Kórházi horror
2009. december 09. írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

Kórházi horror

  Sajnos az utóbbi időben rengeteg időt töltök kórházban - látogatóként. Eddig se gondoltam azt, hogy az egészségügyi intézményekben lebzselni amolyan nyaralásféle, de voltak minimális elvárásaim. Például az, hogy a betegeket megpróbálják meggyógyítani. Sőt úgy gondoltam, és sok esetben ma is úgy gondolom, hogy az orvosok korunk hősei, akik a lehetetlen körülmények dacára élet-halál küzdelmet folytatnak. A kép árnyaltabb lett.

  Ott ücsörögtem a folyosón, amikor az egyik beteg kilépett a szomszéd szobából és közölte az arra viharzó ápolónővel, hogy a szomszédja meghalt.

  - Uhhh. Én már nem vagyok itt - hadarta az ápolónő. Kifele még odakiabált valakinek:

  - Van egy jó hírem, a 9-esben meghalt valaki.

  Aztán nem történt semmi. A szobatársak kitotyogtak a szobából és pizsomástul mászkáltak fel-alá. Mértem az időt. 43 perc múlva került elő az első ápolónő. Egy óra múlva nézte meg orvos. Két óra múlva, amikor elmentem, még nem vitték el a szobából, mert még nem érkezett meg a hullaszállító. Az ablakokat kinyitották, a szobatársakat pedig kiültették a folyosóra.

  Az a félelmetes az egészben, hogy ezek szerint nagyobb veszélyben vannak a szeretteink a kórházban, mint otthon. Mert ha otthon rosszul lesz valaki, akkor tudunk neki segíteni, mentőt hívni, de legalább mellette lenni, amikor meghal. A kórházban fütyülnek rá: nincs újraélesztés, még csak a szemét se zárják le. Sőt a többi beteg is veszélyben van, mert a hideg folyosón kell mászkáljon.

  De sajnos nem csak ez történt az elmúlt héten, hanem az is, hogy éjjel be kellett rohannom a kórházba, mert nem látták el a beteget, mert nem értek rá. Ha nem megyek be, meghalt volna. Fenyegetőzni kellett és pattogni, hogy történjen valami.

  Itt már nem a pénzről van szó. Jó kórházak ezek, adtam pénzt is. Volt, aki elfogadta, volt aki nem. Itt az emberségről van szó és valami ijesztő fásultságról. Olyan mintha néhány orvosnak és ápolónak 1 db pácienst jelentene a beteg, nem egy apát, édesanyát, férjet, feleséget. Mintha olyannyira hozzászoktak volna a halál látványához, hogy már nem is érdeklné különösebben őket. Pedig egy ember halála az nem csak egy hiba, hanem a legrettenetesebb veszteség. Elhiszem, hogy kevés pénzt kapnak, hogy sok a beteg, hogy nincsenek megfelelő körülmények, de akkor is embernek kell maradni.

  A privatizáció azért nem megoldás, mert ebben a helyzetben is látszik, hogy a bonyolultabb betegeket nem lehet magánkórházba elhelyezni, mert nincsenek megfelelő műszereik. A magánkórházakban leginkább egyszerű műtéteket hajtanak végre. A súlyos betegeket senkinek sincs kedve ellátni, mert nem tudnak elegendő profitot hozni. Nagyon kevés beteg tudna több milliókat kifizetni egy műtétért, márpedig ha nem fizet ennyit, akkor nem nyereséges egy magánkórházat fenntartani. Gondolom az is szerepet játszik, hogy csak a gyógyult beteg fizet lelkesen, ezért kockázatos olyan betegeket kezelni, akik meghalhatnak.

  Most ez egy panaszos írás, de azért a tisztesség kedvéért megemlítem, hogy többségében hihetetlen áldozatos orvosokkal találkoztam és nagyon kedves ápolónőkkel, de sajnos ezek az utóbbi élmények sokkolóak voltak, azért erről írok.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr341583951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thetriggerhappy 2009.12.09. 11:16:55

már sokszor leírtam, de megint le kell: úgy írsz, úgy gondolkodsz mint egy középső csoportos óvodás.
nem vagyok halálosan biztos abban, hogy a privatizáció az egyetlen üdvözítő út, de a logikai bukfencedet nem észrevenni lehetetlen: ideális esetben egy magán kórházban nem fordulhatna elő, hogy a fizető betegeket kiültetik a folyosóra, mert akkor legközelebb nem ott lesznek fizető betegek, ahogyan te sem.

az is szép, hogy a mai működésképtelenségből egy soha ki nem próbált rendszer működésképtelenségére asszociálsz, nem pedig arra, hogy talán nem kellene érintetlenül hagyni kenőpénzestől a mai, kádári egészségügyi rendszert.

de persze ki vagyok én, hogy megértsem a lolai logikát.....

teknős 2009.12.09. 11:22:39

Lola, előírás, hogy két óra elmultával lehet csak a halottat a hullaházba vinni. A két óra pedig az észleléstől, a hivatalos észleléstől számít.

@thetriggerhappy: Marhára elegem van abból, hogy ha valami nem működik, akkor rögtön privatizálni akartok, mintha az lenne az egyetlen járható útja mindennek. Mintha semmi panasz nem lenne egy magán cég ellen. Ti nem unjátok még? Hol lenne konkurenciája egy vidéki kórháznak, te sültbolond!

thetriggerhappy 2009.12.09. 11:25:05

@teknős:
1. sültbolond az anyád.
2. olvass és lécci mutasd meg, hogy hol írtam olyat, hogy privatizálni kellene feltétlenül? egy logikai bukfencre mutattam rá, de ha ez nekem magas, akkor az első pontban említett személynél reklamálj!

thetriggerhappy 2009.12.09. 11:27:16

@thetriggerhappy:
2. neked és nem nekem, természetesen....

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.09. 11:28:53

@teknős: de nem lehet elvinni, valami külön szobába, hogy a többi beteg, addig feküdhessen?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.09. 11:29:22

@thetriggerhappy: Tudom mi, ha előbb rendesen privatizálni tudod, a privatizálást akkor beszélhetünk róla.

Ugyanaz a gazember banda adja magánkézbe az állami vagyon, amelyik "véletlenül" rosszul kezeli. Mert nem az állam a rossz gazda, hanem az igazgató.
Pl Horthy István alatt valahogy működött a MÁV. Lehet, hogy azért mert ő nem szétrabolni akarta?

thetriggerhappy 2009.12.09. 11:32:14

@TaTa86.:

na, látom, hogy mindenkinek egyesével kell elmagyaráznom:

nem írtam, hogy privatizálni kellene. leírtam egy szituációt, ami sokkal logikusabban ráhúzható az esetre mint az a következtetés, amire lola jutott. ennyi és nem több.

komolyan ilyen nehéz szöveget értelmezni?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.09. 11:40:41

az orvosok nagy része materialista. a materialista meg ilyen. nincs mit csodálkozni.

emzperx 2009.12.09. 11:41:26

A mi családunk ezt úgy oldja meg, hogy 30-40 fővel hatalmas lármával vonulunk fel, folyamatos jelenlétünkel finoman nyomást gyakorolva a dolgozókra.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.09. 11:42:21

@thetriggerhappy: olyan jó, hogy ilyen kipattanó érdeklődéssel vagy az írásaim iránt.
Ha bonyolult a logika, akkor még egy kicsit törd a fejed. Rá fogsz jönni. Okos gyerek vagy, menni fog.
Ha fél óra múlva se érted, akkor majd segítek.

Tehetetlen Dodó 2009.12.09. 11:43:29

@emzperx: Hiába, a nagy család előnyei.

emzperx 2009.12.09. 11:44:09

@Grift: Ha a színvonaladon akarok válaszolni akkor szimplán utalnék a pedofil klerikális barátaidra.

Egy materialista.

dz02 2009.12.09. 11:44:45

lehet h még élt és megmenthető lett volna. ez sztem bcüncselekmény

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.09. 11:45:53

@emzperx: na de most például látogatási tilalom van -, be se tud menni a nagy család.

Tilikov (törölt) 2009.12.09. 11:46:20

@lelkylola: Megviselte a kis lelkedet egy ember halála? Az emberek már csak ilyenek. Meghalnak. Mindegyik.

Nem részletezted túl, hogy az illető miért halt meg. Hogy gyógyíthatatlan beteg volt, vagy természetes végelgyengülésbe halt bele. De van arcod ebből a tragédiából is kihúzni a hasznot és ennek kapcsán dobálni a sarat a közigazgatásra, az egészségügyre, a gonosz privatizáló komenistákra. Mert felháborodottan mutogatni felfele olyan jó, attól megnyugszik a lelkyéleted. Undorító.

thetriggerhappy 2009.12.09. 11:48:14

@lelkylola:

nem örülj, ma lazázom, így volt időm erre is. egyébként mostanság inkább kerülöm a bugyuta szösszeneteidet.

a logikád nem jó, ugyanis a mai rendszerből indul ki, ami valóban nem jó. igaz, hogy egy mai magánkórház nem fog bonyolult műtéteket végezni, mert nem éri meg, de mi a garancia arra, hogy nincs olyan rendszer, ahol nem így lenne? ez igazolná, hogy a privatizáció en bloc az ördögtől való lenne? én nem tudom, csak meglep, hogy te ilyen biztos vagy benne....

az viszont tuti, hogy a mostani állapot tarthatatlan. tudjuk, hogy privatizációt nem akarnál, de akkor mit szeretnél?

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.09. 11:48:27

@Grift: nem tudom, hogy honnan veszed ezt a hülyeséget.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.12.09. 11:49:46

@thetriggerhappy:
"az is szép, hogy a mai működésképtelenségből egy soha ki nem próbált rendszer működésképtelenségére asszociálsz, "

Nem ertem, mi ez a soha ki nem probalt rendszer. Telkiben ott a magankorhaz, nem? Barki elmehet oda es kiprobalhatja, van-e kulonbseg.

Ja, hogy draga? A minoseg penzbe kerul, kerem.

gC 2009.12.09. 11:50:04

Szeritnem az egészségügy pont úgy működik mint ahogy egy oylan egészségügyi rendszernek működnie kell ahol kb. 1.5 milló ember fizeti 10 millió ellátását. Sőt ahhoz képest nem is rossz...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.09. 11:50:38

@lelkylola:
már mint mire gondolsz? hogy materialisták, mint a magyar népesség nagyobbik hányada, vagy hogy egy materialista ilyen?

thetriggerhappy 2009.12.09. 11:50:59

@Grift:

mert te aztán kurvára lelki síkon éled az életed. látszik a beírásaidtból, ez süt át az egész lényedből....

tudod mire emlékeztetsz? a lázadó tinire, a horogkereszttel polgártpukkasztó sex pistolsra és a che guevarás középosztálybeli amerikaira. egy modoros fasz vagy, aki élvezi, hogy a hülye kriptofasiszta dumájával fel tud idegesíteni másokat. majd kinövöd.

thetriggerhappy 2009.12.09. 11:52:07

@Doomhammer:

a telki magánkórház is a magyar egészségügyi rendszerben működik.

btw, mindjárt szül a feleségem, úgyhogy nekem senki ne papoljon pénzről és minőségről....aki túl van már ezen, pontosan tudja, hogy miről beszélek.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.09. 11:52:55

@Grift: hogy az orvosok materialisták lennének. nekem egyáltalán nem ez a tapasztalatom.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.09. 11:53:10

@Doomhammer:
a baj csak az, hogy jelen esetben a minőség hiánya is elég sokba kerül.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.09. 11:54:03

@lelkylola:
az a gyanúm, hogy az orvosok esetében ugyanaz a leosztás, mint a társadalomban

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.09. 11:54:49

@thetriggerhappy:
örülök, hogy ilyen bohó ifjúnak tűnök! :)

Tilikov (törölt) 2009.12.09. 11:57:29

Szerintem harmadlagos dolog, hogy egy orvos materialista, vagy keresztény, vagy mormon. Ha a keze alá kerülnék nem az számítana, hogy mondjon el egy imát, vagy amit a hittanórán tanult, hanem az, hogy az orvostudományi ismereteit alkalmazza megfelelően. Ha ez megvan akkor akár Jedi is lehet.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.09. 12:00:26

@Tilikov:
egy materialista erkölcsisége instabil. nincs tőkesúlya. a világi eszmék változásához igazodik. ha nyomorog, akkor meg azt mondja, hogy le van szarva minden, ha nem fizetnek meg, akkor leszarom.

bz249 2009.12.09. 12:05:34

@thetriggerhappy: nincs mas modszer el kell cserelni az orszagot egy jobb fekvesure. Javaslom a Maldiv-szigeteket, azok most ugyis fosnak a tengerszint emelkedese miatt, szerintem meg egy kis keszpenzt loknenek a csere melle.

Tilikov (törölt) 2009.12.09. 12:06:50

@Grift: És te milyen alapon ítéled meg mások erkölcsiségét? Neked megvan a tőkesúlyod? Az ókori bestsellerírók mesekönyveinek komolyan vétele felhatalmaz arra, hogy megmond kinek stabil az erkölcse? Ezt a maszlagot talán a sekrestyében suttogta a füledbe a stabil erkölcsiségű papbácsi?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.09. 12:11:48

@gC:

Bizony, csoda hogy egyáltalán működik még (valami ebben az országban).

picur3ka 2009.12.09. 12:21:32

@lelkylola:

Na latod, ezert nem csinaltak semmit. Hisznek a tulvilagi eletben.

Kulonben, teljesen logikus, ha az elokre forditjak az energiajukat, ha mar meghalt, mit erolkodjenek?

Komolyra forditva a szot, amit a sulyos betegekrol irsz nagyon valos kovetkezmenye a teljesitmeny-orientalt elbiralasok statisztikai mutatoinak. Angliaban is hazakuldik a menthetetlen eseteket, s hopsz, javul a halalozasi mutato.

jan 2009.12.09. 12:30:51

Mondjuk az szerintem normális, hogy egy orvost vagy egy ápolót kevésbé akaszt ki egy beteg halála, mint egy átlagembert: ellenkező esetben az orvosok és az ápolók már rég idegösszeroppanást kaptak volna.

thetriggerhappy 2009.12.09. 12:35:11

@lelkylola:

letelt a fél óra, kíváncsian várom a magyarázatod.

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 12:46:47

Lola, teknős et al: Abból, hogy a kórház magán kézben van ill. magán cég üzemelteti (rémlik még Mikola elképzelése?) nem következik az, hogy a betegnek fizetnie kell az ellátásért. Azonban a jelenlegi magyar eü. fianszírozás miatt tényleg nem éri meg magáncégnek közfinaszírozású kórházi ellátásba beszállni.
"A fejlett nyugaton" teljesen jól működnek magánüzemeltetésű kórházak. Igaz, ott kissé más a hozzáállás.

@gC: Az a 1.5 inkább 3 millió.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.12.09. 13:16:20

@thetriggerhappy:
"a telki magánkórház is a magyar egészségügyi rendszerben működik. "

Mit nem hallok? Ingyenes lenne ott az ellatas?

kacce 2009.12.09. 13:28:32

Kb 7 eve volt vakbelgyulladasom, az egyik megyeszekhely korhazaban mutottek.
10-en voltunk egy korteremben, csupa oreg+frissen mutottek. Az egyik neninek az volt a heppje, hogy agytal hasznalata helyett, egyedul nekiindult jarokerettel a wc-re, de csak 2 lepesig birta, utana kb zaporszeruen kizuhogott belole minden, aminek kellett. Ezt eljatszotta parszor az egy het alatt, mig ott fekudtem. A noverek legtobbszor csak annyit mondtak, hogy "Oooo mar megint?", aztan radobtak par konyhai torlot es feloraig azt szagoltuk, mert addig vissza se jottek. Meg az ablakot se nyitottak ki a tobbieknek, akik mozgolodni sem nagyon tudtak, nemhogy kimenni a korterembol.
Persze elhiszem, hogy marhara eleguk volt a dologbol, plane hogy mindig megmondtak a neninek hogy szoljon ha kell, es hozzak az agytalat, de az valamiert derogalt a nyanyusnak es inkabb nekindult.

Az agyak amugy annyire kozel voltak egymashoz az egyebkent 6 ferohelyes korteremben, hogy minden ejszaka attol paraztam hogy a mellettem fekvo masik neni ramhany.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.12.09. 13:31:51

nem kegyeletsértőnek szánom, csak eszembe jutott Márai:
"A kórházban napirendi pont a halál."

thetriggerhappy 2009.12.09. 13:34:10

@Doomhammer:

juj, ezt a brilliáns következtetést miből is sikerült levonnod?
miért, a telki kórház talán vámszabad terület? ott nincs érvényben a magyar egészségügyi rendszer?

ha nem érted, hogy mit írok, minek reagálsz rá?

Lady Devonshire · http://www.csacsogi.blog.hu 2009.12.09. 13:41:19

HI!
Én megértem a posztolót, de én látom a másik oldalt is.
12 óra munka, sokszor éjszaka, ünnepnap hétvége, felborult bioritmus a műszakok miatt. És mindezt vállalva életekért küzdeni, vagy legalábbis dolgozni, úgy hogy az ápoló hónapról hónapra él, nem tudja kifizetni a számláit, nemtudja építeni a jövőjét. és igen néha emebrtelennek tűnik, de azon kevesek közé tartozik aki még mindig csinálja, ki spénzért, kis hazájában, de csinálja, mert szereti....

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 13:41:21

@thetriggerhappy: Nem hiszem, hogy lenne OEP szerződése (ÁNTSZ engedélye persze kell legyen). Innentől kezdve nem teljesen része a magyar eü. rendszernek, mert abba a finanszírozás is beletartozik.

vomit 2009.12.09. 13:44:26

@teknős:
ez a faszi kifejezetten kerte, hogy exitus utan 6 oran at ne piszkaljak. neki pl. bejott a varas.
www.near-death.com/experiences/reincarnation04.html

Szentgáli 2009.12.09. 13:50:09

A lényeg, hogy sikerült leszavazni a vizitdíjat.

thetriggerhappy 2009.12.09. 14:02:37

@evil overlord:

és mi van a kiegészítő biztosításokkal, amik most is köthetőek? én a magam részéről még nem jártam telkiben, de gondolom, hogy van szerződésük valamelyik egészségpénztárral (jól gondoltam: www.telkihospital.hu/fizetesi-lehetosegek ).
innentől kezdve a magyar egészségügyi rendszer része.
mellesleg ha nem lenne nekem nagyon rossz helyen, nem is lenne drágább mint egy "ingyenes" kórház, ahol megmondják, hogy mennyi is egy szülés, egy vakbél műtét, stb....csak itt még számlát is kapok róla és nem nekem kell vinnem a gyógyszert a hatágyas kórterembe.

2009.12.09. 14:17:28

Csak közlöm, hogy azért nem rohantak a halotthoz, mert kb:3 óráig nem szabad mozgatni. Azután jön a doki, aki kiállitja a halottit és csak utána jöhet a takaritás és a fertötlenités. Ám, ha nem érzed magad a kórházban biztonságban, akkor maradj otthon és gyógyitsd meg magad.Mert, ami ma a kórházakban van, azt a sok szarházi politikusnak köszönhetjük. Ja, csak ugy megkérdem--szóvátetted ezt valamelyik politikusnak önmagát nevezö , tolvaj, hazug , naplopónak? Mert már annak is örülni kell, ha van egy kórházi osztályon 2-3 nővér, ám politikus, politológus, média szakember stb, stb van böven. De vajon te nettó 90 ezerért csinálnád? Tudd, aki ma az eü-ben maradt, az vagy hülye vagy megszálott! Ez van!Javaslom, inkább becsüljük meg öket és ne cseszegessük azt aki még itt maradt!

bz249 2009.12.09. 14:19:44

@thetriggerhappy: "ahol megmondják, hogy mennyi is egy szülés, egy vakbél műtét, stb....csak itt még számlát is kapok róla és nem nekem kell vinnem a gyógyszert a hatágyas kórterembe."

255/B. § (1) Az a hivatalos személy, aki e minőségében hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy még le nem leplezett vesztegetést (Btk. 250-255. §) követtek el, és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz feljelentést, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés alapján az elkövető hozzátartozója nem büntethető.

Ha hivatalos szemelykent szerzett tudomast ilyen ugyletrol akkor kotelessege, egyebkent csak joga van feljelentest tenni az orvos ellen. Amikor majd minden ilyen ugyet lezarnak nem lesz zsarolas, halapenz meg kutyafule. Csak valakinek el kellene kezdenie.

Rikki Harcos 2009.12.09. 14:23:01

ennek a cikknek aztán se füle, se farka, a stílusáról meg jobb nem szót vesztegetni, egy nyolcadikos diákújságírólány szintje

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.12.09. 14:35:19

"Elhiszem, hogy kevés pénzt kapnak, hogy sok a beteg, hogy nincsenek megfelelő körülmények, de akkor is embernek kell maradni."

Lószart hiszed el ,fogalmad sincs.

bz249 2009.12.09. 14:43:16

@blas: meg soha nem adtam halapenzt es egyetlen orvos sem probalt megzsarolni. Ja es kulonosebb bajom nem volt a magyar egeszsegugyi rendszerrel. Miert jelentsek fel valakit aki korrekt ellatast nyujtott?

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 14:45:02

@thetriggerhappy: A hazai egészségpénztárak szolgáltatását én nem nevezném kiegészítő biztosításnak. Itt (még )nem az megy, mint pl. Franciaországban, hogy az állami egészségbiztosítás messze nem teljes körű (nemcsak a fogászat van kivéve), és gyakorlatilag mindenkinek van kiegészítő magánbiztosítása.
Szülés, appendectomia és egyéb rutinműtétek esetén ha van az embernek egy kis pénze tényleg megéri a dolog. Idegsebészsetet viszont nem lehet tűlük elvárni.

@jános515:
Jobb helyen odamennek a "halotthoz", megnézni, hogy mi a helyzet. Lehet, hogy csak fibrillál, lehet hogy épp akkor állt le a szíve, és még menthető.
Speciel azt a barmot is pofán kéne csapni egy szívlapáttal, aki kitalálta ezt a 3 órás baromságot. A szolgálatok lustaságának elfedésén kívül semmi értelme nincs.

@bz249: Kicsit naiv, nem gondolja? Először meg kellene oldani az ágazat bajait (alulfinanszírozottság, a személyzet hozzáállása), utána lehet lecsukni embereket a hálapénzért (a korrekt megoldás meg az lenne, ha a hálás beteg önszáántából, utólag fizetne a kórház alapítványának, és az így befolyt pénzt pedig nem lopná szét a vezetőség). Mondjuk azt, aki előre kéri a pénzt a műtétért, tényleg el kellene adni vivisectióra alanynak :(

Cpt. Flint 2009.12.09. 14:47:57

@jános515: "Mert, ami ma a kórházakban van, azt a sok szarházi politikusnak köszönhetjük."

