Örkény a palackból
2009. június 22. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Örkény a palackból

 Harminc éve halt meg Örkény István, a huszadik század egyik legnagyobb magyar... estébé. Tankönyvízű méltatás helyett üzenjen most ő, egy perc erejéig a palackból, hátha meghalljuk az éjszaka sűrű sötétjében, a zuhogó esőben.

 Nektek melyik a kedvenc egypercesetek? És miből írhatna most groteszk novellát?

***

 ÜZENET A PALACKBAN

Kihalásztatott a Csendes-óceánból

"Innen, a déli szélesség 17., a nyugati hosszúság 151. fokáról körülbelül az Otahiti szigetek magasságából, igen rossz időjárási viszonyok között, az éjszaka sűrű sötétjében, tomboló szélben, zuhogó esőben, az erős hullámverésben hánykolódva, amikor már a többi magyar, csupa derék matróz, a tengerbe veszett, én egészen véletlenül rájöttem arra, hogy ha a két karomat előrelököm, és, mintha eveznék, hátracsapom, a lábamat pedig, ahogy a békák ugrálnak, széjjelrúgom, akkor, ahelyett hogy én is elmerülnék, és a vízbe fulladnék, a felszínen bírom tartani magam. Drága földieim, felsőpáhokiak! Létezik ez? Tudtatok róla? És ha tudtatok, miért nem szóltatok? Ha még tíz percig kibírom szusszal, talán idetéved egy hajó, és észrevesz, és kiment. De ha nem, akkor ezúton üzenem minden hőn szeretett honfitársamnak: Becze Benedek vagyok! Magyarok! Halló! Figyelem! Hallgassatok szómra, és ha hasonló bajba keveredtek, kezetekkel-lábatokkal kapálózzatok, nehogy a hullámok elnyeljenek. Menyemet, fiamat üdvözlöm, és Isten óvja a szép magyar hazát!"

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr741201227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Naumov 2009.06.22. 16:26:17

1. Az "In memoriam dr. K.H.G." és az "Itália"
2. Jó sok mindenből..

Samott 2009.06.22. 16:27:22

Sok van, talan a "Néhány perc külpolitika", "A végzet" vagy a "Az ember melegségre vágyik"... bar ez utobbi mar nem is egyperces. :) Meg persze a "Havas tájban két hagymakupola", "In memoriam dr. K. H. G." es a "Kenyér"...

tevevanegypupu 2009.06.22. 16:28:21

Egy magyar iro dedikacioi.

Nem irom le, hosszu..bar belefer egy percbe. Azt hiszem az egyik legjobb Orkenytol.

Szt. Ahanov 2009.06.22. 16:31:46

Gonosz dolog ilyet kérdezni. :) Imádom az összeset. Kamaszkorom kedvence Örkény, igazából ő avatott be az irodalomba, miután túlestem az indiános könyveken.
Ez a novella is nagyon idevág: :)
mek.niif.hu/06300/06345/06345.htm#50

Alfőmérnök 2009.06.22. 16:38:44

"És miből írhatna most groteszk novellát?"

Talán abból, hogy a rendszerváltás után 20 évvel is azok vannak hatalmon, akiket Örkény a novelláiban - parabolisztikusan - kritizált. Meg arról, hogy ennek a hatalomnak a seggét nyalják most is az ő kortársai, írótársai, munkatársai, barátai, akik túlélték a rendszerváltást (köztük a volt felesége).

ValleyFloydRoad 2009.06.22. 16:43:29

"Hogylétemről


- Jó napot.
- Jó napot.
- Hogy van?
- Köszönöm, jól.
- És az egészsége hogy szolgál?
- Nincs okom panaszra.
- De minek húzza azt a kötelet maga után?
- Kötelet? – kérdem hátrapillantva. – Azok a beleim."

mildi 2009.06.22. 16:49:47

melyik?melyik? csak úgy betűrendben, egymás után :)
örkény abszolút kedvenc, őt (a tótékat) írtam érettségin

smalladam 2009.06.22. 16:51:01

hát kb az összes amit olvastam:D

de pl ez:

HÍR

Ágyában dohányzott borsodbányai lakásán Haris Márton vájár. Miután végigszívta cigarettáját, lámpát oltott, falnak fordult és elaludt.

meg a buszjegyes is.

