A bozgor, a bocskoros oláh és a kommunista
2010. március 24. írta: tempetőfi

A bozgor, a bocskoros oláh és a kommunista

   Létezik valódi konfliktus románok és magyarok között Romániában? – adta fel a labdát négyünknek március 15-e előtt a Transindex magyar és a Hotnews román hírportál közös, kétnyelvű körkérdésben, a felkérés logikája szerint én lettem volna a magyar vadnacionalista (román megfelelőm Adrian Moisoiu a Nagy-Románia Párt képviseletében, a józan eszet Ádám Gábor és Smaranda Enache osztotta). Nem ismételném meg a válaszomat, csak a végét idézem:

...Traian Băsescu jól kivehető stratégia alapján nemzetállamot épít, és ezzel szemben a magyar kisebbségi nacionalizmusnak is bővül az argumentációs készlete, közös tanítónk Európa.

Ebből adódhat konfliktus, aminek a lényege: hajlandó-e a román állam az adófizetők pénzéből – tehát a mi pénzünkből is – részarányunkon felül költeni a kulturális jogaink és magyar identitásunk megmaradása és kiteljesítése érdekében? Továbbá: engedi-e Bukarest, hogy erdélyiként kitaláljuk közös nagyrégiónkat?

Ha nem, akkor szülőföldem Székelyföld, otthonom Nagyvárad, fővárosom pedig Budapest.

Zîs și bozgor.

  Külön posztban lenne érdemes elemezgetni a magyar és román kommenteket, most ettől eltekintenék, röviden: az erdélyi magyarok túlnyomó része etnikai konfliktusként értelmezi a romániai folyamatokat, míg a románok többsége szerint erről szó sincs. A román sztereotípiák kaleidószkopszerűen: politikusok kreálják a problémát, egyébként az ucca fiai komálják egymást, kivéve a székely bótban a kenyérárust, mer' az nem hajlandó a román ajkúakat kiszolgálni, pedig a mi kenyerünket eszik; egyébként meg – mondja az, aki gyarmatosító szemüvege alól kipislogva látott már magyart, Siculus en sich – alapjáraton nincs velünk baj, csak nehezen tanulunk románul (román anyanyelvűek számára írt tankönyvekből, ezt elfelejtik hozzátenni).

  Mi több, Gabriel Andreescu Marosvásárhelyen a Fekete Március húszéves évfordulója alkalmából az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Pro Europa Liga által szervezett konferencián igyenöst kijelentette: a magyaroknak és a románoknak ugyanaz az érdekük (nagyobb gond a romákkal van, de ez most félrevinne), és ebből vezette le a romániai magyarok számára valamilyenfajta autonómia szükségességét.

  Hogy Andreescu – és Smaranda Enache – mennyire marslakóknak érezhetik magukat Romániában, jól mutatják a bő egy hét alatt egymásra következő események: a március 12-i Székely Önkormányzati Nagygyűlésre ellenpontként Maroshévízen a Hargita, Kovászna és Maros megyei Románok Civil Fóruma román nagygyűlést szervezett, amelyen a magyar többségű megyékben élő románok „elnyomására”, „elüldözésére” és „elmagyarosítására” kívánták felhívni a figyelmet. Vadim Tudor magánszámát kihagyva érdemes a dátumra figyelni: március 20-án habzott Victor Ponta legújabb szoci üdvöske szája ezen a gyűlésen, hogy "Székelyföld nem létezik", amikor a már fentebb említett konferencia mellett A Szeretet Márciusa elnevezésű rendezvénysorozat részeként előző nap fáklyásmenettel, illetve zárásképp kárpát-medencei ökumenikus nagytalálkozóval emlékeztek magyarok és románok a két évtizede történt pogromkísérletre. (A magyarok megosztva, ahogy illik, külön az RMDSZ, külön az EMNT, a magyar összefogást lokális frusztrációk írják felül, Borbély László jelenlegi környezetvédelmi miniszter valami olyasmit mondott, ez itt Marosvásárhely, aki a helyiek múltjára akar emlékezni, az a helyiekkel közös összefogásban teheti azt meg, és még csodálkozik, hogy elbukja a marosvásárhelyi polgármesteri választásokat, erőst szűk a horizont.)

  Nos, azóta is erről dallik a romániai belpolitika, a kormánypárt legerősebb embere, Vasile Blaga belügyminiszter Nagyváradon leszögezte: „A román a hivatalos nyelv az egységes román nemzetállamban!", Markó tromfolt, Bukarestben sajtótájékoztatón kinyilatkozta: „Amikor egy közösség bizonyos jogokat kér vagy követel magának, azok az illető közösség lehetőségeinek kiszélesítésére vonatkoznak, de mindez nem sérti és nem is sértheti más közösségek jogait"; Markó főnöke, Emil Boc miniszterelnök az alkotmányra hivatkozva zárta ki startból a magyar nyelv hivatalossá válásának lehetőségét; az RMDSZ képviselői és szenátorai közös nyilatkozatot ismertettek, amelyben emlékeztetik Victor Pontát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, hogy „a valóság az ő akarata nélkül is létezik”, és ahogy létezik a Barcaság, a Hátszeg, a Mócvidék és más román történelmi régiók, úgy létezik a Székelyföld is. Legutóbb 22-én futottak még egy kört a témában, Markó tisztázta, senki sem azt szorgalmazza, hogy az ország egész területén váljék hivatalos nyelvvé a magyar, hanem csak azokban a régiókban, ahol számottevő létszámban van jelen a közösség; Ioan Selejan, a két székely megye ortodox érseke meg tagadta, hogy a rendezvény a magyarok ellen irányult volna, szerinte mindössze arra kívánták felhívni a bukaresti hatóságok figyelmét, hogy a régiónak hatékony, koherens gazdaságfejlesztési elképzelésre, közigazgatási-törvényhozási stratégiára van szüksége, „mivel a leggyakoribb esetekben az elszegényedés vezet az etnikai jellegű konfliktusokhoz”.

