Búcsú a tizenharmadik hónaptól?
2008. október 27. írta: TuRuL_2k2

Búcsú a tizenharmadik hónaptól?

 Az Index szerint ezekben a percekben közli Gyurcsány Ferenc a szocialista frakcióval, hogy az IMF-hitel lehívásához (és az államháztartás aggasztó finanszírozási helyzetének stabilizálásához) milyen intézkedéseket vár Magyarországtól a Nemzetközi Valutaalap. A közszféra tizenharmadik havi illetménye és a tizenharmadik havi nyugdíj (egy része) lehet az engesztelő áldozat.

 Egyik szemünk sír, a másik nevet - kezdjük az utóbbival, a nevetőssel: mégis csak van igazság, Magyarország első számú politikai hazárdjátékosa most legalább részben megfizethet a trükkök százaiért, a drága hitelekre épített önországsorsrontó politikáért. Tizenhárom évvel Horn Gyula után most Gyurcsány Ferencnek is megadatik a lehetőség, hogy bírálja az IMF-et, mert irreális pénzügyi célokat ír elő és nincs tekintettel a gazdaság átalakításának politikai kockázatosságára.

 A sírós szemünk viszont azt látja, hogy a Gyurcsány-csomag után most is az adó- és járulékfizetők viszik el a balhé nagyobb részét. Mert a közszférában dolgozók talán a legfegyelmezettebb adó- és járulékfizetők - ott elég ritkán fizetik svarcban a jómunkásembereket. A 300 milliárdos állami kiadáslefaragáshoz a jelenlegi tervek szerint 180 milliárd (13. havi fizetésük) erejéig járulnak hozzá a közszolgák, s 110-120 milliárd (a fél 13. havi nyugdíj) erejéig a nyugdíjasok. De miért kell legalább a felét megmenteni a 13. havi nyugdíjnak? A megmaradó fele mehetne például az egészségkasszába, legalább részben fedezendő az idősek egészségügyi ellátásának költségeit.

 Persze a legjobb az lenne (amit már 2002 óta mondogatunk), ha a közszolgáltatások értelmes újragondolásával összekötve lehetne rendet tenni a közszféra létszámában, összekötve az ott dolgozók bérének rendezésével (kevesebb munkavállaló, több munka, magasabb fizetés, hatékonyabb közigazgatás). De amikor a farkas oroszlán itt ólálkodik a kertek szavannák alatt, akkor csak kapkodni lehet, hogy ne legyen itt még bazdmeg.

 (Aztán az is simán lehet, hogy csak kacsa az egész, és Gyurcsány hamarosan rendkívüli tájékoztatón, drámai hangon jelenti be, hogy a felsőoktatás állami támogatásának eltörlésével és az egyetemek eladásával sikerült megmenteni a tizenharmadik havi nyugdíjat.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr38734886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carnivora (törölt) 2008.10.28. 09:59:24

denever 2008.10.28. 09:50:05

Azt a kis bibit elfelejtitek, hogy én vállalkozóként lehet kénytelen vagyok néhol ügyeskedni, de másképpen tönkremennék, és mehetne az utcára jó pár ember a cégtől a segílyé. Közben meg mit fizetek? fizetem az ÁFÁ-t , fizetem az emberek után a pénzt fizetem a társasági adót, ilyen adót-olyan adót miközben venni kell v.miből üzemanyagtot, gépparkot fenntartani, fejleszteni. Az állam után jön az önkormányzat tartani a kezét a milliókért a bevétel után fizetni iparűzési adót ! nem nyereség, hanem árbevétel ilyen adót-olyan adót.

Ami meg papíron marad, mint nyereség azért jönne még az állam, hogy a felét elvigye ... miközben ott vannak a ki nem fizetett munkák ami az államot szintén nem érdekli, hogy egy vasat se láttál belőle, de fizessd be az államnak ami jár ...

Lehet itt pofázni így-úgy a vállalkozók meg a multik ők akik nettó befizetők, és eltartják ezt az országot. A közalkalmazott szép, és jó, de ő zsebükbe az általunk befizetett pénzeket rakosgatják ide-oda.

szobatars 2008.10.28. 10:03:47

Az EKHO valóban "júdáspénz". A kommunizmus fenntartása a művészek és újságírók számára. A népnek meg a feudalizmus jutott..és van kevés számú vadkapitalista (politikusok és politika közeli cégek).

Három rendszer - egy ország..Kína tanulhat tőlünk.
:-)))

Francois Pignon 2008.10.28. 10:04:03

Nem túl biztatóak eddig a fideszes nyilatkozatok sem. Igaz, az nem is sportszerű, hogy elvárják a támogatásukat egy megállapodáshoz, aminek a megszületésében nem voltak részesek.

is 2008.10.28. 10:09:14

@szobatárs: a közigazgatási reform le van kodifikálva, 2006-ban ez lett volna az első csomagja Gyurcsánynak. a FIDESZ azonban érezte, hogy sok polgármestert és önki képviselőt tud elrakni, és nem ment bele, hogy tárgyalják (kétharmados törvény persze ez is). ott porosodik a fiókban, és minden évben legalább háromszor hallom a FIDESZ-től, hogy de a megyerendszer maradjon, és micsoda szemétség, hogy valamit megint regionális szintre átszerveztek (19 helyett 6 központtal).

