A Jobbik fanatikus könyvtára
2009. május 15. írta: szamárfül/pável

A Jobbik fanatikus könyvtára

  A Jobbik közkönyvtárat alapított. Önmagában nem emiatt szakítottuk meg MDF-sorozatunkat, hanem mert ez a diszlexiás műveletlen banda bohó ifjúság kikelt korunk egyik legjobb magyar (hirtelen véleményűeknek: hazai) írója, Spiró György ellen, és kizárnák, mint Herényi az utolsó MDF-tagot. Hogy Spirót honnan? A nemzeti irodalomból, lelöknék a haza magasából, netán csak nem adnák ki több könyvét, ha rajtuk múlna. Ez még nem világos, de minimális követelésük ismert: ne szerepeljen az érettségi feladatokban - ez a magukfajtánál színtiszta provokácijó.


Zárójelekbe tett könyvek

  Negyed évszázada folyik ellene a szellemi honvédelem egy (szerintem is) nagyon-nagyon szerencsétlen versezete miatt. A múlt héten a szokásosnál talán kissé többet csuklott az író, miután bekerült az egyik irodalmi tételbe - a vörös posztó meg lett lóbálva. (Már szerepelt érettségin, de emelt szinten - vajh' akkor miért nem lett botrány?) Negyed század sok mindenre elég, önjelölt esztétáinknak arra is jutott belőle, hogy sikerült el nem olvasniuk az életművet, ami azért nem kis teljesítmény, hiszen fárasztó lehet úgy antimagyarozni valakit („évtizedes rutinnal” - a Jobbik-közlemény szavaival élve), hogy naponkénti erőfeszítésbe kerül nem levenni a polcról frusztrációnk tárgyát. Ismerjük el: nem akármilyen kihívás egy nagy írót támadni, minimális szövegértési képességek, ill. olvasási kedv mellett. Mintha Sziszüphosz rikoltozná ezt a gurulni nem akaró sziklának: Gurolj!  

  De könyörgöm, ezen felül írt néhány remekművet is... Hogy csak az általam nemrégiben (újra)olvasottakra hivatkozzak: Kvartett, Fogság. Az igazi „lelki fitymaszűkületesek” legalább a remekműveit elnézhetnék neki... (Tudom, most, hogy még Esterházyt is idecitálom Spiró védelmében, nekem végem - végrendelet a poszt legalján. :)

http://www.litera.hu/files/imagecache/content-large/article/Spir%C3%B3_Gy%C3%B6rgy_a_monitor%C3%A1ll%C3%A1s_el%C5%91tt-500.jpg  Nézzük sorjában! Kik ugrottak arra, hogy irodalmi tétel lett Spiróból? Sokan... Először is azok, akik nem olvasták végig a híreket: Spiró csak az egyik tétel megvitatandó részében szerepelt, egy valamikor a Heti Válasznak adott interjújából kiemelt részlettel, amelyben azt pedzegeti: esetleg át lehetne írni „mai magyarra” egyes nehézkesebb nyelvezetű írónkat a fiatalság számára, pl. Jókait. A diákoknak pedig érvelniük kellett, pro vagy kontra. Nos, ez valóban nehéz kérdés (a témában olvashatsz pl. itt vagy itt), két dolgot azonban érdemes tisztázni: már jó ideje létezik az, aminek még a gondolata ellen ennyire ágálnak Jobbikéknál.

  1. Íróink, mindenféle sorsrontó liberális ármány nélkül, maguktól is átirogatnak régebbi műveket, s itt nem Spiróra gondolok (neki ebből amúgy már sorozata van), hanem konkrétan egy olyan írónagyságra, akit élete során többször is kioktattak a Jobbikhoz hasonló műveltségűek és küldetéstudatúak: hogy hogyan legyen jobban magyar, és egyáltalán - ki gondolná, ez éppen Móricz Zsigmonddal esett meg... (Ő például Kemény Zsigmond - valóban tömör - prózáját próbálta átdolgozni.)
  2. Ha valaki nyitott szemmel körbenéz a mai könyvpiacon, láthatja, hogy nem csak egyes írók magányos eltévelyedései mételyezik az ifjúságot, hanem könyékig lehet turkálni a lebutított kiadásokban is.

  Kik szálltak még be a kórusba? Olvastam minősíthetetlen sorokat gimnáziumi tanártól az iwiwen, de adott ki a Jobbikéval - szűklátókörűségében mindenképpen - megegyező nyilatkozatot irodalomtörténész egyetemi tanár is... Az arctalan plebs reakciói is árulkodóak: „Tavaly Ancsel Éva, Kádár János kedvenc filozófusa, idén ez a hivatásos gyűlölködő, hadd ne írjam le a nevét.” - írták pl. a nol.hu cikke alatt, persze kurucék is megmondták a szerintük tutit, itt van még sok hozzászóló, és innen is lehet még szemezgetni.

  A Jobbik nyilatozatát Oktatási és Kulturális Kabinetjük (!) elnöke (és egyben könyvtáruk vezetője), Dúró Dóra adta közre:

A Jobbik megdöbbenve értesült arról, hogy a 2009. évi középszintű magyar írásbelin szerepelt Spiró György egy írása az irodalomolvasásról. A Jobbik szerint nincsen helye az érettségin egy olyan ember művének, aki következetesen, évtizedes rutinnal gyalázza a magyarságot, gúnyt űzve történelmünk több nagy tragédiájából, mindenekelőtt Trianonból. A magyarellenes „költő” emellett átírná Jókai műveit, hogy – mint mondta – „élvezhetőbb legyen”.
(Stb.)

  Nem irigylem Dúró Dórát... 

Kövesse a Jobbik könyvtári szabályzatát!
  Az eredmény: hézagmentes tökéletesség a könyvespolcokon

 

  Egy ilyen ideális fantasztikus fanatikus könyvtárban nem lehet egyszerű dolog az állománygyarapítás: segédletnek kell mindjárt egy tiltóindex, mert az egyszeri jobbikos  könyvtáros könnyen összezavarodhat - avagy mi járhat az ügyeletes könyvtáros fejében?

...a Hírlap is megírta, nem minden erdélyi jó magyar... Vagy mi legyen a Népszabadság azon évfolyamaival, amikor még Bencsik és Bayer bedolgozott? Csökken-e egy „mi írónk” értéke, ha azt a túloldal is elismeri?! Ahány „házizsidónk” nekünk van, annyi igaz magyart nekik is elnézünk? Meg egyáltalán, a Nyugat egy libsifészek volt, mégis aranykorként tanítják... Kitehetjük-e a Krúdyt és Kosztolányit a polcra? Mert egyszer bizony még ők is megmártották a tollukat a Kommün vörös tintájában...

  Lám, lám, kemény dió egy igazmagyar könyvtár eligazgatása...

  Tudósítónk a szépen gyarapodó könyvtárban járt. A Kapus sem fogott ki rajta, így titokban rövid felvételt készíthettünk a mélymagyar pincekönyvtárban: 

-Állj! Jelszó?
-Ööö... khm..., a kő marad, a kő marad?
-Beléphetsz.

  A lépcsőforduló után, mindjárt a Gárda oroszláncímeres öltözője mellett találjuk meg. Hopp, két fiatalember sürgölődik, filcpapucsba bújtatott surranójukban egy nagy láda könyv felett hajladoznak, szortírozzák az adományként beérkező köteteket.  Egyikük kivesz egyet.
- Arany...
- Az jó, derék Magyar! Tedd ki a polcra.
- De nem a János... meg valami Balázs... Hűbele... (Felüti, találomra olvasni kezdi.)

„...Elérni rögtön; mert folyvást, kimérten
Haladni czélra nem természetünk,
Számítni sem, se időben, se térben,
Hanem: "Hipp,hopp! mint gondolat, gyerünk!
Serény kitartás nincs a szittya vérben,
Lassú, kimért munkát nem tűrhetünk..."

- Anyám, mi ez? Dobd ki a bolond libsit. (Húz egy másikat.)
- Bartis Attila. Azt írják, erdélyi... De gyanús, hogy most olyan felkapott... Meg nézd az orrát. Tegyük félre.
-Wass Albert... Szabó Dezső...
- Tovább ás.  -Németh László  - na ezek jöhetnek!
-Nézd, itt meg egy Kertész Imre...
Fintorog. - Provokáció! - morogja, és arra gondol, ki adományozhatta ezt a Jobbiknak. A másik kajánul elmosolyodik: - Hagyd, kibaszunk vele. Felrakom az i betűhöz, elvégre ő csak Imre Kertész. (Röhögnek.)

 


Jegyzetek 

ad1
És az ígért végrendeletem: Ezennel a Csengey Könyvtárra hagyom valamennyi libsibolsi szerzőmet a  házikönyvtáramból: Kornisom nincs, de akad EP, és több ÉS-be író prózaista - és természetesen az Önöké az összes MTA-kiadású, ill. szerzőségű tanulmány, történelemkönyv, amelyben a halszagú lappokhoz kötik az eredetünket.  

(Azt hiszem, ennél egyszerűbb életbiztosítást nehéz kötni. :)  

ad2
A kanonizálás nem métahajigálás: a legokosabbak is könnyen elvetik a sulykot (képzavar az ínyencek kedvéért).
Margócsy István irodalomtörténész így emlékezik meg Balassa Péter esztétának a kortárs irodalomról vallott nézeteiről:

„[Balassa szerint] ...az alapító atyák, Mészöly és Ottlik... s csak az a szerző számíthat irodalmilag máig érvényesnek, aki az ő vagy személyes hatásuknak vagy pedig valamely poétikai gesztusuknak átvételével olyan irodalmat hoz létre, amely ezt a vonalat erősítené meg; minek következtében Balassa, a hihetetlen gazdag műveltségű, és általam igen magasra értékelt ízlésű szerző, brutális keménységgel vágta le azokat a szerzőket, akik ezzel a fejlődésvonallal vagy irányzatal nem kerülzek valamilyen érintkezésbe, s büntetésből el is dugta őket a semmibe.”

(Elhangzott: Újraolvasott negyedszázad, PIM, 2006) 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr251114192

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fideszfigyelő 2009.05.15. 19:23:30

"Lelki fitymaszűkület" A Magyar Hírlapban a magyar irodalom "lelki fitymaszűkületeseiről" írtak. Esterházy Péter megvizsgálta a kérdést. Persze ő nem ezért, hanem azért, mert most más jobboldali lapokban  nemcsak politikai újságírók, hanem…

Trackback: Fideszfigyelő 2009.05.15. 14:31:29

Fel harcra irodalmárok!A Magyar Hírlap igazi kultúrkampfot csinál. Már írtak a "lelki fitymaszűkületes" magyar írókról, de most az ellenség újabb ügynökei ellen kezdtek küzdeni. Nem számít, hogy az érettségin a Fidesz naggyűlés résztvevő Lázár E…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktus 2009.05.15. 07:22:19

Reakcionak már van SZDSZ tagozata is?

Kedves Murcika miben is helytelen a Jobbik véleménye? Az iskolákban , hol említik meg pl. Wass Albert, vagy Szabó Dezső munkásságát? pedig v.mivel többet tettek le az asztalra, mint Spiró úr.

Egyébként az igaz nem jó irodalmi műveket betíltani, mert azok segítik megérteni az adott korszellemet, erre jó még Spíró is v.milyen formában ... , de mindaddig igen szánalmas ezen rúgózni, amíg a másik oldalon ugyanazt művelitek amiről a Jobbik csak álmodozhat.

Bár azt is megértem, hogy pár naponta kell v.mi amivel belelehet kötni a Jobbikba rúgni egyet rajta még a végén elveszi az 5-6 %-ot , és nem lesz meg a kétharmad. -

civilkontrol 2009.05.15. 07:32:20

:o)))
Nagyon jó írás, remélem nem lesz belőle palotaforradalom ;o)
Kiváncsi lennék, mit szólna a cenzor bizottság Faludy György Pokolbéli víg napjaim c. művéhez :o))
Bár ez sima ügy lehet, mint a keresztre feszítés: A recski kitérő miatt "házizsidóvá" avanzsált
Isten nyugossza

rolika 2009.05.15. 07:44:47

Olvastam a Fogságot, és nagyon tetszett. A szarmagyarozós verse meg egyszerűen szar, ha nem tetszik, nem kell elolvasni.

Egyébként én is hiányolom Wass Albertet és Szabó Dezsőt a hivatalos irodalmi kánonból.

kzgy 2009.05.15. 08:06:01

Spiróval csak egy bajom van: aki ennyire pesszimista, minek él?! A Fogság a végére annyira fájt, hogy ott is hagytam a Peking-Frankfurt járaton, hátha rálel egy művel kínai.
A viccet félretéve, Viktus, azért az eléggé botor állítás, hogy mondjuk Wass Albert többet tett le az asztalra Spirónál. (Lehet, hogy még kilóban sem.) Olvastál pl. Spiró drámákat? Novellákat?
Rolika, egyébként pedig én úgy emlékszem, Szabó Dezsőt tanultuk (nyilván nem mélyen) gimiben, Wass Albertet meg már annyian emlegetik, hogy maga is örül sírjában hánykolódva.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 08:07:34

eztet a posztot nem értem. a spiró valóban gyengécske író, a fogság egy nagy szar, a kertész meg tényleg imre... :))))
érdekesek ezek az eszdéesz értelmisik. tök jobbosnak hiszik magukat, de akkor, ha a bensőségeik nyilvánulnak meg, biciklifanság, irodalmi kánon, megakármi, akkor kiderül, hogy lelkük mélyét bizony az újlipótváros faragta. hja kérem, vannak még itten tartalékok.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 08:10:29

@rolika:
wass rossz író, szabó dezső, akit meg szeretek, ilyeneket írt:

"Oh, spatz herman, életem egyetlen hermanja, tudnék e olyan sokáig élni, hogy arcod, alakod kihalványuljon az emlékezetemből? Mi bírhatja rá az Atyaistent, hogy spatz hermant teremtsen? Vagy az égi nyomdában is van sajtóhiba?
Két oriási széttölcséresedő piszkos fül között egy mindig taknyos, képtelen részletességgel piszkos, sok bűzű, vézna zsidógyerek nyomorlott: ez volt spatz herman. Hihetetlenül buta volt szegényke és minden szájnyitása oriási derültséget gurított elő az osztályból. Egyszer, egy olvasmányunk nyomán azt kérdezte Mezey úr tőle: - Mondd csak fiam, kinek köszönhetjük, hogy ez az ország a miénk? - Ő rekedt, durva, valósággal piszkos hangján zavar és habozás nélkül felelte: Bizonyára magának.- Egyszer pedig erre a kérdésre:- Ki volt a legelső magyar ember?- így felelt:-Mózes.
Szegényke állandóan a szamárpadban magányoskodott, mely kissé félre a többi padoktól, az ajtó közelében búsult. Mi rengeteg derültséggel vettük körül, de ő gyűlölt és megvetett mindnyájunkat. És ebben a piszkos, torz, buta kis emberfajzatban mégis hihetetlen erővel s valami ős visszafizető bosszúvágyással élt az egész ötezeréves zsidóság. Ennek a sötét,megtaposott gyermeknek minden tartalma, egész élete, minden perces végzetes igézete: ortodox vallása volt. Néha magános padjában elkezdte hajlongani, rángani irtózatos imája tornáját és ilyenkor ez a kis ordas ima-barom olyan véres szemekkel harapott felénk, hogy ellúdbőröztünk a közeléből."

namostmáraztán ez több a soknál! LOL

pierre bayle 2009.05.15. 08:12:07

Kárörvendő ballibként óriási szimpátiával, s némi szkepticizmussal figyelem a Reakció arra irányuló kísérleteit, hogy némileg rendet rakjon a jobboldali fejekben irodalmi téren. Elég reménytelennek tűnik, ld. pl. Viktus hozzászólását.

Spiró egyébként csodálatos író, s aki ismeri az életművet (meg esetlen olvasta a vele készült interjúkötetet), az azt is tudja, hogy viszonya az ún. ballib értelmiséghez finoman szólva sem felhőtlen.

Egyébként két vagy három hete az ÉS-ben megjelent Esterházynak (provokációjóóóó) egy szerintem remek cikke a problémáról, mármint arról, h a politikai narratíva hogyan telepszik rá az irodalomra, s hogy ez milyen vicces helyezeteket szül.

Jó, h felmerült a Szabó Dezső-Wass Albert kérdés is. Személyes véleményem szerint politikailag mindkettő ciki (értsd: nem menő), a különbség köztük az, hogy Szabó Dezső kitűnő író, WA meg egyszerűen olvashatatlan.

PS: csodálkozom, hogy Nádas még nem került elő.....

kzgy 2009.05.15. 08:14:29

Mert senki se olvas Nádast, azért nem került még elő, hehe.
(Nem is érdemes, mert míg EP zseniális író, csak kicsit fura ember, Nádas egyértelműen szar.)

Grift, ez a SZabó Dezső idézet, ez nagyon ott van!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 08:17:03

@kzgy:
nádas, a világirodalom egyik legnagyobbja.

Gabe2 2009.05.15. 08:19:11

Na én ebbe nem szólk bele, mert holnap kanonizálni kell, és még nincs kész a szöveg...

kzgy 2009.05.15. 08:19:17

Hát, ebben nem értünk egyet, de a fenti idézetre tekintettel, megbocsátom :)

rolika 2009.05.15. 08:21:37

@Grift: Ízlések és pofonok :-) Szerintem Wass nagyszerű író.

molaris 2009.05.15. 08:22:43

Kedves Posztíró!

A név kötelez. Na ez a poszt olyan is.
Spiró?- mint író? Ahhoz azért több kell!
Spiró egyszerűen egy hülye írástudó.
Mondjuk a Győzikén szocializálódottaknak fény, de aki olvasott IRODALMAT, az bizony tűzre veti. Kivéve a néphülyítő liberálisokat.

Maradok tisztelettel: mollaris

Ide még nem kellett ilyen keményet írnom. Lehet, hogy lépek?
Mert az irány és a nívó, egyre inkább nem tetszik.
Tudom, pluralitás az írogatók között. De azért ne a bányászbéka segge legyen a cél!!! Ezzel a címmel.

Gabe2 2009.05.15. 08:22:51

De mégis...
Azért elolvasva a Nádas-interjút az indexen (főleg a végén a Szabó Máté-s megjegyzésekre gondolok), a nagy írót ugyanúgy mélyen ideologikus szempontok vezérlik, mint a "mélymagyarokat". Ez addig nem is baj, ameddig képes nagyobbaz dobni a szépprózában ennél, de pl. sztem a Párhuzamos történetekben ez nem sikerült neki, (A Családregény... és az Emlékiratok... még képes volt erre vagy ha nem egészen, de jól működött EGYETLEN vezértlő ideológia nélkül is)

Bummer 2009.05.15. 08:30:43

És ilyen mondatokat miért Esterházynak kell leírnia: "Vannak persze föltételek, de azokat nem a farizeusok szabják, nem is a katonák, nem is a latrok, hanem az, aki a két lator közt van."?

gyz 2009.05.15. 08:38:07

nagyszerű írás, gratulálok a szerzőnek.

Abba meg bele sem merek gondolni - és számomra ez a szörnyűbb -, hogy milyen "tudományos" könyveket rejthet a jobbikos könyvtár a nyelvészettől a címerben lévő feszülettel nehezen összeegyeztethető újpogány propagandán át a Kerecsen Jézusig.

Tűzvillám (törölt) 2009.05.15. 08:38:21

Spiró szerintem is jó, bár ezt az ismerőseim körében nem igazán hangoztatom.
Ennek ellenére az érettségin feladott szövegben foglaltakkal nem értek egyet.
Az irodalmi alkotás, vers, regény, dráma, vagy bármi is legyen, egyszeri és megismételhetetlen műalkotás. Ha valaki amellett kampányol, hogy át kellene írni, az szerintem is megszentségteleníti a szerző szellemi tulajdonát. Senkinek nem jut eszébe, hogy átfessen egy Picasso festményt, hogy könnyebben befogadható legyen, és senki nem fog újrakomponálni egy Bartók zeneművet, hogy populárisabbá váljék.
Nem értem, hogy ennek tükrében miért gondolják egyesek - és itt jön Spiró felelőssége is - hogy egy irodalmi műalkotással ezt meg lehet tenni.
Annak fényében meg pláne nem értem, hogy ő maga is író. Öt év, és valaki átírja a Csirkefejet, hogy (még) rövidebb és érthetőbb legyen. A sok trágárságot meg kihúzza belőle, természetesen.
Ezt komoly ember nem támogathatja.Ez ellen valóban fel kel szólalni.
A Jobbik radikális véleménye is ezt az elutasítást tükrözi. Csak abban nem következetesek, hogy nemcsak a hagyományos, jobb oldali szemléletű írók műveit kéne tiszteletben tartani, hanem pl Spiró műveit is, írjon akármilyen szöveget is.

Gabe2 2009.05.15. 08:44:48

@Tűzvillám: Sztem most oldottad meg az érettségi feladatot (vagyis érveltél a kijelentés ellen).

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.05.15. 08:47:05

És már miért ne lehetne a Jobbiknak fanatikuskönyvtára?
Legyen.
Az íróüldözés is szép magyar hagyomány.
Őrizzék.
És miért ne cenzúrázzák a tananyagot?
Ha tehetik.
Dőljünk hátra és élvezzük a látványt.
Vicces lesz, ahogy a Mónikasó közönsége csápol majd a Wass Albert-re.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.05.15. 08:55:58

@Grift:
Kertész Imre mondotta volt: "Gyilkosaim nyelvén beszélek". Célzott ezzel arra, hogy a magyar ugyan az anyanyelve, de a magyarságot nem különösebben kedveli. Persze, az ő dolga, és joga is van ilyen véleményt megformálni. Kérdés csupán az, meddig kell a szabad művészetek művelőit művészként elismerni, s kijelentéseiket elvonatkoztatni a politikai környezettől.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.05.15. 08:58:15

@simonmondja.:
A Mónikasó közönsége éppenséggel a tesvírjeid mind. Csápolnál Wass Albira?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 09:00:18

@Mr Falafel:
i. kertész le van szarva. nem él itten, ne is jöjjön, a hololegendárium scifi szerzői meg kapjanak nobelt és kész! :))

betyár (törölt) 2009.05.15. 09:01:34

A post két témát vet fel, az egyik, hogy mi kerül be az irodalom érettségibe, a másik, hogy ki a jó író.

