McCain-Obama: a Dallas-faktor
2008. november 01. írta: Szmöre

McCain-Obama: a Dallas-faktor

 Az energiapolitika a Ewingok és Tintás Barnes tévés csörtéje óta nem kapott olyan figyelmet Amerikában, mint manapság. Ha valóban elsősorban a gazdasági kérdések dönthetik el az elnökválasztás végkimenetelét, akkor azok között bizonyára előkelő helyet foglal el az energiaárak kérdése. Ennek farvízén beúszott az éghajlatváltozás ügye is, a két jelölt egymást licitálja túl a széndioxid elleni gyilkos hajszában. A klímapolitikai állócsillaga, Al Gore örömkönnyeket hullathat. 

 A legfontosabb kérdés leegyszerűsítve úgy hangzik: fúrjanak-e több partmenti olajkutat Amerikában a növekvő belső igényeknek megfelelően? Az árak csökkentése mellett – így a támogatók – Washington ezáltal enyhíthetne valamicskét a latorállamoktól való függőségén is. Mert miközben az amerikai olajóriások világszerte több száz off-shore kutat üzemeltetnek, odahaza meglehetősen szigorú korlátozások vannak érvényben. A Fehér Ház az elmúlt években inkább az OPEC-kel pörlekedett, ha több olajat akart, a hazai termelés ügyében nem túl sokat törte magát. Olajfinomító a '70-es évek óta alig épült a tengerentúlon.

 McCain törte fel először a diót, sürgetve a partmenti fúrások kiterjesztését. A republikánus konvención a törekvés szlogent is nemzett - „drill, baby, drill” zúgták a küldöttek. A kezdeményezés arra is jó volt, hogy a moratóriumok feloldását eleinte ellenző Obamára rákenjék, ő felelős az árak pár hónappal ezelőtti megugrásáért. A demokrata jelöltnek sem a fehér galamb volt a jele az oviban, rögtön az olajlobbi emberének nevezte McCaint. A minősítés értő fülekre talál: az amerikai lakosság mindenekelőtt a mohó olajvállalatokat tartja az áremelkedések fő felelősének, messze megelőzve az iraki háborút, avagy az olajkitermelési korlátozásokat. 

 Az áremelkedésről szóló vitákat a hitelválság teheti zárójelbe. A gazdasági hanyatlás réme a száznegyvenes szintről hatvan-hetven dollár közelébe taszította az olajárakat. A hazai termelés bővítése így akár le is kerülhet a napirendről. Ez sem fedheti el ugyanakkor azt a tényt, hogy Európával ellentétben a tengerentúlon vajmi keveset tettek azért, hogy hatékonyabban használják fel az energiát. A Nissan Micrák helyett továbbra is a benzinfaló SUV-ok az amerikai identitás megjelenítői. 

 A populizmus plecsni hazai osztogatóinak meleg szívvel ajánljuk Obama azon javaslatát, amely szerint az olajcégek jogosulatlanul behemót profitjából vissza lehetne osztani valamennyit az autót használó családoknak. Akár 1000 dollárt is. Több pénzt az embereknek, több pénzt az autósoknak. A nagy egyetértések szerelmeseinek is szolgálhatunk jó hírrel. Mindkét jelölt jelentősen növelné a nukleáris reaktorok számát, és hosszú távon Orange County-tól Clevelandig hidrogénautóval árasztaná el Amerikát.   

 A jelöltek megfogadták Al Gore mondandóját. Egyetértenek azzal, hogy a klímaváltozás elleni harc egy egész generáció számára a „jó ügy” megtestesítője, így óriási öngól lenne hallgatni ebben a kérdésben. Az ígéretek ennek megfelelően annyira vannak köszönőviszonyban a realitásokkal, mint Veress János első költségvetési tervezete. Obama 80%-kal csökkentené a CO2 kibocsátást 2050-ig, míg McCain megelégszik 60%-kal is. Talán még a Green Peace zászlaja is kikerül majd a Fehér Házra. Nagy kérdés, hogy mit szólna ehhez Sarah Palin. A hokianyu szerint ugyanis a klímaváltozás nem hozható összefüggésbe az ember tevékenységével.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr92743268

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2008.11.01. 09:51:37

A Konzervatórium körkérdése az amerikai elnökválasztásról, 2. részKözeleg a november 4-i amerikai elnökválasztás. A Konzervatórium szakértőket, egyetemi oktatókat, politikusokat, újságírókat kérdez: mit gondolnak az elnökválasztási kampányról, az esélyekr…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.01. 10:17:35

Szerintem az elnökválasztás nem efféle elvek mentén fog eldőlni. Az Egyesült Államoknak nem volt még fekete elnöke, most majd lesz. Vannak annyira gazdagok és erősek, hogy megengedhessenek maguknak egy ilyen döntést. Ha nagyon gazdag leszek majd egyszer, és eszembejut, hogy nem volt még soha fehér Audim, majd veszek egyet.

Kár, mert Sarah igazán kellemes jelenség, magasan kiemelkedik a nemzetközi mezőnyből, Tyimosenkót nem számítva.

Amúgy a dolognak nincs nagy jelentősége részünkről. Obama nem lesz rosszabb és jobb elnök, mint a többi. Mint demokrata elnök majd visszább veszi a háborúzást, ráncba szedi a kreacionistákat, enyhít kissé az abortusz szabályain, ilyenek. A következő republikánus elnök meg visszacsinálja.

Francois Pignon 2008.11.01. 10:26:53

Tudom hogy nem tartozik szorosan a lényeghez, de itt is megjegyzem: Al Gore egy pöcs. Talán a legnagyobb amit az elmúlt száz évben amerika politikusból kitermelt.

