A mások élete
2009. január 18. írta: Ács Ferenc

A mások élete

 

 

 

 

 

 

 

 

Aránylag ritkán írunk programajánlókat, de most kivételt teszünk, mert kivételes alkotásról van szó. Aki teheti, ma este 9:55-kor kapcsoljon a Duna Televízióra, ahol A Mások élete (Das Leben der Anderen) című 2006-os német filmet vetítik. A fal leomlása után közel húsz évvel bátran állíthatjuk: ez az egyik legjobb mű, amit valaha diktatúráról készítettek. Érdekessége, hogy a rendező egy wessie, azaz nyugatnémet fiatalember, aki ebben a honeckeri időkre nosztalgiázva gondoló világban különleges bátorsággal szállt szembe a korszellemmel, a nálunk is jól ismert történelmi maszatolással és egy megrázó személyes történeten keresztül mutatja be az egyik legnyomasztóbb kelet-európai szocializmust, a szerencsére azóta megszűnt Német Demokratikus Köztársaságot. Aki lemarad erről a rendkívüli atmoszférájú filmről, vegye meg dvd-n. Külön ajánlom azoknak, akik visszasírják a Kádár-rendszert, és azoknak is, akik egyfajta neodzsihádista módon viszonyulnak politikai ellenfeleikhez. Egy diktatúra így néz ki. Szomorú függelék: a főszereplő másfél éve meghalt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr77885826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.18. 21:43:20

@zsögödbenő: ez lehet, de akkor magyarország miért ment csődbe?

[Brn] · http://46os.blog.hu 2009.01.18. 21:46:39

előtte meg a Czakó műsora van. polgári overground.

zsögödbenő 2009.01.18. 21:55:10

@calam: mert rájöttek, hogy a pirosarany undorító, ha rákened a kenyérre :DDD

smalladam 2009.01.18. 22:26:35

én a megjelenésekor megnéztem moziban, és utána egy ideig csak tátogni bírtam. a legtanulságosabb a mondanivaló szempontjából a "rendszerváltás" utáni rész.

magyarországon a jelenlegi filmtámogatási rendszer mellett PONT egy ilyen filmet (v.ö.: szabó istván és a haverok) hát, nem lenne könnyű összehozni, de a béna sorstalanságon kívül nincs film magyarország második világháborús tragédiájáról sem, az ötvenes évekből is gyenge a felhozatal (pl szökés)

Kopiás Attila Steve 2009.01.18. 23:57:12

Filmet pont nem láttam. 26 vagyok, az előző rendszerből nem sok rémlik, az se volt már para, döglött oroszlán.
De azt mindig nehezen fogom megérteni, hogy miért sírják vissza emberek a kádár-rendszert. Értem én a mindennapok szintjén megtapasztalt nagyobb szociális biztonságot, ez egy érv, oké. De nem tudom elképzelni, hogy lenne az a létbizonytalanság, ami számomra elfogadhatóvá tenné akár a puha diktatúrának is a légkörét, a folyamatos félelmet, aggódást, lapulást, amit a túlélés igényelt. És azt, hogy bármennyire is lapulhatsz, bármennyire is eladhatod a lelked, ha egyszer a gyanú vetül rád, buktál minden értelemben. Nem mintha a piacgazdaság ne ugyanezt játszaná el anyagi értelemben a szociális biztonság nélkül, de azért ég és föld. Kevés kivételtől eltekintve azért gondolhatsz, amit akarsz, a cégek vallásos rajongásodra nem tartanak igényt.

Sokat gondolkodtam ezen, azt hiszem ez az alapvető igények prioritási szintjével áll összefüggésben. Az emberek egy részének a szabadság a fontosabb, másoknak a biztonság. És valószínűleg van egy széles réteg, akinek a biztonság - mint érzés - a fontosabb, ezt annó érezte, most meg nem. Az, hogy szabadabb az élete, nem befolyásolja annyira a hogylétét, mint az, hogy kevésbé érzi magát biztonságban.

Na de ezek csak tippek, mint mondtam, nincsenek releváns tapasztalataim diktatúráról, remélem ez így is marad...

tevevanegypupu 2009.01.19. 00:11:31

Sokan akik meg nagyon fiatalok bizonyara nem ertik az elkeseredett haragot es megvetest amit azok - es a szuleik, nagyszuleik - ereznek akik ateltek ezt es esetleg szemelyesen is tapasztaltak mit jelent megfigyeltnek lenni . Mert meg mindig ott latjuk azokat, sokakat kozuluk akik tonkretettek masok eletet. Es itt nem volt sem szamonkeres, sem buntetes.

zsögödbenő 2009.01.19. 00:16:10

Jó volt a film, újra. Az utolsó mondat az eredeti németben így hangzott: "Nein, es ist für mich", ami többletjelentést hordoz a feliratos mozi- és most a szinkronváltozat "nekem lesz" megoldásánál.
Mikor lesz ilyesmi magyar szerzőktől?
Tudom, ez álnaív...de akkor is..

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.19. 00:27:24

@tevevanegypupu: kár, hogy ezt elbaszták, és nem volt valamiféle igazságszolgáltatás. (Biszku Béla még él...)

tevevanegypupu 2009.01.19. 00:33:53

calam
lehet, hogy megijedtek a feladattol. Antall valoszinuleg tudta, hogy mire nem vallalkozik.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.19. 01:23:08

@tevevanegypupu: lehet, de ettől még kár. Sokkal egyszerűbb lenne az élet, ha ez nem terhelné a közéletet (ezt képzelem)

Fogadott Prókátor 2009.01.19. 07:44:54

Nálunk Szabó István csinál filmet ami az udvari értelmiségiek (Mefisztó) a homoszexuális ügynökök (Redl ezredes) és az asszimilált zsidók (A napfény íze) nehéz sorsáról szól. Se tőle, se mástól ne fárjunk ilyent. Esetleg egy fiatal Wessie magyar? Ja, hogy az oroszok az egész országot elfogalták, s nem volt West-Ungarn?

bz249 2009.01.19. 08:25:27

KA_Steve : pedig roppant egyszerű... akkor voltak fiatalok, és ezt társítják a Kádár-rendszerrel. És van is valami igazság abban, hogy jobb dolog húsz-harminc évesenek lenni egy diktatúrában, mint ötven-hatvan évesnek egy demokráciában (még egy működőben is). Ehhez persze nem sok köze volt Kádárnak, de azért ezt nem olyan könnyű végiggondolni.

Perecz úr · http://preview.tinyurl.com/5fkl8z 2009.01.19. 10:24:14


különösen a jelen helyzetben a dzsihádista helyett, hlyénvalóbb lenne a

CIONISTA
illetve a

NEOKONZERVATÍV
(lehet, h ez valójában szóismétlés?)

vonalak emlegetése.

pl. ilyen alakok okán:

www.hirszerzo.hu/cikk.gaza_holokauszt_es_peepshow.93866.html

kendeffybotond 2009.01.19. 11:01:19

Az utóbbi évek egyik legjobb filmje. Miért nem csinált ilyen filmet a "nagy" Szabó István?!

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.19. 11:17:52

"ez az egyik legjobb mű, amit valaha diktatúráról készítettek."

Aligha. (Bár nem tudom, van-e jó film a diktatúrákról.)

Jó kis filmecske, különösen azoknak, akik még nem ismerik különösebben mélyen a témáját.

Szembeszállnék viszont azzal a vélekedéssel, hogy a film pontos bepillantást engedne a DDR működésébe, vagy egyáltalán a diktatúrák működésébe.

A DDR-ben az itt bemutatott történet lehetetlen lett volna. Az ügynökök egymást ellenőrizték, és sohasem dolgoztak egyedül. Teljesen kizárható, hogy önállósították volna magukat. Nem is történt meg ilyesmi. A film szertelenül optimista módon mutatja be a DDR működését.

Ez művészi oldalról érthető: ugyanis a valóságot meg kellett erőszakolni ahhoz, hogy ebben a témában olyan film születhessen, amiben bármiféle felemelő motívum van. A vicc ugyanis az, hogy a valóságos DDR tökéletesen kizárta az efféle korlátozott "happy end"-eket is. A tragikus hősöket összezúzzák, de valamiféle morális győzelem mégis van a filmben. A valóságban az összezúzás stimmelt, a morális siker nem. Tehát esztétikailag a film jó konstrukció, ezért jó film, de történelmileg pontatlan.


KA_Steve · ifjuhumanistak.hu/steve 2009.01.18. 23:57:12

>De azt mindig nehezen fogom megérteni, hogy miért sírják vissza emberek a kádár-rendszert. Értem én a mindennapok szintjén megtapasztalt nagyobb szociális biztonságot, ez egy érv, oké.

