Diósgyőr vége
2009. február 24. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Diósgyőr vége

 „1867. év végével a pénzügyminisztériumban azon terv érlelődött meg, miszerint egy kizárólag vassínek és hozzá való kapcsolószerek gyártására berendezett vasgyár létesíttessék.

 Ennek folytán a Borsodmegyében feltárt barnaszén és vasércztelepek, továbbá a vidéken lévő nagy kiterjedésű erdőségek értékesithetése czéljából, tekintettel arra, hogy a hámori völgygát a gyárüzemhez szükséges vízmennyiséget biztosítja és a kincstár a hámori vasműveknél némi tisztviselő- és munkásszemélyezettel is rendelkezett, elhatároztatott, hogy Diósgyőr és Miskolcz között a Szinva völgyében fekvő kincstári földbirtokon egy vasgyár létesíttessék, amelyben egyelőre 50 ezer bécsi mázsa nyersvas és 200 ezer bécsi mázsa vassín gyártható lesz.

 Ezen új vasgyár építésének műszaki keresztülvitelével a diósgyőri m. kir. jószágigazgatóság élén állott Gombosy János m. kir. osztálytanácsos adminisztrácziója alatt Glanzer Miksa m. kir. bányatanácsos bizatott meg, ki az építkezést 1868. évi május havában meg is kezdte, mely építkezésnél az alsóhámori vasgyárak legnélkülözhetetlenebb műszaki munkaerők átengedésén kívül öntött- és kovácsoltvas gépalkatrészek és berendezési tárgyak készítésével is segédkeztek (...)

 Az 1870. év deczember havában a nagyolvasztó, 1871. évben pedig a hengerde megkezdte üzemét.” (...)

 1910: A hosszabb ideig tartó politikai válság folytán a gyár általában gyengén van foglalkoztatva, ezzel szemben a gyári építkezések gyorsan haladnak előre. A generátorközpont további 4 generátorral lesz bővítve, úgy, hogy 32 generátorával a gyár összes üzemei által szükséges fűtőgázat képes lesz szolgáltatni. Az új hengerde átépítése a befejezéshez közeledik, a nagy reverzáló motor, az Ilgner-átalakító s az új blockhengersor szerelése megkezdetett s az egyik mélypest, valamint az új villamos daruk már üzemben vannak, úgy, hogy a reverzáló készhengersor villamos hajtása néhány hét múlva, a blockhenger villamos hajtása pedig a nyár folyamán üzembe vehető lesz. (...)

 Daczára annak, hogy majdnem minden évben tiszti és altiszti lakházak építtetnek s a gyártelepi gyarmat az elmúlt évben 400 munkáslakással bővíttetett, különösen az alkalmazottaknál - kik közül igen sokan még munkás-, illetve meg nem felelő lakásokban laknak - nagy lakáshiány uralkodik, miért is a gyártelepi gyarmat további kibővítése elkerülhetetlennek mutatkozik. A diósgyőri gyár ez időszerint: 1. a gyártelepi gyarmatban 436 lakházzal és körülbelül 5700 lakóval bir. A diósgyőri gyártelep jó karban tartott házaival és utczáival és szépen művelt kertjeivel és távolról látható nagy rom. kath. templomával párját ritkító mintatelep;2. a pereczesi gyarmat 137 lakházból áll s lakóinak száma 2250; 3. Diósgyőr községben 12 lakházzal, illetve 59 lakással bir, a lakók száma 255... (...)

 A diósgyőri gyár jóléti intézményei között a fürdők is említendők meg és pedig a gyártelepi - legújabb rendszer szerint berendezett - gőz- és kádfürdő, mely meleg és hideg tükörfürdővel, gőzkamrával, zuhanyhelyiséggel, négy munkás márványkáddal, négy tiszti márványkáddal, továbbá hidegvízgyógymódhoz való két fürdőkamrával, valamint iszapfürdőkhöz való két fürdőkamrával alkalmazottak és egy két káddal és 10 nyugágygyal berendezett fürdőhelyiséggel munkások részére, végül egy különféle készülékekkel biró villanyfényfürdővel van ellátva. (...)

 Nagy jótétemény a diósgyőri gyár alkalmazottainak és munkásainak a megfelelő élelmi czikkek, ruhák stb. olcsó beszerzése czéljából létesített "Alkalmazottak és munkások fogyasztási szövetkezete", melynek részvénytőkéje ez idő szerint 740,000 korona, évi forgalma 3.000,00 koronás részvényei 6%-ot kamatoznak. Ezen szövetkezetnek Pereczesen, Nagybátonyban és Ormospusztán fiók-árudái vannak; a gyártelepen egy nagy árucsarnokkal rendelkezik, melynek pinczehelyiségeiben egy szikvíz- és jéggyár van elhelyezve, ezenkívül egy tejcsarnokkal, egy pékműhelylyel, egy mészárszékkel és egy vendéglővel bir. (...)

 Az év hideg szakában a gyár munkásainak a gyártéren belül forró teát rummal és czukorral olcsó árban (negyed liter 4 fillér) szolgáltat ki. A gyár ezenkívül egy alkalmazottakból és munkásokból álló, teljesen felszerelt tűzoltósággal rendelkezik; a tűzőrség állománya a gyártelepen 110, a pereczesi gyarmatban és Barossaknán 70 ember. Az egyenruhával ellátott gyári zenekar 24 zenészből és egy karmesterből áll. A zenészek valamennyien alkalmazottai, illetve munkásai a  gyárnak. A hangszerek, hangjegyek és egyenruhák beszerzése és fentartása, valamint a zenészek zene közreműködésének díjazása az alkalmazottak és munkások terhére lesz elszámolva, - kiktől is e czélra fizetésük illetve bérkeresetük negyed százaléka vonatik le.

 Az alkalmazottak és munkások szórakoztatására és segélyezésére több egylet és pedig: az alkalmazottak olvasóköre, az alkalmazottak dal- és műkedvelő egylete, a gyári munkások dal- és önképzőköre, a pereczesi alkalmazottak és munkások dalköre, a tennisz-klub és a gyári alkalmazottak kerékpáregylete áll fenn.”

 A diósgyőri vas- és aczélgyár története (1910)

 A tavaly december óta szünetelő diósgyőri kohászatban már biztosan nem indul újra a termelés - mondta Ágotai József, a DAM üzemi tanácsának és szakszervezeti szövetségének elnöke az MTI-nek. Hozzátette: a társaság vezetése hivatalosan tudatta az üzemi tanáccsal és a szakszervezettel, hogy a 894 dolgozóból áprilisban 771-et, májusban 107-et bocsát el.

Portfolio.hu (2009)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr80961652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Perecz úr · http://preview.tinyurl.com/5fkl8z 2009.02.24. 07:32:39


sajnos a felvidék, kárpátalja, észak-erdély nélkül ennek az üzemnek sok értelme nem nagyon volt eddig se

a KGST még életben tartotta, de igazából trianion óta nem rendelkezik mo. azokkal ill. olyan menyiségű nyersanyagforrásokkal melyek egy ilyen üzem manapság is rentábilis működtetéséhez szükségesek lennének


(a keleri blokk felbomlásakor il az euba lépéskor kellett volna kísérletet tenni legalább a valóban magyarlakta elcsatolt területek visszaszerzésére

Antall kormánya egy nagy nulla volt

Csallóköz alatt van a Kárpát-medence legnagyobb édesvízkincse, és Tisza forrásvidékét is vissza kellett volna szerezni, mert így a szegény folyó csak egy kanális, lefolyó, ami ide ürít a medencébe)

Win Elen 2009.02.24. 07:42:37

Hat ha eddig a magyar hengerelt fecikkek felet adta, az igen jelentos. De ha a masik felet nem tudja eladni, akkor az jelentosen megnoveli a kiadasait, raadasul a hazai kereslet is folyamatosan zsugorodni fog. Kar diosgyorert, egy ujabb "nagy" magyar gyarral keevesebb.
Es mostantol egyre tobb ilyen lesz az az erzesem. A banyaszat mar csak a politikusok orturasanak formajaban ragyog szerte e vilagon, amugy az eddigi meghatarozo asvanykincsekbol a felhozatal lecsokkent. A koolaj szinten kevesebb es zsugorodik a gazdasag. Ha magunk nem jottunk volna ra, hogy a mostani rendszer nem fenntarthato, majd a rendszer sajtossaga ravezet erre. Bocs, ez kicsit tavolabb all diosgyortol, de megis szervesen kapcsolodik hozza.

kill004 2009.02.24. 07:44:55

Pedig, jó minőségű acélt gyártottak. Kár.