Mugli 2008.11.01. 10:48:36

OFF: Ha a Greenpeace-t kijavítjátok, akkor már a szén-dioxid 2-es indexét is elláthatnátok egy sub html taggel. ;-)

Cook kapitány 2008.11.01. 10:52:22

Al Gore lehet, hogy egy pöcs, de még mindig ő az az amerikai politikus, aki letöbbet tett a környezetvédelemért, azzal, hogy a filmjével berángatta a témát a köztudatba.

Sarah külsőleg valóban kellemes jelenség, csak szegénykém akkora butaságot tud mondani, belefájdul az ember feje.

Francois Pignon 2008.11.01. 10:54:54

Al Gore rángatta be a köztudatba? Ja, ahogy az internetet is ő találta ki. Mert abból sem lett volna semmi nélküle.

Quicksilver 2008.11.01. 11:17:45

Sarah Palin, mint egy kiemelkedő egyéniség a politikában...? Mert mérhető mondjuk Thatcherhez, mi? No mindegy...

plastik02 2008.11.01. 11:39:53

tényleg jó cikk, vagy jó témafelvetés.
Palin mint nagy formátumú politikus... :DDD
Obama valóban nem támogatja a drill baby hozzáállást, viszont ígéretei szerint nagy beruházásokat kezdeményezne a megújuló energiaforrások kutatásába és használatba állításába. a hibrid autókat használóknak pedig adókedvezmény járna. az olajmágnások támogatásának vádját pedig nem csak McCain ellen használták. legutóbb (2napja) pont ő gyanúsította ezzel Obamát.

InteriorLulu 2008.11.01. 11:44:42

Francois Pignon.
Mondd már el, légyszi, miért Gore a (talán) legnagyobb pöcs az elmúlt száz év amerikai politikusai közt?
Lehet hogy így van, de én kíváncsi vagyok, mert sajnos nincs annyi ismeretem, hogy ezzel az igen sarkos megfogalmazással egyet tudjak érteni, illetve meg tudjam cáfolni.

hcrules 2008.11.01. 11:45:43

Azért még nem lefutott ez a dolog. Van a Bradley-effect, azaz sok fehér a közvéleménykutatóknak nem vallja be hogy nem szavazna feketére, de ha a voksolásra kerül a sor...

Al Gore szerintem is egy pöcs. És szerintem sem minden tiszta a klímaváltozás-szennyezőanyag-kibocsájtás körül, nagyon sok komoly tudós nem ért egyet vele. Persze ettől még nem baj ha visszafogjuk egy kicsit, sőt!

Francois Pignon 2008.11.01. 11:53:34

Palin formátuma és politikusi tapasztalata nagyjából Obama-éhoz mérhető, utóbbiból mégis elnök lesz.

InteriorLulu,
Nulla hozzáadott érték, divatos témák sajátjaként való eladása, de még ez sem irritálna annyira, ha nem díjaznák ezt Nobel- meg Oscar-díjjal.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.11.01. 11:54:22

edition.cnn.com/2008/POLITICS/10/31/last.weekend/index.html

ezt kihagytátok ? nézzétek meg a harmadik bekezdést. Obama magát Orbán Viktort idézi.

" You know what? Because it does, and every single young person here tonight -- I've gotta have every single one of you voting, and you've gotta grab five more, all of you, have gotta vote,"

Mindenki hozzon magával még egy (öt) embert !

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.01. 12:05:42

Sarah Palint kellemes jelenségnek neveztem.

Mindazonáltal hozzátenném, lehet, hogy baromságokat mond, de ez általában minden politikusra jellemző. Csak Sarah épp másfajtákat mond, mint az épp divatos értelmiségi majomkodások, és ezzel persze kiteszi magát azok lenézésének, akik magukat önhatalmúlag a világ szellemi elitjének nevezték ki.
Én biztos McCainre szavaznék épp azért, mert Sarah-t csinos és kellemes asszonynak tartom, akit azért láthatóan nemcsak két ásónyomnyi vakolat tart össze. Szavazásokkor a döntéseket ennél sokkalta nevetségesebb indokok alapján hozzák igen gyakorta. Medgyessyre is sok nő szavazott azért, mert olyan kellemes, charme-os férfi, kéretik rajta felháborodni. Sarah szellemi teljesítménye Medgyessyével mindenképpen összemérhető. És még hozzá kell azt is tennem: nem okvetlenül legnagyobb észkombájnok a legjobb vezetők, ez még a cégek, vállalatok vezetésében is így van általában.

Szmöre 2008.11.01. 12:07:36

Hogy Al Gore broki-e?

Szerintem is nagy szolgálatot tett a környezetvédelem ügyének, mivel filmjével és könyvével túllendítette a témát az ingerküszöbön.

Az általa kínált megoldások azonban korántsem mutatnak jó irányba. Nemcsak azért, mert az általa alapul vett adatok hemzsegnek a túlzásoktól, hanem azért is, mert a megoldást egy egyszereplős modellben képzeli el. (széndioxid-csökkentés).

Szomorú de igaz, hogy a széndioxid felhalmozódása az egyik legfontosab problémává lépett elő napjainkban, ugyanakkor a helyzet orvoslásának korántsem az egyoldalú kibocsátás-csökkentés a leghatékonyabb módja. Még akkor sem, ha a szóban forgó célkitűzés vallássá nemesedett az elmúlt években.

