Vasárnap zárva?
2010. május 13. írta: Redakció

Vasárnap zárva?

  Adjuk vissza a vasárnapot az embereknek – szól a KDNP felhívása. A kereszténydemokraták azt szeretnék, ha a hetedik napon senki nem végezne munkát. A Mandiner utánajárt, mit akar pontosan a KDNP, mit szól hozzá a többi párt, és hogy mit gondol róla az utca embere. Riportunkat híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr982000546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.05.16. 20:34:35

@bbjnick: tudod, Németországban is le vannak némileg osztva a szerepek. A CSU tök katolikus, a CDU-ban pedig a protestáns vonal dominál.
De hát ott van a KDNP, tessék szépen feltúrbózni azt a pártot, aztán majd meglátjuk.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.05.16. 20:36:51

@bbjnick: amúgy jelenleg "a legmagasabb szintektől a mezei papokig" elsősorban a Fideszben bízik a katolikus papság jelentős része.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.16. 20:41:54

Blogmotor, te hélóta g*ci, dolgozzá'!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.16. 20:46:50

@Gasper:

"amúgy jelenleg "a legmagasabb szintektől a mezei papokig" elsősorban a Fideszben bízik a katolikus papság jelentős része"

Khmmm!:-) Nem vagyok benne biztos, hogy jelen helyzetben a bizalom a legjobb kifejezés.

ü
bbjnick

thetriggerhappy 2010.05.16. 20:49:23

@bbjnick:

pontosan! nem kell a legkönyebb végén megfogni a dolgokat. aki lelkiismereti okból nem akar dolgozni vasárnap, azt ezért ne érje hátrány, ahogyan elvileg a kismamát sem érheti hátrány. be kell tartatni a szabályokat, nem pedig mással kicseszni, csak mert az egyszerűbb és jobban tetszik a lázár fívéreknek.

thetriggerhappy 2010.05.16. 20:50:19

@tölgy1:

megint nem arról beszélsz, amiről szó volt, de sebaj, már kezdem megszokni.

Bell & Sebastian 2010.05.16. 20:53:44

@bbjnick:
Az újhullámos atyák egyáltalán nem elégszenek meg a jobboldali liberalizmussal.

Jut eszembe, a Tom Sawyer kalandjainak főcímzenéjére emlékszik-e még? Csak azért, mert a legújabb blogbejegyzése azzal kezdődik!

:)

Bell & Sebastian 2010.05.16. 20:55:03

@thetriggerhappy:
Magát egyszer felkötik, látom azon van. :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.05.16. 21:02:39

@bbjnick: nem kell itten nyafogni. :) Tessék szépen sok-sok jókatolikussal feltúrbózni a KDNP-t, vagy a Jobbikot, aztán meglátjuk.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.16. 21:05:51

A klérus szinte egységesen Fidesz-KDNP szimpatizáns, tehát Fidesz-szimpatizáns is. A klérus ugyanis rendkívül realista.

Kiss-Rigó püspök úr Hódmezővásárhelyen nem fogalmazott volna meg ezzel kapcsolatosan olyan karakteres véleményt, ha az a püspöki kar és a papság véleményével szemben állt volna.

www.magyarkurir.hu/?m_op=view&id=31331&rovat=4

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.16. 21:54:13

Visszatérve ontopik üzemmódba, úgy érzem, némi magyarázatot igényelne, miért akkora inzultus az üzletek vasárnapi nyitvatartásának korlátozása.
Olyan emberi jog, hogy bármely időpontban, tetszőleges termék vásárlására való lehetőség joga, egész egyszerűen nem létezik.
Ha egy bolt úgy dönt, hogy nem nyit ki vasárnap, akkor kihez megy panaszra, aki a vasárnapi vásárlás jogát kéri számon? Ha ugyanis a vasárnapi vásárlás jog, akkor nyitvatartási kötelezettség is tartozik hozzá.
Tetszőleges számú olyan vásárlási elképzelést tudok felsorolni, amit a mai viszonyok közt nem tudok teljesíteni. Például, ha szombaton este 9 után eszembe jut, hogy roston sütött szardíniát ennék citromkarikával, nem tehetem, mert a Cora bezárt, és a Tescoban nincs tisztított friss szardínia, ráadásul a Corában sincs mindig. Fogyasztási vágyaimat tűrhetetlen módon korlátozza az áruházak nyitvatartási gyakorlata és áruellátásának kiegyensúlyozatlansága.

Az üzletek vasárnapi nyitvatartásának korlátozása a vásárlási lehetőségek gyakorlati okokból amúgy is létező határait húzza meg némiképp szűkebben. Itt kérem semmiféle méltányolható jog sérelméről nincs szó.

thetriggerhappy 2010.05.16. 22:32:06

@Elpet:

és miért inzultus, hogy nyitva vannak?
se3nki nem beszélt jogról és kötelezettségről, ez egy egyszerű tény.

még mindig nem kaptam választ arra, hogy ha mindenki szabadon dönthet, akkor neked miért ilyen szívügyed az, hogy aki nem veled ért egyet, az se tehesse, amit ő szeretne?

Bloodscalp 2010.05.16. 23:26:02

ha meg már a szokásokra hivatkozunk...-a vasárnap szó a vásárra utal ha jól tudom...-igaz hogy a tuskó messze van egy piactól, de azért mégis...

tewton 2010.05.17. 00:52:14

@Bloodscalp:
hát végül is meg lehetne csinálni.
Minden Cora meg Auchan meg stb közepére oda kellene építeni egy-egy templomot, a független értelmiségi származásúaknak egy zsinagógát ill. kultúrházat. Mindenkinek kötelező vasárnap (zsidóknak: szombat) délelötti program (szoclibeknek és függetleneknek matiné, közösségépítő foglalkozás, gyerekjátszó, közös ÉS- és MANCS-olvasás). Utána lehet bevásározni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.17. 05:41:19

@Elpet: & @Gasper: & @Bell & Sebastian:

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nem azért vívtam meg a "szavazófükében a forradalmat", hogy minden annyiban maradjon, amennyiben volt:-D

Első lépésként talán vissza kellene vennie Orbánnak azt a szövegíróját, aki a chestertonos beszédeket írta neki:-D

Ő lehet, hogy meg tudná kínálni efféle gondolatokkal is:

magyarido.blog.hu/2010/05/17/gkc_adaleka_a_nemzeti_egyuttmukodes_rendszere_hez

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.17. 05:42:46

@bbjnick:

szavazófükében=szavazófülkében

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.17. 06:05:28

@thetriggerhappy:

1) Megpróbálom úgy megmagyarázni, hogy a te észjárásod szerint is értelmezhető legyen:

Ami jó Milo Minderbindernek, az jó a szindikátusnak is :-D (...) :-D (...) :-D ...