Lósz@rt!!!! Ezt a demagógiát halljuk állandóan, de ez nem igaz! 20, 30, 40, 50 éve szinte pont ugyanilyen sz@rok voltak a közkórházak (tehát nem a HM-, MÁV-, Sport- és Kútvölgyi Kórházakról beszélek, ahol válogatott közönség és gárda volt/van).

thetriggerhappy 2009.12.09. 14:49:00

@bz249:

naív-e vagy? majd pont a feleségem szülése előtt kezdek el kekeckedni a magyar egészségüggyel.....
és ezzel minden borítékot dugdosó így van.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.12.09. 14:50:17

@bz249: Jó hát akkor ,jelentsd fel azt a boltost aki számlanélkül próbálkozik.

thetriggerhappy 2009.12.09. 14:50:24

@bz249:

volt komoly műtéted? szűltél már te vagy a feleséged (fogalmam sincs a nemedről, bár gyanítom, hogy inkább a második eset áll fenn)?

bz249 2009.12.09. 14:51:14

@evil overlord: sot nagyon naiv... rengeteg baj van az egeszsegugyben es a megoldas (meglepo modon) az lenne, ha beletennek a penzt. Ellenben elegem van az olyan arcokbol, akik allandoan azzal jonnek, hogy igy zsarolta meg az orvos, amugy tartotta elore a markat, meg penz nelkul sohanapjan lesz a mutet, meg ez meg az meg amaz. Ezek buncselekmenyek, mindenkinek joga van feljelentest tenni, aztan megsem teszik meg csak puffognak.

Ad2: ezeket eddig meg soha nem tapasztaltam. Minden alkalommal normalis volt velem az orvos, normalis hangon beszelt es megcsinalta a dolgat. Pedig nem boritekoztam. De nyilvan van ilyen is, csak eddig elkerult.

thetriggerhappy 2009.12.09. 14:52:55

@evil overlord:

nem olyan, de attól még ez is kiegészítő: nem kell várni, nem kell nyolcágyasban feküdni. itthon ez a kiegészítés.
egyebekben pedig vannak kórházakban üzemelő, biztosító által térített szállodai színvonalú elláttást nyújtó szobák, legalábbis pár éve pld az ing kínált ilyet a máv kórházban.

Cpt. Flint 2009.12.09. 14:53:21

@thetriggerhappy: tényleg azt hiszed, hogy a "hálapénztől" jobb ellátást kapsz? nekem nem ez a tapasztalatom. 3 gyerekem van. a határozott és jogokat ismerő hozzáállás többnyire hatásosabb.

thetriggerhappy 2009.12.09. 14:55:36

@bz249:

tudod, vannak olyan helyzetek, amikor az embernek kissé lekonyul a büszkeségérzete, elhalványul az igazságérzete és fizet, csak, hogy változzon valami.
lehet okoskodni a szülésnél, de ha majd szarnak a feleségedre a szülőszobában, nem adják be az epidurális érzéstelenítést, mert ugyebár annyian kibírták, amikor tesznek a fejére a szülés után, akkor beszéljünk az elveidről és a pénztárcádról.

bz249 2009.12.09. 14:56:09

@thetriggerhappy: nem szult a felesegem es nem volt komoly mutetem (mi a komoly mutet?) de mondjuk CT, MR ugyem mar volt, nem kellett eveket varni ra es ott sem kertek boritekot.

Egyebkent amennyire tudom a szules az olyan, hogy hetfon egyszercsak ott lesz a baba a felesegben, aztan rohanva kell orvost keresni, mert akkor latta ot eloszor valaki. Ilyenkor meg minden mindegy alapon elfogadja az ember az elso szembejovo feherkopenyest, ha fogasz az is jo. Sot a pek is, csak mosakodjon meg elotte.

Cpt. Flint 2009.12.09. 14:57:21

@bz249: "Ellenben elegem van az olyan arcokbol, akik allandoan azzal jonnek, hogy igy zsarolta meg az orvos, amugy tartotta elore a markat, meg penz nelkul sohanapjan lesz a mutet, meg ez meg az meg amaz. Ezek buncselekmenyek, mindenkinek joga van feljelentest tenni, aztan megsem teszik meg"

Csak éppen nem tudod bizonyítani szinte soha. Járhatsz tanúskodni/pereskedni hosszú-hosszú ideig. Viszont az orvostársadalom, kórház, szakértő szépen összezár, és te leszel a rosszember, aki ellen még viszontfeljelentést/pert is indítanak... és el is marasztalnak valószínűleg.

thetriggerhappy 2009.12.09. 14:58:00

@Cpt. Flint:

sajnos nem hiszem. tudom. az orvos ismerős, ő nem fogad el egy fillért sem, de megmondta, hogy mennyi jár a szülésznőnek....és van körülöttünk x fiatal család, érdekes mód mindegyiknél ez volt a helyzet tsd helyzettől, vallástól, neveltetéstől és kórháztól függetlenül. egy párt sem ismerek, amelyik nem fizetett volna. és nem a jobb, hanem csak a simán "emberi" ellátásért.

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 15:01:04

@bz249: Attól tartok, hogy az ilyet átélt betegek egy jelentős része fél feljelentést tenni, mert:
- így se volt könnyű szerezni időpontot (ez reálisnak tűnik)
- attól fél, hogy híre megy, és a többi orvos majd szivatja (tényleg összetartanak - kivéve, amikor az orvos beteg, ismerek 1-2 horror sztorit -, ennek ellenére nem tűnik reálisnak)
Álbetegeket kellene használni erre a célra (a taxisoknál működött) :)

Ad2: nekem se kellett még borítékoznom (sőt volt olyan doki, aki utólag sem akart elfogadni semmit), de családi körben volt rá példa, hogy a boríték átadása után legalább foglalkoztak a beteggel.

Ha a magyar betegek tudnák, hogy mi megy Romániában, seggüket vernék a földhöz örömükben, hogy itthon kapnak ellátást.

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:01:07

@thetriggerhappy: ha tudnál valamit a szülésről, akkor nem aggódnál ennyit. Ember, az egy természetes folyamat! Az esetek 99%-ában nincs szükség hozzá orvosra, és különösen nincs a sok egyéb hókuszpókuszra (NST, ultrahang, oxitocin, burokrepesztés, tágítás, nyomás, epidurális érzéstelenítés stb.)
A szülészet-nőgyógyászat a legnagyobb biznisz! Egy természetes folyamat betegséggé változtatása.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.09. 15:01:16

@thetriggerhappy:

Én szándékos elhatározásból csak úgy spontán, az ügyeletes orvosnál szültem, és mondhatni jobb ellátásban volt részem, mint a fizetős kollegináknak. Tudnillik nálam végig ott volt a doki, az ő privátjuk meg akkor esett be az ajtón, mikor meg kellett állapítani, hogy kisfiút vagy kislányt hoztak-e a világra.
Szóval nem minden úgy van, ahogy sokan mesélik.

Az pedig meggyőződésem, hogy a hálapénzt dugdosók tartják fent az egész rendszert, ők táplálják a borítékot elfogadó dokik nagyképűségét (ha 50-t kérek, azt is odaadják, akkor miért ne?), szóval nem csak puffogni és elégedetlenkedni kell, hanem tenni ellene.

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:02:49

@bz249:

te nagyon tudsz.
mr-nél és ct-nél valóban nem fizetnek az emberek, sőt az aneszteziológusnak sem. sőt a terhességi uh vizsgálatért sem csúsztattunk borítékot az orvos zsebébe.

a szülés úgy megy, hogy elmész a dokihoz a kórházba és választhatsz, hogy oda jársz rendelésre, alkalmanként szabadnapot kivéve és órákat várva, vagy mész magánba, alkalmanként 5-10ezer forintért. a szülés maga a közkórházban zajlik, a szülésért a riadóztatott saját orvosnak az egyszeri vizsgálati díj 10szeresét illik adni (ezt sokan előre letisztázzák), ami tehát 50 és 100ezer körül mozog. plusz szülésznő pár tízezer, stb, stb.

kíváncsi vagyok mit tennél egy műtétnél és mit fogsz tenni a szülésnél. utána beszéljünk, ok?

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:04:19

@thetriggerhappy: először adtunk. akkor is csak utólag és csak az orvosnak (feleségem akarta). a másik két esetben nem adtunk. nem tapasztaltam különbséget. az csak jó, ha békén hagynak. emberi bánásmódot meg sehogy sem kapsz. a magyar kórházi szülész szakma, beleértve a bábákat és a nővéreket is, totál ellentétes irányba halad a természetes, és a mai tudomány által "újrafelfedezett" vívmányokkal.

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:05:21

@Cpt. Flint:

köszönöm a sok okosságot. azért kell a doki, hogy ha valami rosszra fordul, akkor legyen kéznél valaki. ez a szerencseelem....
mellesleg nem aggódom, inkább várom. mint írtam, olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ismerős az orvos, de azt hiszem ha nem így lenne, akkor sem dacolnék a rendszerrel és boldogan perkálnék le bmennyit.

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:06:57

@laspalmas:

elhiszed, hogy te vagy a csendes kisebbség? kíváncsi lennék (örülök, hogy nem így volt), hogy mit tettetek volna ha baj van. te megbízol egy olyan orvosban, aki a terhességed alatt egyszer sem látott és 5 perce kapta meg a kórlapodat?

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:07:24

@laspalmas: "Az pedig meggyőződésem, hogy a hálapénzt dugdosók tartják fent az egész rendszert,"
ebben sok igazság van.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.09. 15:07:28

@thetriggerhappy:

Ne haragudj, de epidurál nélkül tényleg ki lehet bírni.
Bár ahogy hallom, a fájdalom elkerülésének következő lépcsője a "programozott császár"...

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:08:44

@Cpt. Flint:

van ilyen is. mint írtam, a pénzt nem arra az esetre adod, hogy ha minden rendben megy, hanem arra ha nem. ha szerencséd van, feleslegesen fizettél, de jobb félni mint megijedni.

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:09:36

@Cpt. Flint:

így van, kérdés, hogy mi lenne ha hirtelen a nőgyógyászoknak valóban abból kellene megélniük, amit a kórházban kapnak.....

bz249 2009.12.09. 15:10:02

@thetriggerhappy: lehet, hogy fizetni fogok nem tudom... egyet biztosan nem fogok tenni: nem fogom verni magam, hogy a gonosz doktor bacsi milyen csunya volt mert hagytam magam megzsarolni. Azt ugyanis nem szoktam reklamozni, ha valamiben balfasz voltam.

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:10:49

@laspalmas:

mert te kibírtad? és arról hallottál már, hogy nem minden szülés egyforma?

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:11:32

@thetriggerhappy: ha csak rosszra fordulás esetére kell a doki, arra elég az ügyeletes. nem mondtam, hogy szüljetek otthon. sajnálom, hogy mikor "megköszönöd", csak gúnyolódsz, és valójában nem veszed komolyan, amiket a szülésről elmondtam. ha utánaolvasnál egy-két komoly helyen és a külföldi gyakorlatról is tájékozódnál, rájöhetnél, hogy igazam van.

"de azt hiszem ha nem így lenne, akkor sem dacolnék a rendszerrel és boldogan perkálnék le bmennyit. "
Na látod, EZ tartja fenn ezt a sz@r rendszert.

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:13:23

@thetriggerhappy: "te megbízol egy olyan orvosban, aki a terhességed alatt egyszer sem látott és 5 perce kapta meg a kórlapodat? "

Baleset esetén megbízol egy ilyen sebészben? Ennyi.

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:13:55

@bz249:

azt nem érted, hogy ez nem balfaszság. vannak helyzetek, amiben nem mérlegelsz, mert nem éri meg büszkének lenni.
ettől még utálhatod a helyzetet. én sem vagyok egy boríték dugdosós fajta, de amikor régebben betettek egy 10 ágyas kórterembe, merőlegesen egy 120 éves bácsi lábához, akkor nekem is kicsusszant egy boríték a zsebemből és hirtelen lett két ágyas, fürdőszobás elhelyezésem. persze, lehettem volna büszke és szagolhattam volna a bácsi lábát és ágytálát pár napig. azt nem hiszem, hogy ki tudtam volna deríteni járóképtelenül, begyógyszerezve, hogy van más szabad lehetőség is.....

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.09. 15:14:11

@thetriggerhappy:

Figyelj, mint már írták, a szülés egy teljesen természetes folyamat, végbemegy magától is, minden segítség nélkül. Elárulom, hogy az orvos, szülésznő se csinál sokmindent (utasításokat oszt, illetve nézi és tartja a baba fejét, de ezt gyakorlatilag bárki meg tudná csinálni), csak vár, figyel, hogy HA baj van, azonnal tudjon cselekedni.

"te megbízol egy olyan orvosban, aki a terhességed alatt egyszer sem látott és 5 perce kapta meg a kórlapodat? "
Fiatalon, egészségesen, problémamentes terhességgel, egészséges magzattal? Igen. Ld. feljebb.

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:14:45

@laspalmas: "ár ahogy hallom, a fájdalom elkerülésének következő lépcsője a "programozott császár"..."

Így bizony, és ez a dokinak is mennyivel kényelmesebb!!!! nem kell éjszaka bejönni, el lehet menni szabira...

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:16:27

@Cpt. Flint:

bocs, a fiam és a feleségem fontosabb a szar rendszer megdöntése iránti vágyamnál.

a többi kissé olyan geréb ágisan hangzik, amire annyira nem vagyok vevő. a családban volt már szülési komplikáció, a feleségem elég tájékozott a témában és látott sok mindent, úgyhogy maradnánk a konzervatív kórházi szülésnél. mellesleg ha jó kórházat választasz, jó szülőszobákat kaphatsz, normális felszerltséggel és egy ágyas szobát, ahol a férj is bent tud maradni éjszakára.

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:16:53

@thetriggerhappy: "mi lenne ha hirtelen a nőgyógyászoknak valóban abból kellene megélniük, amit a kórházban kapnak.."

A nőgyógyászok éljenek a női betegségek gyógyításából. ne a szülesztésből. és legyen annyi, amennyire szükség van.

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:17:06

@Cpt. Flint:

ott nincs más választásom, itt van. ennyi.

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:18:06

@laspalmas:

az a nagybetűs ha a lényeg....

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:19:10

@Cpt. Flint:

ja, akkor a nőgyógyászati rendelésért lehet pénzt kérni a szülészi tevékenységért meg nem?

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:19:17

@thetriggerhappy: "mert te kibírtad? és arról hallottál már, hogy nem minden szülés egyforma?"

basszus, minden nap több százezer v. mennyi gyerek születik!!! Kb. 99%-uk epidurális érzéstelenítés nélkül és gyanítom legalább 80 %-uk bármilyen orvosi beavatkozás nélkül!

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:24:36

@thetriggerhappy: "bocs, a fiam és a feleségem fontosabb a szar rendszer megdöntése iránti vágyamnál. "

mindenkinek mindig minden fontosabb. ezért nem változik semmi. akkor viszont tényleg semmi jogod háborogni.

"a többi kissé olyan geréb ágisan hangzik, amire annyira nem vagyok vevő"
valószínűleg azért, mert nem tudsz róla semmit. ott is pontosan az zajlik, amit írtam. egy orvos szembe megy a többi orvos érdekeivel (és a valóságot mondja), ezért kiközösítik és meghurcolják.

bz249 2009.12.09. 15:25:34

@Cpt. Flint: azert Gereb Aginak nem jo a track recordja...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.09. 15:26:27

@thetriggerhappy:

Persze, nem vagyunk egyformák, de nem a fájdalomra kell koncentrálni, hanem a gyerekre.
Amúgy arról hallottál már, hogy az EDA-val élő anyukáknál gyakoribb a császár, és kisebb az újszülött szopási hajlandósága?
Az sem gyanús, hogy 9 hónapig óvják a nőt és a babát minden vegy- és gyógyszertől, születés előtt közvetlenül meg telenyomják egy adag narkóval?

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:27:19

@thetriggerhappy: "ott nincs más választásom, itt van. ennyi."

dehogy nincs, miért ne lenne? fogadhatsz előre sebészt, belgyógyászt, időszakosan eljárhatsz hozzá felülvizsgálatra, aztán ha baj van, behívatod; nyomod még pluszban a pénzt. nem látod, hogy ez az értelmetlenség megy a szülészetben is?

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:29:14

@thetriggerhappy: "ja, akkor a nőgyógyászati rendelésért lehet pénzt kérni a szülészi tevékenységért meg nem?"

még egyszer megismétlem: a szülés nem betegség. ettől függetlenül persze lehet érte pénzt kérni, magánklinikán, mint bármi másért. ha van olyan hülye, aki megfizeti...

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:29:37

@Cpt. Flint:

basszus, emberek milliói élnek meg fakunyhóban elektromos áram nélkül, az orvosi ellátásról, tiszta vízről nem is beszélve. minek ez a nyavajgás?

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:30:30

@bz249: "azert Gereb Aginak nem jo a track recordja..."

ezt sajna nem értem...

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:30:55

@Cpt. Flint:

vagy lehet az is, hogy te nem tudsz sokat és ezért benyalod a new age maszlagot?
magam is kórházban születtem és kösz, jól vagyok.

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:32:19

@thetriggerhappy: időnként én is jobban szeretnék fakunyhóban és elektromosság nélkül élni... néha meg is teszem.

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 15:32:40

@thetriggerhappy: A szállodai szolgáltatás teljesen rendben van, de ezt mondjuk zsebből is lehet fizeti (pár tízezer/nap, nem biztos, hogy megéri a biztosítás). A várólistán előrekerülés viszont már komoly aggályokat vet fel: ha az OEP egyáltalán nem téríti, akkor teljesen rendben van (ekkor nincs is várólista); de ha az OEP kifizeti a saját részét, akkor ez vétség/bcs (ui. korlátos az éves finanszírozott műtétek száma, és nem szakmai okokból került előrébb az illető).

@bz249: Pl. gerincműtét. Ha nincs szerencséje a betegnek, akkor használt (kilökődött) protézist ültetnek be. Folytassam?
Még jó, hogy nem kell pénzt adni CT/MR vizsgálatnál a radiológiának, szépen jövedelmező tevékenység.

bz249 2009.12.09. 15:32:55

@Cpt. Flint: nem egy halaleset kapcsolodik a mukodesehez, szoval alkalmatlan arra a celra, hogy beavatkozzon, ha baj van.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.09. 15:33:13

@Lady Devonshire: én ezt megértem, azért írtam le az elején és a végén is, hogy rengeteg hős van az egészségügyben.

De, ha nincs kapacitásuk legalább mondják meg, adjanak lehetőséget, hogy az ember akár pénzért behívjon egy magánápolónőt, aki vigyáz a betegre. De az nonszensz, hogy az ember tehetetlenül kell nézze, hogy a számára legkedvesebb embert megölik, - nem látják el és ennek következményeibe belehalhat - akkor mondják inkább azt, hogy vigye haza, vagy bárhova, nincs kapacitásunk.

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:35:27

@thetriggerhappy: vagy lehet az is, hogy te nem tudsz sokat és ezért benyalod a new age maszlagot?

ez a maszlag a fejlett és a fejletlen társadalomban egyaránt működik. csak nálunk, középhaladóknál nem.
azért nem kell ennyire megijedned, hogy megbillentettem kicsit az orvoscentrikus, paternalista világképedet... egyből sértegetni kezdesz, hehe...

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:37:34

@laspalmas:

lécci bombázz még ilyen határtalan bölcsességekkel!
van olyan szülés, ami gyorsan megy, van ahol szükséges az eda, van ahol kell a császármetszés. szerintem felesleges kockázat ha nincs kéznél orvos, ha pedig kell orvos, akkor engem megnyugtat, hogy az van a feleségem közelében, aki végigkövette a terhességét és akinek a jelenléte megnyugtatja. és ez nem pénzkérdés.

maga az orvosválasztás is egy bizalmi kérdés, mi is "kényszerből" kötöttünk ki az ismerősnél, magunk akartuk intézni, de kiderült, hogy a feleségem nőgyógyásza nem vállal már szülést, a másik ajánlott orvos első kérdése pedig az volt, hogy szeretnénk-e elvetetni a gyereket. ezek után nem nagyon gondolkoztunk.

btw, a feleségem tök normális életet élt a terhesség alatt. nem óvja magát feleslegesen, figyel, hogy mit eszik, de nem kórosan. az epidurális érzéstelenítő pedig nem jut a baba szervezetébe.

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 15:39:27

@Cpt. Flint: Maradjunk annyiban, hogy Gerébet Kínában már falhoz állították volna, foglalkozás keretében (amitől ráadásul tudtommal el volt tiltva az eset idején) elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés/emberölés vádjával.

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:39:28

@Cpt. Flint:

szabad ország, szabad választás. de ugye nem baj, hogy én jobban érzem magam a fűtött lakásban és nyugodtabb vagyok ha a fiam szakképzett orvos és szülésznő mellett jön a világra?
köszi!

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:40:01

@bz249: "nem egy halaleset kapcsolodik a mukodesehez, szoval alkalmatlan arra a celra, hogy beavatkozzon, ha baj van"

ne haragudj, most ordítani fogok, mert ettől mindig muszáj: te szerencsétlen barom, szerinted hány kismama és gyerek hal meg a KÓRHÁZAKBAN??? szinte mondhatnám, hogy naponta!!! egy sem hír, igaz-e? sohasem felelős senki! szakértő, orvos, kórház szépen kezet fog és elmondja, van ilyen. ez csak Geréb Áginál lehet halálos bűn, igaz-e? több száz olyan nőgyógyász van az országban, aki több pácienst veszített el, mint GÁ.
kérdezz már utána kicsit te is, ha tudsz.

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:41:34

@evil overlord:

a várólistás előrekerülésnél is az a gond, hogy bebizonyíthatatlan, hogy mi volt az oka. orvosi indok.....de ugye tudjuk, hogy ez is a valóság része?

a többit feleslegesen magyarázod a don quijotéknak. mintha nem itthon élnének.

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:43:39

@evil overlord: "Maradjunk annyiban, hogy Gerébet Kínában már falhoz állították volna, foglalkozás keretében (amitől ráadásul tudtommal el volt tiltva az eset idején) elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés/emberölés vádjával."
Akkor gyakorlatilag az egész orvostársadalmat is szintúgy. + műtősfiúk, nővérek. érdekes, mennyien meghalnak a kórházakban és otthon nap-mint-nap, még műhibaperek is akadnak, és egy orvos se lett elmarasztalva, csak az, aki a többi orvos ellen beszélt. nahát! ez hogy lehet?

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 15:44:47

@thetriggerhappy: "az epidurális érzéstelenítő pedig nem jut a baba szervezetébe."
Dehogynem. Csak a bejutó minimális mennyiségnek bizonára nincs érzékelhető hatása.

