Örömtüzek
2010. február 03. írta: k|M

Örömtüzek

  Sajátos népmozgalom bontakozott ki a napokban Magyarországon, jelenti az MTI. Az ország teljes területén, szinte minden szegletében spontán örömtüzeket gyújtanak az emberek és kézen fogva körbetáncolják azt. A jelenség okai egyelőre homályosak, de többen a Bajnai-kormány sikeres válságkezelésének ünneplését olvassák ki a történtekből - hírösszefoglaló és helyszíni riportok.

  Borsodivánka: - Balogh Artúr roma kisebbségi önkormányzati képviselő 97 órája őrzi a tűzcsóvát, ami már több száz méterről bevilágítja az egész telepet. „Egy tapodtat sem mozdultam azóta, hogy pislákol. Mert nézze, én itten Borsodban boldog vagyok. Meg azt is mondhatom, hogy a családból mindenki az. Hogy boldogságunkat megmutassuk, meggyújtottuk itt ezt a kis aprócska tüzet. Azóta itt ülök mellette boldogságomban és nem mozdulok. Hiába no, ez szebb, mint a gyermekszületés vagy a Karácsony!” - mondja párás tekintettel, elérzékenyülve Balogh. Mikor rákérdezünk, hogy mi a boldogságának forrása, Balogh hosszas sorolásba kezd: „Nézze, van itten ez a Gyurcsány Úr, meg a Bajnai Úr. Na most a televízióban bemondták, hogy a költségvetési politika az helyre lett állítva. Mi itt 'ivánkán, a soron úgy látjuk, na meg egymás között is beszédtéma ez itten két kanyar rőzse meg a másik kanyar színesfém között, hogy a költségvetés szolid fegyelme és egyensúlya helyre lett billentve. Ezért hát a nagy öröm, ezért gyújtottuk meg a tüzet” - ad magyarázatot széles gesztusokkal a kisebbség önkormányzati képviselő.

  Kiskunhalas, tanyavilág: - Rózsi néni 35 éve él magányosan egy kiskunhalasi külterületi tanyán. Aprócska nyugdíjából havonta egyszer telik húsra, de milliónyi polgártársához hasonlóan Ő is napok óta őrzi a tüzet: „Kedveském, hallgatom a rádiót a Kossuthon, és ott azt mondják, hogy példátlan sikerszéria ami velünk történik. Na most ha ezt mondják, én elhiszem, és ha már elhittem, akkor örömtüzet gyújtok, úgy döntöttem.”

  Szentes, putrisor: - Oláh József munkanélküli 5 napja őrzi a tüzet, elmondása szerint nagyon örül. „Há' nézze, itt van ez a drágalátos remek kormány, amelyik a lakosság sérelme nélkül termetette meg az államháztartás, a költségvetés szolid fegyelmét és egyensúlyát, hát egy kis ünneplést csak megérdemelnek, nem? Hádde.” - nyomatékosít József, aki éppen egy ürgét tűz nyársára: „hát ha mán' pislákolgat ez a kicsi tüzecske, csak megsütöm magamnak” - mondja kaján vigyorral a bajsza alatt.

  Budapest, Nagyacsaládosok Országos Egyesületének székháza: - a kis Kovács Pisti tekintetében a remény lángja pislákol. Huszadmagával üli körbe a tüzet, tekintete bizakodó: „Anyukám azt mondta, kisfiam, eljött az idő az ünneplésre. Ruhádat még a testvéreid koptatták el, cipőd a nővéredé, előtte a Lajoskáé volt, hetente egy almához is hozzájutsz, kéthetente tésztát is ehetsz, mondta anyukám szigorúan összehúzott szemöldökkel, majd kézenfogott bennünket és azt mondta, ünnepelni megyünk. Ezért vagyunk itt és nagyon jól érezzük magunkat” - mondja a kis lurkó.

  Budaörs, Ipari Park: 15 méteres gázlángot gyújtottak a Gas Investments Export-Import Zrt. lelkes munkavállalói a páratlan budaörsi sikertörténet, azaz az Ipari Park kellős közepén. „Melósok vagyunk, érted, kell néha egy kis ünneplés, vágod. Most azt ünnepeljük, hogy a cég minden adóforint befizetése után a munkásoknak már csak öt havi bérrel tartozik. De Hála istennek, a költségvetés szolid fegyelme és egyensúlya helyre lett állítva” - mondja diadalittasan Oszkár, a külvárosi melósgyerek, akin látszik, hogy komolyan beszél.

  Az örömtüzek tehát égnek, mit égnek, országszerte szinte tombolnak. Az Országos Katasztrófavédelmi Hivatalt és az Országos Tűzoltóparancsnokságot még egyetlen helyre sem riasztották: Dobber Tibor, a Tűzoltóság szóvívő-helyettese az MTI megkeresésére elmondta, a spontán örömtűzgyújtáshoz a tűzoltók úgy csatlakoztak, hogy a melegedőkonyhákban lévő gáztűzhelyeken mind a négy rózsát meggyújtották. „Mi így ünnepeljük a lakosság sérelme nélkül megteremtett államháztartási hiány rendbetételét és az egyensúlyt” - avatott be a különös tűzoltós szokásba Dobber.

