Hunyadi hadai – egy tárca dicsérete
2009. március 06. írta: AgentUngur

Hunyadi hadai – egy tárca dicsérete

 Az elmúlt hét év sok mindenről szólt, de a történelmi tudat ápolásáról, a Kádár-rendszer alatt megtört magyar nemzeti identitás építéséről éppenséggel nem. Akármerre nézett az ember a kultúrpolitikában, inkább az 1998-2002 közötti eredmények rombolása, jobb esetben csendes eltemetése folyt.

 De hagyjuk az ártalmas emlékezést, hiszen ma dicsérni jöttem a kormányt. Vagy legalább az oktatási tárcát. Egyetlen húzással ugyanis többet tettek a fiatal nemzedékek történelmi neveléséért, mint három Hídember és két Sacra Corona. Persze a kezdeményezés nem az ő érdemük. 2004-ben egy lelkes csapat, Várhegyi Bulcsú programozó vezetésével előállt egy ötlettel: mi lenne, ha egy számítógépes stratégiai játékban modelleznék az 1848-as szabadságharcot. Önszorgalomból el is készítettek egy játszható demót.

 Érdekes kérdés, hogy egy programozó, aki a piacon sokkal többet kereshetne a tudásával, miért fog egy ilyen misszióba. Mivel Várhegyit a magyar sajtó eddig inkább rosszindulatúan basztatta, ahelyett, hogy elismerte volna, tőle ezt nem tudhattam meg, találgatni meg nem akarok. Amit csinált, az egyszerűen első osztályú volt, élvezeti értékében az 1848 jobb volt, mint bármelyik tízszer akkora költségvetésű nyugat-európai vagy amerikai játék a kategóriájában. A felvidéki Limpár Péter történésznek hála, realisztikusan mutatta be a korszakot. A realizmus ebben az esetben azt jelentette, hogy politikailag nem volt korrekt a játék, hiszen a mai határainkon kívül eső magyar országrészeket kellett védelmezni sokszor szerb, román és szlovák felkelőkkel, vagy éppen horvát és osztrák erőkkel szemben. Az összekötőszövegek pedig olyan történelmi emlékeket idéztek, amelyeket szorgalmasan próbált elfeledtetni velünk a magyar oktatáspolitika.

 És itt jött a csavar, ami már akkor is meglepő volt: A Magyar Bálint vezette Oktatási Minisztérium 2005-ben megvette a jogokat a fejlesztőktől, és szabadon elérhetővé tette mindenki számára. Ezzel elindult egy olyan sorozat, ami minden elismerést megérdemel. 2006-ban jött ki a Rákóczi-szabadságharcot feldolgozó Pro Libertate, 2009-ben pedig a Hunyadi hadai. Ebből is világos, hogy az egyébként – bár ez politikai munkásságában nem nagyon látszik, – történész Hiller István miniszterként támogatta a fejlesztőket, ha kevesebb lelkesedéssel is, mint elődje. Szinte ez volt egyébként az egyetlen program a Szadi ötletei közül, amelyik túlélte a váltást, a Hiller-úttörőcsapat olyan lendülettel vágott rendet a liberók között.

 Ha a három eddig megjelent játékot megnézzük, akkor elmondható: az a pár tízmillió forint, amelyet a Várhegyi-féle Huszár Games támogatására fordított Magyar és Hiller, a magyar nemzetpolitika ár-érték arányban talán legjobb befektetése volt, nem csak 2002, hanem a rendszerváltás kezdete óta (1990 előtt nemzetpolitikáról nem beszélhetünk, hiszen a „nemzet” szót Kádárék értelmezni sem tudták). Kérdés, hogy ez volt a cél-e, de mégis.

 Ezek a játékok nemcsak élvezhetőek még felnőtt fejjel is, de történelmet tanítanak. Nem bifláztatva, egy unalmas könyv lapjairól, hanem úgy, hogy megragadják a fantáziát. Bárki, aki végigjátssza őket, megtanulja a történelmi Magyarország földrajzát, természetessé válnak számára olyan városnevek, mint Brassó, Kolozsvár vagy Gyulafehérvár. Rájön arra is, hogy Erdélyben, a Felvidéken és a Délvidéken is élnek magyarok, nem magyarul beszélő románok, szlovákok, szerbek, hanem magyarok. Arról pedig szó sincs, hogy gyűlöletre vagy nemzeti ellentétekre nevelnének, mindössze kendőzetlenül bemutatják, mi is történt valójában. A Hunyadi esetében éppenséggel nagyon is polkorrekt a példa, itt Magyarország szerb, havasalföldi és albán szövetségben, (történelmileg hű, bár a „merjünk kicsinek lenni” szoclib gondolkodás számára valószínűleg szerénytelen módon) a térség vezető erejeként harcol a törökkel. 