A cél nem az, hogy kevesebb CO2 legyen a világon, hanem, hogy a zemberek jobban éljenek. E cél eléréséhez viszont sok más eszközt is be kell vetnünk a kibocsátás-csökkentés mellett.

Al Gore nem broki, csak egy politikus. Ügyesen rárepült egy politikai résre. Más kérdés, hogy életformáját tekintve annyi alapja van a környezetért aggódni, mint Soros Györgynek a spekulánsokat ostorozni.

Francois Pignon 2008.11.01. 12:12:54

Akkor az életformája miatt használ vagy árt az ügynek? Döntési helyzetben nincs, tehát csak szavakkal és személyes példával tehet valamit. És ha maga a megtestesült rossz példa, ezzel súlyt ad a kérdésnek, vagy azt üzeni-e hogy azt nem is kell komolyan venni?

tevevanegypupu 2008.11.01. 12:15:20

Egyikre sem szavaznek, Hillary Clintont valasztottam. Es aki meg nem takaritott sirokko utan, annak fogalma sincs arrol, mi az, hogy kornyezetvedelem.

is 2008.11.01. 12:16:58

ugyan, ugyan. felületesen ítélkezetk Al Gore-ról.

először is: az internetes történet az úgy volt, hogy megkérdeztek valakit, hogy mondjon valamit Al Gore szenátusi eredményeiről. Ekkor az a faszi mutatott rá a számítógépére, hogy Al Gore érdeme az, hogy van internet. Valójában arra gondolt, hogy az internethez kapcsolódó jogi szabályozásokból vette ki a részét, de persze a sajtó az direkt félremagyarázta. Tehát nem ő mondta, és nem is azt mondták.

a másik: lehet, hogy globális felmegedés témában a fickó amerikai stílusban adja elő magát, és az sokaknak böki a csőrét. de maga a téma nem hülyeség, és amit mond, az sem. vedd ketté a formát atartalomtól, és aztán a tartalmat véleményezd, ne a formát, de legalábbis tisztázd, hogy melyikről nyilatkozol.

igorB · Http://politech.blog.hu/ 2008.11.01. 12:25:13

Bocsi, de nem McCain volt, aki a partmenti fúrás ötletét felfuttatta. Newt Gingrich hozott létre egy szervezetet, amit úgy hívnak American Solutions, és az ő akciójuk volt - ma is tart - a Drill here, Drill now, Pay Less. McCain, és sok republikánus tőle vette át.

A dolog érdekessége, hogy interneten szerveződött, és viszonylag rövid idő alatt (talán egy hét, vagy még kevesebb) 1,5 millió aláírást gyűjtöttek.

Még partikat is szerveztek, a fiatalok Happy Hour-re mehettek, ahol az volt a jelszó, hogy Drink Here, Drink Now, Pay Nothing.

Szmöre 2008.11.01. 12:25:42

A felvetés jogosnak tűnik, de akkor feltehetjük a kérdést, van-e joga a politikusnak például a szegénységről papolni, miközben ők maguk a legtöbb esetben nem a templom egerei.

Gore a döntések terén semmit nem tett le az asztalra, de túlzó filmjével használhatott ügynek: manipulációi lehetőséget teremtettek a klímaváltozás ügyének kritikai szemügyre vételére.

is 2008.11.01. 12:27:07

az olajárhoz csak annyit, hogy a 140-es olajárat, és annak visszaesését sem a kereslet-kínálat, hanem a spekuláció okozta. a spekulációt viszont azok a befektetési bankházak csinálták (nem az olajvállalatok), akik 2007 őszén igen nagy kakiba kerültek. erős a gyanúm, hogy a Lehmann-nak azért kellett csődbe menni, mert ezt az olajlufit ő fújta a legjobban, és még nagy is volt az arca hozzá, hogy milyen jól visszakeresi a 2007 őszi veszteségeit. na, hát mindenkinél van erősebb kutya.

InteriorLulu 2008.11.01. 12:29:10

F.Pignon
Aha. Szóval Gore emiatt ilyen iszonyúan nagy pöcs. Mert a sajátjaként ad el másutt, mások által már sokszor megfogalmazott környezetvédelmi, klímapolitikai gondolatokat.
S ennek, pontosabban az ismertségének, tekintélyének köszönhetően ugye, az amúgy a klímaváltozásért nem kis részben felelős amerikai lakosság szemét jobban rányitja a gondokra és a tennivalókra. Mégha utóbbiak korántsem teljeskörűek.
Ja, meg amiatt is ekkora pöcs, mert mindezekért nem átallja a Nobelt és Oscart elfogadni. Értem

Szmöre 2008.11.01. 12:29:30

Igor,

Az, hogy egy szervezet vetette fel a partmenti fúrás témáját, még nem jelenti azt, hogy a politikai szereplők közül ne kellene Mccainhez kötnünk. Egy hasonló szervezetnek az a dolga, hogy befolyásolja a döntéshozókat, itt ez most megtörtént.

Francois Pignon 2008.11.01. 12:39:29

InteriorLulu, ugye azért nem most találkoztál először a jelenséggel, hogy embereket egy-egy politikus különösképpen irritál? ;)

Politikust elsősorban a döntései minősítenek. Ha nincs döntési helyzetben, akkor pedig a szavainak és a tetteinek a viszonya. De nem szeretném félrevinni a diskurzust, csak mint alapvetést szerettem volna leszögezni a dolgot az első hozzászólásomban. ;)

is 2008.11.01. 12:51:54

@Pignon: "Ha nincs döntési helyzetben, akkor pedig a szavainak és a tetteinek a viszonya."

ja, értem. azt akartad mondani, hogy minden politikus egy pöcs. így persze rendben van.

