Jót tenne-e a Jobbiknak a koalíció?
2010. február 13. írta: dobray

Jót tenne-e a Jobbiknak a koalíció?

  A Fidesz koalíciót fog kötni a Jobbikkal - rettegnek a szocialisták meg sokan mások, vagy inkább rettegtetnek a szocialisták sokakat annak ellenére, hogy a Fidesz is számtalanszor leszögezte, hogy ilyen nem lesz, mert a két program összeegyeztethetetlen. Meg Vona Gábor sem akar koalíciót egy olyan párttal, aminek a globálkomprádorkodó Likud a testvérpártja meg lepaktál, és az előző húsz év leváltandó politikai elitjének része.

  Persze nem várt politikai kényszerhelyzetek bármikor születhetnek, ezek miatt vetődik fel időnként a nagykoalíció (vagy esetleg a Fidesz-SZDSZ-együttműködés) ötlete jött-ment, felelőtlen értelmis szabadgondolkodók részéről, nem gondolván bele abba, hogy kényszerhelyzetben (nincs meg az ötven százalékos többség senkinek) a Fidesznek az új választások kiírása is inkább érdeke, mint a teljes hitelvesztéssel járó nagykoalíció, amivel azonnal kiiktatná magát a politikai életből, egy pillanat alatt eljutván oda, ahova az MSZP nyolc év kormányzással tornászta le magát.

  Egyes közvéleménykutatások ugyanakkor rámutatnak, van egy olyan, ámbátor szűk jobboldali választói réteg (elsősorban jobbikos szavazók, másodsorban radi fideszesek), akik abban reménykednek, hogy Fidesz-Jobbik-kormány alakul akkor is, ha a Fidesznek megvan a többség, de nincs meg a kétharmad, viszont a Jobbikkal meglehetne. (Most az olyan köd- és fényevőkről ne is beszéljünk, akik meg vannak győződve arról, Vona Gábor lesz a miniszterelnök, és az egész ország rejtőzködő Jobbik-szavazó.)

  Én elhiszem Orbánnak is, Vonának is, hogy régi polgári körös emlékek meg a baloldal által felemlegetett összekacsintó önkormányzatok (mind a kettő) ide vagy oda, koalíció márpedig nem lesz. (Amúgy ez alapján az MSZP-vel való együttműködéssel is meg lehetne vádolni a Fideszt, hiszen számos önkormányzatban szavaznak rendszeresen együtt a különböző frakciók, a települési politizálás alapvetően más, mint az országos, és többnyire csak néhány, nagy ellentétet szító kirakatügyben szoktak egymásnak esni a különböző pártállású parlamenti képviselők.)

  Most azonban menjünk át Török Gáborba, és mégis játsszunk el a gondolattal, hogy járna a Jobbik, ha Orbán felkérné a közös kormányalakításra, mert mondjuk csak vele lenne meg a kétharmad, rosszabb esetben az egyszerű többség. Ha egyedül is megvan, vagy vele sincs meg bármelyik, akkor ugye felesleges tárgyalni bármiről is, akkor jön a Jobbiknak a MIÉP-féle megoldás, lehet tanulmányozni, miként viselkedtek Csurkáék 1998 és 2002 között a parlamentben (anno a Fidesznek velük se lett volna meg a kétharmad).

  Tehát: Orbán felkéri Vonát a koalícióra. Hogy jobb a Jobbiknak? Ha már bent van a parlamentben, rendszerellenességének és a politikai osztállyal, az elmúlt húsz évvel való szembenállásának hitelessége csak úgy lenne valamelyest megőrizhető, ha ellenzékben maradna. Ha koalíciót kötne a Zsidesszel, akkor rögtön elvesztené szavazóinak egy jelentős részét.

  De mondjuk megállapodnak abban, hogy kapnak egy-két tárcát. Nyilván a tiszta minisztériumok elve alapján, azaz: a miniszter alatt a politikai államtitkárt és az egyéb pártok által jelölt minisztériumi tisztségviselőt is a Jobbik adná. Mire jó ez? Arra, amire 1998-ban is jó volt. Minisztériumi botrány esetén nem lehet a másik pártra mutogatni. Előrelátó módon így volt ez az FKGP-vel kötött koalícióban is, ami úgyszintén kényszerkoalíció volt.

  Ha csak a kétharmad miatt kell a Jobbik, akkor a Fidesz a ciklus elején elintézi a kétharmados teendőket, aztán kidobja  Jobbikot, ha egyáltalán koalíciót köt vele, mert lehet, hogy ezekhez az ügyekhez némi alkudozással meg lehetne szerezni a Jobbik támogatását amúgyis. Vagy esetleg nem kell foglalkozni kétharmados ügyekkel. De biztos lenne jópár olyan kétharmados ügy, amit a Jobbik ellenzékből is kénytelen lenne megszavazni, ellenszolgáltatás nélkül, a választói szemében való hitelessége megőrzése érdekében.

  Ha az egyszerű többséghez kéne a Jobbik, akkor nehezebb lenne az ügy, de a párt sejtésem szerint gyorsan valami Torgyán-féle ügyben találná magát. A Fidesz kiszorítaná a partvonalra, maguk jelentenék be a lemondásukat, a képviselők egy része beállna a Fidesz-kormány mögé szavazni. Nem biztos, hogy olyan politikai hullát csinálnának Vonáékból, mint anno Torgyánból, de egy időre újfent a bejutásért küzdene az egyenruhás alakulat.

  Ha pedig valamilyen ügyes módon végig bent maradnának a koalícióban, akkor is szépen lassan elvesztenék támogatottságukat, merthogy lepaktáltak a puhány, nemzetietlen és liberális Fidesszel, és nem tudták kisebbik koalíciós pártként keresztülvinni programjukat. A Jobbik nem lehetne a Fidesz SZDSZ-e, ami ostorral diktált a MSZP-nek. Inkább úgy járnának, mint Markó RDMSZ-e, akit (joggal) szidnak az autonómia ügyének elmismásolásért, hiába is hivatkozik a költő a kormányon elért kis eredményekre.

  A ballib persze először szidná a Fideszt, mint amikor az FKGP-vel kötött koalíciót, hogy nem ezt ígérte, trallala, trallala. Aztán amikor a Fidesz ledarálja a Jobbikot, mint anno az FKGP-t, akkor álszent módon elkezdenének sajnálkozni, hogy milyen undorító, és hogy lehet ilyet csinálni egy koalíciós társsal. A Fidesz azonban nem szenvedett jelentős népszerűség-vesztést az ügyön.

  Na de ez csak egy gondolatkísérlet volt, a jelenleg igazán reálisnak tűnő forgatókönyv a Jobbik számára szerencsére a Csurka-féle ellenzékiség. Na de mese így vagy mese úgy: pincér, én már csak egy nagyfröccsöt kérek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr361752889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.02.13. 12:28:09

Ez egy teljesen felesleges és értelmetlen gondolatmenet volt. Ha a Fidesznek meglesz a kétharmada, akkor az a radikális jobboldali szavazókkal együtt lesz meg. Ha nem lesz meg, akkor meg a Jobbikkal együtt, támogató ellenzékként.

Mindkét esetben szimbolikus engedményeket kell tenni a szélsőjobb szavazók számára, hogy alkotmányozhassanak. Na az lesz a látványos vitustánc, amikor ezt kimagyarázzátok a mandineren.

nyg 2010.02.13. 13:08:41

A poltikában bármi előfordulhat (lásd az MDF-SZDSZ összeborulást), mégsem hiszek egy Fidesz-Jobbik koalícióban. A Jobbikban túl nagy hazai és külföldi kockázat van.

heima (törölt) 2010.02.13. 13:08:46

@Kettes: igen, a parlamentbe kerül a radikális jobboldal pártja, a Jobbik, de a radikáli jobboldaliak nem a Jobbikra fognak szavazni, hanem a Fideszre. Jah és persze Összekacsintott, meg Beférkőzött az ügyészre. Úgy látszik a költségvetésnél már csak a pártpolitikához értesz jobban:D

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.02.13. 13:11:50

@heima: Hát a te felemeléseddel kudarcot vallottam, ez tény.

hillcut 2010.02.13. 13:11:53

@Kettes: nem kell engedményeket tenni. a jobbikot úgy be fogják vinni a málnásba, mint a vöcsök.

hillcut 2010.02.13. 13:15:04

@Kettes: nem kell engedményeket tenni. a jobbikot úgy be viszik a málnásba, mint a vöcsök.

hillcut 2010.02.13. 13:16:41

@Kettes: nem kell engedményeket tenni. a jobbikot úgy be viszik a málnásba, mint a vöcsök.

hillcut 2010.02.13. 13:17:55

szóval remélem akkor már mindenki érti, hogy mit akarok mondani...mondani :)

stratez 2010.02.13. 13:18:20

Pedig minden jel szerint a kétharmadhoz kell a Jobbik, mert a hagyományőrző Fidesz-kampánynak már ezidáig is sikerült alulmúlni az alulmúlhatatlannak hitt 2006-ost...

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2010.02.13. 13:18:30

Kifejezetten gyengécske és buta írás - nem is beszélve arról, hogy a szerző vágyait testesíti meg, amiről a vége tanúskodik is szépen.

Néhány csúnya hiba, hogy a minisztériumi botrányhoz botrányhős is kell - Torgyán és Szabadi azok voltak, de miért lenne okvetlenül a Jobbik minisztere is ilyen?

Aztán meg az a ki nem mondott, de végigfutó alapfeltételezés, hogy orbán zseni, és az ő többsége-támogatottsága megingathatatlan, az bizony semmivel sincs bebizonyítva. Ami pedig a MIÉP-et illeti: a Jobbiknak csak van annyi esze, hogy éppen a Csurka-féle önleszalámizás hibájába ne essen, ha már ott a példa.

Tévedés ne essék: nem szeretem különösebben a Jobbikot, mert az a baj vele, hogy minden szempontból megfontolható programja mögött túl sok gőzös fejű hülye áll. Na de a Fidesz, amely sültgalambra várt eddig, és a kormány által nyomorgatott lakosságért semmit se tett, valamint a fércalkotmány jelenleg nekik nagyon kényelmes rendszerét semmiképp nem változtatná - nos, az még ellenszenvesebb, már csak azért is, mert látom, hogy helyi hatalommal hogyan lopnak abszolút gátlástalanul. A Fidesz is lassan mehetne a süllyseztőbe, mozdíthatatlan vezérével együtt.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.02.13. 13:43:17

Nem hiszem, hogy egy ilyen koalíció bármelyik pártnak érdeke lehetne, a kétharmadhoz elég ha kívülről támogatják a kormányt, a Fidesz meg nem fogja bevállalni a Jobbikot koalíciós partnerként, csak ha muszáj. De szerintem még feles többséghez is elég lehet, ha csak kívülről támogat a Jobbik.

freehckr 2010.02.13. 13:47:34

"ezekhez az ügyekhez némi alkudozással meg lehetne szerezni a Jobbik támogatását amúgyis"

Ha tippelnem kellene a választások kimenetelét illetően, akkor szerintem ennek van a legnagyobb valószínűsége: a Fidesz-KDNP-nek meglesz a nagyon kényelmes többsége (mint már sokan sokszor emlegették a választórendszerünk sajátosságait: a győztes mindent visz), a kétharmados döntésekhez meg nagyjából egy fél/háromnegyed Jobbik frakciót kell majd maguk mellé állítaniuk, amit szerintem különösebb alkudozások és engedmények (összekacsintások, levajazások, kormányzati pozíciók) nélkül is meg tudnak majd oldani. Most sorolhatnék olyan témákat, amelyekben - bár sokan visszautasítják ezt a gondolatot - megegyezik a két párt véleménye, programja, csupán az elővezetés módjában vannak különbségek (például "meg kell védeni a külföldi befektetőktől a termőföldeket" kontra "meg kell védeni a zsidóktól a termőföldeket"). Annak adok a legkisebb esélyt, hogy nem lesz meg a kormányzóképes kényelmes többsége a Fidesz-KDNP-nek.

