Egyensúlyt nekünk
2010. március 04. írta: Elpet

Egyensúlyt nekünk

  Szerdán, 2010 március 3-án reggel a magyar szakértő értelmiségi, újabban konzervatív gondolkodás nagy formátumú ikonja, Bokros Lajos szerepelt az m1 közszolgálati televízióadó Ma Reggel című műsorában. Nagy elégedettségemre ismét megtudhattam, hogy nincs ingyenebéd (06:08), aki a hivatkozott műsort végignézi, további fontos igazságok birtokába juthat.  A meghallgatott beszélgetés arra indított, hogy néhány számszerűségen keresztül megpróbáljam a vázolt elképzeléseket a táblán elhelyezni. Ezt a néhány gondolatot osztom most meg kedves olvasóinkkal.

  Szó volt a minimálbér adómentességének megszüntetéséről. A Magyar Demokrata Fórum programja egymillió körüli minimálbéresről tesz említést (3.3 rész). A 73.500,-Ft-os minimálbér a program által említett bruttósító emelése után a havi adó mértéke 8.167,-Ft, ez éves összegét tekintve 98.000,- Ft, amely az egymilliós létszámmal szorozva évi százmilliárd forintos többletbevételt céloz.

  Számok nélkül volt szó a felsőoktatási tandíj bevezetéséről, melynek kívánt  mértékét illetően csak találgatásokba bocsátkozhatom.  2008-as adat szerint 381 ezer fő vesz részt a felsőoktatásban. Félévenként 50 eFt tandíjjal számolva, amely nem tűnik szélsőséges elképzelésnek, éves mértéket tekintve 38,1 mrd Ft bevétel várható.

  A műsorban nem szerepel, ám az MDF programjában igen, hogy az ingatlanadót mindenképpen bevezetnék, mégpedig nem a Bajnai-Oszkó féle bársonyos, 50 mrd Ft-os, hanem a Bokros féle őszinte és kőkemény (szintén 3.3 rész utolsó bekezdés) 500 milliárdos változatban.

  Részben becsült számok alapján összeállított kis becslésem így 638,1 mrd forintos plusz fizetnivalóról szól.

  Nézzük ezt különböző számadatokkal összehasonlítva.

  Fenti összeg négymillió munkavállalóra számítva évi 160 eFt többletterhet jelent.

  A további összehasonlításokhoz szolgáló adatokat a központi költségvetés előzetes mérlegéből vettem.

  • A jelzett összeg nagyjából megegyezik a társasági adó 2010-re előirányzott összegével, és közel azonos a költségvetés bevételi oldalán szereplő EU támogatások összegével.
  • Nagyjából egyharmada a jelenleg tervezett SZJA bevételnek és 27%-a a tervezetben szereplő forgalmi adóknak.
  • Négyszerese a jövedelempótló és kiegészítő szociális támogatások, valamint a hasonló mértékű lakástámogatások összegének.
  • 1,41 - szerese a családi támogatásoknak.
  • 55%-a az adósságszolgálat összegének.
  • 18%-a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok költségvetésének.

  De ami a legfontosabb az egyensúlypárti gazdaságpolitika szempontjából, hogy az idei évre előirányzott központi költségvetési hiány csaknem 75%-át fedezné az ily módon előálló többletbevétel, amennyiben a bevételi oldal valamennyi száma változatlan marad.

  Ugyanis felmerülhet bennünk, hogy az erőteljes adóprés az egyik soron nem vonja-e magával a más sorokon szereplő bevételek csökkenését. Erős adóztatás az egyik vonalon fogyasztáscsökkenést, így a fogyasztási és jövedéki  adó csökkenését vonhatja maga után, a csökkenő fogyasztás munkahelyek megszűnéséhez vezet, ami az SZJA illetve társasági adóbevétel csökkenését hozza. Feltehetjük azt az egyszerű kérdést: vajon az adóztatásnak van-e egy lehetséges határa? Az ultrajobbos erők pénzügyi rendszert érintő kritikája gyakran emlegeti azt a feltételezést, hogy a bankok hitelpénzt állítanak elő a semmiből -  ezúttal nem kívánok ezen nézetekkel vitatkozni. Egy dolog azonban világosan látszik mindenki előtt: a gazdaság egyéb szereplői, így az adófizető polgárok erre egész biztosan nem képesek. Annyit tudunk legfeljebb csak adni, amennyi van. Ez egy elég súlyos realitás, amit semmilyen szakértelem nem tud felülírni.

A karikatúráért köszönet Merényi Dánielnek

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr371806839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.03.04. 18:13:30

Kiemeltél három random költségvetési tételt, "véletlenül" mindháromnak ugyanaz az előjele és "véletlenül" a legnagyobb tétel, ami a teljes összeged 80%-a, egy irreális hasszám, majd ezt jó alaposan elosztottad minden adattal, ami szembe jött a költségvetésben.

Mit akartál ezzel bizonyítani? Hogy 638 milliárd forint sok pénz? Az.

Bokros nem állította, hogy azonnal egyensúlyi költségvetést kell megcélozni, ez legalább akkora félremagyarázás, mint a Fidesz egymillió új munkahelyét év végére elvárni. Csak ez utóbbival nem próbálkozik senki.

Kenguru 2010.03.04. 18:36:08

kettes:
Az a baj, hogy az nem latszik, hogy az allami ujraelosztas novelesetol(tobb ado) mitol indulna be a gazdsasag.

Anelkul ugyanis maradunk a sullyedo spiralban.

Az alacsony hinany szep es kivanatos, de gazdasagi novedkes nelkul( jelenelegi potencial 1-2%) konkertan semmit se er.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.03.04. 19:35:16

@Kenguru: Pont ez a csúsztatás a cikkben. Bokros ugyanis a mostaninál 8-10%-kal alacsonyabb újraelosztást javasol, csak más bevételi és kiadási szerkezetben. Ez utóbbiból emelt ki a szerző önkényesen három tételt és úgy állította be, mintha minden más tételt változatlannak kellene feltételeznünk.

Bell & Sebastian 2010.03.04. 19:46:03

Akárkié is a karikatúra, mától én vagyok a legnagyobb rajongója!

blerocs 2010.03.04. 20:10:24

@Bell & Sebastian: Merényi Dániel (napirajz.hu/)

blerocs 2010.03.04. 20:18:52

@Bell & Sebastian: Merényi Dániel (napirajz.hu/)

Charme 2010.03.04. 20:57:00

Amíg egymillió polgártárs dolgozik a piacon, addig talán adóreformról sincs értelme beszélni. Mindenesetre Bokros adóemelésben jó, nagyon is, elhíresült csomagja sem volt több, mint a vámpótlék. Bokros Vámpótlék Lajos. A többi csak legenda, és imázsépítés.

emzperx 2010.03.04. 21:01:25

"...Félévenként 50 eFt tandíjjal számolva, amely nem tűnik szélsőséges elképzelésnek, éves mértéket tekintve 38,1 mrd Ft bevétel várható..."

Ez alig több mint amit az elvtársak csak Sávolyban éppen eltapsolnak.

Ver Sacrum 2010.03.04. 21:16:25

Ja, napirajz. Illene a forrásmegjelölés.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.03.04. 21:18:41

@blerocs:

Én is köszönöm! Őszintén szólva én sem tudtam. Egy barátomtól kaptam e-mailen a rajzot, még vagy két év előtt.

