Juventokrácia vagy Thürmerék útja, nincs más
2010. április 21. írta: Doktor Kottász

Juventokrácia vagy Thürmerék útja, nincs más


  Élénk figyelemmel kísérjük az MSZP megújulási kísérleteit, amit rendszerint kifejezetten szórakoztatóan adnak elő. Persze érdemes óvatosan rugdalni a döglött/sérült/alvó oroszlánt, mert hát ki tudja: még az is lehet hogy magához tér. Úgyhogy inkább kibicelünk, abból nem lehet baj: a Századvég Alapítványt is foglalkoztatja, hogyan küzd a túlélésért a Túlhatalmat Korlátozó Demokratikus Párt. 


  De nézzük kicsit bővebben, Stumpf István hírlapos interjújából az alábbi idézet:

 „A kutatásaink azt mutatják, hogy a fiatal generáció oldaláról lényegében nincsen utánpótlása a szocialista pártnak. A 18-29 évesek körében az MSZP most csupán öt százalékot tudott elérni. (…) a felmérések azt mutatják, hogy a szocialista párt visszaszorult egy nem túlságosan erős nyugdíjas-érdekvédő szervezetté. A szocialisták háza táján nem véletlenül merül fel újra meg újra, hogy miképpen lehetne megújítani a baloldalt.”

  Azon most ne vitatkozzunk, mennyire védték hatékonyan a szépkorúak érdekeit a szocik, és hogy Kubatov Gábor nyugger terminusa mennyire használ a Fidesznek. Az izgalmas az, hogy mennyire vállalják fel ezt az utat a szocik. A bázis adott: aki megfordult az utóbbi fél évben akár csak egy MSZP-s lakossági fórumon is, az tapasztalhatta, hogy a közönség soraiban sokkal inkább aranyos unokákról és egészségügyi kérdésekről esik szó, mint szemét, ZH-ztató tanárokról.

  A kérdés, hogy meddig lehet építeni erre a bázisra? Kérdéseink valának: Biztonság vagy progresszió? Teljes vércsere, vagy csak vérvizsgálat? Arcfelvarrás, vagy plasztikai műtét? Leváltja-e Kádár-nosztalgiát az össznemzeti internetprogram? Menők lesznek-e szoci körökben a fiatalos LMP zöld értékei a kampány után is? Ha igen: érdekelni fogja vajon a jelenlegi törzsgárdát mindez? És hoz-e majd az új juventokrácia első szavazókat? Ha pedig valóban felvállalják a stumpfi definíciót, és tényleg erre építik fel az új baloldalt, akkor mennyire apasztja ez a szépen megfigyelhető szektásodás az MSZP-t? Mert így idővel Thürmerék Munkáspártja lehet a legnagyobb ellenfél.

  Ferenc Balatonőszödön megmondta: „Reform vagy bukás. Nincs más.” A Zuschlag-per egyik tanúját sokan emlegetik, mint a baloldal lehetséges restaurátorát. Mások azonban a lotyaszájú renegátot látják benne, aki saját performanszaival inkább segít a Jobbiknak, és a Fidesz kétharmadának, csak hogy a Zuschlag-per másik tanúja nagyot koppanjon, és hallgasson el, ha már nekiment a falnak. Miután pedig Attila magához tért a koppanás után, Ferenc bejelenti: nekem hangosabban tapsoltak a Körcsarnokban, mint neked, Attisom, úgyhogy én leszek a frakcióvezető.

  A Pártot azonban valószínűleg nem fogja bántani. Lehetnek szakadár hajlamai, talán sok lelkes chartás is csatlakozna hozzá, de nagyon veszélyes lenne otthagyni a Tisztességes Emberek Értékalapú Közösségét. Tudja ő azt nagyon jól, amit Stumpf egy már-már koestleri ihletettségű mondatban így foglal össze:

„Bár a baloldali mozgalomtörténet arra figyelmeztet, hogy aki elhagyja a pártot, az vesztő pályára kerül.”

