Tobzódás az avantgárdban és a reneszánszban
2009. március 06. írta: Ács Ferenc

Tobzódás az avantgárdban és a reneszánszban

 A sok politikai hülyeség között két izgalmas kiállításra hívjuk fel a figyelmet. Szánjunk rájuk egy-két órát, megéri! A reneszánsz most nyílt, az avantgárd most zár szombaton, úgyhogy kezdjük az utóbbival. A felvidéki születésű A. Tóth Sándor kalandos élete során volt portrérajzoló, népdalénenekes, cserkészvezető, bábjátékos (az Arc-en-Cielben, amely egy magyar bábszínház volt Párizsban a két háború között) és grófi magántanító, aki a rajz és művészettörténet szaktárgyain kívül matematikát és nyelveket is oktatott. Járt tanulmányúton Amerikában, Erdélyben és Bécsben, tehát sokoldalú műveltséggel bíró, autonóm gondolkodású, igazi művész-polgár volt, olyan, amilyenből ma már csak mutatóban akad. Szombaton 10:00 és 18:00 között tekinthetőek meg a képei a Hegyvidék Galériában (Bp. XII. Városmajor utca 16.) - a hely a Déli pályaudvartól két perc, de a Moszkva tértől is csak egy lightosabb séta.

 Nagyobb időutazás a most nyílt grandiózus szentendrei reneszánsz kiállítás, amely előtt még csak azért nincsenek kilométeres sorok, mert a sznobok nem hallottak róla, és persze Budapest határain kívül esik, ami sok lusta embert visszatart. Pedig a HÉV negyven perc alatt zötyög ki kedvenc kamaszkori bohém városkámba, ahol negyedórás gyaloglás után el sem téveszthetjük a Ferenczy múzeumot. (Fő tér 6.) A Bergamói Accademia Carrara ötszáz éves képei a reneszánsz Lombardiát, sőt Itáliát hozzák el a maguk eredetiségében. A tárlat érdekessége, hogy a több milliárd értékű anyagot a magyar főváros elől szerezte meg Pest megye és Szentendre, úgyhogy a vidéki múzeumok egyaránt nem ítéltettek "másodközlésre" - ha ügyesek a vezetőik és persze sikerül ennyi szponzort összeszedniük. dél-kelet-magyarországi olvasóink örülhetnek, mert a kiállítást a hazaszállítás előtt még továbbviszik Békéscsabára is. De most nyár végéig irány Szentendre! Utána kötelező lángos két házzal odébb, majd fakultatív andalgás a Duna-korzón.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr77983254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.03.06. 07:58:53

Kössz az ajánlót! Egyébként a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatója nagyon jól nyomja a dolgokat.

Isten őrizz hogy ellenreklámot nyomjak, de az idei Barcsay-díjasok kiállítása a Barcsay Múzeumban (útba esik) március 15-ig tart nyitva. A kiállításról írtam is:

tajkep.blog.hu/2009/01/16/barcsay_dijasok_kiallitasa_szentendren

Ha mán' Szentendre :)

szpal 2009.03.06. 10:04:17

bohém városka? én azt hittem, rácz :) és a sznobokat nem kell leszólni, mert valahol jó szándékú emberek, megvan bennük a "jobb körökhöz" való igazodás pozitív szándéka.

tevevanegypupu 2009.03.06. 10:55:29

Es a sznobok toltik meg a kiallitas-megnyitokat is, nagyon helyesen. Jo nagy kozonseg kell es gyakorlatilag vegulis tokmindegy kik csak jojjenek.(:
Nagyon jo kepek..a Barcsay-dijasoke is.

devuscka 2009.03.06. 12:49:53

Köszi. :)
A 'Hegyvidéki'-ről nem hallottam.
A másik tervbe van.
Szépek a képek!

TBALAZS · http://eloszto.blog.hu 2009.03.08. 21:15:50

Köszönjük az infokat, ott a helyünk.
süti beállítások módosítása