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:44:56

@Cpt. Flint:

nem sértegettelek, csak mosolygok a naivításon és kissé borzongok a félművelt new age hülyeségektől. ez az én heppem.
neked is azt tudom csak mondani, hogy majd beszéljünk ha valami komoly műtétre kerül sor vagy ha komplikációk lépnek fel egy szülésnél! remélem, hogy nem kerül rá sor, de ha mégis, akkor emlékezz arra, hogy mit írtam.

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:44:58

@thetriggerhappy: hiszen pont erről beszélek! hogy NEM szabad választás jelenleg (így nem is szabad ország).

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:47:08

@Cpt. Flint:

vannak kikerülhetetlen komplikációk és vannak olyanok, amik a mai technikai háttérrel, normális felszerltségű kórházban gond nélkül megoldhatóak. és igen, vannak műhibák is, de ezek is a rendszer részei, sajnos.

ezen agyalj, mielőtt szerencsétlen baromozol.

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:49:08

@Cpt. Flint:

nem veszélyeztetheted szabadon az utódod. micsoda egy diktatúra! felháborító!

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:50:08

@thetriggerhappy: izébigyó... a "félművelt new age hülyeség" az emberi történelem több 10 ezer évén, meg a természet - jelenleg is működő - több milliárd éves rendjén alapul. az általad emlegetett/istenített rendszer meg egy 50 éves, mesterségesen teremtett és bizonyos csoport (NEM az anya és a gyermek) érdekeit szolgáló irányzat.

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:50:32

@Cpt. Flint:

megsúgom, hogy számtalan kórház kínál alternatív szülési módokat.
tőlem mehetne az otthon szülés is, csak akkor fizess ki egy rohammentőt, ami lent várakozik arra az esetre ha szükség lenne rá.

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:52:13

@Cpt. Flint:

ja, végülis semmelweis is egy barom volt, csak beleszólt a természet rendjébe, hiszen hulljon a férgese!

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 15:52:32

@Cpt. Flint: Olvasd el az index cikket a vádemelésről. Úgy tűnik, hogy ez több, mint gondatlan veszélyeztetés, pongyolán fogalmazva "letekerte a baba fejét". Ráadásul úgy rémlik, hogy korábban már eltiltották.
Tőlem azokat is lecsukhatnák, akik nem vették észre a szülés közben átfúrt bélfalat (maga a perforáció még megbocsátható, de az, hogy nem vették észre, az nem).
Azt a műtősfiút, aki a betegben turkál szintén le kellene csukni (az operatőrrel együtt), bármennyire is gyakori ez.
Elhiszem, hogy Hollandiában megy az otthonszülés (mondjuk az kissé durva, hogy a a kórházból is kidobják még aznap, ha minden jónak tűnik), mert előtte alaposan megvizsgálják, és ha mégis komplikáció lép fel, akkor gyorsan odaér a mentő. Nálunk ez csak úgy menne, ha a mentő ott állna a ház előtt (és emiatt meg más betegek halnának meg, mert nincs mentő). Itthon egyelőre nincs realitása a dolognak.

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:52:38

@thetriggerhappy: ezen nincs mit agyalni. aki besorol, az akármit elkövethet. aki nem, arra a kikerülhetetlen esetnél is ráhúzzák a vizes lepedőt.

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:53:49

@thetriggerhappy: "nem veszélyeztetheted szabadon az utódod. micsoda egy diktatúra! felháborító! "

ahogy mondod. én nem veszélyeztethetem, a kórházi személyzet meg simán. ez az orvosok diktatúrája.

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:55:34

@Cpt. Flint:
attól mert hibás a kórházi szisztéma (ez is a beteg egészségügyi rendszer rése), még nem lesz a geréb féle ámokfutás a követendő példa.
mindkettőt el kellene ítélni.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.09. 15:55:51

@thetriggerhappy:

"ideális esetben egy magán kórházban nem fordulhatna elő, hogy a fizető betegeket kiültetik a folyosóra, mert akkor legközelebb nem ott lesznek fizető betegek"

ez egy

F
A
Sz
S
Á
G

és ha te ezt magad is elhiszed te is egy hülyafasz vagy - ha nem hiszed akkor egy aljads hazug szarházi

Amit állítasz, CSAK AKKOR LEHETNE IGAZ

ha MINDEN egyes településen lenne LEGALÁBB EGY mindennel felszerelet kórház.

Ez nyilván KÉPTELENSÉG. ÉS ÉPPHOGY FŐLEG PRIVATIZÁLT eü-ben képtelenség, ahol NEM AZ ELLÁTÁS AZ ELSŐDLEGES, HANEM mint minden privatizált szolgáltatásnál:

A PROFIT.

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:55:56

@thetriggerhappy: mondtam már, három gyerekem van, nekem ne mesélj az alternatívákról! vidéken NINCS alternatíva!

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:56:33

@Cpt. Flint:
uff, erre már tényleg nem tudokmit írni.
járj vajákos asszonyhoz, vágj eret, gyógyíts csível, vagy amit akarsz.

thetriggerhappy 2009.12.09. 15:57:47

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t:

nem hittem volna, hogy még mindig van, aki nem volt képes elovasni és értelmezni azt amit írtam.
koncentrálj az első szóra!

Cpt. Flint 2009.12.09. 15:58:10

@thetriggerhappy: "ja, végülis semmelweis is egy barom volt, csak beleszólt a természet rendjébe, hiszen hulljon a férgese! "

ne demagogizálj, nem erről van szó. amúgy éppen Semmelweiss jó példa; ő aztán nem fogadott el hálapénzt.

Cpt. Flint 2009.12.09. 16:00:24

@evil overlord: az index cikk nem éppen mérvadó, ugye tudod? olvastam én már az indexen sok olyasmit, aminek a fele se volt igaz. vedd már észre, hogy ez - legalább részben - koncepciós per.

thetriggerhappy 2009.12.09. 16:04:49

@Cpt. Flint:

nem demagógia, pont ezt írtad. mi a különbség, hogy akkor vetetted el a modern orvostudomány eredméyeit, hiszen megvan a természet rendje, vagy ma teszed uezt?

a hálapénz témán már túlléptünk szerintem.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.09. 16:10:39

@thetriggerhappy:

olyan kezdéssel

teljesen felelsleges volt megínod azt a kommentet

thetriggerhappy 2009.12.09. 16:10:53

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t:

a húgom most kezd az egyetem befejezése után. ha szerencséje van, 80ezret is hazavihet miután kidolgozta a belét. ja, és összeteheti a kezét ha kap egyáltalán állást (nem orvos, gyógytornász).

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.09. 16:17:08

CSÓKOLOM

ITT UGYE AZÉRT NEM MINDENKI HÜLYE?

És ugye nem hiszi el néhány senkiházi hazudozásait?!

Fogadjuk el a szoclibek seggét nyalók alapvetését a verseny által szabályozott privatizált gzadaságról.

AZ EÜ-BEN VISZONT NEM VALÓSUL MEG A VERSENY:

egy kórház nem olyan mint egy vegyesbolt, amiből még a legkiseb településen is találni egyet.

A PRIVATIZÁLT EÜ pedig főleg törekszikMINÉL KEVESEBB KÓRHÁZ fenntartására,

hiszen a BÁRMELY PRIVATIZÁLT SZOLGÁLTATÁS CÉLJA NEM A MINŐSÉGI ELLÁTÁS, HANEM A PROFIT.

cserenkov 2009.12.09. 16:19:23

A hálapénzt köztudott, hogy az orvostársadalom 50%-a teszi zsebre. Egy kórbomcnoknak pl. a halott nem ad semmit.
Ugyanakkor szerintem a paraszolvenciát nem szabad külön álló jelenségnek kezelni. Baksiskultúrában élünk. ha egy kőművesnek kifizetjük az 50000 Ft-ot egy napos munkájáért(számla nélkül), akkor az egészségünkre miért sajnáljuk.

Még valami. Régebben ha egy alkesz-homeless úgy döntött, hogy elege van a földi létből és ezután leugrott a negydikről, akkor - ha túlélt - a dokik összerakták újra(máramennyire lehetett). Igenis a hippokrátészi eskű szelleme jelen volt az orvosokban. Az, hogy ma ez nem így van, arról nem csak ők tehetnek. Ugyanúgy viselkednek, mint akárki egy másik ágazatban. Selejtett gyártottunk? Figyeljünk oda, majd legközelebb nem fordul elő.

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 16:32:20

@thetriggerhappy: Valóban nehéz bizonyítani, ha az orvos zsebébe megy a lé, de a biztosítónál ennek azért bizonyára nyoma van (szerződés), valamint sokan tudnak róla. Fizesse ki (a beteg vagy a biztosító) az egészet, és ne vegyék el az OEP finanszírozást a "becsületes" betegektől, és nincs semmi baj.
Semmelweis nem a természet rendjébe szólt bele (otthon akkor kisebb volt a kockázat, mint kórházban), hanem abba, hogy boncolás után redvás kézzel áltak neki szülést levezetni.

@Cpt. Flint:
Az anyai és csecsemőmortalitás nem is annyi volt mint most. Ha van "modern" szolgáltatás, mely jelentősen csökkenti a kockázatot, hülyeség (anya) ill. bűn (baba) nem igényevenni. Az más kérdés, hogy itt is áldatlan állapotok vannak, és valószínűleg tényleg az a legbiztosabb, ha rááldozzák a pénzt egy magánkórházra (a magán szülész-nőgyógyász nem jó, mert ő is az "állami" kórházban vezeti le a szülést).
Index cikk: még nem jelent meg helyreigazítás :)
Egy szülészorvos (ha jól tudom ez a végzettsége) ne álljon be hályogkovácsnak, próbáljon legalább úgy tenni, mintha betartaná a szakma szabályait.
Amúgy persze hogy rászállt a rendszer az ügyre, de nem baj, hulljon a férgese. Ha őt ezért lecsukják, akkor a kórházi elbaszásokért is le kell majd csukni néhányat, mert különben kilóg a lóláb.

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t:
Mi a halál nemi szervének kellene MINDEN településen (3200 db van) ehhez kórház? Nincs közlekedés?

thetriggerhappy 2009.12.09. 16:37:18

@evil overlord:
semmelweis egy példa volt érzékeltetendő annak a nézetnek a tarthatatlanságát, hogy minden tudományos újítás a természet rendje ellen való és kizárólagosan a természet által elrendeltetett mód az üdvözítő.
jelzem megnéztünk két bp-i kórházat a választás előtt és mindkettő tökéletsen rendben volt felszerelésileg és hangulatilag is. és tudunk több másikról, amelyik szintén teljesen ok. lehet, hogy ez vidéken nem így van, de én a pesti helyzetet ismerem, már amennyire.

drkovax 2009.12.09. 16:47:58

burn out szindróma.

Lassan az összes eü.-ben dolgozót el fogja érni. Mert ezt egyszerűen nem lehet bírni, mint életformát: robot, tehetetlenség és rekreáció lehetetlensége - mind-mind az alulfinanszírozottság és kaotikus szabályozás miatt. (És nem azért mert nincs vizitdíj, mint az valaki beröffentette - az kevesebb mint a most odaígért, de majd jövőre átutalni tervezett kiegészítés a kórházaknak).

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.09. 16:47:59

@evil overlord:

anélkül nem tudják a fogyasztók (betegek) a preferenciájukkal érvényesíteni a privatizált eü-ben ELVILEG versenyző kórházak közötti versenyt, amivel minőségibb ellátásra kényszeríthetnék azokat
(a beteg ember meg ugye nem fog/nem tud százkilométereket utazni)

TEHÁT A PRIVATIZÁLT EŰ ELEVE ÖNELLENTMONDÁS - KIVÉVE PERSZE HA A VALÓDI LÉNYEGE NEM A BETEGELLÁTÁS, HANEM A PROFIT

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 16:48:10

@thetriggerhappy: De akkor is rosz példa, mint írtam akkor (az elbaszott "tudományos" gyógyítás miatt) pont a természet rendje volt a kisebb kockázat (ui. ha volt egyáltalán bába a szülésnél, akkor sem boncolt előtte bomló hullákat).

bandeirante 2009.12.09. 16:54:07

@thetriggerhappy: A fenét nem lenne drágább. Tíz éve született ott a fiam. Teljesen szimpla, komplikációmentes szülés volt, 3 napos bennfekvéssel. A számla közel 400 ezer. Ugyanezért egy TB kórházban talán 100 ezer körüli hálapénz járt volna. De a másik gyerekem TB kórházban született, és senkinek semmit nem tejeltünk, csak utólag volt egy ajándékkosár, kb. 20 ezres értékben.

u.i. mindkét gyerek egészségesen született.

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 16:56:21

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t:
Nem kell minden szemétdombnak (c. TótaW) saját kórház, az emberek tudnak utazni (tervezett műtét esetén mindenképpen). Nyugat-Európában pl. elég jól működnek a magánkórházak, igaz, hogy más az emberek (és a rendszer) hozzáállása.

thetriggerhappy 2009.12.09. 17:02:19

@krüger:

csak a szülés volt ennyi, vagy ebben benne voltak a vizsgálatok is? ha nem, akkor valóban szép summa. mint írtam, nálunk nem olt opció, egyszerűen nagyon messze van.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.09. 17:07:21

@evil overlord:

Tervezett műtét a csípőprotézis is, sok esetben egy sérvműtét is vagy egy epekőműtét is, viszont egyáltalán nem biztos hogy ezekben az állapotokban pl. szívesen végigzötykölődnél tömegközlekedésen.

Szóval ezt felejtsük már el, hogy tervezett műtéthez csak úgy hip-hop utazgatsz.

hapcika 2009.12.09. 17:07:29

A másik fele a kórházsztorinak a 2007. évi AB döntés a kórháztörvényről. Utoljára odabiggyesztették az államnak, akkor is fizetnie kell a költségeket, ha már az OEP-nek elfogyott minden pénze. Ez magyarra fordítva azt jelenti a kórházaknak nem kell odafigyelni gazdálkodásukra, nem kell pénzes műtéteket végezni, nem kell olyan feladatokat elvégezni hatáskörükben amiért pénz jár, mert ingyen is elvégezhetik, a hálapénz az orvosok zsebében marad és mindezért az államnak állnia kell a költségeket. A műtőért, az eszközökért, a vérért, gyógyszerért, az ágyért is az állam fizet, nem az orvos, aki magánprakszisának műtéteit a kórházban végzi ügyeleti időben. Ráadásul ezért csak is a Gyurcsi a hibás, te meg polgár kussolj és fizess! Hova is fizetsz?

drkovax 2009.12.09. 17:11:27

Kedves eü piacról vitatkozók !

A "piac önszabályozása" matematikai apparátussal (statisztika, valószínűségszámítás) megalapozott (amennyiben persze a valóság méltóztatik megfelelni ezen apparátus által támasztott feltételeknek).
A matematikai statisztika alapvető szabálya, hogy nem következtetései alkalmazhatók, ha mintaméret nem nagyobb mint 30.
Ez erre esetre lefordítva: akkor beszélhetünk piacról (és remélhetjük a piac működését), ha minden egyes gazdasági döntés meghozatalakor az eseményben megkülönböztethető szerepekben mindegyikében van legalább 30 egyenrangú szereplő.
Potenciális beteg van 30. És szolggáltató ?
Baj van, orvost kéne hívni (mondjuk az ország közepén, Foktőn, Kalocsa melett). Van 30 potenciális szolgáltató ?
Kórházba kellene menni (van rá fél/egy óra). Van 30 potenciálisan elérhető kórház ?
Egyik sincs. És nincs is értelme, hogy legyen, mert iszonyatosan sokba kerülne. Van 1 db, szerencsésebb helyeken 2-3.
Ez vagy monopólium vagy oligopólium, de nem piac. Tehát nem is kezelhető piacként.
Szabályozni kell. A szabályozás (a profitérdekeltség miatt ez semmiképp nem a magánvállalkozások terepe) állami/közösségi kézben kell, hogy maradjon.
A szabályozásnak ki kell terjedni arra, hogy milyen szolgáltatás jár a betegnek, nem csak arra, mennyi pénzt kell befizetni és mennyit kap a kórház, stb. (Az meg tán evidencia, hogy ezt ellenőrizni is kell.)

bz249 2009.12.09. 17:14:28

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: hany ilyen mutetet fog vegezni a Bivalybuzgodi Szent Bela Korhaz szakorvosa? Mert ez meg a masik oldala a dolognak, hogy kevesebb mutet, kisebb gyakorlat.

imetek 2009.12.09. 17:14:31

ő-.A cikk tartalmához visszatérve, biztosan ,h egyedi eset volt,lehetett.Amennyiben a nővér nem észlel életjelt-leket a betegnél az exitet vez.áp-nak jelenti, ezzel egyidőben orvos ,amennyiben kórházban fekszik term.bármelyik, megállapitja az exitet és ledokumentálják,Közben az ápolószemélyzet gondoskodik a halottal kapcs.tennivalókról,és leltárt késit. Hozzátartozó értesitése. Eközben pedig a halottszállitók értesitése.Kórházo n belül a patológiára való szállitásról gondoskodik. Exit esetén ez a protokoll, ilyen ,h amit irt vki 3 óráig nem nyulnak hozzá NINCS!!! Gondolom elég érthetően leirtam , igyekeztem nem érzelmeket vinni bele, és csak lényegretörően megirtni. Kedves "látogató" igen elhiszem ,h ez az eset Önt "Felkavarta",lehet hülye az aki nővérnek megy, igen ez a hivatás pénzben nem mérhető, én szoc.otthonban dolgoztam, sok-sok néni és bácsi vivta a szemem előtt haláltusáját.A nővér pontosan tudja mia feladata és tessék elhinni nem szabad általánositani,persze a szoc.otthon és a kórház megint más jellegü, ott nagyobb erősebb kötődés alakulhat ki nővér-lakó között.,de a vég a visszafordithatatlan az egy igazi hivatását szerető nővérnek is olyan vmi.amit soha-semmilyen körülmény között megszokni nem lehet. Ha csak fogja a kezét ,v.csak ottvan sokszor többet ér minden kiejtett szónál. hát ennyi a cikkhez./egy nővérke/

drkovax 2009.12.09. 17:15:09

@drkovax:
...nem következtetései... = ...következtetései nem...

...szerepekben... = ...szerepek...

A többit nem javítom ;-)

thetriggerhappy 2009.12.09. 17:15:13

@drkovax:

nem tudom, de én a magam részéről még a legvadabb privatizátorok szájából sem hallottam olyat, hogy nincs szükség szabályozásra, állami kontrollra és speciális előírásokra, pont a terület különlegessége miatt.

és ez megint nem a privatizáció melletti voks, csak egy egyszerű megjegyzés.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.09. 17:18:33

@bz249:

ezert mondom, hogy amitől a privatizált eü ELVILEG minőségibb elátásra kényszerülne: a verseny, annak még a feltételei sem fognak soha megvalósulni.

minőségi egészségügy csak állami kézben elképzelhető

és it jön a tisztelt potenciális betegek felelőssége:

ne korrupt szarháziakat válasszanak az állam élére

drkovax 2009.12.09. 17:19:54

@hapcika: Nem azt jelenti. Azt jelenti, hogy nem maradhat beteg ellátatlanul azért, mert a kormány rosszul állította össze a költségvetést.
Az, hogy a kórház gazdálkodhat rosszul, megint csak kormányzati (szabályozási/ellenőrzési) hiba, de nem következik egyik a másikból.

bz249 2009.12.09. 17:20:23

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: szerintem ezt @drkovax:-nak szantad... de egyebkent egyet ertek a megallapitasaival ;)

picur3ka 2009.12.09. 17:20:55

@thetriggerhappy:

Grift meg engem sohasenem bosszantott fel, de te faraszto vagy, az biztos.

Nem mondott itt senki olyasmit, amivel te most elojottel.

Semmelweis pontosan az ellenkezojet bizonyitotta annak, ami mellett ervelsz, azt, hogy korhazi fertozes a nagy halalozasi ok a szulo nok koreben. Tisztasag felegeszseg, mondhatni.

A halapenz eseteben meg Palmasnak sok igazsaga van, az ilyen hajlamu betegek eltetik es szervezik a rendszert.

Sok orvos egyszeruen nem fogad ilyet el de nagyon semmi szin alatt nem ker halapenzt. Attol tartok, ezek gyakran jobb, de mindenkeppen jo szakemberek is. A mutet pedig nem attol lesz sikeres mennyi a halapenz, hanem a sebesz tudasatol.

Tudom, sok kivetel van, de nyugodj meg, a megfizetett orvos gyakran nincs is bent a korhazban, mikor rad kerul a sor...

A teljes egeszsegugyi privatizacio - mint valaki mar utalt ra - lehetetlen, ugyanis tul sokba kerul a dolog. Az USA meg eppen allamositgatja a vilagon a legdragabban finanszirozott rendszeret, amelyben meg sem jutott mindenkinek ellatas. Koszi, nem egeszen kene eltevedni errefele.

drkovax 2009.12.09. 17:23:51

@thetriggerhappy: Nem is ez a lényeg (legalábbis nem erre akartam kihegyezni), hanem az, hogy az eü. NEM PIAC és nem is tehető azzá. Nemcsak nem tudjuk kitalálni, hogyan lehetne jó eü piacot csinálni, hanem elméletileg sem lehetséges.

bandeirante 2009.12.09. 17:24:40

@thetriggerhappy: Sima szülés volt. Telki drága. Nagyon drága.
Egy szimpla szakorvosi vizit 15 vagy 20 ezer forint, akkor is, ha 5 perc alatt lebonyolítják. Bennfekvés esetén az is növeli az árat, hogy éjszakánként szállodai árat számítanak fel, ez már 10 éve is napi 25 ezer volt.