Az elsőhöz: önmagában nem az a baj, hogy Spiró érettségibe kerül. Ám ha egy jelenséget nézek, akkor bizony le lehet vonni tanulságokat. A jelenség meg igenis az, hogy csak az elmúlt két évben Nádasdy, Ancsel, Spiró került érettségibe. Ez viszont arra enged következtetni, hogy azok látóköre, akik ezekben a minisztériumi háttérintézményekben ülnek, meglehetősen szűk. Eszükbe sem jut, hogy a balliba értelmiségi körön kívül is van élet. És ők irányítják a magyar közoktatást.

a másodikhoz: éppen a blog címe miatt azért egy kicsit több merészséget várna az ember. Én azonban csak azt látom, hogy Murci sem és a kommentelők nagy része sem mer, nem képes kilépni egy olyan irodalmi kánonból, amely azért erősen megkérdőjelezhető. A Fogságról már volt egyszer vita a Tea-körön. Én sem értettem pontosan, hogy miért él még Spiró, ha ennyire kiábrándult mindenből. Hite sose volt, ugye ezt ő maga mondja az idézett interjúban, és kiderül a regényt olvasva is, a kereszténységet (Krisztus-hívőket) mélységesen lenézi, ez is kiderül a műből, de lenézi a nőket is(lásd Fogság), elfordul a hívő zsidóktól is. Ami marad, az a hitetlen, hontalan zsidó:Uri. (de hát Kertész is erről ír)
A verse: lehet itt hivatkozni Adyra, hogy ő is ostorozott. Ez viszont szerintem nem érv. Vagy Adyt már kanonizálták? Ha ő is írt hasonlót, akkor nem lehet, hogy az is hülyeség? De a verssel nem a tartalma a problémám, hanem az, hogy mikor írta. Nem a 90-es években, ahogy az hihető lenne, hanem 84-ben.
Már elnézést, de az erősen súlyosbítja a vers jelentését. Mondhatjuk, hogy nyílt kiállás a Kádár-kori Aczél-féle kultúrpolitika irányvonala mellett. Azért így már kínosabb a dolog.

A jobbik könyvtára, hát az nem érdekel.

Viktus 2009.05.15. 09:05:17

@simonmondja.:

A Jobbik a saját könyvtárában, miért ne tárolhatna azt ami nekik tetszik ... a Murcika, pierre féle balliberálisok a teljes magyar közoktatást a saját képükre formálták nem véletlenül leledzik az is a béka feneke alatt. -

Bummer 2009.05.15. 09:06:52

@Tűzvillám:
"senki nem fog újrakomponálni egy Bartók zeneművet, hogy populárisabbá váljék"
Hogy populárissá váljék, azért remélhetőleg nem.
De ajánlanám figyelmedbe az Emerson, Lake & Palmer első számát (The Barbarian)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.05.15. 09:12:08

@Tűzvillám:
A Rapsody formációnak senki nem szólt, hogy klasszikus zeneműveket rap-re átdolgozni gusztustalan. Így megtették, és kurva jól sikerült nekik. Én például azóta hallgatok Sissel Kyrkjebo-t.
Aztán nem tudom, mit gondoljak a filmekben különféleképpen feldolgozott Shakespeare-adaptációkról.

Nem ismerem Spirót, és nem fogom megismerni, mert számomra érdektelen, amiket ír vagy mond. Azonban rákényszerülök megvédeni őt az ésszerűség és racionalitás nevében. Sok gyerek csak filmről ismeri A Gyűrűk Ura történetet, fogalmuk sincs róla, hogy évtizedekkel korábban egy bácsi megírta a történetet sokkal cizelláltabban, ám igen nehéz stílusban. Aki megelégszik a filbeli, "lebutított" történettel, annak egészségére, nincs gáz. Aki meg az eredeti történetre kíváncsi, elolvassa azt. Felőlem reppesíthetik is Jókait. Persze, érettségin azért érdemesebb az eredetit kérni. Én nem bírom az operát, ezért a történeteit rövid verzióban írott szövegből ismertem meg.

polom13 2009.05.15. 09:12:26

Spiró túl korán lett érettségi tétel.Ha 20 év múlva a"Jönnek"-en kívül valami még fennmarad a munkásságából,akkor semmi bajom nem lesz azzal,ha a diákoktól Spiró-elemzést kérnek.
Nem csak Spirót kell elfogadni,hanem azok érzékenységét is akiket megbántott az életműve egy részével.
A 20. század második felének egyik legnagyobb(,ha nem a legnagyobb)magyar drámaírója Csurka István,de egy ideig belőle sem lehet érettségi tétel,mert a Házmestersíratót beárnyékolja az Apák és fiúk.
Ha Csurka tétel lenne vajon mit mondanának a liberók?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 09:15:08

@polom13:

hé! hé! azért az apák és fiúk sem rossz szöveg. tessék csak kohnzervatóriumot és reakciót olvasni! :))))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 09:21:32

hová lett szamárfül? gyanús! ma van a héber érettségi... :)

kétbalkezes mosómedve 2009.05.15. 09:29:39

Vajh, ki írhatta?

"Wass Albert legújabb könyve: egy élet története novellák sorozatában. Érzékeny, szemlélődő lélek, mondatai az álom varázsával hatnak, mégis fegyelmezett, szigorú stílus ez."

plastik02 2009.05.15. 09:33:14

szerintem osszuk fel testvériesen. legyen egy országos liberális lájbreri, oda dobjuk majd a radnóti, spiró, józsef attila, karinthy, ady féle magyargyalázó szennyet mocskot és legyen a jobbik féle könyveknek tára, ahol majd őrizzük Wass Albit, Szabó Dezsőt, (nemtom Herczeg Ferenc idefér e még).
aki a kettő közé esik azt meg dobjuk simán a darálóba. kinek kell egy besorolhatatlan Márai vagy Faludy? tűzre velük!
és akkor végre minden magyar megtalálhatja, hogy a szavazólapja alapján neki mit is kell olvasnia.

strd 2009.05.15. 09:35:57

Spiró túl bonyolult még egy érettségizőnek. Nem érti meg. más baj nincs azzal, hogy tétel legyen.
akár az álmodtam neked kötete zseniális, vagy nézzétek/olvassátok a koccanást.
Wass meg elég gyenge...

Zetek 2009.05.15. 09:38:45

A történet egyszerű. Két nagyjából egyformán ellenszenves társaság abból él, hogy folyamatosan provokálja a másikat. Az egyikük az ország és lakóinak többségének lenézéséhez gyűjt érveket. A másik a heti egyszeri honmentéshez. Pedig csak annyit kellene elfogadni, az írók és költők a múltban sem igazán tűntek ki történelmi és politikai ismereteikkel. (Arany János üdítő kivétel)

Zetek 2009.05.15. 09:39:45

P.S. A kérdés csak az. hogy minden murranás ebben a "vitában" megér-e egy külön posztot?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.05.15. 09:40:04

Szerintem ez egy kitűnő poszt!
Gratulálok szamárfülű murcinak, még akkor is, ha nem mindenben értek egyet, de én kb. ezt a színvonalat (felépítés, megírás) várom el egy poszttól.

Ügyi!

A lényegre majd később...

jan 2009.05.15. 09:47:33

Szerintem nagyon túlzó az a kijelentés, hogy "Spiró érettségi tétel volt". Ha jól értem, volt egy vitatéma ("szabad-e, kell-e átírni klasszikusokat"), és ehhez a témához kerestek egy indító idézetet, amit történetesen egy Spiró-interjúban találtak meg. Itt Spiró személye, munkássága szinte teljesen lényegtelen, ezt a véleményt több száz ember ugyanígy el tudta volna mondani a kérdésről.

Helyesebb lenne azt mondani, hogy a Spiró-interjú illusztráció volt egy érettségi tételben.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.05.15. 09:50:16

utólag - és előre is - köszönök minden gyalázkodó kritikát - azok billentik helyre a dícséreteket :P

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.15. 09:53:31

@murci/szamárfül:
A fenébe, most akartalak védeni, de akkor inkább gyalázlak :)

murci monnyá le

nénike · http://mandiner.hu 2009.05.15. 09:53:59

Nem szeretnék olyanközegben élnii, ahol védekeznem kellene azért, mert Faludyt meg Esterházy Pétert olvasok. Bíró Zoltán Hírlapos kioktatása miatt pedig már megrendeltem a Feleségverseny című legújabb Spiró kötetet. (Épp tegnap jelent meg!)

http://www.litera.hu/lathatas/spiro-gyorgy-felesegverseny

A jobboldaliság nem egyenlő a virtigli f@szsággal.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.15. 09:59:57

@murci/szamárfül:

"Nem irigylem Dúró Dórát... " --- írod.

Szerintem ő sem irigyel téged.

És: Dézsavű érzésem van (meg osztán ne mondhassa senki, hogy én nem szóltam):


http://bbjnick.blog.hu/2008/11/28/a_dolgok_allasa_vagy_semmi_komoly_hamvas_bela_eskuszom_de_tenyleg


És a bejegyzéshez érkezett kedvenc kommentem:

Csutakaszürkeló 2008.12.01. 19:00:34
Motto: "A politika egyszerű, mint víz a pohárban" /Majakovszkij/

HSZÜE FENG

Idill a császári palotában

Az udvarhölgyek tizenkét terembe
díszben lesik az Urukat merengve.
Arany-teknőc ül a záron nyugodtan,
a bronzsárkányos vízióra csobban.
Egy nő kibontja haja koszorúit,
új illatot vesz, új selyembe bújik,
mert látja, hogy benn párnákat cseréltek
s őneki vetnek ágyat a heréltek.

/ford. Kosztolányi Dezső/

ü
bbjnick

Amőbandita 2009.05.15. 10:04:56

Ha a magyar érettségin az a téma, hogy át kell-e írni a klasszikusokat, a matekon legközelebb kérdezhetnék azt, hogy az összeadást, szorzást a kedves diák véleménye szerint kell-e oktatni? Miért kell a diáktól megkérdezni az érettségin, hogy szerinte helyesen oktatják-e az irodalmat? Nem a tudásáról kell számot adnia?

Viktus 2009.05.15. 10:08:05

@Zetek:

Ja az van, hogy a murci félék mindig a népek pofájába tolják, hogy hülyék vagytok , mert Spiró a szupika meg a holocaustról beszélni csak szemlesütve stb. miközben ők lazán beletaposnak a másik oldal szívügyeibe álértelmiségi fenköltséggel , amikor a jobboldal előhozakodna pl. Wass Alberttel meg komcsi bűnökkel . ...

Inkább azt kellene elfogadni, hogy az irodalom eléggé egyéni ízléstől függő témakör, akinek Spiró tetszik Spirót olvas, akinek nem tetszik az kereshet mást. Konkrétan az érettségi kapcsán felesleges volt a hiszti , mert volt mellette még másik két tétel.

A mindennapokban viszont nem csak mindig a Jobbikot kellene pl. fikázni, hogy neki ez nem tetszik külön könyvtárat csinál, mikor ők ugyanazt teszik csak más írókat közösítenek ki ...

Egyébként meg a vita mindegy, mert a mai átlag fiatal kb. egyiket sem olvassa el sajnos max. a Kötelezők röviden-t. Pedig nem ártana sokat lendíteni a világképük kialakításán még Spiró is.
Jókait is, úgy írogatná át Spiró, ahogyan akarja, akkor sem buknának rá max., ha olyan marketing gépezet leledzene mögötte, mint a Harry Potter széria mögött megjelent.

Viktus 2009.05.15. 10:11:06

@Amőbandita:

Egy ideje már nem. Az érettségi az gyakorlatilag ilyen formaság, mint régen volt a nyolc általános ...

Morbus_Hungaricus 2009.05.15. 10:16:25

Spiró egy lelkileg sérült személyiség, aki egyéb problémái mellet erősen viszolyog a magyar-ságtól (a sajátjától is), a "Jönnek"-ből sugárzó szellemiség (sok más szörnyűség mellett) holt nagyobb, hol kisebb mértékben, de egész munkásságát "áthatja".

Különben nagy tehetségű író. Aki a fentiektől el tud vonatkoztatni, az nyilván tudja élvezni a műveit, mert azok (néhány novellától eltekintve) nagyon jól vannak megírva.

Én speciel nem tudok a fentiektől eltekinteni, ezért nem olvasok Spirót. Annyi jó író van még a világon.

molaris 2009.05.15. 10:17:39

Tényszerűen. Csak azt kérdezem meg, kinek van joga arra, hogy átírjon, értelmezzen egy egyedi művet? Mint ahogy eddig senki nem írta át Senecat, Göbbelst, Sztálint,Washigtont,Churchilt, Horatiust, Ovidiust, hanem viszonylatban alkotott másik művet, engedtessék meg, hogy elítéljem azt, aki ki akar húzni az alkotó szavai közül egyet is. Vagy: becsülettel jelezték: átirat. Mert akkor az már nem az, ami volt. A született átiratok -mert vannak, mint jeleztem is-, a szellemi szegénység bizonyítékai.

Addig, amíg él a szerző, addig lehet vitatkozni, ellen művet alkotni. Utána? A kisszerűség tombolása. Mert ugye egy kort az ért, aki benne él/l.

hphp 2009.05.15. 10:22:33

"Spiró túl korán lett érettségi tétel."

Miért olyan kurva nehéz felfogni, hogy Spiró nem lett érettségi tétel? Egyik választható tételként az egyik nyilatkozatának egy állítása mellett vagy ellene kellett érvelni. A Jobbiknak külön örülni kéne, hogy a széljobbos középiskolások szabadon, érettségi tétel keretében fejthetik ki a véleményüket arról, hogy Spirónak a kurvannyát.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.05.15. 10:23:28

@Amőbandita:
Szerintem jók az ilyen feladatok, ahol a diáknak saját véleményt kell megfogalmaznia, s azt érvekkel alátámasztani - én legalábbis sokkal jobban élveztem volna anno, mint a mire-gondolt-a-költő műelemzéseket.

Tűzvillám (törölt) 2009.05.15. 10:24:03

@Mr Falafel: egy klasszikus, vagy bármilyen mű feldolgozása más, mint amiről beszélek.
Az irodalomban is létezik parafrázis, átvett motívumok, feldolgozások, és persze nem csak az irodalomban, hanem a zenében is. Nem vagyok a feldolgozások ellen.

Az érettségi tételben megfogalmazott téma, amire Spiró is reflektált, az volt, hogy nem egy új művet készítünk Jókai szövegének feldogozásával, újraértelmezésével, vagy az eredeti szöveg mondanivalójának újragondolásával, aktualizálásával. Ez természetes művészi folyamat lenne, és kibővíteni az eredeti mű értelmezési lehetőségeit is.
A Jókai regények átdolgozása annyiról szól, hogy húzzunk ki felesleges (!!!) mondatokat, a régies szavakat írjuk át. Fel sem merült egy új, művészi szöveg, átértelmezés, vagyis feldolgozás igénye. Annyi volt a terv, hogy nyúljunk bele, és butítsuk le. Ezt elfogadhatatlannak tartom.
A művészetek befogadására nem mindenki képes, ez nem is baj. De ha egy szöveget a széles tömegek romló szövegértési képességeihez igazítunk, akkor elveszhet a szöveg művészi értéke, a befogadás folyamat leegyszerűsödik, és nem vált ki élményt, pláne nem katarzist.

@Gabe2: igazad van. És még csak abba sem tudom hagyni.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.15. 10:26:23

Nekem Faludy György az egyik kedvenc íróm/ műfordítóm. Akkor nem vagyok mégse náciak?

kzgy 2009.05.15. 10:27:47

KurtaBetyár, pedig olvashatnál, ha nem is Spirót, hátha megtanulnál írni. Helyesen.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 10:28:48

@Őrnagy Őrnagy:

nem, dehogy, csak rossz az ízlésed, vagy dugnád a fannit.... :)

Tűzvillám (törölt) 2009.05.15. 10:29:04

@TuRuL_2k2: a műelemzés is arról szól, hogy érvelsz, hogy szerinted mit fejez ki a vers, és érvekkel kell alátámasztanod. Ugyanolyan szövegként kell rá tekinteni, mint mondjuk Spiró gondolataira.
A "mire gondolt a költő" csak mentő megoldás, be lehet tanulni a tankönyvből azoknak, akiknek maguktól nem jut semmi eszébe egy versről.
Ez nem személyeskedés, csak fontosnak tartom tisztázni.

rognork 2009.05.15. 10:30:11

1. az, hogy átírják jókait, az nem baj. de akkor vastagon legyen ott a felirat. a teszkót is rendre megbassza a fogyvéd, mert mást írnak ki.

2. móricz mintha csúnyákat is írt volna a 10-es években, most hallottam a rádióban pár hete, meg persze a kommünös sztorit is.

3. wass albert kurva jó író, olyan dolgokat képes megfogalmazni, amiket te is tudsz, csak valahogy nem tudod kimondani. ennek ellenére nem szeretem olvasni már, mert befordulok tőle. emellett faludy is kurva jó író, én nagyon szeretem őt is.

4. a matek oktatást valami vérbarom értelmiségi megmagyarázta, hogy miért is felesleges. elvégre a bótba is a gép írja ki a visszajárót...valami hasonló érve volt, hogy összeadás-kivonást használja a legtöbb ember, oszt elég is lenne ennyi. na ezen lefeküdtem.

hogy a poszthoz is hozzászóljak, egyetértek vele bizonyos szempontból, de a jobbik pont úgy viselkedik, ahogy kell neki. ezen aztán felesleges hőzöngeni...

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.15. 10:30:16

Fanni? Az ki? Hidd el Grift, hogy a Pokolbéli víg napjaim a világ legjobb könyve. De csak magyaroknak. Olvasd el.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.15. 10:32:17

@rognork:
Wass Albert a magyar nyelv mestere szerintem, de egy idő után unalmas. Viszont van pár mesterműve.

rognork 2009.05.15. 10:35:36

@Őrnagy Őrnagy: amúgy ha faludyt olvasol, attól még lehetsz becsületes náczi, csak ne hangoztasd, hogy a marokkói - sivatagi rész tetszik legjobban a víg napjaimból :)))

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.15. 10:36:02

@Grift:
Na és? Előfordulhat minden családban:)
Géneken múlik csak. Különben is, biszexuálus volt az öreg.
Az egyik kedvenc költőm Abú Nuvász, ( al-Haszan ibn Hání al-Hakamí) síkbuzi volt. Mégis zseniális verseket írt.

Viktus 2009.05.15. 10:37:14

@Grift:

Ez hatalmas volt :D

@Tűzvillám:

Igen alapvetően igazad van. Csak sokszorta a vén elvtárs trogyi tanárok-tánárnénik a diákoktól nem a saját gondolkodást várták el, hanem ami a könyv , vagy az ő véleményük a műről. Mondjuk ez a mentalitás az ilyen Spiró vélemény elemezgetésnél is megmaradt sajnos, mert itt magában a rendszerben van a hiba minden más sz*rtologatás.

@hphp:

Elég sok jobbos ifjú csemete fog meglepődni, ha mondjuk szocimami tanárnéni lehúzza majd az irományukat.

Egyébként meg a legjobb író Frank Herbert :P

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.15. 10:37:32

@rognork:
Lebuktam, a fenébe :) Remélem az Asszony nem olvas:)

Igaz, Recsken is volt, oda meg csak reakciós nácikat vittek a haladó elvtársak :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 10:37:45

@Őrnagy Őrnagy:
jól van na, mikor olvastam a pokolbélit, vagy huszon éve, nekem is tetszett. faludy félig meddig menő, a fanni meg a csaja volt. és igaz, ha kibasznánk a művészetből a buzikat, sokat vesztenénk.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.15. 10:39:36

Nem, ő is bi volt. Egy költőnek mindent ki kell próbálni :)
( Faludy Gy. fordítása)

Egy keresztény leányra
......................

Elmész előttem, némán elpirúlok,
elfordulsz büszkén, mintha meg se látnál.
Ruháidnak alatta minden este
reszket egy illatárasztó virágszál.
Elnyűtte testemet a vágy miattad,
szememnek héja vért hullajt utánad;
moszlim-gyötrő keresztény őzikém, te,
minden igazhitü áhítja bájad.
S ha nem tudnám, hogy a gyehenna vár rám,
bizony Alláh helyett Krisztust imádnám!

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.15. 10:40:30

@Grift:
Na ugye. A buzikat is Isten teremtette, biztos volt vele valami célja.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.15. 10:41:36

@Viktus:
Hát igen, a Dűne sorozat az nagyon ott van. De csak azok a könyvek, amelyeket még az öreg írt.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 10:42:45

@Őrnagy Őrnagy:

a buzik a sátán teremtményei, az ánusz a pokol kaujának megfelelő dolog a misztikus szimbolikában, ottan közösülni a sátánnak tetsző. :)

rognork 2009.05.15. 10:44:23

@Őrnagy Őrnagy: olvashat az asszony, amíg nem esel szerelembe, hogy idézzek tőle. amúgy recskre vittek boldog boldogtalant, nem voltak válogatósak a fiúk akkoriban.