Így aztán, természetesen: Köszönet Merényi Dánielnek.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.03.04. 22:59:58

SZOLG. KÖZL.: Elpet kolléga rámentése miatt időlegesen publikálatlan lett a poszt, most újra publikáltam. A technikai zavarért elnézést kérünk olvasóinktól.

Kenguru 2010.03.04. 23:06:25

@Kettes: En rendszeresen elolvasom evek ota a Lajos osszes irasat, de tovabbra sem ertem miton is idulna be a gazdasag, az o tervei alapjan.

Egyszerusitve kb annyi a program, hogy szedjunk be tobb adot, piacositsuk az allami feladatokat, amitol azok majd jobban fognak mukodni, ES AKKOR MAJD lehet adot csokkenteni.

AZ ES-beli dolgozatainak is kb ez a konkluzioja.

Ez igy nem jo/keves.
Az adocsokkentesel kell kezdeni es folytatni, mert nyilvan elegendo nagysagura nem lesz elsore keret.

A vitanak arrol kene szolnia, hogy hol vagjuk meg a kiadasokat, es hova fokuszaljuk a meglevo keevske kis penzt hogy mind a rovidtavu mind a hosszutavu(pl demografiai!) celok is teljesuljenek.

tanarseged ur 2010.03.04. 23:27:30

500 mrd ingatlanadó 4M munkavállalóra 125K Ft/fő. Ezt nyilván csak jelentős SZJA-csökkentéssel együtt lehetne bevezetni. Most eltekintettem attól, hogy miért pont/csak a munkavállalókat érintené az ingatlanadó, mert úgysem ez a lényeg. Hanem az, hogy ingatlanadó csak SZJA-csökkentéssel, illetve ahogy valaki mondta, "kellő előkészítés és a társadalommal folytatott egyeztetés után" vezethető be.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.03.04. 23:56:39

@Kenguru:

Én azt nem látom, hogy ezeket a pénzeket hol lehet megtalálni a magyar gazdaságban, hogy lehetne úgy beszedni, hogy eközben ne vágjunk agyon működő struktúrákat. A pénz kivonása azt jelenti, hogy mindenki takarékosságra kényszerül, és ezt általában nem minden költség arányos csökkentésével teszi, hanem bizonyos tételeket kihúz a büdzséből. Ez adott esetben a gazdaság bizonyos ágainak megrokkanásához vezethet.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2010.03.05. 00:12:10

ez az !
mifaszért lyukkasszak én a békávén, illetve szkv-n, hmmm ?
maszop kasszát hízlalni ?
ma is a ellenőr ( nem írom le a külsejét ), totál béna volt ......

www.youtube.com/watch?v=0N7vefcgtj8

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.03.05. 00:13:40

@tanarseged ur:

A helyzet az, hogy a hivatkozott MDF program nemigen beszél adócsökkentésről, sőt, igyekszik lehűteni az ezzel kapcsolatos várakozásokat, az egyensúly elérése után majd bekövetkező gazdasági növekedés idejére halasztva azt.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.03.05. 00:18:30

@ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget:

No! Azt hittem, maga dolgozni is csészealjjal jár, vagy mivel. :))

tanarseged ur 2010.03.05. 00:44:55

@Elpet:

Igazság szerint én már abbahagytam az MDF-program tanulmányozását. Azok után, ami mostanában lett belőlük, minek? De azért megvan a gépemen letöltve, belenéztem újra. (Érdekes, hogy a pdf dokumentum szerzője "itsu". :-))

Nos, abban a tisztán hipotetikus esetben, ha Bokros lenne a miniszterelnök és bevezetné az ingatlanadót SZJA-csökkentés nélkül, ezt a szöveget pingálnám a tüntetésen magasba tartandó táblámra:

"A Magyar Demokrata Fórum reform alatt nem kizárólag és nem elsősorban az adókulcsok csökkentését érti. Átfogó közteherviselési reformot akar, melynek eredményeképpen jóval több állampolgár fizet majd egyedileg kevesebb adót." (MDF-program, 26. oldal)

tanarseged ur 2010.03.05. 00:56:59

@tanarseged ur:
Olyan tábla is lehetne, hogy "stabilan alacsony adóéket (MDF-program, 27.oldal)"

Ja, és persze az előzőnél meg vastag betűvel kiemelném, hogy "jóval több állampolgár fizet majd egyedileg kevesebb adót".

Jó kis jelszavak, mi? Mondjuk a "stabilan alacsony adóéket" még skandálható valamennyire. :-)

De ez mind sci-fi, mert valószínűleg a kopogtatócéduláik sem lesznek meg.

Bloodscalp 2010.03.05. 01:17:13

@Elpet: én a sokat emlegetett 1 milla munkahely megteremtése felöl érdeklödnék....az úgy hogy?meg mikor ?meg kik?

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2010.03.05. 01:27:17

@Elpet: bátyám ! :)
mögtisztelsz !

de ide eper-földek köllenek ...

www.youtube.com/watch?v=-7NoOhmVMac

mindenhova ...
garmadával, yo !

heima (törölt) 2010.03.05. 02:04:24

@Bloodscalp: az Orbán-kormány be fogja vezetni a bloodscalp-debilitási skálát, ami alapján kiválasztják az ország 1M legdebilebb állampolgárát, akiket kőbányában fognak dolgoztatni bér nélkül. ez tuti info!

RustySpoon (törölt) 2010.03.05. 02:16:51

Ennyi Bokros Lajos.. teljesen alkalmatlan miniszterelnöknek.. pü miniszternek is kevés volt, mert nem több mint egy jó könyvelő. Minden javslatából sugárzik a csőlátás, az intézkedések következményeinek figyelmen kívül hagyása..

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.05. 02:19:49

@Bloodscalp:

"én a sokat emlegetett 1 milla munkahely megteremtése felöl érdeklödnék....az úgy hogy?meg mikor ?meg kik?"

Lássuk:

a) segélyke helyett közmunka

+ 333.333

b) bérköltségterhek csökkentésével való kifehérítés

+ 666.666

c) Bloodscalp elhurcolása a szőlőbányába

+ 1

Megoldva.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.03.05. 05:45:26

Valakinél tényleg pont az veri a biztit, hogy ez a bajuszos ökör és ennek a jobb híján MDF-nek nevezett izének a jobb híján programnak hívott valamije, hogyismondjam, összefésületlen? Hát ki nem szarja le ezeket?

De most komolyan, hát ezeknek még a koppcetli sem jön össze. (Hja, kérem, most nem adnak a szocik, nekik is alig-alig ad az istenadta nép!) Így még csak nem is "futottak még", hanem mittudomén: "bemelegítettek továbbá" kategória. Hát izgat bárkit is, hogy mit vartyognak? Lesz majd elemzés a többi 1%-ra gyúró pártról is?

Ezzel az egész fostengerrel, ami szegény Antall valahai rendszerváltó pártjából lett egy aspektusból érdemes foglalatoskodni: Így jársz, ha a szocikkal haverkodsz, bizniszelsz.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.03.05. 07:15:43

@Dr. Zerge:

Hadd idézzem elGabor kommenttársunk hosszú évekre előremutató megjegyzését:

"a ballib szakértelem mítoszát porig kell rombolni, a helyét sóval behinteni és a területre emberevő lézerszemű gépfarkasokat telepíteni, amik aztán szétlőnek mindent, ami közelmegy."

mandiner.blog.hu/2006/08/18/politikabulvar/fullcommentlist/1#c8885377

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.03.05. 07:22:57

@Bloodscalp:

Az egymillió munkahellyel kapcsolatosan csak a második kérdés az, hogy miként kívánják megvalósítani.

