Adjunk gázt Szerbiának (karácsonyra)!
2009. január 08. írta: TuRuL_2k2

Adjunk gázt Szerbiának (karácsonyra)!

 (Eredetileg ezt is A gázhiány dícsérete című poszt részének szántam, de úgy érzem, megér egy önálló bejegyzést.) Szomorúan olvastam a Srbijagas vezérigazgatójának újvidéki bejelentését, miszerint Magyarország nem ad kölcsön gázt Szerbia számára. Itthon Molnár Csaba miniszter nyilatkoztatta ki, hogy nem tudunk adni. Szerintem ez  rövidlátó és elhamarkodott döntés (igaz, a Gyurcsány-kormány Putyin rendszeres felkeresésén túl nem szokott elkápráztatni minket stratégiai külpolitikai manőverekkel).

 Szerbia napi, átlagosan 10 millió m³-es gázfogyasztásából csak félmillió m³-t tud hazai kitermelésből biztosítani az orosz szállítás leállását követően. Ez még az ország gázelosztó rendszerének működtetéséhez sem elég. Ahol tudtak, átálltak más energiaforrásra, de sok esetben nincs erre mód, elsősorban a részben magyarok lakta Vajdaságban jelent komoly gondokat a gázhiány, több tízezer ember maradt fűtés nélkül.

 De miért ne tudnánk segíteni? Napi 1,5-2 millió m³ gáz átadásával valószínűleg nem vállalnánk nagy kockázatot, viszont a szerbek (és nem mellékesen a fűtési problémákban szintén érintett vajdasági magyarok) számára megoldást jelenthetne azokban az esetekben, ahol nincs alternatívája a gázhasználatnak. Mert mit látnak déli szomszédaink? Hogy nálunk semmi gond a lakossági ellátással, sőt, már a második vállalati kategória gázkorlátozásának feloldásán gondolkozunk, miközben nekik fagyoskodniuk kell karácsonykor, és mi mégsem adunk egy keveset sem.

 A tegnap esti Lapzártában Ókovács Szilveszter és Zsebők Csaba kollégákkal egyetértettünk abban, hogy ebből a helyzetből Magyarország kifejezetten jól jöhetne ki. Ráadásul pont akkor segíthetének a Szerbiában nem különösebben kedvelt magyarok, amikor a stratégiai szövetségesnek gondolt Oroszország (akiknek éppen most adták el nagyon kedvezményesen a szerb kőolajipari vállalatot) különösebb lelkiismeretfurdalás nélkül zárja el a csapokat (illetve alkudozik Ukrajnával).

 Természetesen egy ilyen lépés előtt gyorsan ki kell kérni a szerbiai magyarság politikai képviseletének véleményét, s a segítség (nem anyagi) viszonzását kérni a szerb kormánytól más területeken.

 Inkább forduljon a t. polgárokhoz a miniszterelnök vagy a köztársasági elnök, hogy a gázhiány elmúltáig kevesebbet fűtsenek (pl. csak a ház/lakás egyik helyiségét tartsák melegen, a többiben átmenetileg elégedjenek meg a fagy elhárításával). Ennyivel bőven megtakarítható lenne az a gázmennyiség, amire Szerbiában szükség van.

 Felmerül még a kérdés, hogy egyáltalán a jelenlegi gázvezeték-rendszeren van-e lehetőség ilyen mennyiség továbbítására. Reméljük, igen. Mindenesetre jobb lesz a helyzet, ha megvalósul a MOL által kezdeményezett NETS (Új Európai Szállító Rendszer), amivel a térség országai sokkal könnyebben tudnának egymás között gázt szállítani.

 Frissítés: Már nem csak tervezik, de fel is oldották a második kategória korlátozását, Szerbiában viszont nem csak a gáz van fogytán, de fűtőolajuk sincs sok.

 Frissítés2: A miniszterelnök most, 13 óra után párt perccel jelentette be, hogy adunk 2 millió m³-t Szerbiának. Hurrá! (Viszont arról nem esett szó, hogy Molnár Csaba - aki a tájékoztatón ott állt Gyurcsány mellett - miért mondott nemet.

 Frissítés3: A Serbia Insajd szerint a szerb online média beszámolt a magyar döntésről, a hozzászólók örülnek, ugyanakkor saját kormányukat szidják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr38864728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samott 2009.01.08. 09:32:26

En se ertettem, hogy miert kell egyaltalan gondolkozni azon, hogy adunk-e? Sokkal kevesebb kell nekik, mint amit mi hasznalunk bele kellene fernie a budzsenkbe... mondjuk a "mit kerunk cserebe" felvetese ocsmany zsarolassa silanyitana a dolgot. Lenne eredmeny anelkul is...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.08. 09:39:47

@Samott:
Szerintem ez nem ocsmány zsarolás, csak diplomácia. Segítünk, de ebben és ebben a szerb kormány segítségét szeretnénk kérni. Szerényen, tiszteletteljesen - nincs ebben semmi zsarolás.

Szar Szemét Szaralak 2009.01.08. 09:47:15

A súlyosan russzofil szerbek hirtelen jó fiúk lettek? A vajdasági magyarokat valóban sajnálom, hiszen nem tehetnek róla, hogy vezetőik betegesen keletre húznak és keresztbe tesznek más országoknak, akik nem annyira húznak a ruszkikhoz. Most szembesülhetnek velük, hogy a ruszkik őket is magasról, ha saját érdekeikről van szó. Nesze neked orosz testvér.

Samott 2009.01.08. 09:51:16

@TuRuL_2k2:
Esetleg majd utana, de nem most. Hivhatod diplomacianak, de az akkor is csak zsarolas, ha ugy kezded, hogy adunk gazt, ha...

jozicsenko 2009.01.08. 09:51:16

segítenék - a lakosság ne szivjon, mert hülye a vezető

az autonomia kérése meg nem zsarolás - csak kijelentése annak, hogy TUDJUK: élnek ott magyarok

bár az egész ott lett elrontva, hogy az a gönczova kingova a külügy min, aki mindenkit véd, épp csak a magyarokat nem

egyáltalán elmondta neki bárki is, hogy Ő most magyarország külügy minisztere?

Google 2009.01.08. 09:53:29

És mi van akkor, ha a magyar politika már nem politika, hanem póker, és a kommunikáció sem több blöffök százainál?
Adnánk mi, de annyira nincs miből.
Eredetileg azt mondták, hónapokra elég a tartalék, és van még pót-tartalék, aztán a MOL vezérigazgatója már helyesbített: ideig-óráig lesz elég az, ami van.
Most légy okos, Domokos!

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.08. 09:53:55

@Samott:
Nem ha. Adunk gázt. Viszont ezt és ezt kérjük.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.08. 09:56:48

@Google:
Akkor szopunk. De előbb-utóbb csúnya vége lesz a pókerjátszmának, s kénytelen lesz visszatérni a politika. :]

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.01.08. 09:58:19

"Feloldotta a második kategóriájú gázkorlátozást csütörtökön 9.30 órakor az FGSZ Zrt., a bizonytalan forráskészletekre és időjárási előrejelzésre való tekintettel azonban szükség esetén azt újra elrendelheti a rendszerirányító. "

Korábbi vélemény megváltoztatva, azonnal adjunk gázt a szerbeknek!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.01.08. 09:59:41

Tökéletesen egyetérek a leírtakkal. Iszonyatos jó pontot szerezhetnénk némi gáz áradásával. Egyáltalán nem jó úgy élni, hogy nálunk meleg van, a szomszédban meg megfagynak.

ChPh 2009.01.08. 10:01:46

Érdekes a helyzet mindenképpen, ez tuti... mi nem tudhatjuk mi van a színfalak mögött. Én biztos adnék, ha megtehetném, de nem tehetem...

drazsé 2009.01.08. 10:03:31

politikai oldafüggetlenül:

már tegnap adnunk kellett volna!

mert úgy látszik, van miből - főleg, ha a korlátozások feloldásán gondolkoznak!

Samott 2009.01.08. 10:05:06

@TuRuL_2k2:
Csak forditsd meg a szitut es mindjart erthetobb lesz. Mi lenne ha nekunk lenne szuksegunk, de cserebe mindenfele kovetelessel allnanak elo? Nem lenne "karacsonyi ajandek" az biztos. Koveteles nelkul viszont ez egy gesztus, ami segit kozelebb hozni a ket nemzetet... sok-sok ilyen gesztus kellene a bizalom kiepitesehez, termeszetesen mindket reszrol.

muskotály küvé 2009.01.08. 10:05:42

Egyetértek a cikkel, nekem is pont ez jutott eszembe: 1-2 millió m3 nekünk nem fájna, nekik sokan segítene.

belekotty 2009.01.08. 10:08:38

Hmmm... most kellene magyarkodni mindenkinek. Nem a kettős népszavazásnál. Hé politikusok! Fel kellene hívni a népet, hogy mindenki 1 órára zárja el a fűtést és adjunk a szerbeknek-vajdasági magyaroknak gázt.
Na ezt jelenti a magyarként viselkedés, nem kokárdával rohangálni és ordítozni hogy monnyon le!

_tomy_ · http://www.criticalfever.com 2009.01.08. 10:09:08

szerintem is adjunk. sőt ha a szlovákoknak kell akkor adjunk nekik is. épp elég feszültség van a szomszédos országok és közöttünk, itt lenne az alkalom hogy kicsit rendeződjenek a viszonyok. max pár napot fázunk mi is a végén, de addigra tuti megoldják a problémát, mert az ukránok is fázni fognak, az oroszoknak meg a pénz kell

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.01.08. 10:13:33

Az új miniszter bizonyította rátermettségét és elkötelezettségét.
Grat.

Szeretem a tejet 2009.01.08. 10:14:02

Tegnap írtam egy másik blogba, de ide is illik:


Én is adnék a szerbeknek gázt. Beszerzési áron, vagy kölcsönbe. Sőt, a szlovákoknak is adnék. Nekünk van bőven, ők meg lassan megfagynak. Ott is emberek élnek, köztük sok magyar is.

Azért ha belegondoltok milyen lehet otthon fűtés nélkül, -10 fokban... szörnyű.

A gázvita úgyis megoldódik holnap, max holnapután, kizárt, hogy az eu hagyja, hogy megfagyjanak a népei, óriási a politikai nyomás. Valszeg nem is lehetne ténylegesen átadni a gázt, már csak a gesztusra van idő.

Ez nagyon sokat segítene a szomszédainkkal való jó viszonyban is. Ritka, sőt egyedi lehetőség kilépni a szokásos balkáni verkliből, óriási alkalom! Unott piti viták helyett egy igaz tartalmas gesztus. A most fázó ezrek/százezrek gondolnának ránk jó szívvel. Mutassunk példát európaiságból.

winston01 2009.01.08. 10:15:04

"A kormány magyar munkahelyeket veszélyeztet külső érdekek kiszolgálásával" - nyilatkozta Szíjjártó Péter, a Fidesz szóvivője. A politikus szerint azzal, hogy Magyarország az amúgy is szűkös készletekből Szerbiának juttat gázt, miközben itthon számos ipari üzem leállni kényszerült, a kormány tovább súlyosbítja az elmúlt évek hibás gazdaságpolitikája miatt amúgy is nehéz helyzetben levő hazai ipart, kockáztatva ezzel, hogy a már így is magas munkanélküliség további növekszik, emberek tízezrei veszítik el állásukat, családjuk megélhetését. (MTI, 2009. 01. 08. 14:10)

2009.01.08. 10:16:28

Kurva anyád, Molnár Csaba miniszter! Szűklátókörű barom!
Az a 2 milllió m^3 mekkora része a hazai napi gázfogyasztásnak?
Nem az ipari létesítményeik üzemeltetéséhez kérnek gázt! DE nekünk fontosabb, hogy a Buzuki cég most üzemeljen, nem nyáron, amikor a válság miatt valószínűleg amúgy is le-le állnának!

winston01 2009.01.08. 10:16:38

"hazai ipar helyzetét", ill. "tovább növekszik"

2009.01.08. 10:17:20

A Fideszes Szíjjártó Péternek is a kurva anyját!

RoopeHUN 2009.01.08. 10:18:22

yep. végre kivételesen 1 napig nem nézne le minket a világon mindenki. különben is jól jöhet még valamikor 1 szívesség a jövőben... ingyen adnám a kért mennyiséget. ha kell, legyen 2 fokkal hidegebb az összes plázánkban, bumm, megvan a spórolás.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.08. 10:19:07

@winston01:
Gonosz, már elkezdtem keresni a hírt. :]
Szerintem némi érzékkel a Fidesz is javasolhatná, hogy segítsünk Szerbiának. Igaz, akkor lehet, hogy a kormány csak-azért-sem. Á, hülye helyzet.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.08. 10:20:10

@RoopeHUN:
Azért napi 2-3 milliárd Ft-os ajándék kicsit erős lenne. :) De szerintem a szerbek boldogan fizetnének érte.

2009.01.08. 10:21:06

Kétszer ad, ki gyorsan ad!
Adjuk pénzért, önköltségi áron, de adjuk!

karandas 2009.01.08. 10:21:29

A szolidaritás elvét/eszméjét eláruló és vélelmezhetőleg a putyini doktrínát erősítő magyar kormánnyal kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy hol húzódik a Balkán határa.

LiberAll 2009.01.08. 10:21:59

Jah, adjunk gázt, aztán engedjük át a dél-Alföldet, a szerbeknek, északot a szlovákoknak, miért nem gondoskodott, a kedves oroszbarát szerb kormány tározók építéséről??? Miért nekünk kell megoldani a mások felelőtlenségét, van nekünk is elég bajunk!! vagy nem ???

2009.01.08. 10:22:21

Az illetékes elv- és polgártársaknak nem lehet eljuttatni ezt a bejegyzést? Vagy töf felesleges, mert a "pórnép" gondolatait magasról leszarják!

karandas 2009.01.08. 10:23:10

És természetesen a kurva anyját Molnár Csabának (a miniszternek) és Szíjjártó Péternek (az országgyűlési képviselőnek).

Francois Pignon 2009.01.08. 10:25:43

Sajnos Magyarország lakóinak szolidaritásra való hajlamát tekintve elképzelhetetlennek tartom, hogy egy olyan kérésből, hogy fűtsünk egy kicsit kevesebbet, hogy a szomszédnak is jusson, ne lenne közfelháborodás. Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy a többség adna bármiből is egy kicsit, amit meg is tarthat, még ha kevesebb szüksége is van rá?
Az is szégyen, hogy Szíjjártó még rá is játszik erre.

Etalon 2009.01.08. 10:26:45

Lehet ám hogy azt mondtuk (mármint a kormány) a szerbeknek "Adunk, ha ez meg az..." ők meg azt hogy "A pacinak a hímtagját, akkor inkább nem kell a gázotok". Mi meg : "Jaaaa, akkor fagyjatok meg vazze"
Persze a színfalak mögé mi kisemberek nem látunk be...

Steve the Great 2009.01.08. 10:28:02

Reggel volt a napkeltében Kiss Péter. Egyik mondatában kijelentette, hogy nem adhatunk csak úgy senkinek sem, mert hát itthon is korlátozások meg mifene. A másik mondatában meg azt mondja, hogy sürgős a megállapodás az orosz-ukrán vitában, mert pl. Szerbiában szinte minden leállhat napokon belül, középkori állapotokba kerülhet az ország.
Itthon meg az esetleges további korlátozások során akár még pl. a bevásárlóközpontok, plázák gázfogyasztását is visszavehetik!

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2009.01.08. 10:28:12

A plázákban csak akkora fűtést kell csinálni, amitől a boltokban lévő áru még nem károsodik. Csak Budapesten van vagy 10 pláza (nem tom, ritkán térek be ezekbe.) A korlátozást meg állítsák vissza, és adjunk a szerbeknek gázt. Sőt, tényleg kellene adni a szlovákoknak is. Csak a szerbeknek kölcsönbe, a szlovákoknak meg azért cserébe, hogy hulljon pár fej akkor, amikor magyarellenes villongás van :))

A korlátozást tessék visszaállítani, szájtátó péter meg ne legyen már ennyire okos. A buzuki most úgyse fogy, a reptér elvan olajjal is... ne herdáljuk már a készletet, inkább maradjon meg a tartalék, legfeljebb majd utána dőzsizünk. Vagy adjuk oda a szerbeknek, nekik nagyobb szükségük van rá, mint nekünk még kétmillió darab új buzukira...

Bár egy másik cikkhez írt hozzászólásomat azért itt is közzétenném... ha mi lennénk tökig kifogyva és körülöttünk lévő szomszédainknak lenne tartalékunk, akkor nekünk vajon ki adna?

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.01.08. 10:28:19

Mindenki gyorsan olvassa el winston bejegyzéséhez tartozó dátumot és időpontot.

micz 2009.01.08. 10:28:30

...azért a Szíjjártós hírt beszoptam kicsit.. Bár még nincs 14:10, addig meg bármi is lehet...:-)

Tanuljunk 2009.01.08. 10:29:12

szerintem meg ez egy szokasos baloldali gondolkodas megnyilvanulasa. Még akkor se adnank ha annyink lenne hogy nemtudnank hol tarolni.

Allitom egy konzi kormany adna. a magyarok nemcsak bunkok hanem irigyek is ebbol is jol latszik

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.01.08. 10:29:41

mér nem adunk? a) nem tud a rendszer esetleg (tározóból kellene, nem a vezetékből, egyszóval technikai ok, amit nem mernek kommunikálni). b) nem akarnak/mernek (?)... erre gondolni se merek, mert itt süllyednék el szégyenemben... c) felsőbb (orosz) ukáz :)... hát, itthon (is) lassan mindent ők rángatnak. nehogy már megbarátkozzunk itt helyben! mindenki táncoljon úgy, ahogy ők szeretik.
meg az összes többi.

birka8 2009.01.08. 10:29:42

Adni kellene. Nem csak a jó pontokért, nem csak azért mert megtehetjük, hanem mert emberek vagyunk és egy embernek emberségesnek kell lennie. (- gondolom innen a kifejezés is :)

Francois Pignon 2009.01.08. 10:31:35

@micz: Hát igen ;) Viszont életszerű.

winston01 2009.01.08. 10:32:41

"tározóból kellene, nem a vezetékből, egyszóval technikai ok, amit nem mernek kommunikálni"

Már miért ne mernék? Mindenki mondja, hogy hiába van sok tárolt gázunk, nem lehet adott mennyiségnél többet kivenni.