"Na ugye. A buzikat is Isten teremtette, biztos volt vele valami célja. " persze, hogy lehessen tojást dobálni valakire, akarom mondani követ, az ódivatúak kedvéért.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.05.15. 10:49:29

@Grift: hú, te nagyon brillírozol itten a témában :)))

Amúgy attól úgye nem leszek belga, ha sem a Spirót, sem a jobbikos balfékeket nem csípem?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.05.15. 10:51:31

@Tűzvillám:
A szövegértési problémákat illetően nagyon igazad van. Tartok tőle, hogy a megoldás nem egyszerű feldatot ró az oktatásügyre.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.05.15. 10:53:51

@Viktus:
Frank Herbert zsidó volt, és a fremeneket a zsidó népről mintázta. :-))
Nem vicc!

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.15. 10:55:03

@Grift: Vigyázz az ánuszára Grift, ha már kölcsönös a szeretet:)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.15. 10:57:31

@rognork:
Nyilván Recsken ott volt a teljes társadalom. Csak vicceltem. És azok a legigazabb emberek, akik voltak ott is, meg Buchenwaldban is.

@Mr Falafel:
Akkor azért van annyi muszlim elem? Nem hinném.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 10:57:58

@Gasper:
fanni?! hát köszi, ez nem esett jól. nem is tetszesz már. már inkább a őrnagy... :))))

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.05.15. 10:58:08

murci/szamárfül,

sajnálom, nem értünk egyet :(

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.05.15. 10:59:54

@Grift: akkor mindjárt meg is szólal a hajókürt! :)))

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.05.15. 10:59:59

@Őrnagy Őrnagy:
Keversz valamit, biztosíthatlak. Nem muszlim elemek.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 11:00:05

@Őrnagy Őrnagy:

és az mitől legigazabb, akit buchenwaldba is elvittek? ezt nem értem. oda is vittek jót is meg rosszat is. attól még nem igazul meg valaki, hogy elviszik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.15. 11:00:35

@Gasper:

No, Gasper, ezt a Fanni dolgot bizonyára nem gondoltad komolyan:-) Ha csak Fanni asszony képezné a kínálatot, én bizony erősen elgondolkoznék a cölibátuson...

ü
bbjnick

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.15. 11:05:20

@Grift:
De Recskre is. Akit utáltak a nácik is meg a komcsik is, az csak jó ember lehet.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.05.15. 11:06:39

"A diákoknak pedig érvelniük kellett, pro vagy kontra."

Sztem ez a kulcsmondat.
Mert ettől FÉL a jobbik, és az itt kommentelők egy része.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.15. 11:08:40

@Úlfhéðinn:
A sötét jobbosok, ugye? Ellentétben a művelt balosokkal.

tevevanegypupu 2009.05.15. 11:10:28

A politikai narrativa tenyleg ratelepszik az irodalomra.Hiller fantaziaja megindulhatott.(: Kisse meglepo, hogy eppen Spiro lett erettsegi tetel. Valoban provokativnak erzi az ember..azzal egyutt is, hogy irodalmi megitelese valoszinuleg nagyon jo a hozzaertok koreben. Megis, a Fogsagban cimu konyvet hottunalmasnak talaltam (nem ertek hozza). Mentsegemre szolva a belole keszult televizios dokumentum sorozatot sokkal jobbnak. De ha mar politikailag fuggo erettsegi teteleket kell irnia minden idoben az ifjusagnak, lehetne kisse kiegyensulyozottabb a tablo. Az ido multaval is aktualis klasszikusunk vagy" botranyhos" iroink vannak, akik talan megfelelobbek lehetnenek erettsegi tetelnek. Miert ne lehetne peldaul erettsegi tetel Csalog Zsoltbol..es Faludybol akar tobbszor is. Wass Albert szepen ir, de Tamasi Aronnal azert nem lehet osszehasonlitani. Vagy peldaul ott van Csurka Istvan, akar Moldova Gyorgy is..Nem megkerulheto irok a XX. szazadbol. Valoszinuleg ugyanugy megmaradnak mint ahogy Spiro is megmarad, akar szeretjuk, akar nem oket. De mostanaban ez az erokodese a balliberalis kormanynak (jo tudom Lazar Ervin is volt) egyes irok halhatatlanna tetelere bosszanto. Talan majd a jobboldali kormany meg eloveszi Kosaryne Rez Lolat vagy Tormay Cecilt esetleg Zilahy Lajost? Ki tudja biztosan megitelni, hogy ki es melyik muve valik orokbecsuve az evszazadok soran? Na persze az irodalmi erettsegi teteleket minden evben meg kell irni. Lehetoseg szerint olyan irot vagy koltot valasztva, aki tetszik a szuk, belso kornek.(:

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.05.15. 11:10:35

kedves @bbjnick: végre eljött az ökumené igaz pillanata! Valójában egy ilyen szituációban önként s dalolva tartanék veled :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 11:12:24

@Őrnagy Őrnagy:
ez így kicsit túl egyszerű... bár én sem szeretem a bonyolult dolgokat. :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.05.15. 11:13:05

@Őrnagy Őrnagy:
Az elnevezések ne tévesszenek meg. Sajnos rohannom kell, pedig imádok sci-fi-ről dumálni.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 11:14:25

@tevevanegypupu:
én dövényi nagy lajos követelem! a tarnopolból, sokkal jobb, mint a hülye egricsillagok.

Viktus 2009.05.15. 11:15:05

@Mr Falafel:

Az engemet nem zavar a másik két kedvenc íróm Leon Uris meg Herman Wouk.

Amőbandita 2009.05.15. 11:15:17


@Viktus: egyetértek.

@TuRuL_2k2: szerintem is jó feladat, hogy érvelnie kell az ifjonc nebulónak valami mellett / ellen, nekem az böki a csőrömet, hogy egy ilyen témában kérik az érveket: "Szerinted jó, hogy olyan az általad épp letenni kívánt vizsga követelményrendszere, amilyen?" Komolyan, ennyi erővel matekon kérdezhetnék azt, hogy "Szerinted jók így a ponthatárok, vagy alacsonyabban kellene őket meghúzni?" Nem hiszem, hogy a tételek összeállítói nem tudtak volna más témát találni, ami mellett érvelni lehet...

A rövidítésekről pedig annyit, hogy amiket eddig olvastam, azok minősíthetetlenül gagyik voltak és nem hiszem, hogy ha néhány gimis képtelen megérteni egy Jókait, akkor miért az ő szintjükhöz kell igazítani a szépirodalmat és miért nem őket kell kicsit feljebb hozni.

Viktus 2009.05.15. 11:17:21

@Grift:

Egri Csillagok , és a hülye jelző , azért eléggé necces ...

Tehetetlen Dodó 2009.05.15. 11:18:44

Szeretném látni az alábbiakat is:

- maszop fanatikus könyvtára
- madöf fanatikus könyvtára
- szadesz fanatikus könyvtára

a sor folytatható...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 11:19:24

@Viktus:

mondok cifrábbat! hülye az az ország ahol a "nagy könyv" ez a pedofil felütésű fércmű lehet. :)))

Cypriánus 2009.05.15. 11:19:53

Murci mint szadeszes...???????????????!!! :( ...
na, ez egy nagy ökörség!!!

Murci, igazad van!!! Jó a poszt!
Most dobjuk ki Ady meg József Attila összes művét, pl???

Wass Albert-Isten nyugosztalja-sztem egy egyenetlen színvonalú író volt, az egészen kiemelkedően jótól az egészen szájbarágós szarig terjedő spektrumban.
Nyilván az előző megmarad az életművéből, az utóbbit a kutya sem fogja olvasni 100 év múlva.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.15. 11:20:31

@Őrnagy Őrnagy:

Egyébként itt vált a történet több mint kínosra. Mert Murci úgy állítja be, mintha itt gárdisták szelektálnák a könyveket (esetleg, ami nem tetszik nekik még t'án el is égetik...), holott a valóságban néhány egyetemista gyerek önszorgalomból létrehozott egy kis könyvtárat, példaképük, Csengey Dénes emlékére, ahol összejárhatnak, beszélgethetnek, mifene. Szerintem Murci is meg van vezetve csúnyán (vagy megvezeti magát, mert azt hiszi a menő), abba pedig nem gondol bele, hogy ő mit élne át fordított szereposztásban. :-( Ez nem más, mint egy cuki kis hecckampány, én éltem át hasonlót a Kádárvilágban, szóval, tudom milyen az.

ü
bbjnick

barang 2009.05.15. 11:22:53

ezen az erettsegi feladaton eppenseggel akkor haborodnek fel, ha libsi lennek. nem tudom elkepzelni, hogy egy jo jegyet remelo diak, pont az erettsegin meri kifejteni, hogy szerinte mennyire unalmas es erthetetlen a klasszikus magyar irodalom:) a feladat sokkal inkabb
jobbikos szabotazsnak tunik. lehet, hogy az egesz tiltakozas csak tereles?

betyár (törölt) 2009.05.15. 11:25:39

Azt hiszem, hogy ez az érettségiről folytatott vita teljesen elméleti jellegű. Az érettségiző diákok nagy része ugyanis természetesen el sem jutott a Spiró-problémáig, és ez a legnagyobb gond. Addig jutottak el, hogy itt van egy nyomtatásban megjelent ürge (jobb esetben tudta, hogy íróról van szó), aki azt mondta, hogy tényleg, neki van igaza, amikor nem olvassa ezeket az itt 4 évig tanult olvashatatlan szarokat, és arról írt 4-5 oldalon keresztül, hogy ki mindenki és minden tehet arról, hogy ő képtelen - intellektuális lustasága miatt - elolvasni néhány klasszikust. Hát ez itt a nagy probléma: el sem jutottak a megadott téma lényegéig. Hogy is juthattak el volna, ha képtelenek még a feladat értelmezésére is.
Murci: a poszt minősége:)), csak nem értek vele egyet.

Turul: igen, a tanárnak is komoly felelőssége lehet abban, hogy nem veszi rá a diákjait a véleményalkotásra. Persze ahhoz azért némi tudás is szükséges. Ezekknek az érvelős feladatoknak ez a legnagyobb bajuk: lehetőséget adnak a parttalan rizsázásra, nem kényszerítik arra a diákot, hogy bármit is reprodukáljon abból, amit 4 év alatt elsajátított. az érvelésnél nagyon fontos lenne, hogy valóban érvelést írjanak a diákok, de nem ezt teszik, hanem a "szerintem,...." típusú szöveget nyomják, náluk ez az érv.

Viktus 2009.05.15. 11:27:56

@Őrnagy Őrnagy:

Na igen az a maga nemében felülmúlhatatlan-letehetetlen. A Remény-Dicsőség széria is nagy.

@Grift:

Milyen pedofil felütés? már az ánuszos dolognál is kezdtél gyanús lenni. Nem vagy te kicsit látens perverz?

tevevanegypupu 2009.05.15. 11:28:04

@Grift:
Az Egri csillagok volt az elso konyv amit amint megtanultam olvasni elolvastam. Rettentoen irigyeltem Vicuskat.(: Es aztan szocialista realista remekmuveket is lelkesen.. Sok szovjet hos sorsa szabalyszeruen megrikatott altalanos iskolas koromban. Timur es csapata peldaul. Szoval mit tudom en..De vannak idoszakok amikor nem tanacsos rajatszani az emberek erzelmeire.

Viktus 2009.05.15. 11:29:32

@tripanek:

Így van - Az elsodort falu alapmű.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 11:30:32

@Viktus:
"A patakban két gyermek fürdik: egy fiú meg egy leány. Nem illik tán, hogy együtt fürödnek, de ők ezt nem tudják: a fiú alig hétesztendős, a leány két évvel fiatalabb."

nem, sem látens, sem perverz. inkább kicsit másnapos... :)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.05.15. 11:31:04

@Őrnagy Őrnagy:

"A sötét jobbosok, ugye?"

A sértődős jobbosok. ;)
Ha hiszed, ha nem, nem pont rád gondoltam, a te kommentjeid néha "nyomokban érveket tartalmazhatnak". Meg amúgy is mondtam már, hogy csak pózer vagy.

Persze vannak itt olyanok is, akiknek a szavaiból süt a sötét butaság, rájuk céloztam...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.15. 11:33:34

@Grift:

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

Viktus 2009.05.15. 11:35:52

@tevevanegypupu:

Nekem életem első regénye Tatay Sándor: Puskák és galambok c. műve volt az is elég balos, de szép alkotás.

barang 2009.05.15. 11:39:59

van egy nemzetegyesito javaslatom. Az elsodort falu hosszu, nyelve regies es Szabo kifejezetten szeret nyakatekerten fogalmazni. javaslom hat, hogy Spiro ur ultesse a regenyt ujmagyarba, es legyen kotelezo. kulonosen azt a reszt varom amikor kvava csuszott magyar csajszi mellbedobassal akar penzt kicsikarni a sikeres, polgar zsido gyerektol:))) esetleg lehetne ilusztralni is, hogy a jobbikosok is ertsek...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.15. 11:45:29

@murci/szamárfül:

"igen, írt remek dolgokat - is" --- írod. Ó, ez az "is". Ez a csodálatos "is". Amivel idézőjelbe tehető egy életmű vagy tönkretehető egy egzisztencia. Komolyan mondom, kezdenek szimpatikussá válni a Kádárkor vérelvakult, vérbunkó kultúrapparatcsikjai, azok legalább meggyőződésből (vagy legalábbis azt hitték, hogy abból) tették, amit tettek.No, de mi motiválhat ma egy fiatal értelmiségit egy ilyen bejegyzés megírására?!:-( Ha csak nem stílusgyakorlat (de akkor azt a végére oda kellett volna írni).

ü
bbjnick

Cypriánus 2009.05.15. 11:54:58

Szabó Dezső meghalt, nyugodjon békében.
az " is" szó így aligha teszi tönkre a karrierjét, ugye....

egyébként egy rakás fost is írt (megvanak a polcomon, ha nagyon muszáj, idézgetek) Egy elvakult, saját politikai dugájába dőlt írónak látom, akinek jobb szíve volt, mint amennyi esze.

tevevanegypupu 2009.05.15. 11:56:15

@Viktus:
gyerekkorban az ember meg partfuggetlen, az igazsagtalansag elkeseriti, a hosiesseg lelkesiti, akarmelyik oldalon tortenik is.
Kesobb aztan mar erosen bekapcsolodik az ideologia, a kornyezet, a szemelyes tapasztalatok karos vagy szukseges mellekhatasa is.

Cypriánus 2009.05.15. 11:58:42

ja, Zetek, kivételesen azt mondom: fején találtad aszöget.
attól hogy legtöbb író és költő egy politikai idióta, nem kell az életművüket kidobni.
Számos nagyszerű író volt vagy elvakult baller, vagy náci, vagy akár mindkettő váltogatva.
De most azért ne olvassak Ezra Poundot vagy József Attilát? Mi ez a hülyeség, komolyan?

gyz 2009.05.15. 12:01:46

@bbjnick: "No, de mi motiválhat ma egy fiatal értelmiségit egy ilyen bejegyzés megírására?!"

Biztos valami zavaros összeesküvés lesz a háttérben. A megbító talán egy titkos szabadkőműves-társaság. Rajta, nyomozz!

Széna Tomi 2009.05.15. 12:11:12

Engedelmetekkel rávilágítanék egy finom kapcsolatra a nemzeti irodalom és a Gyurcsány-Bajnai kormányok között. Ez utóbbi társaság ugyanis az államot részvénytársasághoz hasonlítja, és állandóan megszorítanak, így illik rájuk a név:
Vasal Be Rt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.15. 12:11:29

@Cypriánus:

"jobb szíve volt, mint amennyi esze" --- írod.

Ez - te is tudod, hogy - nem igaz. Szabó munkássága, többek között, éppen azért izgalmas, mert rendkívül tanulságos. Adott egy nagy tehetség, aki következetesen próbál képviselni egy jól körülírható, világos értékrendet. A kor társadalmi-politikai környezete pedig, az éppen fújó szeleknek-futó trendeknek megfelelően, hol egekbeemeli, hol sárbatapossa. Hogy erre Szabó végülis ráment, az nem kétséges. Ha józan esze nem is, de arányérzéke erősen megsínylette ezt a "rángatást". Aki ebben nem talál a mára is levonható tanulságot, a mára is erősen érvényes üzenetet, annak...

ü
bbjnick

peru70 2009.05.15. 12:11:30

Szerintem Spiró legjobb könyve az Ikszek. Minden héten eszembe jut, hogy semmit sem vesztett az aktualitásából, noha több, mint huszonöt éve született.

Ha a Jobbikosok értelmi színvonala alkalmas volna egy hatszázvalahány oldalas, lengyel nevektől hemzsegő nagyregény befogadására, lehet, hogy másként gondolnák a dolgokat...

molaris 2009.05.15. 12:14:14

@Őrnagy Őrnagy:
Eddig még nem futottunk keményen vitába, de most úgy látom kenyértörésre kell vinnünk a dolgot. Nincs semmi baj a kis kedvenceddel, de volt itt egy zseni (zsidó), aki kirántotta a szőnyeget a követői lába alól.
Rejtő Jenő néven jegyezte nézeteit. A világ műveltebb része olvassa, élvezi a gondolatait, fordulatait. Sajnos nagyon kevesek azok, akik meglátják a mögöttes, rejtett filozófiát, és az Isten iránti alázatot.

Ő, Ő minden idők legnagyobb írója.

Különben, maradok tisztelettel.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.15. 12:19:20

@molaris:
Nagy író, de hogy ki a legnagyobb az ízlés dolga. Én kb 6 évente újra elolvasom a regényeit. És talán meglátom a rejtett tartalmat is, bár lehet , hogy túl sokat nevetek hozzá közben. Még 30-on túl is.

Érdemes különben a jó regényeket újra elolvasni ahogy az ember öregszik, teljesen másképp jönnek át. P la 22-es.

molaris 2009.05.15. 12:19:47

@bbjnick:
Na igen!! Ez a név és a hozzáfűződő és nem tisztuló homály, még mindig folt a demokráciánk egén. Mert Csengey Dénes egy nagy elhallgatott kérdőjel. Nem igazán illik bele a mai PC világába. Nem is akart megfelelni. Járta az útját, és nem törődött a kisszerű senki érdekeivel.
Remélem, egyszer elnyeri méltó helyét a nemzeti parthenonban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.15. 12:20:33

@gyz:

Majd te megmondod. Te úgyis mindent jobban tudsz. Ugye.

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 12:20:40

@molaris:
rejtőimádaaaat? na irány a gizellautca! :)))

molaris 2009.05.15. 12:21:11

@Őrnagy Őrnagy:
Majd 50 fölött már kristályosabbak lesznek a nézeteid.::))

Viktus 2009.05.15. 12:26:51

@molaris:

Én is szeretem alapmű szintén.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.15. 12:27:35

@molaris:

:-) Nem véletlen, hogy az egyetemista gyerekek is róla nevezték el a könyvtárukat...

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 12:28:11

@Gasper:

nem, az a rulez, az szabódezső lesz az! :)))

rejtő? életkori. akik bennemaradnak azok a gyaloggaloppos számítógépes tökfejek...

Alfőmérnök 2009.05.15. 12:31:29

@Grift:
Nem tudom, ezt komolyan gondolod-e, de nem olyan nagy baromság.
Míg Eszterházy szvsz fel van fújva (nem vagyok irodalmár, de bővebben is ki tudnám fejteni álláspontomat; röviden: CSINÁLT), addig az Emlékiratok könyve, ha rááll az ember szeme-agya (ez úgy húsz oldal után kiderül), letehetetlen. Mondjuk az új könyvéhez még nem volt türelmem. Nekem még szimpatikus is a csávó, kivéve ha politikáról beszél, mert akkor elképesztő faszságokat tud mondani.

Kortársak közül még Krasznahorkai Sátántangója az ajánlott olvasmány szerintem.

@hphp:
Igen, valóban kb. erről volt szó.

Egyébként nem tudom, hogy hányan tudják, de pl. a Don Quiotét Radnóti Miklós átdolgozásában szokás olvasni. (Megint egy zsidó, fú!) Az eredeti kicsit viccesebb, de nehézkes a szövege és sok benne a salakanyag.

Viktus 2009.05.15. 12:32:00

www.youtube.com/watch?v=aGX8IFGvsZo no végre már a jobbik is csinált v.mi kreatív reklámot

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 12:39:37

@Alfőmérnök:

nádast? teljes komolysággal mondtam. és ahogy írod, egy politikai balfasz az ürge, de vitathatatlan és elképesztő zseni. legyen türelmed. letehetetlen ezervalamennyi oldal.... :)

Oblomov 2009.05.15. 12:40:27

Ez a poszt egy utánérzéses gumicsonthalom. A "lelki fitymaszűkületesek" linket viszont köszi. Az oda való, ez meg ide.

A poszt második mondata viszont nagyon kreatív: a kivágják, mint macskát szarni túl népiesch lett volna. Meg aztán elmarad az áthallás: Herényi biztos Csengey Dénest is kivágta volna! Ahogy tette ezt egy másik költő zsenivel, aki most kénytelen a parlamenti alelnökök keserű kenyerét enni..

barang 2009.05.15. 12:42:26

off. ha esetleg vki azt hinne, hogy a jobbiknak nincs tarsadalami haszna, ime a cafolat. a katasztrofaturizmus utan ime az egzotikus szelsojobbra utazo szakturistak.
http://www.spiegel.de/unispiegel/studium/0,1518,624948-9,00.html

Viktus 2009.05.15. 12:45:56

@barang:

A hozzátok hasonlók miatt van mostanság nyugaton ez a rizsa barang , de inkább nevezhetnélekk baromnak is nyugodtan ... mikor a médiát telefossák a náczi veszéllyel a megélhetési cigányaink, liberálisaink szaladnak mindenfelé nyavajogni.

