A gulyásleves legyen gulyásleves
2009. február 09. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

A gulyásleves legyen gulyásleves

Múlt pénteken látott napvilágot a hír, miszerint tavaly novemberről decemberre Magyarországon az ipari termelés - a legeslegeslegpesszimistább várakozásokat is alaposan alulmúlva - 14,6%-kal csökkent. (A Vastagbőr kommentárját az ügyről lásd itt.) Ez történelmi eredmény: amióta a KSH ilyen statisztikát készít, azóta nem volt példa hasonló mértékű zuhanásra. A 3%-nál nagyobb mozgások ritkák, mint a tisztességes szoci, a havi módosulás általában +-2% alatt szokott lenni. Ezzel a magyar ipari termelés visszaállt a négy évvel ezelőtti, 2005. eleji szintre.

 Néhány elemzői vélemény: „...Ez a legcsúnyább adat a régióban, ami eddig napvilágot látott, ráadásul még nincs benne a januári gázkrízis miatti kiesés... A 14,6%-os havi visszaesést még évesíteni sem meri az ember - nem tévedés, ez nem egy éves adat! Miközben nem váratlan ez a fejlemény, ezek az adatok nagyon jól mutatják, milyen úton halad Magyarország, s ez nagyon kemény menet lesz.” „Amit mondani tudok, az mind szörnyű... A belső és a külső körülmények egyaránt rosszak, és úgy látni, mivel Magyarország kicsi és nyitott gazdaság, a világgazdasági és különösen az európai kereslet visszaesése tovább fogja súlyosbítani a helyzetet. A 3%-os GDP-visszaesés ezért lehet, hogy már túl optimistának fog bizonyulni.” „Az új adatok megerősítik azt a véleményt, miszerint a gazdasági teljesítményünk tragikus visszaesést szenved el...” „...Mivel az ipar a GDP 31%-át teszi ki, és a jelenlegi helyzetből kiindulva akár 25%-os is lehet az ipari visszaesés 2009 első felében, a GDP is meredekebben fog esni.” „A friss adat azt is előrevetíti, hogy az idén akár 5 százalékos is lehet a GDP-zsugorodás, 15 százalékos ipari termelésvisszaesés mellett.”

 Hogy mindez a mindennapi életben mit jelent, azt kedves Olvasóink fantáziájára bízzuk.

 Na de mit ír ugyanezen a napon blogjában a Köztársaság miniszterelnöke? Mit tart fontosnak közölni a világgal e katasztrofális adat nyilvánosságra kerülése után néhány órával?

 Az iparral természetesen nem foglalkozik, az nyilván nem az ő dolga. Hanem: aznapi, Megállapodásra van szükség című bejegyzésében egyrész lecseszi Navracsics Tibort, amiért az a 300 ft-os euróárfolyamot a kormány nyakába varrja, míg amikor 289-re erősödik a forint, a gonosz fidesznyik nem dicséri meg őt (ezt a logikát már megcsodálhattuk nem egyszer Gréczy Zsolt miniszterelnöki média-főtanácsadó blogjában is). Majd pár sorban leírja, hogy előző nap hosszasan konzultált az Országos Érdekegyeztető Tanács tagjaival, akiknek részéről „egyetértést és támogatást tapasztalt”. Na nem valamiféle program volt a téma, hanem az, hogy „milyen esélyt látnak egy átfogó nemzeti megállapodás megkötésére”. És végül, de nem utolsósorban így büszkélkedik a kormányfő Magyarország utóbbi X évtizedének legnagyobb válsága közepén:

Gulyáslevest rendeltek a gyerekek hétvégére, na meg pogácsát hozzá. Azt egyáltalán nem értem, hogy találták ki, hogy a gulyásleves mellé fasírozottat szeretnének enni krumplipürével, a végére meg legyek olyan kedves, és főzzek egy kis madártejet. Azt hiszem, pogácsát nem sütök. Talán csak kétszer-háromszor próbáltam eddig. Egyszerűbb lesz, ha inkább szombat délelőtt frissen, melegen megveszem. A többi meg egyébként sem túl bonyolult. A levest fölteszem még ma késő este, jobb, ha áll egy napig. Amíg az elkészül, közben megcsinálom a madártejet is, hogy jól lehűljön holnapra. A szombat a gyerekeké lesz. Vasárnap reggeltől pedig már dolgozunk újra. Egyelőre úgy látom, még ebédre sem lesz időm hazamenni, de ez nem baj.

