Becsületes, magyar hazafi. Vagy?
2010. március 26. írta: nénike

Becsületes, magyar hazafi. Vagy?

  Lehet-e egy nyilvánvalóan hazáját szerető, becsületes magyar ember antiszemita? Állhat-e budapesti köztéren gróf Teleki Pál miniszterelnöknek szobra? Tehető-e a csupán szavak szintjén antiszemita, illetve a tettlegesség terén is „bizonyító” zsidógyűlölő közé egyenlőségjel?

  A kérdés annál is inkább aktuális, mivel a szoborállításra láthatóan ismét lenne igény, s tervek is készülnek a második próbálkozásra. (Az első szobor fent a várban állt volna, ám végül a Fővárosi Önkormányzat Városképvédelmi Bizottsága jogkörét ez ügyben Demszky magához vonva felfüggesztette az engedélyezési eljárást, így a már elkészült alkotást Balatonbogláron a katolikus egyház tulajdonolta területen állították fel.) A napokban ünnepelt lengyel-magyar barátság kapcsán ismét reflektorfénybe kerülő miniszterelnökről, mint a lengyel (részben zsidó) menekültek oltalmazójáról közteret neveztek el Lengyelországban, de Magyarországért tett lépései, a náci Németország, (következésképp az Endlösung) elutasítása, a nyugati orientáció megkédőjelezhetetlenné teszik felelős államférfiúi nagyságát. Tegyük hozzá nettó antiszemita volt, mondjuk a szoftabb változatból.
A szoborállítás a numerus clausus illetve a második zsidótörvény fényében azért is necces, mert még ma sincs a kommunizmus elítéléséhez fogható, általános társadalmi konszenzus arról, hogy az antiszemitizmus sem menő. Sőt.

  A Szomszédok című egykori tévésorozatban az emlékezetes GáborGábor fotóstúdió egykori fodrásza, Pregitzer Fruzsina, magas művészi színvonalon patkányozik a szemmel láthatóan a Fideszt támogató Echo TV műsorában. Persze csak Wass Albertet idéz, a szöveg természetesen nem a zsidókról szól, viszont van nála kevésbé szemérmes parlament közeli arc, lényegesen több önbizalommal és ravasz politikai megfontolásokon alapuló kódolt zsidózással. Lehet az ő foglyuk Telki Pál?
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr31870543

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Előkerült egy, a költségvetésből hiányzó 4 milliárd forint 2010.03.30. 15:34:15

Először gondolni sem mertem volna, hogy Magyarországon rászoruló és rászoruló között is különbséget tesznek, különösen nem ilyen aljas módon. Egy rövid, tömör „B” (mint Bicskanyitogató) kategóriás cikk következik. 2007-et írunk, két éve ke...

Trackback: A gyomokról 2010.03.27. 08:01:10

Tavasz van. A gyom, a gaz = a haszontalan, a káros, az értéktelen, a barbár. A gyom, minősítés, értékítélet. Értékítélet egy kultúra nézőpontjából. Ahol nem hasznos. Ahol nincs rá szükség. A gyom a közösség rovására él, a közösségtől von el táplálékot...

Trackback: A gyomokról 2010.03.27. 07:59:18

Tavasz van. A gyom, a gaz = a haszontalan, a káros, az értéktelen, a barbár. A gyom, minősítés, értékítélet. Értékítélet egy kultúra nézőpontjából. Ahol nem hasznos. Ahol nincs rá szükség. A gyom a közösség rovására él, a közösségtől von el táplálékot...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.26. 14:44:24

Turul,
szerintem ez nem zsidózás, hanem büdöskomcsizás. Az meg illő és üdvös.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.26. 14:45:19

balablabla...az antiszemitizmus igenis menő. és teleki is. :)

tevevanegypupu 2010.03.26. 14:50:58

Semmi problema az antiszemitizmussal.
Teleki Pallal sincs. A szobor is nagyon jo. Lehet nyugodtan egy masik Teleki Pal szobrot is szoborni, igeny van ra.
Magyarorszag a magyaroke.(-:

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.03.26. 14:54:05

Szobrot neki. ha Károlyi Mihálynak van, akkor neki is legyen.
Az antiszemitizmusához meg egy adalék: nézzük meg, hogy a 20-as években pl mennyi joga volt a nagy demokrata amcsiknál egy négernek.

X Y kronosz óra 2010.03.26. 15:12:43

Trippon Norbert ismét akcióban?

Egyébként anno Göncz papa is támogatta a szobor felállítását. Részemről mehet.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.03.26. 15:14:23

@tölgy:
Okéoké, de nem az én posztom. :D

hiba 2010.03.26. 15:15:55

Nem tehető egyenlőségjel a verbál és a tetleges antiszemiták közé és nem is ugyanaz antiszemitának lenni a holokauszt előtt és után. Telekit sem kell feltétlenül elítélni, de egy szobor nem a múltnak szól, hanem a jövőnek. Ha szobrot állítunk egy olyan embernek akihez jelentős mértékben köthető a "numerus clausus" azzal legitimáljuk ezt a törvényt a jövő számára. Nem kell mindenkinek szobrot állítani.

drkovax 2010.03.26. 15:22:26

"ma sincs a kommunizmus elítéléséhez fogható, általános társadalmi konszenzus"

Bocs. De a szerző hol él? Hol van ilyen konszenzus Magyarországon?

Krausz Tamás, Lendvai Ildikó, Havas Szófia is részesei ennek a konszenzusnak???

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.26. 15:22:55

@Grift: hogy azt a szobrot még sosem vitték el a gyűjtögetők?!

Téglagyári Megálló 2010.03.26. 15:26:49

Értem én a kritikát Teleki Pállal kapcsolatban, de:

Lévai Katalin sosem fogja elismerni, de annak idején a numerus clausus egy "esélyegyenlőségi" törvény is volt. És igen, lehet, hogy ebből az is a tanulság, hogy nem kellenek esélyegyenlőségi törvények. Hanem esetleg jobb iskolák a szegényeknek.

+ az antiszemitátlanításban eljuthatunk Kertész Ákosig: Szent Pál is antiszemita volt, esetleg George Lucas-ig: Darth Vader-nek nem volt földi apja, ugye értjük a célzást. Én ezt nem szeretném.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.03.26. 15:30:54

" Lehet-e egy nyilvánvalóan hazáját szerető, becsületes magyar ember antiszemita? "
Jó lenne eldönteni. Mert ha nem akkor Széchenyit sem ártana száműzni...

Szerintem már a kérdésfelvetés is ostobaság: a magyar hazafiság egyetlen követelménye, hogy az illető a magyarság érdekeit szolgálja. Ha ez egybe esik a zsidóság érdekeivel, akkor az illetőnek kötelessége filoszemitának lennie, ha nem akkor antiszemitának. Ha közömbös, akkor meg senkit nem érdekel.

Izraelben sem kérdezik senkitől, hogy mi a véleménye a magyarokról, noha arrafelé is kb pont annyi magyar származású zsidó van, mint itt zsidó származású magyar.

hiba 2010.03.26. 15:31:36

@Téglagyári Megálló: azért a szobor fel nem állítása még nem tekinthető antiszemitátlanításnak. Törvényt hozni meg nagyon más mint belemagyarázni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.03.26. 15:32:34

@Őrnagy Őrnagy: Károlyi nettó hazaáruló. Semmi esetre se hasonlítjuk Telekihez.
Mondjuk Szálasival lehetne egy lapon említeni.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.26. 15:38:54

@TaTa86.: Stimme zu. Károlyi szobrának a szoborparkban a helye. Defetista szemét volt, semmi több.

tevevanegypupu 2010.03.26. 15:46:11

@thetriggerhappy:
Na nezd csak, figyel!!(-:
Talan nem mondtam meg, hogy minden esetet kulon szoktam figyelni es velemenyt mondani roluk? Nekem egy kicsit kezd mar sok lenni ez az atiszemitazas. Tudja Teleki kerdeses figura volt, a lengyel zsidok aldjak a nevet, a magyarok utaljak a zsidotorveny miatt. De kerdes, hogy melyik szamit jobban a ketto kozott most, hogy mar ismerjuk mi tortent? Egy szerencsetlen torveny vagy pedig lengyel zsidok szazainak elete?
Es egyebkent is..mi koze van ehhez a szobor allitashoz a strassbourgi birosagnak? Semmi. Ez magyar belugy.

Trig 2010.03.26. 15:48:01

@TaTa86.: Így van. Károlyit a saját családja is kitagadta, emigrálása után nem tartották vele a kapcsolatot. Van egy mai is élő öreg Károlyi gróf, ő mondta (Raffay Ernőtől tudom) hogy a Mihály gróf bizony hazaáruló volt.

thetriggerhappy 2010.03.26. 15:49:35

@tevevanegypupu:

azt írtad, hogy "semmi probléma az antiszemitizmussal". nem telekiről írtál, nem egyes esetekről, hanem így en bloc.

én a magam részéről egyetértek azzal, hogy kétséges megítélésű történelmi személyiségeknek nem kell feltétlenül szobrot állítani és ezt értheted károlyira is.

és hagyjuk már ezt a modoros magázódást a grift féle pozőröknek, ha lehet.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.26. 15:53:05

@thetriggerhappy: tudja ez úgy van, hogy egy-egy ember megítélésében sok szempont játszik. Ezek közül az egyik lehet, hogy nem szerette a zsidókat.
Azonban ha Ön azt akarná, hogy egy szempont alapján ítéljünk meg mindent és mindenkit, akkor ezzel ama egy szempontot tekintené mindenek felett állónak.
Ezzel több szart húz a fehére, mint szeretné. Én szóltam.

Cypriánus 2010.03.26. 15:53:40

Megérdemli a szobrot!

az más kérdés, hogy valóban hamis a "makulátlan katolikus úriember" imidzs, amiköré épült, és sztem is egy zsákutca amit képviselt.
Bethlen jobb példakép.
Vagy a reakciós Slachta Margit, aki prófétanő is volt.

Sajnos Teleki egyszerre volt zsidó- és svábgyülölő (a zsidókat is ki akarta telepíteni,-megölni nem!-és már előre gyúrt a német vereség utáni kitelepítésekre, ugyanis meg akart szabadulni a német kisebbségtől is) és súlyos hab a tortán az eugenetika (fajnemesítés) iránti vonzódása. ez ugyan a korban elterjedt hülyeség volt,(ahogy ma is az!!! ) de azok többségét, akik buktak rá nem adják el katolikus úriembernek.

Ám ettől még egy tragikus hős a magyar történelemben, aki országát akarta,- és jelentős részben tudta is!- szolgálni.
Ha Nagy Imrének lehet szobra, és valamiféle hősként tekintünk rá, amiért egy totál elcseszett és kártékony élet után utsó 2 évében gerinces magyar ember volt, akkor Teleki abszolút megérdemli a tiszteletet!
(-bár amit elcseszett, azt elcseszte.Megérteném, ha VII. kerületben, vagy Nagymaroson nem szeretné mindenki annyira)

Károlyi szobrát meg vigyék már el a szoboparkba, vagy olvasszák be, és emeljenek belőle Bethlen-szobrot!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.26. 15:53:53

@nénike!

Átb*sz a dílered. Valami nagyon sz*ranyaggal traktálhat, ha így megkavarodsz tőle:-/

ü
bbjnick

thetriggerhappy 2010.03.26. 15:56:03

@tölgy:

liszt sem szerette a zsidókat. ellenben nem is vett részt semmiféle zsidótörvény meghozatalában és nem is tartom kérdésesnek, hogy legyen-e szobra, ahogyan széchenyinél sem...

további kérdések?

és téged ismegkérlek, hogy ne magázz, mert rém idegesítő.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.26. 15:57:36

Igaza van Fruzsikának!

Ti is gondolkodjatok, s a szerint cselekedjetek!!!

ü
bbjnick

Cypriánus 2010.03.26. 15:57:50

nyugodtan lehet szobra.

Cypriánus 2010.03.26. 16:03:49

és nem zavarna, ha Károlyi szobrának bronzából öntenének Teleki szobrot...:)

Bár egy Bethlen szobrot jobban várok a Parlament mellé , bevallom.
Meg Slachta életművének a fölfedezését!!! (Jobb mint Prohászka, mert Margit nővér látta a jövőt, és annak tényleges veszélyeit, Prohászka meg sokszor bazira nem. -bocs minden Prohászka-fantől, de ez van . Amúgy egyébként jóban voltak.)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.26. 16:06:57

@thetriggerhappy: magázódás a helyi szubkultúra része. Aki nem szereti a sötétet, ne menjen bányásznak.

Ez az "egy szempont mindenekfelett" biztos, hogy jó stratégia? Vagy csak provokál?

tevevanegypupu 2010.03.26. 16:08:03

@thetriggerhappy:
Nincs baj az aniszemitizmussal, antikommunizmussal, keresztenyellenesseggel es semmifele gyalazkodasokkal sincs baj. Amennyiben szobelileg tortenik es nem fajul tettlegessegig. Nem esik jol az embernek az biztos, de ahogy mar megtargyaltuk, vannak emberek akik visszaelnek vagy multbeli vagy jelenkori szenvedeseikkel, velt serelmeikkel es ezt kihasznalva aztan ugy gondoljak mindent lehet. De azt hiszem errol hiaba is vitatkoznank ugysem jutnank kozos nevezore.

thetriggerhappy 2010.03.26. 16:10:56

@tölgy:

felvett idegesítő póz, semmi több.

nem ez az egy szempont minden felett, előbb írtam, de egy ország, és benne sokszázezer zsidó sorsát irányító politikusnál, aki vezető szerepet játszott a sokszázezer zsidó jogfosztásának kezdetében, amely folyamat a táborokba, a munkszolgálatokba és a duna partra vezetett, szerintem elég lényeges szempont.

nem teleki antiszemitizmusa a fő kérdés, hanem a zsidótörvényekben való szerepe.

az viszont biztos, hogy ha lesz szobra, nem fogom sem leköpdösni, sem leönteni, beönteni pedig végképp, ellentétben a blog nagyon aktív konzervatív-keresztény keményvonalasaival, akik ezt szívesen tennék-látnák a nekik nem tetsző szobrokkal.

thetriggerhappy 2010.03.26. 16:12:28

@tevevanegypupu:

akkor a románok, szlovákok magyarellenességével sincsen baj, slotát el kell fogadni és abba kell hagyni az állandó siránkozást a felvidéken, ami szlovákia volt, van és lesz.

ugye így látod?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.26. 16:16:08

@thetriggerhappy: "felvett idegesítő póz, semmi több" - mint a zsebkendő használata, a nők előre engedése az ajtónál, stb. Ezt nevezik összefoglalva kultúrának.

(BTW, én off line is magázom az idegeneket, és roppantul zavar, ha az eladó letegez a boltban.)

Cypriánus 2010.03.26. 16:18:49

hé, Károlyi télleg egy idióta hazaáruló volt!
és SEMMI pozitív szerepe sincs.

Ezt nem lehet összevetni egy országáért magát föláldozó emberrel, mint Teleki!!!

(mégha amúgy pl. én kritizálom is Őt.Igen csúnya dolog volt előkészíteni a Vatikán által is kiakasztónak tartott II . zsidótörvényt, és csúnya volt előre leltározni a német nemzetiségűeket, hogy majd Hitler veresége után ki lehessen rugdosni őket az országból. De ez nem von le az érdemeiből, legföljebb nem látjuk makulátlan hősnek. Sztem is voltak nála egyértelműbben vállalható politikusok aXX. században, de attól még megérdemel egy főhajtást, és egy fővárosi szobrot )

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.26. 16:21:22

@thetriggerhappy:

Miért vagy agresszív és arrogáns?

Mert nincs igazad, azért. Teleki Pál a magyar történelem egyik igen jelentős államférfia volt, erkölcsös, keresztény ember, aki szeretettel és tisztelettel él nemzete emlékezetében. Miért is ne lehetne neki Budapesten szobra?!

ü
bbjnick

thetriggerhappy 2010.03.26. 16:24:25

@tölgy:

off line én is és engem is idegesít ha kérdés nélkül letegeznek, ez viszont itt a net.
ez nem kultúra, hanem modorosság.

thetriggerhappy 2010.03.26. 16:25:29

@tölgy:

akkor már csak azt értesd meg velem, hogy az antiszemiták ellen miért nem kell? és miért nem lehet ezen harc része, hogy a nem antiszemita többség nem szeretne egy, a zsidók jogfosztásában élenjáró miniszterelnöknek szobrot állítani?

Tehetetlen Dodó 2010.03.26. 16:25:55

@mefisto: Sőt, Veres Jani átvevőhelyén, darabokra lángvágva.

tevevanegypupu 2010.03.26. 16:26:55

@thetriggerhappy:
Nalunk ugy bannak a zsidokkal mint ahogy a magyarokkal bannak Romaniaban vagy Szlovakiaban? Mondtam mar nem erdemes vitatkoznunk,ebben a kerdesben nem ertunk egyet.

thetriggerhappy 2010.03.26. 16:28:48

@bbjnick:

ezek lettek volna az érveid?

erkölcsös lehet-e az az ember, aki sokszázezer honfitársa jogfosztását elkezdte és folytatta?

le kellene számolni azzal a nagyon fals elképzeléssel, hogy a háború előtti magyarország valamiféle követendő példa lenne, a kor államférfijai pedig a magyar történelem megsüvegelendői közé valóak lennének.

mit tett teleki, amiért nekünk feltétlenül szoborral kellene rá emlékezni?

Nagyító · http://koncmester.blog.hu 2010.03.26. 16:30:12

Az antiszemitizmussal egyáltalán nincs semmi baj, ez az értelmetlen fogalom csak annyit jelent, hogy vagy egyetértesz a zsidó nézetekkel, vagy nem. Ilyen szempontból tehát én például antiszemita vagyok, ami nem zárja ki azt, hogy kulturált legyek társaságban vagy az utcán, szeressem a hazám, és egyáltalán nem zsidózok ordítva sehol. És ha azért vagyok antiszemita mert pl. ezzel én nem értek egyet...

koncmester.blog.hu/2010/03/25/izrael_vegso_megoldasa_europa_teljes_megsemmisitese

...hát akkor bocsásson meg nekem a Magyarok Istene.

thetriggerhappy 2010.03.26. 16:31:18

@tevevanegypupu:

nem, csak sokan szeretnének....
de teleki idején sokkal rosszabbul bántak itt a zsidókkal, te pedig szobrot szeretnél neki.

komolyan nem érted?

kovacsg4 2010.03.26. 16:33:15

Nem is ertem, hogy mirol beszelnek ezek az emberek.
En soha nem kaptam egyetlen csekket se, ami azt illeti meg munkam sincs most... gondolom kimaradtam a tuti vilaguralombol...

Antiszemita csak ostoba ember lehet... NEM BUTA, ostoba.
Antiszemitanak szobrot allitani bun, es antiszemitanak lenni is az
Inkabb foglalkozni kene mindenkinek, hogy a sajat eletet jobba tegye, sajat kozegeben legyen kicsit kedves... es akkor talan, talan lenne itt valami

Cypriánus 2010.03.26. 16:33:28

thetrigger: léccike olvass egy kis történelmet. Vagy legalább Churchillt, aki nagyon is értékelte Teleki Pál életművét. Vagy lengyel menekültek című dolog.

Akkor miért lehet szobra Nagy Imrének, pl?! Számos elvtársát adta hóhérkézre a3 0-as évek szovjetúniójában besúgóként, miniszterként meg lesöpörtette a padlásokat. Ám ettől én nem kapok agyhúgykövet a szobrától, sztem is jár neki. a haláláért, és a végső felismeréseiért. az életéért nem járna.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.26. 16:33:44

@thetriggerhappy: lehet, hogy ilyen a netkultúra. De a mandiner-tirpák-teakraták egy sziget a tengeren.

Antiszemitizmus ellen harcoljon, akit zavar. De nem tudom, hogy ebben a harcban hatékony-e bárkit az alapján megítélni, hogy antiszemita volt-e, részt vett-e ilyen törvénykezésben? Nekem ez így eléggé egy-ügyü.

thetriggerhappy 2010.03.26. 16:33:49

@Nagyító:

az antiszemitizmus azt jelenti, hogy gyűlölöd en bloc a zsidókat, felesleges belemagyarázni mást.

azt pedig, hogy mik is lennének azok a bizonyos "zsidó nézetek", elmagyarázhatnád!

thetriggerhappy 2010.03.26. 16:35:15

@Cypriánus:

teleki megbánta volna a halálakor, amit a nunemrus claususkor elkezdett?

enélkül elég sánta a párhuzam nagy imrével. oda inkább bajcsy lenne való....