Nem is ez a vérforraló az egészben,hanem az,hogy a svájci, amerikai, japán pácienseknek fizet a saját biztosítójuk, nekem meg nem. Nem kérem én, hogy fizessék ki, csak azt szeretném, hogy ugyanazt, hangsúlyozom, ugyanazt a pénzt megkapnám, mint a TB esetében, és csak a különbözetet kellene nekem állnom. Csakhogy erre nincs lehetőség. Ez a pofátlanság. Ahogy észrevettem egyébként, a páciensek legalább fele külföldi. És hát láttam ott megfordulni Horn Gyulát, Princz Gábort és Göncz Kingát is (utóbbi lehet,hogy nem betegként volt ott, előbbi kettő viszont biztosan).

thetriggerhappy 2009.12.09. 17:27:30

@picur3ka:

hát, ha téged nem idegesítenek a modoros kriptofasiszták, az a te dolgod. fene a gusztusodat.

egyebekben pedig: "izébigyó... a "félművelt new age hülyeség" az emberi történelem több 10 ezer évén, meg a természet - jelenleg is működő - több milliárd éves rendjén alapul. az általad emlegetett/istenített rendszer meg egy 50 éves, mesterségesen teremtett és bizonyos csoport (NEM az anya és a gyermek) érdekeit szolgáló irányzat."

ezt cpt flint írta, erre reagáltam semmelweisszel. de írhattam volna christian barnardot is. ő is a természet ellen tett....

palmas elmélete pedig szép és üdvözlendő, csak nem éppen reális. mint írtam, szerintem senki nem jókedvében fizet és ha választhatna, nem tenné. majd ha bezsuppolnak egy 10 ágyasba, ahogyan velem megtörtént, majd te is fizetsz.

hapcika 2009.12.09. 17:28:41

@drkovax: A kórház csak ráfogásból állami tulajdon, valójában önkormányzati tulajdon. A kettő csak bolond emberek felfogásában ugyanaz. PL: Nem az állam privatizálta az egri kórházat, hanem a megyei önkormányzat. A kórház gazdálkodhat rosszul, de ezért az önkormányzat a felelős és nem az állam képviseletében a kormány. Ez szimpla pénzlenyúlás.

thetriggerhappy 2009.12.09. 17:28:43

@drkovax:

dehogynem piac, csak különleges és egyedi, ezért kell másként szabályozni mint a kisközérteket. van benne helyen ennek is, annak is. kell a magánszolgáltató is és az állami minimum is, ami mindenkinek jár, aki fizet tb hozzájárulást.

bz249 2009.12.09. 17:31:10

@thetriggerhappy: ez egy eleg gyenge ertemu definicio eseten lehet csak piac... mert hat szolgaltasokat adnek el ez teny, de mondjuk akkor ezzel az erovel a rendorseg es a tuzoltosag is piac.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 17:32:42

@evil overlord: "Ha a magyar betegek tudnák, hogy mi megy Romániában, seggüket vernék a földhöz örömükben, hogy itthon kapnak ellátást."
Ezt csak megerősíteni tudom.

kuki123 2009.12.09. 17:33:24

szavazz a Jobbikra nem tudok mást mondani...nem is lehet mást tenni aki valamiféle változást is akar látni ebben a kurva országban

picur3ka 2009.12.09. 17:36:13

@thetriggerhappy:

Szeretem a humort.

A szulesrol szolo vitat felreerted, szerintem.

Voltam en mar vagy 30 beteggel is egy korteremben. S nem fizettem. Oten kellemesebb lett volna, de nem ettol gyogyulsz meg vagy sem. A ferohelyeket es az ellatas viszonyait, az orvosok tulterheltseget pedig a halapenz nem fogja megoldani, s orvosnak se lesz mindjart tobb agysejtje tole. Ez gyakran csak egy placebo effect.

thetriggerhappy 2009.12.09. 17:36:40

@bz249:

nem. a rendőrség az állam erőszakszervezete. a tűzoltóság extrém esetben akár lehetne piaci szolgáltatás is. miért ne lehetne, hogy az önkormányzat lokálisan privát szolgáltatóval szerződik?
valószínüleg ez nem éri meg, ezért nincs így, de elméletben akár....őszintén szólva fogalmam sincs, hogy máshol miként finanszírozzák a tűzoltást és milyen formában valósul az meg.

thetriggerhappy 2009.12.09. 17:40:01

@picur3ka:

szerintem senki nem olyan hülye, hogy azt feltételezze, hogy a hálapénztől majd jobban működik az orvos szikéje. az konstans, nem feltételezem egy orvosról sem, hogy pénz nélkül kevésbé lelkesen gyógyítana.
a hálapénz a kiegészítő, de a beteg számára legalább olyan fontos kiegészítő "szolgáltatásokról" szól. a kórteremről, a várakozásról, a kedvességről, stb.....

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.09. 17:41:07

@thetriggerhappy:

"lécci bombázz még ilyen határtalan bölcsességekkel!"
Ezt én is mondhatnám....

"van olyan szülés, ami gyorsan megy, van ahol szükséges az eda, van ahol kell a császármetszés."
Ez kb olyan, mint Szilárd időjárás-előrejelzése: van, ahol borult lesz az ég, máshol kisüt a nap.

changebug (törölt) 2009.12.09. 17:42:11

Több hiba is van az írásban.
1.) Az orvos/ápoló tényleg ne akarjon érzelmileg viszonyulni a beteghez. Megbolondulna aszem, mert kórházban azért gyakoribb a halál mint a családban.
Az más kérdés, hogy diszkrétebben tárgyalják meg egymás közt ha valaki meghalt. Ha a nővérnek lejárt az ideje tényleg menjen haza a másik meg gondolom telefonált, mert csak jöttek orvosok, halottszállítók.
2.) Miért is adtál pénzt, mit is vártál ezért és ha nem kaptad meg akkor miért nem lőtted le akinek adtad?
Ápolónak adtál vagy csak az orvosnak. Ha adtad üsd agyon, ha nem mit vársz?

Nem kell heroizálni az egészségügyet. Hús-vér emberek dolgoznak benne. Ők ebből élnek. Más betegségéből élnek.
Nekik a beteg a hibás alkatrész amit javításra hoztak be. Szerelők. Nincs ezzel semmi baj, ha nem akar ezzel visszaélni senki.
A baj ott van hogy minden szereplő többet akar annál ami. És ettől szar az egészségügy IS. meg ez másra is igaz.
Tényleg akkor most privatizáljunk? :)
Vagy állami szinten is lehet racionális magatartást/gazdálkodást folytatni? Most akkor a tulajdoni viszonyon múlik? Vagy lehet hogy akkor mégis az embereken múlik, hogy valami működőképes-e? :)
Mert mint látható a pénzen NEM!

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.09. 17:42:45

@laspalmas:

ez van, ilyen maga az egész biológia - s enek megfelelően az eü is

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 17:45:00

@Cpt. Flint: Kezdessz átmenni idiótába, eddig mondjuk "elfogadható" volt az érvelésed, de most átléptél egy határt.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.09. 17:45:32

@thetriggerhappy:

"dehogynem piac"

ja, a feketére meg a fehére is rá lehet mondani, hogy szürke

főleg ezáltal egy kis pénzt is zsebre lehet tenni

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.09. 17:49:31

@picur3ka:

"A ferohelyeket es az ellatas viszonyait, az orvosok tulterheltseget pedig a halapenz nem fogja megoldani, s orvosnak se lesz mindjart tobb agysejtje tole."

Köszönöm, erről van szó.

drkovax 2009.12.09. 17:59:21

@thetriggerhappy:
A matematika nem kívánságműsor. Nem piac. Monopólium vagy oligopólium. Az meg nem speciális piac, hanem nem piac.

kvadrillio 2009.12.09. 18:04:01

Áldom a sorsot, hogy eddig még csak lelkiismeretes, gyógyítani akaró és tudó orvosokkal találkoztam.
Igaz, hogy egyik se tartozott a "területi ellátási kötelezettség" bűvkörébe.Ott, már rég meghaltam volna.
Eddig még sikerült megtalálnom a nekem legmegfelelőbbeket.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.09. 18:06:16

@laspalmas:

@picur3ka:

agysejtje nem, de nem lesz napi filléres gondja, lesz módja kikapcsolódni az állandó betegséggel, szenvedéssel és halállal belengett kórházi légkörből (értsd lesz pénze nemcsak enni meg rezsire, hanem lesz pénze egy színházi előadásra is vagy kiállításra)

és akkor nyugodtabbna fog műtőbe is menni
például

thetriggerhappy 2009.12.09. 18:08:02

@laspalmas:

pont ezért nem állnak meg a hatalmas általánosításaid. vannak helyzetek, amikben kell az orvos, kell a fájdalomcsillapítás és nem mindenkinek megy flottul, komplikáció nélkül.

Thulsa Doom (törölt) 2009.12.09. 18:08:23

Aki olyan munkahelyet választ, ahol emberekkel kell foglalkoznia, attól elvárom az empátiát. Ha erre nem képes, akkor takarodjon közhasznú munkásnak gereblyézni, esztergályosnak, vagy őrizzen libát.
És leszarom hogy mennyit keres, hogy kiégett stb.

thetriggerhappy 2009.12.09. 18:09:57

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t:

látom, te szereted az egyszerű válaszokat. vagy privatizálunk (ami egyenlő a lopással, természetesen) vagy államosítunk. normális átmenet nincsen, állami kontrol, szabályozás, ellenőrzés nem létezik.

egyszerű lehet így az élet.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.09. 18:12:00

@Thulsa Doom:

hát majd remélem téged is leszarnak, ha elcsúszol az irodában a kilöttyent kávén

és remélem úgy hagynak törött bokával

thetriggerhappy 2009.12.09. 18:12:29

@drkovax:

szerintem neked elsőre elég lesz a wikipédia is:

hu.wikipedia.org/wiki/Oligop%C3%B3lium

méghogy az oligopol piac az nem piac....

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.09. 18:13:31

@thetriggerhappy:

ha állami kontrollnak nem szempontja a profit

a magánzónak igen

tehát a magánzó folyamtosan az állami kontroll lebontáásra törekszik

innetől akor csak egy plusz byűg a magánzó beengedése a randszerbe

Leskelődő 2009.12.09. 18:13:45

@imetek:

Köszönjük, nővér.

És folytassa! :)

100holdas 2009.12.09. 18:17:32

Basszus, azt a szót, hogy "pizsoma", eddig csak hallottam...leírva még félelmetesebb! Majdnem olyan, mint az "otthol".

2009.12.09. 18:32:49

Kivet az állam 50%(+) adó és járulék terhet a munka után. És 25% áfát az áruforgalom után.

Ebből igen is kitelne egy jó egészségügy. És egy közepes hadsereg is. És tandíj nélküli felsőoktatást is.

CSAK NEM KÉNE ANNYIT LOPNI, barátaim!

Tagbaszakadt Paraszt 2009.12.09. 18:52:33

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t:
Te egy igazán korlátolt ostoba barom vagy, de egy dolgot elárulok Neked:
A magánbiztosítók által finanszírozott egészségügy nem azért jobb az államinál, mert az MSZP találta fel, hanem mert abból csak valamennyi profitot vesznek ki, a többit az ellátásra fordítják, és nem lopják szét a létező összes módszerrel, ahogy az OEP pénzekkel teszik.
Az olyan országokban, ahol az emberek 98%-a becsületes és önként fizet adót, ott lehet az adókból is jól működő egészségügyet fenntartani. Egy olyan köcsög, tolvaj, adócsaló nép számára, mint a magyar, a magánbiztosítási rendszer az egyetlen hosszú távon fenntartható alternatíva. Sajnos. FITYISZ is be fogja vezetni, majd figyeld meg.

thetriggerhappy 2009.12.09. 18:54:06

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t:

te ostoba demagóg kommunista majom, mi tart vissza egy gyógytornászt attól, hogy privát praxisa legyen? mitől lesz neki jobb ha privatizálják a kórházakat?
azt már nem is kérdem, hogy hol láttad leírva, hogy én privatizációt szeretnék, mert ez biztosan meghaladja a szellemi képességeidet.

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 18:56:03

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t:
Ha arról van szó, hogy ott túléled-e a műtétet, ill. lábra tudsz-e állni utána, igenis utazik az ember 100 km-t. Amúgy nem hiszem, hogy ne lenne olyan pontja az országnak, ahonnan max. 100km-es úttal ne lehenne eljutni több kórházba (jelenleg 150 kórház van). Anno az eü. "reform" során írtak egy programot a távolságok kiszámítására, azt hiszem ez az:
www.eski.hu/new3/politika/regios/tavolsag.zip
Az állami kontrollt valóban nem érdekli a profit, de nagyon gyakran az sem, hogy mennyi pénz folyik ki a rendszer lyukain. Ráadásul az állami kontroll úgy is megvalósítható, hogy magánszolgáltatók szerződnek az OEP-pel, aki meg keményen a tökükre lép, ha olyat akarnak elszámolni, amit nem csináltak meg (jelenleg ezt nem nagyon csinálják, pedig lehetne disznóságokat találni). Mivel a kórház többnyire keres az ellátott betegen (a költégek szórnak, a támogatás viszont általában fix, így előfordulhat olyan beteg, akin ténylegesen veszít a kórház, bár ez gyakran ki sem derül a kórház számára), el fogja látni őket. A szakmai hibákra meg ott van az egészségügyi felügyelet.

@drkovax: Persze hogy szabályozni kell. Ha minden bokor tövében lenne kórház, akkor is kellene, a szolgáltatás természeténel fogva. A szabályozás viszont nem jelenti azt, hogy nem lehet (értelmesen) teret adni a magántőkének (ismét Mikolára hivatkoznék).

@bz249: Pontosan. Ezért volt hülyeség az, hogy ugyan több kórházban megszüntették az aktív ágyakat, de "fájdalomdíjként" kaptak egynapos sebészetet.
Elvileg lehetne több rendőrségi és tűzoltási szolgáltató, az utóbit még el is lehetne képzelni (magánmentők, önkéntes tűzoltók).

@imetek: Hallottam olyan szoc. otthonról, ahol ilyenkor szaladtak újraéleszteni a beteget.

@krüger: Valóban jó lenne, de azért komoly kérdéseket felvet. "Normál" kórháznál van (volt?) TVK, egy fizetős magánkórháznál nem lehet róla szó. Év közben elfogy a keret, az első páciesek kapnak pénzt az OEP-től, az utolsók nem.

@thetriggerhappy: Hányszor kell még leírni, hogy Semmelweis (szemben Ballarddal) nem a természet rendje ellen tette amit tett?

@picur3ka: Nem vagyok benne biztos, hogy nem gyógyulsz hamarabb az 5 ágyas kórteremben, mint a 30 ágyasban: egyrészt nagyobb eséllyel tudsz aludni, másrészt kisebb az esélye, hogy elkapsz valami nyavalyát.
"A ferohelyeket es az ellatas viszonyait, az orvosok tulterheltseget pedig a halapenz nem fogja megoldani, s orvosnak se lesz mindjart tobb agysejtje tole."
Ez igaz, csak néha előfordul, hogy a hálapénz után foglalkoznak a beteggel, míg előtte rá se néztek. És tényleg vannak olyan orvosok, akiknek előre KELL tejelni, vagy nem műt meg (ahogy hallom, Romániában ez a default).

@laspalmas: Az emberek fájdalomküszöbe eltérő. Az EDA elvileg nem veszi igénybe a babát, míg az IV adott anyag igen.

thetriggerhappy 2009.12.09. 19:01:20

@evil overlord:

hányszor kell még leírni, hogy nem érted a párhuzamot?
miért, ballard a természet ellen tett? én irónikusan említettem őket, mint akik tudományos újítók voltak és akik az addig berögzött szokások ellenére újítottak. ez volt a reakcióm cpt flint hülyeségére.

de igazából ez egy tök felesleges mellékág.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.09. 19:01:42

@evil overlord:

"Amúgy nem hiszem, hogy ne lenne olyan pontja az országnak, ahonnan max. 100km-es úttal ne lehenne eljutni több kórházba (jelenleg 150 kórház van). "

De ezek is csak azért maradtak még meg, mert nem sikerült privatázálni ez eü-t.

Szerinted mindegyikben van sugárterápia (ez szinte minden daganatos betegnek kell, második leggyakoribb halálok)), idegsebészet vagy szívultrahang (szívérrendszeri betegségek első számú halálok)?

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 19:02:41

@Reaper Man: "A magánbiztosítók által finanszírozott egészségügy nem azért jobb az államinál, mert az MSZP találta fel, hanem mert abból csak valamennyi profitot vesznek ki, a többit az ellátásra fordítják, és nem lopják szét a létező összes módszerrel, ahogy az OEP pénzekkel teszik."
USA: az (igen magas) GDP 16%-át költik egészségügyre (7300 USD), míg Nyugat-Európában a (némileg kisebb) GDP 10-11%-át (3300-3600 USD). Ennyit a piac hatékonyságáról. Megfelelő szabályozás nélkül szart sem ér. Ráaádsul folyamatosan lehet hallani a "trükkök százairól", hogyan próbálják megúszni a biztosítók a kifizetést.

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 19:12:36

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t:
"De ezek is csak azért maradtak még meg, mert nem sikerült privatázálni ez eü-t."
Ezt nem ártana bizonyítani.

Onkológia nincs mindenhol, de nem is érné meg, nagy szakértelmet igénylő terület. Elvileg (bár nem hiszem, hogy túl sok ilyen gép lenne) a röntgen gépek alkalmasak lehetnek elektron és röntgen besugárzásra (megfelelő hardver és szoftver kérdése az egész). Cobalt ágyú elvileg megoldható, bár kicsit drága lenne, de a minden kórházban helyben előállított izotópos kezelést nem bírná kifizetni az ország.
Idegsebészet meg ne legyen minden bokorban, mert egyrészt szintén igen nagy szakértelmet igénylő szakma, másrészt nincs annyi betege, mint az onkológiának.
Szívultrahang: nem tudom menyivel kerül többe, mint egy alhasi gép (az nem megfizethetetlen), de nehogy már ne tudon elmenni a beteg a megyei kórházba (a járóbeteg nem fog belehalni abba, hogy az UH-ra kell várnia 1-2 napot).

@thetriggerhappy:
Igen, ui. a szívelégtelenségbe belehal a beteg. A szülésbe általában nem.

Walter Melone (törölt) 2009.12.09. 19:15:46

Ezt az "A privatizáció azért nem megoldás, mert..." kezdetű bekezdést miért is kellett ebbe a posztba beleírni?

Ha ez a kórház kirúgná az ilyen hanyag embertelen orvosokat, akkor jobb lenne nem? Ha ezt csak úgy teheti meg, ha "magán kórház", akkor az miért baj?
Most is vannak állami finanszírozású magánkórházak. Nem sokan, de vannak.
És valahogy azok működnek.
Valamint működik a magán nőgyógyász, a magán fogorvos, a magán urológus, és a magán plasztikai sebész is.

Észre kellene már venni, hogy azok az orvosok, kórházigazgatók akik kiváló emberséges gyógyító intézményeket tudnak csinálni, itt vannak közöttünk.

Csupán lehetőséget kell adni nekik.

Az állami egészségügy a jelenlegi formájában egy csődtömeg.
A magánorvosok meg sikeresek.

Ezen érdemes elgondolkodni.

picur3ka 2009.12.09. 19:20:45

@evil overlord:

Persze, irtam is, hogy vannak ilyenek, barmily meglepo, en errol csak hallomasbol tudok. En meg nem talalkoztam olyan orvossal, aki penzt kert volna elore, barmily rejtett modon is. Lehet, hogy csak szerencsem volt, de ha megtortenne, mast valasztanek, azt hiszem.

Es igen, az otos korterem idealisabb es hatasosabb lenne, de ezen a halapenz nem segit, sot, aki igy bekerul egy ilyen korterembe maga idezi elo a 30-ast.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.09. 19:20:51

@evil overlord:
"Ezt nem ártana bizonyítani."

Mintha bezártak volna "pár" kórházakat az előkészítő szakaszban

"nincs mindenhol"
beteg viszont mindenhol van, fővárostól tanyáig

no ne mondjuk azt, hogy 150 kórház van az országban. ezek egy jó része rendelőintézet, városi kórház, ahonnan bármi komolyabb bajjal továbbirányítják a betegeket a megyei kórházakba, klinikára, szakintézménybe kivizsgálásra

picur3ka 2009.12.09. 19:22:41

@Walter Melone:

Adofizetokrol beszelsz vagy sem?

Walter Melone (törölt) 2009.12.09. 19:30:33

Egy szülés állami kórházban kenőpénzzel cca 150.000ft

Magánklinikán 210.000Ft számlával.
Ezért kapsz saját szobát, nagyon jó orvost, rengeteg kényelmi funkciót.
Hogy csak egyet említsek: ingyenes parkoló. Tehát nem vár mikuláscsomag az autódon, mert az asszonyt nem hagytad ott vajúdás közben, hogy lemenj dobálni az automatába.

Mégis melyiket választanátok?

Walter Melone (törölt) 2009.12.09. 19:31:48

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t:

Ezzel kicsit mellényúltál. A patológiákat már szinte mindenhol privatizálták....

És te vagy a hülyemajom, kisgyerek!

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 19:39:00

@picur3ka: Én sem találkoztam ilyennel, de nem zörög a haraszt...
A kevesebb ágyas kórteremre van tisztességes megoldás: a beteg a kórháznak fizet a jobb szobáért és számlát kap róla. A 30 ágyas kórtermeket meg törvényileg kell tiltani.

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t:
Az a pár egészen pontosan négy:
- Schörpf-Mérei: marhaság volt
- OPNI: marhaság volt
- Budai Gyermekkórház: marhaság volt (mx. úgy lett volna értelme, ha a Korányival vonják össze)
- Szolnoki (?) Repülőkórház: tőlem nyugodtan
150 kórház van, ebben nincsenek benne a rendelőintézetek. Valóban nem maradt meg mindegyik kórházban aktív ellátás.
Ráadásul tényleg be lehetett volna csukni egy csomó kórházat (de nem pont az első 3-at, mert elég egyedi szolgáltatást nyújtottak). Pl. mi a francnak kell Újpesten az Árpád és a Károly kórház, amikor Angyalföldön ott van a sokkal nagyobb Nyírő és ÁEK?
"Beteg mindenhol van": ember, nem lehet minden pofon mellé rendőrt állítani, az isten köpönyege nem lenne elég. Ráadásul az a szakember, aki sok beteget lát el, nagyobb tapasztalattal rendelkezik, mint aki 1-2, így jobb minőségű ellátást tud nyújtani.
Norvégia ki bírja azt fizetni, hogy fenn a francban ott áll az üres műtő, és repülőgép viszi az operatőrt, de ehhez 94 ezer USD-s GDP kell (a magyar 15 ezer).
Az "ellátási piramis" nem kommunista találmány, máshol is ezt csinálják.

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 19:41:29

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t:
Miért ne lehetne magán szövetant csinálni? A laborok nagy részét pl. privatizálták.

szabidoki 2009.12.09. 20:03:13

Üdv!