 Várhegyi és Limpár állítólag egy új játékon dolgozik. Talán 1919 lesz a címe. Ha ez igaz, reméljük, a jelenlegi magyar baloldal szembe mer nézni azzal, mi lett volna, ha hőseik, Károlyi Mihály őszirózsásai nem kergetik szét a hadsereget a meginduló szerb-román-cseh invázió hajnalán. Akárhogy is lesz (kapnak-e támogatást a projekthez, vagy nem), gratula Huszár Games! Sőt, gratula Magyar Bálint, ebbe véletlenül beletrafált Szemere Berci dédunokája.

 A játék pedig letölthető innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr55981561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.06. 09:16:02

A '19-es játék olyan lesz, mint a francia sakk: "aki veszt, az nyer" - és Dinnyés et. hírhedt mottója lesz a dobozon.

Carnivora (törölt) 2009.03.06. 09:33:44

Jó game volt elszórakoztam ezzel.

Jozicsenko, aki inkább lenne pék... 2009.03.06. 09:58:10

az első normális tettük, jó látni hogy van még értelmes ember azon az oldalon...

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.03.06. 10:14:48

Az ötlet nagyon jó, de megvalósítás terén a játéknak (most az 1848-ról beszélek, azt ismerem) voltak... khm... hiányosságai. Az oldschool kinézet még rendben is lenne, sőt, kimondottan szeretem ezeket a játékokat, de az iszonyú gépigény, a sok belassulás és programhiba, meg néhány játékmeneti hiányosság tönkreteszi a dolgot. Viszont a második és harmadik vonalbeli hadvezérek életrajzait nagyon szerettem olvasgatni. Szórakoztatóak és egyáltalán nem elfogultak.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.06. 10:15:56

@szamárfül: na jó reggel van, online a cucc, szóval a fejlécen :P

szpal 2009.03.06. 10:29:57

a Medieval Total Warban (I.) is vannak magyarok, sőt, még székelyek is. Ez itt nem az, hanem a II-höz valami magyar-mód, magyarokról szóló idézetekkel:
www.youtube.com/watch?v=qgVuN3m5A6s
A Civ IV-hez is csináltak mindenféle magyar kiegészítőket:
forums.civfanatics.com/showthread.php?t=143879
van Poll is: Who should be the modern leader of Hungary?

OftF 2009.03.06. 10:30:27

Nagyon jó kis játék ez.
de amúgy meg agentungur:

"Rájön arra is, hogy Erdélyben, a Felvidéken és a Délvidéken is élnek magyarok, nem magyarul beszélő románok, szlovákok, szerbek, hanem magyarok."
Ugye viccelsz. Nálatok nagyon ritkán tudom eldönteni, hogy az ilyesmi irónia-e, vagy megkeseredettség. Ha az előbbi, akkor bocs, mert annak pont jó. :-)

szpal 2009.03.06. 10:46:41

van ilyen is: le kell lőni Gyurcsányt, a Kossuth-téren.
killerjoe.fw.hu/
Tóta W. Árpád is szereti a strat. jatekokat:
w.blog.hu/2007/08/01/banankoztarsasag - Tropico
w.blog.hu/2007/02/08/a_fejedelem - Civ4

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.06. 10:56:41

Nagyon jó kis játék ez. Sikerült nyernem 49 nyarától kezdve is.
Szerintem Tóta W az osztrákokkal játszotta végig:)

Miért nem fejlesztették tovább? Csaták a MTW rendszerében+ ostromok. Na akkor újabb egy hónap függőség jönne.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.06. 11:00:50

Én különben sajnáltam, hogy ingyen letölthetővé tette a minisztérium. Már készültem, hogy megveszem a játékot, kézikönyvvel, szép dobozzal. De a fejlesztők persze így jártak a legjobban, ez nem vitás. Köszönet nekik.

