Városi magány
2008. december 14. írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

Városi magány

 Nem akarok hazamenni! Nem akarok újra egyedül lenni! Megőrülök egyedül! - üvöltötte a minap a telefonba az egyik barátnőm. Zokogott.

 Nem tudod azt elképzelni, hogy nézed a neveket a telefonban és senkit se tudsz felhívni, mert senki se örülne neki! - sírt tovább.

 El tudom képzelni. Félelmetes lehet. Itt élünk egy kétmilliós városban és ki tudja hány százezer ember él köztünk teljesen egyedül? Nem tudom, miként lesz valaki magányos? Hova tűnnek a barátai és a rokonai? De tény, hogy sok ember teljesen egyedül marad. Egyedül jár moziba, egyedül vacsorázik, egyedül nézi a tévét. Magának beszél, maga oldja meg minden problémáját, magának sír.

 Nemrég ez a barátnőm új lakásba költözött. Segítettem neki költözni és olyan problémákkal találtuk szembe magunkat, hogy nem tudunk fúrni, ezért marad a karnis a padlón, nem bírjuk ketten arrébb tenni a szekrényt, mert túl nehéz. Ketten voltunk, de mindez milyen egyedül?

 Milyen lehet magányosan karácsonyozni?

 Az interneten szerintem sok magányos ember lehet. Sokszor azzal magyarázom, ha valaki bunkó, hogy biztos nagyon magányos. Tahóságának az a megkeseredettség lehet az oka, hogyha már nem kap szeretetet, legalább haragot, vagy sértődöttséget provokáljon, mert az is érzelem.

 Szerintem a magányosság betegség. Nem tehet róla, aki elkapta. Vonzó vidámság kontra taszító szomorúság. Bár azt nem teljesen értem, hogy miért olyan nehéz elmenni egy klubba, vagy szervezetbe, ahol szerezhetnének barátokat? Valószínűleg a sok kudarc miatt, már félnek emberek közé menni.

 Ezen a videón azt magyarázzák, hogy a macskának ki kell húznia a szöget a farkából. Persze lehet ilyen okosságokat mondani, de én értem a félelmüket. A magányosok gyerekek, akik abba a legbiztosabb szeretetbe szeretnének visszamászni, mint amilyen az anyaöl.

 Mert elfárad bennem a fájdalom,
 elalszik, mint a gyermek s én is véle.
 (József Attila)

 Mi, magyarok általában kicsit borongósabbak vagyunk és félősebbek is. Nagyon vágyunk a tiszteletre és rettenetesen elkeseredünk a kritikától. Szeretetéhesek vagyunk. Nagyon testvérek.

 Na. Érzelegtem egy kicsit.

 Végül itt egy populáris megoldás:

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr2821173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Charme 2008.12.14. 12:05:30

A magánynak számos változata van. Mindenkivel előfordulhat, hogy magára magad. Szerintem szinte mindenki átél ilyen életperiódust. Ha nem húsz évesen, akkor harminc évesen, ha nem harminc évesen akkor negyven évesen. És így tovább.
Nem akarom elvenni a szociálpszichológusok mai kenyerét. Csak egy pár dolgot tennék hozzá. Szerintem a férfi léttel együtt jár egyfajta örök magányosság :) amíg eléri a céljait. Márai meg is írta a Füves könyvben. Magányos harcosnak lenni nem annyira rossz. Egy darabig.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.12.14. 12:26:09

Lola, amiről írsz, többrétű kérdés.
Egyrészről mindenképp igaz, hogy az emberek közti kapcsolatok száma és minősége nem áll arányban azzal, hogy mekkora kupacban élnek együtt. Még csak nem is okvetlenül fordított az arányosság, egyszerűen az összefüggés nem ebben áll.
A konkrét példa, amiről írsz, a női magányosság kérdése. Barátnődnek nyilván nincs férje, élettársa, barátja, fiúja, udvarlója - szóval nincs férfi az életében. Ez egy mindinkább általánossá váló probléma, a nők nagyon tudnak szenvedni tőle. A férfiak jobban tűrik a magányt. A női magányosság okai elsősorban társadalmiak, és nagyon egyszerűek.
A régi társadalom elvárta tagjaitól, hogy megházasodjanak, zárt közösségekben sokszor a fiatalok akaratától függetlenül eldöntötték, ki kivel fog házasodni. Nyilván nem ment ez mindig embertelenül, de azért az egyénnek kisebb volt a döntési lehetősége. Ha volt a faluban facér nő és vele egykorú férfi, bizony elvárás volt, hogy házasodjanak össze. A házasságból kilépni nem lehetett a társadalmon kívül kerülés következménye nélkül. Hogy mennyire voltak ezek a házasságok boldogak, ezt én nem tudom megmondani. Bizonyára tartalmaztak sok olyan elemet, amelyet ma a magányos nők sem igen kívánnának maguknak.
Mindennek ára van. A szabadságnak nagy ára.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.12.14. 12:52:13

"Az élet szép,
a világ nem.
Ha elmúlik fiatalságom,
mi marad nekem?
Mindent beleadok, és belehalok.
Van itt valaki, aki boldog?" (ismeretlen fiatal lány verse)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.14. 13:48:30

régóta érdekelne egy komoly tanulmány a társadalmi elidegenedés marxista sallangoktól mentes elemzésével, különös tekintettel az új médiára kapcsolódó tömegek viselkedéséről. Én is használom a közösségi oldalakat, és van olyan külföldi ismerősöm, aki napjában többször megírja, éppen mit csinál vagy mit érez. Talán nem tudja a való világban elmondani valakinek?

plastik02 2008.12.14. 14:03:21

ha valaki magányos a városban akkor miért nem költözik faluba?

phaidros 2008.12.14. 14:37:00

Tegnap volt a BBC-n egy dokumentumfilm, egy riporter ment ki egy majdnem teljesen őskori brazil törzshöz velük tölteni egy hosszabb időt.

