Kertész Imre nem köti magát Magyarországhoz
2009. november 08. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Kertész Imre nem köti magát Magyarországhoz

  Erősen aktivizálták magukat legnevesebb íróink hazánk külföldi megítélésének érdekében: Nádas Péter svédországi telefonos bejelentkezése után pár nappal Kertész Imre nyilatkozott Némethonban

  A szélsőjobb és az antiszemiták szava számít Magyarországon - mondta a 80 éves Nobel-díjas író a német Die Weltnek adott interjúban. Az író szerint a magyarok régi káros szenvedélyei – a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam – jobban jellemzők, mint valaha. Kertész nem akarja, hogy őt Magyarországhoz bélyegezzék.

  (Az MTI néhol eltérő értelmű fordítását a magyar lapok átvették, mostanáig nem javították, én a német tudásom alapján az "uralkodnak" igét "szava számít"-ra, a "kössék" igét a "bélyegezzék"-re javítottam - rg)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr861508589

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: "A halál ellentéte nem az élet, hanem a művészet." - A Die Stürmer ünnepi beszélgetése Ludwig Lakatos berlini íróval 2009.12.25. 17:03:45

„Az ember nem arra született, hogy legyőzzék.” (Ludwig Lakatos) Rüdiger Dahlke írása* Ki is valójában Ludwig Lakatos? Bevallom, én nem tudtam a választ egészen a mai estig. Nem tudtam, mire számítsak. Itt ülök a Gustav Gründgens Strass...

Trackback: Kertész Imre igazsága 2009.11.08. 19:36:21

Szeretem Kertész életigenlő depresszióját. Nem mondom, hogy olyan akarok lenni mint Ő, én olyan akarok lenni mint Én, de pontosan ez a lényeg. Kertész pontosan olyan mint önmaga, megengedheti magának hogy önmaga lehessen, felépítette saját magát, a sor...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.11.08. 10:17:40

Ritka egyértlmű összecsengés. Ahogy a Népcsabi cimkefelhőjében megpillantottam a címadó, emblematikus kertészi mondatot, egyből katt a Reakcióra, és lám Ergének sem csak a reggeli kávétól kerekedett ki a szeme.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.11.08. 10:19:33

Nekem egy régebbi Republic-szöveg ugrik be erről: "...ha nem akarsz engem - én sem akarlak, lehet hogy más vagyok, de nem vagyok rosszabb..."

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.11.08. 10:20:23

Amúgy különösen fájó számomra az ilyen módon való rossz hírünk keltése. Mire lehet ez jó?

Téglagyári Megálló 2009.11.08. 10:25:07

Bátor, hazafias nyilatkozat volt.

Annyi jó zsidó pszichológus van, miért nem keres fel egyet?

nyg 2009.11.08. 10:28:44

Kertész ezt is mondta: "Az Ön által említett gazdag magyar irodalmi tájat illeti, elárulok valamit: a szocialista évek alatt egyetlen egy államilag engedélyezett könyvet sem olvastam. Ha jól értem, Nagy Lászlót, Nagy Lajost, Németh Lászlót, Illyést stb. sem? Merthogy ezeket is kiadták az átkosban, a klasszikusokról nem is beszélve.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.08. 10:30:26

idióták, most akkor lehet imrekertészezni, vagy sem. vagy utólag igazolta ez a sejthalmaz, hogy jogos volt az imrekertészezés? imrekertész pedig írjon németül, nyelvében is vágja el ezt a szörnyű kötődést. :)

yda 2009.11.08. 10:32:32

"nem akarja,hogy őt Mo.-hoz kössék"
Kössék egy fá(ra)hoz!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.08. 10:33:41

@nyg: és nádast és kertészt, és esterházyt, és mindenkit. magyarországon nem volt jelentős író letiltva. és természetesen az íróasztalokból sem kerültek elő a nagy tiltott művek. kertész egyszerűen egy tahó. ami mindig is nyilvánvaló volt. és az itthoni irodalmi körökben /szintén zenész ugye/ sem a kajmánság volt a kitaszítottság oka, hanem a tahóság és a jellemtelenség.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.11.08. 10:34:31

@Grift: maga félreérti.
Kertész ugyanazt mondja, amit itt sokan. 8 év komcsi kormányzás 5 év Pojácával súlyosbítva: nem védik-e hivatalosan is a hazugságot? Nem szélsőségesek kormányoznak-e?

Naugye

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.08. 10:35:12

Kertész egy barom. Tipikus esete annak, amikor egy a zsidóságát hangsúlyozó (munkásságát kvázi arra alapozó) értelmiségi látványosan beletörli a lábát Magyarországba, aztán ugyanazzal a lendülettel csodálkozik az újjáéledő antiszemitizmuson. Ok-okozat?

Külön mókás, hogy még a német riporternek mártírkodott egy sort: „Elég, hogy az Ön honfitársai zsidóvá tettek engem”.

Hamarosan új városában is roppant népszerű lesz ezzel a hozzáállással...

A Sorstalanság ettől még kifejezetten jó könyv, pont mivel hangneme és mondókája éles ellentéte Kertész úr súlyosbodó primadonnáságának.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.08. 10:38:10

@Grift:

"imrekertész pedig írjon németül, nyelvében is vágja el ezt a szörnyű kötődést. :) "

Bingó!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.08. 10:38:24

Könyörgöm, ez egy nyolcvan éves, megkeseredett ember, akit két és fél rendszer megtaposott. Negyven-ötven évvel fiatalabb emberek között is vannak nagyobb bolondok, még ezen a blogon is.

nyg 2009.11.08. 10:39:11

@Herr SturmLiberator: az utolsó mondat helyesen befejezve:...súlyosbodó paranoiájának.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.08. 10:39:51

@tölgy:
nincs kedvem ezen viccelni. törvények kellenek lassan megint. :)

Téglagyári Megálló 2009.11.08. 10:44:05

@Herr SturmLiberator:

idézet KI-t:

„Elég, hogy az Ön honfitársai zsidóvá tettek engem”

Kertész Imre olvasson már egy kis Judapestet:

www.judapest.org/zsido-e-vagy-2/

A fenti mondata amúgy arról árulkodik, hogy ő az, aki cikinek tartja a zsidó identitást. Azt hiszi, hogy lehet "semmilyennek", asszimilánsnak lenni. Ez egy nagyvárosi mítosz.

Én sem vagyok asszimiláns, gyakorló ketolikus vagyok, arra ma idehaza sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy beleillek az átlagba.

(az már csak hab a tortán, hogy a németek helyében kikérném a kollektív bűnösséget)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.08. 10:44:17

@Herr SturmLiberator: a sorstalanság alig a holobiznisz beindulása után íródott. /ugye ezt a zsidó attakot a holocaust c. filmhez, mint ideológiai nyitányhoz köti a tudomány/ egyszerűen nem írtak akkoriban úgy a dologról, mint manapság a gátlástalanok és erős fantáziájúak. :)
a sorstalanság színvonalában olyan mint egy fejes, vagy akkori moldova. egy nagy szar.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 10:44:40

Nu, sejtettem, hogy hamarost itt köt ki az ügy...

Próbáljunk szétszálazni pár dolgot:

1. Már a népszabós rövid ismertetőből is érzékelhető, hogy a bácsi szeteszét van, istenkém, 80 éves, lassan vízszintesbe teszi magát végleg. Egyébként a riporter is érezhetően zavarban van, próbálja tompítani a sok sületlenség élét. Mondjuk nem szokás az ilyen sikerületlen dolgot közölni...

2. "Nagyvárosinak", ha tetszik világpolgárnak lenni épp olyan alapvető jog, mint hülyének lenni. Ha neki Berlin tecc, egészségére! Teszem hozzá, sok minden, amit Butapestről mond megáll. Nyilván az apokaliptikus dimenziójú náculás nem, de hát szegény bácsinak ez az agyhugyköve, végül is nála legalább életrajzilag (kórelőzményileg) érthető, hogy itt kötött ki, ellentétben sok más bérrettegővel.

3. Az már más kérdés, hogy főleg nagynyilvánosan nem Berlinben kéne szapulni a várost, az országot, főleg, ha az az alapállás, hogy semmi köze hozzá. (Ha meg mégsem ez az origó, akkor elébb, és inkább valamit tenni illenék, mondjuk kiszállni a fővárost 20 év alatt szar hellyé tévők mögötti szavalókórusból...) Mindenesetre szögezzük le - fontos, mert üstöllést ideérnek a szellemi toprongyok -, ettől még nem hazaáruló, mindössze gyakorolta a szólásszabadságot. Véleménye van, meg csapnivaló modora, egyik sem meglepetés.

4. Az egészen durva állítása, hogy ő nem olvasott az átkosban kiadott magyarhoni magyar irodalmat, mert azt az ő gyomra nem bírta, hiába is veselkedett neki. Ha másból nem, ebből egyértelmű, hogy egy szánandó, megbomlott elmére csodálkozhatunk rá. Az ilyen basztatatásának meg semmi sportértéke.

Téglagyári Megálló 2009.11.08. 10:45:04

@Kettes:

Ja, csak az ájrópai közvélemény őket nem olvassa.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.11.08. 10:45:47

@Kettes: ez igaz. A fájó csupán az, hogy valamiért szinte csak az "ilyen módon" megkeseredett vélemények kapnak teret (nemzetközi publicitást ha jobban tetszik). Szerintem - más előjellel ugyan - de éppen azt a jelenséget testesíti meg ezen mondókájával, melyet elutasít. Lehet, hogy mégis magyar :(

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.11.08. 10:49:34

@Dr. Zerge: "Ha másból nem, ebből egyértelmű, hogy egy szánandó, megbomlott elmére csodálkozhatunk rá. Az ilyen basztatatásának meg semmi sportértéke." Szintén igazság, csak kicsit másképp: 1, szvsz. mi vagyunk általa basztatva országosan. 2, ez valóban sportszerűtlen részéről, hisz védekezni sem tudunk ellene.

orsi00 (törölt) 2009.11.08. 10:51:59

"A szélsőjobb és az antiszemiták uralkodnak Magyarországon - mondta a 80 éves Nobel-díjas író"
Magamtól is mindig tudtam, hogy a ballib tulajdonképpen fedett szélsőjobb és antiszemiták. De azért öröm így összekacsintani erről mással.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.11.08. 10:53:46

„Elég, hogy az Ön honfitársai zsidóvá tettek engem” Ez az a mondat ami tipikusan Berlinben hangozhat el ebben a formában, és igen, így találja meg zsák a foltját: a kollektív bűnősség bélyegét generációk óta hordozó, lelkileg kinullázott német nép és egy szintén kollektív üldözésben öndefiníciót lelő megbántott vén punk.
Stockholm szindróma Berlinben? Bár kézenfekvő asszociáció lenne de másról van szó.
Erre a mondatra ma egy német riporter lesütött szemmel helyesel, és egészen addig egyetlen német sem fogja kikérni magának hogy a nagyapái bűnét ezredszer is a szemére olvassák amíg tart ez a kölcsönös szadomazo parti a két nép között: Kertész és szellemi harcostársai sehol máshol nem lubickolhatnak úgy a kollektív német lelkiismeretfurdalásban mint Berlinben.

Nem tudom, úgy húsz év múlva amikor tényleg mindenki a föld alatt lesz aki ezt a műsort szerkeszti, elhangzik-e még ilyen párbeszéd, vagy mindkét jelmez generációkon át öröklődik?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 10:55:16

Irodalmi vonatkozásokban Griftnek van igaza. Kertész nem azért nem futott be itthon, mert zsidó, vagy mert akkora ellnzéki lett volna, hanem mert egy jellemtelen, cinikus alak és mert az irodalmi kvalitásai tekintetében sem valami vasziszdasz. A Sorstalanság egyenesen csapnivaló. Nem az ötlet, nem tartalmilag, hanem a kivitelezés, a megírás, ha tetszik szakmailag kettesalá.

Állítólag egy jó regénye van, a Kaddis, még nem volt szerencsém hozzá.

Ezen túl viszont az összes többi merő túlreagálás, másoktól is. Öreg, buggyant ember. Meg kellene tanulni helyükön kezelni az ilyeneket is.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.08. 10:56:04

Ilyenkor vagyok büszke Herta Müllerre.

Google 2009.11.08. 10:56:10

@orsi00:

A Jobbik is vállalja a pártállami és az antalli örökséget, a dávidit viszont már nem. Ennyire kényesek:

www.index.hu/belfold/2009/11/07/mszmp-s_aknak_a_jobbikban/

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.08. 10:56:11

@Karmadealer:
tökéletesen igazad van. erről van szó.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.08. 10:57:37

@Talon Karrde:
az apját nácizó, szintén üldöztetés bizniszben utazó ribancra? :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.08. 11:01:44

@Grift: figyu, egy irodalmi mű és az írója az nálam külön tészta. Mint mondtam, a Sorstalanság stílusa éles ellentétben áll az író mostani gőgős hisztijétől. Ha elolvastad, tudod mire gondolok. De segítek: a regény a holokausztot ugyancsak non-PC emberi hangnemben, szinte svejkesen humoros szemszögből is megvilágítja. Épp nélkülözi a real-life KI féle vádaskodó túldramatizált teátrális sajnáltatósdit. Ez adja erejét.

Polanszi filmjeit se pedósága, Sértő Kálmán verseit se nyilassága alapján minősítem csípőből.

Kertész bácsi hamarosan úgyis már csak a temetőhöz kötődik, talán jobb is, mielőtt teljesen hülyét csinál magából és különböző hazáiból.

orsi00 (törölt) 2009.11.08. 11:02:09

@Google: Azok a nyílt szélsőjobb és antiszemiták. Kell választék! Demokrácia van! Vagy micsoda?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 11:05:45

@Mihint: Egy ilyen ellen nincs mit védekezni. Mondom, még a népszabós tálalásból is látszik, hogy a bácsi kész, a német riporter küzd egy kicsit, hátha rosszul érti, aztán föladja, és - ki tudja miért leadja a cikket, vagyis - tálalja: ez ilyen, ezt tudja, mi kérünk elnézést.

Az egyszeri olvasó még az itthoni verzióból sem fog arra jutni, hogy "demilyenigazavanaKertésznek". Sokkal inkább arra, hogy "ezmármekkoragáz", "cikiabácsi", stb. Persze, ha elkezdődik egy méretes habverés jobbról, akkor majd jön a balkrém, és kiáll, meg peticióz, meg lebalkániz, pedig kussolnának ők erről, hát ez még nekik is úgy kellemetlen, ahogy van.

Tényleg kell ez mondjuk a Jobbikon kívül bárkinek is?

2009.11.08. 11:09:16

Azon kívül, hogy nyilván túlértékeli a szélsőjobboldal szerepét a folyamatokban - ami élettörténetéből adódóan valamelyest érthető szerintem - mi is a probléma a helyzetértékelésével?

Google 2009.11.08. 11:10:30

@Herr SturmLiberator:

Vajon nem éppen ezen fáradoznak? Hogy újjáélesszék az antiszemitizmust?
Hogy erről , és közvetve: róluk beszéljenek a népek? Addig sem az állampártot ütik, a tartótiszteket keresgélik.
Kihasználják, felhasználják a létező tehetségüket, hogy feszültséget szítsanak?
Ugyanezt teszi a Jobbik is, plusz szívességet a fentebb említetteknek, csak náluk a tehetség is hibádzik.
Amikor szélsőséges portálokon "kancigányról" olvasok, azt kérdezem, honnan jön ez a megvetés.
Aztán eszembe jut Esterházy kanmagyara. Mindig van előkép.
TGM is borogatni akarta az újságosbódékat.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.08. 11:11:16

@Herr SturmLiberator:
nálam is külön tészta. mint köztudott, nádasért rajongom, pl.
de a sorstalanság akkor is szar. és nem azért mert nem is a táborról, szól, hanem egy parabola a kádárrendszerről, a szerző vallomása szerint, hanem gyengécske. szar. de ne a mai holoirodalomból nézz vissza elismerő csettintéssel, hogy hú apám, milyen lazán ír a csávó a dologról. nem írtak akkoriban úgy, mint most. akkor semmi különös nem volt ebben a hangütésben. nem véletlenül maradt visszhangtalan a megjelenésekor. a díjhoz a karmadealer által leírt német lelki és irodalmi viszonyok kellettek.
valami hasonló jelentkezik a szintén német piacra írogató gróf és az új díjas pina esetében akik viszont az apuka feljelentgetésben utaznak. ezt neveztem a herta mülleres posztomban nem kevés zsenialitással, német irodalmi pavlik morozovozimusnak. :) ezek a gazemberek tönkretették németországot és most a lelki roncsok között lubickolnak.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.11.08. 11:11:34

@Dr. Zerge: Meggyőztél:) "Tényleg kell ez mondjuk a Jobbikon kívül bárkinek is?
" Igen, nem árt ha ők is tudnák ezt, és nem kezdenének "habot verni" :) Mindettől függetlenül azért eshet ez rosszul. És - sajnos - a jelenség ettől még áll ("kedvezőtlen" színben való feltüntetésünk a világban), K.I. csak egy csipetke ebből.

yda 2009.11.08. 11:14:04

@Grift:
A románok nem örjöngtek mint sok Mo.-i,
hogy van egy Nobel díjasuk.

czepet 2009.11.08. 11:14:30

"A szélsőjobb és az antiszemiták uralkodnak Magyarországon"
Mondta a nagy író és lőn 8. éve sziclib kormány...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.08. 11:14:30

@Dr. Zerge:
a bácsi ciki, a bácsi hülye, a bácsi szétesett. ha egy jobbikos bácsi mond faszságot akkor az egész jobbik és táltos vonulat és a vidék népe és mindenki hülye. heh. nem a bácsi hülye. ez egy szép zsidó szokás. :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.11.08. 11:14:40

@Kettes: egy rezsim megtaposta, egy tűrte (Kádárék azért kiadták, játszották a darabjait). De melyik lenne az a fél rezsim, amelyik még megtaposta?

Kertész nyomorúsága az, hogy a komcsik és társutasok védik, akiket legalább annyira rühell, mint a reakciósokat.

@Grift: én nem viccelek.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.08. 11:15:13

@yda:
a románok folyamatosan őrjöngenek és természetesen nem tekintik a sajátjuknak a német nyelven író nőt.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.08. 11:15:37

@Grift: imádom azokat az embereket akiknek mindig van kiforrott véleményük mindenről és mindenkiről

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.11.08. 11:15:48

@ifsz: Az, hogy általánosít. (pl. én is budapesti vagyok, valóban rossznak érzem a közállapotokat, de tudom nagyjából, hogy mi miért lett úgy ahogy. És nem érzem ettől "balkáninak" magam)

mortel 2009.11.08. 11:15:58

Ami engem kiborított:

"hozzátéve, hogy természetesen van néhány olyan magyar író, akiket nagyon tisztel,"
NÉHÁNY!!!!

De úgy beállítani, hogy a itt volt néhány magyar író. (és Kosztolányi?Ady?Csokonai? Arany?.. és a felszínt karcoltam csak.)

Ő a tipikus "nemztek feletti". Kiváló írjon akkor eszperanto nyelven, és onnantól nem érdekel.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.08. 11:17:30

@Talon Karrde:
nem kell imádni korral jár. persze kellenek alapképességek is. :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.08. 11:17:43

@Grift: szép-szép, de mint említettem alapvetően a kontextustól függetlenül értékelem a műveket. Vili?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.11.08. 11:17:48

Nem szabad bedőlni a Népszabinak, el kell olvasni az eredeti cikket:
www.welt.de/die-welt/kultur/literatur/article5116030/Ich-schreibe-keine-Holocaust-Literatur-ich-schreibe-Romane.html

"Kertész: :Ich bin ein Produkt der europäischen Kultur, ein Décadent, wenn Sie so wollen, ein Entwurzelter, stempeln Sie mich nicht zum Ungarn. Es reicht, dass Ihre Landsleute mich zum Juden gemacht haben. Rassische, nationale Zugehörigkeiten gelten nicht für mich."

yda 2009.11.08. 11:18:38

@Mihint:
Pedig a bécsi vasút álomásnál már érzik a balkáni szag!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.11.08. 11:20:10

@yda: melyik állomásnál? Maga még Bécsben sem járt, annyira balkáni. :(

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.08. 11:20:58

@Herr SturmLiberator:
nem. te a kontextus felől közelítve látod svejkesen lazának. legalább az álláspontodat kéne tisztán látnod!
de értem mit mondasz, csak jelen esetben nem igaz. :))

statez 2009.11.08. 11:22:06

Azt észre kellene venni, hogy Kertész szándékosan hergeli az itthoni közvéleményt, nem ez az első ilyen interjúja. Ez a ő egyszemélyes bosszúhadjárata a holocauszt miatt, ami meglehetősen gyermeteg, különösen annak tükrében, hogy német viszonylatban ez fel sem merül benne, sőt. Annak viszont van egy kis bukéja, amit most mond, mert az leginkább a baloldalra vonatkozik, tudniillik, ha itthon a fasiszták uralkodnak.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 11:23:43

@Grift: Ezt most megint nem vágom. Ha egy jobbikos bácsi beszél faszságot, akkor ő a hülye, személyesen, és természetesen ettől nem (nem ettől) lesz hülye minden más jobbikos bácsi, néni, stb. Jelen esetben meg mondjuk pölö Nádas nem attól hülye, hogy Kertész mit bugyog bomlófélben. Hanem attól, amit enmaga mível. (És most ugyebár nem irodalomról csevegünk.)
----------
Egyebekben Esterházy "apukaföljelentgetése" égbekiáltó butaság. Mármint a minősítés, nem amit a "gróf" írt.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.08. 11:23:48

@Grift: te egy BETEG ÁLLAT vagy (megnéztem az avatarodat)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.08. 11:26:05

@Grift: nem te vagy ál-néven maga Kertész Imre? Az érvelés gyanúsan hasonlít :)))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.08. 11:27:30

@Dr. Zerge:
jaj, nehogy már szó szerint értsed a feljelentést! :)
ebben az esetben is átvitt értelmű a dolog. a siker érdekében, az irodalmi közvélemény előtt jelenti fel az apukát. mint a "román" nő is.

TD223 2009.11.08. 11:28:09

Mi sem akarjuk Kertészt, mehet a pokolba a mocsok.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.08. 11:29:02

@Grift: átvitt értelemben Bear Grylls egy túlélő zseni, valójában meg SZAREVŐ

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.08. 11:30:30

@Grift: sejtettem, hogy cérnametéltben utazol! Ha ezt a caudillo tudná...

davkedav 2009.11.08. 11:30:42

@Herr SturmLiberator: "A Sorstalanság ettől még kifejezetten jó könyv, pont mivel hangneme és mondókája éles ellentéte Kertész úr súlyosbodó primadonnáságának."

Erről egyébként ő maga is beszélt (írt) valahol, hogy valamelyik barátja szóvá tette, hogy egészen mást mond, másról és máshogy beszél novelláiban, regényeiben, mint az esszéiben, interjúiban.

Megjegyezte ott azt is, hogy ez nagyon meglepte. Már csak azt nem tudom, hogy miért?

(Egyébként az is megdöbbentő, hogy a Sorstalanság milyen lélegzetelállítóan ganéj film lett. Pont az ellentétévé vált a regény szenvtelenül acélkeményre megmunkált, matt szövegének: egy (nem vizuális értelemben) tiritarka giccsparádé, vastagon kibélelve vattacukros, ragacsos szentimentalizmussal.

Mondanám, hogy az eredeti írói szándék ellenére, csakhogy Kertész írta a mozi forgatókönyvét is. Mintha időről időre elfelejtené a saját szövegei értelmét.)

Mondanám, hogy az eredeti írói szándék ellenére, csakhogy Kertész írta a mozi forgatókönyvét is. Mintha időről időre elfelejtené a saját szövegei értelmét.)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.08. 11:32:18

@Herr SturmLiberator:
a caudillo egyetlen gyengesége a filoszemitizmusa volt! :))

davkedav 2009.11.08. 11:33:09

Az utolsó két mondatot vajon miért írta ki kétszer?

2009.11.08. 11:34:02

@Mihint: Egyrészt nem rólad mondta, hogy balkáni vagy, másrészt pedig a szó tökéletesen megfelelő az itteni állapotok leírására.

"A magyarok régi káros szenvedélyei – a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam – jobban jellemzők, mint valaha. Magyarország a háborúban, Magyarország és a fasizmus, Magyarország és a szocializmus: semmi nem kerül feldolgozásra, mindent csak megszépítenek"

Ez a két mondata pedig nagyjából pontosan rávilágít a balkániság okaira is. Még te is igazolod ezt, amikor megsértődsz, ahelyett, hogy elgondolkodnál, miért is mondta ezt. Lehet, hogy többet látott a világból, mint te.

Google 2009.11.08. 11:36:06

@Grift:

Maga soha nem gondolja azt, hogy tévedhet?
Kertésznek a Sorstalansága, ha előítéletek nélkül olvassa, egy érzékeny mű. Ahogy a gyerek szemével bemutatja azt a világot, az egy elég egyedi dolog.
Herta Müller is neheztelhet az apjára, de attól még neki is át kellett élnie egy másik poklot. Be is simulhatott volna abba a rendszerbe, de az sem tetszett neki.
Attól, hogy két ilyen szörnyű rendszernek volt a tanúja valaki, hát attól kicsit beijed. Mert arra gondol, hogy ezekkel az előzményekkel hogyan tovább?
A múlt örökségét/ökörségét cipeljük magunkkal. Ez a baj.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 11:36:34

@Grift: Most megint kezded, mint tegnap. Természetesen értettem, hogy nem szó szerint érted. Ezen belül butaság. Ha még egyszer efféle alig burkolt módon lehülyézel, kénytelen leszek alkalomadtán fölpofozni téged.

Thulsa Doom (törölt) 2009.11.08. 11:38:09

Egyáltalán, hogy meri ez a szarcsimbók a szájára venni a mi nyelvünket? Takarodjon a németekhez, kibaszott magyargyűlölő zsidrák!

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 11:41:13

Igazán tisztelem a Reakció liberális moderálási elveit, de az ilyen Thulsa Doom féle senkiket csak ki köllene baszarintani innen. Különben szaporodni fognak.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.11.08. 11:45:16

@ifsz: Biztos, hogy többet látott a világból, mint én. Szvsz. nem megsértődtem, csak rosszul esik, főként mert az interjú általad idézett része a legvállalhatóbb (pl. ezt én is így gondolom, sőt folytatni is tudnám a felsorolást), csak ettől ez nem fog változni, és én is tehetetlennek érzem magam ezekkel a dolgokkal szemben. Úgy érzem, hogy jól megmondta a magáét rólunk, és elhatárolódott. Ezen se sértődtem meg, sőt ezen legkevésbé. Ez még rosszul sem esik :-)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.08. 11:45:18

@Dr. Zerge:
:) nem hülyéztelek, tényleg azt hittem, hogy úgy gondolod, hogy én úgy gondolom. :)

Google 2009.11.08. 11:45:31

@Thulsa Doom:

Gratula! Maga felvette a kesztyűt.
Pont ezt akarták.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.08. 11:47:57

@Google:
kertészt előítéletek nélkül,az első megjelenéskor, frissiben olvastam, nyom nélkül elmúlt.
ja, és persze hogy tévedhetek. :)
és ne keverjük a pokolban élést az elvárásoknak megfelelő apuka feljelentgetésekkel.

Thulsa Doom (törölt) 2009.11.08. 11:50:07

@Google:
Ha elém dobják felveszem. Így illik. Tudod, lovagiasság meg egyebek...)

Téglagyári Megálló 2009.11.08. 11:50:49

@ifsz:

A hazugság nem a "magyarokra", hanem Gyurcsányra és pártjára jellemző a leginkább.

tudathasadásos vasaló · http://nokiadoboz.blog.hu 2009.11.08. 11:52:28

ez kb dupla kávé + redbull helyett rovatba illene
bármit írnék én kérnék moderációt rá szóval inkább nc.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 11:55:30

@Téglagyári Megálló: Ez megint nettó sületlenség, az ifsznek és Kertésznek ebben momentán maximálisan igaza van. Ráadásul nem hazugságról szól az a mondat, hanem feldolgozatlanságról és megszépítésről.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 11:57:21

@Grift:Kicsit több figyelmet, ha szabad - ismételten - kérnem!

Google 2009.11.08. 12:03:39

@Talon Karrde:

Tudja, hogy melyiken?
Azon, amelyik nem veszi készpénznek, hogy a magyarok hazugok és elfojtanának minden bennük levőt. Nem balkánoz, mert elvégre, azok is emberek, a saját rossz és jó tulajdonságaikkal.
Kertészt, mint írót elismerem, igaz (mea culpa), csak a Sorstalanságot olvastam, de ezt a keverését nem szeretem. És másokkal ellentétben, szándékosnak tartom. (További megnyilvánulásaiktól tartok.)
Nem vagyunk mi sem jobbak, sem rosszabbak, mint más. Csak megvezettek. Már legalább kétszer.
Mi ellene vagyunk annak, hogy feltárják a múltat? Hogy beszélni lehessen a nácizmusról, szocializmusról, titkosszolgákról?
Kérdeznek minket, vagy a fejünk fölött döntenek?
A hatalom ellen vagyok, mindenféle hatalom ellen. A partnerséget vallom.
Karmadealernek száz százalékosan igaza van abban, amit írt, csak még annyit tennék hozzá, hogy a németek azt nézik meg, hogy a felhördülésük visz, vagy hoz. És aszerint döntenek.
Lassan tényleg mi maradunk a fő náci mumus.

Thulsa Doom (törölt) 2009.11.08. 12:04:55

Kíváncsi vagyok, mikor fog megjelenni ilyen tartalmú cikk valamelyik újságban, hogyasszondja: "Az író szerint a zsidók régi káros szenvedélyei – a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam..."

Ja, hogy ez már nem polkorrekt, intoleráns blablabla... Aha, értem!
Na menjen a Die Welt, meg az összes többi zsidóseggnyaló majom az anyjába!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.08. 12:10:11

Már a Nobel-díj odaítélése idején ismert volt Imrekertész magyarsággal kapcsolatos véleménye, az, hogy magát a magyar nemzethez nem tartozónak deklarálta. Már akkor is furcsálltam, miért ünnepeljük, ünnepelik néhányan magyar Nobel-díjasként. (Tegyük hozzá, hogy a Nobel-díj túlértékelésének jelenségét sem szabad egészséges működésként számon tartani.)

A nyilatkozat jelentősége csekély. Az értékeli fel talán, hogy a nyugati sajtó és közélet mértékadó köreiben nem nagyon nyüzsögnek a magyar patrióta jobboldal képviselői, akik ilyenkor szintén elmondanák véleményüket.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.11.08. 12:10:38

Nem tudom, mekkora a Die Welt példányszáma, de ilyenkor ha felelős magyar politikus volnék (jó, tudom, az ilyesmi önellentmondás), akkor elgondolkoznék, mit tehetek azért, hogy a hivatásos antiszemitázók ne rontsák az ország hitelét.
Ha csak 10 némettel kevesebb turista jön Mo-ra emiatt, már az is rossz.
Amúgy meg attól tartok, Kertész Imrének baja lehet a homloklebenyével. Berlin tele van príma orvosokkal, ugyan vizsgáltassa már meg magát.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.11.08. 12:11:45

Az meg külön szép, hogy az interjú alapján Kertész nem olvasott se Esterházyt, se Nádast. Bezzeg amikor a Nobel után itthon volt, ment a nagy összeborulás velük.
Szánalmas.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 12:21:02

@Elpet: No, ez meg nem így működik. Bármely valamirevaló európai sajtótermék teljesen természetesen hárítana el egy ellenzéki próbálkozást. Mert belpolitikai cívódásnak látszanék a dolog és nem avatkozik más országok belügyeibe. Ha hivatalos magyar megkeresést kapnának, az más. De azt meg ismert okokból nem kapnak. Mindettől függetlenül a dolog jelentéktelensége a kulcs. Csak sajnos pillanatokon belül jelentőségteljesíteni fogják azok, akiknek ez az érdekük.

Várkonyi 2009.11.08. 12:22:23

"Kertész Imre nem köti magát Magyarországhoz"

Mi sem. Win-win pozíció - lenne, ha a zsidó barátunk nem lenne ekkora nagy uszító állat.

