Cigánybárók/baronessek - vigyázat, nem reprezentatív
2010. március 27. írta: szamárfül/pável

Cigánybárók/baronessek - vigyázat, nem reprezentatív

Kitörők - interjú tizenöt cigány értelmiségivel
riporter, előszó: Szále László
Kornétás, 2009

Vajon vakmerő remény-e hinni a magyar cigányság kollektív fölemelkedésében? Erre a kérdésre választ keresve tizenöt cigány értelmiségivel készített interjút a szerző, akik sorsukról, pályájukról beszélnek: a cigány lét nehézségeiről, a kitörés lehetőségéről. „A magyarországi cigányság története a befogadások és kirekesztések története. A kéretlen boldogítások és asszimilációs törekvések története, megtűzdelve az üldözések és magukra hagyások szakaszaival. Egy hajóban evezünk mindannyian, a Magyarország nevű hajóban. Csak a roma gyerekek egy kicsit többet éheznek, fáznak, és sokkal kisebb az esélyük arra, hogy tanulhassanak, érvényesülhessenek. Hol a megoldás kulcsa? (...) Egy biztos: a megoldáshoz csak az iskolán és a munkán át vezet út” - véli Szále László.

Beszél emlékeiről Szakcsi Lakatos Béla zenész; Rostás-Farkas György költő, újságíró; Bada Márta festőművész; Horváth M. Judit fotográfus; Rostás László, az országos cigány referens szolgálat főreferense; Jóni Tibor honvéd ezredes; Rostás Árpád műbútorasztalos, restaurátor; Ignácz József polgármester; Jónás Judit színművész; Kállai Ernő ombudsman; Oláh Kálmán zeneszerző; Daróczi Dávid volt kormányszóvivő, újságíró; Palya Bea énekes és Makula György rendőr őrnagy.
(kello.hu)

„...amikor először mondták a képeimre, hogy 'chagallos', fogalmam sem volt róla, hogy ki az a Chagall.”

Bada Márta

  Hogy annyira hátrányos helyzetű ez a kisebbség hazánkban, amennyire, annak oka nem kis részben saját értelmiségének hiánya. Mert cigány értelmiségről beszélni addig nem lehet, amíg nem mindannyiuk nevében szólnak, egyáltalán: megszólalnak. Ehelyett jutottak nekik szervezetek, amelyek családi vállalkozásban lopják el az (elviekben támogatható) pozitiv diszkriminiációra fordított milliárdokat, egy ombudsman, aki a monoki modell ellen harcol, és persze a művészarisztokrácia - amellyel viszont a pária sorban élő romák nem vállalnak sorsközösséget. A kötetben kissé felülreprezentált zenészcigányok régen is, ma is olyan elit volt, amely terljesen elkülönült, annyit lát a putrijukban élőkből, mint amennyit Gróf Tasziló olvasgatta a szociográfiákat. (Huhh, ezzel most nem zsidózni akartam.) Az igaz, hogy a szülök, hogy a kis Szakcsi Lakatos zongoraóráit kifizethessék, estélnként, műszak után karamelláőt gyártottak kisüzemileg, de a családi tradíciót egy lottóötös sem pótolhatta volna, ha egy nyírségi cigánygyerek kezébe adunk hegedűt...

  Rajtuk kívül aránylag sok elsőgenerációs értelmiségi szerepel, még így sem nevezném reprezentítvnak a merítést. A jéghegy csúcsa ez, lehet rá lobogót tűzni, de ugye tudjuk, hogy a mélyben dől el, megbillen-e monstrum. Természetesen érdekes és tanulságos életpálya mindegyik, a katonáé, a színészé, az íróé, - az újságíró múlttal rendelkező Daróczi Dávidról inkább nem mondok semmit, vele foglalkozzanak majd az ügyészek, bár nagy büntetés neki - a bulvárhírek szerint - Liptai Claudia is -, szóval igazából tényleg nincs semmi komoly probléma a kötettel, de.