  Ezek után Iliescu elvtárs csak azért nem kért egy kávét, mert az Adevărul előszedte annak a beszélgetésnek a szó szerinti jegyzőkönyvét, melyet Ion Iliescu és Petre Roman, az 1989-es események két kulcsszereplője folytatott Jevgenyij Tjazselnyikov Bukarestbe akkreditált akkori szovjet nagykövettel 1989. december 27-én. A beszélgetés egyértelmű bizonyíték arra, írja a lap, hogy a Szovjetunió tankok küldését tervezte a rend helyreállítására, Iliescuék pedig igyekeztek biztosítani Moszkvát, hogy megmaradnak a „szocializmus építésének” kipróbált útján, a többpártrendszert pedig vagy egyáltalán nem, vagy csak korlátozott mértékben hajlandók engedélyezni.

  Hát, megpróbálták. A Szeretet Márciusa rendezvénysorozat résztvevői ezt a következőképpen fogalmazták meg: „A Fekete Március véres eseményei nem a két nemzeti közösség – a román és a magyar – közötti szembenállás következménye, hanem a hatalmukat és befolyásukat veszélyeztetve érző posztkommunista erők restaurációs kísérlete, melyet etnikai konfliktus gerjesztésével próbáltak leplezni és igazolni. A Marosvásárhelyi Fekete Március és az azt követő, hasonló forgatókönyv szerint zajló események – különösképpen az ún. bányászjárások – kimutatható módon késleltették a demokratikus átalakulást, Románia euroatlanti integrációját, és mindmáig érzékelhető módon hosszú időre megmérgezték a román-magyar viszonyt."

  Jó hír viszont, hogy március 15-re hazahozták Bukarestből Gábor Áron egyetlen megmaradt ágyúját Kézdivásárhelyre. Nem mintha lőni szeretnénk, de a bukaresti politikai krém argumentációjának szintjét elnézve nem árthat, ha itthon van.

  És én hülye, az etnikai konfliktusra vonatkozó kérdés kapcsán a Kellék filozófiai folyóirat nacionalizmusról szóló számát kaptam elő.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr461863626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VISSZAVENNI CSALLÓKÖZT!!! Brat' sa Žitný ostrov! 2010.03.24. 10:09:02

Partiumot és a bécsi döntéseknek megfelelő területeket vissza kell követelni.

Utána adminisztratív eszközökkel - korábbi oláh, tót, rác minta szerint - ki kell szorítani az idegen lakosságot.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.03.24. 10:39:46

"én lettem volna a magyar vadnacionalista"

Hát nem tudom, mondjuk a doromboló cicus díj sem túl jó, de ez sem hízelgő.
Ha el szeretnél valamit érni a románoknál, akkor szerintem tegyél róla, hogy reálisabban ítéljenek meg.

Amúgy nincs egy szavat sem a magyar vadnacionalizmus ellen? Vagy ez szerinted nem létezik, vagy létezik, de megérted az okait és téged a román vadnacionalizmus zavar?

reality 2010.03.24. 10:44:41

@Jobb híján MDF-es: " arra senki ne számítson, hogy hazaáruló, nemzetáruló kompromisszumokra majd rá lehet minket venni."
Látszik, hogy nem ismered a romániai belső viszonyokat. Ez nem szemrehányás, csak egy ténymegállapítás.
Az ő szemükben az a magyar vadnacionalista, akire ők kimondják. És arra ki is mondják, aki nem az állam hivatalos véleményét hangozza vissza.
"Amúgy nincs egy szavat sem a magyar vadnacionalizmus ellen? Vagy ez szerinted nem létezik, vagy létezik, de megérted az okait és téged a román vadnacionalizmus zavar?"
Ez meg elég értelmezhetetlenre sikeredett. :(

reality 2010.03.24. 10:47:30

Ellenben a cikkhez. Vajon lesz e valaha előrelépés a nyelvhasználat, a régió, az autonómia ügyben? Lesz e még össz erdélyi magyar képviselet, és eltakarodnak-e valaha Markóék?
Nekem reménytelennek tűnik az egész.

tempetőfi 2010.03.24. 10:51:17

@Jobb híján MDF-es: Hogy a román nemzetállami logika szerint én mennyire vagyok szélen, nem nagyon érdekel. (Egyébként a magyar szerkesztők kerestek meg, mint aki szerint biztosan van román-magyar konfliktus, ez egy ilyen fekete-fehér világ.)
A reálisabb megítéléshez párbeszéd szükségeltetne, ahhoz pedig legalább egy közös premissza. És számomra épp ez a kérdés: van-e?

reality 2010.03.24. 11:12:38

@tempetőfi: Melyikre volt ez válasz? :)
Vagy mindegyik kérdésre?

tempetőfi 2010.03.24. 11:21:11

@reality: Az előrelépésre főként, az összerdélyi képviseletben nem vagyok annyira biztos.

jan 2010.03.24. 11:57:00

@reality: amúgy erre van valahol példa a nagyvilágban: mármint arra, hogy van egy erdélyi magyarok/dél-tiroli osztrákok/finnországi svédek nagy regisztere, és az azon rajta lévők választják a képviselőiket?

bár most jut eszembe, mintha belgiumban lenne valami ilyen nyelvi alapon szerveződő kormányzat is...

hillcut 2010.03.24. 12:15:40

Ezen akadt meg a szemem:

„A Fekete Március véres eseményei nem a két nemzeti közösség – a román és a magyar – közötti szembenállás következménye, hanem..."