Unkar 2009.01.08. 10:32:46

Azért szégyellem magam minden vajdasági magyar előtt és szerb szomszédaink előtt is. Szükségben és bajban ha mi most segítünk, akkor igazán nemes gesztust tennénk a szerbek felé és az ott élő magyarságot is védenénk (talán kevesebb lenne a magyar ellenes támadás is, de így szerintem csak több lesz). Hát fordulhat még a kocka...és akkor a szerbek is beinthetnek...Ez nem volt jellemző a magyarságra soha, ha baj volt megosztotta a rászorulóval a kenyerét...Szomorú lépés ez a kormány részéről, vagy talán hazudtak (ami már előfordult ugye az utóbbi időkben sajnos és gondolok itt nem csak a jelenlegiekre...) és nincs is annyi tartalékunk???

scsaba1 2009.01.08. 10:35:09

@Francois Pignon:

Talán itt az indexen olvastam, hogyha adnán Szerbiának gázt, akkor nálunk be kellene vezetni a 3. fokozatot a korlátozásban.

micz 2009.01.08. 10:36:16

@Francois Pignon: Ja. Bár sokra nem tartom SzP-t, szar érzés volt azt hinni hogy igaz a hír. És akár igaz is lehet még..

Gera 2009.01.08. 10:36:49

Kurvára adni kellene, mert ez a dolog amúgy sem tarthat sokáig, ha meg mégis, akkor tökmindegy, hogy 3 nappal tovább bírjuk-e gázzal. (Mo. 3 napi fogyasztását ha egy hónap alatt adjuk oda a szerbeknek, akkor azzal már bőven kinn vannak a vízből.)

Steve the Great 2009.01.08. 10:37:07

@scsaba1: Így van, akár még a plázákban is hidegebb lenne, ami lássuk be, elviselhetetlen korlátozás - szemben a szerb energiahálózat szinte teljes megszűnésével...

Francois Pignon 2009.01.08. 10:37:15

@Unkar: Egyetértek, de azért a másik oldal sem játszik teljesen tisztán. Vajdaságba megy bejelenteni a gázos vezér, hogy Magyarország nem ad gázt, ilyenkor észreveszik hogy élnek ott magyarok. Most a szerbek is nyomást gyakorolnak velük.

karandas 2009.01.08. 10:37:25

Természetesen megkövetem Szíjjártó Pétert, felületes voltam.

2009.01.08. 10:37:46

Ha tudunk segiteni, segitsünk! Mert, sosem tudhatod, hogy te mikor szorulsz rá mások segitségére! Ám, hogy valójában mennyi tartalékunk van és hogy ez mennyi ideig lesz elég, talán ezt szakemberre kellene bizni, mert a hülye politikusok véleménye szakmai téren-- semmit nem ér! Szegények, nem értenek hozzá, ám nyomják, mondják, azt, amiről halvány gözük sincs!

Dr. Trebitsch 2009.01.08. 10:37:47

abszolút egyetértek, bár felmerül, mit kapna a kormány, ha most elkezdené játszani a nagyvonalút. Jól nem lehet kijönni ebből, az biztos, de klassz lett volna, ha adunk. Még most sem késő, de az első elutasítás után már nem szólna akkorát. elszabtuk, sajnos.

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2009.01.08. 10:38:04

br: winston megtörte a tér-idő kontinuumot :))))

Amúgy nekünk sem kéne, hogy ekkora pofánk legyen, mert tegnap a mol vezetője halkan csendben megjegyezte, hogy oké, hogy ott a sok gáz a tározókban, de azt ki is kell termelni, és az nem lesz egyszerű, ugyanis egyre jobban fog csökkenni az a nyomás is, amikor elkezdik onnan kiszedni. Azaz így is úgy is kevesebb jut majd a háztartásokba...

Amúgy ez is az elmúlt rendszer hibája, a magyar megtanulta, hogy lopni, csalni, hazudni kell, hogy többre vigye, majd ez a vérévé vált, és most nehéz leszokni róla. És higgyétek el, hogy ha megkérdeznék az embereket, hogy adjunk-é vagy sem, az döngetné legjobban a mellét a nem mellett, akinek többje van. A kisember inkább adna.

Atrox 2009.01.08. 10:38:28

Szép dolog a segítség. Azonban: arról itt mindenki meg van győződve, hogy a Szerbiának, Szlovákiának adott gáz rögtön a magyarok lakta lakások felmelegítését szolgálná? Mert én nem. Attól tartok, ott is hasonló politikusok irányítgatják az országot, és ez a kölcsön gáz sem feltétlenül oda menne, ahol a legnagyobb szükség van rá. Fordított esetben ők vajon segítenének nekünk? Egyáltalán volt, hogy bármikor, bármiben segítettek nekünk? Én nem nagyon emlékszem ilyenre. Az ellenkezőjére viszont annál többször.

erlNN 2009.01.08. 10:39:36

Ma feloldották a II. fokozatba tartozó létesítmények korlátozását. Ez 3% fogyasztást jelent. Az amúgy 61m m3 fogyasztás 3%-a 1,83 m m3. Szerintem ezzel a mennyiséggel kisegíthetnénk a szerbeket. Lehet, hogy többet nyerünk, ha magyar gázból melegszik a most fagyoskodó szerbek lakása, mintha pár üzem hamarabb tudja újra 100%-ra pörgetni a termelést. Mert ezt a jótettet a legközvetlenebbül éreznék a bőrükön és elmondhatnánk, hogy lásd, a magyarok segítettek a bajban.

oszti 2009.01.08. 10:40:47

Én küldtem egy üzit hátha ér valamit:
secure.meh.hu/levelminiszterelnoknek.html

Naív vagyok! :)

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.01.08. 10:41:02

@scsaba1: ha nem oldottuk volna fel a 2. fokozatú korlátozást, az pont annyi gázt takarítana meg amivel kirántjuk Szerbiát a vízből.

Meg kellett volna ezt lépni diplomáciai és emberbaráti okokból. Amíg 2-3. korlátozottsági fokon belül tudunk maradni, addig adjunk a Szerbeknek mindenképpen.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.01.08. 10:41:04

@Samott:

Ne haragudj, nem bántani akarlak, de szerintem te végtelenül naív vagy, Turulnak van igaza a vitátokban. Ez textbook diplomácia. A zsarolás_teljesen_más kategória.
Ha adunk, kérjünk valamit cserébe. Az "adás" ténye legyen minél publikusabb. Amit kapunk, annak nem muszáj publikusnak lennie, sőt, az sem muszáj, hogy "pénzben kifejezhető" dolog legyen.

Unkar 2009.01.08. 10:41:19

@Francois Pignon: Igazad van, viszont, amikor szükség van és kisgyermekek, családok fáznak ott, akkor nekünk kellene megmutatni, hogy felülemelkedünk és nem vesszük figyelembe ezeket a lépéseket. Egyszerűen csak segítünk...mert emberi kötelességünk segíteni, ha nekünk van elegendő és nem veszélyeztetjük az itthoni családok ellátását, ha adunk.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.08. 10:41:25

@igazitrebitsch:
Szerintem ebben akár meg is lehetne egyezni a Fidesszel. Amúgy a Fidesz már csak a vajdasági magyarok miatt sem nagyon ellenezhetné...

micz 2009.01.08. 10:41:55

@Atrox: Igen, pont ennek a helyzetnek kéne megváltozni. Talán csak egy (két, esetleg néhány) gesztus kell..

Gurney Halleck 2009.01.08. 10:41:58

Ezen, a "ha mi lennénk bajban mi kapnánk-e a szomszédoktól?" kérdésen én is elgondolkodtam egy cseppet...

jokkmokk 2009.01.08. 10:42:22


Németh Zsolti sajtótájékoztatójára várok...

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2009.01.08. 10:43:17

Annyira sajnálom a plázákat meg az oda járókat, hogy nem mutogathatja a plázamacska a köldökig érő dekoltázsát a mell alattig érő pólóban meg az izomagyú mikiegérnek is pulcsit kell húznia, és azokat a fiatalokat is nagyon sajnálom, akik most iskola helyett ott dekkolnak és hideg kóka helyett meleg teát kénytelenek inni... és a koponya mintás seggközépig érő gatyát fel kell húzniuk rendesen, hogy a plázában ne fázzon meg... rohadt ez a világ, dögöljenek meg a szerbek, totális 40 fokot minden plázába! :))))
(Bocs, ez még kikívánkozott, a plázában dolgozó sroidokat természetesen tényleg sajnálom.)

szépmező 2009.01.08. 10:43:51

Rohadék Gyurcsány and co.

Egy kis gázt igazán lehetett volna adni.
És cserébe kérni mondjuk a temerini fiúk kiadatását és szabadonbocsátását. Minimum.

Emeletes hülyék.

tipikusan arra a psoztkádári érzésvilágra játszanak, ami miatt a 2004.december 5-i kettős állampolgársági népszavazás elbukott.

vizipipa 2009.01.08. 10:43:57

Felmerül még a kérdés, hogy egyáltalán a jelenlegi gázvezeték-rendszeren van-e lehetőség ilyen mennyiség továbbítására.

Van. 10 millió köbméter tud menni.

Dr. Trebitsch 2009.01.08. 10:45:34

@Úlfhéðinn:

Mondjuk nekik a következőket:

Természetesen adunk gázt, ellenszolgáltatás nélkül. Egyszer majd kérünk magától valamit, Pelikán elvtárs... :)

Steve the Great 2009.01.08. 10:45:58

@vizipipa: Megugye eddig is rajtunk keresztül ment a gáz oda...

marigor 2009.01.08. 10:46:25

Osztom a poszt írójának és sok hozzászólójának véleményét. Nagy lehetőséget szalasztunk el, ha nem adunk át némi gázt a szerbeknek.

országimázs inygyér :-)

Gurney Halleck 2009.01.08. 10:46:57

A második körbe beletartoztak a mezőgazdasági üzemek is. Arra azért kíváncsi lennék, hogyan magyarázta meg a tenyésztő a többszázezer naposcsibének, hogy miért fog megfagyni az éjszaka, meg ugyanezt a szopósmalacoknak is.:(

Francois Pignon 2009.01.08. 10:47:00

@TuRuL_2k2: Sajnos súlyos öröksége ez annak a népszavazásnak is. Javasolt, támogatott azóta a Fidesz bármit, ami úgy értelmezhető, hogy elvesznek valamennyit az emberektől? Örülnék ha megtennék, de kialakult már egy olyan kép, hogy a választók ezt büntetnék, kis kommunikációs rásegítéssel pláne. Még ha nem is tetszik, sajnos van alapja ennek a gondolkodásnak.

vizipipa 2009.01.08. 10:50:06

Még egy megjegyzés: ha azt mondanánk lakossági felhasználásra (az ellenőrzés persze egy kérdés), akkor ez humanitárius kérdés.

Rive 2009.01.08. 10:50:41

SZVSZ magunkat azonnal visszakapcsolni masodikra, talan harmadikra, es igenis tolni nekik valamennyit. Esetleg megprobalni valami nemzetkozi osszefogast grundolni a dolog moge. Cserebe itt kerni max. annyit lehet, hogy csak a lakasok elletasat es a minimalis allagmegovas celjait szolgalja, mast ne.

Ja, es csendesen felvetni, hogy a nyaron esetleg beszelhetnenk egy hozzajuk telepitendo magyar SZET es egy nalunk beruhazando szerb gaztaroloro ugyerol. Ha ugy gondoljak.

Az elobbi szimplan emberi kotelesseg most: az utobbi jozan erdek. Mindket fel szamara.

femmefatale 2009.01.08. 10:50:55

A hír hallatán az én első reakcióm is rögtön a segítségadás volt.
Azokkal értek egyet, akik csak az EMBERIESSÉGI szempontokat nézik. Ilyen helyzetben felül kell emelkedni a piti kis ellentéteken, érdekeken (persze a magyarság helyzete nem az) és SEGÍTENI KELL.
Megdöbbentett, hogy a vezetés elutasította a segítségkérést.
Mi ugyanezt várnánk a többi európai országtól, és a magyar népet nem tartom olyan stupidnak, hogy ne csavarná lejjebb a hőfokszabályzót, ha ezzel segíthetne a fagyoskodóknak (csak kommunikáció kérdése, hogy megértik-e az emberek, lásd a segítségnyújtás mértékét a cunami idején).
Jó lenne elérni, hogy megváltozzon a vezetés hozzáállása.

Google 2009.01.08. 10:51:31

Ha van miből, akkor adni kell annak, aki kér.
De ha csak népbolondítónak szánták az első bejelentéseiket - van itt gáz bőven -, másszóval bölcsködtek, akkor, ha akarnának sem tudnának adni.
És az teljesen mindegy, hogy szerbeken vagy magyarokon segítenénk. Szerbeken és magyarokon is. És az árán kívül miről kellene még vitázni?
A kalmárszellem már mindenkit a hatalmába kerített?
Vihar az üres/félig tele tározóban.

Francois Pignon 2009.01.08. 10:51:42

@TuRuL_2k2: Sajnos súlyos öröksége ez annak a népszavazásnak is. Javasolt, támogatott azóta a Fidesz bármit, ami úgy értelmezhető, hogy elvesznek valamennyit az emberektől? Örülnék ha megtennék, de kialakult már egy olyan kép, hogy a választók ezt büntetnék, kis kommunikációs rásegítéssel pláne. Még ha nem is tetszik, sajnos van alapja ennek a gondolkodásnak.

vizipipa 2009.01.08. 10:52:02

Még egy megjegyzés: ha azt mondanánk lakossági felhasználásra (az ellenőrzés persze egy kérdés), akkor ez humanitárius kérdés.

pharmacyli 2009.01.08. 10:53:00

Igen, adjunk!
Nem biztos, hogy a magyarországi tartalékokból kell kifűteni Szerbiát és az egykori Dél-magyarországot; de egy korlátozott mennyiség átadásának gesztus értéke lenne.
Sokat tűnődtem, hogy én bennem mi nem stimmel.
A kommunizmusban megbélyegeztek, hogy jobboldali vagyok. Itt a szép, új világ, és most, mintha lassan baloldali gondolataim lennének.
Amikor az állampolgárságról volt a szavazás, Gyurcsány et al. szemen köpte a határon túli magyarokat. Akkor én igennel szavaztam. Tönkre vágta a gazdaságot is, tessék megnézni szlovák, szerb szomszédaink viselkedését. Kíváncsi leszek majd az új román irányvonalra... Most pedig másodszor köpte szemen a vajdaságiakat, mert nem ad gázt. (Én adnék egy kisebb mennyiséget). Aki annyira tud pr-rozni, annyira érti kommunikációt, mint Gyurcsány és csapata, tudhatná, hogy egy jelképes mennyiségű gáznak nagyon komoly külpolitikai hozadéka lehetne. Épp az oroszbarát szerb közvélemény előtt. Mert ha elfogy a mi tartalék gázunk (amiről ők állították, hogy március végéig minden szép lesz és jó lesz), akkor mindegy, hogy január 28-tól, vagy január 30-tól nem lesz Magyarországon fűtés, valamikor meg kell majd fagynunk. De ha túléljük és Szerbia is túléli, akkor más lesz majd a viszony... Tessék belegondolni, hogy e fityisz után röhögve telepítik majd tovább a koszovoi szerbeket az addig még magyar többségű területrészekre és jót nevetnek a magyarokon, hogy saját nemzeted hagyott megfagyni....
Most ez így gesztus lett volna az egész határontúli magyarság felé is. A szegény kettévágta köpenyét és koldustársának adta (ismerem a legendát, nem teljesen így van, de aktualizáltam). De nem hogy köpenyét, de munkáját sem adta sem a szomszéd koldusnak, sem népének. Az egész siserahad külügyminiszterestől, miniszterelnököstől telelnek, nyaralnak. Mintha esetleg nem lettek volna hírszerzői adatok, a várható gázkrízisről.
Családom révén erdélyinek is vallhatom magam. Nem becsülöm túl egy külpolitikai gesztus hatását. De hibát, hibára halmozni, gondolom ez a mostani vezetés credo-ja és jó nyaralás (telelést) kívánok a vezetésnek. Talán kevesebb hiba követődik el....

Steve the Great 2009.01.08. 10:55:14

@Gurney Halleck: "A második körbe beletartoztak a mezőgazdasági üzemek is."

Jó, de gondolom, szelektálva is ki lehet kapcsolni az x. körbe tartozó intézményeket/üzemeket, pl. plázák 19 fokig kapnak gázt, naposcsibék normál ügymenetben (már ahol nincs lokális gázkészlet)

Stoney Hill Billy 2009.01.08. 10:55:15

Így van, pontosan, adjunk nekik is, meg boszniának is!
Ismét átvehetnénk némit a vezető szerepünkből itt a balkán sarkán!
Ó, Istenem mikor lesz már egy épkézláb kormányunk?

Francois Pignon 2009.01.08. 10:55:32

@Gurney Halleck: Ez bizony így van. Nem is értem, hogy alakíthatták így a rendszert, második körbe baromfitenyésztőket, meg hasonlókat berakni. Az ember azt gondolná, józan ésszel a fűtést és az élelmiszerellátást hagyják utoljára.

Pelydzs 2009.01.08. 10:58:17

Adjunk gázt!
Vételár: a teljes Bácska-Bánát visszaadása...

:-)

LiberAll 2009.01.08. 10:58:56

Én ezen a pláza mizérián röhögök, általában úgy épülnek, hogy a bent lévő emberek gépek és a világítás hőjét hasznosítják, gyakorlatilag, a plázákat hűteni kell -20 fokig, mert ha nem tennék meg,akkor tényleg 40 fok lenne, ha meg hidegebb van -20 alatt, akkor is villanyos fűtést használnak, szóval mikor is érintené őket a korlátozás ???

Samott 2009.01.08. 11:00:28

@Úlfhéðinn: A zsarolas az zsarolas hivhatjatok barhogy. Ha nem adnak maguktol cserebe semmit, akkor is hatasa van az ott elokre. Most mit latnak? A piszok magyarok nem adnak. Mi lenne ha valamiert cserebe adnak? A piszok magyarok amikor bajban votunk kizsaroltak belolunk a zakarmit... M lenne ha nem kernenk semmit? Nezd mar nem is olyan piszkok azok a magyarok... meg akar a zakarmit is megadhatnak nekik. De tudod mit, ne is adjak meg a zakarmit, eleg ha csak nem ugy gondolnak rank hogy azok a "piszok magyarok". Mar az is eredmeny.

foxit 2009.01.08. 11:02:48

Mindenki csak 1 fokkal tekerje vissza a termosztátot s amit így megspórolunk odaadhatjuk a szerbeknek s a magyaroknak. Ezt egyébként nem is értem miért nem dobták be a köztudatba, nem hiszem, hogy pánikkeltésként fogtuk volna fel.

_tomy_ · http://www.criticalfever.com 2009.01.08. 11:04:19

hamar elfelejtettük, hogy komoly segítségre szorultunk az elmúlt pár hónapban a pénzügyi válság miatt. most hogy van a gázvita illene emlékezni, hogy mi is történt az elmúlt HÁROM HÓNAPBAN. lehet hogy még mi is rá leszünk szorulva egy kis segítségre

KopaszMercis 2009.01.08. 11:05:10

Persze, ha pucsit a kormany az a baj, ha nem pucsit az a baj...