Már meg is válaszolta a saját kérdését.

thetriggerhappy 2009.01.19. 11:27:51

a filmet láttam anno moziban, de tegnap is e köré alakítottam az estémet. zseniális.
nekem egy dolog motoszkált a fejemben utána, hogy lehet, hogy a németek ezzel és a 2 vh-val is szembe tudnak nézni emberi módon, nem maszatolva, nem elhárítva a felelősséget. hogy lehet, hogy ott kinyitották a levéltárakat és a megfigyelési aktákat, itthon meg majd minden politikai erő egy emberként akadályozta ezt meg az elmúlt 20 évben?
nekünk pont olyan kettős a hozzáállásunk a szocialista érához, mint a 2. vh-beli szerepünkhöz. és szerintem ez a két dolog a legtöbb politikai baj okozója. mi soha nem tudunk tiszta lappal kezdeni, mert szépen átcsorog egyik rendszer a másikba.

CrL 2009.01.19. 11:36:07

harcos: (Bár nem tudom, van-e jó film a diktatúrákról.)

Brazil?

tevevanegypupu 2009.01.19. 11:46:37

A legnagyobb baj az, hogy nalunk felig nyitottak ki ezeket a leveltarakat, sok aktat kiszedtek belole es biztos, hogy zsarolasra hasznaljak. Neha felmerul a gondolat - vagy rosszindulat - bennem, hogy nehany altalam nagyrabecsult (a multban) muvesz peldaul hogy nyilatkozhat tokeletesen ellentetesen az altala filmekben, regenyekben, ujsagcikkekben megirt, megrendezett igazsagokkal szemben? Hiszen nyilvanval,o hogy nem csak a stilus az ember, hanem amit mond vagy alkot is egy eszmevilagot kepvisel, vitathatot vagy helyeselhetot. Egik szavukkal csapjak agyon a masikat, megpedig azt ami becsuletrol tisztessegrol szolt..regen.El tudom kepzelni, hogy sokuk anyaga kezben van es enyhe kenyszerito korulmenyek kesztetik olyan nyilatkozatokra amik meghokkentoek..Es vajon mennyire lehet "elitelni" ezeket az embereket? Szabo Istvant peldaul egesz eleteben, szinte minden filmjeben ez a kerdes foglalkoztatta..

politicus · http://mandiner.blog.hu 2009.01.19. 12:14:27

@calam: aközött tényleg van. Meg közted és a függetlenség között is. Mégpedig óriási...:):)

politicus · http://mandiner.blog.hu 2009.01.19. 12:15:25

@calam: Valóban? Tehát jobboldal? Bocs, nem tudtam, csak amiket eddig ezen a blogon is összehordtál, hát....

molaris 2009.01.19. 12:54:02

A fene tudja, nem igazán akarok olyat nézni amit átéltem. Sok próbálkozás volt már, de nem igazán sikerültek. Talán kettő: A tanú, és A győzelem. A többiben kilóg a producer pénze, akarata. Az idézettek még az átkosban készültek, és beszédes az, amiről hallgat. Láttam olyat ami utána készült, és olyat dolgozott fel aminek részese voltam, és hazudott.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.01.19. 14:17:23

bocs, de csak simán átmásolom, amit a másik blogba irtam ugyanerről a filmről:

1.oázis · szexmanifesto.blog.hu/ 2009.01.18. 19:55:32

"A mások élete" egy nagy apologetikus giccs, amelyben a titkos ügynök lesz a hős (mese habverővel) és persze a nőre húzzák rá a vizes lepedőt (belőle csinálnak átlátszóan ordas szexista "gesztussal" áruló-prostit, azaz kényelmes bűnbakot..)

szóval egy hazug gagyi, melyben a főhős egy délamerikai dzsiggolónak néz ki, de semmiképpen sem NDK-s naiv jófiúnak...

uh uh... az amerikaiak persze kajálták nagyon a filmet, mert halvány dunctjuk sincs mi folyt itt az édentől VALÓBAN keletre.

2.
oázis · szexmanifesto.blog.hu/ 2009.01.19. 12:59:48

@titok84:

nem fura, hanem hazug + romantizál és vágyat vetít...

ráadásul a lehallgató lesz a film abszolút hőse...

csodálkoztam volna, ha nem a nőből csinálják az árulót, akinél még a lehallgatótiszt is jobb fej.

afölött sem tudok elsiklani, hogy az "író" mindennek kinéz (leginkább délemerikai dzsiggolónak egy szappanoperában), kivéve NDK őslakosnak...

mindezt innen másoltam át:
comment.blog.hu/2009/01/18/megfigyelok_es_megfigyeltek

Google 2009.01.19. 14:49:44

Giccs, ha a szembenézés az.
Azt az időt várom, amikor a hivatalban megkérdezem, ki az az XY ügynök, és fényképpel, lakcímmel aládúcolt választ kapok. A másvilágon, talán.
A szörnyűség itt is, ott is az volt, a feltárás, a szembenézés csak ott történt meg.
Kenedi-bizottság jelentése a téli álmát alussza vajon?
Abban is a nevek áthúzva.
Ezt is elszabtuk! A lebukott ügynököket pedig a keblünkre öleljük, ugye?

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.01.19. 14:51:28

Erre a filmre minden diákot el kellene vinni aki a rendszerváltás után született.
De amúgy is "kötelező" mindenkinek, aki még nem látta. Lebilincselő, elgondolkodtató, tudattisztító.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.19. 15:01:27

@Google: A lebukott ügynökök meghurcolásának semmi értelme. Azazhogy következetlenség. Miért?

Az ügynök csak valaki, aki meggyőződésből, pénzért vagy flelemből egy tisztet informál. A tiszt kicsoda? A belügyminisztérium alkalmazottja. Parancsra cselekszik. Kinek a parancsára? A kormányéra. Ezek szerint ha az ügynök "bűnös", akkor a kormánynak ezerszer bűnösebbnek kell lennie. Na de a 89 előtti kormányzat, mint tudjuk, csupa nemzeti hős! Horntól Medgyessyig, Fekete Jánostól Németh Miklósig csupa érdemes és kiváló ember. Most akkor mindek büntetni a rendszer legkisebb fogaskerekeit, ha a csúcson lévők viszont hősök? Illogikus lenne.

Németországban más a helyzet, ott meghurcolták az egykori vezető réteget, pl. Egon Krenzet. Itt inkább kitüntették. Így hát az ügynökök felemás megítélésén nem csodálkozhatunk. Szerintem nem is arányos dolog az ügynököket elítélni, ha az akkori kormányzatot nem ítéljük el.

tevevanegypupu 2009.01.19. 15:25:41

Na persze az ugynok lett a fohos, micsoda borzalom. Nem lehet elkepzelni hogy egy programozott, puritan, szinte lelek nelkuli ferfi vagy no egyszer - eppen a masok eletenek figyelese kozben -veszi eszre, hogy letezik mas vilag is, emberibb, kulturaltabb, kellemesebb, szerelmesebb, humorosabb - meg diktaturakban meg a legsotetebb idoszakokban is. Ha nem igy lenne, ha nem jottek volna ra szazak (talan ezrek) hogy ez a megfigyelt elet lehet az igazi, akkor nem lettek volna martirok, nem akasztottak volna fel szazszamra kommunista "arulokat" akik cserben hagytak a partot..Gagyi az erzelem ami felulmulja az ertelmet?
Giccs? Lehet..de emberi. A no akit arulonk tettek meg a filmben kabitoszer vagy gyogyszerfuggo volt. Nem ura onmaganak, kiszolgaltatottabb mindegyiknel, hiszen meg a szerelmi eletet is meggyalaztattak vele. Nem o volt a hibas..

Nalunk a valtozas egyelore varat magara. Filmben letezik, a valosagban sem ertelem, sem erzelem nem iranyitja azokat, akik a multban is es a jelenben is inkabb az ugynokok fonokei voltak es maradtak. Lehet, hogy magyar sajatossag.