  Ha Ferenc mégis megcsinálja, akkor történelmet ír. Vagy kibaszott jó könyveket a modern magyar baloldalról.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr431937394

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Aki nem adja fel... 2010.04.21. 12:34:56

Hát igen. Aki optimista, az optimista, a gödör mélyén se tagadja meg magát. Például az a kedves hozzászóló, aki Mesterházy Attila Facebook oldalán a következő üzenetet hagyta kedvenc miniszterelnök-jelöltjének: Nagyon lapos lett a hangulat!Az élet meg...

Trackback: Angyalföld: ez a harc lesz a végső 2010.04.21. 09:37:27

Az MSZP története az MSZMP hosszúra nyúlt hattyúdala. Az angyalföldi vereség jelentheti a Kádár-rendszer szimbolikus lezárását. (Kép: retronom.hu) A választás második fordulója előtt a legnagyobb figyelem a XIII. kerületre irányul. Itt található ugy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.04.21. 09:16:30

Hasonló a szereposztás az SzDSz (~Kommunista Munkáspárt) és a [Fidesz-]LMP (~Új Baloldal) esetében. A régit meghagyják kabarépártnak. Az újban valósítják meg a régi célokat.

WysiWyg 2010.04.21. 09:23:41

Önmagában nem lenne baj, hogy a fiatalok balosok, anarchisták és lázadók, amíg pl. nem robbantgatnak. Amatőr, műkedvelő filozófus vagyok, a profikat kérem, hogy tegyenek helyre, ha hülyeséget írok. Ha jól emlékszem Marcuse írt egy könyvet a jóléti társadalom ellen (nem olvastam, csak idézet-foszlányok ugranak be). Ha jól gondolom (nem értve egyet vele), a társadalom rétegeződését/kasztozódását támadja. A mai fiatalok nem. Ezek az ellen lázadnak, hogy hogyhogy nem dúsgazdagok 18 éves korukra? Tűrhetetlen!

is 2010.04.21. 09:40:25

"Bár a baloldali mozgalomtörténet arra figyelmeztet, hogy aki elhagyja a pártot, az vesztő pályára kerül.”

Meg a jobboldali is (kivételek mindkét oldalon). Van akinek ez újdonság, meg hirdetni való bölcsesség? És ilyenekkel egy megmondóember, egy think-tank jön elő?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.04.21. 10:29:45

Szerintem Fleto nem akar frakcióvezető lenni. Most még nem.

AnnaKarenina 2010.04.21. 10:34:54

Nagyjából egyetértek azzal, hogy az MSzP a jelenlegi formájában nem igen tud megújulni, hacsak nem kezd el szoc.dem. irányba változni. Persze, ha maradnak a régi arcok és ellehetetlenült politikusok, akkor ez kevéssé lehet sikeres. Az azonban, hogy a baloldalnak, a baloldaliságnak vannak olyan értékei, amik új generációknak is előbb, vagy talán inkább utóbb fontosak lehetnek, számomra nem kétséges. A kizsákmányolás kizsákmányolás marad, a munkanélküliség állandó problémát fog jelenteni, így a társadalmi szolidaritás, az esélytelenek védelme, támogatása ott lehet egy új baloldaliság értékrendjében.
Az MSzP-t felőrölte utódpártisága, és főleg az utolsó 4 év kormányzati bénultsága és káosza, ami aztán a korrupciós ügyekben öltött testet, ezzel objektíve is generálta a társadalmi elutasítottságot.

Joseph Adama (törölt) 2010.04.21. 11:10:47

@is: Most akkor az Mdf-re kell szavazni?:)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.04.21. 16:28:46

Na, ezek már megint előkerültek? Legutóbb is akkor voltak a látóhatárban, mikor listás szavazás volt.

marós 2010.04.22. 08:55:16

Ki az a Thürmer, valami múmiáról van szó?
süti beállítások módosítása