Kiűzetés a templomból
2009. július 13. írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

Kiűzetés a templomból

  Vannak olyan papok, akiket idegesítenek a híveik. Valamennyire érthető, mert a hívek ott siránkoznak, csoszognak, révülnek előttük, de szerintem egy ügyes pap leplezi viszolygását.

  Van egy mise, amire rengetegen járnak, mert jó időben van, jó helyen. Ez a tihanyi apátság vasárnap este fél nyolcas miséje, innen indulnak Pestre, akik csak hétvégére jöttek, de idejárnak a nyaralók is, mert gyönyörű az apátság, és jót lehet fagyizni mise után a sétányon.

  Tavaly azonban új rendszert vezettek be: kizárják az elkéső híveket a miséről. Lakat van a rácson és a templomszolga osztja az észt, hogy nem szabad késni, mert ezt itt így találták ki. Ugyanis idegesíti a papot, ha valaki besétál a templomba, amíg ő beszél. A szentbeszéd után újra megnyitják a kapukat.

  De a papot idegesítik a gyerekek is, a kisgyerkeseknek el kell vonulniuk a sekrestyébe. Előfordult azonban, hogy egy szülő a templomba vitte a gyerekét, és amikor felsírt, a pap dörgedelmesen felszólította őket, hogy a gyerekkel menjenek a sekrestyébe.

  A templomszolgának elég nehéz a helyzete, hiszen a kapuban toporgó hívek mindenféléket mondanak neki, hogy jogunk van templomba menni, bocsásson meg magának az Isten, nem a plébánosa, hanem az Isten előtt kell majd elszámoljon ezzel a tettével, stb. Néha lökdösődnie és kvázi verekednie is kell, amikor éppen becsukná a kaput, de még valaki be tudja tenni a lábát a rácshoz.

  Persze lehetne rosszabb is. Ha átkokat szórna a hívekre a pap, ha kiprédikálná a templomból azt, aki előző héten csúnyaságokat gyónt, vagy ha nem adna ostyát annak, akinek hülye feje van.

  Értem én, hogy idegesítő a sok barnára sült, sörszagú, nyaraló hívő serege, pláne, ha még késnek is. De aki ideges, az szedjen hangyát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr21242531

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Havi Fricska 2009.07.13. 10:17:06

Kossuth-díjat kapott Sas József!"A tavalyi fiaskó után Sas József 2009-ben mégis átveheti a Kossuth-díjat." - közölte hétfőn Budai Bernadett kormányszóvivő. Az indoklás szerint a művész "a származása és politikai nézetei miatt üldözött pest…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rognork 2009.07.13. 07:33:31

khm...
gondolom te is abba a többségbe tartozol, aki mintegy negyed óra késéssel érkezik, mert akkor mindenki megcsodálhatja a legújabb frizurát, és azt a gyönyörű nercet, cserébe viszont ugyanennyivel korábban is távozik, hogy elkerülje a tömeget és a perselypénzt...

hát ezek nem csak a papot idegesítik.

yenoee 2009.07.13. 07:35:36

Kedves lola!

A mise alatt nemcsak a hívek, hanem a turisták is besétálnak, ezt sehol nem nézik jó szemmel.

Tök szörnyű, de ez egy templom. Még szörnyűbb, hogy nem is akármilyen - hogy milyen, azt bárki jóindulatára bízom. Viszont vannak bizonyos viselkedési szabályok, amik alól nem ment fel sem valami rosszul felfogott engedékenység, sem pedig, ha nem fülnek kedves módon juttatják érvényre őket.

Ugyanakkor, ha nem adod meg egy szent helynek a tiszteletet, hanem netán úgy viselkedsz, mint a Deák téri metróban a tessékvigyázniajtókcsukódnak után, nem értem, miért kell a papra hárítani a bunkóságot.

Egy templomban illik viselkedni, még nyaralás alatt is. Kezdetnek megteszi, hogy ha misére megy az ember, akkor igyekszik nem elkésni, pl. Meglepő módon talán még helye is lesz.

Kisgyerekek: a sekrestyébe azért engedik be őket, mert ott a szertartást tényleg nem zavarják, míg kint a templom terében esetenként igen. Kis kompromisszum, de teljesen elfogadható, láttam hogy oldották meg. Szép dolog a misére járás, de engem is idegesít, ha egy gyerkőc ott visítozik mellettem, és a sajátjaimat se cipelem magammal efféle helyekre, ne gyűlölje meg addigra, mire magától is eljönne.

Taktikai Atompingvin 2009.07.13. 07:48:55

"de idejárnak a nyaralók is, mert gyönyörű az apátság, és jót lehet fagyizni mise után a sétányon."
Nagyjából ez a baj.Nem a nyaralók, hanem az hogy az egész kb. arról szól, mint a mozi:bemegyünk; végignézzük, ha érdekes; átbambuljuk, ha unalmas aztán pipa a listán, ez is megvolt.
A pap lennék engem is bosszantana, hogy a társadalmi hivatás, amire az életem teszem fel, az a látogatóknak valami ókorból ittmaradt primitív vacak, amit érdemes arra járva megnézni.
Mivel nem vagyok pap nem bosszant, hogy én is ezt gondolom

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.07.13. 08:10:55

ez olyan, mint az ádám almáiban :-)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.07.13. 08:15:07

A gyereknek sok helyen külön oldalkápolna van. Ez a normális. Ilyen rendszer sok helyen van ám, mise alatt kapuk zárva, pl a Mátyás-templom Budán

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.07.13. 08:18:55

A szigorú záróra szerintem érthető és elfogadható.

A kisgyerek(es)ek gettósítása már jóval kevésbé. Persze, ha az a cél, hogy csak nem síró, a szertartást fegyelmezetten végigülő idős emberek járjanak misére, akkor tökéletes az eszközválasztás.

(Áldhatja az Urat az atya, hogy nem ortodox papként szolgál, ahol a maratoni miséken jönnek-mennek, esznek és beszélgetnek az emberek. :])

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.07.13. 08:21:04

@Őrnagy Őrnagy:
Mármint a Budavári Nagyboldogasszony-templomra gondolsz? :p

(Sokáig oda jártam, ott nem volt szigorú kapuzárás, csak 'no tourist' tábla + fészkontroll a bejáratnál a misék alatt.)

reality 2009.07.13. 08:21:38

Ezek az eljárások más felekezeteknél teljesen megszokott, és már nem haragszik meg senki érte. Vagy legalábbis elenyésző azok száma. Ez is csak megszokás kérdése. Egy idő után természetes lesz, hogy így van.
tényleg idegesítő, ha az ember komolyan veszi, hogy a templomi szertartás alatt szeretne feltöltődni és a gyülekezet részévé válni, együtt ünnepelni,akkor bizonyos látogatók jönnek-mennek, nincsenek tekintettel a többekre, és a gyermekek meg sivalkodnak. Mert a gyerekek természetes tulajdonsága, hogy hangoskodnak. Hadd tegyék, csak ezzel másokat nem kell zavarni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.07.13. 08:25:02

@reality:
Engem egyáltalán nem szoktak zavarni a kisgyerekek.

Taktikai Atompingvin 2009.07.13. 08:25:54

@TuRuL_2k2: "A kisgyerek(es)ek gettósítása már jóval kevésbé."
Akkor szerinted mit kellene csinálni, hogy a kisgyerek ne zavarja a műsort?

tevevanegypupu 2009.07.13. 08:33:06

A szentmise az szentmise. Ekkor kezdodik, ekkor vegzodik. Ott kell lenni kezdes elott es ahitattal vegighallgatni az egeszet. Nem felvonulas, nem benezunk egy felorara, nem "kihagyjuk" a szentbeszedet.
Az valoban felhaborito lenne viszont, ha az egeszen kicsi gyerekek sirasa zavarna az atyakat vagy a hiveket..A nagyobb gyerekeket ra lehet szoktatni, hogy birjak ki uldogelve azt a haromnegyed orat. Ismerem az ilyen divatos balatoni miseket..

reality 2009.07.13. 08:36:43

@TuRuL_2k2: Lehet, téged nem , de sokakat igen (ha imádkozni akarnának, meg elmélyedni egy hangos nap után). Főleg, ha mellettük teszi ezt a kisgyerek, vagy ha elég sokan vannak. :)

hiba 2009.07.13. 08:47:51

Engem azért meglehetősen kezd idegesíteni, hogy 2000 év tudásából és anyagi hátteréből annyit bír reagálni az egyház a jelenlegi világra, hogy bezárja a kaput. Mert Lola postja jól érzékelteti a katolikus egyház helyzetét. Alaposan kidolgozott válaszait nem képes átadni a spritualitásra pedig egyre fogékonyabb tömegekenek és elborzadva nézi, hogy mások meg felteszik a kérdéseket és már arra is tódul a nép.

Moltke 2009.07.13. 09:05:56

A gyereknek ott van a diák- vagy ovis mise. Mert van olyan is, Az a szülő pedig, aki a fél-, egy-, kétéves csemetéjét a felnőtt misére viszi, sokkal inkább a maga kényelmére gondol, mint a gyermeke közérzetére. Akkor pedig már inkább egyáltalán ne is menjen a misére.
Tapasztalat, az egyház konzervativizmusán leginkább azok szörnyülködnek, akik az egyházon kívül állnak. De könyörgöm, ez nem egy lakógyűlés vagy kivánságműsor az isteni kinyilatkoztatásokról vagy a zsinati határozatokról, esetleg a biblia módosításáról.
Egyébként meg Jézus talán nem űzte ki a kufárokat?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.07.13. 09:07:19

@hiba:

Engem meg az idegesít már jó ideje, hogy mindenki rettentő nagy arccal osztja az észt az Egyház korszerűtlenségéről, úgy, hogy annak mai valóságát és aktuális tanításait még csak érintőlegesen sem ismeri. Mindig megdöbbent, amikor a maintsream egyházbírálatot hallom: valami egész másról beszélnek, mint amit én tapasztalok.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.07.13. 09:22:47

hát, ez sajnos megint nagyon ostoba és legalja vulgárliberális fos lett. egy turista központban, ahol komoly az esély, hogy részeg ndk-turisták zavarják meg a misét ott ez természetes. egy misén rendnek kell lennie, ha ez még nem is tetszik a "magammódjánhiszek" kategóriájú hülyéknek.
azok a szülők, akik a gyerekem a világ közepe érzésüket masszívan ráerőltetik a környezetükre, bizony elcsodálkozhatnak, ha a pap nem engedi szétordibálni a misét. a pap szempontjából a gyerek ugyan áldás a létezésével, de átmeneti gyermeki állapotánál fogva nem a maga ura. fegyelmezendő. lehet, hogy egy étteremben szabadjára lehet ereszteni a hülyegyereket a többi vendég legnagyobb örömére, lehet, hogy a buszon nem szólunk rá a kis idiótára, hogy ne rugdossa a szemben ülő bácsit.
de hadd szóljon már a pap, hogy ne zavarjanak egy szertartást.

tevevanegypupu 2009.07.13. 09:22:49

@hiba:
A vilagi szertartasokat sem lehet megzavarni ki-be setalassal, a terem kepeit megszemlelve, aztan halk mormogassal es diszkret vihogassal tavozni vagy ottmaradva beszelgetessel zavarni.Turistak sem csodulhetnek be mondjuk az anyakonyvvezetoi hivatalba hazassagkotes vagy akar nevadounnepseg kozben.

Tehetetlen Dodó 2009.07.13. 09:23:38

Nem értem, hol itt a probléma. Profán hasonlattal élve: azelőtt a mozikban se mászkálhatott keresztbe-kasul az elkéső, nehogy zavarja a többieket, hanem meg kellett várnia a szünetet, ha lekéste a Híradót.
(Hogy ma mi a helyzet, azt nem tudom, a kádár-korban voltam utoljára moziban, de ez a rövid intervallum nem mérvadó, végülis az Anyaszentegyház immáron 2000 éve elég jól tartja magát).

