Tóték
2010. május 27. írta: Doktor Kottász

Tóték

  Nem, nem mentünk át le kurucinfóba, és nem fogjuk ezentúl tótoknak nevezni a szlovákokat, oláhoknak a románokat és rácoknak a szerbeket. Örkény István regényére utal a cím, mivel az, ami tőlünk egy országgal északabbra történik egy hibbant alak vezényletével, az legalább olyan felesleges és kártékony, mint a dobozolás. Ráadásul ha ez a hibbant alak nem vigyáz, akkor pártja úgy járhat mint az Őrnagy. Háromba vágják. Vagy négy egyforma darabba.

  Mert az rendben van, hogy Fico ellenséggyártásban Gyurcsány Ferencet is übereli, de most nagyon nagy elefántot csinált a bolhából. A szociáldemokrata kormányfőt nem olyan internacionalista fából faragták, mint a kettős állampolgárságra egyébként nemmel szavazó Ferit.

  Ezért Fico simán visszahozza a Benes-dekrétumokat (állampolgárság elvétele) és bedurvítva átveszi, magyarokra alkalmazva a numerus clausust (magyar állampolgár nem lehet köztisztviselő, parlamenti képviselő). Na most a rossz hír a szlovák sovinisztáknak az, hogy nem 1945-öt írunk, és hogy országuk tagja az EU-nak. Jó, tudom: a nyelvtörvény és Dunaszerdahely kapcsán például leszerepelt az EBESZ, és a schengeni muskátliládákra is magasról tett az egész öreg kontinens. Azonban egy kisebbséget, saját alkotmányunknak ellentmondva megfosztani az állampolgárságuktól – nos, az egyszerűen kivitelezhetetlen. Ha mégis megcsinálhatják, akkor azzal Európa nem alááll a saját köpetének, hanem hempereg és megfullad benne.



  Ezzel persze Fico most választást fog nyerni. Utána viszont el kell magyarázni, hogy miért nem úgy gondolta azt a magyaros dolgot. Olyan őszödösen képzeljük ezt el. Ha Slotáék bekerülnek a pozsonyi diétába, akkor nekik, ha nem, akkor azoknak az antiturulista szavazóknak, akik a keménykedés miatt a Smerre voksoltak. Nem tudom, melyik lesz a keményebb dió. Mindenesetre lelki szemeim előtt már látom is Ficót, amint arról beszél, hogy a sovén elveknek kellett megfelelnie a modern szociáldemokrata pártjának, és ettől az irányzattól most meg kellett szabadulni. Igen, pontosan abban a hangnemben teszi majd ezt, ahogy az MSZP próbál most szabadulni az SZDSZ neoliberális örökségétől.

  És tudom, hogy Fico ettől még nem növeszt kackiás bajuszt, és nem fog gulyáslevest osztogatni Pozsony főterén, de úgy gondolom, hogy elő fog törni belőle a baloldali. Mélyről ugyan, de elő fog, mert a népszerűsége elindul majd lefelé, azt pedig tudjuk mivel szokás ezt kompenzálni elvtárséknál: osztogatással és hajmeresztő segélyekkel. Akkor pedig vége lehet a példás szlovák államháztartásnak és jöhetnek a trükkök százai.

  A többit ismerjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr62033918

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Európai egyesült állatok 2010.05.27. 22:42:31

„Óvtam az államokat attól, hogy pusztán etnikai, nemzeti, nyelvi, kulturális vagy vallási kötelékek alapján állampolgárságot adjanak, és azt szorgalmaztam, hogy a maguk teljességében mérlegeljék az állampolgárság megadásának következményeit. Különösen iga…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.05.27. 11:43:26

Nem hiszem, hogy Fico visszavonja ezt a döntést. Túlzottan belelohalta magát már a magyarellenességbe.

Ez egy többéves meccs lesz, aminek addig nem lesz vége, amíg a külpolitikai és belpolitikai ellenható tényezők le nem darálják a ficói politikát.

A többivel egyetértek.

Bell & Sebastian 2010.05.27. 11:43:30

Légnyomás lesz a'.
Többen megsérültek, de egy biztos, Kuruc akna volt.

A doktor úrét keszonybetegségnek monnyák.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2010.05.27. 11:44:32

Naivitás az egész. Addig igaz, hogy Fico nyer, de az EU semmit nem fog tenni a magyarok érdekében - merthogy ez nem szokása, továbbá a vezető francia és brit hatalomnak esze ágában sincs semmit elismerni Trianonnal kapcsolatban. Orbán elcseszte, ennyi az egész: merthogy nem merte ugyanazt azonnal meglépni, mint Fico (Magyarországon is van számos itteni szlovák, aki megkapta az ottani állampolgárságot). Azoktól kölcsönösségi alapon el kellett volna venni a magyar állampolgárságot, közvetlenül Fico döntése után, és akkor ő semmit se szólhat, hiszen a tót kettős állampolgársági szabályozás még régebbi.