Zetek 2010.03.26. 16:36:48

Két megjegyzés. Egyrészt ideje lenne kigyógyulni ebből a beteges lengyel barátságból. Másrészt Teleki nem példakép, mert elmenekült a kapitányi hídról. Őt nem azért állították oda, hogy lekizzen és ócska leveleket írogasson Horthynak. Amúgy Churchillhez és számos más nyugati, ma divatos politikushoz képest Teleki filoszemita volt.

thetriggerhappy 2010.03.26. 16:38:57

@tölgy:

mi a túró alapján kellene megítélni? más egy-ügyek alapján?

a magyarokért is harcoljon aki akar, mondogatják ezt a brüsszeliek....a biciklistákért meg a biciklisták.

kovacsg4 2010.03.26. 16:39:27

Aha, peldaul Churchillhez kepest irtora megmutatta a naciknak, es rendesen legyozte a 3. birodalmat... tenyleg... nem is ertem, hogy miert nem cserelik ki a kepuket vegre a tortenelemkonyvekben

thetriggerhappy 2010.03.26. 16:40:33

@Zetek:

churchill antiszemitizmusa sem érdekel. nem hozatott antiszemita törvényeket, nem deportált angliai zsidókat. telekitől sem vártam volna mást.

Téglagyári Megálló 2010.03.26. 16:46:14

@thetriggerhappy:

Biztos a gyapjú öltönyről is ez a véleménye.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.26. 16:46:33

@thetriggerhappy: "a magyarokért is harcoljon aki akar, mondogatják ezt a brüsszeliek" - így is van. Ha meg ügyesek a magyarok, akkor szereznek maguknak szövetségeseket ebben.
A szocik pont nem szövetségesek voltak az antiszemitizmus elleni harcban, hanem felhasználták a zsidókat, és anti-antiszemiták voltak. Időben le kellett volna válni róluk.

Cypriánus 2010.03.26. 16:47:28

nem bánta meg, de Nagy imrétől eltérően a következményeit akkor még sem láthattta a teljes katasztrófális voltukban.Míg Nagy imre a sztálini terrort végigasszisztálta.

TP- Ki akarta telepítenia zsidókat,(ami nem volt szép tőle, ez tény) de semmiképpen sem akarta megölni őket. Nem az eugenetika iránti sajnálatos (és amúgy fiatalkori balkanyarából maradt!) vonzódása, a zsidók és németek elleni etnofóbiája miatt akarnak neki szobrot állítani. Ha neki nem lehet szobra, akkor Nagy Imrének se, ennyi. Nem volt szép, ahogy azsidókhoz állt, az tény, bár Zsabotyinszki, akiről minden izraeli településen van utca elnevezve, végűl is ugyanezt mondta, a zsidók hazája az Erec.tehát hagyják el Európát.
sztem ez így abszolút nem igaz, és egy embernek joga van a lakhelyéhez, munkájához, ahogy a családjához is (katolikus természetjog három alapja) de ne démonizáljuk az amúgy sztem is ebben súlyosan melléfogó politikust, mert kora hangulatából sok mindent képviselt.

Sok mindent meg nem, ezért jár a szobor.
Egy életáldozatot hozó, az országot egy rossz szövetséből amennyire lehet kimenekíteni akaró , lengyel menekültek százezres tömegén segítő ember is volt.

hellhole 2010.03.26. 16:49:11

szörnyű, hogy némely embereknek, egyszerű gondolatokat ilyen hosszasan kell prózába önteni.
igen kínos évek következnek a magyar hazában :(

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.26. 16:50:23

@Téglagyári Megálló:
úristen, és mi lenne, ha ez az alember megtudná, hogy van két pár vass cipőm, meg egy konyak színű yanko. micsoda modorosság, kézzel készült bőrtalpú cipők. egyszer még agyonver valamelyik tróger proli, vagy hepi, engemet. :)

Plumper 2010.03.26. 16:52:32

"Én ember és ember között faj-, nyelv-, vallásfelekezet miatt soha sem tettem, s nem is fogok tenni különbséget; az antisemitikus agitatiót, mint a XIX-ik század embere szégyellem, mint magyar restellem, mint hazafi kárhoztatom"

- Kossuth Lajos

Nagyító · http://koncmester.blog.hu 2010.03.26. 16:54:40

@thetriggerhappy: Akkor téged bizony nagyon félreinformáltak.

Azok a bizonyos zsidó nézetek pedig azok, amire a vallásuk alapul. Ők nem nemzetben gondolkoznak, hanem legyen akár amerikai, brit, olasz, magyar vagy izraeli, az ő szemükben ők elsősorban zsidók, akiknek kizárólagosan a zsidó érdekeket kell szolgálniuk. Ezért van az, hogy a másik szemszögből is különbséget kell tenni zsidó és nem zsidó között. A zsidó vallás pedig a faji felsőbbrendűségen alapul, amit a zsidó gyerekeknek már kiskoruktól tanítanak a szüleik és a rabbi is. A lényege, hogy szerintük ők Isten kiválasztott népe, akiket a nem zsidóknak szolgálniuk kell, és akiket kihasználhatnak kedvükre. Ezért hívják a nem zsidókat "goj"-nak, a szó jelentése lélektelen állat. Íme egy példa:

Asi rabbi egyszer utaztában szép szőlőfürtöket pillantott meg egy gyümölcsöskertben és így szólt a szolgájához: Menj és nézd meg, ha egy nem-zsidóé, akkor hozzál belőle, de ha egy izraelitáé, akkor ne bántsd. Majmonides, a "Sas" is azt mondja, hogy ez a parancs: «Ne lopj,» azt jelenti, hogy egy embert se, vagyis egy zsidót se lopjon meg. (Seph. miz. 105b) de máshol azt mondja, hogy egy nemzsidót szabad meglopni. (Jad.chas. 4.9.1. és Rasi a Leo 19., 11-ről)

Persze meg lehet magyarázni, hogy ez nem így van de azért már elég nyilvánvaló annak, aki egy kicsit utánanéz. Egyszerűen csak el kell olvasni a szent könyveiket, ezért a goj-okat régen halálra ítélték.

Remélem a magyarázatom mindenki számára tiszta és érthető volt.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.26. 16:55:36

@Plumper:
nem mán ezzel a hazaáruló bitang kossuthtal jön?

Plumper 2010.03.26. 16:56:55

@kovacsg4: nem mindegyik antiszemita ember ostoba, vagy buta. például a Jobbikban is van néhány okos, művelt, felkészült és CÉLtudatos antiszemita.

@TaTa86.: az csak egy zsidógyűlölő fejében állhat úgy össze, hogy a magyarság és a zsidóság érdekei, mint két külön fogalom. talán az 1848-as magyar zsidó honvédek, XIX.század zsidó polgársága, az írók, irodalmárok, gyárosok, Neumann, Radnóti, Rejtő, és a többiek, nem voltak magyarok?

thwarter 2010.03.26. 16:57:35

O, mar megint egy csomo ember, aki ellogta a tortenelemorakat.

Amugy miert van az, hogy pont a legnagyobb antiszemitak verik mindig a legjobban a melluket arra, hogy Mo-n van a legtobb egy fore juto Nobel-dijas? Ilyenkor miert magyarok a zsidok is, maskor meg miert nem?

Plumper 2010.03.26. 17:01:01

@Nagyító: igen, ezek a hazugságok a cion bölgyeinek jegyzőkönyveitől a A nemzetközi zsidó c. könyvön át egészen a mai neonáci/radikáliszlám honlapokig elég szélesek.
A Talmudhoz: 11 kötetes óhéber Bibliamagyarázat, amelyet csak a legtanultabb vallásosok ismernek. Sem a középkorban, sem most, nincs ember, aki tartaná magát hozzá. A középkorban a kérdéses kitételek olyan körülmények között íródtak, amikor a zsidókat jó esetben is csak kiközösítették, kitelepítették, de inkább pogromnak, máglyának és efféléknek vetették alá.
rabbi és szőlőfürt mesékkel próbálsz a ma élő 13 millió zsidóra (élnének 30 millióan is, ha nem működnek olyan jól együtt a nácikkal a magadfajták 65 évvel ezelőtt) vizes lepedőt húzni.

@Grift: te nem vagy normális.
a hazaáruló és nemzetvesztő te vagy!

thetriggerhappy 2010.03.26. 17:02:58

@Grift:

te tetőtől-talpig modoros vagy a blogoddal, vass cipőben vagy anélkül.

ja, és nem a kézzel varrott bőrcipő különbözteti meg a prolit a nem prolitól, bármennyire is erőlködsz.

tusuanzen 2010.03.26. 17:03:13

az a haraszt pedig szél nélkül baszik zörögni...

egyittlakó (törölt) 2010.03.26. 17:03:48

@Plumper: "- Kossuth Lajos"

ez nem az a Kossuth, aki 1849-ben lelécelt Törökországba, nehogy golyót kapjon, mint Battyány Lajos miniszterelnök?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.26. 17:04:39

@Plumper: ahogy az antiszemitizmus nem elégséges indok valaki elítélésére, úgy a filoszemitizmus sem elegendő valaki felértékelésére. Kossuth pedig bitang volt, mint a Feri, a Pojáca is.

egyittlakó (törölt) 2010.03.26. 17:05:03

@Grift: te szarházi bitang, kár hogy apád meghagyott

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.26. 17:05:41

@thetriggerhappy: annál inkább gáz, hogy maga ennek a modoros embernek a gondolatával fekszik és kel. maga szeretné, ha szeretném. nem fogom. volt már kutyám, azt szerettem, de magával nem fog összejönni.

Nagyító · http://koncmester.blog.hu 2010.03.26. 17:05:47

@Plumper: Igen, más válaszra nem is számítottam, egy-két ilyen ember mindegyik helyen van aki a szárnyai alá veszi őket.
Azon például el lehet gondolkozni, hogy miért gyűlöli őket minden nemzet amióta csak léteznek. Én például ezt a hozzáállást egy becsületes és tiszta erkölcsű dolgos néppel összeegyeztethetetlennek tartom.

Plumper 2010.03.26. 17:05:51

Szemere Bertalan kormányfői előterjesztése nyomán az Országgyűlés 1849. július 28-án egyhangúlag elfogadta a zsidók teljes jogegyenlőségéről szóló törvényt. Szemere Bertalan a következő szavakkal indokolta az előterjesztést: “Nincs vallásfelekezet, mellyből szabadságharczunkban hősök és dúsan áldozatok nem támadtak volna: alig van népfaj, mely a zsidókat hűségben és munkásságban nemzeti háborúnk körül felülhaladná; a jogegyenlőség kimondása újjászületésünknek egyik szükséges következménye, s midőn azt a móses vallásuakra alkalmazzuk, az emberi s polgári kötelesség egyszerű teljesítésén túl, a hazafiui érdemet jutalmazzuk meg.”

tusuanzen 2010.03.26. 17:08:12

@Plumper: miért kell a bibliát 11 kötetben magyarázni?

egyittlakó (törölt) 2010.03.26. 17:08:29

@Plumper: "például a Jobbikban is van néhány okos, művelt, felkészült és CÉLtudatos antiszemita."

lehet, de hogy okos meg művelt, azt kétlem: művelt ember nem adja a nevét egy fos náci párthoz

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.26. 17:08:33

@Plumper:
maguknak vérükben a felforgatás! :)

Cypriánus 2010.03.26. 17:08:56

Nagyító: egy csomó, hm, vitatható dolgot írsz.(hogy erősebb szót ne használjak)
kezdjük ott, hogy goj. jelentése nem tisztátalan állat, hanem nép. A Bibliában még a zsidó népet is hívják így. többesszáma: gojim, népek, azt használták a pogányokra. az angol nyelvben ma is gentiles a pogányok.

a többiről: nos az amúgy kissé marxizáló jeruzsálemi professzor, Israel Shahak igen hosszan taglalja a Talmud, és a poszt-talmudi zsidó irodalom vallási fanatizmust árasztó részeit (igenis vallási, a faji felsőbbrendűség hülyeség, még a kőfundamentalista Naftali Kraus is tagadja hogy van zsidó faj, elég végignézni egy izraeli utcán, ahola legkülönbözőbb bőrszínű emberek vannak, és mind zsidók) szóval a vallásellenes balos prof igen erős leírást ad róla, ám még ő is megjegyzi, hogy az orthodox zsidók többsége jóindulatú a más vallások híveivel.
Mint ahogy az átlag muzulmán sem úgy viszonyul hozzád, hogy te "disznó és majom " vagy mint keresztény,(pedig a Korán ezt írja) vagy ha ateista , akkor azonnal meg kell téged ölni avonatkozó koránvers szerint .
Pedig a koránt jóval többször forgatják és hallják a muszlimok , mint az átlag orthodox zsidó (aki maga is egy kisebbség a zsidóságon belül) a Talmudot, amiről kb. annyit tud, hogy hosszú , bonyolult, és rabbiknak való.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.26. 17:09:48

@thetriggerhappy:

"mit tett teleki, amiért nekünk feltétlenül szoborral kellene rá emlékezni?" --- kérded.

Ne kell, hogy tudj róla többet, elég ennyit:

mek.niif.hu/00300/00355/html/ABC15363/15587.htm

És most ezek ismeretében döntsd el, hogy volt-e olyan formátumú politikus, aki megérdemel egy szobrot.

Ez az antiszemitázás-játék, pedig nagyon kontraproduktív történet. Ülök 2010-ben egy posztkommunista liberális demokráciaszerűség iszapjában és megmondom, hogy 1920-ban, 1921-ben stb. egy felelős magyar politikus számára mi lett volna a helyes lépés. Teleki bizonyára zsidógyűlölő volt és azért számolta fel pld. a különítményesek garázdálkodásait és azért próbálta minden erejével megakadályozni pld. a Hitleri Németország befolyásának erősödését Magyarországon. A numerus clausus nem antiszemita rendelkezés volt, hanem a konszolidáció része (egy olyan szociális-kulturális konfliktus kezelésének érdekében tett lépés, amit nár Ady 1917-ben magjósolt és ami 1919-ben és 1920-ban a maga szörnyű valóságban felszínre tört) a zsidótörvények pedig az erősödő német nyomás kompenzálására (és a 1919-es tapasztalatok nyomán) születtek. Nem fojtatom, ha érdekel, magad is utánajársz...

Ha neked a magad tudatlansága és előítéletei elégségesek, hogy jól érezd magad és vakon ítélkezgess, akkor váljék egészségedre... De ha szeretnél valamit látni és érteni saját és nemzeted múltjából és jelenéből is, ahhoz ez egy kicsit kevés lesz.

ü
bbjnick

Plumper 2010.03.26. 17:10:11

@Nagyító: ez is mindig felmerül, amit mondasz, meg a "van benne valami". ehhez először is ismerned kéne a zsidóság történetét, mondjuk Kr.u.70-től.
előtte is voltak, akik el akarták pusztítani, vagy igába is hajtották őket, de nem gyűlöletből főleg, hanem csak mert ilyen volt az ókor.
70-ben elűzték őket a rómaiak Izraelből, szétszóródtak mindenfelé, majd a Római Birodalomban államvallássá lett kereszténység sütötte rájuk a "Jézus-gyilkosai" és egyéb kellemes bélyeget, a többi meg ment a maga útján, és Európa máig nem gyógyult ki ebből a gyűlöletből teljesen. A pogányok előbb a zsidók Egyistenhite, majd a hit mellett maradása zavarta, majd baj volt, ha ezzel, ha azzal foglalkoztak. A gyűlölet végül 1942-ben csúcsosodott ki Európa kellős közepén, és teljes megsemmisítés várt rájuk.

kérdésem: legitimál bármi is egy gyilkosságot, pláne nép elleni tömeggyilkosságot, nők, gyerekek ellen is? csak mert te utálod őket?

Plumper 2010.03.26. 17:11:48

@Grift: óh, hamár a valódi magyar hazafiak nem antiszemiták, egyből kényelmetlen egy magadfajta buta antiszemita számára, igaz?:-P te műmagyar.
a nyilasokat 1945-ben felakasztották. mehetsz közéjük, Follow your leader!

@tusuanzen: már ez is baj, vagy én magyarázzam el neked?:-)

Nagyító · http://koncmester.blog.hu 2010.03.26. 17:13:21

@Cypriánus: Igazából ahhoz, hogy a kérdést érthetően kivesézzük, a nyilvánosság előtt egy asztalhoz kellene ülnünk, ahol minden oldal felhozhatja az érveit, dokumentumait pro és koncra. A Te, vagy az én igazam sem itt fog eldőlni, meggyőződése nyilván mindenkinek van, ezt tudom és látom, de értelmes emberekkel nagyon szívesen tárgyalok.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.26. 17:13:39

@bbjnick:

fojtatom=folytatom
nár=már
magjósolt=megjósolt
valóságban=valóságában

Plumper 2010.03.26. 17:13:41

@Cypriánus: asszem ez a fórum nem a te szinteden van, hanem felhőkarcolóval lejjebb. csak szólok, mielőtt nagyon lemész .. alfába.:-)

Sátán meg a Jocó 2010.03.26. 17:14:08

mi a baj az antiszemitizmussal?

azzal nincs baj, ha utálom a franciákat, románokat, stb.? akkor az miért baj, ha utálom a zsidókat? mi ez a kivételezés?

miért akarják egyes körök minden lehetséges fronton hangsúlyozni a "kiválasztottságát" ennek a népnek? mert azon kívül, hogy ezt mondják magukról, attól még nem lesznek speciálisak.

tusuanzen 2010.03.26. 17:14:30

nem baj csak érdekel

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.03.26. 17:15:07

@kovacsg4: Egy hangyányit primitív és fatalista volt ez a gondolat nem gondolod?

@Plumper: Először is: nem vagyok zsidógyűlölő.
Másodszor is miért ne lehetne magyar és zsidó érdek? Ahogy van román, német, szlovák, női, balkezes, muszlim stb érdek is.

dorkoka 2010.03.26. 17:15:22

Magas szinten művelte az antiszemitizmust.
Példát vehetnek róla a magyarok.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.26. 17:15:28

@Plumper:
én tudom, hogy maguk szokták megmondani, hogy kik az igazi magyar hazafiak, de lassan le lesznek szoktatva erről az idegesítő szokásukról.

Cypriánus 2010.03.26. 17:16:14

Kedves Nagyító!
Ok, ez így korrekt. Köszönöm.

phaidros 2010.03.26. 17:19:53

Nézzük meg másként: lehet-e egy régen élt indiánirtó/négergyűlőlő emberke Amerika egyik hőse?

Plumper 2010.03.26. 17:20:11

@Grift: tévedsz. ti szoktátok osztogatni a magyar jelzőt, és ti nem tudtok máshogy magyarok lenni, csak ha zsidóztok egy jó nagyot. aztán ha kritika ér emiatt, rögtön jön a "bántod a magyart?!" átlátszó és nagyon buta.
biztosan zsidó volt, vagy zsidók által lefizetett (nincs annyi pénz a világon) Kossuth, Jókai, Petőfi, Szemere, Ady és a többiek. vagy nem is voltak magyarok, mert jómagyar - szerinted - csakis zsidógyűlölő lehet. érdekes.:-)

@TaTa86.: azért nem, mert az a 8 éves magyar zsidó gyerek is attilában állt a peronon, Auschwitz-ban, mielőtt legyilkolták volna, azért.
isurvived.org/Pictures_iSurvived-4/HungarianChildren-auschwitz.GIF
megkapták a magukét, mert a bűnük az volt, hogy zsidók. még ekkor is ragaszkodtak magyarságukhoz.
képletesen mondom, és ha nem érted, a te bajod.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.03.26. 17:23:39

@Plumper: Nem nekem címezted, de ez akkor is zavar.

Szemere egy ember volt. Egy hazafi. Abban a helyzetben a zsidók szövetségesek voltak, teljesen természetes, hogy Szemere azt mondta amit mondott. Ahogy írtam is. Ha a magyar érdem megkívánja, egy magyarnak kötelessége filoszemitának lennie.
Viszont abban nem vagyok biztos, hogy Szemere most is így vélekedne 20 év szdsz után.

Mellesleg, én is tudok mondani 10 antiszemita magyar hazafit.
Konklúzió: semmilyen kapcsolatban nem áll a zsidóság iránt érzett ellenszenv, szimpátia vagy közöny azzal, hogy valaki hazafi-e, vagy sem.

Ennek a nyilvánvaló tények a tagadása, meg egyedül zsidó érdek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.26. 17:24:59

@Plumper:

Észlénymester! Teleki is ott áll azon a fotón díszmagyarban és korbáccsal hajtja az bocskais, bocskaisapkás zsidógyerekeket a vagonokba???

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.26. 17:25:01

@Plumper:
maga ostoba. de ez nem baj. vannak ugyanis akik hittel hiszik, hogy maguk mind okosak. kell néha efféle domonstráció. koszonom!

