Kinek a magánügye a vallás?
2009. november 07. írta: nénike

Kinek a magánügye a vallás?

  A népszámlálásról szóló, múlt hónapban elfogadott törvény szerint nem kérdezhetik a 2011-es népszámláláson a vallási, felekezeti hovatartozást. Három történelmi egyház értetlenségének adott hangot, Sólyom László pedig nem írta alá az új jogszabályt.
A vallás magánügy – ezt nyomta már a késő Kádár-kori propaganda is, ezzel a kegyes elnézéssel bocsájtotta meg nekünk vallásos „eltévelyedésünket” a haladó baloldal. Mindenki elmehet hókuszpókuszozni a templomba, de aztán nyugi legyen.

  Nyilván feszengtek az elvtársak egy-egy húsvéti kivonulás előtt, az augusztus 20-i Szent Jobb-körmenetekkor meg már szabályosan leverte őket a víz; náculás, fehérterror, jaj, csak vinnék már vissza a „tetemcafatot” a helyére.

  A parlamenti többséget alkotó emberarcú problémamegoldók most is a négy fal közé zárnák a vallási meggyőződés ügyét, másként fogalmazva úgy döntöttek, hogy nem az én magánügyem az, hogy vállalom-e hivatalos kimutatásban vallásomat/meggyőződésemet, hanem a hatalomé. Magyarországon 1870 óta ez a fajta szigor csak a kommunista állampártot jellemezte, előtte és utána nem akadályozták az ebbéli nyilatkozattételt.
Ha a parlament nem változtat a törvényen, az azt jelenti, hogy a jövőben nem hivatkozhat arra mondjuk az evangélikus egyház, hogy én ennyi hívő magyar képviseletében tárgyalok például doktor Hillerrel. Így igazi jakobinus egyenlőség alakul majd ki az egyházak, vallási felekezetek között, tekintet nélkül az általuk képviselt hitelvek „népszerűségére”.

  Kerestük a döntés mögött meghúzódó, akceptálható érveket, de nem találtuk, ezért már készülünk az ilyesfajta folyosói regulázásra: Maga baja, ha nem tudta, de mától ABC sorrendben haladunk: Agapé Gyülekezet, Akia Egyház… Tisztelt Erdő Péter úr, várjon a sorára. Következő!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr771502417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.11.07. 14:01:21

konzlib.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=15847

Na, akkor ez letudva. Nénike, egyre összecsapottabb postokat írsz. Azért a vakcinásat ilyen tekintetben nehéz lesz überelni (remélem).

Várkonyi 2009.11.07. 14:04:20

@Grift: érdekes ez a "lelki szegény" dolog, nekem erről más a véleményem.

Szerintem a lelki szegény olyan ember, aki lélekben nem birtokol semmit. Tehát lehet hogy a fizikai valóságban ő egy gazdag ember, de lélekben szegény, érted?

Egyébként ez egybevág Erich Fromm megállapításaival, aki kétfajta embertípust különböztetett meg:
1) aki az által határozza meg magát, aki,
2)aki az által határozza meg magát, amije van.

(A 2. verziót Fromm betegnek tekinti, szerintem jogosan.)

Mit gondolsz?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.07. 14:39:04

@tanarseged ur:

Egyszerűen nem értem, hogy mit akarsz ezzel mondani. Hogy ki mondja magát katolikusnak és ki ajánlja fel az adója 1%-át - ez két különböző dolog, nem is állítottam, hogy ugyanaz lenne. Azt állítottam, hogy az APEH adatai alapján úgy tűnik, a vallásos emberek a társadalom egyáltalán nem elhanyagolható csoportját képezik. Ennyit állítottam és azt a véleményemet fejeztem ki, hogy emiatt is érdemes a vallásra vonatkozó kérdést a népszámláláson feltenni. Amit te kiszámoltál, még csak más fénybe sem helyezi azt, amit én írtam. Úgyhogy nem nagyon értem. Ha kiegészítő adatot akartál írni az enyémekhez, akkor persze világos. Tudjuk, hogy az emberek szavakban és tettekben másképp viselkednek, ennek jó példája ez az összevetés.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.07. 14:58:15

@Várkonyi:
ez is benne van természetesen, egyetértek.

kulalak 2009.11.07. 15:39:13

Meg lehet valahol nezni, hogy milyen kerdesek szerepelnek a nepszamlalasi kerdoiven?
Ki allitotta ossze? Ki valtoztathatja meg? Cui prodest?

Pelso.. 2009.11.07. 15:54:35

Nénike, nekem magánügyem a vallás, a népszámlálás több kérdésével egyetemben. Vicces, hogy kérdésként egyáltalán postban felszínre kerül.

@Trig:

Amennyiben sehova sem akarok tartozni, akkor mi van? A nem szimplán alulműveltek meg intellektuális nyájakba tömörülnek, ugye?

tevevanegypupu 2009.11.07. 16:00:55

Kulonben mint rasszista ugy latom, hogy nem a katolikusok es reformatusok azok akik nem ohajtjak megnevezni a vallasukat. Ebbol ered a problema nyolcvan szazaleka, nem is annyira az, hogy mennyit kapnak az egyhazak az allamtol. Nevetseges ez az egesz huzavona..Tegyek be a kerdest, aki akar valaszol ra, aki nem akar nem valaszol.

Avatar 2009.11.07. 16:15:26

Node miért nem veszik fel azt is, hogy az egyes focicsapatoknak az állampolgárok hány százaléka drukkol?
Mert persze ebben a kérdésben sem lehet kiindulni abból, hogy hányan járnak ki a meccsekre, hisz köztudott, hogy sokan a TV előtt ülve drukkolnak csak, vagy csak az újságban nézik meg nyert-e tegnap a csapatuk.
Ha a parlament nem változtat a törvényen, az azt jelenti, hogy a jövőben nem hivatkozhat arra mondjuk a Fradi, hogy én ennyi magyar fradi szurkoló képviseletében tárgyalok például Varga Zoltánnal, hogy adjanak még egy kis állami támogatást.

