Drakula for preşedinte
2009. július 25. írta: tempetőfi

Drakula for preşedinte

  Romániában ősszel államelnökválasztásra kerül sor. Stilárisan nem egy nagy dobás a kezdőmondat, de a romániai politikum nagy része még a tengerparton is kukkra szökik, ha meglátja valahol.

  Pedig első megközelítésre nem is olyan nagy a tét:
1. az elnökválasztást végre nem a parlamenti választásokkal egyidőben tartják, látszatra a demokrácia játékszabályainak megfelelően nincs mismásolás, hogy az elnök embereinek kell alakítaniuk a kormányt, a választó elvileg tudja, mire voksol (közvetlenül a nép, románul „popor” választja az elnököt, két fordulóban, ha az elsőben egyik jelölt sem szerzi meg az abszolút többséget);
2. az érvényben lévő félelnöki rendszer a hatalommegosztás elvén alapszik, az államfő ugyan része a végrehajtó hatalomnak, de nem a feje (elvileg, naná);
3. leszűkíthető az alapkérdés arra, hogy Románia következő elnökét Traian Băsescunak hívják-e vagy sem.

  Kezdjük az első kérdéskörrel: jelenleg Romániát egy monstrum-koalíció vezeti, amely a demokrata-liberálisokból és a szocdemekből áll, laza hetven százalékos többséggel a parlamentben, az ellenzéki liberálisoknak és az RMDSZ-nek esélyük sincs bármit is megvétózni. Max. aláírhatják a jelenléti ívet, és egyszerű bizalmatlansági indítványokat nyújthatnak be, de ezzel legfeljebb a hírek végére kerülhetnek, Jacko gyógyszerei és a tengerparti hangulatjelentés közé. A koalíciót alkotó két nagy párt között egyetlen doktrinális különbség van: a demokraták a jelenlegi elnök katonái, a szocik meg épp, hogy nem azok.

  Kitérő: mindkét párt ugyanabból az utódkommunista politikai katyvaszból nőtte ki magát (Nemzeti Megmentési Front), a demokraták viszont RMDSZ-es segédlettel néppártiakká fazonírozták magukat (innen az Orbán-kapcsolás, erről kicsit később), a szocik meg nevükben élnek, az EP-ben is szocikként vöröslenek. Csak azért nem büdös kommunistázok, mert Romániában a politikai migráció teljesen megszokott, olyannyira, hogy törvényben kellett szabályozni – vagyis aki ma demokrata, tegnap még szoci volt, kis liberális kitérővel esetleg, és holnap ismét szocdem lesz, ha úgy alakul a helyzet. Jó példa erre Theodor Stolojan, aki frontos miniszterelnökként kezdte a bányászjárások után, 1996-ban Iliescut támogatta, oszt' nemzeti liberálisként domborított, most a román néppárti delegáció vezetőjeként rekcumolná Tőkéséket – és a köz szerint még ő a legemberarcúbb. Kanyar vissza.

  Az elnökválasztás tétje tehát a kormánykoalíció fennmaradása is. Nem marad fent – a román politológusok ezzel ébrednek, a nyertes mindent visz, és a kormány tagjai ennek megfelelően nyírják is egymást böcsülettel, a cirkuszra nem lehet panasz, a kenyérrel most ne foglalkozzunk (bár következmény). Na, és ebben az esetben nyílik játéktér az RMDSZ-nek, vélik a romániai magyar politológusok, a rommagyar parlamenterek ennek megfelelően királycsináló szerepben tetszelegnek (és vágyakoznak vissza a kormányba).