  Én névtelen, hétköznapi cigányemberekkel szeretnék interjúkötetet látni, amelyek - várhatóan, sajnos - tele vannak kudarccal, de akik ha csak egy lépcsőfokot is, de mégis feljebb léptek... Olyan riportkötetet akarok, hogy nem mindenki végzi Kossuth-díjasan, és amin megborzongunk, mint Zola vagy Tar Sándor olvasása közben. Nem a pályájuk csúcsára ért karriereket akarok látni, hanem talpra állni próbáló életeket, született veszteseket, akik talán megmozdítanak bennünk valamit, és akik annyira névtelen kis senkik, hogy könnyen felszorozhatjuk tíz- és százezerrel - mert mihez kezdjek én a fantasztikus Palya Bea életrajzával? Ő egy csoda, és Oláh Ibolyából sem teremhet évente egynél több. Népdal vagy slágerek helyett más műfajban kéne példát mutatni, egyáltalán, felmutatni:

„...volt korábban egy úgynevezett cserelakás-építási akció, melyet még a tanács kezdenményezett akkor, amikor felszámolták a cigánytelepet. A szándék nemes volt, de nem egyszerre és nem így kellett volna csinálni. Előbb meg kellett volna tanítani az alapvető higiéniai szabályokra, sok mindenre. Szóval lassabban kellett volna haladni, és igenis válogatni, azokal kezdve, akikakik már bebizonyították, hogy tudnak élni a lehetőséggel, hogy a t9bbiek is lássák, hogy érdemes tanulni, igényesebben élni. Nem így előkészítetlenül, tömegesen, (...)
A polgármester ki is adta utasításba, hogy minden költözésnél velem egyeztetni kell. Egyik ügyintéző ezt nem tette meg, éppen nem voltam itthon, s mikro hazajöttem, tudtam meg, hogy kiket hova kölzöztetett. Mondtam neki,meg vagy őrülve, ezek a lovat ott fogják tartani az ablak alatt. Ezt félig meddig tréfából mondtam, de másnap jött panaszkodni a szomszéd, hogy at új lakók a lovat a szobában tartják. Kimentem, tényleg ott volt. Amikor szóvá tettem, azt kérdezték, mi az, nem véded a fajtátad? Azt feleltem: éppen azt teszem, barátom.”

Rostás László, Kiskunhalas önk.képv.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr801862355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.03.27. 11:38:26

nem is tehet mást, mint harcol az út a munkához ellen.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.03.27. 11:44:15

Palya Bejja nem is cigány. Bagi rokon ismeri a szüleit. Tisztes középosztálybeli család. Csak felvette, de bejött: Esélyegyenlőségi nagykövet, magas kitüntetés, stb. aláírta pl a Magyar Demokratikus Chartát ( vagy valami hasonlót ) is. Mondjuk ettől függetlenül igen nagy tehetség.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.03.27. 11:58:29

pozitiv
karamelláőt
estélnként
reprezentítvnak
megbillen-e monstrum
cserelakás-építási
akikakik
t9bbiek
mikro
kölzöztetett
at

"Egy biztos: a megoldáshoz csak az iskolán és a munkán át vezet út”

. )

bundás kenyér 2010.03.27. 12:06:39

Ahhoz hogy felemelkedjenek a szemléletmódjukat kellene megváltoztatni,motiválttá tenni őket a tanulásban,és a munkában.Először a tanulásban, és aztán a munkában.Mert hiába akar dolgozni, ha írni-olvasni alig tud. Mert jelenleg egyszerűen nem akarnak tanulni,és dolgozni,hiszen 20 éves korára csinál 3 gyereket,és abból megélnek a maguk színvonalán.Ehez persze a segélyezési rendszert is át kellene alakítani,meg munkahelyeket biztosítani.

m.logic 2010.03.27. 12:12:21

Ahhoz, hogy felemelkedjenek az kellene, hogy az LMP-MDF-SZDSZ-MSZP-FIDESZ cigány-ügyi nagykoalíció felismerje, pátyolgatással, pénzosztással, szép szavakkal a cigányság nem fogja levetkőzni életmódját. A PC-nek, ultratoleranciának, bűnpártolásnak, segílyosztásnak vége kell, hogy legyen.

www.hirado.hu/Hirek/2010/03/26/20/A_Jobbikot_nem_hivtak_meg_a_ciganysag_jovojet.aspx

Thulsa Doom (törölt) 2010.03.27. 12:15:30

Kicsit sok már ebből a fajta értelmiségi gittrágásból. A retardált "cigányfelzárkóztatókon" kívül mindenki számára világos, hogy a cigányokat nem lehet felzárkóztatni. Sehol a világon nem sikerült. Ők egy élősködésre specializálódott népség. Mintha a piócákat próbálnánk arra nevelni, hogy vérszívás helyett mától kezdve vízinövények leveleit rágcsálják.