Szetey kollégát a most annyira sajnált közigazgatás dobta ki magából. a KSZK is egy kurva jó ötlet, és három éve a közigazgatás rezisztenciája miatt nem lehet értelemmel megtölteni. utált Kókánk a 23 megyei útkezelőt összehozta egybe, és megszűnt néhány száz vezetői állás. csak közben megszűnt jónéhány FB tagság is, és a politikai ellenállás befeszült. nem lehet tovább csinálni.

@Carnivora: persze, hogy kihúzzák a bajból, csak ára van. amit az izlandiak meg is értenek. ott senki nem a kormányt szidja, hogy 20 évig jobban éltek a banklufiból, és most fizetni kell a számlát. Jövőre ~0 db. új autót adnak el Izlandon.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2008.10.28. 10:13:38

Elvtársak, honnan lehet azt tudni biztosan, h az IMF-el szemben nem lehet erőteljesen tárgyalni, hanem csak a seggük likából S.O.S. jeleket küldözgetni, majd mindent zokszó nélkül elfogadni, amit csak mondanak?
Honnan lehet tudni, h mennyi pénz (hitelkeret) kell a válság "kibekkeléséhez"?
Honnan lehet tudni azt, h valójában mennyire állunk a csőd szélén?

Bazmeg, egy ennyire hazug országban hogyan bízhatunk bármilyen információban? Hmmm?

is 2008.10.28. 10:14:22

az izlandi alapkamatot most emelték meg 12%-ról 18%-ra. az infláció emlékeztetőül az utolsó hónapban 2,6%, és gyorsul (a magyar maximális infláció volt éves 35% Bokros első évében, és akkor 8-10% volt nálunk is az életszínvonal visszaesés).

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2008.10.28. 10:17:29

Amennyire én tudom, a mi 13. havinkat beépítették a fizetésbe. Akkor most lecsökken a nettó bérünk, ha elveszik a 13. havit?

No, ha meglátja majd a sok apolitikus, szociszavazó kolléga a bérjegyzékét, alighanem p...ba küldi a jani-ferkó válságmenedzsmentet.

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2008.10.28. 10:27:26

Akkor ezek szerint csak a 14. marad meg, amit a Zorbán igért? (tehát ez jön rögtön a 12. után?)

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.10.28. 10:30:42

ingatlanadó most is van.
én is fizetek. ha van ház, azért, ha nincs ház, azért.
más kérdés, hogy az önkormányzat veti ki, ha olyanja van.

HIPA. megtudtuk, hogy nem eu-jogellenes, mert nem bevételarányos adó, hanem nyereségarányos. mert bevételarányosadóból nem lehet kettő, és egy már van, az ÁFA. legalábbis, igy magyaráztaki László, aki Kovács és jó munkásember is. bissztosss.
kivéve persze az evát, ahol rohadtul bevételarányos, mert ott a bevétel=nyereség. mindegy. a jó fizikus mindig tudja mit hanyagoljon el a modelből.

teljesen szükségtelen adónem a HIPA, mert mi köze van az önkormányzatnak ahhoz, hogy én vállalkozok-e vagy sem. semmit nem ad hozzá. ha már arról az egyszázalékról van szó, akkor kérem ne szopassuk egymást. tánya + 1 %, és HIPA megszűnik.
aztán az apeh visszaküldi oda, ahová való. (cég székhelye szerint illetékes önkormányzat). ez persze biztos milliárdos fejlesztést igényelne. mert a százalékszámítás az veszettül bonyolult.

meg lehet kiszúrni a szemét a sok külföldi vállalkozásnak, hogy lám, nálunk de alacsony a tánya, ide tessék jönni. parasztvakítás ez a 38 adónem.

Kovács Laci helyében én éhségsztrájkolnék.

szobatars 2008.10.28. 10:31:23

is
A KSZK nem "kurvajó ötlet", hanem egy kapitális baromság!!! Mindenki lesz@rja a véleményüket, egy ismerősöm pályázatát beadta a KSZK-n keresztül is, meg közvetlenül az adott közig szervhez. A KSZK "formai okok" miatt kapásból elutasította és be sem hívta lebeszélgetésre. Ehhez képest az adott közig. szervnél dolgozik, a megpályázott munkakörben, pedig még "kapcsolata" sem volt. Ennyit a KSZK "hozzáértéséről"... Mi a túrónak egy olyan szervezet, amelyik egy adott közig. munkakörre jelentkezőt először elbírál a papírja alapján, ha ezen átment, akkor behívja elbeszélgetésre, ha azon is átjutott, akkor teszteket töltet ki vele, majd ha ezt a három akadályt sikeresen vette, akkor elmehet az adott közig.szervhez, ahol szakmai alkalmasságát vizsgálják...utolsó feltétel a szakmai alkalmasság, ez egy vicc. A KSZK a fiatal káderek kifizetési helye, érdemi tevékenysége gyakorlatilag nincs! Egy felesleges költséghely.

