Itt a tavasz, tagad a...
2009. április 23. írta: TuRuL_2k2

Itt a tavasz, tagad a...

 Szombaton a Budai Várba vonultak a Magyar Gárda szakadárjai, a Pax Hungarica Mozgalom tagjai és egyéb hardcore szélsőjobbos arcok. Az Igazság menete elnevezés a vasárnapi Élet menetének ellenpontozása. A menetelést követően Dósa István és Domokos Endre János szónokoltak a cionista világuralom veszélyeiről, és azt bizonygatták, hogy a holokauszt nem több, mint a cionisták által ravaszul kifundált mítosz:


 A szokásos műsor, a szokásos létszámmal, csak a nevek változnak. Tizenöt éve Szabó Albert, a Magyar Népjóléti Szövetség és fogaskerekes zászlók, ma Domokos Endre János, Pax Hungarica Mozgalom (igazi orwelli név) és nyilas-H-betűs lobogók. A mondandóból kiderül, hogy utálják a zsidókat, s erről szívesen és hosszan beszélnek. A hasonló rendezvények rendszerint a szubkultúrán belül maradnak, nem különösebben foglalkozik velük senki. Nagyon helyesen: amit mondanak, az egyrészt hülyeség, másrészt sok honfitársunk lelki sebeit tépi fel, harmadrészt pedig épp az fáj nekik legjobban, hogy nem foglalkozik velük senki.

 Most azonban kampány van, még ha csak EP-kampány is, meg kell becsülni minden kis reménymorzsát, minden kommunikációs lehetőséget - pláne, ha a biztos pártválasztók között 18, illetve 2 százalékon álló pártokról van szó, akik szavazókat már nehezen veszíthetnek. Így aztán beindult a licit. Az SZDSZ a Jobbik neonácizásával erősen nyitott, erre az MSZP-nek is emelnie kellett a tétet: Lendvai Ildikó interpellációjára válaszolva Hiller István rögtön kezdeményezte is a holokauszttagadás bűncselekménnyé nyilvánítását. Ezzel az SZDSZ pillanatok alatt szopóágra lavírozta magát. Ha nem támogatja a javaslatot, akkor veszít a ki-véd-meg-jobban-a-náciktól versenyben, ha támogatja, azzal meg saját (többek között a gyűlöletbeszéd-törvény ügyében is képviselt) liberális alapállását köpi szembe a vélemény- és szólásszabadságot illető kérdésekben. Gusztos Péter nyilatkozata alapján úgy tűnik, támogatja.

 Megérkeztek az első támogató, illetve ellenző nyilatkozatok is. A Holokauszt Emlékközpont frissen kinevezett ügyvezető igazgatója, Harsányi László szerint nemzetközi jogot sért Magyarország azzal, hogy nem bünteti a holokauszt tagadását (bár a hírből az derül ki, hogy nem annyira jogi, mint erkölcsi nyomásról van szó, ami kevésbé nemzetközi jogi kategória). A TASZ azt mondja, hogy a holokauszt megtörténtét tagadó beszédek elítélendők, de nem büntethetők és nem is büntetendők. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint pártja kész tárgyalni a javaslatról, amenyiben a kommunizmus nevében elkövetett emberiesség elleni bűnök megkérdőjelezése is hasonló szankciókat von majd maga után.

 Nem értek egyet a Fidesszel (ha a holokauszttagadó-pártoló bélyeg rásütésétől tart, ha nem), sokkal inkább a TASZ álláspontját osztom. Történelmi események tagadása nem büntetőjogi kategória. Ha valaki azt mondja, hogy Birkenauban csak csoportos munkaterápiát végeztek, Recsken pedig ideológiai tréning zajlott, szigorúan önkéntes alapon, az aljas és hazudik. De ez önmagában édeskevés ahhoz, hogy börtönbe zárjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr831080401

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Luczifer-bazár 2009.04.28. 07:57:59

Az illúzióvesztés veszélyeiMindenkinek mindig megvan a maga kisebbségi élménye,          mert mindenki kisebbség. Ezért akar aztán mindenki csatlakozni. A többséghez. Ami nincs, mert csak kisebbség van. Az elit…

Trackback: Vastagbőr 2009.04.23. 14:17:33

Tagadás"Bat" küldte ezt a levelet nekünk. Mi meg szépen lehozzuk. (A Reakció posztját előbb olvassuk el.)  "Hiller István, oktatási és kulturális miniszter volt szíves ismét előrántani a "tilcsákbea" szólamokat. Legyen b…

Trackback: Reakció - polgári underground 2009.04.23. 13:31:41

Demcsák vs. TASZ holokauszt-deathmatch Mivel nagyon ritkán látok hasonlót, ezért különösen hálás vagyok Pisti, az aragornnak, hogy felhívta figyelmünket a Mokka mai adásának lélegzetelállító szellemi teljesítményére. Kedvenc kormányszóvivő-jelöltünk,…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tevevanegypupu 2009.04.23. 13:08:57

@bbjnick:

Ez a problema hatvanyozottabb mertekben van meg Magyarorszagon, ahol semmit nem lehet elintezni, megbeszelni, lezarni es uj lappal indulni. Na persze egyesek szeretnenek a multat vegkepp eltorolni..de a nacik sajnos ezt allandoan megakadalyozzak.(:

Nem fent emlitett ket Magyar Gardara gondolok. Ok egy groteszk mufajt adnak..Brecht jo kis szindarabot faraghatna beloluk..

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.04.23. 13:10:25

@TD223: az is lehet, de ilyen buttta! :D
A tasz-elnök viszont példásan fegyelmezett volt...

a néhai papp jános 2009.04.23. 13:13:33

@bbjnick: "Ez a Dénes Balázs nekem gyanús. Milyen férfi az, aki egy ilyen h*lye nővel ilyen indulatosan tud viselkedni???!!!"
:-DDDDD
én torkon szúrtam vona egy golyóstollal. mármint a nagyeszű demcsák zsuzsát. jézusom, baszki. punishment fuck!

