Egyházüldözés és behódolás a kommunista diktatúrában
2010. május 10. írta: dobray

Egyházüldözés és behódolás a kommunista diktatúrában

  Ebben a témában rendezett konferenciát a katolikus, az evangélikus és a református egyház a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán május 6-án és 7-én.

  Szabó Csaba, a Magyar Országos Levéltár (MOL) főigazgató-helyettese a konferencián rámutatott, hogy túlságosan nagy hangsúly van az ügynökökön, akik többnyire maguk is áldozatok voltak, és történetírásunkban több figyelmet kellene fordítani a tartótisztekre és a jelentések olvasóira. Egy bekezdést ellopok a Magyar Kurír beszámolójából:

  Mezey András könyvtáros (SZTE) az egyházkorlátozás nem-állambiztonsági színtereiről és eszközeiről tartott előadást Csongrád megyére koncentrálva. Mint mondta, a szülőkkel megpróbálták elhitetni, hogy nem jó a kettős nevelés, tehát hogy otthon vallásosan nevelik, az iskolában meg szocialista módon a gyermeket, mert skizofrén lehet belőle, igazodjanak inkább az iskolához. A gyerek hittanra való beíratásáról „lépcsőzetes módszerrel” próbálták lebeszélni a szülőket: először a tanár, majd az igazgató, végül a tanács egy tagja igyekezett meggyőzni a keményfejűeket. A hittanár a hittanórán túl nem tartózkodhatott az iskolában. Volt, hogy a hittanár civilben pingpongozott más tanárokkal az iskolában, és amikor „rajtaütöttek”, kitessékelték az épületből, majd jelentették az esetet. Az 1964-es vatikáni megállapodás után viszont sokan úgy gondolták mind a hívek, mind a pártfunkcionáriusok közül, hogy ezek szerint lehet hagyni működni az egyházakat, hiszen felső szinten is kibékülés történt. A pártvezetőség azonban ezt „jobboldali opportunizmusnak” minősítette. A II. Vatikáni Zsinatot is úgy értékelték, mint amiben pozitív, hogy ezentúl kevésbé lesz tekintélyelvű az egyház, de a „közösségi egyház” koncepciójában viszont már potenciális veszélyt láttak, hiszen az vonzó volt, és könnyítette az evangelizácóit.

  Mezey emellett arról is szólt, hogy miután rájöttek a funkcik, hogy ha a szülők nem keresztelik meg és viszik templomba a gyereket, akkor ezt meg fogják tenni a fránya nagymamák, Nagymama-kongresszusokat szerveztek, ahol megpróbálták progresszívebb álláspontra bírni a fejkendős öreg néniket.

  Fejérdy András (MTA Történettudományi Intézet) a Pápai Magyar Intézet körüli állambiztonsági játszmákról beszélt. Az 1927-ben alapított római intézmény az emigráció kezében volt, és Földes György követségi tanácsos 1963-as javaslatára szerezte vissza magyar kézbe a kommunista hatalom. El akarták ugyanis érni, hogy ne az emigráció tájékoztassa a hazai egyház helyzetéről a Vatikánt, hanem a magyar állam jóváhagyásával kiküldött ösztöndíjasok. Az emigrációt nem sikerült kikapcsolni, a diktatúra nagy bánatára, mivel 1965-ben felépítették maguknak a Szent István Házat. De a befolyásukat sikerült gyengíteni. Kádárék másik megfontolása az volt, hogy a tapasztalat szerint mindig jóval nagyobb esélye volt a püspöki rang elérésére annak, aki Rómában (vagy Innsbruckban) tanult. A kiküldött ösztöndíjasokat tehát későbbi egyházi vezetőknek szánták. Na, és itt jön az érdekes adat. 1965 és 1975 között a kiküldöttek 43 százaléka volt hálózati személy, azaz ennyien jelentettek. Mekkora félelem és bizalmatlanság uralkodhatott ott?