Na, gyerünk Barátaim, tegyük a dolgunkat!

 Azt már csak félve merjük említeni, hogy Gyurcsány ezt megelőző, csütörtöki blogbejegyzése - ezen a napon is jó néhányan elvesztették állásukat - a következő címet viseli: A holokauszt relativizálásáról. Ebben a kis krokiban a kormányfő - ki hinné? - az ügyészség és a katolikus egyház ellen rohan ki.

 Ennek az embernek tényleg nincs jobb dolga?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr31929962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ombudsmanyus 2009.02.09. 12:13:08

Na, gyerünk Barátaim, húzzunk el a (itt valami disznó kifejezés helyettesítendő be, vérmérséklettől függően)-ba.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.09. 12:21:04

És micsoda népek kommentelnek arrafelé: drukkolnak Ferinek, és képesek bekapcsolni a számítógépet, hogy annyit leírjanak, hajrá, miniszterelnök úr.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.02.09. 12:22:02

kapcsolat.hu/blog/a_hetvegi_brutalis_keselesrol
"A hétvégi brutális késelésről
...
És van még valami: egy szerb, egy horvát és egy román játékos küzdött egy magyar város, Veszprém sikeréért. Természetes volt számukra, hogy szerbként, horvátként, románként nem egyszerűen itt élnek, hanem egy magyar közösség sikereit gazdagítják, identitását erősítik. Becsülöm őket ezért és köszönöm nekik. Bár most nem ez a legfontosabb, nem tudom megállni, hogy meg ne kérdezzem: vajon az árpádsávos zászló alatt masírozó szélsőségesek ezt is értik-e?"

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.02.09. 12:27:34

nem tudom, de nekem gyanús a forintvisszaerősödés.
azt gondolnám, hogy az MNB valami 3. személy mögé állva áron fölül vásárolt forintot devizáért egy éjszaka alatt. nem keveset.
szóval nem tudnám be ezt a profi kormányzati munka vagy a gazdasági javulás eredményének.

nyilván az államadósságunknak ez jót tesz, mivel kb a 40-a deviza, és ott a 10 forintos (stabil) árfolyamcsökkenés pozitív irányba mozdít. de, vajon stabil lesz-e ez a 290HUF? (egyébként megyó 286 környékén került lapátra)

de számomra ez egy üzenet: játszunk forintgyengülésre, mert mindig jön valaki visszacsinálni.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.02.09. 12:29:24

@Doomhammer:

nem értik, az árpádsávos csürhe az mindennél rosszabb. a legrosszabb bűnöző cigány is jobb a nemzet véresszájú ellenzékénél, aki tör, zúz, papírgalacsinnal és tojással dobál.

szükségállapot kihirdetését kezdeményezem azonnali hatállyal.

Valaki kerítse elő az Őrnagyot!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.02.09. 12:34:40

@denever:
"de számomra ez egy üzenet: játszunk forintgyengülésre, mert mindig jön valaki visszacsinálni. "

Ezt csinaljak a londoni spekulansok, gennyesre keresik magukat es kozben szetrohogik az agyukat a kelet-europai luzereken. Meg szerencse, hogy nem olvassak a Jaksity-fele penzugyi zsenik nyilatkozatait, hogy a spekulansoknak ujra veres fejjel kellett tavozniuk. Akkor nem tudom, mit gondolnanak.

HToma 2009.02.09. 12:36:28

XVI. Lajos a Bastille lerombolása napján ezt írta a naplójába: Semmi.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.02.09. 12:37:49

Tegye csak GyF a dolgát ... a konyhában. Az ország levesét meg főzze végre más.
További ötletek GyF blogjába:
1. Mért szeretem a cicákat?
2. Horgásztunk a hétvégén
3. Lehet valami az asztrológiában
4. Azok a galád orvosok a hálapénzzel
5. Miért nézem rendszeresen Győzikét
6. A Fidesz tehet a veszprémi gyilkosságról
7. Mit mondott a természetgyógyászom

... és további szavazatmaximáló, csapat-összetartó posztok. Ja, hogy az országgal mi történik közben? Arról úgyis az Orbán tehet, miatta nem megy itt semmi

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.02.09. 12:40:56

@HToma:

III. György király meg azt, hogy

"nothing important happened today"

mindezt 1776. július 4-én.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.02.09. 12:45:03

@denever:
A hülyemagyarok nem érdemlik meg az én reformjuntámat.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.09. 12:55:10

beszarás ez az embernek látszó lény...