Orbánéknak nem sikerült a magyar állampolgárság megadása a felvidékieknek, ugyanakkor masszív hátszelet adtak a Fico-Slota-tengelynek - hát, ezért tényleg megérte...

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.27. 11:47:18

@Molnargoreny: vagy az MKP-nak is masszív hátszelet adhat. És nem csak a Felvidéken élnek magyarok, hanem Ro,mániában, SZerbiában, stb...

szferi 2010.05.27. 11:59:53

@dobray: az MKPnak ettől nem lesz több szavazója, de politikailag légüres térben fog mozogni a magyarellenes hangulatt miatt. nem hiába kérték ők is orbánt, hogy várja meg a választásokat

Szt. Ahanov 2010.05.27. 12:04:48

"Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főbiztosa, Knut Vollebaek óvatosságra int az állampolgárság szomszéd országok polgáraira való kiterjesztésével kapcsolatban. Vollebaek szerint a következmények alapos végiggondolására van szükség akkor, ha egy állam pusztán etnikai, nemzeti, nyelvi, kulturális vagy vallási hovatartozás alapján ad állampolgárságot. Az EBESZ főbiztosa egyúttal kétoldalú konzultációkra ösztönözte Szlovákiát és Magyarországot. Vollebaek minderről azután beszélt, hogy Hágában találkozott a Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel." (mr1)

Ennyit arról, hogy mennyire áll mellettünk "Európa".

homoródkarácsonyfalvi 2010.05.27. 12:10:01

Doktor Kottász: Egyetértek, ez fico őszödi beszéde volt.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.05.27. 12:12:59

Áruljátok már el, hogy mi a hibbant Ficó viselkedésében? Maga a száz százalékos racionalitás. Kőkeményen védelmezi nemzeti érdekeit. Tanulhatnánk tőle...
Az Antant ("EU") sajnos mellette áll kezdettől.

szferi 2010.05.27. 12:21:50

@homoródkarácsonyfalvi: én nem értek egyet, ebből fico csak győztesen kerülhet ki. ha a nemzetközi szervek elmarasztalnák (ami nem fog metörténni), a választói szemében akkor is szlovákia védelmében cselekedett, gyakorlatilag a magyarokon kívül csak pár ezer szlovák állampolgárt érint ez a kérdés, a többi csak a nemzet védelmét fogja látni ebben az elbaszott törvényben.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.05.27. 12:25:31

@szferi:

ijesztő, hogy mennyire vágyaikból indulnak ki akik most Ficó végét jósolják. Az ilyen hozáállás katasztrófába vezet.
A tényekből kell mindig kiindulni. Külpolitikában nagy öngóllal indít OV.

hiba 2010.05.27. 12:26:25

@Molnargoreny: Ha elvesszük az itteni szlovákoktól a magyar állampolgárságot (hány ilyen kettősállampolgár van? 200 fő?) akkor az mit segített volna? Az nem adott volna még masszívabb hátszelet a Fico-Slota-tengelynek?
Így még lehet úgy értelmezni, hogy Orbán jelezte, másként kíván külpolitizálni szlovákiával, de nem ment bele a kicsinyeskedésbe. Az, hogy FIcoék megint belerúgtak félmillió saját állampolgárukba hosszútávon nekik lesz rosszabb.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.05.27. 12:28:47

@hiba:

mert te erre vágysz? Ésszerűen védik a koncot, amit raboltak.

Αρχων (törölt) 2010.05.27. 12:35:16

Nem veszik el a felvidékiek szlovák állampolgárságát, csak AKKOR, ha önkényesen felvesz egy másikat, és külön ki van emelve, hogy születés és házasság esetén is meg lehet tartani/felvenni mindkettőt. Az lehet, hogy Fico most maga alá lőtt, de azért nem kell rögtön minden hülyeséget nekünk is a falra festeni, hogy tömegesen elveszik a szlovák állampolgárságot, meg kitiltják a felvidéki magyar politikusokat a szlovák parlamentből.

Abban meg még egyet is kell értenem, hogy kettős állampolgárságú személy ne üljön egy nemzeti parlamentben, mert két államnak tartozik eskütétellel és ez megkérdőjelezhetővé az intézkedéseit, hovatartozását etc. Hogy nézne ki, ha a magyar országgyűlésen olyan emberek is képviselők lennének, akik pl.: romániai, vagy szerb esetleg szlovák állampolgárok is?

Szerintem ennek az ellentörvénynek még annyi szerepes se lesz, mint a nyelvtörvénynek, ami szintén "szép" és "jó" és minden szlovák, magyar, egyéb közember lesz*rja.

Nem kell felfújni itt mindent, ki kell várni a szlovák szavazásokat, és Jan. 1-et, aztán majd kiderül, mi lesz.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.27. 12:44:03

Jó cikk.

@ArmaGeddon Bácsi: Én itt két végletet látok, és szvsz mindkettő helytelen: az egyik szerint az EU a jóságos óvóbácsi, aki megsimogatja a buksinkat ha valaki bánt, a rosszfiút meg elfenekeli, a másik szerint az EU a megtestesült ördög, ami csak azért jött létre, hogy a magyaroknak ártson...