Tündér_Lala 2010.03.26. 17:25:21

Egyszer és mindenkorra végre le kellene szögezni, az antiszemitizmus marhaság az eredeti értelmében.
Viszont tessék tudomásul venni, hogy ha egy kissebbség az állam legfontosabb pozícióinak betöltésére tör, meg akarja határozni a gazdaságot,a közbeszédet, az oktatást, a kultúrát - hogy abból mi az értékes és mi nem - mégpedig a saját elképzelései és érdekei szerint, akkor az ellenszevet szül. (Figyelem, ez nem azonos az antiszemitizmussal.)

Létezett egy hallgatólagosan elfogadott közmegegyezés, hogy nevezetesen a zsidóság ilyen pozícióra nem tör, egyébként minden más tekintetben egyenrangú polgára az országnak. Elösször ezt 1919-ben rugták fel Kun Béla és társai. Ennek retorziójaként születtek meg az első zsidó törvények, majd később a numerus clausus ami valóban félre sikerült törvény volt.(Legelsősorban azért, mert nem a valódi célját érte el.)

Teleki egy tiszteletre méltó ember volt aki a magyar érdekekért harcolt, bármely (mégegyszer BÁRMELY) más ezzel szemben álló érdekcsoportokkal, így természetesen a zsidókkal is, ha úgy hozta a sors. Ezért pedig tiszteletet érdemel.

Ebben az országban az ő szobrának helye van!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.26. 17:26:37

@bbjnick:
és egyáltalán miféle pimasz ravaszkodás ez a bocskais peronon ácsorgás? :))

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.03.26. 17:28:39

@Plumper: Én értem mit mondasz. És egyáltalán nem mentegetem a holokausztot.

DE: Nyomatékosan megkérlek, hogy már csak az áldozatokra való tekintettel is, ne használd aktuálpolitikai vitában érvként a HK-t!

Az antiszemitizmus legitimitásáról vitatkozunk, és nem a népirtásról.

keran72 2010.03.26. 17:29:09

Teleki Pál a lengyelekért tett kiállása alapján joggal kaphatna szobrot, és erre a tettére a magyarok büszkék lehetnének. Ennyi erővel Nagy Imre szobrának se lenne jogosultsága, hisz söpörte ő a padlásokat, nem is ezért van szobra, hanem a későbbi 56-os bátorsága miatt.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.26. 17:29:37

@Tündér_Lala: lala, ne keverje ezeket a fontos törvényket!

336 2010.03.26. 17:29:55

Mesélje már el nekem valaki, hogy mi a zsidó érdek???

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.03.26. 17:32:36

@336: Például a viselkedésük alapján, Magyarország szuverenitásának, mozgásterének minimálisra csökkentése. (Nem mintha ez nekik jó lenne, de bőven elég azt hinni.)

Cypriánus 2010.03.26. 17:34:18

Plumper: nagyon tömör leszek, sajnos nincs időm, majd csak jövő szerdán.

a keresztény antijudaizmus képe amit adtál, elég elnagyolt. a korabeli judaizmus sem szerette jobban a kereszténységet mint fordítva.A zsidó keresztényeket, mint eretnekeket üldözték is (pl. a Bar Kochba fölkelés során,pedig a keresztény zsidók sem szerették a Római Birodalmat) . Ha a judaizmus győz,és világvallássá válik, ők lettek volna a feudális vallás (erdetileg egy földműves népre voltak adaptálva, még a Talmud is) a keresztények meg a gettóba zárt kereskedők. (ahogy az örmények lettek is az iszlám világban).
Amikor Jemen majdnem zsidó hitre tért, nem cicóztak, fegyverrel kényszerítettéka keresztény délarabokat az áttérésre. (utána persze hamarosan jött az iszlám, és "megoldotta" az egész kérdést...)

a keresztény antijudaizmusból pedig nem lehet egy az egyben kidesztillálnia modern antiszemitizmust.
Jakob Katz nálunk is kiadott műve az "Előítélettőla tömeggyilkosságig" ugyan ezt állítja, ám érdemes megjegyezni, hogy az már kevéssé ismert , hogy az izraeli történész élete végén rendkívűl eltávolodott ettől a nézettől, és a modern nacionalizmusból vezette le az ütközést.

Nagyító · http://koncmester.blog.hu 2010.03.26. 17:34:31

@336: Ugyanaz, mint a Magyar: területileg ép ország, biztos megélhetés és biztos család. Csak ha a Magyar érdekeket véded akkor fasiszta jelzőt csatolnak a neved mellé a saját hazádban, ha pedig zsidó akkor a Magyarok többsége véd, hogy ne bántsanak. Ezért fordulhatott elő március 24-én Miskolcon, hogy egy csoport izraeli lobogóval ordibált magából kikelve a fasizmus ellen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.26. 17:34:55

@Tündér_Lala: & @Grift:

Klebelsberg nagyon világosan kifejti, hogy a numerus claususnak semmi köze az antiszemitizmushoz, az társadalompolitikai (szociál- és kulrurális politikai) lépés volt, a konszolidáció része és időlegesnek szánták.

ü
bbjnick

336 2010.03.26. 17:36:59

@TaTa86.: Te is azt írod, hogy ez nem jó nekik... A zsidókat általában rafkós népnek tartják. Szerinted ennek fényében ez megállja a helyét?

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.03.26. 17:37:36

@thetriggerhappy: Ez a "modoros"-kultusz az indexcímlapon tenyésző szennykultúra és szellemi igénytelenség megnyilvánulása; lassan már csak az nem válik "modorossá", aki nem ereszkedik a blogot író, olvasó és lelkesen kommentáló proletárcsordák szintjére. Jegyezze meg egyszer és mindenkorra: úriember nem ír, olvas, idéz vagy kommentál modorosblogot! :)

@Cypriánus: Ezt is Nagyító blogján találni:
"A FIDESZ (Fiatal Demokraták Szövetsége) az állítólagos „rendszerváltozás” után az SZDSZ ifjúsági tagozatából alakult. Orbán Viktor, Soros (Schwartz) György a jelenlegi világgazdasági válságot „élete főművének” tartó, magyar származású amerikai milliárdos támogatásával végezhette el külföldi tanulmányait. Orbán (Orsós) izraelita nagyanyai származásával alkalmas személynek találtatott."
Sat.

Diagnózis: nyilas, provokátor vagy mindkettő.

tewton 2010.03.26. 17:38:09

@Grift: ne ironizáljon, ezek tényleg fontos törvények. A későbbiek problémásak, de az esélyegyenlősítő numerus clausus bármely demokrácia számára minta lehet .)

Plumper 2010.03.26. 17:39:07

@Grift: mind nem vagyunk okosak, csak sokan, viszonylag. amikor a középkori Eu-ban piszkos volt a népesség 95%-a, analfabéta majd mindenki, a zsidók 3 éves koruktól kezdve olvastak, és mindig tisztálkodtak, mert ezt írta elő a Tóra, ami a Biblia első fele! te baromarcú, mit magázol? meg zsidózol. átmegyek hozzád a zebrán...

@TaTa86.: az antiszemitizmusnak NINCSEN legitimitása! a jelentését gondolom ismered. nem lehet legitim, mert NEM tudod megindokolin, miért gyűlölsz 13 millió embert, 99,99%-ukat a származása miatt. (általános alany)

@Tündér_Lala: kunbéla és társai, később rákosi, gyűlölték saját származásukat, a zsidókat. öngyűlölő, antiszemita zsidók voltak. akkor miről is beszélsz.

@bbjnick: nem, de te nem érted, mihez vezetett az antiszemitizmus, aminek elharapódzásában Telekinek is szerepe volt., és az egész akkori magyra politikának, közte Horthynak.

Nagyító · http://koncmester.blog.hu 2010.03.26. 17:40:06

@elGabor: "Diagnózis: nyilas, provokátor vagy mindkettő."

Én nem bántottalak téged, tehát mielőtt ilyeneket írsz előnyös lenne dokumentumokkal alátámasztani a diagnózisod. A cikk egy olyan ember tollából van, aki Orbán Viktor mellett állt akkoriban nagyon sok háttér megállapodásánál, és igen széles rálátása is volt a dolgokra.

Plumper 2010.03.26. 17:41:21

@bbjnick: hát, ha a lakosság 1%-ának állítólagosan ekkora befolyása van, akkor az a többi 99%-ra nézve elég lealacsonyító. kellett egy kis numerus clausus, mert a mocsokzsidaja képes az eszével bekerülni, és jó sokan közülük.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.03.26. 17:41:29

@bbjnick: ezért valaki meg fog kövezni:

"Nem azért hozatott zsidóellenes rendszabályokat, mert meg akarta menteni zsidó honfitársait a németektől vagy azért, mert Berlin nyomást gyakorolt volna rá. Az 1942 elején megtartott Wannsee-konferenciáról nem tudhatott, 1939-ben pedig német nyomás még nem nehezedett a magyar kormányra."
Innen az idézet:
Ablonczy Balázs: Teleki Pál. Budapest, Osiris, 2005

ridegfarkas 2010.03.26. 17:42:41

Igen,lehet egy jó hazafi antiszemita.

Minden nép a saját érdekeit a többi népé elé helyezi,úgymond magafelé hajlik a keze,ez természetes.Az is természetes,hogy a népek között folyamtos küzdelem is zajlik az élet minden területén,ezért a védekezés-támadás végtelen formáit dolgozzák ki egyes nemzetek.Ha okot ad rá a zsidóság,jogom van gyűlölni,ha okot ad rá,jogom van védekezni,megvédeni identitásomat,anyagi vagyonomat,szabadságomat,nem tűröm el,hogy elnyomjon a saját hazámban,ha ellop tőlem valamit,jogom van visszakövetelni,ha kell,visszavenni.Okkal,van jogom antiszemitának lenni,ennyi,és ez nem ellentétes a jó hazafisággal.Pont,hogy megköveteli ezt,adott esetben.

tewton 2010.03.26. 17:42:41

@elGabor: ehhhehe, a mai világban sokaknak nem jutott ám térdnadrág, gyerekszoba, vagy még olyas vidéki rokony se, akit magázni kelletett :)

amúgy meg az itteni magázódást lehet afféle adaptációs/IQ-tesztnek is tekinteni. ahány nyelvet az ember beszél ...

Plumper 2010.03.26. 17:43:14

@tewton: igen, növelni kell a magadfajta esélyét, mert képtelen saját kútfőből bekerülni felsőoktatásba, inkább lehúzza azokat, akiknek sikerül. te is a frusztrált, pöcsirigy marha mintaképe vagy.

Megfigyelo 2010.03.26. 17:44:06

Teleki Pálnak majdnem az egész politikai tevékenysége a népírtás előkészítését jelentette, és ezzel ő nagyjából maga is tisztában is volt. Már az általa 1920-ban bevezetett "numerus clausus" is sok tízezer embert fosztott meg a megfelelő végzettségtől és kenyérkeresettől, és külföldre kényszerítette a magyar nemzet legjobb koponyáit. Ezzel Teleki jóvátehetetlen károkat okozott a magyarságnak. Öngyilkosságával sem tette jóvá gaztetteit. (Igen, a magyar zsidók a magyar nemzet tagjai. Aki az ellenkezőjét mondja, hazaáruló.)

336 2010.03.26. 17:44:09

További magyarázatra szorul ez a "zsidó érdek" dolog.

Plumper 2010.03.26. 17:44:17

További kellemeset mindenkinek, én L.

Plumper 2010.03.26. 17:44:53

@336: ja, kicsit sommás volt...:-)

@Megfigyelo: nálad a pont.

----------------

bye!

Yo Sar Ian (törölt) · http://faking.blog.hu/ 2010.03.26. 17:46:23

Yo!

Bekaphassa tövig aki származása miatt
gyűlöl valakit.
Kívánom az ilyen rasszista szarnak
hogy zabáljon kakit.

Ám amikor tettei miatt rühellünk egy bandát
Nem rinyálhat senki. Ajókurva annyát!

tewton 2010.03.26. 17:47:12

@Plumper: hahhhhaha.
Megkérdezhetem: egy új vendéghez van szerencsém az index-címlapról?

muhahaha

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 17:51:04

@tölgy:

a nem antiszemita az nem automatikusan filoszemita!

Cypriánus 2010.03.26. 17:51:25

sztem a zsidó közel sem annyira rafkós nép. Ahhoz túl makacs, és nonkonformista. sokszor a hülyeségen túl is. Sokszor igazuk van, hogy nem hódolnak be más népek szokásainak, sokszor sima hübrisz.
De a történelmi sikereikért gyakran olyan árat fizetnek, ami a szememben kérdésessé teszi, hogy megéri e.

Viszont nem is a legyőzhetetlen rosszakaratú terminátorok akiknek sokan hiszik őket. Emberek és kész.

persze mint nép, egy sajátos nép , hogy egy kemény keresztény szempontú leírást adjak: a szememben a zsidó nép egy önmagába sült , és megfagyott világvallás, ami persze sok erkölcsi értéket is képvisel, de egy szektás életformába fordítva. Ők lettek volna az Egyház , de ezt nem vállalták. Mint isteni üdvintézmény elpusztíthatalanok (mint vallásnemzet), mert az Isteni választás örök, viszont amúgy meg olyanok mint egy hűtőszekrény. Afféle üdvtörténeti élőhalott zombik.(bocs, és ez nem igazolja, hogy a középkorban csúnyán bántak velük, a szeretelenség ugyanis alegnagyobb vétek).

De nem örökké maradnak ilyenek: "egész Izrael üdvözül" mondja Pál. Meg fognak térni. Igaz, a Második eljövetelkor, de mentségükre szóljon hogy akkor csak ők lesznek az Antikrisztus uralma alatt az egyetlen keresztény nép (persze minden népben lesznek keresztények).
Hisz amúgy is nonkonformisták-és van annak előnye is. Néha .:)

hangsúlyozom, ezek a vallási, nem a politikai nézeteim voltak.

336 2010.03.26. 17:51:38

@ridegfarkas: Jogod ugyan van antiszemitának lenni, de azért azt részleteznéd egy kicsit, hogy mit tartasz olyan cselekedetnek a zsidók részéről, ami erre alapot ad? Pontosabban: mit vettek el tőled, amit te jogosan visszakövetelsz?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 17:51:38

@tölgy:

egyébként meg a filoszemita is rasszista barom, ez van.

tewton 2010.03.26. 17:55:15

@Megfigyelo: "Már az általa 1920-ban bevezetett "numerus clausus" is sok tízezer embert fosztott meg a megfelelő végzettségtől és kenyérkeresettől"

ajvé, faji szempontból előítéletesnek tetszik lenni.

annyi történt, hogy az a "sok tízezer" ember, aki a végzettséget megszerezhette, nem egy felülreprezentált kis csoportból került ki.

Ha meg "a magyar zsidók a magyar nemzet tagjai", akkor ugyanúgy azok is a magyar nemzet tagjai, akik megszerezték azt a végzettséget. Akkor most azt akartad sugallani, hogy a magyar zsidóságnak örökbérlete volt a felsőoktatásba?

faji alapról nem hangzik jól ám, ha a "magyar nemzetről" beszél valaki :(

irrelevant 2010.03.26. 17:55:31

"A szoborállítás a numerus clausus illetve a második zsidótörvény fényében azért is necces, mert még ma sincs a kommunizmus elítéléséhez fogható, általános társadalmi konszenzus arról, hogy az antiszemitizmus sem menő. Sőt."

Nem gondoltam, hogy valaha ilyesmit olvasok a Mandineren, pláne nénikétől, akinek nagyon szeretem az írásait.

Nénike, hol van konszenzus a kommunizmussal kapcsolatban? A társadalom fele meg van győződve arról, hogy a hatvanas, hetvenes évek jelentették az Aranykort. Kádár az egyik legnépszerűbb magyar történelmi személyiség...

Knut 2010.03.26. 17:59:02

Az ostobaság netovábbja azt gondolni, hogy ha egy zsidó magyar karriert épít (lásd elfoglalja a vezető pozíciókat) azt valami ködös "zsidó" érdekből teszi és nem maga miatt.

Akkor a karriert csináló reformátusok "református érdekből" lesznek bírók, bankárok, üzletemberek???

nevetséges

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.03.26. 17:59:45

@Megfigyelo: tetszik, nem tetszik, a tanácsköztársaság úgy en bloc kiváltotta a magyar társadalom antiszemita érzelmeit.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.26. 18:02:04

@Plumper:

Volt az az 1% 10% is.

De. Mondok mást:-)

Beszélgettem egy rokonlánnyal nemrégiben. Azt mondja nekem: számolgatta a pontjait - jövőre felvételizni szeretne - és ha cigánynak vallja magát és szül két gyereket, akkor fix, hogy megvannak a pontjai.

Hát, így!

És: A magyarokat pedig kérlek ne sértegesd, mert még megsértődnek:-D A I. világháború után a magyar zsidóság általános jövedelmi helyzete sokkal előnyösebb volt, mint a magyar átlagé. Nem voltak feltétlenül okosabbak, de mindenképpen gazdagabbak voltak. A numerus clausus mellett számos egyéb szociál- és oktatáspolitikai lépést is tettek a korabeli kormányok (Klebelsberg oktatáspolitikája pld. tanyasi iskolák, egyetemek, klinikák, szakképzési reform, külföldi magyar kulturális intézetek, ösztöndíjak, kollégiumi rendszer...), hogy javítsanak az általános helyzeten. Tegyük hozzá, komoly sikerrel.

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.03.26. 18:02:44

@Knut: LOL

A refkók erősen biblikus, sőt mi több, meglehetősen ószövetségi alapokon nyomják.

336 2010.03.26. 18:03:38

@tewton: Ma is felülreprezentált a zsidóság a felsőoktatásban. Szerinted azért, mert "elintézik" maguknak, vagy esetleg valami más oka lehet? Szerintem ez felkészültség kérdése. Bár régen jártam egyetemre, de akkoriban még felvételi vizsgához volt kötve a bejutás. '20-ban is így volt. Kérdem én, ha a zsidóság a magyar nemzet része, akkor milyen alapon kérdőjelezzük meg, hogy Kohn vagy Kovács jut-e egyetemre? Szerintem az jusson be, akinek jobban sikerül a vizsgája. Te azt állítod, hogy Kohnnak nincs oda bérlete - még ha jobban is sikerült a felvételije -, ergo menjen Kovács. Ez viszont netto baromság.

Knut 2010.03.26. 18:04:32

@bbjnick: mint ahogy a német kissebségé is. Mert az volt a polgárság.
Hogy a magyarok milyen anyagi helyzetben voltak arról a történelmi arisztokrácia (magyar és osztrák) tehet elsősorban

Tündér_Lala 2010.03.26. 18:05:12

@Plumper: Ne haragudjon de ez általános panel csupán. Nagyon sok olyan volt aki nem tartotta a vallását, utálta származását, miközben az abból eredő minden előnyt bezsebelt és amennyiben módjában állt hasonló előnyöket nyujtott másoknak. Az nem működik, hogy a zsidóság a negatívan szereplő személyeket kitagadja - no nem regnálásuk alatt, hanem utólag - és csak a pozitív szereplőket ismeri el a közösség tagjának.

Különben az hogyan értékelik, hogy Magyarország minden német nyomás ellenére nem vett részt a Lengyelország elleni hadjáratban, de még felvonulási területet sem volt hajlandó biztosítani. Továbbá, hogy a menekülteket származásuktól függetlenül befogadta, azoknak menedéket és menlevelet nyujtott, ameddig csak lehetett fedezte őket és utána is egérutat biztosított nekik. Ha ez nem a legtisztességesebb viselkedés akkor mi?

attila1 (törölt) 2010.03.26. 18:05:37

@tewton: "annyi történt, hogy az a "sok tízezer" ember, aki a végzettséget megszerezhette, nem egy felülreprezentált kis csoportból került ki. "

nem, annyi történt, hogy származási alapon döntötték el, ki mehet egyetemre és ki nem.

Pont mint a komcsik az ötvenes években, csak más alapján válogattak.
Kezdték ezzel, aztán a negyvenes években meg lehetett rohangálni a nagyszülők keresztleveléért, különben jött a gázkamra meg a Dunapart.
Teleki ebben bűnrészes. Pont úgy ne legyen szobra, mint Kádárnak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 18:06:13

@otvospeter:

ez igaz, de ettől még a komonizmus bűneit mindenki elítéli.

a padlássöprést, a svábok kitelepítését, a málenykij robotot, recsket, a megtorlásokat a kutya se védi pár megkövült komancs kivételével.

a numerus clausust meg képesek az esélyegyenlőség eszközének feltüntetni, és akkor a zsidótörvényekről szó sem volt. de még teleki deportálási terveit is ezerrel mentegetik, hogy hát csak jót akart szegény.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.26. 18:06:40

@Plumper:

"te nem érted, mihez vezetett az antiszemitizmus, aminek elharapódzásában Telekinek is szerepe volt., és az egész akkori magyra politikának, közte Horthynak." --- írod.