Biztos a focifóbiában szenvedők ármánya az egész...
Pedig tudjuk milyen összetartó erőt tud adni, hogy mi ugyanannak a csapatnak drukkolunk. A focifóbok meg remegnek a félelemtől, amikor látják összetartásunkat, amikor végigvonulunk a városon. Kivezénylik ellenünk a rendőröket is folyton, hogy megfélemlítsenek minket, de mi akkor is megvalljuk hitünket!

kackia 2009.11.07. 16:44:59

@Várkonyi Felnőtt ember nem azonosíthatja önmagát valamely járulékos képességével.
Én nem vagyok a matematikus, sem a filozófus, sem az író, sem a színész, sem a bankár stb...

Várkonyi 2009.11.07. 16:54:41

@kackia: "Felnőtt ember nem azonosíthatja önmagát valamely járulékos képességével."

Teljesen így van, csupán a fejlődésben megrekedt narcisztikus hajlamú egyének.

Akikből egyre több van manapság, hála a széthulló családoknak.

Téglagyári Megálló 2009.11.07. 16:57:25

@mavo:

szekularizáció alatt Rákosi Mátyás 48-as iskola-államosítását érted?

Téglagyári Megálló 2009.11.07. 17:00:47

@Dr. Zerge:

A lelki szegénység az más, kéretik nem idekeverni!

Trig 2009.11.07. 17:01:45

@Pelso..: "Amennyiben sehova sem akarok tartozni, akkor mi van? A nem szimplán alulműveltek meg intellektuális nyájakba tömörülnek, ugye?"

Mi lenne? Semmi. Magánügy a hova(nem)tartozás eldöntése, mint írtam is. Nem kell pánikolni.

kackia 2009.11.07. 17:15:20

@Várkonyi:" hála a széthulló családoknak."
Melyben érzelmileg sérült, önképzavaros emberkék szocializálódnak, s ez a minta megy tovább generációról, generációra.
"fejlődésben megrekedt narcisztikus hajlamú egyének." Viszont ezeknek az egyéneknek elég sokat köszönhet a tudomány, kényszeresen bizonyítani,kitörni akarnak.

Várkonyi 2009.11.07. 18:33:41

@kackia: "Melyben érzelmileg sérült, önképzavaros emberkék szocializálódnak, s ez a minta megy tovább generációról, generációra."

Egyrészt érzelmileg sérült (=szeretethiányos), másfelől érzelmi intelligencia (beszélni tudás az érzelmeikről) nélküli emberek jönnek létre, valóban. Persze a szülői hipnotikus parancsokat (jó esetben: ügyes, okos, rossz esetben: ostoba, csúnya, gonosz, stb vagy!) is fegyelembe kell venni.

"Viszont ezeknek az egyéneknek elég sokat köszönhet a tudomány, kényszeresen bizonyítani,kitörni akarnak. "

Elképzelhető ez is, én úgy gondolom, hogy mivel ezeknek az embereknek a mániája a hatalom, ezért inkább a közélet (politika) területén próbálnak az illetők érvényesülni.

Ebből a bandából Hitler (Sztálin, Mao)a klasszikus példa, bár megjegyzendő, hogy Obama elnök is narcisztikus jegyeket mutat.

Összefoglalásul megjegyezném, hogy a narcisztikus személyiségzavar két személyiségzavar összeadódásából keletkezik: paranoid szem.zav. + antiszociális sz.z.

A paranoidnál a pozitív szülői utasítás a következő: "Légy tökéletes!" "Légy erős!", míg a negatív szülői utasítás: "Ne érezz!", "Ne bízz!" "Ne légy gyerek!",

Az antiszociálisnál: "Légy erős!" "Tégy mások kedvére", míg a negatívok: "Ne bízz!" "Ne érd el!" "Ne légy szomorú vagy ijedt!" , és "Ne gondolkodj (probléma megoldási szempontból, gondolkodj mások átverésének szempontjából.)
(Forrás:The Treatment of Personality Adaptations Using Redecision Therapy- Vann S. Joines In: Handbook of Personality Disorders Theory and Practice - ed.: Jeffrey J. Magnavita)

Nagyon nehezen kezelhető, vagy egyáltalán nem, megjegyezném, hogy az összes nagy vallás (legélesebben a kereszténység és a buddhizmus) a narcisztikus jellegű viselkedést tartja az emberre nézve legkárosabb viselkedésformának.

hiba 2009.11.07. 18:35:14

Nem nehéz legyártani az összeesküvés elméletet a vallási kérdés elhagyása mögé:
Az MSZP utolsó esélye az alulról, vidéki közösségekből történő építkezés. Ehhez módszeresen bekebelezték a komplett LEADER programot (ez mondjuk már nem összeesküvés elmélet, hanem tény. Nem tudom a FIDESZ vérebei miért nem buktak rá erre a nyomra) és most a kistelepülések pénzosztóiként fognak tündökölni a választásokig, meg utánna a következőig. Ezen a terepen a legerősebb ellenfelük az a mindenféle egyház, aki szeret arra hivatkozni, hogy mennyien mondták a legutóbbi népszavazáson is, hogy ők ilyen-olyan vallásúak. Na ezt a viszonylag erős lapot, most ki lehetne húzni a játékból, maradjon csak az adó felajánlásos érték, arra nem fogják verni a mellüket.

kackia 2009.11.07. 19:18:18

@Várkonyi: Pedig pont a kereszténység az amely kitermeli a nárcisztikus személyiség típust,s ennek ellentéte a judaizmus az radiális, vagy anális típust. Grünberger Béla és Pierre Dessuant tanulmányában ezt nevezi meg az antiszemitizmus első számú oka ként.
A napokban olvastam Pelle János igencsak elfogult,részinformációkra kihegyezett írását. www.c3.hu/scripta/multesjovo/98/04/05pelle.htm

kackia 2009.11.07. 19:20:32

@Várkonyi: bocsánat, radiális=ödipális

Thulsa Doom (törölt) 2009.11.07. 19:54:47

@kackia:
Már értem! Szóval a júdaisták az anális típusba tartoznak. Így már világos, miért támogatják annyira a zsidók a buzikat!
Az viszont még nem tiszta, hogy miért utálja a nárcisztikus típus a zsidókat? Meg az is magyarázatra szorulna, hogy mi van a nárcisztikus zsidókkal, no meg az anális keresztényekkel...