A szomorú jelen és a kétséges jövő egyértelmű következménye annak, hogy a mi torkunkon mindig le lehet tolni a múlt "alternatív" értelmezését. Eltelik 20, 40, vagy éppen 90 év és az egyszer megtörtént dolgok természete vmi rejtélyes módon állandóan megváltozik.
Idén kerek évforduló lesz és gyakorlatilag sehol sincsenek eredmények, csak Szerbiában.
Persze tudom én, hogy széllel szemben nehéz, de ez akkor is szégyen.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.03.24. 13:20:47

"Létezik valódi konfliktus románok és magyarok között Romániában?"
Hmm, hát sajnos szerintem létezik.
Elég megjelenjen egy magyarokról szóló hír a médiában (én Realitatea TV-t nézek) és a hozzá kapcsolódó realitatea.net posztban beindul a gépezet. Komment követ kommentet és mind-mind 1 lére megy:
1. A magyarok egy vándorló nép, egyszercsak 1000 éve idejöttek a mi Romániánkba és most jogokat kérnek? LOL
Hogy képzelik, mint "albérlők" húzzák csak meg magukat és örüljenek hogy lyuk van a seggükön.
2. Székelyföld? Autonómia? Háhá. Persze, adunk mi nektek autonómiát, aztán meg majd jók éhen-döglöttök hálátlan népség, hiszen tudvalevő hogy az autonóm területek mindenhol szegényebben a nem autonóm területeknél.
3. Autonómiát akartok. Megkapjátok. Mi meg majd építünk egy fasza falat az egész régió köré és ott fogtok megdögleni.
4. Az alkotmány szent és sérthetetlen, lófasz minden magyar seggébe, mert Románia nemzetállam, a hivatalon nyelv pedig a román.
5. Székelyföldön a román ember szenved, még egy buszjegyet sem tud venni, nemhogy kenyeret. Micsoda dolog ez? Fujj.
6. Magyarok menjenek Magyarországra és ott akarjanak magyarul beszélni.
7. És így tovább.
Még csak nem is moderálnak, BÁRMI megjelenthet, gyilkosságra felszólító csatakiáltás, magyarok becsmérelése, akármi.
Konfliktus létezik és sajnos valóban a tempetőfi féle "vadnacionalisták" hozzáállása is csak erősíti azt.

tempetőfi 2010.03.24. 13:24:35

@Talon Karrde: Aham. Szóval néhány troll az már konfliktus (mindkét részről, hogy igazságosak legyünk). Én meg az egész Petromot öntöm a háború tüzére.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.03.24. 13:26:06

@Talon Karrde:

"Még csak nem is moderálnak, BÁRMI megjelenthet, gyilkosságra felszólító csatakiáltás, magyarok becsmérelése, akármi."

Ezeket annyira kell komolyan venni, mint a magyarországi internetes zsidózásokat. Van vagy nincs antiszemitizmus Mo-n? Ha csak az ide kommentelőket nézed, van, de IRL nem dobálnak molotov-koktélokat zsinagógákra.
(Az kérdés, hogy nem is akarnak, mert elég nekik a neten anyázni, vagy alkalomadtán megtennék)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.03.24. 13:56:58

@tempetőfi: Nem ezt mondtam, hanem azt, hogy nem célja senkinek sem a trollok lemészárlása, nagyon jó így, van min lovagolni, gyítepaciii!
Te pedig azt hiszed, hogy azért mert Tőkésnek vagy az irodavezetője, bárkivel szemben te képviseled a nagybetűs igazságot. Hát nem.
A minap olvasgattam a blogodat és onnan eljutottam messze-messze.
Olyan embert alázol nyilvánosan aki nekem nagyon szimpatikus álláspontot képvisel (szabadtér).
Szóval azért nem épp úgy van minden ahogy azt tempetőfi elképzeli...

Bell & Sebastian 2010.03.24. 14:56:56

@Jobb híján MDF-es:

Ki mondta, hogy holokaszt tagadó vagyok? Hazudik.

Bezzeg maga...

tempetőfi 2010.03.24. 15:11:22

@Talon Karrde: Ha már ennyire odavagy a szabadtéresekért, akkor őket védd, ne engem támadj.
"Szóval azért nem épp úgy van minden ahogy azt tempetőfi elképzeli..."
Hál' Istennek. Ha úgy lenne, sok embernek rossz lenne, így kénytelen vagyok elviselni a valóságot. Egyébként meg vagyok meggyőződve arról, hogy ha úgy lenne, ahogyan én, sokkal unalmasabb lenne.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.03.24. 15:30:51

@tempetőfi: Gratulálok! Mestere vagy annak, hogy hogyan lehet kenegetni a dolgokat. Kiknek lenne konkrétan rossz? Te hogy képzeled? Mi a valóság? Miért lenne unalmasabb? Most unalmas?
5 kérdés. Hány választ fogok vajon kapni mellébeszélés nélkül? (6 kérdés)

AgentUngur 2010.03.24. 16:21:28

Megint csak Risz-pekt, Tempetőfi kolléga! Egyszer szeretnélek vendégül látni egy serezésre.

tempetőfi 2010.03.24. 16:32:23

@AgentUngur: Mennyünk a hétvégin, kereslek majd.
@Talon Karrde: Egyre, a 6-ra: egyre sem. Nagyon elbeszélünk egymás mellett, és ez engem nem motivál.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.03.24. 16:37:49

@tempetőfi: Óh értem, szólok, hogy április 11 után erősen nagy szarban leszel, gondolom tudod...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.03.24. 16:39:08

@Talon Karrde:
nézegetem a maga vergődését minden egyes tempefői poszt alatt. mulatságos, ahogyan azt képzeli, valamilyenné, fontossá, érdekessé, halványan érvényessé válhat, mikor behisztizni kívánja magát a "tempefői vitapartnere vagyok" pozícióba. gondoltam szólok magának, hogy vicces.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.03.24. 16:54:26

@Grift: Nincsenek nekem ilyen irányú ambícióim. Nem hiszem továbbá, hogy a maga véleménye bármennyit is számítana ezen a blogon, hiszen magának gyakorlatilag nincs is véleménye. Csak be-be szólogat mindenkinek, aztán reménykedik, hogy valaki majd maga mellé áll. Hát sok sikert!
Mellesleg nem értem, hogy miért lenne a "Tempetőfi vitapartnere" pozíció bármennyire is fontos vagy érdekes.

