredményeket látva az már durva lenne, hát átlényegítik őket : Függetlenekké. Nesze semmi, fogd meg jól!
Akik pedig azért aggódnak, hogy így a Fidesz bukni fog, azok magukban sem, de legfőképpen a Fideszben nem bíznak. Tizenkét évvel ezelőtt legalább az ellenoldalnak volt még valamennyi türelme - Gyurcsány sem ért rá - a tőkét, vagy Tőkét, mindegy, halmozta fel éppen eredetien. 2001 körül érte el az MSZP azt, hogy megingatta először a Fidesz szavazóit, aztán pedig magát a Fideszt is, és belülről próbálta szétzilálni azt.
Adva lévén a feladat nagysága, most jó időben, a kezdet-kezdetétől támadják a kormányt. Teszik a dolgukat, belehúztak.

Egy hang a szívben ítél csak közöttük S ez a rejtélyes bíró a rokonszenv, Mely istenít, vagy gúnyával megől - hogy a végére is jusson egy idézet a Tragédiából.
(Ja, és akik repülőre szálltak, és Orbánt pilótának képzelik, azok szerint a zutasokat, másodpilótát meg kell-e hallgatni, vagy sem? Kié a felelősség?)

Google 2010.07.09. 13:34:26

Egyszerűen nem értem. Ma fordított nap van? Fordított hét talán?
Tanársegéd úr elfogadó az új kormánnyal szemben, DH, hogy csak egy példát mondjak, nagyon kritikus.
Az üléspont az álláspontot, vagy az álláspont az üléspontot (a repülőn) határozza meg?

A 2/3 birtokában azt tesznek, amit jónak látnak. Erre kaptak felhatalmazást. De a teljes felelősség is az övéké. Ők nem mondhatják azt, hogy az ellenzék miatt nem tudnak ezt meg amazt megtenni. Ők megtudják, hát tegyék! 2014-ben választás lesz, ez igaz, de nehogy csak ez legyen a szempont, hogy azt majd meg kell nyerni! Azt a helyzetet már ismerjük, nem kérünk belőle!
Az lesz 2014-ben, ami éppen lesz!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.09. 15:36:21

@Grift:

"legalábbis remélem. :)"

:-)

ü
bbjnick

civilkontrol 2010.07.09. 18:12:54

@br:
Pontosan! Nem a szocikhoz kell viszonyulni.
A nyilatkozattal sem azért van baj, mert redeletbe foglalták a kifüggesztését, vagy mert minimum furcsa a szövege.
A nyilatkozat teljesen jól hangzott ott a parlamentben az alakulón. Pont. Ott volt neki a helye.

Avagy egy nyilatkozat, ami megfogalmazza, hogy a kutyafáját, a közszolgálat mától betölti nevét és a KÖZT szándékszik szolgálni, na az tökéletes lenne.

De EZ a nyilatkozat értelmezhetetlen a hivatalokban, legalábbis számomra.

És egyetértek Elpet leködevőzésével is. Van a jobbos értelmiségnek válsága (a balt tán meg se emlitsem). Tény, hogy inkább igyekszik megfelelni a ballib mainstream elfogadhatóbb mondásainak, (múlt heti Seszták) mint hogy magára találva saját utat törjön(bár szerintem ez utóbbi alakul). De ennek semmi köze ehhez a nyilatkozat kontra rendelet mizériához.

Itt egy rossz döntésről van szó, melynek nincs semmi előnye, vagy eredménye, leszámitva a jobboldal megosztását, meg a jobbos értelmiség ez alkalomból történő útkeresgélését.
A túlpartról mindenki köpködi, ami önmagában nem gond, hiszen nem oda kell megfelelni, de innen is többen csóválják a fejüket, mint ahányan bólogatnak. És akik bólogatnak, zömmel azért teszik, mert vagy nem akarják neheziteni a fiúk dolgát a nyálveréssel, vagy a tőletek minden jöhet állapotában vannak.

Mondja meg nekem valaki, mi értelme, mi haszna van/volt annak, hogy AZT a nyilatkozatot egy rendelettel kirakatták mindenhova!
Mondjatok egy kézzel fogható, vagy várható eredményt, amit ez a kombó hozni fog!

civilkontrol 2010.07.09. 18:28:59

Ebben az egész kommunikációs csapdában (mert szerintem csupán csak ennyi és egy betűvel sem több) az bosszant a legjobban, hogy eltereli a figyelmet a lényegről. Az eddigi intézkedések nagyon erélyesek és nagyon rendben vannak. Ha a fidesz nem azt a látszatot próbálná (álszent módon) kelteni, hogy ők most aztán mindenkivel, mindent, mindenkor, hanem kemény, határozott és kérlelhetetlen kormánynek mutatkoznának (hiszen azok) akkor semmi gond nem lenne. Andressew ugyanúgy visitana a népszavában, mint most engem meg nem rángatna a skizofrén görcs.

Most viszont azt érzem, hogy át vagyok b..va. Mert nincs itt együttműködés. A Fidesz keményen megy előre a rég eltervezett úton, ami rendben is van. Eddig érdemben nem engedett a 21-ből, de nem is kellett, mert erre kapta a 2/3-ot.
Nagy vehemenciával, kizárólag a közérdeket szem előtt tartva, alkudozás nélkül. Ennyi.