Pelso.. 2009.04.23. 13:26:56

Kövér kijelentése elgondolkodtató, kissé kockázatos.
A fagyi már visszanyalt, nehéz lesz ebből kihátrálni.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.04.23. 13:26:57

@bbjnick: Mondjuk azt, hogy Vásárhelyi megfogalmazott valamit, amit mások nem mernek kimondani vagy akár maguknak nyíltan megfogalmazni.

sityu · http://www.sit.yu 2009.04.23. 13:27:24

@states: Hol mondtam én olyasmit, hogy "nem vagyok komcsigyűlölő, DE"?
Nem kedvelem sem a kommunistákat, se a nácikat (a gyűlölet idegen a beállítottságomtól, de attól még veszélyesnek tartom mindkettőt).
De az egyiket ezért, a másikat azért. (a téma most nem az, hogy miért: ezért nem is megyek bele a részletezésbe) A lényeg az, hogy nem ugyanazért. S a téma szempontjából mellébeszélésnek érzem a komcsibűnök iderángatását; s azt sem azért mert nem lettek volna, hanem mert (mint írtam) nem jellemző a tagadásuk. A relativizálásuk már inkább. De a különbségtétel viszont egyébként sem relativizálás.

De ez az egész merőben indifferens, mert a hozzászólásom lényege éppen az volt, hogy miért tartom rossznak még a tagadás büntetését is (nemhogy a sokkal nehezebben megfogható relativizálásét). Az írásom másik fele csupán arról szólt, hogy tisztázzam, mit gondolok egyébként a témáról; hogy tisztázzam, nem azért nem támogatom a tiltást, hogy nyugodtan holo-tagadhassak...

S azt szeretném, ha a témáról folyhatna vita. Hogy például arra a hozzászólásra, hogy "a holokauszttagadás butaság" Te például írhasd azt, hogy "nem az". Mert ha a holo-tagadás büntetendő lenne, akkor Te azért a két szóért büntethető lennél. (és az lenne csak az igazi butaság)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.04.23. 14:03:25

@luucy:

Szerintem ezzel büntetni lehetne:-( Olyan gagyi, hogy fáj! Nagyon durva!:-(

@elGabor:

Hálás is vagyok neki. Jobb azt tudni, hányadán is állunk.

@Pelso..:

Addig lavírozgatnak, hogy megint nézhetünk a végén egy nagyot:-(

Ezt meg Kövér Lacinak, csak neki, csak most (oszt jónapot):

magyarido.blog.hu/2009/04/22/a_leszart_lettartomany_vagy_a_tortenelem_mellekszereploinek_nagy_mondasaibol_01

@a néhai papp jános:

nem t'om, nekem az a tapasztalatom, hogy egy életkor felett a legtöbb férfi igen jól szórakozik az ilyen szituációkon/ban (persze, nem akarok általánosítani):-)

@tevevanegypupu:

Hát, bizony, így jártunk, mi, sz*rmagyarok; ránklépett a progresszió, és most haragos, mert elcsúszott rajtunk és ráadásul még k*kis is lett tőlünk a cipőcskéje:-( I Luv VM!

ü
bbjnick

is 2009.04.23. 14:07:42

szóval Németországban hülyék, Ausztriában hülyék, és még további európai államokban hülyék, hiszen ott is büntetőjogi kategória a holokauszttagadás. nagyon igyekeztél jófiús jogértelmezést adni, de minden jogelméleti tantárgy első óráján elhangzik, hogy a jog az nem valami önálló, objektíven definiálható kategória, hanem a szokások és az erkölcs lenyomata.

azaz, ha 95% erkölcsileg elítéli, akkor az lehet büntetőjogi kategória. a lopás is ezért büntetőjogi kategória, nincs idealisztikus, objektív, elvont indoklása. azért büntetjük, mert erkülcsileg elítéljük. és ráadásul időben változik, szóval lehet arról beszélni, hogy ne ítéljük el, meg inkább támogassuk, milyen igazuk van, de olyat, hogy erkölcsileg, szokásban elítélendő, büntetőjogilag meg nem, hát ez balfaszság.

szóval ne próbálj valami logikusanak látszó érvelésfélét bemutatni olyan alapon, hogy még az első óra anyagát sem ismered ebben a témában. és ezt a TASZnak is üzenem.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.04.23. 14:10:41

@is:
Elítéljük, ha egy politikus hazudik? Szankcionálja a Btk.?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.04.23. 14:16:36

@is:

Ez nem az az eset, amikor a házőrző megharapja a gazdit??? És most ezt minden rosszindulat nélkül kérdezem! Relativizálgatunk, relativizálgatunk, aztán egyszer csak, hopp... Ha így nézzük, ez valóban egy nagyon tragikus történet (a tragikus klasszikus értelmében):-(

ü
bbjnick

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.23. 14:28:31

@Őrnagy Őrnagy: Hogy értette azt, hogy most jól reagált a fidesz taktikailag? Mert szerintem is, és azért, mert úgysem lesz semmi a törvénytervezetből, a fidesznek csak ki kell húznia addig, amíg senki nem foglalkozik már ezzel, mert majd jön másik izgi téma, és ezzel a lehető legkevésbé konfrontatív álláspontjukkal fogják őket addig is a legkevésbé basztatni, és kb a szavazótábornak, sőt szinte mindenkinek kielégítő, mert nyitotta a dologra, de a komcsikkal szemben is kiállnak, és azért el sem kötelezték magukat teljesen, csak hajlandóak tárgyalni.

VillonG 2009.04.23. 14:55:49

A holokauszt-tagadás büntetésével kapcsolatban az alábbi problémák merülnek fel:

- tagadásnak minősül, ha valaki azt állítja, hogy nem x millió zsidót gyilkoltak meg a táborokban, hanem y-t? (ahol y

VillonG 2009.04.23. 14:58:05

A holokauszt-tagadás büntetésével kapcsolatban az alábbi problémák merülnek fel:

- tagadásnak minősül, ha valaki azt állítja, hogy nem x millió zsidót gyilkoltak meg a táborokban, hanem y-t? (ahol y

VillonG 2009.04.23. 14:59:55

Na, utoljára :)

A holokauszt-tagadás büntetésével kapcsolatban az alábbi problémák merülnek fel:

- tagadásnak minősül, ha valaki azt állítja, hogy nem x millió zsidót gyilkoltak meg a táborokban, hanem y-t? (ahol y kisebb x)

- azt is büntetik, ha valaki túloz a holokauszttal kapcsolatban?