plastik02 2010.03.24. 17:10:57

remek cikk sok háttérinfóval. :thumbsup:

gyaloghartur 2010.03.24. 17:21:33

Forgatókönyvek a román-magyar konfliktus megol(dó)dására:
1. A globális felmelegedés okán elsivatagosodik a pannon és a szkíta alföld, minek következtében jelenlegi lakóik felvándorolnak a hegyvidékekre.
A jobb juhtartási ismeretekkel rendelkezők maradnak életben. Egy ideig...(P.S. Csak a felmelegedés lesz globális: a gazdaság lokális, még csak nem is regionális. Pénz nuku, cserekereskedelem az alszeg és felszeg között, a szétszórt pásztortelepüléseken.)
2. A globális felmelegedés visszájára fordul: elindulnak a gleccserborotvák északról. Tülekedés a szaharai helyekért...
3.A magyar és román csillagászok által egyidejüleg felfedezett üstökös:az Attila, ill., a Burebista telibe találja az ókori Dácia (Dácsia, Dákia) földjét...Persze a becsapódás előtt vita arról, ki illet az felfedezési elsőség dicsősége!

hajléktalan kőműves 2010.03.24. 18:54:09

A CFR - Steaua mérkőzés előtt megittunk egy sört a stadionall szemben lévő (amúgy hivatalosan zárva tartó) kocsmában. Csak mi voltunk, valami öten, s a szomszédos asztalnál mintegy nyolc vidám és kellően illuminált román fiatal. Végig azt énekelték - vélhetőleg ránk való tekintettel - hogy a bozgorok "mennyenek haza" a kurva magyar édesanyjukba. És mentünk. Nem haza, hanem a lelátóra. Válasz tehát: Romániában van etnikai konfliktus, és nem kell nacionalistának lenni ahhoz, hogy ezt elismerjük.

reality 2010.03.24. 19:07:52

@AgentUngur: Engem is bevesztek a sörözésbe (mindkettőtök posztjai közel állnak hozzám)? Ha nem másért, Nagyvárad kapcsán. :)

gyaloghartur 2010.03.24. 19:18:41

1. Románia egységes, oszthatatlan nemzeti állam.
2. Románia a románoké.
3. Romániában mindenki román.
4.Ergo: Romániában nincs etnikai diszkrimináció román és román között.
4'. Ha mégis lenne, az csak a bozgorokra vonatkozik.
3'.Ha vannak bozgorok, Romániában nem mindenki román.
2'. Románia nem csak a románoké.
1'. Románia egységes, oszthatatlan nemzeti állam.Vagy nem?

Bell & Sebastian 2010.03.24. 19:23:59

@gyaloghartur:

Kétszer röhögtetett meg: a háromkirályokkal és most. Ha nem lenne fontos (persze magának), nem mondanám. :)

@Talon Karrde:

Először magam is pojácának néztem ezt a Temperált Petőfit, aztán érdekesnek találtam, mostanra a nem rossz kategóriába került (ami olyan Vaskereszt - féle spiáterből).

A sarazóknál tán kiölték az Érdeklődő Embert magából? Még így is kedvelem, de azért húzzon bele!
(bátorítón, buzdítón, barátin elnéz) :)

@Grift:

Bátorítsa, buzdítsa, barátin nézze el!
(olyan déjà vu érzésem van, mintha már..., mindegy is, ismétlés az unalom apja) :)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.03.24. 19:45:46

@Bell & Sebastian: Érdeklődő Ember volnék én most is és mint ilyennek illene válaszolni is a kérdéseire, szerintem... A kedves posztíró ellenben mondvacsinált okokkal kerüli a velem való kommunikációt ("Nagyon elbeszélünk egymás mellett, és ez engem nem motivál." WTF?)

Bell & Sebastian 2010.03.24. 19:50:00

@Talon Karrde:

Mélylélektan: tán a jobbik énje.

gyaloghartur 2010.03.24. 20:10:19

@Bell & Sebastian:
Bolond-monológ

Jó Urak szegény Bohóc
hogy nyerhetné Kegyetek
Lógjon szemébe a kóc
Már emelné kedvetek
Süsse el még egyszer rossz
élceit s az sem vétek
hogy majd néhány udvaronc
torkán jön fel az étek
Ugye nem leszek kolonc
Jaj csak meg ne vessenek
Engem így kér a Bolond
s ne Rajtam nevessetek

Bell & Sebastian 2010.03.24. 20:16:51

@gyaloghartur:

Romhányi Józef - Varjúnóta

Egy varjú nótát írt a dalosversenyre.
Rezgett faháncs-bogáncs, amikor elzengte:
- Elszáll a nyár, kár!
Lucskos ősz vár már.
Ha túl nagy a sár,
felszállok a fár.
Nem okozott bajt a sor végén az űr,
ezt a dalt hozta ki győztesnek a zsűr.

Csiszolja, csiszolja, majd fény' a lik! :)

abandi 2010.03.24. 22:27:07

@Bell & Sebastian:
@gyaloghartur:
A Májszter saját előadásában a Bolhás izé...:
www.youtube.com/watch?v=NlboOUL4eTU

Watchman 2010.03.24. 22:50:46

@hillcut: Nem is annyira az eredménytelenség az elkeserítő, mert valljuk be a romániai helyzeten gyakorlatilag lehetetlen volt sokkal többet változtatni. Lehet itt hozni pár fehér hollót, mint Enache, de a románoknál politikai pártokon átível a sovinizmus. Ott várhatjuk, hogy majd jön valaki, aki nem a nemzetállam álmot akarja megvalósítani. A baj az, hogy mi is elfogadjuk, sőt elhisszük az alternatív valóságokat. Hogy a marosvásárhelyi pogrom megrendezett volt? Persze. A kommunisták már azelőtt is a kisebbségeken próbálták levezetni a többségi társadalom feszültségét, de hogy az uszítás igen könnyen esett táptalajba, az is biztos. És a következő generáció is ebben a szellemben nevelkedik. Elég csak elolvasni a hozzászólásokat. Az első ~10-15 bő kétharmada magyar gyalázó, azok fele egyszerű, szemenszedett hazugság és uszítás. És hülyeség azt gondolni, hogy ezekkel nem kell foglalkozni. Ők is szavaznak, és a politika nem fog elfordulni egy ilyen hálás rétegtől. Ha nem is támogatják őket nyíltan, magukra nem fogják haragítani.

jan 2010.03.25. 07:09:16

Én annyira se tudok románul, mint Tempetőfi, amikor Kolozsvárra érkezett, úgyhogy lefordítaná nekem valaki ezt a "Zîs și bozgor."-t? A bozgort nagyjából vágom.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.03.25. 07:12:04

@jan: "Ha nem, akkor szülőföldem Székelyföld, otthonom Nagyvárad, fővárosom pedig Budapest.