A búcsúzás közben volt egy megjegyzése - a különbség, hogy az ő társadalmuk a közösségre, a mienk pedig az egyénre épül. Az elidegenedés szerintem ezzel függhet össze. Az egyén óhatatlanul individuális, és csak másodlagos számára a közösség. Én nem tudom ezt átélni, de eszerint régen ez pont fordítva lett volna? Mi lassan már a családot sem tekintjük fontosnak, nekik meg még az egész falu volt a család. Lassan tényleg magunkra maradunk. Talán a válások nagy száma is ezt mutatja.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.12.14. 14:47:19

ergé

Én előző este egy születésnapi összejövetelen voltam. Ez az ismeretség interneten keresztül jött. Találkoztam néhány emberrel, akiket egyébként soha nem ismertem volna meg. Nagyon tartalmasan elbeszélgettünk hajnal fél kettőig, igazán örülök, hogy ott lehettem. Az internet egy jó lehetőség, de van egy pont, amikor át kell lépni a valóságba.

Érzem egyébként annak az igényét is, hogy az itt kialakult közösség tagjaival személyesen találkozzam, ahogy az némelyekkel már megtörtént. Ez nyilván felvet néhány sajátos kérdést, de ügyesen megszervezve lehetne egy jó kis összejövetelt rendezni. Hátha lenne olyan is, akinek a magánya oldódna ezáltal.

cz4eva 2008.12.14. 15:07:26

Az ember előbb-utóbb úgyis egyedül marad, nem hiába mondja Márai: neveld magad a magányra.
Az, hogy az embernek vannak barátai, és jár társaságba, még nem jelenti azt, hogy van kivel megosztani a gondjait. Arra, hogy mi a baja az embernek, csak a legszűkebb vagy a legtávolabbi kör kíváncsi - ezért a sok rettenetesen személyes status message a közösségi oldalakon. Az ember meg megkapja az illúziót, hogy hiszen nincs egyedül, mert x. y. z. is írt neki valami biztatót a facebookon.
A magány szerintem nem városi jelenség, és nem is tipikus férfijelenség. És jobb megszokni még fiatalon, később így nem fog annyira fájni.

Turbulencia (törölt) 2008.12.14. 15:22:43

"Mindenki önmagával van elfoglalva, mindent megtesz a saját boldogulása érdekében, mégsem érti, hogy őt miért nem fogadják el a többiek. (...) A liberalizmus és az individualizmus szülte a feminizmust. Azonban a feminizmus lényege nem a női nem jogainak kiterjesztésében, hanem a férfiak utánzásában feneklett meg. Értelmetlen bizonyítani akarás lett belőle. A nők kiálltak, és megmutatták, hogy ők is képesek arra, amire a férfiak. (...) De mégis mi szükség van rá? Minek a kisebbségi komplexusos bizonyítási vágy? (...) És mit eredményezett mindez? A nyugati kultúra a saját mocskába fog belefulladni. A korlátokat ledöntötte a liberalizmus, a lehetőségeket végletekig kihasználja az individualizmus, a családokat szétszedte a feminizmus. Egy értékek és morál nélküli társadalmat építettek fel. Az individum szenved az individualizmusban, és nem érti miért. Magányos nők sírnak a feminizmus szobra tövében, és nem értik, miért. (...) A liberlaizmus-individualizmus-feminizmus csapdája abban rejlik, hogy elhitetik veled, hogy jó neked. A lehető legjobb. Erre volt szükséged, és ami mindezt megelőzte, csak rosszabb volt. Elhiteti, hogy ők a fény az alagút végén, és ha alkalmazkodni kezdesz, ha feladsz magadból, azzal csak kevesebb leszel. És te hiszel nekik. És magányos maradsz."

sentimpress.blogspot.com/2008/08/liberalizmus-individualizmus-feminizmus.html

Alfőmérnök 2008.12.14. 15:37:54

A magánytól félni: gyengeség.
Ezt is meg kell tapasztalnia az embernek.
A baj csak akkor kezdődik, ha valaki nem tud kilépni belőle: azaz, ha megszokássá válik.

kM 2008.12.14. 15:43:30

Jó poszt, releváns felvetés.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.12.14. 16:14:07

Turbulencia

Az idézet egyrészről roppant találó megállapításokat tartalmaz, jómagam is sok hasonló következtetésre jutottam ezen dolgokról töprengvén. Másrészről azonban van ebben a gondolatmenetben egy kis gond. Ha az a régi világ annyira jó és tökéletes volt, miért bomlott fel? Miért nem volt képes fennmaradni, miért nem volt benne annyi erő, hogy megtartsa a régi viszonyokat? Miért van az, hogy ma szinte a legkonzervatívabb asszonyok sem kívánkoznának vissza a néhány évszázaddal ezelőtti feleség-szerepekbe?

A magányosság kérdése alapvetően a házasság és család kérdése, csavarva egyet a dolgon még azzal is, hogy egy nem jól működő családban ugyanolyan magányos lehet bárki, mint egyedülállóként.

A nők szerepéről alkotott társadalmi felfogás oda fog vezetni, hogy a férfiak néhány évtizeden belül semmiféle szorosabb partnerkapcsolatot nem lesznek hajlandóak kialakítani a nőkkel, mivel annyira féltett függetlenségüket fel kell adják, ugyanakkor cserébe nem kapnak annyit, hogy az megérje. A konvenciók már alig tartják magukat. Hát- érdekes, hogy mi lesz ebből.

non-prophet 2008.12.14. 16:37:08

laspalmas 2008.12.14. 12:52:13

Igazán nem kukacoskodni akarok, de azt az ismeretlen fiatal lányt Menyhárt Jenőnek hívják. :)

partofthemachine.blog.hu/2008/11/27/ketezer

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.14. 16:51:18

A falvakban se nagyon van már közösség. Este mindenki nézi a Tv-t otthon.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.14. 17:05:17

Őrnagynak és a többieknek: egy kedves barátom, Xavier Allard, az őrült belga bringás meglátásai Kelet-Európáról, aki 12 ezer kilométert biciklizett körbe az Óvilágban. (a 2006 decemberi UFiból):

"Végigjártam a keleti országokat. A modernizálódás különböző szintjein vannak, bár nagy a különbség az EU mostani határain belül és kívül levő országok között. Feltűnő volt viszont, hogy a kelet-európai falvakban mennyire nincsenek már közösségek. Az emberek, bár velem kedvesek voltak, de egymással nem törődnek. Nem járnak össze, nem beszélgetnek, mintha gyanakvóak lennének a szomszédjaikra.

Ez azután volt szembetűnő, hogy láttam a török, görög falvak élénk szociális életét. Kelet-Európában az emberek magukba zárkóznak. Ha éjszaka mentem át egy falun, akkor csak a tévék ablakokon kiszűrődő kék fényét láttam, az utca kihalt volt. És ahogy jöttem visszafelé az úgynevezett civilizációba, csak az autók és a hirdetések sűrűsödtek.