- miért büntetik? a kegyelet megsértéséért, vagy gyűlölet keltésére alkalmasnak találják? (a 168 Óra fórumán valaki azt írta: MERT MINDKETTŐ!!! :))

- a többi népirtással kapcsolatban is ilyen törvényeket hoznak?(szintén a 168 Óra fórumán írta valaki, hogy a holokauszt kiemelt fontosságú a méretei és a kegyetlenség miatt...érdekes, Ruandában pár hét alatt egymillió embert gyilkoltak le...időarányosan durvább, mint a holokauszt... :( )

- a lefasisztázás, antiszemitázás, nácizás inkább alkalmas gyűlöletkeltésre....vajon ennek apropóján azt is betiltják?

- etc.

A lényeg, hogy amióta eszemet tudom, undorodtam a holokauszttól, és nem értettem, hogyan voltak képesek ilyet tenni emberek, emberekkel...De most már eljutottam oda, hogy a holokauszt kapcsán nem értem, hogyan képesek az emberek kihasználni az emlékezés fájdalmát, és fegyverként használni...Természetesen megvetem azokat, is, aki valóban antiszemiták, a holokauszttal szórakoznak, vagy tagadják, de könyörgöm, börtönbe vetni őket???? Igazság szerint a helyes megoldás: be a holokausztból megélőket, és az azt tagadókat, az antiszemitázókat, és az antiszemitákat egy homokozóba, aztán játszanak egymással, csak hagyjanak már végre békén...

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.04.23. 15:24:37

@Krokodil:
Azért mert csapdát állított, főleg az MSZP-nek. Ebbe ugyanis nem mehetnek bele, mert akkor pl Havas Szófia egy bűnöző lesz. De így nem bőghet a balos média, hogy a náci fidesz ellene van a dolognak, hiszen támogatnák.

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.23. 15:54:48

@Őrnagy Őrnagy: én kicsit máshogy látom, mint leírtam, de igen, mindent összevetve ez most kivételesen egy taktikailag jó lépésnek tűnik.

wladyslawsky (törölt) 2009.04.23. 16:30:52

@is: olyan ország a világon nincs (talán Izrael kivételével - de ott sem biztos), ahol az emberek 95%-a elítélné a holokauszt tagadását. A nagy átlagot nem is érdekli a téma, akiket meg igen, ott is szerintem max. fele-fele arányban vannak a vélemények pro-kontra.

irrelevant 2009.04.23. 22:04:31

Itt a tavasz, tagad a...

2009 legjobb cikkcíme ez :DDD
Nagyon király :)))))

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.04.23. 22:46:18

@TuRuL_2k2: Ne feszegessük ezt az "idejárnak a környező országok bőrfejű fiataljai náculni" témát, mert a végén még kiderül, hogy a saját nevelésű neonácik tényleg csak egy maroknyian vannak, és akkor kitől fog rettegni a magyar baloldal? Tessék csak meghagyni nekik a mindennapi gumicsontot...

Kopiás Attila Steve 2009.04.24. 00:13:41

Mint általában, most is azt veszem észre, hogy a kis privát magánvéleményemet elmondja a TASZ, köszi nekik. Többször leírtam, nagyon-nagyon rossz ötletnek tartom az ideológiai alapú szólásszabadság-korlátozást, függetlenül attól, hogy borzasztónak tartom ezeknek a lendkerekes idiótáknak a baromságait is. De ez ellen nem törvényekkel kell fellépni, hanem hiteles és koherens példákkal, olyan kulturális-társadalmi mintákkal, amelyek alternatívát kínálnak a jelenlegi elitből kiábrándulóknak estébé. Na, ez a hitelesség és koherencia az, ami a maszop-szadesz tandemnek nem megy. Bár nem zárom ki amúgy, hogy vannak fizetett ügynökeik, de szerintem még csak erre sincs szükség. Egyszerűen annyira ki vannak akadva az emberek a jelenlegi elittől (és annyira nem látják alternatívának a fideszt sem), hogy jobb híján a radikálisok köré csapódnak, aztán szépen lassan magukra szedik ott az okosságot.

medve2 2009.04.24. 10:26:27

@KA_Steve: Nem tudom, összetettebbnek tartom a kérdést:

1. Nem törvénnyel kell a Holokauszttagadást leverni. Igen, van benne ráció.
2.A Holokauszttagadás nem vezet közösség elleni izgatáshoz? Hát, ebben is van igazság.
3. Kényes az ügy abból a szempontból is, hogy a magyar állam tevőlegesen részt vett benne. Így nem sokban tér el Németországtól, Ausztriától vagy Litvániától, ahol törvény tiltja a tagadást.
4. És hát akkor itt van az a kérdés is: miért nem esnek hasonló megítélés alá a kommunizmus bűnei. Nehezen tudok érvelni azok ellen, akik elvetik a kettős mérce gondolatát. De ugyanúgy nem tudok mit mondani azoknak, akik hangoztatják: nem volt önmagában is elég borzalmas a Holokauszt?

Na, szóval azt akartam mondani, hogy egyáltalán nem vagyok meggyőződve semmiről. Illetve egyben igen: a mai helyzet baromira nem alkalmas egy ilyen vita lefolytatására.

tevevanegypupu 2009.04.24. 10:28:41



Hollok karognak a temetok felett, es probaljak meg kihasznalni elmult idok szenvedeseit. Ezek rosszabbak mint akik tagadjak a tortenteket.

medve2 2009.04.24. 10:46:09

@tevevanegypupu: Ez sem ilyen egyszerű. Persze, vannak akik politikai hasznot akarnak ebből húzni. De vannak, akik alantas szándékkal szenvedéseiket is sajnálják.

medve2 2009.04.24. 10:46:58

@medve2: Pontosabban vondva szenvedéseiket tagadják, elnézést az elírásért.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.04.24. 10:56:00

mielőtt nagyobb baj lesz, csak a miheztartások elkerülése végett /sic!/ szólok, hogy ne tessenek használni a hatmilliós számot, mert ez a relativizálás, a holotagadás előszobája. tessenek mindig naprakésznek lenni az áldozati létszámmal!
mire gondolok? a minap aztat mondata a drága izraeli nagykövet, hogy több mint hatmillió áldozat. ma már azt olvasom a konzin, hogy hat-hét millió áldozat. nem kell különösebb jövőbelátó képesség, hogy megjósoljam, napokon belül a hétmillió kerül a holovallás kánonjába. ha szerencsések leszünk és nem halunk meg nagyon hamar, még életünkben elérhetjük akár a 666-os számot is. :)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.24. 11:00:51