A deportálások Magyarországon a német megszállást követően kezdődtek. Erről nem kellene megfeledkeznie senkinek sem. Német megszállás - tudod, mi sz, megszállás?

ü
bbjnick

336 2010.03.26. 18:07:50

@tewton: Bocsánás, az előző hozzászólást nem neked akartam címezni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 18:11:24

@bbjnick:

mire elkezdődött a deportálás, a zsidók már rég másodrendű állampolgárok voltak, mindenféle német befolyás nélkül.

más is említette: telekiék rosszabbul bántak a zsidókkal, mint most a szerbek vagy a szlovákok. érdekes, ha az kerül szóba, megy a sírás, hogy báncsák a magyart, de azt, hogy a zsidóktól elvették a tulajdonukat, korlátozták őket a jogaikban, az "aprócska ballépés", és "csak német erőszak hatására" történt.

idézet következik:

„még ma sincs a kommunizmus elítéléséhez fogható, általános társadalmi konszenzus arról, hogy az antiszemitizmus sem menő. Sőt.”

és tényleg.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.03.26. 18:11:50

@attila1: "Kezdték ezzel, aztán a negyvenes években meg lehetett rohangálni a nagyszülők keresztleveléért, különben jött a gázkamra meg a Dunapart."

A pontosítás kedvéért: gázkamra, majd a Dunapart a német megszállás, illetve a Szálasi-féle puccs után következett.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 18:12:12

helyesbítés: mint most a szerbek vagy a szlovákok az ottani magyarokkal.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 18:13:30

@Gasper:

hát igen, a deportálás mennyivel humánusabb lett volna. egészen elérzékenyülök ennyi szívjóságtól. hüpp, hüpp.

attila1 (törölt) 2010.03.26. 18:14:04

@bbjnick: "A deportálások Magyarországon a német megszállást követően kezdődtek"

a magyarok jelentős részének aktív és/vagy passzív közreműködésével.
És még mindig azt akarják egyesek eladni, hogy nekünk ehhez semmi közünk, azt mind a németek csinálták. Akik képesek származási alapon kitiltani embereket a felsőoktatásból, azok sosem állnak meg félúton. Ha az egyetemről ki lehet zárni valakit a származása miatt, akkor bármi mást is meg lehet vele tenni. Meg is tették.

336 2010.03.26. 18:14:10

Nem akarok erőszakosnak tűnni, de hol van már az a zsidó érdek???

tewton 2010.03.26. 18:14:15

@336: nem ezt állítom.

azt állítom, hogy ha "magyar nemzetben" gondolkodunk, mint fentebb Megfigyelő tette,
akkor igencsak képmutató dolog azon vinnyogni, hogy "soktizezer" A-prémium-kategóriás ember nem járhatott egyetemre stb. Mert az egyetemek nem zártak be, helyettük szimpla A kategóriás _szinténmagyar_ emberek jártak.

a felvételi vizsgáról szó se volt fentebb. Ha így volt, akkor az más körülményeket jelent persze, és újragondolást.

Knut 2010.03.26. 18:14:22

@Gasper: miért? az normális, hogy zsidónak nem lehet zongorája? Ehhez nem kellett német megszállás nélkül.

Állampolgárok jogfosztása normális? Csak megölni őket nem normális?

attila1 (törölt) 2010.03.26. 18:16:10

@Gasper: de addigra jól elő volt készítve a terep a zsidótörvényekkel. Ilyen nézőpontból az 50es évekbeli kitelepítésekkel sincs gond, hiszen nem is kivégezni vitték őket.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.03.26. 18:17:40

@mavo: hülye vagy fiam! A deportálás semmivel sem volt humánusabb. De akkor mégegyszer a gyengébbek kedvéért: a deportálások a német megszállást követően kezdődtek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 18:19:58

@Gasper:

teleki terve konkrétan a "humánus" deportálás volt (zsidóké és sváboké), nem a német értelemben. a zsidók vagyon- és jogfosztása minden német nyomás és megszállás nélkül már úgy négy éve folyt, szóval mi a faszról beszélsz?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.26. 18:20:01

@calam:

a zsidótörvények pedig az erősödő német nyomás kompenzálására (és a 1919-es tapasztalatok nyomán) születtek. -- így írtam.

ü
bbjnick

336 2010.03.26. 18:21:07

@Gasper: OK. Azt mondod, hogy Teleki nem deportált, csak a üzletét kellett strómanra íratni, meg egyetemre nem járhatott...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.03.26. 18:21:08

@attila1: nos, természetesen nem mentség, de a zsidótörvények nélkül már néhány évvel korábban megtörtént volna a német megszállás.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.03.26. 18:21:24

@336: Az IQ és az EQ nem ugyan az.

Az előbbiben a zsidók általában ott vannak, az utóbbiban meg igencsak nem.

@Plumper: Nem kell ám gyűlölni a zsidókat személyenként. Meg gyűlölni sem kell.

Knut 2010.03.26. 18:21:25

numerus clausus: 1920
Hitler hatalomra kerülése: 1933

német nyomásra?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.03.26. 18:22:25

@bbjnick: ez mintha ellent mondana az idézetnek. Bár, ha a numerus clausus nem volt antiszemita törvény, az mindent megmagyaráz.

Knut 2010.03.26. 18:22:38

@TaTa86.: ez hülyeség, forrást!!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 18:23:22

@calam:

hagyjuk a faszba, ez az örök magyar felelősségelhárító reflex:

a német voltak, tankérem, a németek! mi nem csináltunk semmit, tankérem, sőt, itt se voltunk!

és amikor itt se voltunk, és nem csináltunk semmit, akkor is csak jó szándékból nem voltunk itt és nem csináltuk, amit egyébként a németek csináltak.

teccikérteni, tankérem?

tewton 2010.03.26. 18:25:20

@336: hú, én meg arra válaszoltam...

@attila1: "nem, annyi történt, hogy származási alapon döntötték el, ki mehet egyetemre és ki nem."

-- kár ezt ilyen individualista szinten értelmezni. Hoztak egy keretszámot, ami arányos volt a társadalomban meglévő származási arányokkal. Ez egy eléggé racionális és demokratikus döntés. Nem kitiltották őket, hanem korlátozták a számukat. Szűkült a pálya, versenyhelyzet állt elő, megmérettetés, szelekció. Nyilván közülük is csak a jobbak jutottak be akkoriban az egyetemre. Pl. Radnóti Miklós.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 18:25:38

@336:

tessék a második uccán balra befordulni, ki lesz írva, hogy nyújorktelaviv tengely, ott tessék kopogtatni.

ravaluf 2010.03.26. 18:26:56

@bbjnick:

Nem, de hozott egy törvényt, és saját szavaival közölte, hogy azt élete egyik fő művének tartja, s büszke rá, ami kikövezte az utat.

Teleki nagy ember volt keresztény magyar szempontból. Nem kétséges. Velünk kissé kibaszott, ez sem kétséges. Én nem mondom, hogy ne legyen szobra, pláne, hogy már van, de senki se tekintsen rá úgy, mint a hibátlan és makulátlan államférfira, mert minden erénye ellenére nem volt az. Ha már ilyet kell keresnem, akkor a két háború közti korszakból a mártírhalált halt Behtlen grófot, vagy méginkább a kiváló Deák Ferencet, esetleg Tisza Kálmán grófot tudnám megnevezni. Legyetek inkább rájuk büszkék, ha lehetne ilyet kérni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 18:28:13

@mavo:

"Ez egy eléggé racionális és demokratikus döntés. "

értem.

ha tehát szlovákiában születne egy törvény, hogy X százalék magyar mehet főiskolára, X százalék lehet orvos, és így tovább, te megtapsolnád, hiszen „egy eléggé racionális és demokratikus döntés” lenne.

miért kételkedem ebben egy kicsit? hm, hm ...

attila1 (törölt) 2010.03.26. 18:29:49

@Gasper: és milyen véleménye legyen valakinek egy olyan országról, amely több százezer embert feláldoz csak azért, hogy egy kicsit elhúzza a megszállást? A Don-kanyarba is kiküldték a szerencsétleneket meghalni, akkor a németeknek is ellen lehetett volna állni. Ha lett volna rá szándék. De nem volt, mert a zsidók módszeres kizárása a nemzetből sokaknak ínyére volt. Itt is mennyien összejöttek, akiknek semmi kifogásuk az ilyesmi ellen. Még meg is magyarázzák, hogy milyen hasznos volt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 18:31:29

@tewton:

"Szűkült a pálya, versenyhelyzet állt elő, megmérettetés, szelekció. Nyilván közülük is csak a jobbak jutottak be akkoriban az egyetemre."

ahányszor elolvasom, amit írsz, egyre jobban érzem, hogy a numerus clausus igazából jó volt a zsidóknak, sőt, lassan elképzelhetőnek tartom azt is, hogy a zsidóknak volt jó.

nem lehetséges, hogy teleki igazából filoszemita volt?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 18:33:10

@attila1:

"a zsidók módszeres kizárása a nemzetből sokaknak ínyére volt"

persze, hiszen úgy úgynevezett magyartőkét hízlalta, meg persze a szomszédoknak is le-leesett egy jobb ház, némi szoba közepére halmozott ékszer, meg effélék.

attila1 (törölt) 2010.03.26. 18:34:17

@tewton: "-- kár ezt ilyen individualista szinten értelmezni. Hoztak egy keretszámot, ami arányos volt a társadalomban meglévő származási arányokkal. Ez egy eléggé racionális és demokratikus döntés

fordítva olvastad a demokrácia tankönyvet? Nem tűnt fel, hogy az egész második világháború utáni modern Európa arra épül, hogy származási, vallási stb alapon nem érhet hátrány senkit? Vagy feltűnt csak nem tetszik? Akkor nincs miről vitatkoznunk...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 18:34:19

na megyek haza, túl sok elírásom van már

latte · http://midterms.blog.hu 2010.03.26. 18:37:34

Szerintem Telekin rugózni 2010-ben kicsit gagyzi, attól, hogy öngyilkos lett, még nem lett jó politikus.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 18:40:21

@attila1:

mi lenne itt, ha szlovákiában elvennék a magyaroktól a tulajdonaikat és szétosztanák szlovákok közt, ha "szlovákosítanák" a magyar tulajdonú cégeket, ha a a magyarokkal való házasságot betiltanák, mondván az a nemes szlovák faj beszennyezése?

mi lenne?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.26. 18:41:45

@calam:

"Bár, ha a numerus clausus nem volt antiszemita törvény, az mindent megmagyaráz." --- írod.

Klebelsberg állítja, hogy nem volt az. A konszolidációt szolgálta és kultúrpolitikai szempontokat. Igazolni látszik ezt a klebelsbergi állítást, hogy a numerus clausus életbeléptetésével egyidőben keményen felléptek a különítményesek önkényeskedéseivel és erőszakosságával szemben is.

ü
bbjnick

attila1 (törölt) 2010.03.26. 18:43:59

@mavo: na ja, sokaknak elég szelektív a tisztességérzete.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.26. 18:46:34

@calam:

Kamenyec-podolszk hasonló történet, mint a délvidéki mészárlások. És a legkevésbé sem vidám, elhiheted. Eredetileg a Galíciából átmenekülő idegen állampolgárságú személyek összegyűjtéséről volt szó, aztán az lett belőle, ami lett...:-(

ü
bbjnick

tewton 2010.03.26. 18:47:25

@mavo:
lehet, hogy tényleg nekik volt jó :)
így kimozdulhattak a német és a lokális nyelvek gettójából, karriert csinálhattak angolszász területen ... stb :)

komolyabban: ez egy döntés volt a korban, 1919 után. most itt könnyű moralizálni vele kapcsolatban. ebben nem sokat segít, ha mai analógiát hozunk a szlovákokkal.

A korabeli felvételi szabályzás részletekbe menő ismerete nélkül [én se ismerem] azonban
nagyon könnyű filoszemita (jajjaj, mennyire gonoszság jajjaj micsoda veszteség jajjaj micsoda kirekesztés... már megint minket bántanak, már megint a humanizmus elleni bűn) meg antiszemita álláspontra kerülni (miazhogy beengedték őket az egyetemre 1919 után...).

Szóval a biankó együttérzésen túl engem a statisztikák meg egyéb részletek is érdekelnének. Mert mégiscsak lettek jogászok meg orvosok, noha kicsit más identitással. De valószínüleg ugyanúgy betöltötték a feladatukat (akkor meg nem a faji-vallási eredet számított). Ezen túl meg az egész wishful thinking, visszavetítve.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 18:47:49

@bbjnick:

arról nem is beszélve, hogy így tehetséges zsidók százait, sőt ezreit mentették meg, akik a nc miatt kénytelenek voltak (pl.) németországban tanulni, és később amerikába emigrálni

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 18:49:41

@tewton:

hát mondom én! bezzeg a tehetséges magyar gyerekekkel jól kibasztak, itt kellett maradniuk

és kurvára nem értem, mitől filoszemita az, aki szerint a faji kvótázás egy szemét szar

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.26. 18:49:41

@Knut:

"Hogy a magyarok milyen anyagi helyzetben voltak arról a történelmi arisztokrácia (magyar és osztrák) tehet elsősorban" És még sokan mások. És az 1967 utáni rendszer visszásságai. És a világháború. És Trianon. És sorolhatnánk...

ü
bbjnick

tewton 2010.03.26. 18:51:16

@attila1: "Nem tűnt fel, hogy az egész második világháború utáni modern Európa arra épül"
Na ja. csak a numerus clausust meg nem 1945-48-ból kell megérteni, hanem 1919-20-ból. ítélkezni lehet a 45 utáni standardokkal, de előtte meg kellene érteni.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.03.26. 18:52:32

@bbjnick: tehát ha klebersberg állítja, hogy nem volt antiszemita, akkor nem volt az. És a tekintélyi érven kívül ezt mi támasztja alá? Merthogy a különítményesek ettől tök független dolog.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.03.26. 18:53:49

@bbjnick: aha, tehát így már minden rendben van. A délvidéki mészárlásokkal meg ki is lehet oltani. Értem, világos.

attila1 (törölt) 2010.03.26. 18:56:15

@tewton: Megértés. Ez jó. Ha valaki azt mondaná, az ötvenes évekbeli kitelepítések, listázások jók voltak, mert csak a munkás-paraszt osztályt akarták segíteni, mekkora megértés lenne itt mindjárt. Nem igaz?
Ugyan ez mondjuk romániai magyarokkal a falurombolások idején. De hát értsük meg, jó volt az. Nem?

Származási alapon tönkretettek embereket. Engem ez érdekel. Meg az, hogy ilyen többet ne legyen.

tewton 2010.03.26. 18:58:43

@mavo: és ha a faji kvótázás esetleg a pacifikálás eszköze?

ja, ma nem szép dolog. de ha nemzetállamot akarnék építeni militáns nemzetállamok közt, és 1919 után lennék, akkor ez is csak egy eszköz lenne a korban bevettek közül.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.26. 18:58:56

@attila1: & @mavo:

Az 1920-1940 közötti viszonyokat - és diszkriminációs gyakorlatot (pld. az USA a korban) - nem okos dolog összehasonlítani a mai viszonyokkal. De ha már tesszük: hogy milyen is lehetett akkoriban a diszkriminációs gyakorlat Európa számos országában és az USÁ-ban annak tanulmányozására talán Izraelre volna érdemes tekintgetni.:-(

ü
bbjnick

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 19:00:32

@attila1:

a svábok is például legyenek már megértők, ráadásul milyen jól jártak a svábok ezzel (már aki túlélte az éhezést és a járványokat), hiszen most egy gazdag országban élhetnek

hoppácska! mi mindenkivel csak jót tettünk!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.03.26. 19:02:04

@attila1: "és milyen véleménye legyen valakinek egy olyan országról, amely több százezer embert feláldoz csak azért, hogy egy kicsit elhúzza a megszállást?"

A németek már a bécsi döntések után egyértelműen benyújtották az igényüket a magyarországi zsidóságra. Szerinted jobb lett volna mondjuk 1940-ben rövidre zárni a kérdést?

"A Don-kanyarba is kiküldték a szerencsétleneket meghalni, akkor a németeknek is ellen lehetett volna állni."

A doni részvételünk gyalázat volt, de igazán kifejthetnéd ezt az "ellenállás" dolgot. Konkrétan mely hadtestekkel, az ország mely pontjairól és milyen fegyvernemekkel kellett volna megtámadnunk a Reich haderejét? Vagy egyáltalán: hogyan képzeled ezt az ellenállás dolgot.
Ráadásul a magyar tisztikar egy jelentős része, élén akkor még Werth Henrik vezérkari főnökkel kibaszott németbarát volt, szemben a katasztrofálisan gyenge Horthy angolbarát köreivel.
Könnyű 2010-ben a klaviatura felett ilyen primitíven ítélkezni, könnyű feketé-fehéren gondolkodni egy olyan időszakról, amely mocskos kutyaszorító volt számunkra.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 19:02:24

@tewton:

hitler is csak nemzetállamot akart ... de mondok jobbat: a gonosz benes is. tessék csak nem tiltakozni a dekrétumok miatt, ő csak jót akart, és különben is a kor áldozata volt

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 19:04:21

@bbjnick:

na, csak eljutottunk végre izraelhez. azok ott gonosz faszisták, tehát mi is joggal üldöztük a zsidajainkat.

kérdés letisztázva, mehet mindenki haza.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.26. 19:05:53

@ravaluf:

Lényegében (teljesen) egyetértünk. Mai szemmel nézve nehezen érthető számos akkori magatartásforma és reakció. De a múltat nem folyamatosan újraélni kell, hanem tanulni belőle.

ü
bbjnick

tewton 2010.03.26. 19:06:17

@attila1:
Ne értse félre, a megértés nem empatikus elfogadást jelent, hanem az összefüggések megértését.

"Származási alapon tönkretettek embereket. Engem ez érdekel. Meg az, hogy ilyen többet ne legyen." -- ez nagyon szép gondolat. De államtitkári-tanácsadói-közírói szint alatt csak szép gondolat :)

attila1 (törölt) 2010.03.26. 19:08:01

@bbjnick: nem zavar,hogy ennek semmi köze az eddig itt leírtakhoz? A hetvenes évekig az USA is szar volt, a mai Izrael sem egy kellemes hely. Köze ennek a témához?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.26. 19:10:27

@mavo:

Te próbáltál mai párhuzamokat vonni, én csak segíteni próbáltam neked ebben.

"azok ott gonosz faszisták, tehát mi is joggal üldöztük a zsidajainkat"

Lehet, hogy a te logikád ez, az enyém kicsit másként működik.

ü
bbjnick

hiba 2010.03.26. 19:11:24

@tewton: Pont ez a lényeg, hogy ha 45 utáni szempontok szerint ítélkezve szobrot állítunk Telekinek, akkor azzal a mára vonatkozóan legitimáljuk a 45 előtti antiszemitizmust. Pedig azt csak megérteni kéne és a tanulságokat levonni.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.03.26. 19:14:42

@Gasper: fontos kiegészítés: a "kibaszott németbarátság" alatt a német érdekek maradéktalan kiszolgálását értettem:

tewton 2010.03.26. 19:15:18

@mavo: ehhehe, mindenki tiltakozhat. lehet tiltakozni a numerus clau miatt ugyanúgy, mint a benes-dekrétomok miatt, noha a kettő nem ugyanaz a kategória szerintem.

de a numerus clau azért kevesebb embert érint aktívan, mint a dekrétumok, azt hiszem. bár mindig jó alkalom a fasisztamagyarozásra.

de a nc azért nem teljesen jó erre a bűnösmagyarozós mutatványra, mert sajna árukapcsolva van a 19-es vörösterrorral. amit meg a korabeli nemvörösök bizony egy kis fajilag-vallásilag is körülírt halmazhoz kapcsolták. ha Szamuelyéknek meg Kunéknak nem tetszett volna proletárforradalmat csinálni, vagy ha kicsit több vidéki agrárproletárt vettek volna be a vezetésbe ... talán nc sem lett volna.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.26. 19:20:42

@Plumper: csak kicsúszott magából, nem bírta a demokrata toleráns kép mögött tartani magát sokáig.
Ne izguljon, ennél cifrábbakat is hallottunk már.

Aki meg azt állítja, hogy a budapesti elitképzésben és elitmunkahelyeken nincs jelen a származás kölcsönös nyilvántartása, a konkurencia ilyen alapú kizárása, az hazudik.
Az aczéli béke alapja az "egy király, egy cigány" elv volt. Aczél okos volt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.26. 19:20:53

@attila1:

Te írod: "Akik képesek származási alapon kitiltani embereket a felsőoktatásból, azok sosem állnak meg félúton. Ha az egyetemről ki lehet zárni valakit a származása miatt, akkor bármi mást is meg lehet vele tenni."