  Bánkuty Gábor tanársegéd (PTE-BTK) a szerzetesrendeken kipróbált államvédelmi módszerváltásról értekezett. Mint mondta, 1953-54-ben az addigi börtöncentrikus, adminisztratív megoldásokat elkezdték felváltani az operatív intézkedésekkel. A rendek elkeseredtek, amikor látták, hogy Nagy Imre hatalomra kerülésével sem sokminden változott, és rá kellett döbbenniük, hogy az illegalitásba vonulás nem működik hosszú távon, márpedig a diktatúra sajnos nem néhány év lesz, mint azt először gondolták. Így belementek abba a modus vivendibe, hogy az állambiztonság elismeri a létüket, ők pedig elismerik az állambiztonság illetékességét. Azaz a rendek úgy viselkedtek '53 után, mint a magyar társadalom 1956 után. 1956-tal többminden megváltozott. A politikai rendőrség eddig a párt ökle volt, ezután a szeme és füle. A rendek levonták a visszarendeződésből a következtetést: jobb, ha hibernálják magukat. Az állambiztonság pedig a korábban rajtuk kipróbált módszert kezdte el alkalmazni a felsőpapság ellen.

  Ezzel kapcsolatban Szabó Csaba még megemlítette, hogy a „békemozgalmi hisztéria” keretében létrehívott békepapi mozgalommal az alsópapságot szerették volna elszakítani a felsőklérustól, de a hatvanas évektől megfordult a trend, és inkább a felsőpapságot igyekeztek megnyerni a hatalomnak, az alsópapság ellenében. Az előadó szerint ehhez hozzájárult a Vatikán akkori keleti politikája is.

  Nemhiába uralkodott el az a mentalitás így, hogy ha a Vatikán egyezkedik a kommunistákkal, VI. Pál pápa pedig fogadja Kádárt (1977), akkor miért ne köthetné a maga kis kompromisszumait egy vidéki káplán meg egy plébános. (Az ötvenes években egy esperes úgy fogalmazta meg ezt, amikor belépett a békepapi mozgalomba, hogy „ha Czapik Gyula érsek nem született mártírnak, akkor én sem”, említette meg előadásában Bögre Zsuzsanna).

  Tegyük hozzá: a vatikáni Ostpolitik és Casaroli engedékenysége azt volt hivatott szolgálni, hogy fennmaradjon a hierarchia, és ne maradjon a nyáj pásztor nélkül, de ennek nagy ára volt. Az egyház nem tört meg, de meghajlott. Ráadásul, ahogy az egyik előadó mondta, a diplomácia egyháza (aminek az Antall József által utált Casaroli volt a szimbóluma) nem akart tudomást venni a mélyben működő vértanúk egyházáról. Jó lenne egyszer utánanézni, II. János Pál miért miért nem állította félre a nyilván jóakaratú, ámde igencsak naiv olasz főpapot, és tette meg államtitkárnak, valamint bíborosnak.

  És ha már Casaroli, említsünk meg róla egy anekdotát. A konferencia résztvevőit és hallgatóit délután a Polgári Magyarország Alapítvány elnöke, Balog Zoltán fideszes országgyűlési képviselő várta az alapítvány Lendvay utcai székházában, ami ugye korábban a Fidesz székháza volt, 1990 előtt pedig az Állami Egyházügyi Hivatal lakott benne (Miklós Imre irodájában jelenleg Balog dolgozik). Mint azt a képviselő elmesélte, egyszer, amikor szupertitkos tárgyalásra érkezett Casaroli bíboros, és az állambiztonság egyik épületében szállásolták el Ferihegy közelében, be kellett őt hozni az ÁEH-hez. Be is ültették egy fekete autóba. Azonban a fuvar közben egy szemfüles trabantos kiszúrta az itthon akkor szokatlan bíborosi kalapot a kocsiban, és rátapadt az állambiztonság kocsijára. Nem is sikerült levakarni az ÁEH-ig. Ott azonban, miután Casaroli bement az épületbe, elvették tőle kalapját, kiküldtek valakit, akit beültettek a fekete kocsiba. A húzás bejött, a trabantost körbefurikáztatták Budapesten. A tárgyalás végeztével csak azt kellett megvárni, hogy a fekete autó visszaérjen a Lendvay utcába, hogy a bíboros visszakapja a kalapját.