2) Látod, milyen nagyvonalú vagyok, hogy a nyelveden tanulok, ez a személy méltóságának igazi tisztelete és nem a tolerancia nevű narcizmus:-D Ideje volna, hogy te is elkezdj a mi nyelvünkön tanulni, mert olyan idők jönnek...:-D

ü
bbjnick

Pelso.. 2010.05.17. 06:06:13

@Elpet: Ugye, olvastuk, halljuk: "itt az idő". Mondjuk, a tiszta beszéd ideje is. Gondolok itt arra, hogy a tervezett rendelkezés mögé biggyesztett érvelés átlátszó s képmutató. Mert mi lesz pl azok pihenésével, vallásgyakorlásával, akik nem a multi kereskedelemben, hanem számos egyéb területen dolgoznak vasárnap is? Ja, hogy az nem számít, mert azok az ágazatok nem sértik a kisker lobbi érdekeit. Azt kell mondani, hogy az új kormányzati elképzelés keretében támogatni kívánjuk a kiskereskedőket, s kész, nem az emberek magánéletét belekeverni.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.17. 07:02:55

@Pelso..:
nem látja, hogy azok akik itten kardoskodnak a vasárnap konzumálása ellen, azok a vásárlás vallását akarják korlátozni? nem gondolja, hogy esetleg a fidesz az így gondolkodóknak kíván a kedvében járni, és nem csak a cba csicskája. nem furcsa, hogy maguk csak ezen a szinten képesek spekulálni? nekem az. iszonyú lehet maguknak.

@bbjnick:
értelek, de legyél mán kicsit türelmesebb! még csak kormányunk sincs még!
arra meg kíváncsi lenék, hogy a klérus mit akar? és mondjuk mi baja a fidesszel /amiről mi is tudjuk, hogy orbán+ 10-20 ember kivételével egy nagy szar/ a klérusnak? esetleg ha iránymutatnának. vagy nincs alapjuk rá? hát ezt nem tudom.

suski 2010.05.17. 08:21:00

@Grift: "azok a vásárlás vallását akarják korlátozni? "
1. nem mindenki azért megy a boltba vasárnap, mert nem bírja ki egy nap vásárlás nélkül, hanem mert esetleg szüksége van vmire.
2. ha már vallásnak nevezed a vasárnapi vásárlást, akkor nemtom mit szólnál ha egyéb vallásokat akarna vki korlátozni.

@Elpet: "Ha egy bolt úgy dönt, hogy nem nyit ki vasárnap, akkor kihez megy panaszra, aki a vasárnapi vásárlás jogát kéri számon? Ha ugyanis a vasárnapi vásárlás jog, akkor nyitvatartási kötelezettség is tartozik hozzá."

Oda megy, amelyik nyitva van. Szabadon dönt az üzlet, hogy kinyit vagy nem, neki megéri vagy nem.

@Pelso..: igen, azt el tudnám fogadni érvnek, hogy a tesco/cora, auchan piaci részesedését korlátozzuk ilyen trükkös módon, de a CBA/reál/sarki bolt rendszerint egy fos. AKkor figyeljenek már egy kicsit a minôségre és választékra. Talán így kellene versenyezni, nem úgy, hogy kampányolok a fidesznek és betiltatom velük a vasárnapi nyitvatartást.

Pelso.. 2010.05.17. 08:29:45

@Grift: Dehogy iszonyú, nem kell dramatizálni. Egyébként, a nyitvatartási tilalom teljes körű lesz? -jelek szerint nem. Pillanatnyilag úgy néz ki, egy elvi indoklást kapcsolunk üzlethez? -felettébb.
Arról nem beszélve, hogy a vasárnap még így is erőteljesen konzumált marad.
Talán maradhatunk annyiban, hogy az elképzelésnek többes céljai vannak.(Hétvégén a sarki kisboltba járok, s mellette arra marad időm, amire akarom)

suski 2010.05.17. 08:32:27

@tölgy1: én egy érvet kértem.
Ezek szerint leszögezhetjük, hogy ilyen nincs, továbbra is mellébeszélsz.

@Elpet:

"Fogyasztási vágyaimat tűrhetetlen módon korlátozza az áruházak nyitvatartási gyakorlata és áruellátásának kiegyensúlyozatlansága. "

Valóban és nem kéne, hogy az állam hatalmi szóval még beszálljon a korlátozásba. Különben a példád nem életszerû.

Mindenkihez szól: nálatok a bejárónô/ csicskás / feleség intézi a bevásárlást? Mert láthatóan fogalmatok sincs a való világról.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.05.17. 09:43:24

@bbjnick: "...hogy minden annyiban maradjon, amennyiben volt:-D"

Komolyan mondom, mindjárt ideírom, hogy kezd a tököm tele lenni veled! :)))))))

Szerintem ha kicsi remény van arra, hogy kijöjjünk a córeszból, akkor te magadnak csinálsz córeszt, mert te a córeszban vagy igazán elemedben.
Csak jelzem, hogy még meg sem alakult az a kib*szott kormány, amely véleményed szerint mindent úgy hagyott, ahogyan volt.

De tessék kérem cselekedni! Mondjuk el lehet kezdeni a mókát egy plebejus alapon szerveződő radikálkatolikus párt gründolásával. Megjegyzem, az ilyen próbálkozásoknak soha nem volt komoly tömegbázisuk Magyarországon.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.17. 09:44:24

1. A történet egyszer arról szól, hogy vasárnapi munkavégzésre a munkaadó leginkább csak ott kötelezhesse a munkavállalót, ahol okvetlenül szükséges.