Republikánus Péter 2008.10.28. 10:36:13

Na írtam egy hosszú hsz-t Tóta W.-nek, hadd örüljön. De mivel ott még nem jelenik meg, beteszem ide is, úgyis ontopic:

"Nem az a legnagyobb baj az IMF-ajánlattal, hogy szimpla zsarolás, és beavatkozás egy szuverén ország belügyeibe. Ebben semmi újdonság nem lenne. Hanem hogy olyan feltételt szab a "válságkezelő" csomag elfogadásához (300 milliárd kivonása az államháztartásból, tehát voltaképpen az állam további gyengítése – különösen, ha ezt részben a köztisztviselők fizetéséből vonják el), ami miatt az egész világválság kirobbant. Olyan gazdaságpolitikát erőszakolna rá a kormányra, ami éppen mostanában bukik megfele.

Ezen túl, ez a több mint 10000000000 euró nem ajándék, hanem hitel. Valamikor, a távoli, ködös, nyálkás jövendőben vissza is kell fizetni! Miből? Mivel a közigazgatási & a szociális rendszer érdemi reformjának ("uninstallálásának") se híre, se hamva, csak a régi, rossz rendszer megtartása mellett bevezetendő csinos megszorító csomag napja didergett fel a horizont szélén, újabb hitelekből, természetesen.

Gyurcsány, meg a körülötte tanyázó értelmiségi slepp már most úgy beleszeretett az IMF-hitelbe, mint a Garfield-féle Ubul a tűzcsapba. Lesz itten dáridó, mint a Bokros-csomag idején. Hideg Polgárháború. Meg Nemzetközi Nyomásgyakorlás is. De nem baj, ki kell bírni, arra való az a hosszúkás szerv ott a két láb között, vagy micsoda.

És mit ad a Kurvaisten, az Erkölcsi Megfontolások, az Ország Hosszútávú Érdekeinek Figyelembevétele "véletlenül" egybeesik a parlamenti ellenzék rövidtávú érdekeivel is. Nem a Kétharmad miatt, hanem azért, mert a "második Gyurcsány-csomag" radikális elutasítása egy Közéleti Téma. Nem az a kérdés, hogy ez a több százezres többletszavazatot jelentő tematizációs lehetőség létezik-e vagy sem, hanem hogy ki kaparintja meg magának. Ha nem egy parlamenti párt, akkor valamelyik azon kívül. Például a mosolygós, szuperintelligens Magunkfajta kisasszonnyal felturbósított Jobbik. És 2010-ben máris Ausztriában fogjuk érezni magunkat. Tehát demokráciaérdek is van itten.

A széljobb persze enélkül is fel fog jönni egy bő parlamenti küszöbnyire. Hiszen ahogy az a nyeszlett Dominique Strauss-Kahn felnyársalta az igaz magyar asszony Nagy Piroskát, ugyanúgy tesznek most erőszakot szép Magyar Hazánkon az IMF-be kohncentrálódó világzsidók. (Figyelem! Ez a mondat irónia volt!) De nem mindegy, hogy csak egy új Csurka István kerül-e be a Parlamentbe, vagy egy magyar Ján Slota.

Tiszta képlet, világos a teendő.

Üdvözlettel: Peti"

is 2008.10.28. 10:40:10

@malacka69: hát elég egyszerű. az országnak 2009 végéig vissza kell fizetnie 24 milliárd eurot. van neki az MNB-ben 15 milliárd, követelésekből mondjuk pár száz millió, a külkereskedelmi mérleg kb. 0 (idén, 15 év, de romlik (tehát viszi a pénzt). egyelőre a világban senki nem jut hitelhez, Mo sem, az utolsó 3 állampapír értékesítés sikertelen volt, kb. 100milliárd forint értékben. honnan lesz meg a hiányzó 9 milliárd euro? az EKB adott 5 milliárdot, de az még mindig kevés. és egyébként sem akarunk teljesen legatyásodni. és akkor jön az IMF, hogy ad ő, ha. te hogyan tárgyalnál?

Roth Mano 2008.10.28. 10:45:03

persze lehet, hogy ez csak egy újabb Gyurcsányos ötletroham, mint az adóreform meg a kedvezményes részvényvásárlás...

szobatars 2008.10.28. 10:45:32

IS

"a közigazgatási reform le van kodifikálva, 2006-ban ez lett volna az első csomagja Gyurcsánynak. a FIDESZ azonban érezte, hogy sok polgármestert és önki képviselőt tud elrakni, és nem ment bele, hogy tárgyalják"

2006-ban a FIDESZ tarolt az önkormányzati választásokon, így hibás a kiinduló pontod. Az MSZP-SZDSZ minden régióban vesztett, így ők nem erőltették az egészet, majd Lampert tudjuk-mi-a-dolgunk Mónika előadta a "szocialista variánst", ami a felülről kinevezett régiók képében jelent meg. Kb. ugyanúgy, mint 1848-ban amikor a Habsburgok biztosokat jelöltek ki a megyék élére, megölve ezzel azok hatáskörét.