Szt. Ahanov 2009.06.22. 16:55:00

@mildi: Én meg a Tótékból szóbeliztem. :) Kb. az volt életem utolsó vizsgája, amikor abszolút magabiztos lehettem és tudtam, hogy nem tudnak megfogni. :)

mildi 2009.06.22. 17:05:56

@Szt. Ahanov: az mázli :)
én adyra számítottam, és emiatt nem tanultam semmit. ott a padban reggel nyolckor, mikor bontották a tételeket rájöttem, ez qrvanagy szívás kisanyám...olyan verset adtak, ami nekem kimaradt a 4évben. lehetett még aranyt, akit nem szeretek, és volt a joker, a szabadon választott xx. sz-i novelle v kisregény. hát így jött a tóték, kínomban. a szépségpötty az volt, h se nem láttam, se nem olvastam előtte, de a sztorit azért ösmertem. és ötös lett! mondanom sem kell, h azóta pótoltam a hiányosságot :)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.06.22. 17:06:00

És miből írhatna most groteszk novellát?

nálunk, Mo.-on valamennyi vezércikk, publi és hír egy-egy groteszk.

smalladam 2009.06.22. 17:12:36

@murci/szamárfül: áh köszi:) amúgy tényleg, anyag lenne bőséggel...

budai zöld 2009.06.22. 17:42:37

@rajcsányi.gellért (ergé)

Miröl írna most? Miért ez az egyperces nem idöszerü? Persze, sejtem, hogy nem véletlenül pont ezt választottad.

Aki ma odafigyel, az pontosan tudja, hogy magyarnak úszni szükségszerü lehetetlenség az alföldimentalitás, a turáni átok, az ellenzék, a világválság, a szélsöjobboldal, a áfa nélkül dolgozó kényszervállalkozók és a dolgozni nem akaró kismamák miatt. Becze Benedek ma messzebb van, mint 7/20/30 éve.

budai zöld 2009.06.22. 17:48:13

OFF:
Ha a Reakció kikeveredik a sportos-kulturális uborkaszezonból, akkor kiváncsi lennék hozzáértö vélemenyetekre az alábbiról:


"Trükköztek a szocialisták
Behúzta a csőbe a Fideszt az MSZP. A szavazás előtt elterjesztették, hogy megtalálják a módját saját szavazataik bemutatásának, majd azt, hogy egységesen nem kék tollal fognak szavazni, hogy felismerhetőek legyenek szavazataik. Ezek után, ha netán megfordult volna a fideszesek fejében a trükközés, már nem vállalhatták a kockázatot. A szocialisták végül nem mutatták be szavazataikat, így azt sem tudjuk, hogy valóban más színű tollal szavaztak-e."

Az milyen már, hogy a 47-es kékcédulázók utódpártja a parlamenti titkos szavazás megbuherálásával akarja transzparensebbé tenni a független magyar bíróság fejének megválasztását?
És az milyen, hogy a oknyomozóújságírásért síró mértékadó országos médium meg egyértelmüen úgy állítja be, hogy ennek köszönhetö, hogy lett föbíró?


index.hu/belfold/2009/06/22/megint_szavaznak_a_legfobb_birorol/

davkedav 2009.06.22. 17:51:40

Klimax


A házmester vette észre a gázszagot. Betörte az ajtót. A búcsúlevél a konyha kőpadlóján hevert, rajta egy kis kerámia hamutartó, benne az utolsó cigaretta csutkája.

"Ma van az ötvenedik születésnapom - olvasta a házmseter. - A házban nem szeret senki. A KIK nem hajlandó rendbe hozni a plafont, amely beázik. Meg akarok halni. Özv. Berger Mihályné."

A cigarettacsutka rúzsos volt.

___________________________________

(Jó még
az 'Az autóvezető',
a 'Trilla',
az 'Étvágy' meg természetesen
az 'In memoriam dr. K.H.G.'

Ja meg
a 'Sokszor a legbonyolultabb dolgokban is jól megértjük egymást, de előfordul, hogy egészen egyszerű kérdésekben nem'.

Meg
a 'Nincs semmi újság' - az tényleg nagyon jó.

Meg a ...)

Tehetetlen Dodó 2009.06.22. 18:15:08

Bár nem egészen egyperces: Családunk szeme fénye.
Ami meg ma sem vesztett aktualitásából: Egy országgyűlési felszólalás.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.06.22. 19:32:37

Azon gondolkodtam el, hogy akik az illető egypercest említették, vajon tudják-e ki volt dr. K. H. G. ?

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.06.22. 19:59:35

AZ ÉLET ÉRTELME

Ha sok cseresznyepaprikát madzagra fűzünk, abból lesz a paprikakoszorú.

Ha viszont nem fűzzük fel őket, nem lesz belőlük koszorú. Pedig a paprika ugyanannyi, éppoly piros, éppoly erős. De mégse koszorú.

Csak a madzag tenné? Nem a madzag teszi. Az a madzag, mint tudjuk, mellékes, harmadrangú valami.

Hát akkor mi?

Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányban haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára.