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.07.13. 09:39:44

@TuRuL_2k2:
akkor színházban sem kapnál sokkot, ha végigordítoznák a gyerekek? persze nem bábra gondolok.
és itt nem színházról van szó. szakrális kapcsolódást akadályoz a gyerekzsivaj.
mondok cifrábbat! a budhisták nem engedik az elmebetegeket a szertartás közelébe! júj, ez milyen antihumánus, kirekesztő! :)

Trig 2009.07.13. 09:45:44

Nálunk is, itt Szadán a sekrestyében vannak a pici gyerekek. Semmi megszégyenítő nincs benne, játszhatnak, nyúzhatják a szüleiket, egymást, amit csak akarnak. A szülőknek meg ki van hangosítva oda a pap. A gyerekeknek is élvezhetőbb így, és a szülőnek sem kell paráznia ha nem bír a gyerek egyhelyben ülni, és könnyebb úgy figyelni a misére, ha gyerek lefoglalja magát valami játékkal.

A tihanyi pap meg lehetne kissé türelmesebb. Elvégre nem árt nyitottnak lenni a hülye turistákra is :)

rognork 2009.07.13. 09:47:32

mellesleg, tényleg ott vannak a gyerekmisék. lehet csengettyűzni, van lekváros kenyér, egyszerű, érthető beszéd.
4-5 éves kor fölött meg már bőven szabályozható a kölök.

aftermodern · http://aftermodern.hu 2009.07.13. 10:01:44

Gondoltam Lola hogy leoltom az arcodat a helyéről, de látom már mások elmondták kb amit én akartam volna, legfeljebb máshogy.

Korzenszkynek van egy stílusa, és nem tökéletes, de szép korszaka lenne az Egyháznak, ha ő lenne a legrosszabb pap.

Btw én szoktam Tihanyba járni, és szó sincs gorombaságról, teljesen kultúráltan intézik.

Persze te most Tihanyban jártál, és hát valamiről írni kell, ebből élünk, értem én... van egy határ, csak szólok.

szempontpuska 2009.07.13. 10:10:22

A mise iránt érdeklődőknek, és/vagy misére járóknak így hát két választásuk lesz: vagy időben járni, vagy hagyni az egészet a fenébe.
Csak aztán ne tessék csodálkozni az eredményén...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.07.13. 10:16:47

@Grift: 1) nem gondolom, hogy a hegyi beszéd alatt mindneki áhitattal ült és nem volt jövés-menés.

2) engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket.

a történelmi egyházak ma már többnyire csak a szentfazékoskodásról szólnak, Jézushoz vajmi kevés közük van.

Téglagyári Megálló 2009.07.13. 10:19:13

@idelle:

"a történelmi egyházak ma már többnyire csak a szentfazékoskodásról szólnak, Jézushoz vajmi kevés közük van. "

No halljuk, melyik szekta a tuti...

Che Pel (törölt) 2009.07.13. 10:20:30

Szemforgató, hamis papok!!!!

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.07.13. 10:21:43

Az tény, hogy nem illik elkésni, na de ezért haragudni? Inkább örüljenek, hogy járnak még templomba az emberek.

Téglagyári Megálló 2009.07.13. 10:24:23

@idelle:

A megjegyzésedből úgy tűnt, Jézust valami miatt mégis fontosnak és jónak tartod. De csak válogatva a szavai között?

Téglagyári Megálló 2009.07.13. 10:24:54

@Che Pel:

Muhaha, egy Che avatarral mondod ezt?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.07.13. 10:28:24

@Téglagyári Megálló: a legtöbb csokoládé nyomokban földimogyorót és olajos magvakat tartalmaz.

a keresztény egyházak nyomokban tartalmaznak csak valamit Krisztusból.

a konkrét ügyben:
1) nehogy már bármelyik pap azt higgye, szívességet tesz a híveknek.

2) a legtöbb egyházban nincs meg az interakció, a misék/istentiszteletek többé-kevésbé érdekes-unalmas előadások.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.07.13. 10:29:39

Ki is mondta, „Engedjétek hozzám a kisdedeket”?

tevevanegypupu 2009.07.13. 10:32:24

Nem..nem hiszem, hogy a hegyi beszed alatt nagy lett volna a joves-menes, azt hiszem akik ott osszegyultek hallgattak ahitattal Jezust, es akik kesobb ertesultek arrol, hogy ott van es beszel, azok is igyekeztek csendben odaerni es szintesn hallgatni. De az igaz, hogy a hegyi beszed nem zart teruleten tortent, a templomban a szentmise viszont igen. Es mondjuk ha gyakorlatiasan fogjuk fel a dolgot egy zart helyen zavarja a papot es a hivoket is a joves-menes..
Es nem ugy van az, hogy "oruljenek, hogy meg vannak akik templomba jarnak"..Inkabb orulunk, hogy jarhatunk templomba..

v2peti 2009.07.13. 10:33:34

Mise: Nem mindegy, hogy mikor zárják be a kaput! A csengőszókor, vagy az olvasmány kezdetekor! Mert pár perc késés előfordulhat. De aki sokat késik, az maradjon hátul!
Ha én nem érek oda időben, akkor sohasem megyek előre.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.07.13. 10:34:34

@tevevanegypupu: zavarja a papot. beszarok. ment volna könyvtárosnak, az is humán szakma.

én például sokszor szerettem volna istentisztelet vagy mise közben kérdezni, meg beszélgetni arról, ami elhangzott. engem meg az zavart, hogy egyirányú volt a kommunikáció...

Téglagyári Megálló 2009.07.13. 10:35:30

@idelle:

+ a 2. pontból kiderül, hogy nem érted, mi az a szentmise

tevevanegypupu 2009.07.13. 10:37:20

Azt tudom ajanlani, hogy aki egy zart helyen egy osszejovetel alatt jonni-menni es vidamkodni akar, az probalja ki mondjuk a vallalati ertekezlet alatt, mikor az igazgato beszel peldaul. Nem szent helyen van, nem egy akaratos pap szabja meg, hogy mit csinaljon, szabad, vilagi helyzetben nyugodtan csak maszkeraljon, cseveresszen, fagyizzon..(:

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.07.13. 10:38:00

Kedves Lola!

Mi a teendő azzal, ha mise közben turisták mászkálnak, és villogtatják vakuikat?

Mi a teendő akkor, ha a padsorok között egy 4 éves forma gyerek rohangál föl s alá visítozva?

Ha ezeket megválaszolod, akkor győztél. De vigyázz, nem éri az, ha cikisebb megoldást adsz, mit az, amelyik eleve kívül tartja a problémát.

Üdv.

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2009.07.13. 10:39:14

@aftermodern:
A "leoltom az arcodat", az is olyan keresztényi, meg a személyeskedés az "ebből élünkkel". (Lola nem ebből él. Egyikünk sem.) Aki meg három pontot tesz a mondatai végére, az buzi. Szerintem.

@rognork:
Lolával egy csomó dologban nem értünk egyet, de : 1. Lolának jó a bora, 2. gyanúm szerint nem ismered, mert ha ismernéd, nem írnád le azt, hogy a frizuját vonultatja.

Tehát: templomból késni nem szép, mégis előfordul. Előfordul olyan, hogy az embernek gyerekei vannak, és nincs kire bíznia őket, pláne nyaraláskor, templomba viszont szeretne menni. Gyerekjátszó, -megőrző meg nincs. Korzenszky (nemtom, ő volt-e vasárnap este) igen jól prédikál: mármost ezeket az adottságokat kéne összemadzagolni. Esküvőkön is ott zajonganak rendszerint a kölykök, mégsem zavarnak senkit. Az a gyerek, aki a gyerekmisét felfogja (4-5 éves kortól fölfele), rendszerint már nem is balhézik, legalábbis meg lehet beszélni vele, hogy ne tegye.

Probléma tehát van, meglehet, kissé élesen exponálva. Nem hinném, hogy bárki arcát le kéne oltani azért, mert felveti.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.07.13. 10:39:38

@Téglagyári Megálló: az én felmenőim között református lelkészek, presbiterek, gondokok voltak. a testvérem is lelkész.

kb. 4 éves koromtól járok egyházi alkalmakra. 85-ben konfirmáltam, tudod, akkor még nem volt DIVAT templomba járni. a gengszterváltáskor átéltem, ahogy kőkemény komcsik válnak ájtatos manókká.
egy katolikus lányt vettem feleségül, sokat jártunk együtt misére. a szertartás katolikus templomban volt.

évek óta nem járok templomba, mert elegem lett abból, hogy a szavak és tettek a legritkábban találkoznak csak. ráadásul a hitem már nem igényli a templomot.

egyéb kérdés?

tevevanegypupu 2009.07.13. 10:40:34

@idelle:
na neked ajanlom peldanak okaert, hogy mikor ertekezlet van, akkor ha unalmasabb resz kovetkezik, setalj ki..(:
A mise szertartas megszabott formak kozott. Nem muszaj ra jarnod es nincs is ertelme, ha nem vagy hivo. De ha az vagy akkor megertened, mi a lenyege.Nem ellensegeskedesbol van az, hogy szolnak, hogy ne zavarjak az ahitatot..

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.07.13. 10:41:52

@sün!malac69 a fegyelmezett renitens: megválaszolom. a jelenlegi megoldás olyan, mint a budai kocsmák bezárása pl. kevés hülye miatt elkezdjük a normálisokat is korlátozni. a kevés hülyével kell tudatni, hogy hülyék.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.07.13. 10:42:32

@Téglagyári Megálló: dehogynem, csakúgy vagyok vele, mint Illetékes Elvtárs a viccel. értem-értem, de nem szeretem... ;-)))

Che Pel (törölt) 2009.07.13. 10:43:42

@A Nép - Te vagy!:
A szadeszes szakállas cukros bácsik?

ford? 2009.07.13. 10:44:09

a kurva istenit az ilyen papnak

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.07.13. 10:44:16

@tevevanegypupu: ki szoktam sétálni.

aki nem szereti, hogy megdugják, ne álljon qrvának. akit idegesítenek az egyébként valóban idegesítő emberek, az ne menjen papnak. ilyen egyszerű.

Kutya23 2009.07.13. 10:47:06

nem h örülne a pap h van még aki templomba jár

tevevanegypupu 2009.07.13. 10:56:25

@idelle:
a helyzet az, hogy az ember gyakorlat kozben jon ra a hivatas elonyeire es hatranyaira is. Megmaradnak a palyan, de nem egyforma kotelidegzettel vegzik a rajuk rott kotelesseget. Ha mar ezt a ket meglehetosen ellentetes, de mindenkeppen alazatot igenylo foglalkozast hoztad fel peldanak.
Talan annyit azert felhoznek a papok mentsegere, hogy oket altalaban nem sajat szemelyukben ert serelem vegzalja, hanem az Istennek ajanlott szertartas megzavarasa.

Danis 2009.07.13. 10:56:46

Nem értem miért olyan nagy dolog egyes híveknek pontosan érkezni a misére...

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.07.13. 10:58:00

Szegény Korzenszky atya nem épp diplomatikus alkat, van még pár sztori... mondjuk azt értem, hogy a turisták zabolátlan tömegeit kezelni szeretné valahogy, de nem így kéne.

bz249 2009.07.13. 10:59:32

@tevevanegypupu:

mondjuk gondolom a nem annyira kötélidegzettel ellátott papok kérhetik, hogy Alsószutykoska somogyi zsákfaluba helyezzék át őket, ahol kis eséllyel fogják megzavarni a szertartást illetéktelen egyének

Dr.Bio74 2009.07.13. 11:01:10

Érdekes, utoljára Münchenben voltam misén (mint turista). Ott beengedtek, de csak az ajtók elé, és folyamatos kontroll alatt tartottak.