Arra meg most nem térnék ki hogy a választások után a minden bizonnyal alaposan meggyengült baloldali liberális szekértábor mit fog majd ajvékolni, hörögni és rikoltozni a parlamentben abban az esetben, ha a kétharmados többséget igénylő döntéseket a Fidesz-KDNP a Jobbikkal, mint "külső támogatóval" közösen ver át az országgyűlésen, mert biztosan rikoltozni fognak, és ismerve az elvtársakat a legmocskosabb mentalitásukat fogják elővenni ezen alkalmakra. De ez utóbbit ki nem sz*rja le, a baloldali liberális politikusokkal kapcsolatban tulajdonképpen nagy többségében erkölcstelen bűnözőkről van szó... :) Illetve hát elnézve mondjuk az MSZP választási listáját, ezen kétharmados többséget igénylő döntések egy igen jelentős része az elvtársak mentelmi jogának felfüggesztéséről fog szólni. :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.02.13. 13:55:24

Egyáltalán nem rossz dobray gondolatmenete, én viszont hozzátennék valamit.

A Jobbik és a Fidesz közti koalíció azért nem lehetséges, mert alapvetően mások az elképzeléseik. A Fidesz lényegileg a jelen keretek közt működő rendszert akar, nyugateurópai kötődésű piacgazdaságot, parlamentáris rendszert független intézményekkel és atlantista külpolitikát. A jelen keretek közt működő rendszert akar, az emeszpés-eszdéeszes kötelező főokosok nélkül, a rendszert az európai és nemzeti hagyományok szerint kiigazítva.

A Jobbik ezt a rendszert szinte minden pontján feszegeti, és alapvetően nemzetidegennek tartja.

Hogy lehetne itt bármiféle együttműködés? Ahogy dobray elemzi, kizárólag a parlamenti matematika végett, ami nem szülne semmi jót.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.02.13. 13:55:41

Ha a Fidesz a Jobbik támogatásával fog alkotmányozni, akkor az a legkevesebb, hogy a Fidesz mérsékelt-atlantista szárnyának bele fogják/fogjuk/fogom nyomni az orrát a Jobbik kutyaszarába. És mindannyian élvezni fogjuk. :)

2010.02.13. 14:01:45

Ha a Jobbik netán-koalicióra lépne a fidesszel, akkor már áshatja a sirját. Ugyanis a fidesz ugy ledarálja, mint ahogy tette ezt a kisgazdákkal. Bár ott Torgyánnak és sok más párttársának, csak a beoasztás, a hatalom kellett, hogy minnél nagyobbat tudjanak szakitani a koncból.Sorsát megérdemelte. Ám, remélem a jobbik nem köt senkivel koaliciót, de mint konstruktiv ellenzéki eröként --megszavazhatja azt, ami az országnak jó.Azonkivül, ha koaliciót köt, saját elvét és sokat hangoztatott programját köpi szembe és eltünik a politikai palettáról.

freehckr 2010.02.13. 14:14:05

@Kettes:
"bele fogják/fogjuk/fogom nyomni az orrát a Jobbik kutyaszarába"

Tekintve hogy egyre rövidebb időközönként kerül napvilágra pofátlan korrupciós és "kitalicskázásos" ügy baloldali liberális politikusokkal és támogatóikkal kapcsolatban, mindezt úgy hogy gondolom hetek óta zakatolnak az iratmegsemmisítők is a kormányzati hivatalok és pártirodák eldugott helységeiben (értsd úgy buknak elő a csontvázak hogy még ők vannak hatalmon), nem hinném hogy kormányváltás után olyan nagyon kellemes lenne majd baloldali liberális politikusnak lenni (nem véletlen az eszeveszett rettegés az elvtársak felől a választások felé közeledvén). Amikor is ha olyan kedve lenne a következő kormányzatnak, még a legjelentéktelenebb állami hivatal szőnyegpadlóján lévő legapróbb kávépöttyöt is ráverheti az "előzőekre", és minden bizonnyal ilyen kedvük lesz, ugyanis sokan égnek a vágytól hogy a Keller elvtárstól megtapasztalt lázas kutatómunkát elvégezhessék Keller elvtárs párttársain is ("és mindannyian élvezni fogják"). :) Valószínűleg sokkal több eredményt fognak elérni mint egykoron Keller, ugyanis mint fentebb említettem, még "ezek" vannak hatalmon, de már napi szinten kerülnek napvilágra botrányos ügyek... akkor mi lehet még a szekrényekben is fiókokban, ha már most sem tudják ezeket visszatartani?!

Szóval röviden: egy év múlva a legelvetemültebb szocialista liberális szimpatizáns is úgy fog visszaemlékezni hogy ő mindig is a Fideszt támogatta. A maradék MSZP-ből (már aki szabadlábon marad) meg egy olyan, a perifériára szorult jelentéktelen törpepártocska lesz mint Thürmer kommunistái... a hőbörgő megszállott szimpatizánsaiknak is nagyjából akkora lesz a jelentőségük. :)

Bloodscalp 2010.02.13. 14:19:32

valamilyen megállapodás lesz...szerintem
15-15% az mszp-jobbik is összeszed majd,
5% a kicsik meg simán...ugyhogy a 2/3
ha-ha-ha

szóval az a kérdés hogy "szlovák mintára" akarják csinálni, vagy sem...
a jobbik nem európai párt szerintem...

freehckr 2010.02.13. 14:21:35

@Bloodscalp:
"a jobbik nem európai párt szerintem"

Ja, Obama demokratái sem. :D De miért, milyen az európai?

Tehetetlen Dodó 2010.02.13. 14:31:36

@Elpet: "kizárólag a parlamenti matematika végett, ami nem szülne semmi jót"
Dehogynem. Gondolj csak Dávid és Herényi mentelmi jogára, például.

heima (törölt) 2010.02.13. 14:39:02

@Kettes: valahogy keverd bele ebbe a kudarcodba a Fideszt, úgy lesz igazán cuki!

heima (törölt) 2010.02.13. 14:40:12

@calam: értesz már az állítólagos szakmádhoz, vagy a családtámogatás és a nyugdíjrendszer után szeretnél még átvenni pár témát, csak hogy értsél is valamihez?

tanarseged ur 2010.02.13. 14:43:45

Az is pikáns és kellemetlen helyzet volna, ha mondjuk a Fidesznek az egyszerű többséghez is választania kellene a Jobbik és az MDF (ha túlélik egyáltalán, amit most magukal művelnek), vagy a Jobbik és az LMP mint koalíciós partner között. Lesz-e Dávid Ibolyát méltató cikk a Magyar Nemzetben, esetleg szóba kerül-e a könnyű drogok legalizálása? Vagy mi lesz, ha a szocik és a Jobbik felszívják magukat és így fog kinézni a Parlament: 48% Fidesz, 30% MSZP, 22% Jobbik?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.02.13. 14:48:11

@Tehetetlen Dodó:

Ez elvileg igaz, de várjuk meg a konkrét helyzetet. Majd meglátjuk, élesben ki hogyan szavaz.
Egy biztos, ha a Jobbik támogatja a Fidesz valamely javaslatát, nem fogunk óbégatni, hogy a Fidesz összekacsint a faszistákokkal. De ez most még csak tisztán elméleti kérdés. El tudok képzelni olyan felállást is, amikor a Jobbik nem fogadja el a fideszes javaslatot, mert az nem eléggé radikális meg nem eléggé nemzeti ésígytovább. De ez is csak elmélet. Mint az a cseppet sem valószínűtlen szituáció is, hogy a Fidesznek megvan a stabil kormánytöbbsége egyedül, a kétharmad meg a Jobbikkal sincs meg. Szóval sok minden lehet. A lényeg, hogy Fidesz és a Jobbik gyökeresen mást képvisel, a Jobbik nem felhangosított Fidesz, hanem valami egész más.

bz249 2010.02.13. 14:48:44

@tanarseged ur: a jelenlegi adatok alapján ez egy felettébb valószínűtlen helyzet. Ha még is úgy alakulna, akkor majd elég lesz akkor döntést hozni.

Egyébként valószínűleg új választások jönnének.

betufalo 2010.02.13. 14:59:30

Ha a nagypapámnak áramszedője lett volna, trolibusz lett volna.

heima3 (törölt) 2010.02.13. 15:15:31

@Elpet: az a szép, hogy igazából nincs is kétharmados nyomás, hiába próbál takarózni ezzel a ballib, mezei többség birtokában is olyan változások levezényelhetőek, amik érdemi változást hoznak az ország életében.

polom13 2010.02.13. 15:16:17

@stratez: Téged szexuálisan molesztált egy plakátragasztó aktivista kiskorodban,vagy mi?
Mert ez nem egészséges,hogy mindenről a Fidesz kampánya jut az eszedbe.
Mellesleg az idei kampány egész jó(tökéletes kampány sosem volt,sosem lesz).

polom13 2010.02.13. 15:21:42

Az engem igazán érdeklő 2/3-os törvényeket a Jobbiknak meg kell szavaznia,vagy elveszti a fél táborát.
Kettős állampolgárság;mondhatnak rá nemet?
Nem.
Mentelmi jogok felfüggesztése;mondhat rá nemet?
Egyébként,ha az MSZP és a Jobbik együtt szavaz valamilyen kérdésben a Fidesz ellenében,akkor nekik kell magyarázkodni,hogy miért támogatják a "nácikat",vagy a "kommunistákat.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.02.13. 15:22:33

Aham. Ha a fidesznek sima többsége van, szélsőjobos lesz.
Ha esetleg 2/3-a lenne, akkor meg szélsőjobbos lesz.

De hát mi már tudjuk a Házmestertől, hogy a Fospumpa egy kis minidúce.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.02.13. 15:50:56

@heima3:

Én inkább azt tartom fontosnak, hogy normális, jelentős többség legyen, ne 2 fő mondjuk, mert az nagyon keserves lenne.