A németek meg nácit akarnak látni láthattak eleget május 1.-én minden német nagyvárosban vonulgattak.

Pelso.. 2009.05.15. 12:50:51

Őrnagy Őrnagy,

Gondolom, olvasta: Dobai P: A Birodalom ezredese c könyvet.
Kiváncsi lennék a véleményére.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.15. 12:57:50

@Pelso..:
Sajnálom, de nem. Viszont ha jó, akkor elolvasom. Most Görgei visszaemlékezéseitől kicsit megcsömörlöttem, oldalakon keresztül szidja a hadvezetésben pancser Kossuthot :)

Jobb a témában Somogyváry Gyula sorozata, igaz Komárom felmentésével vége van, de onnan már csak a szívás jött ugye.
A Fókusznál még kapható mind a négy könyv.

Tényleg, ő benne lehetne vajon abban a bizonyos könyvtárban murci?

Tehetetlen Dodó 2009.05.15. 13:00:19

@molaris: Én már sajna 50 fölött járok, de igazat adok Őrnagy Őrnagy Őrnagy Őrnagynak (ha már 22-es).

barang 2009.05.15. 13:02:02

@Viktus: szia Viktus,

szerintem minden orszagbol szivesen rohangalnak a megelhetesi ciganyok etc (pl. megelhetesi magyarok:)) a nyugati sajtohoz. de sajnos Magyarorszaggal kapcsotaban sokkal konnyebben hisznek el ilyesmit, mint mondjuk Csehorszagrol. merthogy valojaban meg mindig WWII rules. raadasul Magyarorszaggal kapcsolatban, ahogy Göbbels latta. nem igazsagos, de ez van.
hogy nekem, meg az enfeleknek ebben mekkora szerepe van, azt nem tudom, de mindenkepp tulzasnak erzem megallapitasaid:)

hiba 2009.05.15. 13:04:50

@Viktus: Ez tényleg jó anyag lett. Ezek szerint már mások is úgy gondolják, hogy a jobbik be fog jutni a követekező parlamentbe és adtak pénzt szakemberekre, akik viszon nem sokat tanakodtak: "munkás ököl vasököl, odasújt ahova köll..."

tevevanegypupu 2009.05.15. 13:08:35

@molaris:
Rejton az ember fuldoklo nevetogorcsoket kap, a fordulatai, morbid hasonlatai es varatlan megjegyzesei elkepesztoek. Csak nem tudom, hogy milyen "melynek" szanta mondanivalojat..es mi az?
Anno valahol olvastam, hogy penzszukeben leven ezeket a muveit viharsebesseggel, reggel vagy este furdokopenyben irta par perc alatt, - ami valoban zsenialitasat igazolja - de hogy mely, tarsadalmi mondanivalo? Lehet, hogy felszinesen olvasok, de csak altalanos, kozhelyes dolgokat vettem eszre, marmint a tarsadalmi mondanivalot illetoen. Ha olvasna a kritikakat, elemzeseket, elkepzelheto, hogy Arannyal egyutt mondana "gondolta a fene.."
Nehez elkepzelni, hogy egy zsenialis iro CSAK szorakoztatni akart, jokedvuve tenni a hetkoznapokat? Ez is tarsadalmi szuksegesseg volt es van mindig. Mindenesetre szerencsesnek erzem magam, hogy regenyeinek nehany helyszinen Oranban, Sidi Bel Abbesben, a Szahara eszaki reszein jarhattam. O maga soha nem jutott el oda. De a legionariusok erodjei megvannak meg mindig.(:

Viktus 2009.05.15. 13:10:44

@barang:

Nagyanyáméknál Ausztriában a faluba sem költözhet be cigány a falu mellett laknak egy ugymond telepen , amely pöpibb alapban , mint itt egy átlag ház , de mert cigó a faluba nem lakhat ... jogvédőket nem láttam még pampogni ez ügyben. Nálunk meg, ha v.hol az önkormányzat épít nekik szociális lakásokat újat, amiben gyakorlatilag ingyen laknak mindjárt nyavajognak, hogy gettósítás meg a város szélére tesznek ki blabla

@hiba:

Az icikepicike mindent ellopottnál nagy, mikor szdsz kékre vált :D

manx express 2009.05.15. 13:11:33

Hm, érdekes. Gyanítom, hogy Spiróval leginkább a posztban is hivatkozott költemény miatt volt a baj, ugyanis csak erről orált napokon keresztül mindenki (bár nyilván vannak olyanok is, akik mást is olvastak tőle). Ha jól értettem, itt nem Spiró életműve/művészete volt a téma, hanem egy szöveg, ami manapság aktuális témáról szól, csak éppen Spiró követte el. Így semmi értelme ennek a vitának.
Másrészt nem nagyon tudom követni egyes jobboldali illetők észjárását, Spiró nem fajin, de Szabó Dezső pl. igen? Talán olvasni kéne, mindenekelőtt Szabó Dezső úr A mélymagyarhoz c. írását, ja, hogy a mostanában kiadott kötetekben ez nem szerepel? A sort a végtelenségig lehetne folytatni, hogyan is küldte el Szabó Dezső melegebb égtájakra a jobboldali arcok egy jól körülhatárolható csoportját, beleszámítva Tormay Cécile-t is, aki ráadásul még leszbikus is volt (nesze neked magyar jobboldal).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.15. 13:15:32

@Gasper:

Nem akarok belefecsegni (akkor miért fecsegek bele?:-)), de csatlakozom:-)) Dobai Vadonja nekem kölyökkori nagy élményem volt. Nagyon ott van az a könyv:-) Később --- felnőttfejjel --- újraolvastam, akkor sem volt kevésbé ütős:-) Azóta elolvasok minden Dobait, amibe beleszaladok. A versei például többnyire erősek.:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2009.05.15. 13:24:30

@bbjnick:
Dobai jó író-költő, már rég meg kellett volna kapnia a Kossuth-díjat.
De nem fogja, mert soha nem nyalt be senkinek. Kemény fickó - még tengerész is volt, ha jól tudom.

A birodalom ezredese alapján készült a Redl ezredes, ami szvsz. jobb, mint a Mephisto. Egyébként a Mephistónak is Dobai írta a forgatókönyvét, meg is kapta Cannes-ban a fődíjat, de ezt kevesen tudják, mert csak a Szabó a sztár.

barang 2009.05.15. 13:27:19

@Viktus:
asszem két malomban örlünk

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.15. 13:27:44

@Alfőmérnök:
És ő maga írta a Redl forgatókönyvét is, nem? Utána kéne nézni. Szerintem is jobb film.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.15. 13:32:20

@Alfőmérnök: & @Őrnagy Őrnagy:

Lehet, hogy a forgatókönyvből született a regény: de Gasper mindjárt megmondja, neki hivatalból tudni kell:-)

ü
bbjnick

szpal 2009.05.15. 13:32:34

Csengey Dénes Könyvtár

Cím: Bp. V. ker., Ferenciek tere 2. (bejárat a Curia u. 4. felől) Nyitva: kedd 8-10, szerda 16-18, csüt. 15-19, szombat 10-12

Beiratkozási díj egy évre: 500 Ft diákoknak, nyugdíjasoknak és Jobbik-tagoknak; 1000 Ft másoknak

További információ a helyszínen, az info@csengeykonyvtar.hu címen vagy a 06-70-298-5582-es telefonszámon.
http://www.jobbik.hu/node/4312

Ja, és Kosztolányi vagy Krúdy ugyan mikor mártotta meg a tollát "a Kommün vörös tintájában"? Meg egyáltalán, hogy kell érteni ezt a mondatot? Várom a szerzőtől a vonatkozó idézeteket. Gáz ez, hogy a Jobbikot itt lemucsaizod, és igazából te még annyira sem vagy képben, mint ők.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.05.15. 13:34:08

@bbjnick: dehogy fecsegsz bele!
A Vadon nekem is élmény volt anno. Egy egészen tűrhető film is készült belőle.

Más. Ismered Magyar Dezső Balázs Béla Stúdiós filmjét, a Bűntetőexpedíciót? Ez egy 1970-es kisérleti kisjátékfilm, aminek szintén Dobai írta a forgatókönyvét. Döbbenetes film, főleg az első kétharmada. Mondjuk a vége már rendesen zűrös a számomra :)
Ebben a filmben játszik a nemrég elhunyt Gencsy Tibor, egykori huszárfőhadnagy, aki a háború után végigjárta az ország szinte összes börtönét, majd az egyik legkiválóbb lótréner lett az országban.

A Dobaival meg egyszer napfelkeltéig ittam egy pesti kocsmában, pedig eleinte úgy kezdődött a kontakt, hogy meg akart agyalni :)))))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.05.15. 13:37:04

@bbjnick: a regényekből lettek a forgatókönyvek :)

szpal 2009.05.15. 13:40:58

@szpal: idézet Krúdytól, 1919 szeptemberéből: "„Félelmetes volt a tavasz piros alkonyataival, patkánysírásos estéivel, hosszú-hosszú éjjeleivel. Olykor fegyverropogás hangzott a Duna felett. Talán a Flórián téren gyilkoltak meg most valakit. Majd automobil sivít végig az úton, a vén udvarházon megzörrennek az ablakok, az autó megáll a ház előtt… nem… továbbmegy? Kába képzelődés. Rémületet, felejthetetlen rettegést okozó fénylő szemeivel ott áll a sötét szörnyeteg a fák alatt. Már ugrálnak le róla a Lenin-fiúk… De nem, csak a szomszéd jött haza, az izgága hírlapíró”

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.05.15. 13:42:00

@szpal: szpal, olvasd a régi Reakciókat és a poszt linkjeit. Meg az irodalomtörténetet.

Fiúk, Dobai jó tipp, olvasni fogom.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.05.15. 13:50:29

szpal, Krúdy a szívem - egyik - csücske. Túlbonyolítod. Állást vállalt ama 133 napon - mint oly sokan. Ennyi. Arról szólt a mondat - lehet, rosszul - hogy senki nem tudta kivonni magát - vagy még inkább arról, hogy bárkit ki lehet sajátítani ill. el elehet taszítani. Amúgy egy grafomántól szinte találsz idézetet - és az ellenkezőjére is.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 13:55:10

@Gasper:

sokakat, sokszor meg akart agyalni, elviselhetetlen részeg volt, nem egyszer hajították ki a törzshelyünkről. kiváló művészeket szerencsésebb nem személyesen ismerni! :)))

Pelso.. 2009.05.15. 14:07:34

Őrnagy Őrnagy,

Ha szabad ajánlanom, olvassa el, nem tudja majd letenni, még másodszorra sem. Úgy tudom, mostanában nem adták ki, antikváriumokban fellelhető. Egyébként, némely verse is figyelemreméltó.

Ha jól tudom, tavaly jelent meg: Barth hadapród, becsületszavamra, visszatér a nyár! c.könyve. Olvasta valaki, milyen?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.15. 14:09:07

@Gasper:

Igen. Ismerem a Büntetőexpedíciót. (Én megbocsátottam nekik a film végét is: akkor még nagyon eleven volt ez a 68-as affér:-D). Éppen azt nézegettem (a zinternetten), hogy hol-miben működött közre Dobai. No, én többre gondoltam, mint amennyit találtam. A 3 Szabó-filmen kívül egy Szomjas György-film forgatókönyvét írta és játszott az Agitátorokban :-D, a Circus Maximusban, egy Szalai-Dárday- filmben (amit nem tudok most felidézni: Átváltozás), s még itt-ott (A Vadonban is pl.). Kilencven utáni adatot nem is találtam (de ez lehet az én böteségem is:-)).

Aztán pedig azon gondolkodtam, hogy a XIX.-XX. századi történelem, mint téma, mennyire ott volt a magyar filmben, most meg mennyire nincs ott...:-(

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2009.05.15. 14:17:28

@bbjnick:
Játszott Tarr Béla Sátántangójában is (talán a forgatóköny írásában is részt vett). Meg van egy saját filmje is, Archaikus torzó. Figyelemre méltó alkotás.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.15. 14:33:45

@Alfőmérnök:

És tényleg! (Ne öregedjetek meg, csak ha nagyon muszáj.):-D Köszi!

ü
bbjnick

bridgeman 2009.05.15. 14:34:47

@molaris: Mindenkinek joga van rá, hogy átírjon, értelmezzen egy-egy művet. Átírja, odaírja, hogy átirat, azt' kész. Ilyet csinált Faludy Villonnal, Eszterháyz meg mindennel, ami a keze ügyébe esett. Plusz az összes posztmodern író-költő.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.05.15. 14:37:25

@szpal:
„Az új történelem leleplezésének könyve ... Királyszobrokat kell ledöntenünk, hogy meglássuk, mennyi a fűrészpor odabent; Dózsa György szellemét kell megidéznünk; az iskolai padból tisztelt, nagy nevek viselőit kell mezítelenül látnunk a piacon, és talán néhányat tollban és szurokban kell meghempergetnünk, hogy némi igazságot szolgáltassunk a múltidőknek. (...) Írni kell végre egy könyvet a proletárügyésznek is. akit eddig tömlöcbe vetettek, ha ki merte nyitni a száját. Hadd halljuk az ő igazságát, amelyet börtönök falára volt kénytelen írni, mert másképpen nem mondhatta el... Tudtuk, hogy mindig a szegénynek volt igaza, s nem az úrnak, (...) hogy itt az igaz emberek a tömlöcben rothadtak el és a leghitványabbak úsztak a felszínen... Nem kell félni az új történelemtől, az új Magyarországtól. Csak pusztuljon omoljon, vesszen el a régi világ. Már szájunkig ért a trágyagödör léje, amelybe belezuhantunk. Az új emberi szellemben írott nemes és szép könyveket, hazugságmentes történelmet kell még ma íratat a népnek.” (Krúdy,1919. április 16.)

Ettől még a kedvenc íróm marad.

bridgeman 2009.05.15. 14:39:40

@Amőbandita: Vegyük észre, hogy ez az érvelés nem egy ügydöntő népszavazás volt. Egyszerűen csak érvelni kellett valamilyen provokatív témában.

Pont azért nehéz érvelni, mert provokatív: ha az átírás mellett érvel, akkor hogyhogy? Nem jó az eredeti? Ha a hagyomány mellett, akkor meg érveket kell vadászni, azon túl, hogy "csak mert így szoktuk meg".

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.05.15. 14:40:22

abban vetélkedjünk, ki hányadik kötetnél jár a Kalligram Krúdy-összesben :)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.05.15. 14:40:28

@TuRuL_2k2:
Írni is akartam Krúdy földosztásos politikai propaganda-kisregényéről, előkeresem valamikor.

Muad\\\'Dib 2009.05.15. 14:41:06

Már leírtam máshol, hogy alapjában nem szerencsés politikai kérdésekben gyakran (és elég undorítóan) megnyilatkozó kortárs írót vitatémának betenni.
A nagy balhéról meg akkor kell értekezni, ha mindenki a szívére teszi a kezét, és váltig állítja, hogy ő semmiféle kifogással nem élne, ha Sértő Kálmán lenne az érettségin. És nagy hangon bizonyítaná, hogy a politikai nézeteket el kell választani az irodalmi értékektől. Közben tudjuk, hogy szegény Sértő Kálmán 70 éve indexen van a magyar irodalomban, miközben nímandok ezreitől tocsog a művészeti élet.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.05.15. 14:42:22

@murci/szamárfül:
Megvásárolva vagy olvasva? :D
Eddig 11 rész van meg, de csak 6-ot olvastam el belőle. Hihetetlen, mennyit írt...

Alfőmérnök 2009.05.15. 14:44:36

Amúgy Csoóri Nappali holdjának néhány részlete is lehetne szövegértési feladat. Az ellen is lehet érvelni. :)

Joe84 2009.05.15. 14:52:09

Spiró tényleg egy tehetségtelen senkiházi!
Persze az, hogy van, akinek tetszik a "művészete" az egy dolog, vannak ilyen beteg emberek. Van akinek imrekertész ostobaságai is tetszenek.
A magyargyűlölete viszont tény!

rognork 2009.05.15. 14:55:29

@szpal: amúgy volt egy nagyon érdekes beszélgetés kb 2-3 hete a kossuthon. szegedi maszák volt az egyik, a másikra nem emlékszem. arról értekeztek/vitatkoztak, hogy kosztolányi vajh mekkora életművet hagyhatott, ugyanis a mai napig nincs a teljes életműve rendszerezve. nehezíti ezt az az egyszerű tény, hogy rengeteget írt, nagyon sokat átírt, és nagyon sokat meg álnév alatt írt folyóiratokba. ebben a beszélgetésben elmondják az akkori írók/költők viselt dolgait zsidó/kommün ügyben. érdemes visszakeresni a hangtárban, én nem merek idézni a kommünnel kapcsolatban, mert alig emlékszem a tartalomra. nagyon tanulságos.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.05.15. 14:57:25

@Grift: amikor engem akart megagyalni a Dobai, akkor éppen összemosott egy végtelenül gusztustalan, hangoskodó német társasággal, akiknek németül K.u.K. vezényszavakat kezdett el üvöltözni. :)))))

@bbjnick: "...a XIX.-XX. századi történelem, mint téma, mennyire ott volt a magyar filmben, most meg mennyire nincs ott...:-("

Mint ahogyan sajnos a kortárs magyar film sincs sehol.

Viktus 2009.05.15. 14:57:34

@barang:

Az biz igaz. Én sajnos napról-napra megélem a magyar valóságot ...

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.05.15. 15:02:47

@Őrnagy Őrnagy: Vigyázzon, Faludy mindent átköltött. Már Villont is. Nem biztos, hogy e sorokat Abu Nuvász írta. :>

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.05.15. 15:03:16

@Grift: Ady például rongy ember volt: önsajnáló, nemzetellenes ideológiák híve, tisztelőit és támogatóit eláruló, viszont zseniális verseket írt. Petőfit a szabadságharc győzelme után valószínűleg a Kossuth-kormány lógatta volna fel egy fára (és Petőfi fordítva szerette volna ezt megtenni már 1848-ban), de attól még ő Petőfi. És így tovább, és így tovább.

Meg vannak, akik hiányos jellemük mellé még feledhető írók is. Olvas még valaki Berkes Andrást? Na, ez lesz a sorsa pár évtizeddel innen mai nagyjaink jó részének.

@molaris: Csengeytől mit érdemes olvasni? Bevallom, csak a Cseh Tamással közösen jegyzett Mélyrepülést és a magyar könnyűzenéről írt, a Gyorsuló Idő sorozatban megjelent könyvét ismerem tőle.

Féldecis Rezsim · http://tisztaudvar.blog.hu 2009.05.15. 15:09:40

Leírtam,fönntartom: a "Csirkefej" tetszett.
Olvasva és látva Gobbi Hildával is.

A citált vers viszont törölt mindent.

És épp ezért nem is tartom méltónak arra a szerzőt,hogy akár érintőlegesen is szerepeljen a magyar érettségiben.
Ez a masszív véleményem,na de azt meg ki nem szarja le?
Igaz?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.15. 15:10:19

@manx express:

Csak mert szóba került: nem kellene ám csúsztatni, mert az csúnya dolog!

Szabó Dezső az 1910-es évektől a 1940-es évekig folyamatosan ugyanazon az állásponton állt. Ahogy változott körülötte a politikai légkör ez az álláspont hol balosnak, hol jobbosnak minősült, a polgári radikálistól a nemzeti radikálisig minősítették őt mindennek (olykor egyazon időben is). Erősen torz beállítás, hogy a jobboldalt támadta volna: nem támadta a jobboldalt, hanem bizonyos magatartásformákat kritizált (akár jobboldali, akár baloldali, akár magyar, akár sváb, akár zsidó, akár katolikus, akár protestáns volt ezek képviselője). Az általad hivatkozott "mélymagyarkázós" írásásban azokat a karrieristákat tipizálja, akik "magyarságukat" előnyök szerzésére próbálják felhasználni (azaz a magyarkodókat). Tormay Cecilével nem az volt a baja, hogy jobboldali vagy hogy "mélymagyar", hanem az, hogy "hígmagyar". Szóval...

ü
bbjnick

manx express 2009.05.15. 15:18:18

@bbjnick: én nem mondtam, hogy a jobboldalt támadta, hanem azt, hogy a jobboldal egyes csoportjait, de ha ettől jobban alszol, akkor pontosítok: a magukat jobboldalinak vallók egyes csoportjait/tagjait. de ha gondolod, vitatkozhatunk a semmin még egy darabig.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 15:18:35

@Loxon:

kegyetlen! ezt én nem mertem őrnagynak elmondani... :)))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 15:20:33

@manx express:

te kezdted, tökfej, csak helyre lettél téve. és most leülhetsz... :)))

barang 2009.05.15. 15:42:35

@Viktus: na ha ez igy van, akkor nyilvan tudod, hogy amit Ausztriarol irtal Magyarorszagon is napi gyakorlat. sot egyes önkormanyzatok tekintelyes osszegeket koltenek telepulesuk ciganytalanitasara. es nalunk se jelennek meg a jogvedok. mert mi ellen is tiltakozzanak? hogy Kolompar csalad kapott egy szep uj hazat x okormanyzattol y faluban? meg meg nehany szaz ruppot in cash? ezzel szemben ha nehany barom feketeben vegigparadezik egy forgalmas pesti utcan, abbol mar lehet cimlapfoto, jo szaftos kis sztorikkal. holott a Magyar Garda harci erteke nem hiszem, hogy akar csak megkozelitne az UntereKnuttendorf b-osztalyu schützenklubjat.

serwer 2009.05.15. 15:44:54

@Féldecis Rezsim:
Élő szerzőt tételnek adni nagy baromság.
Adjanak holtakat, akik már befejezték az írásaikat és nem lehet őket számonkérni.
A Csirkefej szerintem egy hatásvadász, mocskos szájú mű, egy jobb sorsra érdemes irodalmártól.
Csak helyettesíteni kell a trágár szavakat és máris kitűnő kortárs dráma lenne.
Nem hiszem, hogy Spíró ma is így irná meg...