Azt viszont világos, hogy a nagy államférfiak és vezérek miért utálták annyira a kretén "értelmiségieket"...

Rikki Harcos 2009.11.07. 20:12:58

kinek használ? még tovább menve, kinek árt?
a hozzászólások egy része már pedzegette a dolgot, hogy a katolikus egyháznak árt a legjobban

miközben a(z előző)népszámlálási adatok szerint a vezető vallás/egyház, az APEH 1%-os listája alapján igencsak hátul kullog, több ok miatt:
1. a katolikus egyház követeli az egyházi adó befizetését, míg a hitgyüli meg a Jehova tanúinak 10%-ot le kell adni jövedelmeikből
2. a katolikus egyházhoz tartozók nagyobb része idős, nyugdíjas, akik adót nem fizetvén az 1%-os felajánlást sem tudják megtenni, hasonlítsuk össze az egy főre jutó 1%-ot a katolikusoknál és a Hit Gyülekezeténél (magas fizetésű menedzserek és bankárok)
3. népszámlálási adatok hiányában marad az 1%-ok összehasonlítása, amely a fentiek miatt torzít
4. miért a katolikus egyház ellen lépnek fel mindig a "haladás erői", nem csak itt, hanem az egész világon?

Google 2009.11.07. 20:42:19

@Rikki Harcos:

Erre vártam.

Hagyjuk az APEH ilyen-olyan listáját, mondhassák el ismét a népek, kiben, miben hisznek!
Az eredménytől pedig nem félünk, hisz demokraták vagyunk, vagy nem?
Mindenki hisz valamiben, van aki abban, az embernél, nálunk hatalmasabb nincs. Nem lehet.
Más meg reméli, hogy van.

Várkonyi 2009.11.07. 20:44:24

@kackia: nagyon érdekes, én mégsem gondolnám, hogy Jézus narcisztikus személyiség lenne, mivel egy narcisztikus személyiségből az empátia, mint olyan, hiányzik. Jézusban pedig elég sok empátia volt.

"A nárcisztikus vallások kitartó híveiknek örök életet ígérnek, ami valójában visszatérést jelent az anyai princípiumot megjelenítô Isten kebelére, aki határtalan és tiszta boldogságban részesíti ôket. "

Érdekes mondat, ilyen értelemben a judaizmus is narcisztikus jellegű, hisz az is örök boldogságot ígér.

"Gondolatmenetük úgy foglalható össze, hogy az alapvetôen nárcisztikus természetu, az egész világ megváltására és üdvözítésére törô kereszténység magában hordozta ezt a tudatalattiban gyökerezô kettôsséget, s mintegy “genetikailag bele volt programozva” az antijudaista bunbakképzés. "

Elképzelhető, hisz a kereszténység részben a zsidósággal szemben határozza meg önmagát. Persze keresztény szempontból a judék bőven meg is érdemlik. (És a jelenkori eseményeket látva, tényleg...) Ugyanakkor a szerzők szerintem egybemossák az "abszolutista" és a "narcisztikus" fogalmakat.

"Ugyanakkor a kommunizmus soha, egy pillanatra sem volt a zsidók ügye, már azért sem, mert az identitás felszámolását, a legtragikusabb esetekben az erkölcsi parancsok megtagadását jelentette – viszont az életben maradás reményét kínálta. "

Lehet hogy a szerzők ezt gondolják, de mivel Marx, Lenin, Trockij és még néhány elvtárs fajbéli volt, ezért tévednek.

Asszem a szerzők egy kicsit tényleg messzire merészkedtek a Hitler-Jézus párhuzammal... Mondjuk két zsidó szerzőtől mit is várjuk...
Lehet hogy ezért gyűlölik (kéne gyűlölniük) a keresztények(nek) a zsidókat? :D

Más: mit gondolsz arról, hogy minden, amit az életben elkövetünk, legyen jó vagy rossz, 3-szorosan száll vissza ránk?

Várkonyi 2009.11.07. 20:55:12

Vissza a zsidókomcsi témára: a judaizmusnak a kommunizmushoz nagyon sok köze volt. Erősen kétlem, hogy a zsidrákok "túlélni" léptek be a komcsi pártba. Nagyon is megfelelt nekik, legalábbis a hitehagyott zsidónak a kommunizmus: vallásellenes, "felvilágosodott", kollektivista.

Google 2009.11.07. 21:14:29

@Várkonyi:

Ugye, hogy tudna máshol zsidózni?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.07. 21:30:17

Igazán tisztelem a Reakció liberális moderálási elveit, de az ilyen várkonyi-féle senkiket csak ki köllene baszarintani innen. Különben szaporodni fognak.

bz249 2009.11.07. 21:33:46

Nincs a blog.hu-hoz valami trollfilter? Amiben ráklikkel az ember az ecceri fődbuta komcsi/náci júzerre az olvasó és akkor az ő hozzászólásait nem lássa? Nehéz átgörgetni a barmokat.

kackia 2009.11.07. 21:40:44

@Várkonyi: "judaizmusnak a kommunizmushoz nagyon sok köze volt.."
Pontosan, csak ezt úgy hívják, hogy cionizmus, mely nemzet bomlasztás eszközeként használta a kommunizmust.

portal.jobbik.net/index.php?q=node/6081/print

"Hitehagyott zsidó?" Ez érdekes, mit is hagynak el? Arthur Koestler szerint a zsidóság esetében nem beszélhetünk igazi vallásosságról,csak ünnepeik vannak, mely a kollektív emlékezet, a csoportszellem összetartó ereje. Múltbéli történelmi eseményekről emlékeznek meg, mint egyiptomi kivonulás, Makkabeusok győzelme stb.Az esetükben nincs is a szó igazi értelemben vett vallási praxisról, Koestler szerinte,ha eltávolítanánk a történelmi eseményeket az ünnepeikből, nem marad az egészből más,mint egy diétás recept, és egy halom zavaros talmudi törvény.

kackia 2009.11.07. 21:49:21

@Várkonyi: "amit az életben elkövetünk, legyen jó vagy rossz, 3-szorosan száll vissza ránk?"
Azt nem tudom mi hányszor száll vissza ránk, de az ok és okozat törvénye a karma törvénye és ez tutira működik.
Gondolat, beszéd, tett ez alakít minket és világunkat, ezért a három kapuért mindenki maga felelős.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.07. 22:01:35

@tanarseged ur: Ha egy katolikus valakinek a gyermeke pl. autista, kétlem hogy az egyháznak adná az adója 1%-át. Sokkal valószínübb hogy egy "autistákért" típusú alapítvány kapja az 1%-ot.