És még:
orkenyistvan.hu/orkeny_istvan_beszel

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.06.22. 20:06:59

@jotunder:

Én tudom, olvastam is tőle ezt-azt. Szegény, aligha lenne népszerű itt a Reakció blogon. Legfeljebb egy történelmi irányban kibővített Árokásón.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.22. 21:04:07

@Elpet: Volt egy korszak, amiről Örkény, Déry Tibor, Várkonyi, Fábry Zoltán, Latinovits, Őze Lajos, Márkus László, Sinkovits Imre jut az ember eszébe. Most is van egy korszakunk, amiről meg a Reakcio.blog.hu jut az eszünkbe. Miközben az egy undorító, mocskos, aljas, szovjetcsatlós állam korszaka volt a kádárjancsibácsi krumplilevesével együtt ez meg minden szarságával együtt egy európai demokrácia. Én ezzel nem igazán tudok mit kezdeni, ennek nem nagyon van értelme, ennek máshogy kellene lenni. De így van. A reakcio.blog.hu-nál irrelevánsabb valamicsodák sajnos nem igen léteztek még a történelemben.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.06.22. 21:14:26

APRÓHIRDETÉS

Örök nosztalgia

"Joliot Curie téri, ötödik emeleti, kétszobás, alkóvos, beépített konyhabútorral fölszerelt, Sas-hegyre néző lakásomat sürgősen, ráfizetéssel is elcserélném Joliot Curie téri, ötödik emeleti, kétszobás, alkóvos, beépített konyhabútorral fölszerelt lakásra, a Sas-hegyre néző kilátással."

Réz Aladár · http://gesztus.blog.hu/ 2009.06.22. 21:21:17

- Jellempróba
- Az utolsó meggymag
- Gondolatok a pincében

És hogy miről írna, egy olyan korban amikor egy un. szélsőjobboldali párt szélsőbalos nézeteket vall, a liberális párt kitünteti a tüntetéseket szétverető rendőrparancsnokot és a demokratikus intézményrendszer szinte minden eleme diktatórikus reflexióktól hemzseg... szerintem találna témát bőven

wladyslawsky (törölt) 2009.06.22. 21:29:31

A fűre lépni tilos
tilos a fűre lépni
lépni tilos lépni
lépni lépni lépni
lépni tilos tilos
tilos tilos tilos
Tilos.

Alfőmérnök 2009.06.22. 22:05:09

@jotunder:
"Most is van egy korszakunk, amiről meg a Reakcio.blog.hu jut az eszünkbe."

Meg vagy makkanva? Lehet, hogy neked mindenről ez ("az") jut eszedbe, de nekem (meg az emberek többségének szerintem) nem.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.06.22. 22:31:50

@jotunder: igazán megtisztelő, hogy neked korszakunkról a Reakció jut az eszedbe. Nekem például nem. Győzike és Gyurcsány már inkább.

mr.joshua 2009.06.22. 23:29:21

Utolsó hozzászólás hadd legyen
"És most viszi"

WysiWyg 2009.06.22. 23:47:48

Miket tudtok (mondani)!

johnnycage5 2009.06.23. 00:36:56

Köszi a posztot, emiatt újra elolvastam egy csomó Egypercest.
Abszolút kedvencek:

Az utolsó meggymag

Az otthon

Hiába sikerül egy vitás kérdést tisztázni, máris ott a következő talány

Polgártársak!

Sokszor a legbonyolultabb kérdésekben is megértjük egymást, de előfordul, hogy egészen egyszerű kérdésekben nem

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.23. 01:30:01

@Elpet:

Havas Géza, K. Havas (Nagykanizsa, 1905 – Günskirchen, koncentrációs tábor, 1945): újságíró, kritikus. 1930-ban a kommunista mozgalomban való részvétele miatt elítélték. Utána könyvelő, könyvügynök, majd újságíró lett. Főmunkatársa volt a Népszavának, a Szép Szónak és a Századunknak. Egy ideig szerk. a Fórum c. folyóiratot. Koncentrációs táborban halt meg. Fordította és válogatta, bevezető tanulmánnyal ellátta a Korai kapitalizmus, korai szocializmus (Bp., 1940) és az Új angol szocialisták (Bp., 1941) c. köteteket. – F. m. A kartell (Bp., 1937); Új magyar líra (Irodalmi Tanulm. c. kötetben, Bp., 1940). – Irod. Bóka László: Magyar mártír írók antológiája (Bp., 1947); Füst Milán: Emlékezés H. G.-ra (Kortárs, 1965. 5. sz.).


:D (...) :-D (...) :-D ...