Perecz úr · http://preview.tinyurl.com/5fkl8z 2009.02.24. 07:50:08


vajon a borsodi cigányhordák majd elhordják?

jozicsenko 2009.02.24. 08:36:28

100 éves tonettbútorgyár
140 éves vasgyár
250 éves kesztyűgyár

mind múltidő

az ok "hivatalosan" a "válság" meg a "recesszió"

véletlenül sem az az iszonyatos adótömeg, amit ránkraktak

ha nem magyarok dolgoznának egy kádkőgyárban, hasonlóakat kivánnék - de nem teszem, mert hiába hülye a főnök, az ott dolgozók nem büntethetőek

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.02.24. 08:58:43

Hát jájj de szípen szét lehet májd szédni ázt á nadzs dzsárat oszt elvinni a fímtelepre, lesz mit ennie a rajkóknak.

Lacc78 2009.02.24. 09:26:27

Lássátok, a Felszabadulás(TM) előtt nem volt itten más, csak a Vérrszomjass Fassizzmuss(TM) :).

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2009.02.24. 09:35:07

@Perecz úr:

Perecz, bakker, ha magyar vón' az egész környék/földrész/világ/faszomtudjatánagalaxismaga, akkor nem kellene nyersanyagot, energiát megvenni, terméket piacon eladni? Hát mi a bánatot lendítene egy elaggott kohászaton, ha országhatáron belül volna pártízezer négyzetkilométer, he? Attól jobb vasat nyomna D.győr? És piacképesebben?

molaris 2009.02.24. 09:48:23

Legyek bár OFF, de akkor is!

Most pofázik Draskovics (Joker) Tibor, aki Kállai megbízottnak válaszol. Elmondja, hogy a xart addig kenjük, amíg mindenkire ráragad, hanem ; átadja a szót Török Zsoltnak aki ezt , pol. korr. módon tovább fűti. Mert: mi cucik szépek és jók vagyunk.

Annyira szépek, hogy azon a vasárnap hajnalon, amikor vandál- szadista cigány állatok, vélt sérelmeik miatt, brutálisan léptek a tett színpadára, bizony, bizony a Megbízott szerint még mindíg ők a félelemben tartottak. Az, hogy ott mulatott nehány mocskos rendőr,- akik közül egy-, legalábbis a bandával működik együtt; valamint az, hogy a szintén jelenlévő Bírónő, is susmákól: itt a kérdés, :Kik és miért állnak a bűn oldalán.

Kik és miért ölhetnek úgy, hogy érzik, szabad. Gátlástalan gazember volt és lesz, nem csak cigány. Gátlástalan gazember politikus, volt és lesz.

Ki fogja kitakarítani az istállót, mert a trágya nem jó benn.
De a trágya, ott kezdődik, hogy egy köztörvényes banda vezet egy országot, akik az elvhűség alapján fogadják el a kisebbség köztörvényes bűnözőit tárgyalópartnernek.

Ugyan már!?!? A MOCSOK, AZ MOCSOK MARAD AKKOR IS, HA EZER DB- LEL ÜVÖLTIK IS A VILÁGBA: MI JÓK VAGYUNK.

Mi köze ennek Diósgyőrhöz???- csak annyi, hogy az a hazaáruló banda, amely idáig juttatta ezt a Hazát, SOSEM volt e Haza szolgálója. Sosem nézte, hogy mi is a Haza érdeke. Ki az a gazember aki ezt elviheti balhé nélkül?

Gyurcsány Ferenc és tettestársai.
Lehet- e bízni abban, hogy mégsem lehet ezt megtenni egy országgal szemben. Majd Kórozs Úr válaszol. Legközelebb -remélhatőleg-, mint vádlott, és a letűnt hatalmi oligarchia elítéltje.

Gögvész mindazokra, akik Hazánk sírját ássák, és példás büntetés nekik már itt.

thetriggerhappy 2009.02.24. 09:49:22

Sheffield, Bilbao, Detroit, stb, stb......

Biztos ezeken a helyeken is szoci vezetés van, hogy megszűnt a hagyományos ipar és kénytelenek voltak váltani.

a topicban kommentelők hány tonettszéket vettek az elmúlt években? és pécsi kesztyűt? mi olyat gyárt diósgyőr, amit nem lehet olcsóbban beszerezni pld indiából?

szörnyű lehet az ott dolgozóknak, de ez az idő szava: meg kell tanulni alkalmazkodni. Sheffieldnek és Bilbaonak ment, Detroitot majd meglátjuk. én drukkolok, hogy Diósgyőrnek is sikerüljön.

molaris 2009.02.24. 10:00:23

Most miután egy jelentős és stigmatikus ipar dől romba hazánkban, javaslom, hogy mindenki írjon egy tízes listát: ők a felelősek.

Mert nem egy GYÁR szűnik meg. Most az egész honi VASIPART vágják pofán, azt a vasipart, amelyik a Krupp- műveket kivéve kenterbe verte a világot.

Gondoljátok meg feleim!!!!

tevevanegypupu 2009.02.24. 10:02:44

Megint egy ipari muemlek..ha vigyaznak ra es nem hagyjak, hogy betort ablakok, a szel altal csapkodo ajtok es rozsdas gepek maradjanak ott. Hogy az emberekkel mi lesz az nem erdekes, nem torodik veluk senki. Fenykepeken maradnak meg, eltunnek a tobbiekkel egyutt akiknek eletet felaldozzak..vajon miert? Lassan es biztosan tunik el minden ami a multhoz tartozott. Az emberek meg vegetalhatnak egy kicsit, de szukseg azon a videken mar nincs rajuk.

Téglagyári Megálló 2009.02.24. 10:02:54

"Acélváros, Miskolc mindig várni fog"

Hát Miskolc még mindig vár, de már nem aczélváros...

Bandi NL 2009.02.24. 10:07:06

hogy a f@szba lehet eljutni egy lepesben Diosgyortol Trianonig?

smalladam 2009.02.24. 10:13:29

az egész világon leépültek a kohászat hagyományos központjai

csak más országokban nem azzal voltak elfoglalva, hogy szétlopják a még belőle kicsórható vagyont, illetve hogy siránkozzanak azon, hogy jaj a múlt, meg a jaj a nemzetárulók

szerkezetátalakítás, átszervezés, átképzés, a meglévő munkaerő felhasználása. szerintem már nagyon régen tudni lehetett, hogy válság vagy nem, szocik vagy nem szocik, az ózdi kohászat nem fog működni örökké...

tevevanegypupu 2009.02.24. 10:18:26

Olcsobban barmit akarhonnet, na persze..vegulis tulajdonkeppen az embereket is ki lehetne cserelni indiai pariakra, bar itthon is talalunk beloluk szep szammal. Husz ev alatt felhalmozodott a nyomor, a sikertelenseg, a nagykepu, visszataszito bunozok garmadaja es a tehetetlen hulyeseg. Ezzel haladunk a Jovo, Haladas es Sikeresseg fele.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.02.24. 10:18:45

@tevevanegypupu: Egyszer jártam az LKM romjai között, lenyűgöző élmény volt még abban az állapotában is: csarnokok, adminisztrációs épületek, a hatalmas vezetői tárgyaló. Valamit meg kellene őrizni belőle, mert nem méltatlanabb rá, mint egy gótikus katedrális. Ha hagyjuk elveszni, húsz-harminc év múlva szégyellni fogjuk.

