Elszámoltatást - Wishful thinking I.
2010. március 22. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Elszámoltatást - Wishful thinking I.

  Wishful thinking: vágyvezérelt gondolkodás; olyan érvelés, melynek premisszája a konklúzió igazságára irányuló vágyat fejezi ki.

  A vágyvezérelt gondolkodás a logika szabályai szerint hiba: valóságként kezelünk olyasmit, melynek valóra válása szerintünk pozitív kimenetellel járna. Mégis elkövetem ezt a hibát, mert hiszek. Na jó, hinni szeretnék, elsősorban Magyarország feltámadásában.

  Három hét sincs már hátra a választásokig. Wishful thinking néven rövid cikksorozatot indítok azokról a témákról, amelyeknek véleményem szerint egy új kormány prioritásai között kellene szerepelniük, és amelyekhez képest a leendő új kormány tevékenységét mérni fogom. Barikádos és Egyenlítő TV-s barátainknak jelzem, ezek a cikkek nem a Fidesz titkos üzeneteit hordozzák, még csak nem is a Mandiner szerkesztőségének álláspontját tükrözik, csak e sorok írója felel értük.

*

  „Ha nem számoltatjuk el őket mindazért, amit az elmúlt nyolc esztendőben tettek, ha elkövetjük ugyanazt a hibát, mint 1990-ben, akkor megérdemeljük a sorsunkat”. (Kövér László)

  Ehh, kimondom a búvös szót. Elszámoltatás... Minden mellékjelentésével együtt 196 ezer találatot ad ki rá a Legjobb Barátunk. Abban biztosak lehetünk, hogy ennél nagyságrendekkel több forintot loptak el, zuschlagoltak be, nokiásdobozoltak össze az elszámoltatandó; és abban is biztosak vagyunk, hogy 196 ezernél jóval több választópolgár kívánja példásan megbüntetni az elkövetőket. A tömegek által elképzelt büntetések módozatait nem áll módunkban felsorolni: soha másban nem volt olyan kreatív az emberiség, mint a bosszúállás különböző változatainak kiötlésében.

  A cikk írása előtt magamban morzsolgattam a témát: újságíróként politikusok, közéleti szereplők felelősségre vonását pedzegetni? Ez bizony rém kellemetlen reminiszcenciákat ébreszt bennem. Korabeli Szabad Népek, Pravdák, Völkischer Beobachterek cikkei jutnak eszembe, amelyekben különböző beteg államrendszerek mára elfeledett firkászai követeltek börtönt, bitót, elgőzösítést mára szintén elfeledett közszereplők fejére . Ez egy veszélyes, amorális, mi több, ördögi színjáték, amibe nem szabad belemenni, ha az ember ép erkölccsel akar még írogatni hátralévő pályafutásában.

  Az elszámoltatás témáját azonban 2010 Magyarországán nem lehet elkerülni - mert Magyarország jövője függ tőle. Wishful thinking: az elszámoltatás legyen a leendő új kormány egyik első prioritása.

*

  Szívjunk bele a választások előtt a magyar levegőbe. Orbán Viktor négy éve puskaporszagot érzett: volt is nagy választási csata, aztán annak lett egy eredménye, ugye. Mi most csak egyszerű füstszagot érzünk: a csata rég eldőlt, ám közben ránkgyulladt a ház, amiben tízmillióan élünk.

  Ahhoz, hogy megértsük, mi folyik ebben az országban - és ezt jelzem a Mandinert esetleg olvasó politikusoknak és azok tanácsadóinak is -, elég odamenni az első öt szembejövő emberhez az utcán, és megkérdezni tőlük: mit gondolnak a politikáról? A válasz valószínűleg ömleni fog belőlük - benne évtizednyi dühvel, elkeseredettséggel, csalódottsággal - és bosszúszomjjal.

  A magunkfajták polgárinak mondható, csendesebb zugaiból szemlélődve se kicsinyeljük le a tömegek fortyogó dühét; ne higgyük azt, hogy csak unatkozó rendszergazdák gőzleeresztő kommentáradatában merül ki a bosszúvágy. Helyzet van. Honfitársaink jelentős többsége felelősségrevonást akar látni. A mérsékeltebbje bíróságot, bilincset, borzongató ítéleteket szeretne, de az elkeseredettebbek ennél is durvább büntetéseket, nota bene: LMPVS-t követelnek.

*

  Ezzel kell valamit kezdenie a Fidesznek, amely néhány héten belül minden bizonnyal át fogja venni az ország irányítását. Arról viszont szó sincs, hogy maga a párt legyen az elszámoltató. Sajnos el tudom képzelni, hogy a választók egy részében az a kép él, hogy majd Orbán Viktor maga fog, mondjuk egy színes-szagos valóságshow-ban ítéletet mondani az előtte rabláncon felsorakozó korábbi országvezetőkről, élükön persze az őszödi igazságbeszélővel. Ez persze nem fog bekövetkezni.

  Vágyvezérelt cikket írok: vágyaim szerint Magyarországon teljesen független az igazságszolgáltatás, amelyben az ügyészség vádol, a védőügyvédek védenek, a Köztársaság független bíróságai pedig az alkotmányos rend és a BTK paragrafusai alapján ítélkeznek a gyanúsítottakról.