A kelet-európai országok ugyanazokat a hibákat követik el, mint a nyugatiak: naivul elhiszik, hogy a fogyasztói társadalom és a gazdasági növekedés a boldogság záloga. Olyan vidéket kerestem, ami még mentes a fogyasztói őrülettől.

De azt hiszem, elkéstem. Európa rothad, és én nem látom a kiutat a zsákutcából. De szerencsére jártam a gyönyörű erdélyi havasokban, ahol olyan emberekkel találkoztam, akik még együtt élnek a természettel, képesek eltartani önmagukat, és nincs szükségük médiapropagandára. Sajnos úgy érzem, hamarosan ez is meg fog változni."

Csak PDF-ben van fenn, 37-38. oldal:

www.ufi.hu/feltolt/ufi2006december.pdf

betyár (törölt) 2008.12.14. 17:20:05

Én a problémának részben egy politikai vetületét látom: egy atomjaira szétesett, elbutított emberhalmazt könnyebb irányítani, manipulálni, az emberekben megszűnik a közösségtudat, eltűnik a szolidarítás. Lásd a sztrájkok visszhangját: az emberek nagyrésze a közvetlen kényelmetlenségén képtelen vagy nem is akar túllépni, és elfogadni a szolidarítás szükségességét.

A másik része a problémának szerintem is az individualizmusban keresendő, ami egyszerre előnye is és hátránya is a keresztény kultúrának. Tudatos és akaratlan szinglikkel vagyunk körülvéve. Van, aki szándékosan vállalja ezt a létformát, nekik valószínűleg nincs is ezzel semmi problémájuk, szerzetesek, apácák régóta vannak. A szinglik nagyrésze azonban akaratán kívül az. A kérdés, hogy mi ennek az oka. Szerintem nemcsak a nehezen kialakítható társas kapcsolatokkal van a baj. A magányosok legtöbbször magukban hordják magányuk okát. Részben a kényelemről, az alkalmazkodás szándékának a hiányáról van szó. Úgy érzik, az alkalmazkodás egyenlő az önfeladással, megalkuvással. e mögé a mentség mögé persze kényelemszeretetből is el lehet bújni. Ez persze nem ilyen nyilvánvalóan hangzik el általában, egyszerűen olyan listát állítanak össze a barát/társ szükséges tulajdonságairól, ami teljesíthetetlen, és ebből nem hajlandók engedni. Ilyen listája természetesen mindenkinek van, a kérdés, hogy miről hajlandó lemondani ezek közül, hajlandó-e változtatni ezen a listán bizonyos esetben.

És természetesen vannak a személyiségzavarosak, mint a Lola által idézett József Attila is.

Turbulencia (törölt) 2008.12.14. 17:22:11

Elpet,

"Ha az a régi világ annyira jó és tökéletes volt, miért bomlott fel? Miért nem volt képes fennmaradni, miért nem volt benne annyi erő, hogy megtartsa a régi viszonyokat? Miért van az, hogy ma szinte a legkonzervatívabb asszonyok sem kívánkoznának vissza a néhány évszázaddal ezelőtti feleség-szerepekbe?"

Nos, a legkonzervatívabb asszonyok visszakívánkoznak a régi szerepekbe, az idézetek is egy női blogról valók. De persze nem ez a tipikus. A régi világnak meg kellett változnia, már csak a technikai fejlődés miatt is. DE szó sincs arról, hogy a változásoknak fenntartás nélkül örülnünk kellene, gondolj például a környezetszennyeződésre. Fura lenne, ha valaki azzal érvelne, hogy ha annyira jó volt a szennyeződés nélküli világ, akkor miért szennyeződött be? :) A feminizmussal kapcsolatban helyénvalóbb lenne azt kérdezni, hogy ha annyira jó dolog, akkor miért nem találták ki korábban? Az egyetlen válasz az lehet, hogy valamilyen áttételes módon a feminizmus is a technikai fejlődés mellékhatása - pontosan mint a környezetszennyeződés. Egy másik vonal a szexuális szabadság. Korábban a nők azzal zsarolhatták a férfiakat, hogy ha pinát akarnak, lesznek szívesek egy életen át eltartani őket (ki is nyomott el kit? :). Most meg dolgozhatnak látástól vakulásig...

plastik02 2008.12.14. 17:27:10

"betyár: Lásd a sztrájkok visszhangját: az emberek nagyrésze a közvetlen kényelmetlenségén képtelen vagy nem is akar túllépni, és elfogadni a szolidarítás szükségességét."

légyszíves magyarázd el miért is kellene szolidarítanom a vasutas, vagy a reptéri sztrájkkal...

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.14. 17:30:08

Elpet, a régi feleség szerepbe én se kívánkozom vissza. Nem tudom elképzelni, hogy délutánonként hímezzek, együtt éljek egy cseléddel, ne mehessek el bulizni. Bár nyílván akkor más társadalmi események voltak: teázás, kártyaparti, bálok. Lehet, hogy az is tetszene.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.12.14. 17:50:12

Jééé, reklámoznak...

A poszthoz: figyelni a másikra fáradságos. Az emberek meg lusták. Egyszerűbb a tévét nézni, mint barátkozni,

Konegafi (törölt) 2008.12.14. 17:50:22

... kedves is mindig az 1900-as évek végére vágyik vissza, pedig akkor nem nagyon vagyunk mi most egy pár, mondjuk, e-mail hiányában ... :D

a gond talán budapesten rosszabb, már a vidéki nagyvárosok is nyugisabb élettempót diktálnak, de ez a város beteg. egy közighatárig tartó atomvillanás sokat segítene talán úgy jövő év végén ;)

betyár (törölt) 2008.12.14. 17:52:20

plastik02 2008.12.14. 17:27:10
"betyár: Lásd a sztrájkok visszhangját: az emberek nagyrésze a közvetlen kényelmetlenségén képtelen vagy nem is akar túllépni, és elfogadni a szolidarítás szükségességét."

légyszíves magyarázd el miért is kellene szolidarítanom a vasutas, vagy a reptéri sztrájkkal...