smalladam 2009.02.24. 10:19:54

@Bandi NL: hát az azért igaz, hogy a diósgyőrnek meg a salgótarján rimamurányni kohászatnak is elég nagy csapás volt a trianoni országterülettel a hagyományos felvevőpiac egy részének, illetve a szlovákiához került szénmedence miatt a nyersanyag külföldre kerülése.

de a mai probléma szempontjából ez kevéssé releváns szerintem

smalladam 2009.02.24. 10:21:43

@tevevanegypupu: a globalizációt először megérteni kell, utána kritizálni. utóbbi esetben lehet ellene tenni. előbbiben max annyit érsz el, hogy a kossuth téren találod magad egy csomó utópiakergető lúzer között

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.02.24. 10:22:51

@smalladam: Ez így féligazság. Acélt és fémtermékeket gyártanak ma is, gyártanak majd később is. Nem feltétlenül úgy, ahogy eddig, és semmiképpen nem úgy, ahogy a szocializmusban próbálták. De ha hagyják elveszni az embereket, szaktudást és hagyományokat, azt nagyon keservesen lehet csak újraépíteni.

thetriggerhappy 2009.02.24. 10:27:53

@elGabor:

és legfőképpen nem egy olyan országban, ahol nincs nyersanyag, aminek nem elsőosztályú az logisztikai elhelyezkedése és ahol az indiai fizetéseknél 100x többet kell fizetni a munkaerőért.

hcrules 2009.02.24. 10:30:50

"Vasvilla, vaskanál, vastányér meghalok a, meghalok a Vasgyárér'!"

Kár érte, hozzátartozott Miskolchoz...

Különben már jó része réges-rég nem üzemel, és bizony szét is lopták rendesen. Ennek sem lesz más a sorsa, hamarosan minden el fog tűnni onnan ami mozdítható.

molaris 2009.02.24. 10:31:53

@thetriggerhappy:
Kisbarátom!!- mit gondolsz miért is írta elő Gyümölcs Obama, hogy csak honi acélt lehet csak felhasznáni????

Nnyira előtte jártunk a világnak, hogy ezt nem tűrhették. Most, ha sikerül a Kruppot bebuktatni, akkor el lehet ásni Európát.

Aki ismeri és el is meri mondani, az tisztában van azzal, hogy Amerika egy senhonnai és elvtelen zsidóintegritás, amelyik tagad minden tradicionális rendet. Mert elvet egyszerűbb adni, mint teljesítményt. Viszont: elismerni a teljesítményt nehéz.

Ma, amikor Izrael centrumú a világ, bizony nehéz megmagyarázni: miért csak azok a világprogramok haladnak, amik e kisebbség érdekében állnak.

Nem üdítő, bár kivétel a Kelet. És meg kell mondani, ezt még a zsidók sem merik variálni. DE!! Logikus az, hogy olyan ipari és tudományos műhelyek válnak semmivé, amik ellene mondanak a cionista gondolkodásnak? Szerintem nem!

Mert azok, akik tagadják, hogy a világ mai rendje, szembe megy Isten akaratával, és ezt segíteni kell, nem mások, mint annak a Krisztus ellenes ligának az örökösei, akik idáig juttatták a világot.

Lehet ezen rágódni, de ellenérvet felhozni?- igen nehéz.

A Biblia alapján kérdezem:
Kik és mikor hallottak arról, hogy a "Törvény Népe", betartva azt ,amit magára vállalt, mikor is rendezte vissza a gazdasági viszonyait az 50 évnek előttire vissza? Mert, ugye, ez 1998- ban indokolt lett volna. Aki megérti, megérti, a lemaradottak meg nézzenek utána.

Vagyis!!- ma semmi nem számít semmit /mint jól látszik, ha érdeketés törvényt is sért/, ha azt elegendő hatalmi struktúra támaasztja alá.

Valóban: el kell dönteni, merre tovább?
Élünk, vagy döglünk. Rajtunk múlik.

smalladam 2009.02.24. 10:32:07

@elGabor: én azt nem mondtam, hogy acélt meg fémterméket ma már nem gyártanak. de az világosan látszik, hogy az olyan jellegű "klasszikus" termelés, mint ami diósgyőrben volt, az ma már india meg a hasonló olcsón nagy mennyiségben termelő országok reszortja, míg a diósgyőr-féle üzemek útja, főleg egy olyan relatíve kis méretű termelésnél, mint a magyarországi, az olyan szerkezetátalakítás, aminek célja a magasabb minőségű és színvonalú, precízebb munkaigényesebb termékek gyártása.

nem értek hozzá, de feltételezem, ilyenre nem lett volna lehetetlen átállni. magyarországi példák mutatják, főleg a gépjármű-gyártásban (rába, meg még egy két példa) hogy nem teljesen reménytelen itthon a nehézipar, csak nem is szabad hagyni

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.24. 10:40:03

Nem igaz, hogy nincs igény a világpiacon acéltermékekre. Különösen azóta, mióta Kína gyakorlatilag az egész világ acéltermelését fel tudja venni. Elavult technológiával persze nem lehet versenyképesnek maradni, valamint Fe235B gyártásából nem lehet megélni.

A vasérc, alapanyagok, segédanyagok közeli rendelkezésre állása egy logisztikai kérdés, költséghatásai vannak. Sokkal inkább jelentős feltétel a rendelkezésre álló infrastruktúra, eszközállomány és szakértelem. Ezt egy ilyen húzással akár örökre el lehet tüntetni. Lehet ennek örülni, de nem biztos, hogy kell.

thetriggerhappy 2009.02.24. 10:41:49

@molaris:

ez ugye most irónia volt csak elfelejtetted kitenni a smileykat?
a cionista gondolkodásnak ellentmondó diósgyőri vasmű....ez jó. :-)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.02.24. 10:43:25

@thetriggerhappy: Ez nem olyan egyszerű dolog. A speciális, jó minőségű fémtermékek esetén a nyersanyagközelség, a szállítás és a munkaerőköltség kevésbé meghatározó. Dunaújvárosban sincs más lokális erőforrás, mint a víz, de európai léptékben modern technikai szinten működnek és tudtommal jó minőségű termékeket gyártanak (szó se róla, a válságot megérzik majd, de ki nem). Hasonlóan Dąbrowa Górniczűban (Katowice mellett) is nagyrészt külföldi forrásokból végzi a vasérc beszerzését, de a nagy cég és a körülötte kialakult kicsik is működő- és versenyképesek.

Munkaerőköltségben természetesen nem lehet állni a versenyt Indiával, de ha hagyjuk, hogy ez definiálja a versenyt, elvesztünk. Ha mást nem, azt legalább el kellene érni, hogy Diósgyőrben az emberekbe fektetett tudás megmaradjon és valahogy, akár más iparágakban hasznosuljon. Ez - szerintem - minden ipari szerkezetváltás legfontosabb eleme.

molaris 2009.02.24. 10:49:16

Minden politikát kifejezetten elutasítva, van egy kérdésem: TUDJÁTOK - E, MIT JELENT A GARANTÁLTAN KOHERENS FIZIKAI TULAJDONSÁGÚ FÉM???

Na majd utána. Mert ezek szerint, bőven mindegy, mi is kerül a Papi szervezetébe. Rézdrót Józsi egyvelege, vagy garantált össztételű "vasdarab", aminek ára veri az aranyét???
Hülyék, melyikőtöknek nins fogpótjása?
Az egyetlen konkurencia a Kruppal szemben a világon a "Vaskut" volt. Ráadásul jól működő szimbiózisban.
Fószerkáim!- Ámeriká nem a tudás letéteményese, azt még az ottani zsidók sem állítják. Ezért van az agyelszívás.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.02.24. 10:51:06

@Elpet: Egyetértünk. A válság most visszaveti a keresletet, de ez nem lesz tartós átrendeződés; a jó acél iránti igény hosszútávon is megmarad (Diósgyőr ebből a szempontból sajnos rossz pozícióból rajtolt 1989-ben, illetve korábban a belső ellenállás meghiúsította a megújulásra tett kísérletüket).