Viktus 2009.05.15. 15:50:19

@barang:

Ilyen oltári nagy baromságokat te sem hiszel csak írsz ... ne a romapage hazugságaiból tájékozódj kocsiba , vagy volánbuszra fel járd be az országot. Nálunk pl. a város közepén tombolnak falkákban ...

A gárda az valóban nem sokat ér, mert RENDŐRSÉGRE lenne szükség ami nincsen sajnos a gárda egyfajta pótlék minimális visszatartó ereje van a média fétisnek köszönhetően a cigusok tartanak tőle jobban, mint a rendőrségtől.
Vidéken az emberek milliói félnek a mindennapos cigány terrortól rajtuk meg csak a pincér ruhások megjelenése segít utánna egy darabig nem kötnek bele az utcán a népekbe , nem rabolnak annyit ...

serwer 2009.05.15. 15:54:08

A Csengey névválasztás nálam összeforrt a rendszerváltás után pisztolyt kapott öngyilkosok fogalmával.
Mint Raffay Ernő, aki rálőtt az őt zaklató valakikre :)
Szintén rendszerváltás után.

Ács Ferenc 2009.05.15. 15:55:00

@szpal:" Ja, és Kosztolányi vagy Krúdy ugyan mikor mártotta meg a tollát "a Kommün vörös tintájában"
Kosztolányi is igen sokszor az elején, aztán rájött, hogy a téboly lett az úr és átállt, sőt, keményen kompenzált.
Később rájött, hogy a legjobb távol tartania magát a politika mocskától és ehhez tartotta magát korai haláláig.
A huszas-harmincas években nem tartozott a rendszer kedvencei közé, a Horthy-rezsim ízlése ugyanis nem volt túl jó, bár kétségkívül jobb, mint az utánuk követlező rendszereké.

serwer 2009.05.15. 15:58:01

Vagy az idióta Vadász Vilmos, aki nagy lúzer a 20 éves fodrászatokon kinnlévő szakállával próbált rendet teremteni a spanglis biciklis futárral szemben.
Na ezek kortársak :D

Ács Ferenc 2009.05.15. 15:58:15

@Fideszfigyelő: "Már írtak a "lelki fitymaszűkületes" magyar írókról"
Ez nyilas szöveg, ennek a szellemiségnek a jegyében gyilkolták meg Radnóti Miklóst és Rejtő Jenőt (többek között) és megtennék Spiró Györggyel is, semmi kétség, ha módjukban állna.

Viktus 2009.05.15. 15:59:25

A Gallup mérése szerint a kisebb pártok közül egyedül a Jobbiknak van jó esélye arra, hogy elérje az EP választásokon is alkalmazott 5%-os küszöböt és így EP mandátumhoz jusson. A jelen mérés szerint a biztos szavazó pártválasztók 4%-a voksolna rájuk. Azok körében azonban, akik abszolút biztosra ígérik a részvételüket, a Jobbik a kampány elején már átlépi az 5%-os küszöböt. A Jobbik jelenlegi szavazói között a legtöbben azok vannak akik a 2006-os választáson nem szavaztak, és az MSZP csalódott szavazói valamennyivel magasabb arányban vannak közöttük, mint a FIDESZ –től elpártoltak. A Jobbik potenciális szavazóinak kiemelkedő aránya elkötelezett választó (74% mondja biztos szavazónak magát és 70% pedig olyannak, aki minden körülmények között részt vesz majd a választáson).

www.gallup.hu/Gallup/release/ep090515.htm

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 16:02:28

@Ács Feri:
á, fenét! elég, ha spiró elhagyja ezt az ellenségektől hemzsegő országot... :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.15. 16:02:52

@Perselus Piton:

Szabó Dezső írja 1923-ban Levélféle Tormay Szeszilnek c. cikkében:

"Ön, Asszonyom, igazán szívbeható hazafias tremolóval szokott megemlékezni, hogy milyen kár Adyért, milyen kár Móricz Zsigmondért, milyen kár Szabó Dezsőért, hogy annyi tehetséggel destruktívak, és nem valók a hazafias magyarság kezébe, vagy veszélyesek. Közben Ön szelíd bátrosággal analizálja műveinket a magyar psziché szempontjából, és zsenge megjegyzéseket tesz: hogy ilyen magyar nincs, magyar ember ezt nem teszi stb. Teszi ezt Ön, akinek a pszichéje minden csücskében abszolúte német, Ön, akinek az írásaihoz képest az Óh du, lieber Augustin nyers ősi turáni káromkodás. Teszi Ön, akinek annyi fogalma sincs és nem is lehet a magyar lélekről mint nekem a hottentotta nőegyletek mai financiális viszonyáról."

Kerestem linket a cikkhez, de sajnos nem találtam a szöveget a neten:-(

ü
bbjnick

huncsongor 2009.05.15. 16:05:29

Imre Kertész, nem író, bár szörnyű dolgokat éltát, de írási képességei nincsenek. A Nobel-díjat nem arra kapta..

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.15. 16:15:05

@manx express:

A jó alvás elengedhetetlen az ember egészségének fenntartásához. Maradjunk ennyiben:-)

ü
bbjnick

barang 2009.05.15. 16:16:57

@Viktus:
na hello, alljunk mar meg. en elhiszem amit irsz, ennyi tiszetelet szerintem nekem is kijarna. az, hogy neked nincs ilyesmirol tudomasod, az meg nem azt jelenti, hogy nincs is.

azert is meltatlan az ilyen hozzaallas, mert ami a lenyeget illeti egyetertunk: a problema alapja az allam szetesese. nem csak a rendorseget kene feljavitani, hanem valodi inetgracios lehetoseget is kene kinalni (olyan önkormanyzatok is vannak Magyarorszagon, akik ilyesmiben jeleskednek). es persze ami a legfontosabb: szukseg lenne ra, hogy maga a többsegi tarsadalom is emelkedjen, egyre jobban szervezodjon, hogy egyaltlan vonzereje legyen a kivulallok szamara. es pont ebbol a szemponbol a jobbik szerintem hihetetlenul karos. ez a akcio is, amirol ez a poszt szol, egyszeruen ostoba.

manx express 2009.05.15. 16:17:12

@bbjnick: egyetértek, előző kommentbeli idézeted pedig az egyik személyes kedvencem

manx express 2009.05.15. 16:18:40

@Grift: mindenképpen értesítelek, amennyiben érdekelni fog a véleményed, tökfej

fromdtod 2009.05.15. 16:26:52

Ez pont olyan mint a keresztanyám, aki köztudomású náci, és múltkor amikor kedves politikai analfabéta lánya hangversenyjegyet vett neki a fesztiválzenekar előadására. Hát igen, mondta keresztanyám, hogy a fesztiválzenekar úgy 1990-es évek elejéig neki is tetszett (ugye ez egy nyilvános önkritika gyakorlás volt, amiről még nem tudjuk, hogy elvtársai elfogadták-e), de most már nagyon gyenge a zene, amit művelnek. Hát ugye ezek a fesztiválzenekarosak mind zsidók, vagy szdsz-esek, vagy mindkettő, és úgy amit csinálnak természetesen az sem lehet jó.
Mellékesen tényleg borzasztó volt amit előadtak, de erről nem ők tehettek, hanem Doráti...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 16:26:52

@manx express:
leköteleznél, igazi úri gesztus volna! :)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.15. 16:27:25

@Ács Feri:
De kik tennék meg most? Szerintem csak pofáznak. Igazából szalonnáci az összes kuruc is. Szónokolhatnál holnap a Szent István parkban

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.05.15. 16:45:07

spiró egy büdös kommunista. ennyi. nem érdekel a tehetsége, ha egy szar ember.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.15. 17:24:22

@Ács Feri:

Nem rossz, nem rossz!:-(

"Ó, ha gyilkolni szabadna újra,
csámcsogva, hersegve szívnák a vért -" --- írja Spiró.

"ennek a szellemiségnek a jegyében gyilkolták meg Radnóti Miklóst és Rejtő Jenőt (többek között) és megtennék Spiró Györggyel is, semmi kétség, ha módjukban állna." --- írod.

És miért is? Mert egy újságcikkben valaki "lelki figymaszűkületről" ír? Próbáltam elképzelni, hogy mi az/milyen az a lelki fitymaszűkület, de nem tudtam. Süket vak hablaty. (Spiróról már jobb nem is szólni; 1984-ben írta a verset: szerinted miféle atrocitások érhették őt 1984-ben Magyarországon? A saját gyűlöletén és paranoiáján kívül senki és semmi nem bánthatta... Betegeges fantazma az egész.)

Ellenben azt határozottan el tudom képzelni, hogy milyen érzés az, ha az embert alaptalanul gyilkosság szándékának vádjával illetik. Az igen rossz érzés.

Amit Spiró művel (és amit nyomában te) az felér egy vérváddal és aljas dolog.

Nem is tudom, hogy ki az előítéletes és gyűlölködő...

Térj már észhez, Ács Feri!

ü
bbjnick

Éhesló 2009.05.15. 17:37:16

Ha valaki - mint ez a spiró nevű magyargyűlölő - egy ilyen ocsmányságot mert volna írni a zsidókról, csak úgy natúr - vica versa alapon - antiszemita plecsnivel a homlokán zuhant volna a betiltottság és elhallgatás feneketlen bugyrába, nem csak 1984-ben, hanem ma is. A neve leírva sem lehetett volna, nem, hogy érettségin citálják veretes gondolatait.

Mivel ez a spiró nevű szemét a magyarok arcába köpött egy igen ocsmányat: megcsinálta a szerencséjét. Piedesztálra került és ünneplik azok, akik ugyanezt gondolják a magyarokról ,csak nem merik, akarják leírni.
Te is ilyen vagy. örvendesz, hogy megeshetett az ilyen.
Persze akinek nem tetszik ez a hang és ez az elbánás, az a sötét. Gyűlölködő. Fasiszta.
Nem, nem az, akii az arcunkba csulázik, véletlenül sem az, hanem aki a köpködőt - legalább képletesen - arculvágja és kikéri magának, ha ilyen alakból leckéztetik a gyermekeit.

Sátánfattyak vagytok, spiróstul.
Te is.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 17:47:08

@bbjnick:

ne bántsad, nem lehet könnyű ácsferinek lenni. mindig és mindig csak az üldöztetéstől rettegve, vérszomjas állat magyarok között élni. örökletes farkaskutyafélelemtől átpattanva az út másik oldalára, ha valaki a pannónia utcán elengedi az ebet. ettől a félelemtől a fitymaszűkület már rögtön circumcisionak tűnik és utalásnak. én nem szeretnék ácsferinek lenni.
milyen lehet úgy élni, hogy élete tengelye és vezérfonala, a világ megítélésének eszköze a holo és a hozzá való viszonyulás. milyen lehet gondolattalanul beleszellemhalni az agyára oktrojált holovallásba. áh, borzalom....

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.15. 17:48:32

@fromdtod:

üdvözlöm a hölgyet! fogadj szót neki., bölcs asszony! :)

Steve 2009.05.15. 18:03:51

huncsongor: Te csak tudod.
De akkor folytassuk a listát, Franz Liszt is egy szar osztrák zeneszerző, Alexander Petrovics is egy szar szerb író, nem beszélve Johann von Neumann (vagy John Neumannról) az amerikai matematikusról.
De kár hogy miattad nem marad 1 Nobel díjasunk se.

Steve 2009.05.15. 18:09:11

Éhesló 2009.05.15. 17:37:16
Egyrészt Spiró nem Magyargyűlölő. Egyrészt Magyar, másrészt pedig ha valakit gyűlöl azok a Magyarkodó mélymagyarok akik azt mondják, hogy majd ők eldöntik ki a Magyar.

Sokmindennel egyetértek amit Spiró írt. Magyar vagyok, szeretem Magyarországot és a Magyarokat és a mélymagyaroktól féltem őket.

Írod: Sátánfattyak vagytok, spiróstul.

Na ez a megjegyzés azt hiszem segít abban hogy a postodat mennyire kell komolyan venni.

tevevanegypupu 2009.05.15. 18:10:01

Cecile-kem, ha tudtam volna, hogy meg mindig ilyen erdeklodest kelt a szexualis eleted, beccsszora nem emlitettelek volna.((:

Alfőmérnök 2009.05.15. 18:47:47

@Steve:
Látom nem nagyon sikerült megértened a verset. De megpróbálom elmagyarázni.

"Ez olyan klima: itt folyton beborul,
ez rendben van, de szégyen, szégyen, szégyen,
hogy mindenki kussol, hogy mindenki fél,
és nekünk kell jönnünk, pár csenevésznek,
hogy bebizonyitsuk:
nemcsak a szemetek tudnak magyarul. "

Tehát nem a magyarságon belüli kis csoportot (a "mélymagyarokat" ) vádolja Spiró, hanem - a pár "csenevész" kivételével - azokat, akik magyarul tudnak (azaz a magyarságot). Pl. mert nácik, vagy mert kussolnak, és nem határolódnak el a nácimagyaroktól. Erről szól ez a vers. Spiró lehet, hogy nem magyargyűlölő, de ez a verse az. Pont.
Ez még nem azt jelenti, hogy rossz a vers. Sőt, véleményem szerint röviden, tömören foglalja össze bizonyos emberek paranoiáját.
Meg még azt sem jelenti, hogy ne lehetne Spiró gondolatait érveléstechnika- és szövegértés-feladatnak feladni az érettségin.

fz 2009.05.15. 19:12:38

nem szeretem Spiró idézett versét, de az itt olvasott commentek után mostanra igaznak érzem - akik könyvek égetésével kezdik...

states 2009.05.15. 19:20:26

A Jönnek egy ízléstelen, gyűlölködő vers, ez a rosszindulatú olvasata, a jóindulatú, hogy ízléstelen és gyűlölködő. Kiket gyűlöl Spiró ebben a versében? Az írótársait, akik másképp gondolkodnak mondjuk például Trianonról, mint ő. Az itt kommentelők jó része, köztük a post szerzője is azt a mentséget találta számára, hogy attól hogy egy kicsit gyűlölködött Spiró anno, még egy neves kortárs magyar író. Hogy mennyire neves, azt majd az idő dönti el, hogy kortársnak kortárs, az pedig aligha vitatható. Bíró Zoltán Magyar Hírlapban megfogalmazott véleménye, ugyanolyan ízléstelen és gyűlölködő egyébként, mint Spiró verse. A különbség csak az, hogy ez utóbbi 2009-ben született és nem 1984-ben. Árokásási mértékegységgel mérve Spiróé volt az első kapavágás, amivel valószínűleg nem az irodalomtörténetbe írta be a nevét elsősorban...

bryan 2009.05.15. 19:26:12

A politizálást időnként irodalomról szóló offtopic hozzászólások zavarják meg. Miért van az, hogy eddig ilyennel nem találkoztam, csak a fordítottjával? :)

tewton 2009.05.15. 19:28:59

jajjhát.
1) Murci: szerintem kicsit túlreagálod a jelenséget, ahogy a Jobbik is azt teszi az érettségivel. Majd meglátjuk, miféle könyvtár lesz ez, pl. mi lesz meg benne attól a drága Szabó Dezsőtől. Mert ha az összes művei, akkor a lecipzárazott szemek is kinyílnak. Nehéz lehet ám az, amikor valaki pl. úgy vad nacionalista, hogy svábból lett magyar. Dezső bácsinak elég sok korszaka volt, és a mai spektrum 90%-ának kínos lenne, baltól jobbig, beleértve (hajaj!) a liberálisokat is. Mintha nem is nagyon adnák ki :) Hegedűs is csak szelektáltan merte idézni, hahahaha.

2) "a Nyugat egy libsifészek" :) na bumm. Amúgy miért, nem az volt? :) Legalábbis a 30-as években köztudott volt, ahogyan az írók származási-politikai-kulturális orientációja is: a népies meg az urbánus mögött elég konkrét ellentétek álltak, elég beleolvasni a korabeli szövegekbe meg memoárokba.

3) ad notam Spiró: ez tényleg egy szánalmas vers, leginkább azért, mert gyűlöletet kelt. A másik mókás pontja, hogy _pont_ a Németh-féle kategóriával bélyegez meg, amit aligha fogad el (amit ráadásul ma minden nyominger érzésből értelmez). Ha cinikusan nézem, a vers arról szól: itt ez a jött-magyar Spiró (használjuk akkor az eredeti terminusokat), aki paranoiás (1984-es a vers! ó népfrontos idők!), és talán félti az irodalmi pozícióit az általa mély-magyaroknak nevezettektől. Akiket ad hoc nemigen tudnék megnevezni -- lehet, hogy annyira gyenge költőcskék voltak, vagy talán valami személyes ellenségkék, netán a népies szál folytatói? Ennyi. Aki _érdemben_ hőbörögni akar, először olvasson kötetet. Lehetőleg majd a kritikai kiadást, ahol lesz jegyzet arról, kire is vonatkozott 25 évvel ezelőtt a "mélymagyar".

(Kicsit bosszant, hogy mindenki ezt az elb***tt hajdani aktuálpolitikai verset ismeri tőle. Nem hiszem el, hogy mindenki bement érte a könyvtárba és kikereste.)

fz 2009.05.15. 19:33:16

Grift, olvass Szabó Dezsôt, tôle nyugodtan alszol :P

tewton 2009.05.15. 19:34:40

@fz: a könyvek égetése kultúraközi jelenség.
Izraelben pl. a múltkor a messiáshívő zsidók (messianistic Jews) újszövetségeit égették el a múltkor a vallásukat hagyományosabban megélő izraeli állampolgárok. (finom voltam?)
Nem beszéltek róla egy blogon, hanem megcsinálták.

Ebből akkor mi is következik szerinted?

Hattory Hanzo 2009.05.15. 19:36:15

Azért azt megnézném, amikor a Gárda parlagfűírtás közben Spíró verset elemez

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.05.15. 19:40:24

Sok igazság van minden oldali hozzászólásokban. Az a helyzet, hogy aki publikálásra adja a fejét, annak tudomásul kell vennie, hogy publikummal találja szembe magát. :>

Mi volna, ha azt mondanánk, sem Spiró nem szent, sem a mélymagyarok (sajnos vannak). Kik a mélymagyarok? Akiknek a magyarság egy non plus ultra pozitív jelző. Holott a magyarság egy tényező, pozitívumokkal és negatívumokkal.

Ettől függetlenül kevéssé érthető Spiró provokatív hozzáállása. Ha már valakinek meg kellett volna írnia e verset, jobb lett volna, ha magyar lett volna az illető (származását tekintve is).

Nekem azért tetszik e leány válaszverse is:
http://k-k-s.blogspot.com/2009/05/utoszo-magyar-erettsegihez.html

Még az érettségi „botránynál” korábban írt Spiróról Tevvton,
http://konzervativok.blogspot.com/2008/09/spr-igazsgbeszde.html

a poszt alatt kibontakozott vitát pedig Shadai ekképpen kommentálta (és ebben szintén van igazság):

„Vári Gyuri (Nagy Levin) Spiró-szakértő, a mélymagyaros ("jönnek") versét is jól kiemelezte a napokban (http://nagylevin.freeblog.hu/archives/2008/09/02/Jonnek)

Amúgy privát kulturális emlékezetem egyik korai epizódja volt, amikor Spiró György és Kornis Mihály (akkor mindketten a Katona József Szinház munkatársai - kb. 1991-et írunk) egymást zsidózva és köpködve egymásnak estek a szinház aulájában. A konfliktus (egyik) oka Spiró sokszor irritálóan nyegle és gyakran bántóan arrogáns hozzáállása a zsidó és keresztény identitásokhoz.

Nem kell ezt mellre szívni, Scorsese vagy Nitsch blaszfemizált már jobban is ennél.”

tewton 2009.05.15. 19:42:50

@Hattory Hanzo: véradás közben könnyebb, mert akkor veszteg fekszik az ember.
Mondjuk ha már Gy. Ferenc ex-miniszterelnök és a HVG is Spiró-verset értelmez a nyilvánosság előtt, akkor akármelyik gárdista is megteheti. Mondjuk ők talán ritkábban teszik, mint a hivatásos független értelmiségiek. De attól még jó is kisülhet belőle.

fz 2009.05.15. 19:44:39

@tewton: tudod jól, hogy a megkövezés, a boszorkányüldözés és a szoborrombolás is megtörtént. Minden magyar párt a zászlójára is tûzhetné - de a Jobbiknak állna legJobban. Éljen a szép régi múlt!

tewton 2009.05.15. 19:51:29

@Loxon:
hihihi, észrevette, hogy VáriGy blogposztjából most nol.hu-publikáció lett? muhahaha.
szerintem annyira nem jó elemzés, btw, VGy-é. Illetve jó, de kevés. Illetve nekem sok a politika benne meg az apológia, kevés az elemzés.

fz 2009.05.15. 19:52:34

Egyébként Thomas Mann is egy szörnyû ember volt, a családja ezt állította, de a könyveit azért szeretve olvassuk.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.05.15. 19:55:21

@tewton: Érdekes :>

Egyébként párdony, mert Tölgy zenésítette meg nálunk Spirót, nem Maga. :>

tewton 2009.05.15. 19:55:40

@fz: Thomas Mann... well, a vérfertőzés nem üt át a nyomdafestéken. Amúgy tényleg jó író.