Az ilyet bozgornak is híják."

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.03.25. 08:03:22

@gyaloghartur:

Nem nemzeti állam, hanem nemzetállam. Ez volt Mo. is Trianon előtt.

Pedig azért éltek itt nem magyarok is de fakto.
Persze de jure itt is mindenki magyar volt, csak a magyar anyanyelvű magyarok mellett voltak tótnyelvű magyarok meg oláh nyelvű magyarok is.

De a magyar iskola rendszer ezt a fogyatékosságukat pár generáció alatt megszüntette volna.

efhábé 2010.03.25. 14:07:31

@Jobb híján MDF-es: Mo. Trianon előtt nem volt nemzetállam. Annyira nem, hogy az etnikai értelemben vett magyarság kisebbségben volt. A kulturális magyarság volt valamivel 50% felett, de ehhez szükség volt a magukat magyarajkúnak valló zsidókra is. Nem véletlen, hogy a '48-tól, '67-től (nézőpont kérdése) folyamatos és töretlen magyar zsidó fejlődést épp Trianon akasztotta meg, a Trianon trauma után kezdődtek az ellentétek, nem véletlen, hogy június 4-én aláírják a békediktátumot, és aztán szeptember 26-án jogerőre emelkedik az 1920/XXV tc.
A trianon előtti Mo. nem hasonlítható össze ilyen értelemben a környező államokkal.

efhábé 2010.03.25. 14:09:00

@Jobb híján MDF-es: Szerintem pontosabb kórképet mutatna, ha nem a zsidózással, hanem a cigányozással vetnéd össze a dolgot. A netes zsidózás meglehetősen alacsony profilú tevékenység, néhány ember csinálja, azok is rosszul és gyengén.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.03.25. 14:34:53

@efhábé:

Nem tudod, hogy mit jelent a "de jure" és a "de facto"? Nézz utána.

Jogilag nemzetállam volt, de ténylegesen, mint ahogy Te is írod nem. Ezt írtam.

Zsidó szempontból ez emancipációt jelentett, de más kisebbségek szempontjából, meg magyarosítást. Itt elvált a zsidó és a szlovák, román érdek. Ezért is lettek a zsidók - a nem annyira vallásosak főleg - lelkes magyarok.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.03.25. 14:37:20

@efhábé:

Cigányozásban én is kiveszem a részem, mert utálom a többségüket, de rasszista az nem vagyok.
Mindenesetre én zsidózással, főleg tök primitív zsidózással is találkozom elég gyakran.

efhábé 2010.03.25. 14:55:54

@Jobb híján MDF-es: Mitől lett volna "jogilag" nemzetállam?
A de jure és de facto kifejezések értelmét pontosan ismerem, de konkrétan mitől volt a Magyar Királyság, majd a Magyar Köztársaság nemzetállam?

efhábé 2010.03.25. 14:57:51

@Jobb híján MDF-es: Zsidó szempontból sem emancipációt jelentett, ugyanis, ha visszaolvasod, az emancipációs törvény megszületését tettem meg kezdőpontnak (bár hibát vétettem, mert az első '49 lett volna, nem '48), amely a töretlen fejlődést elindította. Tehát az emancipáció már adott volt.

efhábé 2010.03.25. 14:59:48

@Jobb híján MDF-es: Persze, van, primitív zsidózás, de ugyanaz a néhány ember követi el netszerte. Kevesen vannak és primitívek.

Ha jól sejtem, a románok is pont így magyaroznak: "A többségüket nem szeretem, de rasszista nem vagyok".

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.03.25. 15:38:34

@efhábé:

A saját önmeghatározása szerint volt nemzetállam, mert csak a magyart ismerte el politikai nemzetként, de nem mennék le gyépés szintre, már ne haragudj. 1920 (sőt 1946 feb. 1) előtt Magyar Királyság volt, mit kevered ide a köztársaságot?

Nézd, a románokat miért bántja egy prosperáló magyar nyelvű Székelyföld, azt nem tudom, de a magyarokat joggal bánntja a nem prosperáló, probléma halmazt jelentő cigányság.

Ha a cigányok olyanok lennének, mint a magyarországi románok, akkor nem lenne egy szavam sem ellenük, most meg cigányozhatok, mert adnak okot bőven.

A románok is belátják, hogy nem a normálisabb magyaroktól kell tartaniuk és nem lesz semmi gond.

A zsidók emancipációja meg egy folyamat volt, a polgárosodás része.

gyaloghartur 2010.03.25. 15:45:13

@Jobb híján MDF-es:
Valóban nemzetállam a helyes kifejezés.
De a román terminológia "stat national" azaz nemzeti állam. Egyébként jobb híján szarok (szarom) az elkötelezettségedre és a véleményedre.

gyaloghartur 2010.03.25. 15:53:50

@Bell & Sebastian:
T.képpen mi csonka? Hogy nincsenek írásjelek?
Én csak két dologra tippelek:
a. Magyarország
b. Az előbőröd

Bell & Sebastian egy tipikus,
irigy-májú, nagyszájú kritikus.
Ha fáj a mája tája
nem vájja, kompenzálja:
mást idéz.Neki így praktikus.

Bell & Sebastian 2010.03.25. 19:17:02

@gyaloghartur:

Egészen fiatalon szarrá publikáltam magam.
Gyorsan rájöttem, mások már régen leírták ugyanezt, csak sokkal jobban.
Mára már minden plágiummá vált.