Gubacs 2008.11.01. 12:57:06

"Olajfinomító a '70-es évek óta alig épült a tengerentúlon."
Ez lehet,hogy igaz viszont ami epul pld.Texas allamban az a vilagon jelenleg a legnagyobb.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2008.11.01. 12:58:03

Nemrég (egy másik bl) valaki belinkelt egy interjút Palin asszonysággal. Ha azt mondom, hogy az intelligenciája, tájékozottsága, a rögtönzőképessége és a talpraesettsége a nullával volt egyenlő, akkor finom voltam. Egy interjúban valaki "borzasztónak" nevezte és azt mondta, hogy finom akart lenni. Amerikában komoly téma volt, hogy ha egy esetleges republikánus győzelem esetén ez az ecceri nő lesz az alelnök, és McCain meghal a ciklus közben, akkor annyi az országnak. Ez a nő többet ártott McCain-nek, mint amennyit használt. Az épeszű szavazó (mert azért ott is van) visítva menekül. egyébként McCain folyamatosan vágta a kampányban maga alatt a fát. Obama (maga)biztos győztes.

plastik02 2008.11.01. 13:00:05

"Csak Sarah épp másfajtákat mond, mint az épp divatos értelmiségi majomkodások, és ezzel persze kiteszi magát azok lenézésének, akik magukat önhatalmúlag a világ szellemi elitjének nevezték ki."

más ha valaki hülyeségeket beszél valamiről és más ha már a kérdést sem érti...
azért én egy kicsit nyugodtabb lennék ha egy Biden lenne az alelnök, mert egy elnöknél talán a személyénél is fontosabb, hogy kik veszik körül.

InteriorLulu 2008.11.01. 13:00:31

Oké Francois. Igen erős kifejezést használtál, amire szerintem semmiképp nem, de ahogy látom, mások szerint sem szolgált rá Gore - de azt elismerem, ahány ember, annyi nézete és megfogalmazása a dolgoknak. Jó esetben mindebből tanulunk... ;-)

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.11.01. 13:12:10

Ha mar a populizmust boncolgatjuk, hianyolom valahogy a posztbol az a McCain (es Clinton) altal tamogatott un. "gas-tax holiday" megemliteset, ami tobb kozgazdasz szerint a kampanyok egyik legostobabb javaslata volt. Szmore, vagy szerinted az egy jo otlet volt...?

uk.reuters.com/article/wtMostRead/idUKN3038243520080430

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.01. 13:20:24

Palinről én is olvastam ezeket a dolgokat. Nem tőletek hallok róla először, képzeljétek, én is átfutom ám az origo meg az index cikkeit. Csak épp szokott eltérő véleményem is lenni, ami nem kötelező persze. Rohadtul nincs jelentősége egyébként, hogy én mit gondolok erről. De leírtátok ismét, hogy a témáról hogyan illik vélekedni egy haladó értelmiséginek. De ezt már olvastam, úgyhogy lapozzunk.

Francois Pignon 2008.11.01. 13:25:18

Elpet, azt láttad hogy ma beolvasták egyik kommentedet a hírtv-n?
reakcio.blog.hu/2008/10/26/a_nagy_csend

Francois Pignon 2008.11.01. 13:33:52

Alaszkában nemhiába van hosszú sötétség, nagyon sötétek lehetnek arra az emberek, ha Palint megválasztották. Lehet, tényleg nem volt a legjobb választás, ahogy Bushról is régóta halljuk hogy milyen buta, mégis megbirkózott valahogy a feladatával. Tiszta szerencse hogy a másik oldalon olyan sok okos ember van, most majd megmutathatják.

Szmöre 2008.11.01. 13:34:20

dolphin,

De igen, ezt is meg lehetett volna említeni, épp olyan hülyeségnek tűnik. Viszont Mccain általában véve is csökkentené az üzemanyagra nehezedő adóterheket. Ez nem nonszensz, viszont aligha csökkentené a társaságok profitját, épp ezért eléggé támadható.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.01. 13:38:18

Francois, nem láttam, de örülök neki. Köszönöm, hogy megemlítetted.

Martian (törölt) 2008.11.01. 13:54:55

Gore egy 120 IQ-s hipokrata... G. W. Bush, Palin és McCain IQ-ja kb. összeadva ennyi.

Francois Pignon 2008.11.01. 14:04:34

Nem tudom, milyen összefüggés van az IQ és a politikusi teljesítmény között, ezek szerin George W. Bush sokkal jobb elnök Lincolnnál vagy Kennedynél? Hitler pedig mindet veri?
aceviper.net/estimated_iq_of_famous_people.php

plastik02 2008.11.01. 15:01:31

Elpet:"Palinről én is olvastam ezeket a dolgokat. Nem tőletek hallok róla először, képzeljétek, én is átfutom ám az origo meg az index cikkeit. Csak épp szokott eltérő véleményem is lenni, ami nem kötelező persze. "

én speciel a nyilatkozatai és a vele készített interjúk, valamint a kortesbeszédei alapján vontam konklúziót, nem az index, origo irományai nyomán.