De ez az álszent kint is vagyok, bent is vagyok imidzs, együttműködünk, egyeztetünk aztán megcsináljuk, amit 2 éve terveztünk, teljesen hiteltelenné teszi az egész mutatványt. S hogy hab is legyen a tortán, szegény Szijjártó, most talicska helyett nemzeti együttműködik minden második mondatában.

Megagáz...

Hungaro Sapiens 2010.07.09. 19:32:41

Ilyen szolgalelkű írás még a Népszavában is megállná a helyét. Attól még, hogy szépen, cizelláltan fogalmaztad meg a gondolataidat, az írás akkor is a másként gondolkodók otromba lehülyézése marad.

Az "értelmiségnek" az élet valódi szintjén (kenyér és cirkusz) kellene megmaradnia? Húzódjon vissza és hagyja, hogy a nagy nemzeti egyetértés kormánya elhozza a Kánaánt? Akkor javaslom, hogy kapcsold ki a számítógépet és ne blogírással pazarold az idődet, hanem termeld ki a gyárban a lakástörlesztődet.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.09. 21:25:53

@Hungaro Sapiens:

Nem hiszem, hogy a Népszava közölte volna ezt az írást.

Az értelmiség feladata, hogy szakkérdésekben útbaigazítást adjon. Tehát például, ha a kormány mondjuk ÁFA-t akar csökkenteni, akkor prognózist kell adjon, ennek milyen lehetséges hatásai vannak az államháztartási bevételekre, külkereskedelmi mérlegre, életszínvonalra. Ezt el kell mondja a hatalmat gyakorlóknak, de nem dönthet helyettük, mert az általa ismert tényekből szakmai következtetést ugyan levonhat, de tudása alapján nem tehet olyan megállapítást, hogy mi lenne a helyes. Ez nem szaktudás kérdése.
A hatalom gyakorlása ugyanis a nemzet dolga, választások közti időszakban az Országgyűlésé és a Kormányé. Az értelmiség nem rendelkezik semmiféle olyan felsőbbrendű tudással, amely alapján külön jogosítványa lenne arra, hogy a kormányt utasítgassa vagy befolyásolni próbálja. Az értelmiség szereptévesztése abban áll, hogy azt gondolja: tudása, műveltsége és tájékozottsága alapján jogában áll olyan megállapításokat tenni és elvárásokat megfogalmazni, amelyekhez a kormányzatnak igazodnia kell. Az értelmiségnek ehhez nincs joga, semmiféle különleges státusszal nem rendelkezik a nemzet egészéhez képest.

Hungaro Sapiens 2010.07.09. 22:03:48

Soha nem voltam oda az értelmiség szóért, túlságosan elitista. Javaslom, hogy használjuk inkább a bővebb értelmű gondolkodó polgár kifejezést.

Súlyosan korlátozod a gondolkodó polgár képességeit és társadalmi szerepét. A gondolataidat továbbfűzve az Őszödi beszédet követő megmozdulásokat el kellene ítélni, mivel a hazugság megállapításán túl merészkedve Gyurcsány erkölcsi jogát kérdőjelezte meg a kormányzásra.

A demokráciában elemi jognak számít a véleménynyilvánítás szabadsága. Abban egyetértek, hogy a hatalomnak nem feltétlenül kell meghallania a gondolkodó polgár véleményét, de korlátoznia bűn.

"Az értelmiségnek ehhez nincs joga, semmiféle különleges státusszal nem rendelkezik a nemzet egészéhez képest."

Itt súlyos NER túladagolással állunk szemben. A belpolitikában nem beszélhetünk a nemzet egészéről úgy mint aminek egységes akarata van. A demokratikus társadalmakban az ellentétes társadalmi csoportok véleményei/érdekei szabadon megjelenhetnek a közbeszédben, és a négy éven át tartó vita eredménye csapódik le négyévente a választások során.

A kormány szereptévesztése abban áll, hogy azt gondolja: szaktudása, felhatalmazása és ideológiája alapján jogában áll olyan megállapításokat tenni és eszméket megfogalmazni, amelyekhez az egyénnek igazodnia kell. A kormánynak ehhez nincs joga, semmiféle különleges státusszal nem rendelkezik a polgár gondolatai felett.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.10. 07:24:07

@Hungaro Sapiens:

Attól, hogy az "értelmiségi" szót másik kifejezésre cseréljük, a tartalom nem változik.

A 2006 utáni események nem a gyurcsányi kormányzás befolyásolásának, hanem eltávolításának szándékával működtek. A kormány lemondatása illetve a következő választások előkészítése volt a politikai cél. Ahogy most is. Ebben működik közre a jobboldali értelmiség egy része, talán naivitásból, vagy Isten tudja, milyen okból.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.10. 07:39:45

@civilkontrol:

"Az eddigi intézkedések nagyon erélyesek és nagyon rendben vannak."
na, ilyen szempontból ez itten valóban a Tökély Kormánya, néz bele a jövőbe kemény, mégis jóságos arcéllel. rogán elvtárs beadja, de aztán kiegészíti, hogy járai elvtárs jól járhasson, és hát mi más lehetne rendben, mint ez? aztán visszavonja, aztán a Nemzeti Egység Kormánya mégis benyújtja. hát mi a határozottság, ha nem ez?

határozott, és nagyon rendben van

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.10. 07:49:04

@Elpet:

elpet elvtárs, ismét ki kell fejeznem nagyrabecsülésemet, amiért ennyire aggódsz a Nemzeti Együttműködés Kormányáért. heroikus és megható. filmet kéne már belőle forgatni, volna is tippem, ki lenne a megfelelő rendező, a főszereplő is adott.