"Egy kérdésre válaszolva pedig kijelentette: a zsidók megkísérelt megsemmisítését, a XX. század faji antiszemitizmusát nem szabad elszigetelten tekinteni. „És egy olyan országon, mint Magyarország, ezen kívül még az is észrevehető, hogy a nácik bukásával az antiszemitizmus sem szűnt meg”"

De nem ám...:)
Most már értem, hogy Pozsonyi Ádám miért akarta elégetni ezeknek a könyveit.
Én mondjuk bezúznám (önkéntes alapon, egy "Szabaduljon meg Imre Kertésztől" c. kampány keretében :) ), akkor még föl lehet újra használni. Bár ugye mostanában, amikor az emberek visszatérnek az árak miatt a fatüzeléshez, gyújtósnak is megfelel.

Eldöntöttem: Kertészt bezúzni, begyújtani az SZK(b)P történetével fogok ma este.

Várkonyi 2009.11.08. 12:28:12

@Dr. Morcz: "akkor elgondolkoznék, mit tehetek azért, hogy a hivatásos antiszemitázók ne rontsák az ország hitelét. "

Más is van. Magyarországról az utóbbi időben szinte csak olyan hírek jelennek meg, hogy "már megint kiirtottunk egy cigány falut", a "rettegés tapintható", stb.

Önbeteljesítő jóslat?
Mert ha ilyen hazugságokat terjesztenek, lehet hogy valaki egyszer azt gondolja majd: Ha már úgyis fasiszta gyilkosoknak vagyunk elkönyvelve, hát miért is ne?...

Szemét média.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.08. 12:31:56

@Dr. Zerge:

Nem ellenzéki próbálkozás kell, hanem a magyar patrióta jobboldal képviselőinek kellene folyamatosan és magától értetődően jelen lenniük a nyugati közéletben. És ilyenkor higgadtan kifejteni más irányú véleményüket. Ha egy politikai közösségnek nincsenek meg a maga diplomatái, akkor annak nem hallatszik a hangja.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.08. 12:32:59

@tölgy: Ha csak egy és háromnegyed rendszer taposta meg, akkor is egy és háromnegyed megtaposással több oka van bolondnak lennie, mint itt bárkinek.

vomit 2009.11.08. 12:33:21

azert van ott a forditassal egy kis bibi, elegge "felreertette" a leiterjakab berrettego arokaso ferdito pont azokat a szavakat.

vakablak hozzaszolasat itt legyszi elolvas:
nol.hu/kulfold/_a_szelsojobboldal_es_az_antiszemitak_uralkodnak_

hiba 2009.11.08. 12:33:46

@Dr. Morcz: Pont erre gondoltam, hogy erre azért lehetne már valamiféle hivatalos választ adni. Persze nagyon udvariasan. Nekem amúgy Wittner Mária és Imre Kertész totál egy kategória. Mondjanak amit akarnak és amennyiszer akarják. Akármekkora hülyeség, az Ő szájukból meg kell hallgatni, aztán legfeljebb legyinteni vagy udvariasan kétkedni.

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2009.11.08. 12:34:47

Megzakkant szegény öreg. Egyébként is, írók és költők véleményére nem feltétlenül adunk, nem az eszük és az éleslátásuknak köszönhetően jutottak oda, ahova.

Google 2009.11.08. 12:41:58

@Dr. Zerge:

Aha. Szóval jelentéktelen a dolog. Mondhatjuk azt is, hogy Nobel-díjas írói munkásságának a része, ugye?

Hát az író inkább írjon, ne szegődjön politikai szekértáborhoz, ne akarja azt kihúzni a dagonyából! Hagyja a piszkos munkát másra, ne abban lelje örömét, hogy leteremti azokat, akik között élt!
Ha tíz évvel ezelött itt jó volt, most mitől rossz?
A nép változott volna annyit? És az kinek lenne a felelőssége?
Az őszödi siralom után az írók voltak azok, akik azt mondták: hazugság, mi az? Hát mindenki hazudik. Ilyen a politika, sluszpassz.
Velük is pöröl, vagy csak az istenadta néppel?

Google 2009.11.08. 12:46:44

@Várkonyi:

Lehet, hogy maga nem kerül be a svéd tévébe.
Felkészült erre?
Pozsonyi még befért, de magának lehet, más produkcióval kell előrukkolnia.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.11.08. 12:51:54

@vomit: A rossz fordítás nagyon ciki (pont a népszabiban hehe.), a lényegi mondandón azonban szvsz. nem igazán változtat. Sőt, egy teljesen szükségtelen és oda nem illő motívum is felbukkan (én öntömjénezésnek mondanám). "ne szűkítsünk már le engem.." miért is ne? (wiki élettörténet 1990-ig hmm?) Amit nehezményez, az ellen Ő hogyan és miként lépett fel? Vagy csak a fikázás az ok? Értem én, hogy megzakkant, stb. de akkor miért kap teret a zakkant véleményéhez? Kinek jó ez? (nekem nem az biztos. 2 hónapig nem írok ennyi kommentet:)) NEM utálom K.I.-t személyesen, de nem tetszik ez a jelenség.

Google 2009.11.08. 12:58:47

@vomit:

Akkor a helyzet még rosszabb, ha lehet.
Kertészt használják fel arra - pl. a Népszabadság -, hogy embereket ugrasszanak össze.
Úgy tűnik, a hazai politikacsináló, ún.beavatott újságírók tényleg romlottak.
Ezt is akarta mondani Kertész?
Ezt kellett volna. Szolgálatot tenne.

2009.11.08. 12:59:18

@vomit: Az a legdurvább, hogy az MTI-től van a szöveg és az MNO meg a NOL is ugyanígy hozta le.

Cheradenine Zakalwe (törölt) 2009.11.08. 13:06:25

A "balkáni" jelző egyébként PC?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.08. 13:08:05

@Google: A felolvasó nagyon jó film, ajánlom figyelmébe.

tevevanegypupu 2009.11.08. 13:16:31

Ven hulye. Raadasul nem is olyan jo iro.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.08. 13:19:04

vakablak | 2009. november 8. | 05:35:02

Egy kicsit kell hogy fikázzam a fordítást: biceg, akadozik, pontatlan. Pl. a nagyvárosi rész szabatosan inkább így hangzik:
„Nagyvárosi ember vagyok, mindig is az voltam. Nagyvárosinak Budapest nem való. Az a város teljesen elbalkániasodott. Egy nagyvárosi embernek Berlin való!”

Hogy Berlint miért szereti Kertész, a fordító így fejezte ki: „Kertész két dolgot emelt ki. Berlin a világ zenei központja”. Valójában Kertész azt mondta, hogy „Berlin a legmuzikálisabb nagyváros a világon”, ami azért messze nem ugyanazt jelenti.

A fordító szerint Kertész ezt mondta: „A szélsőjobboldal és az antiszemiták uralkodnak”, ez pedig teljesen helytelen fordítás. Az eredeti mondat így hangzik: „Rechtsextreme und Antisemiten haben das Sagen.” Ha Kertész azt akarta volna mondani, amit a magyar fordítás sugall, akkor valami olyasmit mondhatott volna, hogy „Rechtsextreme und Antisemiten sind an der Macht” vagy „...beherrschen [die Stadt]” (mert hogy Budapestről beszél). A mondat helyes fordítása: „Szélsőjobbosoknak és antiszemitáknak áll most a zászló” vagy „szélsőjobbosok és antiszemiták viszik a prímet”.

Megint csak a fordító szerint: "A magyarok régi káros szenvedélyei - a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam - jobban jellemzők, mint valaha. Magyarország a háborúban, Magyarország és a fasizmus, Magyarország és a szocializmus: semmi nem kerül feldolgozásra, mindent csak megszépítenek"

Kérdezném tisztelettel, nem lakik ott a nol-nál valami lektor-féleség? Olyat hogy lehet már leírni, hogy „semmi nem kerül feldolgozásra”??? Na ne már! A fenti mondatok magyarul (azaz helyes magyarsággal, helyes fordításban) kb. így hangzanak: „A magyarok régi kórjai, mint a hazudozás és az elfojtás vágya ugyanúgy tenyésznek ma, mint egykoron. A háborúból, a fasizmusból és a szocializmusból semmit sem sikerül feldolgozni, maradt az utólagos megszépítés.”

Aztán, ahogy a fordító értette: "Az európai kultúra terméke vagyok, egy dekadens, ha akarja, egy gyökértelen. Ne kössön engem Magyarországhoz. Elég, hogy az Ön honfitársai zsidóvá tettek engem. A faji, nemzeti hovatartozás rám nem vonatkozik."

ÁÁÁÁááááárghh!!! De most miért kell ezt?! Valójában ezt mondta Kertész: „Az európai kultúra terméke vagyok, egy dekadens, ha úgy tetszik, s gyökértelen, ne szűkítsünk már le engem a magyarságomra. Épp elég, hogy maguknak én annak idején zsidó voltam. A fajhoz vagy nemzethez való tartozás számomra nem téma.”

Már bocsi, de itt be kell szólnom: a fordító alapvetően megváltoztatta Kertész szövegének értelmét a fenti bekezdést illetően. A fordításból úgy tűnik, mintha Kertész azt mondaná, hogy hagyják őt békén Magyarországgal, ő nem érzi magát magyarnak. Az eredeti szöveg azonban úgy szól, hogy ő önmagát más kritériumok szerint méri, mintsem hogy arról volna értelme őt faggatni, hogy ő most pont zsidó-e vagy magyar-e. Mindkettő, de nem ez a lényeg, hagyjuk már ezt, egy ember nem ennyiből áll.

Mivel nyilvánvaló, hogy a Kertészt gyűlölő szélsőjobb a fenti hibás, ill. tudatosan félremagyarázható fordítással egy újabb olyan idézetet kapna az írótól (valójában csak a fordítótól) , amire aztán rendre hivatkoznának, kijelentve, hogy Kertész saját magát sem tekinti magyarnak – mint az emlékezetes ÉS-interjúra is, melyet az értelemtorzítás fenntartása végett következetesen csonkán, a szövegösszefüggésből kiragadva idéznek – legalább ezt a hibát javítani kéne.

Az interjú németül a Die Welt oldalán olvasható teljes terjedelemben:
www.welt.de/die-welt/kultur/literatur/article5116030/Ich-schreibe-keine-Holocaust-Literatur-ich-schreibe-Romane.html

Rikki Harcos 2009.11.08. 13:19:30

Nem tudom mit lehet ennyit rettegni egy öreg, szenilis bérrettegő eme megnyilvánulásán.

A kérdésre, hogy budapestinek vagy berlininek vallanám magam, akkor egyértelműen berlininek, budapestinek nem szívesen.

Imre Kertész (hagy írjam így) igencsak elcsodálkozna, ha tudná, hogy a szeretett németjei valójában miket gondolnak a nonPC dolgokról úgy általában.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 13:23:13

@Elpet: Jah, vagy úgy. Hát arra még várni köll egy kicsinykét... úgy egy-két évszázadot...

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 13:28:30

@Google: Mondasz amit akarsz. Ha netán olyasmit, amiben nekem tulajdonítasz valami ökörséget, amit én nem is mondtam, esetleg csak effélét sugalmazol, akkor - azon túl hogy enmagad szegénységi bizonyítványát állítod ki - fölképellek. Ugye.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 13:31:15

@ifsz: Ja, akartam mondani. Nem a Nol fordít félre, hanem az MTI. Sajnos ez utóbbinak a színvonala elképesztő mélységekben van a legutóbbi pártkáderodaejtőernyőztetés óta.

Ettől még azért az is jellemző, hogy a vezető napilapok, hírportálok kritikátlanul átvesznek minden szart.

Thulsa Doom (törölt) 2009.11.08. 13:32:23

@Dr. Zerge:
Kemény vagy Zerge, mint a napszítta kecskeszar.

Google 2009.11.08. 13:39:23

@Elpet:

Úgy is mondhatnánk, hogy: ha egy politikai közösségnek nincsenek meg a maga diplomatái, akkor az a közösség nem is létezik még. Nem?
Ebben az esetben úgy tűnik, inkább az MTI a hunyó, hát miért is maradnának éppen ők ki a kavarásból?
Diplomaták mégpedig kellenek, de itthon sem árt nyitott szemmel járni.
Kívülről-belülről támadnak.

Google 2009.11.08. 13:41:46

@Dr. Zerge:

Nem elég nekem a szegénységi bizonyítvány, a pofon is jár?
Így beszélgetünk mi?

evil overlord (törölt) 2009.11.08. 13:42:18

@Talon Karrde: Bár vakablak fordítása tényleg jobb, mint az MTI-féle, de azért ő is elront két dolgot:
"Es reicht, dass Ihre Landsleute mich zum Juden gemacht haben."
Ez tényleg azt jelenti, hogy az "Épp elég, hogy az Ön honfitársai zsidóvá tettek." A zsidónak tartottak németül: "mich für Juden gehalten haben".

"Rechtsextreme und Antisemiten haben das Sagen."
Szószerint: "Szélsőjobboldaliak és antiszemiták szava számít." Ez azért kissé erősebb, mint hogy "nekik áll a zászló".

tevevanegypupu 2009.11.08. 13:43:13

Egy dologrol elfeledkeznek: valoszinuleg megmutattak a forditast Kertesznek. Nem hiszem, hogy az engedelye nelkul jelent volna meg a cikk ugy ahogy megjelent. Es lehet szavakkal jatszadozni, de az eredmeny ebben az esetben ugyanaz. Ertelemszeru forditas. Kertesz szerint Magyarorszag szelsojobboldali es antiszemita orszag.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.11.08. 13:48:00

Nem olvastam el a kommenteket, nem tudom, éppen miről szól a diskurzus, de azért érdemes elgondolkodni egy dolgon:
A Reakció itt nemrég Herta Müller irodalmi Nobel-díját dícsérte, aki németnek vallja magát, román gyökerekkel, és (jogosan) kifigurázta a romániai elit idegenkedését ettől a Müller által leírt és kitartóan hirdetett, társadalmilag kényelmetlen jelenségtől.
Magyarországnak itt van Kertész Imre, aki zsidónak vallja magát, egy meglehetősen kényelmetlen jelenséggel, a magyarországi antiszemitizmussal foglalkozik, és...

(szokásos panelek megelőzésére: nem vagyok szdsz-mszp-akármilyen szimpatizáns)

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.11.08. 13:49:39

kihagytam a nagy szócifrázásban, Herta Müller nyilván a romániai szászok sorsával, hányattatásaival és a román nemzetállam problemájának elemzésével lett kényelmetlen.

Google 2009.11.08. 13:52:41

@Dr. Zerge:

És, hogy mégjobban kibontsam az igazság minden részletét, ezt írta maga:

"Mindettől függetlenül a dolog jelentéktelensége a kulcs."

Hogyan kell ezt a mondatot értelmezni?

Persze a pofont is vállalom. Jöjjön, aminek jönnie kell!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.11.08. 13:55:25

a fordításbeli tévedésekért az MTI-t terheli a felelősség, aminek mind a NOL, mind az MNO, mind a Mandiner az előfizetője, és ezért elvárnánk tőlük, hogy szakszerű, és pontos fordításokat közöljenek a nekik fizetett pénzekért cserébe. Nem egy olyan nagy ördöngösség.

Nos, a tévedések egyébként árnyalatnyiak: a "haben das Sagen" valóban nem azt jelenti, hogy uralkodnak, hanem azt, hogy ők mondják meg, mi legyen, övék a szó, az ő szavuk számít. Mást jelent, de nem nagy különbség.

A "stempeln Sie mich nicht zum Ungarn" azt jelenti, hogy ne bélyegezzen magyarnak, ne bélyegezzen Magyarországhoz. Ez már ugyanazt jelenti, mintha azt mondaná, hogy ne kössön engem Magyarországhoz.

a "zum Juden gemacht" viszont egyértelműen azt jelenti, hogy "zsidóvá tettek".

vomit 2009.11.08. 13:57:10

@tevevanegypupu: melyik forditasra gondolsz? imre kertesz nemet eredetiben nyilatkozott, es aligha mutogattak neki a megjelenes elott. nem szokas ez, csak itt abszurdisztanban, es a jelek szerint jo okkal.
a magyar mti ferdites a kesz cikk alapjan keszult. vagy szerinted minden orszag minden valtozatat vissza szoktak vinni a nyilatkozonak?

Thulsa Doom (törölt) 2009.11.08. 13:58:45

@JClayton: Istenem, te balfék! Herta Müller azért vallja magát németnek mert német! Igaz a Temesközben született, ami most Romániához tartozik.
Ez valami akkora kreténség, mintha Wass Albertről mondtad volna azt, hogy román létére magyarnak vallja magát.
Te lehet, hogy nem vagy "szdsz-mszp"-s, de hogy hülye vagy az egész biztos.

Várkonyi 2009.11.08. 13:59:03

@JClayton:
Herta Müller nem a románokat antiszemitázza-fasiztázza alles zusammen, Nem hozta az unalomig, sőt undorig ismételt mantrát a "holokauszt történelmi tanulságairól", és nem mondja azt, hogy Bukarest mennyire szélsőjobbos...
Herta Müller megtehette volna, mégsem tette meg, hogy szülőhazájába belerúg.

Ez a különbség.

Google 2009.11.08. 13:59:14

@Talon Karrde:

Meg fogom nézni. Még nem került rá sor.
Lehet, hogy jönnek majd nálunk is nyugodtabb idők. Nem kell ahhoz majd Berlinbe mennünk, ugye?

tevevanegypupu 2009.11.08. 14:00:02

@vomit:
Amiota letezik az internet - es ha udvarias az ujsagiro azelott is - valoszinuleg igen. Legalabbis jozan esszel ugy gondolna az ember.

evil overlord (törölt) 2009.11.08. 14:01:52

@JClayton: A fenti cikk értelmében Kertész nem vallja magát zsidónak.

@rajcsányi.gellért (ergé): Jawohl, a bélyegzést nem vettem észre.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 14:04:09

@Google: Hát ha ebből a mondatból - "Mindettől függetlenül a dolog jelentéktelensége a kulcs." - neked az következik, hogy én egyetértenék ezzel a bornírt háziasszonynyavajgással: "Mondhatjuk azt is, hogy Nobel-díjas írói munkásságának a része", akkor tényleg jár a pofon. Ahogyan az "ugye" bicskanyitogató prolitempójú használatáért eleve. Ugye.

Téglagyári Megálló 2009.11.08. 14:07:16

@tevevanegypupu:

gondolod magyarul nyilatkozott egy világpolgár?

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.11.08. 14:08:15

Ööö... na jó, fussunk neki még egyszer. Hogy ki minek (nem) vallja magát, azt a párhuzamok miatt említettem - van két író, aki a többségi társadalomtól eltérő közegben tevékenykedik. Ennek megfelelően pedig konfliktusokat generál a kijelentéseivel. Míg Herta Müllernél ez kimondott erény, merthogy a román társadalmi elit álszentségének a határait feszegeti, addig Kertésznél. Nos.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.08. 14:10:20

@JClayton:
apróság: müller nem szász. partiumban ők nem élnek.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.08. 14:13:26

@Grift:
apróság: Temes megye az Bánság, be be beee

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 14:16:34

@Grift: Ez is nettó butaság. Attól még, hogy Partiumban nem éltek soha szászok, mint számottevő népcsoport, attól még egy-egy erdélyi (vagy máshovávalósi) szász família miért is ne költözhetett volna oda? És most természetesen nem ennek a jóasszonynak a vélt/valós szászságáról óhajtottam polemizálni. Hanem a felületes érvelésre rámutatni.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.08. 14:16:55

@Grift: ismételgesd magadban:
Bánság - sváb
Szeben - szász
hogy legközelebb nem mondj hülyeséget.

Téglagyári Megálló 2009.11.08. 14:21:06

@JClayton:

Én speciel nem hoztam ide Herta Müllert. Önmagában vizsgáltam a nyilatkozatot.

tevevanegypupu 2009.11.08. 14:24:47

@Téglagyári Megálló:
Jaj, hat eppen azt mondom, hogy nemetul nyilatkozott es ahogy itt olvasom - bar lehet, hogy felreertettem - azzal probaljak mentegetni, hogy a nemetbol torteno magyar forditas esetleg nem pontos.
De ugy tudom minden esetben meg szoktak mutatni az interju alanyanak az elkeszult cikkeket, eppen elkerulendo a kesobbi vitakat. Szoval Kertesz jovahagyhatta a cikket es kesz.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.11.08. 14:27:54

@rajcsányi.gellért (ergé):

"A "stempeln Sie mich nicht zum Ungarn" azt jelenti, hogy ne bélyegezzen magyarnak, ne bélyegezzen Magyarországhoz. Ez már ugyanazt jelenti, mintha azt mondaná, hogy ne kössön engem Magyarországhoz."

Igen, de nem azért mert utálja, hanem mert ő egy világpolgár, aki mindenhol otthon van, nem jelent neki semmi pluszt az, hogy hol született. Vannak ilyen gyökértelenek, nem mindenki hazafi.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 14:28:29

@tevevanegypupu: Attól tartok, ettől fogva téged sem az eszedért fognak itt tisztelni.

cingár feltaláló 2009.11.08. 14:32:29

nemtom hogy működik ez, de nagyon durván elkezdődött a kampány. ahogy ilyenkor lenni szokott, beindul a nácizás az egész nyugati sajtóban. ott nyilván keveseket érdekel, itthon viszont reszket mindenki, aki a jobboldali szimpátiáival baloldali közegben mozog, nehogy kiderüljön, hogy nem igazi ejropéer.

evil overlord (törölt) 2009.11.08. 14:33:05

@tevevanegypupu: Nem hiszem, hogy az MTI megmutatná a ferdítést mielőtt közölné, csak azért mert az eredeti cikk interjúalanya tud magyarul.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.11.08. 14:34:41

@laspalmas: én nem mondtam, hogy utálat szól belőle, sőt, nem is minősítettem mondatait.

Oblomov 2009.11.08. 14:35:14

@Grift: "törvények kellenek lassan megint. :)"

nem röhögtem, egyáltalán nem.

tevevanegypupu 2009.11.08. 14:39:22

@Dr. Zerge:
Nagyon orulok, hogy legalabb verekedni nem akarsz velem..de igy is lesujtott a velemenyed. Csak azt remelem, hogy a kesobbiekben rajossz majd, hogy milyen nagyot tevedtel. (Ketsegbeesetten el..)

@evil overlord:
Hat mit lehet tenni, ezen mar valtoztatni nem lehet. Szomorkodjunk.((:

Google 2009.11.08. 14:46:03

@Dr. Zerge:

Háziasszony, proli, szegény (bizonyítvánnyal!), hát Istenem, nem lehet mindenki Dr. Zerge! Ugye.
De hagyjuk abba, mert sem az ön, sem az én személyem nem érdekes ebben a vitában.

Rikki Harcos 2009.11.08. 14:52:09

milyen modorosch ez a magázódás...

Google 2009.11.08. 14:53:07

@JClayton:
Herta Müller nem általában a románságot kicsinyli le, bélyegzi meg, hanem a Securitate-val, a titkosszolgálatokkal, a továbbdolgozó ügynökökkel, a mindenhova (Németországba is) befurakodó szekusokkal pöröl.
Elég nagy különbség.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.11.08. 14:54:12

@rajcsányi.gellért (ergé):

Tudom, csak azért írtam, mert a "ne bélyegezzen magyarnak" mondat nagyon könnyen félre- és elérthető.

Tehetetlen Dodó 2009.11.08. 14:57:27

@tevevanegypupu: Most jutottam hozzá és mivel nemigen bízom a NOL szakértelmében, voltam bátor elolvasni az eredeti cikket.
Nos, bár az öreg tényleg szenilis már és erősen kozmopolita gondolkodása a mi köreinkben nemigen szimpatikus, szomorúan kellett megállapítanom, hogy a NOL fordítója vagy teljesen hülye vagy nem tud németül.
Azt álmomban sem merem egy ilyen fontos, korrekt, független napilapról feltételezni, hogy szántszándékkal ferdítette el szinte az egész interjú szövegét és ezáltal értelmét is.
Úgyhogy nem érdemes a NOL hülyesége után ítélkezni Imre Kertészről.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.08. 15:11:10

@Dr. Zerge:
jaj, hogy egy milyen szőrszálhasogató maga! de érti, hogy gondoltam, csak hasogat. :)
@Talon Karrde: magának most igaza van! :)

Google 2009.11.08. 15:21:51

@Tehetetlen Dodó:

A fordításból ferdítés lett, és az is lehet, hogy szándékos.
Így már Kertész hozzáállása is érthetőbb a hazai közállapotokhoz.
De azért oda jutni, hogy egy Nobel-díjas írót használunk céljaink elérése érdekében, ez már egy kicsit sok.
Tellerrel is megtették, vadak ezek.

orsi00 (törölt) 2009.11.08. 15:23:56

Én már csak Esterházy interjúját várom, hogy kész legyen a Szentháromság. (Persze azt is fordítsák le nekem, mucsainak!)

tevevanegypupu 2009.11.08. 15:37:30

@Tehetetlen Dodó:
Valtozatlanul azt gondolom, hogy elferditeni cikket az eredeti mondanivalotol nemigen lehet az interjualany engedelye nelkul. Bar ketsegtelen, hogy a NOL-nak mar voltak
huzasai. De ilyesmit eppen azert mert kiderul, csak nem engedhetnek meg maguknak..

Google 2009.11.08. 15:48:08

@orsi00:

Sőt, rágják a szánkba, hogy értsük mi is. És szégyelljük magunkat, hogy ez itt nem Berlin.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 16:06:30

@Tehetetlen Dodó:
@Google:
@tevevanegypupu:

MTI. Olvasni nem, csak jártatni a bagólesőt, he?

@tevevanegypupu:

Fogyatékkal élőknek külön magyarázószolgálatom jelenti: ez egy német sajtótermékben megjelent interjú, amit az MTI sajtószemléz, zanzásít, (kissé félre)magyarít, a NOL meg mint előfizető tetszés szerint felhasználja. Hogy fér ebbe bele neked az, hogy és akkor a Népszabó fölhíjja Imrét, vagy elímélezi neki a fordítást, amit nem is ő csinál, de, mint a mellékelt ábra mutogatja nem is ellenőriz(testvéri egyetértésben pölö a Nemzettel)?

És mi a faszt nem értesz ezen már vagy 100hsz óta?

Ugye kezd derengeni, miért voltam bátor lesújtó véleménnyel illetni szellemi képességeidet?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.08. 16:10:24

Azért érdekes lenne, ha egyszer az objektivitás jegyében nemcsak Kertészt és Nádast kérdeznék meg a honi dolgokról, hanem pölö Csórit és Bayert is:o)
Biztos várják ők is a svéd és német telefonokat. Mondjuk a német lehetne Zsoltié,.... na hiszen, ezzel a névvel!:o

Téglagyári Megálló 2009.11.08. 16:12:04

@Dr. Zerge:

Hagyjuk már a személyeskedést, Zerge dr.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.08. 16:12:51

@Dr. Zerge:

Ha tudnád, h nőnek írsz, akkor is "mi a faszt nem értesz..." stílusban tennéd?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 16:14:26

@Grift: A pongyolaság akkor is pongyolaság, ha nékem ippeg hasogathatnékom is kerekednék. Egy rendes Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo de Andrade -ista meg ne legyen pongyola! Legyen katonásan precíz, mániákusan pontos, hogy ne mondjam elvágólagosan egzakt!

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 16:16:25

@Téglagyári Megálló: Keresem, keresem, egyelőre nem lelem, hol és mikor is személyeskedtem volna. De keresem tovább, hátha mégis meglesz.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.08. 16:25:31

@Dr. Zerge:

"Igen."
Nos, akkor válts stílust!

"Más kérdés?"
Miért vagy mérges?

-------------

Vajon a németek mit szólnának, ha a náluk lévő politikai helyzetet az ott élő török értelmiségiektől tudakolnánk meg, és eszünkbe nem jutna echte dájcsmanust felhívni kiokosodás végett?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.11.08. 16:27:19

emiatt a kijelentése miatt szégyellje magát a regnáló hatalom (is). Aki meg magára veszi...

Amúgy meg boldog 80. szülinapot (holnapra) a néha azért remekeket író írónak (mely remekek nem esnek egybe a hivatalos, rettegdei kánonnal - sztem)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.08. 16:29:54

@Elpet:

Ez a lényeg, fején találtad a szövet!!... és nem az, h Kertész miket hadovál 80 évesen a maga sorstalanságával...

Miért nem termelt ki 20 év alatt a jobboldal egy olyan írói réteget, amelyik iránt érdeklődne a nyugat? Vagy ahhoz kozmopolitának kéne lennie, úgy meg már kizárja a jobboldaliságot? Csapda helyzet, nemdebár?

Téglagyári Megálló 2009.11.08. 16:34:33

@malac69 demokrata felébredt!:

nem csak erről van szó. írónak lenni hosszú írások megírását jelenti. mink vidéki keresztények meg tudjuk, hogy amit nem lehet elmondani evangéliumi rövidségben, azt nem érdemes száz oldalakon taglalni. primitívek vagyunk, nno.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.08. 16:35:57

@Dr. Zerge:

"nem lelem, hol és mikor is személyeskedtem volna."

Az úttörő malac ahol tud, segít!

"Attól tartok, ettől fogva téged sem az eszedért fognak itt tisztelni."

...mindez érvek nélkül

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 16:42:37

@malac69 demokrata felébredt!: Majd pont egy szárnyas malac fog engem stilárisan presszionálni erre vagy amarra, nap vicce.

Oblomov 2009.11.08. 16:46:59

@malac69 demokrata felébredt!: az ITT élő muszlim-török értelmiségi véleménye az OTT élő muszlimoknak üzenne. Dájcsok meg nem örülnének.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 16:47:03

@malac69 demokrata felébredt!: Az, hogy te nem látsz összefüggést, az nem jelenti azt, hogy nincs is. Ha olvasnál rendesen, figyelmesen, mielőtt belekuruttyolsz egy beszélgetésbe, akkor ezt az egyébként önkényesen kiragadott citátumot sem annak látnád aminek, hanem annak, ami, nevezetesen az egyetlen logikus következtetésnek. Ha tudnillik valaki sokadszorra sem ért meg valami meglehetősen egyszerű dolgot, akkor az lehet sok minden, pölö kedves, szeretetreméltó, stb., de okos az sajnos nem.

Téglagyári Megálló 2009.11.08. 16:52:42

@Dr. Zerge:

"az egyetlen logikus következtetésnek"

Wittgenstein Lajos azt mondá: "nem az a kérdés, hogy egy mondat igaz-e, hanem az, hogy helyes-e"

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.08. 16:53:19

@Dr. Zerge:

valamit félreértesz! a franco rendszert nemigen jellemezte a német precizitás. latinos volt és kellemesen emberi.

más. innen lenézve nagyon mulattató ám, ahogy az árnyékommal /és másokéval/ birkózol a porban. :)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 17:02:08

@Grift: Talán elfelejtettem odakanyarítani a szmájlit... bár az "odafönt" nyilván látszik akkor is, ha én lefelejteném... akkor viszont passz, mert arra gondolni sem merek, hogy odafönt sótlan, humortalan, karótnyelt emberek emlékeznek ilyen meghatottan erre a latinos és emberi, kellemes miafenére...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.08. 17:04:09

@Grift:

Latinos volt és kellemesen emberi... na ja... talán ezért is szakítottak vele maguktól, mert annyira jó volt. Bár mondjuk turbómagyar ideologizátorainkhoz képest valóban egy liberális fertő volt, simán kiegyezek Franco bácsival a kretén.infósok helyett :)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 17:09:37

@Téglagyári Megálló: Ó! Nézetem szerint annyira nem életbevágó ez a felület és ami ezen folydogál, hogy ezt a Lajost ebben a vonatkozásban ide köllene citálni.

tevevanegypupu 2009.11.08. 17:10:58

@Dr. Zerge:
Igenis megertettem. Soha tobbet nem fog elofordulni.De ha megis, akkor is szamitok epito kritikadra. Jolesik az embernek, ha torodnek vele.

@Téglagyári Megálló:
(:

abandi 2009.11.08. 17:13:23

Na, egy hírhedt zsidó megint fröcsögött.
Ráadásul félrefordították, amit meg könnyű félreértelmezni...
Brávó!
Csak a tettek beszélnek!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.08. 17:30:29

@Dr. Zerge:

"mielőtt belekuruttyolsz egy beszélgetésbe"

Baszod, te keversz BéKa fórumtárssal, pellérozott elméjű komám!

Lécci máskor beleröfögéssel vádolni, nem holmi kuruttyolással. Más: a pofonok osztogatása az most vicces akar lenni, vagy felsőbbrendű majomkodás?

Üdv.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 17:56:13

@malac69 demokrata felébredt!: Ah, elnézést! Tehát beleröfögsz. A verbális emberkedéseimről meg mindenki saját hatáskörében határozhat, nem vagyok én véleménydiktátor.

Sebastian Knight 2009.11.08. 17:58:56

Árokásó poszt készül-e róla?

