Ki műholdon száll fölé - II. rész: az ukrán határ
2010. május 24. írta: Passato Prossimo

Ki műholdon száll fölé - II. rész: az ukrán határ

 

  Az ukrán-magyar határvidékkel folytatjuk a Trianon évfordulójára emlékező sorozatunkat a Google Earth és a Panoramio segítségével (a kommentekben várjuk olvasóink ajánlatait a környék további látnivalóira).

  A régió különlegessége abban rejlik, hogy ez a határ kötötte össze Magyarországot és az egykor létező „lehető legjobb világot” 1945 után. De a két világháború között magyar-csehszlovák határ szakasz volt. Rendhagyó határsávhoz, rendhagyó történet dukál. Ezért első helyszínünket nem is Magyarország határán találjuk. Nagyszelmenc (Veľké Slemence) és Kisszelmenc (Малі Селменці) majd ezerfős közösségét kettéválasztotta a csehszlovák-szovjet határ 1945-től. 2005-ben gyalogos határátkelőhely létesült itt. A határ két oldalán felállított félbevágott székelykapu emlékművön a közösség anyanyelvén áll, magyarul a felirat:

 "Egy Szelmencből lett a kettő, egyesítse a Teremtő
Áldjon Isten békességgel, tartson egybe reménységgel
Mi reményünk megmarad, összeforr mi szétszakadt
Két Szelmencnek kapuszárnya, falvainkat egybezárja"

 

(fotó:ferrybird) 

  Ilyen lett a schengeni határ. A édes-bús történetet árnyalja, hogy Ukrajna felől vízumköteles az átlépés. A határtól észak-keletre Ungvár (Ужгород) fekszik.

  Számomra ez a szobrok városa. Petőfi szobrát nemrég festékkel öntötték le. (Hogy tudnám feledni ilyenkor a köztéri vandalizmus punkhimnuszát: az Anyátok! számát Kossuth Lajosról?!). A várudvaron pedig egy turul-különlegesség fészkel. A szobor a tiszaújlaki (Вилок) (ide még visszatérünk) Rákóczi-emlékművet díszitette 1945-ig. Onnan űzte ide a történelem vihara. Hamár Ungvár, akkor emlékezzünk meg Vedres Márkról. Itt született a Rodin-tanítvány magyar szobrász. (Személyes érintettség okán: Egyik Kossuth-díja családi örökség.)

(fotó:Kukta Yuriy)

  A határ Záhonytól a sárga Tisza vonalát követi. Itt találtam a Panoramion a legmagasabb számértékű magyar km-jelzést. (Ha valaki tud nagyobbat, várjuk a képet!).

 

(fotó:Sárdi A.Zoltán)

  Csap(Чоп) a nyomtávbiznisz fellegvára. A vasúti nyomtáv Magyarországon a szabvány szerint 1450 mm (+- 15 mm), a szovjet utódállamokban 1520 mm.

 

 (fotó:inertia.river) 

  Ez a nyomtáv-csere központ a határ ukrajnai oldalán. A magyar oldalon a zsurki templomtorony mutatja az irányt.

(fotó:Mónus Tibor) 

  A Tiszahát a legszebb arcát nyújtja, ahogy délnek fordul a folyó és a határ, hogy kisvártatva ideiglenesen elváljanak egymástól. Mi maradunk a folyóval és megcsodáljuk a Magyarországon ritka pontonhídat Tiszamogyorós és Lónya között. A térségben találjuk Magyarország legszebb kompjait is. Kompország kötelez!

 (fotó:laky 981)

   Árvíz és jég esetén a pontonhíd nem üzemel. Ha erre járunk érdemes betérni egy-két csodálatos beregi templomba. A térség bővelkedik református, római katolikus, görögkatolikus és ortodox templomokban is, legyünk a határ bármelyik oldalán.

(fotó:bandyras)

 

 (fotó:Sárdi A.Zoltán)

  Fentebb a barabási református templom belseje és a vámosatyai templom látható, a környékre jellemző fa harangtoronnyal.