Szörny 2009.07.13. 11:01:11

A tihanyi helyzet nem lepett meg, ott azzal kezdődik a probléma, hogy belépőt kell fizetni a templomba (nem az altemplomba, toronyba, kiállításra stb, hanem a templomba).

Ami megdöbbentett az a kommentek serege (tisztelet a kivételnek). Ez a rigorista, bigott, álszent hozzáállás zárja be az Egyház kapuit a világ elől. Az általam példaképnek tekintett papok akkor szoktak rászólni a gyerekesekre, amikor a felsíró kicsivel rémülten a kijárat felé igyekeznek. Maradjanak, furcsa lenne, ha pont a legkisebbeket zárnánk ki a közösségből. Mert a mise teljesértékű lesz akkor is, ha a prédikációból nem sokat értesz a melletted üvöltő gyerek miatt. Nem a pap miatt mész ugyanis oda. Áhitat meg akkor van amikor már nem azzal foglalkozol, hogy ki mit csinál körülötted.
Én mindig úgy tapasztaltam, hogy a templom légköre önmagában fegyelmezi az embereket. Akit meg nem, annak mindig elég a templomszolga csendes figyelmeztetése. Ez így nagyon jól működik Rómában, Párizsban de Budapesten is és még sok helyen. Nyitott kapukkal.

Samott 2009.07.13. 11:03:17

En nem vagyok vallasos, templomba se jarok, de az meglepett hogy ti (akik allitolga azok vagytok) az egesz esemenyt, helyet egy mozihoz hasonlitjatok, es felmerulhet olyasmi hogy elkestek egy istentiszteletrol. Azt hittem ez komolyabb, fontosabb dolog... legalabb nektek. En speciel a nekem fontos esemenyeket, embereket megtisztelem azzal, hogy nem varatom meg oket es pontosan erkezem. A bezart kapukat tessek ugy ertelmezni hogy bent zartkoru rendezveny folyik amirol sajnos lemaradtatok mert nem voltatok kepesek idoben erkezni... templomszolgaval eroszakoskodo _hivok_? Letezhet ilyen? Masresztrol a gyerek vonalat se tudom hova rakni, minek elrancigalni egy olyan esemenyre amiben semmi oromet sem leli, ami zavarja es ahol masokat zavar emiatt.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.07.13. 11:04:39

Több ilyen pap kéne, hogy beleverje az emberekbe a gerincet. A gyerekek meg szokják csak meg hogy nem öök a világ közepe noha manapság ez az agyalágyult felfogás igen nagy nép-szerüségnek örvend.

veny 2009.07.13. 11:05:57

Az a baj, hogy a bácsi gyakorlatilag írásba adta, hogy alkalmatlan a szolgálatra, mégse fogja senki rászorítani, hogy új szakmát keressen.

Aztán meg csodálkozunk... :(

szcsongor 2009.07.13. 11:06:40

@Grift:

"1. én meg gondolom
2.engedik "

1. miért, ott voltàl? :)

is 2009.07.13. 11:06:53

amcsiknál, meg a hiteseknél is van táncikálás meg rockzene, és ott az embereknek nem kell háromnegyed órát csendben ücsörögni. hát mikor mondta Jézus, hogy az istent csöndben, fegyelmezetten kell imádni? hogy Kyrie-Gloria-Credo-Sanctus-Benedictus-Agnus Dei? hol a mise leírása a Bibliában?

mi lenne, ha a vasárnapi fél 8-as mise kifejezetten turista-formát öltene? nyáron ki a szabadba, a templom elé, mint a Csíki búcsúban, az emberek ott is jönnek-mennek, aztán senkit sem zavar. mi lenne, ha az egyház szolgálóként lépne fel? reggel 9-kor meg mehetne az öregsszonyos, üldögélős, tradicionális. ja, hogy a mostani pápa visszacsinálja a II. vatikáni zsinatot? latinul már tanultok, ugye, mert nem fogjátok érteni hamarost, hogy mit mond a pap, nektek háttal.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.07.13. 11:09:54

@tevevanegypupu: az isten ennél kegyesebb és jobban szereti az embereket, minthogy kiakadna egy kis zajoláson... ;-))))

n_gery 2009.07.13. 11:15:31

Gondolom azért itt nem arról van szó, hogy néha elkésnek páran. Mivel ezt a templomot valószínűleg rengeteg túrista felkeresi, így szerintem egészen egyszerűen az állandó jövés menést elégelték meg. Manapság nagyon eluralkodott az engem ne korlátozzon senki mentalitás, aztán fogja magát és a szentmise kellős közepén végigsétál a templomban. Még jó, hogy a szentélyben nem néznek körül. A gyerek problémát nem ismerem, hogy Tihanyban mekkora gondot okozott. Valószínűleg sok gyerekes család tér be misére, nyaralásból hazafelé. Mi a probléma a gyerekkel a sekrestyéből misehalgatással? Az, hogy van egy ilyen szabály? Minket is vittek szüleink kiskorunkban misére. Ha nem bírtak velünk, akkor egyikük kivitt a templomból. De így van ez az egész rokonságban, sőt szerintem mi is így fogjuk tenni. Ehhez képest azt látom, hogy sokan hagyják a gyereket rosszalkodni. Ami zavaró. Nem tudok úgy ráhangolódni, elcsendesedni, hogy közben valami folyton eltereli a figyelmem. Természetesen senki nem azt várja el, hogy a gyerek kisangyal módjára csendben legyen, és mozdulatlanul üljön. De van egy határ. A sekrestye ilyen értelemben, sokkal jobb megoldás. Szeritnem. A mise onnan is ugyan úgy élvezhető. Tapasztalatból mondom.
Interaktív mise. Ezen nagyot néztem. Ez egy szertartás. Nem egy beszélgető est. Szerintem az atyát meg lehet keresni a mise után, és lehet vele beszélgetni, ha valami kérdés felmerült a mise alatt. Persze csak ha nem kell sietni a következő helyre. Kis falukban sajna ez az eset gyakori. De szerintem akkor is megbeszélhető vele egy időpont, amikor készségesen áll rendelkezésre.

hiba 2009.07.13. 11:15:49

@Elpet: Nézd, én azért valamennyire belülről is látom a dolgot és nekem meg az a tapasztalatom, hogy a pozitív kezdeményezéseknek jelentős belső ellenszéllel kell megküzdeniük. Hogy szavaiddal éljek a mainstream egyházi vonal nem nagyon mozdult el az elmúlt 10 évben. Nem azt várnám, hogy az egyház szekta módszereket alkalmazva utcán térítsen, hanem apró változtatásokat amivel lehet előre menni. pl tudatosabban alkalmazza a médiát és a meglévő erőforrásait. Akárhonnan nézem, az szerintem nem normális, hogy az egyik leglátogatottabb templomot mise idején egyszerűen bezárják. Milyen üzenete van ennek a katolikus elkésők és pláne a nem katolikusok felé? persze lehet ezt csinálni csak akkor ne sírjon a szánk, hogy nem vallásosak az emberek és inkább az ezoteriában hisznek.
Elkésők mindig minden templomban vannak, voltak. van ahol egy üvegajtóval leválasztják a kapu mögötti belépő teret és illik ott megállni aki késik, de ha nagyon akar előre is osonhat. Soha nem zavart ez senkit, pláne ha elmélyülten gondolkozik és nem azon görcsöl,hogy milyen köcsögök a nercbundás műkeresztények.

Bell & Sebastian 2009.07.13. 11:23:24

Igen jót tett a posztnak, hogy kikerült a címlapra, mágnesként vonza a spirituális analfabétákat, a papokba bármikor szívesen belerúgókat.

A fagyi van hogy visszanyal, elvtársak!

Stupidella 2009.07.13. 11:23:32

Valahol megértem, hiszen egy tanár sem kultíválja, ha a diákok elkésve szállingóznak be az órájára, többször is megzavarva az előadását. Aki misére akar menni, nem csak bámészkodni, az tájékozódjon előre és érjen oda időben. Vagy sétáljon meg fagyizzon egyet, amíg a mise véget nem ér.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.07.13. 11:23:56

@yenoee:

"A mise alatt nemcsak a hívek, hanem a turisták is besétálnak, ezt sehol nem nézik jó szemmel."

Ezt azért pl szentendrén elég jól megoldják, már a mise előtt kiraknak egy (könnyen megkerülhető) táblát: turists stop.

hiba 2009.07.13. 11:24:00

@tevevanegypupu: A szóban forgó templom és környéke turista látványosság is, ennek megfelelő "szakemberekkel". A látogatókat lehet irányítani. legegyszerűbb esetben egy nyári munkára alkalmazott diákkal aki a kapuban áll és elmagyarázza, hogy jelenleg mise van, csak akkor menjenek be, ha ez érdekli őket, ellenkező esetben tekintsék inkább meg a kiállítást ami a bencések jelenlegi egyházi és világi tevékenységét. De egy bezárt templomajtó???

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.07.13. 11:24:43

@Stupidella:

Azér ez nem pont ugyanaz, mint egy tanítási óra. Például nem a pap a főszereplő.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.07.13. 11:25:35

@n_gery:

"szerintem egészen egyszerűen az állandó jövés menést elégelték meg"

a megelégelőknek szól a post zárómondata.

tevevanegypupu 2009.07.13. 11:26:13

Korzenszky atyanak igaza van..Akinek nem tetszik, az pedig nyugodtan menjen mas misere, legfeljebb nem talal divatos fagyizot a templom mellett.
A hivok - az igazik - idoben fognak erkezni es vegighallgatjak csendben es tisztelettel a szentmiset.

@idelle:
Isten mindenkit szeret es mindenkinek megbocsajt, de foldi szolgaloi emberek, akik viszont szeretnek teljes szivvel es alazattal szolgalni.Es sajnos neha muszaj a hiveket, a szelidithetetlen nyajat, szigoru pasztorkent terelgetni a karamba.(:

Karesz4 2009.07.13. 11:27:42

Hívő, gyarló, templomjáró katolikusként mondo: szerintem gáz bezárni a templomot a Szentmise idejére. Ilyet eddig sehol sem láttam. Az jogos, ha a turistákat nem engedik nézelődni, de itt sajna nem erről van szó.
Másrészt a gyermekeket kizárni még nagyobb gáz. Persze a neveletlen kölyök is elég kellemetlen Szentmise közben, de inkább, mint a kizárás. Erre találták ki a nagyobb helyeken az "ifjúsági" Szentmisét. De mit tegyünk például mi? a mi falunkban vasárnap csak egy Szentmise van??? Nálunk mondjuk gábor atya megoldotta. Kijelentette: hozzanak minél több gyermeket, hozzák el a játékaikat, ő örül a gyermekzsivajnak. Majd beszél egy kicsit hangosabban - mondta.
Azt meg egyensesen felháborítónak tartom, hogy egyesek az elkéső híveket és a gyermekeket "kufárokhoz" hasonlítja.
Tévedés ne legyen: nem szeretem sem a későket, sem pedig a neveletlen kölyköket. De az Egyház küldetése a hit mindenáron való terjesztése, nem a kapuk becsukása és a sekrestyébe való száműzés. Akiket zavar ez a küldetés, és szemforgató módon az első sorokba beülnek már a Szentmise előtt fél órával, na azok az igazán nem oda valók, smégsem dobják ki. Őket sem. Az Egyház küldetése a fontos nem pedig néhány "hívő" és a pap kényelme!
K.

Stupidella 2009.07.13. 11:28:00

@elemes2: miért, ki celebrálja a misét?