mr.joshua 2009.03.06. 11:14:09

A '48-as játék nagyon jó, órákat el lehetett tölteni vele és az oldszkúl kinézet egyáltalán nem volt hátrányára.
Viszont a Pro Libertate fél-3D csatamegjelenítése tényleg hihetetlenül lassú volt, nekem már a játék sem ugyanazt az élményt kínálta.
Viszont az újról nem tudtam eddig, köszi a hírt, gyorsan le is szedem!

szénhidra 2009.03.06. 11:35:06

Az említett játékok zseniálisak, még akkor is, ha nagy a gépigény. De a hasonló játékok között a király az Europa Universalis II. Felettébb érdekes érzés, amikor egyidőben leng Buda, Bécs és Konstantinápoly felett a magyar lobogó :)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.06. 12:00:38

"A realizmus ebben az esetben azt jelentette, hogy politikailag nem volt korrekt a játék, hiszen a mai határainkon kívül eső magyar országrészeket kellett védelmezni sokszor szerb, román és szlovák felkelőkkel, vagy éppen horvát és osztrák erőkkel szemben."

Ez most valami vicc? Ha egyszer valami ilyesmi_történt_, akkor mégsem használhattak jetiket, meg marslakókat helyettük, nemde?

A Medal of Honor meg a Commandos sorozatokban sem ufókat kell irtani, hanem náci németeket. Szóval ennek sztem pont nem sok köze van a politikai korrektséghez. ;)

AYBARS ANDA 2009.03.06. 12:02:02

Nem lehetett vona ELHAGYNI az oktatást szétbarmoló, leépítő stb. anti-MAGYAR Bálintnak és csudamód mocskosul hülyekomcsi HILLERnek való CSONTIG BENYALÁST ????!!

Ezek többet ártottak a nemzetnek, mint a Rákosi-féle judeo-bolsevik szektás vezetés!

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.06. 12:06:40

@Őrnagy Őrnagy:

"Nagyon jó kis játék ez. Sikerült nyernem 49 nyarától kezdve is.
Szerintem Tóta W az osztrákokkal játszotta végig:)"

Haha. Na, ez elég ingoványos talaj.
Mármint hogy ki is játszotta volna végig az osztrákokkal.
Will the real monarchists please stand up...
;DDDDD

szpal 2009.03.06. 12:44:12

a régi magyarok, mikor hadakoztak, közben játszottak is:

"A kávés sátorba a főtisztek gyűltek,
A kerék asztalnál állottak vagy űltek.
Fáró játék vólt itt, és egy tallirozott,
Ez ellen a többi mind poentirozott. - -

Ha horvát tiszt vesztett, mérgesen majkázott,
Magyar teremtettét szórt, és ebattázott,
Németnek szájából ment a sok szakrament,
Francia mordózott, ha üresen elment.

Mérgébe a kártyát sok a főldhöz vágta,
Szemeimmel láttam, hogy azt egy megrágta.
De amelyike nyert, ily már fennyen fütyűlt,
Sampáner, Burgunder butellák között űlt.

Valamije csak vólt traktérnek, mindent kért,
A muzsikusoknak aranyat hányt s tallért.
Eszembe jutott itt, hogy én néhanapján
Antallal Miskólcon sokat nyertem kockán.

A kockások közé azért én is álltam,
A bőrös pohárból kockát hajigáltam.
Akadtam magamnál nagyobb mesterekre,
Kik hamisan játsztak, olyan emberekre. - -

És így egy aranykám a másik után ment,
Fortúna mostohám leve, s állott ellent.
Ezen egész nyáron folyt a táborozás,
Mindenfelé jártunk, sok vólt a csatázás.

De nem vala mégis több oly aratásom,
Mint vólt, midőn történt első csatázásom.
A kockajátékot én igen megszoktam,
Éjjel táborunkból magamat kiloptam,

Haupt-Kvártélyba[79] mentem, csakhogy kockázhassak,
Hogy így az elveszett pénzemhez juthassak.
Hogy éjjel kóborlok, tisztek észrevették,
Mogyorófa-zsírral faromat kenették."

Dirky 2009.03.06. 12:54:22

"A realizmus ebben az esetben azt jelentette, hogy politikailag nem volt korrekt a játék..."

Már elnézést, de ez így igen nagy hülyeség. Egy több felet felsorakoztató wargame mindig politikailag korrekt, mert csak a katonai eseményeket kell lejátszani. A történeti hűségnek meg mi köze van a polkorrektséghez? Vagy látott már valaki olyan 1848-as játékot, ahol szlovák népfelkelőkre támadva a gép kioszt a magyar játékosnak egy feketepontot és bejátszik egy "szeressük egymást" videót?