Abszurdum, hogy az államháztartás milyen egyensúlyi problémákkal küzd. Ez annak az abszurdumnak a következménye, hogy négymillió ember tartja el a tízmilliós országot. Lehet a közpénzek bevételi oldalát is meg kiadási oldalát is másképp szabni, de az alapvető gond akkor is ez.

Az egymillió munkahellyel kapcsolatosan az első kérdés, hogyan létezhet az, hogy van Magyarországon olyan párt, amelyik nem ezt tekinti legelső feladatnak.

f.m.j. 2010.03.05. 07:36:38

www.youtube.com/watch?v=oeL_8qawdNE

ennyit tudok ezekhez az ember alatti lényekhez szólni (mádöfákör párt,-by V'bőr:))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.05. 07:40:35

@Elpet:

Elpet-Bokros 2:0 :-)

És: Elpet, nagyon megneheztelsz rám, ha én is az egymillió munkahely iránt érdeklődnék? Hogyan?

ü
bbjnick

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.03.05. 07:40:52

@Kenguru: Jó lenne az adócsökkentéssel kezdeni és folytatni, csak nem a jelenlegi államadósság-szint mellett.

A gazdaság nyilvánvalóan nem fog beindulni sem a családi adózástól, sem a járulékcsökkentéstől. A belső piac mérete miatt a fogyasztás élénkítése csak addig élénkíti a gazdaságot, amíg az állam költi a pénzt (ld. építőipar, turizmus). A járulékcsökkentés pedig minimálisan csökkenti a kkv-k terheit (ők foglalkoztatják a minimálbéreseket).

A gazdaságot tartósan a kamatcsökkentés és az uniós konjunktúra élénkíthetné. De nem úgy, hogy lovasrohammal bevesszük az MNB-t és zongorázó majmokat ültetünk a Monetáris Tanácsba, hanem egy relatíve hosszú ideig folytatott hiteles fiskális politikával. Ez az a dolog, amit a Fidesz rendszeresen összetéveszt a vakhiten alapuló választói felhatalmazással. Az uniós konjunktúra meg nem rajtunk múlik.

Ami marad, az az állami kiadáscsökkentés. Nevezd piacosításnak, felőlem, de ez a feltétele és nem a következménye az adócsökkentésnek.

De egyébként tényleg nincs tétje a vitának, mert ahogy látom, az egyetlen épkézláb program nem fog indulni a választáson. :)

riksafighter 2010.03.05. 07:46:46

eladósítás megszorítás , megszorítás elszedni elvenni ... jaj de elmés ez a lajos, micsoda friss gondolatok ? úgy bevilágít a feje a sötét magyar puszta valóságba, mint egy izmos halogén tökláma ...

Puch Cavette 2010.03.05. 08:08:03

A vegkovetkeztetesed, hogy fejenkent 160e forinttal fizet majd tobbet mindenki, azert hibas, mert olyan adoformakat vettel alapul, amiket eppenhogy azok fizetnek, akikre azok vonatkoznak, NEM MINDENKI. Ennyi erovel az alkohol vagy a dohanytermekek jovedeki adojanak emeleset is ravetitheted az orszag lakossaganak egeszere, annak ugyanilyen baromsag lenne az eredmenye. Bokros gondolatainak pont az az alapja, hogy NE MINDENKI fizessen (allami kozosbol) mindenert.

bz249 2010.03.05. 08:33:07

Namost az a mellékes körülményt, hogy az ingatlanadó (ahol létezik is) jellemzően kommunális adó vagyis nem az SZJA, hanem a mostani kommunális adó és a helyi iparűzési adó kiváltására használható, ha esetleg.

Nem mellesleg a vagyonadó ilyen aránya kb. Károly Róbert idejében volt jellemző. Károly Róbert egyébként nagy király volt, de az akkori adórendszer nem feltétlen számítana korszerűnek 2010-ben.

ssra 2010.03.05. 08:39:17

vagyonadó növekedésével együtt a szja csökken, akkor megfelelő egyensúlyozással csak a feketén üzletelőknek és a tehetős embereknek lesz rosszabb, a csórók és bérből élőknek meg jobb

kzoltana 2010.03.05. 09:02:45

Lánczi András szerint:
Ha Bokros jó közgazdász, akkor jó politikus is. Ez nyilvánvaló tévedés. Engem nem érdekel Bokrosnak sem a politikája, sem a személye. A gondolkodásmódja, az tünet.
www.nagyitas.hu/common/main.php?pgid=cikk&cikk_id=507&tema_id=29
És teljesen igaza van.

Bummer 2010.03.05. 09:23:27

@ssra:
Emlékeztetnék az őszödi beszédre: ingatlanadó 5 milliótól = 20mrd bevétel

Hogy különíted el azt egymástól, aki a 20 milliós lakását 20 millió adó befizetése mellett vette és azt aki ezt a lakást 5 millió adó mellett?

Bummer 2010.03.05. 09:33:48

@bbjnick:
Ha elérjük Csehország vagy az EU átlag szintjét megvan. Nem hinném, hogy lehetetlen.

Pelso.. 2010.03.05. 09:34:34

@Elpet: Szerintem meg, épeszű ember nem veszi be az egymillió munkahelyről szóló mesét. Célkitűzésnek szépen hangzik egy kampányban, mindössze irreális. Többek közt nem elfelejteni, hogy az elkerülhetetlen közigazgatási reform még hátra van, ami újabb jelentős munkanélküli tömegeket fog eredményezni, már ha megvalósítják.

@Kettes: Imádom, hogy rendszeresen felbukkan a járulékcsökkentés mint csodaszer. A jelenlegihez képest mondjuk 10%-os csökkentés esetén azonnal beomlik az egészségügy. Továbbá, a járulékcsökkentésből származó különbséget a versenyszférában a tulajdonosi réteg egyszerűen benyeli, mi mást tenne.
Inkább az szja-t kellene csökkenteni, viszont azzal egy időben szerintem elkerülhetetlen a közszféra csökkentése.

ardywal · http://ardywal.blog.hu/ 2010.03.05. 09:35:40

azért az remélem mindenkinek megvan, hogy Bokros épp a magyarok által hőn imádott szocializmust veri szét, tehát aki Bokros személyét támadja, vagy a politikáját pláne részletek nélkül kritizálja, az szocialista, ebből fakadóan a választásokson vagy az mszmp, vagy az mszp közül kellene választania

ha nem ezt teszi, akkor valaki hazudik

na mindegy, sajna én is úgy látom, hogy Magyarország a rendszerváltás óta először a normálishoz, a permanens válságból kivezető út irányába mutató program nem jut el a tényleges választásig, mert elkaszálják a huhogók, az ellenpropaganda, a "hit", meg persze az mdf saját balfaszsága

borzasztó rosszul időzítették Ibolyáék a Bokros beemelését, ezt vagy 2 évvel ezelőtt kellett volna megtenni, az ős-mdfesek kivagdalásával egyetemben, úgy hogy mostanra lehetne nekik új kádergárdájuk, új csapatuk, amelyik épp a modern neoliberális-konverzvatív politika miatt csatlakozik hozzájuk

most az van, hogy újak még nem, a régiek már el, nincs csapat, és közben itt vannak a választások és nincs mivel visszalőni, főleg a fidesz/jobbik szimpatizánsok bloghadjáratára, meg a sajtó botránypárt imidzsére

Gazdaságpolitikai értelemben az elég egyértelmű, hogy nem lehet először adót csökkenteni, és aztán valamiben reménykedni. Abban mindenki biztos lehet, hogy Magyarországon nem lehet összegszerűen a jelenleginél több adót beszedni. A költségvetési egyensúly javításának egyetlen módja van, nagyobb mértékben csökkenteni a kiadásokat, mint amennyivel az adók csökkennek, ugyanakkor világos hogy a csökkentésre akkor is csak annak ismeretében kerülhet sor, ha már tudjuk mekkora az adócsökkentésre fordítható keret nagysága.