Ha valakit érdekel, a Területi Statisztika 2008/1. számában jelent meg egy tanulmányom Felső-Sziléziáról, többek között az ipari átalakulásuk sikeréről és ennek okairól. Még válság előtt, de talán érdekes lehet: portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/terstat/2008/terstat0801.pdf

tevevanegypupu 2009.02.24. 11:02:32

@smalladam:
a globalizacio egyelore ugy jott, hogy nagyon rosszul jartrunk. Ertem , hogy tartozni kell valahova, valakihez, de jobb lenne ha egyenjogu partnerkent tehetnenk meg. Nem vagyunk azok, egyelore legalabbis ugy tunik. Vagy pedig nem birjuk elviselni, kezelni, nem vagyunk megfeleloek. Nincs meg hozza sem a lehetoseg, sem a tehetseg, sem a szakertelem.

thetriggerhappy 2009.02.24. 11:04:40

@elGabor:

de gondolom ezek a gyárak köszönőviszonyban sincsenek a diósgyőrivel.
lehetne gazdaságosan átalakítani a vasművet?

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.02.24. 11:10:00

@thetriggerhappy: Őszintén szólva nem tudom. Erről az tudna érvényesen mondani valamit, aki ismeri a technológiát, munkaerőállományt, stb. A tippem az, hogy a jelenlegi szint körül lehetne stabilizálni (egy aránylag kis üzem is lehet sikeres), de ez csak egy tipp, viszonylag szűk információk alapján. Politikai akarat mindenképpen kell hozzá; Lengyelországban volt, nálunk kevésbé.

Blogos komment szintjén persze bármiről szívesen. ;)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.24. 11:14:45

A szakemberállomány a döntő. Ha azt szélnek eresztik, fél év múlva már nem lehet összeszedni. Onnantól nincs visszaút. Az állóeszközkészlet és a menedzsment egy dolog. A szakmai csapat, ami szinte pótolhatatlan. Ennek itt valószínűleg vége. Nem nagyon értem, miért kell ennek annyira örülni.

smalladam 2009.02.24. 11:14:52

@tevevanegypupu: nyilván felkészületlenül jött és rosszul jártunk ezt kár szépíteni. nekem az a problémám, hogy a globalizáció által okozott kényszerek és felkínált lehetőségek józan mérlegelése helyett még mindig ott tartunk, hogy vagy megpróbálunk tudomást sem venni róla, és a szocializmus éveihez hasonlóan gyártani valamit, amire már igazából nincs kereslet, vagy ilyen bogár lászló-féle destruktív és álságos globalizációellenes őrjöngésbe kezdünk.

a magyar gazdaságnak szerintem egy útja van: speciális, igényes termékekben kell utazni, amikre kis mennyiségben is szükség van a piacon.

szerintem magyarországon jópár olyan cég van, ami példa a sikerre. csak ugye az nem hír, ha a Bámexbumfért Vállalat az Unió legjobb optikai műszereit gyártja, és ötszáz TSZ-ből kirúgott munkásnénit foglalkoztat sikeresen, hanem az a hír, ha a Diósgyőri Kohót bezárják, amivel meg már régóta számolni lehetett.

Alte 2009.02.24. 11:30:45

Miskolcon születtem a vasgyári kórházban, a gyártól 500 m-re laktunk, egészen egyetemista koromig - véletlenül kohómérnök lettem - a reggei gyári dudaszóra ébredtem, és már kisgyermekkoromban tudtam, hogy ha napközben vörös az ég alja, akkor salakot csapolnak, ha pedig lángol a kémény a gyár tetején az LD konverterben éppen a következő 80 t acél készül. Egyszóval nagyon sok embernek meghatározó volt a "vasgyár". Éppen ezért különösen szomrú volt a hírt olvasni. Különösképpen azért, mert ezt igazán nem érdemelte meg. Bizton állíthatom, technikailag és metallurgiailag egy szemernyit sem volt rosszabb mint a dunaújvárosi, vagy bármelyik, még most is működő vas- és acélgyár. Persze a vég nem most kezdődött, én már több mint 20 éve nézem a gyár lassú élveboncolását. Természetesen, mint minden hasonló okokból tönkrement üzemnek, ennek a végét is szinte kizárólag a mohó öncélú emberek, és felelőtlen vezetők magatartása okozta. Sajnos a diósgyőri kohászat már a 80-as évektől csak préda volt. Számolatlanul öntötték bele a pénzt, csak sajnos arra nem jutott, hogy a gyár korszerűbben üzemeljen tovább. A többszöri privatizáció - feltőkésítés - csőd - privatizáció sorozatok után valahogy mindíg úgy alakult, hogy a külföldi tuladonos összes vesztesége Diósgyőrben csapódott le. Ha mások nem, a könyvelők mindenképpen értettek a szakmájukhoz. Másik nagy csapás az LKM felbontása több tucat kis kft-vé. Hogy hogynem, míg a szikvizet gyártó, fűtést szolgáltató, munkaruhát beszerző -természetesen magánkézben lévő - kft-k nyereségesek voltak, az acélt előállító részleg továbbra is veszteséges. Aztán érdekes módon a kapuk őrzését biztosító cég és az acélfuvarozó cég között érdekes kereszttulajdonlás volt. Persze mindez már csak akkor derült ki, amikor már akkora adag acél hiányzott a gyárból, amit már nem lehetett titkolni. Személyesen hallottam olyan történetet diósgyőri szakmai gyakorlatom alatt, hogy egy acélgyártási ciklus alatt lopták el az összes nikkel ötvözőt. Mikor elkezdték gyártani a nagyértékű adagot még ott volt a gyárudvaron, mikor a végén bele kellet volna adagolni már hiányzott. Kénytelenek voltak egy korábbi, még jobban ötvözött acélt hozzáadni, hogy ne dögöljön bele az acél a kemencébe. És ezek sajnos nem egyedi esetek voltak. Saját szememmel láttam olyan kemencenaplókat, amelyeben az szerepetl, hogy a szokásos 8-10-12 óra helyet 9-10 napig volt a kemencében a hengerlésre váró acél. Miért? Mert az nagyértékű, magasan ötvözött acél volt, amiből viszont óránként kevesebbet lehetett hengerelni. Igen, igen. Természetesen a hengerészeket hengerelt tonnára és nem értékre fizették. Ér ráadásul nem volt egy műszakvezető sem, aki odament volna, és kivetette volna a kemencéből az anyagot. Jónéhány ilyen év és "sikeres" privatizáció után természetesen már csak vegetálni tudott a gyár. Igazából nem lep meg, hogy bezár, korábbra vártam. Csak az szomorú, hogy míg Dunaújvárosnak sikerült ezeket túlélni Diósgyőrnek nem. Nem tudom miért. Borsodban rosszabban a vezetők? Vagy rossz vezetőket tettek a nyakunkra? Ez volt megírva? Ezt érdemeljük mert senki nem szólt és szolgalelkűen tűrtünk? Azt hiszem most már mindegy. Azért a regeli dudaszó még mindíg ott zúg a fejemben.
Elnézést, ha kicsit terjengős voltam, gondoltam szolgálok néhány adalékkal a történethez.

smalladam 2009.02.24. 11:34:03

@Alte: szerintem elég alaposan leírtad, amit itt páran pedzegettünk/találgattunk a kommentjeinkben. köszi

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.02.24. 11:35:57

@Alte: Köszönöm, korrekt. És szomorú, mert szerintem nem volt ez előre lefutott meccs - legfeljebb önbeteljesítő jóslat

Vidéki 2009.02.24. 11:45:30

Ha ez így megy tovább, nekünk tényleg nem marad más, mint „a bőgatya meg a fütyülős barack.”

tevevanegypupu 2009.02.24. 11:50:13

@smalladam:
Alte levele ujabb - sokadik - bizonyitek arra, hogy valoban nem vagyunk alkalmasak felelos, meggondolt intezkedesekre. A rendszervaltas nemhogy megprobalt volna valtoztatni ezen, inkabb csak felerositette azt a fajta ravasz kombinacios kepesseget es lelkiismeretlen "ugyesseget", amivel tonkretehetunk mindent valami nagyon bizonytalan, rovid eletu haszonert.
Akik tehetnenek ellene, azoknak olyan harcot kellene vegigkuzdeniuk, ami mar eleve felemesztheti minden energiajukat. Es vegulis valoban ott a lehetoseg: el lehet menni..

smalladam 2009.02.24. 11:56:02

@tevevanegypupu: hát ja. talán ha az lenne, amit a zorbán mondott: mindenki menjen el, nézzen körül aztán jöjjön vissza. basszus a magyar történelem folyamán állandóan ugyanez volt a probléma (épp a magyar bortermelő lelki alkatát olvasom) de mégis voltak olyan időszakok, mikor sikerült kiizzadni pozitív változásokat.

tevevanegypupu 2009.02.24. 12:15:04

@smalladam:
akkor nagyon elgondolkodtam (bortermelok lelki alkata) amikor azert kezdtek el fizetni a magyar bortermeloknek, hogy irtsak ki a szoloiket..A tehetetlen harag, a megalazottsag inkabb sugall bosszut mint kompromisszum keresest. Bar erdekes, voltak olyanok akik kivagtak a szolotokeket. Es ezt ugy kepletesen lehet vonatkoztatni szinte mindenre manapsag Magyarorszagon.