Aki ismeri a valódi cigányokat az tudja miről beszélek ( nem a cikkben említett celeb műcigányokról beszéltem).
Aki meg másként gondolja az zárkóztassa fel őket a SAJÁT pénzéből! Majd meglátjuk, akkor mennyire lesz lelkes az eredmények láttán. De első lépésként azzal is megelégednék, ha saját kölykeiket cigányokkal zsúfolt iskolákba íratnák. Ha már ők nem, legalább a gyerekeik ismerjék meg a valódi "kultúrájukat".

tewton 2010.03.27. 12:19:31

Szfül,
"nagy büntetés neki - a bulvárhírek szerint - Liptai Claudia is"

mire gondol? (lemaradtam valamiről?) :)

"született veszteseket, akik talán megmozdítanak bennünk valamit"
-- az efféle megmozdítás 20 éve megy. ff szociofotók, gyereksimogatás Hétesen, stb.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.27. 12:24:14

kitörés? frászt. szegregáció. akiben van tehetség, úgy is kitörik. a többit felügyelni kell.

egy nik a sok közül 2010.03.27. 12:25:50

"és akik annyira névtelen kis senkik, hogy könnyen felszorozhatjuk tíz- és százezerrel"

mert parasztból hány névtelen kis senki van?

talán bizony a parasztoknak utánadobják a kosútdíjat?

akik ettől még nem mennek el lopni, rabolni, és tudnak maguknak egy pottyantóst ásni, ha nincs angolvécé

AK76 2010.03.27. 13:16:43

@Thulsa Doom:
Így van.
Nem fog ez így tovább menni,BÁRMELYIK politikai "felekezet" kerül hatalomra,olyan problémákkal fog szembesülni,ezen a területen,amihez képest a gazdasági válság,gyerekjáték.
Az a PC-re alapozott kisebbségi program,ami a hülye politikai brosúrákban jól hangzik,teljességgel működésképtelen,ezt bárhogy is szeretnék szőnyeg alá söpörni,az elmúlt évtizedekben bebizonyosodott..
Ha nem keresnek megoldásokat,legyenek azok bármennyire is politikailag inkorrektek,(legalább is a kényes gyomorral rendelkező emberjogi szervezeteknek inkorrektek)
akkor itt vér fog folyni,az emberek a saját kezükbe veszik majd a sorsukat,mert a hatalom NEM TÖRŐDIK velük,ha ez megtörténik,megy a levesbe az egész ország.....
Oszt' jónapot.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.03.27. 13:24:10

Akkor hát ide is belinkelem a magyar-magyar szótár Cigány Koszovó és Cigány Obama c. írásait, ízlelgessék és bogozgassák.
dudenbuch.blog.hu/2009/11/03/cigany_koszovo
dudenbuch.blog.hu/2009/12/19/cigany_obama
Akinek tömény vagy hosszú, a félkövérrel szedett részek környezetében megtalálja a velejét. Jelzem, Jobb híján MDF-esnek belétört a bicskája. :)

tewton 2010.03.27. 13:54:41

@elGabor:
a stílusa feleslegesen idegesítő, de a lényege korrekt.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.03.27. 14:13:15

@tewton: A stílus ugyanúgy értelmiségi zárvány a nyolcvanas évekből, mint Tokfalvi, de a tartalma valóban korrekt.

(Egy időben az volt a gyanúm, hogy a blogot Temesi írja álnéven: a forma, az irodalmi/zenei háttér, az alföldi élménykincs, a régen meghatározó értelmiségi folyóiratok ismerete és a kajánság rá utal. Ma nem vagyok benne biztos, de elvetni sem merném. Ha nem ő, legalábbis szellemi ikertestvére.)

Bell & Sebastian 2010.03.27. 14:41:04

"Apám is gróf volt, a fiam is az, csak éppen én maradtam béres!"

@elGabor:
Kösz a linkeket, szép példa mindkettő a fésületlen gondolat-torlódásra, de éppen ettől zseniális, a tartalom meg ("csak") a valóság.