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.07.13. 11:28:38

@tevevanegypupu:

"Korzenszky atyanak igaza van"

Bizony, Jézus meg menjen a tudja hova az olyan idejétmúlt csacskaságokkal, hogy "engedjétek hozzám a gyermekeket." Mert az egyház egy komoly dolog.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.07.13. 11:30:22

@Stupidella:

ha a misét kulturális eseménynek tekinted, akkor nyilván a celebráló pap a főszereőlő. ha a pap is csak annak tekinti, akkor meg ő nem pap, tehát az esemény sem mise.

tevevanegypupu 2009.07.13. 11:31:28

@hiba:
nem Magyarorszagon elek, nem ott jarok templomba. A templom egyik legfontosabb "turistalatvanyossaga" a varosnak. Jonnek is buszostol. Sokszor vasarnap mise idejere ernek oda. Erdekes modon soha, de soha eszukbe nem jutna bemenni mise alatt, turelmesen varakoznak, bameszkodnak az udvaron a mise vegeig. Igaz, hogy nem magyarok.(:

Bell & Sebastian 2009.07.13. 11:31:43

@idelle:

Ámulok-bámulok, igen ritka állatfaj egyik utolsó képviselője Kegyed!

Ki ne haljon! Vagy ha mégis, legalább temetése ne legyen!

Ez hogy tetszik, kuplungos?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.07.13. 11:31:44

@is: aki gospel éneket és táncikát igényel, az ne menjen a Római Katolikus egyház miséire. A katolikus mise már pedig csak olyan, hogy csendben ülsz, néha felállsz, néha leborulsz, énekelsz (azért unalmasnak nem mondanám). Akinek nem tetszik, az ne menjen oda, nem kötelező. De aki odamegy, az tartsa tiszteletben a katolikus egyház szertartásait.
Teljesen egyetértek a kapuzárással és az ordító gyerekek kiküldésével is. Az elkésők öntelt emberek lehetnek, akik saját idejüket fontosabbnak tartják másokénál, az ilyen mit keres egy közösségben? Maradjon kint és fagyizzon... Aki pedig már járt templomban (nem vagyok biztos benne, hogy az atyát kritizálók közül túl sokan tették volna), az tudja, hogy egy templom, akusztikájától fogva, mikrofonként nagyobbítja fel a gyereksírást és az ember még a saját gondolatait se hallja tőle. Ez igazán nem hiányzik a miséről. Az a legszomorúbb, hogy ezekre a lépésekre szükség van, mert az emberekben _maguktól_ nincs annyi belátás, hogy ne pofátlankodjanak be mise közepén, illetve kivigyék a bömbölő csimotákat.

janper 2009.07.13. 11:33:43

@idelle:
"1) nehogy már bármelyik pap azt higgye, szívességet tesz a híveknek."

Nehogy már bárki azt higgye, szívességet tesz a papnak.

kk_kk 2009.07.13. 11:34:08

Érdekes...és meglepődtem nagyon a kommenteken.

Egyetlenegy idézetet mondanék, azt hiszem kifejezi a helyzet abszurditását, mind a kapuzárásról, mind a gyerekek elkülönítéséről:

"Engedjétek hozzám..."

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.07.13. 11:35:01

Nem kötelező templomba járni. Ha nem jársz, nem fogod magad egomán bohócokon idegesíteni.
Ha viszont jársz, akkor valószínűleg muszáj lesz elfogadnod, hogy a papbácsi a góré, neked leginkább kuss van.
Az egyház nem jófej, a sztori nem arról szól.

Persze van ahol tolják neki:
(mimózalelkű ájtatosok inkább hagyják ki, bár hatalmas LOL ;D)
www.youtube.com/watch?v=TQdIiEUFtqk

veny 2009.07.13. 11:35:23

@tevevanegypupu: "Akinek nem tetszik, az pedig nyugodtan menjen mas misere, legfeljebb nem talal divatos fagyizot a templom mellett."

Meg is fordítható ez könnyűszerrel, csak szólok. Akit zavar a sok mászkáló emberke a templomban, az tán ne egy turisztikailag felkapott apátságba szegődjön szolgálatra. Számos lehetőség kínálkozik pár kilométeren belül...

Csomorkány 2009.07.13. 11:35:47

Késők:

A késők 90%-a a késők azon 10%-ára szokott hivatkozni, akinek alapos oka van a késésre.

Namost, aki alapos okból késett el, és már zárva találta a templomot, az nem vétkezett a vasárnapi miselátogatás egyházi elvárásával szemben, hiszen szent alapelv a katolikus morálisban, hogy lehetetlent senki nem várhat el.

Tervezte a templomlátogatást, önhibáján kívül elkésett, a templom már zárva volt, majd jön a jövő héten. Addig is Isten áldása kísérje.

Aki viszont önhibájából, és mondjuk életmódszerűen késik (sok ilyen van, más események kapcsán magamról is jól ismerem ezt a szindrómát), az párszor megszívja, várja a gyóntatószék, ahol enyhítő körülményként elmondhatja, hogy szándéka szerint nem misét mulasztott, csak elkésett, legközelebb meg nem késik el. Tényleg nem, az életmódszerű késés főleg olyankor alakul ki, amikor semmiféle szankció nincs. Kísérje őt is Isten áldása, de némi bűnbánat igenis ráfér, mert Jézus várta őt erre a szertartásra, éspedig pontosan. Sokan tudjátok: "Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre!"

Ismerni kellene az egyház tanítását, és akkor nem kellene hülyeségeken rágódni. Egyetértek azzal a pappal, aki mise kezdetén bezárja a templomot.

Gyerekek:

Schweitzer rabbi mondta, hogy "Szomorú Istenháza az, amiben nincs gyermekzsivaly."

Ez is igaz, de ha az Istenházán belül ki lehet alakítani egy részt a kisgyerekeknek (nem mindenütt lehet), és valaki ezzel szándékosan nem él, akkor oktalanul zavarja a többieket. Az a templom örömet akart szerezni a gyerekeknek azzal, hogy kialakított nekik egy életteret. A szülő miért nem engedi ebbe bele a gyermekeit?

tevevanegypupu 2009.07.13. 11:37:37

@elemes2:
miert, Korzenszky atya kidobja a templombol a gyerekeket?
Kulonben nem tudom mennyiben hasonlithatoak a mostani gyerekek a ketezer evvel ezelottiekhez. Gyanitom, hogy azok a reiek nagyobb tisztelettel viselkedtek barhol.(:

os2_fan 2009.07.13. 11:38:24

Tudomásom szerint a Westminster apátságba sem lehet besétálni mise alatt és nem azért mert az a flancos London. Ezt tudomásul vették a turisták és mindenki. Sőt, valószínűleg a Szent Pál székesegyházba sem lehet szertartás alatt bemenni.

betyár (törölt) 2009.07.13. 11:43:30

@szempontpuska:

Ez nem május 1-jei felvonulás: ha nincs ingyensör, nem megyek! Tudod, ide hívők járnak.

Csomorkány 2009.07.13. 11:43:34

@Karesz4: Az Ókorban határozottan jobban csinálták ezt a "hit minden áron való terjesztése" - dolgot, de akkor a Szentmise konkrétan titkos esemény volt. Az áldozati részéről mindenkit kidobtak, aki nem volt megkeresztelve, a prédikáció hallgatása is csak békés időkben volt lehetséges.

A Szentmise az igazából nem missziós alkalom, hanem a már megtérteknek szól. Akiktől viszont elvárt az értő viselkedés.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.07.13. 11:48:03

'engedjétek hozzám a gyermekeket' - ezzel a frappánsnak vélt hivatkozással csak a a baj, kedves kritizálók, hogy az egyház nagyonis szeretettel fogadja a gyerekeket. Van hittanóra, elsőáldozás, erre való felkészítés, lehet beszélgetni az atyával akár gyónás alatt, akár külön. A szentmise kb. az egyetlen alkalom, amikor nem veszik jó néven a gyereksírást (figyelem, nem a gyerekeket per se tiltják ki, hanem a misét megzavaró ordítókat). Szóval kár ezt az idézetet ismételgetni papagáj módjára, mert semmi köze a mostani esethez.
@Csomorkány: gyermekzsivaj, ugye? Van bivaly meg zsivaj. A kettő nem összekeverendő :)

Jesian Keresztesei 2009.07.13. 11:48:43

Vétessék el, amit könnyelmű kézzel ad, de ne Istennek nevében szolgáljon talmi pompázatot.

Thulsa Doom (törölt) 2009.07.13. 11:48:57

Én még picsán is rúgnám, aki elkésik! Ott a baszom nagy óra - kettő is a toronyban - oszt még reklamál.
Arra meg ki kíváncsi, hogy ez zárt helyiségben csecsemő üvölt, néhány seggfej ki-be szaladgál, meg zörög a bazilikakilinccsel.

Ütni kell az ilyen csürhét, aztán majd ha rendet tanultak, jöhet a szentbeszéd!)

balazsman 2009.07.13. 11:49:39

templom, cirkusz - krumpli, burgonya...

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2009.07.13. 11:51:25

Misére nem járok, de jártamban-keltemben szívesen megnézem magamnak a templomokat belülről. Külföldön is, itthon is jellemző, hogy mise alatt legalább egy kis táblácska fogad, hogy legyek oly kedves kintmaradni a végéig, továbbá toporgásom alatt ne hagyjak az orommal nyomot a színes üvegaplakokon. Lehet, hogy bennem van a hiba, de még egyszer sem jutott eszembe besértődni. Ja, mert nem a misére, hanem a templomra voltam kíváncsi? Ó, pardon és ajvé. Igen, nagyon szerencsés vagyok, hogy egy templomnak nincs kezdési időpontja. A misének van. ^^ Ha a pap késne negyed órát, miféle dörgedelem lenne itt? :oD

Jesian Keresztesei 2009.07.13. 11:51:32

@Stupidella:
Isten szakrális imádatát, oktalan stupidó, ne mérjed egyazon mérlegen a világi profanitás élvezetével!

hablabla 2009.07.13. 11:51:37

Természetesen nincs jó vagy jobb megoldás, a miséről illik nem elkésni, és nem zavarni. Ha a turista a templomra kíváncsi várhat egy keveset, és aki gyakorlott az vár is, pl. fagyizik előtte. Nem hiszem hogy ez bárkit zavarna.
Bár némelyik ember lehet hívő, vagy csak nézelődő, elég pofátlanul tud viselkedni, és még fel se tűnik neki, hogy másokat zavar.

A gyerek már aggasztóbb, hogy én mennyire ki nem állhatom a gyerek sírást sem vonatom, sem sehol, de ez az én egyéni porblémám. Bár lehetne külön poszt témája, például kit minek a gondolata irritál jobban a szőrös héjú őszibarack megnyalása, a rajztáblát végig karistoló köröm, vagy a gyereksírás. :D

kk_kk 2009.07.13. 11:53:07

Összegezve:
Hívő vagyok (igen, a magam módján, nem a 2000 éves dogmák alapján, hanem a szeretetre és lelkiismeretre alapozva, jöhetnek a kövek: Jehova), templomba járok, néha kések, sőt, olyan is van, hogy másnaposan megyek.

A kommentektől viszont elszomorodtam... abszolút a kirekesztés jön le belőlük.
(Gyerek nem odavaló, engem zavar, ne késsenek, engem zavar)
A szelídség és elfogadás teljes hiánya... Tényleg ezek vagyunk?