Az ingatlanadó, és általában véve a vagyonadó a "legigazságosabb" adóztatási mód, mert attól veszi el a pénzt, akinek van. Legalább ingatlan formájában van vagyona, tehát már megteremtette az egzisztenciáját, nem kell neki a munkabért terhelő adókat az után a pénz után is befizetni, amit albérletre, vagy egy lízingelt lakás törlesztőrészletére fordítania.

A mai rendszer abszurd igazságtalansága, hogy miközben szoci elveket vall, és a vagyoni különbségek mérséklésére törekszik, azzal hogy a munkabért adóztatja a vagyon helyett a vagyoni különbségek növekedését éri el. Egyszerűen azért, mert a vagyonnal nem rendelkezőnek a nem birtokolt, de kényszerűen használt ingatlan, vagy más vagyon után kamatot,bért kell fizetnie, ezt a bért a nettójából kell kicsengetnie. A nettóra meg rárakódik a tb,szja és még az áfa is. Így egy 50 ezres albérlet kitermeléséhez +150ezer forintnyi bérköltséget kell az illetőnek kitermelnie a munkáltatójánál, és csak az ezután megmaradt részt tudja arra fordítani, hogy egyszer a helyzeten változtasson. Ez kilátástalan.

A jobban kereső dimplmások ugyanilyen szituban még a progresszív szja-val is szembetalálják magukat, bár most a sáveltolás szerencsére átvitte a fejük felől ezt a határt, remélem a Fidesz nem állítja majd vissza.

Téglagyári Megálló 2010.03.05. 09:59:07

@ardywal:

"tehát aki Bokros személyét támadja, vagy a politikáját pláne részletek nélkül kritizálja, az szocialista"

örülünk, hogy megosztottad velünk fanatizmusodat

padisah 2010.03.05. 10:05:16

@Téglagyári Megálló: csk kijeöltem hol van a jobb és bal közti valódi különbség

azt ugyanis nem a Fidesz, vagy akár a Jobbik öndefiníciója szabja meg, hanem az újraelosztáshoz való viszony, és ezen a tengelyen az újraelosztó a baloldali, aki nem újraelosztó a jobboldali

mivel Bokros csökkenteni akarja az újraelosztást, Bokros jobboldali

akik vele szemben állnak, és azért kritizálják, mert csökkenteni akara az újraelosztást, azok mind baloldaliak

ha lenne olyan, aki azért kritizálja Bokrost, mert számára nem egyértelmű, hogy tényleg csökkenti az újraelosztást, vagy kevesli ennek mértékét, akkor az a kritizáló jobboldali lenne, de ilyet még egyetlen cikkben, vagy blogban sem láttam, tehát a kritikusok nagy többsége baloldali - aki azt hiszi magáról hogy jobboldali, mert egyszer meglengetett egy nemzeti színű zászlót

bz249 2010.03.05. 10:06:58

@padisah: Adoemelessel az ujraelosztas csokkenteseert!

Gratulalok.

A jobb-bal tengely a valosagban a kovetkezo:

- a kozeposztaly partja a jobboldal
- az alsobb osztalyok partja a baloldal

Mivel Bokros senkit se kepvisel igazan, ezert a jobb-bal skalan nem lehet elhelyezni.

Samott 2010.03.05. 10:41:25

Tok felesleges adoemelest tervezni, eppen elegge satuban van mar a tokunk... rovidtavon elnezem ha nem lesz jelenetos adocsokkentes (mert nagy a hiany, nincs mibol), de a kiadascsokkentest surgossen el kell kezdeni, rohadt sok adot fizetunk, de meg annal is tobben elosokodnek az allamon (a munka helyett inkabb segelyt valasztoktol, a 40 evesen nyugdijbavonulokon at, az autopalya epitesekbol kampanyfinaszirozokig). Aztan majd ha jo iranyba tart az allamadossag valtozasa, meg esetleg elindul valamifele novekedes... akkor lehet adoatrendezosdit jatszani, de ugy hogy elobb csokkentjuk az egyiket (esetunkben mondjuk az szja-t) es csak utanna noveljuk a masikat (ingatlan/vagyon adot). Bar osszessegeben a prest is csokkenteni kellene inkabb mint rendezgetni...

Nekem se kedvem, se turelmem hozza, de aki elolvasta az MDF programjat az megosztana velunk, hogy terveznek-e kiadascsokkentest es ha igen, azt hogy tervezik megvalositani?

Kenguru 2010.03.05. 11:31:53

@Kettes: Van az adocsokkensre mod, csak ehhez kiadasokat kell vagni.

A nyugati konjunkturara hiaba varunk meg evekig, de ahhoz hogy esejunk legyen arra felkapszkodni elobb a magunk dolgait kell rendeberakni.

Jobb oktatast(minden szinten!), fenntarthato egeszsegugy, kozbiztosag jogbiztonsag, visszaszoritott korrupcio.

Szigoru fiskalis politika az alap, de az alacsony kamat meg sajna keves, ugyanis a magyar gazdasag nem kamatvezertelt.
Ugyanis a legtobb KKV egyeszuren nem kap hitelt.

Es az emberek kirangatasa ebbol a szornyu depresszios hanglatbol ami most van, mert igy nincs felelekedes.

Kenguru 2010.03.05. 11:36:08

@ardywal: "Az ingatlanadó, és általában véve a vagyonadó a "legigazságosabb" adóztatási mód,"

Elvileg.
De ahhoz hogy megerje, az ingatlanok 2/3-anak adoznia kene a most tervzettnel joval alacsonyabb kulccsal, valamilyen szamitott ertek alapjak, es jellemzoek helyi adokent.

Az viszont erdemes figyelembe venni, hogy ma magyar embereknek minimum a fele olyan lakasban lakik, amit a mai aron nem engedhetne meg maganak.
Ugyanis milliok csusztak le a rendszervalats utan, ugy hogy az ingatlanarakat a hitelezes kozben irrealis magasba hajtotta.

Bloodscalp 2010.03.05. 11:43:11

@Elpet: az a vicc, hogy 1 hónap múlva választás lesz...mindenki elkönyvelte hogy fidesz győzelem lesz...a fidesz viszont szarik bele elmondani hogy mihez is fog kezdeni majd...

ha csökkenik az adót, csökken a bevétel és az az instabil állapot teljesen borul...:) az 1 milla m.helyhez meg némi befektetés kénne...

padisah 2010.03.05. 11:43:31

@bz249: értem, szóval a te megfogalmazásodban a fasza csávó (aki elég gógyis, vagy menő hogy középosztályi legyen) az jobboldali, mindenki más meg gonosz, szerencsétlen csóró és baloldali panelproli

nem, a baloldal történelmileg mindig a bürokráciát, az államot erősítette a magántulajdon, tőke, egyéni szabadság rovására. Ezt teszi a szociáldemokrácia elve is, a nyugati baloldal, és ezt tették Leninék, Sztálinék, Maoék is.

A baloldalt az különbözteti meg markánsan, hogy a magántulajdont, illetve az egyén szabadságát, és ezzel felelősségét állammal akarja helyettesíteni. Ez a lényeg, az összes többi körítés politikai marketing, tudatos ködösítés.