is 2008.10.28. 10:46:43

@szobatárs: a KSZK nem egy HR osztály, hanem egy kormányzati back-office, olyan mint minden cégnek a back-office-a: marketing, pénzügy, HR, oktatások, beszerzések, informatika. minek mindegyikből 15-öt fenntartani?. én is azt írtam, hogy nincs értelemmel feltöltve. mint ötlet, továbbra is: kurva jó.

is 2008.10.28. 10:51:55

@szobatárs: az időpont itt is kritikus: amiről én írok, az 2006 július-augusztus. akkor bizony be akarták ezt adni, és akkor bizony az ellenzék már a vérszagra gyűlt. és én még mindig azt mondom, hogy 6 központ kevesebb, mint 19. és a megye egy kiüresedett semmi, tehát érdemes a megszüntetésre. de egyelőre ezzel ellentéteset nem is írtál.

szobatars 2008.10.28. 10:58:33

az is jó ötlet, hogy ingyen részvényt mindenkinek...

szobatars 2008.10.28. 11:00:20

én is jó ötletnek tartom a régiókat és a megyék eltörlését, de valódi hatalommal bíró, választott régiók kellenek, nem bohóckodások (mellesleg az MSZP nem akarta a megyéket megszüntetni)

is 2008.10.28. 11:00:31

@denever: nem Kovács László döntötte ela HIPA-t, hanem az EU bíróság. vigyázz, mert azzal, hogy jól tudod a döntést, de rosszul a felelőst, és még rá is hangulatkeltesz, csak lerontod magadat.

Jimbo75 2008.10.28. 11:08:27

Közszolgaként azt mondhatom, hogy eleve nem kellett volna 13. havit adni, azt osztogassák ott, ahol jól mennek a dolgok, itt nem mennek jól, ezt mindannyian tudjuk.
De ha az ember egyszer megkap valamit, akkor annak az elvétele nem igazán tetszik neki, főleg, úgy, hogy Mi tartjuk el az országot, mivel ugye a sok adócsaló vállalkozó, segélyből élő, cigány stb nem igazán járul ehhez hozzá....

is 2008.10.28. 11:13:31

@szobatárs: a megyék mgszüntetése ténykérdés, nem is vitatkoznék róla, mert sajnos nincs előttem a kodifikált szöveg, ott kellene megnézni. nagy hülyeség lenne, ha tényleg megmaradna, de nekem minden közvetett infom ezzel ellentétes. és amit regionalizáltak (KSH, APEH stb.), ott nem is maradt meg (esetleg fiókiroda a jobb kiszolgálásra, de semmiképp nem back-office és főnökség)

Carnivora (törölt) 2008.10.28. 11:22:10

szobatars 2008.10.28. 11:00:20

Ez megint csak rizsa lenne mivel lenne jobb a régió? Egy közigazgatási reformon belül a megyék megtartásával is lehetne nyugodtan reformálni.
Megyei közgyűlésnek elég egy iroda egy elnökkel helyettesel közgyűlési tagoknak meg a megyei polgármesterek ... A városokban is elég egy polgármester - alpolgármester meg képviselőtestületbe a körzeti jelöltek nem kell ugyanannyi még listáról. Nem kell minden faluban külön polgármester elég egy képviselő, és 3-4 falut összevonni, és egy közös polgármestert ...

Nem a megye rendszerrel van baj semmi nem változna a régióval csak, akik most a megyéknél üldögélnek átülnének mind egy nagy felduzzasztott régió tanácsba meg külsős tanácsadó cégekbe. -

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.10.28. 11:23:52

A közalkalmazottak létszámának csökkentése nem feltétlenül jelent hatékonyságnövekedést, sőt. Nem attól fognak jobban dolgozni a hivatalnokok, mert kevesebben vannak. Attól, hogy kevesebb az adóellenőr, nem fognak tudni jobban ellenőrizni. Ráadsul az is kérdéses, hogy a kieső munkaerőt hogy fogja a piac fölszívni.

is 2008.10.28. 11:33:27

"Nem kell minden faluban külön polgármester elég egy képviselő, és 3-4 falut összevonni, és egy közös polgármestert ... " körpolgármester :-) (lásd körjegyző)

egyébként feltaláltad a kistérséget (www.logsped.hu/kisterseg-felsorolas.htm), kommunista leánykori nevén a járást. ebből ma Magyaroszágon (kb.) 150 van, a 3200 önkormányzat helyett. csak ezt a 3200-at ki kellene lőni, és átadni a jogosítványokat ennek a 150-nek.

tehát:önk helyett kistérség, megye helyett régió. 3200 helyett 200, 19 helyett 6. kész.

szobatars 2008.10.28. 11:34:09

Carnivora 2008.10.28. 11:22:10

Egy megyei közgyűlés létszáma 50-60 fő, ha egy régió közgyűlése mondjuk 60 tagú, akkor a 150-180 képviselő helyett annak kb. 1/3-ad része marad. Ez már önmagában is kb. 5 milliárd forinttal kisebb költség és ehhez jön még a három megyei apparátus helyett egyetlen régiós.. szóval iszonyatosan sok pénzt lehetne megtakarítani. És akkor ezt vezesd végig a többi szervezeten (rendőrség, APEH, bíróságok, TB, stb.)