2. Másrészt nagyon fontos, hogy a családok és emberek vasárnap ne az ósánteszkóba járjanak szájtátni és minden marhaságot megvenni, amire semmi szükségük, hanem értelmes módon töltsék az idejüket. Menjenek templomba, focizzanak a környék apukáival, főzzenek bográcsost a szomszédokkal, kiránduljanak, ugráljanak fejest a strandon, kártyázzanak a söröző teraszán, sakkozzanak a nagypapával, nézzenek a gyerekekkel mesefilmet DVD-n, csináljanak bármit, de bevásárlóközpontba ne vasárnap menjenek. Ez, ha úgy tetszik a keresztény-jobboldali világkép megjelenése a politikában. Úgy gondoljuk ugyanis, hogy legyen a hétnek egy olyan napja, amelyik nem a bizniszről szól. A bevárlóközpontokban való lófrálás ugyanis nem a szükségletek kielégítéséről, hanem a reklámpszichológia által mesterségesen felkeltett vásárlói vágyakról szól. Az átlagmagyar kőkemény küzdelmet folytat a reklám által keltett fogyasztói kísértésekkel saját pénztárcája védelmében. Legyen legalább vasárnap nyugta ebben.

Ne tessék figyelmen kívül hagyni, hogy a tömegember vásrlási magatartását illetően nem szabadon dönt, hanem ki van szolgáltatva a reklámpszichológia fegyvereinek, amelyeket hatalmas pénzügyi túlerővel alkalmaznak az átlagpolgár befolyásolására. Ezt elfelejteni és úgy tenni, mintha itt szuverén szereplők szabad értékválasztáson alapuló döntéseiről lenne szó, hajmeresztő képmutatás, álszent piacvallású farizeus viselkedés.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.17. 10:18:28

@suski:
nem megy vasárnap és kész. :) ha muszáj, ott az éjjelnappali. mert a kisboltok megmaradnak. azok nem indítanak népmozgalmakat, mint az egy kupacban teszkó-kika-elektro-ikea-megafaszom dolgok. ez pelsonak is válasz volt. tehát, ne legyen a vasárnap a bevásárló tömegmozgások napja. slussz.

tanarseged ur 2010.05.17. 10:45:00

@Elpet: @ @Grift:
Társadalommérnökösködés jobboldalról. :-)

suski 2010.05.17. 10:51:12

@Elpet: "A bevárlóközpontokban való lófrálás ugyanis nem a szükségletek kielégítéséről, hanem a reklámpszichológia által mesterségesen felkeltett vásárlói vágyakról szól. A"
"ósánteszkóba járjanak szájtátni és minden marhaságot megvenni, amire semmi szükségük,"

Tévedsz és általánosítasz. A magam részérôl semmit nem rühellek jobban, mint vásárolni. De zabálni, ruházkodni, sampont venni muszáj. Nincsenek felesleges tárgyaim ( se hajszárító, se vízforraló, se lapostv, se kenyérpirító). Ha elromlik a mosógépem szombaton, nem hétfôn munka után akarok rohangálni, hanem beugrok vhová vasárnap 20 percre és a nap többi részét már mással tölthetem. Ha hétvégére elmegyek vhova , akkor vasárnap este szeretnék zabálnivalót venni ott, ahol lehet. A sarki boltban/éjjelnappaliban nincs pl. gyümölcs, zöldség vagy rohadt.
A mesterségesen keltett vágyakról meg annyit, hogy akkor mi a helyzet a McDonalds-sal és a gagyi filmekkel? AKkor azt is betiltanád? Aki primitív, az primitív marad , hiába tiltod meg a vasárnapi vásárlást neki, akkor is értelmetlen faszságokkal fogja tölteni az idejét.

"főzzenek bográcsost a szomszédokkal, kiránduljanak"
és mibôl fôzi meg a gulyást, ha nem tart otthon 5 emberre való alapanyagot?
Ha a szombatot töltötted kirándulással vagy egyéb programmal, múzeummal stb, vasárnap misére mész, akkor vasárnap du miért ne vehetnél kaját a vacsorához?

suski 2010.05.17. 11:23:40

@Elpet: különben mindazt, amit felsoroltál és kívánatosnak tartasz mint vasárnapi tevékenységet, nyugodtan lehet ûzni akkor is, ha nyitva vannak a boltok vasárnap.

Az okvetlenül szükséges meg véleményes, mert számomra a McDonalds és társai nem okvetlenül szükségesek és mégis nyitva vannak vasárnap. Sôt felôlem a televíziók munkatársai is otthon maradhatnának vasárnap ennyi erôvel, mert a tv2/rtlklub csak önti a gagyit magából vasárnaponként is, ahelyett, hogy a nép kártyázna/gulyást fôzne/focizna, azt bámulja. Akkor tiltsuk be a vasárnapi gagyitv-zést. Mert az aztán tényleg nem szükséglet, akár honnan nézed.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.17. 11:51:41

@tanarseged ur:

Semmi társadalommérnökösködés. Nemzeti Együttműködés Rendszere: építő viták során meg kell győznük egymást, hogy a jobboldalnak van igaza:-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.17. 11:58:22

@Gasper:

Érted te, ha akarod, hogy miről beszélek:-) Kaptunk egy lehetőséget, egy üres lapot, nagyon nem mindegy, hogy mivel írjuk tele. Én bízom benne, hogy a jobbos holdudvar (vagy micsoda) azt teszi majd, ami a dolga (Horkay Hörcher már el is kezdte a Heti Válaszban: f*szán nekiment a Nyilatkozatnak és, bizony, igaza is van:-))

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.05.17. 12:07:25

@bbjnick: amúgy olvastam én is, és valóban igaza van.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.17. 12:20:38

@Grift:

"a klérus mit akar? és mondjuk mi baja a fidesszel?" --- kérdezed.