A progresszív adórendszer tipikusan baloldali találmány,mivel már a célja is a vagyoni különbségek csökkentése, a gazdagok népszerű adóztatása, és a befolyt pénz "szegények" közti szétosztása.

Az állami egészségügy szintén, az egyén felelősségét hivatott szétkenni, ahogyan az állami nyugdíjrendszer is. Ezek mind baloldali intézmények. Aki a megtartásuk mellett kiáll, az baloldali, akárminek is tartsa magát.

Kenguru 2010.03.05. 11:47:11

@padisah: Stimm, de tisztan jobboldali allam csak az USA volt, de az se sokaig.
Ilyen ertemu jobboldalnak nalunk kb 4%-os tamogatasa lenne.

Ma mar egesz mashol vannak a toresvonalak, plane keleteuropaban.

padisah 2010.03.05. 11:48:56

@Kenguru: szerintem vagy vagyonadót kéne csinálni, és akkor abba bevonni mindent, bankszámlától kezdve az autón, és a nyaralón át az összes ingatalant, és üzletrészeket kft-kben etc. Aztán erre lehetne kivetni egy évi 1-2%os vagyonadót, ami elvileg simán visszajön a tulajdonosának a vagyon hozamából

a másik, szelídebb eset hogy a meglévő ingatlanadós jogszabályt kell használni, akkor az ingatlanadót az önkormányzat veti ki, az szja csökken, az ingatlanadó felmegy, ezzel párhuzamosan megszűnik az államtól önkormiba menő pénz, tehát a központi újraelosztás csökken, az önkormik önállóan fenntartható gazdálkodásra kényszerülnek

Ezt egyszerűbb lenne bevezetni, mert így az ingatlan adója nem az értékétől függ, hanem területenként sávokat lehetne csinálni, így az ingatlannyilvántartás alapján egzakt, kiszámolható összeg.

Értékalapú adó esetén korrupció forrása, hogy mennyire értékelik fel vagy le az ingatlant.

padisah 2010.03.05. 11:50:50

@Kenguru: kiadáscsökkentés, meg szerintem le kéne értékelni a forintot, hogy legyen külső kereslet, és hogy ne hordják ide az importot

szerintem tök egyértlemű hogy belső keresletre alapozva nem lehet nőni, a külső kereslethez meg áldozatokat kell hozni

a forint leértékeléséhez meg alacsony reálkamat kell, mivel nem peggelt valutáról van szó

bz249 2010.03.05. 11:50:55

@padisah: a progressziv adorendszer azt az egyszeru tenyt probalja kezelni, hogy a papiron lathato es a tenyleges jovedelem (ami felett a paciens szabadon rendelkezik) nem ugyanaz. Jellemzoen minel csoribb valaki annal nagyobb hanyadat kolti a jovedelmet az alapveto megelhetesre.

Vagyis az egykulcsos ado a csorikat jobban megvagja, mint a normal jovedelemmel birokat.

Allami egeszsegugy es nyugdijrendszer ugyeben reklamalj a XIX. szazad fo kommunistajanal Otto von Bismarcknal. Az allami egeszsegugy pl. abbol a felismeresbol szuletett, hogy olcsobb ellatni a csorokat, mint hagyni, hogy bacilustenyeszetkent mukodjenek, de ilyen reszletektol akar el is tekinthetunk.

padisah 2010.03.05. 11:52:55

@Kenguru: pontosan ezért ilyen lúzer egész kelet-európa, olyan társadalmi szokásjog alakult ki, és kövesedett meg, ami egy sor közlegelős történeten keresztül lepusztítja az erőforrásokat

nem optimálisan haszálnjuk fel azt a keveset se amink van, hanem helyette egymásra mutogatunk, hogy neki kéne a közösbe többet betenni, de ha rólunk van szó akkor mindenki szabadkozik, hogy ő nem, mert neki ezért meg ezért nem kell

snakekiller23 2010.03.05. 11:54:27

@Kenguru:

"Van az adocsokkensre mod, csak ehhez kiadasokat kell vagni."

Oké, de miket? Ahogy hallom közszolgáltatásokat nem, igazából nyugdíjakat sem, amennyivel kevesebbet lopnak/pazarolnak majd, ha, az a közhangulatra lehet, hogy jó hatással lesz, de egy adócsökkentés árát nehezen termeli ki, azzal kapcsolatban ugyanis egy-két nagyságrenddel minimum nagyobb összegek merülnek fel, mint ami tartalék reálisan lehet a rendszerben. Gondolom én.

Kenguru 2010.03.05. 11:57:06

"ezzel párhuzamosan megszűnik az államtól önkormiba menő pénz"

Ezzel mar most is az a baj, hogy a szegeny onkormanyzatokat meg jobban sulytja.

A nyirsegi altalanos iskolaban is ugyan olyan szintu okatast kene nyujtani(sot), ehhez kepest mivel keves a varos szja bevetele, keves penzt jut oktatasra, tehat szegenyebb az iskola.

A rozsadombon meg epul a sulihoz az uszoda, pedig az ottani szulok siman betehetenenek az okatasba sajat zsebbol huszezret havonta pl.

Szvsz muszaj lesz kivenni az egeszseugyet es az okatast az onkormanyzati hataskorbol.
De ez most mellekszal.

Az 1-2% vagyoando szep, de sajna pl penzbeli felhalmozasa itthon nagyon keves embernek van.

Viszont akinek sok van, az majd viszi kulfodre, es
jar a cipusi cege altal nemet cegtol berelt mercedesszel.

Sajna adoversenyben vagyunk a kornyezo orszagokkal, es nekik meg annyival is konyebb hogy nem volatak hozzaszokva a kadarrendszer eletszinvonalahoz.

Kenguru 2010.03.05. 11:58:37

@padisah: "a forint leértékeléséhez meg alacsony reálkamat kell, mivel nem peggelt valutáról van szó "

Meg at kell elote konvertalni az osszes devizahitelt forinthitelle. Mar ha ez lehetseges.
Amugy szvsz a Fidesznek volt ilyen otlete egy eve.
Az Orban lebegette meg az Inforadioban.

padisah 2010.03.05. 12:02:16

@bz249: ezek a baloldal érvei :)

Kenguru 2010.03.05. 12:02:55

@snakekiller23:

Mire nincs penz a korrpucion es a lopason kivul(evi 400-1000 milliard):

Nincs penzt MUPA-ra, volgyhidra, ekkora allami burokraciara, a gazdasagok enyomorito szabalyokra es az ezt betartato hivatalokra, TV-szekhazra, motorversenypalyara, autopalyakra, minden faluba szokokutas diszterre es termalfurdore, gazar es tavfutestamogatasra, kamattamogatasra
nyugdijasok es vasutascsakadtagok ingyen utazasara, nagyvallalatok adokedvezmenyeire stb, stb.

Viszont kell penzt egeszsegugyre(es kell co-paymenat is), oktatasra, rendvedelemre, igazsagszolgaltatasra.

padisah 2010.03.05. 12:05:29

@Kenguru: hát ez az, hogy a devizahitelekkel jól megkötöttük a kezünket

itt nem lehet olyat lépni ami mindenkinek jó lenne, vagy a devizahitelesek szívnak, vagy mindenki más, és még a devhitelesek is

sokra megy az erős forinttal, ha emiatt a cége becsődöl, és kirakják az utcára

bz249 2010.03.05. 12:07:25

@padisah: ja bocs, te szocialdarwinista vagy, az mas. De van am egy konnyebb megoldas erre az esetre: Maschinengewehr 42.