hát látod, pont erről írtam:((

azért például, mert egy nála jóval erősebb, jobb érdekérvényesítővel áll szemben, mert általában nem tőkések, hanem alkalmazottak vagyunk, és egy nagyüzemmel szemben csak összefogva tudunk érdeket érvényesíteni. Sőt adott esetben az állammal szemben is. A szolidaritás a mások helyzetének a felmérése, megértése és a passzív vagy aktív együttműködés a helyzetük javításában. Passzív együttműködésnek tartom, hogy vállalok egy kis kényelmetlenséget és korábban indulok el egy BKV sztrájk idején, kisebb ugyanis az én károm, mint az ő lehetséges haszna és ezt belátom. Már ne haragudj, de mennyivel inkább várható el tőlem, hogy szolidáris legyek a nyugdíjasokkal vagy a cigányokkal, mint a vasutasokkal, akik egy korrupt szocialista nagyvállalattal szemben akarnak engedményeket kiharcolni. Látod pont ezért soroltam ezt a politikához: mi majd megmondjuk, hogy kivel legyél szolidáris, kivel nem. A kommentemnek azonban nem ez volt a lényegi része. Mondhatnám a felvezetéshez szóltál hozzá, amiről nem akartam részletesebben beszélni, nem a lényeghez.

szubjektiv 2008.12.14. 17:56:52

off:
non-prophet: menyhárt jenőre haragszom. megvettem az agitátor című könyvét, ami egy olvashatatlan, vállalhatatlan zagyvaság nagyjából a semmiről. óriási csalódás volt.

Nem magányos az akinek van barátnője, aki segít neki a költözésben.
Átmeneti korszakban élünk, szerencsés, akinek van szerető családja, aki talál összetartó baráti társaságot, a korábbi közösségek szétestek, új nincs helyette. Az emberekből kiveszett a szolidaritás, nem kíváncsiak egymásra, kíváncsiak ellenben nulla emberek szánalmas botrányaira, szépen egyirányba, arccal a zajládának, villamoson a blikkbe temetkezve. Remek harmincas negyvenes nők élnek egyedül, vagy egy-két gyerekkel, belekeseredve a társtalanságba, keményen dolgozva, egy-két hasonszőrű barátnővel osztva meg a nehézségeket.
És sok idős ember, sok nehéz sorsú még nem idős ember, akikre a kutya nem kváncsi.
A karácsonyt sem csak azért rühellem már jóideje, mert a vásárlásról szól, hanem mert kirekeszti az összes magányos embert ebből a nagy össznépi hazugságból.

szubjektiv 2008.12.14. 18:02:58

lelkylola: szerintem valamit te rosszul tudsz. A régi feleségek zöme régen sem a himzőráma fölé hajolva rongálta a szemét, időnként oldalpillantást vetve a cselédekre:) Ez egy elég kiváltságos réteg elfoglaltsága volt azt megelőzőleg, hogy feltalálták a televíziót, a házibulit, a habpartit és a swingerklubot:)

plastik02 2008.12.14. 18:09:34

"azért például, mert egy nála jóval erősebb, jobb érdekérvényesítővel áll szemben, mert általában nem tőkések, hanem alkalmazottak vagyunk, és egy nagyüzemmel szemben csak összefogva tudunk érdeket érvényesíteni. Sőt adott esetben az állammal szemben is. "

és akkor már mindjárt előállhat irracionális követelésekkel és megkeserítheti több tízezer ember életét?
semmiféle szolidaritást nem érzek velük. ellenben a közalkalmazottak sztrájkjával igen.

Alfőmérnök 2008.12.14. 18:50:05

plastik02
Miért irracionálisak a követeléseik???

plastik02 2008.12.14. 19:01:31

"A VDSZSZ egyik fő követelése, hogy minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből. Ezen túl a megajánlott 6,9 százalékos bérfejlesztés mellett 10 százalékos többlet-bérfejlesztést kérnek a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozói számára."

mire fel? akkor a tanároknak meg fizessék ki a bezárt iskolákból származó megtakarításokat? wtf?

a reptéri sztrájk még arcpirítóbb.
ahelyett hogy örülnének, hogy világválság idején van állásuk.

plastik02 2008.12.14. 19:02:10

"A VDSZSZ egyik fő követelése, hogy minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből. Ezen túl a megajánlott 6,9 százalékos bérfejlesztés mellett 10 százalékos többlet-bérfejlesztést kérnek a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozói számára."

mire fel? akkor a tanároknak meg fizessék ki a bezárt iskolákból származó megtakarításokat? wtf?

a reptéri sztrájk még arcpirítóbb.
ahelyett hogy örülnének, hogy világválság idején van állásuk.

Alfőmérnök 2008.12.14. 19:15:45

na, plastik ez itt most egy kuva nagy off, de nyilván nem úgy gondolják, hogy meg fogják kapni azt, amit kérnek, egy részéért is beszüntetnék a sztrájkot. Amúgy az egész inkább egy giga-tiltakozás a pofátlan módon való privatizációk ellen. Ezzel kell szolidarítani.
A tanárok meg csak azért nem sztrájkolnak, mert csak saját magukkal basznának ki: a tananyagot úgy is le kell adni, a gyerekfelügyeletet meg biztosítani kell.
De úgy látszik ezekre nem lehet hatni semmilyen tiltakozással. Ilyen értelemben lehet, hogy valóban felesleges.

plastik02 2008.12.14. 19:20:47

igen, mert a vonattal munkába járónak nem olyan nagy ügy, ha nem jut el munkahelyére, végül is max kibasszák, de legalább a vasutas jól kitiltakozta magát mindenféle ál-követeléssel.
a repülővel érkező turisták, üzletemberek meg le vannak
szarva, minek jönnek ide, nem?

nem a szörnyű modern világ miatt nincs itt szolidaritás...

2008.12.14. 19:31:31

off
Mindig röhögök, amikor kiderül, hogy a balosok sokkal inkább hajlamosak szarni a szolidaritásra, mint a jobboldali társaik. Elvileg pont fordítva kellene lennie. Ebben is egy fordított világ vagyunk.

plastik02 2008.12.14. 19:37:09

a magadfajta csekélyértelmű medvebocsok meg hajlamosak a világot két részre osztani, mert nyilván valaki vagy ilyen vagy olyan. nem baj, boldogok a sajtkészítők...