Bident meg Palint összehasnolítva azért eléd hamar kiderül kire bíznám rá a fejlett világ irányítását, ha az elnök nincs nyeregben (McCain 72 éves...)

de a poszt témája nem ez és ez így is van jól.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.11.01. 15:06:51

Elpet:

Nem értem, hogy miért haladó értelmiségi, ha valaki rámutat arra hogy Palin egyszerűen sötét.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.11.01. 15:17:37

Francois Pignon:

1. Al Gore kb. a 80as évek óta foglalkozik a klímaváltozással, nem nevezném ezt éppen a divathullám kihasználásának.

2. Al Gore az elit része, ez az USA-ban azt jelenti hogy kőgazdag valaki. Miért várod el, hogy aki gazdag az átlagos körülmények között éljen? Persze, Al Gore sokat utazik, de minden amit csinál carbon neutral, ami azt jelenti hogy bár ő a tevékenységével CO2-t juttat a levegőbe - de másoktól carbon creditet vesz, ami azt jelenti hogy másoknak fizet, hogy ne bocsássanak ki CO2-t, ezzel ellentételezve a saját "fogyasztását".

A háza egy jó nagy, régimódi típusú ház amit idő és vesződség átalakítani környezetbarátra. Konkrétan hónapokig tartó (jogi?) vitája volt a helyi önkormányzattal, mert az nem engedte a napelemek felszerelését.

Lehet, hogy Al Gore pöcs, de akkor jóval kevésbé az mint az összes eddigi jelentősebb amerikai politikus az elmúlt 50 évben.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2008.11.01. 15:23:55

Orbán Viktor személyes véleménye szerint, Sarah Palin alelnökjelölt asszonyt semmilyen botrány nem veszi körül, nagyon kiváló jelölt. "Nagyon régen láttam ilyen tehetséges politikust, aki remek vitapartner, nagyon sikeres kormányzó" - mondta a pártelnök. Na ja, a Bush is...

plastik02 2008.11.01. 16:12:53

remek vitapartner az tuti :D
semmilyen botrány, akkor Viktor fiunk rendkívül tájékozott lehet az amerikai belpolitikában...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.01. 21:02:25

Nos, nagyon örülök, hogy vannak köztünk olyanok, aki kizárólag az amerikai választási események precíz és figyelmes nyomonkövetésével szilárd alapokon nyugvó véleményt tudnak kialakítani a kampány főszereplőiről. Örülök, hogy semmiképp nem befolyásolják őket különböző hírforrások tendenciózus válogatásai, hogy kommentátorok véleménye még csak nem is árnyalja gondosan kiérlelt ítéletüket. Nagy dolog, hogy gondolkodásukban teljesen függetlenek tudnak lenni, s nem követnek semmiféle divatos irányvonalat. Az, hogy véleményük történetesen szóról szóra megegyezik a fősodratú baloldali értelmiség véleményével, az csak azt bizonyítja, hogy a világ legkiválóbb szellemei egymástól függetlenül jutnak ugyanazon következtetésekre.
Mivel én deklaráltan nem tartozom közéjük, nyugodtan kifejthetem különvéleményemet. Szerintem a média azt cincál szét, akit akar, ha valakire a balos értelmiség hangadói kimondták a halálos ítéletet, annak vége, legalábbis az ő köreikben, amely körök ma már megnyugtatóan kisebb befolyásúak azért. Palin nagyon nem illett nekik a képbe, mert egy sokgyerekes, fundamentalista keresztény családanya nem lehet jó nő. Annak kopott szürke egérkének, vagy borzalmas vén csatalónak kell lennie, akiket jól le lehet sajnálni. Aki jó nő, annak muszáj romlottnak és feslett életűnek lenni, akinek sztorijait még a bulvárlapok közönsége is undorodva olvassa. Egy republikánus kampány fegyvertárában nem szerepelhet a sex appeal, ehhez a jobboldalnak nincsen joga. Úgyhogy Palin feltörő népszerűségét hamarjában le kellett törni, mert több forgott kockán, mint egy választási eredmény. A sajtó meg azt bizonyít be bárkiről és bármikor, amit akar. A sajtó pedig nagyrészt, mint tudjuk, baloldali, úgyhogy a módszer adva volt. Nem akarok most egy ilyen lehetőséget a kommentben bennehagyni, ezért elmondom, hogy a sajtó alapvető baloldaliságát nem Wall Street - Tel Aviv tengely menti titkos összeesküvéssel, hanem egyszerű és roppant természetes okokkal magyarázom, amit egyszer majd elmondok, de most nem, mert már így is hosszú lettem.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2008.11.01. 21:51:45

Na, megint itthon... Látom, megint baloldali médiagecik leszünk, mert ez a nő sem mint nő, sem mint politikus nem jön be. Egy nő speciel nekem nem attól jó nő, hogy 46 foggal tud mosolyogni és rövid szoknyában jelenik meg. Ennek nincs meg az a kisugárzása, az a megjelenése, amitől nő lesz egy nő! Én nincs meg a kiállása, amitől politikus és vezető lesz az ember... A sajtót és a médiumokat lesz.rva, saját magam is ki tudom alakítani valakiről a véleményemet, nem kérek a baléból, de jobb-ról sem.. Clintonné, na akármilyen múltja is volt, de van kiállása, stílusa. Ott volt Margaret Teacher, aki typ.angol nő(...) volt, de olyan talpraesett, karakán, hogy amikor megjelent, senki nem azt nézte, hogy néz ki, hanem, hogy mit mond. Ráadásul vérprofi mondókája volt, profin rögtönzött és vitázott, megvolt a stílusa, a karaktere! Mindaz, ami ennek a nőnek teljesen hiányzik...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2008.11.01. 23:12:35

Hoppá... "Palin nagyon nem illett nekik a képbe, mert egy sokgyerekes, fundamentalista keresztény családanya". Ne ba... már ki velem! Az, akinek 17 évesen felcsinálják a lányát, esküvő nélkül, az sok minden, csak nem "fundamentalista keresztény". Inkább képmutató balfasz, aki eljár templomba, csak nem érti még mindig, hogy a szavazatmaximáláson kívül miért kell ez neki.

tewton 2008.11.01. 23:32:36

"Az, akinek 17 évesen felcsinálják a lányát, esküvő nélkül, az sok minden, csak nem "fundamentalista keresztény"."

höhöhö.
asszem liberális-toleráns barátunkat halljuk.