CrL 2009.01.19. 15:40:44

@tevevanegypupu: oazis nemkicsit feminista szemcsin keresztül nézte a filmet. nem baj kell ilyen is ;]

thetriggerhappy 2009.01.19. 15:42:21

hülyeség ezen vitázni, ez nem egy dokumentumfilm, nem is próbál annak látszani ellentétben mondjuk moore-ral vagy a nem is oly rég emlegetett többi propagandafilmmel, hanem egy játékfilm ami tökéletesen adja vissza egy kor hangulatát.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.19. 15:56:38

@tevevanegypupu: Németországban konkrétan az a helyzet, hogy a volt keletnémet ellenzékeieket a volt Stasi-tisztek érdekvédelmi szervezete (GRH) máig zaklatja. Könnyen kaphat fenyegető telefont az, aki ügynökügyekbe ártja bele magát (persze az állam nem a GRH oldalán áll), igaz, tettleges terrorcselekményekről nem tudok. A változás ott kívülről (nyugatról) jött, pontosabban nem "változás", hanem átvétel, a keleti országrész átvétele a nyugati által. Különben az első demokratikus kelet-német államelnök (Lothar de Maizière) is ügynök volt, ennyit arról, hogy a DDR mire ment volna egyedül, ha nem nyeli le egy nagyobb állam. A muzsikán meghatódó ügynök alakja talán emberinek tűnik, de épp ettől hiteltelen: egy ügynöknek minimum tudnia kellett, hogy Lenin felhagyott Beethoven hallgatásával, amikor rájött, hogy az Appassionata meghallgatása után rövid idővel nem tud kivégzési parancsokat osztogatni. Egy ügynököt sohasem lágyít meg semmi, ennek elkerülésére technikák vannak. Ellenzékiség, rádöbbenések, csalódások stb. a rendszerrel szemben a DDR-ben teljesen elterjedtek voltak, nem véletlenül lépett le 3 millió ember az országból. De az apparátuson belül válogatott volt az "emberanyag". A mártírok nem ott keresendők. A kivégzett kommunisták egyébként a K-európai rendszerekben a legritkább esetben voltak kisebb gazemberek, mint a kivégzőik. A hősök a kelet-német történetben azok voltak, akik alagutakat fúrtak, siklórepülőt építettek, kötélpályán csúszkáltak át a berlini fal fölött, vagy csomagtartóban szállítottak másokat át, útleveleket hamisítottak stb.

CrL 2009.01.19. 16:02:23

@thetriggerhappy: hát ha nem is tökéletesen de jobban mint egy szexista James Bond film a brit titkosszolgák életét ;]

Google 2009.01.19. 16:15:35

Harcos,
tehát államelnök is lehet az ügynökből.
Ezért mondom, megismerni, nem üldözni kell őket. Egyik sem lesz.
Egyébként Medgyessy nem ügynök volt? D-209, róla már tudni.
Utána sem leveleket triált, cenzurázott, hanem...tette a dolgát.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.19. 16:17:07

@CrL: Most rá is kerestem az oázis és társblogjain, van-e kritikájuk Bondról, de sajnos nem találtam anyagot :((

tevevanegypupu 2009.01.19. 16:34:03

dzsucseharcos
a nemet alagutfurokrol is volt egy dokumentumfilm de nem tudom magyar teveben jatszottak-e, az Arte-n ment. Erdemes lenne azt is lejatszani valamelyik teveben. Ugy izultam es duhongtem vegig mintha nem lett volna mar vege annak a korszaknak. Ami megtortent sokkal remsegesebb mint amit valaha is ki tudnanak talalni. Meg a legvadabb fantazia is keves ahhoz, hogy leirjak mi tortent a szocialista orszagokban egeszen a rendszervaltasig..

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.19. 16:42:39

@politicus: ne, nem vagyok jobb oldali sem:), de független sem. Az összehordásról, meg hát hagyjuk.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.01.19. 17:30:59

@oázis:

azért írtam, hogy giccs, mert én ezt a korszakot megéltem felnőttként.

Mint a kikért papírjaimból kiderült külön OPERÁCIÓT szerveztek rám a színházam miatt, be is fogom scannelni a színházra vonatkozó rólam szóló jelentéseket. Maguk a jelentések nevetségesek, bugyuták, ráadásul a besugók sokszor egyáltalán nem az igazat irják, hanem ha pl. érdemeket akartak szerezni a "hivatalnál" akkor a megfigyeltekre rávarrtak dolgokat mint rám is, pl olyan dolgokat írt le a jelentésben rólam személyes bosszúból, amihez közöm se volt, köszönő viszonyban nem volt a valósággal, és többek között ezért is vagyok ellene, hogy minden felkerüljön a netre nyilvánosan, mert akkor olyasmiket tekinthetnének TÉNYnek, a jövőben, ami szimplán nem állja meg a helyét... pl a besúgó srác kérés nélkül (ezt a tiszt külön feljegyezte a lapszélre, hogy nem adott erre neki megbizást, hanem önként szolgáltatott információt) beadott rólam egy feljegyzést a hetvenes években, hogy valamilyen politikai rendszer ellenes mozgalmat alapítottam az egyetemen: nos ez egyáltalán nem volt igaz, akkoriban csak a lakásszníházam érdekelt: forgacszsuzsaszinhaz.blog.hu/

de a lényeg ez: elképesztően bugyuták ezek a jelentések, kár hogy ezek alapján majdnem fegyelmi elég állítottak közvetlenül államvizsga előtt az egyetemen, és hajszálon múlott hogy ki nem rúgtak, de mázlimra két tanár kiállt értem, mert nem tudták pontosan miről is van szó, én meg nem világosítottam fel őket...)

ezek alapján a jelentések alapján az útlevelünket elkobozták, és hát feketelistáztak is bennünket, nem mehettünk dolgozni bizonyos helyekre...

tehát konkrétan függött ezektől a bugyuta jelentésektől az életünk! a megélhetésünk, az utazás, az egyetem... satöbbi...
azért mondom, hogy giccs a film, mert sok teljesen hiteltelen jelenet van benne, és a lehallgató tiszt hőssé emelésétől meg kifordul a gyomrom. A főhős színész teljesen indadekvát, mint NDK-s karakter, és a naivitása meg egyszerűen hiteltelen.

a többit már leírtam feljebb

CrL 2009.01.19. 17:43:56

@oázis: más így a szemszög az biztos. akkor egy ilyen naiv szakmaiatlan kérdés: ezt a sztorit nem lehet feldolgozni egy darabban? vagy már megvolt?

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.01.19. 18:04:35

@CrL:

kedves gondolat, de már más dolgok foglalkoztatnak, viszont én már akkor helyben beépitettem az egyik darabomba az egyik rendőrségi kihallgatásomat!

Volt egy olasz film a "Vizsgálat egy minden gyanu felett álló polgár ügyében", nagyon híres film volt, és én abból csináltam egy one-woman showt... minden szerepet én játszottam, és az egyik jelentbe betettem azt hogy hogyan szadiztak egy éjszakán át a Szalai utcai rendőrségen....

Csak fotók maradtak sajnos fenn a darabról, pedig volt egy olyan előadás, ami a mai Kogaart muzeumban volt, ami akkor a fiatal művészek klubja volt... és szerintem több százan zsufolódtak be a földszinti nagyterembe.. többen rosszul is lettek a nézőtéren a zsúfoltság miatt.

Sajnálom, hogy akkoriban a videófelvétel még nagy szám volt, szóval nem volt egyszerű beszerezni és leforgatni, és emiatt eszembe sem jutott megszervezni.

Röviden a sztori: az olasz rendőrfőnök megöli a saját prostituált szeretőjét, majd maga vezeti a nyomozást...

voltak mondatok, amelyeket nagyon nagyon élveztem mondani, és ugye mivel a film elvileg Olaszországban játszódott, ezért nem húzhatták rám a vizeslepedőt....

"A demokratikus szabadságjogok alapjaiban ássák alá a fennálló rendet és a törvényes hatóságokat"

Alfőmérnök 2009.01.19. 18:32:23

A film dramaturgialiag zseniálisan van kidolgozva, és szépen van kivitelezve. De a valósághoz nincs sok köze. Egy egy mese.
Nem véletlenül kapott oscar-díjat.

Google 2009.01.19. 19:09:29

Minden film egy mese. Több-kevesebb közzel a valósághoz.
Azt pedig, hogy mennyi köze volt a valósághoz, hogyan jelenthetjük mi kategorikusan ki?
És mi annyira hihetetlen?
Hogy egy idegenben néha jobban megbízhattunk, mint a szeretőnkben?
Vagy, hogy a szomszéd nénire rászóltak, a lányát kidobják az orvosiről, ha mesél arról, amit látott?
Hogy teljesen összekuszálták az emberi viszonyokat, ez annyira hihetetlen?

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.01.19. 20:43:38

@Google:

ami nekem roppant zavaró az a lehallgató tiszt hőssé emelése...

ezek az emberek komoly nyomort okoztak nekünk annó: útlevélelvétel, rendszeres rendőri zaklatás, egyetemről való kirúgás, fenyegetettség, feketelisztázásból fakadó munkanélküliség...

A főszereplő pedig... nade kérlek olvasd el a korábbi bejegyzéseimet erről, egy NDK hősnek hiteltelen...

Csináltam egy kisérleti filmet a Balázs Béla Filmstúdióban a hetvenes évek második felében, volt egy rész benne, amiben Ulrike Menhof nevét kiabálom mig zongorázom...

a filmet bemutattuk a Balázs Béla studió belső közönségének, de még feliratozni, főcimezni kellett az anyagot és barmok voltunk, mert lazán otthagytuk a vágószobában, azzal, hogy majd ott folytatjuk a vágást.