Persze ennek az egésznek csak akkor van értelme, ha a régiók valódi hatásköröket kapnak és megkapják hozzá a lóvét is.

is 2008.10.28. 11:35:36

ja, még egy fontos info, amit olvastam: csak a közIGAZGATÁSban nem lesz 13. havi, a közSZFÉRÁban (orvos, tanár) csak reálban 0%, tehát el nem vesznek, sőt nominálisan emelnek is.

szobatars 2008.10.28. 11:41:40

Is

nem hat régió, hanem 8 (vagy 7, ha Budapest a Központi régió része marad) Csak a pontosság kedvéért.
:-)

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.10.28. 11:50:44

Pont az APEH dolgozóinak létszámát csökkentették pár éve, de aztán rájöttek, hogy így nem tudnak rendesen ellenőrizni, ezért most föl kellett venni egy csomó "újoncot", de ugye mire ők is beletanulnak, addigra megint jön majd egy "kisebb államot" intézkedés. Ha kirúgod a közalkalmazottakat, annak nem csak az a hozadéka, hogy nem kell őket kifizetni....

is 2008.10.28. 11:52:21

igaz, 7 vagy 8. bocs

szobatars 2008.10.28. 12:02:03

is

amúgy a jelenlegi kistérségekkel éppen az a gond, hogy "felülről kinevezett" emberkék (pártkomisszárok) vezetik. A régi járás, vagy nevezzük, ahogy akarjuk választott testület volt. Választott kistérségek??? Szerintem OK, a jelenlegi rendszer megint csak arra jó, hogy a fejlesztési pénzeket a központ szabályai alapján osztják el, s nem a helyi igények alapján. Piros a pirosnak, narancssárga a narancssárgának...ebből van elege mindenkinek ebben az országban.

Carnivora (törölt) 2008.10.28. 12:17:13

is 2008.10.28. 11:33:27

Ez nagybátyáméknál így működik Ausztriában nincsen a falujukban külön polgármester meg képviselő testület ...

szobatars 2008.10.28. 11:34:09

Bájos ez a naivitás szépen átülnének pedig biza ezek a régiókba, azét is utasította el a fidesz a törvénytervezetet az mszp kb. azt akarta átnyomni szint nulla lett volna a létszámcsökkenés.

Konkrétan az APEH irodák bezárása kurvára nem tetszik egy értelmes embernek sem nem elég egy valag pénzt beszednek, ha szükség van egy csekkre utazgathatsz órákat meg egy napot ülhetsz a sorban.-

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.10.28. 12:35:16

IS,

"nem Kovács László döntötte ela HIPA-t"

nem is állítottam ilyet. viszont ő az adóügyi biztos arrafelé.
és ha én felérem azzal a kevés eszemmel, hogy kamu a magyarázat egy része, akkor neki ott kellene kalapálnia a tamtamdobot, hogy bizony kilóg a lóláb.

az meg egy vicc, hogy az eu mindenféle hangyafasznyi műbalhék miatt jelent fel országokat. kicsit érdekesek az erőviszonyok, meg az is, hogy ki mibe mer beleugatni.

heima (törölt) 2008.10.28. 12:37:26

teljesen felesleges és káros dolog a régió, a központi hivatalok átszervezése se járt semmilyen pozitív eredménnyel, egyszerű leépítés lett belőle, de a szolgáltatás minősége nem lett jobb, sőt csak romlott. Mondjuk pont ilyen a tipikus ballib reform: ész nélkül bezárunk, örülünk a (jó esetben) megtakarításnak majd csodálkozunk hogy semmi nem lett jobb...

Lenne mit tanulni a témában az Orbán-kormánytól: az okmányirodák bevezetése, a járulékhivatalok beolvasztása az APEH-be, a katasztrófavédelem igazgatásának átalakítása mind olyan lépések voltak, amik napjainkig stabilak maradtak, költségcsökkentéssel is jártak és jobb igazgatás maradt utána. Mondjuk való igaz, nem hívták fellengősen reformnak, nem kellett hozzá kormánybiztos vagy tárca nélküli miniszter, képes volt a belügyminiszter is levezényelni.

united skates 2008.10.28. 12:49:27

az a vicc, hogy amikor beépítették a 13. havit a bérembe, akkor örülhettem, mert 100-ról 112-re emelkedett a nettóm.

igen ám, de belecsúsztam egy magasabb szja-kulcsba (vagy az csúszott belém), így pár hónap után 112-ről 100-ra csökkent a nettó fizetésem.

ha most kicsit lecsökkentik a fizetésem, akkor megint többet fogok keresni pár ezerrel.
:D
majmok országa. :D

ja, és a legjobban akkor járnék, ha kirúgnának, mert akkor még további 3 hónapig kapnék fizetést (végkielégítést), hogy másik állás után nézzek a rendesen fizető eltitkolt másodállásom mellé (elé, mögé, alá, fölé).
:D
ilyen ország márpedig nincs.

azért az vigasztal, hogy 2010-től végre visszajön megint Mr. neaZemberekkelfizettessékmeg szakértőkormány, és az egészségügyet is (ahol "dolgozom") végre rendbe teszi a Nemzet Orvosa azzal, hogy újra nyilvánosan kitünteti az öccsét.

legalább a jövőnk biztos kezekben van.