Én is bízom abban egyébként, hogy a radikális jobboldal a Fideszre szavaz. A Jobbik hatalmas diadalmenetét az EU választások eredményéből vetítik előre, amely prognózissal óvatosan kell bánni. Az az extrapoláció, hogy MIÉP-Jobbik 2006 2,2%; Jobbik EU parlamenti választás 2009 14,8 %, akkor Jobbik 2010 19 % lineáris, vagy 27,7 % exponenciális összefüggés alapján, ez eléggé gyenge lábakon áll. Meglátjuk, mi lesz az eredmény, Doomhammer írta a törzskocsmában, hogy 10% alá becsüli az eredményükett, én is így érzem ( a listás eredményre gondolok, ez mandátumarányban jóval kevesebb lehet).

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.02.13. 16:06:50

@Elpet:
magát iszonyú meglepetés fogja érni! rámentem egy hagyományosan vörös fészek munkásváros fórumára, ahol tipikusan kádárnosztalgiás proli diskurzus folyik, cigányozásal, zsidózással /ezekkel semmi baj/, de semmi nemzeti hagymáz, tarsolylemez, varkocs, sumerológia. játékos szavazást rendeztek. a jobbik jelenleg úgy hatvan valahány százalékon áll.
a proli övezetekben iszonyat lesz, meglátja.

x23 2010.02.13. 16:10:01

Mindig csak arról van szó, hogy melyik pártnak mi a programja, de az embereket nem kérdezik meg, hogy valójában ők mit szeretnének. Ezen az oldalon bárki leírhatja, hogy mit vár el a jövendőbeli kormánytól.

http://ajanlomneked.webege.com/content/választás-2010-mit-kíván-magyar-nép

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.02.13. 16:14:39

@Grift:

Meglátjuk. Az én tippem 10% alatti listás szavazat.

Ha jól értem, amit írt, internetes fórumon nézett körül. Mondjuk nehezen tudnám elképzelni magát, amint beül mondjuk egy acélvárosi lakossági vitakörbe. Ne felejtse el, hogy a neten való megjelenés már egy szűrő, az átlag nagyfaszújóskák nem fórumoznak, de szavazni azért elmennek.

Szóval nem tudhatom előre, de a tippem a már leírt szám.

tevevanegypupu 2010.02.13. 16:22:15

Ha torvenyhozas vagy Alkotmany modositas miatt ossze kell fognia a jobbiknak es a fidesznek, es ezt az orszag erdekeben teszik, akkor tegyek. Valoszinuleg nem fognak akkora kart okozni - sajat erdekeik kizarolagos szem elott tartasaval - mint az mszp-szdsz-mdf trio az elmult nyolc evben tettek.

reality 2010.02.13. 16:28:59

@Elpet: Ahogy érzékelem itt északabbra, a Jobbik kicsivel jobban fog teljesíteni mint az EP-választáson: úgy 15-16%.

reality 2010.02.13. 16:32:35

@Elpet: Ja, ehhez még hozzátenném, hogy itt is, más fórumokon is észre lehet venni azt a tendenciát, hogy ha megjelenik 2-3 vagy annál több jobbikos, akkor teljesen szétverik a topic-ot, a normálisabbja pedig eltűnik. Mennyivel inkább történik ez olyan esetben ahol, nagyobb százalékban vannak jelen.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.02.13. 16:40:11

@reality:

Hát EP választás után itt sem lehetett bírni velük. Mostanában eltűntek, elég nagy a csend. Lehet, hogy a kampánykörút nem hozza a remélt részvételt, mindenesetre nincs az az arcoskodás, mint akkoriban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.02.13. 16:43:56

@Elpet:
persze, természetesen, de ugyanott négy éve az emeszpé arány volt ilyen. ez jelez valamit. persze csak jelez.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.02.13. 16:47:33

@reality: Én legutóbb 12% mondtam nekik, de lassan úgy érzem én is, hogy elérik az EP-s eredményüket, vagy talán tényleg meg is haladják. Nagyon komolyan nyomulnak az aktivistáik, és céltudatosan a proli/szoci lakótelepeken és falun. Mindenképpen erős eredmény fognak elérni, számolni kell velük.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.02.13. 16:48:55

@Grift:

Jelez.

Az önkéntes politikai cenzus szükségességét jelzi, amelyre vonatkozó, pártok közötti hallgatólagos megállapodást 2002-ben rúgta fel az MSZP, amikor boldog-boldogtalan, a politikától és választástól addig üdvös módon tartózkodó embert csődített be a szavazókörökbe a Fideszt megdönteni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.02.13. 16:52:32

@Elpet:

politikai cenzus = választójogi cenzus

reality 2010.02.13. 16:53:43

@gloire: Mostanáig én is így voltam ezzel, de sok kopogtató cédula a jobbiknál kötött ki.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.02.13. 16:55:43

@Elpet:
tán valami olyast is. meg azt, hogy akiket berángattak, behetiheteseltek a választói létbe azok, és a saját törzsszavazöik egy része is,meggyűlölte öket is, azorbántmeg mindig is, acigánytimegazsidótis és akkor ott a jobbik. a proli ilyen. csak a nyilas és a komcsi között tud dülöngélni. gyűlölet és primitivség ez kellneki.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.02.13. 17:01:23

@gloire:

Igen, elmagyarázzák, hogy azért nincs vaskohászat a városban, mert a zsidók nem engedik. Egy év múlva pedig ott lesz a bizonyíték, a Fidesz is zsidó párt, mert az sem csinált vaskohászatot a városban.

@Grift:

"Behetiheteselték a választói létbe", ez 10 pontos. LOL!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.02.13. 17:05:49

@Elpet:
és látja? ezért ravasz a jobbik. mert félig igazat beszél. tényleg a zsidók... :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.02.13. 17:10:21

Az Ep előtt beszélgettem egy régi iskolatársammal aki jobbikos aktivista lett, itt Pesten. Csak a lakótelepekre hajtottak (plakátok, szórólapok) a kertvárosi részre be se mentek, mondta is nekem: "oda minek, az tiszta fideszes rész?" Szerintem ez központilag egyeztetett stratégia lehetett.

Nem koalícióra, hanem az mszp helyére készülnek. Ha sok csalódott választó nem megy el, és nem lesz nagy részvétel, akkor a fidesz is, és a jobbik is gyak. túlnyerheti magát. Ami azt jelentené, hogy a jobbik lesz "az" ellenzék, a baloldali maradékot meg teljesen felmorzsolják, ellehetetlenítik a mentelmi jogok megszüntetésével.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.02.13. 17:26:06

@gloire:
ez egy álomforgatókönyv!
nekem tetszik!
:)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.02.13. 17:31:32

@gloire:

Az igazi prolirétegeket hosszú távon a hagyományos, alpári középosztály-ellenes politika és retorika nélkül nem lehet megtartani. Ha a Jobbik az ő szavazataikat akarja, neki kell idomulnia azokhoz, nem azok fognak hozzá. A proli baloldalt ilyen trükkel nem lehet kiiktatni.

Bell & Sebastian 2010.02.13. 17:31:44

A lepusztított vidék és ágazatok, továbbá a lecsúszott középosztály bosszút fog állni.

Akik nem feledték a teljes pályást letámadást, a címkézett pénzeket, a 30% -os visszaosztást, az éhes fidesznyikek másod- és harmadvonalát, az elkúrt 2 választást és az elmulasztott Gyurcsány-kergetést, az élesített, utána visszafütyült polgári köröket - szintén.

Meglesz az vagy 15% is! A finisben még rá is tehetnek 1-2% -ot. Meglepi lesz.

Egyáltalán nem (kizárólag) proli-bázisú a Jobbik, még a hagyományos Fidesz-fészkekben is erős a mozgolódás.

Alapvető gond, hogy elkoptak a Fideszes arcok, bárki van elöl, a háttérből ugyanazok rángatják a zsineget, ott, ahol már békésen összedolgoznak az MSZP -vel, például az óriásprojekteknél, amikbe konkrétan belefulladtunk. Amelyik pártnak a nevéhez köthető a Megyeri híd elszámolásával kapcsolatos orbitális disznóság, annak csak verjék bele az orrát a kakiba! Megérdemli! M6 dettó.

qay qwe (törölt) 2010.02.13. 17:36:39

Mire föl zsideszezik a szerző? Hülye? Ivott? Drogozik?

Alighanem így ebben a sorrendben.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.02.13. 17:37:43

@heima: arra gondolsz, amikor azt magyarázod nekem, hogy a járadék és az alapnyugdíj ugyanaz?

Lovastengerész 2010.02.13. 17:39:24

koaliciót nem fognak kötni. de vegyük észre ÓRIÁSI SZÍVESSÉGET TESZ a jobbik a fidesznek, akaratán kívül.
hiszen fölvállalja mindazt amire igény van, de józan, komoly európai párt számára nem fölvállalható (zsidózás, cigánygyülölet, trianonozás, szüzmáriaországa, kirekesztés, cionbölcsei, stb stb.)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.02.13. 17:46:49

@Bell & Sebastian:

így van ilyen mozgás is van. és ez érinti a fidesz meglévő, és szűk prolibázisát is, de nagyobb mértékben az értelmiségi-radikális réteget amelyik a mai napig emlegeti, hogy viktor otthagyta a népét azon az októberi napon és gyáva volt megdönteni gyurcsányt /ami persze baromság és öngyilkoság lett volna/. és nincs bocsánat a kupperekek, és azoknak a hasonlóknak akik naponta vannak megköpdösve a kurucon. és bizony van egy réteg, aki fideszes önkormányzatok alatt élve ugyanazt látja kicsiben, mint országosan. és nem követel bizonyítékokat mint elpet. csak látja az összejátszást az mszps fiúkkel és az elképesztő és szemérmetlen gyarapodást. nagyon sokan vannak akik úgy érezték eddig, hogy a jókurvaanyját a helyi fideszeseknek, de a komcsikra akkor sem. hát most nekik is ott a jobbik.
lesz itten még fogaknakcsikorgatása. :)

Bell & Sebastian 2010.02.13. 17:52:52

@Grift:

Pedig ha hallaná, verbálisan mekkora anti.-k 1/2 l bor után, oszt' mégis...

Kósa is túl gyakran héderezett a Ludasmatyinál, meglátja, ezt az orrára húzzák neki is.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.02.13. 17:59:32

@Bell & Sebastian:
lajos sem véletlenül enged az országos politika csábításának. viszonylag gyakran járok debrecenben, olyanok is húzzák kóser lajosra a pofájukat, akik tűzbe mentek volna érte évekkel ezelőtt. persze ez a kopás törvényszerú is.
ha a basahalom nem keltene szimpátiát lajos iránt, már meg is bukott volna tán! :))

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.02.13. 18:04:30

@Bell & Sebastian: "még a hagyományos Fidesz-fészkekben is erős a mozgolódás."

Pontosan hol? A közvéleménykutatásoknál jóval pontosabb képet ad a tavaszi EP választás, az mégis csak egy igazi választás volt. Annak az eredményei alapján klasszikus "Fidesz-fészkekben" alig látszott a jobbik, pár százalékkal.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.02.13. 18:05:26

Tegyük fel uraim, munkahipotézisként, hogy a Fidesz is pontosan olyan korrupt, mint az MSZP.