  Az RMDSZ-ben sokáig kérdés volt, állítsanak-e államfőjelöltet (megelőző alkalmakkor mind Markó, mind Frunda György aránylag jól szerepelt, Frunda az „oláhbérenc Neptunos” jelzőt is sikeresen lerúgta magáról az istenadta nép fejében). A kérdés a trónutódlás problémájával találkozott, Markó Béla 2011-ben valószínűsíthetően visszavonul verset írni (vagy a történelemkönyvekben a magáról szóló fejezetet bütykölni, mer' az utókor hálátlan). A helyére bejelentkezett Borbély László (szintén neptuni őstárgyaló, viszont sikeres miniszteri korszakon és egy elbukott marosvásárhelyi polgármester-választáson van túl), akit gyorsan megtámogatott a Tőkés-ellensúlyként beejtőernyőzött, azóta önjáróvá fejlődött bihari keménymag. (Ők azok, akik még Markónak is megizenték, monnyon le, mert „eljátszotta az RMDSZ becsületét”.) Talán ez lehet a magyarázata annak, hogy Béla elnök úr gyorsan átnyomta a különböző döntéshozó fórumokon Kelemen Hunor ügyvezető elnököt államelnök-jelöltként. (A másik racionális érvről, mely szerint a magyar szavazatokat egyben kell tartani, ha továbbra is az etnikai szavazásból akarnak megélni, kevés szó esik.) Hunort a sajtó Markó utódjaként tálalta, ugyanaz a habitus, mondják, bár irodalomítész barátaim Markót jobb költőnek tartják. Lesz ebből még komparatisztika, én mondom.

  Ezért ment Băsescu Tusványosra Orbán Viktorral találkozni. Mindenki tengerészkapitányát vehemensen utálja az RMDSZ-vezérkar, egyrészt, mert erősebb kutya (amikor 2007-ben le akarták váltani, Băsi lazán elvitte a magyar szavazatok 75 százalékát, a érdekvédelmi potentátok meg nyeltek nagyokat, ez volt egyik mélypont a szervezet történetében), másrészt, mert felrúgta azt a hallgatólagos megállapodást, hogy a romániai magyarok a romániai magyaroké (egyszerűsítve erről szólt Neptun: tük lábhoz feküsztök, mink meg nem szólunk belé, mivel etetitek magyarjaitokat, sőt, fejadagra kiszámoljuk a moslékot, és ti oszthatjátok). Băsescu átnyúlt az RMDSZ feje fölött, belerúgott egy-két rmdszes vezércsődörbe, kicsit megtámogatta Szász Jenőt, kicsit parolázott Tőkés Lászlóval, oszt' jól szájon vágta az egész erdélyi magyar közösséget; Sólyom Lászlóval hol októberünnepel, hol felmossa a padlót. Most – néppárti ernyő alatt – direkt kapcsolatot épít Orbánnal (a Nabucco kapcsán egyébként ez már létrejött, további közös pont, hogy mindketten nagyon nem szeretik az Orosz Anyácskát).

  A jelenlegi államelnök tehát nagy játékos és az elkövetkezendő évek kulcsfigurája lehet. Tőkés László szerint Băsescu nem rosszabb, nem korruptabb és nem nacionalistább, mint a többi román államfő-aspiráns, ráadásul az ő kezdeményezésére állt fel az ún. Tismăneanu-bizottság, amely Jelentést készített a kommunizmus romániai bűneiről, külön fejezetben tárgyalva a kisebbségek ellen elkövetett gazemberségeket. Igaz, ugyancsak Tőkés jelezte Tusványoson, hogy ennek a jelentésnek az égvilágán semmiféle jogi következménye nem lett, lefordítva: a szekus ezredesek továbbra is élvezik magas nyugdíjaikat, átvilágítás coki. Băsescu játszotta fel a decentralizáció és regionalizáció labdáját is, amit most épp a „gazdasági válságban szükséges szolidaritás” lózungjával fednek el. És Băsescu hozzámatatna az Alkotmányhoz is (az ominózus első cikkely, mely szerint Románia egységes, oszthatatlan nemzetállam egyébként megváltozhatatlan, akármennyire értelmetlen).

  És ez a 2. problémakör. Băsescu megunta a tingli-tanglit, az előző kormány liberális miniszterelnökével, Călin-Popescu Tăriceanuval elég rendesen meccsezett, most ugyan odarakta az Emil Boc nevezetű törpepapagájt miniszterelnöknek, de a volt kolozsvári polgármester nem krokodilból átoperált palotapincsi, mást meg nem talál – ez a parlamentarizmus/szemiprezidenciális rendszer nem Băsescu formátuma, na. Elnöki rendszer köll neki, oda álmodja magát az ország élére, majdnem teljhatalommal, lesz itt rend, móka, kacagás.