55 evesen mindenkit legeppuskazunk, ezzel helyre is all a nyugdijkassza.

Az eros forinttal kapcsolatban: mivel nincs szamottevo magyar belso piac, ezert a forint egyetlen tetelben szamit. A berkoltsegben, ha meg a berkoltseg a baj, akkor ne tessek az allamra mutogatni es varni a sultgalambot, hanem csokkenteni kell a dolgozo beret. Ongondoskodo kapitalista modon. Fog az menni.

Ha meg ez lehetetlen a minimalber miatt, akkor abba kell hagyni. Egy sajat nyersanyagokkal nem rendelkezo orszagban, ami nem tud havi 500€-nyi berkoltseget kitermelni az pusztulasra erett szar. Nem kell fenntartani mindenfele bujtatott allami tamogatassal.

Kenguru 2010.03.05. 12:14:46

@padisah:

devizahitelesek=1.7 millio ember.
Ha ok szivnak, midenki sziv.
A bankok is.
Az anyabankjuk is.
Akkor europa is.

Ez nem megy.

bz249 2010.03.05. 12:25:06

@Kenguru: nem devizahitelesek 10.000.000 ember, ugyanis allam bacsi is igen komoly devizahiteles. Szoval forintleertekeles->nagyobb GDP aranyos allamadossag (mivel a GDP forintban kepzodik).

snakekiller23 2010.03.05. 12:27:05

@padisah:

Nálunk a középosztály egy jelentős részére is igaz, hogy a puszta megélhetés szempontjából is késélen táncol, aki elvileg mégsem, azt is lakás, autó, áruhitelek nyomják jó eséllyel. Nem ördögtől való az az egykulcsos adó, de ekkora társadalmi különbségek (és.. krhm.. történelmi előzmények) mellett azért gondoljuk meg.

@Kenguru:

"gazar es tavfutestamogatasra, kamattamogatasra
nyugdijasok es vasutascsakadtagok ingyen utazasara"

Na ez már bíztatóan hangzik, kérdés be merik-e vállalni nagyjaink; mert az ilyesmi eddig az ötletelés szintjén is jelentős szarvihart volt képes kavarni.

TV-székházzal, MÜPA-val mi lesz, mi lehetne?

A többit attól tartok hamar pótolják a saját kedvenc témáikkal.

padisah 2010.03.05. 12:28:00

@bz249: szerinted miért húztak fel minden településen 1 tescot, 1 aldit, 1 interspart, meg még egy Auchan-t is?

Azért mert az erős forint miatt a magyar nagyon is tudott fogyasztani - egész addig, amíg a forint erős marad, és erősödni is tudott, meg amíg az ingatlana mint hitelfedezet kitart, meg amíg lehet arra számítani, hogy az állam eladósodása révén mindig nagyobb lesz a fizu, nyugdíj jövőre

a forint meg két dolog miatt volt erős, az egyik a jegybanki anti-inflációs politika, ami exta magas kamatokkal jutalmazta az itt tőkét megforgató spekiket, a másik meg maga a tőkebeáramlás, ami mögött az állam, és a lakosság eladósodása állt

egyik sem volt fenntartható, és most sem az, ez a legjobb út egy olyan gazdaság felé, amelyik semmit nem állít elő, csak mások termékeit értékesíti egymás közt

padisah 2010.03.05. 12:30:38

@Kenguru: szerintem két választás van, vagy gyengül a forint, és a külső keresletből lesz +1 milla munkahely, pár év múlva

vagy nem lesz forintgyengülés, sőt esetleg euró lesz, magas árfolyam mellett, akkor megy tovább az eddigi döglődés, Magyarország megreked a jelenlegi pályán, ami alacsony növekedés, és foglalkozatottság mellett folyamatos állami és lakossági eladósodást, összeomló nyugdíjrendszert,és egs rendszer jelent

bz249 2010.03.05. 12:32:45

@padisah: ugye tudod, hogy a Tecso forgalma 3 eve nem novekszik? Nominalerteken se, azert huztak fel minden faluban egyet, mert igy szoktak csinalni.

Ha vallalkozo vagy es zavar az eros forint, akkor csokkents bert. Import nyersanyagbol dolgozik mindenki (nem is dolgozhat masbol, nincs a vilagnak ezen a tajan jelentos nyersanyagkeszlet) vagyis euroban veszel euroban adsz el. Az egyetlen belfoldi tenyezo a berkoltseg. Ne varj az allamra. Ongondoskodj, csokkents bert sajat hataskorban! Ha meg nem tudsz a minimalber miatt, akkor huzd le a rolot! A kinaival/indiaival/brazillal akkor se tudsz versenyezni, ha ingyen dolgoztatod az embereket, ugyanis o helyi nyersanyagot hasznal fel. Az meg annyival olcsobb, hogy nem tudsz arban alamenni.

padisah 2010.03.05. 12:35:16

@snakekiller23: egyáltalán nem nagyok a magyar társadalmi különbségek, minden külföldi azt mondja hogy a világhoz képest kifejezetten alacsony

csak ugye a magyar irigység...

a középosztály épp azért táncol késélen, mert őket sújtják legjobban az adók, progresszivitástól függetlenül, illetve jó régi magyar szokás szerint a rongyrázáshoz meg kell venni a kellékeket, amire aztán rámegy a gatyó

senki ne mesélje be, hogy pl autótartás létszükséglet, vagy hogy belehalnak ha télen nem mennek síelni, nyáron meg egyiptomba napozni

padisah 2010.03.05. 12:36:46

@bz249: én egyelőre megelégszek az eurózónával való jobb versenypozival is, mondjuk a szlovákokkal, osztákokkal szemben...

padisah 2010.03.05. 12:38:39

@bz249: még az sem igaz, hogy minden nyersanyag kívülről jön, mert pl a mezgaz helyben állítja elő

az erős forint legjobban pont őket bünteti, aztán meg mennek traktorostul a parlament elé, támogatást lejmolni

tiszta közlegelő...

Kenguru 2010.03.05. 12:39:34

@padisah: "egyik sem volt fenntartható, és most sem az, ez a legjobb út egy olyan gazdaság felé, amelyik semmit nem állít elő, csak mások termékeit értékesíti egymás közt"

Hat ez az, regota efele tartunk.

bz249 2010.03.05. 12:49:31

@padisah: akkor a megoldas a bercsokkentes, de nem kell am varni az allamra. Egy tokos ongondoskodo kapitalista megcsinalja sajat erobol.

A mezogazdasag mar tullepett az asoboton es az agancskapan. A mezogazdasaghoz szukseges berendezesek es segedanyagok legnagyobb resze eppugy importaru, mint a gyujtogyertya a Suzukiba.

Charme 2010.03.05. 14:10:47

Sziasztok, elég érdemi ez a vita, régen olvastam normális kommenteket. Ki az aki piacon dolgozik a kommentelők közül? Érdekes téma lehetne, hogy mi lesz a piacokon idén? Az újautó piacon marad három darab Suzuki és Ford kereskedő? :) Kiadni 852 db használatbavételi engedélyt?? :)

Kenguru 2010.03.05. 14:45:31

@Charme: Mi ertesz piac alatt, ez valami burkolt ostermelozes? :)

Na komolyan: en 14 eve dolgozom vallakozkokent/vallakozasokban.

Avatar 2010.03.05. 15:26:55

Ez a poszt olyan alapos, mintha a Fidesz terveiből azt vezetnék le, hogy Orbán az otthoni pálinkafőzés legalizálásával akarná megteremteni az egymillió új munkahelyet.