  Azt remélem, hogy a független igazságszolgáltatás az új kormány megalakulása után még függetlenebb lesz, és a most országos nyilvánosság előtt folyó, politikai szálakat is tartalmazó ügyekben szigorú, és szigorúan a jogrend talapzatán álló ítéleteket hoznak majd. A Fidesz-kormány pedig segítse elő az igazságszolgáltatás szerveinek munkáját. A népharag lecsillapítása, a megsérült jogrend helyreállítása és a felelősök felelősségre vonása egyszerre merül majd fel feladatként.

*

  Vegyük számba az elszámoltatásról szóló legfontosabb fideszes kijelentéseket:

  Balsai István - akit a kormányváltás után a Fidesz szerint szükségessé váló törvényes elszámoltatás jogi előkészítésével bízott meg Orbán Viktor pártelnök - októberben arról beszélt: a közvélemény csak akkor nyugszik meg, ha felderítik a panamákat és a különféle korrupciós ügyeket. Hangsúlyozta: az erre a célra létrehozott bizottság és a majdan megalakuló kormány nem képes igazságot szolgáltatni, csak annyit tehet, hogy a megfelelő jogi fórum elé tereli az ügyeket és a felelősöket. Arra a kérdésre, hogy a bizottság mennyiben támaszkodik majd az Állami Számvevőszék vizsgálataira és jelentéseire, azt mondta: amennyire csak lehet, ezek alapos és tárgyilagos dokumentumok, sokuk felér egy konkrét bűnvádi jelentéssel. Hozzátette: a Fidesz azon gondolkodik, hogy miként lehetne nagyobb hatáskört és ehhez illő felhatalmazásokat, jogosultságokat adni az ÁSZ-nak a jövőben. Hangsúlyozta: nemcsak vizsgálódni akarnak, hanem visszaszerezni az elsíbolt vagyonelemeket, illetve megváltoztatni a kincstárra előnytelen szerződéseket

  Balsai - aki egyúttal a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója - később, februárban kijelentette: az elkövetett bűncselekményekért, lopásokért, csalásokért felelniük kell a politikai döntéshozóknak. Balsai azt mondta: az elmúlt nyolc évben megrendült a büntetőügyekért felelős állami szervekbe vetett bizalom, ezt kívánják helyreállítani. Önálló belügyminisztériumot hoznak létre, és szakmai törvények módosításával segítik az igazságszolgáltatás gyorsítását. A legsürgősebben vizsgálandó ügyként a 2006. október 23-án történteket. Emellett az elsők között fogják vizsgálni a székházügyeket, így az MTV-, a Posta- és a MÁV-székház, valamint a kormányzati negyed kapcsán elúszott milliárdok ügyét; a titkosszolgálatok politikai célokra való felhasználását, a földügyeket, a tanácsadói és a kommunikációs szerződéseket. Kiemelte, hogy ezek nem politikai felelősségre vonások lesznek, hiszen itt „lopásokról, sikkasztásokról és átverésekről van szó”.

  Orbán Viktor az elszámoltatásokkal kapcsolatban több ügyet is konkrétan megnevezett februárban, így a BKV, a sukorói kaszinó-beruházás, a MÁV Informatika, valamint a 2006-os adathamisítás ügyét is; de megjegyezte, hogy nem a kormányzó pártnak és nem is a leendő miniszterelnöknek a dolga, hogy ügyeket diktáljon a nyomozóhatóságok számára. Orbán korábban, még decemberben a Malév ügyében viszont keményebben fogalmazott: „Rács mögé kell kerülnie azoknak, aki a Malévből kitalicskázták a pénzt, felelősségre fogjuk őket vonni; aki lopott, börtönbe fog menni, akkor is, ha a legmagasabb Malév-vezető vagy a vezetők egyike volt”.

  A Fidesz új programjának Lázár János nevével fémjelzett rendészeti része az elszámoltatásról is szól. Kiemelik, hogy a szocialisták elszámoltatásának fontos eszköze a nyilvánosság. Az elmúlt nyolc év egyetlenegy kormányzati döntése sem maradhat titokban, ezért minden adatot, információt, szerződést nyilvánosságra kell hozni. Véleményük szerint a jogszerű elszámoltatásra elegendőek a mai magyar törvények is. Fontosnak tartották hangsúlyozni a törvény előtti egyenlőséget, mely szerint senki sem állhat a törvények fölött.

*

  Ennyi csak az elszámoltatás, de ezt nem lehet megúszni. Ha a kormányzati, pártpolitikai és gazdasági szféra homályzónájából fényre derülő ügyek felelőseit nem éri retorzió, az új kormány maga alatt vágja ki a fát. Tényleg azt lehet mondani, hogy jelen pillanatban a Fidesz az egyetlen kormányképes erő. Ha az új kormány nem segíti elő kellőképp az igazságszolgáltatás munkáját, illetve - neaggyisten - súlyos ügyek szőnyeg alá kerülnek, fő felelősök kereket oldanak, a népharag nagyon hamar a Fidesz ellen fordulhat, a haragot több oldalról is tápláló ellenzéki erők segítségével.

  Így az általános emberi igazságérzet, valamint a jogállam büntetőjogának érvényesítén túl a leendő kormánypárt önérdeke is, hogy az elszámoltatás megtörténjen. Erről szól Kövér Lászlónak a cikkem elején idézett kijelentése is.

  Maradnék azonban továbbra is a józan ész talaján. A korrupciót soha nem lehet teljesen megszüntetni, és olvasóink talán meg is tehetik a tétet, hogy mikor fog az új kormányzat első homályos ügye napvilágra kerülni.