Így került képbe a korabeli USA, mai Izrael stb.

ü
bbjnick

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.03.26. 19:22:54

@attila1: Noha az, amit tewton hevesen állít nekem nem szimpatikus, a módszertana viszont igencsak. Egy törvényt, szokást az adott kor és társadalom keretein belül kell vizsgálni, nem késôbbi korok szokásai és ismeretei alapján.
Hogy extrém példát hozzak, az orvoslás történetében jószándékkal kínhalálra ítélt emberek sokaságait nem a mai orvosi felkészültséghez kell viszonyítani.

Ettôl függetlenül megértem az Ön kétségbeesett bizonygatását is, mely szerint van valamiféle objektív skála, amelyen a numerus clausust elhelyezve az az igazságtalanságok közé sorolandó. Ellenben eme skála felállítása igencsak komoly nehézségekbe ütközne, különösen ha konszenzusra is akarna jutni róla. Az igazságtalanságok bizony részei az életnek, én például dohányosként (a saját dohányos skálámon) érzékelek igensok igazságtalanságot, amelyet mások viszont az igazság megtestesülésének látnak. És lám eljutottunk oda, hogy nem csupán a kor és társadalom, de bizony az egyéni sajátosságok is befolyásolják az egyes események megítélését.

Az objektivitás vágya rettentô kényszer, elérni azonban még a korok távlatából is nehéz.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.26. 19:24:23

@hiba: Lukács személyes is gyilkolt, és mégis intézet van róla elnevezve, szobrai vannak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.26. 19:24:38

@calam:

Nem független egymástól a numerus clausus és a különítményesek elleni fellépés, mindkettő a konszolidációs folyamat része volt. Bővebben ki kell fejtenem?

ü
bbjnick

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.03.26. 19:25:40

@tölgy: nagyon nagy a lépés a számontartástól a kizárásig, komoly erkölcsi ugrás is van közöttük. Az Ön helyében óvatosabban bánnék az ilyen általánosítással.

attila1 (törölt) 2010.03.26. 19:28:12

@bbjnick: ez mellébeszélésnek tűnik. Mintha azt mondanád, hogy ha a mai Izrael nem igazán demokratikus állam, akkor ez igazolja az 1920-1945 között történteket.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.26. 19:28:38

@szomorutojas: ezt nekem írta? hol volt általánosítás abban a mondatban?

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.03.26. 19:33:17

@tölgy:
Amikor a származás kölcsönös nyilvántartása vesszôvel elválasztva mellérendelt mondatban kap helyet a konkurencia ilyen alapú kizárásával, az olyan értelmet nyer, miszerint a kettô egymással párhuzamosan van jelen. A¨kizárásnak valóban elôfeltétele a nyilvántartás, ellenben nem szükségszerû következménye.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.03.26. 19:33:59

@bbjnick: Karsai szerint a numerus clausus volt az első zsidótörvény.

@tölgy: erről tudsz valami linket adni?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.26. 19:35:14

@attila1:

"Mintha azt mondanád, hogy ha a mai Izrael nem igazán demokratikus állam, akkor ez igazolja az 1920-1945 között történteke" --- írod.

Nekem ez eszembe sem jutott, ellenben neked igen:-/ Miért kellene nekünk a 80-100 évvel ezelőtt történt eseményeket igazolnunk, mintha mi követtük volna el? Neked is csak azt tudom mondani, hogy a történelmet nem újraélnünk kell, hanem tanulnunk belőle.

ü
bbjnick

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.03.26. 19:35:19

@bbjnick: ez válasz akart lenni?
Úgy tudom, a numerus clausust a 20-as évek végén népszövetségi nyomásra helyezték hatályon kívül, annyira ciki volt, antiszemitizmusa miatt.

attila1 (törölt) 2010.03.26. 19:36:21

@szomorutojas: "Egy törvényt, szokást az adott kor és társadalom keretein belül kell vizsgálni, nem késôbbi korok szokásai és ismeretei alapján."

néhány túlélő és elkövető még most is él. Nem volt ez még annyira régen. A vita a Teleki-szobortól indult. Ha most szobrot kap, az sokak szemében legitimálná azon tetteit is, amik most elfogadhatatlanok.

Ugyanezen logika szerint tele lehetne az ország Kádár szobrokkal. Sokan persze örülnének, de valahogy sosem azok, akik Teleki szobrot szeretnének. Engem ez a szelektív gondolkodás zavar nagyon.

Alfőmérnök 2010.03.26. 19:37:14

@tölgy: "Aki meg azt állítja, hogy a budapesti elitképzésben és elitmunkahelyeken nincs jelen a származás kölcsönös nyilvántartása, a konkurencia ilyen alapú kizárása, az hazudik."
...vagy zöldfülű.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.26. 19:38:25

@szomorutojas: a kettő párüozamosan van jelen szerintem, de a mondat eleje az, hogy " aki szerint nincs jelen..."
Ez nem azt jelenti, hogy mindenki ilyen, csak annyit, hogy jelen van a származás nyilvántartása, stb.

Azcélt azért idéztem, mert akkoriban ezt még vállalták is. Ma csak csinálják.
Öreg vagyok. A genetikai állományomat már örökítettem. Spártában az első sorban kéne harcolnom.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.03.26. 19:39:12

@calam: illetve tévedek. az ő cikkében olvastam, hogy vannak történészek, akik így vélik.

tewton 2010.03.26. 19:39:46

@szomorutojas: n
e értékelje túl pozíciókeresésem ... nincs letisztult álláspontom, amit hevesen állítsak.

nekem ebben a játszmában az az egyik érdekes vonal, hogy mi az, amit gondolunk [aztán pedig hogy mi az, aminek alapján gondolkodunk] Telekiről. Ha egy többjellemzős valakit csak antiszemitizmusra tesztelünk (és utána ítélünk statáriálisan), akkor az mit mond el rólunk?

attila1 (törölt) 2010.03.26. 19:40:01

@bbjnick: "neked is csak azt tudom mondani, hogy a történelmet nem újraélnünk kell, hanem tanulnunk belőle."

Ebben egyetértünk. Pont ezért ne legyen pl. Teleki-szobor. És pont ezért ne kezdjünk sumákolni a zsidótörvények esetén. Azok vezettek végső soron a nyilasterrorhoz. Nem lehet ezt is a német nácikra kenni.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.26. 19:47:15

@calam: A Tanácsköztársaság legfőbb irányító testületében, a Forradalmi Kormányzótanácsban leginkább a marxista filozófus Lukács György és Szamuely Tibor népbiztosok voltak a terror alkalmazásának leg­elszántabb képviselői. Álláspontjuknak igyekeztek eszmei indoklást is adni. Lukács György, aki a Vörös Hadsereg politikai biztosaként Poroszlón tizedelés során nyolc embert lövetett főbe, később így írt: „A vörösterror a hatalomra jutott proletárosztály elszánt, erőszakra is kész akaratának intézményes formája avégből, hogy a szocializmushoz vezető út akadályait eltakarítsa a maga útjából." 1919. április 15-én a Népszavában megjelent cikkében pedig a következőkre hívta fel a figyelmet: „Az államhatalom birtoka azt jelenti, hogy itt a pillanat az egykor elnyomó osztályok megsemmisítésére. Itt a pillanat, de élni is kell vele!" Szamuely Tibor már a hatalomátvételt megelőzően azt írta az „ellenforradalmárok"-ról a Vörös Újság február 11-ei számában: „Üssétek agyon ott, ahol találjátok őket! Mielőtt vérbe fojtanák a forradalmat, fojtsátok őket a vérükbe!" Majd 1919. április 20-án, húsvét vasárnapján a győri tömeggyűlésen a következőket mondta: „A hatalom a kezünkben van. Aki azt akarja, hogy visszatérjen a régi uralom, azt kíméletlenül fel kell akasztani. Most szükség lesz arra, hogy vér ömöljön. Hatalmassá fog tenni bennünket a vér. A vér lesz az, mely az igazi kommünvilághoz elvezet minket. Ki fogjuk irtani, ha kell, az egész burzsoáziát!"

www.hetek.hu/hit_es_ertekek/201002/a_megfelemlitett_orszag

A Taktika és etika c. örökbecsűjét olvassa el, csak 6-7 oldal. Hát olyan a humanista baloldali, akinek szobra van ma is.

Vén Csataló 2010.03.26. 19:49:50

@attila1:
Kicsit gázos a szöveged pajti, hogy aszondja a deportálásások „a magyarok jelentős részének aktív és/vagy passzív közreműködésével” zajlottak.

Ugye nem érted miért mondom ezt.
Figyuzz ide, tán leesik neked is az alábbi példamondatból:

"Az 1919-es zsidó vezetésű kommün még Haynau idején sem tapasztalt méretű és durvaságú vérengzései a Magyarországon élő zsidók jelentős részének aktív vagy passzív közreműködésével zajlottak."

Na, hogy tetszik?
Netán capisce?

tewton 2010.03.26. 19:53:02

@attila1:
"És pont ezért ne kezdjünk sumákolni a zsidótörvények esetén. Azok vezettek végső soron a nyilasterrorhoz."

igenám, de ha a numerus clausust zsidótörvénynek tekintjük, akkor nem lehet elsumákolni azt se, hogy 1919-re volt válasz. és akkor nem lehet elsumákolni azt se, hogy a kommunistákon kívül kb. mindenki zsidó internacionalista vircsaftnak tartotta a kommünt akkoriban.

Namost ezt a világforradalmi izét se lehetne akkor elsunnyogni, ezt a haladó baloldali csodát (1988ig nem is sunnyogták el, csak azóta).

Mindenesetre a fehérterror után meglehetősen szépen prosperált a zsidó középosztály, részben asszimilálódva, az első zsidótörvényig. Legalábbis a kortársak ezt mondják, Vas István pl.

attila1 (törölt) 2010.03.26. 19:56:39

@Vén Csataló: először azt hittem, tényleg idéztél valahonnan, de most már úgy gondolom, csak beleröfögtél a világba (izé, nyerítettél).

de "jelentős része" helyett inkább azt kellett volna írnom, hogy sokan vagy ilyesmi. Ami teljesen fedi a valóságot. Akkor is ha nem tetszik. Kinek nem inge (a te esetedben nyerge) ne vegye magára.

A kommünt meg szerintem első sorban "kommunista" minőségükben vezették akik vezették.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.26. 20:00:39

@calam:

Klebelsberg - aki a kornak meghatározó alakja volt - nagyon világosan és egyértelműen ír a szándékaikról, nem ködít, nem beszél mellé, ahogyan ez ma divat.

1) 1867 után közel egymillió zsidó vallású bevándorló érkezett az országba. A kor politikai-gazdasági-kulturális viszonyaiból adódóan sajátos aránytalanság alakult ki a társadalom szerkezetében, bizonyos területeken a zsidóság erősen túlsúlyba került.

2) 1919 a túlnyonmórészt zsidó származású lumpenértelmiség terrorja volt.

3) 1919 után a fehérterror megállításához (ami a zsidókat is keményen súlytotta) és a nemzeti radikalizmus túlzott megerősődésének meggátlásához olyan rendelkezéseket kellet hozni, amelyek egyrészt megpróbálják korrigálni a társadalom szerkezetén belüli túlzott aránytalanságokat, másrészt napirenden tartják a szociális kérdést (ennek minden vonatkozását: földkérdés, munkásság érdekképvisele, kulturális felemelkedés elősegítése), harmadrészt a Trianon-sokk, a revízióigény és 1919 negatív tapasztalatai miatt erősen keresztény és nacionalista politikát kellett folytatni.

Klebelsberg cikkeiben,parlamenti beszédeiben gyakran felhívja kortársai figyelmét, hogy ne kövessék el azt a hibát, hogy lenézik vélt vagy valós ellenfeleiket, ellenségeiket: hanem próbáljanak lépéselőnybe kerülni, azaz a problémákat azelőtt megpróbálni kezelni, mielőtt mások a problémákból kardot kovácsolnának ellenük (ellenünk).

Stb.

ü
bbjnick

attila1 (törölt) 2010.03.26. 20:06:53

@tewton: Ne tegyünk úgy mintha az antiszemitizmus 20. századi találmány lenne. Csak mindig új okok kellenek. A modern korban a vérvád már kínos lenne, lehet kommünözni meg palesztinozni. Én ideges lennék, ha minden magyar tettét rajtam kérnék számon, ha elmegyek valahova. Bár ez sajnos elég népszerű hozzáállás.

"Namost ezt a világforradalmi izét se lehetne akkor elsunnyogni, ezt a haladó baloldali csodát (1988ig nem is sunnyogták el, csak azóta)"

na ez a legnagyobb bajom a történetírással. Koronként változik, hogy éppen mit hazudnak el vagy hangsúlyoznak.

Vén Csataló 2010.03.26. 20:08:19

@attila1:
Ja hogy szerinted a kommunünt kommunista minőségben vezették akik vezették. Hát akkor biztos úgy van.

Az akkoriban élők meg - veled szemben - abszolút nem értették a saját korukat és világukat, amikor például azt a keserű viccet szülte a pesti utca, hogy az 1 db garbait azért vették maguk közé, hogy legyen aki szombation is aláírja a halálos ítéleteket.

Ennyit arról, hogy "szerinted".

Kun András 2010.03.26. 20:08:34

"Antiszemita az, aki a kelleténél jobban utálja a zsidókat" Mikszáth Kálmán

Emberbarátok egyike vagyok, de a zsidókat csak kikergetném a világ végére. Mert, ami ronda, az csak ronda kérem.”
Petőfi Sándor

Aki nem ért egyet ezzel, az nézegesse a mandiner bandzsa főszerkesztőjét!
Hát szebbet szarok, az biztos! Ékessége ő a zsidesznek.

tevevanegypupu 2010.03.26. 20:10:44

@thetriggerhappy:
A zsidok kozul is sokan utaljak a keresztenyeket, a mohamedanok kozul is sokan utaljak mindkettot, es igy ossze-vissza.Az en erzekenysegemet nem zavarna egy Herzl Tivadar szobor sem (konnyu nekem ezt mondani ?(-:), pedig nem kedvelem a cionistakat. Nagyon sok szobrot meg sem szobortak volna, ha figyelembe vettek volna minden velemenyt, erzekenysegt. Sok embernek allitottak szobrot, aki milliokat irtott ki szivbaj nelkul. Teleki Pal nem irtott ki senkit, megmentette nagyon sok ember eletet. A numerus clausust nem ertem, tobbfele magyarazatat adjak,de egy biztos: meg ha igazsagtalan is volt ez a torveny, sertett emeri jogokat, akkor sem arra szolgalt, hogy a zsidok kozul barkit is megoljenek. A tanacskoztarsasag veres es rovid kozjateka, amibol reszben kovetkezett Trianon is, aminek hatasa maig is tart, magyarazhatova tette a zsidoellenesseget. Ennyit ertek es ennyit tudok. Errol az egeszrol igazan vitatkozni nem szeretek, mert ugyan ismerem a tortenelmet nagyjabol, de lehetetlen tokeletes targyilagossaggal beszelni rola, es ezert valoszinuleg soha nem is lennek kepes olyan objektivitasra (vagy itelkezesre) amit esetleg elvarna tolem egy zsido vallasu vagy szarmazasu beszelgetopartner.
Teleki Pal szobrat nyugodtan felallithatjak, ha valaki nem orul neki, vagy plane haragszik miatta, kerulje ki vagy ne nezzen ra. De ettol meg sokkal tobben ugy erezzuk, hogy ez a szobor kozel sem serti ugy a zsidosagot, mint azok a Sztalin szobrok, amikhez annak idejen meg koszoruzni jarni is kenyszeritettek oket.

attila1 (törölt) 2010.03.26. 20:11:42

@Vén Csataló: hiszen épp az antiszemitizmusról szól a vita jó része. A "vicceddel" csak azt mondod, hogy nekem van igazam.

"Az akkoriban élők meg - veled szemben - abszolút nem értették a saját korukat"

ebben egyetértünk. Akinek azt jelenti a problémamegoldást hogy beleröfög valami zsidózást a világba, az nem ért sokat, viszont hülye mint a segg.

tevevanegypupu 2010.03.26. 20:13:41

@bbjnick:
Ha elobb elolvasom amit irt, akkor en nem irtam volna meg szegenyes soraimat.(-:

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.26. 20:21:25

@attila1:

Nem a zsidótörvények vezettek a nyilasterrorhoz. A német megszállás nyitotta meg az utat a nyilasterror felé. A két világháború közötti kormányok többsége (így a két Teleki-kormány is) éppen a társadalom radikalizálódásának (vörösterror, nácizmus) megakadályozásán dolgozott.

Éppen ennek belátása mondatja velem, hogy legyen Teleki-szobor.

ü
bbjnick

Vén Csataló 2010.03.26. 20:23:31

@attila1:
Nem barátom.
A vicc arról a sokkról szól, amit a befogadó magyarság tapasztalt 1919-ben. Ugyanis addig itt nem volt divatban a gyilkolászás. Nem véletlenül menekült ide a 19.század második felében több százezer zsidó olyan környékbeli országokból, ahol a pogrom a helyi folklór szerves része volt.

És akkor jött 1919, jött egy gyakorlatilag színzsidó vezetés és olyan ázsiai típusú barbár vérengzést hajtott itt végre, amihez maximum a Haynau ideje volt fogható.

Szóval én csak azt gondolom, nem kellett volna elkezdeni gyilkolászni. Tán nem lett volna se numerus clausus, se zsidótörvény, se deportálás.

Tündér_Lala 2010.03.26. 20:26:32

@attila1: Azt tessék megérteni, hogy (minden korban) vannak nemzeti érdekek, amelyek felül írhatják a népesség egy részének csoport jogait és érdekeit. Ez a realitás.

Ha Magyarország konfrontálódott volna a németekkel, akkor a zsidóságnak még nagyobb veszteségei lettek volna, illetve írmagjuk sem maradt volna (még a mai tudásunk birtokában is). Az akkori ismeretek szerint pedig Magyarország a revízió helyett kockáztatta volna államiságának megszűnését. Belátás kérdése, hogy felfogják, felelős vezető ilyen kalandba nem bocsátkozhatott.

Ma a legkülönfélébb csoport érdekekről azt kívánják bebizonyítani, hogy fontosabbak az össztársadalmi érdekeknél, pedig ez nem igaz. A csoport érdekeket is figyelembe kell venni, de nem szabad, hogy ez az össztársadalmi érdek rovására menjen. Ennek a (szerintem álhumánus)szemléletnek pedig ára van. Ez az ár pedig a békétlenség és végsősoron a társadalom gyengülése, amelyet a csoportok is megszenvednek.

tewton 2010.03.26. 20:28:14

@attila1:
"Én ideges lennék, ha minden magyar tettét rajtam kérnék számon, ha elmegyek valahova."

nyöhehe.
miért, nem ezt kéri számon Telekin is?

általában ez így működik. A mai "magyarokon" folyton számon kérik azoknak a "magyaroknak" a tetteit, akik a "vészkorszak" alatt a "magyarokat" megölték.

Jellemző módon a nyilasok tetteit kérik számon jellemzően olyanokon, akik nem is éltek akkor. Kb. mindenki, aki nem a tipikus mszp-szdsz-szavazó, ideges is ettől.

Amúgy meg kár az antisémitizmus felé terelni a témát. Ha a korabeli sajtót és memoárokat és egyebeket kézbe vesszük, azt látjuk: 1919-et mindenki (a társadalom túlnyomó többsége) balos zsidó értelmiségi körökből induló államellenes terrormozgalomként kezelte, amivel igen gyakran fegyveres, zsidó külsejű fiatalemberek formájában találkoztak. A korabeliek voltak annyira nem-pc-k, hogy felismerni véltek mindenféle rasszjegyeket az embereken. Ezek persze ma hivatalosan nem léteznek.

Ezt az 1919-es kis közjátékot 1945 után proletárforradalommá stilizálták és a származási jellegét elhallgatták (ennyit a sunnyogásról).

Amúgy nem csoda a sunnyogás. A munkás-paraszt kormányban, de Rákosiék alatt is megvolt a párton belül, magas szinten is, a zsidó-nemzsidó különbség-ellentét.

Ez a világnak olyan adottsága, amin se a zsidózásnak, se az antiszemitázásnak világbaröfögése se segít.