Várkonyi 2009.11.07. 22:09:39

@kackia: Pontosan így van.

Benjamin Freedmant minden középiskolában tanítani kéne.
Amit arról mondott, hogy a németek mit éreztek Versailles-ban, amikor megtudták, hogy a hazájukban lévő zsidó nagytőkések árulták el őket... valóban vérforraló.

"Koestler szerint, ha eltávolítanánk történelmi eseményeket az ünnepeikből, nem marad az egészből más,mint egy diétás recept, és egy halom zavaros talmudi törvény."
Avagy:
-Meg akartak minket ölni.
-Nem sikerült.
-És most együnk.
:)

bandeirante 2009.11.07. 22:11:00

@danaz: Az SZDSZ-nek is ad az állam támogatást, szemben az én akaratommal.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.07. 22:23:48

@bz249: Tudod, amikor a dacos kisfiú megtanulja a kaki szót, akkor egész nap ezt hajtogatja. Várkonyi Kim Jong elvtárs a zs/j/stb szavakkal van így. Most épp ezeket ismételgeti az etetőkéje fölött gügyögve. Nyam-nyam.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.11.07. 22:29:50

@Rikki Harcos:

Ezt fejtsd már ki bővebben:

"a hozzászólások egy része már pedzegette a dolgot, hogy a katolikus egyháznak árt a legjobban

miközben a(z előző)népszámlálási adatok szerint a vezető vallás/egyház, az APEH 1%-os listája alapján igencsak hátul kullog,"

Tanulmányozd már át mondjuk az alábbi hivatkozásban látható táblázatot:

www.apeh.hu/szja1_1/kimutat/2008_egyh_kiem.html

Amit írtál, abból semmi nem állja meg a helyét.

A Hit Gyülekezetéhez tartozó magas fizetésű menedzserek és bankárok átlag 3502 Ft-ot adtak adójuk 1%-ával, ez a szám a katolikusoknál 6144 Ft.
A felajánlások össztömegében és a felajánlók számában egyaránt a Katolikus Egyház áll az első helyen.

Tudod te, hogy mit írsz egyáltalán?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.07. 22:32:53

Nem látok értelmes érvet arra nézve hogy miért NE kérdezzék ezt meg a népszámláláskot.
Szerintem azért kell ezt megkérdezni mert CSAK.

Shulc 2009.11.07. 22:34:48

@Herr SturmLiberator:
Ez egy mocskos paraszt, aki nem tudja, hogy amikor az urak beszélnek, akkor neki kuss van. Ne is foglalkozz vele: IGNORE.

Rikki Harcos 2009.11.07. 22:40:04

@Talon Karrde: 1% + 1%, ennyit lehet felajánlani...

Rikki Harcos 2009.11.07. 22:43:32

@Elpet: nem a tavalyi adatok álltak rendelkezésemre a fejemben, ezért elnézésedért esedezem

örömmel látom, hogy a Hit Gyülekezetétől elpártoltak a menedzserek és a bankárok, viszont ennek ellentmondanak a Vidám Vasárnap képsorai

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.07. 22:44:00

@Rikki Harcos: akkor sem szabad a kér dolgot összehasonlítani.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.07. 22:44:58

@Griffith: szerintem mókás az ürge, megér egy pszichológiai tanulmányt. Tipikus esete a túlkompenzálásnak, enyhe isten-komplexussal keverve. Piacképes diploma híján ideologizátorként akar érvényesülni, akár a tarisznyás "jogvédők". Egykutya. Ilyen ázsiai kollektivizmusról rebegők mentek Kun Béla alatt bolsevik komisszárnak. Élő történelem, használd ki :)

Ui.: vagy pofozd Észak Koreába. Ott van neki tekintélyelvű vezérke, népi tudat, kollektivizmus, erős állam, kemény rendőrség, semmi multi, nulla zsidó, nulla cigány és napi 2x felvonulhat zászlóval és hivatalosan szidhatja a nagytőkét. Kuruc-paradicsom, nemde?

Várkonyi 2009.11.07. 23:02:18

@Griffith: @Herr SturmLiberator:

Elevenembe találtatok.
(Már megint...)

Akinek egyébként egy erős népi tudatú, kollektivista típusú társadalomról Japán, Dél- Korea, Kis tigrisek, Szingapúr (és még Kína) helyett csakis kizárólag Észak-Korea tud eszébe jutni, azzal tényleg valami gond van.

Rikki Harcos 2009.11.07. 23:07:05

@Talon Karrde: persze, hogy tudom, nem lehet a két dolgot összehasonlítani, de mégis: azzal, hogy felajánlom az 1%-omat az egyházamnak, azzal már arra az évre meg is váltottam az üdvösségemet, kész, érezhetném

ez így nem jó, de lehetne másként? talán, ha a magukat az adott egyházhoz tartozónak vallók nem csak karácsonykor mennének el a templomba, hanem gyakrabban, ha nem csak istentiszteletre járnának, hanem részt vennének a rendezvényeken, jótékonykodnának, társadalmi munkát végeznének az elesettekért

másnak: szükség van a népszámlálási adatokra is, mert az adóbevallási 1%-ok torzíthatnak, ezt továbbra is fenntartom

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.07. 23:32:34

In Topic

Van egy roppant egyszerű német megoldás: Kirchensteuer, azaz egyházadó. Ezt az alkotmányos követelményeknek megfelelő egyházak jogosultak megállapítani, a hívő állampolgároktól való beszedéséért jutalék fejében a tartományi adóhivatalok felelősek. Működik és kapásból statisztikai adatokkal szolgál.