Azok, A Szemetek, A Nemzetellenesek, A Hígmagyarok, A Baller Oligarchák Hálózata, A Törpe Minoritás és a Miki Egerek meg akarják buktatni a Minden Elképzelést Felülmúlóan Legitim, Magyarország Valamennyi Állampolgára Által Támogatott Nemzeti Együttműködés Tökéletes Kormányát.

fertő! impertinencia! vaitatum vanitas!

nektek viszont istenadta jogotok volt és van (in aeternum, amen) kúrmányt dönteni akkor, ott és amikor nektek jólesik

továbbá mindenki hülye, csak ti vagytok helikopterek.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.10. 10:04:51

@mavo:
pontosan összefoglalta! cuccot cserélt?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.10. 10:19:30

@mavo:

Tudod mavo, az úgy van, hogy van elképzelésem arról, miként kellene az ország működjön. Aztán, ami ennek az irányába mutat, az jó törekvés, ami meg nem, az meg nem.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.10. 10:26:34

@Elpet:

Mielőtt bárki gátlástalan macchiavellizmussal vádolna, természetesen nem bármely eszköz felhasználásával.
Ám az érdekes éppen az, hogy az általam üdvözölt jobboldali politika aggályosan betartotta az alkotmányosság feltételeit. Most azonban újabb feltételek születnek: a független értelmiséggel is ellenjegyeztetni kell minden lépést. Na ez a követelmény viszont leszaratik, úgy látom.

Hungaro Sapiens 2010.07.10. 10:40:23

@Elpet: Köszönjük, hogy a kizárólagos igazság birtokában vagy, és ezt meg is osztod közöttünk.

Le kellene számolni végre a jobb- vagy baloldal tévedhetetlenségének ideájával. Ez a hozzállás okvetlenül a másik oldal legitimációjának megkérdőjelezéséhez vezet. Történhet ez egy párt betiltásával a médiából történő kiszorításával vagy először csak úgy hogy, helyreigazítás közlésére kötelezik.

A politikusok még a demokratikusnak mondott országokban is hatalomfüggők, a nyilvánosság számára nem látható érdekcsoportokhoz kötődnek, hazudnak és hajlamosak a korrupcióra. Törekedni kell tehát a hatalomgyakorlás átláthatóságára és számonkérhetőségére. Ennek egyik eszköze a gondolkodó ember, aki nem a hatalom kiszolgálója, hanem rámutat a vélt vagy valós hibákra.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.10. 10:56:23

@Hungaro Sapiens:

Ugyan, ugyan. Azt azért megengedi, hogy ha valami egyezik a meggyőződésemmel és elképzeléseimmel, akkor azt támogassam és helyesnek tartsam? És ugye lehet meggyőződésem*, amiben nem kételkedem?

*Ugyanis amiben kételkedem, az nem lehet a meggyőződésem, ahogyan arra Chesterton is rámutatott.

Google 2010.07.10. 11:41:43

Miért van az értelmiségnek több joga beleszólni a politikába, mint a jónépnek?
Az értelmiséget nem választotta meg senki, miért akarna ilyen "kint is vagyok, bent is vagyok" (függetlennek hazudott) hozzáállással nyomást gyakorolni a politikára?

Az értelmi ember hat, alkot és gyarapít, felvilágosít, fényt csal a sötétbe, horizontokat nyit, de nem politikus. Ahogyan az üzletember sem az.
Maradjon mindenki a kaptafánál, jobban járunk!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.10. 11:48:19

@Google:

"Miért van az értelmiségnek több joga beleszólni a politikába, mint a jónépnek?"

Egész pontosan itt a lényeg.

tanarseged ur 2010.07.10. 11:48:59

@Google: "Miért van az értelmiségnek több joga beleszólni a politikába"

Miért, van több joga?

Google 2010.07.10. 12:03:22

@tanarseged ur:

Az elmúlt nyolc évben mindenképpen: volt.
Talán most is azt látjuk, hogyan szeretné megtartani ezt a helyet, jogot magának.
De mondom, ez nem fair, mert nem ők a hivatottak erre. Arról nem is beszélve, hogy ezzel elhanyagolnák valódi hivatásukat, kinek-kinek egy kis értelmet hozzáadni ahhoz, amivel éppen foglakozik.
Nem azt mondtam, hogy nem lehet véleménye. De ne akarjon mindent jobban tudni, meghatározni abból a másik pozícióból.
A munkás-paraszt hatalom után jöjjön, teljesedjen ki az értelmiség hatalma? Abban sem lenne köszönet.

tanarseged ur 2010.07.10. 12:07:01

@Google: Az elmúlt 8 évben is beleszólhatott bárki a politikába, függetlenül attól, hogy értelmiségi volt-e, illetve hogy annak tartotta-e magát.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.10. 12:20:07

@tanarseged ur: ezt sem érti, nincs ma jó napja. az elmúlt nyolc évben nem az volt a kérdés, hogy bele lehet e szólni a politikába, hanem a, hogy az értelmiség hatalmat gyakorolt. és szeretne most is. a pofázásra való jogukat senki nem vitatja. na jó, én azt is.