Mire visszaérkeztünk a vágóból eltűnt az anyag!

Soha többet nem került elő, és érdekes módon az eredeti leforgatott anyag se, tehát újra se tudtuk vágni.

Ezúton kérek mindenkit, ha bármit tud ennek a filmanyagnak a hollétéről jelentkezzen...

A címe sajnos még nem volt ráírva a vágott anyagra:

"A megértés terrorja"

Alfőmérnök 2009.01.19. 21:47:34

oázis, bocs, csak szomorúan jut eszembe, ha a BBSben forgattad a filmet, persze ez csak feltevés...szóval, hogy, lehet, hogy Bódy Gábor is épp megfigyelés alatt tartott? :(

zsögödbenő 2009.01.19. 21:55:14

@oázis:
"ami nekem roppant zavaró az a lehallgató tiszt hőssé emelése..."

Szerintem ebben a filmben egyáltalán nem emelik hőssé. Mindazonáltal felesleges számonkérni bármiféle "hitelességet" etc., ez nem dokumentumfilm szándékával született.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.01.19. 22:06:05

hát dehogynem emelik hőssé a filmbeli szerző emeli hőssé, amikor a rendszerváltás után kiadott köníyvében köszönetet mond a lehallgató tisztnek...

hazug, gejl, giccs

nagyon is úgy van beállítva a film, mint ami bár fikcionalizálva, de az igazat mondja el... nos nem, sajnos nagyon sok helyen sántít a film, romantizál és összekeveri a dolgokat, nem kell dokumentumfilmnek lennie, hogy az igazat ábrázolja.., és igenis úgy tűnteti fel magát, mint ami most bemutatja az NDK-s lét egy valóságos szeletét...

ennek a filmnek sajnos nem sikerült igaznak lennie, nekem kínos volt néznem, annyira nyikorgott,

tudod mint amikor csikorog a kréta a táblán és kirráz tőle a hideg...

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.01.19. 22:08:50

@Alfőmérnök:

azokat a papírokat még nem kaptam, meg tervezem, hogy újra kikérem a papirokat, mert csak a töredékét kaptam meg eddig, azóta tudom, hogy Bódy egyik neve a Pesti volt és más neveket is megtudtam, úgyhogy ezekkel az új infókkal felszerelkezve próbálkozom...

azért nem hülyeség amit írsz, mert a Bódy Gábor állítólag kettős ügynök volt, és egyesek spekulációja szerint épp a stázis kapcsolatai okozták a halálát.. (vagy öngyilkosság vagy nem...)

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.01.19. 22:12:34

nekem az eddigi személyes statisztikám nagyon rossz, az eddig megkapott papírokból három férfiról is (akivel közelebbi ismeretségben voltam) kdierült hogy jelentett... szóval a körzetemben az egy főre esők besúgók száma meglehetősen magas volt... csessze meg, milyen életet éltünk, és ez volt az ifjúságunk!

mára elfelejtettük a mindennapi rettegést, de azért én fel tudom idézni, rémes torzító hatással volt az emberekre és jellemekre.

Igaz, ma másféle problémákkal kell megkűzdjünk amelyek viszont meglepően hasonlóan torzítják a jellemeket...

Alfőmérnök 2009.01.19. 22:21:17

@oázis:
Ezt a stázis dolgot nem tudtam...
Tény, hogy Bódy Berlinben is tanított (nem tudom, melyikben).
Érdekes, nekem is eszembe jutott, hogy az ügynöksége összefüggésben volt az (ön)gyilkosságával, a nyilvánosság előtt viszont még nem hallottam erről spekulációt (tán jobb is) .
Én nem is ismerhettem személyesem, akkor még csak ovis voltam, de amit tudok róla el tom képzelni, hogy öngyilkosság. Felőrli az ember idegeit az ilyesmi. :(
Az viszont olvastam, hogy Szenjóby filmjéről jelentett.

tevevanegypupu 2009.01.19. 22:24:38

Paran azert megprobaltak filmet kesziteni ugy-ahogy engedtek..Gothar, Bacso, Fabry, Makk Karoly..aztan Kovacs Andrasnak is volt szelid probalkozasa.. es eppen Bodi is..szineszek is lettek ongyilkosok hirtelen-varatlan.
De hogy a hirszerzo tiszt megdicsoult volna a filmben? A konyv iroja tudta rola hogy ki volt, kulonben postaskent dolgozott, valoban dicsoseg..Nalunk ilyenre nem tudom van-e pelda a rendszervaltas utan. Megdicsoulni viszont eleg sokan megdicsoultek, jelenleg eleg magas poszton, a kormanyban es ugy mindenhol elszorva nagyon jol elnek..

zsögödbenő 2009.01.19. 22:37:08

@oázis: a köszönetmondással egyáltalán nem emeli hőssé. De ez persze nyilván értelmezés kérdése, ha Te úgy értelmezed, szíved joga.
Nem tudom egyébként, miből véled úgy, hogy "úgy van beállítva a film, mint ami bár fikcionalizálva, de az igazat mondja el"...
A film természetesen tanmese vö. a jó ember motívumának folyamatos megjelenését. Giccs? Lehet. De legalább jófajta. A magyar rendezőknek/íróknak még ilyenre se futotta...

Alfőmérnök 2009.01.19. 22:46:52

Bódy sokak szerint a Kutya éji dalában "leleplezte" magát, egy álpapot játszott, aki "kihallgatja" az emberek titkait.
Sok jó film készült, de meg voltak húzva a határok. Bacsó mindig is tudta, hol vannak a határok, évente több filmet is csinálhatott. Aztán a Tanúnál kicsit elszámolta magát, de ahogy Én meg tudom ítélni, inkább eljátszotta a szókimondót, és a legtöbb filmje egyébként is középszerű.

A mások életére valóban a legjobb szó a tanmese, eurokonform meg minden(a zügynök is lehet jó ember), egyébként valahol tényleg jellemző, hogy az rndszrváltás óta Magyarországon nem készült még ilyesmi film, ti. ami szélesebb közönségnek szól, és a múlt rendszerről mond valamit.

tevevanegypupu 2009.01.19. 23:07:14

Magyarorszagon egyelore nem is fognak csinalni, erre fix, hogy nem adnak penzt. A filmesek kulonben is egy tucatnyian egymas kozott osztozkodnak, egymast dicsoitik es aki ezen a koron kivul van az megnezheti magat..Kulonben ki csinalhatna a multrol ilyen filmet? Legtobben akik ezt megeltek nyolcvanon tul vannak, tobben meg is hulyultek (Jancsoval az elen), ezek a mostani kormanytol es az szdsz-tol kapjak a tamogatasokat, kitunteteseket es Hiller donti el, hogy ki kapjon penzt. A szponzorok pedig olyan filmeket tamogatnak ami eleve kozonsegsikernek igerkezik,bar ahogy nehany uj magyar filmet megneztem (szineszeket is beleertve) ugy latom meglehetosen alacsonyra allitottak a mercet vagy alabecsultek a kozonseg igenyet..
Nem a kulfoldon is dijazott filmekre gondolok.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.01.19. 23:13:59

@tevevanegypupu:

Volt egy szánalmas Bacsó-próbálkozás, a Megint tanú. De az brrr....

Alfőmérnök 2009.01.19. 23:27:23

@tevevanegypupu:
Sajnos ez színigaz.
56 ötvenedik évfordulójára sok film készült, de igazán jó, és nagy tömegeknek szóló nem. Miért? Egy normális országban már évekkel előtte kiírtak volnaegy pályázatot - mivel egy jó film évekig készül. Nálunk nem ez volt. Pedig élményanyag van bőven. A téma meg exportálható is.
Basszus, a 80as években jobb filmek készültek 56ról, mint a rendszerváltás után (igaz áttételesen, Megáll az idő, Eldorádó)!
A lengyeleknek persze van egy Wajdájuk:) ő tudott Kathynról jó filmet csinálni, óriási közönségsiker volt (bár sajnos nem a legjobb filmje, de aki nem látta nézze meg, érdemes).
Nekünk miért nincs ilyenünk?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.20. 00:11:15

@Alfőmérnök:
A Szabadság, szerelem szerintem nem sikerült rosszul, bár a zseniális alapsztoriból sokkal többet is ki lehetett volna hozni. Én a mi Véres vasárnapunkat hiányolom a pesti srácokról.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.01.20. 09:40:58

@Alfőmérnök:

Igen, a kutya éji dalában egy ördögöt szolgáló papot játszott.