Tehetetlen Dodó 2010.03.26. 20:32:53

@tewton: A korabeli vicc így szólt egyébként:
- Fiam, menj fel a pincéből, nézz körül, vége-e már a forradalomnak!
- És azt honnan tudom meg, papa?
- Egyszerű. Ha fiatal zsidók rohangásznak az utcán bőrkabátban és motorbiciklin, akkor még tart a forradalom.
Ha öreg zsidókat látsz cilinderben, Rolls-Royce-on kocsikázni, akkor helyreállt a normális rend.

ridegfarkas 2010.03.26. 20:33:39

@336: Tudsz te szöveget értelemzni,kiskomám?Olvasd már el mégegyszer,mit is írtam.te szegény kis zsidó koma,ha nem tetszenek az itteni vélemények,húzzál el szépen izraelbe.Ne fárassz az ilyen hülye böfögésseddel.

X Y kronosz óra 2010.03.26. 20:40:30

@ridegfarkas:

Ez bennetek az utánozhatatlan. Még a világhálón keresztül is egyből kiszúrjátok a büdös zsidaját. Enkem tegnap egy ismeretlen öregasszony telefonon keresztül azonosított be.

tewton 2010.03.26. 20:47:38

@Tehetetlen Dodó: á, ez teljesen életszerűtlen. Honnan tudhatná a gyerek, hogy a rohangászó bőrkabátosok zsidók, ha azok nem közlik vele? és ugyanez az öreg cilinderesekre is áll.

ezt a viccet tutira valami regényből másolta ki, ilyen nincs és nem is lehet :)

Tehetetlen Dodó 2010.03.26. 20:56:52

@tewton: Ajjaj, lebukott néhai nagypapim...

Bell & Sebastian 2010.03.26. 21:27:05

Ázsiai ragadozó horda. Volt és maradt.
És még jól ki is oktatnának történelemből mindenkit. Mivel magam képviselem holt felmenőimet az általuk elmondottakra és tapasztalatukra hagyatkozva csak azt mondom, azért nincs itt nyilvánosságra hozott ügynöklista, mert felérne egy neo-numerus clasussal!

Úgy látom, már nem is lesz, a külső internacionalista nyomás miatt!

A tisztulás legfőbb kerékkötője éppen maga a faj, amely saját nőit és gyermekeit túsznak használva védi a lámpaernyő-alapanyagát, összemosva vallást, származást, életvitelt annak elkendőzésére hogy kiválasztottsága, fensőbb rendűsége okán (egy csoportja) mindig is jogot formál, formált a vezető szerepre bármilyen politikai helyzetben.

És nem ideológiai, kulturális, hanem genetikai alapon! Fajelmélet a javából, az van.
De a Gentiléknek kuss van, még a zsidó jelzőszó is tiltott lassan!

Valahogy mindig sikerül kiprovokálniuk egy frászt. De persze ártatlanok mind egytől-egyig! Egy sem bűnös, egyetlen egy sem, kívülállók ők törvényen, renden, erkölcsön!

Egy nagy lófaszt, mama!

attila1 (törölt) 2010.03.26. 21:34:12

@bbjnick: jóindulatú leszek, és azt mondom, hogy ez elképesztő méretű önbecsapás. Persze, itt mindenki jót akart, csak hát a körülmények.
xxxx. Az ikszek behelyettesíthetők bármilyen tetszőleges trágársággal.

Teleki szobor meg akkor legyen, ha egy Kádár szobor mellé teszik valami panoptikumban

Alfőmérnök 2010.03.26. 21:38:14

A numerus clausus egy pozitív diszkriminációs törvény volt. Olyan, mint ma a női kvóta (lenne). Az mondjuk érdekes, hogy akik a női kvóta bevezetése mellet harcolnak, a numerous clausust általában az első láncszemnek tekintik a gázkamrákhoz vezető ok-okozati sorban. Csakhogy a történelem nem olyan, mint egy billiárdasztal, ahol az ok-okozati viszonyokat ilyen egyértelműen le lehet írni!

attila1 (törölt) 2010.03.26. 21:40:14

@tewton: "Jellemző módon a nyilasok tetteit kérik számon jellemzően olyanokon, akik nem is éltek akkor"

wtf? Ez egy teljesen értelmezhetetlen mondat. A sumákolás, bagatelizálás vagy a nyílt helyeslés viszont "számonkérhető".

"Kb. mindenki, aki nem a tipikus mszp-szdsz-szavazó, ideges is ettől. "

a "tipikus mszp szavazó" (akármi is legyen ez) meg ebben a témában a sumákolástól ideges.

"azt látjuk: 1919-et mindenki (a társadalom túlnyomó többsége) balos zsidó értelmiségi körökből induló államellenes terrormozgalomként kezelte"

kéretik nem úgy tenni, mintha az antiszemitizmus 1919 előtt nem létezett volna.

"Ezt az 1919-es kis közjátékot 1945 után proletárforradalommá stilizálták és a származási jellegét elhallgatták (ennyit a sunnyogásról). "

az egyik sunnyogása nem legitimálja a másikat. Ez az óvodás "de a Pistike is" szintje.

Bell & Sebastian 2010.03.26. 21:40:18

@attila1:

Ne legyél jóindulatú, mondd csak ki:

Még egy büdöskomcsi is jobb Telekinél!
Kész is a törzsfejlődéstani besorolásod!
Szemben az árral, mint mindig! Megnyílik az a tenger, csak akarni kell! Akard, csak bazdmeg!

attila1 (törölt) 2010.03.26. 21:42:37

@Bell & Sebastian: neked meg egy lófaszt a seggedbe hülyegyerek. Jó nagyot, hogy legyen min forogni.

attila1 (törölt) 2010.03.26. 21:45:36

@Tündér_Lala: "Azt tessék megérteni, hogy (minden korban) vannak nemzeti érdekek, amelyek felül írhatják a népesség egy részének csoport jogait és érdekeit. "

és máris ott vagyunk bármilyen diktatúra alaptézisénél. Már csak az a kérdés, mit tegyünk a "nemzeti érdek" nevében a "népesség egy részével". Esetleg kiírtani őket az utolsó csecsemőig? Bocs, de nekem nincsenek ilyen érdekeim és senki ne is hivatkozzon rám amikor épp gyilkolni indul.

attila1 (törölt) 2010.03.26. 21:49:08

@tewton: "miért, nem ezt kéri számon Telekin is? "

nem. Teleki nem könyvelő volt vagy lufiárus a vidámparkban

Bell & Sebastian 2010.03.26. 21:50:20

@attila1:

Kincsekkel felpakolva, minden lerabolva? Máris indulunk? :)))

attila1 (törölt) 2010.03.26. 21:51:25

@Bell & Sebastian: persze, a svájci frankos lakáshitelemet meg itt hagyom neked, aztán megyek is a kibucba

Bell & Sebastian 2010.03.26. 21:58:24

@attila1:

Akkor min rugózol? Ki baszott ki veled?
Mit látnál, ha a mostani szoclib kormány letolná a gatyáját? Megnyugtató lenne a látvány, pozitív diszkrimináció van, hurrá! -gondolhatnánk. Most már nagyszerű elnökünk is beállt a sorba a lófa..., pardon, hitelért. Amit gondolom személyesen a római katolikus pápa perselyezett össze a nagyböjti időben.

attila1 (törölt) 2010.03.26. 22:01:23

@Bell & Sebastian: "Akkor min rugózol? Ki baszott ki veled?"

konkrétan én saját magammal. Persze egy bizonyos szint alatt ilyenkor egyesek röffentenek egy zsidózósat, mert úgy egyszerűbb. Nem kell beismerni, hogy hülyék voltak.

"Mit látnál, ha a mostani szoclib kormány letolná a gatyáját? Megnyugtató lenne a látvány"

sejtem mire gondolsz. Ilyenkor lepődöm meg, hogy az ilyenek a zsidózást tényleg szó szerint értik, és nem csak az anyázás helyett használják. Mondjuk ehhez aztán tényleg hülyének kell lenni.

Bell & Sebastian 2010.03.26. 22:11:43

@attila1:

Hát igen. Részleteiben tagadható, de attól a jelenség maga még létezik. Sok hülye kell hozzá, azt elfogadom.

Most nehéz lesz beadni, hogy már megint azok a fránya véletlenek... Affenét azok!

Határozott mintázat mutatható ki. Mindjárt jön is az elfuserált Celládám:
- linket, linket kérek!

Ott vannak: KSH. Ha véletlenszerűen, sorsolással választunk kormányt, azok közé nem csúszik be ennyi tolvaj hazaáruló, akik közt -valljuk be- kissé felülreprezentáltak a... a... a francia forradalmárok.

Príma kis revolúció (káosz), azt' ide nekem a holdat is! Nem így látod?

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.03.26. 22:24:03

@tölgy: lehetséges, hogy félreértelmeztem, elnézést kérek, nem kötözködésnek szántam.

@tewton: úgy érzem, hogy igen szûk területen belül keresi azt az utat, olyannyira, hogy az számomra már állásfoglalásnak tûnt.

@attila1: A puszta realitásból kiindulva a Teleki szobor igen kevés emberben mozgatna meg egyáltalán bármit is, azon embereken belül is igen kis csoportnak jelentene legitimációt. Viszont amikor a teljes népességbôl kiemeljük azon keveseket, akik tudják ki volt Teleki, ezen túl még képesek bármiféle oldalhoz, véleményhez is kapcsolni, és mindezeken felül legitimál bármit számukra, nos, ezen nagyon szûk rétegnek nincs szüksége szoborra téziseinek legitimációjához.

Ellenben azt Ön is elismerheti, hogy ez a csoport létezik (hisz egyes tagjaival pont itt vitázik), és ugyanolyan értékû magyar állampolgárokból áll, mint az a csoport, aminek a Szabadság-téren álló szovjet emlékmû jelent pozitívumot, így nem értem nekik miért ne járhatna egy emlékhely, ahol róla emlékezhetnének, koszorúzhatnának.

Nem értem mi által érzi magát feljogosítva, hogy saját véleményét tételezze fel az egyetlen igaznak és legitimnek.

tewton 2010.03.26. 22:25:45

@attila1:
lehet antiszemitásat is röffenteni, csak jelzem :)

fentebb a kollektiv bűnösségről beszéltem, amit úgy általában az antifasiszta-antináci-humanista-baloldali-stb-k szoktak mindenki másnak a szemére hányni holó témakörben.

A mese náluk mindig úgy van összerakva, hogy bármeddig ki lehet tágítani a múltban az antiszemitizmus és a sérelmek történetét. Akár I. Istvánig, II. Lajosig, II. Józsefig, Horthyig. A vége mindig az, hogy a törzsön kívüliek a bűnösök.

Ez érthető lélektanilag, de a törzsön kívülálló többség számára már érdektelen, és terhes is. Nem 1920-ban vagyunk, a magyar lakosság többsége nem zsidó származású. Az efféle tematikus szenvedéstörténetek addig számíthatnak figyelemre, amíg a hallgatók udvariasak, és nem veszik elő a saját történeteiket.

tewton 2010.03.26. 22:43:05

@szomorutojas:
fáradok, és egyre jobban szűkül a horizontom, elnézést. éppen ezért nem is akarok állást foglalni. azt hiszem.

"A puszta realitásból kiindulva a Teleki szobor igen kevés emberben mozgatna meg egyáltalán bármit is, azon embereken belül is igen kis csoportnak jelentene legitimációt."

egyezik a véleményünk. Telekiről nem sokat lehet tudni (az utca embere esetében, azt hiszem), és amit lehet, az is teljesen szórt. van, akinek a lengyelek megmentője, van, akinek földrajztudós, vagy öngyilkos, vagy egy miniszterelnök, és van, akinek csak egy antiszemita.

Ehhez a legutolsóhoz meg azt gondolom, hogy akinél ez annyira fontos szempont, az belül van a filó/antisémita játszmán. Vagy mert származásilag, vagy mert ideológiailag elkötelezett. Én ebből inkább kimaradnék.

Hivatkozni meg azért visszás a holokausztban érintettek érzéseire ebben az ügyben, mert őket tkp. sose kérdezi meg senki erről a szoborról. Ha még élnek. Én elsősorban ezeket a 90 körüli öregeket kérdezném meg, hogy mit gondoltak-gondolnak Telekiről. Mert utólag a törikönyvekből kirajzolódik a rettenetes antiszemitizmus története (kb. Mózestől), csak az korabeli emberek kissé máshogy látták a sztorit.

bz249 2010.03.26. 22:45:21

@tewton: @tölgy: mén mennek bele ebbe a Kulturkampf dágványba? Itten kérem a balos megmondónikkek mindig ügyesebbek lesznek, mert kiskoruk óta a Kulturkampfwagen vezetését gyakorolják. Ráadásul az ő álláspontjukhoz sokkal adekvátabban passzol a lekezelő felsőbbséges kioktatás (ugyanis a nagy arc hülyén venné ki magát egy konzinál) amiből csak egy 2006-os miniszterelnök-jelölti vita jöhet ki. Azért remélem legalább jól szórakoznak. :)

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.03.26. 23:01:58

@tewton: A holokauszt nem csupán egy népirtás, hanem a zsidóság egyik legfontosabb közösségteremtô mítosza (a mítosz eliadei értelmében). Ennek a mítosznak a megkérdôjelezése, vagy bármilyen formában relativizálása a zsidóság számára a közösségteremtô mítosz, ennek következtében a közösség egyik alapjának megtámadása.

Akárcsak a nemzetek közti szembenállás, amely háborúkba torkollott, az antiszemitizmus is létezô jelenség, aminek okai teljesen elválnak a jelenségtôl magától, és a diaszpóra óta állandó téma, ugyanakkor minden kiemelkedôbb eseménye a saját korában meghatározó volt a zsidóság számára.

Ne felejtsük el, hogy a zsidóság olyan nép, amelynek nyelve nem egységes, kultúrájában nagyon kevés állandó van, a bibliai idôk óta nincsenek hôseik, kiemelkedô, ismert alakjai pedig általában rabbik. A Gólem mítoszkör ebbôl próbált kitörést nyújtani, egy szûk kör számára kvázi sikeresen. Avagy egy másik része számára a cionizmus és Izrael léte adja a referenciapontot. Az antiszemitizmus pedig étikusan meghatározza a csoportot, sôt sokszor kizárólag az határozza meg.

Mindezek következtében a zsidóság számára a holokauszt élô, érzékeny téma marad, függetlenül attól, hogy ismer -e túlélôt, vagy a családját érintette -e.

Természetesen ez a leírás egyetlen emberre sem igaz, csak a teljes csoportra, kizárólag kivételeket találnánk alóla.

thetriggerhappy 2010.03.26. 23:07:22

@Bell & Sebastian:

amikor ázsiai ragadozó hordákról elmélkedsz, most a zsidók vagy azok a hazátlan bozgorok járnak az eszedben?

sajnos a blog olvasóközönségének egy része embertelen módon undorító. remélhetőleg majd kinövik, ha nem, akkor csúnya világ lesz itt, feltéve ha egyszer olyan pozícióban lesznek, hogy fontosabb döntéseket hozhatnak.

nem lep meg, hogy mindenki elsikkadt amikor én és más is párhuzamként állította a kisebbségi határon túli magyarokat. olyankor valamiért rögtön megváltoznak az értékrendek és fehér lesz mindenből, ami a zsidajoknál fekete. pedig szegény szlovákok is csak a nemzetük megszilárdításáért küzdenek és százalékokban határozzák meg, hogy kinek milyen joga lehet. ők magyarellenesek lennének? hát, vittek bárkit is gázkamrába?

Bell & Sebastian 2010.03.26. 23:09:45

@bz249:

A lángszórót nemigen állják, az etikettet kéretik otthon hagyni ezen nickek esetében, ugyanaz a játszma ezredszerre már meglehetősen a végtelen ciklus/epic fail ismérveit mutatja.

Okkal-joggal feltételezhető, hogy sík hülye, aki nem ért ennyi szóból.

Vagy nem is, Übermancs.

thetriggerhappy 2010.03.26. 23:16:58

az meg van valami egészen perverz, hogy 2010-ben magyarországon valakik egy olyan törvény és szellemiség mellett érvelnek egy internetes blogon, amely miatt pld a világ john von neumannként és nem neumann jánosként ismeri a számítógép atyját, hogy capáról, telleről és a többiekről ne is szóljunk.

thetriggerhappy 2010.03.26. 23:18:28

miért nem megy el a hozzászólásom?

Alfőmérnök 2010.03.26. 23:21:34

@thetriggerhappy: Szerinted Neumann hol szerzett diplomát és mikor?

bz249 2010.03.26. 23:25:13

@thetriggerhappy: Neumann János (miután 1926-ben ledoktorált az ELTE-n) a numerus clausus miatt vándorolt volna ki a Berlini Humboldt Egyetemre tanítani? Tisztára azt hittem a magasabb fizetés és a jobb kutatási feltételek miatt. De nyilván erről is a piszok antiszemiták tehetnek.

Bell & Sebastian 2010.03.26. 23:28:08

@thetriggerhappy:

Azért a sugalltnál differenciáltabb a világképem. Csak átmenetileg nem működik.

Törvénykezés, törvény, jogszolgáltatás híján. (Bár most mintha valami megmozdult volna - nagy későn.)

Így aztán maradnak az ószövetség fegyverei a lovagiasság nevében:

Szemet szemért! Győzni nem lehet, (én már csak tudom), legfeljebb mérsékelni a kárt. Az EU tagországok közt nincs megfelelő együttműködés.

Jómagam vagy 3 éve kínlódom egy 3-4 milliárdos csalással, még a nyomozati szakban sem vagyunk. Még a feljelentést sem tette meg a hivatalból eljáró!

Lángszóró, az kéne, az előbb mondtam!
(nem írom körbe, kikre vadászom: kormányzati kapcsolatokkal rendelkező magyar és külföldi, történetesen -micsoda véletlen- zsidó elkövetőkre, akik valahogy mindig meglógnak a zsozsóval)

Anti-Wiesenthal, az vagyok! És a tököm tele van a nemzetközi zsidó finánc-oligarchiával! Nem a Dél-Szudánival!

bz249 2010.03.26. 23:29:35

@Bell & Sebastian: Mi értelme van ordibálni? Az annyira stílustalan, most erre a triggertrollra kíváncsi vagyok, ő pl. időnként szórakoztató, de azért hosszútávon mégsem túl élvezetes.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.26. 23:30:19

@bz249: látja, most ütötte el magát a Kulturkampfwagen, az eltén biztosan nem kapott doktorit.

osborne 2010.03.26. 23:30:45

@bz249: sztem tölgy jól tolja de egész jól látja, spec én ezért nem fogok soha belemenni honi balibbantal vagy másik szélen jobbikos hibbantal a vitába.

felesleges :)

Alfőmérnök 2010.03.26. 23:32:06

@bz249: Most sajna csak a wikipedia a forrásom, de egyedül Teller esetében lehetett oka az emigrációnak a NC. De ott is csak közvetett ok lehetett, hiszen a forrás szeint a 26ban a BMEre járt.
Úgyhogy ez kurva nagy mítosz, hogy a (kétségkívül zseniális) nagy túdósaink a nácimagyrok miatt kényszerültek elhagyni hazájukat.

bz249 2010.03.26. 23:33:43

@tölgy: igen, gagyi szarszagú vidéki doktorim van és csak gagyi szarszagú vidéki német egyetemen taníthatok.

Utálom is miatta a zsidókat rendesen. (mondjuk a svédeket jobban, bár lehet, hogy egy zsidó származású volt a csávópék, aki miatt eddigi főművem csak 3.5-es és nem 7-es impaktú).

Alfőmérnök 2010.03.26. 23:35:01

@tölgy: Azt nem, de diplomát igen. Viki szerint: "Apja kívánságára Neumann 1923-ban Zürichbe ment, hogy a zürichi Szövetségi Műszaki Egyetemen vegyészetet tanuljon. Vegyészmérnöki diplomáját 1925-ben szerezte, matematikából pedig egy évvel később doktorált Budapesten."

bz249 2010.03.26. 23:37:48

@Alfőmérnök: zseniális tudósaink egyébként valóban a nácimagyarok miatt kényszerültek emigrálni. Ugyanis ezek a szemét nácimagyarok képesek voltak elveszteni az első világháborút és ezzel szétverték a liberális szemléletű Osztrák-Magyar-Monarchiát valamint csontszegénnyé tették a maradék Magyarországot (csak, hogy jól kibasszanak a szépen asszimilálódó zsidókkal). Extra bónuszként azt is elérték, hogy az összes kisebbség (a zsidókat kivéve) a határ túloldalára kerüljön.

Szóval, ha a nácimagyar Kis Pista honvéd jobban harcol Przemśyl-nél vagy a Piavénél, akkor nem kellett volna a zseniális tudósainknak külföldre távozniuk.

Bell & Sebastian 2010.03.26. 23:39:46

@bz249:

Lehet hogy már untat a téma és túl sok áldozatot láttam a másik oldalon, nem egy elképesztő tragédiát, nem egy sír mellett álltam hivatalból, nem egy egy családot kellett megmenteni szó szerint az éhhaláltól, nem kettő vált földönfutóvá, aljas jogi játszmák áldozatává!