  Ennek a veszélyéről beszélt Pokorni Zoltán nemrég. „Ahhoz, hogy embereknek legyen türelmük várni, szükség van arra, hogy lássák: valóban fordulat történt. Ezt a célt szolgálja az elszámoltatás és a tiszta viszonyok megteremtése. Mindenkinek meg kell értenie, hogy ha kormányra kerülünk, nincs több lopás. Annak, aki először belenyúl a kasszába le lesz vágva a keze” - fogalmazott az egyébként visszafogott stílusáról ismert politikus.

  Csak a Fideszen múlik majd, hogy ezt a kőkemény önkorlátozást mennyire tudják megvalósítani. A magyar emberek maradék hitének visszaadása, az igazságérzetük érvényesülése és a jogállam tekintélyének a helyreállítása tét. Elszámoltatást.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr241858237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thulsa Doom (törölt) 2010.03.22. 07:23:48

"Zúg az éji bogár, nekimegy a falnak,
Nagyot koppan akkor, azután elhallgat."

Röviden ennyit a Fidesz-féle elszámoltatásról. Talán majd benyúlnak egy-két huszadrangú apparatcsik seggébe, mint azt a Keller-féle "számonkérésnél" tették. De mint azt Pokorni szaktárs említette, ez kétélű fegyver. Ha ennél tovább mennének a végén még őket is elővenné valaki. Ezt pedig nyilván nem akarják ők sem.

Zetek 2010.03.22. 08:02:08

@Thulsa Doom: Nos Géza tényleg ez a legfontosabb kérdés. Miért jó neked előre lefutottnak tartani a meccset? Van még négy elbaltázandó éved? Mi ez a beteg, ön hergelő felfogás?
Amúgy kedves R.G. ha néha kimennél a nagybetűs életbe, akkor nem írnál ekkora hülyeségeket a választókról.

Zetek 2010.03.22. 08:05:06

@Thulsa Doom: Tényleg, miért jó neked már előre k azon nyivákolni, hogy nem lesz elszámoltatás? Van még újabb négy elcseszendő évünk? Vagy egyszerűen az én előre megmondtam tiszta száraz érzése vonz?

m.logic 2010.03.22. 08:39:12

Az a helyzet, hogy ha az Mszp-t feljelentenénk maffia váddal és minden ügyet beterjesztenénk, mint bizonyítékot, akkor nincs az a tisztességes, független bíróság, ami nem ítélné el őket.

hu.wikipedia.org/wiki/B%C5%B1nszervezetben_r%C3%A9szv%C3%A9tel

Egyszerűen, áll a leírás az Mszp-re. Ez egy közpénztolvajlásra szakosodott maffia.

jan 2010.03.22. 08:56:13

Nagyon hallgatott a Fidesz a Grupo Milton ügyben. Emiatt nem igazán hiszem, hogy pártsemleges elszámoltatás lesz: emeszpés-eszdéeszes seggeket fognak rugdosni (amúgy jogosan), de a billentésre érdemes fideszes hátsók (hiszen biztos vannak olyanok is, még ha jóval kevesebb is, mint emeszpés-eszdéeszes) épek maradnak.

Sokat elárul majd, hogy hogyan folytatódik a kormányváltás után Pintér (egyébként mi a fenét keres ez a gyanús alak a Fidesz minisztervárományosai között) lányának és rendőr spanjainak korrupciós ügye (Eclipse).

dr. Sigmund Fraud 2010.03.22. 09:04:56

Legyen igazad Gellért. Én azonban nem tartom túl jó előjelnek, hogy
milyen szinten hallagat mind a fidesz mind a kapcsolt sajtó
- Grupo Milton ügyben,
- nyolc éve autópályaügyben,
- Margit híd ügyben,
- négyes metró ügyben.
Vagy ezek eddig nem látott módon tiszta beruházások, vagy nagykoalíciós lopás van a háttérben. Ha pedig a második, az nem elszámoltatást max leszámolást vetít előre.

ucsacsu 2010.03.22. 09:06:21

Azt írtad,hogy elutazol,lekésted a gépet?

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2010.03.22. 09:14:24

@Thulsa Doom:

ne relativizáljon már. az mszp se csinál mást, mint szajkózza, hogy _ezek_ is csak "olyanok", és ugyanezt (vagy még rosszabbat) fogják csinálni.

had játszák le, hőzöngeni a sikertelenség után is pont megfelelő lesz.

Bell & Sebastian 2010.03.22. 09:17:36

@jan:

A fel-fel bukkanó spanyol szál? (Tán Madridba vezet?) Hámozott lufit eladni magyar specialitás, világ-unicum!

Mostanra csak az EU tőgye maradt rángatható állapotban. Pályázat, utó-finanszírozás, ÁFA -hitel...

Bele van kódolva a rendszerbe (a lopás), finomodtak a módszerek, egyre nehezebb a bizonyítás. Szegény bírókat időnként sajnálom, amikor a korrupt szakértők az orruknál fogva vezetgetik őket a sűrűben!