Alfőmérnök 2009.05.15. 20:05:11

@tewton:
Szerintem kifejezetten szar elemzés.
pl.
Nem feltétlenül csak a költőkre vonatkozik a vers, még akkor sem, ha Spirónak ez volt a szándéka.
"fűzfapoéták, fűzfarajongók" - ez itt mellérendelés, és a "rajongók" nem a költők.

fz 2009.05.15. 20:06:27

@tewton: Ezért nehéz, (és nem is neked szól) a mûvészt különválasztani az alkotástól : ld. Caravaggio, Francis Bacon vagy legyen Pasolini, Derek Jarman ésatöbbi - és mégis külön kell, és lehet.

Naumov 2009.05.15. 20:09:00

@serwer: Vadász János, nem Vilmos

Az irodalom meg teljesen szubjektív, mindenkinek ízlése szerint. Aki meg a politikai szimpátiája alapján dönti el, hogy szerinte ki a jó író, az meg is érdemli.

Alfőmérnök 2009.05.15. 20:10:17

@fz:
Egy olyan tehetségtelen, buzi exhibicionista seggfej esetében, mint D. Jarman nem lehet különválasztani a művészt az alkotásától.

fz 2009.05.15. 20:12:39

Na tessék: Pasolini az olasz kommunista párt katonája volt, ettôl aztán szar az egész életmû (ráadásul buzi is volt, tehát libbancs - al egrosszabb llehetöség - tiltsuk be a filmjeit! Most!)

Alfőmérnök 2009.05.15. 20:17:04

@fz:
Nem a Pasolinire reagáltam. Őt csipázom.

fz 2009.05.15. 20:17:27

@Alfőmérnök: ez azért kissé sekélyes válasz, ha kifejtenéd bôvebben?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.05.15. 20:20:52

Ez is egy reakció:
http://szombatfolyoirat.blog.hu/2009/05/07/horroribile_dictu

fz 2009.05.15. 20:22:32

Mármint a Jarman féle szigorú kritikádat

Hattory Hanzo 2009.05.15. 20:26:13

@fz:

És hogy ne menjünk messzire, Zeffirelli "A názáreti Jézus" című filmjét is fenntartással kéne fogadni, hiszen a rendező szintén homoszexuális

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.05.15. 20:35:10

@Hattory Hanzo: Tényleg az? Ezt nem tudtam. A film mindenesetre az egyik legnagyobb filmélményem. És ne feledjük, a főszerepben Paul Newman... Mindenesetre sikerült jelentősen átlényegülnie. :>

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.05.15. 20:51:09

@Loxon:
Hú, ekkora tévedésbe esni! Fájt? A "mélymagyar" kifejezést az etnoliberális párt találta ki azokra, aki szerint a Himnusz alatt fel kell állni, akik szerint a nemzeti lobogó és egyéb nemzeti szimbólumaink tisztelete kötelességünk, akik felháborodnak, ha egy etnoliberális tetemcafatnak nevezi szent jobbot, vagy micisapkának a szent koronát. A mélymagyar egy gúnynév az etnoliberálisoktól. Ahogyan mi muszkának hívtuk az oroszokat, vagy hottenttottának a khoi-szanokat. Tudnia kell, hogy ön is mélymagyarnak számít. Hát csak óvatosan a(z) (ön)kritikával.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.05.15. 20:53:34

Amikor egy jobbikos kifejti, hogy a legnagyobb magyar írók Wass és Szabó D., akkor mindig úgy érzem, hogy amikor ők magyarokról beszélnek, akkor csak egy azonos hangzású, de eltérő jelentésű szót használnak. Biztosan nem a magyar irodalomról beszél az, aki szerint Wass és Szabó Dezső a legnagyobbak, hanem a jobbikos-értelemben-magyar irodalomról, nevezzük mondjuk úgy: a magyar* irodalomról. Ezért nem bír a nacionalizmusuk vonzást gyakorolni rám, ugyanúgy, ahogy a szlovák nacionalizmussal kapcsolatban sem érzem, hogy az én érdekeim fokozott védelmével kiérdemelhetnék a szimpátiámat, mivel nem vagyok szlovák. A jobbikosok nem magyar nacionalisták, hanem egy virtuális nép nacionalistái, magyar*-ok. Hozzánk magyarokhoz ezeknek a magyar*oknak kevés közük van, pl. kultúránk egy részét ignorálják vagy lenézik, idegennek tartják - ezért közömbösen szemlélem őket. Vagy ez nagyon kirekesztő szöveg?
Egyébként Zetekkel értek egyet.

Ács Ferenc 2009.05.15. 21:01:36

@Grift: @Ács Feri:
á, fenét! elég, ha spiró elhagyja ezt az ellenségektől hemzsegő országot... :)
A testvéreid is ezt mondták 70 éve, aztán valahogy mégis meggyilkolták őket.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.05.15. 21:03:14

@tewton:
Sok-sok éve a művtöri tanár megkérdezte tőlünk, mi a művészet szerintünk. Én azt feleltem, hogy művészet az, amit néhány sznob annak tart. Mondanom sem kell, hogy mekkora marhaság volt az állításom, de akkor nagyon komolyan gondoltam. Alapvetően a kortárs festészet járt a fejemben, amikor mondandómat megfogalmaztam. Noha a művészet nem csupán festészet. Prózát és verset írni olyan mentális állapotba való kerülést jelent, amelyhez legközelebb a színjátszás áll. Az író vagy spontán belekerül egy hangulatba, egy mentális állapotba, vagy csiszolt technikával maga ejti transzba magát, mint egy sámán. Akkor és ott, abban a pillanatban azonosul transzba estett önmagával, de később már kívülállóként gondol a megváltozott tudatállapotban mondottakra, leírtakra. Emiatt Spirót nem érheti kritika. Műveit módosult tudatállapotban írta meg, más írókhoz hasonlóan.

Alfőmérnök 2009.05.15. 21:07:21

@fz:
Nem osztom többek között a struturalistáknak azon (előfeltevéseikből következő) nézetét, hogy a művet (na jó: szöveget) külön kell/lehet választani az alkotójától. Ez halmozottan igaz azon a művészek alkotásaira, akik felvállaltan egész életükben a maguk kis magánmitológiáját építgetik. Ezt persze lehet érdekesen is csinálni (Godard) és lehet szarul is (Jarman). Egyelőre ennyit, mert ez most tényleg off.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.05.15. 21:08:18

@Mr Falafel: Nem. Egyébként megértem, hogy Önnek mint (kiábrándult egykori szocialista szavazó) jobbikosnak (2014-ben talán munkáspártinak) más erről a véleménye.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.05.15. 21:25:28

"A Jobbik jelenlegi szavazói között a legtöbben azok vannak akik a 2006-os választáson nem szavaztak, és az MSZP csalódott szavazói valamennyivel magasabb arányban vannak közöttük, mint a FIDESZ –től elpártoltak."
/gallup.hu/

Hahó fiúk, le lehet állni a kampánnyal!

fz 2009.05.15. 21:41:45

@Alfőmérnök: aztán meg volt olyan idô, amikor a mû alkotóját sem tudtuk pontosan: azok mégis, a müvészet fontos pillanatai, érted, mire gondolok

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2009.05.15. 21:46:04

Szamárfül, még sosem tetszett ennyire írásod. (A dicséretem persze nem biztos, hogy jót tesz neked.) Külön köszönet az utolsó illusztrációért!

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.05.15. 22:03:48

@Mr Falafel: Kertész Imre Berlinben él, szóval ez a kijelentése nem feltétlenül a magyarokra vonatkozott....

Nzoltan 2009.05.15. 22:10:34

Számomra a kommentekből az derül ki, hogy a ki és mit olvas, az teljesen ízlés kérdése. Függetlenül attól, hogy az adott író jó-e vagy sem.
Az viszont tény, hogy a liberális és a baloldal ugyanúgy meg akarja mondani ki és mit olvasson mint a jobb. Ezért kár elővenni a Jobbikot, mert akkor elő lehetne venni szép sorjában a többi pártot is.

magyari 2009.05.15. 22:12:07

@bbjnick: Jogos! NEM AKAROK hosszú életű lenni. Mert tudom (mert olvastam, meg tapasztaltam is) mi lesz a Földdel 2030 körül. Benne egy pötty, melyet magyarországnak hívnak - még. Nem is értem mért?
Magamról. Egyik felem székely, másik erdélyi "csupán". Trianon után menekültek Eleim ide, ahol meg akarták ölni őket. A "magyarok". Hogy mennének a kurva anyjukba a székelyek-erdélyiek - felkiáltással. Miközben "csonka-magyarország, szegény hazám" és hasonlókkal szórakoztak az akkori csinovnyikok. Most sincsen másképp. Csak mégis másképpen van az, hogy bunkó-ország bunkó-emberei, kik NEM olvasnak, NEM írnak, NEM beszélgetnek - mernek nyilatkozni. Jobbik vagy NEM jobbik? Tök-mindegy, egyre-megy. Ez is, az is a hatalmat ÉS a pénzt akarja. Kultúrát? AZT nem.

Alfőmérnök 2009.05.15. 22:38:12

@fz:
Azt hiszem értem. Mondjuk a kora-középkorban; de ma már nem úgy fogadjuk be a műveket, mint akkor. Akkor az egésznek más volt a funkciója is. Ma ha nem is tudjuk, hogy ki készített egy műalkotást, az nem jelenti azt, hogy nem SZERETNÉNK tudni...valahogy a művészet mégiscsak egyfajta emberek közötti kommunikáció, ahol van egy vevő meg egy adó is. Ki az a hülye, aki nem kíváncsi az "adó" személyére (néhány idióta esztétán kívül)? És ki az, akinek az "üzenet" kódolását nem befolyásolja a szerző személyéről szóló információ?

De a Jarman-féle szélsőségesen individualista művészek esetében nem is nagyon van erről értelme vitatkozni. Mondhatni: aki nem kívácsi a mű mögött rejtöző szubjektumra, az félreérti a művet.
Szerintem.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.05.15. 22:51:17

Na, ebbe a csetepatéba most inkább nem szállok be.

Inkább elalvás előtt olvasok egy kis Szabó Magdát.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.15. 23:35:41

@Loxon: & @Mr Falafel: & @Alfőmérnök: & @Grift: & @fz:

" A Kisebbségben első bírálóinak kedves szokásuk volt, hogy a mélymagyar szót hallva: összehunyorították a szemüket, s olyan képet vágtak, mintha a germán ősköd köldökébe kéne az ő kristályos latin pillantásukkal letekinteni. Nem volt szerencséjük: ha valamit, hát ezt a francia szellemnek köszönhetem. Proust regénye nem az arisztokrácia bomlásáról szól, mint mondani szokták. Mély-Franciaországról szól. (...) Mint Combray terén az ősi székesegyház: a polgári Franciaország mélyén is ott áll egy tízszázados katedrális, melyben az üvegablakok szentjei és hercegei s a parasztok hozta galagonyagallyak ma is egymásba keverik tarkaságukat. (...)
(...)
Arra, hogy ehhez a prousti elsüllyedt és mégis jelen lévő Franciaországhoz hasonlóan nekünk is van, idő alatt, idő fölött, egy kopárabb, inkább román mélymagyar székesegyházunk: az erdélyi emlékiratírók olvasása közben gondoltam először.(...)"

Ez egy részlet Németh László Fantomok ellen c. írásásból.

http://bbjnick.blog.hu/2009/04/18/melymagyar_hangulat_1

Gondoljátok, hogy Spiró ezt a szövetet (Németh 1941-42 környékén írta) nem ismerte, amikor a versét írta?! Hogy nem tudta miről beszél?! (Még a feltételezés is sértő volna!)

A Spirók, Vásárhelyi Máriák, Konrádok, Esterházyk stb.-k által alkalmazott narratívát, ha rajtuk kívül bárki más is alkalmazni próbálja (márcsak a párveszéd végett) azt azon nyomban megbélyegzik (mint párbeszédképtelent). Akkor hogy is van ez???

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.15. 23:40:53

Kedves @magyari:!

Amikor én azt írtam: ne öregedjetek meg, csak ha nagyon muszáj, akkor az öregedéssel járó kellemetlenségekre gondoltam (pld. emlékezetzavar). Úgy is fogalmazhattam volna: maradjatok minél tovább fiatalok:-)

És: "Jobbik vagy NEM jobbik? Tök-mindegy, egyre-megy. Ez is, az is a hatalmat ÉS a pénzt akarja. Kultúrát? AZT nem." --- írod.

Ebben (sajnos) csak egyetérteni tudok veled.

ü
bbjnick

Zetek 2009.05.15. 23:54:44

@Viktus: Én sem értem, hogy miért reklámozzák ennyit a Jobbikot, de ők tudják.

Alfőmérnök 2009.05.16. 00:08:09

@bbjnick:
Csoóri '91-es esszéjében írta, akkor tucatszámra léptek ki emiatt az Írószövetségből:
"Élnek, miért is ne élnének sokan az országban, akik unják az örök magyar sirámot: Mohácsot, Nagymajtényt, Világost, Trianont és még ezer másféle csapást. Lehet is unni őket – ettől persze még nem tűnnek el a megoldhatatlan gondjaink közül. Különös, de addig, amíg a magyarsághoz természetes módon nem lehetett idomulni – akár beleolvadással, akár szellemi azonosulással –, ezek az öröklött magyar nyavalyák nem zavarták, nem idegesítették – legalábbis érzékelhetően nem – például a századok óta velünk élő svábokat, cipszereket, sőt még a kiegyezés után betelepült zsidóságot sem. Adyt Hatvanyk, Révészek, Jászik, Ignotusok állják körül, s képességeik szerint osztozkodnak is gondjaiban. Azt hiszem, talán Ady ideje az az utolsó pillanat, amikor a nemzet kérdései, a magyarság kérdései még átélhető egzisztenciális és történelmi problémaként lobbanhattak föl a zsidóságban. A zsidóság például nemcsak a nyelvet, a nyelvben megülepedett fájdalmakat is megtanulta. A Tanácsköztársasággal, a Horthy-korszakkal, de különösen a Vészkorszakkal a szellemi-lelki összeforradás lehetősége megszűnt. Természetesen mindig voltak és lesznek Szerb Antalok, Radnótik, Sárközi Györgyök, Vas Istvánok, Harag Györgyök, Orbán Ottók, Konrád Györgyök, Faludy Györgyök és Zala Tamások, de ahogy manapság egyre határozottabban érződik, fordított asszimilációs törekvések mutatkoznak az országban: a szabadelvű magyar zsidóság kívánja stílusban és gondolatilag „asszimilálni” a magyarságot. Ehhez olyan parlamenti dobbantót ácsolhatott magának, amilyet eddig még nem ácsolhatott soha.

Ha volna új Ady Endrénk, Bartókunk, Németh Lászlónk, Bibó Istvánunk, Illyésünk, ez a kihívás még tán kapóra is jöhetne: hadd versenyezzenek kitűnő erők egymással a századok óta húzódó magyar bajok orvoslásában. Ilyen föladat közben a kimért, távolságtartó tekintet legalább annyira nélkülözhetetlen, mint a sorssal bűnös viszonyt folytató Ady keserű, dacos, parádézó, érzelmes odaadása „fajtájának”. De hát se Adynk, se Németh Lászlónk, se Bibónk. Ráadásul mérvadó szellemi életünk sincs, amely megfelelő közeget vagy hátteret biztosíthatna a versengésnek. Egyedül csak a politika küzdőtere létezik, ahol a dolgok logikája szerint ütésre ütés a válasz, rágalmazásra rágalmazás. Antiszemitizmus és nacionalizmus? Ezek is inkább egy fölületesen megírt politikai színdarab főszereplői s nem a lelkeké, illetve nem a valóságos helyzeté. Fegyveres csapatok helyett nagy habverőkkel fölszerelt különítmények járnak a közéletben s fölhaboztatnak mindent, ami segít eltakarni a megoldandó kérdéseket."

Szerintem lehetne ez is érettségi tétel. Persze nem kell vele egyetérteni. Lehet nyugodtan ellene is érvelni.

FreeTibet 2009.05.16. 00:23:22

Estére befutva, mivel úgy látom a Bucót senki nem hozta még szóba idekapcsolódóan, akkor legyek hát én az, aki:
http://www.youtube.com/watch?v=msDErrwSG0k

Plussz adalékként egy fantasztikus matula interjú:
http://matula.hu/pag/20020208amaradisag.html


A kifakadást különben nem értem. Mindenkinek demokratikus joga, hogy olyan könyveket olvasson, olyan könyvtárat építsen, amilyet csak szeretne. Amíg nem akarja mindenki számára kötelezővé tenni, kit érdekel?!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.16. 07:37:00

@Alfőmérnök:

ez a nácista szöveg, mint érettségi tétel? persze! aztán könyvégetés, és ácsferi deportálása, mi? józan eszén van maga? :))))

Thulsa Doom (törölt) 2009.05.16. 08:51:11

Tényleg kibaszott felháborító, hogy kishazánkban valaki nem a faji alapon futtatott, tehetségtelen zsidó firkászokat tolja!
Há' de nácista mán ez a Jobbik!

Mekkora hülyének kell lenni ahhoz, hogy valaki megírjon egy ilyen cikket!?
Miért ne csinálhatna bárki a saját célközönségének könyvtárat? Gondolom a Magyar Ebtenyésztők Szövetségének a székházában csupa kutyás könyv van, a horgászszékházakban pedig nagy valószínűséggel túltengenek a könyvespolcon a halak meg a horgásztörténetek.
A Mazsihisznél meg spírók, kertészek meg fantasztikusabbnál fantasztikusabb holó-sztorik borítják el a könyvespolcot.

Mi ebben a baj? Vagy csak arról van szó, hogy a fityisznél Viktor kiadta a parancsot, hogy : Há dik má' mingyár öt százalékon a Jobbik, ideje őket is támadni!?

Bajkon úr 2009.05.16. 09:18:10

Eugenika, tényleg kibaszott felháborító, hogy a hazaáruló magyarországi nácik fajelméleti alapon építgetik a könyvtárukat, a retardált híveik itt meg védik őket.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.05.16. 11:18:46

@TaTa86.:
Ez idáig is nyilvánvaló volt annak aki nem vakon
botorkál a magyar közéletben.
Ezt a könyvtárat biztos azért csinálják, hogy ezzel elkezdjék szipkázni mostmár a fideszes tömegeket is . )

Süketnéma forradalom rulez!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.05.16. 12:14:34

@Bajkon úr:
"hazaáruló magyar nácik" - Ez teccett, makimajom!
Tudod, bibodó, ha nem lennétek ti, szadeszliberális eszmeiséget vartyogó brekkencsek, nem lenne Jobbik sem. És az a legszebb, hogy nem kell polémiát lefolytatnunk azt illetően, hogy a tojás volt előbb vagy a tyúk. Hiszen mindannyian itt voltunk az evolúció kezdetén, amikor megszületett az ÁVH-s és vérbolsevik felmenőkkel, de legfőképpen mentalitással megáldott SZDSZ. Láthattuk, hogyan vált egy velejéig aljas, fursztrált magyargyűlölő kisebbségi párttá, csekély, tisztán a magyarországi alja zsidóságból kikerülő holdudvarral. A fajtádnak köszönhetően élnek kényelemben az országban bolsevik tömeggyilkosok (bírók, ügyészek, népi ülnökök, ÁVH-s gyilkosok, tartótisztek, stb). Bármilyen eszközt, ismétlem: bármilyen eszközt elfogadhatónak tartok a fajtád megfékezésére, szerencsésebb esetben kiirtására. Kiirtás alatt nem a kibelezésetekre gondolok, csak eszméitek szigorú, negatív joghatások melletti tiltására.

Bajkon úr 2009.05.16. 13:08:05

@Mr Falafel
Te vagy az az öngyűlölő beteg kommunista zsidóember igaz? Hát persze. Akkor minden érthető. Szánalmas roncs vagy, akit még az imádott nácik sem fogadnak be, hiszen zsidó vagy. De azért próbálkozzál, görénycsomó.

Ács Ferenc 2009.05.16. 14:02:22

Grift: deportálásokról álmodozol, de a kezed a bilibe lóg. :)
Jól látom, hogy Franco-rajongó vagy? :DD Ez milyen nevetséges, még annyira sem vehető komolyan, mint a Che Guevara Fan Club, pedig abban is a hozzád hasonló hülyék vannak. Otthon beöltözöl és a tükör előtt is pózolsz? Kedvenc bohóc-generalisszimuszod utolsó szobrát most távolítják el Spanyolországban. :D

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.16. 14:29:43

@Ács Feri:

nahát, a parádés riposztok nagymesterét hallottuk? LOL
te meg mint beférkőzött reakciós szerző, örülsz, hogy a komcsi zapatero eltünteti a caudillo emlékét? csak kibújik a cionvörös szög a reakciós zsákból, mi?

Ács Ferenc 2009.05.16. 14:41:43

@Grift: "beférkőzött" és "cionvörös" - bravó, egyre jobb, persze egy fasisztának szinte mindenki kommunista, ahogy fordítva is gyakran megesik. Ha kapsz egy százast, akkor fejre is állsz, meg effélék? Lehetnél az idomított majmom, veszek neked banánt is, de ahhoz valami saját kunsztot is mutass fel. Ahhoz nem elég utánozni szegény megboldogult Caudillo komát a tükör előtt.

fz 2009.05.16. 14:43:07

nahát, Grift, hogy te milyen nagyszerû szóképeket alkotsz: cionvörös szög! a magyar rögvalóság és talajgyökér ehhez képest smafu!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.16. 14:46:00

@Ács Feri:

ez egyre gyengébb! ne alázzad magad. le kell nyugodni, a fajtád hajlamos a forrófejűségre. :)

Ács Ferenc 2009.05.16. 14:49:15

@Grift: nincs több jutalomfalat, ha megharapod a kezem!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.16. 14:50:47

@Ács Feri:

és csak folytatja, és hébereg tovább... :)))

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.05.16. 15:33:57

Ezt ugye viccből csinálják?

