Elektromos kecskeduda - pszichedelikus világzenei kutyulék a Gödörben
2009. február 20. írta: dobray

Elektromos kecskeduda - pszichedelikus világzenei kutyulék a Gödörben

 Fejbekólintó élményben lehet része annak, aki ma (február 20-án, pénteken) lemerészkedik a Gödörbe, hazafelé biztos taxival fog menni, mivel össze lesz csavarodva a lába. A magyar világzene nehéztüzérségének három osztaga fog ugyanis úgy a lábak közé lövöldözni, hogy igencsak kapkodnia kell majd magát, ha ép talppal meg akarjuk úszni a koncerteket.

  Apropó, világzene, a kifejezés meglátásom szerint semmit sem jelent, kvázi tautológia, simán lehetne folknak hívni a népzenei hangulatú kutyulékmuzsikákat. Ennek a világzene szónak (azontúl, hogy a nyolcvanas években üzleti megfontolásokból hajtva találta ki egy londoni kocsmában pár kiadó képviselője) amúgy is van némi panteista felhangja, amit gyűlölök.

  Ellenben a nyomott, rémálmos pszichedeliát kedvelem (Aldous Huxley a Szép új világban használta ezt a kifejezést állítólag – én nem emlékszem rá -, ami annyit tesz: látható lélek), lett légyen a korai Pink Floydról, a kanadai Voivodról vagy épp a VHK-ról, a Barbaróról és a Barbaróval gitárosban azonos Napráról, ami a Gödör estjének egyik fellépője lesz. Jaj, a világ című, 2007-es albumuk felkiáltásával mintha már előre figyelmeztetett volna a… na jó, hagyjuk ezt.

  A Napra elődje, a Magura Napotvet kevésbé volt virtuóz, ellenben sokkal elszálltabban zenélt, de a megfelelő dózist a VHK-t és a Kárpát Möbiuszt is megjárt Both Miki gitáros zenekarától így is megkapjuk. Bartókra mostanában sokan hivatkoznak, ők is, de a mestertől függetlenül is élvezhető a muzsikájuk, amire sokan meglehetősen sajátos táncba kezdenek, az együttes kvázi kígyóbűvölőként ténykedik a színpadon.

  Elektromos kecskeduda, koboz, brácsa, furulya, dob, basszusgitár – ez kell ahhoz, amit jobb híján etnofunknak nevezünk. Az etnofunk pedig gyakorlatilag egyenlő feltalálójával és egyetlen művelőjével, az este úgyszintén fellépő Kerekes Banddel, aminek tavaly szeptember elsején jelent meg új lemeze, a Fel a kalappal! Az 1995-ben alakult zenekar majd’ tíz éven át játszotta az autentikus, főként gyimesi-moldvai talpalávalót Eger táncházaiban (ennek lenyomata első két lemezük), mikor 2003 környékén az interpretálásról átálltak a szerzésre. Így született meg a 2006-os lemez, aminek találóan csak Pimasz volt a címe. Egyik slágere pedig a Csángó Boogie volt, ami azóta a – külföldön is népszerű – zenekar védjegyévé vált.

  Kerekesék gyakorlatilag összeöntöttek mindent, amit kedveltek, jazzt, pszichedelikus rockot, elektronikus zenéket Jimi Hendrixtől a Jamiroquai-ig (hű de nem szeretem), hogy némi rostálás és rendteremtés után addig sosem hallott, energikus, invenciózus, többnyire instrumentális muzsikával robbanjanak be a szerencsétlen, értelmezhetetlenül tág fogalommal világzenének nevezett irányzat előadói közé. A Fel a kalappal!, amelyen Hendrix egykori billentyűse, Mike Finnigan is zenél, kicsit lassabb, diszkósabb hangvételű végig, megállás nélkül guruló elődjénél.