- sürgősen fejje meg a kanárit, Jean!
- de mijért, uramsparancsolóm, tékintetes nagyeszű gyurcsányuram?
- a gyerekek madártejet szeretnék enni...

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.02.09. 13:04:39

@Őrnagy Őrnagy:

Ellenáll?!
jól gondolja meg, mert az lesz a vége, hogy haladásellenesnek bélyegzik meg, és akkor ugrott a Tirpákbokrétáson betöltött zsíros pozíció.

molaris 2009.02.09. 13:05:53

Szerintem rég elszakadt a valóságtól? Vajon ki áll a háttérben, mert azért valaki nem lehet annyira hülye, hogy sajátmagának háromszor mondjon ellent 24 óra alatt.

Szóval vagy csont hibbant, vagy valami mocskos nagy átverés zajlik a háttérben.

smalladam 2009.02.09. 13:07:12

most nem azért tóni, de szerintem pl nektek is lenne jobb dolgotok, mint ezzel foglalkozni. gyf gulyáslevest főz, tina turner koncertre jár, orbán viktor fát vág a kertben, semjén zsolt megveszi a vizsolyi biblia legújabb kiadását, kóka jános dzsoggingol, "NA ÉS KI A FASZT ÉRDEKEL?"

komolyan ezekkel kell foglalkozni? ezt a kérdést nyilván feléjük si fel lehetne tenni, de ugye ők mindezt azért csinálják, mert emberek, márpedig azok szoktak ilyet válság közepén is, és azér kürtölik világgá, mert ezzel akarják mutatni, hogy tényleg emberek.

de most ettől még komolyan, ez a legfontosabb dolog, amiről lehet vitatkozni? amit érdemes megtárgyalni nekünk, nempolitikusoknak? ha ezzel foglalkoztok ti magatok is azt csináljátok, mint gyurcsány: terelitek a témát a lényeges kérdésekről.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.02.09. 13:09:15

Semmi közöm ahhoz a Tirpákon garázdálkodó volt munkásőr Őrnagyhoz. Én független entitás vagyok.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.02.09. 13:18:42

@denever: ajhelyett hogy Lajos bevezette volna a hadiállapotot. Mert azt kellett volna tennie. Ehelyett ő emberiességi szempontok alapján nem tette. Kár.

osborne 2009.02.09. 13:59:23

engem spec gulyásleves nélkül is jobban aggaszt, hogy az MSZP ezeket a miskolci, veszprémi, enyingi ügyeket leginkább a Jobbik megerősítésére fogja felhasználni:
elég mai Gréczy-t elolvasni. Sehol egy részvét, sehol egy együttérzés a román családdal csak a statisztika, a rettenet meg a jobbik:

stop.hu/blog/entries.php?lstresults=1&blog_topics_id=388

Trig 2009.02.09. 14:00:49

Ennek az embernek tényleg nincs jobb dolga?

Google 2009.02.09. 14:13:48

Ha tényleg annyira aggódnak, mint amennyire tettetik, valamit tehetnének a Jobbik ellen.
Talán megkérhetnék őket, hogy bújjanak ki az egyenruháikból, tegyék egy kis időre félre a zászlóikat. Ilyenek.
De nem a békére, hanem a zűrzavarra járszanak. És erre a Jobbik megfelelő partner.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2009.02.09. 15:19:20

Smalladam, igazad van, tényleg tök mindegy, hogy a Gyurcsány-blog szerzője szerint Gyurcsány mit főz, meg hogy szokott-e otthon női ruhában pózolni a tükör előtt. Igazából a kormányzati kommunikáció azon furcsaságára akartuk felhívni - némileg populista módon - a figyelmet, hogy miközben konkrétan megy tönkre az ország (az ipar visszaesése, amellyel a sajtóban szinte senki nem foglalkozott, tényleg történelmi), lényegtelen faszságokkal igyekeznek elterelni a figyelmet.

tevevanegypupu 2009.02.09. 15:36:54

Na jo, de egyaltalan mit beszeljen meg a fidesz az mszp-vel es a jobbik a ciganyokkal? Van egy kormany, van rendorseg, rosszabb esetben ott a hadsereg..