A költségeik túlnyomó részét így simán közvetlenül kapják az egyházak és nem kell pártokhoz dörgölőzni az állami juttatásért, cserébe annál inkább érdekeltek abban, hogy ne veszítsék el a hívőket.

Közügynek tekinthető népszámlálás szempontjából pedig nem is kérdés, hogy a vallás - a személyes adatok védelmének garanciája mellett - mérhető és mérendő, ha a kérdezett saját döntése mentén megadja.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.11.07. 23:51:24

@Téglagyári Megálló: nem, nem. Azt akartam mondani, amit leírtam: egyházat.

___________________________ (törölt) 2009.11.08. 00:17:44

De az ugye megvan mindenkinek, hogy amiket kérdeznek:

"születési idő, születési hely, neme, állampolgárság, nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozás, családi állapot, jelenlegi és egy évvel korábbi lakóhely, háztartások és családok összetétele, iskolai végzettség, gazdasági aktivitás, foglalkozás, munkáltató, lakáshasználat jogcíme"

ennek nagy részére ugyanúgy ráhúzható, hogy magánügy?

Etnikai hovatartozás, iskolai végzettség, foglalkozás, családi állapot ugyanúgy tekinthetőek magánügynek.

Ezért javaslom, hogy akit a fenti törvény zavar, az ezekre tagadja meg a választ, afféle polgári engedetlenség gyanánt v. annak demonstrálása gyanánt, hogy ha az ő logikájukat következetesen végigviszi az ember - hiszen miért lenne kevésbé magánügy az etnikai hovatartozás vagy az iskolai végzettség, mint a vallás - akkor pont a népszámlálás lényege vész el.

Kedves állambácsi, te nem vagy kíváncsi a vallási nézeteimre vagy azok hiányára, én meg nem mondom el a legmagasabb iskolai végzettségemet, mert a postgraduate certificate amúgy is nehezen fordítható le. Foglalkozásomat se értenéd, kedves állambácsi, mert csak barokk körmondatokban lehetne leírni, hogy mi az ERP tanácsadás.

Tiszta ügy.

Megjátsszuk?

tanarseged ur 2009.11.08. 00:31:00

@Elpet:
"Egyszerűen nem értem, hogy mit akarsz ezzel mondani..."

Csak azt, hogy nem sok értelmét látom a vallásra vonatkozó kérdésnek a népszámlálásban.

(Persze jobban belegondolva magának a népszámlálásnak sem. A bejelentett lakcímeket és tartózkodási helyeket, a születéseket, a halálozásokat és a házasságkötéseket már egyébként is nyilvántartják. Az nem elég az államnak?)

kackia 2009.11.08. 05:11:37

"@Várkonyi: Benjamin Freedmant minden középiskolában tanítani kéne."

Én hiszem, hogy hamarosan fogják is.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.08. 08:03:06

@Griffith: @Herr SturmLiberator:

uraim, nem gondolják, hogy maguknak félelmetes gondolataik vannak? várkonyi és kackia teljesen normálisan beszélget egy kérdésről. nem akasztat, nem lövet, nem ciklonbéztet, beszélget. nem érzik, hogy magukat túlagymosták? nem érzik félelmetesnek, hogy ha a zsidó szót leírja valaki , maguk lebénulnak, egyben megukba épített agressziók horgadnak támadásra?
és még két dolog.
griffith, maga úriember? iszonyú csalódásokhoz vezethet egy ilyen téveszme, vigyázzon!
liberátor, akiről mavo jut eszünkbe, és ez mavonak is szól: végtelenül undorító, nyálas, infantilis, férfiatlan, sorolhatnám, leírni azt, hogy nyam-nyam. az ilyen szóhasználat anya által nevelt elvált gyerekek frusztrációjára utal.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.08. 08:09:33

@tanarseged ur: az hogy te nem látod értelmét ennek a kérdésnek (meg az egész népszámlálásnak sem ???!!!) nem azt jelenti hogy így van. Nálad okosabb emberek évtizedek óta rákérdeznek erre, biztos nem véletlenül.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.08. 08:10:58

@tanarseged ur: érveket várok tőled, nem kiforgatott statisztikákat. A népszámlálás a lehető legpontosabb országos statisztika, olyan adathalmaz, ami KELL.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.08. 09:08:58

@Grift:

"az ilyen szóhasználat anya által nevelt elvált gyerekek frusztrációjára utal. "

Kinek mi jut az eszébe, nemde? :)

Főleg várkonyi urasága esetében merül fel a zsidó szó - nem okvetlenül csak ebben a posztban - olyan kontextusban, mint amit te lebénult túlagymosott stb. agressziónak nevezel.

Sőt, ebben a posztban is ugyebár lazán "zsidrákozgat", de távolról sem PC-bontós ironizálás keretében (utóbbit én szoktam, muhahaha). Ha szerinted ez normális hangnem és párbeszéd, akkor magadat minősíted és ugyanazon az istállóban nevelkedett szinten vagy, mit azok a zsidó "értelmiségiek" akik a Szent Jobbot a mai napig pofátlanul "tetemcafatnak" nevezik.

Ezt vagy felfogod, vagy nem. Nyugi, nem veszi el tőled Sturmi bácsi a tigrincs maketteket. Játssz szépen tovább. Majd felnősz valamikor.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.08. 09:21:32

@Talon Karrde:

"A népszámlálás a lehető legpontosabb országos statisztika, olyan adathalmaz, ami KELL."

Na erről van szó. Objektív adatok nélkül nehéz érdemi politikát gründolni. Ráadásul még a kisebbségi ombudsman is elismerte, hogy pölö etnikai szempontból nem elég a bemondásos adatvétel. De ez már egy másik jó kis zaftos téma...