Google 2010.07.10. 12:20:42

@tanarseged ur:

De kit hallgattak meg?
Gyurcsány ezt durvábban fogalmazta meg: azt, akinek érdekérvényesítő képessége volt. Ezt ő nagyrészt pénzben mérte, de nézze meg, kik álltak, állnak ki mellette ma is.

tanarseged ur 2010.07.10. 12:23:22

@Grift: Google a beleszólásról kérdezett, arra válaszoltam. Tényleg nincs jó napom, eddig csak liberálisnak, ateistának és impliciten gyengeelméjűnek titulált - az alemberséget ezek szerint még nem érdemeltem ki? :-D

Hungaro Sapiens 2010.07.10. 12:40:33

Az eszem megáll. Most már tényleg azon megy itt a diskurzus, hogyan tartsuk távol az okoskodó gyurcsányista "értelmiséget" a hatalomtól?

Várom a NER-es ötleteket a probléma megoldására!

tanarseged ur 2010.07.10. 12:46:05

@Grift: A fenébe is... annyit még magától sem ér az elismerés, hogy komcsi legyek. Hát beérem a többivel. :-)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.10. 12:46:06

@Hungaro Sapiens:
nagyon egyszerű. a ner pont erről fog szólni. mi sem egyszerűbb. nincs velük nemzeti együttműködési kényszer, hiszen többnyire nem a nemzet tagjai.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.10. 12:47:08

@tanarseged ur:
látja, ezt szeretem magában, a szerénységet. :)

Google 2010.07.10. 12:53:59

@Hungaro Sapiens:

Együttműködni nem, csak dirigálni akarnak.
Jobb dolguk nincs?
Hát legyen!

tanarseged ur 2010.07.10. 12:57:27

@Grift: Szerénységben magáról veszek példát. :-)

Hungaro Sapiens 2010.07.10. 13:14:18

@Grift: Jó, de akkor legyünk már precízebbek a fogalmak használatánál.
- Ki számít értelmiségi fecsegőnek? Mi a konstruktív magatartás és mikortól beszélünk ellenségről?
- Milyen magatartással érdemelheti ki valaki a jó együttműködő címet? Elég befogni a szájat vagy gyűlésekre is el kell járni?
- A nemzethez tartozáshoz szükséges-e a megfelelő származási bizonyítványi?
- Ha meghatároztuk pontosan az ellenség fogalmát, milyen következményekre számíthat az ellen? Közhivataltól való eltiltás? APEH vizsgálat? Választójog vagy állampolgárság megvonása? Börtön?
- Mi lesz akkor ha az istenadta népet megvezeti a gyurcsányista értelmiség, és kiszavazza a Fideszt a hatalomból? Legitimnek tekinthető-e egy ilyen döntés?
- Ki van felhatalmazva, hogy a fenti kérdésekre megkérdőjelezhetetlen válaszokat adjon?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.10. 14:35:08

@Hungaro Sapiens:

menjünk sorban:

Jó, de akkor legyünk már precízebbek a fogalmak használatánál.
Ki számít értelmiségi fecsegőnek? Mi a konstruktív magatartás és mikortól beszélünk ellenségről?

-aki a jobboldal ellen beszél. ellenség onnantól, ha ezt nagyon és rendszeresen teszi

Milyen magatartással érdemelheti ki valaki a jó együttműködő címet? Elég befogni a szájat vagy gyűlésekre is el kell járni?

-elég befogni

A nemzethez tartozáshoz szükséges-e a megfelelő származási bizonyítvány?

-nem feltétlenül, mert a magatartás önmagában elárulja a bűnöst. nehezen eldönthető esetekben bevezethető

Ha meghatároztuk pontosan az ellenség fogalmát, milyen következményekre számíthat az ellen? Közhivataltól való eltiltás? APEH vizsgálat? Választójog vagy állampolgárság megvonása? Börtön?

-a cselekmény súlyától függően ezek külön-külön, vagy együttesen

Mi lesz akkor ha az istenadta népet megvezeti a gyurcsányista értelmiség, és kiszavazza a Fideszt a hatalomból? Legitimnek tekinthető-e egy ilyen döntés?

-természetesen nem. a népet nem hagyhatjuk, hogy önmaga ellen cselekedjen. a nép gyermek, óvni kell. olykor önmagától is

Ki van felhatalmazva, hogy a fenti kérdésekre megkérdőjelezhetetlen válaszokat adjon?

a felhatalmazás orbán viktortól ered, de hivatalok is gyakorolhatják

remélem kielégítettem a kíváncsiságát! ha további kérdései vannak a hogyan képzeli grift a nemzeti együttműködés programját, hát állok szíves rendelkezésére. persze a maga helyében nem biztos, hogy sokat tökölnék a képernyő előtt, mert mi van, ha már elindultak magáért?!
:)

civilkontrol 2010.07.10. 15:26:43

@mavo:
Én is olvastam vb-t.
Tegyük föl, hogy az egész Rogán féle kiegészités (amit egyébként ki akart venni, miután kiderült, hogy mennyire necces Járaiék miatt) kizárólag arra ment ki, hogy Járaiékon könnyitsenek félmilliárdot.
Könyörgöm, itten most arról beszélgetünk, hogy valaki végre vette a bátorságot és megcsavarta az oroszlán bajuszát, csak (valóban k..vára nem elegáns módon) a saját cicusát nem tekergette meg.
De nyilván olvastad azt is, hogy Járaiék mellett észérvek is szóltak a kiegészités mellett.