Szanalmas. Keszultek volna fel a nagy orosz testver szerbek erre a szarra maguk.. ha nem birjak az "elcsatolt" teruleteken a futest biztositani, akkor adjak vissza oket :)

backg 2009.01.08. 11:05:36

Apróság, de ez jól mutatná, hogy mennyire elkötelezett Magyarország Szerbia EU integrációjában. Persze így is mutatja, de ez nem jó. Szlovákia viszonylatában pedig nagyon jót tenne az elrontott kapcsolatunknak. Turul túlbecsüli a magyar diplomácia képességeit, de az tény, hogy egy ilyen gesztus nagyon jót tud tenni minden szinten. És igazából Göncz Kingával Magyarországon már úgyis a diplomácia utáni időkben járunk :)

@oszti: nem vagy naiv, ha esetleg publikálod amit írtál, többen el tudjuk küldeni

scsaba1 2009.01.08. 11:06:09

@femmefatale:

Én viszont stupidnak tartom. Amikor benyalták a 23 millió román munkavállalót, ill. össznépi szinten bőszen románozzák az Erdélyből áttelepült magyarokat, addig nem igazán találok más jelzőt a társadalom nagyobbik felére.

Etalon 2009.01.08. 11:07:48

Samott : igazad van, ezt tisztán üzleti alapon lehetne rendezni. Azt az árat amit az oroszoknak fizetnének a gázért mi is elkérhetnénk. Vagy amennyiért mi vesszük. Vagy amelyik a kettő közül a magasabb.
Persze már kérdés, hogy vajon technikailag valóban lehetséges-e a dolog (tudjuk, hogy napi 51 millió m3-t tudnak kivenni a tározókból, szemben a napi 60-70 millió m3-es fogyasztással)
Meg persze elgondolkodtató az is ami itt felmerült korábban : vajon ők adnának hasonló helyzetben?

Jimbo75 2009.01.08. 11:09:01

Lófaszt adjunk olyan országoknak, ahol verik a magyart, ne gázt....

scsaba1 2009.01.08. 11:10:21

@Etalon:

Nem ez számít. Hanem az, hogy mi adnánk. De nem adunk.

HaCS 2009.01.08. 11:11:12

Teljesen fölösleges azon gondolkodni, hogy ők adnának-e. Mi egyszerűen nem tehetjük meg, hogy nem adunk. Diplomáciai baklövés lenne. Emberileg meg tragédia.

acidszarka · http://kigondoltam.blog.hu 2009.01.08. 11:12:24

Sztem feltételek nélkül adni elég nagy lúzerség volna. Kemény feltételeket kéne szabni, és akkor is csillagászati áron adni a gázt.

KopaszMercis 2009.01.08. 11:13:53

@scsaba1:
Senki nem romanozott le magyart te tajekozatlan vadbarom.

Samott 2009.01.08. 11:14:18

@Etalon: Persze, nem az aron vitatkozunk, ok se ingyen kertek. Bizony, ha mi adtunk akkor talan ok is adnanak, ha nem adunk valszeg ok se adnanak kesobb. Barmit.

femmefatale 2009.01.08. 11:14:37

@scsaba1: Amit írtál, az igaz, én mégis hiszek abban, hogy megfelelő kommunkációval "előcsalható" az emberekből a szolidaritás és hajlandóak lennének önként korlátoznák saját fogyasztásukat a rászorulók érdekében.
A média például elképesztő mértékben képes manipulálni mindenféle közönséges érdekek miatt az embereket, most az hatalmát jóra is fel lehetne használni:)
És bár nem a népszerűség fokozása miatt kellene elsősorban segíteni, hanem mert a kis emberek nem tehetnek a vezetőik felelőtlenségéről, valóban, az ország megítélésének sem ártana...

KopaszMercis 2009.01.08. 11:14:40

@trolibusz:
uzsorazni nem tul meno.. vagy adjunk normalisan vagy ne adjunk sehogy

scsaba1 2009.01.08. 11:15:03

@pharmacyli:

Ferenc testvér és az élcsapat _csak_ kommunikációhoz és a politikai PR-hoz ért, semmi máshoz. Most éppen konzervatív fundamentalista veszély van...

Dr Kangörény 2009.01.08. 11:16:03

Ha adnánk és itthon is elfogy, akkor ti köpködnétek a leghangosabban, hogy ezek a mocskos komcsik megfagyasztják az országot és merő jóindulatból olyan országoknak adják át a gázunkat, ahol gyűlölik a magyarokat, és nem is kértek érte cserébe semmit, vagy amit kértek az kevés, mert egy jobboldali kormány sokkal többet kért és kapott volna, bla-bla-bla.

Mellesleg tegnap óta megy a pánikkeltés a hazai gázhelyzetről, örülnék neki, ha a jobboldal eldöntené, hogy mi a helyzet és mi a fontos.
Van elég gázunk, vagy nincs? Sok, vagy kevés? Korlátozni kéne a hazai lakossági felhasználást, vagy nem? A magyar lakossági felhasználás terhére lehet-e, kell-e támogatni olyan országokat, ahol nem kedvelik a magyarokat? Mikor oldódik meg az ukrán-orosz vita, ma, holnap, egy hónap múlva?

Alapból az utolsó a legfontosabb kérdés, erre nem hiszem, hogy bárki tudja a pontos választ, csak tippelni lehet. És mi, innen csak más farkával verhetjük a csalánt, mert ha az oroszok nem egyeznek meg az ukránokkal rövid időn belül, akkor elfogy a mi gázunk is, és akkor együtt fagyoskodhatunk a szlovákokkal és szerbekkel. És újra zúghatna a "gyurcsánytakarodj".

Carnivora (törölt) 2009.01.08. 11:17:18

Annyi minden jót köszönhetünk a szerbeknek adjunk nekik gázt :D

Pszt! 2009.01.08. 11:17:27

Hű de mocskos cigány ez a zsidóbérenc, komcsi Gyurcsány, hogy nem ad a szerbeknek, mikor még azt sem tudni nekünk meddíg lesz gáz.
Szerintem adjunk a szlovákoknak, románoknak és az ukránoknak is gázt, hisz rászorulnak.
Szánalmas ez a blog, csak arra jött létre, hogy a jelenlegi kormányt mocskolja okkal, vagy ok nélkül.

KopaszMercis 2009.01.08. 11:17:31

@scsaba1:
Fu de egyszeru teremtes vagy te...

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.01.08. 11:17:43

@igazitrebitsch:

"Természetesen adunk gázt, ellenszolgáltatás nélkül. Egyszer majd kérünk magától valamit, Pelikán elvtárs... :)"

Igen. Viccen kívül.

@Samott:

Még mindig nagyon naív vagy. Az a fő gond sztem, hogy egyenlőségjelet teszel egy magánember és egy ország viselkedése között. A jótékonyság pozitív dolog, ha egy ember csinálja, de nem nagyon értelmezhető országok kapcsolatában. Egy ország ne legyen nagylelkű. Legyen korrekt. Az pont elég.

Mondhatnám azt is, hogy az országoknak nem barátaik vannak, hanem érdekeik (tudom, nem pontosan idéztem).

CrL 2009.01.08. 11:17:47

kicsit off meg személyes de illik ide: család olasz ismerősei már szóltak, hogy hallották a híreket és ha beüt itt a teljes gázkrach akkor várnak szeretettel...

scsaba1 2009.01.08. 11:18:23

@KopaszMercis:

Hülyékkel nem állok szóba, ám veled kivételt teszek... Nem ezent a blogon, te gyengelméjű... Menj le vidékre akárhova, ahol nagyobb létszámú erdélyből áttelepült magyar él. Vagy: nézz át Rékuc blogjára. Majd' minden posztjánál lerománkurvázzák.

eszemmm 2009.01.08. 11:18:25

@belekotty: Belekotty for prezident!

Unkar 2009.01.08. 11:18:42

@Gurney Halleck: A nagyságot nem az határozza meg, hogy elemzi, a másik tettét az adott helyzetben, hanem pontosan az, hogy nem teszi ezt. Most újra megmutathatjuk, hogy kik is azok a magyarok.

KopaszMercis 2009.01.08. 11:19:00

A jobboldal annyira ert a gazhoz, hogy a Zorban szerint a Gyurcsany mondja meg hogy mennyibe kerul a gaz. Sajat fulemmel hallottam.. azt hittem eloszor hulyeskedik. De nem komolyan gonodlta teljesen...

Szeretem a tejet 2009.01.08. 11:19:19

@_tomy_: ott a pont. amikor mi voltunk szarban, nekünk segítettek. mi meg most nem segítünk, miközben emberek fagyoskodnak a szomszédban.

SZÉGYEN! Komolyan mondom, szégyen. elkeserítő.

mindenkinek aki nem akar adni, vagy nyerészkedni akar mások nyomorán: kívánok nektek -20 fok mellett saját lakásban fűtés nélküli további szép napokat.

Repülő Majom · http://www.kutyushop.hu 2009.01.08. 11:20:50

Hmm, ha adunk gázt, tényleg csak úgy lenne szabad, ha azt mondjuk, hogy de cserébe... . Viszont ettől a magyarok problémái biztos hogy nem fognak megoldódni, egy szélsőséges szemében talán még vörös posztó is lesz ez a "gesztus" (némmá, a hüjje magyarok adtak gázt, sokba fog ez kerülni még nekünk, szegény szerbeknek).
Azt pedig végképp el kell felejteni, hogy ha adunk, akkor a kapcsolatok varázsütésre megjavulnak, minden seb begyógyul, mert a diplomácia nem így működik, a kormányok, emberek pedig szívesen játszanak amnéziást (különösen azért, hogy a választópolgárok kedvében járjanak).
Szóval még a gesztusért is kérnünk kellene cserébe valamit. De mindenképpen jól átgondolt kalkulációnak kell megelőlegezni a "tranzakciót", ne feledjétek el, hogy ha valamelyik magyar cég helyett a szerbek kapnak gázt, akkor az az amúgy sem túl fényes gazdasági "növekedés" kárára megy!

KopaszMercis 2009.01.08. 11:20:53

@scsaba1:
Te faszparaszt, erdelybolt attelepult a csaladom fele.. legutobb karacsony elott jartam erdelyben es te?

Menj mar a faszomba nem romanozta le az erdelyi magyarokat senki, csak az ilyen agyatlan viktorista barmok addig addig beszelik be maguknak amig el nem hiszik...

HaCS 2009.01.08. 11:21:40

Ilyen gesztus megtételére évtizedekig nem lesz még egy lehetősége az országnak. Ez egy hatalmas lehetőség. Amúgy sem ártana a két ország kapcsolatának egy kis javulás. Meg persze a nemzetközi visszhang is jót tenne nekünk.

KopaszMercis 2009.01.08. 11:21:53

@Szeretem a tejet:
mar megbocsass de a szerbek miben fognak nekunk valaha segiteni?

scsaba1 2009.01.08. 11:22:25

@KopaszMercis:

Ja bocs, nem tudtam, hogy nem szabad kritikával illetni a vezért, csak neked. Nézz utánna zsenikém, hogy hányféle ".....veszély" , hányféle nagy hangon bejelentett kezdeményezés volt csak az elmúlt évben.

Részemről ignore...

Perillustris 2009.01.08. 11:22:44

"Kurva anyád, Molnár Csaba miniszter! Szűklátókörű barom!
Az a 2 milllió m^3 mekkora része a hazai napi gázfogyasztásnak?
Nem az ipari létesítményeik üzemeltetéséhez kérnek gázt! DE nekünk fontosabb, hogy a Buzuki cég most üzemeljen, nem nyáron, amikor a válság miatt valószínűleg amúgy is le-le állnának!"

Sejtettem, hogy nem kell majd leírnom a véleményem. Köszi.

Samott 2009.01.08. 11:24:53

@Úlfhéðinn: nagyjabol leszarom az erdekeket, most arrol lenne szo hogy Magyarorszag mint orszag segitene a szerb (es szerbiai magyar) embereken. Ti veritek magatokat, hogy jo de ha mar bajban vannak akkor zsaroljunk is ki valamit a szerbiai szerbekbol a szerbiai magyaroknak. Kontraproduktiv lenne most barmifele kovetelozes.

scsaba1 2009.01.08. 11:28:50

@KopaszMercis:

Szép a világ egy biten leírva, ugye?

Azt is hallod, amit a hátuk mögött mondanak, nagyeszű sündisznócska?

jobbbalmind1 2009.01.08. 11:29:16

ezt mar tegnap irtam:
jobbbalmind1 2009.01.07. 22:11:04
nem vagyok profi sem a kommentekben sem a bolgirasban es kicsit talan off is leszek. elore is elnezes kerek mindenkitol.
azt hiszem itt mar minden leirasra kerult ami kell. talan egy kivetellel. miert nem adunk gazt a szerbeknek? azt hiszem europa (es az egesz vilag) igen hasonlo egy kis faluhoz. ami a szomszeddal tortenik hatassal lesz rad. vagy igy, vagy ugy. a szerbek pedig, akar szeretjuk oket akar nem, a szomszedaink. ha jol ertem a hireket ezek a szomszedok, eppen megfagyni keszulnek. egyelore mi meg a szerencsesebb oldalon allunk. van meg tartalek. ha ebbol napi 2millot atadnak, 30 nap alatt jonne ossze a napi fogyasztas 60 millio kobmetere. nem kell hozza nagy bolcsesseg, hogy lassuk, ha nekunk pont az a 60 millio fog hianyozni akkor mar vege. a dolog vagy megoldodik par nap mulva es akkor erkolcsi gyozteskent kerulhetunk ki, vagy ha nem akkor az ukranok es/vagy oroszok ugyis atomot kapnak a szemuk koze ("koltoi" tulzas!!).
es vegul minden egyebe megfontolason tul, adnunk kell, mert azt hiszem ha reggel felkelunk a futott lakasban, ez az egyeduli modja, h a tukorbe tudjunk nezni.......

Rwindx 2009.01.08. 11:30:00

Én is adnék nekik gázt. Egyébként kölcsönkértek, azaz gázt adnák vissza, szóval ez a zsarolásos szál számomra érthetetlen.
Diplomácia tekintetében ez egy gesztus. Üzletileg gyakorlatilag nullszaldós. A gesztusért cserébe nem feltétlenül kell kérnünk semmit. A gesztus önmagában érték, annak is aki adja és annak is aki kapja.

Nekünk is jó ha éppen szarban vagyunk ha esetleg nyugatabbra levő országok segítenek rajtunk. Ugyanígy jó a szerbeknek és ott élő magyaroknak is, ha mi (vagy bárki) segítünk nekik.

Egyébként Európa egyik legnagyobb összkapacitású gáztározói felett ücsörgünk tudtommal. Továbbá mi is kapunk Németország felől extra, napi 2.5 millió m3-t. A németek is mondhatnák nekünk hogy "kapjátok be", nekünk is kell. Ennek egy részét gond nélkül átpasszolhatnánk a szerbeknek.

KopaszMercis 2009.01.08. 11:31:31

@scsaba1:
jah ertem, tehat a gyurcsanyi tehet arrol hogy valaki valakit aki magyar leromanozott mindenki hata mogott... ilyen fajta egy dimenzios gondolkodassal lehet hogy en is ra tudnam venni magam, hogy elmenjek szavazni :)

VIKUNYA 2009.01.08. 11:31:53

TÖKÉLETESEN EGYETÉRTEK! Újabb diplomáciai, szomszédságpoloitikai és nemzetstratégiai baklövés! Ha nem kell, oportunista módon nyalunk a szomszédos országoknak, ha viszont tényleg szükség lenne a kooperációra, dilettánsoknak bizonyulunk.

El Curros 2009.01.08. 11:32:07

Magyarország most igazán nagyot alakíthatott volna.
Mondhatnám,-kegyet gyakorolhatott volna.Mégpedig azért,mert jóval több gázt is be tudnánk tárolni az egykoron kimerült kutakba.
Ezzel magunkat is bőven biztosítanánk,és ilyen esetben ténylegesen tudnánk segíteni egy-két országnak.
Lehetnénk Közép-Kelet Európa kegyurai-"Putyinjai".Még biznisz is lehetne benne....
Alternatívaként már rég működhetne a Nabucco.A hülyék azt mondják,hogy abban is csak orosz gáz lenne.
Persze,meg másé is.Pl: Iráné.
De ilyen nem lehet,mert "főnökünk" amerika-és a többi jómadár-kijelentette,hogy Irán is terrorista gyanús.Ilyen gáz akkor sem kell,ha megfagyunk is.
El kéne gondolkozni azon,kik is a legfőbb terroristák ebben a kurva cionista világban......(ez volta fröcsögés,de lényegében ez az igazság)
Pedig nekünk magyaroknak (még,viszonylag) jó kapcsolatunk van az arab világgal.Mai napig sok olaj-és gázszakember dolgozik arrafelé.
De mi inkább izraelt sajnáljuk,megtagadjuk a hagyományos jó kapcsolatainkat,-gyakorlatilag a globalista érdekek miatt.
Majd ezért biznyára jutalmaznak minket.............pl.új imf hitelekkel.
Hát ez a kis magyar valóság!

pipistrello 2009.01.08. 11:32:53

nem mintha áldanám Ferencünk áldásos tevékenységét, de Ti itt mind tényleg azt hiszitek, hogyha minden feltétel adott lenne és tudnánk adni gázt a szerbeknek, akkor nem tennénk meg? Tényleg? Ez nagyon édi...

Pierre P. 2009.01.08. 11:34:12

Lássatok már emberek! Adjunk a napi 51 millió köbméterből (napról napra kevesebb és max 6 hétig elég), mikor kedden 68 millió köbméter volt a fogyasztásunk. Adunk 1-2 millió köbmétert, nekünk kevesebb lesz, nekik nem sokkal több (szal nincsenek megváltva)!
Ráadásul utána magasról fognak minket leszarni, nemhogy áldanának... utána is basztatni fogják a helyi magyarságot...
És ha fordítva lenne a szitu? Adnának? Lófütyköst a magyarski valagunkba!

Unkar 2009.01.08. 11:35:09

Ha egy kukából guberáló ember odamegy hozzád, hogy éhes és neked van 2 kiflid, Te is éhes vagy, (de nem éhezel)....odaadnád-e neki az egyiket......valóban odaadnád, vagy esetleg tettél is már ilyet életedben? Gondolkozz el rajta...hát ugyanaz a szitu. Ráadásul a szerb büszke nép, mint a magyar, tehát kemény indok kell, ha kérni megy valakihez...

Samott 2009.01.08. 11:35:39

@scsaba1: pontosan, es ez valahol nagyon szomoru. "Idejon a roman es elveszi a munkankat. Roman? Es akkor hogy beszeltek veluk? A, beszel az mind magyarul... " Aztan persze a vegen kiderul, hogy erdelyi magyarokat vettek fel, akik aztan idovel inkabb a sajatjaikat helyeztek pozicioba a helyiek karara... mindjart megvolt a romanozas. Mas megy am szembe mint a hatuk mogott...

oszti 2009.01.08. 11:36:04

@krisek:
Nem jó ha mindenki ugyanazt írja (még a végén spam lesz belőle). Kb annyit írtam, hogy maximálisan egyetértek ezzel a bloggal, és hogy nem értem én sem miért nem segítünk.