A sorozat egyébként igen jó: a sok idegesítő apróságot simán feledteti az egyedi téma. A magyar középkorból és kora újkorból pedig lenne még néhány fontos korszak, ami elbírna egy játékot. Persze ha valakinek komolyabb korrigálási ambíciói vannak, akkor egy moddolt CK-EU-Victoria-HoI kombóval akár az egész magyar történelmet is lenyomhatja.

Yusolein · http://pirez.blog.hu/ 2009.03.06. 12:58:18

1998-2002 között eredmények rombolása? Már elnézést, de hol van itt a Fidesz-korbács? Meg hogy ne tudnának arról, hogy vannak magyarul beszélő emberek is Erdélyben? Meg "merjünk kicsik lenni" féle szájbarágás egyértelműen Trianonra utalva? Az ilyen demagóg jobber-duma láttán rajtam mindig keresztül fut a hideg.

limparp 2009.03.06. 13:41:10

Őrnagy Őrnagy - Mi is szoktunk álmodni MTW-féle valós idejű csatákról, de az MTW előállítása 1-1.5 mrd forint körül van. Mondjuk magyar viszonyok között 500 millióból talán ki lehetne hozni, de ez még mindig jóval több, mint amit a magyar állam ilyesmire költhet. Tegyük hozzá gyorsan, hogy ne is költsön ennyit játékra, akkor már inkább völgyhíd...

Szóval semmi realitása nincs.

Díszdobozos kiadás: az 1919-nél azt hiszem elengedhetetlen lenne a kétféle verzió: egy "Nem, Nem, Soha!" és egy "Vörös katonák előre!" :)

Dirky 2009.03.06. 13:51:38

@limparp: "Mondjuk magyar viszonyok között 500 millióból talán ki lehetne hozni, de ez még mindig jóval több, mint amit a magyar állam ilyesmire költhet."

VIszont pl. igen jó magyar modok vannak több hasonló játékhoz is - Hearts of Iron pl. Ha nem nulláról történő játékfejlesztés a cél, hanem csak egy meglevő játék moddolása, igen jó játékokat lehetne kihozni a magyar történelemből szerényebb kerettel is.

Igazából persze az a baj, hogy a nemzetközi piacon eladhatatlan lenne bármilyen magyar történelmi játék. Egyszer amúgy láttam egy 1821-es eseményeket feldolgozó görög stratégiát is, szerintem számos hasonló "nemzeti" játék kallódik el.

limparp 2009.03.06. 14:35:58

TRambó - Előrebocsátva, hogy én a hazai fejlesztésben vagyok érdekelt, így valószínűleg elfogult is. A moddolás nem rossz dolog, de a felmerült játékok (MTW, EU sorozat) egészen más léptékűek, mint a mi sorozatunk. Ezekben Magyarorrszág 3-6 mezőt jelent egy európai- vagy világtérképen, míg nálunk Magyarország 1000 mező, és a térkép csak a közvetlen szomszédságot ábrázolja (a Hunyadinál ez már a fél Balkán, a most készülő Mátyásnál pedig Ausztria, Csehország, Szilézia meg Moldva is felkerül) - nyilvánvaló, hogy ilyen méretben egész más (jobb) lehetőségeink vannak bármiféle "honismereti" tevékenységre, mint a világ (angolszász) piacra készült játékoknak.

Én is kívánatosnak tartanám, ha a jó történelmi játékoknak lenne egy szakmailag ellenőrzött, korrigált magyar változata, de ennek csak akkor van értelme, ha a magyar történelemoktatásba szervesen be is építenénk, erre azonban jelenleg nem sok esélyt látok.

Az 1821-es görög játék elérhető valahol? Nagyon érdekelne milyen.

szpal 2009.03.06. 15:03:50

ja, és idén lesz a győri csata 200 éves évfordulója! Akinek nincs messze, jöjjön el, elég nagyszabásúnak ígérkezik.

AgentUngur 2009.03.06. 15:22:35

@AYBARS ANDA: Ajánlom olvasd el a posztjaimat, akkor rájössz a maga valójában, mit gondolok erről a kormányról. Nem ártottak többet a nemzetnek, mint Rákosi, de közel vannak már hozzá, még 1-2 hét.... Csontig pedig elvből csak 8 pont feletti külsejű jobbos csajoknak nyalok be, de kizárólag barterüzlet keretében.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.03.06. 15:35:20

Azért ügyes ez a Kündü.
Sokszor eléri, hogy a postoló hülyét csináljon magából...