@medve2: Nem állítanám, hogy sokan még ma is a holokauszt-művészetből szeretnének maguknak erkölcsi, politikai, esetleg anyagi tőkét kovácsolni, mert ez illetlenség volna és bizonyára a holokauszttagadás fogalmát is rögvest kimerítené. :>

Csupán olyasféléket kérdeznék, amiket például VillonG is. Van-e valamilyen objektív isten, amit úgy hívnak, hogy Holokauszt, meghatározott tulajdonságokkal, méretekkel, szentélyekkel és papokkal rendelkezik, és ezek tagadása, sértegetése, piszkálása stb. ezen isten haragjával jár?

Mert ha igen, akkor szeretném látni ezt az istent, különben nem hihetek benne. :)

Nagy mértékben különbözik a zsidókkal való méltánytalan bánásmód megtörténtének elismerése attól, hogy van egy meghatározott elbeszélés, amit úgy hívnak, hogy Holokauszt (nagybetűvel), és ezt tagadni lehet, mint valamilyen előre megírt dogmát.

És valóban, miért pont ez legyen totem (tetem) és tabu? Az ÁVH-tagadás miért ne legyen akkor büntetendő?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.04.24. 11:05:45

@medve2:

szerintem is. nevetségessé teszik a holot.... :)

medve2 2009.04.24. 11:09:39

@Loxon: Ha őszintén el akarod ismertetni a kommunizmus bűneit, magyar állampolgárok igazságtalan szenvedéseit és halálát, igazad van. Ha azért hozod fel, mert nem akarsz őszintén szembenézni több százezer magyrnak a magyar hatóságok segítségével történt meggyiilkolásával, aljas vagy.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.24. 11:15:44

@medve2: De hát miért néznék őszintén szembe olyasmivel, amit nem követtem el és nem is áll szándékomban? :>

Aki ilyenre int, maga is lehet aljas...

Amellett nem „őszintén”, hanem kiváncsian akarok szembenézni ezekkel a dolgokkal...
hiszen keveset és nem túl biztosat tudunk ezekről az időkről, s mint kiderül, nem csak én, hanem nálam sokkal komolyabb, sőt olyan emberek is, akik a téma avatott és elismert kutatói.

Kutatásokra, Interpretációkra, nem szentenciákra lenne szükség.

medve2 2009.04.24. 11:24:41

@Loxon: Azért, mert hazád és nemzet történelmének egyik legundorítóbb része, azért, hogy ne ismétlődhessen meg, azért, hogy a fiatalabb társadalmak elforduljanak az ezeket előidéző nézetektől és azért, hogy hiteles legyél. Ezért kell ezzel szembenézni emindenkinek. Őszintén. Mint ahogyan teljesen jogos, ha őszintén elvárod a kommunizmussal való szembenézést: azzal, hogy osztályalapon vagy nézetek alapján tettek tönkre embereket, hogy öltek, és gusztustalan, hogy KISZ führerek vezethetnek ma minket.

tevevanegypupu 2009.04.24. 11:34:49

@medve2:
60 ev mult el azota. Termeszetes, hogy ilyen tragediat nem szabad elfelejteni, emlekezni kell ra. Az sem varhato el, hogy megbocsassak, az emberiseg elleni buntetteket nagyon nehez megbocsajtani. De az emlekezes modja, a szenvedesek es szenvedelyek folytonos elorangatasa olyan alkalmakkor, mikor az bizonyos mertekig "hasznos" lehet..az nagyon izlestelen es felhaborito. A vadaskodast es gyulolkodest torvenyekkel nehez elhallgattatni es nincs is ra szukseg. Ha megfelelo keretek kozott tartjak az ilyen garda fele felvonulasokat, akkor eleg az emberek jo izlesere es erzesere hagyatkozni, el fogjak itelni oket. De tortenelmi tenyekrol vitatkozni kulonben is felesleges. Szamokrol lehet.

medve2 2009.04.24. 11:55:10

@tevevanegypupu: Rendben van, ezzel egyet is lehet érteni. De egy dolog fontos még: Attól, hogy ma 2 párt undorítóan megpróbálja saját kicsinyes politikai céljaira kihasználni emberek szenvedését, nem szabad, hogy ettől eljuss akár az antiszemitizmus, akár a történelmi sarlatánság tolerálásig.

medve2 2009.04.24. 12:59:47

@Gabe2: Már csak arra vagyok kiváncsi, hogy a jobbos média lehozza-e a hírt és hozzájárul-e ahhoz, hogy a jobboldali szavazók a helyére tegyék a Jobbikot.

TH 2009.04.24. 13:17:03

@Gabe2: hihi, ez vicces. Nem semmi, ha egy összeesküvés-elméletről bebizonyosodik, hogy igaz...;)
De nyilván rengeteg kiváló érvet tudnak majd hozni arra, hogy ez a támogatás miért is volt szükséges...

Amkin 2009.04.24. 13:32:27

@TuRuL_2k2:
Engem az zavar nagyon, jhogy miért nem lehet róla beszélni? Mármint a holokausztról? Minden más néppel történt holokausztról lehet, de ezt a zsidó holokausztot homály fedi. kik a felelősek érte és mennyiben, esetleg nem csak a nácik? Sok a homály és a hol sok a homály, az eleve nagyon gyanús. Mint a számok: 6 millió áldozat, 3 millió áldozat. Ekkorát hogyan lehet tévedni. olvastam valahol, hogy az egyik táborban meg vannak az áldozatok, de arról még csak nyomokban sincs adat, összesen hányan voltak a rabok?

sityu · http://www.sit.yu 2009.04.24. 13:48:48

@Gabe2: Hát a Magyar Köztársaság költségvetéséből kapja a támogatást. Egyébként éppúgy, mint pl. a KDNP Barankovics Alapítványa. Hogy törvényes-e a Jobbikos alapítvány támogatása, azt nem tudom, mert nincs időm átnyálazni a Pmt.-t (de úgy tűnik, hogy alapelv szinten nem személyes szimpátia alapján, hanem jogszabályi előírásoknak megfelelően történik a támogatások odaítélése).