Ide lehet írni (kulturált hangnemben), hátha megértő fülekre találnak szavaink:
secure.meh.hu/levelminiszterelnoknek.html
www.khem.gov.hu/ugyfelszolgalat/online

Esetleg ide (már ha regisztrálás után több látszódik):
www.drmolnarcsaba.hu/index.php?mod=forum

VIKUNYA 2009.01.08. 11:37:33

@pipistrello: Ha minden feltétel adott lenne = jönne gáz, akkor nem kellene Szerbiának sem. Az ilyen gesztus azért gesztus, mert kockázatokat rejt magában. Mérlegelni kell: kockáztatunk egy kicsit és adunk, bízva abban, hogy nem húzódik el a válság = diplomáciai hasznot kovácsolunk a gesztussal, vagy nem adunk = mi se számítsunk segítségre. A kockázat szerintem nem magy, van elég gázunk. De az biztos édi, hogy állampolgárként gondolkodunk is, és nem csak a nagy Államférfire bízunk mindent.

scsaba1 2009.01.08. 11:38:38

@KopaszMercis:

Ha nem az erősséged a szövegértés,akkor fuss neki mégegyszer.
A románozás a '80 évek végétől kezdődött, lévén Erdélyből települtek át a legtöbben, és majd' minden településre költöztek erdélyi magyarok, majd' mindenkinek lett erdélyi magyar osztálytársa/kollégája stb... Erre játszott rá gusztustalan módon az ominózus kampány.

KopaszMercis 2009.01.08. 11:38:57

@El Curros:
Az igazi terroristak az ilyen egyugyu talaltgyerekek mint te.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.01.08. 11:39:03

@Samott:

"Ti veritek magatokat, hogy jo de ha mar bajban vannak akkor zsaroljunk is ki valamit a szerbiai szerbekbol a szerbiai magyaroknak. Kontraproduktiv lenne most barmifele kovetelozes."

Én nem "verem magam", és egy szót sem szóltam a szerbiai magyarokról. Ha nekem írsz, kérlek használd a "te" szót.

És mégegyszer leírom: ez nem lenne zsarolás. Quid pro quo.

El Curros 2009.01.08. 11:40:07

Az abszolut baklövés,hogy eladtuk a földgáz-betárolás működtetését a németeknek.
De az öszödi eszmék létén alapított kúrmány sohasem volt képes stratégiákban gondolkozni.
Nehogy azt képzelje valaki,hogy a csúcsra járatott rendszer költségeit nem mi fogjuk megfizetni.
A számla így vagy úgy,de be lesz nyújtva.
Még egyszer érdemes kihangsúlyozni:a magyar olaj-és gázipar szakemberei világhírűek!
Kéznél a tudás és a geológiai adottság,mégsem élünk vele.......
A "merjünk kicsik lenni" kimondatott,és alkalmazásra került....

novalusz 2009.01.08. 11:41:16

"Adj gázt [Szerbiának], hogy hátra dőljek!" De most komolyan.

Pierre P. 2009.01.08. 11:41:35

Elrakom a kiflit, mert kell pár óra mulva :) :) :)
Ránk valahogy senki nem szokott gondolni, főleg nem a szerbek!! Lesz*rom, hogy büszkék, eddig ment a magyarcsesztetés, büdös magyarok, kell Szeged is meg úgy Ráckevéig a szerb határral... ne is soroljuk. Most meg légyszi, légyszi, légyszi... f*szt nekik. nem még gázt!! Ha meg adnánk: kösz b*zd meg. Nekünk legyen lelkifurdalásunk??? Diplomáciai baklövés? Igazságos bánásmód a szerbekkel :)
HAJRÁ FERI!! HŰTŐBE A SZERBEKKEL!!! :D :D :D

2009.01.08. 11:41:55

De jó: kezd egymás anyázásába átfordulni a kommentelés. Azt hiszem, lépek is innen.

KopaszMercis 2009.01.08. 11:42:13

@scsaba1:
Arrol is gyurcsany tehet hogy a 80-as evekben romanoztak!

pipistrello 2009.01.08. 11:42:16

@VIKUNYA: Akkor Te most biztosan ott voltál a tárgyaláson. Nagyon édi . A képlet ennél valószínűleg valamivel bonyolultabb. Naiv vita.

Szeretem a tejet 2009.01.08. 11:43:24

@KopaszMercis: Te ezt biztos nem fogod megérteni, de vannak az életnek olyan területei, amit nem üzleti gondolkodással kell(ene) megközelíteni.

KopaszMercis 2009.01.08. 11:44:14

@Szeretem a tejet:
En biztos azert nem ertem (ezt sem) mert nem szeretem a tejet!

gagauzz kalauzz 2009.01.08. 11:44:29

A harciasabb rácocskák előszeretettel szurkálják ki a magyar rendszámú ótók kerekét, a az indokolatlan közlekedési rendőri zaklatások se ritkák. Emellett is valamennyi gázt kéne adni, a felhasználási kört szigorúan egyeztetve és igenis megkérni érte azt a politikai árat, h. ne csesztessék a magyarokat.
What's more: bélgázomat Fletónak ingyen, korlátlan mennyiségben:-)

Unkar 2009.01.08. 11:45:14

@Pierre P.: És mi lesz a vajdasági magyarokkal? Talán ezek a lépések mind arra mennek ki (most ez, a kettős állampolgárság stb...), hogy szétzilálják az amúgy is elszakított, de egyre jobban eszmélő és közeledő magyarságot???

Carnivora (törölt) 2009.01.08. 11:46:04

Hogyan kerüljük el a fagyhalált, ha kihül a konvektor? c. szórólapokat nyomtassunk a szerbeknek pár ezer darabot :D

index.hu/politika/bulvar/gaznelkmit01/

Carnivora (törölt) 2009.01.08. 11:48:11

Szeretem a tejet 2009.01.08. 11:43:24

Igen csak ez nem az energia kérdése pl. , mert az kemény biznisz még baráti országok közt is ...

El Curros 2009.01.08. 11:48:55

@KopaszMercis:
Kár olyan fórumokba írogatnod,ahol csak ennyire futja.
Estleg ismered Mo.lehetőségeit ebben a problémában?
A gáziparban dolgozom,és azt látom,hogy egy ismeretlen és bizonytalan ingoványon áll a jelenlegi helyzet.
Ennek nem kéne igy lennie,mert messze jobbak a lehetőségeink.De a kicsinyes napi politikai baromságok mellet nem jut idő igazi megoldásokra.
Az,hogy Irántól egykoron lehet-e gázt venni...abban továbbra is kulcskérdés európa farizeus-izraelbarát magatartása.

oszti 2009.01.08. 11:49:49

De akik megfagynak azok nem (csak) szerbek, hanem szerbiában élő magyarok. Bezzeg máskor mindenki tud nagy magyarországról beszélni.

Pierre P: Pont amiatt kellene most segítenünk, hogy javítsunk a külföldi megítélésünkön.

ChPh 2009.01.08. 11:50:58

@Pierre P.: Ez aztán humánus gondokozás, tényleg. Most lealacsonyodsz az ő szintjükre. És ha másért ne, a sajátjainkért, az ottani magyarságért illene megtenni.

De hiába tépjük itt a szánkat, semmit sem ér... senki sem látja, aki döntési pozícióban van...

ChPh 2009.01.08. 11:52:20

@gagauzz kalauzz:
"A harciasabb rácocskák előszeretettel szurkálják ki a magyar rendszámú ótók kerekét, a az indokolatlan közlekedési rendőri zaklatások se ritkák."

Miről beszélsz? Még sosem láttam ilyet. Pedig sűrűn járok oda.

KopaszMercis 2009.01.08. 11:52:29

@El Curros:
Vannak olyan emberek, akik nem akarnak olyan nemzetet tamogatni, ahol felnek a noktol, allatoknak tartjak oket, kivegzik egymast minden hulyesegert.. akik vallasi fanatizmusokbol artalatlanok lemeszarlasat tamogatjak allami szinten.
Majd ha oda kuldod elni anyadat akkor erdekelni fog a velemenyed.. ahogyan a pápá velemenye is erdekelni fog az abortuszrol amikor kihordott nehany kolykot es felnevelte oket minimalberen.

Beren 2009.01.08. 11:53:46

Adni kellene és feltételek nélkül. Azért, mert bajban vannak és mi, ha kicsit is de tudunk segíteni. Ennek persze lennének pozitív külpolitikai eredményei is, lehet döngetni a mellünket, hogy mi aztán milyen jó csókák vagyunk, ...stb.
De a lényeg, hogy ők komoly bajban vannak, mi meg kisebb bajban, (vagy hazudnak a szakpolitikusaink megint) és nem tudom milyen alapon várunk mi bárkitől bármit a jövőben, ha nem segítünk azon akin tudnánk.
Ezzel nem azt mondom, hogy jótékonykodjunk a világban, hanem azt, hogy akik egymásra vannak utalva, mert pl. úgy hozta az élet, hogy egymás szájában laknak azok igenis számíthassanak egymásra, ha baj van. Az egész közösségnek (mindkét ország lakóinak) ez lenne a hasznos. Nem kell összeborulni és a különböző sérelmeket besöpörni a szőnyeg alá, kell vitázni az egyéb kérdésekben, de ilyenkor segíteni kell egymásnak.

Winston Smith 2009.01.08. 11:53:51

Amíg állnak a legnagyobb hazai gyárak (Suzuki, Borsodchem, TVK, Hankook), addig nem tudunk adni. Ha van tartalék, azonnal adjunk, de ha nincs miből, akkor nincs miből.

---------------------------------------------------------------------------

Amúgy ha magyar külügyminszter lennék, elkezdenék Európában ródsózni, hogy adjanak gázt a szerbeknek.

Mi egyedül nem tudjuk megoldani a szerbek problémáját, de európai szinten lehet, hogy össze lehetne szedni ennyi gázt.

És az is javítaná a kapcsolatokat, hogy mi lobbiztuk ki ezt a szerbeknek, mégse kellene a saját "éhezőinktől" további "kenyeret" elvonni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.08. 11:54:34

@oszti:
Meg a Szerbiában élő szerbek se jó, ha megfagynak. Sőt, az sem, ha fagyoskodniuk kell, miközben nálunk még az élményfürdőket is tudjuk fűteni.

Winston Smith 2009.01.08. 11:55:40

Ha szombaton melegebb lesz és nem lesz munkanap, akkor aznap talán adhatunk valamennyit.

El Polako 2009.01.08. 11:55:43

Egy féle gáz adnék Szerbiának és azt is a második világháborús magyar gyilkolók még élő tagjainak.

Ekkora naivitást, adjunk gázt, de mire ha nekünk sincs???
El lett itt hadarva a médiában, hogy milyen nagy tartalékaink vannak, azt közbe már nem egy gyár állt, le és a Westendet se fűtik annyira.

Nincs semennyivel se több tartalékunk mint pl a cseheknek akik ezt a problémát hivatottak megoldani.

Adják vissza a Vajdaságot, és adunk gázt majd ha lesz, ennyi a téma.

Carnivora (törölt) 2009.01.08. 11:56:03

Egyébként meg lecseng a válság, akkor kocsikázzon át a szerb energiaügyi mufti robogjon be az E-ON -hoz , és fizessenek a szerbek, akkor leköthetnek ők is maguknak gázt kiürült lelőhelyek még vannak ...

Tvedés 2009.01.08. 11:56:08

Hali!

Nem értek a lovakhoz, de....
Minden tiszteletem a blognak és a posztnak, de ez így igazából csak " szájtépés " . Jelzem, lehetne szerintem reálisan 1-2 millióval segíteni.
Viszont talán egy internetes szavazást is ki lehetne írni a témában, aztán iwiw fórum, stb. helyen reklámozni.
Akkor rájöhetnénk, h igenis irigy a magyar. Az eddigi kommentelőknek nagyrabecsülésem azért, h magukból indulnak ki ellenkező véleményükkel.
Egy szavazás végeredménye úgyis az lenne, h átpolitizálnák a kérdést, és kiderülne, h milyen irigy, ' suttyó " nemzet a magyar...

Ui: bár ne lenne igazam...:(

TéÁ 2009.01.08. 11:56:44

Igaz, mivel fűtetlen lakásokról van szó ez lehet, hogy nem megoldás az időigénye miatt, de el kéne indítani valami petíciót. Átfutva a hozzászólásokat talán lenne rendesen támogatója. Ezen kívül valami heppening kéne a minisztérium elé. (bocs, ha már volt ilyen hsz.)

El Curros 2009.01.08. 11:58:47

Egyébként a helyzettől függően kaphatna szerbia gázt.
Amennyiben fix megállapodás születik,hogy Ukrajna felől megkezdődik a szállítás,akkor a mostanra már leült Vajdasági rendszer újraindítása érdekében lehetne gázt átadni.
Ugyanis a renszer újraüzemelése hatalmas feladat.(kisnyomású fogyasztók,stb...)
Ezzel is időt nyernének,és a tényleges gázszolgáltatás helyreállásakor,már egy felállt rendszerrel rendelkeznek.

Carnivora (törölt) 2009.01.08. 11:59:29

TuRuL_2k2 · reakcio.blog.hu 2009.01.08. 11:54:34

Kongóban, Darfúrban, Gázában meg éheznek az emberek mi meg a mekibe zabálunk ... mától mindenki csak kenyér-párizsi-víz kosztolásra álljon át minden kaját a szegény országokba ! :D:D:D:D

Lambotze 2009.01.08. 11:59:39

Én adnék. Még ha a lakossági (!) felhasználás korlátozásával járna, akkor is.

KopaszMercis 2009.01.08. 11:59:48

minek a szerbeknek a gaz? micsinalnanak vele? csak futenenek!

vegyenek fel egy ket pulovert es kesz!

MazdásPali 2009.01.08. 12:00:22

Tegnap fogadtunk az egyik haverommal, hogy ha nem adunk az lesz a baj, ha adunk akkor az lesz a baj, ha a szlovákoknak adunk az lesz a baj, ha a szlovákiai magyaroknak nem adunk az lesz a baj, a baj az, hogy minden baj.

Repülő Majom · http://www.kutyushop.hu 2009.01.08. 12:00:52

...és a végén még gyűjtsünk is Isaura kiszabadítására? Emberek, az a gáz, amit a németektől kapunk, szerintetek saját lábán, ingyen jött ide, és a magyar választópolgárnak nem került extra forintjába? A gazdaság, különösen pedig a külpolitika nem humanitárius segélyszervezet, soha nem is volt az, ostobák vagytok, ha azt hiszitek. A diplomácia egy gerinctelen dolog, mindennek ára van. Lásd. amikor az amcsik elkezdtek fújni a franciákra Irak miatt, aztán kiderült, hogy kölcsönösen szükségük van egymásra, olyan szintű volt az összefonódás a 2 ország között. Közben a közvélemény fújjolt a másikra. És láss csodát, mi történt: semmi, senki nem ment sehova, senki nem zárta be dacból a gyárát.
Szóval itt nem kell szégyellősködni, szépen adunk gázt (ha az alapos, jól átgondolt számítások szerint itthon nem fordulhat elő semmilyen probléma belőle), és elkérjük az "árát" (nem lesz több magyarverés, a szélsőségeseket visszafogják, illetve az eseteket rendesen kivizsgálják, stb.), aztán nyilatkozgatunk, hogy megsegítettük a szerb népet (a szerződésbe meg belevenni, hogy ők is ezt kommunikálják).
Amúgy mit gondoltok arról, hogy tovább emeljék az árakat? Ugyanis eleve az átállás más tüzelőanyagra nem kevésbe kerül, ráadásul az árak ingadozását tekintve könnyen megeshet, hogy drágább anyaggal fűtünk, mint az orosz gáz. Namármost ha a jelenlegi helyzetben állam bácsi elkezdi tartani a markát, hogy akkor kedves állampolgár, mi feléltük az adóforintjaitokat, a rendkívüli helyzet pedig elvitte a dugipénzünket is, kérünk adj bele a közösbe (mit kérünk, aggyá' vazz, különben kikapcsolják a fűtésedet), na ekkor legkésőbb nem vernétek agyon az egész bagázst egy életlen hurkapálcával?

VIKUNYA 2009.01.08. 12:00:56

Azt kellene megérteni végre, hogy mi még sokáig nem fogunk fázni, maximum tavaszra fogy el a gázunk, amiklr már melegebb van. Tehát nem az a kérdés, hogy mi fázzunk vagya a szerbek, mert akkor inkább a szerbek, nyilván. Hanem az, hogy ők se fáznak, mi pedig bízuk benne, hogy két-három hónap alatt csak dűlőre jutnak a Kozákok. És igen, enyni idő alatt megoldják, nyugodj meg. Ha nem, nyugodtan pofán köphettek!

oszti 2009.01.08. 12:03:05

@TuRuL_2k2:
Természetesen ezt én is így gondolom. :)
Azért írtam így mert a postokból ítélve mindenki nemzeti hovatartozás alapján ítélkezik, pedig itt nem erről van szó.
Segíteni kell(ene)!

Szerintem itt petícióra nincs idő. (Támogató lenne)

VIKUNYA 2009.01.08. 12:03:27

Azt kellene megérteni, hogy mi még sokáig nem fogunk fázni, maximum tavaszra fogy el a gázunk, amiklr már melegebb van. Tehát nem az a kérdés, hogy mi fázzunk vagya a szerbek, mert akkor inkább a szerbek, nyilván. Hanem az, hogy ők se fáznak, mi pedig bízuk benne, hogy két-három hónap alatt csak dűlőre jutnak a Kozákok. És igen, enyni idő alatt megoldják, nyugodj meg. Ha nem, nyugodtan pofán köphetsz!

VIKUNYA 2009.01.08. 12:07:19

Az meg biztos édi, kedves édizők, hogy úgy képzelitek, egy állampolgár semmit sem sejthet, nem lehet véleménye, bízzunk mindet a politikusokra, mert ők tudják. Nyilván ezerszer tájékozottabbak tőlünk, na de ezért ettől a rendelkezésemre álló információk alapján had alkossak véleményt, és a véleményem az, hogy kinyalhatjátok!

KopaszMercis 2009.01.08. 12:08:30

Azt kellene megérteni, hogy mi még sokáig nem fogunk fázni, maximum tavaszra fogy el a gázunk, amiklr már melegebb van. Tehát nem az a kérdés, hogy mi fázzunk vagya a szerbek, mert akkor inkább a szerbek, nyilván. Hanem az, hogy ők se fáznak, mi pedig bízuk benne, hogy két-három hónap alatt csak dűlőre jutnak a Kozákok. És igen, enyni idő alatt megoldják, nyugodj meg. Ha nem, nyugodtan pofán köphetsz!

darvas · http://dtp.tumblr.com 2009.01.08. 12:09:09

a Srbijagas vezetője a Délmagyarnak:
"Magyarország az ukrán-orosz gázvita lezárulta után azonnal Szerbiába juttatja a szükséges gázmennyiséget, így Szerbiának nem kell megvárnia, amíg a gáz Oroszországból a csöveken át ténylegesen eljut az országhatárig."