Nem maradnak az urak patyolat tiszták, az biztos. De a prioritás végre már nem a sunnyogás, hanem a közérdek! És ha sikerül elkaparni a romokat minden területről, boldog ugyan nem leszek tőle, de nagyjából sz@rok Járai, meg Martonyi biztositójára!

bryan 2010.07.10. 15:57:34

@civilkontrol:
"De nyilván olvastad azt is, hogy Járaiék mellett észérvek is szóltak a kiegészités mellett. "
Csomó bank, meg biztosító terheinek csökkentése mellett szóltak észérvek, de nagyon keveset alapított Járai, így nagyon kevés kivétel lett. Ez sajnos tényleg ilyen egyszerű. Amúgy az a baj, hogyha elkezdjük húzogatni az oroszlán bajszát, rá fogunk jönni, hogy az nekünk fáj. Nem a válasz, maga a húzás. Az a bajusz ugyanis nem egy képzeletbeli oroszláné, hanem a miénk.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.10. 16:48:29

@bryan:

Szerintem pedig ez egy lófasz, nem pedig ügy. Ha valaki mostanában alapított biztosítót, ugyanúgy az intézkedés kedvezményezettje lett. Mint például a Wabard Biztosító Zrt, amelyről az Indexnek gyorsan ki kellett derítenie, hogy fideszközeli cég. Az indoklás így szól:

"Jól járna a módosítással a Wáberer György nevéhez köthető Wabard Biztosító Zrt., márpedig Wáberer szintén nem áll messze a Fidesztől. A fuvarozással is foglalkozó nagyvállalkozó néhány napja – a nemzeti együttműködés jegyében – társulást alapított néhány másik jelentős fuvarozó céggel: a társulás együttműködési megállapodást írt alá Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel, egyebek mellett arról, hogy ezentúl a hazai kutakon tankolnak majd, a magas üzemeanyagárak ellenére extra adóbevételt biztosítva a költségvetésnek."

index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/09/rogan_meghatralt_de_a_kormany_kitart_jaraiek_mellett/

Észre kéne venni, milyen keserves és kínban fogant, kétségbeesett indokkeresés ez. És igenis össze kell hasonlítani ezeket az " ügyeket" a szocialista-eszdéeszes kormány ügyeivel, mert olyan kormányzat, amelyik soha nem hoz olyan döntést, amelyikről kideríthető, hogy valahogyan, valamiképp hozzá közel állóknak is kedvez, olyan soha nem lesz. Igenis számít a mérték.

bryan 2010.07.10. 17:08:01

@Elpet:
Wáberernek felületesen utánanézve én sem látok különösebb fideszközeliséget, Járaiék esetében viszont igen.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.10. 18:01:49

@bryan:

Tisztázni kéne azt, hogy mik a fideszközeliség kritériumai.

Hogyha azt a játékot kezdjük el, hogy innentől az országban csak olyan cég kaphat mondjuk állami megrendelést, amelynek sem tulajdonosa, sem fontos vezetője nem lehet a Fidesszel semmilyen kapcsolatban, illetve ilyen cég nem kerülhet előnyös helyzetbe semmilyen kormányzati vagy parlamenti döntés kapcsán, akkor az egy baromság.

Hungaro Sapiens 2010.07.10. 18:06:29

@Elpet: Régi szép idők! A választásokig az egyik kedvenc műsorom volt a Célpont. Ott még bátran használták a szocialista közeli jelzőt.

Google 2010.07.10. 18:10:10

@Elpet:

És méghozzá, mekkora baromság. Mert akkor ott vagyunk, ahol a part szakad. Tényleg bokrétának van ott a Fidesz, övé a politikai hatalom, a gazdasági pedig a szociké, és a barátaiké.
Pontosan úgy, ahogyan eddig '90-től konvertálták a politikai hatalmukat gazdaságira, aztán megint politikaira, gazdaságira, politikaira...És itt talán a lánc megszakad. Mindannyiunk érdekében.

Google 2010.07.10. 18:12:00

@Hungaro Sapiens:

Mert nagyrészt csak szoci közeli cégek voltak. Legalábbis a nagyok. Azért.

bryan 2010.07.10. 18:37:14

@Elpet:
Nem akarok most erről definíciós vitákba bocsátkozni, de ha valami, akkor ez Fidesz közeli.

www.cig.eu/befektetoknek/vallalati-informaciok/alapitoinkrol.html

Két volt (egyik jelenlegi is) miniszter, Járai is tűzközelben van eléggé. A CIG fidszeközeliségét vitatni tényleg nevetséges. Gondolom, mikor a szocik csináltak saját lobbistáik, vagy kormánytagjaik megrendelésére kiskapukat törvényekben az is rendben volt.

A Lehman Brothers meg külön vicces ott.

bryan 2010.07.10. 18:40:27

@bryan:
"A CIG fidszeközeliségét vitatni tényleg nevetséges."
Helyesbítés:
A CIG fidszeközeliségét vitatni tényleg nevetséges lenne.
Mert ugye te sem vitatod, hogy fideszközeli, ugye nem?
Ha igen, akkor sajnos nincs értelme vitatkozni, mert ennyi erővel a fallal is beszélhetnék.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.10. 18:44:43

@bryan:

És a többiek is mind fideszesek?

És innentől kezdve csak olyan döntések születhetnek, amelyek kapcsán nem kerülhetnek kedvező helyzetbe olyan cégek, akik a Fidesszel valamilyen kapcsolatban hozhatóak?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.10. 18:50:24

@bryan:

Magyarázd már meg, mi a fideszközeli. Pukkantós szatyorban hordják a pénzt Kövér Lászlónak, mi? Tehát , ha egy cégben részt vesz valaki, aki már dolgozott valmelyik Orbán-kormánynak, az akkor fideszes cég? Nem kaphat állami megrendelést, támogatást, ugye? Érdekes felfogás ez.

bryan 2010.07.10. 18:53:32

@Elpet:
Agyam eldobom. Nem hiszlek el. Tényleg nem tudod képzeletben behelyettesíteni Járai nevét Veressel, Martonyiét meg mondjuk Drazsééval? Vagy meg tudod csinálni, de őket is így védenéd?

Hungaro Sapiens 2010.07.10. 18:54:41

@bryan: Két láb jó, négy láb rossz.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.10. 18:56:58

Az előző nyolc évben nem az volt a legnagyobb baj, hogy voltak MSZP-s cégek, hanem az, hogy az egészet elkúrták. A játék a nokiásdobozokkal, az csak a non minus ultra volt.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.10. 19:01:36

@bryan:

Mi a rossz abban, hogy Járai és Martonyi részt vesz egy cég alapításával sokadmagával?

Vagy a kormánydöntéseket kell majd úgy hozni, hogy:

-Miniszterelnök úr! Tudomásunkra jutott, hogy ennek a dntésnek alapján kedvező helyzetbe kerül egy cég, amelyikben az egyik államtitkár 1/30-ad részt tulajdonol!
-Akkor szó sem lehet róla!

Így kéne?

Nem érzed, hogy mekkora faszságokat írogatsz abbéli igyekezetedben, hogy az Orbán-kormányt az elődeivel összemosd?

Tündér_Lala 2010.07.10. 19:08:02

@bryan: Ha a fidesz kormány "fidesz közeli" cégnek ad megbízást, azt tudomásul lehet venni. Akkor szóljanak, ha a szocik által szokásos extra magas vállalási díjról tudnak és arról, hogy ebből visszakérnek a megrendelők. Akkor fel kell jelenteni, vizsgálatot kell kérni és igenis a fideszes fejeket is követelni kell.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.10. 19:14:25

@bryan: maga most a szocik régi "azok sem jobbak nálunk" programját nyomja, ami tényleg hozott az LMP-nek "mindegyik egyformán pocsék" formában 7%-t.

Magyar cégeket előnyben részesíteni külföldi hátterű cégekkel szemben pedig üdvös.

Hungaro Sapiens 2010.07.10. 19:15:42

@Elpet: El sem tudod képzelni, hogy kis hazánkban esetleg nem csak pályázatot írnak ki úgy, hogy annak egy szűken behatárolt kör legyen a kedvezményezettje, hanem törvényt is?

Teljesen elképzelhetetlen, hogy egy egészen picike korrupció esetleg valamikor a Fidesz háza táján is előfordulhat?

Sajnálom, hogy pont nekem kell ráébreszteni téged arra a szomorú tényre, hogy az országot a kölcsönös szívességek hálója fonja át. Most Járai kap egy kis szívességet, legközelebb ő fog adni. Elvégre nem tiltja semmi, hogy a jövőben egy fideszes vezető "rendkívül tehetséges" gyereke 2x évesen csúcsvezetői pozíciót kapjon a CIG Biztosítóban. A példa persze a kispálya kategóriába tartozik, biztosan lesznek nagyobb szívességek is.

bryan 2010.07.10. 19:23:35

@Elpet:
"Mi a rossz abban, hogy Járai és Martonyi részt vesz egy cég alapításával sokadmagával?"
Semmi. Amíg nem kapnak testreszabott pályázatot, vagy törvényt.
@Tündér_Lala:
Megúsztak pár százmilliós (vagy milliárdos nagyságrendű?) adót, amit a többiekre terhelnek. Ezzel versenyelőnyre tesz szert a többiekkel szemben. Ez nem feljelentős kategória, vagy működik a nyilvánosság, vagy nem, ha nem, keresztülnyomják a törvényt és legfeljebb az EU vétózhatja meg.
@tölgy:
Csalódtam. Te sem tudod behelyettesíteni a neveket, ahogy Elpetnek mondtam? Te is ugyanezt mondanád, ha Veres, vagy Drazsé lenne az alapítók között?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.10. 19:29:15

@Hungaro Sapiens:

Egészen pontosan leírtad a szocialista network működését. Velük sem elsősorban az volt a baj, hogy networköt működtettek, hanem az, hogy szarul csinálták és másra sem voltak képesek. De hát ez abból következett, hogy a struktúrájuk az életképtelen kádári világban született meg és képtelen volt a piaci viszonyok közt életképes működéseket létrehozni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.10. 19:38:18

@bryan:

És mire alapozod azt, hogy testreszabták? Elég logikus indoklást mondtak az induló biztosítók egyéb versenyhátrányaival kapcsolatosan.