Na most döntsétek el, hogy Jobbikos, MSZP-s vagyok, vagy csak van jogtár-elérésem.

De egyébként kellemes összeesküvés elmélet szövögetést kívánok mindenkinek!

Gabe2 2009.04.24. 13:54:15

@sityu: Kösz, de csak feldotbtam, hátha vki tud erről vami pontosabbat is.

TH 2009.04.24. 13:55:20

@sityu: francba, akkor bedőlt az összeesküvés. pedig milyen jól hangzott!

tevevanegypupu 2009.04.24. 13:57:07

@medve2:
nem az antiszemitizmusig jut el az ember, legalabbis en biztos nem. Csak egyfajta kiabrandulashoz es kozonyhoz, amit ugyan szinten nem lenne szabad, de a korulmenyek egyre inkabb ezt segitik elo..

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.24. 14:11:44

@tevevanegypupu: Nos, igen. És arról van szó, amit Amkin írt: miért ne lehetne erről — akár kritikusan is — beszélni? Minden más témáról lehet, erről nem? Ez kizárja az elemi emberi logikát.

Medve2-nek pedig azt tudom válaszolni, hogy (bár nem vagyok nacionalista) igen, fontos a hazám, és pontosan ezért nem szeretnék úgy gondolni rá, mint „undorító helyre” , vagy úgy gondolni rá, hogy mocskos történelme van. Ebben nem hiszek, még a második világháborúval együtt sem. Mindenféle fajú és nemű emberi aljasság menthetetlen, de a kollektív összemosások ellen vagyok.

És nem szeretnék egy olyan hazában élni, ahol a történészetet, valamint a dolgokra való saját rátekintést egyetlen szempont diktatórikus elve határozza meg, s ahol egyetlen tabu létezik csupán.

Ami szerintem egyébként is kontraproduktív elv.

Google 2009.04.24. 14:13:03

@TH:

Miért is dőlt be az összeesküvés elmélet/gyakorlat?
Ha az a párt/alapítvány hülyeségeket tesz/mond akkor is befolyik a lé? Merthát a törvény stb.
Na, éppen ez lenne a módja a büntetésnek, ha össze-vissza beszélsz, nincs támogatás, írja bár azt bármilyen törvény elő!

sityu · http://www.sit.yu 2009.04.24. 14:20:30

@Google: Nem arról van szó, hogy jár-e a pártalapítványoknak állami pénz, illetve hogy jó-e, hogy így van.

Hanem arról, hogy a konkrét ö.e. összedülőben látszik: merthogy nem arról van szó, hogy a kormány suttyomban pézeli a Jobbikot, hanem egy kvázi automatizmus alapján kiutalt pénzről egy olyan alapítvány számára, aminek (az állítások szerint) nincs is köze a Jobbikhoz.

Bár ez inkább a lyukra futás tipikus esete (nem is az első, előfordul másokkal is), túl sokat nem is érdemes vesződni rajta.

medve2 2009.04.24. 14:20:33

@Amkin: Mindenről lehet és kell beszélni, minden népáldozatáról. De ha csak azért akarsz más népekről beszélni, hogy erről ne kelljen, az baj. És szőrnyű, ami az indiánokkal történt Amerikában, de mi nekünk nem árt beszélni saját dolgainkról sem: Radnótiról, Szerb Antalról, stb..Mint ahogy beszélnünk kell a kommunisták áldozatairól vagy Trianonról is.

medve2 2009.04.24. 14:24:41

@tevevanegypupu: Egy pillanatig sem arra akartam célozni, hogy te eddig eljutottál volna bármilyen formában, remélem nem ezt vetted ki a szavaimból. Viszont vannak olyanok, akik az MSZP-SZDSZ nyomulást kihasználva így fejtik ki antiszemita nézeteiket. Amúgy meg az általános trend, hogy rengeteg normális ember azért nem emeli fel a szavát antiszemita megnyilvánulások esetén, mert tele van a töke a két párt penetráns nyomulásával. Pedig ezt nem kéne hagyni.

medve2 2009.04.24. 14:26:41

@Gabe2: Kérdés még a Hír TV és a Magyar nemzet holnapi száma. Ezek jutnak el potenciális Jobbik szavazókhoz.

TH 2009.04.24. 14:27:34

@Loxon: ha a történelem szégyenfoltjairól nem akarsz tudomásul venni, akkor szimplán az igazságot akarod tudatosan távol tartani magadtól. ettől nem kell "undorító helyként" tekinteni a hazádra, mert rohadtul semmi közöd hozzá, hogy mi történt a múltban. Se szégyenkezned, se büszkének nem kell rá lenned, mert még meg se születtél, nem volt beleszólásod a dolgokba. Ettől még lehet fontos a hazád, és a hazaszereted sem kell, hogy sérüljön...szerintem.

medve2 2009.04.24. 14:31:52

@Loxon: Az, hogy szembenézel azzal a bűnnel, ami több százere honfitársad elpusztítása jelentett, annak érdekében, hogy hasonló sose fordulhasson elő, azzal szereted igazán a hazádat.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.24. 14:32:18

@TH: A „történelemnek” számos szégyenfoltja van. Miért pont ezzel kapcsolatban kell dogmát és tabut gyártani?

Google 2009.04.24. 14:33:16

@sityu:

De érdemes vesződni vele. És tudod, miért?
Éppen azért, mert penalizálni, nem premizálni kellene őket, azért, amit tesznek.
És hogy kinek mi a lyuk, amire fut, hát azt majd meglátjuk!

TH 2009.04.24. 14:38:45

@Loxon: Ugyanilyen fontos kérdés - hogy csak XX. századot nézzük - Trianon, '56 és a 40 évig fennálló ...khm..."szocialista"... rendszer. ezekről mindről érdemes minél többet beszélni, szerintem azért, hogy kialakuljon ezekről valamilyen viszonylagosan objektív kép, ami alapján a társadalom - történelem iránt érdeklődő része - megértheti, hogy mi és hogyan is történt és működött ebben a században. Az 1848-as forradalom és a kiegyezés is hasonlóan fontos témák lennének egyébként, csak már kicsit régebben voltak, az emberek annyira nem reagálnak érzékenyen rá, de nem is érdekli őket annyira...

sityu · http://www.sit.yu 2009.04.24. 14:39:30

@Google: No most ezen hosszasan lehetne vitatkozni, de szíves figyelmedbe ajánlanám, hogy egyrészt nem ez itt most a téma, másrészt nem erről beszéltem (az ö.elmélettel való vesződésről volt szó).

