Egyedi Mihályi-desszertek a Centrálban
2009. február 20. írta: Redakció

Egyedi Mihályi-desszertek a Centrálban

Tegnap mutatták be a budapesti Centrál Kávéház új cukrászát, a Reakció is képviseltette magát. Régi reakciós szerzőnk, Dolcevita beszámolója (és képei):

 Tegnap délelőtt igen látványos és ízletes sajtótájékoztatón voltam a Centrál kávézóban. Az év elejétől megújult a kávézó gasztronómiai kínálata, az ételekért ezentúl Cseh János, aki többek között a Sofitel és a Gundel konyhafőnöke is volt, a desszertekért pedig Mihályi László mestercukrász felel. Mihályi László tagja volt a lyoni Coupe du Monde de Patisserie-on tisztességgel helytálló magyar csapatnak. A váci cukrász esküszik a kiváló alapanyagokra adalékanyag mentesen, igazi kakaóból, csokoládéból, rumból és egyéb hozzávalókból készíti rendkívül látványos süteményeit, tortáit.

„A cukrászdákban a termékek 70% különböző vödrös, dobozos, zacskós porokból készül. Ma már lehet piskótát, képviselőfánkot, csokoládé mousse-t és vaníliakrémet is mesterséges anyagokból előállítani. Tizenöt cukrász helyett elég hármat alkalmazni, kezükbe adni a habverőt, hogy keverjék ki a port és készen is van a sütemény.” – mutatja be László a jelenlegi hazai szakmát (erről a pékek is tudnának mesélni…). A mestercukrász süteményei, azon túl, hogy nagyon finomak és minőségi alapanyagokból készülnek (a sajtótájékoztatón kaptunk ízelítőt) gyönyörűek is, a gasztronómiai mellett vizuális élményt is nyújtanak.

Folytatás Dolcevita blogjában.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr77954212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tevevanegypupu 2009.02.20. 09:42:56

Gyonyoruek. Es talan tenyleg igazi alapanyagokbol keszultek..Mert neha nagyon csaloka a sutemenyek es tortak gyonyoru formaja. Aztan ha az ember nekiesik akkor olyan mintha papirt enne..bar a Centralban a kave is jo, ez sem mondhato el minden jo helyrol.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.02.20. 09:43:38

Nekem a Centrált illetően erősen vegyesek a tapasztalataim: a kiszolgálás és a (régi) sütemények minősége sokszor nem állt arányban az árszínvonallal. De ezek a desszertek tényleg finomak voltak.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.02.20. 10:02:29

@TuRuL_2k2:
Meg amikor megkérdezik kifelé menet, hogy fizettünk-e. Igaz nem öltönyben, kosztümben voltunk, de akkor is,. Majdnem rávertem a pincérre.

Nagyon unom a cukrászdai sütiket, a sok egyforma egyen íz Brrrrrrrrrrrr
Hátha ez tényleg jó lesz.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.02.20. 10:08:21

Mihályinak Vácon működik a Desszert Szalon nevű műintézete. Na az sem egy utolsó hely, érdemes időnként oda is ruccanni egyet:

www.desszertszalon.hu/

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.02.20. 10:16:47

@Őrnagy Őrnagy:
Hú, ez nagyon erős. A magyar pincérkultúra mélypontja - pedig erős a mezőny.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.02.20. 10:36:10

@TuRuL_2k2:
Lehet az volt a baj, hogy nagyon siettünk kifelé menet. Azóta nem is voltam ott, most talán a sütik miatt megbocsátok. Ha valóban jók. Van gluténmentes keksz, vagy valami más hasonló termék? Kisőrnagynak is kell valami rágnivaló.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.02.20. 10:43:09

@Őrnagy Őrnagy:
Passz. Azt sem tudom, mi az, hogy gluténmentes.

tevevanegypupu 2009.02.20. 10:44:26

Mi majdnem fizetes nelkul tavoztunk onnet - igaz csak ketszer voltunk - mert hosszas konyorgesre sem akart jonni a pincer.
De ez altalaban a magyar vendeglatoipari egysegekre jellemzo.

rzs 2009.02.20. 10:45:04

A pékekről és porokról lásd Fehér Béla ide vonatkozó írását www.mno.hu/portal/308595 :-)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.02.20. 10:50:38

@TuRuL_2k2:
Látszik, hogy még fiatal vagy, nem fenyeget a gyerekáldás :) Na, majd 5 év múlva megtudod:)

ValleyFloydRoad 2009.02.20. 11:20:47

Mihályi László sütijei szerintem ma a legjobbak az országban. Természetesen nem voltam minden magyar cukrászdában, de amivel én Vácon találkoztam, az megdöbbentő élmény volt. Nemcsak arról szól, hogy itt mondjuk finomabb egy tucatsüti mint máshol, hanem olyan ötletekkel jön elő, amelyekkel máshol nemigen találkozni. És fantasztikus ízorgia. Nagy kedvencem a Málta, gyönyörű és csupa meglepetés minde egyes falatka belőle.
Én már oda jutottam, hogy egy vasárnap délután simán kiautózunk Vácra csak azért, hogy a Desszert Szalonban sütizzünk. Kár, hogy nagyon pici, és emiatt sokat kell sorban állni, de tényleg megéri. Az egyetlen dolog amin még dolgozhatnak szerintem az a Macaron, sajnos az még nincs úgy "kigyúrva", mint amennyire ki lehetne.

sergei 2009.02.20. 14:15:57

OFF: A népszabis postnál miért nem lehet kommentelni??

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2009.02.20. 17:33:57

Aki nehezen bocsát meg a Centrálnak, és van pár szabad órája, ugorjon át Vácra, mi képesek voltunk megtenni egy dobostorta kedvéért, de megérte.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.02.20. 19:25:21

höhö Nekem még autóznom sem kell. :)

És lám, egy jó cukrász komoly idegenforgalmi vonzerővel bírhat. Már csak egy tisztességes étterem kéne...pár szálloda, idegenforgalmi koncepció, programok.... De hagyjuk.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2009.02.20. 19:36:24

Mi sem autóztunk, jó volt a vonat. =)
Csak aztán, amikor elindultunk tekeregni, az összes templom zárva volt.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.02.20. 20:34:32

@kergezerge:

Igen. Ez egy komoly hiba. Pedig a ferences templom talán az ország egyik legszebb barokk temploma belülről. Száznál több eredeti barokk szobor van benne, némelyikük meglepően színvonalas, a főoltár Európa egyik legnagyobb barokk oltára.

A vonat gyors :)

süti beállítások módosítása