Elpet! Írtunk egy új egypercest:-D

ü
bbjnick

Sebastian Knight 2009.06.23. 02:30:06

Ez nem Örkény hanem Karinthy, ám szintén Üzenet a palackban (egyik kedvencem):

csicsada.freeblog.hu/archives/2008/04/07/Karinthy_Frigyes_Uzenet_a_palackban/

Téglagyári Megálló 2009.06.23. 06:42:28

@jotunder:

Tudod mi a közös azokban az emberekben, akiket felsorolsz? Azok még kaptak rendes nevelést. No ezért létezik a Reakció blog.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.06.23. 07:20:22

@bbjnick:

K. Havas a magyar közéleti árokásás történetének örök első helyezettje a baloldalon. Aki bepillantást szeretne publicisztikai munkáiba, annak ajánlom a "Népi-urbánus vita dokumentumai" című gyűjteményes kötetet, mely a `90-es évek elején jelent meg. Méltó lenne róla is egyszer megemlékezni, hiszen vitathatatlan elfogultsága mellett jelentősen a mai baloldali árokásók fölé magasodik. Nem tudom, járt-e akkoriban egy harcos baloldali publicistának barátilag garantált anyagi biztonság és háttér, de tény, hogy szemben a mai hivatásos rettegőkkel ő valódi kockázatot vállalt kihívó írásaival. Emellett írásainak szellemessége és gondolati színvonala is letagadhatatlan, különösen, ha túl tudjuk magunkat tenni jobboldali létünkből fakadó első jogos felháborodásunkon, amelyet még higgadt jobbközép gondolkodással is nehezen kerülünk el K. Havas publicisztikái olvasásakor.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.23. 08:13:37

@Téglagyári Megálló: A tehetség szó jut az eszembe róluk. @Alfőmérnök: A húszezredszer elismételt üres mondatokról van szó, a tartalmatlan életekről, a tehetségtelenségről.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.06.23. 08:18:06

@jotunder:

Tehetség mindig volt, van és lesz.

Jó nevelés nincs mindig.

A különbségeket ez okozza.


A felsorolt hírességek generációja a háború előtt nevelkedett. Ez a helyzet.

Téglagyári Megálló 2009.06.23. 09:24:26

@jotunder:

Lehet, hogy azért nem érted az "üres" mondatokat, mert nem ismered a mögöttük rejlő életformát?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.23. 09:52:43

@Elpet: Valami ilyesmi lehet az igazság. Volt valamilyen kulturális közeg, ami akkor még létezett, valahogy túlélte az ötvenes éveket, de aztán gyakorlatilag eltűnt.
Azt nem hiszem, hogy a harmincas évek értelmiségi vitáit érdemes a mai gusztustalankodásokkal analógiába állítani. Mozgó Világ kontra Heti Válasz, Demos kontra Századvéd ?

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.06.23. 10:59:42

A Családunk szemefénye bájos, az Egy magyar író dedikációi pedig jellemző. De nagyon nehéz válogatni; most vasárnap négy óráig a régi összkiadást olvastam utazás közben, és tucatjával lehetne sorolni belőle a remekműveket.

Van aztán egy kisebb válogatás, amit Réber László illusztrált - kötelező beszerezni és időnként gyönyörködni benne.

countrystudy 2009.06.23. 11:02:19

Az én kedvencem a Meddig él egy fa? Igaz,nem egyperces,legalább tíz.

Alfőmérnök 2009.06.23. 11:05:56

@jotunder:
Akiket Te felsoroltál azok a kultúra (de nem a "tömegkultúra"), a művészet területén alkottak nagyot. Nem én találtam ki, de sajnos igaz: az aczéli-kádári kultúrpolitika 30 év alatt nem okozott annyi kárt, mint a rendszerváltás utáni tíz év alatt.
A reakció meg egy alapvetően politikai tematikájú blog.
A politikai "diskurzus" (ejj de unom ezt a szót) akkoriban sem volt jobb, mint most, sőt megkockáztatom, ez a mai is annak a továbbélése és talán most - egy új generáció színre lépésével - mintha kezdenének a görcsök egy kicsit oldódni. Lehet, hogy túl optimista vagyok.
Hogy a "magas kultúra" területéről mi fog eszünkbe jutni a mai korról, azt most nehéz eldönteni, majd az utókor ítélkezik. Én sem látok a színészek között Latinovitsokat, a filmesek között Fábrykat, Huszárikokat. Az irodalom talán más tészta.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.06.23. 11:38:55

@Alfőmérnök: a harmincas evek politikai diskurzusarol beszeltem (a hetvenes evekben olyasmi nem volt), amelynek 1. a tetje 2. a szinvonala sem osszehasonlithato a maival. a harmincas evekben Magyarorszagot sokkal magasabban jegyeztek mint most. gondolom a tortenelemben soha nem jegyeztek olyan alacsonyan Magyarorszagot mint ma.

törzsmókus 2009.06.24. 00:37:37

OFF
@budai zöld: dolgozni nem akaró kismamák
ez gonosz volt. jól értem, h szerinted egy gyesen lévő kismama nem dolgozik elég keményen? vagy mivan?
/OFF

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.06.24. 05:38:10

@Elpet:

Utána fogok olvasi, mert határozottan kezd az úriember érdekelni:-)

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása