Árvízhelyzet Székelyföldön
2010. július 01. írta: Uzoni Ábel

Árvízhelyzet Székelyföldön

  Míg Háromszék megyében még rakják a homokzsákokat, Fehér megyében már a múlt heti pusztítás utáni károkat veszik számba. A háromszéki medencében futó Feketeügy folyó most rászolgált baljós nevére: az áradás pincéket, kerteket lepett el, több száz házat rongált meg. Több száz hektár szántó és kaszáló került víz alá. A víz több települést elzárt a külvilágtól. Ide csak traktorokkal lehet bejutni. Gyimesközéplokon tizenhárom elsodort hidat kell újból felépíteni. Míg Románia keleti felében kilencen haltak meg az árvíz következtében, Erdélyben eddig nem volt halálos adozata a hirtelen jött esőzéseknek. Háromszékben hétfőn a veszély még távolról sem múlt el. A Feketeügy felső szakaszán lassan, de apadni kezdett a víz, és ha nem lesz újabb, nagymértékű eső, elkerülhető az újabb áradás.

  Ami mindebből eddig konkrétan elkapta a Mandiner szerkesztőségét, az egy fiatalember felhívása.  Ő már több éve kiköltözött Magyarországról Dél-Erdélybe, (úgy mondják ezt, hogy ősei földjére) és Magyarlapádon él, Nagyenyedtől kissé keletre. Ez a kis falu a Maros és a Küküllők összefolyásánál fekszik, zömében magyarok lakják. A települést maximum onnan ismerheti a közélet, hogy néptánctábornak ad otthont már tizenhárom éve, ilyenkor ide jó sokan jönnek Magyarországról és messzebbről is.

  Magyarlapádon június 22-én borzasztó felhőszakadás volt, amely árvizet hozott. A víz a házaknak az ablakáig ért, udvarokat, pincéket, házakat borított el az iszap. Hetvenöt ház vált lakhatatlanná.

  A fent említett fiatalember két nappal az árvíz után a következő sorokat írta az Aradon megjelenő, főként az erdélyi szórványterületeknek szóló Nyugati Jelen című újságnak:
A falvakon átfolyó patak szerdán este öt órakor kezdett áradni, tíz órakor már az alsóbb területeken épült házak tetejéig ért a víz.  Magyarlapádon a helybéli, koporsógyártó műhelyek közül legalább ötöt elmosott az ár. A falusiak másik fő bevételi forrása a rózsatermesztés; a virágtövek nagy része is víz alá került. Legkevesebb ötven  autó, számtalan baromfi, disznó és egyéb állat lett az ár áldozata, a kutakat és a helyi tejüzem egy részét is elöntötte a víz. A szórványmagyarság lakta településeken ivóvíz jelenleg nincs. A települések egyelőre sem a kormánytól sem a megyétől nem kaptak segítséget.

  Természetesen hol máshol, mint a Facebookon keresztül lehet nekik segíteni. Itt most éppen az eddig összegyűlt adományok fuvarjainak megszervezése zajlik.

  Idézet egy tegnapi bejegyzésből: Ma megjött a hajdúnánási segítség is, ma éjjel már mindenki száraz matracon alszik. Hétfőre a holland kamion után mindnekinek lesz matraca, rokonoktól visszaköltözhetnek saját ágyaikba. Amire szükség van: ágykeret, minden bútor, mosógép(régi Hajdú tökéletes),hűtők, parketta, deszka, élelem, víz, építkezési anyagok...

  A fényképek pár napja készültek Magyarlapádon.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr512118392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FeketeLeaves 2010.07.01. 21:54:57

lájkolom. akkor is fogom, ha pali bá beiktatási ceremóniájának költségeit inkább erre fordítják.

FeketeLeaves 2010.07.01. 21:55:48

vagy a debreceni/szegedi/miskolci, stb tűzijátékét

kicsi emma · http://www.ladiesfirstconsulting.hu 2010.07.01. 23:21:06

Köszönjük az index-címlapot a magyarlapádiak nevében...!
Annyit csendesen megjegyeznénk, hogy Magyarlapád nem Székelyföld. A facebook csoport meg már 300 tagot számlál, lehet még csatlakozni (és ott számlaszámok is vannak...)

Walter Melone (törölt) 2010.07.02. 08:03:11

Sztem ne tartsuk meg a szent jobb körmenetet sem. A költségét meg lehet ide elküldeni! Lájkolnám! :-))))))

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.07.02. 08:12:12

Nem baj, hogy Fehér megye nem Székelyföld?
Ja, így jobban "ugranak" a posztra?
Értem.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.07.02. 08:13:36

... és olyan sincs már, hogy Háromszék megye, az első VH előtt volt csak.
Vagy Uzoni úr még a XIX.-ik században él?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.07.02. 08:29:54

"Erdélyben eddig nem volt halálos adozata a hirtelen jött esőzéseknek"

Sajnos volt, nem is egy:
Egy Morlaca-i (Kolozs megye) fiatalember holttestét találták meg Bánnfyhunyad közelében.
Egy apahidai idős hölgy is meghalt.
Volt egy Fehér megyei áldozat is.

Ez eddig sajnos már 3.

dsw 2010.07.02. 08:58:54

@Talon Karrde: Marótlaka a XIX. századi megnevezése, kedves Talon Karrde, és a nevezett fiatalembert gépkocsistól elsodorta az ár, miután a rendőrség jelzéseit figyelmen kivűl hagyva behajtott a vizbe. 2 társa megmenekült, neki peche volt. Tény, hogy az árviz halálos áldozata ő is. Az is tény, hogy Magyarlapád nem tartozik Aranyosszékhez, az egykori Felső-Fehér vármegye enyedi járásának része.

Karvaly 2010.07.02. 14:30:32

Hajdúnánáson nem volt árvíz, viszont a jég elverte a termést.

abandi 2010.07.03. 01:10:01

A sör nem alkohol, az asszony nem ember, a medve nem játék...
Az árvíz nem szerencse.
süti beállítások módosítása