Tehát kár a gőzért! Praktikusabb idézni.

Mondjuk azt tudni kell hozzá, mit és honnan, avagy kitől. Aztán vagy átmegy, vagy nem. A saját gondolat (ha egyáltalán saját) a leggyakrabban szóra sem érdemes, másnak értéktelen.

Mindig van egy, aki jobban tudja, csak elő kell csalogatni. Na, onnan már érdekes!

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.03.26. 06:32:45

@tempetőfi:
Elolvastam az eredeti posztodat s benne erre a gyöngyszemre akadtam:
"Annak sem tudok örülni, hogy az RMDSZ kézivezérlésével a magyar közösség bezárkózik valamiféle skanzen-logikába, és nem vesz tudomást arról, hogy Erdély vízióját románok nélkül elgondolni nem lehet."

Édes Istenem! Hol véled azt felfedezni az RMDSZ bármely üzenetében, hogy Erdély románok nékül való lenne???!!!???

tempetőfi 2010.03.26. 07:28:32

@Talon Karrde: Ne haragudj, erre sem válaszolok, ez neked bonyolult lenne, megint nekiállnál szavakon korcsolyázni, ehhez pedig már nincs türelmem. Inkább próbáld meg végiggondolni.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.03.26. 07:36:38

@tempetőfi:
Már 2 hete gondolkodom, ugyanis még akkor olvastam a cikket, mikor a te saját blogodon megjelent.
Most azt szeretnéd, hogy elküldjelek melegebb éghajlatra és akkor mondhatnád, hogy nem ereszkedsz le a szintemre?
Volt egyáltalán olyan, hogy NORMÁLIS választ adtál egy NORMÁLIS kérdésemre?

Valaki segítene nekem dekódolni:
"Annak sem tudok örülni, hogy az RMDSZ kézivezérlésével a magyar közösség bezárkózik valamiféle skanzen-logikába, és nem vesz tudomást arról, hogy Erdély vízióját románok nélkül elgondolni nem lehet."
Megint hülyeséget beszél és azzal indokol, hogy én kevés lennék felfogni.
HELP! HILFE! SEGÍTSÉG!

tempetőfi 2010.03.26. 08:04:18

@Talon Karrde: Még mielőtt viszontsértegetnélek: "etnikai szavazás", megvan? Ebből él az RMDSZ húsz éve - magyar párt, magyar a szavazóbázisa. Az 1993-as neptuni tárgyalásokon erről szólt a paktum: vezessétek a tieiteket, nem szólunk belé, de itt és itt vannak a határok (többször leírtam már itt is: Băsescu épp ezzel húzta ki Markóéknál a gyufát, hogy felrúgta ezt a status quot, és átnyúlva a fejük fölött, direkt kapcsolatba lépett székelyekkel).
Nos, az etnikai szavazatokat egyfelől a románveszéllyel lehet egybentartani (és ebben a szeretett RMDSZ-es mindig is ügyes volt, nézd meg visszamenőleg a választási kampányokat), másfelől pedig a skanzen-kohézióra való ráerősítéssel (lásd az RMDSZ választási programok ambivalenciáit).
Erdély-politikája az RMDSZ-nek nincs (és nem is lehet addig, amíg Markóék Bukarestre esküsznek).
És ezt rakd össze.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.03.26. 08:51:58

@tempetőfi:
Összeraktam.
Erdély Románia része.
Nagyjából 99,99% hogy az is marad.
Mire kell akkor spéci Erdély-politika?
Te is Nagy-Magyarországot, vagy Független Erdélyt vizionálsz?

tempetőfi 2010.03.26. 09:02:18

(Valaki tényleg segítsen Talonnak, bután fog meghalni, az én lelkemen ne száradjon, viszont a pedagógiai jóindulat kifogyott belőlem.)
Regionalizáció, mint új politikai divatszó, mond valamit? Te, Talon, úgy véded az RMDSZ-t, hogy meg sem hallgatod őket.

Bell & Sebastian 2010.03.26. 09:47:12

Hé, bicskás székelyek! Kell egy jó mohél#?
(miskárol is...)

#metsző

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.03.26. 09:50:53

@tempetőfi: "Regionalizáció, mint új politikai divatszó, mond valamit?"
Megvan és légy szíves szállj le a magas lóról.
Te, Tempetőfi, úgy támadod az RMDSZ-t, mintha kötelességed lenne.
Ja, hogy neked ezért még fizetnek is.
Bocsi, nem szóltam.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.03.26. 09:51:31

@Bell & Sebastian: Nem vagyok székely.

Bell & Sebastian 2010.03.26. 10:28:04

@Talon Karrde:

Én se' magyar. Mi németek többnyire a bőrében tartunk mindent, így a kutyánkat is.

Ezt erősen ajánlom tanulmányozásra:

www.stupidedia.org/stupi/Ungarn
www.stupidedia.org/stupi/Rum%C3%A4nien

A felhőtlen jókedvet csak azok számára tudom garantálni, akik maradéktalanul megértik Mark Twain híres példamondatában rejlő humort a "reiste ab" -ról:

Die Koffer waren gepackt, und er reiste, nachdem er seine Mutter und seine Schwestern geküsst und noch ein letztes Mal sein angebetetes Gretchen an sich gedrückt hatte, das, in schlichten weißen Musselin gekleidet und mit einer einzelnen Nachthyazinthe im üppigen braunen Haar, kraftlos die Treppe herabgetaumelt war, immer noch blass von dem Entsetzen und der Aufregung des vorangegangenen Abends, aber voller Sehnsucht, ihren armen schmerzenden Kopf noch einmal an die Brust des Mannes zu legen, den sie mehr als ihr eigenes Leben liebte, ab.

Viel Spaß dazu!