  A konferencia anyagát kötetben is ki fogják adni. Reméljük, a fehér hollók csoportjának egyháztörténészei (akik a korszakot kutatják) tovább dolgoznak. Ha ugyanis az egyház nem maga dolgozza fel története eme, khm, ellentmondásos fejezetét, akkor majd feldolgozza más, és abban nem lesz köszönet. Persze a munka folyik: Pál József Békepapok című kötetét még 1995-ben adta ki az Egyházfórum, Tomka Ferenc atya könyvét (Halálra szántak, mégis élünk! - Egyházüldözés 1945-1990 és az ügynökkérdés) pedig 2005-ben a Szent István Társulat, és Mészáros István vagy Adriányi Gábor is több, a kor magyar egyháztörténetével és az Ostpolitikkal kapcsolatos művet tett le az asztalra.

  Azonban sokszor nagy az ellenszél. Márpedig sokkal hitelesebb volna, ha az egyházi vezetés teljes mellszélességgel kiállna az ilyen kutatások mellett, nem pedig csupán megtűrné őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr681983621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Téglagyári Megálló 2010.05.10. 10:00:27

Köszönjük, Dobray kolléga, fontos téma.

Bloodscalp 2010.05.10. 12:54:00

nekem erröl az jut eszembe mindig, az ügynökök által simán el lehet jutni a kapcsolatartóhoz...ja de hát kik is voltak ügynökök?:)

Ha ugyanis az egyház nem maga dolgozza fel története eme, khm, ellentmondásos fejezetét, akkor majd feldolgozza más, és abban nem lesz köszönet.-ez tényleg jó mondat:) jobb ha a történelmünket mi írjuk meg:)

yenoee 2010.05.10. 13:38:22

Az egyházaknak igen fontos szembenéznie saját múltjával.
Csak nagyon nehéz.
Egyrészt belső ügyük, amelynek megítélése és elbírálása nem tartozik a világra és a hívekre sem. Az egyházon belül nincs demokrácia, aki ilyet kér számon tőlük, az most kapcsolt ide a cseh2-ről.
Másrészt azonban a hitelükre is megy a dolog. Felelősek saját hitelességükért azon eszmének érdekében, amelyet szolgálnak.
Minden cselekedetük, amely az eszmével ellenkezik, identitásukat kérdőjelezi meg.
Azt kellene talán megértenie azoknak az egyházi méltóságoknak, akik a múlt sötét eseményeinek feltárását akadályozzák, hogy ezzel rengeteget ártanak. Elmarad a szembenézés, a megtisztulás és a megújulás lehetősége. Elfogy a nyáj. Elfogynak a pásztorok. Nemcsak a névtelen, de a neves mártírokra sem fog emlékezni senki. És akkor ugyanez még egyszer meg fog ismétlődni.
Nyilván elég régi a cég, túlélt egy-két válságot, valahogy majdcsak lesz mindig. De ha a legvégén, a banketten kihív a Főnök - és az alapszabályban is benne van, hogy így lesz -, akkor azért csak nem kéne beégni előtte, ugye?

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.05.10. 14:49:07

Förtelmes idők voltak azok, undorító emberekkel. Szomorú.