(fotó:szerző)

  A történelemkedvelő, bakancsos természetjáróknak ajánlom a csak nevében ijesztő Büdy-vár romjait Vámosatyától alig egy óra járóföldre, a határban. A várrom a bockereki erdő szélén fekszik.

  A természetvédelmi terület a keresztes vipera élőhelye (fotó:Wikipédia). A szépséges rónaságon járva nem felekedkezhetünk el arról, hogy a víz az úr. Pontosabban az óriás kigyóként tekergő, kanyargó Tisza. Az ezredforduló környékén több nagy árvíz pusztított a térségben. 2001-ben a rekord vízállással tetőző árhullám a határ mindkét oldalán súlyos természeti katasztrófát okozott. A túloldalon Beregszász (Берегове), a legnagyobb magyar közösség és fontos intézmények:a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a magyar konzulátus. Beregszászról az országút egyenesen Munkácsra vezet. A város határában árválkodik az egykori katonai reptér. Újraindítása nemrég, a foci-EB kapcsán merült fel.

(fotó:Wikipédia)

  Munkácsról beugrik Munkácsy Mihály, a városból elszármazott festő. Innen vezetett az útja a párizsi Salonig. Olaj és vászon iránti szenvedélyemet kiélve egyik kedvencemet, a Cigánytábor című művét citálom. A határ magyarországi oldalán Tarpa több okból is megkerülhetetlen. A kuruc Esze Tamás szülőfaluja. Az 1930-as években Tarpát és környékét Bajcsy-Zsilinszky Endre képviselte az országgyűlésben. Az ő életútja mutatja: nincs elveszett politikus, ki ne lehetne hőssé. Sopronkőhidán, az ország egyik legnyugatibb pontján végezték ki 1944-ben, hogy fél évvel később Tarpán, az ország egyik legkeletibb pontján temessék el. (Sopronkőhidától Tarpáig vs. Battonyától Nemesmedvesig)

 

(fotó: Sárdi A. Zoltán) 

  Síremléke a tarpai temetőben van. (Másolata - vagy talán ez az?! - annak a Budapestről már eltávolított szobornak, amiről városszerte azt beszélték, hogy azért ülve, furcsa pózban ábrázolták Bajcsy-Zsilinszkyt, mert nem volt meg a megfelelő munkásmozgalmi múltja, amivel ki lehetett érdemelni az állóalakos köztéri szobrot.) A gasztroturisták biztos ismerik a tarpai szilvalekvárt és a szilvapálinkát. Esszenciaként adagoltam reggelente, amíg kitartott. A lekvárt, persze.

(fotó:Blende) 

  Szatmárcseke a következő állomás. Himnusz, a csónakos fejfák, Kölcsey sírja. Kell ennél több? Innen ismét a Tisza határ. Alig hagyjuk el a falut és „Megállék a kanyargó Tiszánál Ott, hol a kis Túr siet beléje”.

(fotó:szephi)

  „Nyári napnak alkonyúlatanál” sok fürdőzővel látható a bukógát a Túr torkolatánál. A szemközti oldalon egy kis falu fekszik, Vári (Вари) Itt született a Monarchia 1872-es kalandos északi-sarki expediciójának orvosa, Kepes Gyula.

(fotó:Péterke (n a p e))  

  Ismét a másik oldalon járunk, Tiszacsécsén. Ez Móricz Zsigmond szülőháza. Tiszabecsnél hídon léphetjük át határt. Tiszaújlakon (Вилок) megnézhetjük az 1989-ben újjáépített Rákóczi-emlékművet (ez az amelyiknek az eredeti Turul-szobrát az ungvári várudvarra költöztették) és az eredeti emlékmű talapzatából készített szovjet katonai hősi emlékművet is.