@Molnargoreny: Elvenni az itteni kettős állampolgár tótoktól a magyar áp-t, olyan mint üvegpalotából kővel dobálni a szomszédos putrit...

Zoli 29 2010.05.27. 12:44:47

@ArmaGeddon Bácsi:

Attól, hogy most itt is leírod a fa**ságaidat, azok még továbbra is fa**ságok maradnak.

Segítek, hogy ne kelljen még egyszer leírnod: Amíg fel nem bomlik az EU, Magyarországnak a határontúliak ügyében kussolnia kell, és amikor majd felbomlott az EU, akkor okosan, megfontoltan cselekedni.
Aki ettől eltér (ez esetben Orbán), az csak a saját hazájának árt.

Köszönjük, mehetsz tovább a következő fórumra.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.05.27. 12:52:49

@Zoli 29:
nyasgem.

Szerintem máris bomlik az EU, és taktikailag nagy hiba volt most ez az állampolgárság-törvény.
Mindig megfontoltan kell cselekedni.
Ez most nem hozott semmit, de ártott nekünk, magyaroknak. Ennyi.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.05.27. 12:53:42

@TaTa86.:

Az EU szerintem a háttérhatalmak műve és nem magyarbarát intézmény.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.05.27. 12:57:08

@Zoli 29:
amikor elfogynak az érveid, anyázni kezdesz. A baj az, hogy ilyen értelmi szintűek ma külpolitikát irányítanak.

Zoli 29 2010.05.27. 13:07:34

@ArmaGeddon Bácsi:

A baj az, hogy az elmúlt 8 évben a te szívednek kedves külpolitika folyt Magyarországon:

- csak megfontoltan (vagyis ne csináljunk semmit)
- ne hergeljük a szomszédainkat
- felejtsük el a szimbolikus politizálást

Ennek az lett az eredménye, hogy mindenki Magyarországgal mosta föl a padlót. Ha neked ez jó, akkor volt 8 éved, hogy kiélvezd. Most marad neked a nyavalygás, 4 év múlva pedig újrapróbálkozhatsz.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.05.27. 13:12:28

@ArmaGeddon Bácsi: Helyes, a kettős állampolgárság ügyében láthatóan mindenki megmutatta a valódi arcát a magyar politikában. Na álljon csak oda gyorsan gyurcsmány, kovács és bauer mellé a sarokba.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.05.27. 13:32:02

@Zoli 29:
te segg, lehet balról és jobbról bírálni a törvényt, én jobbról teszem. A ballibek ámokfutása után most itt egy fideszes ámokfutás.
A mérce, hogy a törvény eléri-e célját, javít-e a határon túli magyarok helyzetén. Szerintem mostani időpontjában nem.
Ettől még nem lettem GYF és Kovács L. rajongó.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.05.27. 13:34:22

@elGabor:
Kettős állampolgárságnak olyan helyzetben van értelme, amikor az anyaország ereje miatt pl. az igazoltató rendőr visszahőköl a másik útlevél láttán. Mint mondjuk amerikai útlevél egy, az USA erejét félő országban. (korábban, mert ma az ilyenek száma rohamosan csökken)
Van ilyen erőnk most? Ha nincs, addig az állampolgárság kiadása inkább céltáblává teszi a magyarokat.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.27. 13:36:51

@ArmaGeddon Bácsi:

Ez egész pontosan a Kovács Laci bácsi-féle "Merjünk kicsik lenni" projekt érvelése.

Zoli 29 2010.05.27. 13:38:38

@ArmaGeddon Bácsi:

Nem GyF-ről meg Kovácsról beszéltem, hanem azokról az elvekről, amiket te a magyar külpolitikától elvársz. Más kérdés, hogy ezeket éppen Kovács László, Göncz Kinga és Gyurcsány Ferenc valósította meg. Olvasd el az elmúlt napokban adott interjúikat; ugyanazzal érvelnek, amivel te.

Egyébként természetesen nincs szó fideszes ámokfutásról. Csak azt a jogot adtuk meg a határontúli magyaroknak, amely jogok a Magyarországon élő nemzeti kisebbségeket is megilletik. Tudtommal mi sem emeltünk kifogást az ő kettős állampolgárságuk ellen, elvárhatjuk, hogy ez fordítva is működjön. Szlovákia kivételével ez meg is valósult.

Persze neked ezt hiába magyarázom.

Tehetetlen Dodó 2010.05.27. 13:42:37

A kettős állampolgárság sokhelyütt természetes dolog. Annyira, hogy a környező országokban (a szlovákokat is beleértve), elő sem fordulhatott volna olyan, mint nálunk tették a liberálbolsi gazemberek: népszavazást írni ki az állampolgárságról.
Bármelyik országban próbált volna meg valaki ilyet kezdeményezni, saját honfitársai seprűzték volna ki a parlamentből.
De ahogy mondják: nekünk komcsiból is a legalja jutott.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.27. 13:51:30

@Tehetetlen Dodó:

A magyar állampolgárság megadása azt jelenti, hogy _mi_ jogokat adunk a külhoni magyaroknak. Mi adjuk, a miénkből. Nehogy bárki beleszóljon, hogy mi mit adunk és kinek.