Én erre ugyan más bizonyítékot nem látok, mint hogy az emeszpések és jobbikosok egybehangzóan állítják, ám üsse kő. Tegyük fel.

Innentől két lehetőség van

1. Jobbikosok azok, akik annyira tiszták, hogy nem mentek bele a nagy játékba.
2. Jobbikosok azok, akik nem fértek bele a másik két csapatba.

Azon a fonalon elindulva, hogy a Fidesznél is biztosan van és lesz visszaélés, el lehet jutni odáig is, hogy a Jobbiknál is lesz visszaélés.

Sokan le vannak kötelezve azért, mert a Jobbik retorikájában sok olyasmi szerepel, amit hallani szeretnének. Magyar ember ettől sajnos könnyen elveszíti az ítélőképességét. Vannak, akik ezt jól tudják.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.13. 18:22:28

@qay qwe: Valszeg arra fel zsideszezik a szerző, hogy a kurucos jobbikosok folyamatosan ezt teszik, és ezt emlegeti fel.

Szóval a szerző se nem ivott, se nem hülye, se nem drogozott, hanem a d) verzió az irányadó: a kommentelő nem tud szöveget értelmezni.

Bell & Sebastian 2010.02.13. 18:25:20

@gloire:

Dél-Alföld, például.

@Grift:

Megértem Lajost, dől a lé rendületlen.
Végül is a cölöpök a fontosak. Amik az EU -támogatásokhoz vezetnek.

@Elpet:

Amíg az újra-elosztó állam marad, lopni fognak. Lópiczi után gyorsultak csak fel az események, az öreg Turulmadár jól látta a problémát.
Én meg a készülődést, azt látom jól. :)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.02.13. 18:27:27

Az FKGP és a Jobbik egy szintre tétele, egy kamu szöveggel mellékelve.
Aljas, de fideszes szempontból logikus.

Sajnos azonban a Jobbik jóval veszélyesebb hosszabb távon, és sokkal gonoszabb politikát képvisel, mint a kisgazdák.

Rövid távon hasznos nyalás ez a poszt a Fidesznek. De hosszabb távon nagyon ártalmas lehet...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.02.13. 18:32:49

@Grift: a radikális még csak-csak rendben van, de mondtam már, hogy ne tessék leértelmiségizni engemet.

A fidoxtól sokat nem várok. Csak jól fejlett önérdekük, hogy rúgják szét a ballib szarkupacot. Ha eszük van, megteszik.
Ők nem a maga fallangistái, sem az én arisztokratáim.

Bell & Sebastian 2010.02.13. 18:33:31

Akkor vegyünk egy példát: Arma dei Carabinieri.

El van döntve, előre. Még hogy nincs konszenzus? Hehe.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.13. 18:43:33

Uraim, tessék már a jelen állapotot nézni: a rogyadozó MSZP gyakorlatilag köszöni, jól elkormányozgat kisebbségből. A legszerényebb forgatókönyv szerint is ennél nagyobb támogatással visszakerülő Fidesz ezek alapján szintén nem lesz túl nehéz dolga. Nem csak a választási, hanem a parlamenti rendszerünk is a győztes mindent visz logikáját követi: nincs második kamara, nincs erős elnöki hatalom. Az egy-két százalékkal és az elsöprő többséggel hatalomra kerülés közt mindössze a 2/3-os törvények könnyű módosítása a különbség, egyébiránt angolosan elvan a mindenkori kormány ellenzék nélkül. A mindennapi életet leginkább befolyásoló törvények meghozatala, így a gazdaság-, adó-, eü- és szociálpolitika mind egyszerű többséget igényel. Mivel a Fidesz a Jobbikkal ellentétben nem kívánja az alkotmányos berendezkedést alapjaiban felforgatni, köszönik, jól ellesznek a 2/3-ad és ezáltal bárminemű Jobbikra utaltság nélkül.

Bell & Sebastian 2010.02.13. 18:49:01

@Grift:

Azt gondolom, az érdekérvényesítést buktuk be az EU -ban a francia-német bérenc szlováknak hála!

A lopásban minőségi ugrást jelentett a kilépés a nemzetközi porondra, az hogy nálunk nagyobb selymákkal versenyzünk az EU -visszaosztásokért.

Guidóval (és klónjaival) jóba kell lenni, mert lófasz se jut majd!
Ez a probléma lényege.

Bell & Sebastian 2010.02.13. 18:52:19

@Herr SturmLiberator:

Alkotmány, BTK, választási rendszer marad?
Szerintem nem ilyen lovat akarunk! Én nem.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.13. 19:04:20

@Bell & Sebastian:

BTK módosításhoz nem kell 2/3-ad.

Az alkotmányhoz és a választási rendszerhez igen. De mivel utóbbiak a nevezett "győztes mindent visz" logikát követik, nem áll a Fidesz érdekében a módosítás, hisz 2014-re szinte garantáltan kisebb előnyük lesz, mivel kormánypozícióból kell újra hajrázni. A jelenlegi világgazdasági helyzetben pedig az utóbbi 8 év baklövéseinek kivasalása nem lesz egyszerű menet. Bekavarhat (és be is fog) az Obama effektus, amikor a választások után jön a törvényszerű kijózanodás: nagy kakiból nem egy nap alatt mászol ki.

reality 2010.02.13. 19:05:03

@Bell & Sebastian: Igen, marad. Mégpedig az ilyenek miatt, mint ön is: kacsingatnak a jobbik felé, mert az "megmondja a tutit".
A jobbiknak nem érdeke, hogy a "zsidesszel" szavazzon - bármikor kiköthet olyan elvárásokat, amit a Fidesz nem teljesíthet (és most itt az alkotmány, törvények tartalmára gondolok).

Bell & Sebastian 2010.02.13. 19:20:35

@reality:

Ingadozom, mint a középparaszt. Láttam/látok itt egy 's mást.

Rövid az élet.

@Herr SturmLiberator:

Ha elkészült volna időben az autópálya, kormányváltás is hamarabb lett volna. Ettől sekély e kéj.
Mondom én, a laborpatkány. Unom a patkány létet, nagyon!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.13. 19:22:43

A 2/3-hoz kellhet a Jobbik, de a 2/3 miatt nem fogják beengedni a kormányba.

Olyan 2/3-os törvényjavaslatokat tesz majd a Fidesz, ami ellen szavazni a Jobbiknak a maszop eszmetársaként vérciki lenne.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.13. 19:27:29

@Grift:

A Lajost szeretik Debrecenben, csakhát senki nem tenné tűzbe érte a kezét, no meg a parkolásdíjak kapcsán kihúzta a gyufát többszörösen többeknél

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.02.13. 19:32:56

Én fogadtam egy ilyen fényevővel, hogy nem Vona Gábor lesz a miniszterelnök. A régóta esedékes pezsgő mellé lesz április 11-én egy láda söröm is :DDD

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.02.13. 19:38:23

Debreceniként nem a szívem csücske Kósa Lajos, de nehezen tudom elképzelni, hogy mondjuk 2020-ig bárki elvegye tőle a polgármesterséget.
Pl. a teljes helyi média az ő kezében van. A látványpolitizáláshoz is elképesztően ért...

Google 2010.02.13. 19:39:45

@reality:
Képzelheti azt a "tutit", amit a Jobbik kell hogy megmondjon. Abból a lóból én nem kérnék.
Még jó, hogy jött Herr S.L.,már sokan látták lelki szemeikkkel kéz a kézben járni Orbánt és Vonát.
Azok, akiket meggyőzött a Zazrivecz gyerek, várják ki a sorukat; majd legközelebb.
Akárhány koalíció volt eddig, egyik sem ment jól, nem segítette a kilábalást, egymást akadályozták csak.
Ha most alakalmunk van, miért ne próbálnánk meg tisztán?

reality 2010.02.13. 20:12:34

@malacz69【ツ】nemigazországi hisztidetektor, 57cm: Nem kell ellenszavaznia, elég, ha tartózkodik, oszt már megint jó fej.

reality 2010.02.13. 20:17:19

@Google: Mert van egy réteg szavazó, akinek nem "elég" a Fidesz (és most nem a prolikra gondolok, hanem a B&S félékre). Nekik nem elég egy jobb-közép Fidesz, hanem egy "tökös" párt kell, amely kormányképes, de legalább szart kavar.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.13. 20:18:12

@Google:

"Akárhány koalíció volt eddig, egyik sem ment jól, nem segítette a kilábalást, egymást akadályozták csak."

Részben igaz. Sajna tény és való, a plurális konszenzusképzés a széthúzásra genetikailag kódolt magyar közéletben vágyálom. A koalíciós társak hajlamosak zsarolópozíciójukból Strabag Demokrata üzemmódba kapcsolni, az eredmény ismert. Másfelől - szintén kishaver szdsz példájára mutatva, 2002/2006 választási eredményeit észben tartva - egytáborosdi helyett jobban működik, ha van egy társ a versenyben. Jelenleg a Fidesz nincs ráutalva senkire, de SZVSZ érdemes lesz elgondolkodni azon, hogy 2014-ig legalább a látszat kedvéért önálló arculattal felfuttassa pölö a KDNP-t. A német CDU/CSU tandem ill. a náluk hagyományosan jobbra húzó liberálisok szimbiózisa jó példa erre. Mindegyikük lefedi a "polgári" szavazók egy-egy szegmensét, de aztán a parlamentben együtt nyomják a gombot. A Jobbik bevallottan egyedüli szerepre tör a Fideszhez hasonlóan, ergo nem tartom valószínűnek a násztáncukat. Remélem, hogy ez az egók harca azonban nem vezet nyilvánvalóan szükséges kompromisszumok elmaszatolásába (pölö BTK szigorítás, közbiztonság), hisz attól, hogy "a másik ötlete", még lehet valami jó. A mindenben elhatárolódunk mindenkitől korszak lejárt, erre a szavazók már nem vevők, eredményeket akarnak látni és nem dicső pártharcot. 2014-ben újra lehet reklamálni az urnánál, ezt észben kell tartani.

reality 2010.02.13. 20:18:50

@reality: Jaj.
... amely NEM kormányképes, de...

reality 2010.02.13. 20:43:20

@Herr SturmLiberator: Csak sajnos abban hibádzik a gondolat, hogy míg itt Mo.-n a "baloldal" mellett a "liberálisok" voltak a kiegészítők (két különálló szavazói körrel), addig mely csoportosulás egészíthetné ki a jobboldalt (nem megosztva azt, tehát nem az azonos választói kört megosztva, majd az ellentábornak célpontot adva, annak szétziláláshoz).

Google 2010.02.13. 20:48:38

@reality:

Igen. Pontosan ebből van már elegünk: a szarkavarásból.
És közös lónak még olyanabb a háta.

Bell & Sebastian 2010.02.14. 01:12:09

@reality:

Látom a velem kapcsolatban használt "félék" lekicsinylő szófordulatból, hogy egyáltalán nem haszontalan fenntartással a helyiértékükön kezelni az elvakultabb Fidesz-fanokat. Az egész Jobbik-lázból egyetlen összetevő érdekel, de mivel az egyenlőre csak a verbalitás szintjén létezik és a várható OGY összetételre tekintettel kevés esélyt sem látok a gyakorlatba átültetésre. De jólesik majd hallani, sokkal jobban, mint Mikrobi baromságait, amin elszállt '06.