  Az ukrán oldalon (ha már Rákóczit és Esze Tamást emlegettük) ne hagyjuk ki Salánkon (Шаланки) a Mikes-kútat. A környékbeliek szerint a mocsaras vidéken Mikes Kelemen kalapját a vízbe merítve tiszta forrásra lelt, amivel II. Rákóczi Ferenc fejedelem a szomját olthatta. A helyiek emlékművel jelölték meg a helyet.

 

 

(fotó:K.Sándor)

   Fentről tovább pásztázva a tájat megállapíthatjuk: nem lehet véletlen, hogy ebbe az irányba esik a Vereckei-hágó, minden jó-rossznak alfája és omegája. Nemzetünk annyi nagyja született itt, ahol az Alföld és a Kárpátok összeér. Aztán még egy nagyságunk szűlőfalujába botlunk. Legalábbis valószínűleg Verbőcön (Вербовець) látta meg a napvilágot 1458 körül Werbőczy István a Tripartitum szerzője. Mondanom se kell mit jelent ez a hely és személy alkotmányozós időkben. Tiszabecs után ismét elválik a határ és a Tisza. A folyó Ukrajnában folyik tovább. A határt jelentő Batár-patak mentén csendes falvak fekszenek. Garbolc mellett a Túr folyónál fekszik az magyar-ukrán-román-hármashatár.

(fotó:bodilaszlo)

  Ez az ország legkeletibb pontja. Lépjük át ezt a határt is, mert elvészni csak az vész el, amit nem ismerünk.

 

"A Panoramio által rendelkezésre bocsátott fotókra a tulajdonosaik szerzői jogai érvényesek."

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr572020364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VISSZAVENNI CSALLÓKÖZT!!! Brat' sa Žitný ostrov! 2010.05.24. 14:24:15

Nagykapos - Ungvár - Huszt - Técső

vonal metén Visszavenni magyarlakta Kárpátalját

Tehetetlen Dodó 2010.05.24. 14:45:07

Múlt héten temettük szegény anyósomat.
Ő 42-ben, 20 éves korában eljött otthonról, Beregszászból Pestre, egyetemre.
Soha többet nem térhetett vissza, elcsatolták alóla a hazáját.

borszódával 2010.05.24. 15:18:52

10 éven belül a határ már nem itt lesz...

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.05.24. 15:32:25

Műholdról ma még max. fél métert tudnak felbontásban hivatalosan. A google.maps-on vannak ennél jobb részek is, igaz főleg az amcsi városokban. Vagyis nemcsak műholdas cucc van fenn.

A legnagyobb pontonhíd meg Csongrádnál van :)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.05.24. 16:14:20

@a nyugalom megzavarására alkalmas:
Erről beszéltem.

De ha ráfogjuk, hogy GPS-szel navigál a szerző ,akkor jó a műhold a címben :)

negeev 2010.05.24. 17:38:24

Azért a Nagyszelmenc és Kisszelmencet összekötő székelykapu eléggé üt.

Nagyon finom utalás, de annál szívfájdítóbb.

szürkemókus 2010.05.24. 19:13:46

Remélem ez a sorozat folytatódni fog egész évben :)

rognork 2010.05.24. 19:49:32

Javaslom megkeresni a kettézárt falu c. MR dokut.

teemur · http://teemur.blog.hu 2010.05.24. 19:57:12

"Az ukrán oldalon (ha már Rákóczit és Esze Tamást emlegettük) ne hagyjuk ki Salánkon (Шаланки) a Mikes-kútat."

kút : kutat. Tessék javítani.

Bloodscalp 2010.05.24. 21:10:32

A faszom kezd tele lenni a határontúli magyarsegg nyalásokkal...

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.05.24. 21:24:36

@Bloodscalp: Szokjon hozzá, proletár, most nagyon sokáig ez lesz. Nagyon sokáig.

Leskelődő 2010.05.24. 21:26:43

@Bloodscalp: Szerintem emigráljon Szlovákiába.

fűzfavirág 2010.05.24. 21:37:44

És ott van Kispalád, Nagypalád és Botpalád -- három országban, a határ mentén, és a 19. század végén mindhárom helyen a szépapám fiai voltak a református lelkipásztorok... Hodászon meg az egyik veje, bár az odébb van. Nagy család volt :)

negeev 2010.05.24. 22:52:12

@Tehetetlen Dodó: @elGabor: Fölösleges foglalkozni vele.