Nézzenek ilyet:
http://www.dailymotion.com/relevance/search/depeche+mode+only+when+i+lose+myself/video/xbyc2_depeche-mode-only-when-i-lose-mysel_music

:)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.16. 15:44:54

@Loxon:

én röhögök rajta, de hogy ez a szegény srác viccel e, azt nem tudom... :)

már arra is gondoltam, hogy a kisöccse meglógott a jesivából és az ellopott jelszóval helyette írja ezeket a gyermeteg dolgokat, amíg a bátyus a szent istván téren a rettegéstől örömreszket.

states 2009.05.16. 16:42:02

http://nol.hu/kult/magyar-roma_polgarhaborut_vizional_spiro
Olvasom, hogy megjelent Spiró új regénye, amely magyar-roma polgárháborút vizionál, és amelyben Békés megye elszakad Romanisztán néven. Spiró szerint ezzel egy újabb Trianont él meg a magyarság. Remélem, az itt Spiróért lelkesedők nem vesztegetik az időt, és lélekben máris Romanisztánban vannak...

fz 2009.05.16. 16:53:42

@states: ismét sikerült a lényegre tapintanod, amúgy gondolom, Spiró életmûvének teljes ismeretében.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.16. 16:55:55

csak szegény murcit sajnálom, rendes srácnak tűnik a néha ficamodó irodalmi ízlése ellenére is, most települhet romanisztánba? de! mi legyen spiróval, neki jelöljük ki újlipóciát?

tistedur 2009.05.16. 17:08:28

@Loxon: ez már nem vicc...egy a zászló, sok a tábor.

fz 2009.05.16. 17:10:18

akkor szavazzunk:
a) spíró (sic) gyenge író, egy bibsi, idegen vér folyik az ereiben, eredendôen tehát szaralak, nincs helye itt
b) Spiró (miután így hívják) a magyar irodalom jelentôs alakja, alkotója, akirôl bizony sokat fognak beszélni irodalmárok a jövôben is, és tényleg lesz egyszer MAGYAR érettségi feladat

states 2009.05.16. 17:26:43

@Grift:
Mindenesetre az azért örömteli, hogy némi lakosságcsere révén a nyóckert sikerült cserében Romanisztánért pacifikálni. Kiskunlacháza jövőjét viszont teljes homály fedi még Spiró szerint is...

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2009.05.16. 17:46:24

csak most volt időm elolvasni a posztot. a cím, az illusztráció és a tartalom is numero egyes.

commontalk 2009.05.16. 20:22:07

@serwer: Szerintem nem Vilmos, mintha János lett volna, de annyira nem fontos.

Ács Ferenc 2009.05.16. 20:42:08

@Grift: "már arra is gondoltam, hogy a kisöccse meglógott a jesivából és az ellopott jelszóval helyette írja ezeket a gyermeteg dolgokat, amíg a bátyus a szent istván téren a rettegéstől örömreszket."
Mennyire szennyezett lélek és deformált tudat kell ilyen idiótaságok leírásához, ez azért tényleg súlyos. :) Bár egy majomtól már az is nagy teljesítmény, hogy gépelni tud, úgyhogy ne szégyenkezz, majd eladlak valami igazi idomárnak.

Ács Ferenc 2009.05.16. 20:46:37

@FreeTibet: "A kifakadást különben nem értem. Mindenkinek demokratikus joga, hogy olyan könyveket olvasson, olyan könyvtárat építsen, amilyet csak szeretne. Amíg nem akarja mindenki számára kötelezővé tenni, kit érdekel?!"
Lényegében egyetértek veled, olvassák a saját hulladékaikat, csak ugye az a gond velük, mint a kommancsokkal, szeretik rákényszeríteni a társadalom normális és tisztességes részére a saját izlésüket.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.16. 20:55:06

@Alfőmérnök:

"manapság egyre határozottabban érződik, fordított asszimilációs törekvések mutatkoznak az országban: a szabadelvű magyar zsidóság kívánja stílusban és gondolatilag „asszimilálni” a magyarságot" (Csoóri S., 1991)

"A két középosztály közt feszülő ellentéteket minden eddiginél láthatóbbá és élesebbé teszi a társadalom modernizációját jelentő reformfolyamat, amelynek sikere vagy sikertelensége a középosztályok között dúló háború végére is pontot tehet. Mert eldőlhet: közülük melyik erősödik, melyik gyengül meg végérvényesen. Ezért és ennyiben nem csalatkozunk, amikor úgy érezzük: a szélsőségesen megosztott társadalomban, a kétféle középosztály tagjai között élet-halál harc folyik. S ez a küzdelem nemcsak a középosztályok, hanem a társadalomfejlődés irányát is hosszú távra meghatározhatja." (Vásárhelyi M., 2007.)

ü
bbjnick

Szentgáli 2009.05.16. 21:04:46

Érdekes ez a blog. Konzervatív-liberális szerzőkkel és kuruc.infós törzsolvasókkal?? Vagy ez csak ebben a posztban van így??

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.16. 21:17:14

@Szentgáli: Megállíthatatlan a barna métely. Remélem, kinn volt a Szent István parkban maga is.

Tehetetlen Dodó 2009.05.16. 21:21:07

@Ács Feri: Úgy látszik, mi valami nagyonfélreeső helyen lakunk. Mifelénk már hónapok óta nem járt a jobbikos kényszerítő-kommandó a kötelező olvasmányokkal.

Alfőmérnök 2009.05.16. 22:40:31

@Szentgáli:
Nincs ebben semmi különös. Ha valami liberális, de közben még egy kicsit konzervatív is, ott előbb-utóbb szükségszerűen előbújnak a nácik.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.05.16. 22:55:28

@Bajkon úr:
Mitől lennék öngyűlölő? Ha nekem valaki azt mondja, hogy zsidó vagyok, nem kezdek visítozni, hogy "júúúúúúúúj, náááááácííííííííí!". Mindenkiben él valamilyen identitástudattal, jó esetben, persze. Én magyarként szocializálódtam, magyarként élek. Amíg a fajtád fel nem bátorodott, és a csatornák bűzéből közénk nem pofátlankodott, addig nem is volt semmi gond. Most egy európai országban szeretnétek tevebaszósdit előadni, de erre senki nem vevő. Ha képtelenek vagytok magyar identitástudattal élni, kotródjatok! Ács Ferit mindenképpen vidd magaddal!
Bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy maga Orbán Viktor emelte a demokratikus kormányok közé a Horn-kormányt. Neki is csak a lumpenzsidó Gyurcsány érával van baja, mint minden tisztességes magyar embernek. Baloldalinak lenni nem bűn, és nem is ostobaság. Az etnofinanciális maffiát (szadesz-gyurcsány) támogatni viszont Magyarország ellan való megbocsáthatatlan bűn.

Alfőmérnök 2009.05.16. 22:59:01

@Mr Falafel: @bbjnick:
Nemrégiben vettem magamnak a fáradtságot és végigolvastam a hírhedt írást. Szerintem semmilyen szélsőséges dolog nincs benne. (Ha a Che Guevara-kultuszt nem tekintjük szélsőségesnek.) A legdurvább rész kb. az, amit itt idéztem. Még esszének sem mondanám, inkább napló, jegyzet, bevallottan szubjektív beszámoló a 80as évek végéről. Meglehetősen sok, később beigazolódott, éles megfigyeléssel. (És most nem a "zsidózós" részekre gondolok.Lehetne idézgetni, de az off lenne.) A megközelítésmódja, kb. 10szer árnyaltabb, mint Bayer Zsocáé és 1000szer, mint Tomcaté. (A stílusról most ne beszéljünk.)
Mivel bevallottan szubjektív beszámoló, végsősoron a saját tapasztalatainak a leírása (veretes nyelven), ezért nyilván párbeszédre, sőt vitára ingerlő.
De úgy látszik, Csoórit nem tartották alkalmasnak a párbeszédre. Nem kellett nekik. Mindegy: megkapták helyette Csurkát, Bayer Zsocát, de főleg Tomcatet és Budaházyt. Mindenki azt kapja, amit megérdemel. :)
"(...) a filozófiailag és történelmileg rosszul megnevezett valóság előbb-utóbb visszarúg."

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.05.16. 22:59:08

@Ács Feri:
Belőled szekercével kéne normális felet csinálni. rászolgáltál, biboldó.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.05.16. 23:27:10

@Szentgáli: A borzalmas tagság mindig előkúszik a magyar ugarból.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.16. 23:45:54

@Alfőmérnök:

Abszolút mértékben egyetértek:-)

Azt azért még hozzáteném, hogy sokan vannak, akik ezt a mai napig nem voltak képesek (vagy nem akarnak) felfogni.:-( Volt nemrég egy vicces kalandom: meghívtak a Konzervatorium-blogba szerzőnek. Hogy miért, tudja a fene... És amikor ott azt mertem állítani, hogy ha nekünk Németh László, Illyés Gyula, Bartók és Ady snassz, akkor majd kapunk helyette vasalttalpú bakancsot, nyomban ki is rúgtak (illetve törölték a hozzáférésemet):-D Náci lettem, mert szót emeltem a nácizmus ellen:-D

Így élünk ma Pannoniában:-(

ü
bbjnick

Ács Ferenc 2009.05.17. 00:06:31

@Mr Falafel: ejnye, megint rászabadultál a kannásbor-készletre? A biboldózást meg a tükörnek mondd, te szerencsétlen barom. :)
Szentgáli: túlzás, a törzsolvasóink többsége normális, néhány kretén pedig mindenhol akad, engem nem zavar, eljátszik velük az ember. :)

Syr Wullam 2009.05.17. 00:13:38

Ah, sero venientibus ... ha lett volna időm, előbb hozzászólok. Murci, nagyjából egyetértek veled, amiben meg nem, azt már leírtam itt:

http://holdrablo.blog.hu/2009/05/07/egess_konyvet_irot_olvasot?fullcommentlist=1#c5784183

Alfőmérnök 2009.05.17. 00:22:09

@bbjnick:
Én attól tartok, hogy NEM AKARJÁK felfogni. És a többesszám harmadik személy itt nem "a" zsidóságra vonatkozik, hanem a magyar értelmiségnek egy részére (akik között vannak, feltehetően nagyobb számban, mint akikre nem vonatkozik, zsidó származásúak).
A konzervatóriumot egy időben olvasgattam, szerintem vannak ott jó szerzők (így magyar blogszféra-viszonylatban mindenképpen igényes), de mikor megláttam a "szégyenlistájukat" (konzervatorium.blog.hu/2007/11/29/a_25_leggazabb_magyar_ertelmisegi?fullcommentlist), kicsit felbasztam magam. Csoóri, Sas József egy listán? De még TGM meg Geszti sem azonos súlycsoport, ha elfogulatlan akarok lenni. :)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.05.17. 02:10:25

@Alfőmérnök: A Csoórival kapcsolatos felhajtást én sem érte(tte)m. Szerintem Spiró verse sokkal gázabb, minden kifinomult értelmezés ellenére, mint Csoóri akármely — egyébként elég intelligens — megszólalása. Spirónál azért mégiscsak azt kapjuk, hogy mi, mélymagyarok, jövünk a szarból, vagy hogy. És ezen nem segít, hogy az ember elvonatkoztat mindentől, mert a magyar — mondom én, aki magyarnak mondhatom magam — nem egy olyan intellektuális faj. Tehát van egy magyar pbulikum, amit akárhogy nevelt a Nyugat, Ady meg a többiek, azért mégiscsak magyar. Tehát itt nem szövegértési gondok, hanem szociopátiai gondok merülnek fel. A szöveghez szociális méter kapcsolódik.

Mindettől nem függetlenül megértem Murcit is, aki bár irodalmilag védi, szintén nem tekintet nélkül a szociális vonatkozásokra.

Bevallom, hogy engem Spiró irritál, jönnek a szarból nélkül is. Amit ő csinál, azt nem tartom igazán művészetnek. Imre Kertészt sem. Irodalmilag se igazán. És ennek nem a származása az oka, hanem az attitűdje.

Persze aki mindezt kizárólagosan Wass Albertre szeretné felcserélni, meg Szabó Dezsőre, meg — horribile dictu Németh Lászlóra és Illyésre, akiket minden esetleges jó pontjaik ellenére én szintén nem annyira díjazok — az szintén valahol meg van kergemarhulva.

Art Mooney 2009.05.17. 02:12:05

just for the record (nem mintha lenne tétje)

rossz válasz(ok)

a helyes megoldás: a magyarellenes kirohanásairól elhíresült, szalonképtelen írót kirekeszteni, bal- és jobboldalon egyaránt, az értékelhető művein kívül nem venni róla tudomást.

írjon csak a fióknak, meg szélsőbalos rétegmagazinokba, de semmiképpen ne hívják tv-be, rádióba, olvasott lapba; érettségire pláne nem, annyi más lehetőség van még..

ha már kiharcolta valaki a hatalmat, kezelje felelősséggel.

vegyük észre, h itt a baloldal van lépéshátrányban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.17. 07:39:50

@Alfőmérnök: & @Loxon:

1) Az este Csoórit olvastam. Azt írja: "Alkut valójában csak olyan felek köthetnek egymással, akik nincsenek kiszolgáltatva egymásnak." Ezt Csoóri a nyolcvanas évek közepén írta (a társadalmi pátbeszédre vonatkozóan). Bizonyára így vélekedik egy sercegve vértszívó náci.

2) Olyan szituáció a magyar irodalomban (és általában a kultúrában), mint a mostani, még sohasem volt. Elég sok magyar irodalmat olvastam életemben, de én olyan szerzővel még nem találkoztam (egészen mostanáig) aki másik szerző létjogát kétségbe vonta volna. Műveinek minőségét, igazságtartalmát igen, de létjogát soha. (A nyilas és a komcsi bértollnokoknál (újságíróknál) volt szokásban a megbélyegzés, de valamirevaló író akkortájt sem süllyedt volna le annyira mélyre, hogy bélyegezzen.) Ma ez történik. Eleve blokkoja a kultúrpolitika bármiféle érdemi vita kialakulását: aki neki nem játszik, arra ráb*sz egy pecsétet (többnyire antiszemita, rasszisa pecsétet) és akkor azzal el van intézve a dolog. A szomorú a történetben, hogy ebben ma írók is részt vesznek, és nem kényszerből, hanem önként, dalolva.

Mert, szerintem, Kertész Imre, Konrád, Esterházy és Spiró írók (és nem is akármilyen írók), megvan a létjoguk a magyar irodalomban. Azzal, hogy ők másokat ki szeretnének zárni (a múlt és a jelen szerző közül is) "ideológiai" alapon, no, azzal olyan precedenst teremtenek, ami nem lenne jó, ha hagyománnyá válna. Veszélyes mulatság ez, nagyon veszélyes!

LOXON! Szerinted van olyan értelmes magyar olvasó, aki Németh Lászlót vagy Illyést olvas és ne tekintené irodalomnak - most csak hasraütve - mondjuk, Füst Milánt vagy Nádas Pétert?

A Murci cikke pedig egy ostoba hecckampány-szöveg: a Szabad Nép, a Völkischer Beobachter és Magyar Narancs legjobb hagyományait követve. Járt Murci abban a könyvtárban, megnézte, hogy milyen kötetek vannak ott, beszélt a könyvtárosokkal, az olvasókkal?

A magyar irodalom csak addig él, amíg művek egymás kölcsönhatásában tudnak születni és az olvasó előtt megjelenni. Ezt még a kommancsok is tudták (és ha csak a múltra vonatkozóan és részlegesen is, de némi szabadságot ők is hagytak a szerzőknek és az olvasóknak). Ami most zajlik, életveszélyes.

ü
bbjnick

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.17. 10:21:54

@Ács Feri:
Azért nem minden kreténnel szeretsz eljátszani, ugye Feri?:DDDD

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.17. 10:25:04

@bbjnick:
tévedsz. spiró, kertész, esterházy, konrád rossz írók, de ez nem is baj., ilyenek is kellenek. de! nincs létjogosultságuk. itt az életért folyik már a harc. ezek számára élhetetlenné kell tenni magyaroszágot. menjenek világgá.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.17. 10:30:00

@Ács Feri:

a csajozós dumáid is ilyen óvodások? nem irigylem a kapcsolataidat. :))))

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.17. 10:40:46

@Grift: Kéretik azért egy bizonyos szint alá nem lemenni Grift, ha Feri fölé akarsz kerekedni. Így csak magadból csinálsz hülyét.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.17. 10:55:17

@Őrnagy Őrnagy:
dehogy akarok én kerekedni. az szomorú lenne.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.17. 11:21:18

@bbjnick:

meghívtak a Konzervatorium-blogba szerzőnek...

csudálkoztam is. de aztán jó vége lett. :)))
egy szörnyeteg lapul a magyar jövőben. a herediter szellemi izgágák akarják már a jobbot is megmondani nekünk. már voltak komcsik, libsik, most konzervatívok lesznek. már oktatják a gazdaszervezetet. a magyar jövőbe nagyon szűk ösvény vezet. akinek nincs helye a magyar jövőben, azt már most le kell lökni az ösvényről! :)))

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.05.17. 12:19:02

@Loxon:
Sajnos Spirót továbbra sem tudom megítélni, mint írót. Ellenben Imre Kertesz tevékenységében irritál, hogy nem tudja mi a különbség a dráma, mint irodalmi műfaj, és a dramatizálás, mint technika között. Talán nem véletlen, hogy a Sorstalanság, mint film, megbukott. Egy drámai mű téves dramaturgiai eszközökkel történő megjelenítése ugyan hozhat Nobel-díjat a témája miatt, de esztétikai, élvezeti hatást nem fejt ki.

Alfőmérnök 2009.05.17. 21:13:57

@bbjnick:
Szerintem túlaggódod a dolgot. Ma már, elsősorban a nyilvánosság új formáinak és a digitális adathordozóknak köszönhetően nem lehet senkit csak úgy ellehetetleníteni. Kilép(nek) valaki(k) az Írószövetségből? Ki a faszt érdekel? A Népszabadság vagy a Népszava vagy a 186óra lenáciz valakit? Ki a faszt érdekel? (Majd a Magyar Nemzet vagy a Magyar Hírlap úgyis az egekbe emeli.)
Az meg szvsz egyszerűen hülyeség, hogy "A nyilas és a komcsi bértollnokoknál (újságíróknál) volt szokásban a megbélyegzés, de valamirevaló író akkortájt sem süllyedt volna le annyira mélyre, hogy bélyegezzen." Persze kérdés, hogy kit tartasz "valamirevaló" írónak. Ha azt, aki nem bélyegez meg, akkor igazad van, csak üres az állítás.
Ráadásul a fő (társadalmi-politikai) kérdések megvitatásának a terepe ma már nem az "irodalom", vagy a filmművészet kéne, hogy legyen (különben is ki olvas ma már szépirodalmat?), tehát szerintem nem a kultúrpolitika hibája, hogy nincs érdemi vita. Hogy akkor kié? Nem tudom. Talán az embereké, akiknek nincs erre igényük. Mert amire van igény, az ma már előbb-utóbb úgyis megtalálja az útját, hogy eljusson a többséghez is. (No persze az emberek igényét is lehet befolyásolni. De kifinomultabb technikák kellenek hozzá, mint eddig.)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.05.17. 21:17:47

oops, mit leltem
nem Spiróhoz illik, inkább Kornishoz, de most találtam, megosztom a nagyérdeművel,

"Az jutott az eszembe: a zsidók mindunatalan kitermelik az ilyeneket. Eddy Cantor. Jerry Lewis. Abbie Hoffmann. Lenny Bruce. A csúcson lévő zsidót, akit semmihez és senkihez nem fűz békés kapcsolat."

Hoppá, valakiból elúbújt a Bayerzsóti? :DDD

Annyit segítek: élő, klasszkus író.
A megfejtés itt (s ott is a 221. o.), hogy kit idéztem:

evocatio.blog.hu/2009/05/17/philip_roth_szellem_el_2
:DDDDDDDDDDDD

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.18. 01:21:40

@Grift:

"a magyar jövőbe nagyon szűk ösvény vezet" --- írod.

Ebben teljesen egyetértünk. Ám, hogy ezt a "nagyon szűk ösvényt" közelítőleg is megtaláljuk, egy nagyon komoly társadalmi-kulturális-gazdasági leltárra volna szükség (lett volna szükség már 1990-ben). Nagyjából az elmúlt száz év újragondolására és értékelésére. Enélkül semmi nem fog menni (szerintem). Tisztázni kell valós viszonyainkat. És mindent, ami értékes az elmúlt időkből újra elő kell venni és "meg kell mérni" az új viszonyok között is. Akik ebben hajlandóak komolyan és tisztességesen részt vállalni, azok (szerintem) jót akarnak ennek az országnak, akik mindenféle importált és összekotyvasztott ideológiai maszlagokkal próbálják tovább mérgezni a közéletet (teszik ezt bármilyen megfontolásból is) azok pedig rosszat.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.18. 02:05:09

@Alfőmérnök:

"Ma már, elsősorban a nyilvánosság új formáinak és a digitális adathordozóknak köszönhetően nem lehet senkit csak úgy ellehetetleníteni." --- írod.

Nekem éppen ellenkező a tapasztalatom. Minden nagy "információs bumm" idejében nagyon megnőtt/megnő a "hivatalosság" értékkijelölő szerepe. (Nagyon messzire vezetne most ennek részleteibe belemenni, de vannak szépszámmal történelmi párhuzamok is.)

"Az meg szvsz egyszerűen hülyeség, hogy "A nyilas és a komcsi bértollnokoknál (újságíróknál) volt szokásban a megbélyegzés, de valamirevaló író akkortájt sem süllyedt volna le annyira mélyre, hogy bélyegezzen."" --- írod.