Kedves Reakció ez nem olyan ügy mint a Sólyom interjú
Kicsit bonyolultabb

scsaba1 2009.01.08. 12:09:30

@KopaszMercis:

Jól van Pistike... Egyes, ülj le...

Carnivora (törölt) 2009.01.08. 12:09:50

Egyébként pedig miniszterelnök úrnak fontosabb dolgai vannak, mint ez a pittiáner gázügy pl.

Kedvenc blogunkon, a kapcsolat.hu-n december 20-án volt az utolsó bejegyzés. Egészen hétfő délutánig, mikor is az író, mindenki Ferije visszatért. Agymosott hívei kitartóan, kéztördelve várták az új postot, és az végre, január 5-én megszületett. Miről írt vajon Magyarország miniszterelnöke 15 nap szünet után? A cédulahamisításról? Netán a gázügyről? Esetleg az Izrael-Hamasz-háborúról? Nem, nem. Tévedtek, Kedves Barátaim, az ország és a világ dolgai említést sem kaptak. Az egész írás a Gyurcsány-család sí-szünetéről szól.


vastagbor.blog.hu/2009/01/08/a_nagy_visszateres_16

"T. ME úr!
Órülök, hogy kipihenve "harcra" készen újra itt van! Mert harc volt ám, még ünnepek alatt is, de ezt bizonyára tudja Ön is.
Én most arra szeretném Önt kérni, hogy kérje meg munkatrsait, hogy kisérje negyobb figyerlemmel a Kapcsolat beírásait, véleményeit!
Annyi-de annyi, jótanácsot adunk, a kritikákból meg elhiheti, hogy lehet tanulni.
Ugyanerre kérje meg a szoci képviselőket is!
Hátha ebben az évben jobban megy!
És ha valamiben elakad, csak kérjen bennünket! Segítünk!
Ja, és ami még nagy és erős kihívás! Kérem halgassa meg naponta többször OV 1989-es nyilatkozatát a Gyurcsány nevű emberről!
Ez nálam bejött!
Üdvözlettel: Anna"

:D:D:D:D:D:D:D

KopaszMercis 2009.01.08. 12:10:54

Azt kellene megérteni, hogy mi még sokáig nem fogunk fázni, maximum tavaszra fogy el a gázunk, amiklr már melegebb van. Tehát nem az a kérdés, hogy mi fázzunk vagya a szerbek, mert akkor inkább a szerbek, nyilván. Hanem az, hogy ők se fáznak, mi pedig bízuk benne, hogy két-három hónap alatt csak dűlőre jutnak a Kozákok. És igen, enyni idő alatt megoldják, nyugodj meg. Ha nem, nyugodtan pofán köphetsz!

KopaszMercis 2009.01.08. 12:11:42

@scsaba1:
erdekes a reakciod, en alatlaban akkor kezdek el lekezelosdit jatszani amikor en csinaltam hulyet valakibol es igazam van.. nem amikor melle nyultam es barom vagyok..

Ugy latszik kulonbozunk :)

Carnivora (törölt) 2009.01.08. 12:12:23

@KopaszMercis:

Izé a MOL szakembere szerint rizsa amit a kormány tol, mert a kiemelhető mennyiség a kiemelés következtében a nyomáscsökkenés miatt napról-napra kevesebb alapban :D ezek szerint tavaszig mi sem huzzuk ki, mert a kedvenc vezetőd nem a felesleges állami szférát kapcsolja le, mint iskolák, önkormányzatok, apeh irodák, minisztériumok, hanem a cégeket.

Tehát tavaszra államcsőd lenne három havi gáz kiesne :D

Tvedés 2009.01.08. 12:12:26

de az is lehet, h talán nem a túlpörgetett szolgáltatószektort (ld: plázák,bevásárlóközpontok....stb.) kéne gázzal tömni, hanem az így is téli álmot alvó ipart, már ahol lenne kereslet.
Amúgy pedig az eddigi kommentek is átpolitizáltak, azontúl, h tényleg híresen gyenge a magyar külpolitika, sosincs saját iránya, csak sodródik, pl: elismeri Koszovót, és mindent, amit a Nato bácsi jónak lát. Ellenpontnak gyenge, h közben pitizünk Oroszországnak az energiáért.
Ez a " gázválság" (érdekes szóösszetétel ) lehetne kitörési pont:
1. jelképes mennyiségű gázt átadhatnánk a szerbeknek, senki nem halna bele, ha felvenne otthon egy pulóvert...
2. energiafüggőség, fityiszt kellene mutatni a sötétzöldeknek, tudományos tény, h rövid távon ( én a hosszútávban is kételkedek ) ki lehet váltani a fosszilis energiahordozókat ún. zöld erőforrásokkal. Kell még legalább egy atomerőmű. Aki nem támogatja, menjen haza a fűtetlen lakásába, ill. csengesse ki a méregdrága energia és/vagy energiahordozó importját
Ugyanakkor lokálisan , " regionálisan kellene " barátokat keresnünk, és nem ezer, tízezer kilométerekre...

" A magyar ember nem tud mihez kezdeni magával, ha nem szaros a szája.." / Hofi Géza/

scsaba1 2009.01.08. 12:19:07

@KopaszMercis:

Most viszont te nyúltál mellé és barom voltál, csak önelégültségedben nem veszed észre, ami mondjuk nem lep meg. Tudom, mindenki hülye, csak te vagy a helikopter...

El Curros 2009.01.08. 12:20:23

@KopaszMercis:
Az a baj,hogy legtöbbet most is a magyar területek szivnak.Én sem szimpatizálok az állat szerbséggel,az alvilági bandáikkal, a csürhe szabadcsapatikkal és köztörvényes-háborós kapitányaikkal.
De azért nekünk sem kell mindig a szerbek felé mutogatni.Hülyéből éppen elég van itt is.....
De ez a gázmizéria most szólhatna a horvátokról,szlovénakről stb...
Én inkább a magyar szempontokat,lehetőségeket néztem.
Jelen állás szerint még egy fenntartó üzemvitelhez sem tudunk biztonsággal gázt átadni senkinek,mi sem ismerjük pontosan a kapacitásaink határait.
Mondhatnám,ilyen helyzet még nem volt.
Ráadásul mi magyarok egymással szemben sem vagyunk megértők.
A végén még nálunk is előfordulhat az,hogy aki eddig 24 fokban ült,az vegye vissza 22-re,aki 20-ban érezte jól magát,annak a 19 is elég lehet.Ezt felfghatnánk szolidaritásnak,és gondolom nekünk is van egy vastagabb pulóverünk.Ez a néhány fok több millió köbmétert jelent.
De a méymagyar jelen,a pillanatnyilag melegben ülő, jóllakott,tv-t nézőt nem hatja meg az esetleges probléma.
Vajon képes lenne a magyar társadalom a mostani helyzetben visszavenni a fogyasztásából,hogy ha ezt kérnék tőle?
Mi,így nagy magyarok,egymást segíteni.....és akkor még hol van a szerbiával,vagy akárkivel szembeni szolidaritás...atomizált társadalomban.....

VIKUNYA 2009.01.08. 12:20:29

Már rég hozzá kellett volna kezdeni egy új atomerőmű építéséhez, de még mindig nincs késő, szakemberek szerint viszont az utolsó pillanatban vagyunk.

KopaszMercis 2009.01.08. 12:20:52

@scsaba1:
A mondandod lenyege a "mondjuk" azzal akarod igazolni a baromsagodat, hogy masok is igy latjak:

kozlom veled a gyurcsanyt a tobbseg valasztotta meg.. akkor az attol mar ugy jo? :)

eeepunk 2009.01.08. 12:25:32

Támogatom, adjunk. 150 kommentelő támogatása elég kell, hogy legyen. Különben esélyünk se lesz, hogy megtudjuk ér-e valamit a gesztus. Ha nem akkor se vesztünk sokat és később meg is verhetjük őket. Én bevállalom a második a pulcsit is, de 99%, hogy komoly szívás nem lesz nálunk, akkor meg miért nem?

Vagy netán van vmi kockázat, amit basznak elárulni a tárolókkal kapcsolatosan?

Google 2009.01.08. 12:26:58

Mi áramot vettünk volna a románoktól, de ők nem pénzt kértek cserébe, hanem azt, hogy majd adjuk vissza.
Ezért a kormány egy másik országhoz fordult.
Jó ezt is tudni.

Alf (törölt) 2009.01.08. 12:28:50

szerintem is adjunk gázt.

0xFFFF 2009.01.08. 12:29:00

@Samott: Rám gondolhatnak úgy a szerbek, hogy: Piszok magyar ! Ettől én nem fogok fázni, nekik meg ettől nem lesz melegük.

Tvedés 2009.01.08. 12:30:59

Másrészt pedig nálunk is működik az amerikai mintájú " katasztrófa
média, ijesztgetnek, h pörgessék a fogyasztást, egy-két napon belül megindul a roham a boltokban a hősugárzókért...
Ugyanakkor tájékozott ember nem számít a válság elhúzódására, több okból is:
Gazdasági válság van, mindkét fél ( Ukr. , Oroszo. ) különösen megérzi, mert gazdaságuk indusztriális szerkezetű. Ukrajna gazdasága recesszió nélkül is nagyban függ az energiaimporttól.
Oroszországban ugyanakkor a gazdaság és a költségvetés egyensúlyának fenntartása hatalmas összegeket emészt fel.
Ezt jórészt az energiahordozók ( főleg gáz ) exportjából fedezik.
Ha ez nincs, akkor ott van az óriási valutatartalék, ami a válság kirobbanása óta mindinkább olvadozik.
Ez ugyan jó darabig elég, de nem lehet tudni, h lesz-e a válságnak újabb hulláma, amikor szükség lehet rá.
Megjegyzendő még, h Oroszországban és Ukrajnában is fel lehet találni afelelősségteljes politikából valamennyit.
Mindkét fél lépéskényszerben van....

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.01.08. 12:35:27

@Samott:

Így sem teljesen stimmel, mert hasonlót mondunk erről a kérdésről, de nem teljesen ugyanazt, és nem teljesen ugyanazért.

Ha végigolvasod a postot és a kettőnk kommentjeit, sztem ez világos.

ez nem foglalt 2009.01.08. 12:36:04

Mielőtt a sok fröcsögő elvakultan szapulja a vezetést,egy-két dolgot figyelmen kívül hagynak.
1.Senki nem tudja meddig tart,mire megállapodnak a gázról az oroszok-ukránok.
2.Lehet,hogy meg se állapodnak,hanem a ruszkik megtámadják az ukránokat.(ennek van a legkisebb valószinűsége)
3.De mi van ha ez tart még egy hónapig?
4.Tudja valaki,meddig tart ez a nagyon hideg?Vagy lesz-e ennél hidegebb?
És 5.Ha adunk gázt,de az élet úgy hozza hogy nem állapodnak meg a gázról az illetékesek,akkor a mi gazdaságunk hatalmas veszteségeket szenvedne el(lásd bulgária már most),az "zemberek"meg fagyoskodnának,és természetesen a fidesz,egyből rátámadna a kormányra,hogy hazaáruló,mert nem a "zemberek"érdekeit tartja fontosnak,hanem inkább benyal a szomszédnak!
Lényegében ennyi a történet.

Szeretem a tejet 2009.01.08. 12:37:01

Valaki említette a petíciót. Ha lesz ilyen, én aláírom. Ha indulna egy www.adjunkgaztaszerbeknek.hu honlap, azt is támogatnám.

Valaki már írta, de elsikkadt:
2 hónapja mi kértünk/könyörögtünk segítségért, ne omoljon össze a gazdaságunk. Seperc alatt kaptunk 25 milliárd euró kedvezményes gyors hitelt. Ahogy elnézem, most épp azt bizonyítjuk, hogy nem érdemeltük meg.

andrush 2009.01.08. 12:37:01

A fenti példa nem jó. Képzeld el, van egy kiló kenyered, és etetni kell a családot. A boltok zárva, nem tudod mikor nyitnak ki. Odajön a szomszéd, hogy ő nekik alig van kajájuk, adjál nekik. Megkockáztatnád, hogy pár nap múlva a családodnak sem lesz mit ennie, csak azért, hogy jó fej legyél?

kállai 2009.01.08. 12:37:23

Kövezzetek meg, de leírom: hasonló helyzetben a szerbek (és a románok is - a szlovákok valszeg nem) adnának nekünk 2-3 m. köbmétert naponta. Sokkal önzetlenebb és nagylelkűbb nemzetek, mimt a magyar. No és még valami: ők kitűnő diplomaták (mint azt már megtapasztaltuk)!

Cradle 2009.01.08. 12:38:31

Én szégyellem magam mint magyar, hogy nem segítettünk a szerbeknek.

shawshank 2009.01.08. 12:40:45

Tisztelt Turul!

Csak egy kérdés:
Nem mindegy neked mit csinál a jelenlegi kormány? Ha van rajta sapka az a baj, ha nincs az a baj. Ha adnánk gázt az lenne a baj (lásd ál-Szijártó nyilatkozat, és hogy már kereseted is, hogy igaz-e mert akkor posztot kellett volna módosítanod), Most hogy nem adunk az a baj...

Cradle 2009.01.08. 12:40:52

@VIKUNYA: Már hozzákezdtek a tervezéséhez. A parlement is megszavazta a project elvi támogatását. Már 3 éve tart az új erőmű tervezésének az előkészítése. Még 10-15 év és pikk pakk kész is lesz. Hamarabb állítólag nem megy máshol sem.

KopaszMercis 2009.01.08. 12:41:03

@Szeretem a tejet:
Nem a szerbektol kaptuk a penzt.. en eddig szerbtol csak nemibetegseget kaptam!

T3raYon 2009.01.08. 12:41:43

Sajnos nem volt időm az összes kommentet végigolvasni - elnézést.

Saját véleményem, hogy ilyen helyzetben mindenképpen segíteni kell. Az jutott eszembe, hogy a tengerhajózásban is van egy olyan egyezmény, hogy a tengeren segítséget kérőnek minden körülmények között segíteni kell, vagy legalábbis megpróbálni. Ez egy emberi alapnorma.

Az röhej, hogy míg nálunk szinte mindenki kvázi normálisan éli mindennapjait a válság ellenére, a határtól pár tíz kilométerekre emberkenek kell fagyoskodniuk EURÓPÁBAN 2009.-ben. Ez egy szegénységi bizonyítvány rólunk és Európáról. Itt nem számít most a nemzetiség. Ez alapvetően humanitárius ügy kell(ene) legyen.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.01.08. 12:44:17

@andrush:

Nem tudom melyik fenti példára gondolsz, de sztem a te példád sem jó, pont azért, mert itt országokról beszélünk, nem szomszéd családokról. Teljesen mások a játékszabályok, sztem nagyon nem szerencsés ilyen példákra leredukálni ezeket a kérdéseket...

KopaszMercis 2009.01.08. 12:44:49

@T3raYon:
Es miert pont mi segitsunk, amikor a legnagyobb orszagos cimboraik es vertestvereik az oroszok szopatjak eppen oket?

Ha mondjuk az olaszok, horvatok lennenek szarban, akkor hajlamosabb lennek segiteni rajtuk (osztrakok szlovakok romanok ha nem gyulolkodnenek velunk es neznenek le minket akkor szinten)

El Curros 2009.01.08. 12:45:15

@kállai:
Az tény,hogy stratégiailag fontos pillanatokban mi mindíg rossz irányban lépünk el.........

Tvedés 2009.01.08. 12:50:43

@Szeretem a tejet:
Szeretem a tejet 2009.01.08. 12:37:01
Valaki említette a petíciót. Ha lesz ilyen, én aláírom. Ha indulna egy www.adjunkgaztaszerbeknek.hu honlap, azt is támogatnám.


Szerintem érdemes lenne megpróbálni, ha máshogy nem, hát vmilyen ingyenes tárhellyel rendelkező oldalt indítani...
Aki ért hozzá, az csináljon egyet, annak nem tartana semmiből.
Legyen állampolgári kezdeményezés...!

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2009.01.08. 12:51:32

3-4 nap múlva vége valszeg a cirkusznak, simán adhattunk volna gázt, mert így nem biztos, hogy sütnek szombaton csevapot a szabadkai piacon :)

jokkmokk 2009.01.08. 12:51:52


Akinél beüt a gázkrach, szeretettel várjuk a Pest-megyei cigánysoron. Fával fűtünk. Cigány-magyar barátság jegyében.

Tvedés 2009.01.08. 12:51:53

@Szeretem a tejet:
Szeretem a tejet 2009.01.08. 12:37:01
Valaki említette a petíciót. Ha lesz ilyen, én aláírom. Ha indulna egy www.adjunkgaztaszerbeknek.hu honlap, azt is támogatnám.


Szerintem érdemes lenne megpróbálni, ha máshogy nem, hát vmilyen ingyenes tárhellyel rendelkező oldalt indítani...
Aki ért hozzá, az csináljon egyet, annak nem tartana semmiből.
Legyen állampolgári kezdeményezés...!

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.01.08. 12:52:45

most olvastam, gyakorlatilag tisztított metán gáz van a tárolókban, amik korábbi, feltárt gázmezők. van ilyen öt nálunk. visszanyomták beléjük a csővezetéken érkezett gázt, a nehezebb komponensek nincsenek már benne. ezek alapján én gyanakszom, hogy kissé tudományos a megközelítés. azaz most próbáljuk ki, izé, kisérletezünk vele, ipari méretben, hogy mennyit lehet viszanyerni belőle. még belegondolni is rossz, hogy ez hogy is van. nyugtasson meg már valaki, hogy ez a dolog működik is, lehetőleg példát felhozva, geológiailag legalábbis hasonló környezetben.

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2009.01.08. 12:53:32

3-4 nap múlva vége valszeg a cirkusznak, simán adhattunk volna gázt, mert így nem biztos, hogy sütnek szombaton csevapot a szabadkai piacon :)

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.01.08. 12:55:15

vigyél palackos gázt, annak most jó ára lehet... meg sütni is tudnak.

T3raYon 2009.01.08. 12:57:11

@KopaszMercis - A humanitárius segítség lényege pont az, hogy azért segítesz, mert valaki aki abszolút nem tehet róla válságos helyzetben van. Ilyenkor nem azzal kezdődik a gondolkodés, hogy "miért pont én?" Az segít akinek megvan a LEHETŐSÉGE.
Azt hittem ezt nem kell magyarázni. Hát mégis.

*blondy* 2009.01.08. 12:57:22

@KopaszMercis:

merre is lesz a Nabucco vezeték????

nahhhh????

és a szerbek nem felejtenek....

