A pub, avagy az vagy, ahova jársz
2009. december 11. írta: Uzoni Ábel

A pub, avagy az vagy, ahova jársz

  Mélyélmények Sörisztánból 4. 

  A minap egy brit kistelepülés külvárosának pubjából jelentkezett a BBC riportere. Onnan konferálta fel saját magát, amint éppen az Irán által letartóztatott fiatal jachtosok aggódó szüleivel beszélget. Az alacsony mennyezetű italmérésből nem sok látszott, a felmárkázott sörcsapokat gondosan kitakarta az operatőr. De úgy is fel lehetett fogni, hogy a háttérben alkarra gyúrnak a polgárok. A pub, mint a hitelesség képi háttere nagyon sokszor előfordul az angolszász médiában. A közösségi élet központja hagyományosan ugye nem a pláza, nem is a multiplex, hanem a kocsma (korcsma, krčma, Bierstube, pub). A pult meg a témák örökké terített asztala. Itt lehet igazán fociesélyt latolgatni, tipposzlopot tölteni, munkán és szerelmeken siránkozni, főnököt, feleséget átkozni. Persze csak akkor, ha van egy pub, ahova járunk, és nemcsak néha elmegyünk. Meg akkor, ha a csapos igazi kocsmáros, aki észben tartja, melyik ital a kedvencünk, és nem átall egy vitaindító how are you-t odalökni. A kocsmáros neve itt többszáz éve publican, vagyis a public house (nyilvános ház) üzemeltetője. Innen a rövidítés is: pub.

  Írországban történt. A múltkor a fenti, teljesen jellegtelen tengerparti kocsmában igazítottak el az ügyben, ki rendelkezik a faluban biciklivel, mert akkor nagy valószínűséggel tömlőragasztója is van a jóembernek, és akkor együtt megszerelhetjük kipukkadt első kerekemet. Szóval nincs megoldhatatlan probléma, gyógyíthatatlan seb vagy feloldhatatlan ellentét a kocsma falain belül. A szuperagy, az infoközpont, a mindentudás háza másfél percen belül renderelte számomra az updatelt koordinátákat (“a hatodik ház a jobb oldalon, az udvaron egy új Nissan, otthon lesz”) Az ír pub még azért is jó, mert ha kellően messziről jöttnek látszol, a sör tetejére lóherét is kapsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr181572458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

johnny66 2009.12.11. 12:22:41

Loherét mindig kapsz a guinness sörödre, legalábbis Írországban meg Angliában.
Szerintem előírás.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.12.11. 12:47:24

levin's bar! :o)) baszki! hát oda is eljutott?

szpal 2009.12.11. 13:05:52

azért az otthoni ivás sem rossz, az ivás okoskodás és duma nélkül is jó : )

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.11. 14:32:25

@johnny66: csodálkoznék rajta, ha előírás lenne, mert ittam már párat pár brit kocsmában, de még sosem láttam ilyet :) de menő...

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.11. 14:39:55

@szpal: Én is gyakran teszek így, de azért társasággal mindig jobb. De hát nem ihat az ember egész... izé; nem lehet egész nap kocsmában... :)

OftF 2009.12.11. 14:40:30

Azért ezt nem kell úgy túlmisztifikálni, ha a fentihez hasonló méretű magyar falu központi egységébe látogatsz el, ott is rohadt gyorsan megkapod a helyi információkat.
Az egyedüli különbség az, hogy odakinn sokkal barátságosabban fordulnak az idegenhez a kocsmában is, mint nálunk.
De ez a különbség viszont nem szűkíthető le a kocsmára.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.12.11. 14:49:37

ismerősöm mesélte, skóciában kedvtől függően kénytelen volt mindig máshová menni, mert a második látogatástól kezdve mindenütt automatikusan azt a sört kapta, amit első alkalommal rendelt :)

Kósza 2009.12.11. 14:57:56

Kocsma után első a család!

Michael Collins 2009.12.11. 15:21:54

@Krokodil: Az ír kocsma nem brit kocsma!
Tiocfaidh ár lá!

veiszi 2009.12.11. 15:37:03

ez a lóhere a Guinnessben nagyon bejött nekem is :) egy északír cimbi meg is mutatta hogy kell kicsapolni, nem is nagy trükk, és mégis mennyire feldobja. meg az is szimpi, hogy a pintespoháron nincs jelzés, mert CSURIG adják, nem úgy mint itthon, hogy nyomorult fél decivel csakazért is kevesebbet ad a csapos, hogy azon spóroljon

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.12.11. 15:58:58

Szerintem ez nálunk nem működne,ha a borsodi habba nyomkodnának oroszlánt vagy oroszlánfejet,az már kész náczismus lenne...nem is értem az angol antifák és liberálisok ,hogy engedhetik ezt az irredenta ír,soviniszta jelet a sörükben....azt hiszem van még mit tanulniuk.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.11. 16:26:35

@johnny66: elvileg úgy oktatják, de Írországban se találkoztam vele soha, pedig voltunk ott pár évet. Ellenben betartják a 2-3x-i csapolást: a poharat soha nem döntik, hagyják, hogy a kemény hab magától leülepedjen.