Turbulencia (törölt) 2008.12.14. 19:37:41

csi,

A balos mentalitás alapja nem az együttérzés, hanem az irigység. Nem meglepő, ha a gyakorlatban meglehetősen szelektíven szolidárisak.

tevevanegypupu 2008.12.14. 19:39:06

"ahelyett, hogy orulnenek, hogy vilagvalsag idejen van allasuk.."
Atyavilag mit kell megfejlodnunk ..milyen onzoek lettunk es mennyire alazatosak.

tevevanegypupu 2008.12.14. 19:39:06

"ahelyett, hogy orulnenek, hogy vilagvalsag idejen van allasuk.."
Atyavilag mit kell megfejlodnunk ..milyen onzoek lettunk es mennyire alazatosak.

tevevanegypupu 2008.12.14. 19:40:37

Bocs, nem szandekoztam ketszer elkuldeni, bar nagyon meglep minden alkalommal, mennyire nem vagyunk szolidarisak soha senkivel. Es persze csodalkozunk hogy maganyosak lettunk.

Berci_JCHC (törölt) 2008.12.14. 19:43:24

az államokban az ilyen problémákra nagyon jó keresztény alapítású, vagy keresztény vonatkozású közösségek alakulnak egymás után. erős myspace propagandát is folytatnak, hogy a digitális világba menekülő magányosokat is elérjék.

jó lenne itt is hasonló, csak sajnos az ország nagyon mélyen van az apátiában.
hogy is mondta ady az ugarról?

Berci_JCHC (törölt) 2008.12.14. 19:45:06

donald miller kék, mint a jazz című könyvében is kitér a magányra, az intimitástól való félelemre, a hosszú egyedül élés szociális személyiségre tett hatására.
nagyon-nagyon ajánlott olvasmány. magyarul is, angolul is.

betyár (törölt) 2008.12.14. 19:46:01

plasztik,

miért nem írsz egy posztot a sztrájkokról, miért itt kommentelsz róla? Jól látszik, hogy dühös vagy, de ennek mi köze Lola posztjához?

Alfőmérnök 2008.12.14. 19:55:17

Ja, akkor ON.
Ez az individualizmus vs. kollektivizmus egy alapvető tévedésen nyugszik. Rendszerelméleti szempontból valami ugyanúgy lehet egy különálló egység attól, hogy egy másik (nagyobb) egységnek is része. Ezért az individualizmus és a kollektivizmus NEM EGYMÁST KIZÁRÓ FOGALMAK.
Az viszont tény, hogy ma szélsőségesen individuális társadalomban élünk. Csányi Vilmos kifejezése az "egyszemélyes csoportok"....
talán átmeneti idők.

plastik02 2008.12.14. 19:55:57

betyár, te hoztad szóba, mellesleg hol van megírva, hogy mindig szigorúan ontopik kell legyek?

"tevevanegypupu 2008.12.14. 19:39:06
"ahelyett, hogy orulnenek, hogy vilagvalsag idejen van allasuk.."
Atyavilag mit kell megfejlodnunk ..milyen onzoek lettunk es mennyire alazatosak."

ezen viszont már csak röhögni tudok. :DDD
örüljenek! én speciel elveszítettem az enyémet és még így sem megyek ki rinyálni.

betyár (törölt) 2008.12.14. 20:11:51

Én a szolidaritás hiányára hoztam fel példának általában a sztrajkokkal szebeni magatartást, de te rácuppantál konkrét esetekre, és a szolidaritás teljes hiányát mutattad, mondjuk Lolával szemben is:P

betyár (törölt) 2008.12.14. 20:13:20

Egyébként, ha nem azért vesztetted el az állásodat, mert rosszul végezted el a munkádat és kimész rinyálni az utcára, én veled is szolidáris leszek.

plastik02 2008.12.14. 20:20:49

rácuppantam konkrét esetekre mert szerintem rossz a példa amit felhoztál, legalábbis a manapság szervezett sztájkoknál.

nem megyek ki az utcára inkább keresek másik állást.
pont azért nincs itt szolidarítás mert rengeteg ember a szolidarításból él és képtelen önmagáról gondoskodni.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.14. 20:32:12

szegény plastik, remélem hamar találsz új munkát. Bár ebben a gazdasági válságban biztos nehéz.

plastik02 2008.12.14. 20:35:39

nem annyira, csak keresni kell.

Berci_JCHC (törölt) 2008.12.14. 20:42:24

én is most jártam úgy, hogy nem hosszabbítják a munkaszerződésem. meg egyedül is élek. digitális szocializálódásban próbálkozom.
jobb lenen peste élni, na nem azért, mert biztosabb ott a munka, de pl. a golgiba eljárhatnék. meg más hasonlóan friss helyre. fék alkalmakra az olimpia moziba, meg ilyenek.
meg talán emberarcú munkát is találnék köztük.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.14. 20:46:46

úgy látom lassan ideje elindítani a reakciós állás- és társközvetítőt :) Berci, neked is sok siket a munkakeresésben!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.12.14. 21:03:21

non-prophet 2008.12.14. 16:37:08
Köszönöm szépen, most tanultam valamit! :)

Berci_JCHC (törölt) 2008.12.14. 21:09:04

én érettségivel voltam eddig kézbesítő veszprémben. a tisztességes és becsületes munkavégzés ellenére, a túl sok túlórám miatt, meg a bizonytalan létszám miatt nem hosszabbítják a munkaszerződést. december 31, és kaput.
(bátyámat meg innen üdvözlöm. móka, hogy egymástól függetlenül kószálunk azonos blogokon. :D)

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.12.14. 21:14:21

"A kelet-európai országok ugyanazokat a hibákat követik el, mint a nyugatiak: naivul elhiszik, hogy a fogyasztói társadalom és a gazdasági növekedés a boldogság záloga. Olyan vidéket kerestem, ami még mentes a fogyasztói őrülettől."

Az, amit a biciklista látott, az a termelői társadalom és őrület, nem a fogyasztói :)

Berci_JCHC (törölt) 2008.12.14. 21:24:42

ja. másfél év munkaviszony. siralmas fizu (61-67e huf ami kézben volt már).

Berci_JCHC (törölt) 2008.12.14. 21:50:04

amúgy meg tipikusan az a fajta vagyok, aki nem szívesen indul olyan helyre egyedül, ahol senkit se ismer. legalább egy online összepacsizás kell, ha más nem. addig fegyverrel se lehet elzavarni. :D
csak úgy városban mászkálni se szívesen megyeke gyedül, mert minek. hogy aztán egyedül elindulva egyedül érjek haza, ahol egyedül csinálom a valamit? eh.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.12.14. 22:18:35

Lola, most tényleg nagyon lelki voltál:-) Kedves lány lehetsz.