  Ezért fontos a 3. felvetés. Traian Băsescu újabb mandátumot nyerve nem fog leszállni elnöki vesszőparipájáról, a kérdés csak az, hogyan viszonyul ehhez a politikum. Az RMDSZ-esek, kiemelten Kelemen Hunor nem is olyan régen még dikatúrát vizionáltak, de a nyakamat tenném rá, hogy a kormányszerep elfeledtetné velük aggodalmaikat. Márpedig az RMDSZ rosszul érzi magát ellenzékben (egyébként ilyen cselekvési lehetőségek mellett nem is csoda), és őszig feltehetően nem csak a pártalapon kinevezett magyarokat távolítják el a székely megyék állami adminisztrációjából (tkp. mindenünnen, sok az éhes demokrata-szoci száj), hanem a magyar vezetésű önkormányzatoknak is megmutatják, hol lakik a román Úristen.

  Markó a minap ezért szólt be Orbánnak: „Orbánnak igaza van abban, hogy az egyazon politikai családhoz tartozó pártoknak támogatniuk kell egymást. Mindazonáltal az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetőinek tájékoztatniuk kellett volna a Fidesz elnökét arról, hogy Romániában a helyzet kissé bonyolultabb.” – írja az RMDSZ-pártlapként elkönyvelt napilap. Aszongya az elnök úr: „Orbánnak meg kellett volna várnia, hogy Băsescu és a többi román államfőjelölt mit ajánl a romániai magyaroknak, és csak ennek alapján kellett volna határoznia. Hangsúlyozta: nem véletlen, hogy az RMDSZ csak az első forduló után határozza majd el, kit támogat a választás második fordulójában.”

  Fordítsunk: Tőkés el kellett volna magyarázza Orbánnak, hogy várjá', amíg valaki meg nem ígéri a kormányszerepet Béláméknak, oszt' magyarösszefogva bólintsunk balra vagy jobbra. Vagy reszkessen a fejünk vagy két hétig.

  Ugyanis a román politikum egyáltalán nem ígér semmit az erdélyi magyarságnak (alappremissza: Romániában a kisebbségi helyzet modell-értékűen megoldódott, testületileg képesek ezt mantrázni az EP-ben és mindenhol). A szocik hagyják, hogy az RMDSZ kislépésezzen választóival, Băsescu viszont elmegy csűrdöngölni. Namármost a szocik jelöltje, a pártelnök Mircea Geoană épp veszít támogatottságából, először előzte meg a közvéleménykutatás adatai szerint Crin Antonescu liberális ifjú titán (az RMDSZ-kongresszuson ő kapta a legnagyobb tapsot, ezt nem győzik hangsúlyozni a rommagyar liberók). Ez utóbbinak Băsescuval szemben esélye sincs, a szocik a második fordulóban viszont megszoríthatják az elnököt (és ilyenkor szokás az általános választójog kapcsán burkoltan parasztozni, a vidék, ugyi).

  Hát ezért nem tudja Markó Béla elmagyarázni, mit keres ott Kelemen Hunor államelnökjelöltként. Aki a maga során az így nyert médiatérben higgadtan válaszolgat a ráérő riportereknek, anyósom nagy örömére.

  A magam részéről már megint két rossz közül választhatnék (volt már egy ilyen, Ion „Babeşbolyai” Iliescu és WC Tudor versenyeztek akkoriban kegyeimért), ezért Drakula grófot látnám szívesebben az elnöki székben. Mert most már a büdös életben nem fogjuk tudni elmagyarázni, hogy Bukarest nem Budapest, viszont Drakulához még az Óperenciás tengeren túl is Transsylvaniát társítják. Ezt nevezném országrész-imázsnak, csinos kis flash-játékban nyúzná a román-magyar-roma (történelmi felvezetőben: szász és zsidó) alattvalókat, fröccsenne a vér a karóba húzáskor, és milicisták védenék az elnöki palotát.

  Hátha végre valakinek leesne, mi történik itt.

  [Reakciós kampányüzenet: csapataink harcban állnak a GoldenBlog frontján, támogasd őket szavazatoddal! (Az első helyre tett blogot szereted a legjobban.)]