Rikki Harcos 2009.11.08. 19:11:12

"„Mikor még Budapesten laktam, kis tranzisztoros rádiómmal mindig a fürdőszobába kellett mennem, amikor zenét akartam hallgatni, ugyanis csak ott volt jó a vétel.”

ezért Berlin a zenei központ és nem Budapest...tényleg nem beszámítható, ezért nem értem a fröcsögéseiteket :-)

waterman 2009.11.08. 19:11:49

ja, például ilyen hozzászólók mellett, csoda hogy valaki nem akarja Magyarországhoz kötni. TÉnyleg, JÉ, JÉ!

tevevanegypupu 2009.11.08. 19:37:21

Dehat vegulis ki akarja Budapesthez kotni? Ezek utan szerintem kevesen vannak. Egyetlen konyvet nem olvasott amit a szocializmus alatt adtak ki? Esterhazyt sem? Spirot sem? Furcsa.

Thulsa Doom (törölt) 2009.11.08. 19:48:01

@waterman:
Az ilyeneket nem Magyarországhoz kell kötni, hanem egy fához. A nyakuknál fogva, lehetőleg úgy, hogy a lábuk ne érje a földet. Akkor majd a többi hasonszőrű szarházi is megértei, hogy nem érdemes azt az országot szidni, aminek a csecsén lógott az élősködő fajtája.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 20:05:16

Igazán tisztelem a Reakció liberális moderálási elveit, de az ilyen Thulsa Doom féle senkiket csak ki köllene baszarintani innen. Különben szaporodni fognak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.08. 20:10:02

@Grift:

"a franco rendszert nemigen jellemezte a német precizitás. latinos volt és kellemesen emberi."

az a pár tízezer, talán százezer áldozat, piha ... rákosiék ugyan kevesebbet állítottak elő, de hát ők nem voltak kellemesen emberiek.

freiherr 2009.11.08. 20:18:03

magyar író... gratulálok... Márai , de Szerb Antal is forog a sírjában; a gyökerek által még csak nem is olvasott Nyírőt most inkább nem is említem...

Thulsa Doom (törölt) 2009.11.08. 20:22:28

@Dr. Zerge:
Tíícsák beee!... Szerencsétlen balfék.

freiherr 2009.11.08. 20:24:52

@mavo: nem állítottak elő kevesebbet. a zsidó gnóm az egész magyar nemzetet állította elő. a kivégzettek, agyonvertek, internáltak száma egekbe kiáltó; és a zsidó gnómék fizikailag és egzisztenciálisan kivégezték a teljes keresztény, magyar középosztályt is. és megszámlálhatatlan papot, tanárt, diákot, parasztot, bármely értelmiségit, gyári munkást, lett légyen magyar, hottentotta vagy zsidó, minden indok nélkül. És öt évet adnék az életemből, ha én is végignézhetném, amint a népre támadó (a spanyol vörösök azt tették) komcsi disznók kényszermunkára fogva felépítenek egy hatalmas kőkeresztet. mellesleg aki kevesli roth-rákosi és pribékei bűneit, az alapból hazaáruló

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.08. 20:28:48

@rajcsányi.gellért (ergé):

asszony meglehetősen jól tud németül, ezért lefordíttattam vele azt a két mondatot, és az alapján azt kel mondanom, az ide is bekopizott vakablak-féle verzió a tisztességes, a NOL-féle meg egyszerűen szar.

elég alapos a gyanúm, hogy a népszabóság ügyeletes főbarma kertész ürügyén akart kicsit bérrettegni - elég ocsmány. kertész meg teljesen logikus módon leszarja.

Tehetetlen Dodó 2009.11.08. 20:29:28

@mavo: Mielőtt nagyon elmerülnél abban, hogy Franco nyírt ki százezreket, csak úgy, passzióból, küldök egy linket, tanulmányozás céljából.
www.eurozine.com/articles/article_2007-10-22-meyer-hu.html

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.08. 20:31:41

ennek a zsidózó szarkupacnak meg szóljon már valaki, hogy ne irkáljon nekem címezve

köszi

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.08. 20:36:25

@Rikki Harcos:

"ezért Berlin a zenei központ és nem Budapest...tényleg nem beszámítható, ezért nem értem a fröcsögéseiteket"

na ezért (is) szar a népszabóság gondosan ollózott fordítása. kertész ugyanis azzal folytatta, hogy berlinben 3 (három) operaház van. többek közt ...

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.11.08. 20:40:24

Váljék egészségére Kertésznek. Én meg sem berlininek, sem budapestinek nem tekintem magam, ezek nincsenek is benne a top 10 városomban, aztán csak megvagyok valahogy. Talán Kertésznek is körül kéne néznie még néhány helyen? Egy idő után unalmas lehet ám U-Bahnnal menni a napi tejért és kenyérért.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.08. 20:46:46

@Tehetetlen Dodó:

elolvastam. mennyiben kellene most magamat meggondolnom? éppen arról szól a cikk, hogy vörösök és kékek hogyan igyekeztek megváltoztatni a történelmet, és hogy ebben (mivel hatalomra kerültek) a kékek nyertek, vagyis a kékek áldozatairól volt nagyobb a kuss. és ez az állapot kezd lassan megszűnni.

hú, és közben mindenféle francoista tömegsírokról írogat, meg hogy ásogatják ezeket kifele, hát ez szörnyű

csak neked egy hazug, komonista cikk

www.mult-kor.hu/20091029_megkezdtek_garcia_lorca_feltetelezett_tomegsirjanak_exhumalasat

Tehetetlen Dodó 2009.11.08. 20:49:27

@mavo: Te csak ne gondolkodj helyettem. Pont arra világít rá a cikk, hogy nem volt egyoldalú a dolog, ahogy te gondolod (hogy én is helyetted gondolkodjam kicsinyt).

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 20:51:01

@Thulsa Doom: Egyrészt még az is jobb volna az általad elvárt "akasszák föl"-nél, de másrészt faszom se akar téged (sem) betiltani, nem vagy te (sem) olyan fontos. Amit nem sikerült a kétbites alkatrészeddel dekódolni az nem "tiltsák be" volt, hanem "basszák már ki ezt a prolit".

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.08. 20:51:22

és egy kieg: a spanyol polgárháború mellesleg arra volt frankó (haha) példa, milyen fasza is az, ha a komancsok és a faszisták háborúzgatnak egy jót egymással. ja, meg az anarchisták is betették a magukét a közösbe.

elég elfogult könyv, de nem roszz a Hódolat Katalóniának. nem véletlenül nem jelent meg a komancs időkben, elég csúnyán felborítja a kádár korszak rossz faszisták - jó komancsok képét a polgárháborúról.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 20:53:42

@mavo: MTI, nem NOL. Cca. hatszáznegyvenhétmillióötszázhetvenháromezernégyszázhuszonnyolcszor leirattatott már itt. Neked ez az olvasás dolog tényleg nem erősséged...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.08. 20:53:48

@Tehetetlen Dodó:

"Pont arra világít rá a cikk, hogy nem volt egyoldalú a dolog, ahogy te gondolod"

muhaha

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.08. 20:55:23

@Dr. Zerge:

odáig elnézést, hogy a fordítás maga MTI, de ezt a fos kompilációt már a nol alkotta meg belőle, személyesen.

Tehetetlen Dodó 2009.11.08. 20:57:02

@mavo: Igyál gyorsan egy pohár vizet.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.08. 20:57:33

@Dr. Zerge:

fasznak próbálsz beszélgetni egy thulsa-féle véglénnyel, nem tudom

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 20:58:10

@mavo: Ühüm, azért olvasható ez szinte szó szerint az MNO-n is, hurrá, mondjuk a te eszedre már évek óta nem vagyok büszke.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 21:00:06

@mavo: Majd ezentúl előzetesen láttamoztatom veled a hozzászólásaimat kölönös tekintettel a megszólítottakra. Nu, eriggyé' má' aludni!

Thulsa Doom (törölt) 2009.11.08. 21:04:07

@Dr. Zerge:
Ne húzd fel magad balfaszkám! Kertész komád jól böfögte: Nem nektek áll a zászló. És hogy ez egyre inkább így lesz, abban biztos lehetsz. Pedig előttetek volt a lehetőség, de elkúrtátok, mint mindig.
Különben meg mi van ha innen "kibasznak"? Mit változtat az a valóságon te szerencsétlen?

győri édes 2009.11.08. 21:07:05

@Thulsa Doom: Ha megkeresnek és megölnek, az már keményebb. Ne hidd, hogy lehetetlen. Kapsz egy golyót a beleidbe, hogy sokáig tartson.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.08. 21:10:43

@Tehetetlen Dodó:

figyuzzá cuncimókus.

1. meg mertem pengetni, hogy francóék azért elég rendesen tizedelgették a nekik nem tetszőket. 10-100 ezres nagyságrendet pendítettem meg.

2. jöttél nekem, hogy hádehá, mielőtt százerezek, itt a cikk.

3. elolvastam. semmi újat nem olvastam benne, vörösök irtottak, kékek irtottak, és a mivel eddig tovább irtogatók cúnaságai takargatva voltak, hát róluk is kiderül a cúnaság. plusz betettem egy linket, ott a százezer tételesen le is van írva.

4. erre jössz, hogy háda, háde.

nagyon elnagyolva a spanyoloknak franco-rendszer ~ a mi kádár rendszerünk. kicsit diktatúra, de közben azért egyre jobb lett. ezért aztán a franco kormányzás cúnaságait most derítgetik ki, a vörösök szarát meg eddig is elég jól tudta ott mindenki.

nálunk meg fanjai vannak francónak, akik ha csé képet látnak, köpnek, hogy mocskosgyilkoskomcsi.

minden relatív.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.08. 21:12:16

@Dr. Zerge:

nem tehetem, sajnos az önálló döntésekhez szoktam ...

Thulsa Doom (törölt) 2009.11.08. 21:14:27

@győri édes:
Kemény vagy mint a friss tehénszar! Ha be akarsz szólni, akkor legalább egyes szám első személyben tedd kispofa!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.08. 21:15:37

(a thulsa-győri édespárost tényleg kirakhatná már valaki)

Tehetetlen Dodó 2009.11.08. 21:17:04

@mavo: Te kurvára nem érted, amit olvasol. Meg amit írsz, azt se. Hol kérdőjeleztem meg a polgárháború és a kölcsönös megtorlások több százezer áldozatát, he?
Csupán arra próbáltam rávilágítani,hogy korlátold agyaddal lásd be, hogy ezt nem egyedül a Franco-rendszer művelte, ahogy fentebb írtad. Ha nem emlékszel, lapozz vissza, okoska.
És igyál még egy pohár vizet, mielőtt valami hülyeséggel előállsz ismét.

gyaloghartur 2009.11.08. 21:22:13

Rá se rántsál Emmerichre:
közönséges demagóg a...
Maradjon választott földjén,
hol lángol a zsinagóga !

gyaloghartur 2009.11.08. 21:27:19

Azt az utat járja Kertész,
amit előtte a Wiesel:
ki-kimegy a folyópartra
és a Tiszátokba ...fürdik.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.08. 21:28:37

@malac69 demokrata felébredt!:

Malackám, dolgokkal kellene végre foglalkoznunk, nem rémképekkel. A magyar értelmesség képviselőinek járni kellene a világot, különösen Európát, emberekkel ismerkedni, ötleteket ellesni, kapcsolatokat szerezni. Ha jelen lennénk a világban, lehet, hogy nem egy 80 éves elfogult öregember szavából ítélnének Magyarország kapcsán.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.08. 21:29:14

@Tehetetlen Dodó:

lélegeztem egy nagyot

és gyorsan emlékeztetlek, mi történt, MIELŐTT belekotyogtál volna

valaki emberségesnek nevezte franco diktatúráját, erre válaszul írtam be, hogy az emberségestől az azért messze volt.

mi a fasznak tegyem hozzá, hogy deakomcsikis? nem az volt a téma, akármennyire is szeretnéd.

az emberséges franco diktatúrára nem az a válasz, hogy franco emberei hány tíz- százezer embert öltek meg, DE a komonisták is ám. nem a komonistákra írta szegínkém, hogy de emberségesek voltak. akkor a fasznak rángassam oda őket relativizálni az "emberséges" francoék bűneit?

óbazmeg, óbazmeg, óbazmeg!

Thulsa Doom (törölt) 2009.11.08. 21:29:53

@gyaloghartur: Hát baszod, benned egy költő veszett el... de elég rendesen.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.08. 21:41:13

@Elpet:

A baj csak az, h sok kicsi sokra megy, pláne ha sokra tartják őket...

Ki lesz 30 év múlva az, akit felhív egy svéd vagy német értelmiségi? Nem látom azt a fiatal, lánglelkű írót

Invictus 2009.11.08. 22:52:52

Jótündér meg a saját blogjában onanizál Kertész szavain, és minden nem egyetértő és hozsannázó kommentet töröl. Grat neki, az ő blogja, teheti...

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.11.09. 00:50:57

@rajcsányi.gellért (ergé): az MTI felelőssége az is, hogy még mindig a félrefordítás szerepel a posztban?

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.11.09. 07:50:21

@malac69 gerinckutató blogkalandor: Én Dessewfy Tiborra gondolok, szerintem neki néz ki a megmondói pozíció.

tevevanegypupu 2009.11.09. 08:15:11

Harminc ev mulva a Magyar Kiralysag nem lesz bekapcsolva a nemzetkozi telefonvonalba. A langlelku fiatal iro bortonben, a nep rabigaban. Az utcakat isa, pur es hamu boritja.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.09. 08:22:42

@Dr. Zerge: hej fakker, azért mert az MTI volt hibbant hamarabb még a NOL is hibbant marad, okké?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.09. 08:50:36

@Elpet: mondom, hogy elpet 4 president, elnöki revox garantált, ne vesszen kárba egy beszéd se!

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.09. 08:59:02

@szamárfül: sokkal kevesebb billentyűleütés mint amit beírtál...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.11.09. 09:14:19

"Miközben itthon Kertész Imre Die Welt-interjúja miatt vitatkozgatnak a szokott módon a radikális jobboldali körök, egy zürichi lapban a Berlinben élő, ma nyolcvanéves író őszintébb kérdésekre adott őszintébb válaszokat. Dekadencia, Nietzsche, reménytelenség - és optimizmus."

Hahaha, a radikális jobboldali körök?

www.hetivalasz.hu/cikk/0911/kertesz_imre_interju

tevevanegypupu 2009.11.09. 09:30:52

Mindenesetre nem tudni mi tortenhetett vele, hogy ennyire megtagadja azokat a tisztoit - irokat elsosorban - akik itthon szeretettel, megbecsulessel es tisztelettel vettek korul. Most egyedul Marai az aki megfelel kenyes izlesenek..Kerdes, hogy Marainak megfelelne-e Kertesz azok utan, hogy eppen azoktol fogadta el a legnagyobb elismerest, akik miatt elment Magyarorszagrol. Lehet, hogy ezt nem is tudta?

tevevanegypupu 2009.11.09. 09:32:15

@tevevanegypupu:
"tiszteloit.."..huje klaviator..(:

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.09. 09:42:16

@gloire:
na azért vannak tiszta pillanatai is a vén gazembernek! a tábori lét, mint az öröm egy foka!?
én is pont ezt mondom! :))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.09. 10:00:23

@szamárfül:
hát mán csak egyetérthetek egy nobel-díjas zsenivel, nem? :)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.11.09. 10:04:26

@A Hannibal Lektűr-attitűd: tnx
(bár németül nálam képzettebb kollegák szerint volna még lehetőség a fordítás további árnyalására...)

Azért szomorú, hogy erre nem előbb és nem magatoktól került sor

így nektek is jár egy árokásó emlékérem
hiszterométer 6/10

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.09. 11:14:12

juj botrány! színesgéza csúnyát mondott! :-(
tiszta dedósok vagytok. :-(

thetriggerhappy 2009.11.09. 11:17:50

@gloire:

minden szava igaz, nem lep meg, hogy ezt az ide írogatók, csakúgy mint a kuruc tollnokai, nem értik.
bartók is egy hazaáruló volt anno, ahogyan annyian mások, akik bírálni merték az országuk jelenét és közeljövőjét vagy tehetetlenségükben máshová költöztek.

tevevanegypupu 2009.11.09. 11:18:40

A Nepszabadsagban Takacs Ferenc tollabol gyonyoru szuletesnapi koszonto jelent meg Kertesz Imrerol.
Kerjunk tole bocsanatot es ne oruljunk az eletnek, mert nincs semmi orulnivalo. Nincs bocsanat, nincs felejtes, nincs gesztenyepure tejszinhabbal.

thetriggerhappy 2009.11.09. 11:18:51

@Grift:

szerintem nálad undorítóbb jellemű emberrel még életemben nem találkoztam.
és ezt veheted dícséretnek.

tevevanegypupu 2009.11.09. 11:26:59

Undorito jellem..nagyon sokan vannak.
A recskei tabor kitalaloi, es egy lelektelen rendszer fenntartoi jo hatvan evig peldaul. Szazmillio ember halalat okozo gyilkosok, es jelenleg is a vilagban hany haborut kirobbanto
konfliktus, teruletrablas, ketszinuseg,
megalkuvas es erdemtelen dicsoseg.
Meg olyan is elkepzelheto, hogy valaki megalazza es kihasznalja
baratait, tiszteloit, felmarkol kituntetest, penzt es aztan tavozva becsmerli mindazokat akiktol mindezt megkapta. na persze igaza van, csak eppen nem biztos hogy ugy, ahogy azt o elkepzeli.

thetriggerhappy 2009.11.09. 11:32:03

@tevevanegypupu:

talán illene elolvasnod, hogy kertész miként is vélekedik a RECSKI tábor kiagyalóiról....
az utolsó bekezdésed pedig magyarázatot vár. tudod, tényeket, nem amolyan kurucos félinformációkat....

tevevanegypupu 2009.11.09. 11:46:47

@thetriggerhappy:
Olvastam Kerteszt, nem vagyok tole kulonosebben elragadtatva, de ez szubjektiv, izlesrol nemigen lehet vitatkozni. A nyilatkozatait olvasva gondolom ugy, hogy maganemberi velemenyei, meglatasai kozul szinte minden nagyon tavol esik attol, ahogy
latom a vilagot, embereket, tortenelmi esemenyeket. A mai Magyarorszagon is.
Neki nem lehet oka ugy haragudnia a mostani Magyarorszagra es Budapestre, ahogy azt a legutobbi nyilatkozataban (meg ha van egy csekely felreertelmezes is a forditasban) teszi. Tisztelettel, baratsaggal es orommel fogadtak, minden kereset teljesitettek, kituntettek es kituntetve ereztek magukat tarsasagaban. A szelsoseges velemenyeket, amit a magyaroknak korulbelul egy-ket szazaleka vall magaenak, altalanossa tenni, es ugy hiresztelni meg csak Berlinben is, nem szep dolog. Lelki beteg embernek meg kell gondolnia hogy nyilatkozik az ot korulvevo vilagrol. A mult es jelen kozott eltelt idoszak mindenkit megprobalt, sokan belehaltak, sokan soha nem tudtak talpra allni, ezt senki nem felejti el. De akit valamelyest karpotolt a sors, legyen erte halas, fogadja el, mert hihetetlenul gyorsan vissza is vehetik tole.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.09. 11:55:25

@thetriggerhappy:
LOL nem a szokott prolijaival kéne találkoznia. próbáljon egyszer nagyformátumú emberekhez csapódni. egy kisidőre sikerülhet ám. :)

thetriggerhappy 2009.11.09. 11:56:58

@tevevanegypupu:

nem lehet oka haragudni arra az országra, amelyik - olvasd csak az itt kommentelők nagyrészét - valamilyen homályos okból körberöhögi azt ami 45 előtt történt? nincs oka haragudni arra az országra, ahol egy molnár oszkár féle ember tagja maradhat egy jövőre kormányra kerülő, magát demokartának és nem szélsőségesnek beállító pártnak? ahol a kuruc és jobbik féle hangvétel egyre általánosabb? ahol őt a nobel díja óta imre kertészezik a grift félék?

uígy lelki betegnek, hazaárulónak minősítettek a griftek szellemi elődei is mindenkit, aki egy rossz szót is mert szólni a 44-es vég felé menetelő országról.

és ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy személyesen kertésznek nincs miért aggódnia.

thetriggerhappy 2009.11.09. 11:59:04

@Grift:

a prolikat meghagyom neked és azoknak, akik nehezen félreérthető, de mindig nagyon könnyen kimagyarázható félmondatokban nyílvánítják ki kispolgári antiszemitizmusukat, mert azzal pontosan tisztában vannak, hogy nyíltan felvállalni ciki lenne.

btw, ugye a nagyformátumúnál nem magadra gondoltál?

thetriggerhappy 2009.11.09. 12:01:45

hová tűnt a griftnek írt válaszom?

Manyi Béci 2009.11.09. 12:03:17

@thetriggerhappy:
Hogyne haragudhat. Bármiért haragudhat.
De értem haragudjon, ne ellenem. Érted-é ezt, bogárka?

tevevanegypupu 2009.11.09. 12:10:24

@thetriggerhappy:
Mindenfele velemeny van, mindenki mond amit akar. Allandoan felhaborodhatnank, duhonghetnenk es felhetnenk, ha mindent es mindenkit szem elott tartva elnenk. Nem lehet, nem birhatjuk sokaig. Senki nem rohog a 45 elott tortent dolgokon, es az utana kovetkezokon sem. Van rosszizu humor, banto viccelodes amit nem ertekel az ember, de ezt altalaban manapsag megkapja mindenki vica es verza. Vannak szelsoseges velemenyek, naponta varhatnank, mikor ugorjunk duhongve egymas torkanak. Nagyon sokaig szinte semmit sem mondhattunk. Jelenleg olyan alakulgato demokracia vagyunk, nem lehet csodalkozni, hogy elszabadulnak indulatok, szelsoseges magyarkodas vagy eppen az ellenkezoje. Mondjak csak, majd elrendezodik. De olyan valakinek mint Kertesz meg kellene gondolnia hogy nyilatkozik. Nics ertelme, hogy bealljon egy olyan csapatba, ami nem melto egy olyan emberhez, aki a mostani Magyarorszagon
tisztelet es megbecsulest kapott. Nem kell feleslegesen rettegnie, nyugodtan elhetne a vilagpolgarok eletet akar Budapesten is. Tudja o azt nagyon jol.

Manyi Béci 2009.11.09. 12:15:35

"De olyan valakinek mint Kertesz meg kellene gondolnia hogy nyilatkozik."
Az első mondata, amiben egyetértünk:)

thetriggerhappy 2009.11.09. 12:16:35

@Manyi Béci:

szerintem érted és értem is aggódik. feltéve, hogy te is egy normális, pld németországhoz hasonló helyen akarsz élni, ahol nem a kuruc féle közbeszéd az elfogadott.

Manyi Béci 2009.11.09. 12:17:06

"Kertész nem akarja, hogy őt Magyarországhoz bélyegezzék."
Ez a kijelentés elfogadhatatlan, és megbocsáthatatlan.

thetriggerhappy 2009.11.09. 12:18:59

@Manyi Béci:

érdekes, én pontosan értem, hogy ez mit akar jelenteni. a kulcsszó: kontextus.

Manyi Béci 2009.11.09. 12:21:10

Én Magyarországon élek, és itt is akarok élni.
A lehetőségemhez képest mindent megteszek azért, hogy normális ország legyen. Itthon teszem meg.

Ha úgy döntenék, hogy máshol akarok élni, akkor sem mocskolnám ezt az országot és a magyar népet.

Ezek alapvetések, tiger.

Manyi Béci 2009.11.09. 12:22:22

Érteni mindenki érti, bogárka.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.09. 12:23:26

@Manyi Béci:

Hát ne fogadd el, a tied is egy vélemény és Kertészé is egy.

thetriggerhappy 2009.11.09. 12:25:13

@Manyi Béci:

1. nem tiger.
2. senki nem mocskol senkit. leírta a véleményét, és, hogy miért nincs itt. 3. amikor a mai ellenzék írja le mocskos diktatúrának, élhetetlen észak korea szerűségnek az országot, érdekes módon nem aggódik ennyi hazafi. morvai mocskolja vajon az országot brüsszelben, vagy saját meglátása szerint segíti?

Tehetetlen Dodó 2009.11.09. 12:25:36

@Manyi Béci: Hát, joga éppen van hozzá, de akkor a hívei ne sipákoljanak, ha Imre Kertesz címen emlegetik öt itthon.

thetriggerhappy 2009.11.09. 12:26:35

@Manyi Béci:

1. nem vagyok bogárka. nem tudom, hogy te hol máshol vagy még registrált tag, én a magam részéről nem szeretem ha bogárkáznak.
2. a "válasz erre" gomb a te barátod.
3. na látod. akkor már csak az a kérdés, hogy miért írsz hülyeséget.

thetriggerhappy 2009.11.09. 12:28:15

@Tehetetlen Dodó:

tudod, ok-okozat. szerintem előbb volt az imre kertészezés (kb a díjátadó másnapjától), de ilyen apróságok nem szoktak titeket zavarni.
egyebekben pedig folytatva az előző gondolatmenetet, ugye nem gáz ha én mostantól christina morvaizni fogok?

Tehetetlen Dodó 2009.11.09. 12:30:58

@thetriggerhappy: Teheted, nem haragszom érte.
(Ha haragudnék, akkor is tehetnéd, de nem haragszom).

Manyi Béci 2009.11.09. 12:40:06

@thetriggerhappy:
Nagyon kemény vagy, bogárka:)

Ha Morvai mocskol, akkor Kertész is megteheti? Ez a hozzáállás régi kedvencem.
A "magyar" szót megbélyegzésnek tekinteni, a magyar népet hazugnak nevezni a külföldi sajtóban mocskolódás az én normáim szerint.

jobbhijanmdfes:
Így van:)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.11.09. 12:49:45

@Manyi Béci:
"Ez a kijelentés elfogadhatatlan, és megbocsáthatatlan."

Szerintem inkabb vicces.

Ez az arc meg sose publikalt semmit a magyartol kulonbozo nyelven. Minden kulfoldi kiadasa forditas.

Ez esetben ne lepodjon meg, hogy megbelyegzik holmi magyarnak.

tevevanegypupu 2009.11.09. 12:49:58

@thetriggerhappy:
Nem vagyok naiv, csak meg nem alakult ki a demokracia nalunk, es nagyon sokan nagyon sokfelekeppen kepzelik el. Kulonben Nemetorszagban is hasonlo a helyzet, csak ott azert magasabb eletszinvonalon elnek az emberek. De meg kell kerdezni a torok vendegmunkasokat, mi a velemenyuk a nemet demokraciarol.(:

surcouf 2009.11.09. 12:58:47

jóvan ércsük , a vén zsidónak választania kell identitást , halálod óráján hogy akarsz a teremtőd elé állnyi ? magyar é vagy zsidó é ... zsidó , najóvan akkor szarjál bele a magyarságodba és ennyi...ennyit az asszimilációról ..nagyon sikeres vót ,de aztán pofázzál héberül nyavajás ...mert a magyar nyelv se kóser ám

Tehetetlen Dodó 2009.11.09. 13:03:26

@tevevanegypupu: A török már nem vendégmunkás. Már ott lakik és mecsetet épít a templom mellé.

Manyi Béci 2009.11.09. 13:04:21

@Doomhammer:
Hát..
Vicces lenne Kovács Berci (muhahaha:)) aerobik oktató és alanyi költő szájából, de
Ha én véletlenül elolvasnék egy cikket, amiben egy dél-amerikai Nobel díjas író arról értekezik, hogy milyen ótvaros állapotok uralkodnak az ő hazájában, hajlamos lennék némi hitelt adni a szavainak. Kicsi a valószínűsége annak, hogy kutatásokba bocsátkoznék a valódi helyzet megismeréséért.
Mondjuk, ha a népét is szidni kezdené, akkor azért erősen elgondolkodnék:)

surcouf 2009.11.09. 13:11:48

egyébként üdvözlendő ez a nyíltság , bárcsak az összes kettős identiátású félzsidó félmagyar bizniszcsótány pl felállna és aszondaná hát emberek én vagyok első sorban zsidó, aztán üzleti önérdek ne várjátok már tőlem pl a parlamentben hogy a magyar közösség többségi érdekeit képviseljem , mert ántisztemitizmus van ... (ebben nem bízik a közösség) éngemet gyűlölnek , és akkor hogyan képviseljem azokat akik gyűlölnek ? ... ez lenne csak a tiszta sor .... Imre bátyám isten áldja meg példát mutatott hát

tevevanegypupu 2009.11.09. 13:15:04

@Tehetetlen Dodó:
A mecsetepites termeszetes dolog egy muszlimnal, az o vallasa hodito vallas.
Hogy a nemetek ezer' miert vannak felhaborodva..(:
Mindenesetre nagyon nagy az ellentet kozottuk, es a nemetek sokszor nagyon szemet dolgot muvelnek: tobbszor megtortent mar, hogy felgyujtottak hajlektalan szallokat, ahol menekultek laktak. Most eppen nem szallot gyujtottak, hanem ha jol olvastam egy zsinagogat..Szoval azert acsi, Imre jobban tenne, ha kicsit korulnezne a maga valasztotta hazaban. Es kulonben is..rendkivul ronda dolog volt tole ez a nyilatkozat.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.09. 13:15:23

@surcouf:

"mert a magyar nyelv se kóser ám"

Dehogynem! Az is közös fejlesztés!
Az eredeti ősi magyart nem is értenénk! A latin betűkről nem is beszélve.

Angol anyanyelvű lehet indiai is, úgy magyarkodás nélkül is lehet valaki magyar anyanyelvű, hisz a magyar is egy birodalmi nyelv volt. Tehát magyar anyanyelvűvé válni nem mindig volt választás kérdése.

Tehetetlen Dodó 2009.11.09. 13:23:03

@tevevanegypupu: Eleve röhej, hogy pont Imre bá, meg más üldözöttei a "fasizmusnak" olyan pompásan érzik magukat ebben a náci metropolisban.

tevevanegypupu 2009.11.09. 13:26:12

@Tehetetlen Dodó:
Ez a masik furcsasag, de ugye a mult az mar a mult. Van amit egyesek elfelejtenek, bar egy fel mondatban azert jelezte, hogy tudja am, hogy a nemetek kezdtek el eloszor..szoval ok kezdtek. Dehat veluk most jol erzi magat.

thetriggerhappy 2009.11.09. 13:28:49

@Manyi Béci:

még mindig nem vagyok bogárka.
nem teheti meg, de pont arról beszélek, hogy egyik sem mocskolás. mindkettő elmondja a maga véleményét és én egyiktől sem vitatom el a magyarságát.
azt meg még mindig nem tartom meglepőnek, hogy nem érted, mit is mondott a megbélyegzéssel. adyt sem értették sokan, ő is sokszor gúnyolta, mocskolta az országot, legalábbis a provinciális maradiak szerint.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.09. 13:29:20

@Tehetetlen Dodó:

Mert ott a virtigli nácik nagyon valószínűetlennek tűnnek, itt meg mintha valós igény lenne rájuk. Ott pontosan lehet tudni, hogy meddig tartanak a német"demokraták" és hol kezdődnek a konzervatívok, itt meg nagyon nagy az átfedés.
(Az is szar amúgy, de az itteni még szarabb.
Új világrend kellene, de nem náci alapokon.)

thetriggerhappy 2009.11.09. 13:30:53

@Tehetetlen Dodó:

berlin mint náci metropolisz? jó régen nem jártál te arra.....

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.09. 13:34:54

@tevevanegypupu: "A mecsetepites termeszetes dolog egy muszlimnal, az o vallasa hodito vallas."

Azért ez szórakoztató. Mecsoda szerencse, hogy a kereszténység nem térítő vallás, így rendes ojrópérnek megengedhető az efféle okos, aligpejoráló másvallássommázat...

Ha megengeded dallal ünnepellek:

Afrikából jött ide, jött ide, jött ide,
Ez a fura stílus jajj!
Hol a viziló lakik, ló lakik, ló lakik,
És a krokodílus, jajj!

Könyörgöm, hagyd el édes,
Hisz ez a fülnek rémes.
Afrikából jött ide, jött ide, jött ide,
Hagyd el, égnek áll a haj.

Teve van egy púpú, van két púpú, van négy púpú sőt több.
Teve van egy hetes, van két hetes, van négy hetes sőt több.

S bár ez a dal, ugyebár nagyon hüle,
De mégis röhögni kell nagyon tüle.

Teve van egy púpú, van két púpú, van négy púpú sőt több.