Legalább egymásnak valljuk be, a 2/3 és a duplázás érdekében nem Orbán érdekei ellen való a katasztrofális alaphelyzet, még azt is megkockáztatom, '06 -ban jól megkomponáltan "veszített", pont annyira kellett a hatalom (neki), mint '89 -ben az SZDSZ -nek, azaz semennyire, hüztak is akkora fékcsíkot (mindketten) mint ide Moszkva. Persze ezt zseniális stratégiának is lehet minősíteni, csak azokat ez nem vigasztalja, akiknek azóta tönkrement az élete, családja, meg a többi...

Szarkavarásban a Jobbiknak nem jut dobogós hely. A felelősségi sorrend: MDF, SZDSZ, MSZP! Szerény véleményem szerint Tanár úr - Hóbagoly ossza csak el a javát egymás közt! A vákuumba tolakodó két másik csak élt a felkínált lehetőséggel. Utána szállt csak be a Fidesz. Aztán jött euroPR Kovács a központilag szervezett csalással, a közreműködő számtech céget ki is tömték alaposan.
Eddig a történelem.

Ki is kavarta a szart a máig? És mikor volt potens a jobboldal, amely az USÁ -ból balnak látszik? És ki nem gyakta le a komcsikat, amikor még lehetett volna? És mi is van az ügynöklistákban?
Nem olyan egyszerű ez, mint amilyennek látszik! Ha a KDNP -t szabadon engedi időben, most nem kéne rettegni, nem utolsó sorban egyszerűsödne a dolgom a tipplista kitöltésnél! Hogy mikek vannak itt, ugye?

Bell & Sebastian 2010.02.14. 01:19:09

A stiláris hibák remélem nem vették el az ér..., szóval mondanivalóját.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.14. 03:05:34

@Bell & Sebastian: @reality:

"Ha a KDNP -t szabadon engedi időben, most nem kéne rettegni"

Erről van szó. Egy "tábor" soha se fedhet le mindent. Nonszensz, a demokrácia eredendően a hatalom megosztására épül és a társadalom se lehet egyensugarú. A jelenlegi szitu, ahol MINDENKI rühelli a "ballibet" kivétel, 2014-ben ez már nem lesz adott.

Ellenben a német példa alapján említett CDU/CSU: meg tudják osztani a retorikát, igény szerint passzolni felelősséget, persze a színfalak mögött egy blokk. Magyarosra tolmácsolva: a Fidox lenne a szoftosabb tömeg-középpárt, a KDNP a nemzeti-rendpárti. Mivel jelenleg ennek a látszatára se adnak, sőt büszkén papagájkodnak szinkronban: a hiányzó szegmenst szépen kitölti a Dzsobbik. Amely aztán az MSZP halálával párhuzamban kezd nemzeti-coccalista (persze nem náci, ááá nem) arculatot építeni, hisz ott van másfél milla szavazó, aki új párt után néz...

Nota bene: a nálunk jóval kisebb gondokkal küzdő osztrákoknál 2007-ben 30%-ot (!) vitt a radiblokk. A 2009-es EP választáson már csak 20%-ra futotta. Hogy sikerült ez? A normál pártok elkezdték kifogni a szelet a vitorlából. Pölö az arrafelé szintén élő közbiztonsági téma terén nem szaroztak fingvakaró PC korrekt emberjogászokkal, hanem Afganisztán helyett a problémás saját vidékeken járőrözik a hadseregük - mai napig. Részben direkt javult a helyzet, részben meg látta az átlag labancz: lám, az állam teszi a dolgát, nem csak a mentegetőző rizsát kapom. Innentől aztán már kevesebb embernek is lett fontos a radikra szavazni... nédda.

Nálunk se az a baj, hogy maga a rendszer egésze lenne rossz, hanem a meglévőt sem működtetik rendesen.

hacsaturján 2010.02.14. 06:29:02

ultima ratioként még mindig ott van egy slota nevű úri ember, a ficonak bevált például. hogy mást ne mongyak, nem is hasonlít a bod péter ákosra.
hajrá magyarország, izééé....

marós 2010.02.14. 07:19:25

Ma a jelen gondjaival kell foglalkozni. Pl. hogyan akadályozható meg szocik országromboló ámokfutása a választásokig? A holnap feladatait holnap kell napirendre venni. A ha-val kezdődő mondatok felesleges szócséplések, és esetleg az emberek megtévesztését okozzák.

Bell & Sebastian 2010.02.14. 09:09:39

@Herr SturmLiberator:

Ha kiegészítjük azzal, hogy a szlovákok lecserélése a szerbekre, a lengyelek felhatalmazása a visegrádiak vezetésére, továbbá az óvatos közeledés az oroszhoz időszerűbb mint valaha, már készen is van a fogyasztható süti receptje.

Ki az a tisztán látó, aki most megmondja, mi kel majd ki a Jobbik-tojásból? Kár rinyálni előre, sokan végigmentek már ezen az úton különösebb előnytelen következmények nélkül.

Van egy óriási előnyünk például a németekkel szemben, a külhoniakkal összefogva gyorsan megfordíthatjuk a demográfiai trendet, mert az itt a lényeg, nem a fasisztázás! Mellékesen a Jobbik által óhajtott visszatérés a klebelsbergi útra sem lenne haszontalan.

Megvezetni a hülyéket lehet csak. Meg a szegényeket. Leginkább a buta nincsteleneket, azokból most nagyon sok van, válságkezelő Szent Júdeásnak meg a jó mormon nénikéjét!

megöltem 2010.02.14. 09:31:23

hogy írhat valaki politikai elemzést, ha fogalma nincs arról, hogy milyen a minisztériumi irányítás alapvető struktúrája?
(ha belsős infó, hogy politikai államtitkárok és párt-kinevezettek lesznek a minisztériumban, akkor bocs, leültem)

Thulsa Doom (törölt) 2010.02.14. 10:13:53

Nem értem ezt a 'kétharmad' körüli habverést! Mi a lófasznak a fityisznek kétharmad? Mit kezdene vele? Neki a mainál jobb rendszer nem kell.

Egyébként meg örüljenek, ha a sima többségük meglesz! Az első fordulóban még negyven százalékot sem jósolok nekik.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.02.14. 10:17:21

Szerintem esélyesebb az MSZP-Fidesz koalíció a Fidesz-Jobbik koalíciónál. Már csak azért is mert a Jobbik nem akarja :)
De ha akarná, és kellene a többséggel, kb. az lenne mint amit a dobray írt. Megszűnne a Jobbik.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.14. 10:41:19

@Bell & Sebastian:

"Ki az a tisztán látó, aki most megmondja, mi kel majd ki a Jobbik-tojásból? "

Kb. bárki, aki írni és olvasni tud. Az utóbbi 2 évben egyre inkább sikerül közelíteniük a kuklux.info "színvonalához", noha persze semmi közük hozzá és nem is ők szerkesztik meg blabla. Kezdik előadni a ló egyik vége - másik vége dolgot. Mintha az EP választási sikeren megrészegülve azt a - téves - következtetést vonták volna le, hogy az attackos ideológiai bullshittelés a tuti, noha valójában a protesztszavazáson felül a kíméletlenül őszinte beszéd (tudjukmilyenbűnözés) plusz a mutyik ostorozása a fő vonzerő. (Mondjuk külön témát lehetne nyitni, hogy miért pont a pozícióhalmozó Novák pampog mások politikusbűnözéséről ill. ugyan hogy tisztítaná meg a közéletet az a párt, aki saját maga sem tartotta fontosnak majdnem 7 évig a zsebpénznyien alacsony pártpénzeivel való elszámolást.) A tisztelt EP képviselőiknek is az a heti vívmánya, hogy éppen hányszor sikerült fújizráhelezni.

Jó felvetéseik vannak ettől függetlenül, de ezt sajna bevonja egy sajátságos, meglehetősen öncélú nemzeti-rákosista vérgőzösség. Fenntartom, hogy 2014-ben fog eldőlni, hogy felnő-e a feladathoz a Jobbik, vagy Pista/Józsi bához hasonlóan elsorvad és megint csak pár száz sörmagyar előtt ünnepeltetik a permanens radirevolúsönt.

Most, 2010-ben a napi botrány és bodzabűnözési hírek függvényében 6-26%-os eredményt tartok valószínűnek. Törzsszavazóikat nem hinném, hogy az EP-hez képest tudnák bővíteni, cserébe annál többen lesznek, akik kétfelé szavaznak: 1 fidesz, 1 jobbik. Hiába ágál a szavazatosztás ellen mind Orbán, mind Vona.

Bloodscalp 2010.02.14. 11:44:21

@freehckr:
1. normális párt nem akarja egy "szerencsés történelmi pillanatban visszaszerzni" Erdélyt
2.nagyon nem érdekel a jobbik, viszont annyit megjegyeztem vonától, hogy bármelyik párt is kerüljön kormányre-ha nem ők lesznek:)-akkor is rájuk fogják erőltetni a saját programjukat...

Bloodscalp 2010.02.14. 12:14:10

Az is külön cikket érdemelne hogy milyen hitelvesztéssel járna egy ilyen koalició, ha nem lesz 2/3 akkor ugyanis rákényszerül a fidesz erre a lépésre:)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.14. 12:37:00

@Bloodscalp:
"1. normális párt nem akarja egy "szerencsés történelmi pillanatban visszaszerzni" Erdélyt "

A románoknak nem volt büdös egy szerencsés történelmi pillanatban megszerezni Erdélyt... kezdheted az ő fejükre is olvasni :)

Bloodscalp 2010.02.14. 15:20:20

@Herr SturmLiberator: olvasd te hogyha akarod, azért tény ami tény, pár dolgot
elbasztunk az 1. vh. környékén-konkrétan semmi dolgunk nem lett volna benne, az elcsatolás megint más kérdés
ne menjünk bele:)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.14. 15:36:10

@Bloodscalp:

csöndben megjegyzem: MANAPSÁG sem számít ördögtól való dolognak, hogy nem mondanak le határon túli igényekről a nemzetek, ameddig azt békés úton kívánják elérni. (osztrákok: dél-tirol, szerbek: koszovó, románok: moldova stb...) Ameddig a Jobbik nem holmi fejjel a falnak eksön keretében, páncélosról hátrafelé nyilazva akarja házon belül tudni a székely rovásírást: nem baj. Fico/Slota sokkal nagyobb retorikai - és reális, lásd nyelvtörvény - marhaságait is szemlátomást simán eltűri következmények nélkül Ajrópa meg a Nátyó. OFF vége.

Bell & Sebastian 2010.02.14. 15:53:26

@Herr SturmLiberator:

Ottan tévedel, hogy horizontális és vertikális tagolásban is képesek megszólítani a társadalmat, a Józsi/Pista analógia ezért sem jó!

Minálunk huszas éveikben járó tiszta fiatalok önkénteskednek a diszkókban és kocsmákban, hatékonyabb így direktben, mint az internetes nyálverés az érdeklődő egyetemistáknak. Viszik a szüzeket és szocializálják őket a radipolitikra.