 A Magyar Szocialista Párt, a Fidesz, az MDF-SZDSZ, a Jobbik és az LMP közös közleményben arra kéri szimpatizánsait, az örömtüzek gyújtása közben se feledkezzenek meg azon polgártársaikról, akik valamilyen véletlen miatt nem lehetnek ott e nagyszerű ünnepen: „Az öröm felhőtlen, a boldogság közös. Akik valamilyen oknál fogva nem lehetnek ott ezeken a nagyszerű ünnepeken, azokkal közös szolidaritást kell vállalnunk” - fogalmaz az MTI-hez eljuttatott, az összes jelentős politikai erő által szignózott közlemény.

 A NASA illetéksesei időközben fölhívták az Amerikai Védelmi Minisztérium figyelmét arra, hogy a Mars-szonda Európa közepén atomtámadást észlelt. A Magyar Kormány sürgönyben válaszolt az amerikai aggodalmakra, melyben a külügyesek leszögezik, hogy Magyarországon spontán örömtüzeket gyújtanak az emberek, ezért e különös fény, mely már a Tejúton túlról is beragyogja hazánkat.

  Arról egyelőre nem érkezett tájékoztatás, hogy Süsü bekapcsolódik-e az újkori Magyarország legnagyobb népünnepélyébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr121724749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buckafej 2010.02.03. 11:51:04

Ne szívassátok már szegény Vitányi Iván bácsit!:)

sorokinV 2010.02.03. 12:10:11

Ilyenkor merre van Szijjártó, hogy sajtótájékoztasson az MTI-nek, miszerint az MSZP az ország lángba borítására törekszik? :D
"Vitányi (aki Gyurcsánnyal tönkretette az Magyarországot) és az MSZP annyira fél a hatalom és a mentelmi jog elvesztésétől, hogy az ország felgyújtását is elrendelnék!"

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.02.03. 12:11:17

@buckafej: Vitányi többet is megérdemel, főleg ha igaz, hogy ő fedezte fele a Pojácát.

A cikk nem szól róla, hogy kiket dobtak tűzre.

kispufi 2010.02.03. 12:11:27

Egyébként nem most mondta először az öreg, hanem valamikor még GyF regnálása alatt. Amúgy meg nincs is mit számonkérnie: nyilván elfeledkezett az Öszöd utáni karneválhangulatról, amikor maga az MTV-székház fáklyája (máglyája?) hirdette az örömhírt.

S.O.A. 2010.02.03. 12:11:44

A NASA a Mars-szondával figyelteti Közép-Európát? Micsoda pénzpazarlás!
MONNYOLE!

sorokinV 2010.02.03. 12:21:17

Javaslat 2 Szijjártónak:

"A Gyurcsány-Bajnai, senki által nem választott kormányok által legatyásított katasztrófa - és rendvédelmi szervek képtelenek lennének úrrá lenni az MSZP által szorgalmazott gyújtogatásokon. Félő, hogy a szocialisták a munka és a lakhatás után az életüket is elvennék a ZEMBEREKTŐL!"

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.02.03. 12:32:52

Szerintem az első forduló éjszakáján lesz spontán örömünnep a Belvárosban. Tűzgyújtás nem lesz, vodka-naracs igen.

negeev 2010.02.03. 12:43:58

Ez a cikk nem egy újabb örömtűz, hanem egy oltás. :D
(Ha lehet, egy ilyen fájdalmas szóviccel itt élni.)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.02.03. 12:45:34

@negeev:
nem lehet. és az örömszüzekkel se próbálkozzon! :)

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.02.03. 12:47:40

Legvidámabb barakk jóhogy az egész Göncölt beragyogó örömtüzet gyújt :F
NASA -nál sírva fakadnak mennyi itt a vidámság...

gyaloghartur 2010.02.03. 12:53:59

Mint Balogh Artúr földhöz ragadt, sárban-porban taposó alteregója, kikérem atyamesteren tisztességes nevének meghurcolását: nem a maszopos-veressjánosista-színes-fémkereskedő-maffia tortaszelet-morzsácskáinak felcsipegetője. Nem! A fémgyűjtéshez legfeljebb annyi köze volt, hogy megboldogult ifjú korában, a ny.egyházi állomás hátsó traktusában, a kezébe tévedt egy biciklikormány szarva-zata...
De kinőtte 34 éves korára és hamarosan-usque 15-20 esztendő múlva- lediplomázik politológiából...
Saját bevallása szerint jelenleg partizán, s mint tudjuk ők nem raknak nagy tüzet, mert meglátja a "Pucsítos Oroszlános Gárda"...

negeev 2010.02.03. 12:56:00

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal: Mondtam, hogy fájdalmas szóvicc.

@Grift: "Örömszűz" Hm... Ez egész jó ötlet! :D
Remélem, jelen lesz a Reakciós szülinapon szombaton.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.02.03. 14:34:39

Vitányira: a legközelebb eső szakrendelőből nem köteles ilyenkor kivonunlnia egy dokinak és ellátni a mentálisan látványosan és súlyosan sérült beteget?

elfelejtette 2010.02.03. 16:44:41

Vitanyit remelhetoleg ez a valasztasi eredmeny a sirba teszi. Epp itt lenne mar az ideje ennek a Lukacs tanitvanynak, hogy visszavonuljon.
süti beállítások módosítása