Inni meg még utána se szabad rögtön, érdemes egy érmével kocogtatni a pohár oldalát, és hallgatni, hogy a tompa zaj mikorra válik csengővé - na akkor van kész az igazi fekete sör.

Elvetemült nők feketeribizliszörpöt kérnek bele (blackcurrant asszem az), pháá.

Már megint meg kell jegyeznem, hogy Írországban szerintem a sör a legjobb, de az legalább kárpótol egy ideig :-))

gyaloghartur 2009.12.11. 16:30:49

Magy-ír limerick

Volt egyszer egy kedves pápai gyerek,
ki azt mondta, hogyha még egyszer nyerek,
nem csak lóherét kapsz,
hanem egy nagy lóf@szt,
s ihatod habját, mint pubban az írek!

plastik02 2009.12.11. 17:09:03

"A közösségi élet központja hagyományosan ugye nem a pláza, nem is a multiplex, hanem a kocsma (korcsma, krčma, Bierstube, pub)."

kurva nagy újdonság, ez feltehetőleg egész Európában így van. nálunk sem a közösségi élet központja a pláza meg a multiplex, attól hogy kurva sok van belőle.

Michael Collins 2009.12.11. 19:38:40

@veiszi: Ez azért van mert a felsőerjesztésű söröknek kevesebb a habja!

Michael Collins 2009.12.11. 19:47:24

@Modor Tibi: A szoba hőmérséklető korsót 75 fokos szögben kell tartani, és a csapló szár véégt a hárfa felett kell illeszteni a pohárhoz. A csapolt teljesen előre kell húzni. A poharat a hárfa 3/4-d részéig kell költeli. Utána félre tenni - settled down, Mikor a csapoláshoz használt két gát (széndioxid és nitrogén) teljesen elvállik jön a Top-ra csapolás. A függőlegesen tartott poharat megtöltjük, úgy hogy a csaplolókart tőlünk elnyomjuk (ilyenkor már csak széndioxid nyomja ki a sört) amíg teljesen tele nem lesz a pohár. A teljes csapolás optimális esetben ez 119.53 másodperc (en.wikipedia.org/wiki/Guinness)

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.12. 00:43:01

@Modor Tibi: nem a black ciderre gondolsz? mert ott van az, hogy a sörbe raknak ilyen szörpöt, de az cider :)

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2009.12.12. 01:57:11

udv
en ugyan nem irorszagban hanem skociaban vagyok barman es nem pubban hanem barban de a guinness csapolasa valoban ugy zajlik ahogy a wikipedias beirasban olvashatjatok
(optimalis esetben ugye).a pub szerepe a kozossegi kapcsolatok tekinteteben es szerepeben teljesen mas mint egy kozep europai kocsma.ez egy komoly nemzetgazdasagi,kozossegi,ERO.komoly szabalyokkal,tradiciokkal,szerepekkel,bevetellel,munkahelyteremtessel,stb..
valaki irta,hogy mi lenne ha a borsodi habjaba nyomnak a jelet..nos a loheret itt sem nyomjak a habba,hanem a top-ra csapolas alatt a poharat mozgatva rajzolosik ki a kemeny habon a lohere.ugy lehet otthon kiprobalni,hogy valahova rogzitunk egy ceruzat fuggolegesen-ez lesz a "guinness",egy poharra papirlapot feszitunk-ez lesz a sor felulete,es probaljuk egyfajta nyolcasokban kialakitani a loheret..:)a hab hivatalosan kb 15 milli.a lohere egyebkent nem elvaras,egyfajta plusz.vagy az adott barman szignozza vele az italt,jelezve,hogy a szakma hozzaertoje,vagy epp turistaknak valo extra:)
igen,van ez a blackcurrant dolog is de ez meg elmegy,a rosszabb a lager sorbe kert citrom szorp vagy a pint aminek a fele sor fele limonade(shandy) vagy epp a ciderbe kert blackcurrant.a feher bor-sprite vagy a portoi bor-szensavas vodka alkopop italrol mar ne is beszeljunk..
maradjatok a whiskynel,lehetoseg szerint a skot single maltoknal,de ha mar a poszt irorszagrol szol,legyen mondjuk Connemara.ha pedig radikalis vonzodasunk van akkor Bushmill,az eszak ir:)
ha valaki "nyitott" a whisky tema fele:www.scotchwhiskyblog.wordpress.hu
:)
koszi:)