Balga.

segabor 2010.05.25. 07:07:24

Saját fotó adalékok. Ha már Tarpa meg van említve, legyen Tákos is, mert ugye szomszéd falu, meg már Bereg és nagyon szép kézi szőttesei vannak. Meg Orbán építtette újjá tiszai árvíz után: http://www.flickr.com/photos/segabor/tags/tákos/
És Váriról, vagy ahogy most hívják, Mezőváriról is akad pár képem: http://www.flickr.com/photos/segabor/tags/mezővári/
Itt folyik a Borzsova a Tiszába: www.flickr.com/photos/segabor/2712890761/
Amúgy Mezővárinál észre sem lehet venni, hogy az EU határon vagyunk, a töltésen sétálva semmi nyoma nem látszik ennek. Viszont nem ajánlották, hogy lemenjünk egészen a folyóig, mert csak előbukkant volna egy határőr :)
Nekem is van pár fotóm a turulmadárról: www.flickr.com/photos/segabor/tags/turul/

Frick László Emlékzenekar 2010.05.25. 08:00:40

@Bloodscalp:

@elGabor:
Néha annyiban van igazuk, hogy Édes Erdélyi Falut találhatni jócskán bévül is Az Ismeretlen Határain innen, idebent Magyarországban (s nem csak odakünn Erdélyben) pl Tomajmonostorán ... megnézném a szemeidben a könyveidet az iskolaialapítvány bálja előtti iskolai műsor után

Google Earth: a tarra vágott Kárpátok puszta hegyhátai...

lucreciaborgia 2010.05.25. 08:06:23

Szolyva, ahol 1944 végétől több mint 30 ezer környékbeli magyar férfit, 18 évestől 50 évesig, tartottak lágerben, majd vittek el Szibériába. Ma emlékhely van itt, a soha vissza nem tértek neveivel. Megrázó látni a sok táblát a rengeteg névvel.
És az Árpád védvonal, maradványai sok helyen láthatóak. Tank akasztó gúlák, bunkerek. Nem tudtak áttörni rajta az oroszok.

greybull 2010.05.25. 09:38:17

Szerintem Van Ukrajna körül egy-két ország, akinek kezd tele lenni a hócipője az ukrán nacionalizmussal. Kezdve Oroszországgal, folytatva Lengyelországgal, Romániával, meg velünk. No itt kéne összefogni és együtt jól szétrúgni az ukránok seggét, Oroszország megkapná Ukrajna keleti felét, Lengyelo. Lemberg éa könyékét (ma Lvov-nak hívják), Románia a Fekete-tengeri részt, Kárpátalját egy az egyben visszacsatolni Mo-hoz, oszt menjen mindenki a picsába!

greybull 2010.05.25. 09:39:23

@lucreciaborgia: nem is akartak áttörni rajta - délről megkerülték - nagyjából ekkor lett vége a védvonal-bunker-akadály építési őrületnek a hadművészetben...

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.25. 09:58:45

Az ungvári várban még mindig van ott van egy lépcső alatt egy Lenin-mellszobor?

greybull 2010.05.25. 10:06:11

@dobray: nem tanultad meg? Lenin élt, Lenin él, és Lenin élni fog! Azon a területen - mint a szocialista szellem vasútján.... - a legváratlanabb helyeken bukkanhat eléd egy Lenin szobor...