Bell & Sebastian 2010.05.10. 17:04:38

A Bulányi-Ratzinger meccs kimaradt. Pedig az volt az igazán veszélyes támadás abban a helyzetben, ráadásnak piarista-szélről!

gonosztojás (törölt) 2010.05.10. 18:00:12

A büdös komcsijai..
Rákényszerítették szegény papokat a ministránsbuzulásra is..

fűzfavirág 2010.05.10. 18:01:43

@gonosztojás: milyen ciki, hogy egyetlen ilyen esetet sem sikerült még itthon találni, pedig kéne, mint a falat kenyér, mi?

fűzfavirág 2010.05.10. 18:08:18

Én, mivel elég öreg vagyok,sokmindent láttam, és jóban is vagyok néhány atyával a sarki templomból. Úgy persze könnyű, hogy a család 60 éve oda jár.
Nem olyan egyszerű a besúgók leleplezése. A modus vivendihez tartozott az is, hogy amikor megkörnyékeztek egy-egy atyát, hogy ugyan daloljon már, ő ezt elmondta az egész háznak, és a ház arra kérte, legyen szíves dalolni. Így részben tudták, ki dall, részben tudták, hogy mit dall. Az ilyen embert utólag meghurcolni, besúgónak bélyegezni ciki. Ő vállalta a dalolást, hogy a többiek dolgozhassanak -- és igyekezett csupa olyasmit írni, ami nem veszélyeztetett senkit, de elég részletes volt a tartótisztek ízlésének. Az irományok elkészítése meg néha közmunka volt.
Szóval az egyházi besúgók megítélése nem igazán egyszerű. A tartótisztek megítélése, na az egyszerű lenne, de nekik jogaik vannak... személyiségi jogaik... az általuk megnyomorítottaknak meg nincsenek, ma sem.

eremita 2010.05.10. 18:12:10

@fűzfavirág: "....milyen ciki, hogy egyetlen ilyen esetet sem sikerült még itthon találni, pedig kéne, mint a falat kenyér, mi? "

Amiről nem tudunk az nincs is? Irigylésre méltóan naiv vagy. A komplett püspöki kar besúgó volt, erről sem nyilatkoznak, tehát ez sem igaz?
Az ilyen viselkedés - amit te is tanusítasz - taszít tömegeket az egyháztól.

fűzfavirág 2010.05.10. 18:19:31

@eremita: mért, találtak már? Ha igen, én fogom először elítélni. Ha nem, akkor ugyan miért taszítanék el bárkit az egyháztól?

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.10. 18:41:51

@Téglagyári Megálló: "Köszönjük, Dobray kolléga, fontos téma."

Tényleg fontos?
20 évvel a rendszerváltás után?

Ha nem akarnának aktuálpolitikai célokat szolgálni vele, akkor maximum érdekes lenne.
Azok számára akiket e téma érdekel.

Az egyház és az állam kapcsolata mindig fontos.

De inkább a mostani korral kéne foglalkozni.

Bloodscalp 2010.05.10. 18:49:29

@fűzfavirág: várj segítek:)

nem te...ez a hozzáállás/viselkedés...tudom, nehéz a magyar nyelv:) én is sokat tévesztek billenytüzeten:)
én is nehezen hiszen, hogy tele a világ pedofil papokkal-elnézést..sok országban akad...és ismerve a tényt hogy szinte minden héten van hír:apa megalázta a lányát/nevelt lányát stb stb
-a magyar társadalmat ismerve, itthon nincsennek ilyen ügyek-ezt gondolni tényleg több mint naívság

fűzfavirág 2010.05.10. 21:55:45

@Bloodscalp: segítek: abból élek, hogy képes vagyok egész bonyolult szövegeket értelmezni. Én csak annyit mondtam, hogy még-egy-ügy-se-bukott-ki. Pedig sokan alig várják. Ebben mi a hozzáállás/viselkedés? Ez szerintem maximum ténymegállapítás. Ez pedig nehezen tántoríthat el bárkit bármitől. Legfeljebb, ha úgyis tántorogni akar.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.10. 23:32:19

@Bell & Sebastian: arról nem esett szó a konfon.
@fűzfavirág: persze, ez bőven benne van, Tomka Ferenc is megírta, ezért kéne elsősorban a tartótisztekre koncentrálni, meg az Ostpolitikra. De nem csak az egyházi besúgók voltak így.
@eremita: hogy a komplett püspöki kar besúgó volt, az marhaság. Én pedig ismerem madjnem az összes egyházi iskolát, magam is abba jártam, és nem találkoztam gyakorló pedofil pappal. Csókoltatlak.
@Spirál: igen, fontos, a hitelesség miatt. A történészeket meg ne akard komplette kidobni az ablakon. 20 év meg semmi, igenis fontos a múltfeltárás.

negeev 2010.05.11. 08:40:59

@Spirál: Te valami annyira demagóg egy alak vagy, hogy valami iszonyat.

tölgy1 2010.05.11. 09:05:39

@gonosztojás: ok, sorolja a magyar eseteket.
HA ilyet nem tud, bocsánatot fog kérni?