Ami zavart abban a filmben, hogy iszonyú amatőr módon volt összegényolva, és ezért aztán nem igen lehett követni a cselekményt, meg tkp az első még amatőr filmjére hasonlított minden szempontból: (azt hiszem az volt a cime, hoigy angyali üdvözlet, most nem emlékszem) vágás, kép, cselekmény... a film cime nagyon igéretes, de maga az anyag rossz értelemben felfogott "avantgarde", amelyben még az amatőrizmusnak is van értelme.

Bódy a saját falán Martinovics Ignác képét tartotta, akiről közismert hogy a Habsburgok besúgója volt, szóval ügynök, bár mint forradalmár végezték végül is ki.

Egyszer megkérdeztem tőle minek tartja ott, sajnos valamilyen érthetetlen, zűrös válasza volt, már akkor sem tudtam felfogni (igaz, még csak 16 voltam), így aztán idézni se tudom, csak valahogy arról szólt, hogy szerinte nem volt baj, hogy besúgó is volt.

De miután kiderült, hogy Bódy maga is besúgott, értelmet nyert ez az "önigazoló" gesztusa.

thetriggerhappy 2009.01.20. 10:11:37

@oázis:

szeretem amikor a csodás magyar kisérleti filmek akotói fikázzák a forgatókönyvvel, dramaturgiával rendelkező, közönség- és kritikai sikert is elérő alkotásokat.
csak azt nem tudom, miért kell újra és újra minden évben kijönnöm a filmszemle filmjeinek 80%-ról a heveny undortól vagy röhögéstől.......

szeretném ha ilyen giccses és szar filmek készülnének itthon. pedig a téma adott.

tevevanegypupu 2009.01.20. 10:26:56

tolgy
nem is ertem mi (vagy ki) utott Bacso Peterbe, hogy megrendezte a masodik tanut..remesre sikeredett.

Alfomernok

Meszaros Marta Nagy Imre filmje ugyan eleg sok vitat valtott ki, de legabb megprobalta valamennyire bemutatni, hogy mire kepesek egymassal is a kommunistak..Hogy nincs kilepes, nincs humanizmus..sotetseg kell maradjon egesz nap.

Nem tudom az Orban kormany alatt mi volt, akkor meg eleg nehez volt kapcsolatot tartani naprakeszen innet, de azt hiszem nagyot hibaztak, hogy inkabb az "osmagyar vagyok idenezzetek" nacionalista szerepkort hangsulyoztak es nem nagyon foglalkoztak a kozelmulttal..talan akkor szulethetett volna nehany jelentosebb film a Kadar korszakrol. Talan lett volna olyan is aki megrendezi. De mostanaban?

tevevanegypupu 2009.01.20. 10:32:29

A mostani fiatal zsenik (vannak kivetelek akik tenyleg azok) altalaban onmegvalositanak, egymasnak rendeznek baromsagokat..es megvan hozza a kozonseguk is. Tenyleg nevetsegesek - ahogy nyilatkoznak! - es annyira elszallnak sajat maguktol..remelem majd jol beverik a fejuket a plafonba, amitol kijozanodnak es rajonnek hogy ok vannak a kozonsegert es nem forditva.
Nagyon jo ha kiserleteznek, nagyon jo ha ujszeru megoldasokkal kozelitenek meg temat, problemat, de konyorgom kozelitsek meg..(:

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.20. 10:32:32

Oázis: "hazug, gejl, giccs"


Hát kurvára nem. Személyes ízlésedet tiszteletben tartva hadd keljek ki az eléggé elterjedt jelenség ellen, amely giccsesnek és geilnek állítja be mindazokat a műveket, amelyek a művészet eredeti célját, a katharziszt szolgálják.


Főleg Magyarországra jellemző, hogy mind az alkotók, mind a nézők rettegnek azoktól az alkotásoktól, amelyek a klasszikus drámai szituációkat ábrázolják és pontosan végigkövetik a szereplőket a konfliktusok, a megrendülés és a katarzis útján.

Szűkítsük le a filmekre: a magyar filmesek - kevés kivételtől eltekintve - iszonyatosan óvakodnak attól, hogy valamiban állást foglaljanak, hogy szereplőiket válaszút elé állítsák és be is mutassák egy-egy döntésük következményeit.

Rettegnek attól, hogy valódi tükröt tartsanak az emberek, a társadalom elé. Rettegnek attól, hogy a filmek figurái valódi morális vagy egyéb konfliktusba kerüljenek, és vagy rossz emberként elbukjanak vagy katarzis útján a jó életet válasszák.

Itt közröhej tárgya az, aki filmben, irodalomban, zenében "mondanivalót" szeretne közölni, megkapja a címkét, hogy küldetéstudatos meg giccses. És geil az, aki szerint van jó és rossz és közöttük lehetséges a választás.

De ha nem így van. akkor mi a pélóról kellene szólnia a művészetnek???

Aztán hüledeznek, amikor az egymás faszveréséről szóló, állami tízmilliókból készült filmjeikre 82 néző vesz jegyet egy év alatt, és hogy az emberek kínjukban vérkomoly német vagy ironikusabb cseh avagy szerb filmekre járnak, és abból ismerik meg a Vasfüggöny innenső oldalának múltját.


Uff.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.01.20. 11:26:53

@ergé:

Hát bocsánatot kérek, hogy ez a korszakot én megéltem, a "bőröm" ment rá, és hazugnak tartom ezt a filmet, egy hollywoody hazug gejlnek.

Nem szeretem ismételgetni magam, de a főhős egy délamerikai dzsiggolónak néz ki, és úgy is játszik, naivsága egy hiteltelen baromság, neki és "barátainak" semi köze nem volt az NDK hoz és az NDK-s valós karakterekhez.

A lehallgató tiszt átállása, megdicsőülése dettó hazugság, és kimosdatás. Sorolhatnám, de hát nem akarod érteni, talán értenéd, ha a bőröd ment volna rá.

zsögödbenő 2009.01.20. 12:06:59

@oázis:
mégegyszer kérdem, feltűnt-e, hogy ez egy JÁTÉKFILM. Fikció, még ha hivatkozik is történeti tényekre.
Továbbá még mindig homályban marad, miből gondolod azt, hogy megdicsőülne benne a lehalgatótiszt. Mert ugye jórészt erre alapozod fanyalgásod.
Egyébiránt milyen lenne az afilm, amely a témáról úgy szólna, hogy nem minősítenéd gejlnek?
Remélem, 90 után tudtál új bőrt növeszteni.

Alfőmérnök 2009.01.20. 12:23:28

TuRuL_2k2 · reakcio.blog.hu 2009.01.20. 00:11:15

A szabadság szerelem nekem langyi.
"Én a mi Véres vasárnapunkat hiányolom a pesti srácokról."

Jaja, nekünk csak a Vidám vasárnap jutott. :)


tevevanegypupu 2009.01.20. 10:26:56

Mászáros Márta filmjeit elvből nem nézem meg, lehet hogy ez gonosz előítélet. (De hát az ember az előítéleteit jó esetben a tapasztalataiból meríti:).

A fiatalok nagyképűek, ez bosszant a leginkább. Pedig kísérletezésben (ami engem egyébként jobban érdekel) meg se közelítik a 70-es 80-as évek alkotóit (szerintem).

A szakmán belül - amennyire látom - van egyfajta paradigmavátás. Van rendes forgatókönyoktatás (ami a jó közönségfilm alapja) az MMK(ahol pénz van) is nyitottabb ebbe az irányba. De ez még jó pár év, amíg beérik.

De addig nem fog jó 70es80as se rendszerváltás évek film készülni, amíg nincs valamiféle társadalmi konszezus ezekről az időkről (szerintem nincs), vagy hogy bőcsész legyek, amíg nincs világos "narratíva"...

tevevanegypupu 2009.01.20. 12:29:07

Alfomernok
milyen elvbol nem nezi meg Meszaros filmjeit? Nem voltak azok rosszak meg a rendszervaltas elott sem..Ne tevessze meg, hogy Jancso felesege volt, ugy tunik mas vonalon mozogtak mindig, nyilvan nemcsak az unalom volt valasuknak az oka. De ez maganugy. Meszaros Naplo cimu ketreszes jatekfilmje is tokeletesen abrazolja azt a vilagot, ugy ahogy volt. Kommunistak akik azt remeltek hogy megvalthatjak a vilagot es belehaltak, megoltek oket, masik oldalon pedig kommunistak akik megvaltottak maguknak a vilagot. Nem lehet szetvalasztani csak jokra es rosszakra az embereket..Neha talalkozni normalis liberalissal is.((:

Alfőmérnök 2009.01.20. 12:44:39

teve:
Ja azt hallottam, hogy a Napló filmek jók. De amit láttam, feminista nyafogás, amitől rosszul vagyok, a nőcinek meg bosszant a stílusa.
Szóval nem az a baj, hogy "női" filmeket csinál, hanem ahogy direktbe és szerintem didaktikusan tematizálja a kérdéseket.
Hogy Jancsó felesége volt, az nálam nem lenne akadály, mert minden monomániájával és hibájával együtt jó rendezőnek tartom.
Még az se lenne baj, hogy baloldali(liberális), különben nem nagyon nézhetnék magyar filmet. :)

Alfőmérnök 2009.01.20. 12:50:44

@ergé:
Látom Te még nem jutottál el Csehovig, Brechtig meg Beckettig.
Vedd elő a középiskola negyedik osztályos irodalomkönyvet, és olvasgasd egy kicsit, ha egyáltalán volt már a kezedben.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.20. 13:03:52

Alfőmérnök, ne hasonlítsd Brechtet vagy Beckettet a mi kis művészkedő megúszóembereinkhez, thnx.