Bell & Sebastian 2009.07.13. 11:54:49

@balazsman:

templom, cirkusz = parlament, politika

Hoffy 2009.07.13. 11:54:50

Ne keseregjen aki kint marad, mert azon a napon nem imád bálványt és nem áldozik, vagyis nem vétkezik az Úrvacsora vétellel. A pap nagyon Igei módon jár el Azt mondja Isten Igéje, hogy "mindenkivel jót tegyetek , kiváltképp a ti hitetek cselédeivel" ő pedig vigyáz arra, hogy ne menjetek be a templomba és így nem lesz lehetőségetek több bűnt elkövetni. A pokolba ez lesz a pap legkisebb bűne. Minden katolikusnak meg kéne térni mert tuti biztos számukra a pokol ha meg nem térnek.
"1 Kor. 6.9
Avagy nem tudjátok-é, hogy igazságtalanok nem örökölhetik Istennek országát? Ne tévelyegjetek; * se paráznák, se bálványimádók, se házasságtörők, se pulyák, se férfiszeplősítők,"

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.07.13. 11:55:13

@Bell & Sebastian: nem lesz temetésem. megnyugodtál? :)

Jesian Keresztesei 2009.07.13. 11:56:14

@eugenika:
Elfajzott elmék bűnös bujálkodásából született gyermek! Az Úr mondá: "Nem az fertőz meg titeket, amit a szájatokon bevesztek, hanem, ami onnan távozik, az mételyezi meg világotokat".

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.07.13. 11:56:59

@janper: "Nehogy már bárki azt higgye, szívességet tesz a papnak."

ez is rendben van. csak hát a papok Jézus Krisztus "méltatlan bár, de elhívott szolgái". több krisztusi, kevesebb emberi viselkedést várnék tőlük. ha nem lennék realista.

Bell & Sebastian 2009.07.13. 11:57:06

@kk_kk:

Összességében igaz, részleteiben nem.

Bell & Sebastian 2009.07.13. 11:59:00

@idelle:

Hol nincsen szükség, minek a segítség?

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.07.13. 11:59:16

@eugenika:

"Én még picsán is rúgnám, aki elkésik! Ott a baszom nagy óra - kettő is a toronyban - oszt még reklamál."

MUHAHA. Mekkora poén lenne egy olyan mise, ahol a pap - a te szavaiddal - rugdossa picsán a híveket. Jó ötlet! Közvetíthetnék a tévében is.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.07.13. 12:03:39

"hiszen a kapuban toporgó hívek mindenféléket mondanak neki, hogy jogunk van templomba menni, bocsásson meg magának az Isten, nem a plébánosa, hanem az Isten előtt kell majd elszámoljon ezzel a tettével, stb." akkor csak toporogjanak a kapuban.

kk_kk 2009.07.13. 12:04:15

@Bell & Sebastian:

Vagyis...?

Van, hogy engem is zavar a gyereksírás, egyetértek azzal, hogy a gyerekes szülők, ha módjuk van rá, menjenek a gyerekmisére, nekik is jobb, de ha ott vannak azon a misén ahol én, hát legyen, így jártunk, néha az öreg néne rettenetes kenetteljes hangja sokkal rosszabb, mégsem mondom neki, hogy irány a 80+ mise...

Késés: soha ne legyen nagyobb baj egy misén, mint hogy későn is jönnek emberek...

Türelem, türelem...

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.07.13. 12:05:10

Azt hittem ez egy 3 kommentes poszt lesz, de tévedtem :)
Ami úgy látszik nem egyértelmű:
- természetesen a turistákat meg kell állítani a kapuban, ezt rengeteg helyen megoldják. Pl. Mátyás-templom. Aki azonban misére akar menni, azt beengedik.
Egyébként a Szent Péter Bazilikában is megoldják Rómában.
- szerintem bárki bemehet a templomba, az is, aki csak öt percet akar imádkozni és az is, aki misére akar menni.

tevevanegypupu 2009.07.13. 12:06:42

@veny:
A tihanyi templom elsosorban Isten haza, masodsorban turisztikai latvanyossag. Ha a foapat ugy dont, hogy mise alatt nincs maszkalas, turizmus es nezelodes, akkor nincs. Ennyi.

Jesian Keresztesei 2009.07.13. 12:09:39

@tevevanegypupu:
A mi Urunknak annyi háza vagyon, hogy ingatlanadót módfelett sokat fog fizetni.

Bell & Sebastian 2009.07.13. 12:10:36

@kk_kk:

Megtisztelsz.

Engem pl. az zavar, ha valaki mosdatlan és büdös, minél nagyobb gazember, annál előrébbre tolakszik, körmenet közben elsunnyog, és a többi...

Általában sok a bunkó, ez stimmt, a saját templomában az Atya a főnök, ez van!

Nem tetszik? El lehet menni máshová, ahol tolerálják a mértéktelenséget (mivel itt is csak arról van szó, hogy eddig, és ne tovább)!

Szentgáli 2009.07.13. 12:13:16

@tevevanegypupu: akkor nemcsak a politikában vagy birka. :) De tényleg: miért is kell mindenkinek Tihanyban tolongani? Mert ott látszik, hogy misére "jár"? Ha-ha-ha.
Érdekes hely az egyébként, még fagylaltos is akad ott, a templom külső falában. Hm.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.07.13. 12:16:16

@lelkylola: '- szerintem bárki bemehet a templomba, az is, aki csak öt percet akar imádkozni és az is, aki misére akar menni. '

menjen, csak ne egyidőben :)
a katolikus templomokban kiemelt jófejség, hogy reggeltől estig nyitva vannak. Ne félj, az itteni (lutheránus) templomokat szigorúan csak istentiszteletkor nyitják ki, ha csak úgy bebóklásznál megnézni az épületet vagy imádkozni öt percet, szerencséd van, ha kifogsz egy takarító templomszolgát, másképp buktad a látogatást.

Bell & Sebastian 2009.07.13. 12:17:04

@Szentgáli:

Másszál le a Tevéről, mert lerúg, utána leköp és még ki is érdemelted!

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.07.13. 12:18:32

@tevevanegypupu:

"Gyanitom, hogy azok a reiek nagyobb tisztelettel viselkedtek barhol."

Én meg gyanítom, hogy nem. Pont erről szól az idézett evangéliumi részlet: a gyerekek odafuraxanak Jézushoz, az apostolok meg igyekszenek elhessegetni őket. Persze, mondjatjuk, hogy K. atya az apostolok méltó utóda :-)

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.07.13. 12:20:19

@tevevanegypupu:

na ezt tisztázzuk: a templom Isten háza, vagy a főapát háza?

vagy egy szimpla magántulajdonú ingatlan, amit az üzemeltető ízlése szerinti időszakokban megnyit az érdeklődők előtt?

Bell & Sebastian 2009.07.13. 12:22:28

@elemes2:

Cserélj elemet, előz a nyúl!

veny 2009.07.13. 12:30:02

@elemes2: "vagy egy szimpla magántulajdonú ingatlan"

Csak itt ugye felvetődne a kérdés, hogy miért áldoz az állam százmilliókat efféle magántulajdonokra, ezért nem igazán népszerű ez a nézőpont... :)

Feca 2009.07.13. 12:30:12

"A papot zavarja... " Ez vagy a kedves írónk csúsztatása, vagy a templomszolga rossz szóhasználata.
A misén részt nem vevő túristák nem megfelelő tevékenysége zavarja a híveket. A későn érkező hivek általában igyekeznek a mise legkisebb zavarása mellett, elfoglalni a helyüket, vagy más megoldás (pl sekrestye) után néznek.
Az esküvői mise, istentisztelet azért lájtosabb, ott nem hiszem, hogy zavaró az aprónép.

Bell & Sebastian 2009.07.13. 12:35:16

@Feca:

Van, hogy a mennyiség minőségi ugrást eredményez!

Foxi-maxi, első óra táján mondják is.

tevevanegypupu 2009.07.13. 12:36:28

@elemes2:
Az orszaghazba akarmikor bemehetsz?
Vagy mondjuk egy miniszteriumba?
Ezek vilagi intezmenyek, mi tartjuk fent az adonkbol ezeket is, gondolom szabad a bejaras.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.07.13. 12:37:34

@veny:

"felvetődne a kérdés, hogy miért áldoz az állam százmilliókat efféle magántulajdonokra"

például azért, mert amikor az állam megpróbált szívózni, rosszabbul járt. vagyis puszta önérdekből.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.07.13. 12:40:02

@tevevanegypupu:

világos, csak ugye, bajnai gordon nem mondta azt a kormányőrségnek, hogy "engedjétek hozzám jönni a gyermekeket, mert övék az ország háza."

szóval érzek némi kontrasztot a kereszténység illetve K. tiszteletes komplexusos nosztalgiája között: "bezzeg a régi szép időkben még oda lehetett csördíteni a rendetlenkedő gyerekeknek, én is kaptam, meg is tanultam, hol a helyem"

veny 2009.07.13. 12:40:15

@tevevanegypupu: "Az orszaghazba akarmikor bemehetsz? Vagy mondjuk egy miniszteriumba?"

Szerintem nem szeretnéd, ha ennyire korlátoznánk a katolikus templomok számát. Persze fene se tudja, mit szeretnél... :)

Bell & Sebastian 2009.07.13. 12:40:46

@elemes2:

Nem barátom, államérdekből.
Problémáid vannak a mentális higiéniával?

Akkor Te liberális vagy, szellemi bőrtangás...

tevevanegypupu 2009.07.13. 12:40:51

@Bell & Sebastian:
Dehogyis, nem bantok en senkit. Szidhatnak nyugodtan a velemenyem miatt, kit erdekel?(:

veny 2009.07.13. 12:46:08

@elemes2: Ugyan kérlek. :)

Nem köll szívózni, csak mondjuk bicajútra költeni azt a 5 miiliárdot, amibe csak a Szent István bazilka kipingálása került.

A Mátyás-templom se sokkal olcsóbb, de az más ügy, mert az nekem is tetszik... :-P

tevevanegypupu 2009.07.13. 12:48:09

@elemes2:
Bajnai Gordonhoz a libakat engedtek kozel.Eredmenyes talalkozas volt. Gordonnak.(:

Bell & Sebastian 2009.07.13. 12:49:23

@veny:

A fagyis fizette, nem is a Veresek! :)

tevevanegypupu 2009.07.13. 12:50:20

@Bell & Sebastian:
koszonom, rendes vagy. De mar kezdem megszokni, hogy ervek hijan es tehetetlen gyulolkodesbol szemelyeskednek.Eleinte nagyon meglepett es sokaig azt hittem felreertes.(:

veny 2009.07.13. 12:50:27

@Bell & Sebastian: "Problémáid vannak a mentális higiéniával?"

Figyu, az szerintem egy teljesen érthető és logikus megközelítés, hogy a levágott majd elégetett lábon nem nő gombás köröm, csak az a bajom vele, hogy láb nélkül az apátságba bejutni se lesz egyszerű, hogy mást ne mondjak... :-)

Bell & Sebastian 2009.07.13. 12:51:34

@tevevanegypupu:

Az még csak a mese eleje, Matyi már öltözik be (black&white)...

veny 2009.07.13. 12:52:05

@Bell & Sebastian: Jól menő fagyis...

Bell & Sebastian 2009.07.13. 12:58:11

@veny:

Szerintem itt kisebbet vágtak és nem a lábból.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.07.13. 12:59:43

Tkp. itt most a legtöbb komment a zegyház térítő jellege helyett inkább a magábafordulós, bezárkózós vonulatot propagálja, ugye?
Ez jó. Mármint nem a vonulat, hanem a tendencia. Live and let live. Vagy ha úgy jobb: ha nincs dolgunk egymással, minek baszogassuk egymást, nem?

Bell & Sebastian 2009.07.13. 13:02:58

@Úlfhéðinn:

Hacsak nem mazochista az illető, _ugye_?