*-*szép napot

vargabélabálint 2009.01.08. 12:57:41

Szerintem elméletileg jó ötlet, hogy a gyakorlatban mennyire reális az más kérdés.

vargabélabálint 2009.01.08. 12:58:13

Szerintem elméletileg jó ötlet, hogy a gyakorlatban mennyire reális az más kérdés.

oszti 2009.01.08. 13:04:10

Holnaputáni híreink: (Remélem nem ez lesz!)
"Megállapodtak az orosz és ukrán felek, ismét áramlik a gáz európába. Bár Magyarországnak több, mint hatvan napra elegendő tartaléka volt nem segített Szerbiának ahol xx ezer ember fagyott meg az elmúlt napokban."

Csak, hogy lássátok mit kéne tennünk:
A tározókban 3,5 milliárd köbméter gáz van. Ebből nem vagyunk hajlandóak lemondani 10-20 millió köbméterről, ami pár napig megélhetést jelenthetne Szerbiának.

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2009.01.08. 13:07:07

3-4 nap múlva vége valszeg a cirkusznak, simán adhattunk volna gázt, mert így nem biztos, hogy sütnek szombaton csevapot a szabadkai piacon :)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2009.01.08. 13:09:01

Köszönjük mszp, köszönjük Fletó,, hogy ezt a történelmi lehetőséget, hogy emberségből és becsületből bizonyítsunk...elkúrtátok.

szégyellem magam, hogy ebben az országban élek.

undorító.

CrL 2009.01.08. 13:09:47

@lokoszt: ha nem is 3-4 nap múlva de valóban vége lesz és gond nélkül adhattunk volna. A honi szavazók fontosabbaknak tűntek megint.

Smurfette 2009.01.08. 13:09:58

Ha nálunk lenne lakossági fagyoskodás, és a szerbektől kérnénk, mert nekik max néhány gyáruk állt le és 70 napos tartalékokról beszélnek, nálunk meg emberek fagynak meg, és nem adnának, mi lenne a reakció? Hát az övék is valami hasonló lehet, sőt, jogosan.
Ha ugyanebben a helyzetben adnának, biztos vagyok benne, hogy a 'szerb' szó hirtelen jóval szebben csengene Magyarországon - nagy eséllyel fordítva is ugyanez a helyzet. Ilyen lehetőség valóban nem adódik túl gyakran, hogy az aggyákvissza! meg a vernekminket! helyett javíthatunk is a viszonyon.
És hogy elfogy a gáz: mire a magyar tartalék elfogy, Szlovákiában, Bulgáriában, Szerbiában, sőt, Ausztriában is emberek fagytak már meg. Erre még egy nagyon-nagyon töketlen EU-nak is lépnie kellett valamit.

Amir.Temur 2009.01.08. 13:10:37

1. Ki kellene számolni mi az a minimális gázmennyiség amennyire szüksége van Szerbiának? (Távhőközpontok, pékségek, stb)
2. Technológialag kivetelezhető-e enyit küldenünk, esetleg más útvonalat figyelembe véve?
3. Milyen megszorítások kellenének magyarországon a számított gázmennyiség biztosítására?
4. Elfogadhatóak -e, ezek a megszorítások?
5. Ha nem elfogadhatóak, akkor meg kell határozni hogy mennyi elfogadató megszorítást lehet eszközölni és ezzel mennyi gázt lehet felszabadítani és ezt tudomására hozni a szerbeknek, ha a hiányzó mennyiséget össze tudják-e kalapolni máshol akkor mi is hajlandóak lehetünk.

Más: Van valakinek információja, hogy mi a helyzet Horvátországban, Szlovéniában és Boszniában?

KopaszMercis 2009.01.08. 13:10:50

@*blondy*:
epiccsunk atomeromuvet, az osztrak meg a szerb es szlovak hatarok melle!

pipistrello 2009.01.08. 13:11:45

örömmel hallom, hogy lesz atomerőművünk. Így legalább világosban fogunk fázni:)
Egyébként meg nem az az édi, hogy rendes állampolgár módjára megírod a véleményed, hanem az, hogy azt képzeled, hogy a Ferenc merő dacból, félretéve a realitásokat, félelemből, butaságból vagy egyéb érzelmektől vezérelve a térden állva könyörgő szerb küldöttnek azt mondta, hogy NEM, már pedig NEM.
Az én véleményem meg az, hogy a tanácskozáson megkérdeztek 5 gázos bácsit v. nénit, akik azt mondták, hogy ez most kivitelezhetetlen, vagy olyan kockázatos, hogy veszélyezteti a nemzetgazdaságot. (mert itt ugye nem csak arról van szó, hogy a Suzuki nem tud 3 napig gyártani, hanem arról, hogy vállalatok, vállalkozók mehetnek abba tönkre, hogy fűtés nélkül maradnak, és tönkregy az infrastrukturájuk) Bagatel példa, de a fűtött teniszpályák a tönkrement salak és a kénytele kelletlen visszafizetett bérletárak miatt lehúzhatják a rólot pár évre.
Az pedig színtiszta demagógia, hogy az élményfürdőink bezzeg üzemelnek, stb.
Persze lehet, hogy én vagyok a naiv.
Személy szerint én is adnék gázt, csak ez ennél bonyolultabb.

a májkül dzsekszn (törölt) 2009.01.08. 13:11:45

anonim222, ja pont erre gondoltam, ki tudja egyáltalán mekkorák a tényleges készletek és hogyan lehet azokat felhasználni? Jobb esetben nem derül ki, de ha mégis simán el tudom képzelni hogy meg fogunk lepődni:)

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.01.08. 13:13:22

www.mno.hu/portal/607891

"Több százezren fagyoskodnak Szerbiában a gázhiány miatt. Több orvosi rendelőt, más egészségügyi intézményt is be kellett zárni, mert a hidegben nem képesek megfelelően ellátni a betegeket. Sok helyen villanyfűtéssel próbálnak melegíteni, míg Boszniában az emberek városról-városra utaznak, s megpróbálnak elektromos fűtőkészülékeket beszerezni. "

Cradle 2009.01.08. 13:13:40

A másik lehetőség, hogy tényleg nem tudunk adni. De akkor meg a kedves kormányunk nem a szerbekkel volt g*ci, hanem velünk szemben hazug. Mert befele meg azt kommunikálják hogy van itt gáz bőven, akár egy éééééévig is kitart ha nagyon kell.

Amir.Temur 2009.01.08. 13:14:26

A gáztározok mérete, elhelyezése, termelékenysége nemzetbizonsági ügy, ahogy az orosznál is az hogy mikor kell korlátozniuk a kitermelést az export hiánya miatt.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.08. 13:18:17

Breaking:
Gyurcsány ebben a percben jelentette be, hogy adunk 2 millió köbmétert. Király.

a májkül dzsekszn (törölt) 2009.01.08. 13:18:49

@Cradle: ami ugye nagyon nehezen elképzelhető a jelenlegi szituációban:)

Lolita999 2009.01.08. 13:20:22

Ne "bántsátok" KopaszMercist, igaza van!
Amúgy pedig jó lenne, ha tudná a jobbkéz, mit csinál a balkéz. Lefordítva: könnyű más pérójával ütlegelni a csalánt. A legnehezebb az, hogy tetteinkért felelősséget vállaljunk. A másikat szidni pedig a legkönnyebb. És itt nem csak magáért felel egy ember, hanem tízmillió emberért.
"...szni is, meg szűznek is maradni, ugye, nem lehet?!"

Tvedés 2009.01.08. 13:20:32

Cáfoljatok meg, ha nincs így, de ki lehetne gazdálkodni 1 milliót a távfűtésből is. Hangsúlyozom, h nem vagyok szakember, de ha minden nappali órában 10 percre leállítanák a távhős kazánokat, kijönne ez a mennyiség, feltéve, h a szivattyúk is leállnak, h a kazánok ne hűljenek túlságosan le a visszaforgatott víztől ( különben több gáz kéne ). Nem hiszem, h a keringetőrendszerek is gázzal működnének, tehát ezek újraindítása nem igényelne plusz gázt.

A probléma másik része az esztelen gázpazarlás, amit jórészt a fővárosi Távhő követ el.
A vidéki nagyvárosok lakótelepein már a 90es évek végén kiépítették a hőmennyiségmérős rendszert, h pénztárcabarátabb legyen a távfűtés, mert igény volt rá.
Ugyanez az igény Budapest magasabb életszínvonala miatt később merült fel a Duna két partján. Pedig nem ártott volna, erre rávilágít a mostani helyzet is.

1116001 2009.01.08. 13:27:56

A tárolókban tényleg nagyon sok gáz van, ezt senki sem vitatja! (térségben nálunk van a legnagyobb kapacitás!)
DE! Napi szinten csak X mennyiséget lehet kinyerni belőlük. Ami önmagában a magyar igények kielégítésére sem elég.

Jó, adjunk kölcsön, kiváló "zsarolási" pontenciál későbbre. De akkor nálunk kéne még nagyobb korlátozásokat bevezetni. Mert a napi felhasználható X mennyiség adott, azt nem lehet növelni, sőt idővel csökkenni fog.
De lemerem fogadni, hogy ha ez bekövetkezne, akkor a most itt nagyon szolidáris kommentelők azért anyáznának, hogy ezeknek a hülye szerbeknek bezzeg adunk, de nekünk meg nem jut, stb..

pipistrello 2009.01.08. 13:28:03

@Tvedés: valóban a szivattyúk árrammal működnek, amit gázzal termelünk (nem mindenhol), ill , nem csak a kazán hül e, hanem a víz is, amit keringetsz a vezetékben, amit nagyobb energiaszükséglettel újra fel kell melegíteni a kellő hőfokra . A leállás mindig a rosszabbik megoldás.

KopaszMercis 2009.01.08. 13:28:58

@TuRuL_2k2:
Szemet hazarulo geci gyurcsany.. a sok szerb ciganyt meg zsidot futi, amig a szep magyar ipar kenytelen allni... rohadt nemzetkozi seggnyalo aki leszarja a sajat nemzetet!

Francois Pignon 2009.01.08. 13:29:48

@TuRuL_2k2: Könyveljük el reakciós sikernek? ;)

Tvedés 2009.01.08. 13:29:50

@pipistrello: THX, nem gondoltam át eléggé...

jobbbalmind1 2009.01.08. 13:32:23

ilyen orszagreklamra ritkan nyilik lehetoseg. valszeg magyaorszag lesz a hirek kozeppontjaban vagy igy vagy ugy. adtak! + nem adtak -.... amugy pedig mind1 mi tortent. 1 ev, 100 eve, 1000 eve. ha lehet probaljuk meg elasni a csatabardot, egymas gyilkolosaval ugysem megyunk semmire. legyunk mi az okosabbak. adjunk nekik. kolcsonbe vagy segelykent mind1. max kicsit huvosebb lesz itthon en es a gyerekem kibirjuk.. most is csak 19fok van...

Szeretem a tejet 2009.01.08. 13:33:30

na végre :))

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?hn=2&k=2&i=108264

nagyon szarul éreztem volna magam ha hagyjuk a szomszédokat megfagyni.....

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.08. 13:35:04

@Francois Pignon:
Á, nem hinném, hogy ezen múlt. De azért örülök, hogy így alakult.

CrL 2009.01.08. 13:35:11

@TuRuL_2k2: A reakciós fordulat ;]

Rwindx 2009.01.08. 13:36:03

"Gyurcsány ebben a percben jelentette be, hogy adunk 2 millió köbmétert. Király."

Helyesen döntöttek.
Szerintem. Természetesen ettől még eltakarodhat. :)

dödi 2009.01.08. 13:40:09

@Tvedés: és honnan szerzel üzemanyagot az atomerőművekbe?

pipistrello 2009.01.08. 13:41:39

ez nem érzelmi alapon dől vagy dőlt el, .. ezer éves sérelmek és egyéb faszságok, felejtsétek már el. A Slota ugyanúgy kapna. Meg a tatárok is...

Samott 2009.01.08. 13:42:42

@TuRuL_2k2: Akkor meg van fel oraja a Szijjartonak kiadni a kozlemenyet es az idohurok bezarul... ;)

KopaszMercis 2009.01.08. 13:45:14

@Rwindx:
Sot igazabol hiaba dontene mindenben helyesen... takarodjon el.. igyis ugyis.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.01.08. 13:45:49

@Samott: Ha lenne benne egy csöpp humorérzék is, akkor szó szerint azt adná le ;)

Rwindx 2009.01.08. 13:48:06

Kopaszmercis:
Ha mindenben helyesen döntöttek volna az elmúlt sok-sok évben, nem írtam volna ezt.

KopaszMercis 2009.01.08. 13:48:48

Nem adunk gázt.
"A magyar kormány hagyja megfagyni a vajdasági magyarokat." (Hír Tv)

Adunk gázt.
"Az MSZP elherdálja az ország gáztartalékait - jelentette be sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter" (Hír Tv)

Ennyi esze van a magyar jobboldalnak! Grat!

Rwindx 2009.01.08. 13:51:10

kopaszmercis: a "minden" lehet túlzás, de az "esetek többségében" behelyettesítendő.
Ennél jobban nem kívánok belebonyolódni, még akkor sem ha én hoztam fel.

Bit Rot 2009.01.08. 13:52:11

Azért vicces, hogy az az ember, aki pár éve keltette a hangulatot a külföldiek ellen ("jön a 23 millió román, elveszik a pénzed, munkád!"), most támogatja azokat!

Ettől függetlenül, helyes, hogy adunk, ha van miből, de azért nyújtsuk is be a számlát!

Nem anyagi számlát, hanem JOGOS kisebbségi jogok számláját, amit már rég rendeznie kellett volna szerbiának.

Etalon 2009.01.08. 13:52:16

Idézet az Indexről :
"Magyarország energiafelhasználásából közel 50 százalékot ad a gáz, ami európai összehasonlításban a ranglista élére repít minket, ráadásul a felhasznált gáz közel 80 százaléka orosz, és Ukrajnán keresztül, a most elzárt vezetékeken át érkezik."
index.hu/gazdasag/magyar/gazhat090107/

Szerbiának meg adunk gázt :
www.origo.hu/itthon/20090108-oroszukran-gazvita-gazvalsag-enyhulhet-a-gazkorlatozas-csutortokon.html

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2009.01.08. 13:54:25

Adjunk a szlovákoknak is akkor már.

Winston Smith 2009.01.08. 13:56:13

dödi 2009.01.08. 13:40:09
Az olaj- és földgázkészletek döntő része problémás helyeken van (arab országok, Irán, Oroszo., Észak_Afrika, stb.)

Az uránlelőhelyek döntő része biztonságos országokban van, ha jól emlékszem Kanada és Ausztrália rendelkezik a legnagyobb tartalékokkal, és csak emellett Oroszo.. És Magyarországnak is van valamennyi.

Ja, és az urán tartalékolható. Paksnak 2 évi uránkészlete van, tehát nincs ez a "ma nem adok - holnap megfagysz" probléma.

Winston Smith 2009.01.08. 13:57:26

patrona- · gumiketrec.blogter.hu/ 2009.01.08. 13:54:25
Szlovákiával nincs vezetékes összeköttetésünk. A románokkal se.

MazdásPali 2009.01.08. 13:59:54

Mégis adunk gázt Szerbiának, most ez lesz a baj :)

soleona (törölt) 2009.01.08. 14:00:44

Én csak azt kívánom azoknak akik most támogatják a gáz-átadást a szerbeknek, hogy egyszer egy szerb ember jóidulatán múljon a melegedésük, aznapi vacsorájuk, stb...

KopaszMercis 2009.01.08. 14:06:14

@John42:
"Azért vicces, hogy az az ember, aki pár éve keltette a hangulatot a külföldiek ellen ("jön a 23 millió román, elveszik a pénzed, munkád!"), most támogatja azokat!"

A kulfoldiek ellen.. a multkor meg az a 23 millio roman erdelyi magyarvolt.. mar azt sem tudod mit hazudjal.

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2009.01.08. 14:07:26

@Winston Smith: Küldjünk tartálykocsiban, vagy mittomén, addig kell ütni a vast amíg meleg(hideg), most kell jóarcnak tűnni:-)

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2009.01.08. 14:07:47

Szegény Reakció, fogalmazhatják az új posztot a szemét Gyurcsány kormányról, akik kiárusítják az ország gáztartalékát. :D

Téglagyári Megálló 2009.01.08. 14:07:54

a rédijó azt mondja, hogy adunk, hogy

"ne fázzanak a Vajdaságban _és_ Szerbiában"

ha _úgy_ akarom érteni, akkor ez nagyon kemény... :-)

Kozika · http://www.k-1.hu 2009.01.08. 14:09:06

most hallottam a rádióban, csak lesz adás :D

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.01.08. 14:11:19

@rogerw:

Ez a post a végére elég kínos lesz.
Érdemes lesz végigolvasni a kommenteket időrendi sorrendben, jót lehet majd röhögni...

Azért ez így nagyon gáz. :/

Amir.Temur 2009.01.08. 14:11:43

soleona:

A köznapi életben, minden pozitív gesztusod előtt mérlegeled várható hasznot?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.08. 14:12:10

@hüjehalyó:
Ha nem fogalmazzuk, akkor azért fel tudod majd dolgozni az így keletkező kognitív disszonanciát? :]

flimo13 2009.01.08. 14:16:14

@dödi: Ausztrália, USA, Kanada, Afrika, Ruszkik, válogathatsz. És egy nem túl nagy raktárban évtizedekre tartalékolhatsz.

Unkar 2009.01.08. 14:21:11

Tökmindegy, hogy hogyan toljuk mi itten az észt...., lényeg hogy a vajdaságban nem fagynak meg az emberek (a kormány pozitív lépést tett, akár van mögöttes szándék, akár nincs). Nem nacionalisták értsétek: emberiességi kérdés volt..., nacionalisták értsétek: magyarság kérdés volt...

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2009.01.08. 14:21:33

Turul: azért látom, hogy próbáljátok menteni a menthetőt. Lásd a poszt frissítését: "Viszont arról nem esett szó, hogy Molnár Csaba - aki a tájékoztatón ott állt Gyurcsány mellett - miért mondott nemet."

Aha, tehát az oké, hogy most kapnak a Szerbek, de miért nem első szóra kaptak? Ügyes!
:P

soleona (törölt) 2009.01.08. 14:22:41

@Amir.Temur: Nem. De voltam már Szerbiában, hallottam őket RÓLUNK (magyarokról) beszélni...

ez nem foglalt 2009.01.08. 14:25:02

@TuRuL_2k2: Köszönöm,hogy frappánsan megfogalmaztad,a jobboldali sajtó lényegét!Valóban erről szól a történet.De talán azért,már kezdenek a"zemberek"lassan észhez térni...........

Rwindx 2009.01.08. 14:25:17

Az uránhoz annyit szólnék hozzá hogy Bátaszéknél próbafúrásokat végeznek és úgy tűnik van gazdaságosan kitermelhető urán. Másrészről gondolkodnak a Mecseki uránkitermelés újraindításán is, mivel mióta bezárták a bányákat azóta megháromszorozódott az urán ára, és újra nyereséges lehet kitermelni.