Az írók mindig nyírták-vágták egymást, de a XIX.-XX. századi magyar irodalmat (mióta jelentősebb irodalmi közélet létezik) mindig is jellemezte egyfajta irodalmi ethosz (írói "szakmai becsület"). Mondok példát: nemrég Örkénnyel készült interjúkat olvastam. Az valami külön művészet, ahogy a nyugati újságírókkal folytatott beszélgetésekben Örkény kikerüli az olyan kérdéseket, amelyekkel árthatna magának vagy másoknak. Ugyanakkor legalább ekkora figyelmet fordít arra, hogy olyan kijelentést se tegyen, amit később szégyellene (esztétikai értékítéletét még olyan esetekben sem tagadja meg, amikor olyan szerzőkről beszél, akik a szocializmus idején erősen "problematikusnak" számítottak). De tudnék még számos példát mondani.

"Ráadásul a fő (társadalmi-politikai) kérdések megvitatásának a terepe ma már nem az "irodalom", vagy a filmművészet kéne, hogy legyen (különben is ki olvas ma már szépirodalmat?), tehát szerintem nem a kultúrpolitika hibája, hogy nincs érdemi vita." --- írod.

A kultúrát mindig "csinálták". Ahogy Erdélyi, Toldy, Gyulai nélkül nem lenne ma Arany Jánosunk, Vörösmartynk, Petőfink stb., ugyanúgy nem lenne mondjuk Balassa nélkül Esterházynk, Nádasunk stb.-nk. Ez igaz a kultúra minden területére. És ma igazabb talán, mint bármikor eddig.

Szerintem:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2009.05.18. 11:08:28

@bbjnick:
Amit Griftnek írtál, azzal 90%-ban egyetértek (a 10% az, hogy nem biztos, hogy rosszat "akarnak", de biztos az lesz a következménye).
A többivel vitatkoznék, érdekes és fontos kérdések, de most vizsgára kell készülnöm, úgyhogy majd később. :)

tewton 2009.05.18. 13:36:49

@bbjnick:
tessék, egy idézet:
"És te, Balassa Péter? Hogyan képzelted? Aláírást gyűjteni a kirekesztés ellen és Csoóri ellen? egyszerre? és akik aláírtátok, nélküle, és így ellene, barátaim, Esterházy Péterés mindannyian, hogyan képzeltétek, hogy Csoóri Sándor ki van pusztítva a magyarságból, és ezzel van vége minden kirekesztésnek?" (Csengey Dénes, 1990)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.05.18. 13:58:27

@tewton: Balassa Péter esete különben érdekes. Halála elött megtett egy-két olyan lépést, ami miatt pont az "övéi" kezdték el kirekeszteni elég alja módon. De erről bbjnick talán bővebben be tud számolni :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.19. 02:29:53

@Alfőmérnök:

:-) Egy nagy kalappal! (ugye, így szokták mondani?):-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.05.19. 02:37:54

@tewton: & @Gasper:

Csengey Balassához intézett szavai szerintem (többek között) éppen ennek az irodalmi ethosznak (írói "szakmai becsületnek") (is) a legszebb megnyilvánulásai.

És: Farkas Zsolt lett "nekiküldve" Balassának, talán a Holmiban, talán 1994-ben. Itt a czikk:

http://www.geocities.com/Athens/Crete/9391/balassa.html

Balassát ez úgy "megütötte", hogy nem is állt már talpra utána.

ü
bbjnick

borzzz 2009.05.19. 05:11:52

Jó a poszt, Murci, thanx.
A magam számára is mewglepően elolvastam az összes hsz-t, igazi seggfej liberálisként nekem minden vélemény szent, nem utálom, sajnálom le, akinek Wass A. a magyar irod. csúcsa, megértem, ha balaki felhördül a Jönnek-en (végül is azért lett írva, vagy nem?), egyszerűen örült a lelkem, hogy olyan sok és olyan sokfélét (Rejtőtől Dobaiig, Nádastól Szabó Dezsőig) olvasó népek jöttek itt össze...
Két dolog szúrt szemet: akik "magyarságilag" a mimózaságig érzékenyek, épp azok mutatnak teljes érzéketlenséget a zsidó érzékenységre. Nem fordítva kéne ennek lennie normális esetben? (árokásás jeligére: ez fordítva is megfigyelhető, és rohadtul nem értem)
A másik dolog: az itt felvonuló, több mint 90%-ban rokonszenvesen és/vagy elfogadhatóan megnyilvánuló posztolók még nálam is liberálisabbak lehetnek, mert még az se facsarja az orrukat, hogy néhány olvtárs a szoba közepire szarik. A biboldózás, imrekertészezés, meg az elűzés, hovatovább kiirtás programja sem szalonképtelen? az is egy vélemény? ők is olvtársink? nemá! IMHO a nehezen emészhető zsidó vagy cigány "túlérzékenységet" jó hatásfokkal kúrálhatná, hogy ezen esetekben a nem zsidó (cigány) jobb, középső és egyéb oldali posztolók lépnének fel egy helyretétel erejéig.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.19. 08:53:01

@borzzz:

teljesen egyet értek veled! valóban, a zsidó érzékenység elsőbbséget kell, hogy élvezzen, ez világos. nem is tudom, hogy egyáltalán indokolt e más érzékenység.
azzal pedig aztán különösen és szinte eksztatikusan értek egyet, hogy helye lenne mán bizony annak, hogy az elvtársak megbírálnák az elhajlókat, esetleg ki lehetne egészíteni az önbírálat tisztító rítusaival is.ha ez sem segít, jöhet a feljelentés. volt már ilyen az ötvenes években, jól is működött. legalábbis azt mondják azok az érzékenyek akik vezényelték azt a rituálét.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.05.19. 10:11:32

De mér?

A jobbikos srácok tökre védik a zsidókat. szerintük nem _minden_ zsidó magyarellenes.

Ezt nem értékelni ....

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.05.19. 15:10:58

Mink vagyunk a Horda
Száll a puszta porja
Bele patanyomba
Mink vagyunk a, mink vagyunk az
erre járó szemenszedett horda,
mink vagyunk a, mink vagyunk a
szélkavarta fajta puszta porja
Puszta fajta porja
Puszta fajta porja
Puszta fajta porja

Iga, kaloda, korda
nyűg, istráng, hám, csorda
pányva, béklyó, szolga
Mink vagyunk a, mink vagyunk a
belenyomva patanyomba porja
Mink vagyunk a, mink vagyunk a
belenyomva patanyomba porja
Szolga csorda horda
Szolga csorda horda
Szolga csorda horda
Szolga csorda horda

http://konzervativok.blogspot.com/2009/05/uj-idoszamitas-kezdodik.html

:>

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.05.19. 15:20:41

@Loxon:
Jó kis vers! Találtam a egy hasonlót:

MAGYAR PUSZTA
/részlet/

Delelőn a jó Nap, bandukol a csorda
Hosszú bőgetéssel helyeselnek sorba
Vezérürü nyakán igazmondó csengő
Minden lépésénél bölcsességet zengő
Nem is hall meg mást a méla banda
Fénylő orcájuk az áhítattól bamba

Hamis felhang volna tudományos tétel
Voltaire siráma egy böffenésben vész el
Einstein tétele itt nagymértékben cáfolt
Hisz agyacskájuk éppen csak hogy sráfolt
Newton fizikájának annyi csak hatalma
Ha fának dőlnek, rájuk hull az alma

borzzz 2009.05.20. 03:11:30

Grift
"teljesen egyet értek veled! valóban, a zsidó érzékenység elsőbbséget kell, hogy élvezzen, ez világos. nem is tudom, hogy egyáltalán indokolt e más érzékenység."

Nem, Grift, te nem velem értesz egyet, hanem magaddal, én uis qrvára nem azt írtam, amit te olvasni véltél, sőt az ellenkezőjét sem.
Namégeccer! Azt hinné az ember, hogy aki fokozottan érzékeny a saját identitására, az fokozott mewgértést mutat mások identitás érzékenységére. De ennek az ellenkezőjét látni - mondtam én, kifejezetten mindkét félről. Ezt úgy olvasni, ahogy te tetted, az már művészet. Vagy ha nem, hát kognitív disszonancia:-))

Polgár Ernő · http://polgarerno.com 2009.05.20. 17:10:04

Tisztelettel ajánlom zsidó hitéleti, kulturális és irodalmi blogomat link céljára:
http://polgarerno.com/blog

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.05.20. 17:34:33

@Polgár Ernő:
csak szólnék a tisztelt szépíró úrnak! olyat, hogy bemutatásra kerülnek, még azon a környéken sem elegáns leírni...
amúgy a cél valóban link! :)

borzzz 2009.05.21. 04:08:30

Merjünk nagyok lenni!
Úgy mint: nagyvonalúság, nagylelkűség...

Alfőmérnök 2009.05.25. 20:56:24

Hoppá, Spiró egy időben az origo és az index címlapján.

http://www.origo.hu/programajanlo/20090525-spiro-gyorgy-feltem-magyarorszagot-interju-a-fogsag-irojaval.html

http://index.hu/kultur/klassz/2009/05/25/spiro/

"A verset félreértelmező felháborodottak szerint aki Magyarországon a nácik ellen szól, az a magyarság egészét gyalázza. Ezzel azonban - nyilván öntudatlanul - azt az abszurdumot állítják, hogy Magyarország egésze náci. Ezt Rákosi Mátyásék gondolták így utoljára, ők hirdették azt a háború után, hogy a magyar mint olyan fasiszta nemzet. Hogy lehet egy népről ilyet mondani, ilyet gondolni egyáltalán? Ilyen mérhetetlen hazugságot állítani egy egész népről?! Ez ellen az állítás ellen én, mint magyar, felháborodva és a leghatározottabban tiltakozom."

Kicsit bosszantó, hogy Spiró úgy tesz, mintha egy verset csak egyféleképpen lehetne értelmezni. Ennyire hülye nem lehet. A "nem csak a szemetek tudnak magyarul" egyáltalán nem evidens, hogy az írókra vonatkozik, és nem a "magyarul tudókra" en bloc. Persze ha valaki ismeri a kontextust, akkor valószínűsítheti, h Spiró erre gondolt, de a másik értelmezés nem félreértelmezés, hanem alternatív értelmezés.

A legviccesebb persze ez:
"Csurka védett meg a végén, azt mondta: "Hagyjátok azt a szegény fiút, eleget kapott már.""

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.05.26. 08:41:37

igen,az új könyvének pim-beli bemutatóján (beszélgetőtárs: a nagyon irritáló Vágó volt) döbbenetes vallomásokat tett Spiró: hogy pl. őt anno a mai ballib ikon írók zsidózták le, és igen, a jobbosok tartózkódtak ettől, vagy éppen védték meg...
sajna emellett az író nem kis fokú üldözési mániájáról is tanubizonyságot tett, szóval meg kéne lábjegyzetelni minden szavát, de azt hiszem az elhangzottak megérnének egy alapos elemézést..

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.05. 15:06:09

"Már szerepelt érettségin, de emelt szinten - vajh' akkor miért nem lett botrány?"
na vajon miért?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.05. 15:10:50

bayer zsolti, kövér lászló az országo tkörbeutazva hazudozik.
ti meg itt rongáljátok a szavakat.
én szerettem volna hinni, h a jobboldaliak nem mennek le abba a bunkó, paraszt, műveletlen "stílusba", mint tóta árpád. de nem, nincs ilyen szerencsém. milyen alapon mondjátok a jobbikra, h bunkóü, hogyha ti is így nyilvánultok meg?????

vagy várjunk, ti nem is vagytok jobboldaliak?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.05. 15:57:31

Paisz Miklósnak volt egy olyan verse, amit Mária székeléséről szólt, ezért is rúgták ki a belgábóll

Petri György:

Apokrif

Zakatol a szentcsalád
Isten tömi Máriát,
József nem tud elaludni,
keres valami piát.
Nem lel, felkel. Pizsamára
húz fel inget és gatyát,
lemegy a Háromkirályba,
hogy egy fröccsöt legalább ---
--- "Megint Isten?"
--- "Az hát, megint."
Sóhajt, nagyot húz, és legyint:
--- "Különben,
múltkor kivertem a huppot.
Ha az orrom előtt dugtok!
--- de így megmondtam a Marinak,
legalább tartsad a pofád,
úgyis szól mint a földrengés
mindig az a rohadt ágy,
közben - de komolyan! - ne halljak
több ha-ha-ha-halleluját!"

igazad van, felfújják, ezek csak gyerekcsínyek ugye? mint kolompár mondta kiskunlacházára.

"nem szánalmasabb és károsabb, mint a jobbik által képviselt keresztény-pogány kulimász,"
hát dehogynem. ez nem izrael, ez Magyarország, ez keresztény ország. menj el izraelbe és kezd el szidni a zsidó vallást, hidd el "szánalmasabbnak" fogják tartani, mintha a keresztényeket szidnád.

"újszövetséget szembeköpő zagyvalék, ami engem katolikust legalább annyira zavar, mint ha valaki fölöslegesen gyalázza a vallásomat." márpedig fölöslegesen gyalázzák. ja hogyte megérted a frusztráltságukat, és ezért nem felesleges...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.05. 16:29:58

Paisz Miklósnak volt egy olyan verse, amit Mária székeléséről szólt, ezért is rúgták ki a belgábóll

Petri György:

Apokrif

Zakatol a szentcsalád
Isten tömi Máriát,
József nem tud elaludni,
keres valami piát.
Nem lel, felkel. Pizsamára
húz fel inget és gatyát,
lemegy a Háromkirályba,
hogy egy fröccsöt legalább ---
--- "Megint Isten?"
--- "Az hát, megint."
Sóhajt, nagyot húz, és legyint:
--- "Különben,
múltkor kivertem a huppot.
Ha az orrom előtt dugtok!
--- de így megmondtam a Marinak,
legalább tartsad a pofád,
úgyis szól mint a földrengés
mindig az a rohadt ágy,
közben - de komolyan! - ne halljak
több ha-ha-ha-halleluját!"

igazad van, felfújják, ezek csak gyerekcsínyek ugye? mint kolompár mondta kiskunlacházára.

"nem szánalmasabb és károsabb, mint a jobbik által képviselt keresztény-pogány kulimász,"
hát dehogynem. ez nem izrael, ez Magyarország, ez keresztény ország. menj el izraelbe és kezd el szidni a zsidó vallást, hidd el "szánalmasabbnak" fogják tartani, mintha a keresztényeket szidnád.

"újszövetséget szembeköpő zagyvalék, ami engem katolikust legalább annyira zavar, mint ha valaki fölöslegesen gyalázza a vallásomat." márpedig fölöslegesen gyalázzák. ja hogyte megérted a frusztráltságukat, és ezért nem felesleges...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.05. 16:31:04

Paisz Miklósnak volt egy olyan verse, amit Mária székeléséről szólt, ezért is rúgták ki a belgábóll

Petri György:

Apokrif

Zakatol a szentcsalád
Isten tömi Máriát,
József nem tud elaludni,
keres valami piát.
Nem lel, felkel. Pizsamára
húz fel inget és gatyát,
lemegy a Háromkirályba,
hogy egy fröccsöt legalább ---
--- "Megint Isten?"
--- "Az hát, megint."
Sóhajt, nagyot húz, és legyint:
--- "Különben,
múltkor kivertem a huppot.
Ha az orrom előtt dugtok!
--- de így megmondtam a Marinak,
legalább tartsad a pofád,
úgyis szól mint a földrengés
mindig az a rohadt ágy,
közben - de komolyan! - ne halljak
több ha-ha-ha-halleluját!"

igazad van, felfújják, ezek csak gyerekcsínyek ugye? mint kolompár mondta kiskunlacházára.

"nem szánalmasabb és károsabb, mint a jobbik által képviselt keresztény-pogány kulimász,"
hát dehogynem. ez nem izrael, ez Magyarország, ez keresztény ország. menj el izraelbe és kezd el szidni a zsidó vallást, hidd el "szánalmasabbnak" fogják tartani, mintha a keresztényeket szidnád.

"újszövetséget szembeköpő zagyvalék, ami engem katolikust legalább annyira zavar, mint ha valaki fölöslegesen gyalázza a vallásomat." márpedig fölöslegesen gyalázzák. ja hogyte megérted a frusztráltságukat, és ezért nem felesleges...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.09. 13:10:18

@fz: szavazzunk: (legalább jó kérdéseket tennél fel).

1. Spiró rossz író, rossz ember
2. Spíró rossz író, jó ember (ebből lesz a legkevesebb)
3. Spiro jó író, jó ember
4. Spró jó író, rossz ember
5. nem ismerem spirót
6. nem tudom milyen író spiró, de egy féreg

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.09.02. 01:38:31

beteg vagy, teszvesz. De mininum egy móriczka, akinek minderől ugyanaz...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.09.02. 09:26:24

@szamárfül:
móricka? ebben hasonlít spiróra! :)
annak is mindenről a szemét magyar jut bele az eszébe.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.11.01. 18:09:25

hát. mindig van még lejjebb.
gondolam fiuk, már láttátok a szerencsérlen debilek felhívását - de ide illik, kordokunak:

"Pozsonyi Ádám: Harcra fel!

(Magyar Demokrata 2009. 43. szám, p. 40.)

A kultúrrendőrség felállítását én már régen szorgalmazom, de sajnos
sem én, sem híveim nem kerültek olyan pozícióba, hogy érvényt tudtak
volna szerezni ennek a praktikus és közhasznú kezdeményezésnek.

Mondjuk ki nyíltan, a magyar szellemi élet idegen irányítás alatt van
már jó ideje, de ennyire a maradék magyar gondolat még a XX. század
legsötétebb éveiben sem volt kigyomlálva a közgondolkodásból, mint
napjainkban. Mivel politikai és szellemi elitünk idegen, úgy kell
cselekednünk, mint hős elődeink a végvári harcok, vagy mint a trianoni
országcsonkítás idején.

Alakítsunk kis házi kommandókat. Három-négy fős csoportokban fésüljük
át a könyvtárakat, és lopkodjuk ki, majd semmisítsük meg a ballib
hazaárulás és ízléstelenség fekélygócait. Ha a kicsempészés nem
megoldható, tépjünk a lapokba, firkáljuk össze, szellemi mérgezésre
tegyük alkalmatlanná a futtatott senkiházik mocskait, mit hazaáruló
médiánk minden szinten propagál.

Ne becsüljük le ezt a feladatot. A világ sorsa szellemi síkon dől el,
s nem mindegy, hogy - egyre csökkenő létszámú - fiatalságunk mivel
mérgezi lelkületét. Mit ad át a következő (megszülető) generációnak.

"Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!" Ez legyen a
felállítandó kis szabadcsapatok indulója, kik hősi, szent harcba
indulnak a magyar szellemi élet megtisztításáért. Erkölcsi gátlásunk
ne legyen. Ezek gyilkosaink, és mérgeiket ki kell iktatnunk a
szervezetünkből. Ha már a "magyar" kormány, a "magyar" írószövetség, a
"magyar" könyv-erjesztők egyesülete ezt nem teszi meg. Mellesleg, ők
is kiiktatnak minket, csak jóval nagyobb háttérrel, jóval aljasabban,
és még csak nem is titkolva.

A cél az, hogy ha egy magyar ember meglát egy Esterházy- vagy egy
Bacher-kötetet, álmából felkelve is a szemeteskuka felé pislantson, és
félig beragadt szemmel, esetleg ásítást elfojtva is egy nagy ívű
elhajító mozdulatot tegyen.

Harcba barátaim, csatára, fel a szent küzdelemre! "

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.11.01. 18:12:07

ja, ez nem ez a pozsonyiádám írt eccer felkérésre a R.-ba? hiba volt :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.01. 18:16:35

@szamárfül:
és te komolyan vetted a jobberpunk viccét? ne reszkess már ennyire! :))

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.11.01. 18:18:23

nem reszketek, de bizonyos jobbereknek nem lesz annyi _humorja_ , mint magának, és bizopny életében először, csak ezért, beiratkozik egy könyvtárba...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.01. 18:24:09

@szamárfül:
jaj, dehogy! tényleg nem! nyugodjék meg!
bár egy kis könyvégetés, most hogy mondja?!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.11.01. 18:25:33

@Grift: tudtam h erre kapható lesz. Tűz, ahol, melegedhetnek a magukfajták... :D

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.01. 18:27:31

@szamárfül: ja! nézzen be hozzám, magáról is megemlékeztem! :)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.11.01. 18:31:45

@Grift: pedig tőlem még nem is tud sajátot égetni.

tewton 2009.11.01. 18:33:25

hmmm hoppá.
az ilyen nevek mint Csengey Dénes használatához az örökösök engedélye kell. vajon ezt levajazták?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.11.01. 18:37:11

Teutin uram, sajnálattal konstatálom, maga csak most esett be ide..
Vmi hadjáratról tért meg?

tewton 2009.11.01. 18:54:46

@szamárfül: ó, nem, csak most láttam aktivitást is ebben a beporosodott szobában :)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.11.01. 19:03:18

hát, ők maguk porolták le a témát...

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.11.01. 19:23:31

a cikk élvezetes, a hozzászólásokat nem volt türelmem végigolvasni...

talán máskor...

üdv Cassandrossz!

beletrafáni is emberi dolog...

háromláb 2010.08.27. 20:20:28

bassus ! végigolvastam. ez a szellemi elitt? akár a hozzászólókat, akár az idézetteket tekintem "jobbról" és "balról". lol nagy tisztelet a 1-2 kivételnek. nem, nem te vagy az !

................azért kérnék valamit! az alfőmérnök idézte Csoóri dolgozatot szeretném egészben elolvasni, de a neten nem találom. link? kösz

a (konzervatorium.blog.hu/2007/11/29/a_25_leggazabb_magyar_ertelmisegi?fullcommentlist) véletlenül nem működik.
süti beállítások módosítása