Úgy érdekes ez a kérdés, hogy nem konkrét esetekben, hanem viszonyban gondolkozunk. Szerintem a klérus nem akar mást, mint hogy küldetését végezhesse. Tisztáznia kell (egyszerűen: meg kell beszélnie) az államnak és az Egyháznak egymással, mi az a viszony közöttük, ami a jelen helyzetben a legmegfelelőbb (a legtöbb jót hozhatja a nemzet számára). Már 1990-ben neki kellett volna ennek látni, de a balos uralom miatt ez normálisan nem folyhatott le. Ha az állam korrekt, folyamatosan beszélőviszonyban vannak egymással ebből rövid időn belül az egész társadalom számára látványos eredmények születhetnek. A liberális demokrácia csődje fölveti a viszony közjogi újragondolását is:-) Nem ragozom:-)

ü
bbjnick

Bloodscalp 2010.05.17. 12:21:53

@tewton: ezt a sok dolgot hogy keverted ide?

régen várásnap volt és az emberek mentek vásárolni...most tecsó van, de ugyanaz (majdnem)

mi bajod van?

Bloodscalp 2010.05.17. 12:25:32

tehát VÁSÁRNAP csak ne vasárnap?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.17. 13:40:59

@bbjnick:
jó, ez világos. jó is lenne ez így. de az egyház máris érzi ennek a folyamatnak a hiányát, és a fidesz nélkülözi az erre való hajlandóságot? vagy mi a baja a kispapnak meg a főpapnak? tényleg nem értem.
és melyik egyház? a szigorú hagyománykövető és szocérzékeny, prohászkai alapon, vagy a polbít mintára szenténekeket kornyikáló, jezsuita kávéházazó, ejjapicsába de kinyitottuk a világra az egyházat emberei. a szilvay katkók? vagy hogy van ez? :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.18. 09:26:53

@Grift:

"és melyik egyház? a szigorú hagyománykövető és szocérzékeny, prohászkai alapon, vagy a polbít mintára szenténekeket kornyikáló, jezsuita kávéházazó, ejjapicsába de kinyitottuk a világra az egyházat emberei. a szilvay katkók?" --- kérdezed.

Egyház csak egy van:-) Igaz, ez --- hogy egy pálos szerzetes barátomat idézzem --- olyan, mint egy "tyúkudvar":-D És ez önmagában nem baj. Isten népe nem homogén: miért is kellene, hogy az legyen?:-) Ha lényegi kérdésekben egység van, márpedig a Katolikus Egyházban lényegi kérdésekben egység van(!), a sokszínűség csak erősíti a közösséget. (Ha pedig valaki nagyon "kileng", akkor "szólva lesz neki":-D)

Ha gondolod, itt például mélyebben belenézhetsz:

www.katolikus.hu/kek/kek00731.html#N42

És: Az Egyház hierarchikus felépítésű. Ha "valaki" az Egyházzal szeretne tárgyalni mindig meg fogja találni azt a személyt, akivel felelősen tárgyalhat :-)

"az egyház máris érzi ennek a folyamatnak a hiányát, és a fidesz nélkülözi az erre való hajlandóságot?" --- kérdezed.

Az elmúlt húsz évben az Egyház elég mélyreható tapasztalatokat szerezhetett a Fidesz "természetéről". Nem mondom meg ki mondta (mert nem vagyok ré felhatalmazva), de nagyon magas pozícióban lévő klerikus mondta, hogy a Fidesz alapvetően protestáns befolyás alatt áll.:-) Márpedig a protestánsok és a katolikusok emberképe (így társadalomképe) számos vonatkozásban erősen különbözik. Ha visszafelé olvassok a '90 óta történteket, akkor ezen a "protestáns" szemléleten nem is lepődhetünk meg különösebben, hiszen egy tébolyultan balliberális politikai alakulatból, nyilván, nem lehet máról holnapra egy tradicionalista, katolikus párt. És hát azért kell folyamatos párbeszédet folytatni, hogy jobban megismerhessék egymást a "beszélgetőtársak".:-D Valószínű, mint már írtam, a liberális demokrácia erodálódása újra a fugyelem középpontjába fogja emelni az "Egyház tudását" és a Fidesz számára is nagyon fontos lesz rövidesen, hogy értse az Egyházat és az Egyház is őket (a Fideszt).

Nem akarom túlírni ezt a kommentet, úgyhogy inkább ajánlok neked egy nagyon jó könyvet, ami ennek a libsi-protkó-katkó szemléletkülönbségi problémának (is) egy remek összefoglalója.

Molnár Tamás A liberális hegemónia c. könyve az Egyház, az állam és a civil szféra viszonyát vizsgálja a történeleben és ma: ki minek tekinti magát és a másikat ebben a viszonyrendszerben. Zseniális munka. Propagáltam a Konzervatóriumon is, de, finoman szólva, nem arattam, osztatlan sikert:-D A PPEK-n elérhető, olvasható, letölthető:

www.ppek.hu/k99.htm

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.05.18. 09:56:27

@bbjnick: Nem tudom pontosan hogy történt, de jellemző a Konzervatoriumos hülyegyerekekre, hogy leszólják MT-t. A cipőfűzőéig sem érnek. :-) (Mondjuk nekem is egy kissé keménykalapos.)
Amúgy él még a faszi?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.05.18. 10:15:26

@Alfőmérnök: él. Sőt pár éve még a Képzőművészeti Egyetemen is tartott előadásokat. Bár nem oda jártam, de gyakran beültem az előadásaira.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.18. 10:27:29

@Alfőmérnök: & @Gasper:

Olvassátok el ti is A liberális hegemóniát:-)

www.ppek.hu/k99.htm

Amíg nem tisztázzuk ezeket az alapkérdéseket (mármint nem mi, hanem a honi "politikatudomány":-D), addig lóf*sz fog itt folyni és nem konzervativizmus.

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.05.18. 10:33:32

@bbjnick: Lehet, hogy el fogom olvasni, vagy legalábbis átfutom. :-)
A fasz kivan ezzel a PPKE könyvtárral, hogy ilyen hülye formátumban adják meg! Az ubuntum meg a nem olvassa a hlp-t. No de találtam egy jó kis programot, ami átalakította rtf-be, hátha valaki más is hasznát veszi: hlp2rtf a neve.

tölgy1 2010.05.18. 10:47:46

@Alfőmérnök: él.
A Konzerven ki szólta le MT-t?