Bummer 2009.02.09. 15:54:30

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni:
De kit érdekel, hogy elterelik a figyelmet?

elfelejtette 2009.02.09. 16:12:32

Hát igen, rossz nézni, ahogy ez a jobboldali szélsőrasszista tombolás szétdúlja szép hazánkat, amit Gyurcsány Ferenc és a cigányok építettek fáradságos munkával.

elfelejtette 2009.02.09. 16:23:20

Én zöldséglevest ettem.

A Gyurcsány féle blog kommunikációhoz annyit, hogy gondolom úgy vannak vele, hogy aki olyan hülye, hogy azt hiszi, Gyurcsány írja ezt a sok szart, arra jó érzéssel hat, hogy a mi szeretett miniszterelnökünk milyen tetterős, és egyszerre emberi. Hogy miközben az ország ügyeit intézi, odafigyel arra, mi volt az ebéd, vagy vacsora, vagy mittomén.

Aki meg nem hiszi el, annak meg úgy is mindegy.

Ez a GyF blog egy vaskos PR fos, semmi több.

mildi 2009.02.09. 16:35:10

mennék ebédre..egye fene, a pogácsát bevállalom, finomat tudok sütni. madártej rlz :D
ez egy blog. miniszterelnök nem írhat személyes dolgokról, vagy akár (egyesek szerint, mások szerint nem) hülyeségeket?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.02.09. 17:04:17

Az idei első bejegyzése ( a gázkrízis kellős közepén) a családi síelésről, és az általa főzött kocsonyáról szólt, amit szétosztott a telelőszomszédai között. Nem ez a szomorú, hanem az, hogy százak, ezrek isszák az ő Ferikéjük "szavait".

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.02.09. 17:08:23

hát ez az, Feribácsi, a sütés az még menne. de a kormányzás...
azt miért tetszett bevállalni?

csak mellékesen mondom, hogy az egyik ismerősöm kb 1 éven át írta Balázs Klári (Kordáné) blogját.

szóval, ha Balázs Klárinak nem futja a feszített munkatempó mellett blogírásra az idejéből, akkor pont a válságkezelő minelnök lesz a blogkirály, ugye?

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.02.09. 17:15:11

csak egy megjegyyzés: nem -14,6%-kal csökkent, hanem 14,6%-kal, vagy -14,6%-al nőtt.

Avatar 2009.02.09. 17:39:41

Nyilván erről is Gyurcsány tehet. Meg arról is, hogy bezzeg Szlovákiában...

www.profitline.hu/index.php/hircentrum/hir/28353
"Szlovákiában irtózatos mértékben, 16,8 százalékkal csökkent az ipari termelés decemberben, a novemberi 7,2 százalékos mérséklődés után, melyre az adatok 1999-es rögzítése óta nem volt példa, a jelentős visszaesés hátterében a globális gazdasági válság áll."

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.02.09. 17:46:19

@Google: Szerintem a Jobbikkal Gyurcsány rossz lóra tett. Lehet, hogy 2010ben jónéhány elégedetlen jobbost (pl engem is) elcsábít, de hosszú távon sokkal veszélyesebb a "baloldali" szavazókra.

Azt pl le merem fogadni, hogy az mszp bázisának számító lakótelepek legnagyobbikán (Avas), a Jobbik már igencsak jelentékeny támogatással bír. Márpedig ott nem a fidesz táborát lopja.

trewq 2009.02.09. 18:04:39

@Avatar: 5x annyi volt a növekedés az utóbbi 6 évben Szlovákiában mint nálunk. Mo-on már 6 éve a növekedés szinte 0.

Avatar 2009.02.09. 18:35:31

@trewq:
Most ez hogy kapcsolódik a hírhez? Mert amit én írtam, az 100%osan.

(Mellesleg olyan neoliberális kormányzati fordulat kellene, mint amit Dzurindáék véghezvittek, egyetértek. Csak sajnos nálunk a "neoliberális" szóból szitokszót csinált Orbán.)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.02.09. 18:52:28

@trewq: A szinte nulla ötszöröse az szinte mennyi?