Té2 2009.03.06. 16:21:41

@Úlfhéðinn: Most én küldök neked egy ilyen mosolyjelet, amit Turul küldött a real monarchists megjegyzésed miatt.
De én a Kündü vs. posztíró miatt.
Szóval:
:)

smalladam 2009.03.06. 16:56:21

ezt a polkorrekt vonalat én sem értem...:) még mikor annak idején sokat játszottam ilyesmi játékokkal sosem jutott eszmbe, hogy ha pl tüzérségi előkészítés gyanánt lebontok egy orosz falut, (sudden strike) vagy felrobbantok egy német főhadiszállást, mikor a közelbe ér egy őrjárat, a zajra odagyűlő katonákat pedig lopott tankkal ágyúzom le (commandos) akkor én most miért állok valakinek az oldalán.

szerintem magyar bálinték sem gondoltak erre. szerintem ők inkább a digitális tábla analógiáján a "még több hiperkorszerű bármit" vonalon gondolkoztak. volt amúgy valami ötvenhatos forradalmár játék is,de arra nem emlékszem mi volt, csak hogy freedom fighter volt a neve.

az 1919-es játéknak meg remélem FEGYVERBE! lesz a címe:)

Dirky 2009.03.06. 17:48:34

@limparp: Természetesen igazad van, illetve a moddolás nyilván csak játékos szemszögből lenne eredményes - ha sok energiát is elvisz, azért kisebb a presztízse, mint egy nulláról fejlesztett játéknak. Plusz nyilván szükséges hozzá az eredeti játék, tehát a mostani OM konstrukció eleve nem működne.

Az 1821 fejlesztőjének honlapja: www.iceholegames.com
Sajnos a játék csak görög nyelven érhető el.

limparp 2009.03.06. 17:51:55

smalladam - mindenki úgy tudja, hogy volt 56-os játék, még komoly tanulmányokban is hivatkoznakl rá, de valójában nem készült ilyen, bár tervezték (minket is megkerestek, de nem vállatuk).

A "freedom fighter", más produktum híjján végül egy szokványos középiskolai vetélkedő címe lett. Emellett volt egy képregényszerű 56-os játék is, de ez utóbbit nyugati magyarok csinálták, és ehhez meg a magyar oktatásügyi minisztériumnak nem volt köze.

Danis 2009.03.06. 17:53:21

Miért van az, hogy a játékon belül az első klikknél meghal a mouse? (Vista)

Dirky 2009.03.06. 18:01:57

@smalladam: Az végül nem élte túl a tervezést, csak a Budapest Defender nevű szokványos TD flashjáték van a témából. Egyébként '56 a politikai ellentéteken túl is igen nehéz falat lenne szerintem, már csupán a játékegyensúly miatt is. Nagyon kevés olyan táblás vagy PC stratégiai játék van, ami egyszerre játszhatóan és viszonylag reálisan képes modellezni egy ilyen asszimetrikus konfliktust. (Illetve stratégiai/hadműveleti szinten eleve nem lenne mit játszani az erőviszonyok miatt, legfeljebb taktikai játék lehetne belőle.)

limparp 2009.03.06. 18:13:16

Danis - bocs, de nem hiszem, hogy a Reakciot kellene technikai támogatásra használni, meg történészként ebben nem is tudok segíteni.

Mivel a Sulineten nem igazán működik a technikai fórum, így azt tudom ajánlani, hogy látogass el a Pro Libertate fórumára. Hivatalosan már régen nem működik ez sem (tele is van Viagrareklammal), de azért néha ránézünk, szóval ha ott felteszed a kérdésedet rövidesen kapsz szakértő választ. Én csak annyit tudnék mondani, hogy a Vista egy rakás szar, és nagyon bánom már, hogy a laptopomon ez van, de ez nyilván nem válasz a kérdésedre.

limparp 2009.03.06. 18:18:50

TRambó - Kössz a linket, már töltöm.

A modos verzióknál az egyik legnagyobb probléma nyilván a jogi lenne, elvileg meg kellene vásárolni az eredeti játékokat is hozzá (darabonként), és az nincs ingyen. Mondjuk az EU sorozat régi darabjai már elég olcsóak, de pont ezek nem hiszem hogy tömegeket tudnának mozgósítani (ők sem látványban erősek), egy MTW országlicenc meg álomnak is túl merész szerintem.