Alfőmérnök 2010.05.18. 10:53:28

@tölgy1: bbjnick mondta. De lehet h csak erre a munkájára vonatkozott.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.18. 11:08:08

@bbjnick:

na, mán világos. a molnár meg már elolvasva, de ha holnap meghozzák a könyvszekrényeimet, és a könyvraktárrá alakult /gondoltam is lelövöm azt a fasz kenedit az ablakból/ hálóból felpakolom a könyveket, akkor a molnárt újraolvasom :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.18. 11:32:36

@Alfőmérnök:

Ott vannak a szövegek a PPEK-n .txt-ben is. Én is azt mentem, használom - jó az a parasztnak:-D Megnyitom a .txt-t Word szövegszerkesztőn, rács*eszek egy olyan és olyan méretű betűtípust, amit bírok olvasni és töltekezek:-D

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.05.18. 11:40:46

@bbjnick: A txt-vel az a baj, hogy minden sor új bekezdés. Így ha nagyobb betűméretre váltasz, olvashatalanná válik, mert 2 sorból 4 lesz. Mondjuk szépirodalmat és filozófiát nem nagyon szeretek monitoron olvasni, most meg éppen kifogyott a festék a nyomtatómból. Persze lehet, h jobb lenne rászokni a monitorról olvasásra mert költséghatékonyabb. :D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.18. 11:41:34

@tölgy1: & @Alfőmérnök:

Még valamikor ott az indulás környékén egyszer szóba került Molnár Tamás egy poszt alatti vitában és masszívan le lett sajnálva (hogy: ugyan már Molnár!). Mivel a poszt témájára nem emlékszem, ezért próbáltam kiguglizni azt a régi vitát, de nem találtam meg:-( Pedig emlékszem, megmaradt, mert meglepődtem:-D Arra is van tippem, hogy kiknek nem tetszett Molnár Tamás, de mivel nem találtam meg a hsz-eket, nem volna elegáns bármit is mondanom:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.05.18. 12:25:05

@kill004: Nem hiszem, h segítene. Netbookkal már probálkoztam. Nem az igazi. Egyszerűen más a könyv meg a nyomtatott szöveg. Persze blogok meg tinglitangli szövegek esetében nem zavar h nincs nyomtatva.

tewton 2010.05.18. 19:06:18

@Alfőmérnök:
a megoldás:
az A4-es pauszpapírt óvatosan ráfektetni a kijelzőre, óvatosan! átrajzolni a jeleket egy puha! ceruzával.

és máris kész az olvasnivaló.
majdnem olyan, mintha nyomtatott szöveget olvasnál.

aki műszaki rajzból érettségizett, kicsit gyorsabban végez :)

Alfőmérnök 2010.05.18. 19:17:37

@tewton: Remek ötlet, köszi. De lehet, hogy nem is A4-essel csinálom, hanem hengerrel, és akkor olyan lesz a végeredmény, mint egy papirusztekercs.

tewton 2010.05.18. 20:19:26

@Alfőmérnök:
haha, azt lehet scrollozni :)

vicces, most már vannak 17 colosok, amire rá lehetne tenni az a4-est. a 486-os laptopom meg hirtelen trendi lett a 10colos displayjel. Wow, igazi retró netbookom van!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.05.19. 08:28:34

@bbjnick: azért ugye azt nem kell ecsetelni, hogy az "egykor tébolyultan balliberális" Fideszből miért nem lesz "tradicionalista, katolikus" párt? Még úgy sem, hogy 2002 óta, pontosabban már '98 óta (MKDSZ) ő viszi be a hátán a parlamentbe a katolikus identitását hangsúlyozó KDNP-t.

Magyarországon soha nem volt komoly hagyománya semmiféle, kizárólag vallási alapon szerveződő pártnak. Sem a reformországgyűlések idején, sem '48 környékén, sem a dualizmus korában, sem a két világháború között. Pontosabban nem az általad oly preferált katolikus-protestáns ellentétek kiélezése mentén alakult soha a pártstruktúra. A magyar néplélek máshogy működik.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.19. 08:42:30

@Gasper:
a magyar lélek őrzi nem keresztény voltát. hordja a ruhát, de nem a sajátja.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.05.19. 08:56:23

@Grift: igen, én is így gondolom, de ezt bébéjének tessék beadagolni.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.05.19. 08:57:13

@Gasper: illetve részben én is így gondolom...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.19. 09:00:22

@Gasper:
bébéjé szerintem ezt tudja. de azt is, hogy nincs más út, mint kereszténynek lenni /a többségnek/, ha másképpen nem, hát kikényszerítve. a tömegnek nincs saját erkölcse. mán csak ilyen. adni kell neki,és bele kell kényszeríteni keretekbe. kötelező hittan, nincs vasárnapi cora-mise, stb.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.05.19. 09:11:40

@Grift: no de múltkor még valahol azt olvastam tőled, hogy ez a Szent István hogy elbaszta. Most akkor hol van nálad az igazság?

Szerintem kikényszerítve nem fog menni ez a kereszténység dolog, ugyanis valamilyen formában, de belül kell hozzá érezni a késztetést. Ehhez persze a rávezetés és annak mikéntje nagyon fontos.
Én például rossz stratégiának tartom, hogy direktbe vallási, azon belül is hardcore katolikus alapon nyomassuk a vasárnapi pihenőnapot. Szerintem a Fidesz okosabban terjesztené be ezt a törvényjavaslatot, kevesebb támadási felületet hagyva magán, főként ideológiai kérdésekben.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.19. 09:24:19

@Gasper:

ha nem is elbaszta de valahogy úgy mondtam, hogy a fizikai létünket megőrizte, a lélek megsínylette. most is ezt mondom, de nincs más út, ha már kereszténynek kell lenni ejrópában. ehhez kell igazodnunk. a tömegtől a mai világban megélt vallásosságot várni, hát nem is tudom.
szerintem meg az nevetséges, ha a dolgozók érdekvédelmébe csomagolják a dolgot. elég volt a duplabeszédből. azt kell mondani keresztény ország vagyunk, keresztény szabályokkal. akinek nem tetszik, elvesszük a munkáját, és egyébként is mehet isten hírével. :)

bz249 2010.05.19. 09:28:21

@Grift: a tomegtol megelt vallasossagot varni barmilyen korban nevetseges lenne. A tomeget az erdekli, hogy tele legyen a hasa es ezen felul hagyjak beken. A mai vilag annyiban mas, hogy a tomegnek tenyleg tele van a hasa, ezert aztan mindenki szembesulhet vele, hogy a tomeg mennyire nem akar semmit. Regen se akart semmit, csak akkor meg ra lehetett fogni, hogy azert, mert nem volt lehetosege kimuvelni magat.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.05.19. 09:35:55