Pillanatnyilag a PPP kostrukcióknak álcázott umbuldák a legnépszerűbbek.
(A Libás kézi vezérelt százmilliárdos nagyságrendű osztogatását most nem említve.)

www.econ.unideb.hu/oktatas_es_kutatas/competitio/download/Competitio_konyvek_4_2_Kotan_Attila.pdf

Ha valamire igény támad (pl.: elszámoltatás), a szabadpiac azt is kielégíti. Már ha van! De nincs.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.22. 09:27:02

Lehet itt rátámadni thulsa Doomra, hogy miért ilyen elkeseredett, de azt kell mondanom, hogy teljesen jogos. A Fidesz ellenzékben is megtalálta a maga bizniceit, és ott van ám a sok "partner", akik nyolc éven keresztül -hogy is mondjam- mellettük álltak, bízva abban, hogy eljön az ő idejük.

Refuse/Resist! 2010.03.22. 09:32:13

Köszönjük ezt a posztot, jó volt olvasni!
"Annak, aki először belenyúl a kasszába le lesz vágva a keze"
Ej, de jó érzés olvasni, kicsit hinni benne!
Habár, lehet, hogy tényleg rájött a fidesz vezetése, hogy ez a legcélszerűbb reálpolitika. A korrupciómeghajtású holdudvar többet visz, mint hoz.

teemur · http://teemur.blog.hu 2010.03.22. 09:32:55

"Vágyvezérelt cikket írok: vágyaim szerint Magyarországon teljesen független az igazságszolgáltatás, amelyben az ügyészség vádol, a védőügyvédek védenek, a Köztársaság független bíróságai pedig az alkotmányos rend és a BTK paragrafusai alapján ítélkeznek a gyanúsítottakról.

Azt remélem, hogy a független igazságszolgáltatás az új kormány megalakulása után még függetlenebb lesz, és a most országos nyilvánosság előtt folyó, politikai szálakat is tartalmazó ügyekben szigorú, és szigorúan a jogrend talapzatán álló ítéleteket hoznak majd. A Fidesz-kormány pedig segítse elő az igazságszolgáltatás szerveinek munkáját. A népharag lecsillapítása, a megsérült jogrend helyreállítása és a felelősök felelősségre vonása egyszerre merül majd fel feladatként."

De ha -- "Véleményük szerint a jogszerű elszámoltatásra elegendőek a mai magyar törvények is." --, én ezt nem így látom. Az aktuális (közszói, nem jogi szakszói értelemben vett) bűnösök nem csak annak tudatában követték el ezeket a lopásokat, sikkasztásokat, hogy nem hatékony az igazságszolgáltatás, (sőt, mint egy ismerősöm szívesen mondja, nem igazság-, hanem jogszolgáltatás), hanem előtte pontosan átnézték ügyvédeikkel a hatályos BTK-paragrafusokat, és megállapították, hogy legrosszabb esetben sem kell soktól (és ezen a hangsúly) félniük.

teknős 2010.03.22. 09:34:14

@Thulsa Doom: Íme, az ostoba, a saját magán túl nem látó, gondolkodási panelekből építkező széljobbos mintapéldánya.

Van egy elképzelt és csak a fejében létező világképe és nem veszi észre, hogy az ostobaságaira, nem hogy pártot, de bankot lehet alapítani.

Semmi sem biztos a világon csak az emberi butaság.

teemur · http://teemur.blog.hu 2010.03.22. 09:34:36

@teemur: Ja, a lényeg kimaradt: szóval szerintem a hatályos törvények nem elegendőek a tömegek vágyai szerinti elszámoltatás céljából.

Viszont ezt remedálni sem lehet, lévén, hogy most változtatott törvények a múltra való kiterjesztése alapjában aláásná az új kormány hitelét, demokrácia és főleg: jogállam mellett való kiállását.

2010.03.22. 09:36:54

Én minden eddigi , a parlamentben volt és jelenleg is ott lévö pártokat, annak vezetöit, minden eddigi képviselöt elszámoltatnék. Megnézném, hogy mennyi vagyona volt 1990-ben, utána kivizsgálnám, hogy miböl gazdagodott meg. Erre ott az APEH. Ha a vállalkozóknál lehet becsülni egyes dogokat, akkor a politikusoknál miért nem? Vagy ez a réteg, egy külön állatfaj, amit védeni kell? Igenis, legyen kökemény elszámoltatás, az elmult 20 év minden privatizációs ügyletét vizsgálják meg. Aki csalt, lopott, hazudott, sikkasztott--bezárni mint a malacot. Ugy 20 évre!A vagyonát meg elkobozni és vissza az államnak! Ez lenne az igazi demokrácia, mert ami most van az egy nagy sz@r!

teknős 2010.03.22. 09:39:28

@El Topo (Sgt. Elias): A tévedésetek a mai magyar közélet alapköve.

A pártok nem attól olyanok, mert nekik úgy jó, hanem azért, mert ILYEN A TÁRSADALOM.

Mivel a társadalom megelégelte a posványt, ami végül is lehúzta a mélyre, ezért változás lesz. Nem azért, mert a Fidesz ilyen, vagy olyan, hanem azért, mert mi a társadalom kinyilvánítjuk, hogy változást akarunk.

A politika azt teszi, amit mi mondunk.

Ezért nagyon ostoba Thulsa Doom.

Azt meg borítékolom, hogy a társadalom, előbb vagy utóbb, de megelégeli a bosszút és befejezettnek nyilvánítja, de ez egy Thulsa Doomnak nem lesz elég, és tovább fog hőbörögni, mert képtelen arra, hogy magán kívül mást is lásson, így aztán a Jobbikban borzasztó csaták és vérengézesek fognak folyni, mert a vezetés, Vonáék, nem ilyen ostobák, csupán erkölcstelenek.

m.logic 2010.03.22. 09:40:46

@teemur: Tévedsz, maffia-per az Mszp ellen. Hatályos törvények alapján és 100%-ig áll az Mszp-re.

egy_vélemény 2010.03.22. 09:41:13

Elszámoltatás. Korrupció. Mind olyan ténykedés, amelynél az a meghatározó, hogy mihez képest? Mint a diszkriminációnál.