Bell & Sebastian 2009.07.13. 13:09:01

@tevevanegypupu:

Asszem legéppuskáztunk mindenkit, hol a hadtáp?

rognork 2009.07.13. 13:09:08

van még mise a rádióban is. az alatt simán ki-be lehet járkálni, gyerek ordíthat, fagyi is van a hűtőben, meg lenémítva mehet a maunika só is a háttérben. hát akkor minek elmenni a templomba?

olibácsi: kétségkívül jó érv, ha jó bora van. mellesleg képletesen értettem, reméltem, hogy kiderül. :(

Jesian Keresztesei 2009.07.13. 13:09:13

Az távoli setét közép-kor tájékán összerablott egyházi vagyon aképpen tisztult meg a hozzája tapadó vériszamtól, hogy a komenyista rendszer kitakarítá belőle a gyalázatos papokat, majd elhalván a növendék demokrácia a vérből és csontból rablott vagyont visszaengedte az egyház gondozásába. És mostan a megtisztult egyházért felhorgadók éppen a hullákon szerzett vagyont féltik néhány bámészkodótól. Hát így csillogása vagyon a klérus fényének?
Ó, Istennek vicsorgó bárányai, kik az államot bűzös akóljukból eredeztetik, mint elpottyantott tojásdad gubicsot, mely hangos bégetésükkel tarkított szűnni nem akaró étvágyuk végterméke. Mely Istennek vagytok ti bárányai, kik házakat tartotok fenn, hogy telepotyogtathassátok bubicsokká érlelt bélsárral?

veny 2009.07.13. 13:11:46

@Úlfhéðinn: Félre tetszik érteni a szitut.

Bármit csinált az apát bácsi, az úgy vagyon jól, és aki mást mond, az nem csak ...ellenes, de egyből ...gyűlölő is. Azkabüdösnácimindenemet, na.

És ennek semmi köze ahhoz, hogy tegnap épp az ellenkezőjét tette ugyanilyen jól egy másik bácsi... :)))

Bell & Sebastian 2009.07.13. 13:11:55

@Jesian Keresztesei:

Na, itt van még egy Cián bölcse! Vedd be!

Bell & Sebastian 2009.07.13. 13:14:59

@veny:

Manapság a nazi pozitív jelző.

De jól is néznénk ki, ha a birkák megvétóznák a szamarat, hát még a pásztort!
(hogy ne távolodjunk el a helyénvaló terminológiától)

Jesian Keresztesei 2009.07.13. 13:17:06

@Bell & Sebastian:
Az Úr téged a különleges képességgel áldott meg, fiam. Képes vagy a szádon szarni. Olybá tűnik, ebbéli képességeddel joggal kérkedsz minduntalan.

Bell & Sebastian 2009.07.13. 13:17:26

@veny:

Jut eszembe, miért nem az Egyházközségi Képviselőtestületnél tetszenek reklamálni?

Mert egyszerűbb az Atyát kipellengérezni, nem?
Anti-katolikusok!

Bell & Sebastian 2009.07.13. 13:19:44

@Jesian Keresztesei:

Lényeglátó vagy Fiam, nézz hát a jövőbe, mit látsz?

Fehér ruhás embereket?

Nem, nem a Nirvána, kórterem!

tevevanegypupu 2009.07.13. 13:19:57

@Bell & Sebastian:
van municio boven, de csak nagyvadra lojunk, jol mutatnak preparalva a var fogan!

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.07.13. 13:20:03

@veny:

Lehet. Amit én mondani akartam, az annyi, hogy nem különösebben érdekel, hogy gyerekek fociznak a mise közben, vagy feszes vigyázállásban kussol mindenki. Nem rám tartozik. Ha a híveknek elegük van, majd elűzik a papot, vagy mittudomén (:D). Ha meg ez kell nekik, akkor miért ne csinálhatnák? Ki lehet maradni belőle, ez a lényeg.

veny 2009.07.13. 13:28:02

@Bell & Sebastian: Ezekhez én nem értek, nem vagyok katolikus. Az egyházi szervezethez mondjuk a katolikusok túlnyomó többsége is lüke...

Gyaníthatóan amúgy az "Egyházközségi Képviselőtestület" nem jó tipp ide, de passz, hogy mi a jó.

Jesian Keresztesei 2009.07.13. 13:28:53

@tevevanegypupu:
Megcélozá septében az kapitális nagy bakot, mely akkora volt, hogy cipeléséhez társért kellett kurjantani.

Jesian Keresztesei 2009.07.13. 13:30:09

@Jesian Keresztesei:
Ó jaj, elütém, elütém! "sebtében" akartam volt állítani.

veny 2009.07.13. 13:30:42

@Bell & Sebastian: "Manapság a nazi pozitív jelző."

Csak mint a kurva és a fostalicska.
Én ennél kissé pozitívabban szeretem... :)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.07.13. 13:33:43

@Bell & Sebastian:

"Hacsak nem mazochista az illető, _ugye_?"

Az Opus Dei most hogy jön ide? ;)

gyz 2009.07.13. 13:36:33

érdekes a gyerekek kérdése.

Nálunk úgy oldják meg, hogy a három vasárnapi mise közül a fél10-es ún. gyerekmise. Ide jönnek a gyerekes családok (mi is), és senki nem szól, ha kicsit zajosabb a szertartás. A pap is speciálisan a gyerekeknek beszél, sőt, kérdezi őket.
Persze ha valamelyik kicsi rettenetesen üvöltene, azt úgyis kiviszi az anya/apa.

szándék kell, és megoldható.

Bajkon úr 2009.07.13. 13:44:58

@Jesian Keresztesei: ingatlanadót nem fognak fizetni, mert a gonosz szoclib kormány mentesíti őket ez alól!
De mit keresnek a jobbikosok a misén? Szent István nyugati ügynök volt.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.07.13. 13:46:36

@Bell & Sebastian:

Na ez egy releváns komment :-)

@gyz:

Igen, ez felénk is így működik. Nyilván más rétegét kell tolmácsolni az evangéliumnak az óvodások, az egyemisták és az idősebbek számára. Egy mise bizonyos értelemben csoportos lelkigondozás.

veny 2009.07.13. 13:46:42

@Bajkon úr: Hogy a református vonalat ne is emlegessük... :)

Téglagyári Megálló 2009.07.13. 14:03:58

@Hoffy:

Rossz helyen jársz, szektás barátom!

szempontpuska 2009.07.13. 14:05:53

@betyár: oké oké, csak szóltam, hogy ne tessenek mást anyázni ha elmaradnak a hívek....

szempontpuska 2009.07.13. 14:07:51

@Csomorkány: így már érthetőbb az egyházfiak sóvárgása az ókor iránt :-)

Téglagyári Megálló 2009.07.13. 14:10:10

@gyz:

Igen, mondjuk jó kérdés, hogy valaki miért az este fél nyolcas misére akar fáradt és nyűgös gyerekeket vinni.

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.07.13. 14:10:31

Örvendetes a pappal egyetértő kommentek száma.

Engem úgyanúgy idegesít mozinál, szinházban a késők baszakodása. Szombaton diplomaosztón vettem részt. A rektor már megállította a beszédet a kisgyerekek miatt. A gyerek bizonyos életkor nem alkalmas arra, hogy moziba, misére, előadásra, temetésre sé hasonló helyekre vigyük.

Sokan hőzöngtek a belépőn. Isten látja lelkemet (muhahah), de még nem sikerült egy európai nagyvárosban sem ingeyn bemenni egy zsinagógába. Prágában még a kipát (fejfedőt) is bérelni kell pluszban.

Erről ennyit.

szempontpuska 2009.07.13. 14:17:27

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár": melyik nagyvárosban próbáltál te zsinagógába menni ?

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.07.13. 14:24:15

@szempontpuska: ott van fent pl. Prága. Plusz a brüsszeli, amit még Barroso "avatott" fel anno...

Téglagyári Megálló 2009.07.13. 14:24:36

És hadd legyek igazán ódivatú erkölcscsősz: a fedetlen vállakkal és egyéb testrészekkel kapcsolatban mit gondolnak a T. blogtársak? Nem a strandon, a misén.

Az olaszok bizonyára vaskalaposak, mert az ilyesmit nem nagyon tolerálják a templomaikban.

Az évek meg a rutin 2009.07.13. 14:24:39

Ezek után árulja már el az egyház, hogy mi a fityfenét akar itt újraevangelizálni, meg pasztorálni, ha Korszenszkylandben, ami Várszegiföld mellett egyike a leginkább futtatott helyeknek, így bánnak a hívekkel?
Ha Jézus is kirakta volna a vámszedőt meg a bűnös asszonyt a nyájból, ma a keresztényekre, csak mint egy felejtős zsidó szektára emlékezne a történelem.

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.07.13. 14:26:41

@szempontpuska: Sőt, én úgy tudom itthon is fizetni kell a Dohány utvában, a Pannónia utcaiba, meg nem is lehet csak úgy bemenni.

Téglagyári Megálló 2009.07.13. 14:29:22

@Az évek meg a rutin:

'Tanítványai közül, akik ezeket hallották, többen azt mondták: "Kemény beszéd. Ki hallgatja?"'

Nos, van hogy kemény a beszéd.

szempontpuska 2009.07.13. 14:29:59

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár": nem tudom, ezért kérdeztem, hogy TE melyikbe akartál bemenni. Erre a cikkre mutogatsz. Én amúgy az Esztergomi bazilikában voltam utoljára (ha jól emléxem tavaly nyáron). Ott fizetni kellett.

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.07.13. 14:32:25

@szempontpuska: nem a cikkre a kommentemre mutogattam. a léyneg legyen ortodox, katolikus, izraelita stb. templom ált. fizetni kell. Ezen ne háborodjunk már fel. Mert, ugye, egyszer az a baj, hogy fizetni kell, utána meg az a baj, ha állami pénzen van restaurálva, meg renoválva...

Az évek meg a rutin 2009.07.13. 14:32:50

@Téglagyári Megálló: Az érintett papé nem kemény beszéd, hanem nettó hülyeség. Jézus (és Szt. Pál) egy kicsit másra gondolt, amikor zsidóhoz és göröghöz egyaránt szólt.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.07.13. 15:02:36

@Téglagyári Megálló:

"a fedetlen vállakkal és egyéb testrészekkel kapcsolatban mit gondolnak"

FEDETLEN VÁLLAAAK? Skandallum! Pornográfia! Obszcenitás!

Téglagyári Megálló 2009.07.13. 15:05:38

@Úlfhéðinn:

"liberális" barátom, egy templomban az.

veny 2009.07.13. 15:45:25

@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár":
"fizetni kell ... meg nem is lehet csak úgy bemenni. "

Menj el egyszer Rómába, és tanulj... :)

veny 2009.07.13. 15:50:58

@Téglagyári Megálló: "a fedetlen vállakkal és egyéb testrészekkel kapcsolatban"

A magam részirül azt gondolom, hogy tök rendben van, ha az egyházaknak vannak erre szabályai, és ezeket be is tartatják. Itt a kiszámíthatóság és a könnyen érthetőség lenne a követelmény, azaz hogy pl. minden magyarországi katolikus templomra ugyanaz legyen az egyszerű, egymondatos szabály.

Ehelyett itt mindenki kreatívkodik... :(

kk_kk 2009.07.13. 16:01:37

@Úlfhéðinn:
"Tkp. itt most a legtöbb komment a zegyház térítő jellege helyett inkább a magábafordulós, bezárkózós vonulatot propagálja, ugye?
Ez jó. Mármint nem a vonulat, hanem a tendencia. Live and let live. Vagy ha úgy jobb: ha nincs dolgunk egymással, minek baszogassuk egymást, nem?"

Tkp nem, és éppen ezt furcsállom, bár a bezárkózós hangulatot másképpen értelmezzük, te egyházi/személyi értelemben, én meg úgy, hogy a misén részvétel az én dolgom, hogy mikor jövök megyek,stb, természetesen az illendőség határain jóval belül.