@Grift: nem, nem! Nem a dolgozók érdekvédelmének a hangsúlyozására utaltam. De mindezt elő lehet vezetni löttyös szövegelések nélkül is.
Láttam hogyan működik ez a vérkatolikus, de azért némi mediterrán kommancs hagyományokkal rendelkező Olaszországban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.19. 09:39:27

@Gasper:
egyezzünk ki abban, hogy kettőnk között az igazság. :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.05.19. 09:46:39

@Grift: rendben. Úgyis mindjárt jön a rondacsaj a stemplivel.

Tündér_Lala 2010.05.19. 09:46:41

@Gasper: Így van.
@Grift: @bbjnick: Nem akarok semmilyen diktatúrát. Sem papi, sem orvosi, főleg nem ballib (mint eddig) diktatúrát.

Az embereket nevelni kell, tisztességes, etikus, keresztényi magatartásra és ebben SEGÍTHET az egyház. Ehhez rendelkezésre áll a média, a kultúrális intézmények és a vezetők személyes példamutatása (a legtöbbet ez éri). 60 év kártételét kell helyre hozni és az erőszakos fellépés csak nem kívánatos ellanhatást eredményezne. Türelmesnek kell lenni, ugyanakkor használni a nyilvánosság erejét a inmorális magatartásformák pellengérre állításához. Az első lépés a betartható és az emberek morális érzékével egyező törvények elfogadása és közelítése a való élethez. Ez a morális zürzavar megszűnését és újból az iratlan törvények betartását is eredményezheti.
A kommunista és neoliberális agymosást meg kell szüntetni, de azon túl a fokozatosságnak és a türelemnek kell a kulcsszónak lenni.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.19. 10:15:04

@Tündér_Lala:
ez szép és jó. ahhoz, hogy így lehessen, kell 30-40 év diktatúra.

tölgy1 2010.05.19. 19:47:41

@Grift: a mostani válság felerősítette a jóléti állam projektjének válságát, ami úgy 1975 óta tart, és ami az egalitárius ígéretével tudta engedelmességre manipulálni a tömeget. A kérdés az, hogy meddig bírja. A bevándorlás ügye is az egalitárius eszmény ellen hat.
Nekem úgy tűnik, mintha fordulna a szét, és egyre hierarchikusabb viszonyok jönnek létre, és az egalitárius ígéretet mintha egyre kevésbé venné komolyan a kormányzó elit/oligarchia.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.19. 19:48:15

@Grift: & @bz249: & @Tündér_Lala: & @Gasper:

Itt tartunk most:

"Ha a kultúrának egyáltalán van definíciója, csak az lehet, hogy egy népnek van-e mértéke nemcsak arra, hogy mi az erkölcsi jó és rossz, hogy mi az egészséges és beteg, hanem arra is, hogy mi az, ami a közös életet tisztítja vagy beszennyezi. És ami a kultúrnépek életét jellemzi, hogy a beszennyezés ellen tudatosan védekezni képesek. Hogy Kínában és Indiában az egzisztenciális érzékenység erre meg volt, az köztudomású, de az is, hogy a görögök és a rómaiak irodalma is tele volt figyelmeztetéssel, hogy az embert a közvetlen veszély nem a bűnök, hanem az egzisztenciális korrupció felől fenyegeti. A franciáknál a moralisták, az angoloknál a szatirikusok tartózkodtak azon az őrhelyen, ahonnan az élet tisztaságára felügyelhettek és mindenkit már elég korán megtanítottak arra, hogy a korrupt ember ellen miképpen védekezzenek. A kultúrálatlanságot pedig éppen minden népnél és korban az jellemezte, hogy az ember védtelen volt — nem a bűnök ellen, amelyekről a büntetőtörvénykönyv paragrafus-szerűen intézkedett —, hanem a korrupt ember hitványsága ellen, és nem volt mértéke a gorombaságra és a tapintatlanságra, az indiszkrécióra és a tolakodásra és a pimaszságra és az álnokságra és azokra az árnyalatokban nehezen meghatározható aljasságokra, amelyek az emberi életet a bűnöknél sokkalta mélyebbről veszélyeztetik. Kultúra hiánya elsősorban annyit jelent, hogy az ember a huncuttal és a cudarokkal szemben védelem nélkül van. A közösséget nem tanították meg arra, hogy elszigetelje őket. Az emberek félnek tőlük és engednek nekik, és meghunyászkodnak és félrehúzódnak, csaknem csodálják őket. Morális bűncselekmény itt sincs több, mint más népeknél. De az élet színvonala elrettentő. Mert a bűn az erkölcsi rend olyan brutális megsértése, amely ellen minden nép védekezni tud. Az életet beszennyező egzisztenciális korrupció ellen a kultúrálatlan nép tehetetlen. A kis zsiványoknak és szélhámosoknak, az alattomos furakodóknak és a nagyszájú hencegőknek, a fondorlatos handléknak és a nyegle becsteleneknek reménytelenül ki van szolgáltatva."

hamvasbela.org/szavak/direktmoral.html

Nem én tehetek arról, hogy ma egyetlen koherens kultúra létezik és ez a katolikusok kultúrája. És itt nem (vagy korántsem csak) vallási, felekezeti kérdésekről van szó, hanem arról a intellektuális munícióról, amit az Egyház az elmúlt kétezer évben begyűjtött. A modernitás megbukott, nincs "modern" társadalomtudomány, politikaifilozófia, illetve még rosszabb, mintha nem volna: elvesztette önbizalmát és jobbhíján önmaga groteszk újraértelmezésével kísérletezik.

Olvassátok az Egyház társadalmi tanítását (a kultúrával, a gazdasággal, a szociális kérdéssel, az ökológiai válsággal kapcsolatos egyházi megnyilvánulásokat) és látni fogjátok, hogy miről beszélek.