Tündér_Lala 2010.03.22. 09:45:33

A pártfinanszírozás tisztába tétele nélkül garantáltan újra termeli magát a fertő !!!

Ha nincs "ugye érted, minyájunk érdeke", "oh ez nem nekem lesz" szöveg, akkor tud minimalizálódni, eltünni a jelenség, mert aki zavarosba megy, az tisztán a maga zsebére dolgozik.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.22. 09:50:01

@teknős:

Aha, tehát te lehetségesnek tartod azt a szcenáriót, hogy a fidesz a támogatóinak majd azt fogja mondani a választások után, hogy "Bocsi fiúk, mi a magunk részéről jó útra tértünk, befejeztük a mutyizást és nektek is csak ezt tudjuk tanácsolni. De azért köszönjük az eddigieket és godd luck!"

teknős 2010.03.22. 09:53:23

@El Topo (Sgt. Elias): Ennél értelmesebbnek tartottalak eddig. Értelmezd újra, amit mondtam. Ha továbbra sem érted, akkor nincs miről vitáznunk.

teknős 2010.03.22. 09:57:18

@El Topo (Sgt. Elias): Szövegértelmezés. (Nem tudom a blog.hu mit csinált az előző kommentemmel)

Egyébként a Fideszben a választások után lesz Hosszú kések éjszakája, amikor leszámol azokkal, akik most hiénaként köröznek mellette.
a logika megkívánja és én látom erre az elszánást a Fidesz vezetésben.

naugyehogy 2010.03.22. 10:02:32

@El Topo (Sgt. Elias):
csak ha szeretné végigkormányozni a négy évet.

Pelso.. 2010.03.22. 10:19:14

@teknős: Leszámol azokkal, akik köröznek mellette? A különböző módon támogatókkal, strómanokkal, a saját holdudvarral,a saját lobbival, akik eddig segítették, s most várják a fizetséget?
Hol élsz te...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.22. 10:22:21

@teknős:

Hát.... legyen igazatok! Én aztán tiszta szívből szeretném.

ILLED 2010.03.22. 10:47:54

Én Thulsa Doom-mal éas Dr. Sigmund Freuddal értek egyet:

A Fidesz csak azokat a rövidtávra gondolkodó tolvajokat számoltatja el, akik NEM KÉT ISTENNEK áldoztak.

Az ilyen Kocsis István féle kisebb százalékot teszünk zsebre, de mindenkinek osztogatunk tolvajok simán megússzák ezt.

Ez már látható a Fidsesz nyilatkozataiból: "ebben az ügyben nem látunk elég tisztán" és Kocsist is megvédte Tarlós.

A szomorú tanulság: Ha nagy tolvaj vagy, két istennek is kell áldoznod, és akkor soha nem esik bántódásod.

Egy dolog ad csak reményt: A Fidesz a 2/3-dal annyira felbátorodik, hogy tényleg minden ilyennel leszámol, mert a nagy hatalom miatt nem kell tartania a pénzes maffiózóktól. Remélem elég bátor lesz.

Tündér_Lala 2010.03.22. 10:49:51

@Pelso..: Azért az is fizetség, ha tiszta, törvényes üzletet kap, korrekt áron, kifizetve. A mai gazdasági helyzetben, már az is főnyeremény.

De ehhez az kell, hogy a pártnak ne legyen "elvárása".

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.03.22. 11:12:20

Kár hogy két párhuzamos világ létezik.
1. a felszín
2. a mély

A felszínen azok a politikusok akik látszólag egymás torkát is elharapnák és minden médiában dobálják egymást sárral a mélyben ugyanabban a klubban kávéznak és egyeztetnek, hogy akkor ez a tiéd, akkor ez az enyém. MSZP-s a FIDESZ-essel, FIDESZ-es az SZDSZ-essel és MDF-essel és így tovább, a kombinációk száma végtelen.
Sajnos ez akadályozza az igazi elszámoltatást, bárki számoltat is el saját érdekeket is sérteni fog vele erősen.

virtual landscape (törölt) 2010.03.22. 12:22:34

A Fidesz pont annyira fog elszámoltatni, mint 1998-ban. Sehogy.
Akkor is ígérték, most is, s ha már akkor se csinálták meg, most ugyan miért is tennék meg?

Nem is fogják, aztán 2014-ben jön a GyurcsányPárt-MDSZDSZF-LMP-MSZPmaradvány koalíciója és megy minden megint a levesbe. Miért is? Mert a Fidesz csak hazudni tudja az elszámoltatást, de megtenni ...

teemur · http://teemur.blog.hu 2010.03.22. 12:59:20

@m.logic: Ugyan már! Egy párt sem engedi, hogy ilyen precedenst teremtsenek.

Ugyan a magyar politika külpolitika szempontjából és nemzetközi diplomácia szempontjából sokszor balfácánkodik, de azért ezt nem teszik meg. Gondolj bele, automatice a világ összes sajtójában mint koncepciós per jelenne meg (ha nem is az), ha egy hivatalos pártot "maffia" címszó alatt próbálnának felelősségre vonni.

