350
2009. október 24. írta: Novák Tamás (spanyol)

350

  350, ez lenne a XXI. század kulcsszáma. Ha ez alatt maradunk, akkor túlélhetjük ezt a  Föld nevű bulit. Ha nem, akkor állítólag nem. Megyünk bele a levesbe, de előtte megfő mindenki. Az óceánok a hegyekig érnek, levegőt csak gázálarcban lehet venni, és azért a néhány tiszta forrásért, ami még megmaradt ott messze a Himalája hegyei között, öldöklő háborúk indulnak. Kevesen érik majd meg ezt a kort. És akik megérik, azok is átkozzák a napot, amikor megszülettek. Aztán ők is meghalnak. Aztán csend lesz. Kurva nagy. Aztán a természet újra felépíti önmagát. A fizetős autópályakapukat indák növik be, a Capitolium egy óriási madárfészek lesz, az Eiffel-torony lábát csótányok millió rágják el, New York felhőkarcolói rombadőlnek, miután az épületek üvegtáblái óriási robajjal a mélybe zuhannak, agyoncsapva néhány figyelmetlen mosómedvét. Aztán majd nagyon-nagyon sokára valahol a messzi Afrikában néhány majom, addig szórakozik, míg tüzet nem csihol egy furcsán csiszolt üvegdarab segítségével. És kezdődik minden elölről. Legalábbis ha a Jóisten másképp nem gondolja.   

  De addig még van egy kis időnk. Megtudni egyet, s mást. A 350-ről például azt érdemes tudni, hogy ez a szám a légkörben még elviselhető mennyiségű szén-dioxid mennyiségét jelöli (PPM). Ez az atmoszféra biztonságos szén-dioxid szintje. Ha ez alatt az érték alatt maradunk, akkor elkerülhető a klímaváltozás, ha nem akkor elolvad a jég és jönnek az óceánok. (Robin Masters hangosan tiltakozik.) Nos ma, október 24-én van a Föld klímavédelmi napja és mindenhol a világon különböző akciókkal hívják fel a döntéshozók figyelmét arra, hogy a decemberi koppenhágai nemzetközi környezetvédelmi csúcstalálkozón, az ipari lobbi ellenében, minél hatékonyabban lépjenek fel a Föld érdekében.  

  A kezdeményezés a 350.org civil szervezettől származik, amely életre hívta a világ legnagyobb mozgalmát. Honlapján 160 országból mintegy 3500 akciót regisztráltak erre a napra. Búvárok a kihalásra ítélt korallzátonyoknál, akció a Taj Mahal-nál, hegymászók a Mt. Everest csúcsán, akció a Sydneyi Opera előtt. Ebből a buliból persze mi, magyarok, mint a Föld bolygó egyik legősibb népe sem maradhatunk ki, a szervezők - messzelato.hu - a magyar esemény színhelyéül a Széchenyi-fürdőt választották. Itt ma este hatalmas buli lesz, amit mindenkinek ajánlunk. Zenével, filmmel, koncertekkel, masszázzsal, jó csajokkal és kúl pasikkal. A rendezvény a 350.org első tíz kiemelt helyszíne között szerepel. A részletes programról a klimafurdo.com-on lehet olvasni.

  Hajrá, magyarok! Hajrá, Föld!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr771471286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.10.24. 11:49:17

"Kevesen érik majd meg ezt a kort."
megérni sok milliárdnyian - túlélni pár milliónyian :-)

-d(-_-)b- 2009.10.24. 11:51:26

Ilyenkor mindig a Mad Max-filmek jutnak eszembe, meg a többi ugyanarra a kaptafára készült 80-as évekbeli film.

Pár évtized távlatából jót röhögünk mindegyiken.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.10.24. 12:08:20

Megnéztem a honlapokat.
Nem valami hiteles a dolog.
Ez a baj ezekkel a partykkal, az álszentség. Miért nem lehet azt mondani, hogy gyertek el a fürdőbe, pengessétek ki a belépőt, lesznek színészek, szívunk egy kis kólát, és mindenki boldog?

2009.10.24. 12:08:54

robin masters-szel értek egyet

kackia 2009.10.24. 13:00:22

Fürdőgatya kötelező?

polgári per 2009.10.24. 14:54:44

Mekkora reszesedese van a szendioxidnak az uveghazhatasban ?