Troller 2009.02.24. 13:34:29

@alte
Dunaújváros valamilyen isteni szerencse folytánfelelősebb vezetőket kapott, akik a saját zsebük tömése mellett arra is ügyeltek, hogy hosszú távon megmaradjon az a cég, amelyikből élnek. '92-ben, friss diplomásként kezdtem a Dunai Vasműben a főiskola után, volt velünk egy srác aki a DAM-ból "menekült", ő már akkor megmondta, hogy a diósgyőri kohászat végzete az, hogy az összes "felelős" vezető úgy akarja megtömni a zsebét, hogy közben fejlesztésre, beruházásra egy fillért sem ad. Ott mindenki meg volt győződve arról, hogy nem sokáig marad meg a cég, és ki-ki lehetőségéhez mérten vitte a közös cuccot a sajátjába...

ÁrPi 2009.02.24. 16:15:06


@smalladam:
" jézus is zsidó volt."

Nagyonokos ez a csititgatás mondhatom...
Sziddhárta Gautama (a történelmi buddha) pedig köztudottan hindu volt nemde??

ON:
Különben tényleg, miben lehetne megfogni a Dunaújvárosi és a Diósgyőri közötti különbséget?

molaris 2009.02.24. 16:53:35

@smalladam:
Valóban, csak az a különbség, hogy létfenntartásának nem bűnözés volt az alapja.
@thetriggerhappy:
Az a nép amelyik a saját törvényeit nem tartja be, miként tisztelné a másét.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.02.24. 17:06:27

@Alte:
Csak kiegészítésként mondanék pár szót. A konverter fölötti dombon Vargahegy) voltam gyerek. A vasgyári 17. számú ált-isk-ba, közismert nevén a fiú iskolába jártam. Anyám, nevelőapám és a húgom is kohász. A 80-as évek közepén mondtam apámnak, aki üzemvezető volt a konverternél, hogy bontsák le az LKM-et, és csináljanak ott egy Disneyland-et. Aztán az öreget üzemi baleset érte, és rokkantnyugdíjas lett. Termelésirányó, majd diszpécser volt nyugdíjasként.
1980-ban öt férfit küldtek Dabrowa Gornica-ba, Katowice mellé, hogy megtanulják kezelni a kemencét. Nevelőapám volt az egyik. Élete volt a gyár. Mégis némán tűrte, hogy Mudra, Vicha, és még néhány tolvaj szétlopja. Az egyik a vashulladékkal megrakott autóval 5-ször ment be, majd újra be ugyanazzal a szállítmánnyal, és úgy számolták, mintha 5 kocsi vasat vitt volna. A másik a félkész árút vitte el hitelbe, azt eladta Ózdra feldolgozni, ahonnan készárúként hozta el hitelbe, de végül egyik gyárnak sem fizetett. Sok milliárdos van Miskolcon, akik az LKM szétlopásából gazdagodtak meg.Csak példaképpen megemlíteném Mudra Kálmit, akivel egy iskolába jártam. Mondanom sem kell, hogy segghülye volt világéletében. Viszont hamar megtanulta, hogyan kell vasat lopni. Most a Kékmező és Kisgyőr közötti terület szinte teljes egészében az övé, évente 5-6 alkalommal Afrikába jár vadászni, az erdő közepén lakik egy palotában. És azzal, hogy az összelopott vagyona jelenleg úgy 3-4 milliárd, nem áll az élen azok között, akik az LKM-ből szedték meg magukat.

jozicsenko 2009.02.24. 19:04:49

@ÁrPi: egy különbség van: Diósgyört bezárták...

(viccen kivül, politikai párhuzammal: Orbánék loptak, de közben csökkent az államadósság: Gyurcsányék úgy loptak, hogy közben csődbe mentünk)

az ottani menedzsment felelősségteljesebb, ennyi

Dr.Bio74 2009.02.24. 21:11:01

@ÁrPi:

Nem tudom miben lehetne megfogni a különbséget, de innen csak néhány dolgot tudok:

: Hogy sok kis cég alakul, az tényleg alapjaiban a pénzkivételt szolgálja, de ugyanakkor, minden cég önmagában áttekinthető, és minden cégnek a vezetése tekert, mint az állat, hogy minnél többet fogjon meg, mert annál többet lehetett hasítani, és nagyon sok helyen ambiciózus emberek voltak a vezetők ( volt ahol nem).
Az új tulajjal megérkezett az ukrán alvilág, és egy iszonyatosan idióta gondolkodásmód is. Az az érzésem, hogy sajnos már nekünk sincs már sok hátra, és ha marad is valami a DUNAFERR régi erejéből, abban sem lesz köszönet.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.24. 21:13:25

Én azon lepődtem meg, hogy a "Nincs szükség már az elavult nehéziparra" című brosúrát még mindig van, aki forgatja. Olyan jó, hogy mindig van, aki megmagyarázza, hogy milyen trendi dolog gyárakat bezárni, és mekkora bunkóság nem örülni ennek, pedig olyan kúl az egész.
thetriggerhappy 2009.02.24. 09:49:22 - re gondolok itt.

Nehéz lenne Ferit felelőssé tenni Diósgyőr miatt, iszonyú demagógia lenne. De valahol mindig haragszom azért, amikor azt hallom, hogy " ez nem a kormány dolga".

Ne csináljunk nehézipart, mert elavult.
Ne csináljunk könnyűipart, mert nem tudunk versenyezni a kínaikkal.
Elektronikai ipart ne csináljunk, mert beruházásigényes.
A mezőgazdaság elavult dolog, ott van Argentína, és amúgy is baj van a hülyeparasztokkal.
Az élelmiszeripar drágán termel
Hát akkor mit csináljunk?

Nem csinálunk semmit. Külföldről hozott cuccokat adunk el egymásnak, szoláriumot nyitunk, meg egymásnak akarunk házat építeni. Ebből nem is élünk meg. A kormány meg széttárja a kezét: ha senki nem kezdeményez, mi hogyan kezdjünk bármihez, hiszen az állam rossz tulajdonos. Menjetek dolgozni a külföldi cégekhez. Ha elmennek innen, hát nagyon sajnáljuk, a nagy világgazdasági folyamatokat igazán nem tudjuk befolyásolni.
Szóval minden ránk van bízva, a kormány nem tehet semmit és semmiről. Csúszunk lefelé. Biztos így van jól.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.25. 07:17:07