Én alapvetően a post értetlenségével azonosulok, és nem értem ezt a "zárjuk be a kapukat egészkor" vonalat... pont az a nyugodt lazaság hiányzik a rk egyházból, ami innen is.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.07.13. 16:20:22

@hiba:

Ne haragudj, ezek szerint nem jó helyre címeztem megjegyzésemet. A jelenség ennek ellenére létezik, és nem kevésbé bosszantó.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2009.07.13. 16:44:45

Korzenszky Richárd atya az egyik "legjobb fej" pap, akivel valaha is találkoztam. Jogtalannak érzem a piszkálódást.
Egyébként is ha lekésed a közgyónást, hogyan fogsz lelkiismeret-furdalás nélkül áldozni? :)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.07.13. 16:47:26

@Téglagyári Megálló: "Szerinted most DIVAT?"

a gengszterváltáskor az lett. mint minden "váltásko". GAribaldinak volt erre egy jó mondása: "Milyen kevesen voltunk, és mégis milyen sokan maradtunk".

98-2002 között újra az lett. azóta is, bizonyos értelemben és bizonyos politikai orientációjú körökben. én magam is viszonylag sokat vitatkozom így viselkedő ismerőseimmel.

most majd megint divat az lesz, egyébként.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.07.13. 16:52:06

@Téglagyári Megálló: ezek ugyanazok az olaszok, akikhez szakmányban járnak ki a fiatal magyar lányok "táncolni"? ;-)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.07.13. 17:05:35

Ezek szerint Lola élvezi, ha egy misén gyerekek rohangálnak, kiabálnak, sírnak körülötte. hát, nem tudom...ha lesz gyerekem, nem fogom már csecsemőkorában misére vinni. Csak akkor, mikor már kicsit nagyobb.

Az évek meg a rutin 2009.07.13. 17:07:37

@Szathmáry: Akkor miért szopatja a híveket?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.07.13. 17:13:02

@Az évek meg a rutin: ahogy le is írták már a rendpártiak: ő pásztor, aki megrendszabályozza a birkákat. de hol a puli?

és még jó, hogy nem áldoz ürüket az oltáron... ;-)))

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.07.13. 17:16:54

És ki gondolná, félmeztelenül sem lehet bemenni. Sőt, sapkában sem. És enni sem lehet benn. És beleszólni sem lehet a szentbeszédbe, ha kérdésed van. És nem lehet késni. És nem szeretik, ha a kéthónapos gyereked végigbömböli az egészet. Milyen elmaradott, reakciós banda, fúj!

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.07.13. 17:45:29

@Szathmáry: a mise a felajánlástól érvényes, az pedig a beszéd után van :)

Jesian Keresztesei 2009.07.13. 18:27:59

@aesculus:
És az Úr kérdez(n)é: mitől istentisztelet az, ahonnan a klerikális reakció kirekesztené az ő bárányait? És ugyan mitől szent az a beszéd, amelyet egy maskarába öltözött, az Úr törvényét (szaporodjatok és sokasodjatok) megtagadó, a fajtalanság bűnében tobzódó bálványimádó profán történeteket szakralizál fejhangú kornyikálás kíséretében?
Gyermekem, a szádon fosni sem szabad, te mégis ezt teszed.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.07.13. 18:36:08

@Jesian Keresztesei: ha gyűlölöd a katolicizmust és a katolikusokat, akkor nem tök mindegy neked, ki, honnan zárja ki a későket?

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.07.13. 19:00:47

@Téglagyári Megálló:

""liberális" barátom, egy templomban az."

Kb. az összes kommentem arról szólt, hogy ha a templombajároknak úgy tetszik, hát legyen az. Kit érdekel? Tőlem aztán higab-ban is járathatod templomba a híveket.

Viszont vetesd ki a karót, amit lenyeltél. Nem kell mindent ennyire komolyan venni. Baráti tanács, hamár így barátkozunk.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.07.13. 19:04:24

@kk_kk:

"pont az a nyugodt lazaság hiányzik a rk egyházból, ami innen is."

Ugye most viccelsz? Nyugodt lazaság? Ezért a rezidens playmobil-kereszteslovagoktól majd kapni fogsz. ;)

Jesian Keresztesei 2009.07.13. 19:30:03

@aesculus:
Az Úr nem gyűlölködik, így mi sem tesszük ezt.

szubjektiv 2009.07.13. 19:43:26

Jó lenne tudni az előzményeket. Csak sejtem, hogy a sok vakációzó verte ki a biztosítékot a papnál.
Én pénteken voltam doktorrá avatáson és baromira zavart, hogy a mellettem ülők kétéves forma kislánya folyamatosan hangjelzéseket adott.
Nem sokon múlt, hogy rákérdezzek: nem lenne-e megoldható, hogy az egyik szülő kimenjen sétálgatni a kislánnyal.
Egy szentmisén nagyon zavaró tud lenni a ki- bejárkálás. És a gyerekek is, ha nagyon picik és nyűgösek, vagy ha nagyobbacskák, de fegyelmezetlenek. Normálisan a hívek nagy számban nem késnek, nem jönnek-mennek, és ha zavaróan hangos a kisded, akkor kimennek vele.
El tudom képzelni, hogy Tihanyban a nyaraló közönség miatt ez nem így van, a szentmise meg nem cirkuszi látványosság, úgyhogy én most nem értek egyet Lolával.
A gyermekek kis nyikkanásai meg vicces megszólalásai nekem hozzátartoznak a miséhez, de a templom nem játszótér. Egyébként meg a késők is érvényesen részt vettek a misén, ha a szentbeszédet követően erisztetnek be a templomba. Az meg, hogy egy hívő nekiálljon veszekedni,templomszolgát szidalmazni, mert kirekesztetett a miséről késés miatt, hááát...

Gabe2 2009.07.13. 19:56:48

@szubjektiv: A doktori avatás meghívóján szerepel, hogy 10 év alatti gyermeket ne vigyenek az eseményre. Persze mindig megszegik.

Gabe2 2009.07.13. 19:58:51

@Gabe2: Mármint az ELTE-s avatásokon...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.07.13. 20:02:07

@lelkylola:

Ne haragudj meg érte, de ahogy elolvastam ezt a bejegyzésedet, ez jutott róla eszembe:

Kedves Lelkylola! Ideje volna lassan felnőni!

(Ez jutott eszembe: így, szó szerint.)

ü
bbjnick

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.07.13. 20:06:55

@bbjnick: nekem szinte minden bejegyzése után ez jut eszembe...

szubjektiv 2009.07.13. 20:10:41

@Gabe2:
Ez ELTE-s volt, meghívót nem láttam.
De nem is azzal van a baj, ha vannak gyerekek, ahogy a misén sem, hanem, hogy ostoba szüleik nem érzékelik, hogy eljött a pillanat, mikor a gyermek kicipelésre szorul.
Velünk is volt egy egyéves csemete, de meg sem nyikkant, ha nyikkant volna valaki kimegy vele sétálgatni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.13. 20:14:03

aki nem tud időben odaérni az ne menjen be a misére.
nagyon helyes! okos pap ez, nem korcsoknak találták ki a komoly dolgokat.
nem hiába van a mondás: a pontosság erény. hát gyakoroljátok.

Gabe2 2009.07.13. 20:14:28

@szubjektiv: A saját avatásomkor kétéves volt a lányom, de meg sem fordult a fejemben, hogy elvigyük, mert eleve tudtam, hogy ilyen programokkal (remélhetőleg: még) inkompatibilis. Ahogy a misével is.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.07.13. 20:21:39

@Gabe2: végre egy okos szülő. Tényleg nem tudom megérteni, egy egy-két éves gyereknek minek misére mennie. Sok helyen megoldották, hogy ne kelljen a szülőknek külön időpontban jönniük: a fasori reformátusoknál játszóhelyeket alakítottak ki. Nyilván a tihanyi sekrestyében is lehetett egy-két sekrestyésnéni, aki vigyázott arra a pár gyerekre, akikről szó van.

Jesian Keresztesei 2009.07.13. 21:10:49

@tesz-vesz:
A katolikus felebaráti szeretet, a tisztelet mások felé, bizonyára ez nyilvánul meg minden szavadbanm gyermekem. Katolikus szóhasználatban a "korcs" egyet jelent a "szeretett testvérem" megszólítással. Gyermekem, az általatok képviselt retorika ugyan mennyi bűnös lelket vezérel a klérus kebelére?
Az Úr figyel titeket, és utálatosnak találja bálványimádó hordátokat. Az Angyalok Szent Inkvizíciója személyesen kísér titeket, incestus fertőzésben és fajtalankodásban tobzódó papjaitokkal együtt, a Pokol kapujáig.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.13. 21:23:27

@idelle: "akit idegesítenek az egyébként valóban idegesítő emberek, az ne menjen papnak. ilyen egyszerű."

egyeseknek sajnos nem esik le, h ez nem az idegek harca.
lola meg nyilván apró fruszrációját vezeti le, mert előttük csapták be az ajtót, és hát ő vele ilyet nem lehet csinálni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.13. 21:48:30

@Szörny: "Mert a mise teljesértékű lesz akkor is, ha a prédikációból nem sokat értesz a melletted üvöltő gyerek miatt"

valóban?:D

@Jesian Keresztesei: én nem vagyok megkeresztelve, nekem szabad bunkónak lenni.
pogány vagyok, és vállalom!

@Karesz4:

"az első sorokba beülnek már a Szentmise előtt fél órával, na azok az igazán nem oda való"
ez azért kemény mondat, nemakarod visszaszívni?

ILLED 2009.07.13. 22:00:54

Minket a budapesti Belvárosi Templomban prédikáltak ki késés miatt. Az nem szép dolog.

De a kisgyermekeseket sekrestyébe küldeni, az normális. Nem a misére való az ordibáló, mászkáló kisgyerek, és a sekrestyéből ugyanúgy részt tud venni a misén az anyuka.

gyz 2009.07.13. 22:36:32

@Jesian Keresztesei:

"Katolikus szóhasználatban a "korcs" egyet jelent a "szeretett testvérem" megszólítással."

a fórumozók egyik legaljasabb szokása, hogy ha valakivel vitatkoznak, akkor annak hülyeségét egy egész közösségre vetítik rá.

főként a jobbik-hívőknél tapasztaltam, de elég gyakori máshol is.

Te is egy ilyen tökkelütött vagy, bár gondolom, jól tudod ezt magad is.

szubjektiv 2009.07.13. 22:43:23

@ILLED:
Ölég fariezus dolognak tűnik meg frusztráltnak is.
Roppant átszellemült atya lehet, aki a későkkel foglalkozik.