Amir.Temur 2009.01.08. 14:30:10

@Rwindx: Kicsit félyebbre fúrják az M6 -ost és uránnal merakodva jönnek majd ki a teherautók az autópálya alagútból. :)

Etalon 2009.01.08. 14:33:45

Valaki aki tud szerbül, esetleg ránézhetne az ottani online sajtóra, hogy miket írnak és összegezve eljuttathatná a blug tulajának, hogy frissíthesse a posztot ezzel. Gondolom nem csak én lennék kíváncsi rá (ha éppen időmilliomos az illető, akkor az ottani fórumokba is belenézhetne). Nyilván ez eléggé komoly téma most odaát.
Ne csak kommentbe írja ha ír valaki, mert akkor elkallódik, hanem tényleg a posztba frissítésként...

Köszi előre is (azt hiszem a többi kommentelő nevében is)

ez nem foglalt 2009.01.08. 14:39:49

@Etalon: Hát ez márt csak azért sem elképzelhető,mert ez jó pont a kormánynak!És amint látom,az index már le is vette a főoldalról ezt a cikket!Nehogy már ha valami jó is történik,azzal a kormányt reklámozzák.Ennyi,

KopaszMercis 2009.01.08. 14:40:41

@Etalon:
Anyam asszem tud egy kicsit szerbul es ujsagiro.. megkerdezem - mondta hogy most kicsit elfoglalt de megnezi es visszahiv.

Lolita999 2009.01.08. 14:42:10

@soleona: Ők is csak emberek, mint mi. Semmivel nem vagyunk különbek, "csak" annyival, hogy magyarok vagyunk. Nem védem őket, de nem is vagyok ellenük. Mindig lesznek kirívó, negatív emberek köztük is, köztünk is. Azonkívül senki fagyhalálát nem kívánom.

Macs 2009.01.08. 14:44:17

oszti,

egy srófra járt az agyunk, én is ide írtam. :)

Turul,
köszönet a kérdés felvetéséért! Szeretném hinni, hogy a "nyilvánosság ereje" nevű varázslat működött.

ez nem foglalt 2009.01.08. 14:46:39

@KopaszMercis: Amúgy meg tényleg érdekelne mi a helyzet arrafelé.Később még visszanézek ide,hátha van valami infó......

soleona (törölt) 2009.01.08. 14:48:10

@Némethkriszta: Mondottam volt, átmenni és kérni, mindegy kit és mindegy miért. Aztán várom a további magasröptű kommenteket a széplelkű honfitársaimtól. Innen...

Etalon 2009.01.08. 14:48:37

KopaszMercis : köszi szépen, várom/várjuk az update-et

ez nem foglalt : nem érdekel a kormány megítélése, az ország megítélése érdekel.

KopaszMercis 2009.01.08. 14:55:38

Varom anyam hivasat esku hogy beirom ha megtudom... mar csak respektbol is :)

Lolita999 2009.01.08. 14:57:16

@soleona: Inkább magasröptű gondolat egy szép lélektől, mint porbafingó.

ez nem foglalt 2009.01.08. 15:02:48

@Etalon: Persze,engem is,meg még más is.De a kommenteket végigolvasva az elejétől,furcsa érzése támad az olvasónak.....

izadóradanken · http://mertmegerdemled.blog.hu 2009.01.08. 15:05:32

Érdekel valakit, hogy mit mond a gázügyről Washington, London, Berlin, Prága? Csináltunk egy kis lapszemlét, fotókkal. Tanulságos.
mertmegerdemled.blog.hu/2009/01/08/gazpoker10

dödi 2009.01.08. 15:06:28

@Winston Smith: az uran ara 2004ben még 10-11 dollár volt, 2007-ben már majdnem 140 usd, 2008-ban pedig kb. 95 usd. Az igények meghaladják a termelést és az iparág növekedéséhez nem elég a jelenlegi termelés és dúsítókapacitás.

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2009.01.08. 15:07:44

A zindex monnyon le a hülye 1-2 köbméterével
Adunk gázt Szerbiának

* Index - ugyelet@mail.index..hu

| 2009. 01. 08., 14:04 | Frissítve: 41 perce

Tegnap este a lakosság visszafogta magát a gázfogyasztás terén, az üzemek is takarékoskodtak, kevésbé volt hideg, így van módunk 1-2 köbméternyi gázt adni a szerbeknek. A kormány reméli, hogy a ma feloldott második kategóriás korlátozást nem kell ismét bevezetni.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2009.01.08. 15:15:44

1-2 köbméter gáz :DDDD
Szerintem még küldjünk egy talicska szenet is! :D

Szanaszét Szolizott Szilikonos Szőke 2009.01.08. 15:18:29

1-2 köbméterrel kitörölhetik a seggüket sem :))) 1-2 millió lesz az :)))

oszti 2009.01.08. 15:26:58

@soleona:
Igazából mit vársz! Én sem tudok rólad túl sok jót elmondani.
Olvasgasd ezt, hátha akkor nem fogsz általánosítani:
vojvodinaportal.com/hu/node/6161

Hírek és videó:
www.vojvodinaportal.com/h/g20090108_2

KopaszMercis 2009.01.08. 16:06:54

Anyam hivott: igazabol a nap hire, erkeznek a hozzaszolasok "megint azoktol kapunk akiktol 99-ben katpunk aramot amikor nem volt"

elvileg tok pozitiv az egesz... 3 millara lenne max szukseguk es tolunk 1.5-2 kapnak szal elvileg az alapokat majdnem fedezzuk nekik... ennyit tudott kihamozni.

a3sa 2009.01.08. 16:16:13

Budapest együttérzésről tett tanúbizonyságot
vajma.info/universal.php?rovat=vajdasag#7905

pár korábbi hír

Gázhiány: Válságos helyzet Vajdaságban
vajma.info/universal.php?rovat=tukor#2376

"Mađarska ne može da pozajmi gas" 7. januar 2009. 00:07 19:42
"Magyarország nem ad nekünk gázt"
www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=01&dd=07&nav_id=338137
amúgy ez a cikk kapta legtöbb kommentet a b92 neten


pár komment innen:
www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=338137#hrono

157. Kako da se zajmi od Madjarske kad ni Madjarska ne dobija gas.

Hogyan kérhetünk kölcsön Magyarországtol amikor Magyaroszág sem kap gázt.


170. Cvrčak i mrav
Reče cvrčak: Mrave, daj mi malo gasa iz tvojih skladišta, budi drugar!.
A mrav će njemu: Ja sam ta skladišta gradio i punio godinama. Šta si ti za to vreme radio?
Cvrčak: Brinuo sam zbog Kosova, svetske nepravde i drugih vrlo bitnih pitanja, čuvao ratne zločince, delio poklone rodjacima iz Rusije i pevao celog leta "Ne može nam niko ništa - jači smo od sudbine...".
Mrav: Pa, super. Nastavi samo tako. Malo će ti biti hladno, ALI BAŠ ME BRIGA ZA TEBE!!!

A tücsök és a hangya
Azt mondja a tücsök: Hangya, adjál nekem egy kis gázt a raktáradból, legyél már barát.
A hangya ezt válaszolja: Én azt a raktárat évekig építettem és töltöttem. Mit csináltál te addig?
Tücsök:Aggódtam Koszovó miatt,a világ igazságtalanságai és más fontos kérdések miatt, őriztem a háborús bűnösöket, és ajándékot osztogattam az orosz rokonoknak, és énekeltem egész nyáron "Senki nem árthat nekünk - ilyen erősnek születtünk..."
Hanyga: Hát ez szuper. Folytasd csak így tovább. Egy kicsit fázni fogsz, DE MIT TÖRŐDJEK ÉN VELED!!!


178. Naravno da ne moze da nam da gas!
To je njihova rezerva, a ne nasa!
Nego, imam jedno pitanje za gospodu politicare koji su i napravili ovaj dil sa rusima: Ako neko umre od posledica smrzavanja, hoce li neko od njih snositi odgovornost?
(lala, 8. januar 2009 11:43)

Természetes ,hogy nem bírnak nekünk adni gázt! Az az ő tartalékjuk és nem a miénk! ...

Etalon 2009.01.08. 16:19:23

Köszi, örülök hogy van hír odaátról. Remélhetőleg felsőbb szinten is rájönnek lassan hogy tényleg csak a szomszédokra számíthatnak, érdemes normálisan viszonyulni egymáshoz (nem mondom hogy az orosz testvért lecserélik ránk, de egy kicsit kinyílik a szemük)

Más : nem tudom van-e itt hozzáértő, de nem lehetne átállni hidrogénre? Az van bőven a tengerben, árammal (atomerőművekkel) felbontható hidrogénre és oxigénre, elégetve meg vízgőz keletkezik (mondjuk lenne csapadék bőven az biztos, de legalább nem fagynánk meg ha orosz barátaink megint elzárják a csapot)

KopaszMercis 2009.01.08. 16:21:36

Hat ha a szerbek ilyen normalisak, akkor mea culpa, es adjunk gazt nekik... ha ez a velemeny barmilyen szinten is reprezentativ, akkor tenyleg megerdelmenek minden segitseget.

KopaszMercis 2009.01.08. 16:23:11

@Etalon:
Teso: ennyi erovel futsunk rogton az atom arammal :)

Etalon 2009.01.08. 16:29:07

KopaszMercis : hosszabb távon az lenne az igazi, de gyorsan átállni talán a hidrogénre lehetne. Biztos vagyok benne, hogy a jelenlegi erőművi kapacitások nincsenek fullosan kihasználva éjszaka, olyankor lehetne vizet bontani (ha a Duna vízhozama nem elég, akkor mondjuk megbeszélnénk a horvátokkal, hogy mi adunk áramot, és az Adriából kinyert hidrogént milyen arányban osztjuk el velük)
Ami a lényeg a mondandómban az az, hogy az áramot nem lehet tárolni, de a gázt az igen...

Most húzok haza, de majd otthonról még visszanézek. Addig is kellemes délutánt

Rwindx 2009.01.08. 16:32:23

kopaszmercis:
No ugye, nem is volt olyan rossz adni nekik :)

Egyébként az új infó az hogy bármikor újraindulhat a a gázszállítás:
www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=392966&place=toplista

Carnivora (törölt) 2009.01.08. 16:37:36

Örülhettek hazánk kedvence feltételek nékül ad a szerbeknek gázt. bravo. -

KopaszMercis 2009.01.08. 16:38:54

@Carnivora:
az rohadt geci hazaarulo gyurcsany tehet mindenrol!

Macs 2009.01.08. 16:40:45

Carnivora,

helyes, bravo bizony. Undorító is volna, ha feltételekkel tenné.

Lolita999 2009.01.08. 16:46:26

Ez egy jó lépés a másik fél felé, tetszik.:)

Bedi 2009.01.08. 16:47:25

@Etalon: A hidrogén anyival jobb, hogy fejlesztenek olyan atomerőművet, ami közvetlenül hidrogént állít elő.

ez nem foglalt 2009.01.08. 16:51:13

Azért eléggé a helyén kezelik ezt a dolgot,déli szomszédunk,ahogy elolvastam ezt a pár kommentet.Elég Korrektül meg kell hogy mondjam.Úgy gondolom,most olyat tettünk,amire még sokáig emlékezni fognak.Pozitívan!

Carnivora (törölt) 2009.01.08. 16:52:40

Macs 2009.01.08. 16:40:45

Holnaptól ne zabálj küld el a kaja adagod Gázába ...

Carnivora (törölt) 2009.01.08. 16:53:24

KopaszMercis 2009.01.08. 16:38:54

Te rohamosan elbutulsz? butuska szerinted, ha ő döntött róla ki tehet mégis? azorbán? :D

VIKUNYA 2009.01.08. 16:53:33

no végre, no, óvassák a indexot!

Carnivora (törölt) 2009.01.08. 16:58:11

Most már csak félévente fognak magyar verni?

molaris 2009.01.08. 17:00:15

@Carnivora:
Ez nem ROSSZ húzás, hidd el van benne pozitív kicsengés.

KopaszMercis 2009.01.08. 17:03:17

@Carnivora:
Az a szemet rohadt gyurcsany hazaarulo elkotyavetyeli a gazt.... minek? bitzos a sok zsidonak meg ciganynak szerbiaban.. azok miatt van minden! meg a hazaarulo gyucsany miatt!

Carnivora (törölt) 2009.01.08. 17:04:48

@molaris: Jah csak háttéralkukat kellett volna kötni pl. magyar verésesdiknél erélyesebb szerb hatósági fellépés az eltusolás helyett.

Egyíébként , majd kiderül , de ha még egyszer bemeri nyögni feri, hogy cégeket állít le húzzon az anyukájába ...

Rwindx 2009.01.08. 17:06:22

Carnivora:
Most lehet hogy 2 magyarral kevesebbet fognak megverni. Ezért már megérte, természetesen minden magyarverésért pofán kell verni a tettest, de így lehet hogy lesznek szerbek akik le is köpik azt aki magyart ver.
Ott sem mindenki hülye, pont úgy mint ahogyan itthon sem mindenki zseni.

Carnivora (törölt) 2009.01.08. 17:07:15

@KopaszMercis: Buta egy kispolgár vagy. Komplett idiótát csinálsz magadból, és ezt még képes vagy fokozni a zsidósdi sémával ... nem semmi. -

Carnivora (törölt) 2009.01.08. 17:10:02

A kormányfő egyébként ma Pozsonyba látogat, hogy Mirek Topolánekkel illetve Jose Manuel Barrosoval tárgyaljon a kialakult helyzet mihamarabbi megoldásáról.

-

Na a csúcs az lesz, ha Slotaéknak is mi adunk gázt a végén :D

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.01.08. 17:35:18

@Carnivora: Mi a szlovákoknak biztos nem adunk, ugyanis nincs arra vezeték.

Kanda 2009.01.08. 17:46:34

off:
@Etalon: "Más : nem tudom van-e itt hozzáértő, de nem lehetne átállni hidrogénre? Az van bőven a tengerben, árammal (atomerőművekkel) felbontható hidrogénre és oxigénre, elégetve meg vízgőz keletkezik (mondjuk lenne csapadék bőven az biztos, de legalább nem fagynánk meg ha orosz barátaink megint elzárják a csapot)"

víz
energia2
víz

Szerintem elég nyílvánvaló, hogy az energia1>=energia2, már csak az energia megmaradás miatt is. Ha mégsem, akkor feltaláltad az örökmozgót! :)

Kanda 2009.01.08. 17:47:54

Nem jött át jjó a kommentem. Ezt akartam:
víz (energia1 be) hidrogén (energia2 ki) víz

Francois Pignon 2009.01.08. 17:51:43

Ha már a hidrogén mint energiaforrás (jav.: -hordozó) kérdése előkerült, belém hasított egy emlék: Kevés híja volt annak, hogy most ne Kovács László legyen az EU energiaügyi biztosa. Mennyi örömet szerezhetne nekünk ezekben a napokban.

korrekt orr 2009.01.08. 17:52:28

carnivora, az a baj veled, hogy részegen írsz és hülyeségeket

Rwindx 2009.01.08. 18:02:15

Kanda:
Etalon arra gondolt, hogy víztározó helyett energiát tárolni hidrogénnel. Nem energiát nyerni belőle.

Egyszerűen: éjszakai árammal (szélerőművel, stb) vizet bontani, nappal csúcs idején pedig elégetni hőerőműben.

Ismereteim szerint az eljárással az az egyik fő probléma hogy meglehetősen veszteséges a ma alkalmazott eljárásokkal és a víztározóval szemben.

Kanda 2009.01.08. 18:31:25

@Rwindx: Igazad van, nem olvastam el a második kommetjét is.
Bocs.

Carnivora (törölt) 2009.01.08. 18:33:52

@korrekt orr: Nem sajnos nem ethetem meg, hogy kannásborral fűtöm magam, mint te. dolgozni is kell v.kinek ...

Etalon 2009.01.08. 19:12:01

Rwindx : kösz hogy "képviseltél" a távollétemben :)

Kanda : igen, arra gondoltam, hogy éjszaka előállítjuk a hidrogént ( a víz árammal bontható, bár ahogy Rwindx mondja, ezek szerint nem túl hatékonyan) és nappal fűtünk vele.
Ezzel két legyet ütünk egy csapásra :
- nem kell földgáz, csak urán Paksra (abból van nekünk is, csak ki kell bányászni. A jelenlegi árakon már érdemes nekiállni)
- vízgőz keletkezik az égéskor. Ezt érdemes hagyni lehűlni (fűteni valamit vele) és vízként elvezetni mert a légkörbe jutva nagyon sok csapadék keletkezne, ami főként télen nem túl szerencsés dolog.

kilinko 2009.01.08. 19:16:25

Itt a zömében Magyar lakta közép bácskai községekben ma este 19 óráig semmi jele annak, hogy valahonnan is érkezett volna egy nem csak testet, de lelket is melengető küldemény.
Ma reggel teljesen el lettek zárva a fő állomások, ahonnan a háztartások fűtéséhez elegendő akár 1 bar alatti nyomású gáz még szivárgott. Erre a "jó" hírre, ami a Tadic elnök sikerének van elkönyvelve, a délvidéki magyarnak ezeddig csak keserűbb a szája íze, hidegebb a lakása.
Egyébként, minden jel arra utal, hogy már holnap megkezdik munkájukat az EU felügyelők és indul a gáz. Nem fenyeget tehát
senkit sem a bizonytalanság a továbbiakat illetően.
Mérlegelte mindkét oldal, miután megnézte az időjárás jelentést,
tudva hogy holnap esni fog, nagy csinnadrattával adott a szomszédnak egy kanna vizet a kert locsolásához.
Nem vagyok elragadtatva. Az én lakásom ma éjszaka alighanem még hideg marad.

Etalon 2009.01.08. 19:27:13

kilinko : itt az esti híradóban épp most mondták, hogy 5 óra alatt ér oda a gáz a szerb elosztóba, úgyhogy ha délután 5-kor kezdik pumpálni, akkor csak este 10-kor ér oda :-(

Abban meg igazad van, hogy ha valóban elindul holnap a szállítás, akkor eléggé biztosra ment a magyar kormány amikor adott gázt, de ne feledjünk két dolgot :
1) Szerbia most kérte
2) Jobb ha ma éjfélkor kezd melegedni a radiátor, mintha holnap éjfélkor kezdene

Etalon 2009.01.08. 19:34:06

Javítok, már este 9-kor odaér :
"Az FGSZ Zrt. ma 16.00 órakor a Srbijagas szakembereivel történt műszaki egyeztetést követően megkezdte a Szerbia részére a mai napra biztosított 2 Mm3 földgáz kiszállítását."

www.fgsz.hu/dokumentumok/sajtoszoba/ujdonsagok-hirek/sajtokozlemeny-siofok-2009-januar-08-16-30.html

hm 2009.01.08. 20:15:16

@Etalon:
A hidrogen csokkenti a foldgaz (metan) MJ/m3 dimenzioban adott futoerteket, de noveli az eges homersekletet, ezert ahhoz, hogy a gazkazan megkapja a szukseges minosegu gazt, eleg komolyan kellene mixert jatszani a gazszolgaltatonak, hogy ne olvadjanak szet a gazkazanok a lakasokban, de meleg is legyen. Hozzakeverhet etant, de az draga, szoval nem egyszeru az otletedet ugy kivitelezni, hogy a gazkazanok egesi parameterei valtozatlanok.