Téglagyári Megálló 2010.05.11. 09:33:09

@Spirál:

Az mindig érdekes, hogy ki mikor nem akar a múlttal foglalkozni.

Téglagyári Megálló 2010.05.11. 10:11:21

Nem mellesleg a kevés komment a szerzőt igazolja, sok ember nem gondolkozik el azon, hogy miért nem vallásos, csak azt gondolja, hogy ez így van jól, pedig ideje lenne szembenézni azzal, hogy a szüleit, nagyszüleit hogyan tántorították el a vallásosságtól.

Bloodscalp 2010.05.11. 13:13:10

@fűzfavirág: ok, ha vki nem akar megérteni vmit nem is fogja...

szerintem senki nem várja hogy ilyen kiderüljön-azokon kívül akik részt vettek benne...a szembenézés nehéz
(lásd külföldi példa)

én nem nagyon veszem be azt a dolgot hogy áldozatok voltak a papok, és önként elmondták a környezetüknek a megkeresését...ilyen alapon mindenki az volt, és csakis kizárólag az ilyen kapcsolattartók a hibáztathatók, másrészröl ilynekor szoktak kikerülni listák, adatok a netre...mindenféle médiákhoz:) de itt egy 4/6-os kormány...semmi perc alatt megtudná oldani a dolgot-ha akarná

Téglagyári Megálló 2010.05.11. 14:13:35

@Spirál:

Ezt magadnak kellene megválaszolni. Miért nem érdekel a múlt?

tölgy1 2010.05.11. 14:35:13

@Spirál: amiért Éva evett a gyümiből.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.11. 15:40:35

@Téglagyári Megálló: Már bocsánat, de ezt te írtad:

"Az mindig érdekes, hogy ki mikor nem akar a múlttal foglalkozni."

Tehát nyilván van valami elképzelésed róla, ha már nekem estél miatta... (És beírtad a kommentet.)

Ezek után ezt írni:

"Ezt magadnak kellene megválaszolni. Miért nem érdekel a múlt?"

Ez valamennyire a pilátusi kézmosáshoz hasonlít részedről. :)

De egyébként barátságosan is rá lehet(ne) kérdezni nálam, hogy miért nem érdekel a múlt, én meg szívesen felelek erre. :)

A megbocsájtásban és a szeretetben hiszek!

Mégis ki vagyok én, hogy politikusokat elítéljek, akik felléptek Isten és egyháza ellen?!
Mégis ki vagyok én, hogy elítéljek papokat akik együttműködtek a kommunistákkal?!

SEMMI KÖZÖM EGYIKHEZ SEM! (Szerintem másoknak sincs egyébként.)

Nem a rosszat keresem az emberekben, egyházban, politikusokban, hanem a jót!
Legalábbis erre törekszem. :)
(Bevallom, nem mindig sikerül. De ez ügyben talán igen.)

elfelejtette 2010.05.11. 15:49:49

@Spirál: Mert szellemileg leepult vagy, azert.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.05.11. 19:09:06

Ferencziek terén Szt. István kiadós könyvhét van. Láttam pár kötetet a témában.

Rudi_ 2010.05.12. 23:27:46

Rudi:
A kommunisták célja az egyházak elsorvasztása volt, MINDEN ESZKÖZZEL.
Olvassátok el: Dr. Szántó Konrád :
A meggyilkolt katolikus papok kálváriája. c. könyvét. Mécses kiadó 1991.
süti beállítások módosítása