De mint tudjuk, most az ellenhatást boncolgatjuk, a hatást (társadalmi mobilitás megszűnte) valahogy nem akaródzik értékelni a Fidesznek. Persze hogy nem, érdekelt a lefagyasztásban, esze ágában sem volt eddig kikezdeni a különböző (szakmákhoz köthető) dinasztikus állapotokkal, azaz még közvetetten sem antiszemi. (Orvos, ügyvéd, bankár, politicus + újbal szakmák)

Mostantól ez mitől is változna meg?

Bloodscalp 2010.02.14. 16:03:19

@Herr SturmLiberator: értelek...ezért is vagyok kíváncsi mi a jót értenek szerencsés történelmi pillanaton...

igazából 2 dolog jöhet számításba, vagy hábórú...(na ezt ne), vagy esetleg alaszkaiasan visszaakarják vásárolni a földet?mert az tuti hogy maguktól ugye nem adják...mindekettöhöz csak 3 dolog kell...pénz,pénz,pénz-nekünk egyik sincs:)

az igény az szép dolog, csak az általad
felsorolt országoknál sincs sok realitása hogy megvalósulna

Bell & Sebastian 2010.02.14. 16:06:02

Kiegészítés:

Sok motoros rendezvényen megfordulok, ballibsi csak egy van écente, az alsóőrsi H&D. Pokol Angyala oda be se teszi a lábát a divatmajmok közé.
Ezek az öreg halak ugyan szubkultúrát képviselnek, de családostól már komoly (pol.) erő. Most valahogy nem a Fidesz lesz a befutó náluk. Vajh' mér'?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.14. 16:50:20

@Bell & Sebastian: Nos, a Jobbik keresztbe-kasul tagolása döntően a jelenleg tetőző proteszthullámnak tudható be. Hamarosan azonban nincs Libajnai se, így össznépi felháborodásra sokkal nehezebb lesz bazírozni a politikát.

Anno 89-ben meg a fidesz/szdsz járta és szocializálgatta a Zifjúságot... az szdsz hamar elvesztette a kapcsolatot az emberekkel és a keménymag gőgős megmondológiájára szorítkozott, ami aztán nédda: a párt halálához vezetett. A Fidesz sokkal jobban beágyazódott a társadalomba, ámde felvetésed jogos: egy párt sem engedheti meg magának, hogy üljön a babérokon. Ha a Fidesz nem ügyel az emberközeliségre, hitelességre és a útánpótlás címszó alatt is csak a Fidealitasban domináló felfelé nyaló, lefelé taposó kádernyikeket "nevel ki", akkor belátható időn belül lejtőre kerül a projekt. A másik oldaltól való rettegtetés és pénzszórás (vö mszp) illetve öntelten várás arra, hogy a "hülyenép" észrevegye a "zsenialitást" (vö: szdsz) törvényszerű kudarcba fullad 1-2 ciklus alatt, ezt most látjuk. Nem véletlenül célzok 2014-re mint igazi vízválasztóra. Ne feledd, valaha Torgyánnak nagyobb támogatottsága volt, mint most a Jobbiknak, mégis meghótta magát a Gyesznó. Hogyan is? Orbán nem holmi setét ármánnyal szalámizta le Torgyánt: egyszerűen a Fidesz sikeresen szólította meg kormányprogram szintjén is a vidék emberét, így "okafogyottá" vált Józsi bá. Hasonlóképpen nincs kizárva, hogy a következő ciklusban a Fidesz józan ész menti felelős politikával kifogja a szelet a Jobbiktól. Az új generációk megszólítást persze nem fogja megúszni a Fidesz, különben csak viszi magával saját korosztályát és csöndben a maszop utódja lesz nyuggerpártként...

Bell & Sebastian 2010.02.14. 18:48:57

@Herr SturmLiberator:

Gondolom sikerült világossá tennem, hogy belelátunk a kabátujjakba és nincs ott semmi (Wunderwaffe).
Ez aggaszt, ezért is a hezitálás. Sorba vettük a legnépszerűbb (ellen-) paneleket, de igazán egyre sincs kielégítő válasz.

- Még nem késő! -hogy értse, akinek meg kell. (ha erre jár)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.14. 19:10:27

@Bell & Sebastian: Meglássuk, agyalgatunk, de egyikünk sem próféta, ember tervez, Isten végez. Sok minden alakult eddig is másképp, mint ahogy sokan hitték volna.

In topic visszasodródva: ismételten hangsúlyoznám a meglévő rendszer győztes-mindent-visz logikáját. 2002/2006-ban is elég volt pár százalékos különbség a győztesnek. Azt pedig kétlem, hogy a Jobbik egyszám-jegyűre tudja lefaragni a hátrányát a Fidesszel szemben. Ehhez sokkal több idő, egy Szögi lincselés reloaded vagy valami ultrabotrány kéne (pölö előkerül egy titkos Orbán-Lendvai-Dávid gruppenorgia felvétele a jutúbon.) Ilyesmi híján marad a papírforma. Gazdasági/szociális/rendészeti/külpolitikai cselekvéshez ill. törvényekhez, valamint a minisztériumi struktúrához meg nem kell 2/3-ad. Sikeres józan ész alapú kormányzáshoz lehet ötletet ellesni (sok esetben 1:1 tükörfordítani) a szomszéd labanczoktól, ha ne adj isten nem lenne elég ihlete a saját agytrösztnek. Néha pont az a Wunderwaffe, hogy nem kell túlbonyolítani a dolgokat...

Bloodscalp 2010.02.14. 20:54:59

@Herr SturmLiberator: nincs pofájuk beismerni hogy a józan ész alapú kormányzással pár évet már késtek:)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.14. 21:08:11

@Bloodscalp: Az utóbbi 8 évben tudtommal csupa haladó ajropéer "ballib" politikus adta az ütemet. Az istenadta magor nép pediglen az utóbbi választási eredmények tükrében nem szereti a császár új ruháját és nem restelli kimondani - mérsékeltebb, avagy radikálisabb formában... talán nem véletlenül?

feliguresvagyfeligtele 2010.02.14. 21:49:43

és ha csak azt kérik, hogy morvai legyen az államfőjelölt?!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.14. 21:58:50

@feliguresvagyfeligtele:

Erre nem lesz ráutalva a Fidesz. A Jobbik akarja alapjaiban megváltoztatni az alkotmányos rendszert, neki lenne szüksége a 2/3-hoz.

Morvait persze ettől függetlenül be tudja és fogja is valószínűleg dobni a Jobbik elnökjelöltnek. Az más kérdés, hogy ebből aztán a várható Fidesz győzelem tükrében nem lesz semmi, mivel úgyis a többséget bíró kormány jelöltje kerül a Sándor palotába, max nem első körben. (lásd Alkotmány 29/B cikkeje)

stratez 2010.02.14. 22:16:36

Az mondjuk elég ciki, hogy a torokgaborelemez.hu-n, ahol szavazni lehet a pártokra a Jobbik előzi a Fideszt. Ezer fölött járnak a kattintók, és szót sem érdemelne a dolog, ha a Fidesz-kampány egyébként dübörögne, de leginkább csak vonszolja magát...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.14. 22:36:45

@stratez:

A választók döntő többsége nem blogger. A neten a Jobbik és az LMP messze arányon felül teljesít, ebből választási eredmény helyett inkább főleg azt a következtetést lehet levonni, hogy a politikailag aktív fiatalok generációja - eltérő súllyal - rohamosan ebbe a két irányba tódul. Az viszont tény, hogy a túlzott semmit mondás ugyanúgy öntökönbökésnek bizonyulhat, mint a fölöslegesen felpörgetett Kulturkampf 2002 módra. Egyébiránt - az EP választással ellentétben - már a kuruc.infón is megjelennek hírek, hogy nem mindig gyűlik könnyen a Jobbiknak az ajánlószelvény. Hja, az EP választáson csak országosan 20.000 érvényes cetli kellett, ráadásul akárhonnan összeszedve. Most külön-külön 176 választókerületben összesen 132.000-et. Nagyon nem ugyanaz. Hiába ajánlaná pölö a fél Tiszántúl Olaszliszkától Kesznyétenenig a Jobbikot, ha egyszer sok fővárosi ill. Dunántúli kerületben nem kérnek a radikális változásból, mert megvan a maguk működő polgári idillje.

stratez 2010.02.14. 23:25:48

@Herr SturmLiberator: Azért már nehogy ne lehessen megszervezni, hogy a nettel rendelkező fideszesek kattintsanak egyet, ha a Jobbik megtudja szervezni. Amúgy meg nehogy ne legyen annyi nettel rendelkező fideszes, mint jobbikos. Szervezés kérdése az egész. De úgy látszik Kubatovéknak ez is meghaladja a képességét. Ha nem tudnak erről a szavazásról azért, ha tudnak azért...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.14. 23:39:23

@stratez:

Ez jogos.

a) Ilyenkor bosszulja meg magát a teljesítmény helyett a vakhűséget/nyalizást díjazó káderpolitika. Ez még másutt is okozhat problémát, de ha nem korrigálnak maguktól, legkésőbb a választóktól kapják a hidegzuhanyt.

b) Avagy ellenkezőleg, épphogy nincs idejük netes klikkelgetésre, hisz gőzerővel kalapolják a 2 milla ajánlószelvényt :)

stratez 2010.02.15. 10:36:08

torokgaborelemez.blog.hu/2010/02/15/62_mennyire_eros_a_jobbik
Ennyi, már kinn is van az Index címlapján, hogy veri a Jobbik a Fideszt Török honlapján. Ezzel a Kubatovval az a legkisebb gond, hogy nincs diplomája, sokkal inkább, hogy alkalmatlan, és az egész kampányra rányomja a bélyegét. Állítólag többszázezres a Fidesz aktivistáinak a száma, ha csak minden tizedik kattintana, ugye...

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.02.15. 11:36:49

Bocs, ha már valki írta, de nincs időm ennyi kommentet elolvasni.
Alapvető hibája a bejegyzésnek, hogy összetéveszti, ki itt a hegy és ki Mohamed.
Végig abból indul ki, hogy a jobbiknak kell majd alkalmazkodnia a Fideszhez, a Fidesz szabja meg a játék szabályait. De ha azt vesszük figyelembe, hogy már Orbán Viktor is szinte szószerint mond fel jobikos szlogeneket, mert látja, hogy ez a népszerű, akkor fordítva kell látnunk a várható kisgazdásodást.
Simán esélyes, hogy egy fideszes törvényjavaslat jobbikos módosító indítványát egy sor fideszes képviselő is megszavazza. És akkor ott a dilemma OV-nél, hogy nagyon nem keménykedhet velük, mert még a végén átülnek.
A fidesz tagsága és szavazói körében jókora rész már rég a Jobbik által bedobott jelszavak felé orientálódik. Fordított irányban semmi vonzerőről nem beszélhetünk. Szalámizni a Jobbik tudja a Fideszt.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.15. 11:38:43

@stratez:

Ugyanazon a netes szavazáson meg az LMP 18%-on áll, noha országos szinten a valós jelek szerint halvány esélye sincs ezt a szintet megütni. Ennyire reálisak ezek a netpollok.