Beckett Godot-ja nagyon is érzékeny reflexáció korunkra, katartikus alkotás.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.20. 13:08:38

Alfőmérnök "De addig nem fog jó 70es80as se rendszerváltás évek film készülni, amíg nincs valamiféle társadalmi konszezus ezekről az időkről (szerintem nincs), vagy hogy bőcsész legyek, amíg nincs világos "narratíva"...


Hát ez az, kié lenne a lehetőség, hogy véleményt artikuláljanak arról a korról, ha nem a művészeké? És - más országokkal ellentétben - miért nem születtek a rv. óta meghatározó jelentőségű művek (könyvek, filmek, stb) ebben a témában?

Azért, mert 1. kényelmetlen a szembenézés 2. nincs hozzá elég tehetségük 3. félnek 4. igazából szarnak rá, megúszni akarnak, nem megváltani... ?

tevevanegypupu 2009.01.20. 13:21:15

Alfomernok
na ja a feminizmus. Nem mind az am aki a nok jogaiert - van meg mit kivanni ebben a tekinetben - szot emel. Az persze nem mindegy hogyan, de annakidejen ha a feminista nomozgalmak - Ms. Pankhurst es tarsai - nem vertek volna ki a biztositekot, lehet, hogy meg mindig szavazati jogra varnank peldaul..Meszaros azert nem olyan eroszakos mint nehany fiatalabb liberalis lany, akik atestek a lo tulso oldalara (ebben amerikai baratnoiket kovetik) es most talan nagyobb jogot kovetelnek es masodrendu hasznalati targgya akarjak a ferfiakat atalakitani..Nem talaljuk meg mi nok azt a kozeputat ami meg nem bantja a ferfiak szellemiseget es potenciajat..de azert minket vegre egyenjogu polgarra avathat.
Addig mig a helyes hangot megutjuk Spanyolorszagban naponta noket utnek es vernek agyon par feleseget, es ugy tudom Magyarorszagon is eleg jo helyezest ertunk el a vilagban e tekintetben..Szoval elegge az elejerol kell(ene) indulnunk..
De ez nem tartozik a temahoz.

Alfőmérnök 2009.01.20. 13:22:24

ergé:
Beckett Godotja katartikus, de nem abban az értelemben, ahogy Te fent vázoltad a katarzis feltételeit.
Ne süllyedjünk már le az amerikai átlagnéző szellemi szinvolára azért!

"Hát ez az, kié lenne a lehetőség, hogy véleményt artikuláljanak arról a korról, ha nem a művészeké?"

No, ez érdekes kérdés. Szerintem ha valami nem tematizálódik műalkotásokban, ott nem feltétlenül a művészekben kell keresni a hibát, vagy legalábbis az elárul valamit arról, hogy miben van konszenzus, miben nincs, és hogy mit mennyire sikerült feldolgoznia egy társadalomnak. A művészek ebben (mármint a feldolgozásban) csak segíthetnek, de sohasem, vagy csak nagyon ritkán ők azok, akik először (artikuláltan) reflektálnak egy-egy témára. (Én legalábbis így látom.)

heki 2009.01.20. 13:31:00

ergé
pont azért giccs, mert nem néz szembe...

Oázis véleményének nagyon örültem, mert azt hittem, egyedül leszek ezzel a véleménnyel, hogy ez egy értelmiségi giccsfilm.
Aztán tényleg.

Aki igazán benne élt ebben a korban, az tudja, hogy ez a rendszer, kor sokkal mocskosabb volt (mint ahogy a film sematikusan és szájbarágóan ábrázolta), pedig ez ráaadásul Magyarország, nem is NDK.

Kérdéseid erre a filmre vetítve:
1. Magyarán ez a film nem szembenéz, hanem társadalmi szerepeket még csak nem is idealizál, hanem sekélyesít, higít, hazudik.

Aki pl. a szocializmusban sikeres író, színpadi rendező stb. lehetett, az tuti nem volt naiv, (ellentétben a film hősével) az tuti, hogy sok ezer kis megalkuvása (lásd Esterházy öncenzúra kifejezését) kapcsán és túlélő technikái révén igazán dörzsölt kellett, hogy legyen.

Aki pedig besúgó volt, az az volt és kész, nem hiszem, hogy emberi jóságból visszafogta volna magát, ebben inkább Zsuzsának hiszek, mint a filmnek, az emberi jóságra ráébredő ügynökkel.

2. A film tehetsége azért letagadhatatlan, operatőr, színészek, dramaturgia, oszt ennyi, de nem több.

3. Hogy a készítők féltek-e, vagy ostobák, vagy ravaszak, nem tudom.

De Magyarországon például még filmvígjáték, krimi, thriller se tud rendes készülni, miért pont szembenézős film lenne? (Bár Szabó István Szembesítése nem rossz, bár hasonlóan önmosdató, mint ez.)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.20. 13:40:06

Alfőmérnök, nem süllyedek. A katarzist én a művészek legjavától várom el, főleg ilyen kaotikus, válságos időkben. Nem arról szólt-e a katarzis az ókori görög drámákban, hogy a drámaíró ábrázolta a kiúttalannak látszó jelent és a - jellemzően egyéni - kiutat belőle? Nem arról szólt, hogy a Katartikus Mű helyreállítja a káoszba süllyedt világ eredeti rendjét?

Most nagy szavakat használok, de a művészet eredetileg a Nagy Szavakról szólt, nem?

És nem arról értekezek, hogy a kultúra minden szegletének minden szereplőjétől minden nap katartikus alkotást várok. Ez hülyeség, szükség van a szórakozásra, a lazításra is.

(egyébként mindenben létrejöhet a katarzis, pl. a nyáron DJ Krush, a japán absztrakt hiphop/elektro szettje a Zöld Pardonban is katartikus volt a maga műfajában :)

És igenis hiányolom az elmúlt rendszer abszurdságait helyretevő művészeti alkotásokat.

Számomra egyébként a nyolcvanas évek közepén forgatott Egészséges Erotika viszi a pálmát, már ami a langyos gulyáskommunizmus maró iróniában megforgatott kritikáját illeti.

zsögödbenő 2009.01.20. 13:42:31

@heki: tőled is kérdem, mint oázistól, hogy miért baj az, hogy ez a film nem a valóságot ábrázolja, hanem sematikus, szájbarágó (legalábbis szerintetek)???
HA minden fimhez olyan elvárásokkal közelítenénk, hogy a valóságot kellene ábrázolnia 100%-osan (persze feltehető a kérdés: kinek a valóságát?), akkor vajon lenne olyan film, amely megfelel szigorú ítészeinknek???

tevevanegypupu 2009.01.20. 13:44:59

Nem voltak naivak? Dehogynem voltak. Dery Tibor vegigulte a Rajk pert, ezer szazalekig meggyozodve, hogy Rajk bunos. Az volt, csak eppen nem abban miert eliteltek. Nagyon sokan naivak voltak es gonosztevok egy szemelyben. Es voltak akik megprobaltak valtoztatni. Az 1956-os forradalom a legjobb pelda erre.
Kesobbi hostettekrol nem nagyon tudunk, de hogy nalunk is hasonlo volt a helyzet mint ebben a filmben az biztos. Nyilvan voltak 1956 utan is akik rajottek erre ugy, hogy a rendszerben mukodtek. Roluk egyelore nem tudunk, lehet, hogy nem eltek tul a "megvilagosodast".

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.20. 13:50:32

Heki, nem értünk egyet: ez a film szembenéz.

Éppen elkerüli a sematizmust azzal, hogy a csúnyagonosz Stasit nem papírmasé-személyiségű ügynökökkel, hanem valódi karakterekkel mutatja be.


Az csak még jobban felnyitja az ember szemét és a nézők érzékenységét, hogy nem egy áthatolhatatlan berlini falat látunk a Jó és a Rossz között, hanem a kettő konfliktusába kerülő és végül a kettő között választó emberek dráami sorsát láthatjuk.