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2009.12.12. 02:07:11

ja,azt elfelejtettem,hogy a papirlapos gyakorlasnak a mozdulatsort gyakorlod,a ceruzet nem mozdithatod el a papirlap feluleterol, a valosagban ugye ott folyik a sor,telik a pohar kozben:)de nem egy bonyolult dolog..:)
en neha csinalok olyat poenbol,hogy a habba ugyanezzel a modszerrel beleirom,hogy IRA..:)ez nehezebb es persze nem mindennapos:)
a masik,a pint.a pint a pontosan a pohar tetejeig tart,az annyi.a hab max 15 milli szinte minden sornel.nekem az elejen sokszor visszaadtak,hogy ez nem egy pint mert mondjuk egy millimeter hianyzott a ciderbol..eloszor azt hittem,hogy ha mar kommentelek ide es stilszeru akarok lenni zsidoskodnak,ciganykodnak velem..:)de halalosan komolyan veszik.o egy pintet fizet,tokeleteset ker a penzeert.vegulis ez korrekt.

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2009.12.12. 02:17:51

@vero:
ahogy latom senki nem reagalt erre,pedig az egesz poszt-komment viszonylatban ez volt a legjobb mondat:)))
bizony..O mindenhova eljut..:)de igazabol ez nem o,csak egy tanitvanya aki tiszteletbol adta a nevet a helynek miutan egy rovid het es fel eves darthmoori piheno utan a Mester par napot pihent szabadulasa utan ott.
;)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.12. 12:47:31

@Michael Collins: hóha, döntve soha nem láttam élőben, haljak meg! :)) de hát a lóherét se... kösz a linket.

@Krokodil: nemnem, a régivágású ír nők bizony sziruppal dobják fel a giniszt. Egyszer kóstoltam, undorító.

bryan 2009.12.12. 23:50:34

@blas:
ÖÖÖ... Jó is Írországban, egy király kis Orániai Rend felvonulás. Ha jól tudom egyébként az ottani északi protestánsok annyira nem is örülnek ennek a lóhere mizériának, mert az katolikus áfium.Egy ismerősömnek aki volt kinn, volt egy csúnya ügye abból, hogy Írországot mondott Észak-Írország helyett. De biztos jó lenne, ha Borsodban Árpád-sávos fröccsöt mérnének.

gyaloghartur 2009.12.13. 13:34:04

@bryan: Mért nem inkább szegfüvest, hiszen 90 után már háromszor benyaltátok, táposok!

gyaloghartur 2009.12.13. 13:46:28

Magy-ír limerick II.

Egy focista, talán épp felcsúti
mondta: ha sört iszol ne légy buti,
a szegfű(szege)s pancsolt,
facsarj inkább narancsból
sok levet hozzá, s az lesz a tuti!

gyaloghartur 2009.12.13. 15:19:48

@bryan: A többség akarata szerint mindenki.Vagy tán nem annak a levét issza Mo.?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.12.14. 09:58:57

@offside09: jártam a szigeten (igaz te skóciában vagy) és ott egy taxisofőr azt mondta 2 féle ember él a szigeten. paddyk és a jamiek (paddy whiskey en.wikipedia.org/wiki/Paddy_Whiskey és jameson ivók) akik ellenségei egymásnak. (a paddy-t nem is ismerik a kontinensen)

erről tudsz valamit? van ilyen skóciában is?

ja, a sofőrtől mikor megkérdeztem, szerinte melyik a legjobb pia, akkor azt válaszolta : illegal. :o)) LOL
krupliból főzik a sufniban.

kár, hogy csak te vetted észre a kommentemet! :o))

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.12.14. 10:03:25

ja, a bushmillst 2-3 éve a 400 éves alapítása tekintettel (is) megvette a diageo www.diageo.com bár a lapjukon nincs feltüntetve.

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2009.12.15. 01:32:12

@vero:
nagyon szivesen beszelgetek a whiskyrol ha erdekel de azt hiszem nem vennek itt jo neven ha errol szolna a bejegyzes,szoval ha kedved van gyere a blogba,barmelyik poszt alatt ugyanigy tudsz kerdezni,kommentelni amire tudok valaszolok:)
süti beállítások módosítása