Sajnos elterjedt egy másik rendkívül káros elképzelés, miszerint teljesen mindegy, hogy egy hazai termelő üzemnek magyar vagy külföldi a tulajdonosa. A Horn-kormány időszakában volt domináns az a nézet, hogy a magyar gazdaságot döntően külföldi tulajdonú cégekre kell alapozni. Ennek okait is érdemes lenne elemezni. Mindemellett nagyon kulturált dolognak számított büdös mucsai bunkónak nevezni azt, aki a hazai tulajdonlás mellett érvelt. A hazai, patrióta burzsoázia melletti kiállást sajnos gyakran kizárólag érzelmi alapokon tették meg sokan, így a provincializmus vádjával nehéz volt bármit is szembeszegezni. Pedig nagyon komoly gazdasági érveket lehet itt felvonultatni. Egy számban és anyagi lehetőségekben jelentős hazai tulajdonosréteg azon pénze, melyet itthon költ el, irgalmatlanul hiányzik a magyar gazdaságból, amelyet nem szabad csupán a költségvetés bevételeinek szempontjából nézni. Egész egyszerűen csonka az a társadalom, amelyből hiányzik a gazdag emberek konszolidált és viszonylag széles rétege. Baloldali kormánytól ennek kiépítését aligha várhatjuk, elég nekik a saját gazdagjaikat ideológiailag feldolgozni és választóikkal elfogadtatni. A külföldi tulajdonos nekik praktikus, messze van és személytelen, könnyű úgy beállítani, mint valami elkerülhetetlen csapást.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.02.25. 08:41:15

@Elpet: Veszélyes illúzió, mert fejlett posztindusztriális gazdaságot ígér, csencselős gagyit hoz. Közép-Európában a szolgáltatásalapú gazdasági fejlődés csak a fővárosokban vált modern és nemzetközileg aránylag (aránylag) versenyképes gazdaság alapjává, rajtuk kívül elsősorban az ipar húz. Ez triviális összefüggés, csak meg kell nézni egy GDP-rangsort. Itt van például egy 2004-es toplista a posztszocialista országokból (egy főre eső PPP GDP az EU-27-ek százalékában; a fehér oszlopok fővárosi régiók):
img.photobucket.com/albums/v198/Melan/GDPRangsor.jpg
És egy másik rangsor, a magyar megyék a tercier foglalkoztatás részaránya szerint rendezve:
img.photobucket.com/albums/v198/Melan/TercierRangsor.jpg
Igen, Budapesttel kezdődik, de érdemes megnézni, mivel folytatódik és mivel végződik, és a rangsor melyik végéről ki milyen gazdasági sikerességre asszociál.

A hazai közgazdásszakma és a körülötte kialakuló gondolkodás súlyos problémájának tartom, hogy néhány, gyakran erősen ideologikus rendszerváltó illúzió foglyai maradtak. Ezek közül egy az ösztönös iparellenesség. Talán az a bajok egyik gyökere, hogy szabályozásban és makrogazdaságban otthonos, de máshol teljesen idegen emberek ma a szakma véleményvezérei. Fene tudja, de valami nincs rendben.

Dr.Bio74 2009.02.25. 09:25:41

Külföldi tulajdonlás?

Ha visszatérünk a dunaújvárosi kohászathoz, mit is látunk?
A cég a privatizáció előtt is dolgozott, igazán lényeges fejlesztések nem történtek, hivatalosan a cég mindig kissé veszteséges, vagy nullszaldó közelében mozgott. A tulajdonos váltás után azonnal milliárdos nyereségek jelentek meg. Jobb az új tulaj? Nem, egyáltalán nem, a pénz mindig is ott mozgott, csak amíg állami tulajdonban volt, addig a cég folyamatosan a politika bábja volt, melyből a pénz láthatatlan szálakon csorgott kifelé, és hihetetlen idióta tulajdonosi képviselők "felügyeltek" a cégre, és természetesen a Kft. vezetők és egyéb tűzközeliek is fejték rendesen. Az új tulaj szakmailag nem jobb, sőt rosszabb annál a szűk gárdánál, mely a céget amúgy is vitte, de a pénzt legális csatornán keresztül emelte ki, megmutatva az elmúlt évek mutyizásainak mértékét. Most is folyik ki a pénz, de nem csak a nyereségen keresztül, hanem hogy lecserélik az embereket, alvállalkozókat ukránokra, ukrajnai magyarokra.
Magyarország ebből a szemszögből vesztett, nagyon sokat, de ha a tulajdonosi kör továbbra is kitart, hogy a céget meg kívánja menteni, akkor nyert, mert a magyar politikával, a plebejusokat mélyen megvető vezető réteggel ezt a válságot semmi esélyünk sem lenne túlélni.

2009.02.25. 10:22:37

Én is ott tanultam Miskolcon-anno 1972-ig.Nagyon sok és szép emlék köt a városhoz.Itt láttam elöször a Digép-ben csapolást, itt láttam a kokillákat és itt láttam elöször igazi nagy várost. Sokat jártam a 21-es, az 1 -es busszal, az 1-es és 2-se villamossal-vagy ahogy akkor mondtuk, a tujával. Jártam a DVTK meccseire, a Perecesi BÁnyász kézilabda meccseire is. Én, még láttam játszani a stadionban az olimpiai csapatot--amelynek gerincét a diósgyöriek adták--Veréb, Szántó, Salamon, Kutasi , Oláh,Borostyán stb,stb.És láttam gyözni öket-akkor 3:1-re a bolgárok ellen! De láttam a kézilabdás perecesi fiukat játszani, a régi Ózdi Kohásszal--amelyben még játszott az öreg Marosi is.Nagy meccsek voltak itt.Még emlékszem néhány névre is -Kis Pista, Soltész Lajos, Gera Tibi,stb,stb.Most hogy hallottam a hireket, hirtelen megrohantak az emlékek, a Vasas Müv Ház koncertjei, a reggeli embertömegek hullámzása a gyárakba, a Marx-téri átszállások és a régi Miskolc-amelyhez hozzátartozott a "forintos" utca is! Kár hogy itt tart ez a megye, és kár az itteni szaktudás, szakértelem "eldobásáért"! Mert ez a város és a megye, nem ezt és ennyit érdemel, tisztelt nagytudásu és okosnak mondott politikusok! De én bizom benne, hogy fog még Miskolcon szólni a Vasgyár müszakkezdését jelzö dudaszó és fognak még emberek özönleni a Vasgyárba is!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.25. 10:24:14

@Bio74:

Természetesen.

Egy felelősen, hosszú távon gondolkodó külföldi tulajdonos jobb, mint egy rövid távon gondolkodó, vagyont és hasznot felélő magyar tulajdonos.

Továbbá:

Könnyebb elvinni egy kis követ, mint két nagyot.

Jobb dolog szép, fiatal nőket nézni, mint csúnya, öreg férfiakat.

Szeretném azt hinni, hogy a külföldi tulajdonosnak nem a rossz és felelőtlen magyar tulajdonos az alternatívája.

HToma 2009.02.25. 11:18:35

@smalladam: A magyar bortermelő lelki alkatával óvatosan. Vannak olyan megállapításai, amiket az agrártörténetírás azóta tényszerűen cáfolt.

tevevanegypupu 2009.02.25. 11:38:40

Kulfoldi tulajdonos..tulajdonkeppen erthetetlen, hogy miert irtoznak annyira a kulfoldi tulajdonosoktol, foleg a mezogazdasagban. A foldet nemigen lehet attolni az orszaghataron tulra, a termes joreszt nagy valoszinuseggel helyben ertekesitik es ha nem csal tul sokat az adoval akkor valami haszna a magyar allamnak is van belole. Hogy a magyar allam mire kolti ezt a penzt.;na az mar kerdes. A magyar allam egyelore tonkretett szinte mindent amit a kezebe kaparintott, legalabbis az utobbi hat evben es a rendszervaltasnal biztosan. A jo kulfoldi tulajdonosnak a rosszul gazdalkodo magyar allam az alternativaja egyelore.