Egyedül lenni kifejezetten jó. Nem állandóan, de néha. Amikor nem kell senkihez alkalmazkodni, amikor az ember azt csinál, amit akar - olyasmit, ami társaságban nehezen megy, például írni igazán csak akkor tudok, ha nincs ott senki. Sőt: ha egyedül vagy és elfingod magad, senki se fintorog. Nincs udvariasság, nincs álszenteskedés, és mindent olyan ütemben végzel, ahogy épp jólesik.

El is szoktam menni egy-két napra horgászni, ha szükségét érzem. Jó is az. Ha nem volna családom, azt hiszem, hogy jóval hosszabb ideig is ellennék egyedül.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.14. 22:22:27

Göri, de amiröl beszélsz az az üdítő magány és nem a kényszer magány. Vagány magány, ahogy charme kifjtette az elején..

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.12.14. 22:32:03

Berci_JCHC:
"jó lenne itt is hasonló, csak sajnos az ország nagyon mélyen van az apátiában.
hogy is mondta ady az ugarról?"

Apátia, igen, sajnos ez írja le legjobban, mi van ma Magyarországon. S ez alól sokszor nem kivétel a Reakció sem. De nem törvényszerű, hogy ez így legyen, a túladagolt apátia jó esetben cselekvésre sarkall.

Berci_JCHC (törölt) 2008.12.14. 22:33:31

na, még lefekvés előtt egy kopipészthuszárvágás (pötyöghetném a magyar fordítást is, de most ehhez nagyon késő van, akinek kell majd holnap megkapja). :P
tehát don miller ír ilyet a magányról a fentebb említett könyvben:
Tony the Beat Poet says the words alone, lonely and loneliness are three of the most powerful words in the English language. I agree with Tony. Those words say that we are human; they are like the words hunger and thirst. But they are not words about the body, they are words about the soul. [...] When you live on your own for a long time, however, your personality changes because you go so much into yourself you lose the ability to be social, to understand what is and isn't normal behavior. There is an entire world inside yourself, and if you let yourself, you can get so deep inside it you will forget the way to the surface. Other people keep our souls alive, just like food and water does with our body. [...] I think it is interesting that God designed people to need other people. We see those cigarette advertisements with the rugged cowboy riding around alone on a horse, and we think that is strength, when, really, it is like setting your soul down on a couch and not exercising it. The soul needs to interact with other people to be healthy. [...] Jesus does not want us floating through space or sitting in front of our televisions. Jesus wants us interacting, eating together, laughing together, praying together. Loneliness is something that came with the fall.

na, ámen. én most megyek aludni, reszkess utolsó munkanap (a többi végig szabadság év végéig)! :]

tevevanegypupu 2008.12.14. 23:16:02

plastik02
csak rohogj nyugodtan majd elmulik. A magany nem mindig.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.12.14. 23:27:20

Nem tudom, hogy nem érezném-e jól magam hosszabb ideig is úgy. meglehet, igen - elég magamnak való tudok lenni.

Zerstörer 2008.12.15. 08:44:28

Jóél hangzanak pl. Márai gondolatai a férfias magányról, de a nők sokkal jobban kibirják egyedül, mint a férfiak. Legfeljebb macskát tartanak és csokit tömnek magukba esténként a tv előtt. Ha egy fiatal lány egyedül van, akkor általában büszke szingli, aki várja a 190 centi magas, fekete hajú, de kékszemű, übermensch arcberendezésű, kisportolt, nagyfarkú milliomost.
Ha meg férfi, akkor meg egyszerűen nem jutott neki nő.

szpal 2008.12.15. 09:59:45

Mikor lesz blogtalálkozó? Lola, hozhatod a barátnődet is. :-) Január első hétvégéje?

szpal 2008.12.15. 12:26:44

Nem csak a fúrás vagy a szekrényekkel izmozás, de úgy látszik, a kohnpjúter sem női erény: Lola, vegyél egy új gépet, vagy amíg képfeltöltés van, csinálj egy kávét, tudomisén. Vagy tölts fel kisebb képet, átméretezni innen tölthetsz le ingyenes fideszközeli programot:
www.gimp.hu/kezikonyv/telepites/letoltes

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.15. 12:33:12

szpal, ha firefoxban nyitod meg, akkor látszik a kép. De tényleg nem vagyok egy képfeltöltő guru.

szpal 2008.12.15. 12:40:09

akkor bocsánat! A témához: az is igaz, hogy amikor a Fidesz kettéosztotta az országot, barátságok mentek tönkre, családok szakadtak széjjel Orbán Viktor hatalmi törekvései miatt!

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2008.12.15. 12:43:10

Molnárgörény, a lényeg a hozzászólásodban, hogy "néha". Mert ha huzamosabb ideig nem fintorog senki, amikor fingasz, az kifejezetten kiábrándító.

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2008.12.15. 12:48:45

szpal, a témához szóltál hozzá mi? :oD Elég felületesek és sekélyesek lehettek azok az úgymond barátságok amúgy is, ha bárki random, nagypofájú politikus hatalmi törekvései belerondíthattak.

nénike · http://mandiner.hu 2008.12.15. 13:02:04

Párkapcsolatban is lehet bárki magányos. A szakítós blog mai posztja elég pontos ez ügyben:
szakitshabirsz.blog.hu/2008/12/15/az_agy_ket_oldalan_alszunk

___________________________ (törölt) 2008.12.15. 14:28:56

Hát, ez alkat, hozzállás és célok kérdése. Van, akit nem zavar, ha egyedül van. Engem sem. Sőt, csak egyedül tudok igazán hatékonyan működni, ezért amikor csak van rá lehetőségem, igyekszem egyedül lenni.

Sokkal jobban szeretek interneten kommunikálni, mert ez "tiszta" gondolatcsere, nem rakódnak rá információtartalommal nem, hanem csak valamiféle érzelmi töltettel bíró töltelék fordulatok, pl. a "hogy vagy - ozás".

Egyáltalán mem igaz az, hogy egyedül lenni törvényszerűen szomorúságot okoz - ez csak akkor igaz, ha egyáltalán az életedet a vidámság/szomorúság tengely mentén éled, aminek sok értelme nincs. Egyáltalán nem érdemes azzal foglalkozni, hogy jól érzed-e magad, nem érdemes erre fókuszálni.