A szerzőt átsoroltam a harmadik T -be, Karcsink meg lassan index-éretté érik.

bryan 2010.03.27. 16:15:37

"Nem a pályájuk csúcsára ért karriereket akarok látni, hanem talpra állni próbáló életeket, született veszteseket"
Szerintem kezdd ezzel, régi, de mintha nem sok minden változott volna ebből a szempontból:
www.antikva.hu/onan/reszletek.jsp?katalogusid=172
Utána érdemes olyanokkal beszélgetni, akik cigány többségű iskolákban tanítanak. Az ő történeteiket ritkán írják meg, pedig talán azok a legjobbak, abból lehet a legtöbbet megtudni arról, hol is tart ma a cigányság. Egy ilyen interjúsorozatot is szívesen olvasnék a mandíneren.
@elGabor:
Nem ő írja. Közvetve ismerem a blog íróját, nem "híres ember".

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.03.27. 18:53:29

amíg a cigányok maguk közül rekesztik ki azt, aki tanul és feljebb jut, addig sok remény nincs.
le kell választani a bárókat a közösségről, mert így saját magukat nyomják el.

heima (törölt) 2010.03.28. 00:04:50

"vigyázat, nem reprezentatív" :D:D:D

abandi 2010.03.28. 03:42:00

Gondolom egy zsidó fajú szerző/kiadó jegyzi ezt a szarkupacbemutatást.

Frick László Emlékzenekar 2010.03.28. 05:49:28

@elGabor: Az a seggfej, aki a m-m' szótárt írja, még a cigány szóütár szócikk alatt is összehordott pár micsodát a témában.

A cigány ennvégzetéről legpontosabban Lakatos menyhért írt a Füstös képekben, azt azóta sem haladták meg.

Néhány apróság:
A megértéshez nem "ameriká"-ba kell menni [mint ugye megyen H. Aladár megélhetésicigány] hanem Indiába.

A kasztrendszert kell megérteni ahhoz, hogy felfogjuk, a KÜLÖNBÖZŐ cigány népek miért kirekesztőek egymással. Miért beszél a cigány a boltossal úgy, mint a kutyával. (Mert a boltos szolga)

A családoknak nincsen törtnete, csak a magas kasztoknál -pl a zenészkaszt ereje ebben áll. de az alsóbb kasztok vagy a shudrák jelenbenélnek. Minden ember életével új történet kezdődik, a fiú nem követi asszimilálódott szülei útját, hanem visszalép 200 évet..
Aki cigányokat tanít vagy orvosuk, tudja, mit beszélek.. Amit reggelig építesz , estére lerombolják.. sziszifuszi küzdelem... a tanító minden reggel újra s újra kezdi: a lyány is gyerMek és neki is jár a lábára harisnya vagy nadrág, nem kell azért, mert lyány télen magabűribű való kékharisnyába járni (meztélláb szandálban novemberben...)

Frick László Emlékzenekar 2010.03.28. 05:58:18

@bs395: Ez pontosan így van.. Ezeket az embereket, akik ideföl beszélnek, meztelen seggükre való pacsizással, EZTETET NYAJJAD KI AZTAT MONGYAD, HUN A PÍZ, SEGÉDET HOZTÁÁ??? -fogadnák mondjuk "cigány lakossági fórumokon" Akik megértlk, hogy az iraki választásokon miért lehetséges az, hogy a halálos ellenségre is szavaznak, ha a törzs úgy döntött, az azt is megérti, a cigányközösségekben mért nem működik "a demokrácia"

A "vajda" az az őszhajú bácsi a magyarok szemébe porhintés. A mai vajdák, a fiatal királycsávó, aki vajdaságot vásárol magának, már valódibb vezető.

És amin egyszer szinte sírva fakadtam: Asszimilálódott cigány pár egy gyerekkel: A laktérítő című gagyi lakásmagazin & átalakítóműsor nekiesett a lakásuknak, széjjelbarmoltak mindent, ahelyett, hogy normális ajtót raktak volna be, a rosszból kiverették az üveget és befurnérozták dizájnosra, meg cigány sziciofotókkal díszítetteék a lakást, azt az elkeseredettséget, ami a némán, magába roskadva ülő, kényszeredeten "hálálkodó" pár arcára kiült.