Pelso.. 2009.11.08. 11:32:04

@Herr SturmLiberator: Üdv,

Az alaptémához: mihez KELL, bizonyos alapadatokon kívül?
Szélesítsünk kicsit a látószögön: a vallás tekintetében történő nyilatkoztatás sokadszor szép példája annak, hogy a néhány ezer fős polelit ügyesen manipulálja, gerjeszti, hisztérizálja a közhangulatot.(ugye, örök igazság, a zavarosban könnyű halászni, zavaros fejek tömegében meg annál inkább). Az elmúlt csaknem 20 évben ügyesen alkalmazták, hogy mindennapjainkba jelen legyen a napi politizálás, lásd. Ehhez persze adjutánsok is akadnak bőven, jelen esetben a post írója.

Várkonyi 2009.11.08. 12:05:26

@Grift:

Ön kiállt mellettem.
Megjegyeztem.
Kölcsönkenyér visszajár!
:)

Google 2009.11.08. 12:26:43

@Várkonyi:

Fogja is kérni, meglátja!
Ha nem kérte még.

Nem találja furcsának, hogy itt a vallásról beszélünk úgy általában, nem egy kimondott vallásról?
Konkrétabban a népszámlálás erre vonatkozó részéről.
Valahol talán arról is lehetne beszélgetni, amit maga nyomat, de mindenhol?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.08. 12:30:41

@Várkonyi:
falafel, falafel, nagy tréfamester maga.

tanarseged ur 2009.11.08. 13:11:59

@Talon Karrde:
Ha az állam azt akarja tudni, hogy hányan vagyunk, milyen korúak és milyen neműek, és hány gyerekünk van, ahhoz már van elég adata. (A hajléktalanokat még külön össze lehet számolni, hogy ők is meglegyenek.)

Ha az állam egyéb dolgokra is kíváncsi, arra sokkal jobb egy mikrocenzus vagy egy célzottan a kérdésre irányuló szociológiai kutatás. Az egykérdéses, bemondásos alapú felmérés olyan képtelenségekre vezet, mint 53%-nyi "katolikus" (akiknek a nagy részénél a népszámlálási válaszban ki is merül a vallásosság), illetve mindössze 190 ezres cigány kisebbség (tegye fel a kezét, aki elhiszi, hogy ennyien vannak).

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.08. 13:25:30

@tanarseged ur: Ne mossa már össze a cigányságot a vallásossággal, mert odamegyek és felképelem Önt, tisztelt tanársegéd Úr.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.08. 13:26:29

Speciel én kötelezném az embereket válaszolni erre a kérdésre. Ki csatlakozik?

Várkonyi 2009.11.08. 13:30:35

@Grift: Nem vagyok a falafel, tréfamester igen :)

A témához kapcsolódva: igenis van értelme hogy benne legyen a vallás a népszámlálási kérdőívben, ez a "mindenkinek magánügye"- szöveg egy liberális maszlag.

@tanarseged ur: ez rendben van, csak hát a mikrocenzus szerintem sokkal több pénzbe kerülne.
(Javíts ki, ha tévednék.)

tanarseged ur 2009.11.08. 13:42:48

@Talon Karrde:
LOL. Olvasni sem tudsz. A vallást és a cigányságot annyiban "mostam össze", hogy egyik kérdésre sem adott hiteles választ a 2001-es népszámlálás. A felképelést hogy gondoltad? Beírod ide, hogy milyen kombinációkat szánsz nekem? Hajrá.

@Várkonyi:
Nem tudom, mennyibe kerül a mikrocenzus, de az államnak nyilván nem tétel. Aki pontos adatokat szeretne, annak sajnos költenie kell.

tanarseged ur 2009.11.08. 13:56:21

@Talon Karrde:
Most láttam a Kertész Imréről szóló topikban, hogy tudsz olvasni (németül legalábbis biztos). Akkor ebben a topikban és magyarul miért nem?

A kedvedért megismétlem: a 2001-es népszámlálás szerint 1) az ország lakóinak több, mint 50%-a katolikus; 2) kevesebb, mint 2%-a cigány. Mindkét eredmény használhatatlan. Akkor pedig hagyjuk a fenébe.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.08. 14:02:58

@tanarseged ur: LOL, bemásoltam egy kommentet a NOL-ról. Annyira azért nem tudok németül, bár csak tudnék...

Tegyük kötelezővé a válaszolást, mit szólsz?

Hátha használhatóbb eredményt kapunk.

tanarseged ur 2009.11.08. 14:15:25

@Talon Karrde:
Elsőre azt hittem, te írtad.

A válaszadás most is kötelező, csak az utolsó kérdésekre nem (etnikai hovatartozás, vallás). A kötelezővé tétel - ha az alkotmányos aggályoktól eltekintünk - nem oldaná meg azokat a problémákat, amikről írtam.

Várkonyi 2009.11.08. 14:24:16

@tanarseged ur:

És ahhoz mit szólnál, ha minden egyes magát katolikusnak, reformátusnak, stb valló ember után valamilyen összegű témogatást kapna a katolikus, református, stb. egyház? Vagy: az illető adójának bizonyos százaléka ugyanoda menne.

Etnikai dolgok: szerintem máshonnan is meg lehet tudni, hogy milyen kisebbségek milyen arányban élnek Mo.n...

kackia 2009.11.08. 14:28:35

"@Grift: "nem érzik félelmetesnek, hogy ha a zsidó szót leírja valaki , maguk lebénulnak, egyben magukba épített agressziók horgadnak támadásra?"