GaborPesti 2008.10.28. 12:54:09

Nagy az isten állatkertje:

"Én inkább a multik adókedvezményeit függeszteném fel és megtiltanám a profit kivitelét az országból. Szerintem ezen többet lehetne fogni, mint csóró nyugdíjasokon. Vagy ez egy még szentebb tehén piszkálása lenne? "

Hát, nem egy gyártósoron kerekük van a gépeknek. Ha nem éri meg nekik itt termelni odébb álnak. Ha meg azt is megakadályoznád? Miért lenne jó ha cserébe leálna az export/inport etc. Persze ha a cél a minél nagyobb munkanélküliség akkor rajta. HAjrá az észak kóreai életszinvonal eléréséért.

"Ugyanakkor mindnyájan valójában a fizetésünk többszörösét, tízszeresét, százszorosának megfelelő értéket állítunk elő."
Tényleg azt teszed? Akkor miért nem álsz össze pár munkatársaddal és hozol létre saját céget? Vagy mégsem ér többet a munkád mint amit kapsz érte?

"Szerintem a segélyeket kellene rendesen megnyirbálni, meg talán nem alanyi jogon adni a gyest annak is, aki dolgozik, de még nincs a gyerek 3 éves. Aki dolgozik dolgozik. Ne akarjon még gyest is."

Nézd: Jelen rendszer támogatja a mielőbbi munkába állást. Ha munkába áll akkor valószinű igazából magának fizeti be adójából a gyest. Mig ha nem áll munkába akkor a ti(Bocsi de a dán jóléti rendszerváltást szponzorálom inkább) adótokból. Ha egy nőnek vagy férfinak(Ilyen is lehet ám európa boldogabbik felében, nem női privilégium a karrier beáldozása utód oltárán) 3 évet kell kihagynia munkából 1 gyerek miatt akkor teljesen lemarad a szakmai előmeneteltől továbbá egy szülés előtt álló nő is kevésbé kap az azonos korú ffivel összemérhető juttatásokat. Ha az átlag othonlét 1-1.5 év akkor jóval nagyobb esélye van a munkaerőpiacon, és közvetve adóval a közöshöz való hozzájárulásra.

"Azt a kis bibit elfelejtitek, hogy én vállalkozóként lehet kénytelen vagyok néhol ügyeskedni, de másképpen tönkremennék, és mehetne az utcára jó pár ember a cégtől a segílyé."

Muris lenne ha ay APEH felvenne pár internet megfigyelőt szakembert és ismeretlen tettes elleni feljelentésekkel eredményes nyomozásokkal, legalább leszoktatná a csalólat arról hogy büszkék legyenek arra hogy lopnak.

Általában úgy látom hogy a magyar vállalkozások nagy része mögötti üzleti terv a következő:
Adott egy A vállalkozás ami megcsinál valamit legálisan x önköltségért és megél. Én létrehozok egy B vállalkozást ami ugyanazt csinálja mint A (mert hülye vagyok saját ötletre azt hiszem vállalkozás = mercivel 3 éven belül), de hülye vagyok hozzá igy 1.1x be kerül nekem ugyanaz. Igy hogy piacon tudjak maradni adót csalok, és sirok hogy egyébként tönkre mennék.

MEnj tönkre ha nem tudsz legálisan hasznot termelni. A versenytársaid átveszik piaci helyedet, átveszik alkalmazottaidból az arra érdemeseket, és talán megnőnek akkorára hogy terjeszkedésbe is kezdjenek. És összességében az országnak jobb lesz.

Börtönbe az adócsaló "Vállalkozó"-kkal. Ötlet nélkül nem lehet vállalkozni. Amit te hivsz annak az inkább bűnszövetkezetben elkövetett adócsalás.

malar 2008.10.28. 13:03:15

Kicsit beteg vagyok ettől a "sok adócsaló vállalkozó" mantrától.

Igen, vannak adócsalók a vállalkozók között (is), azonban ők (veletek közszolgákkal szemben) egy olyan világban kell érvényesüljenek, ahol a fizuemelés nem alanyi jogon jár minden évben, ahol az állam csak a markát tartja az adókért és nem 13. havi fizukat osztogat.

Egy olyan világban kell érvényesüljenek, ahol VERSENY van.

Lehet lenézni őket, azt azonban nem kéne elfelejteni, hogy az országot a magáncégek és vállalkozások tartják el, és nem az állami szektor.

Kérem tehát a sok felháborodott közszolgát. Kicsit élje bele magát, milyen lehet az, amikor az alkalmazotti státusz és az ezzel járó bonuszok nem alapértelmezésben járnak az embernek a munkaadójánál, hiszen ez rengeteg pluszteher a munkaadó részére.