Persze mas a helyzet, ha szerelo belovi a megvaltozott minosegu gazra a kazant minden haztartasban, de ez macera.

Egyebkent meg a mar megtermelt arammal vizet bontani csak akkor lehet alternativa, ha az aramforras NEM szabalyozhato. Atomeromuben eleg jo a szabalyzas, lassan, de mukodik. Napelemmel nyert arammal vizet bontani olyan helyen, ahol marha messze van a legkozelebbi viztarozo, es konnyebb elraktarozni a fejlodott gazt, mint felszivattyuzni a gat moge a vizet (pl. sivatag kozepen, szigetuzemben), lehet megfontolando, de a sivatagbol meg el kell szallitani a gazt, (minek ott futeni) akkor mar inkabb villamosvezetek epitese trafoallomasokkal...

Szoval akarhogy gondolkozok, az otletedben nem latok realitast.

hm 2009.01.08. 20:22:27

@hm:
Ja igen, Paks kapacitasa veges, teljes gozon mukodik most is ejjel-nappal, es igy is csak a magyar aramtermeles 30-40%-at adja. Meg oregszik is, szoval nem lesz az se sokaig. Viszont hosszutavu otletnek jo, hogy ha mar a paksiak megszoktak, akkor meg egy atomeromuvet elkezdeni epiteni oda meg ebben az evtizedben, hogy mire Paks tonkremegy, legyen masik, haromszor akkora teljesitmenyu, mint a mostani. Ezt tartom egyedul hosszutavon realis megoldasnak.

Etalon 2009.01.08. 20:26:34

Lehet hogy igazad van és hülyeség :( Lehet hogy már az elején inkább a hidrogénre kellett volna kiépíteni az infrastruktúrát. De az is lehet, hogy egyáltalán nem megoldható a dolog... Végülis csak egy ötlet volt.

Mondjuk azt megjegyezném, hogy bár az erőmű teljesítménye szabályozható, de csak a max kapacitástól lefelé, azaz éjszaka nincs kihasználva. Ha ilyenkor hidrogént állítanánk elő az árammal, akkor ki tudnánk használni a teljes kapacitást a nap 24 órájában.
Elég lenne néhány távfűtőművet átállítani hidrogénre, máris sokkal kevesebb gázt kéne vennünk.
Mondjuk ez a módszer (remélem csak egyenlőre és nem úgy hogy a gáz dráguljon majd :-) ) biztos sokkal drágább mint megvenni a gázt az oroszoktól, de pont most látjuk, hogy milyen jól jönne ilyenkor ha legalább egy pár millió m3-el tudnánk csökkenteni a napi fogyasztást.

Tudom, idealista vagyok... :-(((

hm 2009.01.08. 21:27:25

@Etalon:
En elsosorban a szolgaltato oldalrol ertekeztem, most olvasva a kommentedet, megertettem a velemenyedet. Masik atomeromuvet azert lenne jo epiteni, mert lehetne arammal is futeni gaz helyett, ami szinten csokkenti a fuggoseget, es mivel van uranlencsenk, ezert teljes onellatasra is berendezkedhetnenk. Persze ertem azt is, ha mar egyszer meg van veve az a gazkazan, akkor hasznaljuk is. Viszont a gazturbinak altal megtermelt villamos energia ara fugg a gaz aratol, es az atomenergia nyerobbnek nez ki hosszu tavon.

Homalyosan fogalmazok kicsit, igy kibokom: NE legyen szuksege a lakossagnak import foldgazra futeshez, meg kozvetve sem. Innen kozelitem a problemat.

Remelem innentol mar ertheto amit irtam, es logikusan kovetkezik, hogy egy ilyen energetikai szolgaltato rendszert nem erdekli, hogy mikor jatszanak az oroszok rulettet. Persze tranzitallamnak, es a technologiai metanszuksegletunket (ipar) fedezni kell az orosz gazbol, vagy onnan, ahonnan olcson be lehet szerezni, de ilyen merteku fugges beteges, sot, barmilyen merteku fuggesnel barmikor lehetnek olyan rafaragasok, amelyek megkerdojelezik a beruhazas es a hozza alairt szerzodes nyeresegesseget, mint most.

Barmilyen energiaatalakitas veszteseggel jar sajnos. Tehat mondjuk van nyaron egy fullos atomeromu, ami tobbet termel, mint amennyi kell az orszagnak, igy egyszerubb a kornyezo allamoknak aramot eladni vezeteken, mint vizet bontani. Vagy ha nincs vevo az olcso aramra, (mert olcsobb, mint a gazturbinabol nyert, hiaba akar ~60%-os a hatasfoka) akkor viztarozoba kell a vizet pumpalni. Itt lenne most az, hogy meg kellett volna Nagymarost epiteni, igy viszont csak esetleg szerzodessel lehet Ausztria fele az o tarozojukat feltolteni kolcsonbe a magyar atomenergiaval. Amit ok aztan a tarozo leengedesevel nyernek, azt vagy megveszik, vagy visszakapjuk. Szo, mi szo, mindig ki lehet hasznalni azt a meg nem epult eromuvet, ha van kapcsolat, s igy nem kell feleslegesen beruhazni.

Telen meg gaz helyett nem mindenki, de arammal futene, igy szinten ki lenne hasznalva az atomeromu. Hosszutavon arra megy a jatszma, hogy az oroszok minel tobb penzt kapjanak a gazert, Magyarorszag adottsagai meg olyanok, hogy semmi mas ertelmes nincs nagy mennyisegben hozzaferheto energia koltseghatekonyan, csak az atom.

Mindenesetre nem ismerem a szamokat, nem tudom, hogy az allam mennyivel szall be a gazartamogatasba, es mennyivel lenne jobb, ha csak atomenergiaval futenenk, es akkor nem gazartamogatas lenne, hanem atomartamogatas. Mindenesetre gyanakszom, hogy az atomenergiabol nyert aram olcsobb lesz futesre, mint gazt egetni. (Ez az utolso mondatomon magam is meglepodom, de lehet ez is.) Teny, hogy gazt egetni kazanban meleget ad. Az aram is, de az most dragabb.

Kitertel a tavfutomuvekre, ezeket minimum ugy kene megepiteni, mint azt hiszem Dorogon, vagy Esztergomban van egy 5 MW-os kombiciklusos gazturbina. A faradt goz hojevel tavfutenek is, igy az osszhatasfoka nagyon jo. Elony a gazturbina mellett, hogy nagyon rugalmas, par perc alatt felfut, es teljes gozzel (es gazzal :) ) aramot termel. Igy inkabb korszerusiteni kellene az eromuveinket. Sot, szerintem ezek vannak tobbsegben, tehat tavfutomu csak ugy magaban nem csak fut. Vagy hulladekegeto, vagy gyart valamit, vagy aramot allit elo, es ami a vegen neki mar tul alacsony homersekletu valami (egestermek vagy vizgoz) azzal fut fel nehany lakotelepet.

Hidrogen tetejebe szokik is. Azt hiszem atgyalogol a femen, mert pici. Mivel pici, igy faradast is okoz a csoben/tartalyban, az hamarabb torik, az se jo. Hidrogennel csak a baj van.

Sajnos en is idealista vagyok. Elmeletileg mukodhetne, a gyakorlat, meg az erdekek nem akarjak.

kilinko 2009.01.08. 21:53:02

A Vajdaság magyarlakta településeit ez a gáz elkerülte.
Minden érvelés, hogy a szállítás időigényes, már az első szónál megbukott. A területen halad át a két nagy gázvezeték, az első rákapcsolt községek:Magyarkanizsa és Szabadka, Zenta, Ada, Bácstopolya, Kishegyes Feketics és így tovább. Ezek a községek vannak még most is gáz nélkül, közben befutnak az utolsó köbméterek abból a két millióból.
Majd ne felejtsetek el kezet szorítani azokkal, akik ennek a jószomszédi gesztusnak a babérjait vinnék el.
Szándékosan (és immár ki tudja hanyadszor elkeseredve) nem "testvéri" gesztust írtam.

hm 2009.01.08. 22:30:40

@kilinko:
Ez szomoru. Nem tudok szavakat talalni.

Mas: a gas.hu-n 115,1 Ft/m3 a gaz ara. Paks 8,41 Ft/kWh-ert adja el az aramot. Kis szamolas: 1m3 gaz futoerteke~36 MJ. 1kWh=1000Wx60x60=3,6MW

10x3,6MW=36MW, ez, mivel 1 sec alatt tortenik =36MJ

Igy azonos energiamennyiseg gazbol 115,1 Ft,
paksi arammal, ha nem lenne kozvetitoi dij, 84,1 Ft, ha a konnektorbol vennenk, azaz most arammal futenenk akkor ~400 Ft-ba kerulne.

Tehat mily meglepo, Paks mar most olcsobban adja az aramot, mint gas.hu a gazt, es most az energiakat vetettem ossze.

Penzehes, elkorcsosult vilag ez.

Rwindx 2009.01.08. 22:42:07

kilinko:
Találtam egy ilyen kommentet egy másik blogon:

" szinuhe 2009.01.08. 22:39:53
F0ldgázzal egyébként többnyire Vajdaság területén fűtenek, magyarul, azokon a területeken, ahol többnyire mi (vajdasági magyarok - gyengébbek kedvéért) élünk. Egyébként a jelenlegi szitu az, hogy a magyar gázt elsősorban azoknak a városoknak a távfűtő vállalatai kapják, amelyek képtelen átállni más fűtőanyagra. Időközben Németországból is sikerült gázt szerezni a B92 elnevezésű hírportál szerint s holnap már az individuális fogyasztók (háztartások) is kapnak gázt."

kilinko 2009.01.08. 23:10:15

Nos, akkor megvárom, hogy ideérjen az a holnapra ígért gáz.
A köszönőlevelemben így csak apró javításra lesz szükség.
A Köszönöm testvérek helyett: File danke .....
Apróság

U i- Ha valakinek nem lenne elég egyértelmű, én a Vajdasági magyar, igenis jogot formálok arra, hogy ha fázom, akkor a magyar gáz engem is melegítsen. Nem majd holnap. Ma!

Repülő Majom · http://www.kutyushop.hu 2009.01.08. 23:12:54

Nos, a3sa kommentje tetszik a hozzászólásokkal. Viszont azt felejtitek el, hogy ez eddig nem túl sok médium, azt sem tudjuk, hogy az adott oldalt hányan olvasgatják, akik ott felszólalnak, milyen beállítottságúak, vajon a saját országukban többségben vannak-e, és sok hasonló kérdés merül még fel.
Másfelől a szerbek internetezési szokásaival sem vagyok pl. tisztában, ahogy szerintem sokan közületek, vagyis nem tudjuk, milyen szinten áll pl. az internet elterjedtsége (ld. internet-penetráció :)).
De hogy értsétek, mire gondolok: ha sokba kerül a net, várható, hogy elsősorban az erősebb cégek és a gazdagabb magánszemélyek használják, így jellemzően a magasabban iskolázott réteg fog írni, kommentelni. Nekem nem velük van bajom, és ahogy olvastátok, ők is inkább önkritikusak a saját vezetőikkel szemben. Valószínűleg nem ők verik a magyarokat.
És a másik: ha egy másik energia-hiány idején is adtunk nekik energiát (áramot emlegetett valaki?), és ennek ellenére történtek magyarverések, és mégsem került elő a tettes, akkor miért is nem kellett volna háttéralkunak megelőznie ezt a megállapodást? Miért jófejkedünk ingyen, ha eddig sem térült meg a kisebbségi jogokban? Sok kis alga, azt hiszitek, hogy a politika, külpolitika terén is értelmezhető az a fogalom, hogy "bevágódás"? Ostobák vagytok és naívak, és ezzel nem segítetek az ottani magyaroknak.

Francois Pignon 2009.01.08. 23:18:30

@Repülő Majom: 99-ben azért nem jófejkedtünk annyira, elég kettős volt a dolog. Áramot adtunk el, viszont az olajembargót betartottuk. NATO tagként ellenségek voltunk, ugyanakkor nem engedtünk magyar repterekről bombázni.

Rwindx 2009.01.08. 23:21:21

kilinko:
Ha lenne gázom én adnék neked és másoknak is, de nincs. Információm volt, ennyit tudtam adni.

Etalon 2009.01.09. 09:21:30

Hm : amiről te írsz, az a távoli jövő (20-30 év mire itt mindent atomenergiával fűthetünk). A probléma (függőségünk, gázcsap lassan rendszeressé váló elzárása) most van, így amiről én írok, az a közeli jövő (2-3 év).
Elbeszélünk egymás mellett, de azzal maximálisan egyetértek (sőt ezért vetettem fel a témát), hogy "NE legyen szuksege a lakossagnak import foldgazra futeshez, meg kozvetve sem"

Ami a hidrogénnel kapcsolatos technikai nehézségeket illeti, ebben úgy tűnik jóval tájékozottabb vagy nálam, így a Te véleményedre hagyatkozom és azt mondom, hogy valóban, úgy tűnik hogy kedves édesanyám nem fogja otthon a gázkazánt hidrogénnel működtetni :-(((

Kilinko : azt hiszed mi örülönk neki, hogy nem a te lakásodat fűtötték fel azzal a gázzal? Nos közlöm hogy nem örülünk. megjegyzem annak sem örülünk, hogy szerinted neked jár a magyar gáz. A helyzet az édes öcsém, hogy csak a szád jár, de az is minek...

kilinko 2009.01.09. 12:29:25

@Etalon: Igaz hogy a szám is jár, ám az is igaz, hogy hiába, mert ha azt mondom: a magyar gáz engem is melegítsen, akkor a témához tartozó két mil. m3 gázról véltem és írtam. Tisztelt Bátyámuram. Nekem is, de mindenki másnak, még ha délvidéki
magyar is, csak az "jár", amit megfizetett. Van is miből, lett is volna mit. Legalább is azzal a jó érzéssel vettük a hírt, hogy magyar gázkontingenset adott el szerbiának a reánk is gondoló kormányfő.
De ez, ha nem a Te inged, miért vetted magadra?
Ebben a percben kaptam az utasítást a központból, hogy nyithatom a gázcsapot. Bácstopolya és Ada, de talán Kishegyes is, hamarosan rosz emlékként kezeli majd ezt a dolgot. Nem érdemes hát ezen összevitatkoznunk, komoly okunk nincs is rá. Nem rajtunk állt, mi- hogy legyen.
Legyen szép a napod!

Etalon 2009.01.09. 12:40:47

@kilinko: Örülök, hogy végre érkezik hozzátok a gáz (nyilván most már részben német, részben magyar forrásból)

Azt hiszem félreértettük egymást. Most már látom, hogy nyilván arra gondoltál, hogy ha Szerbia kap valahonnan gázt (akárhonnan is) akkor abból jusson mindenkinek. Én egy kicsit másként értettem, de ezek szerint a korábbi lehangolt és láthatóan dühös kommented vezetett csak félre.

Legyen szép és jól fűtött napod neked is.

hm 2009.01.09. 16:35:30

@kilinko:

Nahat, csak nem valami elosztokozpontban dolgozol? Akkor jol ismered, hogy mit tett a szerb vezetes azzal a keves importtal. Erdekes lenne tudni, mi a szerb valsagterv, nyilvan ha nem titok.

Etalon: Igen, en 20-30 ev utani kedvezo allapotot almodtam meg, hogy talan ugy jo lenne. Mostanra meg nincs sok otlet, hacsak nem ez: www.sorkollektor.hu Nem kell lemasolni, lehet primitivebb kollektorokat is epiteni, akar sorosdoboz nelkul is. (En nem iszom sort, de tavaly elkezdtem a sajat anyagaimbol, (gyakorlatilag hulladek ablakbol) epiteni a futesrasegitomet.) Nyilvan napsutesfuggo, de ma is meg tegnap is sutott a nap errefele. Persze nem egy nap alatt van kesz, hacsak nem nagyon egyszeru a felepitese.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.01.10. 00:24:47

Nem, ne adjunk. Egy válaszom ezügyben saját blogomról (de szó szerint illik ide):

"Nézd, etikailag még el is fogadom az álláspontodat, csak a gyakorlati politikában nem láttam eddig semmiféle hazsnát a kisantant felé irányzott számtalan nemes gesztusnak avagy az általuk küldött genyóskodás lenyelésének. Ha az efféle önzetlenség valamilyen viszonzást eredményezne, támogatnám. Ám még nem találkoztam az ellentételezéssel, tehát mint haszontalant, elvetem a békülékeny úri gesztusokat. Sajnos, a politikára máig is igaz a sztálini kérdés; amikor valaki a katolikus egyházzal kapcsolatban intette óvatosságra, egyszerűen így válaszolt: "Hány hadosztálya is van a pápának?""

Turul: egy okot mutass, hogy miért kéne egy olyan államot támogatni, amelyik a belső feszültségeit magyarverésekkel vezeti le. Sőt, ezután is ezt fogja tenni, hiába kap gázt, az semmit nem fog számítani.

Francois Pignon 2009.01.10. 00:37:32

@Molnargoreny: Ha nem mint gesztust akarod látni, hanem mint haszonra váltható dolgot, hát itt egy: Mert erőt mutat. (És nekünk önbecsülést, emellett.)
A szlovák-magyar vita alatt egyik visszatérő és jogos felvetés volt, hogy a gazdaságok állapota miatt most nem állhatunk oda úgy mint évekkel azelőtt, hogy mi vagyunk az erős gazdaságú mintaország.
Most meg akkor lehet villogni, hogy amíg máshol elfogy a gáz, mi olyan tutin csináltuk a dolgot, hogy még adni is tudunk.
Annyiszor mondják mostanában, hogy a gáz fegyver meg hatalom, hát tessék, most fitogtathatjuk. Jól jöhet ez később is.

Remélem ez megfelel pragmatikus megközelítésnek.

Amúgy persze szerintem elég indok az, hogy jófejnek lenni jó ;)

Perillustris 2009.01.10. 17:48:16

@Molnargoreny: "Ha az efféle önzetlenség valamilyen viszonzást eredményezne, támogatnám."

Ööö... mi van?

Carnivora (törölt) 2009.01.14. 15:56:26

Magyar táblákat festettek le a Vajdaságban

A tiszaszentmiklósi után az óbecsei helységnévtáblát is összefirkálták ismeretlenek.

-

hálás szerb nép megköszönte

smalladam 2009.01.14. 17:12:32

"Magyar táblákat festettek le a Vajdaságban

A tiszaszentmiklósi után az óbecsei helységnévtáblát is összefirkálták ismeretlenek.

-

hálás szerb nép megköszönte"

szerintem a legnagyobb jóbarátság esetén is mindig lesz pár ilyen barom...ebből kár az egész népre tanulságokat levonni
süti beállítások módosítása