_andris 2009.03.06. 18:54:08

A 48-at nagyon szerettem, szeretem, néha még mostanában is nekiülök. A pro libertate annyira nem jött be: az én gépemen túl lassan futott, meg jobban tetszik a 48 harcrendszere, elegánsabbnak tartom :D
Szuper, hogy van új játék, már töltöm is lefelé!

Danis 2009.03.06. 19:50:16

@limparp: Köszönöm, kimerítő válasz volt. :)

Tehéntőgy 2009.03.07. 09:01:47

andris: Vicces, de a Pro libertate jatek atka az, hogy tortenelmileg tul hiteles lett :-) 1848-49. lenduletes hadjarataihoz kepest, ott a valosagban is az volt, hogy evente max. ket-harom igazan nagy csatat vivtak, egyebkent ment a fosztogatas, varosok kieheztetese. A kuruc sereg egyetelen igazi, nem rajtautunk-ha nem sikerul-kieheztetjuk a varat-tipusu ostomot csinalt, ez Esztergom ostroma volt. A jatek ezt a haborus hangulatot kivaloan abrazolja, ebbol kovetkezik, hogy hacsak nem szerelmese valaki a korszaknak, ket-harom hadjarati ev utan alighanem elunja.
(A poszthoz: a magyar oldalak kozti Nagy Kulturharc, hogyaszongya vagynak a mucsaitaho videki kisnyilas fidesznyikek, meg a nemzeti tortenelmet halalosan gyulolo szoclib idegenszivuek, inkabb paranoid politikusok es sajtomunkasok agyszulemenye, mint valoban letezo valami.)

Wolff 2009.03.07. 09:48:12

Azért Agentungur nagyon meglepődne ha tudná, hogy már 1938-ban is azt hitték az emberek Magyarországon, hogy Erdélyben csak románok élnek. És ez nem vicc, hanem történeti tény.

Dirky 2009.03.07. 10:05:12

@Tehéntőgy: Ez a Hunyadira is érvényes: a sorozat egész jól visszaadja az eltérő korok eltérő hadviselési jellegzetességét. A török-magyar határzónához van lényegében három felvonulási útvonal, a toborzás miatt pedig nagyon fontos összehangolni a különböző kisebb seregek mozgását. A mezei csaták néhány kiemelt stratégiai hely környékén zajlanak, az ostromok pedig a várak magas szintje miatt még a fősereggel és helyben épített ostromgépekkel is elhúzódnak annyira, hogy a török oldalt játszva az embernek hiába van százezres serege, az ősz beálltával csak mormolhatja maga elé, hogy "akciórádiusz, akciórádiusz..."

Tehéntőgy 2009.03.07. 11:44:52

TRambo: Meg az atkosban volt egy zsenialis regimodi tablas tarsasjatek, a "Vegvari viadalok". Abban a XVI. szazadi torok haborukat lehetett lejatszani, de annyira jol sikerult lemodellezni a torokok es a Habsburgok kozti eroegyensulyt, hogy ha valaki nem kovetett el komolyabb hibat, hetekig is el lehetett jatszani rajta mondjuk a tizenot eves haborut. Minden ev elejen jottek a birodalmi segedhadak Becsbe, meg athompolygott az eszeki hidon az uj szultani hadsereg. Hatha eszebe jut valamelyik retroban utazo cegnek, hogy ujra kiadja, nagyon jo kis jatek volt.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2009.03.07. 11:52:21

@OftF: Néhány évvel ezelőtt a budapesti Bay Zoltán szakközépiskola tanárai elmentek egy 1 hetes nyaralásra Erdélybe. Körbejárták a vidéket Korondtól Nagyváradig. Az utolsó napokban az egyik összefoglalta: szóval akkor itt elmagyarosodott románok élnek?

És ez a fasz szakközépiskolában taníthat!!!!

Dirky 2009.03.07. 12:11:10

@Tehéntőgy: Sajnos az én példányomból eltűnt jópár jelző, de valóban remek kis társasjáték volt. A neten egyébként nagyon könnyen fel lehet lelni, talán én is pótlom házilag az eltűnt részeket és ismét előveszem. Ebben a témában még a Vilajet rémlik - azzal sosem játszottam, de ismerői szerint eszméletlen hosszúságú partik vannak benne.