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr661264631

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rácz Sándor 2009.07.26. 11:18:05

Rácz Sándor (Hódmezővásárhely, 1933. március 17.) magyar politikus, az 1956-os forradalmi munkásmegmozdulások egyik vezéralakja, a Kádár-diktatúra idején az ellenzéki értelmiségi mozgalmak résztvevője volt. Ő volt az egyedüli, aki kérte az ország adós...

Trackback: Empíriokriticizmusok az EU-tagság körül 2009.07.25. 12:34:32

Öt éve vagyunk tagja az Európai Uniónak. Amolyan kisjubileum ez, amely alkalmat ad arra, hogy megvonjunk egy mérleget, gondolatokat fogalmazzunk meg első benyomásunkról. Egyszersmind feltegyük a kérdést önmagunknak: van-e értelme tovább, s ha igen, mil...

Trackback: Horthy a kormányzó, dokumentumfilm 2009.07.25. 11:18:45

Horthy a kormányzó. Majdnem tökéletes ez a doku. Az észrevételeimet majd a végén. A összes rész belinkelve a tovább gomb után.                        &n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eN 2009.07.25. 10:56:47

Jó kis elemzés, én annyit tennék hozzá, hogy Markónak igaza van, az RMDSZ-t sose érdekelte az ideológia csak a nagyok asztaláról leesett konc: mindig oda álltak ahonnan ez várható volt. /Eretnek gondolat: / ha úgy vesszük, az RMDSZ Románia SZDSZ-e, azzal a különbséggel, hogy nincsenek oldalhoz kötve, mint méltán elsüllyed liberális (fele)barátaink. Hogy ezekután mennyire tudják képviselni a magyar érdekeket, az látszott a Basescu leváltása körüli cirukuszból: nyilatkozat szinten igen, ezenfelül meg úgy ugrálnak ahogy megengedik nekik. És ez sokszor nem az ő hibájuk, már annyiban hogy a lehetőségekhez lépest kb ez a maximum.
Van egy jó román szó ami talál ide, a smecher. Ez dörzsöltet, ügyeskedőt jelent, valaki olyat, aki, ha egy légtérben vagy vele, akkor is elszedi a karórád, ha nincs is neked olyan. Nos, a román nagypolitikusok egytől egyik smecherek. Az RMDSZesek és a liberálisok nagy emberei nem smecherek. Smecher Basescu, Geoana, Mitrea es a tobbi nagy, ezért is került Boc a kormány élére (akit Basescu jelölt ki), mert ő nem az, és úgy vezethető, ahogy Basescunak éppen tetszik, kvázi Basescu a miniszterelnök is. Jó hasonlat az orosz rendszer, Basescu Románia Putyinja, csak az EU-csatlakozás miatt nem tud annyira durva módszerekkel élni, mint P. A koallíció létrejötte pedig egyszerű matematika: a nagyjából egyenlő képviselő és szenátor helyet megszerzó PD (ex Iliescu, most Geoana által vezetett párt) és a PDL (Basescu pártja) kénytelen volt kiegyezni és koallícióra lépni, csak így lett meg a kényelmes többség. Ehhez kellett a liberálisok előző ciklusbeli kormányzati szerepe (szembenállva Basescuval), és kellett a PD ellenzékben való megszorongatása Basescuék által (aki nem mellesleg szépen kihasználja a mindenféle securitate kutató bizottságokban és állami szervekben ülő embereinek pozícióját /pl antikorrupciós bizottság/, amiket szintén kézzel irányít és az éppen számára kellemetlené váló embereiről vagy ellenségeiről csepegtet ezt-azt a sajtónak vagy kezdeményez látszatvizsgálatokat - lásd Nastase elleni sokszoros vizsgálódás pártízezer euró ügyében). Szóval mindkét nagy pártnak kellett a húsosfazék, így koallícióra léptek, egy nagyon sajátos kormány kett így, ahol a minisztériumokat (hasraütésszerűen) elosztották, és aki kapta az rendelkezik a pozíciók és a pénzek felett. Így lett hirtelen két kormánya is az országnak.
Az már a kormány megalakulásakor látszott, hogy a koallíció nem hosszúéletű, mindkét oldalnak az a célja, hogy a másikat kicsinálja. Van kivétel, a Kolozsvári Csoportnak nevezett erdélyi tömörülés (ez nem egy párt vagy szervezet, hanem érdekcsoport), akik gyakorlatilag mindkét párt erős helyi emberei, így függetlenül hogy éppen milyen kormány van, a(z) (közép- és nyugat-)erdélyi helyi hatalmat az ő körük gyakorolja. Permanens nagykoallíció.
Az elnökválasztás igazi tétje a másik oldal minisztériumainak, és így a kormányzás megszerzése, ami most van, az tűzszünet és feltöltekezés az elnökválasztás utáni időkre. Az RMDSZ-nek és a liberálisoknak lesz még egy szereplésük: megbuktatni a kormányt az elnökválasztás után, ha nem Basescu nyeri, a PD-nek nem fog megfelelni egy Basescu-báb kormányfő és fél királyság. Ők mindent akarnak, ahogy a román nagypolitikában mindenki.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.07.25. 11:37:56