Érdekes kis vita :)
Előrebocsátom: én orvos vagyok, úgyhogy ismerem a rendszert. Sok betegsége van, de ezek közül kevés az orvosok hibája.
A hálapénz-dolog igazából nagyon egyszerű: ez a mindenkori kormányzat felelőssége, senki nem hajlandó rendezni a béreket az egészségügyben. Gondolom azért, mert aki alig él meg a fizetéséből, az nem ugrálhat, ha meg elfogadja a hálapénzt, akkor rögtön az orrára húzzák, hogy korrupt, ne ugasson. Így megosztják az orvostársadalmat, nem lehet egységesen fellépni, mert mindenki zsarolható valahol. A fiatal a fizetésével, az idősebbek a hálapénzzel. Persze lehet ugatni, hogy ne fogadja el, meg ne adjon, de az a helyzet, hogy az orvosok rá vannak szorulva a pénzre, a betegek meg szeretnének hamarabb sorra kerülni, jobb szobát kapni, vagyis van kereslet meg kínálat is, így kialakult ennek a piaca. Maga a legalapvetőbb kapitalizmus :) Addig senki se reméljen csodát, amíg akár a keresletet fel nem számolja a kormányzat (gy.k. emeli a béreket), akár a kínálatot meg nem szünteti (épít még 300 kórházat és fel is szereli frankón). Nem nehéz kitalálni, melyik a megvalósíthatóbb út :)
A jelenlegi színvonal több összetevős. Egyrészt a mostani fizetésekért nem találsz épelméjű embert, így kénytelen vagy elég fura arcokkal feltölteni a kórházi állásokat. Másrészt a jelenlegi finanszírozás egész egyszerűen rossz. Az egy beteg után járó pénz mértékét hasraütéssel állapítják meg ("elég erre ennyi"), nem fedezi a költségeket, amortizáció, fejlesztési keret hírből sincs benne. Harmadrészt a legtöbb kórház a jelenleg hivatalos minimumfeltételeket sem teljesíti személyi is tárgyi szinten sem, de az ÁNTSZ meg az OEP nem vonja meg egyetlen kórház működési engedélyét sem, mert akkor kitörne a népharag - így nyilván a kórházak menedzsmentje meg tulajdonos önkormányzatai sem törik magukat.
Szóval egyrészt rendbe kell tenni a béreket, a finanszírozást, és ha ez megvan, lehet követelni, hogy tartsuk be a szabályokat. Ha ez nincs, lehet ugyan szívóskodni, pár orvost meg kórházat meghurcolni, mert ezmegaz történt, de rendszerszinten semmi sem fog változni.

warren buffet 2009.12.09. 20:09:10

ritka perverz egy ország ez bake, ahol a szélsőjobboldali párt csőkommunista.:D

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.09. 20:18:28

@szabidoki: köszi, hogy írtál. Nyílván a fizetéseket kell emelni, de a fenti történetben legalább, naponta 10-15 ember adott 1000-2000 forintot az ápolónőnek, ezért elvárható, hogy kiszolgálja a beteget - meg enélkülis. Én tényleg tisztelem az orvosokat, írtam is erről korábban, de ez az eset szerintem nem a pénzről szólt, hanem a lelketlenségről.

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 20:18:55

@Jómunkásember: Egy olyan szélsőjobboldali országról tudok, amely nem baloldali gazdaságpolitikát folytatott: Pinochet Chiléje.

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 20:20:55

@lelkylola: Persze hogy a lelketlenségről szól, de az első lépés akkor is a bérek jelentős emelése kellene legyen. A második a fent említett dolgozók kirúgása.

abandi 2009.12.09. 20:21:04

@Jómunkásember:
Hát, ja.
Bizonyos kereskedőtípusúak mindíg kimazsolázzák a maguknakvalónak képzeltet, a szart meg otthagyják a jómunkásembereknek.
A tezsvíriség, igazságosság nevíben...
És most nem az izrajéli alkotmányból idéztem...
Még...

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.09. 20:25:27

@evil overlord: teljesen felháborít az egészségügyi dolgozók alacsony fizetése.
Csinálhatnánk "Követeljük az egészségügyi dolgozók fizetésemelését" facebook csoportot.
Vagy mit tegyek/tegyünk?

warren buffet 2009.12.09. 20:31:16

@abandi:

kerezskedőtipus v tezsvíérem?
egyszerre mindkettő?nem lesz az sok?:)

warren buffet 2009.12.09. 20:32:34

@lelkylola:

nem ártana ha adoznának azok a tizezerek aki alsohangon 30 milliós kocsikkal rohangálgatnak egész nap "ügyintézni"...
abból norvég szintű fizetést lehetne adni, simán.:)

abandi 2009.12.09. 20:32:40

@Jómunkásember:
Majd nézz be egy mai szülészetre...

warren buffet 2009.12.09. 20:34:51

@abandi:

én ebben az érvelésben csak azt nem tudom elfogadni hogy érdekes módon egyik pártnak sem szurja a szemét a sok csilliós kocsival járó "vállalkozó".

és kurvára nem érdekel h szinmagyar szincigány vagy szinamerikai.

abandi 2009.12.09. 20:41:46

@Jómunkásember:
Nem érveltem.
Tájékoztattam.
A problémájával forduljon az apekk besúgó osztályához, vagy változtasson a rendszeren...

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 20:59:02

@lelkylola: Sajnos semmit, esetleg találni egy tisztességes kórházat, és az alapítványának adni jogtisztán egy kis pénzt. Nehéz feladat lesz :(
Azonban komoly pénzek befektetése nélkül nem lesz változás, mert a jelenlegi körülmények között tényleg csak az önzetlen "hülyék", a markot tartók és a mindenre nagyívben szarók dolgoznak itthon az egészségügyben.

@Jómunkásember: előbb talán meg kellene közelíteni a norvég GDP-t ahhoz a fizetéshez. Nehéz lesz, nincs olajunk.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.09. 20:59:15

@evil overlord:

Ahogy sejtettem:

te csak a "Budapest vége" tábláig látsz.

Gratulálok.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.09. 21:01:04

@evil overlord:

Ahha. Szövettan - élőből. műtéti anyagot pesrze.

Na és a boncolások?

Ostoba hülyefasz vagy.

szabidoki 2009.12.09. 21:08:36

@lelkylola: az a szitu, hogy ma egy átlagos osztályon a nővéreknek ezer dolguk van, és akárhogy fizet a beteg, a tűzoltásnál nincs többre energiája, mivel nincs feltöltve a létszám, kevesen vannak. Mivel kevés a fizetésük, általában nem is egy, hanem 2-3 helyen dolgoznak. Az lenne a megoldás, ha fizetnének nekik rendes bért, és akkor egyrészt lennének elegen, nem kellene állandóan rohanniuk, egy munkahely elég lenne, így a dolgozó kipihent és nyugodt lenne, illetve aki nem oda való, mert gyakorló pszichopata, azt ki lehetne rakni, mert lenne normális jelentkező az állásra. Jelenleg az a helyzet, hogy a nővér jobban jár, ha elmegy a teszkóba pénztárosnak, így inkább el is megy.
Addig felesleges minden követelőzés, amíg a nyugodt munka feltételei nincsenek megteremtve.

abandi 2009.12.09. 21:12:41

@szabidoki:
Ráadásul egy maki igazgató-főorvos(?) is kiesik a rendszerből...Edelényben.

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 21:15:30

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t:
Ha a budapesti kórházakból be lehet csuni pl. 20%-ot, az országosan is kb. 4%, sok kicsi sokra megy. A repülőkórház kivételével nem csuktak be vidéki kórházat.
Ki a francot érdekel, hogy ki üzemelteti a szomszéd épületben levő szövettant? Ha a labornál, a patikánal, a CT-MR-nél jó a magántulajdonos, akkor a szövettannál miért nem jó? És megsúgom, hogy a magáncég simán tud magasabb fizetést adni (bár közalkalmazottnál is lenne erre mód, ha akarnák) a parát soha nem látó patológusnak (meg "telemedicina" útján több munkát, bár ezt az "államiak" is megtehetnék).
A te stílusodban (bár nem őriztünk együtt libát): ostoba komcsi vagy.
Én befejeztem, bunkó prolikkal nem vitázom.

Pelso.. 2009.12.09. 21:47:31

@lelkylola: Valóban alacsony a szakdolgozói bér. Hozzátenném, MP emelt annak idején jelentősen, a közalkalmazotti béremelés keretében. Hibásan, mert ugyanakkor a munkaerőt semmivel nem ösztönözte minőségibb munkavégzésre és hatékonyság növelésre.
Az írásodban említett történetben a fásultság az indok a hanyag, lelkiismeretlen munkavégzésre? Ez mondvacsinált kissé. Vagy végzi a munkáját annyi pénzért, vagy ki kell rúgni a p...ba.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.09. 21:49:07

@evil overlord:

"Én befejeztem, bunkó prolikkal nem vitázom. "

Ez az egy jogos észrevételed van - bár prolizd anyádat. A bunkót vállalom.

Én meg tájékozatlan, szűklátókörű de azért okoskodó alakokkal nem fogok erőlködni.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.09. 21:50:24

@Pelso..:

Szerintem te se kapj többet mint ami elég kenyérre meg vízre.

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 21:59:25

@Pelso..: Sajnos ekkora fizetésért tényleg nem nagyon lehet találni lelkiismeretes munkerőt, ha ezeket kirúgnák, nem sok jelentkező lenne a helyükre.

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t:
Néhány TGM típusú bölcsésztarisznyától eltekintve kommunista propagandát nem középosztálybeliek szoktak nyomni.
Az ágazatban dolgozom, és arról is van egy kis információm, hogy mi megy külföldön. Ennyit arról, hogy ki tájékozatlan.
De tényleg ez volt az utolsó benyögésem feléd.

Pelso.. 2009.12.09. 22:05:35

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t: Fizess több adót meg járulékot önként s dalolva, még több pénzt nyeljen be a rendszer értelmetlenül...

Pelso.. 2009.12.09. 22:10:03

@evil overlord: Nem arról szól a munkaköri leírásuk, hogy: gyenge a bér, s ezért épphogy csak dolgozgatunk. Ilyen elvet követve minden ágazatban ez legyen a munkamorál?

warren buffet 2009.12.09. 22:10:32

@Pelso..:

ez is egy vélemény amiben van igazság is.

viszont ha nem lenne ado nem lenne ut világitás stb.

az (erős) állam maga mint szervezet szükséges.az ahogy nálunk mennek a dolgok, na az a gáz.

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 22:23:28

@Pelso..: Magyarországon (az EU országaival összevetve) az egészségügy alulfinaszírozott: igaz, hogy a bérek alacsonyabbak, mint Csehországban, vagy Ausztriában, de a felhasznált anyagok nem (sokkal).
Részletek itt:
www.oecd.org/document/16/0,3343,en_2649_34631_2085200_1_1_1_1,00.html
Szarból nem lehet várat építeni, a "reformot" nem pénzkivonással, hanem épp ellenkezőleg, tőkeinjekcióval kellett volna kezdeni (nomeg a járulékfizetők körének JELENTŐS szélesítésével), ezzel együtt bevezetni a szigorú ellenőrzést (ellátás-minőségi és pénzügyi), és pár év múlva lehetett volna örülni a megtakarításnak. Ez a vonat azonban elment, és ha Viktorék esetleg megpróbálnák meglépni a fentieket, az sem lesz egy diadalmenet, mert még így is lesz aki rosszul jár (az X5-össel járó kórházigazgatók és stársebészek, valamint az alkalmatlanok, nomeg a TB-t nem fizetők), és a jelenlegi felfokozott helyzetben ők sokkal hatékonyabban fogják tudni keverni a szart, mintha nem lett volna a reformnak nevezett ámokfutás.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.09. 22:25:31

@evil overlord:

Ahhoz képest mondasz hülyeségeket

persze ha az eü-t nem gyógyító hanem gazdasági tevékenységnek tekinted közben belecsempészve a neoliberalizmus szociáldarwinizmusát...

abandi 2009.12.09. 22:28:32

@Pelso..:
"Vagy végzi a munkáját annyi pénzért, vagy ki kell rúgni a p...ba."

Meg elmész te is a picsába.

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 22:29:55

@Pelso..: Nem ártana egy kis reális gondolkodás, hiába undorító a jelenlegi helyzet, a lusta disznó nővérek kirúgása nem segít, mert legfeljebb elmegy árufeltöltőnek a Tescóba, és nem jön helyére senki (krónikus nővérhiány van). Az orvosok helyzete ennél egy kicsit bonyolultabb (elég szar dolog lehet szakorvosként krumplit pakolni), viszont a kiégett, de azért még jó szakemberek elég könnyen találnak munkát É- és Ny-Európában (ez részben a nővérekre is igaz, bár náluk talán nagyobb gond a nyelvi korlát).

@Talon Karrde: Az élet olyan, mint a motor: ha nem megy, be kell rúgni :)

Pelso.. 2009.12.09. 22:34:54

@evil overlord: Az alulfinanszirozás, mint minden esetben, itt is relatív.
Csináltam átvilágításokat az eü-ben, gondolhatod... Egy befizetett járulékforintból nagyon kevés jut el a beteghez.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.09. 22:35:40

@evil overlord:

és perszehogy a privatizáció a megoldás ugye

jahj de fárasztóak az ilyen szócső alakok mint te

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.09. 22:37:05

@Pelso..:

talán autóflottája van a kórházaknak?

talán bizony arra költik?

teknős 2009.12.09. 22:41:20

@thetriggerhappy: Basszus! 9 gyereket szültem nyolc alkalommal. Volt, hogy magánrendelésre jártam, mert nem volt rá időm, hogy 5-6 órát várjak a terhesgondozásra. Soha senki sem kért pénzt tőlem a szülésért és nem is adtam senkinek. Nagy baromság, hogy rosszabb ellátást kapsz, ha nem fizetsz.

A kismamák beszűkülnek szüléskor, de a papákra ez nem igaz. Neked sem kellene hisztizned.

picur3ka 2009.12.09. 22:51:31

@Talon Karrde:

Elnezesedet kerem, de te be vagy baszva mama egesz nap?

'Bingo, bingo, korrekt...' Vagy minosegi ellenor szakmaban utazol?

Persze, akit megdicsernek, annak jobb napja lesz, gondolom. A tobbi meg szukolhet.

Pelso.. 2009.12.09. 23:03:09

@evil overlord: A rendszeren kívülről jelenleg nem lehet több pénzt juttatni. Kivéve, -ahogy írod-, ha sikerülne jelentősen bővíteni a járulékfizetők körét, bár ez nálunk nehéz ügy.
Továbbra is megoldást jelenthetne a páciensenkénti vegyes finanszirozás, állami és magánbiztosítókon keresztül egyszerre. Bár bonyolult, és komoly politikai-társadalmi viták után lehetne bevezetni.
Valamint, azonnal el kellene venni az önkormányzatok fenntartói jogát, s állami kézbe adni a megyei-városi kórházak irányítását. Ilyen helyzetben a centralizált kézivezérlés hatékonyabb.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 23:09:15

@picur3ka: Elnézésemet megkapod, nem vagyok bebaszva:)
Azért írtam ilyen röviden, mert lusta voltam leírni, hogy "szerintem is nagyon így van, teljesen egyetértek, stb."
(+ annyira lusta voltam, hogy a második bingo copy-paste volt, a korrekt előtt már aludtam egyet)

hapcika 2009.12.09. 23:19:38

90-ben már vita volt az orvosok fizetése és a hálapénz adóztatása. Antall érzékletes szavakkal közölte a parlamentben, hogy azért alacsony az orvosok és egészségügyi dolgozók fizetése, mert beszámít nekik a hálapénz is, ami után nem kell viszont adózni. Azóta áll a bál. A másik téma, a szülész-nőgyógyász magánrendelésen fogadja a kismamát, figyelemmel kiséri, ellátja és eddig nincs is baj. Jön az ultrahang, beküldi a kórházba, ahol éppen ügyeletben megcsinálja az ultrahangot a kórház költségén az ő magánbetegének. Ez igen sok van, mert sokszor kell ultrahangozni. Jön a szülés a kórház szülőszobáján, a kórház eszközeivel, felszerelésével, gyógyszereivel és nővéreivel. Utána a doki zsebrevágja a 250000 ficcset, az érzékenyebb ad egy kicsit a nővéreknek és elballag. Nem adózik utána, nem fizet semmit az ultrahangért, a szülőszobáért, a nővérek munkadíjáért, az eszközhasználatért, gyógyszerekért, energiáért. Lehet csinálni, mert az államnak mindenért fizetni kell. Ha ez állam állja a költségeket, akkor reprivatizálja a magánpraxist, adjon tisztességes fizetést és a beteg csak a kórház alapítványának fizethessen. A zsebre dolgozó orvost tiltsák el a hivatásától, hogy ne akarja többet kifosztani az államot. Ez a rendszer se tetszett senkinek, na vajon miért nem?

warren buffet 2009.12.09. 23:19:46

@Talon Karrde:

ezt mi a tökömre is értetted?

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 23:25:02

@Pelso..: Ha a többi EU tagország nem tudja megoldani a GDP 7.1%-ából (ld. OECD) az egészségügyet, akkor talán kevés, nem?
Vegyünk egy egyszerű példát: te vagy a János kórház üzemeltetője, és rendet kell raknod a kuplerájban (azért választottam ezt a kórházat, mert infrastruktúrálisan egy rémálom), mint csinálsz?
- Betolsz egy kamionnyi pénzt, felújítod az infrastruktúrát (az épületektől kezdve a műszerekig), rendesen megfizeted az alkalmazottakat, de ki is szórod az alkalmatlanokat, és ha minden jól megy, pár év múlva van egy jól működő, kevésbé/nem pazarló kórházad (ezt lehet azzal fokozni, hogy hitelből felépítesz egy teljesen új kórházat egy olcsóbb telekre majd eladod a mostanit és a telekárból visszafizeted a hitelt - hadd üsse meg a guta a kollektivistákat)
- kirúgod a lusta disznókat, és imádkozol, hogy jöjjön a helyükre néhány Teréz anya?
Aki ma itthon orvosnak tanul úgy, hogy Magyarországon akar dolgozni, az vagy naiv hülye (sajnos a legtöbbje pár év múlva felébred), vagy hálapénzből meggazdagodni akaró strici (aki csak azt felejti el, hogy a kezdő orvos nem nagyon kap parát). A többi vagy elmegy külföldre orvosnak tízszeres pénzért, vagy itthon orvoslátogatónak többszörös fizetésért. A maradék meg jogásznak vagy közgazdásznak szintén többszörös pénzért.

@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t:
B+ a jegesmedve az egybites fajtádat. Hol mondtam, hogy privatizálni kell? Azt mondtam, hogy:
- az egészségügyre fordítható pénz korlátos (bár a jelenlegi korlátot kissé alacsonynak tartom). Erkölcsi szempontból persze el teljesen jogosan el lehetne költeni a GDP 200%-át az egészségügyre (bár az élethosszban sajnos nem jelentene túl nagy növekedést), csak a fránya közgazdaságtan ne lenne a világon.
- a korlátos költségvetést hatékonyan kell elkölteni, erre egy megfelelő "ellátási piramis" alkalmas. Ny-Európában is ez dívik (a szmét kizsákmányoló kapitalisták).
- marhára nem érdekel, hogy ebből a pénzből milyen tulajdonviszonyú ellátó nyújt jó minőségű szolgáltatást az összes biztosított számára (a TB csalók tőlem nyugodtam megdögölhetnek).

Ennyit a szociáldarvinizmusomról. (Ha az a szociáldarvinizmus, hogy látom a realitást, akkor büszkén vállalom, sőt mint rendes náci (hisz' ők találták fel - Aktion T4) azt is bevallom, hogy nyomorék cigánygyerekeket szoktam reggelizni.)
Amúgy azt, hogy (judeokomcsi)neolibsi vagyok-e pedig ne egy (tekintélyelvű) kollektivista nick döntse el, van itt pár rendes, becsületes konzervatív ember.

abandi 2009.12.09. 23:31:22

@hapcika:
Az időseket meg átpasszolnánk az egyházaknak.
Pur, isa, homu vagymuk...
És senki sem mondaná, hogy: az isten/allah/devla/jehova baszná meg, már megint kifingott valaki!

Alfőmérnök 2009.12.09. 23:37:10

Szegény lolát megint porig alázták, pedig most egész jót írt(az utóbbi idők átlagához képest mindenképpen). Jó, kicsit dedós a stílusa, de összességében igaza van.

evil overlord (törölt) 2009.12.09. 23:51:37

@Pelso..: Tudom, szemét fideszes vagyok (*), de talán nem kellett volna Molnár elvtársnak kivonnia egy csomó pénzt az eü-ből (kb. a GDP 1.3%-át): emlékeim szerint a vizit- és napidíj (melyek ágazati szinten nem túl nagy bevételt jelentenek) bevezetésével párhuzamosan az EB járulékból elvettek 4%-ot (bár a népszavazáskor ezt nem reklámozták, ui. éppen ennyivel emelték a nyugdíjjárulékot), úgy, hogy közben baromságokra (4-es metró, alagút a löszdombba, a MÁV-nak hívott fekete lyuk, teljesen elbaszott cigányintegráció stb.) számolatlanul mentek a százmilliárdok (az államadósságot növelő ezermilliárdokról nem is beszélve).
A vizitdíj alól felmentettek köre meg leginkább arra volt jó, hogy a járulékfizetők agyát elöntse a szar.
A reform kimerült abban, hogy becsuktak 4 kórházat (mint feljebb írtam, nyugodtan be lehetett volna zárni többet is (ezeket meg nem feltétlenül), bár tisztességes elemzést arról, hogy melyeket kellene bezárni szerintem senki nem csinált), a többiben meg helyenként szétvert jól működő csapatokat, és létrehozta az ÁEK-t (a Szabolcs utcai kórház - volt HIETE, SE ETK - épületei meg azóta is békésen rohadnak). Az ellátási körzeteknél jó kis anomáliák voltak. A területileg illetékes kórházak kijelölése (ez utóbbi már a szabad orvosválastás jogát is érintheti) pont megakadályozta az ellátók közötti versenyt: hiába tudja a beteg, hogy hol jó az ellátás, nehéz elintézni, hogy odakerüljön, rádásul a TVK miatt a fogadó kórháznak jó eséllyel meg sem éri (ennyit a "liberálisok" versenyszeretetéről).

A járulékfizetők körének szélesítésében sajnos igazad van, amíg 8 millió szavazópolgárból 3.3 millió fizet adót, addig sok jóra nem számíthatunk. Speciel a sokat szidott Bokrosnak a tízezer forintos kötelező díjban igaza van (az összegről persze lehet vitatkozni), mindjárt nem lenne annyi minimálbéres (meg TB elekrülő). Horváték sokat hivatkoztak a holland modellre, csak éppen a járulékfizetési részét (18 év felett MINDENKINEK fizetnie kell az alapdíjat) csesztek átvenni.

*: Én és a FIDESZ, nyöhehe. Bár a fiúk arra tökéletesen alkalmasak, hogy MSZPSZDSZMDF-fel megetessük a saját piszkukat (bár leszereplésük nem fogja rendberakni az országot, de megnyúlt pofájuk látványa nagyon jól fog esni).

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.12.10. 00:20:55

@evil overlord:

hah?
jaj ne csináld má
Hát már a szociáldarwinizmust is a nácik találták ki?

pff

ott volt az már a felvilágosodás forradalmaiban is, csak még Darwin nem vót, nomeg cociológia - hogy aztán ezekről elnevezzék

a T4-es művelet meg ippeghogy nem szociáldarwinizmus - mert hogy nem "természetes" a szelekciós a folyamat, hanem pl. fenolos

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.10. 07:14:39

@evil overlord: kár hogy ezeket a blogokat polkitikusok nem olvassák, a politikusok talpnyalói pedig fosnak "feljebbadni" az ilyen infókat.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.12.10. 08:32:16

igen, a kis páncélszekrények kint vannak az ágyak fölött, de egész éjszaka meg ég a villany a csótányok miatt ...
horváth ágnes baszd meg te az apósodat !!!