  A harmadik fellépő a Zuboly, aminek idétlenkedése mindenkit hamar le fog fárasztani, értem én a kujonságot, reppelhetnék velük egyet, nekem elsőre nem tetszett annyira, de talán majd ma este megszeretem őket, elvégre a Homeopátia című szerzeményük egészen kiváló hülyéskedés. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr1954992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.20. 17:02:51

Áh, a Zuboly, Lelky Lola kedvenc bandája :)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.02.20. 17:18:14

A Kerekest ismerem, nagyon jól. Betegek a Gödörben, hogy nem ásnak árokot tovább? Táncház, meg ilyen koncertek.:)

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2009.02.20. 17:21:50

Ez a világzene is olyan szó, mint a kulturális antropológia. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.02.20. 17:29:55

a világzene, a világagymosás része. az autentikus, népi-metafizikai kultúrából fakadó zenék gyökere elvágva, a felszín összezatyulva, egyed világ...

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.02.20. 18:22:52

Egyszer valami Palya Bea rajongónak jöttem ezzel, hogy nincs is olyan , hogy világzene, csak népzene van, erre lebunkózott.

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.20. 19:05:54

Ha már a Zubolynak rendes klipje lett beszúrva, akkor igazán elfért volna a Naprának a Pici házas klipje is, nagyon ott van: www.youtube.com/watch?v=MTz-2GvAIYg
:)
/ Őrnagy zsidó hippi /
:)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.20. 19:20:11

hát ez a Napra klip zseniális, mingyár be is kerül a posztba! :)

eeepunk 2009.02.20. 19:32:11

Nem annyira művelődös, inkább amolyan odabaszós buli ma este:
www.merlinbudapest.org/programok/kamionosok-es-kurvak_090220
Azaz kamionosok és kurvák. Na ott ma valszeg teltház, ha oda nem férünk be, akkor viszem a tündéremet a Gödörbe, oszt ott vagy elásom vagy nem. :)

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.20. 19:48:12

@ergé: örülök, én ezt szoktam megmutatni angol barátaimnak, ha magyar zenére kiváncsiak :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.20. 19:56:29

próbálom számolni, hogy ez a Napra-dal milyen ritmusban dühöng, de nem tudom megfejteni. Tizennyolchetedhatod? :)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.02.20. 20:23:05

@Krokodil:
Te jobb fej vagy, mint Calam, viszont nem vagy jó idegesítési célpont.:) Calam minden hülyeségemre komolyan reagál.

Alfőmérnök 2009.02.20. 21:36:52

Héló, egy programajánlót nem utsó percben kéne megírni. Szóval szólhattatok volna előbb is. Biztos király lesz.
Nikola Parov hiányzik a listáról, Both Mikit is vele láttam egyszer...nem vótt rossz.

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.20. 23:15:03

@Őrnagy Őrnagy: el lehet érni calamnál, hogy ne válaszoljon. Kérdezd csak heimát, hogy hogyan. Mondjuk ő tényleg igyekezett, még a Sárdobáló blog indulása előtt, amikor még csak egy legelső próbaposzt volt kint, akkor oda bekommentelte, hogy "zsidóblog" :D

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.21. 10:08:25

Bocs, nem mindenki szereti a világzenét, de senki örömét _most_ nem szeretném elrontani :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.21. 10:27:23

Én Waszlavik Gazinál lehorgonyoztam valamikor 20-22 évvel ezelőtt még

"Egy bőröndben kapálózott a medve
Sziklákon lépkedve fütyülve hoztam
Málnabokrokat sodort a szél
Fekete villám csapott le mellettem

Rida, rida, bom-bom-bom,
Halló, itt Budakalász
Küldjétek a sárkányokat
Disneylanden át!

Később a házunk elé értem
Mozdony vágtázott át a békák kórusán
Szürke eminenciás művészek küldtek
Hangjegypostán egy zöld csillagot

Rida, rida, bom-bom-bom,
Halló, itt Budakalász
Küldjétek a sárkányokat
Disneylanden át!"