Nem tudnának Martonyinak meg Járainak egyszerűbben testreszabni valamit, mint hogy egy olyan cégnek adott kedvezményen keresztül tesztreszabják, ahol sokadmagukkal alapítók? Ha mindenáron testre akarnának szabni valamit, nem adnának inkább durr, direktbe egy olyan cégnek, ahol az ő egyetlen strómanjuk üldögél, és amiről soha a büdös életbe nem tudnál meg semmit sem te, sem az indexgeci újságírók? Miért gondolod pitiánernek Martonyit meg Járait? Aki biztosítót alapít, az évtizedekben gondolkodik, nem két évnyi adóelőnyben.

bryan 2010.07.10. 19:56:46

@Elpet:
"Elég logikus indoklást mondtak az induló biztosítók egyéb versenyhátrányaival kapcsolatosan. "
Elhiszed, hogy a többi biztosítónak, meg banknak is vannak logikus érveik? Mégis, csak az övéket fogadták el. Szerinted ez véletlen? Vagy csak az érveik erőssége volt a meghatározó és nem is lobbiztak?
"nem tudnál meg semmit sem te, sem az indexgeci újságírók"
Mellékszál, de elsőnek Vincenték szúrták ki, aztán jöttek a többiek.

bryan 2010.07.10. 19:59:09

@Elpet:
"Ha mindenáron testre akarnának szabni valamit, nem adnának inkább durr, direktbe egy olyan cégnek, ahol az ő egyetlen strómanjuk üldögél"
Ha a közbeszerzési eljárásokat tovább puhítják, lesz ilyen is. Másrészt a nyílt lopást nem olyan egyszerű megcsinálni, mint ezt. Bár szerintem ezzel is komoly gondok lesznek.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.10. 20:02:50

@bryan:

Ó, a vincenték, látom, bensőséges a viszony.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.10. 20:06:04

@bryan:

Ó, az ezután majd bekövetkező események, mint érvek, kristálytiszta gondolatmenet.

bryan 2010.07.10. 20:11:01

@Elpet:
Ja, szeretem azt a blogot, ahogy a Mandinert is, a Vincenten leírtakkal olyan kétharmad részben értek egyet, a Mandineren (blog) leírtaknak úgy a felével.
A később bekövetkező dolgokat nem érvként írtam, nem tudom, mire tűnhetett érvnek, nem annak szántam, csak megjegyeztem. Elteszem a könyvjelzők közé, aztán majd meglátjuk mondjuk két év múlva, bevált-e.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.10. 21:21:16

@bryan:

Amúgy meg miért baj, ha egy nagyrészt hazai tulajdonú biztosító lobbizik, és relatív előnyre tesz szert a külföldiekkel szemben? Mi van, ha lobbizott?

Az alapítók névsorát végignézve valamit nagyon elnéztetek vincentékkel. Ugyanis az alapítók mind olyan embereknek számítanak Magyarországon, akik, ha kilépnek az irodaházból az ajtón, csak gondolniuk kell és megáll a taxi, mégpedig abban a pillanatban, amikor gondolták. Itt nemcsak Járairól és Martonyiról van szó, de nem ám. Olyan emberek az alapítók, akik kérhetnek dolgokat, még a miniszterelnöktől is kérhetnek és meg fogják kapni. Ha a névsorban nem lenne ott Járai és Martonyi, a dolog akkor is működött volna. Azt mondani, hogy ez a cég fideszes érdekeltség, hát elég nevetséges, nagyobb hatalmú emberek vannak ott, mint akik a Fidesznek tartoznak beszámolni. Ezek az emberek nem kisvárosi csatornaásó vállalkozók, akikről ki lehet nyomozni, hogy esténként együtt isznak a Vakegérben a fideszes önkormányzati képviselővel, jaj de balfaszság ez az egész oknyomozásotok, ha nem veszitek észre, még szánalmas is.
Persze ballibeknek, Feri és madöfárváknak, elempé-áttörést váróknak az a tény, hogy a Fidesz politikusai bejáratosak ilyen körökbe, bizonyára újabb frusztráció forrása az eddigiek mellé, és a dolog nyilván a vincentblogon is az újabb csalódott átkozódások özönét indította meg, de hát ilyesmire végül is lehetett számítani.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.10. 23:02:55

@bryan: behelyettesítettem, de teljesen értelmetlen eredmény jött. Ezek a fazonok ugyanis képtelenek egy vállalkozásba pénzt tenni, hogy az majd az eszük és munkájuk eredményeképpen hasznot hozzon. Ha erre képesek lettek volna, akkor nem csatlakoznak a hálózathoz.

Hungaro Sapiens 2010.07.11. 00:48:42

@tölgy: Ez soha nem fogod megtudni addig, amíg nem a rátermettség dönti el egy (magyar) személy vagy (magyar) vállalkozás sorsát, hanem a húsosfazékhoz történő hozzáférés.

Hiba bármelyik oldal kedvéért engedni lejjebb vinni a az erkölcsi mércét, mert mindig lesznek újabb indokok arra, miért van a szívhez közelebb álló gazdasági erőnek több joga lopni.