Pelso.. 2009.12.10. 08:50:18

@evil overlord: Nem írtam olyat, hogy szemét fideszes vagy, -tegyük már túl magunkat a pártpolitikai csőlátáson. Megjegyzem, az eü azóta jobban rohad, amióta politika folyamatosan, minden oldalról beletapos. Óriási hiba volt annak idején a szocik részéről, hogy az eü-t a szadesznek adták, a Fidesz örömmel használta ki az ölébe hullott lehetőséget. Pl Horváth Á. kifejezetten ámokfutó bábfigura volt, na nem mintha Pesti I.-t többre tartanám.
Közelmúltban napvilágra került egy felmérés eredménye: évente fizetett paraszolvencia light 70 Mrd ft körül mozog. Tegyük fel, fele igaz, az is szép összeg. Tehát egyértelmű; hajlandó s képes a lakosság többet áldozni a jobb ellátás érdekében? Igen, csak nem megfelelő helyre áramlik a pénz. Ezért is gondolnék egy vegyes finanszirozás megvalósítására, mint működőképes modell. Tartok tőle, senki nem fogja bevezetni, ha nem fűződik hozzá közvetlen politikai érdek.

teknős 2009.12.10. 09:12:44

@hapcika: Egészen tévedésben vagy, mint az idióta balos fórumozók úgy általában.
A terhesgondozás ingyenes. (Tudom, hogy gyökér vagy, de ma az a tény, hogy az állam befektet ezzel a jövő adófizetőibe. Persze az általatok preferált világnézet sem elismerni, sem megfizetni nem óhajtja a munkaerő újratermelésének költségeit, de ez egy másik történet.)

Ergo a kismama nem magánbetegként veszi igénybe a kórházat, hanem alanyi jogon.

A szülés ezenirányú felhasználását, hogy ezzel modellezzük az egészségügyet el kellene felejteni. Két dolog keveredik. A nők többsége másképp szül, mint én. Ez nem minősítés, hanem tény.
Nekik ez egy esemény, amit, mint az esküvőt megterveznek, megszerveznek és elvárják érte a külön szolgáltatást. Amiért fizetnek. Nem biztonságot keresnek, hanem élményt.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.10. 09:29:43

@thetriggerhappy:

Egyetlen pillanatig sem állítottam, hogy nem kell orvos, mert fontos, hogy jelen legyen.
Azt se mondtam, hogy minden szülés komplikációmentes lenne, csupán azt mondtam, hogy szerintem az EDA nem túl jó, helyette inkább a gumilabdát, kádfürdőt választanám. Persze úgy fáj, de azért nem vészes. Illetve a szokásos: az idő mindent megszépít. A baba megszületése után elfelejted a fájdalmat, és utólag se nagyon fog eszedbe jutni.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.10. 09:39:27

@teknős:

Nekem is az a tapasztalatom, hogy mikor a fizetős kismama bemegy a kórházba, épphogy csak megnézi az ügyeletes, mondván minek törje magát, mindjárt jön a saját orvosa, akinek fizet. (és ő általában tényleg beér az utolsó pillanatban, odavet néhány mogorva utasítást kapkodva, átveszi a pénzt, aztán rohan a következő kismamájához)
Viszont aki "csak úgy" bemegy, azzal nagyon kedves, hisz joggal gondolhatja, hogy a problémamentes szülés után neki lesz hálás a friss anyuka. Igaz, nem akkora összeg, mint akit felkérnek, de sok kicsi sokra megy ugye.

Véleményem szerint a második kismama sokkal elégedettebben, szebb emlékekkel távozik a kórházból.

teknős 2009.12.10. 09:48:09

@laspalmas: Ez egy önerősítő folyamat, amit az apukáknak kell megfékezni. Elég egy határozott apuka, még durván sem kell fellépni és rögtön nincs semmi probléma, mert eszébe jut a személyzetnek, hogy mi is a dolga.

Ha közlöd az ügyeletessel, hogy nincs fogadott orvosod - ez saját tapasztalat - akkor korrekten bánik veled. Pláne, ha az eléd rakott papírokat nem automatikusan írod alá, hanem érzik rajtad, hogy nem a pénz motivál.

De ezt a nyávogást, amit Thetriggerhappy lecsapott, elég nehezen viselem. Csak azzal tolnak ki úgy általában is, aki engedi, hogy kitoljanak vele. Aki pedig élmény szülésre vágyik, az meg ne siránkozzon! (Az élmény egyébként a körítés nélkül is megvan, ahogyan megvolt évszázadokon keresztül!)

teknős 2009.12.10. 10:03:52

@laspalmas: "és ő általában tényleg beér az utolsó pillanatban, odavet néhány mogorva utasítást kapkodva, átveszi a pénzt, aztán rohan a következő kismamájához"

Egyébként a kedves balos kollégák mit szólnak ehhez? Mint tudjuk, ezek az orvosok nem kapnak beteget. Vagy mégsem gyógyír mindenre a magán?

qbr 2009.12.10. 10:13:47

@evil overlord:
TVK már megszűnt
(de ez nem volt egy lényegi hozzászólás :)

evil overlord (törölt) 2009.12.10. 10:35:14

@Pelso..: A fideszes kitérőt az elmeroggyant balos szurkálására írtam. Az a 70 milliárd tényleg nem lenne rossz hivatalosan, csak sajnos kevés, mert a GDP kb. 1/4 %-a.
Ha HÁ ámokfutó, akkor ML mi?
Egyetértek, nincs politikai akarat a finaszírozás rendberakására.

@qbr: Nekem is úgy rémlett, hogy idén (?) megszüntették, de nem voltam biztos benne.

evil overlord (törölt) 2009.12.10. 10:35:14

@Pelso..: A fideszes kitérőt az elmeroggyant balos szurkálására írtam. Az a 70 milliárd tényleg nem lenne rossz hivatalosan, csak sajnos kevés, mert a GDP kb. 1/4 %-a.
Ha HÁ ámokfutó, akkor ML mi?
Egyetértek, nincs politikai akarat a finaszírozás rendberakására.

@qbr: Nekem is úgy rémlett, hogy idén (?) megszüntették, de nem voltam biztos benne.

Rikki Harcos 2009.12.10. 10:38:07

a jó állami fizetésem után becsülettel levonják a járulékokat, miegymást, és ezért jogosult vagyok az ellátásra

ugyanarra az ellátásra jogosult az a segílyes cigány, aki még életében kétfillér munkát nem végzett, meg az a vállalkozó is, aki minimálbér után fizeti a minimumjáradékot

kellene lenni egy olyan ellátási szintnek, amely csak közvetlen életveszély esetén biztosít ellátást, vagy a betegek vegyenek részt a kórház munkájában...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.10. 10:55:28

@teknős:

Bizony, a határozott, öntudatos fellépés többet ér bármilyen borítéknál.

Aki madár, azt természetes módon annak is nézik, és úgy is bánnak vele.

"Ha közlöd az ügyeletessel, hogy nincs fogadott orvosod - ez saját tapasztalat - akkor korrekten bánik veled."
Ezt csak megerősíteni tudom, bár nem 9-szer :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.10. 10:58:10

@teknős:

A magán az sok mindenre gyógyír. Mármint lenne, és csak a magánklinika. A mostani "rendszer", hogy az állami orvos az állami kórházban, annak felszereléseit felhasználva vezeti le a szülést, az valami nagyon groteszk dolog. Olyan magyarosított kapitalista gondolkodás: a pénzt elkérik, de a szolgáltatás bizony hagy kívánnivalót maga után.

teknős 2009.12.10. 11:32:38

@laspalmas: Ugyan, én megszülnék egy kukoricaföld szélén is!

Egyébként csak nyolcszor szültem, ikreim is vannak.

evil overlord (törölt) 2009.12.10. 11:33:16

@Rikki Harcos: A "reform" során szó volt arról, hogy akinek nincs biztosítása tényleg csak sürgősségi ellátást kapjon.
Sajnos a minimálbéres vállalkozóra így nem lehet rászállni, mert ő legalább fizeti a minimumot. Az a baj, hogy az egészségbiztosításban sokkal erősebb a szociális nézet, mint a biztosítási:
az "alapdíj" (EHO) 1950 Ft + a bruttó fizetés 14%-a (ez tavalyi adat, júliusban csökkentették: újabb pénzkivonás az eü-ből)
Hollandiában (2006-os adatok) az alapdíj (melyet MINDEN 18 éven felülinek fizetnie kell) havi kb. 100 EUR + a bruttó fizetés 6.2%-a. A nyugdíjasok esetén a jövedelem kb. 4%-a.

evil overlord (törölt) 2009.12.10. 11:40:31

@teknős: Mi ez a nyúltenyészet(*)? :)

*: Hyman G. Rickover admirális szerint nyúltenyészet az a család, ahol több mint egy gyerek van.

teknős 2009.12.10. 11:42:28

@evil overlord: Jaja, kinek mi a sikeresség mértéke!

teknős 2009.12.10. 11:42:59

@evil overlord: Megint lefelejtettem a szmájlit: :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.10. 11:56:30

@teknős:

Nem is Neked írtam, hanem annak, aki mindenáron fizetni akar.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.10. 11:57:00

@lelkylola:

Hát nemigen tudna kommentelni, ha karonülők lennének :)

evil overlord (törölt) 2009.12.10. 11:58:14

@teknős: Rickover munkamániás haditengerész volt, mit vársz tőle. Az egy gyereket gondolom azért engedélyezte, mert volt egy fia.

teknős 2009.12.10. 12:31:16

@lelkylola: 16 éves a legnagyobb és 15 hónapos a legkisebb. Tehát is-is. (Kezdünk nagyon női blog lenni :))) )

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.10. 12:40:40

@teknős: bocs, csak érdekel, hogy tudsz közben kommentelni. Más két gyereknél azt mondja, hogy egy perce sincs.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.10. 12:42:00

@teknős: egyébként miért nem blogolsz erről?
Engem tökre érdekelne :)

teknős 2009.12.10. 12:43:30

@lelkylola: Tudod, a rutin, nagyon sokat számít... Baba szempontból már csak egy van egyébként csak egy van.

teknős 2009.12.10. 12:45:33

@lelkylola: Na, most látszik itt felettem, amikor agyonra és érthetelenül átszerkesztek egy kommentet is.

A posztjaim meg soha sem készülnének el.

Pelso.. 2009.12.10. 13:03:16

@teknős: Én is gratula a gyerekekhez.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.10. 13:09:59

@teknős:

Látom mellélőttem, azt hittem, mindannyian nagyok már. Gratulálok, és további jó erőt, egészséget a nevelésükhöz.

Pelso.. 2009.12.10. 13:11:54

@evil overlord: Na, ez az modell (pl a holland), amit itthon a legkisebb mértékben sem lehet megvalósítani.
Summa, kevés a pénz. Akkor meg nem értem, hogy is lenne a hosszasan zengett ellenzéki elképzelés a járulékcsökkentésről. Ha megvalósul (az emberekért persze..:), akkor ismét lesz egy nagy forráscsökkenés az eü-ben, rögtön be kell zárni kb 20 vidéki kórházat, minden mérlegelés nélkül.

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.12.10. 13:13:03

A jó és lelkes orvosok már rég elhúztak Nyugat-Európába, vagy magánklinikákra. Akiből lehet választani; az valahogy elvégezte az orvosi egyetemet, valami halvány fogalma van az orvoslásról, és igazából semmi kedve nincs az egészhez, csak mást nem tud csinálni.
Pl. én ennek kiküszöbölése érdekében szűrném az egyetemen a hallgatókat, alkalmas e vagy sem, megfelelő e a hozzáállása, és csak megfelelt és nem felelt meg értékelést lehetne kapni.

thetriggerhappy 2009.12.10. 13:58:59

@teknős:

nyávog a faszod, már bocsánat. csak tele a tököm a naív hülyeségeitekkel.
örülök, hogy 9 gyereked van, gratulálok, de ahogyan nem járok az sztk-ba fogat tömetni, ugyanúgy nem kényszerítem a feleségem, hogy beessen a szülészetre és ismeretlen embernél szüljön. mint írtam, szerintem fontos az, hogy ismerje az orvosát és megbízzon benne, de ettől te még tőlem szülhetsz a meki wc-jében is.

evil overlord (törölt) 2009.12.10. 13:59:24

@Pelso..: Az biztos, hogy az ingyenélők rögtön lincselnének a bevezetése után :(
Van egy rossz hírem, a járulékcsökkentés már megtörtént:
Munkavállalótól levont: 6 % (4 + 2)
Munkaadó által fizetendő:
143 ezer Ft-ig 2%
a felette levőre 5%
143 ezer Ft-ig ez havi 6, felette 3 %-os csökkentés a tavalyihoz képest. Ez alapján szerintem júliustól a havi EB járulék fizetés negyedével-harmadával csökkent.
Ezek a százalékok már egész jók, de a dolog csak úgy működne, ha növelnék az EHO-t, valamint a járulékfizetők körét nagyon kibővítenék.

Pelso.. 2009.12.10. 14:03:50

@evil overlord: Tudom, hogy máris csökkent. Most sem értek vele egyet, mert szó nincs a kiesett összeg pótlásáról. Arról nem is beszélve, hogy a munkanélküliség növekedésével csökken a járulékfizetők száma.

teknős 2009.12.10. 14:05:00

@thetriggerhappy: Naivitás? Egy fenét, csak a saját céljaid érdekében állítod be a dolgokat.

Én állítom, hogy meg lehet csinálni a szülést anélkül, hogy fizetned kellene érte. Szerinted én naív vagyok, mert nem igazolom vissza a saját kis önbecsapásotokat!

thetriggerhappy 2009.12.10. 14:25:09

@teknős:

igen, nekem nagy célom, hogy pengessek a dokinak (mint írtam, nem fogok, ha olvasnál, tudnád).

igen, meg lehet csinálni, ha minden flottul megy. ha meg nem, akkor szerintem megér x ezer forintot, hogy meglegyen a bizalom a doki felé. neked szerencséd volt, ismerek x embert, aki megszenvedte a szülést és könyebbséget jelentett neki, hogy megbízhatott a dokiban és ismerte. tudom, ennél sokkal jobb egy gumilabda és a kádfürdő.

thetriggerhappy 2009.12.10. 14:32:55

@Talon Karrde:

rühellem amikor valaki direkt nem akarja megérteni amit írok. ki a tököm akarná saját magát becsapni? ki a tököm nem lenne boldogabb ha nem is jutna eszébe tejelni az orvosoknak? erre jönnek ezzel a szar hippi dumával a szülés szépségéről, meg, hogy nem a fájdalomra kell koncentráni, stb, stb.
mintha bergenben vagy stockholmban beszélgetnénk....

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.10. 15:06:09

Ne felejtsük el, hogy a szülőszobában nem az anyukák, hanem az apukák szoktak elájulni.
Most is valami ilyesmi forog fenn, ahogy látom.

teknős 2009.12.10. 15:11:34

@thetriggerhappy: Nem olvastam végig a kommenteket, de ezt a témát, hogy fizetni kell a szülésért te hoztad fel. Én nem írtam sem fürdőről, sem labdáról. Ezek lényegtelen dolgok. Az EDA is jár a biztosításodért cserébe ha kéred.

Ezek szerint csak csatlakoztál a balos trendhez, hogy hangulatot kelts az orvosok ellen.

Én soha sem értettem ezt a szülés körüli "vásároljunk magunknak biztonságot" érzést és nem értem a kismama környezetét sem, hogy ez miért nyert ekkora teret.

Ez a nézet szintén egy tényező, ami hozzájárul az ország demográfiai leépüléséhez. Ezzel is elsőosztályúan lehet becsapni magunkat, hogy miért nem születik meg az első, második, vagy harmadik gyerek...

thetriggerhappy 2009.12.10. 15:19:26

@laspalmas:

most erre a baromságra mit írjak? honnan a túróból szeded ezt a marhaságot?
a feleségem döntött, hogy hogyan, hol és kinél szül, én csak támogatom. a szülésnél pedig nem hinném, hogy el fogok ájulni, de majd utána beszámolok.

thetriggerhappy 2009.12.10. 15:24:00

@teknős:

a labdáról és fürdőról laspalmas írt. az eda pedig jár, de sok helyen nem adják.

milyen hangulatot keltek és milyen balos trend?

nem csodálom, hogy nem érted, hiszen nyolc komplikációmentes szülésen vagy túl. én a mesterséges megtermékenyítést, a lombikprogramot és a többit nem értem, hiszen ha nekünk sikerült elsőre, akkor másnak sem lehet ez nagy probléma. a fenét izgulnak itt a meddőségen, megoldotta ezt a természet évezredekig.....

szóljak, hogy ez is irónia volt, vagy nem szükséges?

a fekete gyulás kis karcolatodat a népesség fogyás-hamis biztonságérzet témakörben pedig inkább nem is kommentálnám. megáll az magában.

Sebastian Knight 2009.12.10. 16:17:56

@lelkylola:

Valószínűleg ezt a jelenséget tapasztalta meg a kórházban:

www.lelkititkaink.hu/burnout.html

teknős 2009.12.10. 17:30:06

@thetriggerhappy:
Nem baj, ha nem érted, tudom, ez nektek nagy lelki válságot szokott okozni.

thetriggerhappy 2009.12.10. 19:01:19

@teknős:

de ismerős ez a t/2, mint végső érv.
nektek az apád töke. max nekem. nem mindenki éli nyájban az életét.

Tündér_Lala 2009.12.10. 20:08:18

Az egészségügy hatalmas rendszer, amelyhez csak több évig tartó gondos tervezés után, apró lépésekben (annak vissza ellenőrzésével)lenne szabad csak hozzányúlni, mert nem lehet vele kísérletezni.
Molnár és Horváth iszonyatos kárt okozott a rendszerben, mert ötlet szinten belenyúltak. Pont azt a részét tették tönkre,amitől ilyen alulfinanszírozottság mellett is működött a rendszer. Nevezetesen a hivatástudatból és emberségből dolgozó egészségügyesek kezének megkötése (mindenhol pénzt gyanítottak ott is ahol nem volt) és megtaposása. Ettől megmerevedett a rendszer, másrészt sokan elmentek (és még mennek) a tízszeres pénzt fizető nyugatra. (Légy mobil, rendben de ha már el kell hagyni a barátokat, az egzisztenciát, a felépített életet, akkor nyugatra megyünk nem keletre.)
A dologra rátett, hogy (bosszúból ?)még kivontak pár száz Md-ot a rendszerből. Sok orvosnak az a tét, hogy megszerzett tudását, gyakorlatát műtéti lehetőség hiányában elveszíti. Ebben az esetben is megy.Valószínű, hogy őket végleg elvesztettük.
A kár amit okoztak nagyon nagy és nem tudom, hogy a folyamat visszafordítható-e.
Röviden ennyi, boccs a sok szövegért.

Tündér_Lala 2009.12.10. 20:11:38

Számottevő pénz belátható időn belül nem lesz.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.10. 20:14:13

@Tündér_Lala: "Sok orvosnak az a tét, hogy megszerzett tudását, gyakorlatát műtéti lehetőség hiányában elveszíti. Ebben az esetben is megy.Valószínű, hogy őket végleg elvesztettük.
A kár amit okoztak nagyon nagy és nem tudom, hogy a folyamat visszafordítható-e."
Majd mennek Romániából az orvosok Magyarországra dolgozni, ott még most is jobb a fizetés + felszerelés.

Tündér_Lala 2009.12.10. 20:21:37

Lehet, hogy erre bazíroznak, de ha nem hagyják dolgoni őket sem, akkor még tovább mennek. Másrészt nem hiszem, hogy jó és tisztességes megoldás onnan elszipkázni a gyógyító személyzetet, mert a mi vezetőink balfaszok voltak.

teknős 2009.12.10. 20:38:43

@thetriggerhappy: Végső érv? Mire?

Olyasmiről kellene veled vitáznom, hogy balos toposz, hogy a szemét orvosok mennyi pénzt követelnek és raknak zsebre és adózatlanul? Én állítom, hogy igen, te meg azt állítod, hogy nem és még nem is hallottál ilyesmiről. Ovis szint.

Hogy a szülésről beszélgetve következtetéseket vonsz le arról, hogy ugyanazt gondolom a mesterséges megtermékenyítésről és a lombikről? Ez is ovis szint a részedről.

Vagy arról, hogy én állítom, az egész "vásároljunk magunknak biztonságot" projekt akadályt gördít a tervezett gyerekek világrajöttéhez te pedig ÉRVELÉS HELYETT Fekete Gyulával jössz?

Nem, ehhez nekem nincs kedvem.

evil overlord (törölt) 2009.12.10. 20:55:11

@Pelso..: Ráadásul nagyon már nincs hova csökkenteni (bár ha jól tudom, a 143 fölötti 5 százalék csökkeni fog januártól). Ha már járulékcsökkentés, miért nem a MVJ + MAJ kombót (lassanként a fele lesz az EB-nak!) ill. a nyugdíjjárulékot csökkentik?

@Tündér_Lala: "Az egészségügy hatalmas rendszer, amelyhez csak több évig tartó gondos tervezés után, apró lépésekben (annak vissza ellenőrzésével)lenne szabad csak hozzányúlni, mert nem lehet vele kísérletezni."
Ha alaposan megtervezik a módosításokat, akkor lehet nagyobb lépésekkel is haladni (persze nem fűhöz-fához kapkodva), bár arra azért oda kell figyelni, hogy ne haragítsanak magukra minden érintettet (szakma + társadalom).

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.12.11. 01:44:41

Lola, ez a poszt elégtelen információjú. Ugyanis bezavarsz azzal, hogy szakmai nihilt tulajdonítasz a lelki nihil mellé, és ez nem biztos, hogy igaz.

Számos kórteremben "nem-kódos" betegek vannak, akiket nemhogy nem kell, de normális esetben nem is szabad újraéleszteni. Tehát ha egy halált közönyösen fogadnak, az simán lehet ezért. Az pedig szabály, hogy a halottat két órán át az ágyában kell hagyni (meglehet, elavult, de még élő szabály).

A "ha be nem megyek, meghalt volna" szintén elég erős. Te ezt meg tudod ítélni? Alig hinném. Mókás, hogy a legtöbb acélosan aggódó a látványos pánikrosszullétek környékén szokott felgyűlni - amit nem kell ellátni, hiszen tényleges baj nincsen, de a laikusokat frász töri a látványtól.

Egyszóval: nem hiszem, hogy ez pontos, illetve, hogy a levont következtetéseid azok. Ez most nagyon szőkenős poszt...