Sajnos ez ma egy szorongó jelenség, mely sok embert nyomaszt. Mindenki kérdezze meg magától miért nem meri bátran használni a zsidó megkülönböztető jelzőt, mely egy sorsa űzött etnikum sajátja, önmagában nem kellene, hogy pejoratív fennhanggal párosuljon ez.
Ők maguk ragaszkodtak kétezer éven keresztül a másságukhoz, hát tessék, örüljenek neki, hogy mi viszont tudjuk, hogy ők mások. Merjük bátran kimondani, hogy ők zsidók, és ők nem magyarok, legfeljebb magyar nyelvet használó állampolgárok, de nem magyarok, soha nem is akartak magyarokká válni, ők zsidók, más szokásokkal, más kultúrával. Hasonlóan ahhoz a magyar emberhez, ki emigrált a 80-as években és mondjuk jól megtanult franciául, francia állampolgárságot is kapott, mégis szívében magyar maradt, sőt még a gyerekei is annak vallják magukat. Bár a példám azért sántít, mer az általános értelemben vett zsidóságot pont (vallása, vagy hite) világszemlélete különíti el a többi nemzettől. Nincs abban semmi rossz, ha megtanuljuk feloldani elfojtásainkat, gátlásainkat, fogadjuk el az ő másságukat, de ehhez bátran ki kell tudnunk mondani is azt,hogy ők zsidók., . Bár néha ez sem tetszik nekik.
Szóval elő a zsebtükröt és belebámulva napi egy-két órát mondogatni zs.zs.zs. nekem sem megy, még annyira szorongok. 

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.08. 15:50:47

@kackia:

"Merjük bátran kimondani, hogy ők zsidók, és ők nem magyarok, legfeljebb magyar nyelvet használó állampolgárok, de nem magyarok, soha nem is akartak magyarokká válni"

Ilyen szöveget hallva aztán végképp el is megy a kedvük tőle, noha valóban szép számmal akadnak a leírtak szerint viselkedőek. Kertész papa meg dörzsölheti a kezét, lááááááám, tényleg hazátlan szélsőkozmológusnak kell lenni, fúj-fúj pörkölt.

22-es csapdája.

Ahhoz képest, hogy - mint már páran céloztak rá - ez egy keresztény kérdéssel foglalkozó cikk, annyit foglalkozol a klezmeritákkal, hogy Izraelben lenne a helyed :)

Várkonyi 2009.11.08. 16:24:28

A téma relevanciája mutatja, hogy a zsidókérdés ma is aktuális.

Beszélni mindenképp kell róla, még akkor is, ha egyesek megpróbálnak leugatni.

Én személy szerint vagyok annyira liberális, hogy ezen a téren nem ismerek sem szent teheneket, sem tiltott ösvényeket. Ami nem világos, azt nyugodtan megvitatom bárkivel.

És ti?

Most néhány napra el kell mennem, jók legyetek!

Szebb jövőt!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.08. 16:58:37

@Várkonyi:

Sőt, a várkonyi-kérdés is kezd egyre aktuálisabb lenni. Érdemes lenne megvitatni az olyan emberek relevanciáját, akik egy gazdasági-társadalmi válság közepén is MINDENHOL sóletveszélyt látva, kvázi paranoid kényszerviselkedés mentén magyar-magyarabb-legmagyarabb deathmatch-et akarnak csinálni a közéletből. Minden egyes adandó alkalommal, minden egyes témától függetlenül is. Gondolom a konstruktív kollektivizmus szellemében. De lehet, hogy csak sík hülyék érdemi szakmai vitákra és a "jogvédőktől" ellesett technikával az ANTISZEMITA szót HAZAÁRULÓVAL, a NÁCIVESZÉLYT meg ZSIDÓVESZÉLLYEL helyettesítik be. A maga módján a szadesz 20 éves ámokfutása nem vész el, csak újrahasznosítódik a másik oldal felől. Pompás, pompás, Slota koma egy üveg pezsgő után kezdheti szövegezni a következő magyarellenes törvényt, a csonka határokon belül úgyis egymás aprítása marad a fő cél.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.08. 18:39:51

@Dr. Zerge:

ki a fasz írta, hogy ettől a kérdéstől majd jól visszacsinálódik a szekularizáció?

Hihetetlen vagy bazmeg.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 19:09:53

@mavo: Hm... és azt ki a fasz írta, hogy te, vagy bárki más ezt írta volna, he? Okvetlen értesíts, ha sikerült megtanulnod olvasni! De addig ne kajabáljál itten bebaszva, ezek itten rendes körösztény értelmiségiek, nem bírják ezt a prolitempót sokáig tolerálni!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.08. 21:02:09

@Dr. Zerge:

"és azt ki a fasz írta, hogy te, vagy bárki más ezt írta volna, he"

na, azongya:

"2 Nem az effléle adatgyűjtés léte-nem léte tesz szekularizálttá vagy vallási fundamentalistává egy államot. Nem is értem a felvetést, komolyan azt kéne hinnünk, hogy Iránban évente meginterjúvolják a júzereket, hogy ugyebár ők kedélyes moszlimok, és azon bévül is elsöprő jellegű fölényben síták?"

és mivel ezt nekem címezted, voltam kedves megmondani neked, hogy én ilyet egy kibaszott szóval sem állítottam.

értelmes embernek tűnsz, ezért kurvára nem értem, mi nem tetszik a pofámon.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.08. 21:04:31

ja, és anyád van bebaszva.

asszem kvittek vagyunk.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.08. 21:16:35

(az úri közönségtől viszont részemről elnézést kérek)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.11.08. 21:19:30

@mavo: Értelmetlen amit elővezetsz. Nem tudok rajtad segíteni, sajnálom. Hol a fészkesben beszélek én ebben a citátumban (vagy bárhol máshol) bármiféle neked tulajdonított, visszacsinálódásról szóló mondatról?

kackia 2009.11.09. 11:16:49

@Herr SturmLiberator:" Izraelben lenne a helyed :)"
Nem beszélsz butaságot, kommunizmus, kibuc romantika, buja zsidó csajok, szép is az. :)

pierre bayle 2009.11.09. 11:47:57

Én szívesen bemondom, h harcos ateista vagyok, s a katolikus egyház ne számítson a hívei közé. Az a baleset történt ugyanis, hogy egyéves koromban szüleim távollétében bigott nagynéném elvitt megkeresztelni... azóta rám is hivatkozik gondolom az erkat egyház, benne vagyok az ötmillióban, de most majd kiderül az igazság.

Egyébként fogalmam sincs mi köze az államnak ahhoz, hogyan imádom (vagy nem) az urat.