@Gabe2: A mi családunkban mindenhova hurcoljuk a gyerekeket, de soha nem zavarnánk senkit. Ha templom, akkor mindig van aki az éppen csecsemőt szívesen kint tologatja a kocsiban, a doktorrá avatáson a kis egyéves muksó meg meg sem nyikkant... Nálunk mindig hozzák az összes gyereket a családi misékre templomba, legyen az budai vagy kis falusi. A lényeg, hogy ünnepséget, misét nem zavarunk meg gyerekhisztivel, zajongással.
Ha étterem, akkor pedig olyat választunk, ahol van kert, ha nincs, akkor meg mindig akad valaki aki szívesen kimegy a kicsikkel a szabadba.
Lola azért közelítette meg rosszul a kérdést, mert nem vette figyelembe, hogy a plébános a viselkedni nem tudókkal szemben a hivőket próbálta az intézkedésével megóvni.

freiherr 2009.07.13. 22:50:14

Katolikus egyház.. na, rúgjatok bele még egyet... úgy, ügyes. büszkék lehettek magatokra. az ávósok óta ez itt nagyon trendi.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.13. 23:13:24

@rognork: ugyan, tégy le róla, van aki nem lát tovább az arcánál;)
@VonPerez "kapus vagyok, nem csatár":
jaj, hát az zsinagóga, ott természetes.
és persze van miből hehehe

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.13. 23:17:24

@gyz: á hagy, ez - az idézetéből is látszik - elmebeteg.
a jobbikos dolgod viszont, hát eléggé ugyanaz lehet amiről beszélsz, csak ők nem tették hozzá, h "tapasztaltam". node a síkok az mszpben vannak, és az szdszben többnyire, ebben egyetérthetünk.
@freiherr: jó vagy :D

Jesian Keresztesei 2009.07.14. 07:47:56

@gyz:
Látom ám, hogy a sértegetés egyfajta katolikus hagyomány. És ebben egyetlen itt posztoló katolikus egyed sem kivétel. Általánosan elmondható tehát, hogy a katolikusok frusztrációja gorombáskodásban nyilvánul meg. Rettegtek, mert bizonytalanok vagytok hitetekben, az Úr tudja ezt. Ám látja, hogy mindenhol csordába verődve acsarkodtok veszett kutyák módjára. Joggal féltek hát az Úr haragjától, mert nem lesz néktek jutalom az Ő országában való örök élet.

Gabe2 2009.07.14. 07:53:32

@szubjektiv: Én is szívesen nézem a templomban csöndben vagy minimális hanggal és aktivitással rendelkező gyerekeket. Mivel a lányom nem olyan, ezért nem jön ilyen helyekre. Ennyi.

gyz 2009.07.14. 08:14:11

@Jesian Keresztesei: szerintem ne áltasd magad azzal a gondolattal, hogy csak a katolikusok tartanak félkegyelműnek.

Jesian Keresztesei 2009.07.14. 09:28:22

@gyz:
Bálványimádó! A te istened felette mocskos pofával áldott meg téged. Bűzös szádat hamarosan csupán a jajveszékelés hangjai hagyják el, mert az Úr már küldi Angyalait.

Csomorkány 2009.07.14. 09:40:50

Lola: Blanckenstein Miklós szerint (nem katolikusoknak: ismert katolikus médiaszemélyiség :-)) a szentmise akkor érvényes, ha a bűnbánattól részt veszel rajta. Magam az evangéliumot mondanám.

A II. Vatikáni zsinat hozta be azt a nagyon határozott álláspontot, hogy az Igeliturgia és az Áldozati liturgia egyenértékű. Ez témánk szempontjából azt jelenti, hogy ha az Úr Igéjének hallgatásáról, azaz az evangéliumról lemaradtál, akkor nem voltál Szentmisén. De az evangéliumot csak akkor tudod befogadni, ha tudatosítod a megelőző rossz hírt, hogy bűnös ember vagy, így abban is van valami, amit Miklós mond.

Namost, ha nem önhibádból maradtál le a Szentmiséről, akkor nem vétkeztél, mert vétkezni tudva és akarva lehet. Nincs okod tehát haragudni, szándékod szerint eleget tettél a vasárnapi miselátogatás parancsának akkor is, ha nem tudtál odajutni. Aki pl. Szaud Arábiában melózik, vagy Szibériában raboskodik, az évszámra hanyagolhatja a vasárnapi misét, oszt mégis lehet jó katolikus.

Ha önhibádból maradtál le a szentmiséről, akkor a helyes reakció a bűnbánattartás, és nem a világ gonoszságának, és ezen belül a papok merevségének a szidása.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.07.14. 09:47:22

Nekem csak egy keresztény blogom van. Ott is rendszeresen kérnek, hogy ezt vagy azt tiltsam ki onnan. Ám úgy vélem, egy olyan helynek is, csakúgy mint egy templomnak mindenki előtt nyitva kell lennie.

A túristák ha mise van szerintem maguktól is megállnak hátul és kimennek, ha nem érdekli őket a szentmise.

De szerintem tényleg a későkkel meg a gyerekekekkel van a baj. De őket sem szabad kizárni, hanem a mise végén figyelmeztetni kell az embereket, máskor időben érkezzenek.

gyz 2009.07.14. 09:53:18

@Jesian Keresztesei:

jó olvasni téged :-)

Mit kell mondanom, hogy folytasd?

Téglagyári Megálló 2009.07.14. 10:41:48

@Úlfhéðinn:

Nem, nem akarok olyan laza srác lenni, mint te vagy.

valójábannemberci 2009.07.14. 20:32:46

nem olvastam végig a kommenteket, de amit elolvastam, arra csak ezt tudom linkelni:
www.youtube.com/watch?v=ZrFC_s5j8js

:(

plastik02 2009.07.14. 20:57:25

"Tavaly azonban új rendszert vezettek be: kizárják az elkéső híveket a miséről. Lakat van a rácson és a templomszolga osztja az észt, hogy nem szabad késni, mert ezt itt így találták ki. Ugyanis idegesíti a papot, ha valaki besétál a templomba, amíg ő beszél. A szentbeszéd után újra megnyitják a kapukat.

De a papot idegesítik a gyerekek is, a kisgyerkeseknek el kell vonulniuk a sekrestyébe. Előfordult azonban, hogy egy szülő a templomba vitte a gyerekét, és amikor felsírt, a pap dörgedelmesen felszólította őket, hogy a gyerekkel menjenek a sekrestyébe."

ez azért elképesztő... fasznak születik meg egyáltalán az a hülye gyerek, vagy ha már sikerült kikapaszkodnia az anyjából legalább ne hurcolászná már ilyen fiatalon a templomba az anyja.
mondjuk olyan templomba, ahol ilyen remek a személyzet talán ne is vigye senki a gyerekét, meg egyáltalán, ne is menjen senki. biztos van rengeteg normális közösség is, ahol nyugodtan sírhat a gyerek, mert esetleg azt jelzi, hogy gyarapodott a közösség vagy ne adja az ég, akár késni is lehet...

valójábannemberci 2009.07.14. 22:06:21

@plastik02: én ismerek egy olyan baptista közösséget, akik folyton azzal viccelnek, hogy miattuk lesz második fordulója az elragadtatásnak, mert ők mindig mindenhonnan notóriusan elkésnek. :]

valójábannemberci 2009.07.14. 22:24:03

Kapuzárási pánik.
Ez most így csak úgy jött. O.o

szubjektiv 2009.07.14. 23:27:35

@Gabe2: Minden elismerésem az ilyen szülőnek, nagy ritkaság. Le a kalappal!

Monkey_Business · http://gmintgeza.blog.hu/ 2009.07.15. 10:41:26

Az illető papot Korzenszky Richárd-nak hívják és néha megnyitja a kapukat mise közben is, amikor kizavar egy-egy anyukát.

A templomszolga tényleg nagyon gáz ahogy mise előtt, közben egyfolytában mint egy kis apród pattog.

Ajánlanám azoknak akik részt kívánnak venni misén a sajkodi bekötőút melletti kis kápolnát. Szinte minden vasárnap van nyáron mise, ha jól tudom hatkor, vagy hétkor. A képolna mellett ki van írva valahova, 2p megállni autóval. Nagyon jó hely, családias, nincs villany, gyertyákkal világítanak.

indus 2009.07.15. 12:40:24

Konzervativ elvtársaim!

Kommentjeitek értékrombolóak!
REND, BECSÜLET, TISZTESSÉG!

1, A templomból nem késünk el!

2, a Pap mint Isten földi akaratának megtestesítője, azt csinál amit csak akar!

3, Itt nincs reklamáció, ez nem az ügyfélközpontuságról szól!


(Ha a megannyi keresztény dogma közül már ezt a 3-mat sem vagyunk képesek elfogadni, akkor mi a faszon nyugszik az egész HITünk?)

tevevanegypupu 2009.07.15. 13:57:34

Meg kellene most mar hallgatni Korzenszky atyat is, neki mi a velemenye a kerdesrol.

A templomba ahova jarok sok nagyothallo, eleg idos holgy is szokott jonni, akik szivesen cserelnek eszmet mise kozben is neha-neha. Az atya egy ideig nem szol, de mondjuk szentbeszed kozben is neha megall, es kozli, hogy biztos nagyon erdekes amirol tarsalognak a holgyek, de jelenleg mise van es szentbeszed, ugyhogy majd utana folytassak a diskurzust. A templomban enyhe vihogas..utana megy minden tovabb mintha mi sem tortent volna. Es ez altalaban minden heten megismetlodik.
Volt mar az is, hogy leallitotta a miset, mert az idos hivek osszevesztek azon, hogy ki hol ul..ilyenkor odament es mindegyiket eroteljesen leultette egy-egy helyre..amibe az erintettek duzzogva bar, de belenyugodtak. Emberi dolgok, amiket az isteni gondviseles kis humorra atveszelhet..

indus 2009.07.15. 14:23:19

@tölgy:

Szerintem meg elég vicces, ahogy a templomba járok egyszer csak "fogyasztói öntudatra" ébrednek, s rájönnek, nem mindenhol egyformán kellemes az üdvözülés!

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.07.15. 16:07:10

@tevevanegypupu:

Az egy dolog (bár elég furcsa), h a gyerekek ellen van kifogás, de az öreg nénikkel sztem vigyázzatok. Ha megorrolnak, és nem töltik tovább a perselyt, akkor sok faluban bezár a bazár..., izé, templom.

tevevanegypupu 2009.07.15. 17:03:55

@Úlfhéðinn:
A falvakban Magyarorszagon meg mindig van tekintelye a plebanos urnak. Es a hit nem penzkerdes.(:

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.07.15. 17:48:05

@tevevanegypupu: Magyarországon a katolikusoknál nem mindenhol szednek perselypénzt. Mifelénk is csak kb. 8-10 éve.
Régen pedig sok helyen kifejezetten tiltották a szedését.

tevevanegypupu 2009.07.15. 18:55:06

@tölgy:
nezza ha hivokent templomba jarok, akkor termeszetesnek talalom azt is, hogy a perselybe - meg ha nem is szednek penzt - adjak, mert tudom, hogy jora hasznaljak. Akinek nincs penze vagy nem tetszik neki a modszer, az termeszetesen ne adjon.
Ugy egyaltalan nagyon elegem van mar altalanositgatasokbol, allando bocsanatkeresekbol es hogy mindig mindenki talal valamit, amiert eppen a katolikus egyhazat tekinti valamiert felelosnek. Tudom, hogy vannak problemak, a papok is csak emberek, de - lehet, hogy kivetel vagyok- meg nem csalodtam egyikben sem. Nekem hivokent, de meg nem hivokent is termeszetes lenne, hogy egy plebanos vagy sekrestyes bizonyos modon "felugyeli" a templom rendjet es ha valami oda nem illot tapasztal akkor azt szova teszi. Akar azt is - urambocsass - ha a hivok kesnek vagy a gyerekek futkoznak.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.07.15. 20:05:27

@Úlfhéðinn: Bezzeg, ha az állampolgárok megorrolnának és nem fizetnének adót a Szent Demokrátornak, akkor nem a bazár zárna be, hanem őket zárnák be. És nem a bazárba.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.15. 21:46:22

@indus: szerintem is több kellett volna bele. valami igazi filozófusság, amitől a konzervek magukba szállnak kicsit.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.07.16. 16:11:59

@Loxon:

Sajna ezt nem teljesen értem. Tudom, ideológiailag nem vagyok elég képzett.

Ha valami analógia akart lenni, akkor csak annyit, h adót nem fizetni bűncselekmény, és aki elcsalja, az igencsak legyen bezárva.
A perselypénz pedig (kösz, tölgy! LOL) kissé más tészta. De azért nice try. ;]
süti beállítások módosítása