Ami pedig a "ne mi fizessük meg" viktorviktor szöveget illeti.
"Akkor mégis ki fizesse meg?"

Szarban van az ország, ezen nem tudunk változtatni.. Ha valaki azt hiszi, hogy a kilábalás közben nem az ő hátán kapaszkodva próbál majd az ország kilábalni a zavarosból, az szomorúan naív. Ez mindenkinek fájni fog.. kinek jobban, kinek kevéssbé..

Jah igen.. az már csak vicc, hogy az mszp kvázi politikai öngyilkosságra készül, de a fidesz továbbra is csak azt szajkózza, hogy ezt nem lehet, ezt nem szabad, ne mi fizessük meg, blahblah.. szerintem megakadt az a lemez és nem vették észre, hogy most épp az ő malmukra hajtja a vizet a szoci brigád.

Azaki 2008.10.28. 13:06:59

Látom nagyon nagy darázsfészekbe nyúlt a post írója. Olvasván a kommenteket, nagyon nagy részének igaza van! CSAKHOGY!
A közszolgák azért háborodnak fel, mert az amúgy is alacsony bérükből vesznek el a fentiek egy legyintéssel. Ha nem 13. havi lenne a neve, akkor ezt bér csökkenésnek hívnánk. Ők biztos minden filérükből adóznak. A versenyszférában dolgozók pedig szívják a fogukat, mert szerintük a közszolgák vérszívók. Én dolgoztam mindkét olodalon. Tudom, mennyi árbevételt kell realizálni, hogy kigyere nullára. Ha nem bírod tovább felveszel egy alkalmazottat, akkor az árbevétel kétszerese kell. LÁSSA MÁR BE MINDENKI. Itt nem a 13. havaival van a gond, hogy most nincs, vagy van, hanem azzal, hogy ROSSZ a rendszer!!! A 13.havi sokkal jobban mutat a választáson, mint a 12 %-os béremeleés. Mert a kettő pontosan ugyanannyi. Nem kellene a MÁV-ba 100 milliárdokat beletolni. A szolgáltatás meg cseppet sem javult. Egyszerűsíteni kellene a bürokráciát azzal, hogy nem újabb szabályokat, törvényeket hozunk, henem egyszerűbb családtámogatási rendszert, sokkal egyszerűbb adórendszert, sokkal ellenőrzöttebb és egyszerűbb közbeszerzést (mert itt úszik el a rengeteg pénz!!)

reality 2008.10.28. 13:11:09

GáborPesti
Aki ilyeneket beszél mint te, az sohasem vállalkozott. Kisvállalkozó vagyok, ezért tudom, mit beszélek. Sőt könyvelőként is dolgoztam. így egy picit jobban átlátom a helyzetet. Szóval nem is olyan egyszerű adót csalni, eltitkolni a bevételeket. Ezt csak úgy lehet hatékonyan tenni, ha hamis számlákat szerzel, máskülönben csak elenyésző összegeket lehet eltüntetni. Természetesen szóba jöhetnek az offshore-cégek, ám ezt a lehetőséget csak nagyvállalkozók vehetik igénybe.
Jobb lenne, ha ilyen kijelentések előtt, hogy a vállalkozók nagy része lop-csal, kicsit gondolkoznának a tisztelt megszólalók.

malar 2008.10.28. 13:19:03

GaborPesti
Szóval van A vállalkozó, aki szépen tengődik és jön B a copycat, aki adót csal mi, aki menjen csődbe ha nem tud másképp érvényesülni.

Elmesélem neked hogyan is néz ki ez a VALÓSÁGBAN:
Jön B, az adócsaló és elkezd alád kínálni. Kvázi önköltség alatt adja azt, amit te is csinálsz. Ekkor két opciód van:
1) Bezárod a boltot
2) Elkezdesz te is adótcsalni.

Persze elképzelhető, hogy olyan neved van, akit még magasabb áron is szívesen kérnek fel munkára.. ebben az esetben szerencséd van és felette állsz ennek a problémának.. ez azonban a vállalkozók vékony rétege.

B-t talán elkapja az APEH, idővel.. azonban előtte A csődbemegy, vagy szintén csalni kényszerül és mivel A nem rutinos csaló, ezért sokkal esélyesebb, hogy őt füleli le az APEH, B pedig termeli vígan a merdzsókat.

Ami pedig a menjen csak csődbe ötletedet illeti. Szerinted mi a jobb, egy - kupac, ha voltak alkalmazottak is - munkanélküli, vagy egy adócsaló cég, ami eltartja magát és az embereket akik ott dolgoznak?

Ha választanom kell a kettő között, akkor az utóbbit választom, még akkor is, ha az utopisztikus ideális világban, a harmadik nem létező opció lenne a helyes megfejtés, ami pedig a "tisztességesen adót fizető cég/vállalkozó".

reality 2008.10.28. 13:20:21

Azaki
Kössz, érthetően megfogalmaztad, amit én is mondani akartam.

reality 2008.10.28. 13:22:59

Kérem szépen az összes adócsaló-szakértőt, vázolja már fel, hogy lehet hatalmas bevételeket eltüntetni anélkül, hogy lefizetnéd az ellenőröket???

odonkor (törölt) 2008.10.28. 13:24:21

Megin' csődbevittek minket. Ez van.
Éljenek a 'Köztársaság' barátai.