No pasarán

Tehetetlen Dodó 2009.11.09. 12:02:56

@pierre bayle: te is úgy jártál, mint Móricka, amikor a plébános büntetésből megkeresztelte.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.09. 12:49:54

Van hunszocialista pogánymagyar rovat?
Lenne olyan vagy 15%! :-)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.09. 13:02:51

@pierre bayle: OK, te akartad:
"jaj; ne valj el, mer a hazassag SZENT"
"az en hazassagom nem szent, mert nem jartunk mi pap elott (nem ettem meszet)"
"bocs, hogy csak késéssel, de a vasárnap du. szent: család és futball"

agyilag zokni vagy

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.09. 13:11:20

@Herr SturmLiberator:

"soha nem is akartak magyarokká válni"

Baromság! A svábok és a tótok (stb.) sem akartak magyarokká válni, csak a nyelvet vették át, a saját szokásaikat megőrizték. Pl. kurvára nem jurtában laknak. :-)

Aztán generációkon keresztül akaratlanul elmagyarosodtak. A magyarok meg eleurópaiosodtak (szokásaikban, pl. karácsonyfa állítás).

pierre bayle 2009.11.09. 15:01:15

@Talon Karrde: bocs, ebből hogy vezeted le, h agyilag zokni vagyok?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.09. 15:01:53

@Jobb híján MDF-es: öregem görgess vissza - nem én mondottam azt, hanem reagáltam kackia commentjére... bzzzzzzzz

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.09. 15:11:58

@kackia:

"soha nem is akartak magyarokká válni, ők zsidók, más szokásokkal, más kultúrával."

Hülyeség, a kisebb részük nem akart (a vallásos, ortodox) a nagyobb részük akart, pl. Radnóti, de nem vették be.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.09. 15:15:46

@pierre bayle: A "szent" szót egyszer gúnyosan, máskor a fontosság szinonímájaként használni számomra agyilag zokniság, amit nem csak ezekből hanem az összes kommentedet elovasva következtettem ki.

Josef (K.) 2009.11.10. 22:34:30

@Úlfhéðinn:

"Na, akkor ez letudva. Nénike, egyre összecsapottabb postokat írsz. Azért a vakcinásat ilyen tekintetben nehéz lesz überelni (remélem)."

Nem csak az a baj, hogy Nénike egyre összecsapottabb postokat ír. A nagyobb baj az, hogy Nénike az igazsággal is hadilábon áll. A vakcinás posztjában így élcelődik:
"azonnal létrehozta a Pusztai Erzsébettől Székely Tamásig ívelő vírusváró koalíciót", illetve "még maga Herényi Károly és Bajnai Gordon is beoltatta magát, csak hogy felnyíljon már végre a szemünk".
Megkérdeztem hát Nénikét:
"miért nem említi meg azt is, hogy pl. Mikola (az ország orvosa) és Pesti Imre (a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa) is beoltatta magát? Ez a kiegyensúlyozott blogírás à la Reakció?"

Erre azt válaszolta (15 percen belül):
"Azért nem említettem, mert amikor írtam, még nem oltatta be magát egyikük sem. "

Ehhez képest Nénike maga írta korábban, hogy a blogbejegyzés kedden (nov 3.) készült. (Aznap oltotta be magát Bajnai, erről írt is.) Na most, Pesti Imre már majdnem egy héttel korábban (okt. 29) is nyilatkozott arról, hogy beoltatta magát:
( www.klubradio.hu/data/files/pestiimre_bolgarbol.mp3 ).

(Erre azóta se válaszolt.)

Tehát Nénike nem mondott igazat. Nem tudom, hogy Nénike honnan veszi azt, hogy a kommenetlők nem néznek utána az állításainak? Lehet, hogy megszokta a Fidesz-gyűléseken, hogy senki sem kételkedik a "meghívott előadók" szavaiban.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.11.11. 10:36:35

@Josef (K.):

"Ez a kiegyensúlyozott blogírás à la Reakció?"

Én nem várom el, hogy kiegyensúlyozottak legyenek, hogyan is lehetnének azok? Sztem ők sem állítják, hogy azok lennének.
Nekem ezzel semmi bajom.
Nekem csak az igénytelenséggel, meg az olcsó trükkök egyre gyakoribb használatával van bajom. Na persze nem én vagyok a blog célközönsége.

Josef (K.) 2009.11.11. 15:50:08

@Úlfhéðinn:

Igaza van, de a "kiegyensúlyozottság"-os megjegyzésemmel nem arra akartam utalni, hogy ne lehetne határozott pártpreferenciája a Reakciósoknak. Azt azonban reméltem, hogy ha élcelődnek nem-fideszes politikusok tettein, méghozzá olyan dolgokon, amiket fideszes politikusok is csinálnak, akkor az adott fideszes politikusokat is belefoglalják az élcelődő megjegyzéseikbe. Azokról miért feledkeztek el? (Kb. 2 perc alatt kideríthette volna Nénike ezeket az eseteket.) Azt meg pláne nem tartom túl korrektnek, hogy ha erre rákérdez valaki, akkor egy hazugsággal jönnek : "Azért nem említettem, mert amikor írtam, még nem oltatta be magát egyikük sem." (Kb 2 perc guglizással utána lehetett nézni, hogy ez nem igaz, lásd fent.)
Utána meg megy a nagy hallgatás...

Úlfhéðinn, ennyi korrektségben sem reménykedhet az ember?

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.11.11. 16:09:23

@Josef (K.):

"Azt azonban reméltem, hogy ha élcelődnek nem-fideszes politikusok tettein, méghozzá olyan dolgokon, amiket fideszes politikusok is csinálnak, akkor az adott fideszes politikusokat is belefoglalják az élcelődő megjegyzéseikbe."

Hát, szerintem ez hiú remény volt. Ilyeneken felesleges fennakadni, az élcelődés belefér. Amikor szándékos kamu, vagy tróger igénytelenség esete áll fenn, én csak akkor szólok. A többi szóra sem érdemes, legalábbis sztem.
süti beállítások módosítása