Már csak ezért is, pragmatikából nem lehetne, nem is beszélve arról, hogy a Fidesz sem akar a jövőre való tekintettel precedenst teremteni: potenciálisan maga alatt vágni a fát.

Pelso.. 2010.03.22. 14:08:28

@Tündér_Lala: Előrebocsájtom: aki lop, csal, sikkaszt stb, börtönben a helye, mihelyst jogerős ítélet születik. Addig felesleges jósolgatni, kampányban ezzel előállni, mert könnyen visszanyal a fagyi.
Meg aztán,nyomatékosabban lehet érvelni már meghozott ítéletekkel.

Olyan nincs, hogy "tiszta üzletet kap" valaki. Túlnyomórészt közbeszerzések vannak, éves netto 8M ft felett bizony pályáztatni kell. Más kérdés, hogy a közbeszerzések befolyásolására, mutyizásra számos lehetőség létezik, amelyeket folyamatos törvényi korrekcióval is nehéz követni.

Hogy a pártoknak elvárása van, az másodlagos. Költségeik vannak, jó nagyok, pénz kell. Amíg a pártfinanszírozás kérdése legalább részben meg nem oldódik, addig bizony "kénytelenek" közpénzt átszivattyúzni.

drkovax 2010.03.22. 14:14:48

@jan:

1. A potenciálisan érintett (megszavazó) 3 pátyi fideszest első fokon már kizárták.

2. Pintér az index és csakis az index szerint lesz kormánytag.

Tündér_Lala 2010.03.22. 14:28:07

@Pelso..: "Hogy a pártoknak elvárása van, az másodlagos. Költségeik vannak, jó nagyok, pénz kell. Amíg a pártfinanszírozás kérdése legalább részben meg nem oldódik, addig bizony "kénytelenek" közpénzt átszivattyúzni. "

Pontosan. Ha ez megoldódna, minden mutyi magánzsebre történő disznóság lenne, ami nem védhető, nem magyarázható meg, a közös pártérdekkel. A tisztább közélet alapfeltétele.
Előző kommentemben is ezt próbáltam mondani.

m.logic 2010.03.22. 14:36:46

@teemur: Persze a Fidesz nem tenné meg, de hogy örülnének, ha pár ezer milliárd ellopott zsé visszakerülne hozzájuk.

A külföld mehetne a fenébe, semelyik országban nem loptak még GDP vagy állampolgár arányosan ennyit.

De a lényeg, lehetséges a hatályos törvények alapján mindenkit elszámoltatni és visszaszerezni a pénzt.

AK76 2010.03.22. 16:22:40

@teknős:
" A pártok nem attól olyanok, mert nekik úgy jó, hanem azért, mert ILYEN A TÁRSADALOM."
"A politika azt teszi, amit mi mondunk."
"Mivel a társadalom megelégelte a posványt, ezért változás lesz."

Ühüm,és minthogy mostanra már jól elege lett a társadalomnak,ezért aztán a politikusok,a pártok meg fognak változni,befejezik amit eddig csináltak,semmi mutyi,sibolás,korrupció,ehun' jő a fidesz,aki olyan mint a társadalom,ami ugye már nem azt akarja amit eddig,és lőn böcsület' tetőtől talpig...

ÉS TE OSZTOGATOD ITT AZ "OSTOBA" JELZŐKET???

teknős 2010.03.22. 16:51:33

@AK76: Az a ti bajotok, hogy forogtok a saját kis köreitekben és hülyítitek egymást.

Minden változik, kivéve az idióta széljobbot, mert ti csak a mókuskerékben szaladoztok.

De nem hiszem, hogy felfogod, amit mondtam, mert ahhoz elég ostoba vagy.

AK76 2010.03.22. 18:26:29

@teknős:
:)))))
Annyira kiszámítható,annyira egyszerű lelked van bakker,ahogy lereagáltad a kommentemet,az öt találatom lenne meg így a lottón...:))
Személyeskedjünk,ha már eccer'nincs jobb érvünk mi?
Mindenki szélsőjobbos,mindenki ostoba,aki nem érti a nagy tervet,aki nem nyáladzik vigyorogva, ha viktor,the great, elsüt egy dakota poént...
És az a legjobb az egészben,hogy ha pont az jön be,amit valamelyik "ostoba" elképzelt,megjósolt,akkor sincs semmi baj,majd rugalmasan gondolkodtok,majd a hit erőt ad,mert ti nem hülyítitek egymást saját köreitekben,amit ti csináltok az nem hülyítés,az konstruktív elmélkedés,semmi mókuskerék,fő a haladás...:))

Vigyázz,ne szívd mellre,a napi politika NEM a társadalom akarata,az csak a négy évente eljátszott bábszínház a majmoknak,mindegyiknek,aki azt hiszi értük vannak,értük dolgoznak,a nagy emberek..
Olyanoknak pld mint te...:)

teknős 2010.03.22. 19:19:33

@AK76: ki az ördög mondta, hogy nyálazz valakire? Lehet, hogy a te gondolkodásodba a politika csak valami rajongással egyenlő, de a politika célja nem az, hogy csápolj egy politikusnak. Szegény szerencsétlen, hülye!