Nem inkvizícióról, erőszakos térítésről, meg tudjaa****** miről van itt szó, hanem arról, hogy működőképes alapra helyezzük a közösségi (társadalmi) létezésünket.

ü
bbjnick

ui.:

"mindjárt jön a rondacsaj a stemplivel"

Önfegyelmet kellett gyakorolnom, hogy ne válaszoljak:-D

tölgy1 2010.05.19. 19:56:22

@bbjnick: "ma egyetlen koherens kultúra létezik és ez a katolikusok kultúrája." - sajnos ez önmagában még kevés.Ugyanis a barbárok már régóta a kapukon belül vannak.

Tündér_Lala 2010.05.19. 20:09:48

@bbjnick: Így rendben, erre van szűkség.

Egy kiragadott, de jellemző példa :

Áll 40 ember sorba a repülőtéren. Egy frissen érkezett szó nélkül beáll a második ember mögé és felveti a fejét. Szólnak neki, hogy álljon a sor végére. Nem vesz tudomást róla. Elküldik melegebb éghajlatra, nem vesz tudomást róla. Megütni senki nem akarja. Végül pedig a 38 ember elött becsekkol.

Az arcátlanságnak vannak olyan szintjei, amelyre nem vagyunk felkészülve.
1. Kell intézményes lehetőség, az ilyen és ehhez hasonló magatartásformák retorziójára. (Rendészet)
2. Személyiségi jogok ide vagy oda az ilyen és ehhez hasonlókat nyivánosan pellengérre kell állítani.

Alfőmérnök 2010.05.19. 20:19:39

@bbjnick: "Nem inkvizícióról, erőszakos térítésről, meg tudjaa****** miről van itt szó..."

Valami ötlet, terv?

"...arról, hogy működőképes alapra helyezzük a közösségi (társadalmi) létezésünket."

Ez jó lenne. Ennek egyik módja, amit Te szeretnél. A másik nem tudom mi, azt még ki kell találni (nem kizárt, sőt valószínű, hogy a katolicizmus is hozzá tud tenni valamit).
Kereszténység sem volt mindig, azt is kitalálták valakik (nem arra célzok, hogy mese az egész, hanem hogy a dogmatikáját mégis emberek alkották meg).

Bell & Sebastian 2010.05.19. 20:27:09

@bbjnick:

"... Hogyan ismeri fel az ember az elvet? Ruhájáról. Az elv, kérem, fekete ruhában jár, papi talárban, méltóságteljesen mozog, kenetteljes hangja van, és mindig hirdet. Itt van például ez az elv, amelynek neve: "A munkás emberiség tartja fenn a világot." Tegyen a fejére gyermekláncfű koszorút, a nyakába akasszon csengőt, kezébe tegyen játékbabát, húzogassa meg a talár gombjait, és kiáltson rá: Kukucs! Te vagy a munkás emberiség? Meg fogja látni, hogy az elv a méregtől el fog vörösödni. Tiltakozom az ellen, szól majd, hogy ilyen komoly urat kigúnyoljanak. Mire, kérem, nyugodtan fogjon krétát, a fekete talár hátára pedig szép olvasható betűkkel írja fel: Ez a szamár eladó! Az elv dühös lesz és ordítani fog. Ne ijedjen meg tőle. Tegyen ajánlatot neki, hogy játsszanak egy kicsit piros pecsenyét.

De hiszen ez nihilizmus! Nem, kérem, fogja mondani Thoreau, a nihilizmus is elv."

Innen:
room101.freeblog.hu/files/hamvas/blk20.htm

Úgy tűnik, nagyon elegánsan megválaszolta (HB) a kérdést. Ha megengedi, nem fejtegetném bővebben.

:)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.19. 20:36:03

@Tündér_Lala:
kérem, ezek a pofátlanság dolgok egy konzervatív társadalomban nem működnek. svájcban egy négyéves gyerek szól a rendőrnek, ha tilosban parkoló autót lát, vagy bárki kihívja a rendőrt szívfájdalom nélkül, ha a szomszéd vasárnap porszívózik. és senki nem tekinti geci besúgónak, csak normális embernek aki él az általa fizetett rendőrség szolgáltatásával és ráadásul még nem is keveredik szóváltásba a szomszéddal. a magyar ilyen helyzetekben lapít. persze sokra nem mehet az ember egyedül. a múltkor rászóltam egy vén faszra az uszodában, hogy ne má a zuhanyzóban vágja a sarkáról a gombás bőrt. még pofázott. hívtam az aligazgatót, kitiltották. így kell mennie a dolgoknak.

Tündér_Lala 2010.05.19. 20:47:00

@Grift: A dolog Kanadában esett meg, az illető néger volt.
Svácot akarok.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.05.19. 20:53:01

@bbjnick: (..)Nem én tehetek arról, hogy ma egyetlen koherens kultúra létezik és ez a katolikusok kultúrája. És itt nem (vagy korántsem csak) vallási, felekezeti kérdésekről van szó, hanem arról a intellektuális munícióról, amit az Egyház az elmúlt kétezer évben begyűjtött. (..)
No, akkor ideje, hogy elkezdődjön a muníció felhasználása :-)
(..)Olvassátok az Egyház társadalmi tanítását (a kultúrával, a gazdasággal, a szociális kérdéssel, az ökológiai válsággal kapcsolatos egyházi megnyilvánulásokat) és látni fogjátok, hogy miről beszélek.(..)
Kérlek, adj hivatkozást ezekre, én is szeretnék tájékozódni.
Üdv. Misi

Bell & Sebastian 2010.05.19. 20:57:06

@Grift:
Legalább egyszer kibaszott egy valódi repedtsarkú empiriokriticistával.

Begombázott szoci lehetett csak, tuti!
Wiener Györgyre tippelnék. Eltaláltam?