Ez a zene nem zene, nem zene , nem zene,
Máma már az ízlés jó!
Hisz ettől kinyílik a , nyílik a, nyílik a,
Zsebekben a kiskés, ó!

Nos, én fogadni mernék,
Neked is fújnod kell még.
Ez a zene nem zene, nem zene, nem zene,
Hol van ebben egy szép szó.

Teve van egy púpú, van két púpú, van négy púpú sőt több.
Teve van egy hetes, van két hetes, van négy hetes sőt több.

S bár ez a dal, ugyebár nagyon hüle,
De mégis röhögni kell nagyon tüle.

Teve van egy púpú, van két púpú, van négy púpú sőt több.
Teve van egy hetes, van két hetes, van négy hetes sőt több.

thetriggerhappy 2009.11.09. 13:34:59

@tevevanegypupu:

még egy dolog, amit nem értesz. pont arról beszél a beidézett cikkben, hogy nem tud mit kezdeni a bosszúval, még wiesenthalékat sem érti. nem haragszik a németekre és nem haragszik a magyarokra sem.
a németek feldolgozták a múltjukat (milyen meglepő, a komcsik kérdésében ez milyen tetszésre talált itt) mindkét diktatúrával kapcsolatban, a magyar közvélemény erre képtelen, ezért burjánzik itt a horthysta elemekkel átitatott kádárizmus.
mi soha semmit nem csináltunk, mi mindig áldozatok voltunk, nem tehetünk a két világháború közti eseményekről, nem tehetünk a holokausztról, nem tehetünk a komcsikról és úgy en bloc nem tehetünk semmiről.
pont ezt kritizálja kertész. kertész azokra haragszik, akik ezekből az előzményekből nem tudtak tanulni és ismét azt a lemezt fújják, ami elvezetett a táborokig.

és most lehet viccelődni.

Tehetetlen Dodó 2009.11.09. 13:36:10

@thetriggerhappy: Haver, majd legközelebb kiteszek egy szmájlit.
Berlin már a 10-es, 20-as években is "kozmopolita" nagyváros volt, nem egyenlő a német szellemmel.

De azért vicces, hogy ott szeretnek sütkérezni, ahonnan Dolfi elindította megsemmisítésüket.

thetriggerhappy 2009.11.09. 13:39:21

@Tehetetlen Dodó:

elég beteg dolog, hogy neked berlinről dolfi (sic) jut az eszedbe.

Tehetetlen Dodó 2009.11.09. 13:45:24

@thetriggerhappy: Miért, ki jutott volna eszembe, Sztálin Jóska?
Igaz, gondolhattam volna a nagyszerű helytartókra, mondjuk Ulbricht bácsira vagy a népszerű Honira.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.09. 13:47:19

@thetriggerhappy: Ez mind szép, csak éppen szegény Imre tök hiteltelen mindezt fejünkhöz vagdalni, érted? Ő vidáman barkácsolta itt a leggennyesebb kádár-korban a hülye színdarabjait, éldegélt, mint Marci Hevesen, persze közben folyvást meg volt sértve, hogy őt úgymond mellőzik, és kavart - de Piszkos Fred belepirult volna, ha látja -, hogy legyen már ő egy elismert irodalmi nagyágyú; tele a pallás a gerinctelenségéről szóló anekdotákkal. Most meg kiderülődik, hogy semmit el nem olvasott, ami abban az elviselhetetlen diktatúrában nyomdába mehetett, mert ő ennyire gerinces, vagy mi, hát baszod, ennél hiteltelenebb, ostoba hazugságot igen régen halottam, pedig az utóbbi években igen erős felhozatal volt e téren. Szóval, ha kérhetem, ne akarja adni itt az adybandit, kurvára nem ér föl ő addig a polcig.

Tehetetlen Dodó 2009.11.09. 13:49:17

@tevevanegypupu: Nekem a nyilatkozatával nincs különösebb bajom, annak könyvelem el, ami: egy szenilis, öreg, monomániás kozmopolita valóságtól elszakadt megnyilvánulásának, nem is ítélem el érte. Csak ne ragaszkodnának a hívei ahhoz, hogy ő a magyar kultúrának micsoda Fárosza. Hiszen saját bevallása szerint is csak azért ír magyarul, mert véletlenül ez lett az anyanyelve. Legyen csak nyugodtan Imre Kertesz a választott hazájában.
És jó egészséget kívánok neki.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.09. 13:50:07

@Dr. Zerge:

"Ő vidáman barkácsolta itt a leggennyesebb kádár-korban a hülye színdarabjait,"

ja, része volt a rendszernek. Talán a múltjának ennek a részétől is el akar határolódni.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.09. 13:51:33

@Tehetetlen Dodó:

"csak azért ír magyarul, mert véletlenül ez lett az anyanyelve."

És? Akkor véletlenül lett Fárosz. Az nem görcsölés kérdése.

thetriggerhappy 2009.11.09. 13:53:54

@Dr. Zerge:

végülis, csak egy nyomorult nobel díjas.

az életrajzát lehet, hogy nem a kurucosok tollából kellene olvasnod.

Tehetetlen Dodó 2009.11.09. 13:54:36

@Jobb híján MDF-es: Azt nem írtam, hogy jól is ír (ez ízlés dolga amúgy is), csak azt hogy magyarul. Ettől még Fárosznak csak akkorka, mint a bodrogkeresztúri kilátó.

thetriggerhappy 2009.11.09. 13:56:40

@Tehetetlen Dodó:

neked talán akarattal lett magyar az anyanyelved?

ennyi ostoba baromságot rég nem olvastam sehol....még ilyen kommenteket!

surcouf 2009.11.09. 13:57:01

@thetriggerhappy:

egyébként valószínőleg kertésznek az hitler jut eszébe ... magyarán arra emlékezteti berlin ...hogy lám én győztem , te adolf halott vagy , én pedig élek és írogatok itten ahol te üvöltöztél a mikrofonba , és világhatalomról ábrándoztál ... és te akartál megölni ... és mégis itt vagyok... győztem ez azért valahol egy elég rendes elégtétel -- a zsidó egónak...
hogy budapest neki erre miért nem jó ? hát talán nem volt eléggé náci itten

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.09. 13:57:13

Van ahol Wass Albert a Fárosz, van ahol Kertész. Én nem nagyon hiszek a fároszokban. Vannak akiknek meg lelki igény az igazodás. Itt több az olyan ember, mint Németországban, az tuti!

thetriggerhappy 2009.11.09. 13:59:40

@Jobb híján MDF-es:

mikor volt ő része a rendszernek? pont annyira volt része mint bki, akit nem végeztek ki, mint az alámerülő antall józsef, mint az ünnepelt író csurka, de kevésbé mint pld a kiszes stumpf vagy a hazafias népfrontban tevékenykedő mikola vagy a pártlapba írogató bencsik.

de esetleg idézhetnél tőle vagy az életéből valami jó kis komcsis részletet, ami ma kínos lenne.

thetriggerhappy 2009.11.09. 14:01:58

@Tehetetlen Dodó:

még szerencse, hogy a világ irodalmi közönsége nem belőled áll. bár szerintem ma már bánják, hogy nem kérték ki a te véleményedet fárosz kérdésben, elvégre nálad szakavatottabbat nem igazán lelhetnének széles e világon.

az pedig külön szerencse, hogy nem a politikai véleményedhez igazodik az irodalmi ízlésed.

thetriggerhappy 2009.11.09. 14:02:41

@surcouf:

te pszichológus lennél? vagy csak ápolt?

thetriggerhappy 2009.11.09. 14:03:26

@Jobb híján MDF-es:

kertész sehol nem próbál meg fárosz lenni, az olvasóközönségének sincsen szüksége fároszra.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.09. 14:03:42

@thetriggerhappy: Édes kis faszom, soha, érted: s_o_h_a nem olvasok kurucot, meg egyéb ilyen fosadékokat. Már az, hogy ez nem világos jól mutatja, hogy te is baszol olvasni, legalább itt, csak jár a szád. Nobel-díj(sic!) ügyben meg ne viccelődjünk már, pont most, Obama díja után... Az irodalmi Nobel-díj pedig hírhedetten gyengén korrelál még az irodalmi halhatatlansággal is. De hogy a díjazott emberi minőségével, társadalmi, politikai tisztánlátásával, példaértékű életével miért is volna összefüggésben, csak te tudhatod, meg még pár tökéletesen önállótlan szájjártató.

Tehetetlen Dodó 2009.11.09. 14:04:29

@thetriggerhappy: Azért, mert te nem tudsz valamiről, nem kell hisztérikusan rángatóznod. Az öreg maga ecsetelte ezt az anyanyelv-témát, nemegyszer.

Megismétlem: nincs semmi baj a nyilatkozatával, ha figyelembe vesszük a körülményeket.
Viszont csak annyira kell a magunkénak tekintenünk őt, amennyire ő tekint a magáénak bennünket.

Így már érthetőbb, vagy még mindig túl bonyolult?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.09. 14:05:37

@Tehetetlen Dodó: "...nak/nek csak akkorka, mint a bodrogkeresztúri kilátó"
:DDD
Ez kész, ez garantáltan bele fog kövülni a nyelvbe.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.09. 14:06:11

@thetriggerhappy:

"mint az alámerülő antall józsef, mint az ünnepelt író csurka, de kevésbé mint pld a kiszes stumpf vagy a hazafias népfrontban tevékenykedő mikola vagy a pártlapba írogató bencsik."

ja, pont annyira. ezért különösebben el sem ítélem. Sőt meg is értem, hogy utálta, hogy így kell élnie. Talált egy helyet ahol jól érzi magát és dehogy akarja, hogy a régi, nem frankó lakhelyéhez kapcsolják. Nem is értem a hisztit.

Berlin egy élhető város, mert egy gazdag és kulturált ország fővárosa, Budapest meg sajnos nem az. :-(

Ezen lehet megsértődni a vérbe, azért fájó tény marad. Lehet német bunkókat is hozni ellenpéldának, de az csak a savanyű szőlő érzés!

Centrum és periféria, ez a lényeg.

Tehetetlen Dodó 2009.11.09. 14:07:08

@thetriggerhappy: te beteg vagy, összevissza beszélsz. Nincs tíz perce, hogy itt Nobel-díjasoztál, mintha az bármit is jelentene.
(nyugodtan nézd végig a Nobel-díjaok listáját, a kétharmadát már elfelejtette a világ, mert aktuálpolitikai okokból kapták).

Leskelődő 2009.11.09. 14:09:22

@Dr. Zerge: "Ő vidáman barkácsolta itt a leggennyesebb kádár-korban a hülye színdarabjait, éldegélt, mint Marci Hevesen"
Elnézést, nem keveri valakivel? Csak a pontosság kedvéért jegyezném meg (mert Maga már a második, aki színdarabjairól beszél), szerintem nem írt semmiféle darabokat.
www.pim.hu/object.0AEEC415-C7D9-4EA3-9D1E-FCB128C0EBBF.ivy

surcouf 2009.11.09. 14:13:01

@thetriggerhappy:

ha ismered kertészt -mint ahogy láthatóan nem - akkor ugye nem vágod magad pofára ezzel egyből ... ugyanis ő maga is ír erről teljesen természetes , mondhatni normális önreflexióként

csakhát ugye némi műveltség is kéne ...ammeg ugye nincs

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.11.09. 14:13:23

@thetriggerhappy:
"adyt sem értették sokan, ő is sokszor gúnyolta, mocskolta az országot, legalábbis a provinciális maradiak szerint. "

Hahahaha, ez vicc volt?
tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2008/06/hazdnak-rendletlenl.html

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.09. 14:13:52

@Leskelődő: Nu, lássuk csak:

"Zsidó származása miatt 1944-ben, alig 15 évesen Auschwitzba, majd Buchenwaldba deportálták, ahonnan 1945-ben szabadult. 1948-ban érettségizett Budapesten, s a Világosság (később Esti Budapest) című lap munkatársa lett, 1951-ben gyári munkás, majd 1953-ig a Kohó- és Gépipari Minisztérium sajtóosztályának munkatársa volt. 1953 óta szabadfoglalkozású író, műfordítóként német nyelvű szerzők műveit ültette át magyarra.

Negyven éven át egy apró garzonban élt feleségével, s "önkéntes börtöncellájában" zenés komédiák és bulvárdarabok írásával kereste kenyerét. Első regénye, a Sorstalanság című holokauszt-történet egy zsidó fiú elhurcoltatásának, lágerbeli hányattatásainak, életben maradásának, megtört élete folytathatóságának a könyve. Amikor a regény több éves várakozás után 1975-ben végre megjelenhetett, teljes csend fogadta - ezt az élményt fogalmazta meg Kertész a folytatásában, A kudarcban (1988). A trilógia harmadik része a Kaddis a meg nem született gyermekért (1990), amelyben újra megjelenik Köves György, s elmondja kaddisát (imáját) a gyerekért, akit nem hajlandó a világra nemzeni, arra a világra, amely megengedte Auschwitzot."

De mi a tökömért gúglizok én itt helyetted, ecsémhúgom, hö?

Leskelődő 2009.11.09. 14:23:21

@Dr. Zerge:
Nem tudom honnét vette, de ha igaza van, reklamálni fogok a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol az életrajzát és a bibliográfiáját olvastam:
www.pim.hu/object.DED18C31-B471-4BFA-9EB4-057B7D139062.ivy

Ecsémhúgom :)

(Ps.: A Maga forrása megbízható?)

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.09. 14:24:38

"zenés komédiák és bulvárdarabok írásával kereste kenyerét."

Konkrétan?

tevevanegypupu 2009.11.09. 14:24:48

Allitolag meg plagizalt is, hogy finoman mondjam..Valami Csacsifogat cimu szindarabrol szol a fama amit egyik szerzotarsatol kolcsonzott..Kertesz elt a szocialista Magyarorszagon is es ugy tunik nem is rosszul. Illetve ahogy mindenki elt akkoriban. Ezert duplan erthetetlen az a sok hulyeseg amit osszehord. Valoszinuleg tenyleg szenilisse valt, ha azt hiszi, hogy mas sem emlekszik semmire.

@Tehetetlen Dodó:
Furcsa ember lehet, egy kozmopolita nemigen nyilatkozik ugy ahogy o, inkabb egy vegtelenul korlatol es neveletlen ember benyomasat kelti.

Rikki Harcos 2009.11.09. 14:25:10

@Leskelődő: és mi volt a Csacsifogat c. zenés művével? vagy már tisztázódott az ügy?

thetriggerhappy 2009.11.09. 14:27:16

@Dr. Zerge:

nézz utána, hogy mi a különbség a béke- és az irodalmi nobel díj között. ha megvagy, szólj és folytatjuk!

thetriggerhappy 2009.11.09. 14:33:23

@Tehetetlen Dodó:

szerinted a nobel díjas és a fárosz szinonímák?

Tehetetlen Dodó 2009.11.09. 14:36:33

@Jobb híján MDF-es: Hát, a darabokat nem tudom, állítólag librettókat írt, de már nem emlékszem, hol olvastam.
A Csacsifogatról volt pár éve valami polémia, ha azt darabnak tekintjük, akkor a darabírás is megáll.

tevevanegypupu 2009.11.09. 14:37:32

@thetriggerhappy:
Nem viccelodom, csak erthetetlen Kertesz. Nem tudok masra gondolni, hogy a tranzisztoros radioja miatt lett olyan duhos. Latszik, hogy mar elfelejtette a Szokol zsebradiot, pedig neki is lehetett vele dolga.

thetriggerhappy 2009.11.09. 14:38:18

@tevevanegypupu:

valóban irigylésre méltó élete lehetett abban a garzonban, főleg gyári munkásként.

tudom, ez csak wittnernél érdem, kertésznél már gyanús.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.09. 14:40:03

@Leskelődő: Asszem konkrétan a Vas Népéből kopiztam, de szinte az összes aktuális 80-ikat méltató cikkben ez bukkan föl. Ha nem haragszol, nem túrok utána mélyebben, de nyilván te is a neten keresztül blogkommentelsz...

Tehetetlen Dodó 2009.11.09. 14:41:14

@thetriggerhappy: Nálad valószínűleg, különben nem lenne érv az, hogy Nobel-díjas.
(Az irodalmi Nobel-díjra meg amúgy is jól illik, amit kőszáli barátunk írt az imént: "Az irodalmi Nobel-díj pedig hírhedetten gyengén korrelál még az irodalmi halhatatlansággal is. De hogy a díjazott emberi minőségével, társadalmi, politikai tisztánlátásával, példaértékű életével miért is volna összefüggésben, csak te tudhatod, meg még pár tökéletesen önállótlan szájjártató." Persze nyilván ezt sem olvastad, különben minek reklamáltál volna nála...).

thetriggerhappy 2009.11.09. 14:41:21

@tevevanegypupu:

nem csodálom, hogy egy holokausztot nem átélt ember ma magyarországon nem érti meg, hogy mi is dühíti kertészt és mi miatt értem meg pld én.
a különbség németországgal csak annyi (tudod, ott akadálymetesítik a közhivatalokat, nem parkolnak rokkant helyre, ott a kereszténydemokraták nem tesznek félreérthetetlen antiszemita megjegyzéseket, stb), hogy ott legalább megpróbálják megérteni....

ha világos a különbség, menni fog neked is.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.09. 14:42:02

@thetriggerhappy: Dehogy folytatjuk, nem vagy te ehhez partner, hát még azt sem értetted meg, amire ilyen nagyképűen válaszoltál. És ne csinálj nekem programot, baszod!

Leskelődő 2009.11.09. 14:42:12

@Rikki Harcos: Igen jó kérdés. Fogalmam sincs, de nagyon gáz az eset.

@Dr. Zerge: Igen, azóta megtaláltam:
vasnepe.hu/kultura_oktatas/20091107_kertesz_imre_nyolcvaneves

A PIM szerzett nálam egy rossz pontot. Nem. Inkább hármat.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.09. 14:51:19

@Tehetetlen Dodó: Már megbocsánat, de a kőszáli az sas oder kecske! Dodó létedre lehetne otthon egy Brehm...;)

Tehetetlen Dodó 2009.11.09. 14:51:59

@Jobb híján MDF-es: Asszem. Valahogy így vesztek össze a Csacsifogaton is.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.09. 14:53:11

@Jobb híján MDF-es: Tudtommal nem, saját néven nyomta. Csak ma már nem csipkézi ezekkel az örökbecsűekkel a szakmai életrajzát.

Tehetetlen Dodó 2009.11.09. 14:53:24

@Dr. Zerge: Kőszáli zerge nincs?
Ebben az esetben megkövetlek.
(Van Brehm, de pont ahogy mondod, otthon...).

tevevanegypupu 2009.11.09. 14:54:03

@thetriggerhappy:
Meg mindig jobb hely volt egy kis garzonban es munkaval mint azoknak akik vizes mosokonyhaban laktak es nem irhattak egy sort sem, nem dolgozhattak eredeti foglalkozasukban. Gondolod, hogy a magyar tarsadalom nem bunhodott meg a masodik vilaghaboru utolso par honapjaban elszabadult pokolert? Nagyon tevedsz, visszakaptak mindent es evtizedekig tartott.

thetriggerhappy 2009.11.09. 14:54:17

@Tehetetlen Dodó:

persze, persze. ez a nobel díj is csak olyan zsidó hókuszpók....sienkiewicz, kipling, tagore, france, yeats, gb shaw, mann, faulkner, hemingway, camus, pasternak, steinbeck, sartre, beckett, marquez, pinter es tarsaik valóban csak olyan másodvonalbeli tollnokok.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.09. 14:55:17

@Dr. Zerge: Ha Dodónak van igaza, akkor a vessző természetesen csak leiterjakab!:P

thetriggerhappy 2009.11.09. 14:57:05

@Dr. Zerge:

:-) ki is hozta fel obama díját mint példát a nobel díj értéktelenségére?

a válaszom pedig elolvashatnád, csak ahhoz nem ártana lekapcsolni a szemellenződet.

bz249 2009.11.09. 14:57:28

@thetriggerhappy: mennyi rossz kommunista, te jo eg :D

Tehetetlen Dodó 2009.11.09. 14:57:42

@thetriggerhappy: Kisöreg, egyrészt te ne gondolkodj helyettem, ahhoz kevés vagy. Másrészt felesleges felsorolni a kiguglizott névsornak ezt a felét, nyugodtan sorold fel azokat, akik már régen eltűntek az irodalmi emlékezetből. Ha nem tudod leírni a nevüket, akkor másolj, ha úgy se megy, kérdezz bátran, majd segítek.

thetriggerhappy 2009.11.09. 15:00:30

@tevevanegypupu:

ja, akkor vegyük most axiómának, hogy kertész voltaképpen a rendszer haszonélvezője volt, hiszen még garzonja is volt és írhatott?

ismét engem igazolsz: a kommunizmus nem a háború miatti bosszú volt. és pont itt a hiba. a 45től tartó szörnyűségek nem tették meg nem történté a 45 előtti szörnyűségeket.
a társadalomnak pedig nem bűnhődni kell, hanem tisztában lenni azzal, hogy mi történt, mi okozta és, hogy abban ő is asszisztált. senki nem beszélt bűnhődésről rajtad kívül.
és ez ismét nagyon jellemző.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.09. 15:02:27

@thetriggerhappy: Hmmm, tényleg, Knut Hamsun, Jacinto Benavente, Grazia Deledda, Sigrid Undset, Romain Rolland, Karl Adolph Gjellerup, Carl Spitteler... Na jó, nem szívatlak tovább, ez csak találomra két évtizedből a tökismeretlen nevek egy része, a többit keresd meg magad!

thetriggerhappy 2009.11.09. 15:02:34

@bz249:
ja, müller is a kommunistasága miatt kapta, ahogyan szolzsenyicin is.

elmentek már.....

thetriggerhappy 2009.11.09. 15:05:49

@Tehetetlen Dodó:

ez valamiféle kondás találkozó, hogy mindenki úgy érzi, hogy együtt őrizte velem a disznókat annó?

te bizonygattad, hogy ez egy semmit nem jelentő kis díjacska, igazán megtehetnéd, hogy talán te sorolod fel azokat akik szerinted kikoptak az irodalmi emlékezetből.
csak aztán nehogy véletlenül olyanokat sorolj fel, akiket pusztán azért nem ismersz mert nem publikáltak a júlia sorozatban!

thetriggerhappy 2009.11.09. 15:09:59

@Dr. Zerge:

azért az, hogy rollandról legalább hallani nem hallottál, szerintem nem nekem kínos.

és hány olyat találtál, akit ismertél, de én nem soroltam fel? egyébként ki írta bárhol, hogy mindegyik nobel díjazott, 1901-ig visszamenően tükrözi a mai kor értékítéletét? ezek miatt a számodra ismeretlen írók miatt hiteltelen a díj?

tevevanegypupu 2009.11.09. 15:14:45

@thetriggerhappy:
Pontosan igy van. Aki az irasaibol meg tudott elni - o forditott is nemetbol eleg sokat - es foleg megengedtek hogy irjon, az kivetelezett helyzetben volt. Es ezzel igy volt Esterhazy, Spiro, Nadas es meg lehetne sorolni hosszan. Bolgarur akkor is radiozott, a 168 ora ujsagiroi vezercikkeket es szinhazi kritikakat irtak..Es persze tobben akik most a jobboldalhoz zarkoztak fel - Csurka peldaul vagy Szabo Magda, Jokai Anna - nagy sikeru szinhazi eloadasokat tudhatnak maguk mogott.
Marai es Faludy nem jelenhetett meg.

zoli29 2009.11.09. 15:16:39

nol.hu/belfold/bajnai_taviratban_koszontotte_kerteszt_szuletesnapjan

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ha nem jelenik meg a Die Welt-interjú, akkor is eszükbe jutott volna, illetve akkor is fontosnak tartották volna ezt a gesztust.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.09. 15:23:03

@thetriggerhappy: Nem tudsz olvasni. Hiába baszkurálsz, nem foglak megtanítani. Szervusz!

Rikki Harcos 2009.11.09. 15:26:06

a tudományos Nobel-díjak odaítélésénél is sok a szubjektív tényező, ld. a legutóbbit

a béke Nobel-díjaknál is, ott hogy Obama kapta, pedig még nem nagyon csinálhatott semmit, de bízzunk benne, utólag bebizonyosodik a megérdemeltsége

irodalmi? Jellinek, Kertész...

thetriggerhappy 2009.11.09. 15:30:44

@tevevanegypupu:

két emigráns író....brilliáns példa már megint.

a felsoroltak a legjobb példák arra, hogy milyen kétarcú is volt a kádári szocializmus.

Cypriánus 2009.11.09. 15:37:47

Kertésznek szerintem a legpozitívabb szerepe akkor volt, amikor megírta a Sorstalanságot a Kádár-rendszer szatírájaként. (ezt ő maga mondta, hogy Buchenwald az a Kádár-rendszer.)

időnként beszél hülyéket ez nem új nála. Viszont az eljövendő kormányunk mozgásterének nem tesz jót.

Viszont van valami, ami sajnos igaz abban amit mond. Már 2006 óta gondolkozom, hogy lehet, hogy egy Közép-Európai országban nőttem föl, és egyre inkább a Balkánon élek? Bunkóság, felelőtlenség, erőszakosság.
Szerintem ez -legalábbis részben -is Kádár utóhatása, amit utódai még fokoztak. Hozzászoktatták a népeket, hogy hull a manna az égből, csak nyalni és fúrni kell.
Ti mit gondoltok?

tevevanegypupu 2009.11.09. 15:38:32

@thetriggerhappy:
Egyetertunk, a kadari rendszer tobbarcu volt es mindegyik arca nagyon hamis. Kertesz ha tavozott Magyarorszagrol nem feltetlenul azert, mert hanyagoltak mint irot, hiszen ez igy nem igaz. Valoszinuleg egzisztencialis okokbol mehetett el.

Rikki Harcos 2009.11.09. 15:50:08

@Cypriánus:
nem lehet már a Kádár-rendszerre hivatkozni, ez olyan, mint hogy a baloldal folyamatosan mindent a már hét éve nem kormányzó fideszre ken (ennek még abszurdabb változata, hogy még hatalomra sem lépett a fidesz, de már úgy beszélnek, mint ha a fidesz adná a kormányt!)

a Kádár-rendszerre meg nem volt jellemző az a balkániság, amit itt mi is, meg Kertész is kárhoztat

igen, 2006 után balkanizálódtunk rohamosan

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.11.09. 15:51:17

Itt a lista:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nobel_laureates_in_Literature
1970 ota:
1970 A solzhenitsin.JPG Aleksandr Solzhenitsyn Soviet Union "for the ethical force with which he has pursued the indispensable traditions of Russian literature"[71]
1971 Pablo Neruda.jpg Pablo Neruda Chile "for a poetry that with the action of an elemental force brings alive a continent's destiny and dreams"[72]
1972 Bundesarchiv B 145 Bild-F062164-0004, Bonn, Heinrich Böll.jpg Heinrich Böll West Germany "for his writing which through its combination of a broad perspective on his time and a sensitive skill in characterization has contributed to a renewal of German literature"[73]
1973 Patrick White Australia "for an epic and psychological narrative art which has introduced a new continent into literature"[74]
1974 Eyvindj.gif Eyvind Johnson Sweden "for a narrative art, farseeing in lands and ages, in the service of freedom"[75]
Harry Martinson.jpg Harry Martinson Sweden "for writings that catch the dewdrop and reflect the cosmos"[75]
1975 Eugenio Montale Italy "for his distinctive poetry which, with great artistic sensitivity, has interpreted human values under the sign of an outlook on life with no illusions"[76]
1976 Saul Bellow, 1990.jpg Saul Bellow United States "for the human understanding and subtle analysis of contemporary culture that are combined in his work"[77]
1977 Vicentealeixandre.jpg Vicente Aleixandre Spain "for a creative poetic writing which illuminates man's condition in the cosmos and in present-day society, at the same time representing the great renewal of the traditions of Spanish poetry between the wars"[78]
1978 Isaac Bashevis Singer.jpg Isaac Bashevis Singer United States "for his impassioned narrative art which, with roots in a Polish-Jewish cultural tradition, brings universal human conditions to life"[79]
1979 Elytis, Odysseas (1911-1996).jpg Odysseas Elytis Greece "for his poetry, which, against the background of Greek tradition, depicts with sensuous strength and intellectual clear-sightedness modern man's struggle for freedom and creativeness"[80]
1980 Czeslaw Milosz 1998 by Kubik.jpg Czesław Miłosz Poland "who with uncompromising clear-sightedness voices man's exposed condition in a world of severe conflicts"[81]
1981 Elias Canetti United Kingdom "for writings marked by a broad outlook, a wealth of ideas and artistic power"[82]
1982 Gabriel Garcia Marquez 1984.jpg Gabriel García Márquez Colombia "for his novels and short stories, in which the fantastic and the realistic are combined in a richly composed world of imagination, reflecting a continent's life and conflicts"[83]
1983 William Golding United Kingdom "for his novels which, with the perspicuity of realistic narrative art and the diversity and universality of myth, illuminate the human condition in the world of today"[84]
1984 Jaroslav Seifert grave at Kralupy nad Vltavou cemetery CZ 0008.jpg Jaroslav Seifert Czechoslovakia "for his poetry which endowed with freshness, and rich inventiveness provides a liberating image of the indomitable spirit and versatility of man"[85]
1985 Claude Simon France "who in his novel combines the poet's and the painter's creativeness with a deepened awareness of time in the depiction of the human condition"[86]
1986 Soyinka, Wole (1934).jpg Wole Soyinka Nigeria "who in a wide cultural perspective and with poetic overtones fashions the drama of existence"[87]
1987 Joseph Brodsky United States "for an all-embracing authorship, imbued with clarity of thought and poetic intensity"[88]
1988 Naguib Mahfouz Egypt "who, through works rich in nuance - now clear-sightedly realistic, now evocatively ambiguous - has formed an Arabian narrative art that applies to all mankind"[89]
1989 Portrait Cela.jpg Camilo José Cela Spain "for a rich and intensive prose, which with restrained compassion forms a challenging vision of man's vulnerability"[90]
1990 Paz0.jpg Octavio Paz Mexico "for impassioned writing with wide horizons, characterized by sensuous intelligence and humanistic integrity"[91]
1991 Nadine Gordimer South Africa "who through her magnificent epic writing has - in the words of Alfred Nobel - been of very great benefit to humanity"[92]
1992 Derek Walcott.jpg Derek Walcott Saint Lucia "for a poetic oeuvre of great luminosity, sustained by a historical vision, the outcome of a multicultural commitment"[93]
1993 Toni Morrison 2008-2.jpg Toni Morrison United States "who in novels characterized by visionary force and poetic import, gives life to an essential aspect of American reality"[94]
1994 Kenzaburo Oe.jpg Ōe Kenzaburō Japan "who with poetic force creates an imagined world, where life and myth condense to form a disconcerting picture of the human predicament today"[95]
1995 Seamus Heaney 2004.jpg Seamus Heaney Ireland "for works of lyrical beauty and ethical depth, which exalt everyday miracles and the living past"[96]
1996 Szymborska(closeup).jpg Wisława Szymborska Poland "for poetry that with ironic precision allows the historical and biological context to come to light in fragments of human reality"[97]
1997 Dario Fo-Cesena.jpg Dario Fo Italy "who emulates the jesters of the Middle Ages in scourging authority and upholding the dignity of the downtrodden"[98]
1998 Josesaramago.jpg José Saramago Portugal "who with parables sustained by imagination, compassion and irony continually enables us once again to apprehend an elusory reality"[99]
1999 Grass.JPG Günter Grass Germany "whose frolicsome black fables portray the forgotten face of history"[100]
2000 Gao Xingjian.jpg Gao Xingjian France "for an oeuvre of universal validity, bitter insights and linguistic ingenuity, which has opened new paths for the Chinese novel and drama"[101]
2001 V. S. Naipaul United Kingdom "for having united perceptive narrative and incorruptible scrutiny in works that compel us to see the presence of suppressed histories"[102]
2002 Imre Kertész (1929-) Hungarian writer II. by Csaba Segesvári.JPG Imre Kertész Hungary "for writing that upholds the fragile experience of the individual against the barbaric arbitrariness of history"[103]
2003 J.M. Coetzee.JPG J. M. Coetzee South Africa "who in innumerable guises portrays the surprising involvement of the outsider"[104]
2004 Elfriede jelinek 2004 small.jpg Elfriede Jelinek Austria "for her musical flow of voices and counter-voices in novels and plays that with extraordinary linguistic zeal reveal the absurdity of society's clichés and their subjugating power"[105]
2005 Harold Pinter United Kingdom "who in his plays uncovers the precipice under everyday prattle and forces entry into oppression's closed rooms"[106]
2006 Orhanpamuk2 cropped.jpg Orhan Pamuk Turkey "who in the quest for the melancholic soul of his native city has discovered new symbols for the clash and interlacing of cultures"[107]
2007 Doris lessing 20060312 (square).jpg Doris Lessing United Kingdom "that epicist of the female experience, who with scepticism, fire and visionary power has subjected a divided civilisation to scrutiny"[108]
2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio-press conference Dec 06th, 2008-2.jpg J. M. G. Le Clézio France "author of new departures, poetic adventure and sensual ecstasy, explorer of a humanity beyond and below the reigning civilization"[109]
2009 Herta Müller 2007.JPG Herta Müller Germany "who, with the concentration of poetry and the frankness of prose, depicts the landscape of the dispossessed"[110]

Cypriánus 2009.11.09. 15:56:07

igen, Rikki, vártam ezt az ellenvetést, de :

körülbelül most haltak ki azok, akik még a Horthy-érában voltak gyerekek és tinédzserek, és most már azok a nyuggerek is, akik Kádár-apánk kenyerét ették iskoláskorukban is. Szerintem megfelelő idejű latenciával ez tör felszínre+az MSZP elkurásai.

a Kádár-rendszerben ami jó volt, azok még előző korok maradványai voltak (őszintén szólva főleg a XIX. századé) ám ezek felélése volt a rendszer egyik alapja. A kistílű hazudozásra és személyes összefonódásokra épült az egész, egy ketyegő adósságbomba tetején.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.11.09. 16:05:46

@yda:
Egy tiszta hang ebben mulatságos kakofóniában.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.09. 16:06:14

@thetriggerhappy: Őőőő miért is oly evidens, hogy nem halottam volna róla?

thetriggerhappy 2009.11.09. 16:06:52

@Rikki Harcos:

szerintem az ok valahol mélyen a kádár rendszer, ami a maga szocialista mázában tökéletes folytatása volt a mikszáthi dzsentri világnak, a petőfi féle pató pál érzésnek.

thetriggerhappy 2009.11.09. 16:10:35

@Dr. Zerge:

hát, ha képes voltál felhozni mint példát arra, hogy kik is tűntek el az irodalmi emlékezetből......