Én már régen megtanultam, hogy az élet feladatokról szól, nem azért születtünk, hogy csak úgy végigélvezzük az életet.

Ha pedig az életed feladatokról szól, akkor nem kifejezetten jó az egyedüllét - segít fókuszálni, marad időd mindenre.

kM 2008.12.15. 14:42:15

Fontos poszt, jó poszt, én a saját szűkebb-tágabb környezetemben azt látom, ha valaki elvált, zavaros házasságban élő szülők gyereke, akár fiú, akár lány, hendikeppel indul a társas életben - hiányosak ugyanis a minták, a női, illetve férfiszerepek. S erre rakódik rá minden természetesen, ami a fogyasztói világból ömlik a mi generációnkra, s ez is csak mélyíti ezt a problémát.

Ennyit a külső körülményekről, mert szerintem sokkal fontosabb a belső: a legtöbb mai fiatal azt sem tudja, ő kicsoda: pesti? Vidékről elszakadt pesti, aki kicsi már szégyelli is a szüleit? Sikeres? Jó tanuló? Szép? Jó sportoló? Sajnos a legtöbben önmagukkal sincsenek tisztában, és így a saját elvárásaikat is nehéz kielégíteni. Ehhez az ön-nem-ismerethez nagyon szorosan kapcsolódik a szerepek olyan jellegű módosulása, hogy ma nem ciki 28 éves fiúként otthon, a szülőkkel lakni. Szerintem az, mert egyfajta kisdedi szinten tartja az emberfiát. Egy férfi mégiscsak attól férfi, hogy önálló, megáll a lábán anélkül, hogy reggelente anyuka hozza be a kakaót az ágyba.

A másik a trükközés: még párkapcsolatokban is hazudoznak egymásnak az emberek. Azt meg minek? Ha nem vállalom magamat, a véleményemet, a tetteimet magam, meg a csajom előtt, akkor minek erőltetni az egészet?

És van egy hozzászólás, most nem keresem ki, de valami olyasmi a kicsit otromba komment lényege, hogy korábban a nők a pinájukkal zsarolták a férfiakat - ez azért nem lehetett így, mert nem volt zsarolási potenciáljuk, és azt hiszem nem is akartak zsarolni ezzel: az "Uram" szó azt hiszem mindennél jobban leírja a "régi" viszonyrendszereket. A korábbi nők és közösségek a házasságot a gyereknevelés biztosítottsága miatt erőltették. Így tulajdonképpen a mai, modern, elmagányosodó nő (s ezáltal közösségek) a fogamzásgátlás tömeges megjelenésének következménye: nem kell ahhoz stabil férfi, hogy _ne_ legyen gyerek.

Kicsit konzi szemmel a gond a férfi-női sorsközösség évezredek óta bevált szisztémájának fölbomlása szerintem, és ebben vastagon benne vannak az elvetemült feministák, akik szétzúzni igyekeztek az alá-fölérendeltségi (de jól tudható, hogy inkább mellérendeltségi) családviszonyt (figyelem: a hangsúly az elvakulton van).

Ez jó téma, és érdemes is foglalkozni vele, mert ez egy igen aggasztó jelenség már csak azért is, mert pl. a felsőoktatás 60-65%-a nő (mobilisabbak), s ők már nem fognak "lentről" párt választani éppen a "választás szabadsága" és egyéb más - az átlagember értékválasztásaira eléggé ható - fogyasztói lózungok miatt sem.

Elárusítottuk a kapcsolatainkat, az érzelmeinket, s nem tudtuk, hogy ez bizony nagy hiba, mert ez a dolog nem a materiális térben létezik, ha materializálódik, akkor húspiaccá válik, 60-90-60, 18 cm farok, középvastag szarvasbőr pénztárca, felső-középkategóriás fekete limuzin.

Téglagyári Megálló 2008.12.15. 15:48:17

90-60-90-et akartál írni, kM?

kM 2008.12.15. 15:52:31

Ja, igen, kicsit groteszk lenne a 60-90-60. :D

Téglagyári Megálló 2008.12.15. 15:54:25

És köszönöm a posztot, Lola, most nem tudok sokat hozzátenni, talán annyit, hogy egy nagyon magányos hétvégén vagyok túl.

Molnárgörény, amiről írsz, az az egyedüllét, és persze az fontos, a magány az valami más. Az az, amit a hatos villamoson érez az ember.

Végezetül egy Heaven Street Seven idézet:

"Két dolgot nem bírtam elviselni világéletemben.
Az egyik, hogy egyedül vagyok, a másik, hogy van valaki velem."

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.15. 15:59:55

Az is érdekes, hogy a magányos emberek - tapasztalatom szerint - nem nagyon komálják a másik magányost. Ha szervezek egy házibulit, akkor azt lehet látni, hogy van egy-két vidám, közösségszervező ember és mindenki aköré csoportosul. Akik egyedül vannak és gátlásosak, azok nem mernek vagy nem akarnak egymáshoz szólni, tehát nem barátkoznak össze. A nyitott figuráknak pedig már úgyis annyi ismerősük, barátjuk van, hogy nincs kapacitásuk új barátságokat kialakítani. Tehát nem változik semmi attól, hogy társaságba viszel egy magányos embert, lehet, hogy újabb kudarcnak éli meg és még jobban elkeseredik.

kM 2008.12.15. 16:08:39

Sokan válnak introvertálttá a kudarcok miatt, csak ez egy ördögi kör is sajnos. Elkopik az egymás iránti nyitottság, és csak a személyiség "meg nem mutatásának" görcsössége marad. Szar ügy, voltam ilyen helyzetekben.

És valóban különbözik az az élethelyzet, hogy elmész hosszú hétvégére horgászni, a telefonodat bennehagyod a kocsi kesztyűtartójában, és aközött, hogy évek óta egyedül léped át a küszöböt és mondjuk az intimitás totálisan hiányzik az életedből.

A két dolog nagyon nem ugyanaz: az egyik kikapcsolódás a zsivajból, a másik pedig lézengés a hangzavarban.

szpal 2008.12.15. 18:39:07

az online társkeresőket ajánlották már? tudok jobbat: idézek Orbán Viktor 2002. május 7-i beszédéből:
"hozzanak létre kis, néhány emberből álló csoportokat, baráti csapatokat, polgári köröket. Nem jogi formákra, hanem együttlére, összefogásra, készenlétre van szükség."
Talán ha ez megvalósulna, kevesebb magányos ember lenne, mit gondoltok?