A pozitív diszkriminációt műliberálissaink úgy lökik oda a képzetes (egységes népcsoporttá vizionált) cigányságnak, mint koldusnak alamizsnát.. és még azt is hiszik, milyen faszagyerekek. Amit Rostás képviselő odaföl mond.. az eddigi telepfölszámolási bogromok mindig új telepeket és új gettókat szültek... Miért? Mert a cigány közösségek ősi önvédelemből, ésmert Indiában is 100 négyzetkilométerek húsz KÜLÖNBÖZŐ nép élt egymásban egy metszésben párhuzam,osan, un. "táborozó" életmódot folytatnak: nekik szabad bejárásuk van a befogadó közösségbe, de hozzájuk, az ő szűk övrőjükbe gecibőrű be nem léphet.
És a szomszéd falubéli cigány sem: egymást is kirekesztik, nem fogadják be.

Na, de majd a Cigány Életmód Tábor [ II.] ban úgy is lesz gettónap.

Frick László Emlékzenekar 2010.03.28. 06:01:48

@bryan: Lehetetlen megírni az igazat. Veterán szociológusoknak is van egy véleménye, amit sör vagy tea mellett mondanak el, meg egy aljas, képmutató, farizeus, szemforgató szakmai, amit a nyilvánosság előtt "vállalnak föl". Vagy a Lágy Rizsá-t nyomatja vagy lenácizzák, mint Gyenei Mártát a stratégiaigyermek "vitában". Főleg a cigánytanítók, cigányorvosk nem szólalhatnak meg. Üljél be egyszer mondjuk egy olyan orvosi körzet rendelőjébe, ahová helyettesítők járnak (vagyis olyan orvos, akinek nincs tekintélye, nem ismerik vagy "románorvos"...)

2listen2 2010.03.28. 21:29:49

"Nem a pályájuk csúcsára ért karriereket akarok látni, hanem talpra állni próbáló életeket, született veszteseket"

http://bookline.hu/product/home!execute.action?type=22&_v=Romano_Racz_Sandor_Cigany_sor&id=74133

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.03.28. 21:43:40

@elGabor: gondlom, Temesi-tipped nem a Tokfalvira, hanem a m-m szótárra utal: nős, nem ő :)
De az illető szereti Temesit is :)

@mki:
Elnézést a hibákért, ennyi tellett tőlem. Csupán a figyelmet akartam felhívni a kötetre.

@2listen2: ismerem, nem nagy szám.

sz'fül

nyerőbenő 2010.05.10. 00:17:25

@egy nik a sok közül: nagyon szép, de meg kell jegyezni a mai napok problémái egy pragmatikus szempontból mai keletűek, volt időszak, amikor ezek a gondok nem voltak ilyen kiélezettek. A politikai váltás ami a valóságban semmi lényegeset nem hozott azon kivűl, hogy kiélezett társadalmi ellentéteket, és minden nemzetiséget szenvedő alanyává tett ugyanennek, és ez a korábban a széleken andalgókat kitaszitotta, mert mások, akik korábban nem voltak elfoglalták helyüket, miért érdekes az annyira, hogy legyen pénzhaszon bármiből amit teszünk, és ezért a pénzhaszonért egyre többen a feneketlen anyagi és szellemi nyomorba kerűlnek, minél gazdagabbnak tűnik egy ország a kivetett tömegei egyre inkább mellőzöttek, lehetőséget adnak nekik arra, hogy résztvegyenek és hogy hozzájárúljanak a mindennapokhoz, van ahol ezt katonai szolgálatra szűkitik le és ez még gusztustalanabb, az útált illegális bevándorlóból nemzeti hőst gyártanak két perc alatt, de még pelenkázni sem engedik másrészt, életét eladhatja 15000 dollárért havonta és egy hatalmas életbiztositásért, de munkájára nincs szükség, a saját gyermekeinknek sem adunk munkát mert nincs gyakorlatuk, a gyakorlottakat meg azért toljuk ki mert sokat akarnak és soká fognak élni azaz fogyasztják a többiek által megtermelt javakat mint nyugdijat, pedig azért a jogért egyre keményebben kell küzdeni. Nem csak a szerencsétlen cigány gyereknek, de a bármilyen más gyermeknek sincs biztos jelene sem jövője és ez a probléma, a cigánykérdés igy egy kiragadott probléma a rengeteg azonos jellegű probléma közűl és ez önmagunk áltatása
süti beállítások módosítása