Mekkora a reszesedese az emberisegnek a teljes szendioxid kibocsatasbol ?

Az uveghazhatasban mekkora lehet a veletlen zaj, ami teljesen fuggetlen az emberisegtol ?

Ha esetleg a harmadik kerdesben nagyobb erteket latunk mint ami az elso es a masodik valaszbol eredo emberi eredetu szendioxid kibocsatasi hatas, akkor elgondolkozhatunk ezen a dolgon vagy menjunk bulizni a 350-nel ?

Amikor egy Mount St.Helens meretu tuzhanyo izgalmas eletre vagyik, olyan 0.2 kobkilometernyi kovet es durvan 1 kobkilometernyi hamut lo ki a legkorbe 1000 darab hirosimai bomba energiaja. Es csak a famennyiseg ami hirtelen elpusztul es valik netto szenforrassa 10 millio kobmeter (segitek, egy Kossuth ter alapu fahasab olyan egy kilometer magas lenne, siman elferne benne ketmillio ember). A Mount St.Helenst is meghivtak a szervezok ??

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.10.24. 16:52:42

"mi, magyarok, mint a Föld bolygó egyik legősibb népe "

eeeegyik???

:D

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.10.24. 19:30:44

@polgári per:

>Mekkora reszesedese van a szendioxidnak az uveghazhatasban ?

Kicsi, ráadásul azt is ellensúlyozza a páratartalom változása (állítólag). Innentől kezdve a többi kérdés nem is túl érdekes :)

Amúgy Úlf.nak van igaza.

abandi 2009.10.24. 19:38:15

Mit fostok a multikultitól?
Amink van, megosztjuk és hallelúja!
Egyébként: a vízgőz a legüvegházhatáselösegítőbb gáz!
Ne pofázz, írj!

kackia 2009.10.24. 21:09:34

@szamárfül:EGYETLEN!!!!

Ha a Föld Isten kalapja, Magyarország a bokréta rajta.

Refuse/Resist! 2009.10.24. 22:45:01

@dzsucseharcos:
Úgy láttam, hogy Zágoni Miklós már nem nagyon ragaszkodik ehhez az elmélethez. Szóval az állítólagot érdemes kihangsúlyozni...

rolika 2009.10.26. 08:32:35

Kis országunknak már az is elég lenne, ha ennyi lenne az euró-árfolyam :-)

Refuse/Resist! 2009.10.26. 13:26:35

@dzsucseharcos: bocsánat, akkor tévedtem.
Megzavart az, hogy az erőforrás-válság miatt ő is támogatja a CO2 kibocsátás-csökkentést.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.10.26. 13:38:09

A jegolvadas-tengerszintemelkedes termeszetesen kellemetlen dolog (gigantikus nepvandorlast indit el peldaul), de az emberiseg, sot az emberi civilizacio tulelt mar sokkal rosszabbat. A jegkorszak veget.

www.iceagecivilizations.com/articles/article01.htm
"Submarine megalithic structures off the coasts of Malta, Egypt, Lebanon, India, China, and Japan in waters up to 70 meters deep were evidently submerged when the Ice Age ended and sea-level rose about 100 meters because of runoff from the melting of the Ice Age ice-packs. Many of these megaliths were astronomical measuring devices, which indicates that their Ice Age constructors had map-making capabilities and sailed the seas, as demonstrated by a commonality of the architectural motifs of the megaliths worldwide, and as demonstrated by Turkish navigational maps which were sourced from ancient Phoenician maps and show coastlines of the Ice Age world with accuracies of latitude and longitude to not be matched until modern times."

images.encarta.msn.com/xrefmedia/zencmed/targets/maps/map/T041365A.gif
A barna teruletek valamikor szarazfoldek voltak. Nagy-Britannia nem volt sziget, a Azsia es Amerika kozott foldhid volt.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.10.26. 14:26:35

Ha ettől olcsóbb lesz a reggeli ital és a Tesco gazdaságos margarin, akkor igyekszem kevesebb CO2-t kilélegezni.
Ha nem, nem.
süti beállítások módosítása