Phxmike 2010.05.25. 10:56:40

@greybull: de tedd hozza hogy csak azert tudtak megkerulni mivel mi akkor 1940-ben csak ESzak-Erdélyt kaptuk vissza a deli resz a deli hagokkal roman kezen volt
a romanok nehany nap alatt 1944 szeptembereben arultak el minket es az oroszok addigi sikertelen attoresi kiserleteit vegul ugy koronazta siker hogy a romanok atvezettek a deli hagokon az oroszokat es igy hatba tudtak tamadni a magyar nemet csapatokat
ez csucsosodott ki a tordai csata neven elhiresult esemenyben amit sajnos elvesztettunk es igy ki kellett uriteni a teljes arpad vonalat ami valojaban nagyon is jol betoltotte vedo szerepet
egyaltalan nem volt felesleges hiszen akkor az oroszok mar messzebb jartak eszakon
a magyar terv szerint csak addig kellett volna kitartanunk amig az angolszasz erok partraszallnak a balkanon uj frontot nyitva a nemetek hataba es ezzel elkeruljuk az orosz megyszallast
ez sajnos nem igy tortent

megjegyzem az elso vilaghaboru alatt is a romanok arultak el es tamadtak hatba minket 1916-ban.... majd miutan tonkrevertuk oket es 1917-ben meg bukarestbe is bevonultunk a trianoni dontes nekik adta egesz erdelyt
nekik a veszteseknek
talan tudjatok hogy teruletileg romania tobbet kapott mint amennyi osszesen megmaradt nekunk...

a bekeritesrol es az 1944 oszi roman arulasrol csodalatos konyvet irt Sebő Ödön: A halálraítélt zászlóalj címmel, egy par eve kiallitasa is volt kulonteremben a hadtorteneti muzeumban

hu.wikipedia.org/wiki/Seb%C5%91_%C3%96d%C3%B6n

donci.blog.hu/

aki teheti olvassa el, tenyleg nagyon szep es olvasmanyos konyv..

Bloodscalp 2010.05.25. 12:07:43

@elGabor: hát hivatali szinten támogatva négy évig, de azért nem kénne azt súlykolni hogy a határon túli az dupla annyit ér-mert határon túli

ok úgyanolyan szépe ember és magyar mint mi-de ezektöl a prfogásoktól már hányok

Bloodscalp 2010.05.25. 12:10:48

@Tehetetlen Dodó: neked meg nyalja az aki eddig nyalta:)

greybull 2010.05.25. 14:34:48

@Phxmike: A románok predesztinálva voltak, vannak és lesznek az árulásra. Román szempontból ők is a szláv tenger közepin vannak, civakodtak/nak eleget velük is területeken és akkor ráadásul itt van egy fene tudja honnan ide keveredett fasz tudja miféle nyelven ugató népség (a magyar) aki ráadásul folyton a fél országunkra les, hátha meg tudja kaparintani, miközben ott is masszív román többség van - mondja egy román - tulajdonképpen félig-meddig érthetően. Ne értsetek félre: szó sincs arról, hogy egyetértenék a románokkal, de azt mondom: úgy kellene leülni velük tárgyalni és normálisan összefogni, hogy azt érezzék: a magyarok nem ellenségek, hanem közel-s-távol az egyetlen ország akire lehet számítani - cserébe azért a nem nagy dologért, hogy három megyénkben a magyarok/székelyek autonómiát kaptak...

Tehetetlen Dodó 2010.05.25. 14:38:00

@Bloodscalp:
Nyalja, aki eddig nyalta,
Vesszen Trianon és Jalta!

Bloodscalp 2010.05.25. 16:28:35

@Tehetetlen Dodó: hiányzik a kedves anyós dicsérő szava?:)

Tehetetlen Dodó 2010.05.25. 16:32:04

@Bloodscalp: Ja, legalább valaki megdícsért néha-néha.

geoguy 2010.06.01. 00:01:41

A blogbejegyzésben említett Vári település (egykori mezővárosi címe miatt hivatalosan Mező- előtagot használnak neve előtt) nem nevezhető kis falunak. Több, mint háromezer lakosával a környék legnagyobb községe.

geoguy 2010.06.01. 00:03:43

@Bloodscalp: Sajnos a most véget ért kommunista rezsim nálad is megtette hatását. Imádkozom érted
süti beállítások módosítása