"Befutok magamba, megnyomok egy gombot
A Napóleon sakkozik, rádobok egy rongyot
Mögöttem jön Freud, a feleségem hozza
Kifutok magamból és felnézek a Holdra"

Monkey_Business · http://gmintgeza.blog.hu/ 2009.02.21. 12:28:10

Az egész mulatság úgy alakult, ahogy vártam. Nagyot ütött a Kerekes, nagyot ütött a Napra, kritikán aluli volt a Zuboly. Ők kb. két éve voltak jók, azóta egyre gyengébbek, de azt hiszem tegnap elég jó kritika volt nekik, hogy jelentős tömeg hagyta el a helyszínt, kb a 2. számuk után. (És nem lehet a kamionos bulira fogni, mert oda már nem engedtek be senkit).

Végülis azért nem lehet panasz, mert a Kerekes és Napra miatt bőven megérte elmenni.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.21. 13:48:12

@ergé: már nem a kedvencem a Zuboly, nekem is volt szerencsém egy-két nagyon béna koncethez, de azért barmulni, táncolni jó rá.

Ács Ferenc 2009.02.21. 14:09:31

@Elpet: Ez nekem is nagy kedvencem. Az egész album is, amin ez szerepel.

smalladam 2009.02.21. 14:26:24

@Őrnagy Őrnagy: a táncház az súlyos élmény:) mikor utoljára jártam arra két zenekar játszott, és a nagyobbik teremben több mint száz ember járt körtáncot. a néptáncot annyira nem szeretem, de az egészen lenyűgöző volt, ahogy mindenki táncolt mindenfele

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.02.21. 14:59:02

@Ács Feri:

Azt se tudtam, hogy kiadták. Kedvem lenne megvenni CD-n. Valamikor `87 körül vette föl nekem Sz. Tibike kazettára, amit kölcsönadtam, tippelhetsz, hogy visszakaptam-e.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.21. 16:27:34

@ergé: hétnyolcad, Both Miki mondta :) a hétnyolcad egyébként a moldvai csángó zenék szokásos ritmusléplet (vö. Esztenás Együttes Hétnyolcad című lemeze)

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2009.02.21. 17:53:03

@dszg:
A moldvai kecskés daloknak van 7/8-os ritmusa. A Fakutya tudja nagyon jól nyomni 7/8-ban... :)

A Kerekes nagy kedvencem, Both Miki egy őrült zseni, de azt már nem bírom végighallgatni, csak akkor, ha olyan hangulatom van.

A Zubolytól egyedül a Másfélmillió tépés jött be, egyébként nagyon gyengének tartottam mindig ezt az ökörködést. Kár, hogy a Benke Félix kilépett a Zurgóból, nagyon király volt a levélsípja. Amúgy azt próbáltam megtanulni, de reménytelennek tűnik. Ha valaki megtanítana cicélni, nagyon megköszönném.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2009.02.21. 17:55:43

Egyébként múltkor voltam a Gödörben, Balaton koncertre akartam menni, de nem vártam ki, mir színpadra kerülnek Fél tíz körül a Menhárt-Víg duó játszott -- világzenét, fogalmazzunk így. Érdemes meghallgatni őket egyszer.

smalladam 2009.02.21. 22:11:19

@Grift: "a világzene, a világagymosás része. az autentikus, népi-metafizikai kultúrából fakadó zenék gyökere elvágva, a felszín összezatyulva, egyed világ..."

annak a szemét geci liberális maffiózó balassinak is volt pofája török meg magyar népdalokkal kutyulni a verseit, nembeszélve a hiszterioliberálkommunista arany jánosról aki népballadákat fosztott meg népi metafizikai gyökerüktől direkt

ja és a két nemzetáruló: bartók béla és kodály zoltán, akik kozmopolita szörnyűségeket kutyultak a magyar népzenéből...

szénhidra 2009.02.23. 08:41:19

@smalladam: parádés :)

Egyébként ha jól tudom a kecskés 7/16-odban van. Csak hogy cifrázzuk.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2009.02.23. 21:03:36

@szénhidra: Mi a különbség a 7/16 és a 7/8 között?

elégikus · http://hugh.blog.hu/ 2009.02.23. 23:12:30

akit érdekel, nagyjából ilyen a kerekes band második nagylemeze:

zene.hu/cikkek/cikk.php?id=14911

érdemes megrendelni a honlapjukról
süti beállítások módosítása