Charme 2010.03.05. 15:37:25

Én este iszom valamit az biztos :) Szerencsére este Volbeat koncert, durva volt ez a hét az őstermelői piacon :) haha, sziasztok, vesszen Bokros és könyvelők! Éljenek a költők és forradalmárok!! :) csak vicceltem.

padisah 2010.03.05. 15:50:07

@Charme: Éljenek a költők, és forradalmárok - kenyéren és vizen hat hétig!

milyen jövőre számíthat egy olyan ország ahol mindenki költő, vagy más művészlélek akar lenni...?

amúgy én is félig-meddig vállalkozok, kb 3 éve, most éppen masszív önbércsökkentős fázisomat vagyok kénytelen élni :(

padisah 2010.03.05. 15:51:57

@bz249: persze, az importőr meg vágja csak zsebre a felpumpált forintból származó extra nyereségét

az csökkentsen bért, aki adósságot termel, vagyis a közszolga, meg az importot behordó kereskedő

bz249 2010.03.05. 15:58:46

@padisah: ugye meg mindig nem erted?

Magyarorszagnak nincs szamottevo belso piaca. Nincs sajat nyersanyagunk (amit forintert termelunk ki). Ugyhogy a gyenge forinttal nem lehet ilyen modon versenyelonyt elerni.

Az egyetlen tenyleges hatasa a forintgyengitesnek, hogy a hozzaadott erteket/berkoltseget csokkented. Egy ongondoskodo kapitalista ezt meg tudja csinalni sajat hataskorban, es nem rinyal az allamnak, hogy az a sajat erdekeivel ellenetesen cselekedjen.

Ugyanis az allam egy igen komoly devizahiteles. Ha gyengited a forintot, akkor az allamadossag kamatterhe jelentosen novekedni fog. Ez ugyanolyan segilykeert kuncsorgas, mint amit a szinesek csinalnak. Egy picit szofisztikaltabb ugyan, de a mechanizmus ugyanaz. Raadasul tok versenykeptelen minimalberes allasok megmenteserol szol a dolog, aminek egy XXI. szazadi europai orszagban egyebkent semmi helye nincsen.

Bloodscalp 2010.03.05. 16:15:31

@Herr SturmLiberator: @heima: ennél többet is tudtok, mutassatok valamit lányok:)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.03.05. 18:12:15

@bz249:
"- a kozeposztaly partja a jobboldal
- az alsobb osztalyok partja a baloldal"

Tudván, hogy mennyire vékony a középosztály, eszerint a Fideszt nagyrészt a baloldaliak támogatják. :-D Akkor innen már csak azt bojtos vörös farkat kéne meglengetni, hogy mitől is nem baloldali párt a Fidesz.

@Elpet:
"Az egymillió munkahellyel kapcsolatosan az első kérdés, hogyan létezhet az, hogy van Magyarországon olyan párt, amelyik nem ezt tekinti legelső feladatnak."

Az egymillió munkahely az nem egy program, nem egy cél, hanem egy Dear Santa letter. Egyébként minek kéne egymillió új munkahelyet teremteni, ha nincs egymillió új munkavállaló?

Ezt nem mondta el a Fidesz? Akkor elmondom én. :)

Egymillió új munkavállalót úgy kell teremteni, hogy kivágod a felsőfokú nappali képzésben tanulók felét, lerövidíted a GYED-et, felemeled a nyugdíjkorhatárt, kivágod a korengedményes és rokkantnyugdíjasok háromnegyedét és elveszed a cigányoktól a segélyt.

És akkor mindjárt van egymillió szakképzetlen, munkát közelről régen vagy soha nem látott munkaerőpiaci zombid, akiket megpróbálhatsz benyomni Java-programozónak vagy németül beszélő CNC-esztergályosnak.

Feladat, mi?

bz249 2010.03.05. 18:16:11

@Kettes: mennyire becsulod a sajat ertekedet? Ha tudsz lakatlan szigetnek latszani, akkor hasznara lehetnel az orszagnak. :P

Kenguru 2010.03.06. 00:58:54

"Egyébként minek kéne egymillió új munkahelyet teremteni, ha nincs egymillió új munkavállaló?"

TIZ(10) ev alatt, ugye.
Az akkori munkavallalok most tiz evesek pl.
Raadasul addigra nyugdijba fog menni a kadar rednszerben szocializalodott, nehezen foglalkotathato reteg.

Jelenleg is van kb 600 000 ember aki segely mellett feketemunkat vegez. Tobbszazezer "hivatalos" munkanelkuli stb.
Reszmunkaidoben meg tobben tudnanak dolgozni.
Plane hogy nalunk kevesen dolgoznak, de sokat. 50%-os foglakoztatottsaggal hozzuk a 80%-os foglalkozatottsagu dania szintjet, pedig a statisztikaban biztos nincs benne a sok 6x10 orat dolgozo kisvallalkozo.

Egyebkent a feledat tenyleg nehez, de sajna ennyi dolgozoval az orszag csak del-amerikai tarsdalmi viszonyok mellett mukodtetheto mar kozeptavon is.

Azt meg azert nem kene.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.03.06. 07:33:21

@bbjnick:

Mindenekelőtt: Munkahelyeket nem a kormány teremt, hanem a gazdaság különböző szereplői, magánszemélyektől közösségeken keresztül a különböző gazdasági társaságokig.

Három dolog nagyon kell hozzá:

1. Pénzügyi forrás. A magyar gazdaság műszakilag nagyon korszerűtlen és nincsenek pénzügyi forrásai.

2. Tudás. Itt nemcsak a szakmai tudásra gondolok, hanem pénzpiaci, árupiaci ismeretekre, az ezeken való naprakész tájékozódás képességére, vállalati szervezési és vezetési módszerekre, a nemzetközi kommunikációhoz szükséges komplex tudásra.

3. Motiváció. Munkahelyteremtés kérdésében nem vagyunk túlontúl aktívak. Ha van a városban egy gyár, oda elmegyünk dolgozni, de kevés embernek jut eszébe, hogy gyárat építsen.

Mindhárom kérdés olyan, hogy egy kormányzat sok lehetőséggel rendelkezik mindhárom vonatkozás tekintetében kedvező környezet megteremtéséhez, akár célirányos segítség formájában is.

Külön kiemelném a motivációs kérdést, amely kapcsolódik a család és otthonteremtés kérdéséhez. Aki családot alapít és házat épít, az el akarja tartani a gyermekeit. Akinek háza és családja van itt, az itt akar majd boldogulni, és valóban boldogulni akar. Ezért aztán tenni is fog valamit, hogy ez sikerüljön. Egy, a motivációkat is erősíteni kívánó politikának megvalósításához viszont nagyon kevés a sokszor emlegetett szakértő-értelmiségi, könyvelési szempontú politikai gondolkodás. Ehhez éppen az kell, amitől ők irtóznak, hogy a vezető politikus ne egy hivatalnok, hanem egy emberi közösség tekintélyes vezetője is legyen egyben.