@a new jersey-i rabbiknál most akciós a vese !!!!!!:

jelen dolgozatban a hitelesség látszatát kelteni akaró székelyeskedés.

Zetek 2009.07.25. 11:43:09

Öreg, vagy normális stílusban írj, vagy sehogy. Kevés undorítóbb dolog létezik, mint ez az imtimpistáskodó mű népi szöveg.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.07.25. 11:51:46

@Grift:
A szerző székelység látszatát kelteni akaró székely. :]

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.07.25. 12:13:20

@TuRuL_2k2:
én is rögtön sejtettem. a nyelvi eszközről beszéltem.

Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t 2009.07.25. 12:19:49

oké, és most akkor a jelentésést is megtudhatnám?

köszi előre is

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.07.25. 12:54:29

@Zetek: Az nagyon jó, hogy Bayer ez a féltehetségű kis ribanc modoroskodhat összevissza és beszélhet mindenféle faszságot a levegőbe, de amikor erdélyi gyerek viccelődik, akkor azt csak nem lehet tűrni.

Bell & Sebastian 2009.07.25. 13:48:55

"Dragii mei,
Va multumesc ca ati ramas alaturi de mine si ca v-ati pastrat viu interesul pentru problemele tarii.

Va indemn in continuare sa nu promovati pe acest site sau pe oricare altul nici un fel mesaje care au un caracter rasist, obscen, xenofob sau discriminatoriu de orice fel. Am convingerea ca romanii, indiferent de simpatiile politice, sunt toleranti si deschisi, ca traiesc si gandesc in concordanta cu valorile europene. Toleranta este o valoare europeana fundamentala si va indemn pe toti sa fiti promotorii acestei valori.

Traian Basescu
Presedintele Romaniei"

www.basescu.ro/blog.php

Bell & Sebastian 2009.07.25. 13:56:27

A jövőben ne sürgesse hirdessen ezen az oldalon, vagy bármely más olyan üzenetet, hogy a rasszista, obszcén, kirekesztő vagy idegengyűlölő bármilyen módon. Hiszem, hogy a románok, függetlenül a politikai szimpátiák, a toleráns és nyitott, élnek és gondolom, az európai értékek. A tolerancia az egyik alapvető európai érték, és szorgalmazza, hogy mind a támogatói ennek az értéknek.

:)

tempetőfi 2009.07.25. 15:45:30

@Zetek:
Nem hiszem el, hogy a Reakció olvasói között is találkozom ezekkel az übertiszahátiakkal, akik a kioktató megasszondásaikat azzal a felütéssel kezdik: "öreg".
Zetek, szerinted melyek a "normális" stílus jegyei? Sorold mán fel, nehogy ismét a "mű népi »intimpistáskodó«" hangnem vétkébe essek, nagy a nyomás anyamagyarból, hogy megfeleljünk szókincsileg is az összmagyar kultúrkör igézetében.

2009.07.25. 18:04:50

Zetek, öregem, hülye vagy.

nemhívő 2009.07.25. 20:58:39

@tempetőfi: Ne szívd mellre ezeket az "übertiszahátiakat"...

Szegényeknek nehéz azzal a gondolattal megküzdeni, hogy a románok és a román politika is igen hasonló a hazaihoz..

