Kölni íz - Colonia Claudia Ara Agrippinensium
2009. május 07. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Kölni íz - Colonia Claudia Ara Agrippinensium

 Már a régi rómaiak is jól érezték magukat a Rajna itteni kanyarulatában.

 Ők alapították meg Krisztus előtt 50-ben Colonia Claudia Ara Agrippinensium városát, hogy így őrízzék a vad germán törzsektől a folyóparton végighúzódó limest. Köln így Németország legöregebb városai közé tartozik. Óvárosának utcahálózata még ma is őrzi a római kori irányokat: a Hohe Strasse, a főutca vonalán gyalogolva ott lépdelhetünk, ahol kétezer éve a légiósok, majd pár száz évvel később szőrös talpú barbárok, végül kifinomult bürgerliche utódaik jártak.

 Constantinus császár 310-ben már hidat építtetett a folyón, pedig hol voltak akkor még a sárkányok, amikkel a Nibelung-ének szerint meg kellett vívni a Rajna kincséért. Az egykori légiós táborok és céhműhelyek helyén ma a Pizza König, a Swatch és társaik kínálják portékáikat a hullámzó tömegnek. Adjátok meg a Kaisernak ami a Kaiseré!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr831103965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

negeev 2009.05.07. 18:52:40

Látom, eléggé modern épületek vannak az utcában. Azokból is a kevésbé dekoratív fajták. Vagy vannak ott régebbi épületek is?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.05.07. 19:26:19

most esik le, él Kölnben egy remek magyar író, régi emigráns, szinte senki nem ismeri: Farkas Péter (1955), civilben antikvárius.
Nyolc perc c. kisregénye remekmű... ha benézel hozzá, üdvözöljök innen! :)
(linkek róla: evocatio.blog.hu/2009/02/10/farkas_peter_nyolc_perc_1 )
a Gugli pedig azonnal kiadja a címét is..

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2009.05.07. 19:33:56

@negeev: Kolnt amasodik vilaghaboruban nagyon megkuldtek a szovetsegesek, gyakorlatilag a Dom kivetelevel semmi nem maradt, ugyhogy szint minden mast azota huztak fel. A Rajna partjan van egy adag ujaepitett Hansa haz, hangulatos kis koves utcakkal, aztan annyi.

Bell & Sebastian 2009.05.07. 22:22:02

Jó a kép, olyan Industrial -os. (Rammstein)

VIII. Nagyapó 2009.05.08. 09:53:43

@KennyOMG: Igen, ezért is nem értem, mi olyan jó Kölnben a dómon kívül. A háború után valószínűleg sebtiben újraépített, modern épületek, rengeteg vasbetonnal a belvárosban is, néhány régebbi templom, rengeteg bevándorló, aránylag sok részeg öregasszony és szakadt punk a villamosokon, 0 jó nő az utcákon – nekem ez jött le anno.
A szomszédban Bonn sokkal élhetőbbnek tűnt :-)


Amúgy a dómot hogyhogy békén hagyták?
süti beállítások módosítása