"felcsinálni" :)

már ha ezt a nem kimondottan elfogadó-toleráns szót használod, akkor azt gondolom, hogy a megfelelő kategóriákban is gondolkozol, eszerint:

1) ugyebár ki kellett volna kapartatnia a lányát, nehogy ez a "szégyen" megessen (huh, bocsi, a morális szégyen tipikus jobbos-fasiszta duma ... ). Illetve a lánynak magától kellett volna abortuszra vonulnia. De miért is?

2) erényövet kellett volna lakatolnia a lányára és a 4 fal közt őriznie?

3) azt meg végképp nem értem, hogy egy nem konzervativ min van kiakadva. Elvégre a gyereke egy autonóm döntést hozott, függetlenül apuci-anyuci világnézetétől (aminek ugye nem is szabadna hatnia). Nem ez a fajta autonómia a liberalizmus egyik fő ismérve? Meg az, hogy a gyerekeken nem lehet számon kérni a szülőket (körmös-Bauer, Hobo, Hankiss Ágnes és a többiek, hogy magyar példát hozzak)?

Francois Pignon 2008.11.01. 23:37:15

A történetnek a legszebb része a pletyka volt, miszerint a lánya gyerekét hazudja magáénak. Persze egyik demokrata blogger sem akarta elhinni, mind csak megemlítette, hogy "azt beszélik..."

tewton 2008.11.01. 23:47:13

nohát,
nohát.
azt nem beszélték véletlenül, hogy egy antiszemita pedofil katolikus pap, akinek a bátyja litván háborús bűnös -- az apa?

Francois Pignon 2008.11.01. 23:53:28

Tewton, azt hiszed nem foglalkoztak eleget a sráccal? Például a facebook-os profiljába írt mondatain lovagoltak. Végtére is Amerika sorsa múlhat rajta.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.01. 23:53:53

Ahogy így töprengek, továbbra sem tartom valószínűnek, hogy egy választást elsősorban praktikus gazdasági kérdések higgadt mérlegelése döntene el. A választások kimenetelét - aktívan végigéltem Magyarországon 5 parlamenti választást -, úgy látom, hogy a racionalitásnál sokkal mélyebben fekvő emberi indulatok, motivációk döntik el. Nem arról van szó, hogy az emberek összevetik a programokat és számolnak, aztán akinek a neve mellett nagyobb szám jön ki, arra szavaznak. Ez másról szól.

Alapvető tévedés amúgy, hogy a jó emberi döntéseket hosszas mérlegelés és pontos racionális elemzések után lehet hozni. A valóság annyira sokrétű, hogy a pontosan kiszámítottnak vélt dolgok nagyon ritkán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. A jó döntéseket általában intuitíve hozzuk, ezért van az, hogy azokat jellemzően nem az okos emberek, hanem a szilárd értékrenddel rendelkező, kiforrott személyiségű, mentálisan stabil emberek tudják meghozni. Akik persze nem baj, ha okosak is. A jó vezető csap egyet előre a megfelelő irányba, a szakértők meg kipucolják és lakhatóvá teszik utána a terepet. Egy jó vállalat például abszolút így kell működjön. Ahol szakértő lesz az első számú ember, ott a szarakodás megöli a kezdeményezést, és a hanyatlás törvényszerű.

tewton 2008.11.01. 23:59:50

Pignon,
csak találgatok. Tudatlan vagyok. Az amerikaik közül csak Hamilton, Lincoln meg Johnson sorsát követem figyelemmel mostanában. Ilyen kis keskeny zöld papírokon :)

Alfőmérnök 2008.11.02. 00:07:25

"A jó döntéseket általában intuitíve hozzuk, ezért van az, hogy azokat jellemzően nem az okos emberek, hanem a szilárd értékrenddel rendelkező, kiforrott személyiségű, mentálisan stabil emberek tudják meghozni. Akik persze nem baj, ha okosak is."


Érzek ebben valami ellentmondás-félét. Talán azért, mert az, hogy valaki "intuitíven" hoz döntést, nem jelenti azt, hogy döntését nem előzte meg hosszas mérlegelés és racionális elemzés.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.02. 00:15:28

Nincs ebben ellentmondás. A racionális elemzéseket ugyan elvégzi az ember, de ez sokszor keveset segít . Ki látta előre a mostani válságot? Nem úgy értem, hogy most mondja, hogy ő előre megmondta, hanem aki tényleg előre szólt? A jó vezető ösztönösen dönt, ha a döntés és a racionális elemzések eredményei koherensek, az biztonságot jelenthet adott esetben, de csak racionális elemzések alapján nem lehet dönteni. Hozhatnám példának a magánnyugdíj-pénztárakhoz való csatlakozást.

