Visszaküldött oktatási törvény - Ilyen szomszéd pedig nincs II.
2008. december 19. írta: TuRuL_2k2

Visszaküldött oktatási törvény - Ilyen szomszéd pedig nincs II.

 Ivan Gašparovič szlovák államfő nem írta alá az oktatási törvény módosítását, mely biztosította volna, hogy a szlovákiai magyarok anyanyelvükön használhassák a földrajzi neveket tankönyveikben (a térképeken továbbra is tilos lett volna a nem szlovák megnevezés használata).

 A törvénymódosítás elutasítására többek között Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szólította fel az államfőt. Gašparovič többféle kifogást is emelt, és azt ajánlja, hogy az új szavazásnál a képviselők utasítsák el a törvénymódosító javaslatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr69831947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.19. 20:33:31

"Gašparovič felhívta a figyelmet arra, hogy nem világos a törvény azon kitétele, miszerint a tankönyvekben a kisebbségek nyelvében általánosan elfogadott földrajzi megnevezéseket kell használni, mert nem tudni, melyek ezek. Az sem világos, hogyan kellene használni azokat a földrajzi neveket, amelyeknek nincs általánosan elfogadott változata a kisebbségek nyelvében. Az államfő azt sem érti, hogy mi alapján kellene visszatérni a tankönyvekben 2002 és 2006 között használt kisebbségi földrajzi megnevezésekhez, hiszen az adott időszakban a közoktatási törvény nem rendelkezett a tankönyvekről."

pedig ez a Gasparovic egész szimpatikusan indult anno, ha jóül emlékszem... fura lenne tételesen fölsorolni a födlrajzi neveket, habár végső soron... akkor vajon min mondana az elnök úr?

vizipipa 2008.12.19. 20:45:39

Ez a Gasparovic ott volt a dunaszerdahelyi "bulin". Ott helyben, mikor kérdezték a körülötte lévők, hogy miért lépett fel a rendőrség a magyar szektor ellen, azt mondta, nem tudja, nem látott semmi különöset. Aztán hazament és másnapi nyilatkozatában már tudta, hogy jogos volt a fellépés.
Logikus, hogy most aztán nagyon meglepődtem. De biztos meg tudja magyarázni.
Most azért én megkérdezném a magyarországi szlovák kisebbség vezetőségét (sajtó, hol vagy?), hogy mit szólnak ehhez. Mert ha egyetértenek, nekik is fel lehet kínálni ezt az opciót, hisz szívüknek kedves.
Persze nem ez a megoldás, de azért kihegyezném Ficó szavahihetőségi kérdését, mert ígért valamit Komáromban.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.19. 20:54:34

miköze mindehhez az itteni szlovákoknak? Nem hiszem, hogy őket be kellene vonnia csatázorásokba mégjobban, a szentkereszti ügyet már így is sikeresen átpolitizálta Pozsony - ja, bocs, Bratislava (ami mintha vmi olyat jelentene, hogy "szláv testvérek, barátok"). Alapvetően más pozícióban vannak az itteni szlovákok, minthpgy sokuknak már a magyar az anyanyelve, és a szlovákot tanulja. Teljesen fölösleges volna felkínálni nekik ezt az opiót, ilyesmit nem így kell megoldani.

inforadio.hu/hir/kulfold/hir-240595
- itt van a magyar kisebbsági tvről egy cikk,
itt pedig a szlovákról:
inforadio.hu/hir/belfold/hir-240318

freehckr 2008.12.19. 21:27:59

"azért kihegyezném Ficó szavahihetőségi kérdését, mert ígért valamit Komáromban"

Kinek is ígért valamit? :) Szerintem ez a legrosszabb opció, nem fogsz találni "sajtóst", aki erre "hegyezné ki" érvelését. Ugyanis egyértelmű az ellenérv... Ez azért valamilyen szinten rávilágít a probléma gyökerére is.