A saját sivár létével szembenéző lehallgató, a végre egy bátor tettet végrehajtó drámaíró, a bizonytalanságból végül a halálba menekülő színésznő a megtisztulás útjára lép a filmben, katartikus hatást elérve. És ott marad a maga gecizmusában a másik Stasi tiszt és a tohonya miniszter.

Mind-mind valódi sorsok, valódi karakterek a félmúltból, nálunk is. De nem itt forgatták le ezt a filmet.

Alfőmérnök 2009.01.20. 13:59:13

ergé:
Az Egészséges erotikát én is csípom.
A katarzis meg kényesebb téma, a "modern" (ma már szintén klasszikus) drámaírok és úgy általában a művészek, pont a klasszikus katarzis fogatták.

zsögödbenő 2009.01.20. 13:42:31
"miért baj az, hogy ez a film nem a valóságot ábrázolja"
Egyrészt ennél a filmnél van egy kérdés, hogy ez egyáltalában megtörténhetett-e, úgy értem technikailag. Valószínűleg nem, ördögibb és kifinomultabb volt ez a rendszer annál. Ilyen értelemben idealizál a film, és aki benne élt a rendszerben, annak ez bosszantó lehet.
Az meg nyilvánvaló, hogy nem baj, ha egy műalkotás nem a "valóságot" ábrázolja, minthogy a "valóság", mint olyan eléggé sokféleképpen értelmezhető.

Alfőmérnök 2009.01.20. 14:01:05

"pont a klasszikus katarzis fogatták" mármint forgatták ki

zsögödbenő 2009.01.20. 14:13:32

@Alfőmérnök: Persze, nyilván nem történhetett meg ilyesmi a valóságban (ld. hetekig senki sem ellenőrzi a bácsi tevékenységét etc.). De csak úgy horngyulásan: na és? Miért baja ez ennej a filmnek? Ezt nem értettem az ellene fanyalgóknál. Idealizál? Igen, valószínűleg. Ezért film, ezért tanmese. Aki "benne élt a rendszerben" és számára az ilyesmi bosszantó, az nézzen dokumentumfilmet a témáról - már ha az objektív egyáltalán...

Alfőmérnök 2009.01.20. 14:23:59

zsögödbenő 2009.01.20. 14:13:32

Természetesen egy dokumentumfilm sem objektív, de mondjuk vegyük egyik szélsőértéknek egy olyan dokumentumfelvételt, ami nincs megvágva, kommentálva és a szereplők nem tudtak a kamera jelenlétéről. Legyen a másik szélsőérték( az idealizációs skálán) egy hollywoodi giccs, mondjuk a Titanic.
Remélem belátod, hogy e két szélső érték között rengeteg átmenet lehetséges.
Én egyébként úgy gondolom, ez a film nem hollywoodi giccs, de alulról súrolja azt.

zsögödbenő 2009.01.20. 14:50:17

@Alfőmérnök: persze, hogy rengeteg az átmenet. De nem is akarok egy játékfilmet dokumentumfilmekkel összevetni, értelmetlen. Ahogyan a fentebb a valóságábrázolás miatt fanyalgók kifogásai is értelmetlenek.
Mindettől függetlenü nem kell, hogy bárkinek is tetsszen ez a film, szíve joga, mit gondol róla. CSak ne ilyen falmelléki, áldumákkal indokolja, mint oázis.

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2009.01.20. 15:43:36

én ezt a filmet asszem 2007-ben láttam az osztályommal együtt németül.
Tényleg hitelesen ábrázolja az akkori időket.

Balance Of Power 2009.01.20. 16:48:03

Giccs vagy nem giccs, a viccmeseles a kantinban mindent visz. Ez a jelenet mar onmagaban klasszikus.

Egyebkent aki teheti, nezze meg a dvd audiokommentarjat (magyar felirat van!), ott meseli a rendezo, hogy sok mindenkivel beszelgetett es az egyik megfigyelt elmondja, hogy Berlin (mostani?) polgarmestere ugyved volt, aki a vedenceirol jelentett, tobbek kozott rola, de utolag jogi eszkozokkel megfenyegette, hogy errol a media elott nem beszelhet. Szoval hiaba nyitottak meg mar akkor a Stasi archivumot, sokan nem kaphattak elegtetelt ugy sem. Kicsit felemasra sikeredett ez a szembenezes Nemetorszagban is. Nyilvan nalunk is mindent meg kellett volna nyitni es nevesiteni, de sose feledjuk, hogy minket nem karolt fel Nyugat-Magyarorszag.

Balance Of Power 2009.01.20. 16:54:13

Nalunk is keszult film, ha nem is jatekfilm, de Papp Gabor Zsigmond (Bp. Retro tobbek kozott) szvsz remekul feldolgozta a temat az Ugynok elete c. filmben. Kelloen sulyos es elgondolkoztato, hiaba is vannak benne mai szemmel nezve vicces dolgok.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.01.20. 17:19:36

ahhoz tudnám hasonlítani a melléütést, ahogy a hangot ütjük félre a zongorán.

Például, amikor Amerikaiak csinálnak orosz filmet (chehovot, dosztojevzskyt), ott van egy film, amiből csak épp oroszország anyaga, szövete hiányzik...

ebból a filmből is az NDK hiányzott, az NDK közeg, szellemiség a mindennapi élet anyaga

a rendező nyugatnémetországban született, ott nőtt fel, ezt az akadályt nem tudta megugrani, egyszerűen hiányzott neki a megélt NDK... nincs ott a vásznon.

Amúgy Heki fogalmazott a legpontosabban.

ha viszont mindegy, hogy NDK vagy nem NDK, mindegy hogy hetvenes évek vagy nem, hanem tényleg csak a dramaturgia, a dráma számít

akkor tényleg játszódjon a Marson, ne legyen doku-fikciónak beállítva...

Alfőmérnök 2009.01.20. 17:31:46

Valóban, ha már egyszer kiírják egy film elejére, hogy időpont és helyszín sőt hogy konkrétan állambiztonsági hivatal, (és nem azt, hogy egy messzi messzi galaxisban), akkor igenis számonkérhető egy fikciós filmtől is a történeti hűség.

zsögödbenő 2009.01.20. 18:30:32

@Alfőmérnök: akkor ugye pl. az x-aktáktól is? :P

zsögödbenő 2009.01.20. 18:36:00

@oázis: egyébként te honnan ismered ennyire az ndk mindennapi életének anyagát? ÉS vajon született már olyan film, ami elnyerte tetszésedet a valóság kezelése okán?

Google 2009.01.20. 18:37:10

Fel tudunk mutatni egy ilyen, vagy legalábbis hasonló kaliberű filmet arról a korról? Nem.
Hát ezért savanyú a szőlő, és nagyon az.
Talán nálunk a határvonalak sem voltak annyira tiszták, a rendszert is belülről igyekeztek bomlasztani az urak. Könnyebb volt, mint kívülről, az biztos. Ellen is álltak, de a rendszer haszonélvezői is voltak.
Lehet, maguk jobban ismerik a német (kelet/nyugat) viszonyokat, hogy rögtön hibát találnak a kivitelezésben, de nekem, bár már többedszerre nézem meg, a saját életem jut eszembe erről a filmről. És nem az NDK-ban éltem.
Mi beszélünk arról, hogy így-úgy nem hű a film?
A mánkat nem tudjuk bemutatni, nemhogy a tegnapunkat.
De lehet, naiv vagyok, és nem nyílt ki még a szemem.
És igaza van Ergének, a katarzis hiányzik itthon a művészetekből. Céltalan túlélés, kísérletezgetés, ami itt folyik; nem a kiutat, csupán a kijáratot tudják ajánlani.
És miért ne hihetném el, hogy az ügynökök között voltak emberek is?
Hogyan lett most minden egyszerre fekete-fehér?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.01.20. 19:49:30

Ez egy nyugati szórakoztató film nyugati nézőknek, így nyugatias panelekből építkezik. Szemlélete ennek megfelelően kissé provinciálisan nyugati: ld. a megtérő megfigyelőt. Egy nyugatnémet, francia, angol stb. valószínűleg nem értené az ebben a kommentmezőben leírt kritikai észrevételeket. Érthetetlen precízkedésnek tartaná úgy, ahogy egy amerikai vagy francia érthetetlen bogaraskodásnak véli, ha egy lengyel titlakozik a lekeleteurópaizása ellen, mert ő középeurópai, vagy ahogy egy hottentotta nem érti, hogy egyesek miért botránkoznak meg egy európai társaságban egy zsidóviccen.

Alfőmérnök 2009.01.20. 20:07:11

@Google:
"És igaza van Ergének, a katarzis hiányzik itthon a művészetekből."