HToma 2009.02.25. 11:56:00

@tevevanegypupu: A mezőgazdaságra van egy sejtésem. A magyar paraszt álma 1848-tól az volt, hogy saját földje legyen. Ez a 45-ös földosztással megvalósult. (Most nem térnék ki arra, hogy a sok apró kisbirtok mennyire volt jó, mert nem tudom.) Eltelt 5-6 év és jött a TSZ szervezés. Aztán a rendszerváltás után most van egy csomó falusi kisbirtokos, akik attól félnek, hogy újra nagybirtokok jönnek létre, amin ők megint "jobbágyok" lesznek.
Ezek érzelmi dolgok. Meg lehet racionálisan magyarázni, hogy nem kell félni a külföldi földtulajdonostól, de olyan mintha nyugdíjas MSZP szavazónak magyaráznánk, hogy Orbán tisztességesebb mint Gyurcsány.
A magyar föld ma alapvetően magyar magánszemélyek kezében van. Jó persze van Nemzeti Földalap meg önkorm. tulajdon is. Olyan agrárpolitikát kell folytatni, hogy a paraszt ne akarja földjét külföldinek eladni, és akkor az nem kerül külföldi kézbe.

tevevanegypupu 2009.02.25. 12:03:40

@HToma:
azt hiszem ebben a foldtulajdon-nem foldtulajdon kerdesben az is kozrejatszik, hogy gyonyoruen elmagyaraztak, hogy a kisgazdasagok vesztesegesek, hogy nem eri meg termelni, nem lehet eladni, felesleges ra penzt kolteni, felvenni. Es mindent meg is tesznek a nagy szupermarketek, hogy nagyon olcso es sokszor ketes mezoazdasagi termekekkel arasszak el a pultjaikat. Evek ota nezem a remenytelen harcot parasztsag kontra allam, es nem ertem az egeszet, nem ertem az allam szinte ellenseges hozzaallasat sajat mezogazdasagahoz.
Persze vannak csalok a mezogazdak kozott is, azt sem felejtik el nekik nyilvan illetekes helyen, hogy mikor lehetett eu-kolcsont felvenni a foldjeikre, akkor nagyobb teruleteket adtak meg a valosagosnal..

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.25. 12:17:16

@elGabor:

A fejlett, ún. posztindusztriális társadalom a szolgáltatások magas részarányával a fejlett ipari termelés bázisán épült ki mindenütt, a szolgáltatások valamilyen módon anyagi dolgokhoz kapcsolódnak. A szolgáltatások fejlesztésére alapozni a gazdaság fellendítését kb olyan szintű okosság, mintha valaki attól akar jómódú lenni, hogy a családnak két új autót vásárol, hiszen a jómódúaknál is úgy van. Ráadásul a szolgáltatások nagy részaránya a gazdag nyugat-európai és észak-amerikai társadalmak gazdaságában csak egy jelenség, nem okvetlenül a fejlődés célja és eredménye, akár tévútnak is bizonyulhat.

HToma 2009.02.25. 12:28:26

@tevevanegypupu: Most mondjam azt, hogy a baloldal azt hiszi a falusiak jobboldaliak. Egyébként tényleg van egy birtokméret ami alatt nem éri meg termelni. Sajnos parasztjaink - ismert történelmi előzmények miatt - rettegnek a szövetkezéstől, pedig pl. értékesítő szövetkezetek kellenének a hipermarketekkel szemben.
Amikor az MSZMP átalakult MSZP-vé akkor valami ideológiai alapozást kellett volna végezniük. Nem csináltak. Liberális dogmák fogságában vergődnek és semmi távlatos elképzelésük nincs. (Persze ez az egész marxi baloldalra igaz világszerte, de ez minket nem vigasztal.)

tevevanegypupu 2009.02.25. 13:01:21

@HToma:
Nem tudom milyen oldal a videk, legalabbis a parasztsag, akik meg egyaltalan muvelnek foldet es foglalkoznak gyumolccsel-zoldseggel. Nyilvan olyan oldalra hajlanak amelyik hajlando komolyan venni a problemaikat es megprobal segiteni.Valoszinu, hogy az egymas iranti bizalmatlansag is korejatszik egyelore abban, hogy kozosen csinaljanak valamit. Pedig most kellene elkezdeni, az lehetetlen, hogy a magyar mezogazdasag teljesen tonkremenjen. Evezredes hagyomany, eletforma muljon el penz vagy valamilyen politikai megfontolas miatt..

jozicsenko 2009.02.25. 14:13:57

@tevevanegypupu: saját tapasztalat alapján azt mondanám, hogy baloldali a vidék

de ma a baloldal szövetségese, szócsöve, hangadója, iránymutatója a liberális szdsz (amig nem jött Gráf József, az volt, amit az szdsz mondott, nem volt vidék ügyben ellenvélemény az mszp részéről)

mivel az szdsz iszonyatosan vidékellenes (gondoljatok csak Mihályi Péterre, aki az egészet felszántatná és sóval vetné be, mert csökevénynek tartják), no innentől kezdve nincs miért szóba állni a baloldallal

de pont ezért nem is mennek el szavazni, ami a fidesznek csapás...

tevevanegypupu 2009.02.25. 15:54:05

@jozicsenko:

pedig Orban allandoan megy disznoolesre..ez sem eleg?

HToma 2009.02.25. 16:26:17

@jozicsenko: Nem inkább azért nem megy el a vidéki ember mert a "politika úri huncutság"?

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.02.25. 16:34:31

@jozicsenko: Saját ismeretség alapján azt mondanám én is, bár nem úgy, ahogy pl. Gyurcsány. Három alapvető ok:
1) a népi baloldal az MSZP-ben már nem nagyon, de az emléke még él
2) magas a szociális segélyen élők és nyugdíjasok aránya, tkp. szocialista alapbázis
3) a jobboldalt nagyon sokan utálják a TSZ-ek szétverése miatt. Sajnos nem alaptalanul; az volt az Antall-kormány történelmi bűne, és ezt nem kevés idő lesz lemosni.

tevevanegypupu 2009.02.25. 17:14:14

A videki ember talan a Kisgazdapartra szavazhatott volna.;de amive valt, maradt vagy helyette lett, az nem kell neki. Es ha oszintek vagyunk akkor a varosi politikusok nem nagyon torodnek a videkkel. A nagyobb varosokkal igen, de az igazi videkkel, falvakkal nem nagyon..Ha pedig torodik, akkor sokszor rosszabb. Csak azert, hogy megszuntesse a postat, iskolat, buszmegallot, orvosi rendelot mint feleslegeset, nem kifezetodot.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.25. 20:43:18

Hát akkor egy kicsit bővebben, hogy miért hazai tulajdonosok. Hosszú lesz, de olvassátok el.

A marxista eszmékben úgy szerepel, hogy amikor egy gyártulajdonos nyereséget vesz ki az üzeméből, akkor az a pénz már nincs a továbbiakban. Ezt vulgár ábrázolásokban is láthatjuk: nagy zsákon ül a tőkés, amire írva van: dollár, ül rajta, szivarozik és kövér és gonosz. Ott a pénz a zsákban, ami semmire sem jó, hacsak nem arra, hogy a szegényeket sanyargassa még tovább. Szóval a marxista elemzés nem nagyon figyel ennek a pénznek a további sorsára, vagy pedig olyan feltételezésekkel él, amelyek teljesen negatív összefüggésekben említik azt.

Hadd gondolkodjam el egy kicsit azonban erről. Nézzük, hogy mi történne a pénzzel, ha lennének magyar gyártulajdonosok, nagy számban.

Nem arról beszélek, hogy egy csomó pénzt visszaforgat a nyereségéből, fejlesztésre, bővítésre. Pedig ez is nagyon fontos, és külföldi tulajdonos esetén kisebb az esély, hogy a nyereséget nálunk fekteti be. De most arról a pénzről szeretnék gondolkodni, amit elkölt, és nem tesz vissza az üzletbe, tehát amit felél.

Fordíthatja mondjuk léha, könnyelmű életmódra, ez azonban nyilván nem általános. Végigfuttatok egy gondolatmenetet, mindenki színezheti tovább, ahogyan gondolja.