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.05.19. 21:03:51

@Bell & Sebastian: Ej, ki tudja azt ma már :-)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.19. 21:05:07

@Bell & Sebastian:
basszameg, pont olyan faszi volt mint wiener! lol

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.05.19. 21:42:27

@Grift: ez a hazai fasisztaveszély :D
becsülöm magát, mer odabasz.
maga nem toleráns.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.05.19. 21:43:15

aligazgató! LOL
maga a monarchiából maradt itt!

tölgy1 2010.05.20. 07:35:10

@Grift: a kitiltásnak a forgalomnövekedés miatt leginkább az uszoda tulajdonosa örülhetett, aki pedig Wiener fia 3-4 cégecske közbeiktatásával.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.20. 07:36:46

@vero:
ha mi magunk nem lépünk fel mindenhol és mindig az alemberség ellen, akkor nehéz lesz az életünk.
ha a személyzet helytelenkedik mondjuk a boltban, nyugodtan szemtelen cselédezzük le. döbbenet és torkonakadás. jó látvány és ebből tanulnak. :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.05.20. 12:03:32

@bbjnick: természetesen a diagnózissal (Hamvas) teljes mértékben egyetértek.
Ezen kívül tiszteletben tartom azon meggyőződésedet is, hogy számodra egyetlen koherens kultúra létezik, melynek intellektuális muníciói ugyan messze nem kétezer évesek, mindenesetre valóban fontos szerepet vihetnek az erkölcsi megújulásban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.05.20. 12:05:46

@Gasper: helyesbítek: melynek intellektuális muníciói _mai formájukban_ ugyan messze nem kétezer évesek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.20. 13:55:27

@Mihint:

No, ha időm és erőm is lesz hozzá, megpróbálok majd a magyarido.blog.hu-ra valami tájékoztató jellegű linkgyűjteményt felpakolni:-) (Addig is ajánlom a blog olvasgatását:-D)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.20. 14:14:33

@Tündér_Lala: & @Grift:

Én is ilyen "kekecember" vagyok (ráadásul a feleségem is: a legszebb, mikor együtt méltatlankodunk:-D) Mondjuk senkit nem cselédeznék le, de a helytelenkedést nem nagyon bírom megállni szó nélkül:-D Sok érdekes tapasztalatot gyűjt be az ember, ha a tisztességért, a jogokért és a méltóságért szót mer emelni:-) Amennyire meg tudom ítélni, mintha javulna a helyzet: igaz, hogyha b*nkóba szaladsz, a b*nkók manapság mintha agresszívabbak volnának, mint régebben, de korrekt reakciókkal is gyakrabban lehet találkozni.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.20. 14:24:37

@tölgy1:

1) Ha csak odáig eljutnánk, hogy azok, akik katolikus kereszténynek vallják/vélik magukat törekednének "hitelvhűen" gondolkozni és cselekedni, már akkor látványosan megváltozna a társadalom képe, megváltoznának a viszonyai. De manapság a katolikusok tudatában is erős zavar van: nagyon sokan azt hiszik a konform konform:-/

2) Vízióm van:-D Mi és pl. a lengyelek lehetünk még a hanyatló Európa erős szellemi bástyája.:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.20. 14:29:21

@Gasper:

Jutnánk el csak odáig, hogy a társadalmi-kulturális-politikai diskurzus részévé válhatnának ezek az "értékek":-) Ha csak úgy is, ahogyan @Mihint idézi Molnár Tamástól:

magyarido.blog.hu/2010/05/16/de_vajon_erno_e_az_orban_a_vagy_a_kotcse_a_forradalom_a_nemzeti_egyuttmukodes_rendszere_es_a_burkina/fullcommentlist/1#c9888990

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.20. 14:30:51

@bbjnick:

ezek az "értékek"=ezek az "értékek" és "muníciók"

Bell & Sebastian 2010.05.20. 23:43:15

@bbjnick:
A víziójáról csak annyit, hogy kollektív lehetett. Erőltesse meg az emlékezetét, nem tartózkodott mostanában egy dunyha alatt Orbán Viktorral?

:)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.21. 08:10:51

@bbjnick:
a cselédről. ezeknek az embereknek az alpári szemtelenségét a hibás éntudatuk, önértékelési zavaraik adják. segítünk nekik, ha helyesen beillesztjük őket a társadalmi hierarchiába. boldogabbak, ha felismerik, hogy isten előtti egyenlőségükön túl, amúgy nem egyenlőek. és ha ezt elfogadják, megszűnnek a feszültségeik. ha cselédek, hát cselédek.
adott esetben, ha van rá időnk, azt sem árt tudatosítani bennük, hogy azért állnak a társadalmi ranglétra legalján, mert ennyit érnek. többnyire. a cselédek gyakran hiszik, hogy valamiféle fátum áldozatai, közben meg tökre olyanok mint az értékesebb ember, hiszen még a mobiljuk is egyforma nokia. :)

tölgy1 2010.05.21. 08:23:48

@Grift: az utolsó pontban téved. Értékesebb embernek semmilyen mobilja se nincs.
Nem ám rátelefonálunk bármikor és bárhol.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.21. 08:28:05

@tölgy1:
ebben a cseléd téved. az ő "gondolatait" közvetítettem. :)

tölgy1 2010.05.21. 08:40:12

@Grift: "az ő "gondolatait" közvetítettem" - addig éli bele magát a lelkiéletükbe, amíg a végén elkezd itt tegeződni.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.05.21. 11:59:01

@tölgy1: Esetleg van, de kikapcsolja, otthonhagyja stb.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.05.21. 18:22:22

@Grift: ha már alember és magasabb rendű gondolat, akkor jobban tenné, ha nem ordibálna velük. kövesse inkább amit a brahmin művel: szépen beszélje meg velük, mint Joshi Bharat! :D

Bell & Sebastian 2010.05.21. 23:42:22

Egy úr nem siet, nem fizet és semmin sem csodálkozik!
(ez mondjuk Demszkyre is ráillik, pedig ajjaj...)

A kézi telefonnal önként drótoztuk be magunkat Nagy Tesóhoz, és még fizetünk is azért, hogy akkor figyelhessen meg bennünket, amikor csak akar! Amerikai a cucc.

Ekkora egy marhákat!

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.05.22. 02:07:02

@Grift: nyilván, nem mutogatná magát ezekkel.
józsi bátyám! :D www.youtube.com/watch?v=aq627ZjmyXg
süti beállítások módosítása