Cypriánus 2009.11.09. 16:14:07

igen, Rikki, igen, a középkor óra erős magyar korrupciós-nepotista hajlamokra épített, csak már az egész társadalomra kiárasztva a "nem -dolgozunk, vagy csak tessék-lássék majd csak megélünk valahogy" hangulatot.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.11.09. 16:22:32

@Cypriánus:
Kertész "legpozitívabb szerepe" az, hogy nagy sunnyogva elhúzta a belét Magyarországról. Most egy többmilliós balkáni közösséget (szerbek, albánok, macedónok, törökök) fenntartó városból ugat vissza, hogy itt van balkán. Remélem, egy feldühödött kebab árus hasba akasztja, amikor a Zoo mögötti parkban sétálgat.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.09. 16:26:49

@thetriggerhappy: Továbbra sem értem. Hülye vagyok, no. Pont.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.09. 16:31:58

Mindenesetre gratulálok az MTI-nek, jól megHEKKelte az egész magyar írott és elektronikus sajtót. Az erekciónak külön gratulálok a téma aktualitása révén.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.09. 16:50:37

@rajcsányi.gellért (ergé): Olvastam az új verziót. Az utolsó mondat nagyon hülyén hangzik az cím meg... na mindegy...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.09. 17:00:52

@Dr. Morcz:

"Az meg külön szép, hogy az interjú alapján Kertész nem olvasott se Esterházyt, se Nádast."

lám, ilyen hülyeségeket is kivált az ollózott verzió olvasgatása. :) az eredetiben biza mindketten szerepelnek, ráadásul egy mondatban.

Zb74 2009.11.09. 17:30:19

"A magyarok régi káros szenvedélyei - a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam - jobban jellemzők, mint valaha."

Ez pontosan ugyanolyan általánosító gyűlöletbeszéd, mint amikor valaki azt mondja, hogy a cigányok bűnöző hajlamúak.

Nyilván vannak a magyarok között is beteges, sőt, "szenvedélyes" hazudozók, de azt állítani, hogy a hazudozás az egész magyar nemzet "régi káros szenvedélye" volna, az nem más, mint etnikai alapú gyűlöletkeltés.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.11.09. 19:09:43

"Kertész Imre Nobel-díjas író szerint meghamisították, amit Magyarországhoz fűződő viszonyáról mondott a Die Welt című lapnak – jelentette ki az író a Duna Televízió Híradójának adott interjújában."

Nos, úgylátszik, csak rászóltak, hogy ez így egy kicsit erős volt . )

index.hu/kultur/klassz/2009/11/09/kertesz_imre_hazaja_magyarorszag/

Tehetetlen Dodó 2009.11.09. 19:21:13

@gloire: Most láttam a Dunán, az öregfiú egész feldúltan nyilatkozott.

Cypriánus 2009.11.09. 20:43:16

akkor vissza az egész.:)

Mondott már szerintem párszor ökörségeket, de az antikádárizmusa szerintem nagyon is figyelmere és tiszteletre méltó.
A gyerekkori emlékei meg kétségkívűl szörnyűek lehettek, ezt nem lehet elvitatni. Eszelős rendszerekben az emberi hülyeség és kapzsiság teljes élességgel tör a felszínre. Ami Kertészben tényleg nagy, hogy ugyanazokat a mechanizmusokat, és az áldozatok tök hasonló reagálását meglátta a kádári álhumánus diktatúra rózsaszín gennyes cukormáza mögött is.
Hogy a magyar nép jó része a seggét verte a földhöz, amikor a Rákosi féle Auschwitzból a kedélyes Kádári Buchenwaldba költözhetett...sajnos tény,a posztkommancs párt nálunk maradt a térségben fent legtovább -látható eredménnyel. (persze Romániában is hmm, furák a pártviszonyok, de nyílt folytonosságot ott sem vállalnak)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.11.09. 20:44:26

Ó..

"A Vidám Színpad egykori házi szerzője elmondta, hogy 1956 után Kertésszel több vígjátékot írtak együtt - köztük a Csacsifogat, a Doktorkisasszony és a Bekopog a szerelem című műveket (ebben hangzott el a Járom az utam című sláger) - amelyeket a József Attila Színházban, illetve a Vidám Színpadon adtak elő. A jóbarát a közös darabírásért kapott honoráriummal próbált segíteni a Sorstalanságot író, nehéz anyagi körülmények közt élő későbbi Nobel-díjason...

...A Budapesti Operettszínház örökös tagja szerint Kertész becsülettel eljárt a premierekre is. „Sírt a vállamon, de szegénynek muszáj volt. Ki kellett menni a függöny elé, meghajolni..."

Meghajolni? És meg is tapsolták? Mondhatjuk, a friss kádár-rezsim ünnepelt színpadi szerzője volt?

hahaha

www.hetivalasz.hu/cikk/0911/kertesz_imre_baratja

tevevanegypupu 2009.11.09. 20:56:21

@Tehetetlen Dodó:
Na eppen most akartam mondani, hogy hallottam-lattam a Dunan, egy regi 2002-ben keszult riportfilmben, ott nagyon elvezte a budapesti unneplest. Es aztan egy mai vagy tegnapi interjuban nagyon izgatottan tiltakozott, hogy o nem ugy mondta ezt ahogy leirtak, es majd tenni is fog valamit. Persze beszelgetve maskeppen hangzik egy szoveg mint leirva..

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.11.09. 21:01:40

@thetriggerhappy:

"...nem lehet oka haragudni arra az országra, amelyik - olvasd csak az itt kommentelők nagyrészét - valamilyen homályos okból körberöhögi azt ami 45 előtt történt? nincs oka haragudni arra az országra, ahol egy molnár oszkár féle ember tagja maradhat egy jövőre kormányra kerülő, magát demokartának és nem szélsőségesnek beállító pártnak?"

Tripperespasi, most akkor haragszik, vagy építő kritika volt csak? Ezt pontosan most már nem tudhatjuk, mindenesetre az biztos, hogy te nagyon haragszol
erre az országra. A harag pedig nem jó tanácsadó, és egy haragvó emberrel sajnos nem lehet érdemben beszélgetni semmiről.

Thulsa Doom (törölt) 2009.11.09. 21:34:04

@Zb74:
A legújabb verzió szerint félrefordították szegény ártatlan barikát! Azért én mégis csak azt mondom: Kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi...))
www.youtube.com/watch?v=9UvlaA0dwv4

Google 2009.11.09. 21:36:42

Kertész egy tehetséges ember. De nem játszik becsületesen, ugyanúgy, ahogyan Nádas sem.
Visszaküldhetné Bajnaiék távíratát, balkáni vezetéstől csak nem fogadja el?
Elmondhatnák mindketten (hárman, négyen), hogy a baloldalhoz húz a szívük, nem sírnánk, nem toporzékolnánk, túlélnénk.
Azt is, hogy az itteni népekhez sincs sok közük, parasztok vagyunk mi nekik.

Boldog születésnapot, és nem kell minket szeretni.
Dr. Zerge intelmeit azért fogadja meg:

"Szóval, ha kérhetem, ne akarja adni itt az adybandit, kurvára nem ér föl ő addig a polcig!"

Alfőmérnök 2009.11.09. 22:09:06

Kertész és Nádas legújabb pörformanszéhez érdekes adalék olvasható Csóori "inedxre tett" feljegyzéseiben. Szerinte így kezdődött:
"(...)Valami módszeresen megtervezett lejárató hadművelet. Hisz, amit fél éltemen át csak arctalan és kóbor pletykák suttogásából szűrhettem ki – hogy mi, magyarok, minden tulajdonságunkat megelőzve általában nacionalisták és antiszemiták vagyunk –, azt az utolsó két évben a legrangosabb világlapok rovataiban olvashatom. Feltűnő helyen, kiemelve, harsány címekkel. Különös, de ezek a lapok évtizedekig még csak le sem néztek bennünket; valójában azt se tudták, hogy létezünk, hogy vergődünk és hogy nem mi lovagoljuk-e meg a szélmalmainkat. Újabban viszont már a lelkünk legtitkosabb zugaiba is neves tudósítókat küldenek. A New York Times, a Washington Post, a Le Monde, a Die Presse, a Die Zeit és a társaik lassan-lassan már jobban ismerik gondolatainkat és érzelmeinket, mint jómagunk. Éppen ezért minket már fölösleges is megkérdezni magunkról, mert az árnyalt igazságok nem mindenkinek kedveznének, és csak megzavarhatnák az olvasókat.

Az ember mindaddig kénytelen elfogadni ezt a lapokból ránk esőző végzetet, amíg nem lát bele az esőcsinálás ravaszdi mesterségébe.

Nekem, sajnos, akaratom ellenére is bele kellett látnom.

Az első lakiteleki találkozót mi készítettük elő öten: Biró Zoltán, Csurka István, Fekete Gyula, Für Lajos és én. Az előmunkálatokban igen, de magán a találkozón már nem vehettem részt, mert az amerikai magyarok vendége voltam, s előadásokat tartottam nekik Houstontól Los Angelesig, Chicagótól New Yorkig. A találkozó napján, 1987. szeptember 27-én épp New Yorkban időztem, mert az estemet másnap rendezték meg a házukban Püskiék.

Az est megkezdése előtt egyik barátom elém teríti a New York Times aznapi számát, amely – röviden összefoglalva az eseményeket – arról tájékoztatja a világot, hogy a népinek s nemzetinek nevezett magyar ellenzékiek egy Duna-Tisza közi kis faluban, Lakiteleken nacionalista légkörű tanácskozást tartottak, amelyre a radikális ellenzék hangadó embereit nem hívták meg.

A beszámoló annyira földúlt, hogy azonnal föltárcsáztam Budapestet, Bíró Zoltánnal és Für Lajossal akartam beszélni. Mindkettejüknek vadul nekiestem: „Megőrültetek? Mit csináltatok? Nacionalista és antiszemita toborzó lett nagyszerű elgondolásunkból? Ez lehetetlen!”

Az elképedéstől alig jutottak szóhoz: Honnan veszem ezt az eszelős rágalmat? „A New York Times mai számából” – mondtam. „Ez úgy mocskolódás, ahogy leírták” – állították egybehangzóan mind a ketten. „Konrád György ott volt?” – kérdeztem szinte perdöntő kíváncsisággal. „Ott, persze hogy ott, és nagyon okosan föl is szólalt. Kerekedett vita, természetesen arról is, hogy a radikális ellenzék néhány személyiségét miért nem hívták el, de a találkozó főszólama nem ez volt.”

Szavaiktól kicsit megnyugodtam, de korán, mert a történet nem ezzel ért véget. Kiderült, hogy a beszámolót nem Henry Kamm, a lap magyarországi tudósítója írta, ő csak a nevét kölcsönözte a hazai radikálisok egyik legmozgékonyabb vezéregyéniségének, aki – persze – nem volt ott Lakiteleken.

Nincs mit szépítenem a dolgon: ezzel a tudósítással kezdődött el igazán Magyarország legújabb, külföld előtti lejáratása, árnyalatlan nacionalizmusunkkal és zsidóellenességünkkel.

A cikk megjelenése óta alig múlik el egy-egy hét, hogy valahol, valakik Svédországban, Svájcban, Ausztriában vagy Amerikában, ne e két torzító lencse alatt figyelnének minket. Még jó, ha szánalommal néznek s nem megvetéssel."
bővebben: kkbk.blog.hu/2009/07/07/csoori_sandor_antiszemitizmusnak

Alfőmérnök 2009.11.09. 22:21:23

@Alfőmérnök: kétszeres elütés, jav: Csoóri, "indexre tett"

Google 2009.11.09. 23:47:47

Ha lúd, legyen kövér:

www.dunatv.hu/kultura/keretesz_szuletesnapi_interju.html

A bemondónő azt mondja, magyarországi tolmácsolói (MTI, MTI, MTI), az öreg pedig azt, hogy: egy on line-on teljesen meghamisították az interjúm szövegét.

MTI, MTI, MTI!

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.10. 00:00:36

@Alfőmérnök: Megmutatnád ezt a cikket a New York Times archívumában ?? Én megnéztem az archívumban 1987 szeptember 1 és 1987 október 9. között az összes olyan cikket amelyben Magyarországot említik. 37 ilyen cikk van. És egyikben sincs szó Lakitelekről.
................................
The forum's 364 delegates met in a tent at Lakitelek, 75 miles south of Budapest, the village where a group of nonconformist intellectuals met in September 1987 to form a loose organization under the same name.

............................

Ez az egyetlen olyan cikk amelyben a Lakitelek szó előfordul, 1988-ból.

Szeretném látni az eredeti forrást.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.10. 00:37:10

Csak és kizárólag erről a cikkről lehet szó.

www.nytimes.com/1987/10/25/world/budapest-leaders-look-for-support.html?scp=1&sq=kamm&st=nyt

Hol van itt arról szó, hogy nacionalista légkörű találkozást tartottak ? A "nationalistic" jelző van leírva, és az, hogy Grósz Károly üdvözölte a találkozót. Egy árva szó nincs arról, hogy mi hangzott el. Pozsgay Imre találkozik 150 kritikus értelmiségivel. Ennyi. Semmiféle különös értékitélet sem hangzik el, antiszemitizmusra egy árva célzás nem esik. Érdemes elolvasni Pozsgay Imre szövegét, érdekes lett volna ha a "demokratikus ellenzék" találkozik vele és nekik is átadják Grósz üdvözletét. Csoóri kissé átírta a múltat.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.11.10. 00:52:26

@jotunder: Jó szem (és google+n.y.t. archívum kutatás. Ott is csak az van, amit ott hagytak:)). Igazat adok, a valóság is bőven elég.

Alfőmérnök 2009.11.10. 01:59:16

Na, megjött Szám bácsi. :)
Sikerült elgúgliznom miatta egy kis időt, de valóban: 87 szept 20. és aug. 16. között Henry Kamm nem is publikált a nytimesban. Felmerül a kérdés: a digitális archívumban az összes cikk (úgy értem, pl. minden kisebb hír is) megtalálható?
Mert ha igen, akkor Csoóri vagy hazudik, vagy tényleg írói képzeletének megfelelően alakította a valóság elemeit (ahogy ezt gyakran megteszik más kollégái is).

nyg 2009.11.10. 07:52:14

Lehet, hogy Csoóri rosszul emlékezik és az is, hogy nem teljes az archívum. A lényeg, hogy hosszú idő óta megtervezett lejárató hadműveletet folytatnak a magyar jobboldal ellen. Az Economist cikkében volt egy árulkodó mondat, amely arról szólt, hogy "A jobboldali sajtó hemzseg a külföldi pénzemberekkel és a globális kapitalizmussal kapcsolatos összeesküvés-elméletektől". Na ja. És milyen nyelven kísérték figyelemmel a jobboldali magyar lapok cikkeit? Nyilván tájékoztatják őket? Na és kik tájékoztatják őket, miylen célzattal? Nagyon átlátszó dolog ez.

tistedur 2009.11.10. 08:22:07

www.welt.de/die-welt/kultur/article5152045/Ungarn-diskutiert-ueber-das-WELT-Interview-von-Imre-Kertesz.html
kertész reakciója az őt ért vádakra.
Ergé!
azt a bűnöket is lecserélhetnéd terhekre
az interjúban :)

tevevanegypupu 2009.11.10. 08:49:46

Csoori valoszinuleg rosszul emlekszik, bar ebben az esetben ez eleg rossz, mert fontos dologrol beszel. Szoval nem mindegy, hogy megvan-e a cikk vagy sem..

Kertesz is erdekes volt tegnap, nagyon megbantottnak es felhaborodottnak latszott, de mivel altalaban mindig nagyon kritikus, el lehet kepzelni, hogy most az egyszer a reagalasoktol megijedve es kicsit szegyellve magat visszakozott.

Gabe2 2009.11.10. 09:03:31

Ezt szamárfülnek küldöm a nol-on közölt fordításból:
"Márai Sándor naplóit igen kiválóknak tartom. A regényeit - mivel nem érik el a modernek színvonalát - már nem annyira. Magyarországon az irodalmi modernek nem léteztek. Ezt csak jóval a háború után Nádas Péter és én pótoltuk be, majd jöttek a posztmodernek, mint Esterházy Péter. Amikor én még fiatal voltam, amikor íróvá lettem, akkor én az európai - mindenekelőtt a német - irodalmat olvastam."

zoli29 2009.11.10. 09:06:03

@tistedur:

Most akkor Kertész azt mondja, hogy már a Die Welt-ben sem az jelent meg, amit valójában mondott, vagy csak Magyarországon "hamisították meg" a szavait?
Mert akkor egyszerű a dolgunk. Valaki, aki perfekt német, nézze meg, és fordítsa le az eredeti interjúban az ominózus mondatokat!

Mert Kertész azt elfelejtette konkrétan megjelölni, hogy melyek azok a mondatok, amiket nem mondott.
index.hu/kultur/klassz/2009/11/09/kertesz_imre_hazaja_magyarorszag/

Gabe2 2009.11.10. 09:11:36

@Gabe2: Németül pedig: "Wie Sándor Márai, dessen Tagebücher ich für ganz vorzüglich halte. Seine Romane weniger, sie sind nicht auf der Höhe der Moderne. In Ungarn hat es die literarische Moderne nicht gegeben. Erst lange nach dem Krieg haben Peter Nádas und ich sie nachgeholt, dann kam schon die Postmoderne mit Peter Esterházy. Aber als ich jung war, als ich ein Schriftsteller wurde, habe ich die europäische Literatur gelesen, vor allem die deutsche." Irodalmi raritás, ahogyan a Nobel-díjas író szerint nem létezik modern magyar irodalom, amíg ő és Nádas ide nem hozták azt Mucsaországba.

tistedur 2009.11.10. 09:19:22

@zoli29: Aus meiner Formulierung "Rechtsextreme und Antisemiten haben das Sagen" wurde "in Ungarn herrschen Rechtsextreme und Antisemiten". Oder sie verkürzen meine Beobachtung "die alten Laster der Ungarn, ihre Verlogenheit und ihr Hang zum Verdrängen, gedeihen wie eh und je" zu "Ungarn ist ein Land von Lügnern". Das sind natürlich Kritikpunkte, auf die die Ungarn heikel reagieren, aber die Übersetzungen klingen apodiktischer, als ich es formuliert habe.

tevevanegypupu 2009.11.10. 09:20:09

Kertesz a haboru utani evekben meglehetosen eltunt Szabo Magda es foleg Orkeny mellett, akirol kulonben allandoan "elfelejtkezik"..Sot a kommunista irok kozott is voltak, akik a tematol eltekintve stilusukban jobbak voltak nala. Szoval az igazan nagy magyar irok kozott, akik pedig meg csak nem is modernek, nincs helye.
De lehet, hogy peldaul Esterhazynak sincs..(:

zoli29 2009.11.10. 09:24:05

Gusztos megpróbál politikai ügyet kreálni a Kertész-ügyből (ha jól emlékszem egyetlen fideszes politikus sem szólalt meg az ügyben).
nol.hu/belfold/kertesz_imre_a_tema_a_t__hazban___omlik_a_rasszista_mocsok_

Alfőmérnök 2009.11.10. 09:29:18

@tevevanegypupu: Ottlikról, Mészölyről is mintha elfelejtkezne. Pedig ők tudtommal modernek.

tevevanegypupu 2009.11.10. 09:29:33

Azert Bartokhoz hasonlitani Kerteszt nagyon eros tulzas mindenfele vonatkozasban. Bartos elmenekult, Kertsz elment. Bartok zsenialis, az egesz vilage, Kertesz csak hires..egy bizonyos korben. Cirkusz.

surcouf 2009.11.10. 09:34:18

gusztos :) háháháá na most el is olvassam ? vagy elég ha lebrunyálom látatlanban

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.10. 09:36:36

@Gabe2: Kertész olvasta fel a rádióban Márai naplóregényét. Kertész és Márai nagyon hasonló lelki karakterű ember. Magyarország 1948 és 1988 között

Ady, Babits, Kosztolányi, Krúdy, Móricz, József Attila, Szerb Antal, Szomory Dezső, az az irodalmi élet ami a huszadik század első felére volt jellemző, az a természetes kötődés a Nyugathoz (daah, Nyugat) eltűnt. Amúgy a Kodály Zoltán sem volt egészen ugyanaz mint a Bartók Béla. Nagyon kevés terület volt ahol a szocialista Magyarország pariban volt a múlt Magyarországával. Nemcsak az irodalomról van szó, Wigner, Teller, Szilárd, von Neumann szintjét sem érte el senki. Tudomásul kellene végre venni, hogy AZ a Magyarország az összes szörnyűségeivel együtt Európában kulturális középhatalmi státuszban volt, EZ a Magyarország meg nem.

Gabe2 2009.11.10. 09:42:47

@jotunder: Persze, ízlésítéletekre lehet hivatkozni, de amit mondasz, és amit Kertész mond, az tudatlanság és baromság (jóindulattal olvasva).
Aki a háború utáni irodalomban nem képes a továbbélő nyugatos hagyományt felismerni (amire Esterházy és Nádas is hivatkoznak), az "csak" a háború után is élő Szabó Lőrincet, Füst Milánt, Weörest, az újholdasokat, majd Örkényt, Ottlikot és Mészölyt (aki megnyitotta Nádasék előtt a német piacot) hagyja ki a játékból. Csak hirtelen ennyi jutott eszembe.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.10. 09:49:09

@tevevanegypupu: Nem vagyok irodalmár, totálisan véletlen, hogy ezt megtaláltam.

"Így aztán, a magamra rótt feladatra úgy készültem, hogy kortárs magyar könyvet szinte egyáltalán nem vagy csak alig olvastam.... Ha történetesen mégis a kezembe került egy-egy kortárs mű, többnyire csak megerősítve láttam előitéleteimet....

Ezt 1999-ben írta. Arról is írt, hogy Déry Tibor Itélet nincs című könyvét elsőre szerette, de aztán "mintha vastag sugárban fröcskölne az arcomba a hazugság".

Márai pontosan ilyen túlzásokba menekült, volt, hogy a saját bátyjával nem volt hajlandó szóbaállni. Két nagyon hasonló lelkialkatú ember.

tevevanegypupu 2009.11.10. 09:49:47

@Alfőmérnök:
Nem akartam mindenkit felsorolni, a ket "legfelkapottabbnak" tartottat mondtam csak. Es mar irtam valahol, hogy Fust Milan jobban megerdemelte volna a Nobel-dijat. Ez az egesz banto es buta tortenet, Kertesz most egy ideig jobb ha nem megy Magyarorszagra, mert ha serto megjegyzeseket kap majd, azt eppen most elovigyazatlan kritikainak es halatlansaganak is koszonheti.

Téglagyári Megálló 2009.11.10. 09:54:41

@jotunder:

És vajon ki tette ezt az országgal?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.10. 09:58:39

@jotunder:

"Wigner, Teller, Szilárd, von Neumann szintjét sem érte el senki."

Ez milyen kijelentés már? És mire alapozol egy ilyen véleményt, azon kívül, hogy "köztudott"? Nagy publicitású, mondhatnám magas bulvárértékű projektekben vettek részt, ezért közismertek. Ez egy kérdés, a tudományos teljesítmény kérdése pedig egy másik.
Ez így egy roppantul felszínes állítás.

tevevanegypupu 2009.11.10. 10:00:23

@jotunder:
Na Dery Tibor..Ot eloszor nagyon megbuntette a rendszer, azutan meg a tulzasig felmagasztalta. A Szerelem-ert is elsosorban Makk Karolyt es a szineszeket illeti az elismeres. A Kepzelt riport es a 145 perc egy befejezetlen mondatbol ugyszinten inkabb csak Pressereket vagy Fabry Zoltant. A regenyek felejthetoek. Az Itelet..hat valamivel kompenzalni is kellett. Tulajdonkeppen minden, amit irt 1956 utan - az elottirol nem is szolva - bizonyitas es huseg egy eszmehez es egy rendszerhez, ami ot magat is meggyalazta, megalazta. De a franciak egy jo ideig legalabbis szerettek.(:

surcouf 2009.11.10. 10:01:10

@zoli29:
megér ez 400 forintos kockázatot?

úgyértem ha netán kihánynám tőle a reggeli kifliket joghurttal összesen megkockáztatnék úgy 400 ft ot ... az 2 euró drága barátom 2 euró kockázati tőke

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.10. 10:02:04

@Gabe2: Majd ha a saját szakmádban érsz annyit mint egytized Kertész Imre, akkor ez akár egy érdekes megjegyzés is lehet. Kertész nem az abszolút igazságot mondja, hanem azt amit gondol. Csak éppen meghatározó európai iróként teszi akiről sorban írnak a német, svájci lapok. Azért mert Kertész A-t mond, én mondhatok B-t. Én viszont nem mondhatok A-t. Mert nem írtam meg amit ő megírt. Ha egy bizonyos területen úgy érzem, hogy valamennyire mégiscsak megírtam, talán mondok valami jó kis A-t, talán nem. Az amikor blogban, a káeurópai negyedik vonal osztja a Nobel díjast, túl vicces. Ott az a marha nagy asztal kedves reakciósok tessék már végre reája tenni valami szépet. Bye.

surcouf 2009.11.10. 10:07:39

@Elpet:

na jó nem csinált senki atombombát , meg hidrogén bombát se ... ld további költségei és veszélyei a hidegháborúnak ... SDI project pl ...mert ugye ez is a magasztos pl telleri neumanni életművek része, vagy inkább következménye

surcouf 2009.11.10. 10:15:39

persze legyél hálás mert te csak hálás lehetsz a tudomány művelőinek ... na ez a lényeg , ezért jönnek neumannal , kertésszel meg tellerrel ,,, nézél fölfelé rájuk , meg az akadémián ülő kistestvéreikre természetesen mint pl jotunder na helyben is lennénk

a tudományos kasztöntudatod .. persze minden kisegér is mögé akar bújni

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.10. 10:16:28

@Elpet: Te komplett hülye vagy ? Tudod mekkora emberek voltak ezek ???? John von Neumann az annyi mint Albert Einstein.

Alfőmérnök 2009.11.10. 10:20:39

@jotunder: Nem érted bazmeg, hogy pont magyar Nobel díjas íróként nem mondhat akármit Magyarországról, a magyarokról, mert az egész világ előtt járat le egy népet?
Hogy a háború utáni magyar irodalomról nettó baromságokat mond, az csak mellékes.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.10. 10:22:54

@Alfőmérnök: A magyar népet azt speciel te meg a köztörvényes haverjaid járatják le. Chikán Attila a FIDESZ kormány egykori és talán jövendő minisztere nyilatkozta a napokban, hogy rendesen elmérjük mi a lehetőségeinket, sokkal keményebben nyilatkozott az országról mint Kertész. Chikánnak is tökéletesen igaza volt.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.10. 10:23:10

@jotunder:

Ezzel nekem nem mondtál valami nagyot, a haladó baloldal népszerű magazinokba szánt bulvártudományos vakítása régóta nem hat meg.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.10. 10:24:15

@Elpet: Haladó baloldali a jóédesanyád aki krumpliért dugott az oroszokkal. Ezt a tölgy haveroddal játszogathatod, veled nem. Érted ?

thetriggerhappy 2009.11.10. 10:24:22

@gloire:

miért ne haragudhatna? haragudhat a 45 előtti és a 45 utáni életéért is. ettől még elferdíthették amit mondott, ezt csak ő tudja. nekem az elferdített szöveg sem tűnt vérlázítónak, de mondjuk én nem is azzal töltöm az időmet, hogy "imre kertész" szavain keresek fogást.

tevevanegypupu 2009.11.10. 10:25:14

Volt egy anekdota: mikor az atombomba koruli tervezgetesek, targyalasok folytak, az egyik megbeszeles vegen Einstein felallt es azt mondta: "Sajnos most muszaj elmennem, de az urak mostantol legalabb magyarul beszelhetnek egymas kozott.."
De az elet megy tovabb..es a Nobel dijakat minden evben kiosztjak a fizikusoknak is.Csak talan valoban nem olyan latvanyos es veszelyes talalmanyokert.

evil overlord (törölt) 2009.11.10. 10:26:13

@Elpet: Wigner a kvantummechanikai szimmetriák felismeréséért és atommag-, valamint elemi részecskék kutatásáért a Nobel díjat kapott 1963-ban. Szilárd találta fel a nukleáris láncreakciót, majd Fermivel közösen sikeresen meg is valósította. Neumann a múlt század legnagyobb matematikusai közé tartozott. Mindhármukat zseninek tartották kortársaik.
Természetesen itthon is maradt néhány világhírű tudós (pl. Pattantyús-Ábrahám).

bz249 2009.11.10. 10:26:21

@jotunder: "Nemcsak az irodalomról van szó, Wigner, Teller, Szilárd, von Neumann szintjét sem érte el senki"

Es ennek mikoze Magyarorszaghoz? Nemet es amerikai kutatokat, nemet es amerikai kutatokkal hasonlitsunk ossze ha kerhetnem.

thetriggerhappy 2009.11.10. 10:27:38

@gloire:

ja, és, hogy a személyes részletekre reagáljak:

1. még mindig thetriggerhappy a nickem. nem tudom, hogy mi ez a kényszer egyesekben, hogy mások nickjét ferdítgessék és azzal humorizáljanak.
2. én nem az országra haragszom, ha akarnék nem lennék itt. szeretek itt lenni, szeretem a hazámat, de vannak emberek, akiket nem szeretek benne. pld azok, akik az irodalmi nobel díjasunkat imre kertészezik.