Gazdag emberünknek tehát sok a pénze, és el kell gondolkodnia, mire költi. Vett autót többet, utazott mindenfelé, most már szeretne egy kis nyugalmat az életébe. Ingatlanokat vásárol Kelet-Magyarországon. Szántót, mezőt, erdőt, hegyoldalt. Kúriát épít magának, megkeres egy építész mérnökirodát, ahol egy ambíciózus építésszel együtt a szokásos sablonoktól eltérő, magyar hagyományokban gyökerező és mégis modern épület terveit alkotják meg. Az építkezés egy helybeli építő cégnek ad több mint egy évig munkát, ahol a dolgozók ez idő alatt a sok túlóra és premizálás miatt különösen jól keresnek. A kúriában aztán a ház vezetésére több helybelit is alkalmaz. Sofőrt a család autóinak rendbentartására, és a gyerekek iskolába, edzésre, különórákra utaztatásához. Idős nénit szakácsnőnek, akik bent lakik, élelmezést kap és kis nyugdíját még kiegészíti keresetével, amiből a lányát és családját tudja támogatni, akik ezalatt beköltöztek a házába, így megoldódik a lakásproblémájuk. Két helybeli fiatalasszony takarítja mindennap végig a házat, akiknek munkahelyproblémája szintén megoldódik. Magántitkárnak a környékbeli város főiskoláján végzett fiatalembert alkalmaz, aki idős, beteg édesapja mellől nem tud messzire mozdulni, így képzettségéhez illő állás nélkül volt mindeddig. A gyerekekre egy fiatal tanítónő vigyáz délutánonként, szintén falubeli. A kicsik alsó tagozatban a falu iskolájába járnak, hogy megismerjék a környékbelieket. Emberünk az iskolának eszközöket vásárol, és segít a mosdók, az ebédlő felújításában.

Az eddig elhanyagolt erdő rendbetételére erdészt alkalmaz. Három jóravaló cigány családot telepít le az erdőszélen kis házakban, ahol az asszonyok a kertben és a jószágokkal foglalkoznak, az emberek pedig a mezőn és az erdőben tartják rendben a dolgokat, az emberek vályogot, az asszonyok kártyát vetnek a falubelieknek. Van fizetés, a ház körül sok minden megterem, a tüzelő megvan télire az erdőről, és a gyerekek továbbtanulását fontolgatják. A korábban elhanyagolt mező, erdő egyre rendezettebb. Juhász terelget birkanyájat. Az elhanyagolt vízlevezető árkokat kitisztítják, a szeméttel borított erdőszélet megtakarítják.

A pénz végigsöpör a környéken. Sok eddig megoldatlan gond nyer részben vagy egészben megoldást.

Lehetne még sorolni. A fentiekhez nagyon gazdag ember kell. De a kevésbé gazdag gazdagember pénze is végigcsorog a társadalmon. És a fenti kép egyáltalán nem irreális. Az embernek igénye van arra, hogy otthonossá tegye a világot, hogy szebbé tegye, hogy másképp hagyja itt, mint ahogyan kapta. Ne becsüljük le az embereket. Ne higgyük, hogy a pénzt mindenki vad dorbézolásra fordítja, hogy haszontalanul elherdálja. Az itthon működő cégek tulajdonosai is hasznosan költik az itt termelt nyereséget. Csak nem nálunk, hanem Németországban, Franciaországban. Erről a pénzről mondunk le, amikor a hazai tulajdonlásra legyintünk.

Az élet nem csak az, hogy egy ország polgárai a külföldi cégek alkalmazottaiként dolgoznak, aztán elmennek a külföldi tulajdonú hipermarketbe bevásárolni, a beszedett adókat meg a politikusok kegyesen osztogatják, akinek gondolják és így telnek a napok a végtelenségig. Ha egy ország működéséről ilyen egydimenziós, butított elgondolásunk van, akkor egy szép nap azt vesszük észre, hogy történt valami, és senkinek nincs munkája. A társadalom életét keresztbe-kasul kell átszőjék az emberi és gazdasági kapcsolatok, akkor lehet erős. Ez pedig ép és teljes társadalom esetén lehet, amihez kellenek ezek a gazdag emberek, bármit is tanított erről a marxizmus.

Szóval gondoljátok meg, mivé lehetne magyar hazánk.

tevevanegypupu 2009.02.25. 21:10:22

@Elpet:
amit itt leirsz nagyon szep..es nyilvan igy megy Nyugat-Europaban: Svajdban, Ausztriaban, Franciaorszagban, Angliaban. Nalunk azt hiszem szinten letezik ilyen, legalabbis a Duna teveben volt is riport veluk: egy francia csalad telepedett le egyik szolotermelo videkunkon es valositott meg hasonlot mint ahogy irod. Nem tudom, hogy egy magyar birtokosnak sikerul-e mindez, mert egy dolgot kifelejtettel, illetve kettot: az irigyseget es az adohivatalt..
Amit leirsz nagyon jo egy folytatasos szappanoperaban, de felek, hogy nalunk egyelore ez csak abrand vagy nagyon ritka.
Nalunk a meggazdagodott magyar ember (a nagyon gazdag) kiviszi a penzet valami olyan helyre, ahol nem kell utana adozni..
Kiszipolyozza az utolcso csepp verig a parasztjait (munkasait) lasd Feri kadkogyarat ahol allando problema van a szakszervezettel, munkaidovel, veszelyessegi potlekkal..Es ez igy mehet minden nagyvallalkozonal.
Kellenek a gazdag emberek, de nalunk ugy latszik egyelore a legtobb olyan, hogy dagadtan, szivarral a szajaban uldogel a penzesladaban orzott takarekbetetjen tipikusan ahogy Marx is megalmodta..

Alfőmérnök 2009.02.25. 21:17:23

@tevevanegypupu:
Szép mese volt.
Az a baj, hogy ehhez nem csak hazai tulajdonosok kellenek, hanem a hazai tulajdonosoknak el kéne jutni a kulturáltságnak egy bizonyos fokára. Mert vannak Magyarországon nagyon gazdag emberek, csak nem így használják fel a pénzüket.
Én lehet, hogy így, vagy hasonló módon használnám fel.
Különben amit leírsz, annak kb. szerintem az a lényege, hogy tudatosítani kéne az emberekben, hogy hazai termékeket vásároljanak, és hazai szolgáltatásokat vegyenek igénybe. És nem csak a gazdagokra vonatkozik.
A marxizmus-kritikádban meg nem vagyok teljesen biztos, hogy helytálló, de ez részletkérdés.

Alfőmérnök 2009.02.25. 21:18:01

bocs nem tevének szólt, hanem Elpet-nek

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.25. 21:43:17

Idilli kép, hogyne.

Szeretem az ilyet. És szeretek arról gondolkodni, hogyan is kellene. Kicsit sok volt már abból, hogy Magyarországon mindig arról folyik a szó, hogy mit miért nem lehet.

Viszont. Mi az alternatíva? A külföldi összeszerelő üzemekben dolgozik mindenki, hétvégén meg bevásárol a Tescóban? A falvakat meg ledózeroljuk? Ez jó?

Egyébként a példát majdnem a valóságból vettem. Külföldi cég magyar menedzseréről van szó. Ha a gyár az övé lett volna, valószínűleg nagyjából így alakul a történet.

tevevanegypupu, az általad említett francia család eszerint legjobb úton halad affelé, hogy francia származású magyar család legyen. Isten hozta őket. Sokan vannak a meghívottak de csak kevesen a választottak.

Amúgy a mondandóm lényege az volt, hogy a külföldi tulajdonú cégek működésének nyereségtartalma nagyon hiányzik az országból. Ábrándos lelkem kiszínezte.

Nem tudom Marx pontosan mit írt, de a vulgármarxista politikai gazdaságtan eléggé elkente, hogy mi a vállalkozásból kivett nyereség további gazdasági szerepe, hiszen a magántulajdon társadalmi hasznosságának kérdését árnyalta volna, ezért nem boncolgatta ezt. A köztudatban az élt, hogy az értéktöbblet a közösség szempontjából már nem hasznosul.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.25. 22:02:40

Azért azt se lehet ám, hogy sose beszéljünk arról, mi a jó, és hogyan lenne jó.

OftF 2009.03.02. 14:41:24

Azt hittem már rég nincs kohászat Magyarországon, erre tessék: mégis volt. Szentimentalista nyikorgás egy nagy múltú gyár bezárásáról panaszkodni. Minden halandó. Inkább csináljunk valami újat, ami hasznos.
süti beállítások módosítása