Magyarországgal kapcsolatos társasok (nem teljes, de elég alapos) listája egyébként pl. itt:www.boardgamegeek.com/geeklist/2259

limparp 2009.03.07. 12:49:51

Tehéntőgy és TRambó rátapintott a lényegre: az egyik legnagyobb probléma egy történelmi sorozattal, hogy vannak olyan korszakok ahol nehéz pörgős játékot csinálni anélkül, hogy megerőszakolnánk Clio istenasszonyt. Mivel elsősorban oktatási céllal készítjük ezeket, így szakmailag elég szűk a mozgásterünk, persze a győzelem esélyét is meg kell vhogy teremteni, mert anélkül meg nem játék a játék. Sajnos nem csinálhatunk évente egy 1848-at (bár egy felújított verzóra már azt hiszem megérett az idő).

Reményeim szerint az 1919 szintén dinamikusabb időszak, bár itt meg csak akkor lesz esélyünk, ha opcionálisan kikapcsolhatóak lesznek kedves szomszédaink (meg a balkáni francia haderő)...

A statikusabb korszakoknál pedig megpróbáljuk szélesíteni a játéklehetőségeket (politikai, gazdasági modellel, bár ez utóbbi a középkort illetően mindig is erőltetett marad).

No_Sol 2009.03.07. 16:51:15

"Az 1998-2002 közötti eredmények"...Az ember akkor egy valamit tanulhatott, azt hogy a nemzeti dolgok segítségével, hazafiasan is lehet közpénzt lenyúlni:-))
Sőt, már csak 400-at kell aludni, és ismét jönnek az állami pénzen forgatott ZS kategóriás Koltai filmek :D

2009.03.07. 21:39:56

Ez a játék mint ötlet jó, mint kivitelezés elég siralmas, valljuk be. Aki már játszott normális hasonló játékkal, annak főleg a lefutó konzolos csaták kicsit viccesen hatnak :-D

Tényleg több ilyen kéne, de el ne ájuljunk már egy '97 szintjén álló játéktól. Ha a kormánynak lenne esze, frankón a magyar játékfejlesztői csapatokat pénzelné mondjuk 1km autópályához képest aprópénzért, hogy fejlesszenek ki modern, élvezhető játékokat töriből, természettudományokból, stb.

A diákok a szünetekben arról beszélgetnének, hogy hogyan vágták le level 27-es Bornemisszával a fulltápos Jumurdzsákot.

Egyben ez megoldás lenne a tandíjra is, hiszen nézzétek csak meg, mennyi honfitárs fizet a WOW-ért vagy a Lineage-ért vagy a GuildWarsért:D havi súlyos ezreket, a nyári hónapokon is, ergo visítanának a tandíjért : DDD

Középsuliban!

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.07. 22:37:10

@Úlfhéđinn
Ha ilyeneket ír, még a Tea-Körben végzi. :>

Üdvözlettel,
the real Tóta W.

osborne 2009.03.07. 22:45:21

@Loxon: a Mester titkára lett? (megdöbben)

Dirky 2009.03.07. 23:36:12

@Gepi: Azért ez elég relatív, az ilyen kőstratégiák kevés kivétellel abszolút nem a látványról szólnak. Egy TacOps vagy egy OpArt of War mellett ezek kifejezetten látványosnak számítanak a kategórián belül, ha nem is az élvonal. Nekem egyébként a konzolos csaták bejönnek, valamiért nem sikerült megszeretnem a taktikai részt.

@No_Sol: " ismét jönnek az állami pénzen forgatott ZS kategóriás Koltai filmek"
Hát igen :) De a britek is egész élvezhető sorozatot csináltak VIII. Henrikből, pl. a reneszánsz Hunyadi és Jagelló udvarokból olyan hátbadöfős-szerelmes-ármányos-kardozós forgatókönyvet lehet írni, hogy simán vinne bármilyen fikciót.