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.15. 18:52:27

Van egy internetes polgári kör, de úgy látom, hogy nem működik:
www.polgari-kor.hu/

plastik02 2008.12.15. 19:00:32

szpal: igen, sok magányos emberből remek kis szubkultúra alakult ki. talán azért van még alternatív a zászlókkal rohangálás és utcán hőbörgés mellett...

___________________________ (törölt) 2008.12.15. 22:02:24

"A két dolog nagyon nem ugyanaz: az egyik kikapcsolódás a zsivajból, a másik pedig lézengés a hangzavarban."

Vagy, a harmadik lehetőség a hangzavar kizárása és a valóban fontos dolgokra koncentrálás.

Amikor 75 évesen visszatekintesz az életedre, nem arra fogsz emlékezni, hogy jól szórakoztál-e, éltél-e "társasági életet", jól érezted-e magad, hanem, hogy mit csináltál, mit értél el, mit hoztál létre, mit teremtettél.

Aki alapvetően testi és társas típus, mint az emberek 99%-a, annak valóban igaz, hogy a létrehozás/csinálás társas keretek között működik, úgymint házasság és család. De ez nem buli, nem "társasági élet", ezek önként vállalt feladatok.

Aki pedig inkább szellemi ember, annak nyilván nem ebben, annak mások a feladatai.

Alfőmérnök 2008.12.15. 22:10:11

Shenpen, egy gyerket "létrehozni", felnevelni nagyon is szellemi feladat. Meg persze testi, társas. 75 évesen ideális esetben az ember a legbüszkébb a gyerekeire, meg az unokáira.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.15. 22:14:19

Oli bácsi idejött, megmondta a frankót. Aztán lelépett.

Berci_JCHC (törölt) 2008.12.15. 22:38:11

Shenpen:
www.youtube.com/watch?v=XPOZifPfUsU
Videót, dalszöveget együtt figyeljed. ;)
Pontosan erről van benne szó, amiről te írsz. :)
(Kedvenc együttes.)

linux1 2008.12.17. 00:32:23

Nem tudom, én magányos vagyok azt hiszem. Ennek sok oka van sokat dolgozom, ha nem adom le a napi 10-11 órás teljesítményt, akkor a fél év helyett csak pár hónapig van munkám. Alkalmazottként vesznek fel projectmelókra. Szégyellem magam (nem érzem magam teljes értékű állampolgárnak), hogy meg kell húznom magam évekig, mert nem nagyon válogathatok, szürke, fekete vagy semmi. A Pesti lét eleje nagyon nehéz volt (pszichikai sokkok értek az emberi lét legalsó szintjén egyetemről kikerülve viszonylag "piacképes diplomával"), túl sokat láttam, mivel nagyon gyorsan szívom magamba a hatalmas információtömegeket is munkám során, így előbb utóbb, annyi hatás ért, hogy magam sem tudom ki vagyok. Nagyjából lehetnék bárki manapság még terrorista is. A női kollégáimtól kifejezetten félek. Kevés embernek köszönök, azt is halkan, folyamatosan fáradt vagyok, és egyik pofon a másikat követi. Bár van egy-két halovány terv a változtatásra, de arra is még pár évet várni kell. Egyetlen mencsváram a hegyek. Írtózom a tömegtől, régebben szerettem, gyorsan be a westendbe, végigfutva rajta veszek egy nápolyit, majd mint az eszelős menekülök ki az épületből át a Margit-hídon, és kb. 12km/h átlagsebességgel kerülök úgy három órányit hegynek fel, hegynek le, valahol elidőzök, nézem az ejtőernyősöket, megszólítani egyiket sem szólítottam, nem szeretek szombaton emberekkel sem beszélni, néha rámugrik egy kutya játszva megsimítom, de a gazdáját észre sem veszem, tudván ez az én napom, pihennem kell...ez úgy 3,5 éve megy kisebb kihagyásokkal, de mára állandósult, ahogy egyre nagyobb pénzt ígérő, egyre rosszabb helyekre kerülök. Azt hiszem húsig hatol a fájdalom, mert tényleg csak arra a két évre gyúrok, de hogy utánna mi lesz nem tudom. Valószínű az unalomba fogok beledögleni...Ráaadásul addigra szászor kevésbé leszek kialakítani bármilyen kontaktust is, mint most. Munkámban nem nagyon gátol ez a fajta dolog, rájöttem, hogy igazából egy gépfegyverrel szemben állok egyszál lobogóval, ami épp az alsógatyám. (persze a "mátrix"-ban lehet épp "heckerkedni", de az se sokra elég.) Bár sok egyéb tényező is van, ami miatt befordultam, de azt hiszem bármennyit is érek el, valahol szégyellem magam, hogy azt épp úgy kell tennem, hogy elérjem, és valahol teljesen kiszámíthatatlan az egész hol landol, így nem gondolkodok, nem keresek senki szemében semmit, majd ha látok pár hónapot előre. (ez nem a szegénységről szól), akkor talán nyitottabb tudok lenni, de addig csak örölném magam, így bár rosszul érzem magam a bőrömben, egyszerűen nem nézek más szemébe, próbálok nem érezni semmit...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.18. 10:58:04

"A balos mentalitás alapja nem az együttérzés, hanem az irigység."

A jobbos mentalitás alapja pedig az autofelláció.

A mai okosság letudva.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.18. 11:02:15

"A korlátokat ledöntötte a liberalizmus, a lehetőségeket végletekig kihasználja az individualizmus, a családokat szétszedte a feminizmus."

Akkor mi itt a gond? Be kell tiltani ezeket ilyen sorrendben, és minden ismét happy lesz: a nők végre ismét csak feleségek akarnak lenni, és mindenki boldogan béget a nyájjal.

Nagy Tibi (törölt) 2008.12.31. 20:40:20

Elnézést kérek, hogy nem olvastam végig a kommenteket.
Mindenesetre az első kommentek nagyon találok voltak.

Ugyanezt érzem én is. Én is magányos vagyok
Belepolitizálni ebbe a témába felesleges sz.tem. valamilyen szinten mi is tehetünk róla.
süti beállítások módosítása