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2008.12.19. 22:38:22

Kezdődhet az egész cirkusz elölről.

Egy másik helyen ma már leírtam: Nagy a gyanúm, hogy ez a bagázs az elejétől fogva így tervezte az egészet. A Fico vezette SMER képviselői már kezdik a ködösitést, az elnöki vétó feloldása egyáltalán nem biztos. "Megnyílt a lehetőség az újbóli vitára. Több dolgot is meg kell még beszélnünk", mondják.

Kubis külügyminiszter mindeközben pedig már szedi a sátorfáját, új munkahelyet talált magának.

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2008.12.19. 22:45:10

Vizipipa, egy kis helyreigazitás: nem Gašparovič államfő volt jelen a DAC meccsen, hanem Dušan Čaplovič kisebbségi és európai ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes. Berényi József, az MKP alelnöke mellett ült, mondanom sem kell hogy mást és mást láttak.

Ács Ferenc 2008.12.19. 23:28:18

Nemzetközi súlyunkat jól jelzi, hogy ez a Meciar-samesz mit enged meg magának.

tevevanegypupu 2008.12.19. 23:45:46

Akarhogyis de Pozsony akkor is Pozsony marad ha a tankonyvekben Bratislakent is szerepel..Ez fajhat nekik mert ok is erzik, hogy milyen igazsagtalan meg mindig es allandoan ez a helyzet. Meg hogy az Europai Unioval megoldott a helyzet, ugyan mar! Tamadva vedekeznek.

Zetek 2008.12.19. 23:51:50

Bratyiszlavát egy Vratyiszláv nevű mitikus senkiről nevezték el. Bár 1920-ig tótul Pressporknak nevezték - a német Pressburgból - ami egy ilyen régi kultúrnép esetében elég kínos. Amúgy ez várható húzás volt.

vizipipa 2008.12.20. 01:17:35

A szlovák médiában olvastam már nem egy olyan interjút magyar szereplőkkel, ahol feltették a kínos kérdéseket keményen. Ahogy Nic Robertson Gyurcsánynak a CNN interjúban. Amikor a kérdés nem a kérdezettnek, hanem a kérdezőnek kínos, az az öncenzúra definit esete. A szerkesztőségnek se volt kínos, mert lehozta.
Ennek megfelelően el tudom képzelni (el tudnám) a Népszabóban (és a Reakcióban is) azt a cikket mely szerint a magyarországi szlovákok képviselője nem érti a szlovák nyelvtörvényt (vagy azt is, hogy egyetért a szlovák nyelvtörvénnyel).

nyomkereső
Lehet, hogy igazad van és rosszul emlékszem, nem kerestem vissza. Azt hiszem a bumm.sk írta. Ez esetben elnézést a hibáért.

morpho 2008.12.20. 03:38:08

Ilyen blogger pedig nincs

Alant olvastam: "Gyurcsány Ferenc és Robert Fico a két Komáromban találkozik, s a város egyik részéből együtt sétálnak át a másikba, szóltak a tegnapi hírek. Nem telt el 24 óra, s a kormányszóvivő kénytelen volt korrigálni: mégsem sétál át a két kormányfő a határon, a találkozót Komárom északi felén rendezik, Daróczi Dávid szerint technikai okokból. Ez az apró, de megalázó gesztus előrevetíti, mire számíthatunk a politikai szemfényvesztés két regionális nagyágyújának hétvégi találkozóján." reakcio.blog.hu/2008/11/12/fico_mar_jo_elore_alazza_gyurcsanyt#more765364

Érdekes,de Érsekújvár is mintha Szlovákiában lenne,mégsem írtál,írtatok semmi ilyesmit a Sólyom- Gašparovič találkozóval kapcsolatban,pedig ha valaki megalázható Magyarország képviselőjeként,az biz' az államfő.