AK76 2010.03.22. 19:27:15

@teknős:
:))
Ezen meg már csak röhögni tudok...:))) :

"az egyébként szükségesnek látszó összefogás"...

videotar.mtv.hu/Videok/2010/03/20/20/Kover_kitart_az_elszamoltatas_mellett.aspx

Érted butuska,még el sem kezdtek kormányozni,még egyetlen kibaszott év börtönt sem osztottak ki a fijúk',de a nagy ember már a békéről,megbocsájtásról,összefogásról beszél...:)))

Apaaa, kezdőőődik!!!!

teknős 2010.03.22. 19:33:51

@AK76: Akinek van esze, az tudja, akkor ér el a politikában valamit, ha egyesít és nem megoszt.

A Jobbikos vezetők nem akarják érteni, te pedig képtelen vagy arra, hogy megértsd, amit mond.

Tündér_Lala 2010.03.22. 19:44:52

@teknős: Mélyen egyet is értenék, mert vannak azért ott jószándékú emberek bizonyosan.
De ezzel a vezetéssel, frakcióval ?

AK76 2010.03.22. 19:45:04

@teknős:
Aha,tehát ez volt az egyesítő beszéd?
A fenébe,olyan csalafinta ez a politikai "szleng",én, az ecccerű' felfogásommal nem ezt hallottam,hanem inkább ezt:
"Srácok!Ne szarjatok be!
Nem lesz ez olyan komoly!
Buknak az előkészített "parasztok",de aztán minden megy tovább!
Bánjátok meg bűneiteket(nyehehe),oszt'jónapot!....:)

Te meg csak higgy az összefogósdiban'...

Thulsa Doom (törölt) 2010.03.22. 19:47:48

@teknős:
Teknőc, a te rajongásod már az idegesítően hülye kategórián is túlmegy. Már-már szerethetően együgyű vagy!)))

AK76 2010.03.22. 19:48:25

@Tündér_Lala:
Te is HISZEL?
Én egyikben sem!
Még ha széljobbosnak is tart Teknős asszony...:)

Tündér_Lala 2010.03.22. 19:54:07

@AK76: Nem ! Senkinek.
De azt valahogyan a szennyáradatban kommunikálni kell, hogy az önmagát balosnak valló ember nem ellenség, csak a hazaáruló, tolvaj, maffiózót tekintjük annak. Ennek megfelelően leszögezhetjük, hogy az elöbbivel van miről beszélgetnünk, megállapodnunk.

AK76 2010.03.22. 19:55:35

@Tündér_Lala:
ha nekiállsz rostálni a cociknál, szerinted KI marad a naplóban???

Tündér_Lala 2010.03.22. 19:58:32

@AK76: A jelkenlegi frakcióban vagy a választási listán ?
Hát ezért írtam Teknősnek, amit írtam.

AK76 2010.03.22. 20:03:13

@Tündér_Lala:
Senki nem beszél balos emberekről,mindenki olyan beállítottságú,ami neki tetszik,én az mszp-ről beszélek,azokról akik lerabolták az országot,azokról beszélek,és jól tenné Kövér is,ha nem nyilatkozna ilyen vadakat,mert ez a videó nem azt jelenti amiről Teknős beszél,éez nem a balos kisemberek felé nyújt békejobbot,ez szimpla összekacsintás a tetvekkel...

Tündér_Lala 2010.03.22. 20:30:08

@AK76: Nézd Gyurcsány és Lendvai mostmár kétségbeesésében olyan retorikát folytat, mintha a választások után mindenkinek levágnák a bal oldalát. Ezt igenis ellensúlyoni kell. Biztos nem a tetvek felé kacsint, hanem azk felé akik akár éppen a párton belül, esetleg egy új baloldal létrejöttében számíthatnak, akiket egyszerűen becsaptak és beáldoztak. Nem tudom elképzelni, hogy ott ne legyen pártszakadás a választások után. Ez nekik szólt.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.03.22. 22:48:16

Mi a valószínűbb?

a) Aki először a kasszába nyúl, annak levágják a kezét.
b) Lenyomják a független ügyészséget és a bíróságot.

Wishful thinking, az. That's the story of your life, ergé.

heima (törölt) 2010.03.22. 23:06:15

@Kettes: az a valószínűbb, hogy hazátlan tolvaj ballibek után olyan állami vezetők jönnek, akik nem nokiásdobozként gondolnak a hazájukra.

is 2010.03.23. 00:02:51

ezt már 3254927-szer átbeszéltük: olyan nincs, hogy a saját elszámoltatásunkat nem hogy nem csináljuk meg, de még azt is letagadjuk, hogy nálunk is történtek dolgok.

én is várok elszámoltatást: Hagyóra kapok, Zuschlagra kapok, Hunvaldra kapok, ott vannak a bíróság előtt.

de Polt Péterre mikor kapok elszámoltatást? tényleg elhiszi ergé, hogy az igazságszolgáltatás független volt Polt Péter alatt? és akkor most miben hisz, amikor ugyanazok jönnek vissza, akik Polt Pétert odaállították? PLT Hírszerzős cikkét javaslom, ahol ő már leszámolt ezzel a népmesei álommal.

én javaslom, hogy ekkora hazugsággal ne kísérletezz, hogy itt független igazságszolgáltatás működik seprűként, a FIDESZ keze meg tiszta maradjon. ez az inkvizíció, ahol az egyház mindenkinek megbocsátott, csak a bűnöst kiadta világi büntetésre.