Nálunk még annyival is problémásabb, hogy a román "vérnaciók" leszálló ágban vannak, (WC Tudor és Funar), mig a "mieink" még csak most kezdik kétes "karrierjüket,"... aminek vége persze csak a "süllyesztő" lehet...na de addig?
addig megellőzhetnek még a románok is "európaiságból" bennünket... ezt érzik és ez az ami fáj a "naciósoknak"..

Bell & Sebastian 2009.07.25. 23:51:24

@nemhívő:

Mikor megellőztek téged?

(az Úr mely esztendejében táltosodtál közénk, ó nagy Szellenet)

yda 2009.07.26. 07:19:15

A "kukkba szökik=Föl ugrik" atiszahátiaknak okulásúl.

Cypriánus 2009.07.27. 09:52:57

szerintem sem volt mindig világosan érthető érthető a nyelvezet egy Marosvásárhelytől nyugatra felnőtt embernek , néha.
amúgy én sem pálóóc taajszalósbán írom a kommentjeimet, tele tászavakkal, és nyi képzőkkel.Pedig az is van olyna jó minta székely, és jórészt már csak a Felvidéken beszélik.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.07.27. 10:00:10

@Cypriánus:
nem is az a baj, hogy nem érthető, csak tán felesleges hangulatoskodás, és hitelesség jelzés. pedig nincs rá szüksége a szerzőnek, tárgyismerete enélkül is mutatja, hogy ismerős azon a vidéken.

tempetőfi 2009.07.27. 10:08:09

@Cypriánus: Újraolvastam a szövegemet, ha már mindenkinek a nyelvezetével/szókincsével/stílusával van baja, a "kukkra szökik"-en kívül nem találtam tájnyelvi kifejezéseket (vagy csak annyira természetesek számomra, hogy nem tűnik fel). Zavaró lehet talán a stílusom (ami engem minősít, mea culpa, megváltozni viszont nem fogok, jól érzem magam benne), vagy maga a témavezetés (a zanzásítás-kényszer, mégsem írhatok családregényt, pedig lehetne. Ahogy mondani szokták: terjedelmi korlátok, ugye.).
Egyébként nem hiszem, hogy a lexika százszázalékos kompatibilitása jót tenne nyelvjátékainknak, számomra legalábbis rém izgi pl. a szlengblogot olvasni, kész felüdülés.
Elővehetem ugyan a Kazinczy-összest, de akkor meg pláne nem értenénk egymást (bár a bazmegelést kiváltandó találunk a levelezésében árnyaltabb megfogalmazásokat:) ).

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2009.07.27. 19:59:22

A stílust imádtam, csak arra lennék kíváncsi, hogy akkor most rendes székely (és erdélyi magyar) szavaz-e Băsescura vagy mégiscsak Kelemen Hunorra vagy kire?

Tessék már elmagyarázni, mi történik itt?

eN 2009.07.27. 20:49:35

@Pásztor Tibor: nem szavaz egyikre se. otthon ül és nézi a protv-t.

tempetőfi 2009.07.27. 22:25:28

@Pásztor Tibor: Ez egy jó kérdés. Mindenki kétfordulós választással számol, és ebben az esetben az erdélyi magyar, ha egyáltalán elmegy választani, akkor első körben valószínűleg Kelemen Hunorra szavaz, a második körben viszont – sejtésem szerint – Băsescura (kivéve azt a szűk kört, akik számára Iliescu sem zsena. A szocikat nehéz eladni az erdélyi magyarok körében, pláne, ha kötik őket Medgyessyvel [l. Năstase].).
Hacsak Băsescu nem galoppírozza el magát a román szélsőjobb becsatornázása közben. Ebben az esetben heveny tévénézés következik.

tempetőfi 2009.07.27. 22:26:48

Látom, eN megelőzött, és sokkal tömörebben összefoglalta:)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.07.28. 08:55:57

én kaptam az elmúlt választáson két szavazatot! igaz érvénytelen volt, mert nem voltam hivatalos jelölt, de azér' az is valami! :))

na, ennyire veszik komolyan a jó székelyek ezt a bolhacirkuszt!
süti beállítások módosítása