Preskin 2009.02.09. 19:25:47

kedves ballátóim !

a házi raffael(lo) készítés csinnyát-binnyát akartam prezentálni
lelkes barátaimnak a hétvégére, merhogy takarékoskodjunk,
de a rasszista hangulatkeltők elvették a kedvem.deazértmiazhogy
ne tűnjön mindez meghátrálásnak, egy színesbőrücsókot azért összerittyentek. ne teljen el egyetlen nap sem tétlenséggel !
na,gyerünk barátaim,tegyük a síkhülyét!

ja és a fidesznek még egy rájgó dzsoni receptje sincs

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.09. 21:20:14

@Kettes:
A szinte nulla =/= nulla
Így a szinte nulla ötszöröse sem lesz nulla.
:P

Amúgy mit szól a madártejhez? Azért az már nagyon durva, nem? Gastrogovernment? Kitchenpolitics?

CrL 2009.02.09. 21:29:48

@tölgy: madártej köztársaság

antiokheiai 2009.02.09. 21:32:49

napvilágot látott ma egy hasonló adat Szlovákiából:
portal.statistics.sk/showdoc.do?docid=15840
Persze az ottani 16,8%-os csökkenés kiskutya a mi 23,3%-hoz képest, de érdemes összevetni a 2000. évhez viszonyított adatokat:
portal.statistics.sk/showdoc.do?docid=6091
portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/tabl4_02_03h.html

bumm.sk/gazdasag/5/26512/decemberben-durvan-visszaesett-az-ipari-termeles.html

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.09. 22:11:02

@CrL:
Napirend előtt sajtos pogi recepteket fognak cserélni, a bizottsági ülések pedig piknik alapon lesznek megszervezve: mindenki hoz valami házi ételt-italt.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.02.09. 22:48:11

@tölgy: A szinte nulla az inkább olyan 3,3. A megfelelő szlovák adat meg 6,1. Ennyit az ötszörös növekedésről.

Gastrogovernment rules okay. Mondtam, hogy nincs gazdaságpolitikai mozgástér, hovatovább monetáris politikai sem. Ezt a kis időt, ami még hátra van, bulizzuk át. Vagy ha túlbuzog bennünk a tettvágy, egyeztessünk nemzetstratégiát.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.02.09. 22:55:07

@Kettes:

nem értem. akkor miért tud szlovákia megfelelni a maastrichti kritériumoknak és miért tagja az EMUnak és miért tudnak már ők euroval fizetni, ha mi annyira faszagyerekek vagyunk?

vagy ez az euro-téma valami légbőlkapott handabandázás, és tényleg a pogi a lényeg?

"A szlovák gazdaság tavaly mintegy 7 százalékkal, 2007-ben 10,4 százalékkal nőtt."
mi 2007ben mennyivel is nőttünk? 1.1%? szezonális hatásoktól megtisztítva 0.9%?

www.parameter.sk/rovat/belfold/2009/02/04/szlovak-gazdasag-gdp-novekedes-2009-ben-csak-18

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.02.09. 22:56:21

Gastrogovernment rules. au lait :-]

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.09. 23:06:26

@Kettes: A baj az, hogy a Pojácának még mindig túl nagy a mozgástere. Legalább a gigájánál erősen szűkíteni kéne.


Én magában bíztam eleitől fogva. Kihúz legalább engem a kaksiből. Küldenék néhány számlát :)

elfelejtette 2009.02.09. 23:19:46

A konzervatóriumon olvastam egy jó kifejezést a Kádár rendszerről:

A Sör és Virsli Egyháza

Kérdés, hogy Gyurcsányét vajon hogyan lehetne elnevezni?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.02.09. 23:34:54

@denever: Ki mondta, hogy fasza gyerekek vagyunk? Én fasza gyerek vagyok, de téged nem ismerlek.

A haverod azt állította, hogy a magyar növekedés szinte 0 volt az elmúlt 6 évben, a szlovák meg ennek az ötszöröse. Ezt tettem helyre.

@tölgy: www.szamlavalmilliokert.hu ;-)

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.02.10. 00:21:10

@Kettes:

sajnos nem tudtam visszanyúlni 2005 elé, de elég jókat találtam itt:

www.euromonitor.com/FactFile.aspx?country=SK
www.euromonitor.com/FactFile.aspx?country=HU

a magyar-szlovák GDP növekedés versenyében, 2005-2008 között MO az előkelő második helyet szerezte meg, míg Szlovákia az utolsó előtti helyre kényszerült.

ők 4 év alatt 69%-ot nőttek.
mi meg 13%-ot. szerintem meglesz az az 5-ös szorzó, még ha nem is abszolútértékben.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.02.10. 07:06:28

@denever: Semmi gond, szólj, ha meglesz az ötös szorzó. Vagy a szinte nulla növekedés. :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.10. 07:35:03

@Kettes: Engem sokkal jobban érdekelnének a GNP adatok, de vagy 10-15 éve nem közlik (vagy nem a nagy nyilvánosság számára).
Ezekről tud valamit?