Ha pedig az országgyűlés ilyen elsöprő többséggel elfogadta a törvényt, minden magyar hazafinak kötelessége felsorakozni a közös akarat mögött. Most nincs kipofázás a sorból.

Zoli 29 2010.05.27. 13:58:59

@Elpet:

"Ha pedig az országgyűlés ilyen elsöprő többséggel elfogadta a törvényt, minden magyar hazafinak kötelessége felsorakozni a közös akarat mögött. Most nincs kipofázás a sorból."

Köszi, hogy kimondtad, mert egyébként én is így gondolom. Persze megtiltani nem lehet, hogy valaki mást mondjon vagy gondoljon, de jó lenne, ha ezt mindenki belátná.
Amíg a törvény nem volt elfogadva, helye volt a kritikának, és volt, amelyik jogos is volt, de mostantól - ha másban nem is, ebben a kérdésben - egységesnek kellene lennünk.
Az LMP ezt belátta, az MSZP nem.

szferi 2010.05.27. 14:19:51

@Zoli 29: "Csak azt a jogot adtuk meg a határontúli magyaroknak, amely jogok a Magyarországon élő nemzeti kisebbségeket is megilletik."

csak a tények kedvéért annyiban kijavítanálak, hogy külföldön élő szlovákoknak 1997 óta nem jár automatikusan szlovák állampolgárság, azt csak azok kaphatják meg, akik igazolni tudják, hogy 3 éve szlovákiában élnek (ez eredetileg 2 év volt, módosították háromra). szlovákiára tehát nem érvényes ez az állítás, erre sajnos nem lehet hivatkozni.

Zoli 29 2010.05.27. 14:35:19

@szferi:

Ebben igazad lehet. Ugyanakkor Magyarország elmondhatja magáról, hogy nem gördít akadályt az elé, hogy a területén élő nemzetiségek többes állampolgárok legyenek.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.05.27. 15:12:28

@Tehetetlen Dodó:

Mi nem kettős állampolgárságot szeretnénk, hanem területrevíziót. A kérdés, hogy ez a törvény ebben a pillanatban ezt elősegítette, vagy inkább ártott. Szerintem most ártott.
Dilettáns a fideszes törvényelőkészítés, nem olvasták el az európai egyezményt, amit Fico jogászai viszont megtetttek.
Miéárt álljtotta a fideszközeli sajtó, hogy Fico blöfföl, amikor nem blöffölt és az ő törvényük nem sért európai jogot. Ilyen magyar kitekintéssel a világba értjük, miért volt trianon.

ablak estefelé 2010.05.27. 17:42:59

@Elpet:

Off topic lesz, de vazze...

"Ha pedig az országgyűlés ilyen elsöprő többséggel elfogadta a törvényt, minden magyar hazafinak kötelessége felsorakozni a közös akarat mögött. Most nincs kipofázás a sorból."

Ez mekkora szemellenzős hülyeség már??? Minden kérdésben megvan mindenkinek a joga elgondolkodni, kialakítani a saját véleményét és azt el is mondani. Ebben a kérdésben is, meg minden másban is.

Az Országgyűlés nem tévedhetetlen, még ha tökéletes egyetértésben is szavaz. Demagóg példa: amikor teljes egyetértésben a költségtérítésük megtartása mellett szavaztak, akkor is kötelessége mindenkinek felsorakozni a közös akarat mögött?

Off topic vége.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.27. 20:08:13

@ablak estefelé:

Nálunk úgy van, hogy például a családban, ha egyszer közösen eldöntöttünk valamit, akkor onnantól kezdve kifelé következetesen ezt az álláspontot képviseljük, nem rendezünk kívülállók előtt veszekedést az eltérő vélemények mentén.
Ez persze feltételezi, hogy létezik valamiféle elképzelés az emberi közösség működéséről, ha csak az individuumok szintjén gondolkodunk, ahol mindenkinek igaza van, képtelenség közös álláspontot elfoglalni.
Megjegyzem, nemcsak a család meg a nemzet működik így, hanem cégek, egyesületek, mindenféle emberi szervezetek.

Ha például árajánlatot adunk a kollégákkal egy gépre, és eldöntjük, hogy hidraulikus hajtása lesz, akkor nem állok neki a vevő előtt okoskodni, hogy de én szervoelektromos hajtást szerettem volna, dehát a kollégák meg a főnök. Akkor hidraulikus és kész.

Így működik, ahol egynél több ember csinál valamit.

Csomorkány 2010.05.27. 20:30:36

Azért ez a cikk erősen emlékeztet azokra a dumákra, hogy "úgyse csinálják meg a Duna-elterelést". Meg fogják csinálni az állampolgárság elvételét is, legalább néhány látványos esetben. Erre föl kell készülni.

Bell & Sebastian 2010.05.27. 20:37:56

@Elpet:
A példád nagyon betalált.
Pár ébren eltöltött éjszakába belekerül a megértés és elfogadás. Aztán a D -nap reggelén szólnak, hogy mégis csak a másik...