Alfőmérnök 2009.11.10. 10:28:09

@jotunder: Kik a köztörvényes haverjaim? Én nem tudok róla, hogy a haverjaim között köztörvényesek lennének. De kösz, hogy szólsz. Na csá!

bz249 2009.11.10. 10:28:44

@evil overlord: zseninek zsenik voltak, csakhat amikor a zsidouldozes elol Amerikaba menekultek, akkor nem Budapestrol indultak... ezert az osszehasonlitas a jelenkori magyar kutatokkal nem eppen fair. A helyes osszehasonlitasi alap olyan magyar szarmazasu kutatok keresese, akik meg Magyarorszagon erettsegiztek.

thetriggerhappy 2009.11.10. 10:29:38

@Alfőmérnök:

hiteles beszámoló, főleg csurka, für utóéletét ismerve.

thetriggerhappy 2009.11.10. 10:33:24

@nyg:

igen, valóban hadjárat folyik. és a magyar jobboldal soha semmilyen támadási felületet nem adott erre, ugye?

de ismét visszatérnék az analógiámhoz. a 2006. okt 23-i események kapcsán mondhatjuk azt, hogy szervezett rágalomhadjárat folyik a magyar kormány és a baloldal ellen? csak, hogy a kettősmérce gyanúja se merüljön fel.....

nem lehet, hogy mindkét esetben van igazság abban a rágalomhadjáratban és lejárató kampányban? lehet, hogy okt 23 sem zajlott demokratikus országhoz méltóan és egy molnár oszkárnak sem lenne keresnivalója egy polgári jobboldali pártban?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.10. 10:34:01

@tevevanegypupu: von Neumann a kvantummechanikát, a játékelméletet, és az operátorelméletet alapozta meg. Továbbá nagyon komoly szerepe volt a működő elektronikus számítógép első konstrukciójában (az ő nevén jelent meg a bejelentés, ezért nem lehetett pl. szabadalmaztatni). Az atombombához leginkább azzal járult hozzá, hogy a lökéshullámok pontos leírásához szükséges numerikus matematikai apparátust kidolgozta. Teljesen hihetetlen, hogy egy ilyen ember egyáltalán létezett és nem kitalált figura.

evil overlord (törölt) 2009.11.10. 10:34:47

@bz249: A négyből három tényleg zseniális tudós volt (Teller kevésbé). A fasizálódó Európa sikeresen elűzte őket (meg Kármánt, meg gondolom pár kevésbé ismert tudóst). Az itthon maradtak egy részét pedig a komcsik űzték el (pl. Bay). Ez óriási veszteség volt az ország számára (nézd meg, hova süllyedt a műszaki-természettudományos felsőoktatás).

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.10. 10:35:46

@evil overlord:

Ha figyelmesen elolvasod, amit írtam, nem becsültem alá tudományos teljesítményüket, csupán a háború utáni magyar tudósok ( mint pl. Pattantyús-Ábrahám, Muttnyánszky, Borbély, Ludwig ) teljesítményét implicite lebecsülő, nagyképűsködő szöveg kapcsán hívtam fel a figyelmet arra, hogy a nemzetközi publicitás és a teljesítmény két, esetenként külön utakon járó dolog.

bz249 2009.11.10. 10:35:57

@jotunder: meg egy nemet egyetemi tanar, aki kivandorolt az USA-ba...

evil overlord (törölt) 2009.11.10. 10:38:48

@bz249: Szerintem akoriban elég természetes volt, hogy Németországban tanultak, és nem zárható, hogy haza jöttek volna.
A totalitásius rendszerek nem igazán használnak a tudománynak, ezt először a nácik, majd a kommunisták alatt sikrült tapasztalni. Sajnos a magyar tudományos életnek nagyon betett a nagy öregek kihalása és közepes képességű, de politikailag megbízható figurákkal való pótlása.

thetriggerhappy 2009.11.10. 10:39:33

@Alfőmérnök:

akkor ismét, bazdmeg (ez úgy látom, hogy obligát eleme a hozzászólásoknak, hátha így jobban megragad benned. legközelebb majd kitalálok valami vicces nevet is.): nem a molnár oszkárok, vona gáborok járatják le az országot, hanem kertész aki szóvá tette és teszi őket? ez milyen beteg egy logika?

bz249 2009.11.10. 10:41:13

@evil overlord: ha Europa nem fasizalodik, akkor a tortenet a kovetkezokeppen er veget:

von Schleicher tabornok elinditja a Potsdam tervet, a nemet atombomba eloallitasara es kb. ugyanezek a szereplok (-Compton es Oppenheimer + Heisenberg) 1950-re (nincs haboru, nem kell sietni) sikeresen demonstracios robbantast hajtanak vegre a libiai sivatagban.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.10. 10:41:21

@bz249: Von Neumann a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett doktorátust matematikából a modern halmazelmélet megalapozásáért.

evil overlord (törölt) 2009.11.10. 10:42:18

@Elpet: OK, de a szakmában a fent említettek nem igazán a nagy projektek miatt világhírűek, hanem tudományos tevékenységük miatt. Teller sztárolását igazából nem értem, tudományos tevékenysége messze nem olyan jelentős mint a többié.

thetriggerhappy 2009.11.10. 10:43:23

@evil overlord:

és amikor megszólaltak és kritizálták az őket elüldöző rendszert, gondolom ők is csak rágalomhadjáratot folytattak. nem is értem, hogy miért becsüljük őket.....

bz249 2009.11.10. 10:43:44

@evil overlord: kizarhato, hogy hazajottek volna, ugyanis nem tanultak, hanem Privatdozentek meg Professorok voltak nemet egyetemeken. Neha hazalatogattak volna.

Esetleg nyugdijasnak 1960-ra hazajottek volna.

evil overlord (törölt) 2009.11.10. 10:44:44

@bz249: A történelemtudományban a mi lett volna ha elég vicces, de nem vagyok benne biztos, hogy ilyen hamar lett volna nukleáris fegyver: feltehetően kisebb lett volna a szükség, így a támogatás is.

bz249 2009.11.10. 10:46:46

@evil overlord: a beta bomlas Gamow-Teller elmelete? A Jahn-Teller csatolas? Teller-Metropolis szimulacio? Valamit a feluleti diffuzioval is matatott... nem keves az egyaltalan.

evil overlord (törölt) 2009.11.10. 10:47:55

@bz249: Horthyék elég sokat tettek a magyar felsőoktatás színvonalának emelésért, így itthon is tudtak volna tanítani (megint ez a mi lett volna, ha).

Alfőmérnök 2009.11.10. 10:49:29

@thetriggerhappy: Na most el kell húznom, de javaslom gondolkozz el rajta, hogy hányan nézik az edelényi TV karácsonyi műsorát és hányan olvassák a Die Weltet. Megvan a különbség? Érted hogyan jön ez ide?

tevevanegypupu 2009.11.10. 10:49:42

@jotunder:
Neumann nalunk nagy tiszteletnek orvend, elsosorban es foleg a szamitogep miatt. De minden magyar, tokmindegy hogy zsido volt-e vagy lutheranus, ateista vagy bigottan vallasos, nem szamit..a fontos, hogy valami olyat sikerult adniuk a vilagnak amit mas nem tudott. Hulyeseg ezeken a dolgokon osszeveszni vagy mericskelni. Es attol meg, hogy ezek az emberek zsenialisak voltak, neha elofordulhatott veluk is, hogy hulyeseget beszeltek. Kertesz ugyan nem zsenialis, de sokak altal elismert es megbecsult iro. Ugy latszik a lelke soha nem tud meggyogyulni abbol a gyalazatbol, ahova 14 evesen kerult. De errol a mostani Magyarorszag es mi nem tehetunk. Ertjuk es szeretjuk a kritikat(:..de az altalanosito igazsagtalansag azert joggal duhiti fel az embert nem?

bz249 2009.11.10. 10:50:25

@evil overlord: kutatni is?

@jotunder: eljen egyikuk Magyarorszagon vegzett... aztan meg egy evre ra mar Berlinben van Privatdozentkent (1926). Bizonyara a sok zsidouldozes miatt. Vagy esetleg mert jobb lehetosegek voltak kint?

zoli29 2009.11.10. 10:53:31

@jotunder:

Nem ismerek rád... :)
Te nem voltál mindig ilyen indulatos. Mi történt?

evil overlord (törölt) 2009.11.10. 10:53:39

@thetriggerhappy: Kertész nem az őt elüldöző rendszert kritizálta. Pont.

@bz249: Ez igaz, elfeledeztem róla, rémlik valami Big bang nukleonszintézis elmélete is (azt hiszem hibás volt). A háború után vett részt elméleti kutatásban ez utóbbin kívül?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.10. 10:54:32

@evil overlord:

A szubatomi struktúrák kutatásának eleve sokkal nagyobb publicitása van, mint a fizika egyéb területeinek. Prandtl, Reuss, von Mises sokkal kevésbé ismert mint Szilárd, Wigner vagy Heisenberg, pedig tevékenységük mindennapi jelentősége sokkal nagyobb.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.10. 10:54:43

@tevevanegypupu: Chikánt tessék olvasni. nol.hu/archivum/20091109-_quot_hazudunk_magunknak_quot_

Mit is mond ? Hogy HAZUDUNK magunknak. Miről ? A saját képességeinkről. Olvassuk már el, mennyivel keményebb ez annál mint amit a Kertész mondott. Csak ezt nem kapta fel a sajtó.

evil overlord (törölt) 2009.11.10. 10:57:09

@bz249: "kutatni is?"
Sajnos a gyakorlati kutatásokra már akkor sem volt túl sok pénz, de pl. Neumann több eredménye inkább elméleti tárgyú volt (játékelmélet, sejtautomata).

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.10. 10:59:00

@zoli29: Haladó baloldalizik valaki John von Neumann-nal kapcsolatban, aki akkora jobber volt mint ide Lacháza ??? von Neumann egy óriás volt, teljesen érthetetlen óriás. Erdős is az volt persze, és én személyesen nem is tennék semmiféle egyenlőtlenségjelent közéjük, az én szívemnek mindketten ugyanannyira kedvesek.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.10. 11:02:57

@bz249: Riesz, Haar, Szőkefalvi-Nagy, Pukánszky Lajos ??? Magyarországon voltak professzorok, és az egyik neumanni területen piacvezetők voltak a világban. Én nem becsülöm le azt ami 45 után történt a magyar tudományban, csodálatos dolgok is történtek, én csak azt mondom, hogy valami elveszett, talán nem 1944-45-ben talán fokozatosan az első világháborútól kezdve, és egyelőre nem látszik, hogy vissza tudnánk nyerni.

Gabe2 2009.11.10. 11:04:27

@jotunder: Ja értem, ha valamiféle standard alapján leírom, hogy miért nincs igaza az általad bálványozott szerzőnek, akkor te arra egy ad hominem érvvel válaszolsz, aminek az a lényege, hogy KI letett vmit az asztalra, ami feljogosítja, hogy igaztalanságokat szóljon. És persze én ezt nem ítélhetem meg, mert fel sem érek a mondott bálvány lába körméig. Na ezt én nem tudom nem rosszindulatúnak tételezni.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.10. 11:04:33

@jotunder: és ez majdnem mindenre igaz. azt sem állítom, hogy teljes mértékben lehetetlen visszafordítani a folyamatot, azt állítom csak, hogy először is vissza kellene fordítani a folyamatot.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.10. 11:05:56

@Gabe2: én nem értek az irodalomhoz, ergo nem bálványozhatom Kertészt. azt gondolom, hogy ő egy nagyon komoly író. az, hogy nullajulcsik most felszívják magukat, viccesnek tartom.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.10. 11:06:40

@jotunder: Einsteinnel és a körülötte kialakult obligát ájulással kapcsolatosan haladó baloldaliztam.

tevevanegypupu 2009.11.10. 11:06:47

@jotunder:
Chikan tudja mit beszel, nyilvanvaloan igaza van sok mindenben, nem vagyok kozgazdasz. Itt nem is arrol van szo, hogy perfektul tudtunk-e mindent, ez tevedes. A hazugsagrol van szo, ami miatt ide jutottunk. Es nem magunknak hazudtunk - egyik kormany sem sajat maganak hazudik, valoszinu mindegyik tisztaban van a helyzettel - hanem az orszagnak hazudtak, es ennek a hazugsanak fuggvenyeben sullyedtunk egyre lejjebb. Orbanekrol nem tudhatjuk, hogy eljutottak-e volna odaig mint a Gyurcsany kormany, feltetelezesekre meg nem adhatunk.
A hibak duhitoek de megbocsajthatoak. Es egeszen maskeppen "huzza ossze az ember a nadragszijat" ha erre szamitania kell, es egeszen maskeppen reagal ha a kolcsonbol felepitett kis eletet rugjak ki alola egy celzatos hazugsagal a nagy joletrol ami nincs, nem letezik csak ugy mondtak..
Nincs mar mit felkapnia a sajtonak, hiszen amit Chikan mond az koztudott.

evil overlord (törölt) 2009.11.10. 11:09:15

@Elpet: Be kell vallanom, hogy nem hallottam róluk. Netes keresés alapján többek között aerodinamikával foglakoztak, igaz?
Nem kellene lebecsülni a kvantummechanika hatását a mindennapokra: félvezetők, MRI.
A nukleáris technológiából sajnos a legnagyobb hatással a fegyverek voltak (MAD), de azért az orvostudományban is fontos szerepe van (pl. PET), és bár a sötétzöldek ott fúrják, ahol tudják, az atomerőműveket sem kellene leírni.

bz249 2009.11.10. 11:10:21

@evil overlord: a web of knowledge alapjan az ot leghivatkozottabb cikke

1.) Equation of state calculations by fast computing machines, JOURNAL OF CHEMICAL PHYSICS 21/6 pp1087-1092 (1953) 11.844 hivatkozas

2.) Adsorption of gases in multimolecular layers, JOURNAL OF THE AMERICAN CHEMICAL SOCIETY 60 pp309-319 (1938) 8.407 hivatkozas

3.) Stability of polyatomic molecules in degenerate electronic states. I. Orbital degeneracy , PROCEEDINGS OF THE ROYAL SOCIETY OF LONDON SERIES A-MATHEMATICAL AND PHYSICAL SCIENCES 161/A905 pp220-235 (1937) 2.063 hivatkozas

4.) On a theory of the van der Waals adsorption of gases, JOURNAL OF THE AMERICAN CHEMICAL SOCIETY 62 pp1723-1732 (1940) 1.661 hivatkozas

5.) Interaction of the van der Waals type between three atoms, JOURNAL OF CHEMICAL PHYSICS 11/6 pp299-300 (1943) 861 hivatkozas

szoval a fo muvei inkabb haboru elottiek es leginkabb kemia

Gabe2 2009.11.10. 11:10:38

@jotunder: Sosem tagadtam, hogy Kertész komoly író, azt a megjegyzését tartottam fenntarthatalannak, hogy modern irodalom nem volt (még ha 45 utánra finomítjuk is a megjegyzést). Ha valaki komoly, akkor illenék ezt tudnia. Akkor is, ha német közönségnek nyilatkozik, és a német kultúrával való kapcsolatát bizonygatja. Nem várok el tőle kultúrmissziót, de amit mondott, az hazugság. Még akkor is, ha Ő mondta.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.10. 11:13:48

@Elpet: Einstein kvázi autista volt, és baromira érdektelen, hogy miket mondott amikor nem fizikáról beszélt. Ő egy iszonyúan nagy fizikus volt, hihetetlen jó érzekei voltak, és nem, kurvára nem érdekel a haladó baloldal és különösen nem a haladó baloldal szerepe a relativitáselméletben.

bz249 2009.11.10. 11:14:51

@jotunder: megmondom en mi veszett el, nem is olyan a bonyolult a dolog: a penz az veszett el. 1900-ig olcso volt kutatni, azota meg exponencialisan dragabb.

Emellett 1900-ban a vilag nepessege 1.600 millio fo volt (ebbol 8 millio magyar) ma meg 6.700 millio (es ebbol 13 millio magyar) egy 3-as faktort romlott az eselyunk csak ebbol kifolyolag.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.10. 11:16:25

@tevevanegypupu:

"- Hazudunk magunknak. Ez persze nem az a fajta hazugság, mint amivel a politikusok egymást vádolják. Azt hangoztatjuk például, hogy Magyarországot a szürkeállomány teheti naggyá, hogy nekünk kiművelt emberfők sokasága áll a rendelkezésünkre, meg hogy alapjában véve jó az iskolarendszerünk, a versenyelőnyünk éppen a jól képzett munkaerő létében rejlik. Valójában mindenki tudhatja, hogy ez nem így van. Nincs versenyelőnyünk, mert a magyar munkaerő már drágább annál, mint amennyivel jobban képzett más országokénál, a képzési rendszerünk komoly problémákkal küzd, a felsőoktatás színvonala pedig össze sem mérhető a korábbi évek színvonalával. Közben olyan fejlesztési koncepciókat dolgozunk ki, amelyek a jól képzett munkaerőre alapoznak."

Hol van itt Gyurcsány, hol van itt Orbán ?

Téglagyári Megálló 2009.11.10. 11:18:06

@thetriggerhappy:

ez most nem az én vitám, de sokaknak a problémája a mondott nyilatkozattal az, hogy en bloc minősítette Magyarországot hazugnak, és nem Vona Gábort meg Molnár Oszkárt.

Téglagyári Megálló 2009.11.10. 11:20:09

@jotunder:

ez nem az egyetem, ahol annak van igaza, akinek több publikációja van!

Téglagyári Megálló 2009.11.10. 11:21:46

@jotunder:

a doktori képzést kellene gatyába rázni, csomó embert kiküldeni külföldre és hagyni őket hazajönni

bz249 2009.11.10. 11:23:17

@jotunder: Izrael meg egy specialis eset. Legalabbis az en teruletemen az izraeli kutatok oroszul szoktak egymassal beszelgetni. Nem tudom ezt az opciot lehivhatjuk-e magyarok?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.10. 11:27:56

@bz249: az én területemen ivritül szoktak beszélgetni.

thetriggerhappy 2009.11.10. 11:28:19

@Alfőmérnök:

ja, hogy ha kis körben teszem, akkor fidesz képviselőségem ellenére is lehetek penetránsan ostoba és antiszemita?

ennél jobb érved valóban nem volt?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.10. 11:28:24

Mi lett ebből az irodalmi-közéleti bejegyzésből itt, TIT szabadegyetem reál szekció?

Nini, a Népszabó talált egy fordítót!

nol.hu/ajanlo/ebbol_lett_a_botrany__a_teljes_kertesz-interju_magyarul_

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.10. 11:29:00

@Téglagyári Megálló: Ezt próbálják csinálni most is, valamelyest még működik is, csak arról van szó, hogy tudni kell, hogy mi van, és mi nincs.

thetriggerhappy 2009.11.10. 11:30:44

@evil overlord:

kertész azt az állapotot kritizálta, amiben tükröződni látja az őt majdnem meggyilkoló rendszert.
ja, hogy meg kellene várni, hogy üldözzenek is, akkor majd lehet kritizálni, addig ez puszta rágalom.....

megint tanultam valamit.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.10. 11:32:13

@Téglagyári Megálló: hihetetlenül tehetséges magyar fiatalok is vannak. hihetetlenül tehetségesek. nincsenek sokan, az egyetemisták jelentős része katasztrófálisan áll hozzá a tanulmányaihoz. de vannak jók, vannak nagyon jók, és van pár elképesztően jó. na mentem.

thetriggerhappy 2009.11.10. 11:36:33

@Téglagyári Megálló:

mert a magyar psziché az sajnos az amit vona és molnár képvisel, legalábbis nagy átlagban. legalábbis jobban és hangsúlyosabban mint más országban, pld németországban.
kritizálta a háború előtti és a háború utáni időszakhoz való hozzáállásunkat, a múlt lezáratlanságát és ebben 100%-ig egyet kell, hogy értsek vele.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.10. 11:44:18

@thetriggerhappy:

Magyar psziché, lónak a fasza.
Vona is pont ezt mondja, hogy a magyarság 2/3-a jobbikos, csak nem tud róla. Nagyon ugyanazt mondjátok, más-más szemszögből.

thetriggerhappy 2009.11.10. 11:48:38

@Elpet:

ő örül neki, engem elkeserít.
de igazság van benne. erről beszélgettünk a kádári ember és a dzsentrik kapcsán.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.11.10. 11:57:46

úgy tűnik, ez a fordítás-mizéria nem jut nyugvópontra: a NOL által közölt teljes interjú-fordítás maradt a "Ne kössön engem Magyarországhoz" megoldásnál.

Pedig a stempeln egyértelműen azt jelenti, hogy bélyegezni. Szerintem a "ne bélyegezzen engem Magyarországhoz", "ne bélyegezzen engem magyarnak" fordítás a pontos.

Ez egyébként szerintem még vitathatóbb kijelentés, mint az eredeti fordításban szereplő változat...

bz249 2009.11.10. 11:59:28

@Téglagyári Megálló: nem biztos... meg kellene tanulni kicsinek lenni (most eppen igazat adtam Kovilaci bacsinak, tobbet nem csinalok ilyet), mert ha csak a szemelyes peldammal jovok: az osztondijam, a hallgatoi normativam, a konferenciakoltsegeim, a napidijak (konf- es kiserlet), a repulo es vonatjegyek, a TB-koltsegem...stb also hangon 20 milkaba kerultek az adofizetonek (ez ugye atlagmagyar 50 evnyi SZJA-ja). Amikor meg merlegeltem az allaspiacon, hogy a gyongyosi magnesgyarba vagy a munsteri egyetemre jojjek talalja ki mennyi gondolkodasi idot kertem.

Mindekozben a debreceni NI azert nem bovitette a gyarat, mert nem talal eleg kelloen kepzett mernokot, pedig, ha sarkitani akarok akkor abban az uzemben ossze-vissza nyomtatott aramokori lapokat cineznek ossze. Szerintem harom mernok kijott volna az en kepzesi koltsegembol es nem mellesleg otthon maradnak.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.11.10. 12:03:32

@thetriggerhappy: "kertész azt az állapotot kritizálta, amiben tükröződni látja az őt majdnem meggyilkoló rendszert."

Kertész Németországban él. Pár éve volt hír, hogy az újraegyesítés óta több mint száz halálos áldozata volt az etnikai indíttatású erőszaknak. Kopasz, újnáci bandák, késelik, rugdossák halálra, a szinesbőrű bevándorlókat, gyújtják rájuk a tömegszállásaikat. Több ezer rasszista incidens évente. Ebben mi tükröződik?

Hazatérve lenyilatkozza-e egy magyar napilapnak, tv-nek, hogy Németországban "szava a jobboldali szélsőségeseknek, illetve az antiszemitáknak van."??

Nem, ő ezt állítja: "Itt nincs stressz, és nincs agresszió."
Mármint Berlinben. Ez az ember úgy hazudik, mintha könyvből olvasná . )

tevevanegypupu 2009.11.10. 12:09:01

@thetriggerhappy:

Nemetorszagban joggal fegyelmezik a nepet torvenyekkel, naluk soha nem lehet tudni..ugyebar Deutschland, Deutschland uber alles.

A multat soha sehol nem zarjak le, hozzatartozik az eletunkhoz. Es ha valaki le szeretne zarni es uj lappal indulni, a multat hanyagolni, akkor eppen azok haborodnak fel a legjobban akik a multjukbol elnek. Es bizony vannak ilyenek ma is, akik az oseik tragediaival zsarolnak es akarnak orok es allando kivaltsagot szerezni maguknak - itt nem csak az arisztokraciara gondolok(: - ok semmivel nem szimpatikusabbak mint mondjuk Molnar Oszkar.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.11.10. 12:15:08

@thetriggerhappy: "mert a magyar psziché az sajnos az amit vona és molnár képvisel, legalábbis nagy átlagban. legalábbis jobban és hangsúlyosabban mint más országban, pld németországban."

Aljas, szarfaszú rágalom. Ez az a kijelentés amiért az egész rágalomhadjárat folyik, már két évtizede. Ezért öltöztetnek be Szabó Alberteket, Bácsfi Dianákat, ezért irogatja a Ságvári imitátor Molnár Balázs a kurucinfót, hogy ezt minél mélyebbre ültesse a fejedbe.

Téglagyári Megálló 2009.11.10. 12:18:19

@bz249:

bz, talán nem arrafelé kellene menni, hogy egyáltalán ne legyen doktori képzés, hanem arrafelé, hogy legyenek doktori végzettséggel betölthető állások, nem?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.11.10. 12:18:23

@bz249: Muenster ? Az Einstein strassen volt az egyetem, és egészen közel egy nagyon jó olasz pizzéria. Hogy én azt mennyire bírtam.

thetriggerhappy 2009.11.10. 12:21:26

@gloire:

hülyék, agresszorok mindenhol vannak. a különbség, hogy ott egy politikai párt sem képviseli őket, egy politikai párt félhivatalos szócsöve sem mosdatja őket- és még sorolhatnám.

nem baj ha nem érted, megszoktam.

thetriggerhappy 2009.11.10. 12:24:54

@tevevanegypupu:

na, azért csak eljutottunk a penetráns zsidózásig,, bár még csak a jól megszokott virág nyelven....mikor jön a "hollókoszt"?

a múlt lezárása az azzal való szembenézést jelenti. tudod, ahogyan megtették a nyugat-németek a nácikkal és ahogyan nem tették meg uezt a kelet-németek. és ahogyan közösen elszámoltak a stasival és ahogyan ez itt magyarországon nem történt meg.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.11.10. 12:25:05

Egyébként, ha ismernéd a "szláv pszichét", tudnád, azért is utálnak minket magyarokat, mert mi szeretjük a zsidókat állítólag . )

thetriggerhappy 2009.11.10. 12:25:55

@gloire:

tudom, hiba nincs, ami annak látszik az baloldali provokáció.

olyan jó, hogy még illusztrálod is amiről beszélek!

bz249 2009.11.10. 12:28:06

@Téglagyári Megálló: hosszutavon igen... de jelenleg a rovidtavu problema, hogy nincs eleg diplomas az orszagban. Mar olyan diplomas, amire a gazdasagnak szuksege van. Marpedig, ha ezt nem oldjuk meg akkor hosszutavban nem erdemes gondolkozni.

@jotunder: van az Einstein Strasse-n is resze (a fel varos egyetem, na jo a negyede)... a pizzeriat nem tudom merre talalhato, majd megnezem megvan-e meg. :)

2009.11.10. 12:29:25

@rajcsányi.gellért (ergé):

"Ez egyébként szerintem még vitathatóbb kijelentés, mint az eredeti fordításban szereplő változat..."

Annak a mondatnak teljesen más értelme van, ha kiragadjuk a környezeéből, mint ha a többivel együtt idézzük. Azt mondja abban a részben, hogy számára nem a magyarsága vagy zsidósága a meghatározó, hanem inkább az európai kultúra termékének tartja magát.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.10. 12:30:49

@thetriggerhappy:

"hülyék, agresszorok mindenhol vannak"

Akkor ezek szerint mégsem a magyar psziché?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.11.10. 12:35:14

Az NPD-ről már hallottál?

"...Ennek ellenére mióta 2004-ben több mint 9 százalékkal jutottak be a szászországi állam törvényhozó gyűlésébe (Landtag), folyamatosan fokozott a légkör a párt körül, ami azóta abszolválta Mecklenburg-Elő-Pomeraniát is, ahol szintén parlamenti helyeket szerzett...

...De az NPD próbál a szélesebb rétegek felé is nyitni, amire jó esélye van. Egy felmérés szerint ugyanis a német társadalom legalább 20 százaléka erős szélsőjobboldali beállítottságú, ami főleg az idegengyűlöletben (legfőképp a törökellensségben) nyilvánul meg. Ezt az igényt pedig tökéltesen kiszolgálja az NPD..."

A valóság ne zavarjon : )
És ez ismerős valahonnan:

"A procedúra akkor bukott el, amikor kiderült az NPD betiltásának ügyét vizsgálók számára, hogy a párt tagjainak számottevő része a titkosszolgálat embere. Ez egyszerre jelentette azt, hogy az NPD elleni eljárás folytatása veszélybe sodorná a fedésben dolgozó, a szervezetbe beépült ügynököket, emellett pedig indokot szolgáltatott a bíróságnak arra, hogy felmentse a neonáci vád alól a pártot.

A bíróság ugyanis végül úgy döntött: az NPD nem vonható felelősségre szélsőjobboldali megnyilvánulásai miatt, mivel a titkosügynökök munkája miatt eldönthetetlen, hogy egy radikális gondolat tényleg a pártból vagy a párton belül konspiráló beépített emberektől származik-e. "A párt részben kormányzati paracsoknak engedelmeskedik" - összegezték véleményüket a bírák."

www.origo.hu/nagyvilag/20070922-npd-nyomulo-szelsojobbosoktol-tart-nemetorszag.html

evil overlord (törölt) 2009.11.10. 12:37:53

@rajcsányi.gellért (ergé): A NOL-on vakablak azt írja, hogy a "stempeln"-nek lehet "címkéz" ill. "beskatulyáz" jelentése. Azt hiszem, tényleg igaza van:
www.dwds.de/?kompakt=1&qu=stempeln szerint
3. jmdn., etw. zu jmdm., etw. s. jmdn., etw. öffentlich einem bestimmten Typ zuordnen und nicht mehr von diesem Urteil abgehen: jmdn. zum Lügner, Dieb, Feigling s.; sein Verhalten stempelte ihn zum Betrüger

Kérdéses, hogy ezt a németek mennyire a beskatulyáz értelemben használják.
Az is kérdéses, hogy Kertész mennyire ismeri a német nyelv finomságait (pl. nekem a "mich zum Juden gemaht haben" elég zavaros).

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.11.10. 12:38:45

@thetriggerhappy:

"a különbség, hogy ott egy politikai párt sem képviseli őket, egy politikai párt félhivatalos szócsöve sem mosdatja őket- és még sorolhatnám."

www.npd.de/

Egy párt se, mi? Te ennyire tájékozatlan vagy, vagy minket nézel hülyének.

evil overlord (törölt) 2009.11.10. 12:43:24

@thetriggerhappy: Milyen állapot? Van az országban 1-2%-nyi futóbolond, aki zsidót akar enni, meg néhány értelmiségi bérrettegő, aki jól megél a vízióiból. Ennyi.
Ha Kertész egyértelműen fogalmazott volna, akkor nem lehetne félreérteni. Amúgy a zenei életre tett kijelentése elég rosszindulatúra sikeredett, mintha nem lennének zenekaraink, operaházunk (elhiszem, hogy Berlinben színvonalasabb a zenei élet, de itthon is van).

Téglagyári Megálló 2009.11.10. 12:44:45

@thetriggerhappy:

Hm, Joschka Fischer mesélte egy interjúban, hogy amikor bekerült a külügyminisztériumba, a falakon egy csomó olyan ember képe volt kint, akik már a negyvenes években is fontos pozíciót töltöttek be a külügyben.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.11.10. 12:47:01

Nézzenek oda... há' mi folyik Berlinben???
Ez lenne Kertész úr idilli városa? Persze, biztos nem
Charlottenburgban vonulnak fel minden héten : D

www.hamburg.de/archiv/232232/npd-demo-berlin-010504-artikel.html

tevevanegypupu 2009.11.10. 12:49:32

@thetriggerhappy:
Nem jutunk el a "hollokausztig", hiszen allandoan ott toporgunk a tema korul. Tegnap neztem a Duna teveben emlekmusort Radnoti Miklosrol. Ujra azt gondoltam, hogy ezt megbocsajtani soha nem lehet, keptelenseg. Ilyet nem is kivanhat senki es nem is varhat el senki.

De. Annak a haborunak vege van. A fo bunosoket kivegeztek, eliteltek, megbelygeztek, nemcsak azert amit a zsidokkal, hanem amit az emberiseggel tettek. Tonkretettek, meggyalaztak a vilagot, generaciokat gyilkoltak le. Elpusztitottak mindent, varosokat, evezredes kulturakat, termeszetet, mindent.

Megkaptak erte ami jart. Es megkaptak azok is akik eletben maradtak. Generaciokon keresztul egy masik gyilkos rendszer - a kommunizmus - tizedelt es pusztitott. Husz eve ez a rendszer tobbe-kevesbe elmult, legalabbis gyilkolni mar nem tud olyan egyszeruen.

Kertesz Imre olyan szep, kellemes es jo helyen el, idos korara karpotolta az elet. Nem lehetne egy kicsit megpihenni vegre?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.11.10. 12:50:55

@evil overlord: Mondjuk a MŰPA hangversenyterme olyan vadiúj akusztikai megoldásokkal épült, amilyen terem Berlinben még nincsen : ) De majd egyszer biztos lesz.

evil overlord (törölt) 2009.11.10. 13:00:04

@gloire: Én igazából a zenekarok minőségére gondolok (pl. volt némi anyázás a Nemzeti Filharmonikusok körül, a MATÁV zenekarnál komoly pénzügyi bajokról lehet hallani). A MŰPA nekem is tetszik.

davkedav 2009.11.10. 13:08:39

Éljen, éljen, újabb interjú: lehet most még egy hétig passzírozni a szart.

www.fn.hu/kultura/20091110/ujabb_kertesz_interju_die/

Google 2009.11.10. 13:53:22

@davkedav:

A triumvirátusból már csak Esterházy hiányzik, állunk elébe az ő megvetésének, kritikáinak is!
Érzékeny íróemberek, nem tudósok ezek.