Google 2009.04.24. 14:40:25

@medve2:

A MN már megírta, hír TV pedig már délben bemondta. Sajtótájékoztatót tartott a Fidesz.
Most majd azzal jönnek, hogy de a törvény, de nem is a Jobbik, hanem a MIÉP és a többi.
Csak higgyék el nekik a magyarázkodást!

Google 2009.04.24. 14:42:34

@sityu:
Mi itt a téma? Na vajon mi?

tevevanegypupu 2009.04.24. 14:49:06

@medve2:
Loxonnak abban igaza van, hogy minek hatarolodjon el az ember unos-untalan egy olyan multbeli esemenytol, amihez nemhogy neki, de meg a szuleinek sem lehet gyakorlati de elmeleti koze sem. Ezzel az erovel elhatarolodhatnank allandoan a mult szazad szamos, tragikus esemenyetol es fegyverkent hasznalhatom - mert esetleg meggyozo erveim nincsenek - egy bizonyos felvetett problema kapcsan. Ebbol eleg volt, a mult tisztelete es az emlekezes megfelelo alkalombol kotelessege lenne egy joerzesu embernek, lehet tanulni belole, lehet felni, hogy ne ismetlodjon meg..De most elunk a mostani gondjaink es oromeink kozott. Micsoda perverzitas allandoan feltepni lassan behegedo sebeket, mutogatni a tarsadalomnak..A bunosok megbunhodtek, az artatlanok kaptak karpotlast, a dolog moralis resze rendezodott.A Magyar Garda es a Tilos radio meg a jovobeni Kultiplexek mondjak csak a maguket. Celzott kozonsegnek beszelnek, kit erdekelnek? Probaljunk meg elni!

TH 2009.04.24. 14:52:34

@tevevanegypupu: én úgy értettem medvét, hogy pont ez a baja, hogy néhány párt ebből csinál magának kampányt és témát, hogy folyton erről beszél. én legalábbis mindkettőtökkel egyetértek, és nem érzek közte ellentmondást. :)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.24. 14:56:47

@TH: Mindezek a kérdések fontosak. És jó volna, ha ezekről és más kérdésekről is szabadon gondolkodhatna az ember.

TH 2009.04.24. 14:58:37

@Loxon: igen, ez így van. szerencsére ez így van, és egyelőre még beszélni is lehet róla szabadon. remélem így is marad.

Google 2009.04.24. 15:00:47

@Loxon:

Gondolja, hogy a Jobbik, jelesül a Magyar Gárda x szárnya, alkalmas arra, hogy ezt a kényes témát megtárgyalja?
Beöltöznek (miből telik, nekik nem fáj?), fevonulnak a Várhoz, megint látszik, hogy nem parlagfűvet tépni, nem hadisírokat gondozni gyűltek össze, és provokálnak.
Ez lenne a módja?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.24. 15:12:30

@Google: Azt gondolom, hogy nem mindenki és minden helyzetben alkalmas dolgok végiggondolására és megtevésére. A mai magyarországi vezetés például nem alkalmas arra, hogy betiltsa a szabadon gondolkodást.

TH 2009.04.24. 15:20:08

@Loxon: azért ez kicsit demagóg duma...arról van szó, hogy a holokauszt tagadását nyilvánosság előtt tiltsák-e...továbbra is mondom, hogy ez baromság lenne, de azért ez nem orwelli állapotokat idéző dolog. arra ott van az USA. :)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.24. 15:22:06

@TH: És mi volna a nyilvánosság határa?

Google 2009.04.24. 15:23:24

@Loxon:

Semmilyen magyarországi vezetés nem alkalmas arra, hogy betiltsa a szabadon gondolkodást. Nemhogy nem alkalmas, nem teheti meg. Nem tilthatja be.
Mást kérdeztem; a Jobbik, Gárda a megfelelő fóruma e kérdés megvitatásának?
De mintha válaszolt volna.

TH 2009.04.24. 15:25:09

@Loxon: én fogalmazom a törvényeket, vagy mi van? honnan tudjam? nem leszek az ördög ügyvédje, nem fogom védeni ezt az eszetlen javaslatot, bárhogy szeretnéd. :)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.24. 15:27:42

@Google: Valóban, benne volt a válaszomban a lényeg: nem hiszem, hogy BÁRKI alkalmas volna BÁRMILYEN kérdés megvitatására. Konkrétan a Jobbik-ot nem tartom a legalkalmasabbnak erre. :>

medve2 2009.04.24. 15:34:36

@Google: Várom at esti híradásokat.

medve2 2009.04.24. 15:37:20

@tevevanegypupu: Jó, ezt értem. De a sebeket azok is feltépik, alantas szándékkal, akik mondjuk a várban beszélnek faszságokat. Az "elhatrárolódás" szót ne hozd azért, mert ez egy szoci praktika. Nem politikai bunkósbotról beszélek, hanem szembenézésről és elismeréséről egy szörnyű ténynek. Ennyi.

tevevanegypupu 2009.04.24. 16:38:07

@medve2:

Kivel szeretned elismertetni a tenyeket? Vannak akikkel lehetetlen, de nem sokan. Ugysem lehet meggyozni oket.

Az, hogy a gazkamrak leterol vagy nem leterol nem lehet vitatkozni azert erthetetlen, mert tulajdonkeppen a tortenelem minden kerdeserol lehet. Akarmirol meg akkor is, ha valakit fajdalmasan erint. Ha szabadon nem lehet megvitatni ezeket a dolgokat akkor soha nem lesz vege..Es lehet, hogy sokan, akik ki akarjak ezt hasznalni ezt is szeretnek. Ez a cel.

@TH:

hat persze hogy ez a baj, az szdsz es mszp gatlastalan kampanya..