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.12.11. 02:07:28

Nem is beszélve arról, hogy a túloldalról tapasztalom a dolog ellenkezőjét. Mármint azt, amikor a beteg simlis, szemét, illetve a többi fején taposva jogtalan előnyöket akar. Seregestül jönnek a "beutaló-bypassolók", akik a féléves panasszal nem akarják kivárni a két hetet ultrahangra, és kamu beutalóval vagy anélkül bezúdulnak a sürgősségire. Valós jelenség az is, hogy előkerülnek Kolompárék huszonöten, és - persze a többi, súlyosabb beteget le se szarva - ordítva, erőszakoskodva követelik, hogy a hülyeséget tüstént, de azonnal vizsgálják meg. Meg aztán ott van a sok elégedetlen barom, akik tényleges sürgősség nélkül pár óra alatt komplett kivizsgálást kapnak, méis üvöltöznek és szemétkednek, mert nem rohanok eléjük, mint a Vészhelyzetben. Aztán említhetném a "rendelőket", akiket beesz a fene, és közlik, hogy nekik CT, ultrahang, miafaszom kell (erre szoktam azt mondani, mert egy kis gorombaságért én se megyek a szomszédba, hogy jelentős különbség a kocsma és a kórház között az, hogy ott ők rendelnek, itt azonban én).

Összefoglalva: a jómodor és az empátia nincs megfizetve (ahhoz az kéne, hogy egyetlen, az elvárható megélhetést nyújtó állásban, túlóra és zsúfoltság nélkül dolgozhassunk). Szakmai hibát ugyanakkor senki se csinál direkt, mert ez egyre kockázatosabb - meg aztán nem kell direkt hibázni, van elég idióta a szakmában, és egyre több lesz, ahogy az értelmesebbje elmegy nyugatra. A hippokratészi esküben nincs benne a szegényséi fogadalom, így aztán majd akkor leszek kedves és türelmes, ha ezt is megfizetik. Továbbá: aki nekem nem adja meg a tiszteletet, az tőlem se várja (tágan értelmezve ezt, hiszen az okoskodás, az én szakmámba kontárkodás, a "jobban tudom én ezt" duma önmagában ugyanakkora tiszteletlenség, mintha bazmeggel köszöntenének). Egyre kevesebben tisztelik az orvosi tekintélyt - és azok a bizonyos "jogismerők" legtöbbször valójában a másik, csendes-türelmes beteg rovására akarnak előnyt szerezni, így ha valaki nekem a jogaival jön, azt eleve faszkalapnak tartom. Talán köszönjön udvariasan, ne süketeljen, hanem a kérdéseimre válaszoljon, ne próbáljon orvosi kérdésben felülbírálni (főleg, hogy persze a felelősséget nem akarja átvenni egyik se!), és higgye el, hogy én jobban tudom, ki a sürgős és ki nem. Aki így viselkedik, azzal kedves vagyok, a többivel meg goromba, de azok meg is érdemlik.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.11. 08:31:42

@Molnargoreny: Ezzel nagyon egyet tudok érteni. Édesanyám ápolónő, sokaknak fogalmuk sincs mi zajlik egy kórházban.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.11. 09:29:42

@Molnargoreny: azért nem akartam a konkrét esetet leírni, hogy mitől halt volna meg, mert nem akartam, hogy beazonosítható legyen a történet és a kórház, de privátba leírom.
Én azt tudom, hogy rettentő nehéz az orvosoknak (írtam is erről), de tudod, amikor egy számodra az egyik legfontosabb ember életéről van szó, akkor nem tudok elnéző lenni.

thetriggerhappy 2009.12.11. 09:58:37

@teknős:

ki mondta, hogy szemetek ezért? halucinálsz? pont, hogy nem én beszélek naív faszságokat. tudom mennyi a pénzük, tudom, hogy ilyen a rendszer, amit utálok, de pont, hogy azt mondom, hogy nem én akarom egyszemélyben megváltoztatni.
ez lenne a balos toposz? a végső érv pedig pont ez: ha valamire rámondod, hogy "ti" és, hogy "balos toposz", akkor már vitázni sem kell vele.

az pedig, hogy megint nem értetted a párhuzamot, világosan mutatja, hogy milyen szinten is vitázol. ki írt olyat, hogy te mit gondolsz a lombikról? egy irónikus példát hoztam fel pont a te hülyeségedre, de neked még ez is magas. erről ismét nem én tehetek.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.11. 10:00:43

@teknős:
most olvasom! ennyi gyerek!?
ír maga időnként emeletes szamarakat is, de valószínűleg többet tett a hazáért, mint közülünk bárki!
őszinte tiszteletem!

fogg 2009.12.11. 15:19:24

@thetriggerhappy:
egyetértek teknőssel.ez az "ismerős orvos" szöveg csak hamis biztonságérzet. ha BAJ van, mindig ugyanazt az 1-2orvost ugrasztják (nem mindenki végez summa cum laude,ugye), a kis bajokat meg komplikációmentes szülésnek nevezik.
Gondolom, ez az első gyerek, majd a szülés után kiderül, hogy az egyetlen értelme a fogadott orvosnak az, hogy jól varrjon össze.Fércmunkát ismerős is tud csinálni, ha csak azt tud.

teknős 2009.12.11. 17:48:00

@thetriggerhappy: Nagyon is értettem a párhuzamot. Azt kivántad rám bízonyítani, hogy azért mert én simán és komplikációmentesen szültem, már azt kivánom, hogy aki nem, az ne jusson megfelelő ellátáshoz. Hogy én képtelen vagyok megérteni azokat, akiknél baj van és szeretnének segítséghez jutni.

Éppen ellenkezőleg. Arról akartalak meggyőzni, hogy megy ez simán is, (többlet) fizetség nélkül. Az orvosok többsége éppen olyan minőségben gyógyít magánban, mint az államiban, legfeljebb az utóbbiban nem ápolja a lelkedet, de korrektül ellát.

Tudom, hogy milyen terhesnek lenni, ezért tartottam fontosnak "észhez téríteni" a kispapákat, hogy nem kell ám azzal a szemmel nézni a szülést, ahogyan a kismamák nézik.

Tehetetlen Dodó 2009.12.11. 18:12:17

@teknős: Isten éltessen összes kis teknősöddel együtt.
(Amit írtál, magam is aláírom, bár nekem csak három van és azokat sem én szültem, hanem derék hitvesem.)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.12. 09:15:04

@teknős:

Ez az általánosított kép az orvosoktól az egészségügyi reformkísérlet idején terjedt el széleskörűen és vált mindennapos beszédtémává. Az eszdéesz kezébe kapta a szocialisták teljes uszító gépezetét népszabótól kezdve a kocsmai emeszpés megmondó szájakig, és igyekeztek közellenséget csinálni az orvosokból, elég komoly sikerrel. Az alapgondolat az volt, hogy az orvosok saját zsebre dolgoznak az egészségügy közösségi pénzből fenntartott eszközeivel, és egyedül az üzleti biztosítók pengeeszű pénzügyi szakemberei tudnak rendet tenni ebben a szörnyű világban. A rágalomhadjárat félig sikerült: az orvosokba vetett bizalmat sikerült lejjebb rombolni, csak ott kúrták el, hogy zemberek a pénzügyi zsenikben még sokkal kevésbé hisznek. Mindenesetre az mszp-szdsz megint egy hatalmasat lépett a közbizalom rombolásában és az egészségügy helyzetének nehezítésében. A beteg-orvos kapcsolat alapvető szempontja ugyanis a bizalom. Egy dolgot mindenesetre elértek: bizalom híján többen választanak inkább fizetős orvost.
Ahh, a veszteséges szocialista nagyvállalatból működőképes céget formáló nyugati tulajdonos működésének analógiájára kvázi tulajdonosi pozíciókkal rendelkező üzleti szereplő, aki hatékonnyá teszi az egészségügy gazdálkodását, máig hihetetlen, hogy volt olyan ember, aki ezt az ostobaságot elhitte. Mindenesetre nem egy népszerű modell, csekély társadalomismeretre vall elhinni azt, hogy széleskörű támogatottságot lehet neki szerezni.

evil overlord (törölt) 2009.12.12. 13:49:17

@Elpet: Sajnos nem volt alaptalan az uszítóhadjárat, kriminális egyes eü. alkalmazottak hozzáállása a beteghez.
Amúgy több olyan ország van, ahol jól működik a részben magánbiztosítók által működtetett egészségügy (Franciaország, Hollandia), igaz ott nem az SZDSZ viszi az egészségügyet :)

Tündér_Lala 2009.12.12. 15:42:58

@evil overlord:
"Sajnos nem volt alaptalan az uszítóhadjárat, kriminális egyes eü. alkalmazottak hozzáállása a beteghez."
Sajnos komoly tapasztalatom van (mint beteg) az egészségügyben és nem értek egyet. Azt tapasztaltam, hogy a döntő többség, kedves együtérző és ott segít ahol tud, sokan a jattot sem fogadták el. Persze a beteg hozzáállása sem mindegy.
Amikor azt írtam, hogy az uszítással és a drasztikus fegyelmezéssel lemerevítették a rendszert konkrétan arra gondoltam, hogy kizárták az orvost annak megítéléséből, hogy a saját betegét sürgősségi szinten elláthassa (hátha hálapénzt kap). Egy példa a sok közül: A reumatológusom a 15 legsúlyosabb betegének a kórlapját magánál tartotta és ha jelentkezett akkor előjegyzés nélkül fogadta. (ha bevánszorgott az ember kapott kezelést, injekciót vagy pungálást) Egy negyedkiló kávén kívül soha semmit nem adtam, mégis kedvesen segítettek mindig. Ágika az ilyesmit megtiltotta, 100 eFt büntetést helyezett kilátásba, az ügylet kiderülése esetén. Most két hónapos előjegyzés után tudok kapcsolatba kerülni az orvosommal. Nagy szerencsém, hogy valamennyire stabilizálodott az állapotom, nem tudom mi lenne velem, ha nem így lenne.

evil overlord (törölt) 2009.12.12. 18:15:32

@Tündér_Lala: Nem azt mondtam, hogy a többség hozzáállása kriminális, hanem hogy jó néhány ilyen eset volt, követkemény nélkül. HÁ idejében nem egy olyan esetről lehetet hallani, amikor szerencsétlen betegeket egymásnak adogatták a kórházak, és erre nem lehet magyarázat a "reform". Meningitises gyerek hazazavarása bolhásságra hivatkozva (a gyerek bele is halt, a kiütés nem bolhacsípés volt, hanem a meningitis egyik ALAPVETŐ tünete). A Madarászban majdnem hagytak meghalni egy gyereket agydaganattal (végül azt hiszem a Bethesdában műtötték meg), amikor botrány lett belőle, még nekik állt feljebb (b+ nem voltak képesek koponya CT csinálni?).

Két hónapos előjegyzés reumatológia járóbeteg (?) szakrendelésre? Ha nem vagyok indiszkrét, melyik kórház?

Tündér_Lala 2009.12.12. 19:31:27

Szt.Imre. De hozzátartozik, hogy két éve feladtam és nem voltam ott. Ilyen időtartamra nem lehet tervezni mindig közbejött valami. Gyógyszerem, tablettás szteroidom van itthon és háistnnek szteroid injekcióra mostanában nem szorulok.
Rém történeteket én is hallok, de azt gondolom, hogy egy része a hülye szabályozásból van, egy része nem vagy nem úgy igaz, egy részében pedig valami csókos a főszereplő aki sérthetetlennek hiszi magát. Természetesen ilyesminek nem volna szabad előfordulnia, dehát azért a "reform" kísérlet után ezek az esetek megszaporodtak (nyilván nem véletlenül).

evil overlord (törölt) 2009.12.12. 20:25:03

@Tündér_Lala: Orvos barátaim fogták a fejüket a feljebb írt rémtörténeteken, és azon mérgelődtek, hogy ez messze nem az elcseszett szabályozásról szól, hanem az orvosi etika teljes hiányáról. Milyen orvos az olyan, aki hazazavar egy lázas, kiütéses kisgyereket azzal az ocsmány szöveggel, hogy mocsokban tartják és ezért bolhás (fogadok, hogy a tarkómerevséget meg sem nézte)?
Egy súlyos állkapocssérülést szenvedett kislánnyal több szájsebészet labdázott, mindegyik azt mondta, hogy nem ők az ügyeletesek. Hasonló esetekben volt már halott (pl. Hódmezővásárhelyen) vagy maradandó egészségkárosodást szenvedett beteg (valami baleset utáni neurológiai eset rémlik). Tudom, hogy cinikus vagyok, de ilyen esetekben nem tudtam eldönteni, hogy egyszerűen gyáva disznó volt az orvos, vagy szándékosan csinálta, hogy fokozza a népharagot HÁ ellen (mintha lett volna hova fokozni).
Az egészben az a legszörnyűbb, hogy hiába tolná az ország számolatlanul a pénzt az egészségügybe, ezt a gondolkodásmódot már nagyon nehéz kiirtani.

HÁ dicstelen vége :)) óta lazább a szabályozás, nem kell ennyit várni. Két évre előre szteroid, jók a kapcsolataid :)

Pelso.. 2009.12.12. 22:55:06

@evil overlord: Ez az, a gondolkodásmód, az nagyon nehezen fog változni, s nemcsak az eü-ben.A politikai beavatkozás pedig csak stabilizálja a negatív jelenségeket. Nézd meg a kamarát, meg Égert... a kollégái érdekét védi, persze.

@Elpet: Az kétségtelen, hogy történtek az orvosokat érintő támadások, de nem az egész orvostársadalomra vonatkozóan, inkább magára a paraszolvencia jelenségére.
Fontos, hogy semmilyen céllal egyetlen oldalról sem helyes általánosítani.
Az orvosok egy része nem talán nem zsebre dolgozik, ráhatással, ráutaló magatartással élve a beteg felé?
Bizalom? Hogyne, az is. Meg szaktudáson alapuló tisztességes szolgáltatás a befizetett járulékért.
Mert, az egészségügy, az piac. Rendhagyó, s eltérően kezelendő, de akkor is piac, ahol igenis szükséges lenne józan tulajdonosi szemlélet is.
Az meg ugye szintén ostobaság, hogy vannak, akik azt hiszik, hogy a mostani helyzet konzerválásával az eddigi módon kell működtetni az eü-t.

Tündér_Lala 2009.12.13. 10:30:50

@evil overlord: A háziorvos is felírhatja a tablettás szteroidot.

@Pelso..: Lehet és kell is ésszerűsíteni. Az egészségügy magánosításának azonban nagy ellensége vagyok, több ok miatt. Csak címszavakban:
Teljesen azonos szolgáltatási szint mellett drágább a profittal. (Ez ekkora rendszernél száz Md-okat jelent.)
A módosabbak óhatatlanul magasabb ellátási szintet követelnek és miután a döntéshozók ebbe a rétegbe tartoznak ezt elöbb-utóbb meg is kapják. Szétszakad az ellátás az emberek anyagi lehetőségeinek függvényében. Legvégül egyes emberek rákényszerülnek, hogy ha egy családtagjuk megbetegszik mindenüket odaadják, ha meg akarják gyógyíttatni. (A tőke nagyon szereti, ha az emberek nincsennek döntési helyzetben, hasonló ez mint az állam kölcsön, ott sem dönthet a polgár. Az állam által elköltött (elherdált ?)pénzt levonják adóban.)
Végül a másik rendszer nagy hibája, hogy az orvosok ha kell ha nem drága és kellemetlen vizsgálatokra küldik a beteget. Ezt egyrészt a felelősség elhárítása, másrészt azon megfontolás alapján teszik, hogy a kollégnak is legyen munkája. Ez egész extrém helyzeteket teremt és ennek folytán a mérgdrága diagnosztikai kapacitás sohasem elég. (Kanadai tapasztalat. Egy Cseh orvos azt mondta ő meg tudja ítélni, hogy a bettegnek mi a baja és nem küldte béltükrözésre a hasfájós beteget. Kinevették később lekommunistázták ezért. Sértette az érdekeiket ugyanis.)

Meggyőzödésem, hogy a jelenlegi rendszer jobb és olcsóbb mint a magánbiztosítós rendszer és a teljes népességnek biztosít valamiféle ellátást. Mennél nagyobb népesség viseli az egyén megbetegedése esetén a gyógyítás költségeinek kockázatát annál könnyebb azt finanszírozni. (Ugyanaz a filozófia, mint amikor azt mondják az állam rossz gazda. Ez nem igaz. Az állam csak akkor rossz gazda, ha korrupt lelkiismeretlen disznók vezetik. Más szavakkal az állam (az egészségügy) mi vagyunk, annak tulajdonával anyagi lehetőségeivel kutya kötelessége mindenkinek úgy gazdálkodni, mintha az a sajátja volna.)

Pelso.. 2009.12.13. 11:39:31

@Tündér_Lala: Én sem vagyok a teljeskörű magánosítás híve, s itt nem is a kórházak üzemeltetési jogára, hanem a finanszírozásra gondolnék, mint vegyes megvalósításra.
Nem kívánok senkit ismeretlenül vádolni s általánosítani, de: a nagy közös rendszer jellemzője itt is; nincs controll, mindenki csak kivenni, haszonélvezni, szolgáltatást igénybe venni akar, fizetni senki. (figyeld csak: csökkenteni kell a járulékot, -mondja a politika, ha éppen aznap ez jól hangzik a népnek...).

Nem, ha tisztességesen csinálják, hazai mércével mérve korrekt közbeszerzéssel és szerződéssel, a szakhatóságok részére kellő ellenőrzési jogkörrel (ne lehessen megvenni kilóra őket), -akkor a profit nem plusz költségként jelentkezik, hanem igenis meg lehet találni a jelenlegi rendszerben az elbújt tartalékokat. Pl: egy átvilágítás során, beköszöntem egy kórterembe, az ott fekvő betegek nem tudtak magyarul visszaszólni, -pénzes külföldiek voltak, magyar TAJ számokon kezelve....!!!
Ha megnézed az államháztartás adatait, akkor látszik: az eü-t jelentős részben kölcsönből működtetjük. Akkor ez most jobb rendszer?
Az állam e téren nem jó gazda, a rendszerben sok az anomália, a lakosság nincs jó véleménnyel az ágazatról. Persze, lehetne tisztességesen gazdálkodni állami keretek között is, de ez nem az állam hibája elsősorban, mert a jogszabályi háttér egyértelmű. A megfelelő működtetés ezért az intézetek helyi vezetésének, menedzsmentjének feladata, felelőssége, -lenne.

qbr 2009.12.13. 14:54:06

@Tündér_Lala:
"Teljesen azonos szolgáltatási szint mellett drágább a profittal."
Miért lenne azonos a szolgáltatási szint? A patikák magánkézbe adása után 10 év alatt másfélszer akkorára nőtt a patikák száma, tehát nőtt az ország lefedettsége, azaz javult az ellátás szintje
Azt sem értem, hogy egy magán kézben működő szolgáltató hogyan tudna több pénzt kiharcolni az OEP-től. A legjobb példa a szakrendelők: az OEP számára édesmindegy, hogy a szerződött partnerének a tulajdonosa egy magáncég, vagy egy önkormányzat, ugyanannyi pénzt ad, és ugyanazokat az elvárásokat fogalmazza meg. Tehát nem látom sem a pénzügyi, sem a minőségi különbséget közöttük (most a személyes tapasztalataimat szándékosan nem is említettem). Egyébként pedig: alapellátás, sok szakrendelő, patikák, több országos csúcsintézmény, betegszállítás, ápolási szolgáltatók - csak néhány típus a magánkézben levő szolgáltatók közül.

"Végül a másik rendszer nagy hibája, hogy az orvosok ha kell ha nem drága és kellemetlen vizsgálatokra küldik a beteget. Ezt egyrészt a felelősség elhárítása, másrészt azon megfontolás alapján teszik, hogy a kollégnak is legyen munkája."
Ez bizony most is így van. Részben valóban a felelősség hárítása (bár másrészt pedig a diagnosztikai lehetőségek kihasználása a jobb ellátásért), részben pedig a pontszerzés miatt a kórház számára a jobb finanszírozásért. És ezek állami/önkormányati intézmények. Egy magánkézben levő intézmény számára pont hogy a kevesebb, egy betegre jutó ellátás éri meg inkább ugyanolyan finanszírozás mellett -> ez az a probléma, ami miatt az ellenőrzés nagyon fontos szempont.

"A módosabbak óhatatlanul magasabb ellátási szintet követelnek"
Ezt nem egészen értem. Akinek sok pénze van és magasabb ellátási szintet szeretne, az elmehet most is magánellátásba (ha úgy gondolja, hogy ott jobb ellátásban részesül).
A probléma inkább ott van, hogy igénybe vehesse-e a saját pénze mellett még azt az OEP támogatást, amit egyébként befizet az államkasszába, ott, ahol csak akarja. Erről mondjuk hosszan el lehetne vitatkozni, elég sok pro és kontra érv lenne.

"a jelenlegi rendszer jobb és olcsóbb mint a magánbiztosítós rendszer és a teljes népességnek biztosít valamiféle ellátást. Mennél nagyobb népesség viseli az egyén megbetegedése esetén a gyógyítás költségeinek kockázatát annál könnyebb azt finanszírozni."
Amellett, hogy én sem értek egyet a magánbiztosítós modellel, a fenti két mondatod nem függ össze. Akár magán, akár állami a finanszírozás, ugyanúgy az a jó, ha minél nagyobb népesség viseli a kockázatokat.

qbr 2009.12.13. 14:58:32

@Tündér_Lala:
"Teljesen azonos szolgáltatási szint mellett drágább a profittal. (Ez ekkora rendszernél száz Md-okat jelent.)"

Erre csak még egy példa: ugye emlékszel arra az egészen friss hírre, hogy az állam kissé drágábban (2,5x-es áron) szállította ki az újinfluenza vakcinákat, mint amennyiért a nagyker patikák tették volna.

Tündér_Lala 2009.12.13. 15:05:54

@Pelso..: A beszedett adók és járulékok a nagy közösségi rendszerek finanszírozását (kellene, hogy)szolgálják. (Egészségügy, oktatás, közösségi közlekedés, utak stb) A morális csőd helyzet - messze messze érdemen felül a csókosok által megszerzett javadalmazások, korrumpálások, nyilt hűtlen kezelések -nyomán az emberek úgy érzik, hogy a tőlük elvont pénzek rosszul hasznosulnak, nem oda mennek ahová kellene kerülniük. (Sokszor igazuk is van.) Ugyanakkor ez azt eredményezi, hogy az adókat ellenszogáltatás nélküli sarcnak érzik és ha módot találnak rá, akkor megpróbálnak kibújni a fizetés alól, amitől még kevesebb pénz lesz. Ez egy dugóhúzó szerű folyamat.
A moralitás és bizalom helyreállítása a legfontosabb (és legnehezebb) társadalmi feladat. Az üzleti élet pontosan alkalmazkodó képességénél fogva ebben nem segít, hanem ront a helyzeten.(az üzletért bármire hajlandó.) A korrekt tisztességes közbeszerzésekhez is moralitás kellene. Azt viszont elismerem, hogy az üzlet bizonyos tartalékokat feltárhat, illetve a rendszer egyes részfolyamatait nagyüzemi módon átalakítva gazdaságosabbá válhat.
A másik kérdés, hogy mindenáron munkahelyeket kell teremteni annak érdekében, hogy a munkaképes korú lakosság találjon munkát, amellyel értéket teremt, biztosítja saját megélhetését és adóin keresztül hozzájárul a közösségi rendszerek fenntartásához is. Ebben is nagyon rosszul állunk.
A téma túl bonyolult egy hsz. kereteihez képest. Az bizonyos, hogy az szinte minden szegmensében újjá kell szervezni az országot.