Tehetetlen Dodó 2010.03.26. 11:10:09

@Bell & Sebastian: :o)))
Szász Imre fordításában:
Immár összekészítették a bőröndöket, s Johann EL - miután megcsókolta anyját és húgait, s még egyszer keblére ölelte imádott Gretchenjét, aki egyszerű fehér muszlinba öltözve, dús barna fürtjei közt egyetlen szál tubarózsával tipegett le támolyogva a lépcsőn, még mindig sápadtan az elmúlt est rémülete és izgalmai után, de másra sem vágyva, mint hogy szegény fájó fejecskéjét még egyszer annak keblére hajthassa, akit az életénél is jobban szeretett, UTAZOTT.

efhábé 2010.03.26. 11:19:04

@Jobb híján MDF-es: A nemzetállam, meg az elismert politikai nemzet nem ugyanaz. De sebaj. És akkor még nem beszéltünk pl. hungarus-tudatról és egyebekről.

Károlyi Mihály, őszirózsás forradalom, köztársaság kikiáltása? Utána ISMÉT királyság? Az első köztársaság épp a tárgyalt időszakra esik, így került ide.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.03.26. 11:26:29

@Bell & Sebastian: Sehr witzig! Mühähä

Bell & Sebastian 2010.03.26. 11:27:10

@Tehetetlen Dodó:

Nem hittem volna, hogy más is vevő az effajta baromságra. :)))
Kösz!

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.03.26. 11:29:41

@efhábé:

"pl. hungarus-tudatról"

Mit ugrálsz az időben össze-vissza?

A hungarus-tudat egy polgárosodás előtti állapot, közös alattvallói tudatot jelent, a zsidók amúgy nem igazán voltak ebben érintve, mert náluk akkor a vallási elkülönülés hangsúlyosabb volt.

A keresztény magyarok, németek, szlovákok természetesen érezték magukat egy haza fiainak, mert jogállásuk hasonló volt. Parasztként, városi polgárként, nemesként sem az anyanyelvük számított.

A magyar nyelv meg 1844-től lett hivatalos.

A Károlyi-féle NÉPköztársaság amúgy szakított a nemzetállam koncepcióval, de már túl későn tette ezt.

Pl. az 1919 évi XXX. NÉPtörvény

www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_kisebbsegek/A_magyar_allam_es_a_nemzetisegek_1848_1993/pages/007_041.htm

Tehetetlen Dodó 2010.03.26. 11:36:20

@Bell & Sebastian: Az a fránya német nyelv! Alapmű!

Tehetetlen Dodó 2010.03.26. 11:37:46

@Bell & Sebastian: (Egyébként mely környékről származol, ha nem titok?)

Bell & Sebastian 2010.03.26. 11:56:01

@Tehetetlen Dodó:

Neibsheim (½) > Donau > ˇRohrburgˇ

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.03.26. 12:40:08

@Bell & Sebastian: "Harte Aufbauarbeit
Die Neibsheimer, die sich vor rund 250 Jahren als Auswanderer aus dem Kraichgau in Nemesnádudvar in Ungarn niederließen, waren dem Ruf der Ungarn gefolgt. Nach dem Ende der 160-jährigen Türkenherrschaft riefen die ungarischen Grundherren deutsche Siedler in das öde und verwüstete Land, berichtete der Ulmer Georg Richter - selbst gebürtiger Nadudvarer - Mitte Januar in einem Vortrag in Neibsheim. Richter selbst war es auch, der wesentlich am Zustandekommen der Partnerschaft zwischen Neibsheim und Nemesnádudvar beteiligt war.

Auch viele Bürger aus dem damals unfreien Neibsheim, das bis 1803 zum Hochstift Speyer gehörte, waren dem Ruf nach Ungarn gefolgt. 1751 gab es einen regelrechten Auswanderungsschub, nachdem Franz Christoph von Hutten die Gebühren für die Entlassung aus der Leibeigenschaft habliert hatte. Auch war es nicht mehr notwendig ein Vermögen von 200 rheinischen Gulden nachzuweisen. Die neuen Siedler kostete es viel Arbeit und Mühe, das Land wieder aufzubauen."

Érdekes.

Tehetetlen Dodó 2010.03.26. 12:44:34

@Bell & Sebastian: No, akkor szegről-végről, a régmúltból szinte földiek vagyunk: a család egyik ága Württembergből való.

Tehetetlen Dodó 2010.03.26. 12:48:01

@Talon Karrde: Wirklich interessant.
Wo hast Du diesen Artikel gefunden?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.26. 13:34:32

@Jobb híján MDF-es: "Károlyi-féle NÉPköztársaság" - végre valaki tudja. Tököm ki van ezzel a Harmadik Köztársaság dumával.

efhábé 2010.03.26. 13:39:36

@Jobb híján MDF-es: Nem ugrálok időben össze-vissza, te állítottad, hogy a Magyar Királyság nemzetállam volt.
Erre reagáltam én azzal, hogy nehezen lehetett nemzetállam, tekintve, hogy a Királyság legnagyobb létszámú etnikuma sem érte el az 50%-ot. A magyarajkúak épp, hogy valamivel 50% felett voltak, de ennek eléréséhez szükség volt a magyarajkú zsidókra is (amit az is igazol, hogy az emancipációtól, vagyis egyenjogúsítástól kezdve töretlen volt az együttfejlődés, amit Trianon akasztott meg, felborítva az ország etnikai arányait). Erre reagáltad azt, hogy dehogynem, hiszen csak a magyar volt a politikai nemzet. Erre reagáltam én a hungarus-tudattal. A Magyar Királyság felölel több, mint ezer évet, te pedig bármiféle korszak behatárolása nélkül tettél egy kijelentést.

"A keresztény magyarok, németek, szlovákok természetesen érezték magukat egy haza fiainak, mert jogállásuk hasonló volt. "

Tehát nem nemzetállam volt, köszönöm szépen...

A három magyar köztársaság közül a Károlyi-féle volt az első, hogy most bűvészkedünk-e a nevével, vagy sem, nem lényeges. A fontos, hogy még Trianon előtt volt, tehát teljesen jogos volt a kérdésembe belevenni. Olvasd vissza.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.03.26. 13:40:46

@tölgy:

A megnevezése volt népköztársaság, azért különbözött alkotmányosan a Rákosi- és Kádár-féle Népköztársaságoktól.