Tehéntőgy 2009.03.08. 09:49:12

Gepi: Ha ugy nezzuk, hogy ezek a jatekok messze nem ugy neznek ki, mint mittomen, mondjuk a Cossacks II., akkor igazad van. Viszont a kor valodi hadaszati viszonyait, valodi katonai lehetosegeit sokkal jobban mutatjak be, megkockaztatom, meg a Total War-os (amugy elkepeszto elmenyt nyujto, es tobbe-kevesbe korhu) jatekoknal is. Ezeknek pont nem a feltapolt Bornemissza Gergely a lenyege, hanem hogy a gyerek mondjuk megertse, hogy miert nem volt hulye Wysocki, mikor minimalis utovedharcok utan feladta a Felvideket. Es akkor ha kezebe kerul mondjuk Gracza Gyorgy nagy otkotetes monarchia-kori szabadsagharc-tortenete, es ott elolvassa, hogy Wysocki milyen ostoba es gyava modon vezette a hadjaratot, aztan elolvassa mondjuk valahol Kovacs Istvantol hogy Wysocki kabe mindent megtett, ami az adott korulmenyek kozott lehetseges volt, tudni fogja, kinek higgyen, mert mikor a jatekban megprobalta megvedeni Kassat, Paszkievics serege legazolta az eroit. Oktatasi segedanyagnak kivalo, es alapvetoen azert ezek annak keszulnek.

limparp 2009.03.08. 10:44:14

Gepi - szvsz aki vívni akar, az menjen hagyományőrizni, és ne lvl 27-es Jumurdzsákkal szemben forgassa az egeret. A könyvek nagy része sem látványos dolog mégsem állunk át teljesen a filmre, a sakk pedig kimondottan igénytelen és maradi dolog külsőre... Ezek stratégiai játékok, amik az absztrakt gondolkodásról szólnak, ezért a szűkös erőforrásokat inkább a tartalomra és nem a látványra fordítjuk (a jelenlegi keret egyébként sem lenne elegendő a mai vizuális igények kielégítésére). A fejlesztési költségekről volt már szó feljebb, azért anyira nem elhanyagolhatóak 1km autópályához képest.

Lefutó csaták - egy csomó stratégiai játék él ezzel a lehetőséggel, elég csak a teljes EU sorozatra utalni, csak nálunk nem piros/zöld csíkok mozgása mutatja a helyzet állását, hanem akár utólag visszakereshető, hogy melyik ezreden ment el az ütközet...

TRambó - az akció-horrort se feledjük: halottakkal táncoló Kinizsi, aki ráadásul egymással vagy kiéheztetett disznókkal etetette fel foglyait, Mátyás pedig bebörtönöztette magát Drakulát...

lvjtn (törölt) 2009.03.08. 17:44:39

kedves limparp!

először is gratula mindenkinek, aki az 1848-ban közreműködött. számomra hiánypótlóak a hasonló játékok. ha láttok rá lehetőséget, h a magyar történelem több korszakát is földolgozzátok, annak valószínű nem egyedül én fogok örülni

valaki említette a végvári játékok táblás társasjátékot, a harc európáért mellett nagy rajongója voltam anno, az a vonal biztos jobban érdekelne, mint a huszadik század. bár ha 1918/20 közti időszakkal foglalkoztok, valóban lehetne bele tenni néhány olyan elemet (mondjuk szocialista forradalom kirobbantása az ellenségnél :), amivel az erőegyensúly helyrehozható, azért én azt gondolom, egy jó stratéga három-négyszeres túlerővel könnyen el tud bánni. koncepció, határozott föllépés, kurázsi, eltökéltség és váratlan lehetőségek kihasználása stb., és sokminden nyerhető, ami első látásra sokak szerint kilátástalan

hajrá! a hunyadit pedig örömteli vállalkozással töltöm le

aBringakirály 2009.03.08. 21:49:22

Sziasztok!

A játékok valóban jók, vannak hiányosságok, de javítócsomagokka la Pro Libertate is elég jó lett! A cikkben érdemes lett volna megemlíteni, hogy a Rákóczi-szh mellett az amerikai szabadságharci s benne van a játékban.

A Pro libertate-t ki vitte már végig? valami hihetetlen hosszú, én 2 ve nyomom, mondjuk sok szünettel (dolgozni is kell...).

a '48ban a legjobb érzés úgy megsemmisíteni az osztrák erőket, hogy az oroszoknak még idejük sincs megérkezni hozzánk :)!

Akinek van kedve, pont a napokban karcoltam egy rövidet a hasonló játékokról:
szimulacio.blog.hu

Huszár Games pedig remélem folytatja, a végvri harck a táblás játék alapján kitűnő téma volna!

OftF 2009.03.09. 13:30:47

@Pallos Levente: Hát egy példából azért elég merész dolog következtetéseket levonni. Én például egy ilyen embert sem ismerek, pedig ideológiai alapon ritkán közösítek ki bárkit is az ismerőseim köréből.
süti beállítások módosítása