Tündér_Lala 2009.12.13. 17:02:54

@qbr: Hát nem is tudom. De tételesen:
A patikák üzleti alapra helyezése után valóban gombamódra szaporodott a számuk. Vissza is vettek a jövedelmezőségükből. Ez azt eredményezte, hogy a legforgalmasabb helyeken egymással szemben két patika nyílt és így is megéltek, miközben vidéken a kis patikák nem tudták kitermelni a fenntartásukhoz szükséges pénzt sem és becsuktak. A területi ellátás tehát romlott. Az üzleti életben pedig nem lehet megkülönböztetni két azonos tevékenységet végző üzemegységet.

Az oltóanyaggal kapcsolatban kiderült hogy az állam az oltási pontok kialakításának felmerülő költségeit egyszerűen ráterhelte az oltóanyag árára. Vagyis nem adóból oldották meg ezeket a feladatokat. Így nincs valós összehasonlítási alap.

"A módosabbak óhatatlanul magasabb ellátási szintet követelnek"
Arra gondolok, hogy az üzleti alapú biztosításnál aki többet fizet az többet is kapjon igazságosnak tűnő érvelés alapján, biztosítási szintek alakulnak ki.(Amerika)Itt tűnik el a szolidaritási elv.Csakhogy itt nem arról van szó, hogy kalácsot vagy kenyeret zabál valaki, hanem életekről,emberek vagy gyerekek megnyomorodásáról van szó. Természetesen létrehoznak alapítványokat egyes betegek (ki mondja meg, hogy ki legyen az ?)kezelésére, azt nagy média viszhanggal be is mutatják, de alanyi jogon nem kapja meg az ellátást az egyén. (Magánkorházakat odakint is csak a többszörös milliomos réteg tud megfizetni.)

A magán szolgáltató ha elég nagy és megfelelő kapcsolati hálóval rendelkezik meg fogja kapni a pénzét, akkor is ha senki más nem kapja meg. (Lehet találgatni, hogy miért.)

"Végül a másik rendszer nagy hibája, hogy az orvosok ha kell ha nem drága és kellemetlen vizsgálatokra küldik a beteget. Ezt egyrészt a felelősség elhárítása, másrészt azon megfontolás alapján teszik, hogy a kollégnak is legyen munkája."
Ha nálunk is így van az szabályozási hiba. De mit mondjunk egy olyan szabályozási rendszerről, ahol a halasztható műtétek - meglévő műtéti kapacitás mellett is - folyamatosan növekvő, ma már 1,5-2 éves előjegyzési lista nyomán kerülnek elvégzésre.(Teljesítmény volumen korlát)

Hangsúlyozom nem gondolom, hogy nincs mit javítani, ésszerűsíteni a rendszeren.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.13. 18:57:42

@evil overlord:
@Pelso..:
Kétségkívül vannak a paraszolvenciával kapcsolatosan egyes durva jelenségek, ez nagyjából összefügg a teljes társadalom morális állapotával. Az uszító hadjárat a teljes egészségügyet célozta azért, hogy az emberek rendet követelve szabad kezet adjanak a rendszer átszabásához. Ez nem jött be.
Az egészségbiztosítás alulfinanszírozott, ebben nincs semmi meglepő. 30 éve vakbélműtét volt meg amputálás, Kalmopyrin meg jódampulla. Ehhez képest tessék megnézni, hol tartunk orvostechnológiában meg gyógyszervegyészetben. A magyar társadalom jövedelemtermelő képessége nem követte az igényeket, ez nem csak az egészségügyben van így, hanem mindenben, tessék csak megnézni a lakosság eladósodottságát. Ebben nem segít semmiféle üzleti biztosító, aki ráadásul maga is pénzt akar kivenni a rendszerből. A kevés az kevés.
Amúgy az üzleti szellem követelőinek szeretném felhívni valamire a figyelmét, különösen azért, mert ezt az igényt gyakran halljuk azok szájából, akik az egyenlő elbánást és esélyegyenlőséget hirdetik doktriner konoksággal. Egy hiánykassza esetén, ha dönteni kell, hogy egy üzletember kapjon-e a rák kezelésére költséges eljárást, hogy egy fél év múlva újra fizessen havi százezer fölötti járulékot, vagy egy segélyen élő cigány, aki se maga, sem családtagjai nem fizettek soha semmit, akkor üzletileg mi a helyes döntés? Ilyen történetek pedig százával fordulnának elő havonta. Óvatosan tessenek az üzleti modellel hadonászni. Az én álláspontom az, hogy a gazdaság bővítésével növeljük a finanszírozás bázisát, és rögtön csökkenni fognak a feszültségek.

qbr 2009.12.13. 19:18:23

@Tündér_Lala:
A patikákra vonatkozó adat 1990-2000 közötti évtizedre vonatkozik, amikor nem lehetett még egymással szemben patikákat nyitni. A vidéki kis patikák pedig állami dotációt kaptak, pont azért, mert kisebb forgalom volt várható (most nem tudom, hogy jelenleg van-e még ez a támogatás). Az, hogy lehetővé vált magánszemélyek számára a patikanyitás, ellátás szempontjából nagyon előnyös volt.

Az influenza oltással egybemosol két dolgot: amit írtál mint plusz "adó" az az oltópontoknak 7x-es áron történő kiszállítása, a patikáknak csak simán 3-4x-es áron szállítja az EKI, és szállította már azelőtt is, hogy megszületett volna a döntés az oltópontokról.
Azt nem tudom, hogy az EKI önálló költségvetéssel rendelkezik-e, vagy a beszedett pénzei mennek a közös kalapba, szóval kérdéses, hogy egyáltalán az egészségügyi büdzsében marad-e ez a pénz.

Pelso.. 2009.12.13. 19:42:32

@Tündér_Lala: Hát, az emberek inkább azért nem akarnak a nagy közösbe fizetni, hogy több maradjon a zsebükben, csak másodlagos (bár valós) az "úgyis ellopják" szempont. Az elegendőhöz képest a járulék és adófizetési morál béka alatt van.
Az szépen hangzik, hogy ujjá szervezni az országot, de én ezt racionalizálnám:
egyszerűen be kell tartani a törvényeket, s megkövetelni a szakmai protokollokon alapuló munkát, a elsődlegesen a köz, de a magánszférában is egyaránt.

@Elpet: Igen, jó lenne a gazdaság bővítése, de a rendszer önmagában attól nem lesz jobb, ha strukturális finomítás-átalakitás nélkül pénzt öntünk bele. Ismét: MP elhíresült béremelése a közszférában, amellyel nem járt együtt minőségibb, s teljesítményorientáltabb követelmény rendszer bevezetése.

qbr 2009.12.13. 20:01:36

Elveszett az előző kommentem második fele:
"A magán szolgáltató ha elég nagy és megfelelő kapcsolati hálóval rendelkezik meg fogja kapni a pénzét, akkor is ha senki más nem kapja meg. (Lehet találgatni, hogy miért.)"

Jelenleg ez a következőképp működik: önkormányzati tulajdonú kórház -> tök mindegy, jól gazdálkodik-e vagy sem, mert ha pénzügyi gondja van, belengeti a csődveszélyt, amit a helyi politika nem fog megengedni.
Szóval az, hogy a magánszolgáltató biztosan megkapja a pénzét, míg az állami nem - ez nem egészen így működik.

"Ha nálunk is így van az szabályozási hiba"
Ühüm. Náluk rendszerhiba, nálunk csak szabályozási hiba ugyanaz a probléma? :)

De hogy ne csak válaszolgassak,hanem a saját véleményemet is leírjam: a szolgáltatók oldalán van helye a magántulajdonnak, (egyáltalán nem kizárólagosan, mert sok feladat muszáj, hogy állami kézben maradjon), míg finanszírozói oldalon értelmetlen magánbiztosítók bevonása, mert semmilyen pluszt nem ad a rendszerbe.

Pelso.. 2009.12.13. 20:40:18

@qbr: Na, többek között ezért írtam fentebb, hogy újra állami fenntartásba a kórházakat, az önkormányzati helyett.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.13. 21:07:01

@qbr:

"a szolgáltatók oldalán van helye a magántulajdonnak,"

Látott már valaki olyat, hogy egy befektető odaállt: "építettem egy kórházat, szeretném TB finanszírozással az egészségügyi ellátásba kapcsolni" ?

Amiről beszélni szokás, hogy a magántőke ugrásra készen áll, hogy befektessen a magyar egészségügybe, az ezt jelentené, nem pedig azt, hogy valamekkora törzstőkével alapítanak egy céget, amely átvesz üzemeltetni meglévő intézményeket, amelyek összértéke a törzstőkét messze meghaladja. Nem látom, hogy ebben hol a befektetés.

qbr 2009.12.13. 21:56:05

@Elpet:
Példának felhozhatnám a Gerincgyógyászati Központot, ami egy orvosi-szakmai csapatból nőtt ki, és valószínűleg pont valahogy így, ahogy írtad: egy idő után valamekkora törzstőkével alapítottak egy céget, majd átvették üzemeltetésre az - egyébként leépülés előtt álló - budai Honvéd Kh-at. Most biztosítanak OEP által finanszírozott és nem finanszírozott ellátást is

Nem a kórház épületének felhúzása a legfontosabb, az valahány milliárd egyszeri befektetésből megvan, hanem az, hogy hosszú távon biztosítani lehessen az intézmény működését. Ennek persze hiányzik a háttere, mert kb. 1-1,5 évente változik gyökeresen az egészségpolitika.
Félre ne érts, nem azt gondolom magántőke jelenlétének az EÜ-ben, hogy egy egyébként stabilan és jól működő intézményt gyorsan át kell adni valami sufni-bt-nek, de a szakmai magántőke kontrollált megjelenése nem feltétlenül jelent rosszat. És nem csak kórházépítésben kell gondolkodni, hanem mikrotőkében: olyan elképzelhetetlen mondjuk az (így hasraütésre) hogy egy kórház olcsóbban és jobb minőségben tud x adag ételt rendelni egy kórházi kosztra specializálódott cégtől, mint amit a saját üzemi konyháján raknak össze?

evil overlord (törölt) 2009.12.13. 22:28:41

@Tündér_Lala: Szakorvos által felírva olcsóbb (bár ax idő pénz, ha sokat kell várni, nem éri meg). Ráadásul szakorvosi felügyelet nélkül tartósan szteroidot szedni nem feltétlenül jó ötlet.
Kanadai vs. cseh orvos. Nemcsak anyagi érdek állhat mögötte: ha ezt szokták meg az évek során, akkor ragaszkodni fognak hozzá. Nem tudom, hogy Kanadában mi a helyzet, de az USÁ-ban a műhibaperek miatt szerintem fel sem merül az orvosokban, hogy ne nézzék meg jobban a beteget.
Külfödi példa a jól működő, részben magánosított egészségügyre Franciaország, UK pedig a rosszul működő állami egészségügyre. Mindkettőt lehet jól is működtetni, meg rosszul is. Nálunk sajnos egyik sem működne jól :(

@Elpet: Nekem nem a praszolvemciával van a fő bajom, hanem azzal, hogy gyakran brutális szakmai hibákat vétenek (leginkább azért, mert nagy ívben leszarják a beteget), és nincs semmi következménye. Amúgy egy szóval nem mondtam, hogy itthon a biztosítást magánosítani kellene, legfeljebb halkan megjegyeztem, hogy a privát egészségügy nem feltétlenül jelenti a poklot.
Egészségügyi befektetés: ki az a marha, aki ma Magyarországon több tíz milliárdot fektet be kórházalapításba, amikor az elmúlt 3.5 évnyi ámokfutás leginkább arról szólt, hogy pénzt vontak ki az ágazatból.
Amúgy nem tudom mi az ördögi abban, hogy egy magánvállalat tartós üzemeltetésbe kap egy kórházat (mert így nem tudja eladni a telket)? Normális finaszírozás esetén megéri befektetni, hogy utána (nagyobb) profitra tehessen szert. Ehhez viszont jól kiszámítható finanszírozás kell (végülis a mostani is jól kiszámítható: ha így folytatják, rövidesen az összes kórház csődbe megy).

@Pelso..: Persze, mert ez a közgazdász zseni arra már nem gondolt, hogy a béremeléssel párhuzamosan ki lehetett volna rugdalni pár ingyenélőt. Egyrészt (kis túlzással) nem lett volna államcsőd, másrészt összekapták volna magukat a közalkalmazottak.

evil overlord (törölt) 2009.12.14. 07:46:26

@Pelso..: Amúgy lett valami következménye a külföldi beteg magyar TAJ számon való futtatásának?

Pelso.. 2009.12.14. 08:10:00

@evil overlord: Ott akkor 4 beteg volt ily módon ápolva. Egyébként lett, az osztályvezető főorvos békésen, közös megegyezéssel távozott, ez volt a maximum, amit tenni lehetett, a további vizsgálódás számos hasonló esetet tárt fel. Most egy másik intézet dolgozik zsebre, hasonló beosztásban. Abszurdisztánban mire számítottál, letöltendő szabadságvesztésre?:)

Megjegyzem, MP politikai szempontok alapján lökte meg anno a bért, egyik jó példája annak hogy politikai döntések s manipulációk sorozata mit művel az eü-vel.

evil overlord (törölt) 2009.12.14. 08:43:47

@Pelso..: Volt már rá példa, igaz végül kegyelmet kaptak :(
Természetes, hogy politikai okból volt az 50%-os béremelés, de egy közgazdásztól az ember elvárta volna, hogy a költségvetésre gyakorolt hatást is figyelembe vegye. Amúgy az eü-ben azt hiszem pozitív volt a hatás, kicsit később kezdtek elszivárogni a dolgozók.

Pelso.. 2009.12.14. 08:46:17

@qbr: Külső szolgáltatók esetében még van egy gond, az áfa, amely megdrágítja a tevékenységet, mivel a kórházak nem igényelhetik vissza.

Kis epizód: egyik vidéki intézetben, a helyi vezetés addig mutyizott-lopott a fenntartó önkormányzattal közösen, amig eljutottak oda, hogy nem tudják a szolgáltatókat (étkeztés, mosoda, stb.) kifizetni, azok több havi kintlévőséggel bedőlnek. Pedig, a kórházhoz az a pénz befolyt rendes finanszirozásban, a háttérszolgáltatások költsége egy HBCS-ben megtalálható. Ez ugyan csak egy példa, de nekem senki ne sírjon, hogy nincs pénz az ágazatban.

Tündér_Lala 2009.12.14. 09:40:39

@evil overlord: Reumatoid Artritiszes vagyok. Csak lökés szerűen használok szteroidot, megtanultam vele bánni. Szerencsére találtam egy nagyon jó nonszteroid gyógyszert (movalis) ami nagyon jó állapotban tart, bár enyhén cukrossá tett.Természetesen rendszeres vérkép ellenőrzés megtöténik.

@qbr: "Ha nálunk is így van az szabályozási hiba"
Ez ellentmondásnak tűnik, de nem az. Nálunk ugyanis nincs hagyománya az indokoltnál több diagnosztika használatának. Itt inkább arról van szó, hogy az elszámolás alapját képező pontrendszerrel szélhámoskodni kényszerülnek (minden módon) és akkor két hónap helyett 1/2 évig húzzák csőd nélkül a kórházak.:)))

@Pelso..: "de nekem senki ne sírjon, hogy nincs pénz az ágazatban. "
Tudom, hogy nem egészen így gondoltad. De egy neves kórházban műtötték a térdem nem régen. Alapítványi pénzből nem régen felújították a műtőt (az látványos projekt, lehet szerezni rá támogatót) de a működtetésre olyan szinten nincs pénz, hogy az már tragikomédia. A tönkrement vérnyomás mérők helyett a nővérek saját zsebből vettek vérnyomás mérőt. (nem kamu szedett vedett vérnyomás mérők, az elemet is ők veszik bele.) Egy kacsát úgy kell vadászni (azelőtt hegyekben állt a mellékhelységben), a fásli kincs. Azelőtt mindét lábat fáslizni kellett a trombózis veszély miatt (tilos volt anélkül felkelni), ma csak a műtött lábra jut. Stb.,stb.

evil overlord (törölt) 2009.12.14. 10:36:21

@Tündér_Lala:
Off: Movalis és cukoranyagcsere-zavarok? Furcsa én ezt inkább a szteroid következményének tartanám.
Érdemes lehet elmenned a reumatológushoz, most már elég széles körben alkalmazzák a TNF-alfa gátlókat.
On

Indokoltnál több diagnosztikára volt példa, úgy tudom, hogy egy időben elég népszerű volt a légúti kórokozók DNS alapú azonosítása jó drágán.

Tündér_Lala 2009.12.14. 11:49:56

@evil overlord: Igen több emberrel beszétem, akiknél ugyanazt a tünetegyüttest produkálta. Amikor elkezdi az ember egy hét mulva látás zavarok, a következő vérvételnél 8,7-9-es cukor van. Viszont annyira jó, hogy nincs szükség szteroidra (ami viszont a máj cukor készletét szabadítja fel).
Diétával karban tartható, de normál szint nem elérhető. (Valami enzim blokkolással operál.)
Szerintem a kissebb rossz, mert a gyulladás és a rá szedett szteroid nagyon árt (mindig spóroltam vele).
Boccs az OFF-ért

evil overlord (törölt) 2009.12.14. 13:32:22

@Tündér_Lala: Ha jól elvagy a Movalis-szal, és a hyperglycemiát karban tudod tartani diétával, akkor valószínűleg nem kell TN alfa gátló, mert az sem feltétlenül egy leányálom.
A Movalis-nak, csakúgy mint a többi NSAID-nak a cyclooxygenase enzim(ek) a célpontja(i).
ON

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.14. 21:36:16

@qbr:
@evil overlord:

Igazán örülök annak, ha van pozitív példa, és ha sikeres, annak még jobban. Csak nekem olyan gyanakvó természetem van, hogy a sufni bt megoldások ugranak be mindig, ha arról hallok, hogy valaki kórházat üzemeltetne. Nagy pénzek mozognak egy egészségügyi intézménynél, és sokan gondolkodhatnak úgy, hogy abból a pénzből még ők is meg tudnának élni ráadásul, lecsíphetik belőle a magukét. Én az ilyesmiben, akárcsak az üzleti biztosítók megjelenésében csak újabb szereplőket látok, akik ugyanabból a pénzből akarnak szakítani, ami eddig sem volt elég.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.12.15. 02:57:59

@lelkylola: válaszoltam levélben, csak nem arról a címről, amire küldted, hanem egy másikról, keresd ki a spamból!

evil overlord (törölt) 2009.12.15. 10:18:15

@Elpet: Abban igaza van, hogy a szabályozás nem egyszerű dolog. Azonban a háziorvosok, patikák, laborok és a radiológiák elég jól működnek magánkézben, bár a kórházaknál tényleg sokkal nagyobb pénzekről van szó, ráadásul az első teendő nagy pénzek befektetése lenne. A Noname Bt-k ellen lehet védekezni azzal, hogy nagy törzstőkével kell rendelkezni (ez egyben pénzügyi garancia is). Ha egy meglevő kórház üzemeltetése kerül magánkézbe, akkor nincs új szereplő a "piacon". Ráadásul a fekvőbeteg ellátás is teljesítmény-orientált (bár a finaszírozásnak nem az elvégzett tevékenység a fő komponense, hanem a betegség), így az sem venne el pénzt más betegek gyógyításából, ha új szereplő jelenne meg. Az más kérdés, hogy ezáltal a meglevő kórházak bevétele csökkenne, és emiatt egy részük csődbe menne (de ezek a kórházak most sem muzsikálnak túl fényesen).

Magánbiztosítóknak én se nagyon örülnék, mert míg az ellátónak az éri meg, ha ellátja a beteget (ez leginkább a járóbeteg ellátásra vonatkozik, mert ott azt fizeti az OEP, amit megcsináltak), ennek következtében inkább attól kell tartani, hogy olyat is megcsinál (ha más nem, papíron), amit nemm kellene; addig a biztosítónak nem feltétlenül. Jó példa erre az, ami a US egésségügyben folyik.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.16. 08:15:22

@evil overlord:

Most nem szeretnék annak a kérdésébe belemenni, hogy az ún. magántőke mennyire "magán" valójában, tehát mennyiben áll természetes személy tulajdonosként a befektetés mögött. A feladat viszont ugyanaz, akár önkormányzati, akár állami, akár magánintézményről van szó: olyan vezetést kell találni, amely helyesen, ésszerűen gazdálkodik.
Ha a divatos közgazdasági szemléletet veszem alapul, és a kórházat is a termelő cégek gazdálkodásának analógiájára gondolom el, akkor el kell gondolkodnom, hogy mi a különbség az állami-önkormányzati és a magántőke tulajdonlása közt. Elvileg mindkettő megoldásban lehet olyan vezetőt találni, aki a kiadás-bevétel mérleget az utóbbi javára képes billenteni. A döntő különbség a piaci termelő cégek esetében abban van, hogy az állami-önkormányzati tulajdon esetében a rosszul gazdálkodó szervezeteket újra és újra kisegítik, magáncég esetében ez nem megy a végtelenségig. Itt van azonban a kutya elásva: a kórházakat nem fogja az állam-önkormányzat megszűnni hagyni, rossz gazdálkodás esetén megint csak a közösség fogja kifizetni a számlákat. Tőkefedezet nyújthat ugyan biztosítékot de csak akkor, ha az azt megközelítő adósság esetén azonnal felbontják a szerződést és a fedezetből fizetik a hátralékos számlákat.
Nem örülök annak, ha a magánosítást csodaszerként fogjuk fel, ahogy azt az MSZP-SZDSZ dicstelen pályafutása során tette. Nincsenek mindenre választ adó módszerek, alapos és kemény munkára van szükség mindenütt, ha eredményt akarunk elérni. Ennek lehet egyik eszköze az üzleti elvű üzemeltetés, de hogy ez jelentené _a_ megoldást, azt én nem tudom elfogadni.
süti beállítások módosítása