Hogy miért ordítok? Mert ezek égbekiáltó bűnök és senkit az égvilágon addig az nem érdekelt, míg a radikálisok firtatni nem kezdték!

Mondok még egy meglepőt! A cigányok közt dinamikusan nő a Jobbik támogatottsága! Erre varrjatok gombot, ha tudtok!

bz249 2010.03.26. 23:45:34

@tölgy: nyilván a közvetlen jogelődjén, de vegye figyelembe a helyzetet mégse lehet egy klerikális reakciósról egyetemmel bántani az érzékeny lelkeket. :)

Alfőmérnök 2010.03.26. 23:47:51

@tölgy: Jaj. Nem. Budapesti Tudományegyetemnek hívták akkor még.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.26. 23:48:06

"A hal a vízben él, a tüdő oxigénnel táplálkozik, a magyar antiszemita. Dobd ki a halat a vízből: elpusztul. Vedd el az oxigént a tüdőtől: megfullad. Hazudd ki az antiszemitizmust a magyarból: a halál leggyalázatosabb nemével hal meg."
hallgassák szabó dezsőt és gondoljanak arra mikor alakult a magyar antiszemita párt.
tényleg ne fogjuk a németekre. inkább egyenesítsük ki a gerincünket. gondoljunk az új világrendre. jelöljük ki az antiszemita párt körüli alapítókat az új világ puskásöcsijeiként! :)

bz249 2010.03.26. 23:50:22

@Alfőmérnök: Amikor a doktoriját megkapta már Magyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetem volt. :)

tewton 2010.03.26. 23:56:51

@szomorutojas: egyetértek, én Assmannra szoktam ilyenkor gondolni :)

az egész mögött végig ott ez a kínos, vérségi alapú identitáskérdés. Mert valaki vagy annak születik, vagy nem (a betérést hagyjuk ki). És ha már születéskor eldőlt a dolog (mert igen), akkor heroikusan bele lehet feszülni a Másság témakörébe.

A kockák jelen esetben úgy gurultak, hogy ez az identitás nagyobb felületet kap, mint az avar, vogul, kolonéz.

ha ettől elvonatkoztatunk, akkor meglehetősen prózai képet kapunk. Volt egy népirtás (sok másik is volt), aminek lett saját neve ("holokauszt" -- egy eléggé problémás név, btw).

Egy népirtás kapcsán amúgy nem sok tanulságot lehet levonni azon túl, amit a tízparancsolat tanít (ne ölj), meg a keresztény etika (ne ölj és szeresd az embereket), meg az ált. etika (ne ölj, stb). Egy évezredes morális közhely. Legyetek jók. Ebből az alapanyagból kell átütő üzenetet kommunikálni azoknak az európaiaknak, akik nem éltek 1938-45 közt, lehetőleg az általános emberi értékek mentén érvelve. Fekete-Afrikában vagy indonéziában, ahol ezek az általános emberi értékek ugyancsak megvannak, csak más történeti háttérrel, nyilván nem lenne ennyire hatásos az üzenet.

az antiszemitizmus meg ... egy egyrészt egy elég fura eszköz a csoportképzésre (mi vagyunk azok, akiket utálnak), de megint csak a vérségi-törzsi logikára jó. Mindenki látens antiszemita lehet, aki nem zsidó. Vagyunk mi és van mindenki más. ennek aktuál/politikai extenziójába jobb nem is belegondolni.

bz249 2010.03.27. 00:02:48

@tewton: "Egy népirtás kapcsán amúgy nem sok tanulságot lehet levonni azon túl, amit a tízparancsolat tanít (ne ölj), meg a keresztény etika (ne ölj és szeresd az embereket), meg az ált. etika (ne ölj, stb). Egy évezredes morális közhely. Legyetek jók. Ebből az alapanyagból kell átütő üzenetet kommunikálni azoknak az európaiaknak, akik nem éltek 1938-45 közt, lehetőleg az általános emberi értékek mentén érvelve."

Talán annyiból más ez a konkrét népirtás, hogy itt öltönyös könyvelők és mérnökök voltak az elkövetők termelési tervekkel, hatékonyság-menedzsmenttel, meg a modern gazdaság összes kellékével. Vagy legalábbis részben ilyen emberek.

Szóval ez a helyzet nem annyira tér el a normális viselkedéstől (a bozótvágóval tömeggyilkoló vagy az őket felbujtó öltönyös bácsi nem annyira átélhető szerepek).

tewton 2010.03.27. 00:02:51

@Grift: ehhhehe.
azért Dezső bácsinak több korszaka is volt. De ez az idézet sajna aktuális lett mostanában.

Bell & Sebastian 2010.03.27. 00:05:15

@tewton:

A parancs pontosan így szólt:

- Nem ölsz!

Mózes meg gyilkolni kezdett közvetlenül annak megtapasztalása után, hogy szeretett népe körbe táncikolja az aranyborjút.

Ez nagyjából azt jelenti, ha alapos okod van rá, miért is ne? Sötét idők voltak, nem is értem, hogyan maradhattak a kánonban?

tewton 2010.03.27. 00:12:15

@bz249:
igen, ez igaz. fejlődött a technológia. Ma már excel-táblákat is használnának.

de azon túl, hogy modern eszközökkel esett meg, mégiscsak egy a sok közül. a retorika feladata az, hogy egyediesítse ezt a szenvedéstömeget. és ha egy ruandainak kellene elmagyarázni, hogy ez a mészárlás miért is kozmikus jelentőségű a számos hasonló közt, akkor nem tudnék hiteles lenni.

amúgy meg igen, ez a trükk: annyira felosztani a szerepeket, hogy senkinek se kelljen nagyon mást csinálnia, mint a való életben, hadiállapot alatt. az őrök őriznek, a vonatok gördülnek, usw.

tevevanegypupu 2010.03.27. 00:12:40

@Grift:
A vilagon minden orszag tele van antiszemitakkal.Csak az erintetteket olyan tulzottan nem erdekli, mert ok meg masokkal ellenszenveznek.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.27. 00:15:57

@tevevanegypupu:
nézze, ez természetes. az emberiség nem szereti az idegeneket. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.27. 00:16:46

egyébként jól érzem, formálódik itten egy új istóczy párt? :))

tewton 2010.03.27. 00:17:25

@Bell & Sebastian:
azért volt ott olyan is, hogy uradat Istenedet imádd ... ez a number one. a ne ölj meg a number five.

Bell & Sebastian 2010.03.27. 00:21:25

Elnézést, csak sikerült összekutyulnom a gyilkolást és az ölést. Az autentikus forrás a mérvadó.

tewton 2010.03.27. 00:22:08

@Bell & Sebastian:
ismerem.
hmmm.
kedvelem a szerzőt, de itt ez megint olyan sokcélú üzenet. ha akarom, bölcsészkedés, ha akarom, zsidó egzotikumok, ha akarom, akkor meg municio a bevett morális (hülyevallásos morális) elvek negligalasahoz.

nem is értettem, mit keres ez a cikk a szinház oldalán.

Bell & Sebastian 2010.03.27. 00:24:38

@tewton:

Valóban vannak problémáim a fele-barátaimmal és a kődobálással.

Többet nem akarok revideálni. :)

tewton 2010.03.27. 00:27:05

@Grift:
nézze, a születéssel annyi minden eldől.
nekem pl. nincs sok esélyem. én már csak antiszemita-nacionalista-magyarkodó vagy humanista-antifasiszta-európaidemokrata lehetek.

Meséljen arról az Istóczyról :)

attila1 (törölt) 2010.03.27. 00:28:07

@szomorutojas: "Nem értem mi által érzi magát feljogosítva, hogy saját véleményét tételezze fel az egyetlen igaznak és legitimnek. "

Nekem az az alap, hogy származás alapján nem bélyegzek meg senkit csak személyeket a cselekedeteik alapján. És igen, aki nem így gondolkodik, azt remélem félre lehet állítani és simán nem érdekel, mit gondol erről.

ha a konkrét szobortémára visszatérünk, nekem az a véleményem, hogy egyetlen politikusnak se legyen köztéri szobra. A "kommunista" idők szoborparkja az egyetlen forma, amit el tudnék fogadni. Ott lehet a bárkinek kedves emberke mását kitenni, de a többiek tudják, hogy nem kell teljesen komolyan venni. Mindenféle köztéri szoborállítás (ezáltal legitimizáció) ellen vagyok.

bz249 2010.03.27. 00:30:31

@tewton: egy ruandainak nyilván a ruandai mészárlás a kozmikus jelentőségű, mert ő meg valószínűleg azt tapasztalta meg, hogy a tegnapi szomszédja, aki egész normális embernek tűnt ma egy habzó szájú őrült egy és le akarja ölni egy machetevel.

Bell & Sebastian 2010.03.27. 00:30:58

@tewton:

Párszor rácsodálkoztam már magam is, mert szerintem a lényeg az 5 égbekiáltó bűn inkább, de azt sehol sem tolják:

1. Ábel vére (Ter 4,10),
2. A szodomaiak bűne (Ter 18,20; 9,13.),
3. Az egyiptomiaktól elnyomott nép kiáltása (Kiv 3,7-10.);
4. A jövevények, özvegyek és árvák jajgatása (Kiv 22,20-22.);
5. A bérmunkással szemben elkövetett igazságtalanság (MTörv 24,14-15; Jak 5,4.).

Testvérgyilkosság, buzik, khm..., meg a többi. Ezek alól pap nem adhat feloldozást, Istennél a bocsánat!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.27. 00:34:17

@tewton:
istóczyról szépen mesél a kiváló bosnyák. olvassa! :)

Alfőmérnök 2010.03.27. 00:35:19

@tewton: Én Nietzschéről olvastam tőle és az tetszett. Itt is mintha nietzschieánus lenne. B&S által linkel oldalon van egy beszélgetés (hanganyag), elég érdekesnek tűnik, de már fáradt vagyok az abszolválásához. Amúgy TGY ..... ;)

tewton 2010.03.27. 00:35:56

@Bell & Sebastian:
azért az idegen bűnök is húzósak, bár nem ennyire.

Bell & Sebastian 2010.03.27. 00:37:17

@Bell & Sebastian:

Más fogalmazásban:
szándékos gyilkosság, szodómia, szegények
és árvák valamint az özvegyek további nyomorítása, munkások bérének
igaztalan visszatartása.

Van itt pár pikáns kitétel azok számára, akik a pokolban kívánnak megrohadni.
Talán ez még erkölcsi minimumnak is elmenne!

tewton 2010.03.27. 00:40:06

@Alfőmérnök:
jaja. TGynek nagyon jó a nyelvérzéke. A világlátása meg olyan, amilyen. nem-keresztény .)

Bell & Sebastian 2010.03.27. 00:41:00

@tewton:

Idegen bűnök: az követi el, aki mások bűnét okozza, vagy elősegíti.

1. bűnre tanácsot adni
2. vétkes dolgot parancsolni
3. vétekben mással egyetérteni
4. mást bűnre ingerelni
5. mások bűnös cselekedetét dicsérni
6. mások bűnét helyeselni
7. másnak bűnt elengedni
8. mások bűnét segíteni
9. mások bűnét oltalmazni

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.27. 03:41:45

@attila1:

"Mindenféle köztéri szoborállítás (ezáltal legitimizáció) ellen vagyok." --- te magad írod.

Ha ez így van, akkor meg miről vitatkozunk itt?

ü
bbjnick

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.27. 08:50:51

@egy nik a sok közül: majd perelünk 33 év kommunizmusért való kártérítésért, mert 56-ban a szép ígéretek ellenére cserben hagyott a nagybötűs nyugat. És persze kiszámlázzuk a vasfüggöny lebontását is.

Tündér_Lala 2010.03.27. 09:00:49

@Herr SturmLiberator: Pontosan. Meg azért, mert mert Kelet-Európát odadobták Sztálinnak.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.27. 09:30:56

Különvélemény.
Csak, hogy se Griftnek, sem az idejár és szarszagozó ballibáknak ne legyen igaza.

Németországban, a holó-pc ellenére, nyílt és egyetemi értekezések témája, hogy a zsidó kérdést egyáltalán nem oldotta meg a jogi emancipáció, amit annyira vártak a 19. századi libik és zsidók. Sőt, a szocializmus sem oldotta meg, ahogyan pedig Marx és hívei várták.
A kőliberális Weimari Köztársaságban nem érezték jól magukat. Sombart meggazdagodott a zsidó-könyvéből, stb.

Ennek ellenére ki lehet alakítani egy modus vivendit, hiszen - ballib szarszagozók erre nem túl érzékenyek - Magyarországon nem voltak progromok, nem tiltották ki a zsidókat az országból, mint Angliában, sem városokból, mint többször Frankfurtból. A 19. sz. végén pedig a liberális Monarchia sikere összekapcsolódott az ide vándorló zsidók sikereivel. Báró Lukács-féle kudarcos alakok nem az antiszemitizmus miatt voltak frusztráltak. A szétkúrt roncsországot, a córeszt némelyek itt hagyták, később. De Horthy alatt is kialakult a modus vivendi.

Most is kialakulhatna. Nem kell szeretni egymást. Lehet valami munkamegosztás. Határok tisztelete, egymás tisztelete.
Az hogy ilyesmire esély nincs, ahhoz bizonyosan mindenkinek magába kell nézni. Bizony, vallásos zsidók alig vannak. Akik kiváltságokra, monopóliumokra törekszenek, azok megtartására, azok jellemzően csak használják a zsidó identitást és hálózatot.
Ugyanakkor, a zsidó helyzet sok mindent láthatóvá tesz, ami csak onnan látható. Ezért érdemes és kell figyelni erre a hangra is.

Ahogyan végtelenül leegyeszerűsítő és unalmas, szellemtelen és erkölcstelen, ha minden szart a zsidókra kennek, és így felmentik magukat a reflexió alól (vö. lelkiismeretvizsgálat), ugyanúgy végtelenül unalmas, és idő után bosszantó, ha egy társalgásban, bármiről is essék szó, az egyik nagynéni örökké azzal áll elő, hogy linzer ízetlen és szándékosan elé teszik mindig azt. Először senki sem figyel, majd megkóstolják, és lesz, aki egyetért vele. A háziasszony sietve elviszi, és minden otthon található jót kirak elé az asztalra. De a nagynéni csak az ízetlen linzerről és méltánytalanságról hajlandó beszélni, akárhogy is fordul a társalgás. A rokonok eleinte mosolyognak, majd bosszankodnak, végighallgatják, de nem válaszolnak, elhúzódnak tőle. Úgy érzi kiesett a társaságból.

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.03.27. 09:36:48

@tölgy:

Tőgyike!

Úgy tudom, vót program a középkori Sopronban, de legalábbis kitessékelták a sok rasszista spekuláns bibsit ahogy kell.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.27. 09:40:57

@Tündér_Lala:

amúgy konkrétabban nem lenne bonyolult a dolgot villámgyorsan rendezni, ehhez még csak pörlekedni se kéne, hanem mindössze:

a) a magyar nagykövet besétál a Fehér Házba, hogy izé visszavonulnánk mégis Afganisztánból, mert hamarosan holokárpótlásra kell a pénz.

b) utána a magyar miniszterelnök dísztáviratban üdvözli az iráni békés atomkutatás tudományos sikereit, a népek barátságának jegyében paksi látogatásra invitálva Ahmadinedzsádot.

Figyeld meg, se perc alatt valahogy mégis elállnának a csikágói sóherek a pertől... nem kell költséges ügyvéd ide.

Tündér_Lala 2010.03.27. 10:04:40

@tölgy: Sok tekintetben egyet értek. A baj az, hogy a megegyezés utjában egy egyesek által igen jól működtetett (a kissebbségi csoport döntő részét nem érintő)pénzszivattyú áll. Akik ennek haszonélvezői, azoknak érdekük a feszltség fenntartása.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.27. 10:22:42

@Tündér_Lala:

és ezért is kell felülről ráhatni az ügyekre. Vaclav Klaus sem Brüsszelben sírt a Benes dekrétumok sérthetetlensége ügyében, hanem kirepült Medvegyevhez és mellette mosolyogva deklarálta a cseh álláspont hajthatatlanságát. A diplomácia nem Nemecsek műfaj. A jókisfiúknak csak ígérik a cukrot, valójában más kerül elő az esőkabát alól...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.27. 10:49:59

@tölgy:
tudja én a magyar életteret alapvetően nélkülük képzelem, mert nem hiszem, hogy képesek önkorlátozni magukat, fékezni gargantuai gazdasági-hatalmi étvágyukat.
ha mégis és újra létrejönne az az állapot, amiről maga beszél, abba azért örömmel belenyugodnék. a zsidó ügyes-okos-hasznos fajta /is tud lenni/. ha a gazdaszervezet tudja kezelni. a magyar egy ideje nem tudja. túl sokan jöttek tarnopolból annak idején és túl hamar hemzsegték tele a magyar életet. a n.c. még egy egészséges immunreakció volt.

Téglagyári Megálló 2010.03.27. 10:50:24

@336:

Tudja, léteznek szakterületek, ahol _mindenki_ zsé, és itt egyszerűen a mentalitás miatt nem feltétlenül érzi jól magát egy körösztény. Persze a végén az sül ki, hogy "nem jól teljesített". A zsék nem feltétlenül tudatosan pécézik ki, csak éppen olyan dolgokat találnak viccesnek, amit egy keresztény nem.

tevevanegypupu 2010.03.27. 11:06:48

@Grift:
Mindig eszembe jut egy ismerosom meg a boldog szocializmusbol. Ertekezletrol jott ki, ahol - igazsagtalanul - rettentoen meggyotortek olyasmi miatt, amit nem o kovetett el. Persze megvedte magat es visszaforditotta a helyzetet, de nem men konnyen, vegul gyozott az igazsag. Egyedul volt a
megbeszelesen kereszteny, megpedig gyakorlo katolikus. Utana odajott hozzam, levetette magat egy szekre, es eleg jol hallhatoan azt mondta:
"Nem vagyok antiszemita, de uuuutalom a zsidokat.." Persze meghallottak, de erdekes modon nem reagalt ra egyik sem. Es meg csak baja sem lett belole.
Hogy ez most ezzel a temaval kapcsolatban miert jutott eszembe? Fogalmam sincs.(-:

tevevanegypupu 2010.03.27. 11:11:18

Olvassanak Stefan Zweiget, o nagyszeruen leirja, milyen jol ereztek magukat a zsidok a Monarchiaban. Neki remelem hisznek a ketelkedok..1914 utan persze valtozott a helyzet. De nekik annyira nem mint a magyaroknak Trianon utan.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.27. 11:11:27

@tevevanegypupu:
én meg azt hallottam nagy színházi ember felesége szájából, de nem dühödten, csak úgy belesóhajtva a körülötte állók aurájába, hogy jaj de utálom a magyarokat. :)

tewton 2010.03.27. 11:15:28

@Grift:
és ezt milyen nyelven hallotta tőle?
csak nem Radnóti, Karinthy, Vas István, Örkény nyelvén? :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.27. 11:20:09

@tevevanegypupu:
ez nem trianon és első háború kérdése. itten tisztessége ütemben és mértékben betelepült ejrópa felől érkezett zsidóság volt. beépültek, vállalkoztak, építettek, befektettek, pörgették az ellustult magyari életet. és akkor a semmiből, vagy a pokolból, megindult a galíciánerek koszlott, becstelen, csaló, munkakerülő, tanulatlan, félállati hordája. a bűnözői hajlamaikon kívül csak valami rajongó, fanatikus, emberfeletti parazita ösztön hajtotta őket, és egy két generáció alatt, kitaníttatták a kölykeiket, benyüzsügték a magyar létet. persze moráljuk mit sem változott, ezért a sikerük is totális volt a bamba magyar létben. és egy piilanat és már forradalmat csináltak, és uralkodtak, veres rongyokba maskarálva magukat.
na ez volt a gond. és tudja e hogy azok a zsidók akik nem ezekkel a galíciánerekkel érkeztek, maguk között, a mai napig szar pólisiaknak hívják emezeket. mélyen megvetik az újlipótvárosi fajtájukat, olyan ez, mint a romungró és a beás-oláh, és egyéb alcigány ellentét.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.27. 11:21:07

@tewton:
én egyszer láttam az x-aktákban, hogy az idegenek simán képesek a vendéglátók nyelvén szólni. :)

Téglagyári Megálló 2010.03.27. 11:23:13

@Grift:

Remélem nem veszi dörgölődzésnek, de ezen jót kacagtam.