Írtam néhány gondolatot ebben a témában:

nyarspolgar.blog.hu/2009/11/03/hogyan_iparositsunk

nyarspolgar.blog.hu/2010/01/19/uzem_a_falu_vegen

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.03.06. 07:47:41

@Pelso..:

Megjegyzem, hogy nemcsak kevés a munkahely, hanem óriási probléma még, hogy a meglévőek jövedelmezősége alacsony. Ez egy roppant szerteágazó kérdés. Benne van az, hogy műszaki lemaradásunk nyomasztó. A TSZ-udvarban fekvő, harmincezer forintért és egy üveg vodkáért elvihető 60 éves excenterprésen csakis két eurócentes szarokat lehet gyártani, amiből kizárólag éhenhalni lehet. Óriási probléma még a szervezési és vezetési módszerekben való siralmas ismerethiány, amely a vállalkozások jövedelmezőségét a béka segge alá tudja húzni. Ez, és a motivációk hiánya járul hozzá ahhoz, hogy sok hazai cég tulajdonosa a vállalat növekedését egész egyszerűen megállítja azon a ponton, amelyen túl egymaga, kézi vezérléssel és elemi módszerekkel nem tudja átlátni és irányítani a működést.

Rengeteg a probléma, de ezek mindegyike megoldható, amennyiben nevén nevezzük és meg akarjuk oldani őket.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.03.06. 08:39:22

@Kenguru: Nyilván nem úgy értette Orbán sem, hogy tíz évig fogadkozunk, aztán egyszer csak lesz egymillió munkahely és egymillió munkavállaló.

A kisvállalkozások nagy része - beleértve az egyéni vállalkozásokat is - olyan alacsony hozzáadott értéket állítanak elő, hogy a fehérítésnek ugyanaz a hatása, mint a Domestosnak a rongyos zoknira.

Nem azt kritizálom, hogy az egymillió új munkahely jó lenne-e, hanem hogy

1. Gondosan eltitkolja, hogy ez a jóléti ellátások leépítésével egyenlő (amivel egyébként egyetértek)
2. Valahogy úgy képzeli, ahogy Elpet írja: társadalommérnöki-tervgazdasági-vezetési eszközökkel. Mózes-tévhit.

Kenguru 2010.03.06. 16:38:16

@Kettes:
"1. Gondosan eltitkolja,...."

Ver, verejtek es konnyek igeretevel csak haboru idejen sikerult valasztast nyerni eddig.

Nem szep, de ez van. Amig a szavazok tobbsege inaktiv nem lehet sajnos mast varni.

2. Az a baj, hogy nalunk szoc. tervgazdasag rossz emleke minden tervezest hiteltelenitett.
Pedig a proklemak ugy maguktol ritkan szoktak megoldodni, sot.
A vilagos koncepcio, es az eroforrasok fokuszalasa nem ordogtol valo.

Bloodscalp 2010.03.06. 20:13:16

@Elpet: érdekeseket gondolsz...mintha egy másik világban élnél

TSZ udvarok ugye már rég nincsennek...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.03.06. 22:18:56

@Bloodscalp:

Ah. Nem láttál még olyat, hogy a TSZ központ meg gépműhely meg gazdasági épületek valahogyan kiprivatizálódtak az elvtársak tulajdonába, amit vagy kiadnak valakinek, vagy nem, vagy dolgoznak benne, vagy nem, vagy düledezik, vagy már összedőlt, és időnként eladnak ezt-azt a régi roncsok közül, ha valaki hajlandó megvenni? Nem hallottad még soha, hogy ezt a mai napig téeszként emlegetik a környékbeliek? Akkor te tényleg nem ebben a világban élsz.

Téglagyári Megálló 2010.03.06. 22:45:07

@Elpet:

"a nemzetközi kommunikációhoz szükséges komplex tudásra"

Ha még egyszer leírja, hogy komplex tudás, magára küldöm a vadnyulaimat! Tudja ez olyan tanácsadóul van, azok szokták így fényezni magukat.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.03.06. 22:50:44

@Téglagyári Megálló:

A komplex függvénytantól nem tilt el, remélem. :P

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.06. 22:55:05

@Elpet:

Igen,@Elpet:, én ezt mind értem, csak, tudod, a magamfajta sokatlátott öreg csataló már nagyon szeretne olyanokat hallani és olvasni, hogy valamelyik jövőbeni reménybeli kormánybeli úr vagy hölgy olyasféléket nyilatkozik, hogy: a munkanélküliség szerkezetéből az következik, hogy ebben és ebben az ágazatban, ennyi és ennyi munkahelyre volna szükség, tehát ezért, mi, konkrétan ilyen és ilyen lépéseket tervezünk. De már az is sokat javítana a kedélyemen, ha tévében, rádióban, nyomtatott sajtóban, Világhálón értelmes szakmai viták folynának korrekt adatokkal és világos koncepciókkal... Mit csináljak, én ilyen egyszerű vagyok:-)

ü
bbjnick

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.03.06. 23:15:16

@bbjnick:

Hááát...ööö...igen, ilyesmit én is szívesen látnék már. Viszont egy dologban biztos vagyok: ha az új kormány szembenéz a valós helyzettel, és nem kívánja az eddigi évek hazugságpolitikáját folytatni, akkor farkafelvágva bele kell kezdjen a kőkemény szakmai munkába. Muszáj lesz. A kényszer nagy úr.

Leskelődő 2010.03.06. 23:57:35

@Elpet: @bbjnick:
Ha megengedik, kissé földhöz ragadtabban kapcsolódnék Elpet szempontjaihoz: a munkahely teremtés mellett üdvös lenne az elbaltázott szakképzést is minél gyorsabban gatyába rázni.
(Ezt éppen most olvastam:
www.ujkatedra.hu/ujkatedra/szakkepzes-helyzete )

Leskelődő 2010.03.07. 00:01:44

@Leskelődő: inkább földhözragadtabban.
Á, hát értik, na. Gyakorlatiasan.
:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.03.07. 07:24:44

@Leskelődő:

Köszönöm a cikket! Alaposabban áttanulmányozom.

ü
bbjnick

Téglagyári Megálló 2010.03.07. 07:43:01

@Elpet:

Abból majd levizsgáztatom! :-)

Le tudja vezetni, hogy harmonikus függvény akárhányszor deriválható?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.03.07. 10:34:22

@Téglagyári Megálló:

Hát ezen egy kicsit gondolkodnom kellett.
Nézze, a műszaki gyakorlatban a harmonikus függvények gyakorlatilag olyan jól kezelhető, sinusos és cosinusos tagokból álló függvények, amelyek akárhányszor deriválhatók az értelmezési tartomány bármely pontján. Ennél mélyebb összefüggésekkel ritkán foglalkozom.

Ha tetszőleges harmonikus függvényre kellene bizonyítanom, valószínűleg úgy kezdenék hozzá, hogy bebizonyítanám: a tetszőleges harmonikus függvény előállítható sinusos és cosinusos tagok végtelen soraként, majd a tetszőleges, n-edrendű deriváltfüggvényre is bizonyítanám a függvénysor konvergenciáját. De ezt csak így mérnökésszel, a matematikus alapossága nélkül.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.03.07. 10:38:19

@Leskelődő:

A szakképzés alapkérdés, de bármely változás hatása leghamarabb középtávon érvényesül. Nekünk viszont szinte azonnali eredmények -is- kellenek. Csupán a szakképzés persze nem hoz megoldást, mivel a műszaki lemaradásnak csak egyik tényezője fogható meg a képzés oldaláról.

Leskelődő 2010.03.07. 13:50:08

@Elpet:
Megkockáztatva, hogy Grift éppen idenéz, és igaztalanul valami szamurájos-izés szerelmet feltételez részemről - egyetértek.
:)

Téglagyári Megálló 2010.03.07. 20:59:27

@Leskelődő:

Veszélyes vidék ez. Amúgy nem kedveli a baszós-kardozós filmeket?
süti beállítások módosítása