@heima: te is tényleg ezt elhiszed, amit leírsz? ugyanazok jnnek, akik 1998-ban, tehát amit akkor ők csináltak, azt várjuk tőlük: 'ne nyerjünk már annyit' nem-jegyzőkönyv; székházügy; szőlőbánya; Josip Tot-Kaya Ibrahim stb.
a pécsi EKF program megnyitóját már Káel Csaba kapta. az önmagában egy Nokia-doboz volt (80 milliót kapott azért az estéért. szerinted mennyibe került valójában?)
te tényleg elvakultan hiszel, ha ezt hiszed.

tanarseged ur 2010.03.23. 10:15:49

@Kettes:

A válasz: a)

Indoklás:

1. Az eddigi tempójú és mértékű lopás nem folytatható, mert tönkremegy az ország, és nem lesz mit ellopni. (Vö. Mária Terézia állítólagos mondása: "Etetni is kell a birkákat, ha nyírni akarjuk őket.")

2. Az ilyen tempójú és mértékű lopás előbb-utóbb kiderül, és abba nagyon bele lehet bukni.

3. A példastatuálás azért is valószínű, mert le lehet számolni a pártbeli riválissal és jól mutat a nyilvánosság előtt. (Persze nem biztos, hogy annak a keze lesz levágva, aki elsőként ill. a legmélyebben nyúlt a kasszába.)

4. Jól esik elhinni, és ne rontsd el a reménykedő hangulatunkat. :-)

Valószínűleg a Fidesz is fog lopni. A lopás legalább annyira rendszer, mint jellem kérdése, és az előbbi menet közben még erodálja is az utóbbit, ha kezdetben volt. De ha a Fidesz lényegesen kevesebbet lop majd, már azzal is kicsit beljebb vagyunk.

A fő kérdés az, hogy lesznek-e olyan szabályok, amelyek mellett nem éri meg lopni. Én attól tartok, hogy a Fideszben sokan a jellemben megaz erkölcsben hisznek, ami fontos ugyan, de _legalább_ennyire_ fontosak a jó (betartható és kőkeményen betartatott) játékszabályok is.

Bloodscalp 2010.03.23. 16:51:41

kedves gellért:)

a legjobb jóindulattal ajánlom, ne foltyasd ezt...ez az elszámolttatosdi, és a verseny ami megy a jobbikkal az elszámolltatásról nevetséges...

olajszőkitésböl szintén többet mint 196e
kerestek egyesek az államon...

ha mégis folytatod, szerintem kezd az alapoknál, a kulcsmondatanál...azt hiszen nem okoz gondot Kövér L.-nak pár kérdést feltenni (számotokra ez nem:)

„Ha nem számoltatjuk el őket mindazért, amit az elmúlt nyolc esztendőben tettek, ha elkövetjük ugyanazt a hibát, mint 1990-ben,...én a helyedben megkérdezném tőle (is) miértnem volt akkor "ELSZÁMOLTATÁS"akkor sokkal több indok volt..-szerintem

AK76 2010.03.23. 17:06:58

@Tündér_Lala:
Legyen igazad.
ŐSZINTÉN REMÉLEM HOGY ÍGY LESZ...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.03.23. 20:28:29

@Kettes: szerintem te nem érted azt, amit írtam, ahogy írtam, és amiért írtam.

:)

Bloodscalp 2010.03.24. 00:19:29

@rajcsányi.gellért (ergé): azt akarod mondani, hogy te szeretnél valamit...és ennek érdekében érvelsz...

deha a vágyai elhomályositják a realitásérzékét vkinek az már durva kicsit:)
na persze akkor kezdödik a HIT:)))

Pelso.. 2010.03.24. 05:53:49

@rajcsányi.gellért (ergé): Abszolút érthető amit írtál, fennálló társadalmi elvárásokat tartalmaz, mindenkor aktualitással, érted, ugye.

Minden ember, (egyszerű választó), óhaja, hogy aki bűnöz, azt csukják le, ne röhöghessen a pofánkba, ezzel most nem találtuk fel a meleg vizet.
Feljelentést ma is lehet tenni akár, felesleges s átlátszó mutatvány a majdani kormányzatot a nagy igazságosztó szerepben feltüntetni.

"Abban biztosak lehetünk, hogy ennél nagyságrendekkel több forintot loptak" -hm, mi alapján lehetünk biztosak? Majd a jogerős bírósági ítéletek után, ugye.
Ki a frászt érdekelnek a tömegek által elképzelt büntetések? Erre van egy BTK, ha nehezen s sokszor visszásságokkal telítve is, de működik a jogállam intézményrendszere.
Jó, tudom, kampány van..

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.03.24. 10:02:47

a következő év sanyarú gazdasági helyzetében és a tehetetlenségben kevesek lesznek a szólamok.

panem et circenses.
az előbbi nyilván nem nagyon lesz, úgyhogy ha ringben akarnak maradni a másodikkal elő kell rukkolni. mert ugye az csúnyán veszi majd ki magát, ha egyik sem lesz, de lesz szoc-lib média össztűz, meg, hangulatgyújtogatás, meg elégedetlenség.

a múlt és jelen prominensei közül sokan nem ülnek majd a parlamentben, de ugye nem gondoljuk, hogy megfogadják fletó bátyó tanácsát és elmennek, ha itt nem tetszik nekik?

ha a fidesz nem csinál elszámoltatást (tovább megyek: leszámolást) a saját faszát metéli - meg a mi torkunkat.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.03.24. 10:06:03

belső leszámolást is. term.
süti beállítások módosítása