Hungaro Sapiens 2010.07.11. 00:50:03

@Hungaro Sapiens: a vége hiányos lett: több joga MÉG TÖBBET lopni.

bryan 2010.07.11. 01:44:01

@Elpet:
1. Semmi közöm Vincentékhez (egyszerű olvasó, alkalmi kommentelő vagyok), vincentéknek tudtommal semmi köze az LMP-hez, valószínüleg lenézik az LMP-t, mert nem tartják a képviselőit elég racionálisnak.
2. "Olyan emberek az alapítók, akik kérhetnek dolgokat, még a miniszterelnöktől is kérhetnek és meg fogják kapni."
Csányi és a többi bankvezér (fiókvezető) nem ilyen ember, mert csak.
@tölgy:
Ha nem, hát nem. :(

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.11. 08:17:43

@bryan:

Nyilván kellett hozzá az is, hogy a kérésüknek értelme és méltányossága van.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.11. 09:01:56

@Hungaro Sapiens: baloldal szerint az erkölcs csak felépítmény, az anyagi érdekek tükröződése. Az erkölcsi elvárás csak képmutatás.
A libik szerint meg toleránsnak kell lenni, és a konzervek legfőbb hibája, hogy erkölcscsőszködnek.
Akkor az erkölcsi elvárásaikkal maradtak a konzervek, mit izgatja az ilyesmi magát?

@bryan: akkor lesz szar, ha annyira egyetért a mandinerrel, mint a vinszenttel. Ezentúl magát tekintem a merülési határnak.

bryan 2010.07.11. 13:22:10

@tölgy:
"az erkölcsi elvárásaikkal maradtak a konzervek,"
Őket meg elviszi a dogmatika, aztán nem marad senki.
@Elpet:
Ezt valahogy így képzelem:
"Ne szúrj már ki velünk Viktor, itt szívtunk veled nyolc évig és ez a hála?"
Bizonyos szempontból ez tényleg releváns érv, csak semmi köze az országhoz.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.11. 14:23:36

@bryan:

A névsort végigolvasva nem gondolnám, hogy a rajta szereplő emberek 8 éven keresztül hátrányt szenvedtek volna. A névsor szereplői eddig sem szenvedtek hátrányokat és ezután sem fognak. Tudomásul kell venni, hogy nemcsak a választók, hanem az ország befolyásos személyei is elbocsátották a ballib politikusi gárdát.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.11. 14:43:50

A Rogán által benyújtott, majd visszavont, és a kormány által lényegileg újra benyújtott javaslat itt olvasható:

www.parlament.hu/irom39/00581/00581-0182.pdf

A különadó hatálya alól egyébként nem 2, hanem 6 biztosító mentesül. Az indoklás úgy szól, hogy a biztosítók indulás utáni 5-8 évben veszteségesek a különböző költségek és szükséges tőkebevonások miatt, ezért nem kívánják az újonnan indult intézeteket a különadóval terhelni, amelynek alapja egyébként nem a nyereség, hanem a korrigált díj, tehát a még nem nyereséges, újonnan alapított intézeteket bőven hátrányosan sújtaná. Minden biztosító mentesül, amelyik 2007 után kezdett működni, összesen 6 biztosítóról van szó.

www.biztositas.mobi/biztositasihirek/11-biztositasi-hirek/252-akik-mentesuelnek-a-kueloenado-alol

Ebből a 6 biztosítóból egyben van Járainak és Martonyinak sokadmagával érdekeltsége. Ekkora fideszes ügy ez.

A kormány által benyújtott javaslat egyébként kedvezményt ad a kistelepüléseken működő pénzintézeteknek is. Érdemes lesz azt is felkutatni, hány takarékszövetkezeti fiókvezetőnek van fideszes ismerőse,hogy a ballib purifikátorok lecsaphassanak a közpénzeket fenyegető fideszes ármányra.

civilkontrol 2010.07.12. 18:31:20

@Elpet:
Mi több. Pár éve karamboloztam a wabererers vezérével (Horváth József, ha most el nem irtam a nevét véletlenül a Hajdú-Bét környékén is vezér volt, mikor meleg volt a pite) meg, ha jól emlékszem a műszaki igazgatóval. gtk-ra törtek egy csinos 5-ös bmw-vel, de úriemberek voltak. Nem én kezdtem és valahogy a politikára terelődött a szó.
Vicces volt, mikor a akkor cirka 15 millás zsir új full extrás műszaki igazgató arról kezdett picsogni, hogy micsoda egy söpredék az Orbán, teljesen kicsinálta őt és a nyugdiját de szerencsére a waberers gazdája megmentette őt és állást adott neki.

Igazi szoci káderek voltak mindetten, nyomták a vegytiszta suttogót a visszafogott, igy manipulálható baleknak látszó szegény fiatalembernek.
Hagyjuk már ezt a waberers-fideszezést...

civilkontrol 2010.07.12. 18:36:14

@Google:
Optimistább perceimben én is ezt remélem valódi célnak.
Ha tényleg igy van, egy szavam nincs a buli ellen. Ideje, hogy megszülessen a konzervativ ... mondjuk úgy arisztokrata réteg, amely nem csak akkor van ott, ha csurran a kancsó, hanem akkor is, ha bajban a hazája!

civilkontrol 2010.07.12. 18:42:55

@Elpet:
Azért ez igy nincs rendben és most nem konkrétan erre az esetre gondolok, hanem a rendszerre.
Mégis hogyan fordulhat elő, hogy az egyik legmagasabb közhatalmat gyakorló embernek gazdasági érdekeltségei lehetnek?

Én, kismiska, a választó honnan tudjam, hogy a szolgáim, akiket én fizetek, most épp miattam alkotnak-e törvényt, vagy azért, hogy a gazdasági érdekeltségeiknek kedvezzenek adott esetben az én számlámra?

A közszolgálatot a gazdaságtól hermetikusan el kellene zárni. Nem is értem, hogy miért nem durrantak még el emiatt forradalmak pl. ny.európában. Bűzlik az egész.
süti beállítások módosítása