Igen, mint ahogy az életünkből is. A művészet pedig az élet tükre, hogy Én is mondjak valami hatalmas közhelyet. :)

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.01.20. 20:19:26

@zsögödbenő:

ifjúságomban még stoppal közlekedtünk, Lengyelországban is és NDK-ban is, de főleg Lengyelországban általános volt a stop (úgy ahogy most Székelyföldön, a helyiek még mindig leginkább stoppal közlekednek...)

egyszer nyugatnémetek vettek fel a sztrádán az NDK-ban,

nyugatinak néztek, és amikor kiderült, hogy keleteurópai vagyok fogták a fejüket és betojtak, hogy jaj most mi lesz... nekik nem volt joguk megállni a sztrádán és pláne bárkit felvenni, mert ezért az NDK hatóság leültethette őket, engem meg disszidálási kísérlettel (illegális határátlépéssel) vádolhattak volna, ezért nem vittek el Berlinig, hanem egy parkolóban beálltunk két teherautóközém, majd ők előrefele mentek ki én meg hátrafele... de ha megállították volna őket velem a kocsiban, annak nagyon durva következményeui lehettek volna...

mindenesetre mint a megfigyelési papirokból kiderült, azokat is figyelték, akiknél szállást kaptam, mert az ottani ellenzékhez tartoztak...

engedelmetekkel szórakoztatásotokra is írom egy vonatkozó írásom linkjét...

Frédi kházasít
www.es.hu/index.php?view=doc;15658

Zetek 2009.01.21. 10:45:21

Az ilyen gyenge filmek legfeljebb a beteg német belpolitika iránt valóban fogékonyaknak nyújt néhány érdekes álkérdést. Pl. sütizhet-e Hitler, vagy érkele-e valakit egy sokadrangú Stasi tiszt állítólag létező lelkének rezdülése. Csak mazohistáknak és öngyűlölőknek.

Google 2009.01.22. 15:34:54

Kő András egy mai cikkében (MN, Nemzeti imánk születésnapja), Márait idézi, (be kell ide írnom, elnézést):

" A műveltségnek, ami egyéni vállalkozás volt, vége; a műveletlenség tömegcikk lett, konzumáru; az értelmiségi lumpenburzsoázia, amely letelepedett a kiadók, színházak, mozik, folyóiratok környékén - létezését csak úgy tudja biztosítani, ha megsemmisít mindent, ami alkotó igényesség és mínőség..."

A mások élete más, a miénk l.f.

Alfőmérnök 2009.01.22. 15:59:24

Ebben (is) igaza van Márainak.
De A mások élete is csak egy (ügyes) tömegcikk. Klasszikus hollywoodi klisékkel, dramaturgiával dolgozó, az európaii értelmiség kedvéért egy kicsit árnyaltabb karakterábrázolással és világképpel, mint amerikai testvérei.

Ács Ferenc 2009.02.01. 15:03:49

@thetriggerhappy: @tölgy: "tölgytölgy · Volt egy szánalmas Bacsó-próbálkozás, a Megint tanú. De az brrr.... "

A Megint Tanút én bevenném a BTK-ba, büntetési tételnek alkalmaznám a megtekintését. :)) A forgatókönyvét egyébként azt hiszem Fábry Sándor írta. :)

"thetriggerhappy 2009.01.20. 10:11:37
@oázis:
szeretem amikor a csodás magyar kisérleti filmek akotói fikázzák a forgatókönyvvel, dramaturgiával rendelkező, közönség- és kritikai sikert is elérő alkotásokat.
csak azt nem tudom, miért kell újra és újra minden évben kijönnöm a filmszemle filmjeinek 80%-ról a heveny undortól vagy röhögéstől....."

Jó nagy mazochista lehetsz, ha a Magyar Filmszemlére jársz! Egyébként abszolút osztom a véleményedet.

Ács Ferenc 2009.02.01. 15:06:21

@oázis: "A mások élete egy nagy apologetikus giccs, amelyben a titkos ügynök lesz a hős (mese habverővel) és persze a nőre húzzák rá a vizes lepedőt (belőle csinálnak átlátszóan ordas szexista "gesztussal" áruló-prostit, azaz kényelmes bűnbakot..)"

Sajnos te talán csak nézted, de nem láttad a filmet. Szexizmus ebben? Hát nem tűnt fel, hogy nemcsak a színésznőt prostituálja a disznófejű nagyúr (KB-titkár) képében megjelenő hatalom, de ugyanolyan undorító módon az élettársát, a film elején még rendszerpárti írót is? (Lásd a "lefekvés" szó többrétegű jelentését.) És ugyan miért lenne már ez giccs? Tizenévesen láttam az NDK-t, pont olyan nyomasztó volt, ahogy a fim minden kockáján átjön. És hogy nem volt ilyen emberséges stasis, nem reális az ő karaktere? Valószínűleg így van, ez egy fantasztikus elem a történetben, dehát részben ettől jók a filmek, ha a valóságot tovább költik, van egy jó fikciós szál bennük.

Aztán pedig: miféle happy endről beszélünk? A főhős feleségét árulásra kényszeríti, majd halálba kergeti a hatalom, a legjobb barátja felakasztja magát, ő maga a "baleset" után nem ír öt évig, majd a rendszerváltás után az arcába vigyorog a főelvtárs. Nagyon távol van ez a hollywoodi mozitól, európai film, olyan, amelyik egy izgalmas drámán keresztül láttat egy embertelen rendszert, végig izgalmasan, jó színészekkel és remek forgatókönyvvel. Ez az, amire a mi filmeseink képtelenek évtizedek óta, tisztelet a nagyon ritka kivételeknek. Milyen magyar alkotások születtek a mi szocializmusunkról? A messze kimagasló Tanút kivéve nem tudok hirtelen ilyet mondani. A Megáll az idő, a Dögkeselyű... - ezek mind nagy filmek voltak, de mikor is készültek?

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.02.01. 16:21:59

@Ács Feri:

A film, amiről beszéltem ( A megértés terrorja) 1976 -ban készült a Balázs Béla filmstúdióban, a kísérleti filmet akkor arra használtuk, hogy egyáltalán mondhassunk valamit a rendszerről, az életünkről a cenzúra és a szólás-tiltás legmélyebb bugyraiban...

a sorok között beszéltünk, illetve többrétegű szimbólikus nyelvet használtunk...

Nem véletlenül tűntette el a filmemet a Belügyminisztérium elháírítási csoportja a vágószobából!

Akkoriban a közösen vezetett naplóinkat is ellopták mig az ember leugrott vásárolni a közértbe!

Képzeld el, hogy lementél a szomszédba a bolta, és mire visszajöttél: volt napló, nincs napló! Besurrantak a lakásokba és elvitték a "szajrét".

Egy 79-es naplóról beszélek, amelyet sokan írtunk (demokratikus ellenzék) és én voltam a napló egyik állomása, bizonyos előre megjelölt időpontokban (hetekben) bárki fel jöhetett hozzám, hogy olvassa és írjon bele..

ettől függetlenül tény, hogy ma is szeretem a kísérleti filmeket, (pl. a Török Feri koccanását kísérletinek tekintem)

nagyon élvezetes volt, bátran merem, legfeljebb egy picit hosszú volt nekem, de akkor is, amit kitalált az egy élő-képregény-film... ajánlom nektek...

és sok már kísérleti és rövidfilmet láttam, amelyek nekem bejöttek, hát erre mondják, hogy izlések és pofonok.

amúgy szeretem a rendes forgatókönyves filmeket is, mindenevő vagyok, magam is művelem a forgatókönyvírást, és egy-két forgatókönyves filmem már egész közel került a megvalósításhoz, de nem olyan egyszerű ezekre összeszedni a pénzt és végigvinni, mindenesetre ezek talonban várnak a megvalósításra.

..sőt fordítok is angolra forgatókönyveket, most épp munkaszűkében vagyok, úgyhogy külön hálás lennék, ha valaki megdobna egy ilyen munkával.

a giccses happy endet a végére értettem, egyrészt az ügynök megtérésére, másrészt arra a részre amikor bemegy a könyvesboltba és elolvassa az ajánlást, és megdicsőül. Sajnálom, nekem ez gejl és hazug.

Ettől még más dolgokban egyetérthetünk, ezt a filmet nekem kínos volt néznem, látszott hogy egy jóindulatú (jóhiszemű), de rendkívül naív nyugatnémet pali készítette, aki nem szenvedte meg a valóságos NDK-t, és ráadásul az eladhatóság kedvéért a hollywoodi irányba vitte el...

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.02.15. 11:56:42

Nekem az tűnt a legirreálisabb részletnek, hogy a művész úr lakása fölött, a padláson rendezte be a szolgálat a lehallgatóhelyiséget. Ilyenre aligha került sor bármikor is, kész lebukás, rájöhet véletlenül a célszemély is, vagy egy másik lakó. Ezt egyszerűen nem lehetne titokban tartani.
süti beállítások módosítása