Valaha a maszopos Kovács Lászlónak volt egy roppant találó mondása: nem közvéleménykutatást, választást kell nyerni...

stratez 2010.02.15. 11:48:50

@Herr SturmLiberator: A dolog nem arról szól, hogy mennyire hitelesek ezek a netes szavazások, hanem arról, hogyha kampány van, akkor mindenhol ott kell lenni. Mi a faszért veszi fel Kubatov a fizetését? Ha nem tudott erről a szavazásról, az a baj, ha tudott, az. Egyébként egyre inkább nagyobb a jelentősége a kampányokban a netnek, ezt tán egy kampányfőnöknek illene tudnia, és a Török honlapja gyakorlatilag egyfolytában kint van az Index címlapján, nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy valaki ne tudjon erről a szavazásról...

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.02.15. 11:55:58

@stratez:

És az fel sem merül benned, hogy fideszes kampánytalpasok tömegesen szavaztak a Töröknél titkos pereferáltjukra, lásd előző hozzászólásom?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.15. 12:02:42

@ArmaGeddon Bácsi:

"De ha azt vesszük figyelembe, hogy már Orbán Viktor is szinte szószerint mond fel jobikos szlogeneket, mert látja, hogy ez a népszerű, akkor fordítva kell látnunk a várható kisgazdásodást."

Épphogy nem. Pont a kisgazda példa miatt. Eredetileg Torgyán volt a "vidék hangja", aztán kormányra kerülve a Fidesz sikeresen átvette ezt a szerepet. Nem a fidesz torgyánosodott el...

"Simán esélyes, hogy egy fideszes törvényjavaslat jobbikos módosító indítványát egy sor fideszes képviselő is megszavazza. És akkor ott a dilemma OV-nél, hogy nagyon nem keménykedhet velük, mert még a végén átülnek."

A fidesz frakciófegyelmét ismerve ez kizárt. Eddig se szavaztak/ültek át a képviselőik. Átpártoláshoz az kéne, hogy a képviselők alól kihaljon a párt, mint az MDF esetében. A várható győzelem utáni első években ennek nulla esélye, max ha a ciklus vége felé elakad a válságkezelés, befigyel pár korrápsön botrány és csökken a népszerűség az "örök élet - ingyen sör" elmaradása miatt.

Ámde arra is fel kell készülni, hogy a Fidesz se lesz tétlen és megpróbál magához édesgetni Jobbik képviselőket. A jelek szerint meg sértődött emberek akadnak a radikális oldalon is.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.15. 12:05:55

@stratez:

A Fidesz a kormányzáshoz és nem a kampányoláshoz ért.

Ősi kínai bölcsesség

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.02.15. 12:31:40

@Herr SturmLiberator:

először is most nagy tömegben lesznek újonc fidezses képviselők, akik nem biztos, hogy mind úgy fognak viselkedni, mint eddig szokott volt. mellesleg eddig is átült pár fideszes, pl. Lengyel.
Másodszor egy nemmindennapi helyzetben, forrongó országban a képviselők nem a pártjukhoz lesznek lojálisak, hanem igyekszenek a hullámokat meglovagolni.
Természetesen maga a fidesz tulaja is megteszi ezt, ezért idéz a Jobbiktól, de közben szidva az ötletgazdát. Ez csúnya dolog, de ilyen az élet.

Nem az számjt, hogy akadnak mindehol sértődött emberek, hanem az, hogy kinél van a magyar politikában az innováció, ki szabja az irányt, kire fogyelnek az emberek és politikus-aktivisták. Vitán felül a Jobbik diktálja a tempót, a fidesz passzjv, legfeljebb lop tőle.

Bloodscalp 2010.02.15. 12:35:37

@Herr SturmLiberator:
A Fidesz a kormányzáshoz és nem a kampányoláshoz ért.
Talán fordítva:)

Ilyen istenadta magornép szöveggel ne gyere, mert ez annyira röhejes:)

TE céloztál arra, hogy ausztriában kicsivel több eszük volt...én ezzel egyettértettem-megegyeztek pár dologban
(pl kitolták a ciklust 4-röl 5 évre ilyesmi)

Leskelődő 2010.02.15. 12:40:36

@Herr SturmLiberator:
Ugyanott Orbán 44%, Vona 19%, Schiffer 6%

Google 2010.02.15. 12:43:54

Hát ha már kettéválasztjuk a dolgot, akkor a kormányzáshoz biztosan jobban ért a Fidesz. Legalábbis eredményesebb volt a négy év kormányzása, mint a kampányolásai. Inkább négy év, mint négy hónap - mondjuk.
Ez is adja a hitelességét. Mert bár az MSZP jól kampányolt 2006-ban, mit ért el vele? És mit ért az országnak a nagyon rafinált kampány? Attól koldult. És a több pénzt az embereknek-től.
Evától, tizenharmadik havi ettől -attól. Adták, hogy visszavegyék.

Bloodscalp 2010.02.15. 13:07:50

@Google: a fidesz is mondjuk úgy, hatásosan kampányol, csak sok realitás alapja nem volt a " rosszabul élünk mint 4 éve" szövegnek, ha most lönnék el...most ütne a dolog...csakhát 2x nem lehet-az a 4 éve nem volt egy nagy szám

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.15. 13:16:10

@ArmaGeddon Bácsi:

"először is most nagy tömegben lesznek újonc fidezses képviselők, akik nem biztos, hogy mind úgy fognak viselkedni, mint eddig szokott volt. mellesleg eddig is átült pár fideszes, pl. Lengyel."

Nem egészen. A képviselők többsége régi motoros, az újakat is ugyebár személyesen indoktrinálta a Zördögpatás. Lengyelt meg kicsapták. 2002-2010 között az MSZP kilóra megvett számos MDF/SZDSZ honatyát, a fidesz frakción nem talált fogást.

"Másodszor egy nemmindennapi helyzetben, forrongó országban a képviselők nem a pártjukhoz lesznek lojálisak, hanem igyekszenek a hullámokat meglovagolni."

Ebben igazat adok, ennek viszont csak a ciklus végén lesz esetleg realitása ha és amennyiben elakad az országmentősdi. Az első években köszönik, jól ellesznek a hatalomba visszatérve.

"Természetesen maga a fidesz tulaja is megteszi ezt, ezért idéz a Jobbiktól, de közben szidva az ötletgazdát. Ez csúnya dolog, de ilyen az élet."

Pontosan. Torgyánnak is így lett vége, mással szemben is elsüthető módszer.

"Nem az számjt, hogy akadnak mindehol sértődött emberek, hanem az, hogy kinél van a magyar politikában az innováció, ki szabja az irányt, kire fogyelnek az emberek és politikus-aktivisták. Vitán felül a Jobbik diktálja a tempót, a fidesz passzjv, legfeljebb lop tőle."

Ez amiatt nem állja meg a helyét, hogy majd 2014-ben a szavazók döntő többsége rohadtul nem azt nézi, hogy kit illet meg a szerzői jogdíj valamilyen jó ötletért, hanem hogy ki az, aki ezt sikeresen megvalósította. Mi volt a kormányzó párt neve, ami alatt jóra, vagy rosszra fordult a sorsa.

Amikor kenyeret osztott Caesar, akkor sem a pék receptjének volt hálás a nép, hanem a kéznek, aki adta.

Jó ötletet (ha az) ellopni pedig ugyan csúnya dolog, ámde az ország érdekében: egyenest kötelező.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.02.15. 13:47:38

@Herr SturmLiberator:

Nem érted a lényeget. leszarom, hogy lopni erkölcstelen, ha OV végrehajtaná Vona programját, megdicsérném. A Lényeg az, hogy OV pártja NEM KÉPES előállni ilyen programokkal, jelszavakkal, politikai innovációval, ami megmozgatja az emberek fantáziáját, a jobbik meg képes. Odament a tehetség. Ez jelez valamit. OV olyanná tette a Fideszt, hogy oda nem megy.
Nem képes igazán ellopni a programot, mert tőlük az nem őszinte. Ha jól végre tudná hajtani a fidesz ezeket, akkor ő találta volna ki.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.15. 14:19:11

@ArmaGeddon Bácsi:

Várd ki a végét. Vona programját naná, hogy soha nem fogja egy az egyben végrehajtani a Fidesz, hisz adódnak markáns ideológiai különbségek. (kb: Szt. István vs Koppány vezér).

Másfelől eszedbe jutott, hogy nem véletlenül nem csinál látványosan programot Orbán? 2002/2006 alapján megtanulta, hogy aki először lép, abba könnyebb belekötni. Így szépen bevárja, hogy a többiek mit mondanak, hogy reagál rá a nép. 1998 óta először újra a kevesebb-több logikát követi. Muníció az utolsó pillanatra. Behöhet még egyszer.

Szintén másfelől: lásd 1998-2002, a fidesz nem kormánykommunikációs bullshittel tolta tele a levélládát, hanem sikeres aktívbarát gazdasági programot hajtott végre, akkor volt bővüleé, nem a szakadék felé ment a GDP.

Ugyebár a legnagyobb különbség a Fidox és a Dzsobbik közt, hogy Orbán a meglévő rendszert akarja újra működőképessé tenni, hisz a nevezett 98-02es ciklusban bebizonyította, hogy a meglévő keretek közt is lehet pölö sikeres gazdaságpolitikát folytatni. Az imázs a higgadt józan ész. A Jobbik alapjaiban akar radikális változást, ennek megfelelően harsányabb természetű az imázs. Alma-Körte esete, nem minden szempontból lehet 1:1-ben összehasonlítani.

Végül pedig az egyik saját cikkedben találóan kritizálod, hogy a Jobbik hajlamos túlzottan a dolgoknak elébe menni és nyílt kártyákkal játszani. Így van. Egy kis hasonlattal a Jobbik kampánya olyan, mint amikor szemben áll két sereg: Vona vezér előáll egy jó csatatervvel, ám rögtön világgá is kürtöli és közkinccsé teszi, hogy ővé a legtutibb. A mező másik oldalán Orbán tábornok meg csak szépen átolvassa a Jobbik tervet, kihuzigálja belőle a szittyabullshittot, átveszi a hasznosítható elemeket és kér egy kávét. Amikor megindul a tényleges csata, vajon melyik vezír lesz előnyösebb pozícióban?

Ha a rendőr helyett a Gárda jön a néni uborkáját védni: a gárdát szeresse. Ha viszont megint a rendőr fogja pofán verni a tolvajt: akkor meg megint a rendőrt fogja szeretni a néni. És a sima jogállamiság helyreállításban bizony még óriási tartalékok vannak. Az EU számos tagállamában jobb gazdasági és közbiztonsági helyzet van, a trükk ott se a radikális változás volt, hanem a felelős kormányzás. Ahhoz meg nem kell ötletet se lopni a Jobbiktól vagy mástól, hanem tisztességgel működtetni a meglévőt és igény szerint csiszolgatni rajta. Ez ugyebár nem látványos műfaj, Wunderwaffe helyett Gondos Gazda.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.02.15. 15:54:10

@Herr SturmLiberator:

Szent Viktor szarik az ideológiára, ő egy pragmatikus, bár az utóbbi 8 évben elég ügyetlen hatalommérnök. A Fideszt szilárdan uralja, de ennek ára nlmi (nagy) kontraszelekció. Ezért sem innovatív politikailag a párt.