Alfőmérnök 2008.11.02. 00:22:12

Elpet, lehet, hogy a rossz döntéseket csak a nem megfelelő alaposságú racionális elemzések alapján hozták. A természettudományok racionális elemzések (ha van ennek a szókapcsolatnak pontos értelme) gyűjteményei, és elég hatékony előrejelzéseket nyújtanak.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.02. 00:40:41

Alfőmérnök, én mint géptervező rengeteget tudnék mesélni azokról az előre nem látott jelenségekről, amelyek gondos tervezés után is bekövetkeznek egy új konstrukció próbaüzeménél. Pedig ezek egyszerű és egzakt dolgok egy olyan sokváltozós rendszerhez képest, mint egy társadalom, amely végső bizonytalanságként az emberek kiszámíthatatlan egyéni döntéseit is hordozza.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.11.02. 01:27:26

Elpet,

1. A liberális médiatúlsúly toposza a magyar viszonyokkal szemben egy hazugság az USA-ban, az országra inkább a jobboldali média túlsúlya jellemző.

2. Amit az USA-ban liberálisnak/demokratának neveznek az magyar viszonylatban egy erős, markáns jobboldal lenne - a republikánus jobboldal meg a magyar ultrakapitalisták és a jobbik torszüleményéből lehetne kikeverhető.

3. Az elnökválasztás nem szépségverseny kellene, hogy legyen. Nem érdekel hogy "jó nő"-e Palin. Az érdekel, hogy milyen vezető.

4. Természetesen a politikai ellenfelek igyekeznek Palint negatív színben beállítani, a probléma abban gyökeredzik, hogy ehhez nem kell túlságosan kreatívnak lenniük ugyanis Palin szolgáltat muníciót rendesen azzal, hogy:

- kevés tapasztalattal rendelkezik
- a rövid karrierje alatt is visszaélt a hatalmával és kirugatta a testérének az ex férjét, ami miatt egy vizsgálat el is kaszálta. (Persze lehet védekezni mint ahogy a szocik szokták itt Magyarországon, hogy a gyanúsítás "politikai támadás")
- nem tűri a saját véleményétől különböző álláspontokat, amikor egy alaszkai kisváros polgármestere volt akkor kirúgással fenyegette meg a helyi könyvtárost, mert az nem távolított el pár általa károsnak ítélt könyvet
- alapvetően fundamentalista ami károkat okoz, például az evolúció mellé be szeretné vinni a kreacionizmust, vagy az absztinenciára alapuló szexuális felvilágosítást tartja az egyetlen elfogadható módszernek az iskolákban. Ennek kapcsán szokták megemlíteni lánya terhességét, mint a módszer tündöklő sikerét.
- a környezeti értékek megőrzése helyett a mindenek feletti olajkitermelést támogatja, azzal kampányol pedig tudnia kell, hogy ha az összes elérhető helyen elkezdenének az USA területén olajat kitermelni, akkor se javítana a külföldi olajra utaltságon a dolog, mert százalékban kifejezve eltörpül az importjuk mellett. Mellesleg nem fogadja el a világ összes tudományos akadémiája által vallott antropogenikus globális felmelegést.

Palin mindezeket leszámítva nem rendelkezik világos koncepcióval a fontosabb gazdasági illetve az USA-t érintő külpolitikai kérdésekről. Amikor interjút adott, akkor össze vissza zagyvált. Azóta rejtegetik a tévécsatornák elől a republikánusok.

(Amúgy Magyarországon általában a vérjobbos kifejezést szokták rám használni azok, akik nem értenek egyet a véleményemmel úgyhogy kérlek felejtsük el ezt a "baloldali értelmiségiek" dumát...)

plastik02 2008.11.02. 10:07:54

"Az, hogy véleményük történetesen szóról szóra megegyezik a fősodratú baloldali értelmiség véleményével,"

már vártam egy hasonló megjegyzést...

tewton: "höhöhö.
asszem liberális-toleráns barátunkat halljuk.

"felcsinálni" :)

1) ugyebár ki kellett volna kapartatnia a lányát, nehogy ez a "szégyen" megessen (huh, bocsi, a morális szégyen tipikus jobbos-fasiszta duma ... ). Illetve a lánynak magától kellett volna abortuszra vonulnia. De miért is?

2) erényövet kellett volna lakatolnia a lányára és a 4 fal közt őriznie?"

hát érted, ha folyton folyvást a házasság előtt azt szajkózom, hogy a házasság előtti absztinencia (no sex) a megoldás az abortuszra és az AIDS-re (ez a hivatalos republikánus álláspont, mielőtt bárki belekötne), akkor kicsit ciki, mikor a még fiatalkorú lányom kipottyant egy gyereket házasság előtt. persze ez nem ő, hanem a lánya, csak kb. mutatja, mennyire hatásos és reális ez a mélyerkölcsös nevelés.

Elpet te meg összetéveszted a vezetéshez valü tálentumot a nem tudással. szakértő is rendelkezhet remek vezetői képességekkel, ez általában a legjobb mix. egy hülye is rendelkezhet vele, ez már kevésbé jó, de lehet hatásos (Hitlernek is ment egy ideig). ha viszont valaki nem ért semmihez és még vezetésre sem termett, abból általában hatalomváltás lesz.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.02. 10:09:36

Gyakran találkozom azzal, hogy általam baloldalinak tartott emberek nem tartják magukat annak. Lehetséges, hogy én másképp definiálom ezt, mint ők, végtére is nincs ennek hivatalos kánonja. Viszont azt is megfigyeltem, hogy előszeretettel hivatkoznak érvelésükben olyan alapvetésekre, amelyek baloldali jellegét nem ismerik el, azokat az általánosan elfogadott és egyedül lehetséges normarendszer részeinek tartják. A probléma csak ott van, hogy ezek az alapvetések sokunk számára vagy nem triviálisak, vagy másféle alapvetéseink vannak.