Ilyenkor kell a jógalégzés.
(most a közös stratégiai célokról beszélünk, remélem)

:)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.27. 20:45:15

naiv, gyermeteg poszt. majd jön az ejrópa és helyreigazítja a kurva tótokat.
az impotens halott ejrópa senkit nem fog helyretenni. ejrópa eddig is mindent elnézett a tótoknak. a benes dekrétumot is. azzal együtt vicces ahogy pattognak. megszokták a kócoshajú diplomáciánkat. most mást kapnak.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.27. 21:16:16

@Bell & Sebastian 2010.05.27. 20:37:56:

Előfordul, hogy így alakul.
Illetve általában így alakul. De bírjuk.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2010.05.27. 21:23:02

Látom, nem értitek egészében, miért mondom, amit mondok. Azért kell elvenni - pontosan egyező módon - a szlovák állampolgárságot felvevő magyarországi szlovákoktól a magyar állampolgárságot, hogy pontosan egyező precedens és jogi környezet teremtődjön. Többen (joggal) leírtátok, amit én is hangsúlyoztam: hogy az EU ma is nagyrészt az antanttal egyenlő. Namármost, ha a két ország egymással szembeni jogi aspektusa különböző, abban meg lehet csinálni a részrehajló döntést anélkül, hogy nagyon gennyesnek nézne ki, ezért az nem lesz vállalhatatlan. De ha ugyanaz a helyzet mindkét oldalon (mert, mint említettem, a szlovákok sokkal korábban módot adtak a szlovák állampolgárság megszerzésére a külországi szlovákoknak), akkor az antant meg van lőve - azt mégse teheti meg, hogy ugyanazért az egyik felet elmarasztalja, a másiktól meg eltűri.

Ezért a valódi, értelmesen kemény (és nem csak provokáló) külpolitika az lenne, ha kapásból visszaadnánk nekik pont ugyanazt. Ez mellesleg megfelel a nemzetközi viszonosság elvének is.

Így már érthető?

suski 2010.05.28. 01:30:02

@Molnargoreny: 1. az elenyészô számú mo-i szlovákok elenyészô mennyiségben lehetnek szlovák áp-ok is

2. teljesen vétlen embereket ebbe belevonni, rajtuk bosszút állni, velük játszadozni geci, kicsinyes dolog

3. a mo-i szlovákok identitása nem olyan, mint a szlovákiai magyaroké ( mármint az anyaországhoz kötôdésük)

4. mi van a rengeteg magyar-egyéb állampolgárral akkor? Ugye csak a szlovákra nem lehet kihegyezni.

5. hogy a fenébe derülne ki a magyar állam számára, hogy vki szlovák áp-ot kért?

suski 2010.05.28. 01:37:42

@szferi: az MKP azt nyilatkozta, hogy a gyakorlatban nem kell igazolni a 3 évet, " lazán kezelik".

suski 2010.05.28. 01:40:46

@Αρχων: "Hogy nézne ki, ha a magyar országgyűlésen olyan emberek is képviselők lennének, akik pl.: romániai, vagy szerb esetleg szlovák állampolgárok is?"

Honnan tudod, hogy nincsenek kettôs áp-ok a magyar ogy-ben? Ott van pl. a fideszes korelnök, nehezen tudom elképzelni, hogy lemondott volna az amerikai áp-áról.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2010.05.28. 01:59:38

@suski: 1/ ezt csak hiszed, bizonyítékod nincs.

2./ A felvidéki magyarok tehát nem ártatlanok, ha magyar állampolgárok akarnak lenni? Bűnösök? Bűnös nép vagyunk, mint Kádár idején? Na, menj gyorsan a picsába! Nem mi kezdtük az ártatlanok büntetését, de ha a tótoktól ez is kitelik, akkor ezt kell visszaadni, elvégre a magyar-szlovák kettős állampolgár semmivel se ártatlanabb, mint a szlovák-magyar.

3. Hát milyen? Igaz, mi nem raboltunk tőlük semmit...

4. Már hogyne lehetne, ha a törvényt úgy fogadják el, hogy mindazon államok ellen szól, amelyek hasonló törvényt hoztak (ekkor még Ukrajnára terjedne ki a hatálya). Diplomáciai viszonosság, leírtam, kár, hogy nem tudsz olvasni.

5. Mondjuk megnézzük, a tótok hogy derítik ki, és leutánozzuk. Viszonosság...

suski 2010.05.28. 02:13:33

@Molnargoreny: "A felvidéki magyarok tehát nem ártatlanok, ha magyar állampolgárok akarnak lenni? Bűnösök? Bűnös nép vagyunk, mint Kádár idején? Na, menj gyorsan a picsába!"