TH 2009.04.24. 17:43:56

@tevevanegypupu: szerintem lehet róla vitatkozni, de amíg vannak túlélők, akik ott jártak, addig kevesebb értelme van...meg meg lehet várni, amíg minden túlélő és közvetlen hozzátartozó kihal, akkor már nyugodtan vitatható lesz...egyszerűen sokaknak túl közeli a dolog. Mondok konkrét példát: a saját nagymamám, aki Dachauból jött haza, például tudom, hogy igen nehezen viseli, amikor egyesek kétségbe vonják a dolog megtörténtét, főleg, hogy a szülei nem jöttek ki élve onnan, és őszintén szólva én megértem. És nem hiszem, hogy azért zavarná, mert annyira ki akarná használni a család tragédiáját.

tevevanegypupu 2009.04.24. 18:10:48

@TH:
Nem az erintettekrol van szo. Sokan meg most sem beszelnek rola es azt hiszem csaladon vagy a hasonlo sorsuakon kivul nem is nagyon akarnak. Vannak akiknek ugy konnyebb, ha elmondjak a szenvedeseiket, oket mindenki reszvettel hallgatja. Aki pedig nem, azzal nem erdemes torodni, minden fajdalomra kozombos.

De nem hiszem, hogy korai volna megbeszelni es eppen azert meg most, mert vannak akik tuleltek a tabort. Felnott azota par generacio, akiket nem lehet tudatlansagban, sem tevedesben tartani. Es ne partok es politikusok magyarazzak azt ami tortent.
Naluk - tisztelet a kivetelnek - mar legtobbszor valamilyen erdek is kozrejatszik.

Amkin 2009.04.24. 18:39:45

@Loxon: Na igen, azt hiszem a Magyar Királyság és az 1526 utáni létező függetlenségi mozgalmak során mások sem alkalmaztak olyan expanziós politikát (vagy ha igen, azt mindig azért tették, hogy lehetőleg ne hazai földet tegyék csatatérré Lásd: Hunyadiak, nem tudok olyanról, hogy bármilyen kisebb-nagyobb népcsoportot üldöztünk, netán irtottunk volna)! Ez a magyar néplélektől teljességgel idegen. Amit Újvidéken tettek a csendőrök, az elítélendő, de előzményei voltak a partizánok sorozatgyilkosságai a katonaság ellen (terhesnek álcázott nők lőttek hátba katonákat, stb.). De így történt 1848-49-ben, mindenki csak a Vécsey féle "kardélre hányásról beszél" azt elfelejtik, hogy Szenttamáson a szerbek ok nélkül a templomba menekülő magyar gyermekek mindegyikét nyársra húzták!

Ezeket kitárgyalni még igazán ma sem szabad, ildomos, mint ahogy a vajdasági 45-ös vérengzést, ahol a nyertes partizánok védtelen magyar civilek tízezreit verték szó szerint agyon! Ez is holokauszt, csak másokkal történt, nem a zsidókkal.

Amkin 2009.04.24. 18:46:35

@medve2: De akkor ne csak a holokausztról beszéljünk, hanem mindazokról a szörnyű dolgokról, amiket a körülöttünk lévők tettek ellenünk! nem tudom elfogadni, hogy ha én nem értek egyet egy szemitával, azonnal antiszemita vagyok! A szó értelmében igen, de fejtse már ki valaki, mi is az, hogy antiszemita? Hogy nem értek egyet a politikájukkal, az erkölcsi normáikkal, vagy hogy nem szeretem őket csak úgy? Ez már antiszemitizmus, vagy még nem?!

Amkin 2009.04.24. 18:53:18

@medve2: Még valami! Írod Trianont. Igen érdekes ez így általában, csak az a probléma, hogy a Trianon filmet egy demokráciában le sem lehet Magyarországon hivatalos királyi TV-ben vetíteni. Legalább Koltay filmjét Romániában levetítették! Sok forrófejű román ugyan hangoskodott, de az értelmesebbje azt mondta, t.képpen a magyaroknak a saját szemszögükből nézve igazuk van.

Itt is ez a suskus megy megint: kik is a felelősek Trianonért? Hát..., kellene egy kicsit gondolkodni, vajon miért is tilos a nagyérdemű elé tárni a tényeket?

sityu · http://www.sit.yu 2009.04.24. 19:00:07

@Amkin: De ne is csak a szörnyűségekről beszéljünk, hanem a szép dolgokról is; meg a fociról; meg az időjárásról; meg a velőspacalról is... (addig sem a holokausztról beszélünk)
;)
Hát beszélj a politikájukról, meg az erkölcsi normáikról. Mit nem szeretsz bennük? Meg csak úgy is beszélj róluk. A szagukról, ízükről.
Én asszem abban már nem foglak zavarni.

Amkin 2009.04.24. 19:15:19

@sityu: Látod, amikor rákérdezek, mit is jelent az antiszemitizmus, te a velőpspacalról regélsz! Május 1. a jövő héten lesz.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.04.24. 20:15:29

@Amkin:
"Ez is holokauszt, csak másokkal történt, nem a zsidókkal. "
ne keltsen hangulatot, ne relativizáljon! le lesz tartóztatva! :)

Amkin 2009.04.24. 22:23:24

@Grift: Ejha! A érdésem tehát még mindig: mit jelent az, hogy valaki antiszemita?!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.25. 08:41:58

Amennyiben a holokauszttagadás tiltva lesz, a törvényben az is le lesz szabályozva skrupulózus pontossággal: mi az, amit témában hinni és vallani kell ahhoz, hogy ne kövessünk el törvénysértést?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.04.25. 18:10:19

@Amkin:

találjam ki a helyes választ?

helyén van az esze? :)))

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.26. 09:50:30

@Loxon:

Igazából az a nagy kérdés, hogy milyen tényállást rendelünk a büntethetőséghez. Vitatkozni akkor lehet a leendő törvényről, ha egy konkrét tervezet van előttünk. Ha a törvényalkotó nagyon tágra szabja a büntethetőség határait, nehéz helyzetbe hozza az ügyészséget és a bíróságokat, ha nagyon szűkre, akkor bármikor ki lehet bújni belőle. Érdemes lenne azt is tudni: azokban az országokban, ahol létezik ilyen törvény, hányszor alkalmazták, és milyen esetekben?
Ha nem konkrétumról vitázunk, az egész arra jó csak, hogy antiszemita-filoszemita, súlyosabb esetben nácibarát-zsidóbérenc lövészárkokba lökdössük egymást. A magyar közélet agysorvadásos hangadóinak ez egy kényelmes dolog, mert gondolkodni nem kell. Sokan szeretnénk azonban értelmes diskurzust ebben a témában is.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.26. 11:15:34

@Elpet: Megfontolandó például a következő: lehetséges bizonyos tények tagadása nélkül is antiszemitának lenni, és bizonyos tények tagadásával együtt nem lenni annak.