Van akik 1848-49-et számítják az első Köztársaságnak, mert Kossuth kormányzó-ELNÖK volt.

2. a Károlyi-féle
3. az igazi 1946 feb. 1-től 1949 aug. 20-ig
4. 1956 okt. 23 - nov. 4.
5. 1989 okt. 23-

Nekem is ki van ezzel a tököm! :-)

gyaloghartur 2010.03.26. 15:42:09

@Bell & Sebastian:
@Talon Karrde:
@Tehetetlen Dodó:
Mi történt hűbér-mancsoK?!
1. Megalapítottátok a labanc.info-t?
2.Március 19-én stikában újra megszálltátok Mo-t?
3. Megfújták a feltámadás harsonáját a Németség Temetőjében (gyengébbek kedvéért Mo-n)?

Tehetetlen Dodó 2010.03.26. 16:21:24

@gyaloghartur: Jó, jó, Artúr, tudjuk, hogy a partiumi költők nem szeretik a fajtánkat.
Már a kollégád és élcelődött vagy 100 éve, hogy: "svábokból jött magyaroknak én nem vagyok magyar?"

gyaloghartur 2010.03.26. 17:03:43

@Tehetetlen Dodó:
Nem vagyok költő, csak egy rímeket sorvégekre felfűz(fa)ő poéta.
Nem vagyok partiumi, hanem "Maras" megyei gyerek...
Bandi bácsi nem élcelődött, hótt komolyan gondolta. Asszem Herczeg Ferencre célzott... Javíts ki, ha jobban tudod.

gyaloghartur 2010.03.26. 17:43:14

Kurucok beszélgetése

Elreköszték útját
az jó Herényinek,
végét is vetötték
hazánk reményinek!

Nem lehet belőle
magyar deputátus.
Cimborám, nem nekünk
áll az mai státus!

Penig rejtett zugból
most már előmászott,
itt Bűzös Poloska
és az Undok Sváb ott!

Mostan kellenének
Régi Férögirtók,
akkor mindezektől
szabadulni birtok!

Egyik szípja véröd,
liszted lopja másik,
hogyha nem vigyázkodsz
kenyerödbe mászik!

Az Új Férögirtók
híján erényinek,
nyomába sem érnek
az jó Herényinek!

Az hazugság-portól
amit szerte szórnak,
Kövérebbre híznak
Poloska, s Sváb holnap!

Bell & Sebastian 2010.03.26. 19:29:32

@Talon Karrde: Ez szép volt! Most lebuktam.

@Tehetetlen Dodó: Mark Twain eredetiben mégis csak ad értelmet annak az 1db kongresszusi szavazatnak, amin múlott, hogy az Egyesült Államok hivatalos nyelve mégsem a német lett. Habár, ki tudja?

@gyaloghartur:

Auf Wiedersehen by: Florence Peacock

Some day in the unknown future
(For all things come to an end),
I shall stand again in the presence
Of her who was once my friend.

And the years that lie between us,
They will all be passed away,
When we are once more together,
In the light of that golden day.

We stood 'neath the whitening thorn tree,
At the orchard gate, by the stile;
And parted at last in the twilight,
Parted for years with a smile.

I deem'd we should wed in the June-tide,
And how many Junes have fled
Since the morning I opened the letter
Which told me that she was dead?

She knew that I did not love her,
I had spoken of one who went,
Whom death had early ta'en from me,
And I think that she was content,

When I said that I could not give her
The love that I gave before.
Ah! fool; and for all my life-time,
It is she I have missed so sore.

Not the fair-hair'd child who left me
In youth; but my friend who died
In all the glory of summer;
It is she whom I miss from my side.

It is she whom I dream of meeting
Once more, when life's journey is done,
And I turn my eyes with deep gladness
At length to the setting sun.

www.blackcatpoems.com/p/florence_peacock.html

Saját fordításban:

"Egy nap, a nem ismert jövőben
(Mert egyszer csak minden véget ér)
Állok ismét jelen időben
Egykor volt régi barátnőmnél.
..."

Ha ezt felülmúlja, többé egy büdös szót sem szólok! Előterjesztem az Ibolyaillata-valagrendre.

gyaloghartur 2010.03.26. 21:40:07

Some day in the unknown future
(For all things come to an end),
I shall stand again in the presence
Of her who was once my friend.

I.
Szomszéd inda onnan fütyül
( Forrald fingod tova lent )
Esel esztendején, időben zengsz
sofőr kuvasz, vonzz már fent.

II.
Ismeretlen jövendőben
(Mely mindent semmivé old)
Újra ott állhatok véle,
ki egykor barátnőm volt.

gyaloghartur 2010.03.26. 21:53:42

And the years that lie between us,
They will all be passed away,
When we are once more together,
In the light of that golden day.

A sok év, mi közénk feküdt
Egyszerre mind oda lesz,
A nap, mikor együtt leszünk
Aranyfényű csoda lesz.

Bell & Sebastian 2010.03.26. 22:29:46

@gyaloghartur:

Asszem megadom magam, átjön. :)))
És hogy tetszik (a vers)?
Csak azért mondom, mert kicsivel több erőfeszítéssel tudna sokkal jobbakat is ennél.

A fordítás mindig nagyszerű ujjgyakorlat.
(határozatlan idejű fegyverletétel felajánlatik)

Plusz a megígért Valagrend (szem-száj fokozat). :)

Tehetetlen Dodó 2010.03.27. 14:09:37

@gyaloghartur: Mondtam, hogy költő vagy, hiába tagadod.

gyaloghartur 2010.03.27. 14:57:10

@Bell & Sebastian:
Az ibolyaillatút ezennel ünnepélyesen felajánlom a jobb(ik) híján madöfösnek...

Bell & Sebastian 2010.03.27. 15:58:37

@gyaloghartur:

Minek neki kettő? Muzulmán nem lehet abban a faunában.
süti beállítások módosítása