De ártatlanok. Attól még nem kell további ártatlan embereket bevonni ebbe. Ezzel a röhejes lépéssel semmire nem mennének Orbánék, a szlovákok is leszarnák nagy ívben.
A többi állításod csak kötekedés. Te is tudod, hogy az úgy van ahogy leírtam. (identitás, nagyságrend - errôl adatok is vannak)
Mellesle Ausztria is kizárja a kettôs állampolgárságot, nem csak Ukrajna, egy csomó helyen meg nem egyértelmû a szabályozás.

suski 2010.05.28. 02:33:17

@Molnargoreny: jó hogy azt nem mondod, hogy a Malina Hedvig ügy után meg kellett volna verniük a magyar skinheadeknek vmi szlovákul beszélôt az utcán, majd a belügyminiszternek kiállni, hogy a csaj saját magát verte meg.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.28. 03:38:45

@Elpet:

"Ha pedig az országgyűlés ilyen elsöprő többséggel elfogadta a törvényt, minden magyar hazafinak kötelessége felsorakozni a közös akarat mögött. Most nincs kipofázás a sorból. "

ezt te tényleg komolyan gondolod? ha most (sokadikként) azt mondom, hogy így, ebben a formában faszság volt megsavazni, hazaáruló-e vagyok. bugár hazaáruló-e, amikor azt mondja, hogy ilyen formában bocs, de nem?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.28. 03:41:37

@Elpet:

egy ország nem család. orbán is végigrikoltozta ajrópát, ha valami nem tetszett neki, ez az ellenzék dolga, itt nem arról szólnak döntések, hogy akkor búvárszivattyú-e. cuciális népsavazás meg-e van?

nagyon komolyan gondolkozom azon, hol a hiba a pici fejecskédben ott bévül.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.28. 03:47:25

@Grift:

www.hirszerzo.hu/cikk.kettos_allampolgarsag_siri_csond_az_eb-ben.152569.html

muhaha. egyszerűen kezd kínos lenni, hogy mi vagyunk a két civakodó hülyegyerek a zunnyóban. az unnyó meg értékünkön kezel minket: szarik a fejünkre.

de mandinerék is megmondák: á, nem merik, á, nem tehetik, á, úgyse.

hát tessék: tudták, merték, tették.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.28. 03:52:59

@suski:

"Mellesle Ausztria is kizárja a kettôs állampolgárságot"

továbbá érdektelen is, a híres burgenlandi magyarok már rég osztrákok, akikhez időnként elmennek a határ szarabbik felén maradt véreik kapálni, oszt csá. ja, meg zsebszerződnek, amit gondolom majd megint ultra szigorral fog büntetni nulla eset per év tempóval a Nemzet Kormánya . már ha emlékszik még valaki a polgári szigorra, olyan rég volt az

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.28. 03:53:33

@suski:

"Mellesle Ausztria is kizárja a kettôs állampolgárságot"

továbbá érdektelen is, a híres burgenlandi magyarok már rég osztrákok, akikhez időnként elmennek a határ szarabbik felén maradt véreik kapálni, oszt csá. ja, meg zsebszerződnek, amit gondolom majd megint ultra szigorral fog büntetni nulla eset per év tempóval a Nemzet Kormánya . már ha emlékszik még valaki a polgári szigorra, olyan rég volt az

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.28. 03:55:01

@suski:

"Mellesle Ausztria is kizárja a kettôs állampolgárságot"

továbbá érdektelen is, a híres burgenlandi magyarok már rég osztrákok, akikhez időnként elmennek a határ szarabbik felén maradt véreik kapálni, oszt csá. ja, meg zsebszerződnek, amit gondolom majd megint ultra szigorral fog büntetni nulla eset per év tempóval a Nemzet Kormánya . már ha emlékszik még valaki a polgári szigorra, olyan rég volt az

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.28. 07:11:19

@mavo:
Igen, hazaárulók vagytok. Sajnos ezt a bűncselekményt gyakorlatilag kivonták a Btk. hatálya alól, és leginkább csak jelzőként alkalmazzák gerinctelen görényekre. No, de ami késik, az nem siet!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.28. 09:48:49

@Mr Falafel:

"Igen, hazaárulók vagytok."

nem, nem vagyunk, neked meg a kurva anyádat, és nem, nem vagyunk kvittek, te kis abortuszmaradék.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.28. 09:49:39

@Mr Falafel:

bugár lehazaárulózása egyébként

PRICELESS!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.28. 10:25:22

@mavo:
Amennyit szopattam már az ostoba fejed, hogy is lehetnénk kvittek? Szóval,kapcsolj rá, ribanc!

hiba 2010.05.28. 11:24:26

@Molnargoreny: Hát ezt én még mindig nem értem. Te is megállapítod, hogy az EU nem fog beavatkozni ebbe a konfliktusba (az antant dolgot én elhagynám), majd olyan játszmát tervezel, ahol pont az EU lenne az ütőkártya. Ha így van,ebben a játszmában nekünk olyan mocskosat kéne lépnünk (itteni szlovákok basztatása) ami leginkább belpolitikai szempontokból nem érné meg a fidesznek. A hozadéka meg minimum kérdéses.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.28. 12:04:56