Budepestről most szót nem ejtett az öreg, Demszkyt, aki világvárost épít, nem akarta molesztálni.
Az MTI-t sem, a Magyar Nemzetre volt kihegyezve ez a performanszuk.
És azért Aratónak, Gusztosnak is kell dolgoznia egy kicsit! Se perc alatt kampányt építettek a dologra.
Nem az ország vezetőivel, nem az MTI-vel, hanem a magyarokkal van baja. Tényleg a magyarok káros szenvedélye lenne a hazugság? Nem Gyurcsányról bizonyosodott ez be és a pártjáról? Így járnak elől a jópéldával.

Szóval, boldog születésnapot még egyszer, és nemcsak, hogy nem kell minket szeretni, de el is lehet minket felejteni!

zoli29 2009.11.10. 13:59:57

Kertész egyre kevésbé elegánsan próbálja tisztázni magát. Szomorú.

prae.hu/prae/news.php?aid=4859

thetriggerhappy 2009.11.10. 14:06:07

@Elpet:

tényleg nem érted, vagy csak játszod a hülyét? a nemzet pszichéjét nem az elenyésző kisebbség, hanem a nagy többség formálja, ez pedig németországban nem nézi el azt ami itthon lassacskán szalonképessé válik.

ezt még meddig kell magyarázni?

thetriggerhappy 2009.11.10. 14:08:08

@gloire:

akkor vegyük a kulcsszavakat: kelet-németország....ismét engem igazolsz.....

az npd szalonképtelen, egy valódi német párt sem lenne vele hajlandó együttműködni, innentől kezdve megint nem értem, hogy mit nem értesz.

bz249 2009.11.10. 14:25:23

@thetriggerhappy: hat bizony ez az ara annak, hogy nem a steril, unalmas Königsallee hanem a vidam, mediterran hangulatu Budapest van otthon

Google 2009.11.10. 14:26:50

@thetriggerhappy:

Aha, szóval Kelet-Németország, Magyarország. Miért a volt szocialista országokban jönnek fel ezek a pártok?
Csak nem a rosszabbodó életkörülmények, és csak nem amiatt, hogy míg a szockommunizmusban az arabok voltak a fő szövetségesek, most másfele tájékozódunk?
Mit értsen ebből az egyszeri ember? Miért lett minden arab terrorista, miért lekicsinylő jelző a balkáni?
Miért, miért, miért?

Tehetetlen Dodó 2009.11.10. 14:28:29

@bz249: Ja. Mediterrán. A nyócker különösen.

thetriggerhappy 2009.11.10. 14:29:46

@bz249:

düsseldorfon kívül is van élet némethonban. hamburgot és berlint pld nem nevezném unalmasnak és sterlinek.

thetriggerhappy 2009.11.10. 14:33:01

@Google:

hogy miért? mert a kelet-németek is point úgy zárták le a 2.vh-t, ahogyan mi. nem tehettek róla, azt a nyugat-németek csinálták (nálunk meg a megszálló németek).
azért mert megszoktuk a jó kis állambácsit, mindegy, hogy veres vagy barna, azért mert az akolmeleg mindig kényelmesebb.

ehhez semmi köze nincs az araboknak, sőt ha jól látod, olvasod, az npd a beidézett képeken, cikkeken is pont pld a mecsetek ellen demonstrál.

a többi kádárista szellemű hülységre nem is reagálnék, meghagyom másnak.

bz249 2009.11.10. 14:36:08

@thetriggerhappy: es lam Berlinben is erosek a nacik... mino veletlen igenytelen varos es erosek a nacik.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.11.10. 15:07:52

@thetriggerhappy: Azt nem értem, hogy miért hazudsz, és miért égeted magad ezzel nyilvánosan.

Az elöbb ezt írtad:
"hülyék, agresszorok mindenhol vannak. a különbség, hogy ott egy politikai párt sem képviseli őket, egy politikai párt félhivatalos szócsöve sem mosdatja őket- és még sorolhatnám."

Most ezt:
"az npd szalonképtelen, egy valódi német párt sem lenne vele hajlandó együttműködni.."

Most akkor van ilyen párt, vagy nincs? Az elöbb még nem is volt ilyen párt, most meg már szalonképtelen?
Mi a szalonképtelen? Ami nincs? Mert ha én ma nem irogatnék ide, és nem linkelem be neked a fentieket, akkor te nem is tudnál az NDP-ről, vagy csak nem akarnál róla itt beszélni, esetleg letagadtad volna?

Ha pedig a kulcsszavak ezek: hogy Kelet-Németország, és Kertész Imre, akkor észrevehetnéd barátom, hogy Kertész Imre Kelet-Németországban él : )

Egész pontosan Berlinben. És ebben a városban havi rendszerességgel tartanak NDP-s felvonulásokat, politikai nagygyűléseket, hatalmas rendőri biztosítás mellett. A Berlinhez igen csak közeli (4 milliós) Szászországban 10 százalék körüli mandátumot szereztek a törvényhozásban. Erről se te, se Kertész még sose hallott?

A május elsejei, évtizedek óta hagyományos neonáci-autonóm (azaz neokomcsi) összecsapásokról meg már ne is beszéljünk. Ezek több tízezres tömegeket mozgatnak meg minden évben. Az újdonság az, hogy az utóbbi években a török fiatalok is beszállnak a harcba, mint harmadik erő, és ilyenkor gyakorlatilag csatatérré változik a város. Mégpedig a nyugati fele barátom, az ahol Kertész is lakik. Erről se hallott? Akkor bizonyára süket, mint te.

Neked az a lényeg, hogy a magyar psziché (náci-e vagy?)
az rasszista, jobban mint mondjuk a német. Ezzel szemben az igazság az, hogy a szélsőjobb előretörése is csak követi a Nyugat-Európai történéseket, mint ahogy így van ez egyébként mindenben már cirka ezer éve, és valószínüleg így is marad. Az okok pedig ez esetben a szociális feszültségek, nem pedig különböző népek homályos pszichéi.

Mint ahogy a parlamentbe kerülésük is megelőzte a Jobbik parlamentbe kerülését, úgy az egész jelenség, ha tetszik "begyűrüzik" hozzánk, Európa bázisországaiból.
És ez így volt 60 évvel ezelőtt is.

A német sajtó, és a magyar bérrettegők meg csudálatosan egymásra találnak most, mivel a németeknek ez a náculás különösen kínos, így ők próbálnak egy kicsit terelni, elkenegetni a dolgokat, ezért kapva-kapnak az alkalmakon, amikor Kelet-Európát, benne Magyarországot, és Csehországot be lehet mutatni: lám ott is ez megy! A Kertészek meg lelkesen adják alájuk a lovat.

bz249 2009.11.10. 15:20:19

@gloire: csak a pontossag kedveert

en.wikipedia.org/wiki/Saxony_state_election,_2009

Az NPD visszaesett a 2009-es valasztason, de meg mindig benn van a szasz parlamentben.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.11.10. 15:31:37

@bz249: Kösz. Persze mindegy. Szerinted, ha a Jobbik tavasszal csak 10 százalékot kap a 14,7 helyett, azt a tripperespasi hogy fogja kommentálni?

"Tessék, megmondtam, egyre erősebbek..."

. )

Tehetetlen Dodó 2009.11.10. 15:36:37

@jotunder: Ugródeszka a világhír felé.

Tehetetlen Dodó 2009.11.10. 15:38:10

@gloire: Az attól függ, hogy a Fidesz mennyit kap mellé, hehe.

reality 2009.11.10. 15:39:39

@gloire: Nem, úgy fogja kommentálni, hogy "Naugye, a fasiszta nácik egy rész visszament az 'anyapártba', mármint a Fideszbe, és most már így többen vannak". :)

thetriggerhappy 2009.11.10. 15:48:25

@gloire:

akkor ismételten: szerintem el tudod olvasni a nevem. én sem hívlak gloryhole-nak...

az npd releváns szövetségi szinten? van európai képviselőjük? látod akármekkora esélyét, hogy megkerülhetetlen erő lesz a bundestagban? szóba áll velük akár egy valamirevaló párt is?

lehet kukacoskodni, lehet maszatolni, azt pontosan érted, hogy miről is beszéltem.

senki nem akarja betiltani a jobbik vonulásokat, a rémisztő, hogy ők összmagyar szinten vannak túl a 10%-on.....

thetriggerhappy 2009.11.10. 15:50:31

@reality:

szeretem, hogy mindenki tudja, hogy én mit és hogyan fogok kommentálni.

megint csak azt igazoljátok, amiről írtam eddig.

bz249 2009.11.10. 15:57:50

@thetriggerhappy:

Szaszorszagban benn vannak a Landtagban 5.6%
Mecklenburg-Elopommeraniaban benn vannak a Landtagban 7.6%

Thuringiaban 4.3% eppen nem jutottak be (2.7-rol erosodtek, ez iden volt)
Brandenburg 2.5%, de itt ket naci csoport is van (együtt 3.7%... 4.9-rol gyengultek, azt a masik brancs erte el)
Berlin 2.6%
Szasz-Anhaltban a masik naci csapat 3%

Téglagyári Megálló 2009.11.10. 16:05:38

@thetriggerhappy:

Nekem úgy tűnik, hogy te nem értesz valamit.

evil overlord (törölt) 2009.11.10. 16:22:10

@jotunder: "Fellowship of Conservative Poets" ROTFL

Sebastian Knight 2009.11.10. 16:48:49

@jotunder:
Hogy kibontsuk az igazság más szeleteit is:
Tanulmányait Neumann a zürichi Szövetségi Műegyetemen folytatta, és ott szerzett vegyészmérnöki diplomát. Egyetemi évei alatt Einstein fizikai előadásait látogatta Berlinben. Budapesten csak a félév végi matematikai kollokviumait tette le. Doktorátusa után Göttingába, onnan később a Princeton Egyetemre ment.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.11.10. 16:50:12

Kertészt és Demszkyt vacsoracsatán akarom látni, ahogy csevapcsicsát sütnek! (Az elég balkáni?)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.11.10. 16:51:11

@thetriggerhappy: oké, nem élcelődök a neveden, ha te sem veszed a szádra többet az én magyar pszichémet, ok?

"mert a magyar psziché az sajnos az amit vona és molnár képvisel, legalábbis nagy átlagban..."

Bár egy mondat erejéig azért még térjünk erre vissza.
A lassan világhírüvé váló Mr Falafel szerinted melyik pszichéjével irogatja az épületes dolgait? Ő ugyanis vállaltan zsidó származású. Ha meg Molnárt említed, gondolom az Oszkárra gondolsz, de mi van a Balázzsal?
Tudod, a rózsadombi sráccal, aki hobbiból a Kurucot főszerkeszti? Azt melyik pszichéjével csinálja? De most őszintén.

krokotanarur.hu/RETURN/Labancfogo_elemei/image001.jpg

Téglagyári Megálló 2009.11.10. 16:54:12

@Sebastian Knight:

Ahol panaszkodott a kávéházak hiánya okán.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.11.10. 17:02:43

@szamárfül: Lehetne szabadtéren, kis családi grillezővel, az Berlinben úgy is nagy divat. És mindezt a Király utcában, a helyükről kidőlt kis márványoszlopokon ücsörögve, a grillező lábait beszúrva a feltöredezett térkövek közé.
Vagy az Erzsébet téri buszpályaudvar árkádjai alatt, közvetlenül a hugymocsár mellett

. )

thetriggerhappy 2009.11.10. 17:14:53

@gloire:

a magyar psziché uannyira az enyém is mint a tiéd. ja, és kertészé is, ezért kritizálhatja....

falafel a bomlott zsidó esete, gyanítom, hogy neki komolyabb pszichés gondjai vannak.
molnár balázs viszont tökéletes példánya a sunyi kis kádárista csinovnyikból a sikertelenség és el nem fogadottság miatt antiszemitává lett embertípusra, akik olyan hangosak manapság és oly nagyon alakítják azt a bizonyos pszichét. tudod, a házmesterek nagy tudatalattija....

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.10. 17:19:09

@evil overlord: Prandtl nagyon sok mindennel foglalkozott, főként kontinuummechanikai kérdésekkel, aminek az aerodinamika is részét képezi. A német Ludwig Prandtl, a magyar Reuss Endre és az osztrák-amerikai Richard von Mises tevékenységében a képlékenységtani kutattások jelentik a közös pontot. Olyan tudomány ez, amely meghatározó jelentőséggel bír korunk iparában, a fémtömegcikk-gyártás nem lenne lehetséges az ő tudományos munkájuk nélkül. Mégis, nevük jórészt ismeretlen. Ezzel szemben a fekete-lyuk és szubnukleáris részecske kutatások, az ősrobbanást követő harmadik egymilliomod másodperc leírásának matematikai modelljei vagy akár a speciális relativitáselmélet gondolatkísérletei a Lorentz-transzformáció konyhaszintű bemutatásáról és az ezeket kutató-népszerűsítő tudósok komoly publicitással bírnak. Jóllehet kutatásaiknak nemcsak a gyakorlati jelentősége egyenlő a nullával, hanem az emberi tapasztalástól való irdatlan távolságuk is a spekuláció világába száműzi őket.
Ez nekem persze oly mindegy, csupán arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a nagy és életünket komolyan befolyásoló tudományos eredmények születését nem minden esetben övezi hírverés, és a tudományos teljesítmény jelentősége valamint a sajtóbeli említések száma közti korreláció nem kézenfekvő.

bz249 2009.11.10. 17:43:09

@Elpet: az elet bezony igazsagtalan... de azert tegyuk hozza, hogy manapsag reszecskefizikusok tizevente egyszer kapjak meg a Nobel-dijat :)

De ha sereget szervez a CERN lerombolasara, akkor hajlando vagyok a zaszloja ala vonulni. ;)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.10. 17:50:31

@bz249: Igen, a Nobel-díj. Az a másik fő fenomén, az abszolút zsinórmérték letéteménye.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.11.10. 17:58:07

@jotunder:
Köszi, bazmeg, ezen halálra röhögtem magam. Különösen a fogatlan hiéna ángliusra fordítása tetszett.

bz249 2009.11.10. 17:59:10

@Elpet: egyszerubb szamon tartani a Nobel-dijak szamat, mint a kumulativ impakt faktort. ;)

Mert Nobelbol 0, 1 illetve 2 jatszik. Az utobbi kategoriaban harom versenyzovel.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.11.10. 18:00:39

@thetriggerhappy:
Miket beszélsz, szánalmas korcs?
Ma elolvastam a Die Welt interjút angolra fordítva, és tökéletesen megfelel a valóságnak, amely szerint ez a kiérdemesült kretén megtagadja magyarságát és zsidóságát egyaránt. hogy itt, a Reakciós szarfészken az olyan tetvek, mint te, mérvadó kommentátornak számítanak, az még szomorúbb, mint Kertész magyarellenessége.

Google 2009.11.10. 18:09:47

@Mr Falafel:

Mit szól a globális hírnévhez?
Megváltozott az élete?
Mondjon már valamit!

A boldog Thetrigger is csak ironizál -így hívják most a fontoskodást, a tucatkodást.

Google 2009.11.10. 18:12:18

@Mr Falafel:

Ja kérem, annak aki a globalvoiceonline-on szerepel, annak szarfészek a Reakció!
Kertész is valami ilyesmit mond.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.11.10. 18:18:48

@Google:
Amikor még sok-sok éve Biomechanoid voltam, akkor a HírTv-s Bayer azt mondta, az ilyeneket fel kéne kötni. Még idézett is tőlem az akkori műsorában. Nem is egyszer. Aztán 2006-ban, a Kossuth téren bemutatkoztam neki, hogy "helló, Biomechanoid vagyok!". Beszélgettünk is, de elég kivagyi, és nem érti a humort. Biztos szereti, csak nem érti.
A világhírnév viszont meglep. Nem mondom, őszinte, szókimondó posztom bizony nem kíméli a vén hülyét. Bár, azt hiszem, ő biztosan megért engem. Gyakorlatilag hasonló stílusban osztottam ki őt, mint ő minket, magyarokat és zsidókat, csak éppen én színvonalasabban, cizelláltabban tettem. Tekintse ő is iróniának, amit elvár tőlünk, hogy értsünk. Hát most értse ő is.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.11.10. 18:21:46

@Google:
No, igen, ez elég sértő lehet. Talán költői túlzás és irónia. Értsétek jól! Nem én fogalmazom először a kritikát, hogy a posztok ellaposodtak, szarok. Kertészről öt langyi mondatra tellett. Elég gáz.

Google 2009.11.10. 18:26:22

@Mr Falafel:

Hát akkor egy-egy az állás momentán.
És ha két gondolkodó, valamilyen téma iránt érdeklődő ember beszélget, akkor ott nem számít rang, kitüntetés, pénz, ilyenek.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.10. 18:28:06

@Mr Falafel: "mérvadó kommentátornak számítanak"
kérem, magának elvette az eszét a világhír? bár tudom, hogy annak a portálnak is dolgozik, tehát saját magát kaserolta, de ez mindegy is. hol mérvadó az szánalmas, minden eredeti gondolatot nélkülöző seggidióta? ne már? :))

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.11.10. 18:32:48

@Grift:
Most úgy jártam, mint Imre Kertész a balkánias Budapesttel. Úgy nyilatkoztam, hogy mostanában nem is jártam erre. Inkább visszaszívom, és elismerem, hogy hülyeséget írtam. :-))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.10. 18:35:00

@Mr Falafel:
na látja! nem is tudom miért mondják itten egyes rettegők, hogy magával nem lehet tárgyalni. :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.11.10. 18:43:25

@Grift:
jobbára csak kretének mondják, akik néhány bazmegtól annyira összezavarodnak, hogy nem értik, mit írok. Sajnos ezekből a fűnyíróemberekből elég sok van.

evil overlord (törölt) 2009.11.10. 18:50:49

@Elpet: "tséges az ő tudományos munkájuk nélkül. Mégis, nevük jórészt ismeretlen. Ezzel szemben a fekete-lyuk és szubnukleáris részecske kutatások, az ősrobbanást követő harmadik egymilliomod másodperc leírásának matematikai modelljei vagy akár a speciális relativitáselmélet gondolatkísérletei a Lorentz-transzformáció konyhaszintű bemutatásáról és az ezeket kutató-népszerűsítő tudósok komoly publicitással bírnak."
Nono, relativitáselmélet nélkül nincs távközlési műhold (kell a pályaszámításhoz), képzelje el a világot műholds TV nélkül :)
A részecskefizika, a Big Bang és a Big Rip (egyelőre ez a legvalószínűbb vég) a honnan jöttünk és mi lesz velünk örök kérdésére ad (nem túl megnyugtató) tudományos választ.
Az biztos, hogy az anyagtudománnyal elég mostohán bánnak.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.11.10. 18:55:32

@evil overlord:
A big bang néhány idióta fizikus fejében játszódott le egy átbulizott éjszaka után. Akkora ökörség, hogy már egy megrögzött ateista-materialistának is kínos ilyesmiben hinni.

Gabe2 2009.11.10. 19:04:59

A fentebb hirdetett Szálinger Balázs (az UFI és a Reakció tagja) ezt a véleményét máshol osztotta meg:
www.kulturpart.hu/uzenet_a_foldrol/16470/ady_endre_vs_kertesz_imre

Tehetetlen Dodó 2009.11.10. 19:06:27

@Elpet: Gyanús vagy ezzel az időnkénti eszmefuttatással a képlékenységtanról.
Csak nem egy gyártástechnológust tisztelhetek becses személyedben, présgépek, netán extruderek környékéről?

bz249 2009.11.10. 19:18:14

@evil overlord: a Holdra el lehet menni newtoni mechanikával... a műholdakhoz sem kell relativitáselmélet*. Illetve egy egészen szpesziálishoz, a GPS-hez igen. De anélkül meg el lehet lenni.

*egy csomó dologhoz kell, de konkrétan a műholdakhoz nem

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.11.10. 19:20:40

@Tehetetlen Dodó: ezt kapd ki...
Elpet mester egyszer a köv.-t írta: "...az infinitív térben haladunk, nem gráfok élei mentén.."
bexarás :DDDDDD

sikerült mán béjutnod a mándiner kommentelői közé...?

evil overlord (törölt) 2009.11.10. 19:25:09

@bz249: Mintha úgy rémlene, hogy a pontos pályaszámításhoz már figyelembe kell venni a speciális relativitáselméletet.

bz249 2009.11.10. 19:26:24

@evil overlord: ezért kell a GPS-hez. De az Eumetsat attól még fenn lenne és tudna felhőket fotózni.

Tehetetlen Dodó 2009.11.10. 19:32:39

@ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget: Nem, de már szomorú szívvel le is tettem róla.
Értékes kommentjeim örökre elvesznek a hálátlan utókor számára.

tevevanegypupu 2009.11.10. 19:42:15

@Gabe2:
Sokan vedik Kerteszt ki igy, ki ugy. Adyval osszehasonlitani egy kicsit nyakatekert, mas kor, mas idok, mas problemak, mas szemlelet. Meg a Tanacskoztarsasag, Trianon es Gyurcsany elott.
A baj az, hogy Kertesz maga egyre jobban belebonyolodik a magyarazkodasba, mintegy megerositva a rossz forditast. Nyilvan megijedt attol amit mondott, illetve nem vart ilyen heves reakciot. Nem gondolta, hogy a magyarok olvasnak..legalabbis az a kozonseg is olvas, aki ot nem kedveli annyira. Az orszag muveletlen, balkani resze. Lehet, hogy a nagyvonalu, kedves es szolgalatkesz magyar kozonseg, aki ugy kituntette es olyan megtisztelve erezte magat, hogy a Mester eljott kozenk, kicsit majd morcos lesz ezutan, nem ugralnak majd ugy korulotte. Talan meg a szallodajat sem fizetik ki.

evil overlord (törölt) 2009.11.10. 19:42:24

@bz249: A GPS esete világos. A többinél a stacioner pálya pontos kiszámításához nem kell figyelembe venni a Lorentz-transzformációt (persze lehetne korrigálni, csak drága az üzemanyag)?

bz249 2009.11.10. 19:48:29

@evil overlord: amennyire tudom, mindenképpen korrigálni kell a Föld geoid alakja és a ritka légkör miatt... ellenben nem vagyok rakétatudós, de ha az Auger elektron spektroszkópiáról kérdez valamit, azt egész jó eséllyel meg tudom válaszolni viszonylag pontosan. :D

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.11.10. 19:51:21

@Tehetetlen Dodó: ban-oltak minket
pedig be se léptünk
ez yó jel, hogy tartanak tőlünk :D

abandi 2009.11.10. 19:57:48

Ez a kertesi lehet, hogy ott se vót...
Meg különben is, vissza lett téve...
Biztos elromlott a tolmácsprogram.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.10. 21:23:22

@Tehetetlen Dodó: Nem, nem, géptervező vagyok, de időnként présekkel, anyagalakítással is foglalkozom.

Tehetetlen Dodó 2009.11.10. 21:28:40

@Elpet: Az is jó. Rokon szakmában ügyködtem én is vagy 20 évig.

Thulsa Doom (törölt) 2009.11.10. 21:34:14

Nem mindegy,hogy mit és hogy fordítottak? Mondhatta volna ezt is...
Vagy ha nem ő mondta, akkor valamelyik népszabis, szintén zenész rettegő fajtárs szőtte bele a saját gondolatait.
Mit változtat ez a valóságon? A megélhetési rettegők úgy is tovább megélhetésirettegnek, én meg továbbra is leszarom őket.
Ezt hívják békés egymás mellett élésnek.

Téglagyári Megálló 2009.11.10. 22:50:27

@bz249:

nono, egy jó barátom is ott dolgozik, szóljanak, mielőtt elindulnak.

ehh, maguk a Haladás és a Mogyi ellenségei!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.11. 06:38:36

@evil overlord:

"Az is kérdéses, hogy Kertész mennyire ismeri a német nyelv finomságait "

Ezen (utólagos engedelmeddel) felröhögtem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.11. 06:42:28

@rajcsányi.gellért (ergé):

az úgy működne, hogy a fordítási kísérleteitek "végeredményeit" magyar kifejezésként próbáljátok értékelni?

Ne bélyegezzen Magyarországhoz - ilyen kifejezés magyarul egyszerűen nem létezik. Egy szörnyszülött.

Szégyene egyébként rengeteg fordításnak ugyanez. Próbálgatnak tükörfordítgatni, aztán a végeredmény - siralmas.

PS: nem olvastam végig, de Kertész azóta reagált. Annak fényében ez a post még siralmasabb.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.11. 06:46:54

@thetriggerhappy:

az npd épp most köteles büntiből eurómilliókat befizetni a kasszába (és így csődközelben van), mert hát nem kicsit hazudtak, mint a vízfolyás a támogatóikról.

ami (hazudozás) rendes szélsőséges pártnál nem meglepő, hanem alapértelmezett tevékenység.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.11.11. 08:05:17

@mavo:
A poszt tényleg siralmas, de nem azért, amiért te annak véled. Kertész rájött, hogy kurvára sok likőrt ivott az interjú napján, és hülyeségeket beszélt. Megpróbálta a magyarra fordítókra verni a balhét. Csakhogy a Die Welt interjút angol nyelvre is lefordították, és az igencsak egybecseng a magyar fordításokkal.

zoli29 2009.11.11. 08:12:10

@mavo:

Érdemesebb lenne saját magadnak is utánajárni, hogy vajon az MTI tényleg rosszindulatúan félrefordította-e Kertész Imre szavait, és utána mondani véleményt.

Én utánajártam, és a fordítás egyáltalán nem rugaszkodott el a német szövegtől. Persze mindent lehet máshogy is kifejezni, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy "meghamisítják" a szöveget.
Én úgy látom, hogy ebben az esetben sem ez történt.

Tehetetlen Dodó 2009.11.11. 09:45:54

@zoli29: Hát, azért volt benne egy-két kirívó tétel, a legdurvább a szélsőségesek meg antiszemiták "uralkodása", de a magyarok "káros szenvedélye" (hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam) is kimeríti a szándékos félrefordítás gyanúját.
Vagy ha ennyire hülye a fordító, akkor változtasson pályát. Lehetne belőle például kitűnő MSZP-szóvívő.

zoli29 2009.11.11. 09:50:45

@Tehetetlen Dodó:

A 10 éve Németországban élő és teljesen apolitikus húgomnak megmutattam a szöveget, és ő is az "uralkodni" szót használta, mert szerinte a Kertész által használt kifejezést arra szokták, használni, amikor valakire azt mondják, hogy "ő a főnök".

A "szenvedély" helyett ő a "szokást" mondta, ez tényleg nem ugyanaz. De az MTI-fordítás összességében nem változtatta meg a Kertész által elmondottak jelentését. Szerintem.

Tehetetlen Dodó 2009.11.11. 09:55:34

@zoli29: Ja, persze, hát azon nem változtat, hogy az öregfiú továbbra sem lesz a lánglelkű hazaszeretet messze világító oszlopa.

thetriggerhappy 2009.11.11. 10:53:15

@Mr Falafel:

ha ezt kertész mondaná rád, megsértődnél?

még szerencse, hogy itt senki nem fűnyíróember köztetek, mind hatalmas egyéniségek vagytok.

thetriggerhappy 2009.11.11. 10:58:04

@Gabe2:

ekkora hülyeséget rég nem olvastam.
ady verset összehasonlítani egy kertész interjúval?
innentől kezdve már beszélni sem érdemes erről az erőltetett párhuzamról.

thetriggerhappy 2009.11.11. 11:02:57

@tevevanegypupu:

"Meg a Tanacskoztarsasag, Trianon es Gyurcsany elott."

valóban ezek népünk, nemzetünk legnagyobb sorcsapásai, a kertész munkásságát megalapozó 2 vh és történései semmit nem számítanak, gyurcsány annál inkább. nem lényeges, de annál jellemzőbb freudi elszólás/felsorolás volt ám ez!

kertésznek felesleges magyarázkodnia, aki anno értette ady verseit, az pontosan értehti, hogy mit mondott kertész egy egyszerű interjúban. aki pedig támadási felületet keres, annak úgyis mindegy, hogy "imre kertesz" mit mond.

"Lehet, hogy a nagyvonalu, kedves es szolgalatkesz magyar kozonseg, aki ugy kituntette es olyan megtisztelve erezte magat, hogy a Mester eljott kozenk, kicsit majd morcos lesz ezutan, nem ugralnak majd ugy korulotte."

melyik ez a rész? mert aki eddig tisztelte, az ezután is fogja, neki pedig ez előtt is uígy volt része a hozzád hasonlók basztatásából.

evil overlord (törölt) 2009.11.11. 11:09:01

@mavo: Ach, leck mich doch.
A szándékolt* jelentést meg lehetett volna fogalmazni úgy is, hogy ne lehessen félreérteni.
Pl. a "das Sagen haben" kifejezést a főnökre szokták használni.

*: ebbe a kérdésbe ne menjünk bele, Arany már egyszer kifejtette

tevevanegypupu 2009.11.11. 11:34:26

@thetriggerhappy:
Ez az egesz azert lett ilyen botranyos es magyarazkodos - legalabbis Kertesz hivei (nem az irodalmi munkassaganak hanem elveinek tiszteloi) azert igyekeznek szepiteni a mondanivalojat mert A Kertesz mondta.
De kepzeljuk el, hogy egy bizonyos Joska (akinek a szuleit koncentracios taborba vittek, de onnet sikerult hazaterniuk) hazamegy Olaszorszagbol, ahol ugy kb. husz eve el, es mindezt elmondja o maga: hogy a magyarok hazudosak, hogy balkani orszag vagyunk, nincs ironia es humorerzekunk, a szelsojobb egyre inkabb hallatja hangjat, es hogy Bologna mennyivel kulturaltabb, mennyivel elhetobb...stb..stb..
Es hogy o mennyire szeret ott elni, o tulajdonkeppen nem is magyar, hanem mindig is kozmopolita volt..
Szoval kritizal, biral, gonoszkodik.
Erre Joskara valoszinuleg razudulna a koz es a baratok haragja, hogy "te hulye, nagykepu lo, akkor menj vissza a Bolognadba es maradj meg ott, nem hivott ide senki..".

thetriggerhappy 2009.11.11. 11:44:34

@tevevanegypupu:

ez az egész már tényleg vicces kezd lenni.

miért nem válaszolsz arra a kérdésemre, hogy alapjában miért rosszabb ha kertész szidja a szerinte káros folymatokat mintha morvai szidná az aktuális kormányt? nála miért nem bukik ki az egész nemzet ha diktatúráról beszél és rossz színben festi le a hazáját a gaz eu parlament előtt? orbán soha nem fordult ez európai és a világközvéleményhez ha kérdezték és soha nem kritizált külföldön?

azt ismét nem boncolgatnám, hogy kertész nem azt mondta mint a brilliáns példádban jóska. ez már csak részletkérdés.

a nyuszin pedig ma van sapka, hiszen esik.

Téglagyári Megálló 2009.11.11. 11:49:41

@thetriggerhappy:

tényleg nem tűnik fel, hogy más dolog az egész országot lehazugozni, mint a kormányt?

Alfőmérnök 2009.11.11. 12:33:07

@thetriggerhappy: Közeledünk a lényeghez. A "zsidó psziché"-ről nem lehet rosszat mondani (és Kertész sem azt képviseli, mikor egetverő baromságokat mond), ellenben a "magyar pszichéről" igen. Mr Falafel bomlottságában nem a zsidóságot képviseli csak saját magát, ellenben Molnár Balázs az egész magyarságot.
Na most húzzál el a picsába, kisöreg!

tevevanegypupu 2009.11.11. 12:41:36

@thetriggerhappy:
ha a kormanyt szidja, akik nem voltak a helyzet magaslatan nyolc evig vagy Demszkyt, akinek tenykedese alatt olyan lett a varos amilyen, akkor azt mondana az ember, hogy na..eszrevette mi tortenik Magyarorszagon. Ot ugyan kituntettek, szeretik es tisztelik itt, de azert van szeme a latasra..es eszreveszi a katasztrofalis allapotokat. Zsidokent, humanistakent, kozmopolitakent pedig szova teheti, hogy aggodik a szelsoseges velemenyek miatt, amik megint egy-ket kiemelt csoportra haragszanak azert, ami nem az o hibajuk..Ezt elfogadja mindenki es szomoruan helyesel. De ilyen egyoldalu es igazsagtalan biralatnak sehol nem orulnek.

thetriggerhappy 2009.11.11. 12:49:31

@Alfőmérnök:

legalább olvasnál:

"Én az európai kultúra terméke vagyok. Egy dekadens, ha így akarja. Egy gyökértelen. Ne kössön engem Magyarországhoz. Elég az, hogy engem az Ön honfitársai zsidóvá tettek. A faji és a nemzeti hovatartozás számomra nem érvényes."

kertész zsidónak sem vallja magát. érted, vagy magyarázzam még?

falafel hogy a picsában képviselhetné a zsidóságot en bloc, amit ő maga gyűlöl? ő az öngyűlölő zsidókat képviseli, ilyen is van.

ki írta, hogy molnár balázs a magyarságot képviseli? azt írtam, hogy a hozzá hasonlók, sajnos növekvő befolyással vannak a magyar pszichére. ez egy ilyen történelmi kor, volt már hasonlóra példa.

a többit ismét nem kommentálom, kifejezetten mulattat a magát demokratikusnak és konzervatívnak beállító prolik türelmetlensége és örökös ingere a káromkodásra.

thetriggerhappy 2009.11.11. 12:52:21

@Téglagyári Megálló:

nem hazugozta le. ha arról beszél neked egy külföldi, hogy a magyar utána megy be a forgóajtó, de előtte jön ki, akkor kihúzod magad? na, uezt mondja kb kertész is. van egy hajlam, és ha kell ezt tényekkel is alá lehet támasztani, az országban a dolgok elfedésére, kozmetikázására. és ide értheted gyurcsányt, a komcsikat vagy a rendszerváltást is pont úgy, ahogyan a 2. vh-beli szerepet.

ezen kellene agyalnod, mert nem egy rossz észrevétel. de persze lehet megsértődni is.

thetriggerhappy 2009.11.11. 12:53:56

@tevevanegypupu:

neked ez tökéletesen bekattant.
nem tudok veled mit kezdeni, teljesen felesleges sokadszorra leírni, hogy mit mondott valójában kertész, ha te ezt akarod kivenni belőle, akkor ezt fogod, pont mint azok, akok a híres szarmagyarozós verset képtelenek felfogni, pedig pont róluk szól.