Le lehet sajnálni és ki lehet röhögni Palint, csak egyet nem szabad elfelejteni. Avíttnak és szánalmasnak tartott alapelvei szerint él az Egyesült Államok vidéki lakosságának jelentős része. És ez a vidéki Amerika azért létezik, működik, részt vesz a világ életében, nem Manhattan lakói tartják el őket. Van élet a nagyvárosi entellektüelek, celebek, szingli értelmiség világán kívül is. És ez a világ bizony életképes, nemzedékről nemzedékre újjáalkotja magát, esze ágában sincs a baloldali értelmiség kételyeitől megingatván megszűnni. Vesztét vizionálják a múlt század kezdetétől, ám csak nem engedelmeskedik, ha mégoly fájdalmas és frusztrációt okozó érzés ez sokaknak. És joggal feltételezhetjük, hogy amennyiben egy ilyen világ létezik és jól prosperál, annak prominensei is képesek egy ország vezetésére, még akkor is, ha nem simulnak bele a baloldali értelmiség által egyedül helyesnek tartott formákba.
Teljesen természetes dolog, hogy a keresztény családok leányainak fantáziáját is izgatja, milyen lehet egy jót kettyinteni egy olyan sráccal, aki tetszik nekik. A szüleik pedig igyekeznek ezen vágyaikat a házasság területére és idejére kormányozni. Nem látok ebben semmilyen világbotrányt. A szülők ezen igyekezete néha kudarcot vall. Emiatt azonban nem fognak a baloldali értelmiségtől bocsánatot kérni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.02. 10:29:35

Amúgy pedig Obama valószínűleg jó elnök lesz. Nem kell a republikánusoknak örökké kormányozni, 8 év George W. után valószínűleg nem árt a váltás. És Palin sem fogja a Bering-szorosba ölni magát, ha nem lesz alelnök, ebben egészen biztos vagyok. Nekem viszont Tyimosenko mellett a legjobban tetszik a politikusok közül, és erről senkivel nem állok le vitatkozni.

Szép vasárnapot mindenkinek!

plastik02 2008.11.02. 10:29:56

durva kisebbségi komplexusod lehet gépészmérnökként, ha folyton az entellektüelek és a városi polgárok pöffeszkedéséről regélsz, miközben egy olyan országról van szó, ahol az emberek elenyésző része nem él városban és ők sem feltétlenül Palin archetípusai.

továbbá nem értem miért kell a baloldali értelmiségre terelni a szót állandóan, amikor az amerikai elnökválasztásokról beszélünk.
egyszerűen értelmetlen összehasonlítani az ottani republikánus és demokrata politikát bármilyen európai bal és jobboldali gondolkodással.

az amerikai jobboldal pedig köszöni szépen jól van, senki nem érzi vesztét, miután 8 éve republikánus elnök regnál a Fehér Házban.
egyszerűen úgy tűnik, mintha megpróbálnád a magyar lepedőt ráhúzni szerencsétlen amerikai választásokra, az pedig kurvára nem lesz egyszerű.

a botrány pedig egyáltalán nem a keresztény meggyőződés a házasság előtti absztinenciáról. aki így élné az életét annak lelke rajta. csak Palin esetében mintha kilógna a lóláb.

ez a baloldali értelmiség meg valamilyen fixációd lehet neked.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2008.11.02. 10:45:31

Nem a baloldali értelmiség a mérvadó. Spec. nekem. Szerintem az, ebben az országban is elég rendesen lejáratta már magát. De br teljesen jól kifejtette, nálam lényegesen jobban, hogy Palin milyen széped adja a támadási felületeket maga ellen és mi a "gyengéje", amivel végső soron kárt okoz a McCain féle kampányban. Ebből a tényleg a legdurvább br által is említett teljes koncepciótlanság mind gazdasági, mind külpolitikai téren. Ha egy riporter így hazavágta egy interjúban, azt nem lehet tovább magyarázni... Nem a kereszténységével van a probléma, az kimondottan sokat javíthatna az esélyein, hanem a szűklátókörűséggel, amit azon belül képvisel. A keresztény leánynevelés szerintem meg nem egyenlő a hülyeséggel. Ha valakit 17 évesen, nagyon vallásos neveléssel és valószínűleg a felvilágosítás teljessége nélkül így, hogy a te szavaddal éljek, megkettyintenek, hát az elég ciki egy ilyen családban, családnak - ezt kár szépítgetni! Nagyapám is elég vallásos volt, akkor is, amikor idehaza nem volt "divat" templomba járni, de anyámat vasvillával kergette volna meg, ha 17 évesen teherbe esik, házasság előtt. Ez szimplán nevelés, kultúra, szocializáció kérdése és nem hormonális.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.11.02. 15:02:46

On Saturday, it was revealed Mrs Palin, governor of Alaska, had been duped by a prank call in which a Canadian radio presenter successfully convinced her for five minutes that he was French President Nicolas Sarkozy


:))))

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.03. 20:28:10

Biden biztos egyből vágta volna, hogy kanadai humoristáról van szó.

Seres a Hírszerzőben Obama felkészültségét kérdőjelezte meg éppen.

Régi tapasztalatom egyébként, hogy nem nagyon szoktak emberek vezető beosztásokba belebukni, vállalati szinten sem, politikai karrierek szintjén sem. Ha valakiben van egy kis rátermettség és becsvágy, hamarosan úrrá lesz a helyzeten. A vezető beosztásokhoz általában kevés speciális szakértelem kell.

Kovács Lászlóból is milyen kiváló adóügyi biztos lett.
süti beállítások módosítása