@hiba:
Nem vitatva a léptékek különbözőségét, a magyar-szlovák viszonyra az észak- és dél-korea konfliktust tudnám felemlíteni,ahol most pattanásig feszült a húr, és az elemzők egyöntetűen az 53-as helyzethez hasonlítják a mostanit. Mi, mármint a magyarok és szlovákok nem lövünk még egymásra, de - tudj Isten - talán nem is lenne olyan nagyon rossz ötlet. Tovább fűzve az ázsiai analógiát:
antagonisztikus ellentét itt is, ott is. Egyetlen ország kettészakítása mindkét helyen. Nincs olyan ország, hogy szlovákia, mivel a tőlünk elcsatolt területeket a cseh állam kapta, és nem a környéken kecskét baszó szlovákok. A magyar identitásról különös elveket valló baloldali kormány megpróbált csontig benyalni Ficonak, mégsem lett jobb a viszonyunk, csak még inkább alá-fölé rendeltségivé vált. Ficoék feszegették a határokat, és belenyargaltak egy olyan helyzetbe, ahonnan komoly veszteségek nélkül nincs visszaút, noha éppen a visszaút lenne az egyetlen értelmes és logikus lépés. Azt lehetne még tenni, hogy ismét mi engedünk, de azzal is csak mélyítenénk az ellentétet. Az EU-t gyakorlatilag már csak a szentlélek tartja össze. Aki a széthulláskor kedvezőbb helyzetben lesz, az nagyot nyerhet. Én mindenesetre fegyverkeznék ezerrel.

ablak estefelé 2010.05.28. 12:11:54

@Elpet:

Nem így működik.

A példáid rosszak. Ha a család analógiát vesszük, akkor mi itt most nem kívülállók előtt veszekszünk, hanem a családon belül. (És családon belül remélem nálatok sem úgy megy, hogy ha valakinek más a véleménye, mint a többségnek, akkor az hallgasson.) A céges analógia is ugyanitt sántít: nem a vevő előtt veszekszünk. A cég megbízott képviselője nem a saját véleményét képviseli, hanem a cégét, ez a feladata. De mindkét esetben előfordulhat (sőt el is várható), hogy aki azt hiszi, hogy rossz döntést hoztunk, tud jobb megoldást, az vesse is fel azt.

Szerintem az a bekezdés, amit leírtam és többen is kifogásoltunk, nagyon nagy tévedés. A demokrácia alapértékeivel ütközik. Függetlenül attól, hogy milyen helyzetben és milyen kérdés kapcsán jutottál erre a következtetésre.

ablak estefelé 2010.05.28. 12:14:07

@Elpet:

Na, persze nem én írtam le, hanem te :-)

hiba 2010.05.28. 13:27:25

@Mr Falafel: Te néha elgondolkozol milyen szánalmas a virtuális agresszivitásod, mikor a neten játszadozol a háború gondalatával.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.28. 13:57:29

@hiba:
Nem, barátocskám, nem az szánalmas, ha valaki egy fantáziavilágban megkötöttség nélkül lamentál a való világ dolgairól, hanem az, ha valaki annyira korlátolt, hogy az elme szabad szárnyalására kitalált virtuális térben is az a földhözragadt kispolgár, hivatali vagy üzemi alkalmazott, életviteléből adódóan szűklátókörű, mentális képességeinek alacsony volta miatt aluliskolázott emberparány marad, mint a valóságban.

hiba 2010.05.28. 14:23:47

@Mr Falafel: Értem mi elől menekülsz ide, de az a világod is nagyon cudar lehet, ha szerinted az agresszió jelenti az elme szabad áramlását. Na mindegy, ezzel sem mondtam semmi újat.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.28. 15:13:41

@hiba:
Érdekes freudi kiszólás, hogy a virtuális teret menedékként aposztrofálod. Anyád molesztál, vagy apád?
Egyébként gondolod, hogy a való világ valódi magyar kormányának nincs olyan hivatala, amelynek egy bizonyos csoportja ne elemezné éppen most a katonai erő alkalmazásának lehetőségeit? Hogy a kurvaanyádba tudsz ilyen korlátolt lenni, kisember?

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.28. 16:19:06

@Mr Falafel:
"A kisember visszater,a kisember orokke visszater!"

hiba 2010.05.28. 16:43:18

@Mr Falafel: Ok, megint Te nyertél. Ügyes vagy és okos és biztos szép is. :)

Bloodscalp 2010.05.28. 16:44:54

@Elpet: kit is vádoltak meg azzal hogy cégszerüen kezeli az államot? kókát?:)
hát hozzád képest sehol..

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.28. 18:01:34

@mavo:
@ablak estefelé:
@Bloodscalp:

Urak, nem nagyon érzitek egy nemzet közösségszerű működésének elveit, ösztönös mozgatóit és gyakorlatát.

Bár nyilvánvaló, hogy a közösség, mint az individuum fölött álló valóság roppant idegen számotokra. Pedig rendkívül sok alapvető dolog: honvédelem, közteherviselés, gyermekvállalás - nem működik az egyéni érdekeket felülíró közösségi kötelezettségek tiszteletben tartása nélkül.