Avatar 2009.02.10. 10:56:59

@tölgy: Mostanában nem az a "divatos" mutatószám, mert állítólag a GDP pontosabban mutatja a változásokat. (Nincsenek benne a hazautalt jövedelmek.) Valaha használtak GNI-t is, mostanában arról se sokat hallunk.
Sőt már a GDPnek is keresik az "utódját". Van pár jelölt, pl:
Human Development Index (HDI)
Index of Sustainable Economic Welfare (ISEW)
Genuine Progress Indicator (GPI)
Gross National Happiness (GNH)
Sustainable National Income (SNI)

Mellesleg 1-2 guglizással fellelhetőek a GNP adatok is. 2005ös és 2006os adatok pl itt:
www.finfacts.ie/biz10/globalworldincomepercapita.htm

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.02.10. 11:37:41

Nem értek hozzá, szóval valószínűleg butaságot fogok kérdezni, de ez a hirtelen soksok százalékos ipari termelés-visszaesés nem egyszerűn abból adódik, hogy bezárt (csökkentette a termelését) kb. két darab nagy gyár? Úgy értem, hogy nem MINDEN ipari szektor csökkent 14-et, hanem csak (mondjuk ) a Suzuki összecsomagolt és vette a kalapját, az összes többi meg nőtt 1%-kal?

Avatar 2009.02.10. 13:07:08

@Vizibusz:
Részben. Az ipari szektorok többsége pár százalékos visszaesést szenved el, a gépjármű gyártás és a beszállítóik viszont akár 30-40 %-os (vagy még nagyobb) visszaeséssel szembesülnek.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.10. 17:49:35

@Avatar: Kösz.
Lusta vagyok és tudatlan.

De érdekes, hogy a 2005-6-os viszonyban is pl. a szlovákok, észtek, stb. elég nagyot léptek hozzánk képest. Pedig akkor még tolták befelé a zsét Ferkóék a hitelekből.
:(

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.02.10. 17:51:22

@Avatar: Akkor nevezd neo-paleo-konzervatívnak azt a fordulatot :)
ha csak a címkén múlna...

Avatar 2009.02.10. 18:20:46

@tölgy:
Mert náluk már akkor is a neoliberális modell futott. Szívesen jöttek a befektetők, és bőven több beruházást valósítottak meg, mint amennyi pénzt Feriék össze tudtak kalapozni.

Mellesleg 2006 már a megszorítások kezdete. A választások után egyből nekiláttak az államháztartási hiány lefaragásának, aminek meg is volt a növekedést gátló hatása (meg a politikai népszerűségvesztés, az önkormányzati választások csúfos elbukása).

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.02.10. 19:06:58

@tölgy: A szlovák GDP-t alapvetően a gépipar húzza felfelé. Ezek a beruházások az utolsó öt-hat évben futottak fel, és a kedvező adózási feltételek miatt a multinak megéri ott kimutatni a bevételt és a profitot. A kérdés az, hogy ezeknek a katedrális beruházásoknak a pozitív hatásai (technológia, innováció, munkakultúra stb.) mennyire szivárognak le a gazdaság többi részére, főleg a hazai kkv-khoz. Nálunk nem annyira jött be, nekik lehet hogy több eszük lesz.

Gyurcsányék a zsét alapvetően nem termelő beruházásokba tolták, hanem infrastruktúrába (ráadásul rosszul: autópálya, MÁV és egyéb hálózatok...) és szociális ellátásba. Ez a magas kamattal párosulva lefullasztotta a gazdaságot. Igaz, a társadalom sokkal kisebb része él a szegénységi küszöb alatt nálunk, mint Szlovákiában. Ott a nyomást némileg enyhíti a nagyobb munkaerő-mobilitás és az indulatokat a kisebbségek ellen fordító politika. Nálunk ez utóbbi még, hogy úgy mondjam, kipróbálás alatt van, de ahogy látom, gyorsan tanulnak az urak és az elvtársak.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.02.10. 19:11:01

@Avatar:
nálunk kb 2004 óta a fogyasztás vitte előre a GDP-t.
sajna főleg hitelből. patyomkinfalu lenne a puma?
süti beállítások módosítása