Téglagyári Megálló 2010.03.27. 11:30:04

@Bell & Sebastian:

Tatár György írja:

"A Tízparancsolat érvényességéről azt gondolom, hogy ugyanúgy nem érvényes ma, ahogy nem volt érvényes akkor sem, mert nem más, mint egy sor parancs. Természetesen, mint parancs örökre érvényes, de azért van megparancsolva, mert nem érvényes. Ez egészen ősi vallási és erkölcsi kérdés. Egyszerűen arról van szó, hogy a fizikai értelemben vett valóság arcáról semmilyen módon sem olvasható le jó és rossz különbsége, de még az sem, hogy ilyesmi valójában létezik-e. Bejárhatjuk az egész univerzumot, nem fogunk olyasmit találni, amiről leolvasható lenne, hogy van olyan, hogy jó vagy rossz, és hogy mondjuk ölni, lopni, paráználkodni, stb. rossz lenne. Az érvényesség döntően azt jelenti, hogy a valóságban nem így van, de így legyen. Ebben a legyen értelemben természetesen érvényes. De nem igazán vethető föl az a kérdés, hogy az érvényessége ma különbözik-e az egykori érvényességétől. Pontosan úgy érvényes, és nem érvényes, egyszerre. Ha kicsit is vallásosabb nyelven akarunk fogalmazni, akkor ezt nevezzük kinyilatkoztatásnak. Tudniillik, hogy a valóságból nem kiolvasható, nem kikövetkeztethető, következésképp bizonyos értelemben a valóságon kívülről érkezik ez a parancs, azért, hogy befolyásolja a valóságot. Mert a valóság önmagát nem tudja befolyásolni abba az irányba, hogy erkölcsösebb legyen."

Hát ezért beszél arról Jézus, hogy az "én országom nem e világból való".

tevevanegypupu 2010.03.27. 11:32:15

@Grift:
Persze, most mar tudom, de eleinte fogalmam sem volt a zsidok omagukkal is meghasonlott eletformajarol es az egymas iranti gyuloletukrol sem. Csak elborzadva neztem mindig a gettokrol keszul regi filmeket, fenykepeket, ahol szornyu korulmenyek kozott elhettek. Annyit tudtam roluk amennyit a tortenelembol es persze a Bibliabol tudni illik, es rendkivuli mertekben felhaborodtam ha valaki zsidozott. Szeretem a zsido kulturat, a konyhat, a humorukat, elismerem a tehetseguket. Ugy latszik csak oket magukat vagyok keptelen egy jo ido ota kedvelni.
De az az erzesem, hogy Karinthy, Orkeny, Vas, Radnoti vagy Faludy is igy voltak ezzel.(-:

asz_tapasz (törölt) 2010.03.27. 11:58:43

"Lehet-e egy nyilvánvalóan hazáját szerető, becsületes magyar ember antiszemita? "
CSAK az lehet ;-)

asz_tapasz (törölt) 2010.03.27. 12:07:30

Egyébként bolsevik tempó mindenkit leantiszemitázni, Hitlerrel és a többi baloldali népirtóval összemosni.
Az antiszemitizmus menő, persze ha tudjuk, mit értünk alatta. Szerkesztő úrnak láthatóan fogalma sincs, csak hisztizik mint aki most szabadult a Népszava szerkesztőségéből.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.27. 12:40:11

@Ezt a népet sajnáljam?:
Pogrom: Etymology: Yiddish, from Russian, literally, devastation
Date: 1903
: _an organized massacre of helpless people; specifically_.

Ilyen gyilkosságról a Magyar Királyság területén nem tudok. Az izzadtsággal összeszedett magyar "pogromok" modernek, és eléggé elmaszatolóan írnak róluk. Ha lettek volna halottak, komolyabb károk, arról írnának.

www.nol.hu/archivum/archiv-496377

De Sopronból valóban kiűzték őket. Mindig tanul az ember.
hu.wikipedia.org/wiki/Zsid%C3%B3k_Sopronban

Várkonyi 2010.03.27. 12:56:28

Kedves magyar testvéreim!

"Pogrom, pogrom! Ezzel a szóval köttök ti le minden kritikát. A pogrom a vér őrülete, a vadállat részeg felriadása, a pogrom nem intéz el, nem ad igazságot, csak jogot és erőt újabb impériumhoz. Ha pogrom volna, én dobnám legelőször magamat elébe, s az én széttépett testemtől volna először véres a kezük. De van egy másik pogrom, egy szörnyebb, mert tartós, egyetemes s nem jajgatja fel a megtorló szánalmat. És ez alatt vonaglik, pusztul, vágódik el a magyar faj. Az a csendes kiválasztás s fajotok rettentő szolidaritása, mely minden szenvedéshez, vérhez, gyötrelemhez, nyomorhoz magyart juttat, minden lélegzethez, élvezethez, pénzhez, hatalomhoz titeket rohantat. Itt van az én pályám. Hiába volt zsenim, fajmegváltó, becsületes, nagy akaratom, széles emberi ölelésem, csak ti általatok lehettem, mert ti vagytok az üzlet, a megnyert verseny, a demokrácia. Ahogy megszűntem lobogótok lenni, az első kritikától elhulltam, kiestem, meghaltam s most önmagam virrasztó hulla vagyok. Az a szörnyű pogrom, mikor ti oly sajátságokkal, olyan morállal, olyan eszközökkel, olyan szolidaritással rohantok a versenybe, amiktől elhúz, melyeket halálos lehetetlenné tesz ezeréves európai emberiességünk, őskeresztény vérünk. És még hibáinkban zsákmányaitok vagyunk, elhullunk a versenyben azáltal, ami bennünk jó és tiszta emberi. Én látom fajom roppant vonaglását, a bitorolt életet, a lencsén elcsalt örökséget, minden fajú kihasználók rettentő karmait, a vad parazita dzsungelt, mely hemzseg a balek magyarra, és ne szólhassak, ne jajgathasson ki belőlem az emberi felindulás egy elpusztult, kirabolt, megcsalt nagyszerű fajért?..."

(Szabó Dezső: Az elsodort falu)

expansiv 2010.03.27. 13:41:02

"Nénike", bzmeg,

NE LAZÍTSD FÖL A MAGYAR NEMZETI MEGGYŐZŐDÉSŰEK egységét, te szarkeverő!!

Fruzsina FIDESZ-TAG - és jó magyar, személyes ismerősöm.

Én magam is Fidesz-tag vagyok régóta - és cca 1997 óta PASSZÍV ANTISZEMITA: a SZADESZ háttérbázisa és mocskos vezető arcai miatt!

A puhapöcsűség egyenlősítése a "demokratikus"magyarsággal, HAZUG ÉS MEGTÉVESZTŐ LIBSI TÖREKVÉS, kicsi fiú!!

A MAGYAR nem "demokratikus" - ellene szól 1945-ig tartó organikus, kontinuus történelmünk ÉS NEMZETKARAKTERÜNK!

Aki az elnmúlt 65-8 évet tekinti mércének, NOS, az NEM DERÉK MAGYAR HAZAFI,

hanem identitászavaros, agymosott hülye tahó.

Mint TE, Nénike!

Na, most mehetsz anyádhoz, sírdogálni !!!

expansiv 2010.03.27. 13:42:12

Az antiszemitizmus

a konzervatív, historikus magyar nemzetkarakter SZERVES RÉSZE:

OKKAL és JOGGAL !!!

expansiv 2010.03.27. 13:48:41

@Vén Csataló:

A "bnumerus clausus" nem annyira a judeo-bolsevik terror, hanem a Trianon következtében
kialakult demográfiai arányok LOGIKUS és MEGALAPOZOTT következménye:

7,8 millió lakos maradt a Csonka-országban.

Ebből 900 ezer ZSIDÓ.

Kivétel nélkül a szellemi szabadfoglalkozásokban, a kereskedelemben és az improduktív szférában.

A Nemzet túlélése érdekében SZÜKSÉGES volt a "numerus clausus" - és NEM SZÁMÍT, hogy a 40-50 éve beszivárgott jöttmentek MIT GONDOLNAK ERRŐL !!!

expansiv 2010.03.27. 13:52:17

@X Y kronosz óra:

Igen! Van hozzá kellő intuíciónk és tapasztalatunk!

expansiv 2010.03.27. 13:57:39

@Bell & Sebastian:

Azért vagy egy kicsit hülye a címkézéssel,

mert a magyar (MADZSAR = onogur)

na, az EGY ÁZSIAI lovasnomád, vérengző RAGADOZÓ TÖRZSZÖVETSÉG!

S EZT én BÜSZKÉN MONDOM, mert semmi szégyenletes nincs a militáns , hegemonisztikus dominanciában, ha az NYÍLT és kellő ERŐ áll mögötte!

A zsidók csak 1945 után lettek militánsak. Addig alantas, sunyi, csűrő-csavaró svindlerek voltak.

expansiv 2010.03.27. 14:01:18

@attila1:

EZEN a néven zsidó-szadeszes dumákat ugatni...KITÉPEM A NYELVED, nemzetáruló!

A választási eredmények következtében LESZNEK KÖZETÜLETI
Teleki, Wass Albert, Horthy szobrok,

a FŐVÁROSBAN IS!

Ahogy a Turul is marad a helyén.

Zsidóci...:DDD

expansiv 2010.03.27. 14:06:57

@attila1:

Teleki Gróf erdélyi magyar arisztokrata, a legnagyobb MAGYAR nemesek, ŐSISÉGÜKET 8-900 éves okiratokkal igazolni tudók EGYIKE:

ne vedd már egy hazaáruló, népírtó, ruszkibérenc terrorista, proli zabigyerekkel egy kalap alá!

Megnyilnánulásaid alapján ÚGY GONDOLOM, teljesen jogos a megvetés, a gyűlölet és a TOTÁLIS KIREKESZTÉS a magyar társadalomból!!!

expansiv 2010.03.27. 14:09:30

@attila1:

A ZSIDÓZÁST a legkomolyabban gondoljuk!!!

expansiv 2010.03.27. 14:13:44

@bz249:

Anyádat.

M a g y a r NEMZETI konzi = horthysta elviségű.

S IGENIS NAGYARCÚ!!!

Jogosan.

Bell & Sebastian 2010.03.27. 14:59:03

@Téglagyári Megálló:

Pontosan erre a következtetésre jutottam magam is. Egy vitában került elő (a link), de a materialista ésszel megáldottak eddig nem bírták követni filozófusunkat. Pedig tálcán kínálja a diszkussziót, le sem kell hajolni érte.

Attól hogy nem-keresztény, nem Paulus 1.0, (talán éppen ettől hatásos), érdemes volt beidézni.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.27. 15:08:05

@Bell & Sebastian: az empiricistákat élvezettel lehet megkavarni a normativitással: hogyan magyarázható az empirikusan.
Az evol.pszcih. és DAwkins divatjának magyarázata az, hogy ezt ígéri nekik.

Bell & Sebastian 2010.03.27. 15:27:48

@expansiv:

Finomabban közel-keleti, csak amikor anno ezt a vignettát rájuk nyalták, még ismeretlen volt ez a geopolitikai fogalom.

Megjegyzem, amúgy a törvényes megoldások híve vagyok, csak nagyon ránk szárad, ha sokáig halogatjuk legalább a főgenyók beutalását, utána biztosan csönd lesz egy darabig, meg rend. Csak az a baj, ha nem egy páholyban ülnek az elején (az ellenérdekeltek), a végére megoldják.

Ááá, nem! Nem veszik meg kilóra, egyszerűen lelegelik, mint a sáskák. Aztán örül majd, ha megússza pár gyógyszer szedésével.

Amúgy, mi ez a nagy hiperaktivitás? Esik a tegez a tőzsdén? Tizenkét ujjú kesztyűbe kell fektetni, jön föl a Liszt!

A leggyakrabban elhangzó német mondatok (nagy mintás statisztikai mérés alapján):

1. - Aufmachen, Gestapo!
2. - Scheiß die Wand an!

Bell & Sebastian 2010.03.27. 15:48:07

@tölgy:

Azt' csak mi lesz belőle? Coitus interruptus. Hátha megveszik a következő kötetet is...

Mint Gyurcsány gazdaság-filozófiája:
- Hogy holnap mi lesz? Iázunk a belógatott répa után, az lesz! Egyszer majd csak odaérünk valahová. Hogy hová, azt ne tőlem tessenek megkérdezni, nem én fogom a botot! A szakadékba úgyse' visz, ha leugrik a hátamról azt onnan tudom, hogy eltűnik a répa. Akkor aztán usgyi vissza, megúsztuk, jöhet a következő menet, felszáállááás, iány a répa...

Thulsa Doom (törölt) 2010.03.27. 18:04:36

@expansiv:

"Én magam is Fidesz-tag vagyok régóta"

Sok sikert hozzá!)))

Shulc 2010.03.27. 18:55:35

@expansiv:
ANTISZEMITA!!!

A régi szép időkben az ilyet elvitték az Andrássy u. 60-ba egy kicsit beszélgetni. Remélem, tagadni fogod a Holokausztot, és akkor majd te is megismered a börtönt, kicsi sábeszgój.

Egyébként meg nem értem, minek kell a zsidótörvényes Telekiről cikket írni.
Kinyuvasztotta magát, kész. Ilyen egy igazi magyar úr. Kár hogy a többi fasiszta nem ezt csinálta. Minek itt a bűnös múltat felemlegetni?

tewton 2010.03.27. 19:29:27

@Shulc:
"A régi szép időkben az ilyet elvitték az Andrássy u. 60-ba egy kicsit beszélgetni."

Önnek melyik régi szép idők felé van nosztalgiája, 1944 vagy 1948-56?

Téglagyári Megálló 2010.03.27. 20:09:35

@Shulc:

Bűnös múlt? Azt te emlegeted az első bekezdésedben.

thetriggerhappy 2010.03.27. 21:52:35

@bz249:

ugye a nc-nak és a zsidótörvényeknek semmi közük nem volt a magyar zsidók, így teller, neumann, wigner és co elvándorlásában, pusztán a jobb anyagi feltételeknek?

baszki, mindig meg tudtok lepni az emberi gonoszság és cinizmus végtelenségével.

thetriggerhappy 2010.03.27. 21:53:22

@bz249:

aki nem veletek ugat, az troll.
így szép az élet.

thetriggerhappy 2010.03.27. 21:57:10

@Alfőmérnök:

a turul bajtársi szövetség, a hungária bajtársi szövetség is csak fikció? az egyetemi zsidóverések is?

hányok tőletek, de őszintén.

thetriggerhappy 2010.03.27. 21:58:13

@Alfőmérnök:

ja, amikor nagy tudósokról van szó, akkor a mieink, amikor legyilkolt százezrekről, akkor zsidók, így simán.

thetriggerhappy 2010.03.27. 22:08:36

@Tehetetlen Dodó:

jön egy valódi troll és rögtön ráugrasz, de a sorozatos antiszemita hányáson szépen átsiklasz.

és ez most nem csak neked, hanem mindenki másnak is szól.

Shulc 2010.03.27. 22:14:22

@tewton: 48-56 között.
Akkor még rend volt ebben a kis szar országban.
Pedig hát Rákosi Mátyás is megmondta, hogy öt millió fasisztával kell neki kormányoznia.
Igaza volt, mégis rendet tudott csinálni.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.27. 22:22:59

@Shulc: csak a pontosság kedvéért:
- a fáma szerint Rákosi szerint ő a legnagyobb kommunista vezető, mert 10 millió fasisztával építi a szocializmust.Ez sokkal jobban hangzik, mint a maga lepuhított verziója.
- "szarszagú" az idejáró ballibek kedvenc fordulata, a "szar" valami többletjelentéssel bír?

bz249 2010.03.27. 22:32:50

@thetriggerhappy: Teller kiment Dajcslandba dógozni, mert ott jobb körülmények voltak, miután az nc ellenére diplomát szerzett Magyarországon. Szilárd dettó, Neumann dettó. Akkor is kiment volna, ha körbeudvarolják a zsidókat, mert Magyarországon nem végezhettek volna értelmes munkát.

Itt van pl. Kármán Tódor.

hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1rm%C3%A1n_T%C3%B3dor

Semmi numerus clausus, meg ilyesmi még a Monarchia idején kiment Németországba.

Hevesi György

hu.wikipedia.org/wiki/Hevesy_Gy%C3%B6rgy

1903-ban Anglia, aztán Freiburgban doktorált. Biztos Ferenc Jóska zsidóüldüzései elől menekülve.

Ezt a Nobel-díjast meg a komcsik üldözték el

hu.wikipedia.org/wiki/Ol%C3%A1h_Gy%C3%B6rgy_%28k%C3%A9mikus%29

úgyhogy ő nem releváns.

bz249 2010.03.27. 22:34:27

@thetriggerhappy: nem szégyen ám trollnak lenni és single-issue nikként működni, és tényleg megértem, hogy az antiszemitizmus zavar. Csak fogadd el, hogy másoknak meg nem ez a legfőbb problémája.

thetriggerhappy 2010.03.27. 22:46:35

@bz249: de azert boszen irogatsz rola, bar nem ez a legfobb problemad. En legalabb valoban nem kommentelem azt a temat, ami nem erint, ami nem erdekel.

bz249 2010.03.27. 22:55:29

@thetriggerhappy: mit csináljak ez az egyik téma ami pörög ma. Jobb le, ha lenne valami MDF balfaszkodás, de az majd holnap lesz.

tewton 2010.03.27. 23:46:12

@thetriggerhappy:
itt ülünk, a téma pörög, és várjuk a faji alapon beszólogató liberálisokat. két hét múlva lesz az igazi pörgés, ez csak előfutam.

bz249 2010.03.27. 23:52:10

@tewton: azt hiszem triggerizé urat elűzte a mandiner.blog.hu numerus claususa, ma csak ennyi komment járt neki a társadalmi arányának megfelelően

tewton 2010.03.27. 23:57:25

@bz249:
ajvé, ajvé.
lehet, hogy mi itt ezzel a numerus clau-vitatással már holórelativizálunk? vagy holótagadunk?
még egy hét és büntethetőek leszünk?

bz249 2010.03.28. 00:35:39

@tewton: az attól függ, hogy nagy nyilvánosság-e ez vagy sem, illetve, hogy a nikkeknek milyen jogai vannak.

Bell & Sebastian 2010.03.28. 03:23:33

@tewton:, @bz249:

@Vidámanéleseszű szolgálaton kívül kellemes társalgó. Velem nem szórakozott, mert tudja, símán bekisértethetem az Andrássy 60 -ba családfakutatás ürügyén vagy szembesítésre az elvtikkel - ott a falon.

@Shulc:

Példaképed, Igazságtalan Mátyás finom ízlésű, akkurátus úriember volt. Útszéli pisilések alkalmából szerette beletörölni útmutató mellső lábát az aranyló búzamezők lágyan ringó kalászaiba.

Az akkori Völkischer Beobachter címlapon hozta a képet.

Ezért élete végéig húzós kútból vödörrel merte a vizet a magyar történelem legbüdösebb zsidaja, Rosenfeld Mátyás Ádám.

És ráadásnak antiszemita is volt. Genyó a négyzeten! Komcsi.

abandi 2010.03.28. 03:47:18

Brávó!
Amikor a "nagytudásúak" kielemzik a tapasztalatból adódódó, tisztességes zsigeri rászízmust...
Hát...polgártársak maguk be fognak szopni!

Yo Sar Ian (törölt) · http://faking.blog.hu/ 2010.03.28. 10:32:50

Teleki Pál keresztény vót.
Nem ám színből. Igazán!
Hogy a faszba szerethetné
a judaistákat, komám??

Mer ne tegyük egyenlőségjelet
zsidók és judaisták közé,
az egyik származás, a másik vallás.
Csak azé...

Tehetetlen Dodó 2010.03.28. 11:00:10

@tewton: bz kolléga már most büntethető ottan a nagy dájcsországban.

Tehetetlen Dodó 2010.03.28. 11:02:06

@thetriggerhappy: Hát, nemigen tud felizgatni.
Ha mégis, akkor gyorsan elolvasom az amerikai hitsorsosok újabb pár milliárd dolláros keresetét és helyrebillen az igazságérzetem.

Tehetetlen Dodó 2010.03.28. 11:04:30

@Shulc: Na, nem vagy egyedül. Gyurcsány Fletó példaképe is ez a gazember volt, ő meg is próbálkozott a módszereivel.
De pechetek van: nem jött be, bármily édes nosztalgikus emlékeitek is vannak a boldog időkről.

Alfőmérnök 2010.03.28. 12:12:12

@Yo Sar Ian: Ez annyi szar, hogy már jó.

Téglagyári Megálló 2010.03.28. 12:38:44

@thetriggerhappy:

Én sajnos Shulcot nem trollnak látom.

Az elhatárolósdi meg nem az én műfajom.

Ami pedig a numerus clausus-t illeti, leírtam a véleményemet az elején.
süti beállítások módosítása