Aztán: "Eredményesnek értékelte Sólyom László a szlovák köztársasági elnökkel Érsekújváron folytatott megbeszélését. A magyar államfő ezt annak ellenére jelentette ki, hogy Ivan Gasparovic mindhárom kérése elől kitért az egyeztetésen."209.85.135.132/search?q=cache:Aka4lM2yAR0J:www.kisalfold.hu/belfold_hirek/solyom_szerint_eredmenyesen_targyalt_szlovak_kollegajaval/2080103/+S%C3%B3lyom+Gasparovic+t%C3%A1rgyalt&hl=hu&ct=clnk&cd=5&gl=hu&lr=lang_hu

Erről sem írtatok semmit,vagy nagyon kómában voltam és nem vettem észre.Akkor természetesen elnézést.

Ezek után két dolgot szeretnék kérdezni:
1. A fletóba hivatalból bele kell rugni,és ez nem a szlovák-magyar viszony függvénye,vagy ez csak véletlen volt?
2. Az államfő akkor sem hülye, akkor is szent és sérthetetlen,ha ugyanazt csinálja, mint a fletó,a következmények miatt pedig egyszerűbb a szlovákokat rugdosni?


Erről sem írtatok semmit,vagy nagyon kómában voltam és nem vettem észre.Akkor természetesen elnézést.

Ezek után két dolgot szeretnék kérdezni:
1. A fletóba hivatalból bele kell rugni,és ez nem a szlovák-magyar viszony függvénye,vagy ez csak véletlen volt?
2. Az államfő akkor sem hülye, akkor is szent és sérthetetlen,ha ugyanazt csinálja, mint a fletó,a következmények miatt pedig egyszerűbb a szlovákokat rugdosni?

morpho 2008.12.20. 05:24:01

Valamiért lenyomta a végét kétszer,amit nem igazán értek,de hamár így alakult hozzáfűznék még egy megjegyzést.A fletó,aki a kormányzat lenne,elérte,hogy a szlovák kormányzat tolja be a parlament elé a helyiségnevekkel kapcsolatos törvényt.(vagy legalábbis ne változtassa meg) Ez gondolom gáz.Az államfő meg nem ért el semmit.Ez gondolom nem gáz. Kiváncsi leszek,hogy vajon most miért leszek én a hülye?

phaidros 2008.12.20. 09:18:25

Morpho, amiért a kapcsolat.hu-n sem lesz Fletó a hülye. Mit nem értesz?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.20. 11:06:59

Ahha, cask épp Sólyom nem alázkodott meg.
www.hetivalasz.hu/cikk/0812/solyom_gasparovic
"Aki kiteszi a Nagy-Magyarország matricát, nem ver meg senkit"
Szlovákiában tárgyalt a szlovák és a magyar államfő

Aztán meg, nem mindegy, hogy eleve hova tervezik a találkozót. Az elnöki találka eleve Érsekújvárra lett megszervezve. Pusszantás. Feri és Göncz egyszerűen nem mer határozottan fellépni, Sólyom igen sőt, még Szili Katalin is hajalmos karakánul kiállni dolgokért.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.20. 11:08:05

amúgy meg Reakció-Fidesz relációban nem beszélhetünk olyan kapcsolatról, mint a kapcsolat-MSZP kapcsán

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.20. 11:11:27

Sólyom kurvára nem csinálja ugyanazt, mint Fletó. Egyébirént Fletónak volna több eszköze. A kérdés elsősorban nem az, mit sikerül elérni, hanem hogy mennyire határozottan állunk ki. Sólyom határozottan kiáll, és diplomáciai lépései is azok, lásd határontúli magyarok folyamatos magánemberként való látogatása.

rognork 2008.12.21. 07:37:51

bennem már csak egy kérdés motoszkál: mikor kezdjük el kicsomagolni a szép lezsírozott tankjainkat? nem is lehetne szebb feladatot kitalálni a párkányi hídnak, minthogy áteresszen pár zászlóaljat észak-magyarországra...
süti beállítások módosítása