A Jobbik az ő helyzetében nem tehetné, hogy programja titkolásával jut be a Házba.
A Fidesz még győzhet is így, ennyit a "demokráciáról"...

A Jobbik is a jogállam híve, a szükség törvényt bont egészséges elvén kellett belengetnie, hogy ha a rendőrség továbra is saját békés polgárainak szemkilövésével van elfoglalva, akkor a bűnözök ellen csak a magad uram ha jogállamod nincs elven lehet fellépni. Győzelme esetére helyből beigérte a Jobbik is a dolgok intézményesítését. Ebbe nem lehet belekötni. Szent Viktor meg átlapulta az egész kérdést, míg a Jobbiik nem lett vele jogosan népszerű.
Az oroszokra ugatásról is jobbikos hatásra kezd leszokni, bár a jobbiknál is akadnak még idióták, de már pórázon tartják őket. persze az emlékműnek mielőbb mennie kell, de megfontoltan. egyeztetve.

A Fidesz álljtásoddal ellentétben tele lesz újonc képviselőkkel és ebből rengeteg lesz egyéni körzetes, aki simán átülhet.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.02.15. 15:55:51

@Herr SturmLiberator:

ja, és most nem '98 van. Most nincs esély sikeresen működtetni a meglévőt. Egyrészt már nincs is minden meg, ami akkor megvolt, másrészt az egész világ válságban van. Itt bárki lesz kormányon, kitaposatlan útra kell lépnie.
Ez nem egy kávézgatós műfaj.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.15. 16:56:55

@ArmaGeddon Bácsi:

"A Fideszt szilárdan uralja, de ennek ára nlmi (nagy) kontraszelekció."

Ez tény és való, ennek hatása azonban - ha nem tesz ellene - 2014-re érik be, most még ízirájderesen lovagolják a népharag hullámait, bárkit is küldenek a szörfdeszkára.

"Most nincs esély sikeresen működtetni a meglévőt."

Na ennek a megítélésében különbözik az összes párt a Jobbiktól. Hogy így van-e meglátjuk a következő 4 évben. Ha sikerül bizonyítania a Zorbánnak, akkor lényegében a Jobbik alapideológiája omlik össze, hisz lám, radifordulat nélkül is megy a szekér. Ha az általad jósolt világvége/összeomlás jön gyorsasági sürgönnyel, akkor persze Vona megdicsőül és a Fidesz hullik szét se perc alatt, mint most az MSZP.

Summa summarum, mindkét fél felkötheti a gatyáját más-más okonál fogva. Reméljük, nem egymás ellen pazarolják az energiát, abból csak szarul kerül ki az ország és feladhatunk egy hírdetést: központi fekvésű európai állam keres csődbiztost referenciákkal. Pláne, hogy a két koncepció nem törvényszerűen összeférhetetlen: a Fidesz a megszerzett tudás és tapasztalat alapján kijavítja és tuningolni a verdát, a Jobbik pedig a háttérben építgeti a Szittyaturbó 3000-es alternatív járgányt. Aztán az élet eldönti, kinek volt igaza. Mert ha mindkét versenyistálló csak a másik projektjének elszabotálásában fog utazni, eszköz híján egy helyben marad az ország a rajtvonalnál míg a többi szomszéd végképp elhúz a Nagy Európai Történelmi Futamban.

stratez 2010.02.16. 00:23:02

@Herr SturmLiberator: Akárhogy nézem, a Jobbik ronggyá veri a Fideszt a neten, már vagy 500 szavazattal vezetnek Török honlapján. Erre persze lehet legyinteni, de két dolgot biztosan jelent. A Fidesz szervezettsége közel sem akkora, a kampányáról már nem is beszélve, mint ahogy gondolnánk, a Jobbiké pedig igen. Nem véletlenül állítja Török is, hogy a Jobbik akár be is robbanhat 20% vagy afeletti eredménnyel. Ez pedig mindenekelőtt a Fidesz bénázásának köszönhető.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.16. 07:51:58

@stratez:

Mondom: várd ki a végét. Nem mindig az a nyerő, aki jobban pörög. 1990, 2002 tipikus példája annak, hogy a kevesebb-több logika mentén a "nyugodt erő" lett a biztos befutó. Szerintem se fog rosszul szerepelni a Jobbik, de ez még nem egyenlő a Fidox temetésével. Az EP választás során is a minimálkampányuk lett a tuti koncepció.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.02.16. 09:36:08

@stratez:

Ez nem valami "technikai" probléma, nem csak a szervezettséggel, a kampánnyal van baj a idesznél.
Hangsúlyozom, hogy a politikai innováció egyértelműen a Jobbiknál van és nem is csak a jobboldalon belül, hanem a teljes palettára értve. A Jobbikhoz áramlanak a lelkes ifjú tehetségek.
Orbánnak pártja teljes kontroll alatt tartásával sikerült kiherélnie a Fideszt, a tehetséges ifjúságnak nem terem babér egy ilyen, felfelé sorból kilógókat lefejező légkörben. nameg a Fidesz mégiscsak az establishment része, ha persze a szegényebb rokon is a sokat kormányzó ballibekhez képest. Globális felfordulás idején az innováció az establishmenten kívülieknél jön.

Tehát a Fidesz nem elbénázza a kapmányt, hanem hozza a formáját.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.02.17. 09:46:40

barikad.hu/node/47202

Vona ezer kopogtatócédulát gyűjtött három óra alatt!

Tehetetlen Dodó 2010.02.17. 09:49:59

@ArmaGeddon Bácsi: Adhatna egy fél marékkal Herényinek.

Tündér_Lala 2010.02.17. 10:13:05

A FIDESZ egy tömegpárt - különösen most - ez pedig meghatározza a komunikációját. A szocik leváltására nagy az igény és ez a legkülönbözőbb alalpállású embereket a FIDESZ szavazó táborába hajtotta. Ennek a tábornak az együtt tartása nem engedi meg, hogy karizmatikus, eredeti gondolatokat fogalmazzanak meg, mert az bármiről szól, valakiket taszítani fog.

Tehetetlen Dodó 2010.02.17. 10:19:49

@Tündér_Lala: Most nem is kell.
Most a fő cél: elzavarni végre a BBB-t.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.02.17. 10:37:10

@Tehetetlen Dodó:

Dodó, kedves barátom, én teljesen respektálom hitedet a Fideszben, de mit szólsz hozzá, hogy (ha csak az újság nem hazudik(, OV azt a Pintért készül kinevezni belügyminiszternek, akinek a legutóbbi időkig volt üzlettársát és barátját, Gergényit kéne keményen kivizsgálnia?
Ez lesz az elzavarás???

index.hu/belfold/2010/valasztas/pinternek_be_kell_segiteni_gergenyi_es_bene_megfogasaban/

"Pintérnek be kell segíteni Gergényi és Bene megfogásában

A Fidesz-kormány biztos pontjának tekintik a pártban a belügyi poszton Pintér Sándort. Az egykori főrendőr politikai feladata lesz, hogy támogassa az egykori kollégák, Gergényi Péter és Bene László elleni vizsgálatot, amely a 2006-os rendőri túlkapásokban játszott parancsnoki felelősségüket lesz hivatott kideríteni. Pintérnek nemrég még közös cége volt Gergényivel, de az utazási iroda decemberben fizetésképtelenné vált."

"Úgy tudjuk, hogy a belügyminiszteri poszt várományosa, Pintér Sándor számára elvárásként fogalmazták meg, hogy alapos kivizsgálást várnak a két főrendőr ügyében. Pintér esetében ez azért érdekes, mert a közös szakmai múltjuk mellett köztudottan baráti szálak kötötték össze Gergényi Péterrel. Bizalmi kapcsolatuk egy közös cégben is megnyilvánult: Gergényi visszavonulása után kisebbségi tulajdonosa lett az Admiral Tours nevű utazási irodának, amelyet Pintér és egykori rendőrségi munkatársa, Valenta László közös vállalkozása irányított. A céges kapcsolat csak a közelmúltban szűnt meg, amikor az iroda csődbe ment."

Tehetetlen Dodó 2010.02.17. 11:23:04

@ArmaGeddon Bácsi: Nézd, én a Pintér-ügyben nem ismerem ki magam.
Nyilván csak a sajtóból szerzett értesülésekre támaszkodhat, aki nem bennfentes: Pintért egy évtizede támadják mindenfélével, nem tudom mi a valós alapja. Viszont az biztos, hogy szervezni, irányítani nagyon tud, utoljára az ő keze alatt volt rend a rendőrségnél.
OV nyilván többet tud nálam, hogy ilyen körülmények között is Pintérből akar belügyminisztert csinálni, ha igaz a híresztelés, valami miatt, remélhetőleg nem ok nélkül bízik benne.

Ami meg ezeknek a vezetőknek a felelősségrevonását illeti, az nem a belügy hatásköre lesz, hanem az ügyészségé, sőt, gondolom a katonai ügyészségé.

(Remélem, Ti is erősen fogjátok támogatni ezt a szórakoztató eseménysorozatot, hehe).

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.02.17. 11:30:53

@Tehetetlen Dodó:

Hát nem tudom, mire gondolsz, nem vagyok pártelnök... :-)

Gondolom, az egy teljesen cáfolhatatlan tény, hogy Pintér és Gergényi tavaly év végéig üzlettársak voltak, a szemkilövetés után. HA nem lenne igaz, perelné a sajtót.

Ez az én szememben önmagában alkalmatlanná teszi Pintért és OV döntése menthetetlen, ha ebben az ügyben neki megfelel, hogy Gergényiéket saját barátja vizsgálja ki.
Itt valami bűzlik.
Nem tudom, hogy lesz-e ezekután támogatható szórakoztató eseménysorozat.

Tehetetlen Dodó 2010.02.17. 11:39:51

@ArmaGeddon Bácsi: Uvidime!
(Ja, azt a szomszédban mondják).

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.02.17. 15:35:25

@Tehetetlen Dodó:
A szomszédban a vakok?

Én máris úgy látom, hogy Pintér kinevezése botrány és sok fideszes talpast, meg tán pár képviselőt zavarhat a nem balabbik konkurenciához.
Lehet,hogy OV kriptojobbikos, és ez a cél??? Nyíltan mgse kampányolhat az elvileg ellenfélnek, tehát ilyen indirekt módon erősíti kedvenc pártját? :-)
Megtanulom újra becsülni...

heima (törölt) 2010.02.22. 19:47:14

@calam: arra gondolok, amikor alapjövedelmet vizionáltál az európai országokba, majd az idősek alapellátását próbáltad meg bekeverni, mert éppen erről olvastál egy általam linkelt PDFben :D
süti beállítások módosítása