Az egyéni érdekek és igazságok szummájaként nem áll össze működőképes társadalom. Időnként le kell tudni mondani a kibaszott nagy individuális okosságról és igazságról a közösség egysége és összetartozása érdekében. (Különösen, ha valakinek alapelve, hogy nincs abszolút igazság)

Mondjuk erről én biztos nem foglak meggyőzni benneteket,épp csak elmondom, ha már ilyesmiről diskurálunk.

Bloodscalp 2010.05.28. 18:29:39

@Elpet: most ezen nem tudja az ember fia hogy röhögjön vagy komolyan vegyen téged....:)

viszont akkor a "rossz"a felfogásunkért, ki a hibás?:) mi vagy a
az akit te nemzetnek hívsz?:) - itt gondolom nem a 2,5 millió fides tábbora gondolsz kivételesen, hanem a magyar nemzetre ami divatosan 15millió ember:)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.29. 07:03:43

@Bloodscalp:

Figyelj csak ide. A határon túl nem szélsőjobboldali vademberek élnek, hanem olyan magyar emberek, mint te meg én. Az összetartozás támogatásának kérdése túlmegy bűn és erény értelmezésén, egész egyszerűen józan észről és normális emberi működésről van szó.
Az a baj, hogy elhittétek Fletó zavaros hisztériázását arról, hogy többen gyengébbek vagyunk, mint kevesebben.

Bloodscalp 2010.05.29. 11:32:24

@Elpet: Nem, az a baj hogy van ez a berögzödés/mentalitás amit kialakitottak, hogy aki nem a "nemzetedben" van, az "Fletos"vagy liberális, akkor kik tartoznak össze kivel?csoportok?magyarokon belül?van nemzetibb magyar?Le kéne állni az emberek bekategorizálásával, mert nem vagy-vagy van, lehet szörnyű szembesülnöd vele, de az utolsó vérkommunisták, liberálisok, stb magyarok teljesen ugyanugy mint TE

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.29. 12:02:13

@Bloodscalp:

Egy pillanatig sem gondoltam, hogy portugálok vagy japánok lennének.

Viszont a spirituális nemzet közösségéből per definitionem kirekeszti magát, aki tagadja a sprituális nemzet létezését.

Bloodscalp 2010.05.29. 12:57:05

aha, csak tudod már a választások elött a fidesed már azonositotta magát a nemzettel, és ez azért visszatetsző, egy megválasztott párt/kormány teheti ezt-hiszen képvisel egy nemzetett de szándékosan okoztak így zavart, így a te értelmezésedben nem hiszem hogy a nemzet tagja lennék...ahogy milliók sem

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.29. 22:27:14

@Bloodscalp:

Hosszú éveken át arról szólt a ballib érvelés, hogy spirituális nemzet nem létezik, a modern állampolgári státusz egy adott területen élő, közigazgatásilag egyazon adminisztráció alá vont emberek lajstromához tartozást jelenti, amely emberek összességét szép kifejezéssel nemzet helyett lakosságként illeti a progresszív tudás. Éveken át tagadta a ballib az ezen túl fennálló, történelmi okokból akár határokon is átnyúló spirituális összetartozásérzés, mint nemzetképző erő létjogosultságát, mint a XIX. századi nacionalizmus lánccsörgető kísértetét igyekezett kizárni a felvilágosult elmék gondolataiból.

Most pedig meg tetszenek lenni sértődve azon a saját vélelmükön, hogy az általuk nem létezőnek tekintett spirituális nemzetfogalomból állítólag ki vannak zárva? Hát ennek semmi értelme. Ha nincs spirituális nemzet, akkor abból nem lehet kizárni senkit.

1. A teoretikus baloldal által egyedül létezőnek tekintett modern államhoz tartozásból nincs kirekesztve senki, mindenki állampolgársága megmarad.

2. A spirituális nemzetből sincs kizárva senki, de aki annak életében nem vesz részt, annak hozzátartozása nem értelmezhető.

tewton 2010.05.30. 03:18:48

@Elpet:
vigyázzon, nehogy túlbonyolítsa :)
erőfeszítése kicsit arra emlékeztet, amikor félművelt ateistákat kell győzködni, hogy az áldozás nem kannibalizmus :)

Bloodscalp 2010.05.30. 19:38:31

@Elpet: nem tudom ezzel a spirituális szöveggel mit akarsz kihozni, de ahogy mondtam, a fidesed mindenkit kizár a "nemzetéböl" aki nem vele azonosan gondolkodik...-és ez sokkal durvább (meg lajstromba vesz stb)

és ahogy te mondtad, nem hinném hogy elötte kínainak vagy portugálnak voltak kezelve a határon túliak-ha nem tetszett az elv, ahogy bántak velük-vitattad volna meg szanyival mikor nálatok járt:)-mivel nem vagyok emeszpé szimpatizáns velem ne

Bloodscalp 2010.05.30. 19:39:52

@tewton: vajon melyikben több a szertartásosság?:D a kaja hamar megsül:)
süti beállítások módosítása