A két dolog egyszerűen nem fedi egymást, tehát a törvény amúgy is lyukas volna.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.26. 11:30:03

@Loxon:

Amit én el tudnék képzelni, az valami ilyen tényállás lenne:

Bizonyított történelmi tények tagadása vagy azokkal összefüggésben olyan valótlan kijelentések tétele, amelyek alkalmasak személyekkel vagy embercsoportokkal szembeni negatív érzelmek kialakítására. Ez persze sok minden eseményre vonatkozhatna, például XII. Pius pápa második világháború alatti tevékenységéről szóló valótlan állítások terjesztésére is.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.04.26. 14:42:37

@Elpet:

a történelmet be kell tiltani, mivel bizonyított történelmi tények nincsenek... :)
negatív érzelmek? hát már azt is tiltani kell? nebassz, ember! inkább az olyanokat kéne felakasztani, akik kártya közben azt mondják, mikor egy lap fordítva kerül a többi közé, hogy zsidó van a pakliban! mer az milyen má? tök negatív az egész, azt mondja, hogy aki nem illik a közösségbe az zsidó. jobb, tiltsuk be a nyelvet! LOL

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.27. 06:53:29

@Grift:

Semmiképp nem ellenezném, ha a nyilvánosság előtt megjelenőknek felelősséget kellene vállalni a történelmi tényeket illető, aljas szándékú hazudozásokért. Ennek viszont általános érvényű törvény alapján, világos elvek szerint, részrehajlást és elfogultságot kizáró eljárásban kell történnie.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.04.27. 09:04:03

értem én, aranyos- lelkes felbuzdulás ez, csak nem járható az út. mit tekintünk aljas célú hazudozásnak? a finkelstein által leírt holoüzletelést, az áldozati számok folyamatos felpumpálását, vagy az erre reakcióként megszülető, "apjukfasza volt annyi " reakciókat. és mit nevezhetünk történelmi ténynek, ha azokat a kutatókat akik árnyalják kissé a holodogma tanításait, azokat börtönbe vetik.
a történelem nem vallás, hogy egy kegyetlen szakaszában bebörtönözzék azt aki a dogmákat kétségbe vonja. meg egyáltalán, normális emberi reakció, hogy abban az esetben, ha egy "tudományos" állítást törvényekkel kell védeni, akkor menjenek a picsába.
egyébként sokkal súlyosabbnak tartom ennél a dögunalom hollótémánál, hogy a tótok el akarják -aljas hazugságokkal- szeretni tőlünk dózikát a csodalovat! na ez már probléma.... :))))

Amkin 2009.04.27. 17:44:18

@Grift: Nagyon is! Pont az a bajom, hogy ezért képtelenség értelmes vitát lefolytatni a holoról (is), mert ha felteszem a kérdést, mi vezetett idáig, pl. vezethetett - e a zsidók expanziója, bizonyos posztok totális megszerzése, kisajátítása, vagy vezethetett az uzsorakamat?! Esetleg más elképzelés, amiről maguk az egyszerű zsidók sem tudtak? - ekkor egyből azt üvöltik: antiszemita (ön meg azt, hogy le leszek tartóztatva).

tevevanegypupu 2009.04.27. 18:01:44

@Elpet:
tortenelmi tenyeket illeto aljas hazudozas miatti felelossegre vonas?Es tessek mondani kikkel kezdjuk?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.04.27. 18:18:27

@Amkin:
drága amkin! irónia volt ám az a letartóztatás! egyelőre persze! ki tudja mit hoz a jövő... :)

sityu · http://www.sit.yu 2009.04.27. 20:34:21

@Amkin:
Ja tényleg: a "mi vezetett idáig?" kérdés legelegánsabb, legeurópaibb, de mindenképpen akceptálandó megoldása valóban a 'kiírtani mind egy szálig'; de mindet, akiről kimutatható, hogy zsidó, azokat is, akik magukat nem tartották annak. Ez legfőképp az uzsorakamat kérdésre tűnik jó megoldásnak.

És mi van a 'mi vezetett odáig, hogy városiak lettek, ill. elfoglalták azokat a pozíciókat, amikre lehetőségük volt?' kérdésekkel (a földtulajdonlás tiltása, ill. a dzsentrik ódzkodása az egyetemre járástól, és úgy általában a társadalmi folyamatok megértésétől stb.).

És mi van azzal, hogy milyen konstruktív dolog is ez a fajta sérelmi gondolkodás.

Ja: mellesleg én nem támogatom a büntetőjogi tiltást; csak a fölvetett gondolatokkal vitatkozom. S mégcsak nem is üvöltöm, hogy Ön antiszemita; bár nagyjából azt gondolom, hogy nem áll távol tőle, hogy az legyen.
Viszont azt gondolom, hogy ha valaki antiszemita (nem kedveli a zsidókat, s a világ problémáinak okaként rendre őket találja meg), akkor ne védekezzen azzal, hogy nem az. S engem zavar, hogy sokan így viselkednek. Annak ellenére, hogy nem büntetendő - mi lenne/lesz, ha büntetendő lenne/lesz?

nordsee 2009.04.28. 08:29:25

OFF
Döntsétek el végre, hogy van-e behúzás a bekezdéseknél vagy nincs. Állandó tengeribetegség gyötör, ha ezt az elcseszett tipót kell nézegetnem. Komoly baki. Vagy húzzatok beljebb 2 betűszélességet vagy amúgyis felesleges, hiszen van előtte egy plusz leütés. Köszönném...
ON
A cikk jó.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2009.04.28. 11:22:54

Egy értelmes megközelsítés.
Abszolút egyetértek.
süti beállítások módosítása