Alfőmérnök 2009.11.11. 13:08:59

@thetriggerhappy: Márpedig az a fajta kozmopolitizmus, amit Kertész hirdet, bizony jellemzően a "zsidó psziché" sajátja.
Falafel sem vallja magát zsidónak, és Te mégis "öngyűlölő zsidónak" nevezed. Nem érzel itt valami bökkenőt?
Ha szerinted Molnár Balázsok alakítják az ország pszichéjét, akkor nyilván arra gondoltál, hogy a magyarok arrafelé tartanak, hogy olyanok legyenek, mint ők. Vagy esetleg félreértettelek? Mert akkor elnézést kérek a káromkodásért.

tevevanegypupu 2009.11.11. 13:10:00

@thetriggerhappy:
Persze, ne is vitatkozzunk, vegulis nem erdemes. De tudod ha igazan oszinte akart volna lenni Kertesz, akkor ugy korulbelul azt mondja mint en (aki nem vagyok sem hires, sem Nobel-dijas) mikor 1992-ben eloszor a rendszervaltas ota hazamentem:
A francba, ezek (volt kommunistak) meg mindig itt vannak?
Es mondom azota is, ahanyszor kinyitom az interneten az ujsagokat, nezem a televiziot vagy otthon vagyok.
De eszembe sem jutna ezert az egesz orszagot hibaztatni, megtagadni, leszolni, kigunyolni. Legfeljebb azokat, akik ezt meg mindig megszavazzak, es elhiszik azt, amit ugyanugy hazudnak most, mint tettek hatvan even keresztul reggel, delben es minden hullamhosszon.

tevevanegypupu 2009.11.11. 13:18:14

@Alfőmérnök:
De Falafel zsidonak vallja magat, csak haragszik azokra akik zsidosagukkal visszaelnek, az "indok zsidokra".
Viszont sokan nem fogadjak el zsidosagukat, ami megint csak ertheto, mert ki tehet arrol, hogy minek szuletik? De vannak akik szuletesuktol kezdve zsidonak valljak magukat, es csak masodsorban egy orszag allampolgaranak. Az eletviteluket, gondolkodasukat meghatarozza zsidosaguk. Es ez hatarozza meg a masokkal valo viszonyukat is. Itt kezdodnek a problemak mindket fel szamara..

thetriggerhappy 2009.11.11. 13:21:38

@Alfőmérnök:

miért lenne a zsidó psziché sajátja? tudod hány nem zsidó kozmopolitát ismerek? az, hogy az antiszemita közbeszéd ezt valami zsidó betegségnek tűnteti fel (mint a kommunizmust, a kapitalizmust, a demokráciát, az anarchizmust és még sorolhatnám...) számomra nem mérvadó.

nem is tartom zsidónak, csak vicces öngyűlölő zsidó származásúnak, aki kivonatoztatott ősökkel a háta mögött zsidózik. ez így már megfelel, kényes ízlésednek?

arra gondoltam ,hogy a molnár balázsok túl nagy teret kaptak mostanság, akárcsak a híres házmesterek anno. és igen, sajnos erre tart a magyar psziché, de még nincs is és remélem, hogy idő előtt megváltozik ez a trend is.
értsd ahogyan akarod ezt is.

Alfőmérnök 2009.11.11. 13:23:50

@thetriggerhappy: Miért lenne az antiszemitizmus(ra való hajlam) a magyar psziché sajátja? Tudod hány nem antiszemita magyart ismerek?

thetriggerhappy 2009.11.11. 13:26:48

@tevevanegypupu:

a kommunistákat a nép szavazta meg 94-ben, 2002-ben és 2006-ban is. kertész a helyzetképével ezt is pontosan leírja, de tudom, hogy sokan az egzaktabb kutyapicsázós komcsizást jobban felismerik.
nem véletlen a felsorlása az elhümmögött magyar tisztázásokról: 2. vh, szocializmus.....és ide lehetne venni trianont, a tanácsköztársaságot és még sorolhatnánk.

thetriggerhappy 2009.11.11. 13:29:24

@Alfőmérnök:

hogy miért? kérdezd a nagy elődöket, szabó dezsőt és társait és mai követőjüket.
azért mert mi semmiről nem tehetünk a 20. századi történelmünkből.

spec én egy antiszemita magyart sem ismerek, de annál többet olvasok. jobb mintha fordítva lenne.

thetriggerhappy 2009.11.11. 13:33:20

@tevevanegypupu:

ja, csak haragszik....szép fogalmazás.

tudod, vannak akik magyarnak születnek egy idegen földön, mégis ez határozza meg az életvitelüket, gondolkodásukat és a másokkal való viszonyukat is. itt kezdődnek a problémák mindkét fél számára....

tevevanegypupu 2009.11.11. 13:34:42

@thetriggerhappy:
Hat ez az, a nep szavazta meg oket. Amennyiben Kertesz a nep ezen reszere ertette hogy balkaniak, tulajdonkeppen ebben a kerdesben egyet tudok erteni vele.((: De eros a gyanum, hogy nem igy gondolta..Ha neki lennek, akkor peldaul biztosan nagyon felhaboritana es elsosorban azt tennem szova, hogy Lendvai Ildiko mit keres meg mindig kozszereplokent ilyen fontos pozicioban? Hiszen - ha hihetunk baratjanak - az Ildikohoz hasonlok miatt kellett "sirva meghajonia" a szinhazi fuggony elott..

thetriggerhappy 2009.11.11. 13:38:25

@tevevanegypupu:

ja, tehát ha az mszp kontextusában balkánizza le a népet, az tetszik neked, ha az erősödő szélsőségek kapcsán, akkor mocskos hazaáruló?

ez is jó. ugye nem baj ha ehhez sem fűzök hozzá semmit?

mikor nyílvánult meg kertész napi politika szintjén?

Google 2009.11.11. 13:40:04

@tevevanegypupu:

De Kertészt nem a hatalomban maradt kommunisták zavarják. Főleg nem azok, akik gazsulálnak neki, akik még jobban hozzádörgölődznek, ha a népet szidja, hazugozza.
A kommunizmusban is azt nem szerethette, hogy ő csak alattvaló volt. Mert nem sokra tartja az alattvalókat.
Lefele rúgni, felfele nyalni, ez a természetes neki.
Összehasonlítják őt Adyval, még idézik is Adyt, és nem veszik észre, hogy Ady azt mondja, "mi", "engem".
Azonosul a népével.
Míg jelen történet messze nem ugyanaz az eset.

Téglagyári Megálló 2009.11.11. 13:41:53

@thetriggerhappy:

igen, megsértődöm, mert szembe szoktam nézni a második világháborús szereplésünkkel, meg azzal, hogy a szülővárosomból elvittek 1850 zsidót, és rosszul érzem magam, amikor olyan mondatokat hallok, amiből érezni, hogy az illető ezt nem tette meg. de egyáltalán nem gondolom, hogy ők lennének a meghatározóak, ahogy azt sem, hogy anno mindenki felelős lett volna ezért. a bűnöknek egy finomabb szövete van itt, kérem.

Google 2009.11.11. 13:45:02

@thetriggerhappy:

Miért gondolod, hogy egy magyart nem zavar egy antiszemita magyar?

Google 2009.11.11. 13:47:51

@thetriggerhappy:

Egyik kontextusban se balkánozza le a népet!
És általában ne balkánozzon!
Ez nem ugyanolyan, mintha cigányozna, zsidózna, arabozna úgy általában?

tevevanegypupu 2009.11.11. 13:48:08

@thetriggerhappy:
A legtobben akik kulfoldre kerultek, akarhonnet is kerultek kulfoldre, idegenben termeszetesen erosebben erzik azt, hogy melyik nemzethez tartoznak es hajlamosak is idealizalni. Es hat van a szulofold, kornyezet, baratok, csalad, kultura, nyelv.. ezek egyutt alkotjak azt az erzest, amit az ember - akarmilyen rossz is volt hozza esetleg az orszag -vedeni szokott. Ehhez tartozik sokunknal a vallas is. De nem a vallasunk hatarozza meg a tobbi emberhez valo kapcsolatunkat, hanem tenyleg az az erzes, hogy mind magyarok vagy nemetek vagy ingusok vagyunk. Nem kulonbek mint a tobbiek, de megis egy nemzet polgaraikent
elunk, tartjuk magunkat szamon, akarhol is a vilagban.

tevevanegypupu 2009.11.11. 13:53:03

@Google:
eppen ugy van ahogy mondja. Es utolag hiaba is probaljak magyarazni, ott van fekete-feheren az elso valtozat, amin a tobbi, utolagos csak meg rontott.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.11.11. 15:49:01

@thetriggerhappy: Te félreértettél engem. Molnár Balázs és legközelebbi munkatársai a kurucinfón, egytől egyig zsidók, én ezért hoztam fel Falafelt is, mert nem értem ezt a hirtelen feltört, jelenséget.

Rikki Harcos 2009.11.11. 16:39:55

Bayer a Kertészes cikkben: "Aztán meg, aki még nem hallott kalotaszegi legényest őszi alkonyon, valahol messze, Erdély szívében, az megint csak kiérdemli szánalmunkat. Ha pedig hallott, s nem szerette – hát akkor meg végképp."

na Zsótika, ezzel az egy mondatoddal kiírtad magad a szívemből

Rikki Harcos 2009.11.11. 16:51:29

Kertész megijedt attól, hogy baromságokat mondott (mert az MTI-fordítás már nem sokat rontott rajta)

igaz ez? igaz lehet? vagy csak: "Imikém, azért kaptad a zsozsót, hogy baromságokat mondogass?"

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.11.11. 17:40:08

@tevevanegypupu:
Nem vallom magam zsidónak. Magyar vagyok, semmi más. Miután a törzsi társadalmak felbomlottak, a vér szerinti megkülönböztetés egy kibaszott nagy ökörség. Az identitásunk dönti el, hová tartozunk. Az úgynevezett "indok zsidók" valójában nem rendelkeznek identitással. Évtizedekig Arafatot csókolgatták, és Izraellel nem tartottak fenn diplomáciai kapcsolatot, ma meg, ha szorul a kapca, mindjárt zsidónak vallják magukat, és veszettül antiszemitázni kezdenek. Ezek a két lábon járó mimikrik nem érdemelnek etnikai besorolást. Nem magyarok, nem zsidók. Amiért mégis gyakran lezsidózzák őket (én is így teszek), az azért van, mert jó látni, mennyire vergődnek miatta. Azért vergődnek, mert szégyellik a származásukat, felmenőiket. Ők valami többnek érzik magukat, határokon átívelő eszmeiség megtestesítőinek. Korábban internacionalisták, most kozmopoliták. Szenny, gyökértelen népség. Gyökértelenségükben is földhözragadt, visszataszító kreatúrák.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.11.11. 17:41:43

@thetriggerhappy:
Te öngyűlölő magyar vagy, vagy egy kretén, ahogy én látom?

tevevanegypupu 2009.11.11. 19:42:31

@Mr Falafel:
Hat tulajdonkeppen..nagyon meglepo ahogy nehanyan viselkednek a rendszervaltas utan. Nem tudom hogyan kepzeltek, hogy mindenki olyan feledekeny, hogy nem emlekszik arra, amit par eve mondtak ugyanazok, akik most a kozvelemenyt probaljak iranyitani es megkeverni? Ez a fasizmussal, nacizmussal valo riogatas mar lassan beteges lesz, viszonylag normalis embereket is megbolondit.
Kertesz interjuja is tenyleg erthetetlen, minel tobbet mentegetozik, annal inkabb rosszabb erzest kelt az emberben.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.11. 19:56:36

@Mr Falafel: Ezeket a szavakat kőbe kellene vésni. GRATS

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.13. 08:40:23

berlinben tombol a morozov láz. most a csokoládé szépség, az új goncourt-díjas "francia" írónő /Marie N'Diaye/ korábbi kijelentése borzolja a francia kedélyeket, miszerint a mostani franciaország egy borzalmas hely, ezért él berlinben. ott ülnek berlinben, és rettegve fogdossák egymás hiányos peniszét, vagy hottentotta kötényét/ www.heretical.com/miscella/baker4.html / vagy éppen idegesen morzsolják parókájukat az írónők.
berlin megint kezd azzá a pokolból feltörő tűzhányóvá válni, azzá a lüktető gennyes fekéllyé ami volt germánia hóarcán a háború előtt, mikor is buzik, kurvák, négerek lepték el a várost és őrjöngve járták a haláltáncot a rövű-orfeum-kabaré világban, tömve a vendég nép zsebét.
és a város tisztítótűz után kiáltott üvöltve. persze abban a világban a pokol ereje atomreaktori volt, nem ez a selyemcukortartó dobozban leledző rettegi hangulat. ehh!
mindenesetre tendencia, hogy aki ottan le akar ülni egy irodalmi kávéházi asztalhoz annak kötelező belerúgnia a hazájába, vagy az országba amelynek elbirtokolta a nyelvét, vagy valamelyik szülőjébe, természetesen náciság okán. undorító. és megint vihar lesz.

Tehetetlen Dodó 2009.11.13. 08:42:54

@Grift: Az inga kileng, aztán vissza.
Most annál a periódusnál tartunk, hogy megint romlott, kozmopolita nagyváros...:)

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.13. 08:59:09

@Grift:

"Angela Merkel jobboldaliságának semmi köze Sarkozy jobboldaliságához: neki olyan erkölcse van, amely a francia jobboldalnak már nincs meg" - hangoztatta az írónő."

Hát igen, a jobboldaliság stílus kérdése is. :-)

tevevanegypupu 2009.11.13. 09:01:18

@Grift:
Allitolag Sarkozy megvalasztasa ota nem erzi jol magat Marie. Sarkozy elkezdett vacakolni a bevandorlasi torvenyekkel, a rendorseget raszabaditotta a kulvarosi negyedekre, nagyobb az ellenorzes..stb. Es erdekes, hogy o is Berlint valasztotta, a tortenelem ugy tunik ismetli onmagat? Pedig Franciaorszagban megbecsulik a "szines" ertelmiseget, mindig is igy volt, Afrikabol, arab orszagokbol, a Tavol es Kozel-Keletrol emigraltak nagyon sokan Parizsba. Dijakat, kitunteteseket kapnak, osztondijat, allampolgarsagot, letelepedesi engedely.
Jo, a Mitterand korszak volt igazan az aranykor, de Chirac is nagyon kedvelte es becsulte oket. Szoval nehezen ertheto valoban, miert kellett ilyen tuntetoleg ellensegesen nyilatkozni, raadasul eppen akkor, mikor megkapta a legjelentosebb irodalmi kituntetest.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.13. 09:21:25

@tevevanegypupu:

kérem, mikor valaki a sátánnal köt szövetséget, bizonyos rituális cselekménysorokat el kell végeznie. :)

tevevanegypupu 2009.11.13. 09:43:58

@Grift:
Na igen, de a satannal mindenhol kothet az ember szovetseget, peldaul visszamehet sajat hazajaba is, ha annyira rossz mondjuk Franciaorszagban vagy valahol Europaban. Es tudja, ha mar valaki elmegy valahova, akkor azt hiszem az a minimum, hogy elfogadja az illeto orszag szokasait, es o alkalmazkodik ahhoz, nem pedig forditva.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.13. 10:03:18

@tevevanegypupu:
jaj de értetlen mán maga máma! az irodalmi sátán jelenleg berlinben székel, ott kell neki hódolni. persze párizs fertelmes bűzbugyra is kedves belzebubnak. :)
az lenne a minimum, ma nem így van. a kutya jelenleg belemar a kézbe amelyik enni ad neki. ennek van mostan évadja. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.13. 11:30:01

@Jobb híján MDF-es:

maga rasszista! úgy érti, hogy az árja merkelnek van stílusa, a zsidó sárközynek meg nincs? szégyellje magát!

Tehetetlen Dodó 2009.11.13. 11:48:44

@Grift: "az irodalmi sátán jelenleg berlinben székel"
Nem csoda, ha az a hely kezd olyan lenni, mint egy óriási reterát.

tevevanegypupu 2009.11.13. 11:55:38

@Grift:
Ja, bocsanat, nem egeszen ertettem meg, tulajdonkeppen annyi satantol kell felnunk, hogy hirtelen nem kapcsolatam. Kulonben az egesz Kertesz-ugyben nem az a banto, hogy kozmopolitanak vallja magat, az sem, hogy fel es nem tud megbocsajtani, ezeket meg lehet erteni. Annyira kulonben sem jo, hogy harcoljunk erte.(: A szomoru az a fertelmes (satani(:) haladatlansag amivel a magyarok - es foleg a szocialliberalisok! - irant viselkedett. Korultancoltak, udvaroltak, hizelegtek, kituntettek, elarasztottak kedvesseggel..es tulajdonkeppen a magyarok kozul mindenki..Es akkor ez a hideg viz a nyakunkba. Szoval menjen es maradjon a francos ujnaci-ujfasiszta Berlinjebe (Marie Ndiayevel egyutt).

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.13. 12:41:09

@tevevanegypupu:
hát engem ebben a történetben már rég nem imre kertész érdekel, hanem berlin /fekete/ mágikus hatása. :)

tevevanegypupu 2009.11.13. 13:21:39

@Grift:
Ha Berlin csak egy kicsit is hasonlit a mult szazad huszas-harmincas evek Berlinjehez, akkor azt hiszem tenyleg nagyon vonzo lehet kozmopolitak, leszbikusok, homoszexualisok, kulonbozo extravagans-perverz iranyzatok kedveloinek es gyakorloinak. Es persze a kivancsiaknak. Talan muveszeknek is, bar ez utobbi nem biztos.(:

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.13. 15:43:24

@tevevanegypupu:
ne izguljon, hasonlít! le is csap rá a vihar hamarost! :)

tewton 2009.11.13. 15:55:25

@Grift: huhh, Uraim, Imre Kertesz-dömping a MR1-en! ma ebéd után a Gályanapló és Sorstalanság (2 in 1), a múlt héten a Jegyzőkönyv...

Olvassanak IK-t. A Jegyzőkönyv nagyon vicces. Arról szól, hogy a művelt citoyen valutavétséget követ el, hazudik a vámosnak és rajtakapják.

Hihetetlen! ahogy egy balfék és piti lebukás történetéből (hazudni a vámosnak, aztán lebukni málé módon) az un-európai magyar mucsa víziója lesz, az nyugatiértelemben vett értelmiségi áldozat vádirata a sötét és embertelen mucsai törvények ellen, amiket nem kell tisztelni.

Az ilyen ember ... eh.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.13. 16:01:36

@tewton:
:) köszönöm a beszámolót, ennyi elég is volt belőle! :)

tewton 2009.11.13. 16:23:47

@Grift: komolyan érdekes .)

az ember olvassa-hallgatja azokat a túlírt, modorosan gyenge mondatokat, meg hallja azt, ahogyan a saját írásművészetét dicsőíti ... :)

nehéz lehet ám annak, aki mindent megtenne azért, hogy ne az legyen az anyanyelve, ami .)
milyen rossz, hogy nem tud németül prózát írni, csak a fordítóit kritizálni :) bár már késő, hogy beiratkozzon egy nyelvtanfolyamra.

meg az is nehéz lehetett, nem venni kézbe jóváhagyott könyvet 45 és 89 közt .)

Őrület! az állam adta ki Ottlikot, Örkényt, Hajnóczyt! és egy részüket belevette a tankönyvekbe! Persze ilyen viszonyítási alap nélkül nem csodálom, hogy így gondolkodik önstílusáról :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.13. 16:58:25

@tewton:
hát, én is valami olyasmit javasoltam imrénknek, hogy talán akkor szíveskedjék német nyelven írni, ne a mi nyelvünket elrabolva.:)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.11.15. 08:27:17

Bárki elfogultsággal vádolhatna, he nem tennék kiegészítést az Imre Kertészről szóló posztomhoz. Korábban is gondolkodóba ejtett Kertész kádárizmushoz fűződő viszonya, azonban az író magyarellenes kirohanásainak hangsúlyos ábrázolását értelmezhetetlenné tette volna a szocializmusról, mint totalitárius diktatúráról alkotott véleménye. Kertész megértéséhez és megismeréséhez mégis elengedhetetlen, hogy a szocialista diktatúra mindennapjaihoz való viszonyáról is szót ejtsünk. A Der Standard-nak adott interjúja egy részletének fordításával kívánok rávilágítani a magyargyűlölő, a sorsát, sorstalanságát elfogadó, ezért önmagával örökös harcban álló író arcának egy másik oldalára:
"A Kádár-korszakbeli Magyarországról úgy fogalmazott, hogy szörnyű szépítgetés a legvidámabb barakkról és gulyáskommunizmusról beszélni. Valójában börtön volt. Kádár János kommunista pártfőtitkár pedig, aki sokak számára egyfajta apafigura volt, hitszegő tömeggyilkos, aki 1956 után is sokakat kivégeztetett - mondta. Az író a Kádár-korszakbeli Magyarországon kapott először végleges képet egy totalitárius rendszerről. Az ilyen rendszer infantilizált társadalmat jelent, mert leveszi a gondolkodás terhét az emberről, miáltal az egyéni felelősség is elvész. Márpedig e felelősség nélkül csak gyerek az ember - vélekedett Kertész."
Amikor gyúlt haraggal keblünkben elítéljük ezt az önmaga számára is értelmezhetetlen kreatúrát, érdemes felidéznünk fenti témában megfogalmazott gondolatait is.
A mindent és mindenkit, - ide értve önmagát is - megtagadó író ettől nem lesz kedvesebb a magyar szívnek, de nem degradálódik le egy csupán a magyarságtól viszolygó, sekélyes emberi kreatúrává, olyanná, mint a gyurcsányok, kókák, demszkyk, zoltayk, lendvaik (ildi és paul), gálvölgyik, bolgárok, bánók és adrassewek, stb. Kertészt ezekkel az elvetemült torzókkal közös nevezőre hozni nem lenne igazságos.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.15. 08:55:55

@Mr Falafel: nédda, jött a telefon fentről és attack-pampogás helyett hirtelen megy a civilizált hangnemű prókátorkodás?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.11.15. 09:04:40

@Herr SturmLiberator:
Az ocsmányságnak is vannak fokozatai, ahogy a te nyomon követhető elhülyülésednek is.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.15. 09:46:07

@Mr Falafel:
igaza van. kertész kapcsán.
meg liberátor kapcsán is. :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.15. 10:12:19

@Mr Falafel: na ugye, hogy csak kibújt a valódi éned. Majd ha van annyi önkontrollod, hogy legalább 3-4 comment erejéig elfojtsad magadban a proliságot, esetleg elhiszem, hogy a konzervált költőséghez van valami közöd :)

@Grift: kérd meg falafel kezét, szép páros, megyek rízst szórni. Nászút Franco sírjához?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.15. 10:47:47

@Grift:

mondja utánam:

nem vagyok trappista
nem vagyok trappista
nem vagyok trappista

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.15. 11:30:48

@Herr SturmLiberator:
hm, ez biztos valamire utal, gondolom valami montipájtonosra, de attól undorodom. :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.15. 12:21:21

@Grift: majdnem... PankaVeri szavajárása, mely beépült Morvai legutóbbi beszédeibe is. Szégyelld magad, saját elitedtől undorodsz? :)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.15. 12:22:30

@Herr SturmLiberator: feltettem Önnek egy kérdést a másik posztban... Kérem válaszoljon.

plastik02 2009.11.15. 12:32:32

a magyarokat nem lehet kritizálni, értem?!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.15. 12:44:54

@plastik02:
jól érted. legalábbis egy vendégnek nem illik. :)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.15. 12:50:30

@Herr SturmLiberator: OK.
OFF, reakcio.blog.hu/2009/11/13/jobbikba_borzongo_europa ide tartozik:
"Jobbik’s uniformed outfit was banned earlier this year."
A Jobbik (nem Gárda!) EGYENRUHÁJÁT az idén, már korábban betiltották.
Összemossa a Jobikor a Gárdával és eleve hazugságot ír le egy világlapban.

"Hungary’s right-wing press is awash with anti-capitalist conspiracy theories aimed at “communists”, liberals and, occasionally, Jews."
A(z egész) magyar JOBBOLDALI sajtó tele van antikapitalista konspirációs teóriákkal, ilyenkor "kommunistákról", liberálisokról és néha zsidókról beszélnek.
Ez csúsztatás, lehet hogy a kuruc.info, barikád, etc. tele va ezekkel a dolgokkal, de pl. a FIDESZ-kotrollálta sajtó helyében (right-wing press, pl. HírTV?)én kikérném magamnak ezeket az állításokat.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.15. 13:28:04

@Talon Karrde:

OFF-válasz:

a) "Összemossa a Jobikor a Gárdával és eleve hazugságot ír le egy világlapban."

Nos az egyenruha nem a Jobbiké, ám a Gárda az gyakorlatilag minimum 70%-ban fedi a Jobbikot és viszont. Emlékezzünk Vona szavaira, a gárda egy család a Jobbik ideológiai iránymutatása alatt... ha kvázi "párthadseregként" működik, Jobbik rendezvényeken adja a díszsorfalt, akkor ne tessék csodálkozni az "összemosáson". Noha Dósa ex-kapitány valóban meghibbant, nem volt ördögtől való az MG valódi függetlenségére való törekvés. Egy lehetséges összmagyar ügyből gyakorlatilag pártholdudvar lett.

b) "A(z egész) magyar JOBBOLDALI sajtó tele van antikapitalista konspirációs teóriákkal, ilyenkor "kommunistákról", liberálisokról és néha zsidókról beszélnek."

A right wing az a jelenlegi angol szóhasználatban inkább a radikális jobbot jelenti. A Fidesz az a "conservative" irányzat lenne. A right-wing szónak jobban megfelelő Jobbik média meg finoman szólva összesküvéselméletekben utazik, napi egy tonna mellett aztán pár kiló ebből igaznak is bizonyul. Az angoloknál óriási mértékű PC madness értelmében amúgy akár a Magyar Nemzet is simán nácinak minősülne.

Summa summarum az eredeti posztban gyűrűző vitában a magnókirály elpet úr véleménye mentén látom a szitut alapvetően. Az Economist egyszerűsít, pontatlan, mellőzi az okokat, de nem full hazugság. Persze ilyesmi nem nagy újdonság, nyugaton divatos módszer, hogy "hiteles" forrásként a "jogvédők" közleményeire támaszkodnak. Nekik meg a kuruc és annak szellemében commentelő/politizáló egynémely - akár nem kispályás - turbómagyar adta magas labdák birtokában igazán nem nehéz alátámasztani a riogatásukat.

What goes around, comes around.

Lehet(ne) tanulni Benes-től...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.15. 14:03:37

@Mr Falafel: na látod pont erre gondoltam Talon májszterrel való konstruktív eszmecsereberém keretében... commentjeidet szépen nyomtasd ki és vidd Mohácsi Viktóriához, lesz mit lobogtatnia a következő nátziveszély siránkozásnál.

Szebb kotkodácsolást!

Szentgáli 2009.11.15. 14:16:10

@Grift: Vendégnek? Sokkal inkább te vagy vendég Magyarországon, aki rég elhalt idegen diktátorok faszát szopod elrévedve, amivel ihletet merítesz meleg poézisedhez. Falafellel szép párt alkottok.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.15. 14:19:15

@Szentgáli:
arra gondoljon húgyagyúkám: "vendég a házban, isten a házban!" de ehhez a vendégnek is úgy kell ám viselkednie! :)

plastik02 2009.11.15. 14:58:22

@Grift: :DDD
jóvan, akkor valószínűleg te vagy a vendéglátó, mi? kérném a panaszkönyvet!

Pelso.. 2009.11.15. 15:31:34

@Herr SturmLiberator: üdv.

"Uraim, én az önök helyében elhordanám innen az irhámat,.... Redl bohócot fog csinálni magukból,uraim, és észrevétlenül fogja tenni ez, mire maguk észbe kapnak, uraim, önök tényleg bohócok lesznek, de egyetlen cirkusz sem fogja szerződtetni önöket. A cirkuszigazgató ugyanis,uraim, a maguk elemien egyszerű esetében: maga Redl őrnagy lesz." (Dobai: A birodalom ezredese)
Nem fogják megérteni.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.15. 15:43:09

@Pelso..: ah, Pelso uram... hogy halad az LMP gárda megalakítása? Úgy hallom, a nyóckerben a humánus jelölt programjából teljesen hiányzik a közbiztonság. Szedje már rendbe a struccpolitizátor csapatát, nem lesz ennek jó vége.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.15. 15:54:54

@Herr SturmLiberator: @plastik02:
mit butáskodnak itten maguk? :)

nem, én itthon vagyok

a vendéglátó az nem olyan mint teszemazt a dél-budai, itten nincs panaszkönyv

Pelso.. 2009.11.15. 15:58:06

@Herr SturmLiberator: Jelentem, beépültem. De ezek komolyan gondolják, mármint, hogy nem fizetnek. Azt üzenték:egyszer majd kérhetek tőlük valamit, meg hogy: Lóf@sz Mindenki P...ba.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.15. 16:40:02

@Pelso..: ennek még mindig semmi köze ahhoz, hogy vajh miért nem jelenik meg a közbiztonság az "esélyegyenlőséggel" szemben az LMP kampányban. Struccfarm?

Pelso.. 2009.11.15. 16:56:25

@Herr SturmLiberator:Így kényelmesebb. Különben, már az elején kifejtettem, hogy NEM lehet más.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.11.15. 17:00:43

@Herr SturmLiberator: nem keveri véletlenül az LMP (Lehet Más a Politika) nevű formációt a LMMP (Lehet Magyarként Masírozni Pártostul) nevű, hasonlóan közismert szervezettel?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.15. 17:07:58

@Regno delle Due Sicilie: a legkevésbé sem, parlament felé kacsingató pártoknál nem árt tudni, mit mondanak (vagy nem mondanak) országos problémákról. De jól OFF-ba ment az egész, ergo

------ ENDE --------

Téglagyári Megálló 2009.11.15. 21:52:37

Istenem, Ungváry Rudolf az Estében, jól megvédi Imrét!

Téglagyári Megálló 2009.11.15. 21:53:31

már megy a Demokrata Orbán Viktor kedvenc lapja ... jajj...

Téglagyári Megálló 2009.11.15. 21:54:15

de már össze van mosva Vona Gáborral is a Fospumpa!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.11.16. 10:54:23

@Szentgáli:
Nédda, hogy kinyílt a csipája! Na, majd kaptok a választások után! Rettegj, rühes korcs!

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.12.25. 17:05:08

A Die Stürmer ünnepi beszélgetése Ludwig Lakatos berlini magyar íróval. Az örmény holocaust Tolsztoja bevallja, lesújtó véleménye van, és aggódik budapesti nyuláért, Tódorért. Figyelmeztet a balkanizálódásra és a fokozódó örményellenességre, de korunk Goethéje azt üzeni a magyar olvasóknak: az ember nem arra született, hogy legyőzzék.

csucsuka.blog.hu/2009/12/23/beszelgetes_ludwig_lakatossal

tewton 2009.12.25. 19:42:22

@Csunderlik Peti:
höhö, alpárian jó szöveg lett :)
süti beállítások módosítása