Kőbánya: az igazolással szavazók paradicsoma
2010. április 25. írta: TuRuL_2k2

Kőbánya: az igazolással szavazók paradicsoma

  Amilyen értetlenül álltunk az igazolással szavazók körüli április 11-ei általános szerencsétlenkedés előtt (amikor délutánra a nagytekintetű OVB-n kívül a legtöbbek számára már egyértelmű volt, hogy gond lesz az esti zárással), annyira örültünk annak, hogy volt olyan szavazókör, ahol sikerült megoldani a kívülről nézve se nem túl váratlan, se nem túl komplex problémát.

  Budapest X. kerületében, Kőbányán a Maglódi úton található 74. számú szavazókört jelölték ki az igazolással szavazók részére. Több mint ezer igazolással szavazó jelezte, hogy a X. kerületben szeretne szavazni (végül 701-en adták le voksukat), így már reggel 8-ra rendes sor alakult ki a szavazókörnél. Itt azonban a szavazatszámláló bizottság tagjai ezt nem csendes beletörődéssel szemlélték, hanem igyekeztek megoldást találni a problémára: mivel az igazán időigényes az volt, hogy az igazolással szavazók közül azoknak, akik előzetesen nem vetették magukat fel a névjegyzékbe (tehát majdnem mindenkinek) kézzel kellett rögzíteni az adatait a névjegyzékbe vételhez, ezért kétfelé választották a sort. Az egyik sorba azokat állították, akiknek a neve szerepelt a nyomtatott névjegyzékben (vagy azért, mert helyiek, vagy azért, mert igazolással szavazóként előzetesen felvetették magukat a jegyzőnél), a másikba pedig azokat, akiket még fel kellett venni.

  A választópolgárok azonosítása így párhuzamosan két ponton zajlott ugyan, de ezt követően mindenki ugyanott vehette fel a szavazólapját és adhatta le voksát (ehhez az is kellett, hogy ebben a szavazókörben a szavazatszámláló bizottság a több önkormányzati delegáltnak köszönhetően nagyobb létszámú legyen, mint a többiben). A szavazást sikerült is este 7-ig lebonyolítaniuk (hasonló létszámú igazolással szavazó máshol több órás késéseket eredményezett), és ebbe még a kőbányai büntetésvégrehajtási intézmények mozgóurnás szavazásának lebonyolítása is belefért.

  A második fordulóban annyi könnyebbségre számítanak, hogy mindenkinek a neve eleve szerepelni fog nyomtatott formában is, így nem kell vesződni a kézzel rögzítéssel, viszont úgy készülnek, hogy ha ismét hosszabb sor alakulna ki, akkor most is kettébontják a névjegyzéket: az egyik sorba azok állhatnak majd, akiknek vezetékneve A-K betűkkel kezdődik, a másikba pedig az L-Zs betűsök.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr501949390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.04.25. 09:24:58

Hát nem egy ördöglakat, az mondjuk meglepő, hogy pont Kőbányán sikerült ilyen önállóan megoldani. (Talán ott kézzelfoghatóbb tud lenni a népharag és ez motivál.) Az viszont cseppet sem meglepő, hogy amúgy nagyjából sehol nem jutottak el eddig, ahol a probléma fölmerült. Pláne nem csudálatos, hogy ott, ahol igazán meg kellett/lehetett volna oldani ezt a nem túl bonyolult egyenletet, ott inkább megkésett és hosszas gittrágásba fogtak. Ez tényleg ilyen ország, itt ilyen emberek élnek, ekkora kvalitásokkal ennyire telekontraszelektálódva.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.25. 09:47:23

@Dr. Zerge: "az mondjuk meglepő, hogy pont Kőbányán sikerült ilyen önállóan megoldani"

Ezt, mint önérzetes kőbányai, kikérem magamnak :-)

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.04.25. 09:47:33

Off:

Turul, a harmadik bekezdés első mondata valahogy nem az igazi. :S

"A választópolgárok azonosítása így párhuzamosan két ponton zajlott ugyan, de ezt követően mindenki ugyanott vehette fel a szavazólapját és adhatta le voksát (ebben a szavazókörben a szavazatszámláló bizottság ."

On:

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.04.25. 09:50:35

Tudom, hogy a partvonalról könnyű okosnak lenni, de az egész probléma kreatív jogalkalmazással könnyen megoldható. Lehet, hogy a jogszabály "választási névjegyzék"ről beszél, de semmi nem tiltja, hogy ez a névjegyzék két, azonos formai követelményeknek megfelelő A-K és L-ZS névjegyzék legyen.

Taktikai Atompingvin 2010.04.25. 10:57:17

Én Pesterzsébeten vagyok igazolással,egy fél órája pár perc alatt leszavaztam. Sor egy szál se

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.25. 15:27:57

Annyit azért hozzátennék, hogy ugyanakkor édesanyám hiába várta Kőbányán a mozgóurnát. Igaz, ő nem a börtönben lakik, csak a lakótelepen, úgy látszik, ő kevésbé fontos.

Egyébként egy kollégám az ominózus Bocskai úti szavazókörben szavazott igazolással, aki benne volt már a névjegyzékben, annak ott is külön sor volt, tehát nem ez volt a legfontosabb különbség (mondjuk ott ~2000 igazolásos szavazó volt...)
süti beállítások módosítása