Új Nick 2008.10.28. 13:39:06

Maradjunk a számoknál....
"A KSH 2007-es január-május közötti időszakot vizslató adatai szerint a költségvetési szférában 757 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 942 ezren dolgoztak. A teljes munkaidőben dolgozók átlagosan bruttó 181 300 forintot, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók 170 700 forintot kerestek. Ha csak egy hajszálnyival is, de még mindig a közszféra felé billen a mérleg, mivel az ott alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 209 700 forint volt, ez az összeg az évente esedékes, egységesen januárban fizetendő egyhavi külön juttatást is tartalmazza."

www.hrportal.hu/index.phtml?page=article&id=61982

akkor most tessék már sírni még egy kicsit! Ilyen orszán mondjuk nincs még egy az EU-ban, ahol a közszférában magasabb az átlagkereset. A versenyszféra nem csak a vállalkozókból áll, hanem az ott dolgozókból is. A szalag mellett dolgozó melósok pedig ugyanúgy teljes bérrel vannak bejelentve, de azt sem hiszem, hogy a Tesco-nál nagy borítékos pénzek lennének, semelyik szinten. De hogy a másik végletet is mondjam, a pénzintézeti szférában sem nagyon van fekete pénz. Az építőipart és egy-két szolgáltatót vetíttitek ki az egész versenyszférára, ez nevetséges. És olyat még nem nagyon láttam, hogy egy közszolga nemhogy szolidáris, de legalább belátó lett volna azzal, akit nem engednek el mondjuk kedden 3kor a szalag mellől, hanem egy szabadnapot kell kivennie, ha valami nagyokos igazi szolgáltató szemlélettel "berendeli" mondjuk hogy személyesen elintézze a GYES-t, ami amúgy jár neki, de ha nem kilincsel utána, akkor nem kapja meg. Ez is eltart vagy 5000 közszolgát, ez igaz. És akkor nézzük meg a számokat is... Olyan ország sem nagyon van, ahol 1.9m versenyszférában dolgozóra 750e közszolga jut. Gykorlatilag a saját fizetési kategóriájában minden versenyszférában dolgozó még egy fél közszolga _költségét_ kell, hogy megtermelje. KÖLTSÉGÉT! Mert ez a létszám nem csak bérkeretet jelent, hanem fűtött irodát, kávéfőzőt, utazási kedvezményt, köztisztviselői napot is. Jah, és a legnagyobb foglalkoztató, a MÁV még a versenyszféra oldalon van. Aztán az sem kerül sokba. Pedig olyat sem láttam, hogy a vasutasok a gödöllői SONY gyár vagy a Suzuki gyár munkásainak érdekeiért sztárjkoltak volna. Ahol a szakszervezetet sem hagyják megalapítani.

És akkor arról ne beszéljünk, hogy versenyszférában a 36 órás munkahét az csak álom.

-----------

Carnivora: a nagybátyádéknál nem volt közös tanácsi rendszer, ahol a közös tanács központi települése kicsinálta az összes többit. Különben a legtöbb faluban a képviselőtestület és a polgármester együtt kap annyit, amennyit egy jegyző. Nem a választott képviselőkkel van a gond, mert szerintem minden településnek képesnek kell lennie a saját érdekeit érvényesíteni, hanem arra, hogy miért kell minden faluba annyi köztisztviselő, amikor a legtöbb "szolgáltatásr" viszont lehetne összevontan nyújtani több településnek. A szadesz is mindig ezzel a képviselőtestület dumával jön, pedig a polgármesteri hivatalokon lehetne sokat megtakarítani... Miért kell minden faluban külön-külön kivetni és behajtani a súlyadót? Ezt megtehetné az APEH és visszaoszthatná az adott településre..

Carnivora (törölt) 2008.10.28. 13:44:07

GaborPesti 2008.10.28. 12:54:09

Olyan aranyosak a hozzád hasonló debilek fogadni mernék v.mi közgazdasági iskolába tanítod a pénzünkön a sok fiktív baromságod ...

malar 2008.10.28. 13:49:12

Új Nick:
szívemből szóltál.
Pontosan ez a baj, 750k közszolga jut kicsit több mint kétszer ennyi "adófizetőre". Ha megnézzük, hogy az átlagbérben a köszszolgák a jobbak, akkor ez az arány csak romlik.

Persze a közszolga is fizet adót, csak az az adó az állam zsebéből jön és oda is vándorol vissza. Szóval azzal verni a mellet, hogy a közszolgák legalább befizetik az adót minimum vicces.

Nem tudom mi a helyes megfejtés ebben az országban, de lassan ideje lesz megnyomni a reset gombot és nulláról újrakezdeni az egészet.

Van egy olyan érzésem, hogy valami csúnyának kell itt történnie ahhoz, hogy érdemi változások következzenek.. Bár ne lenne igazam.

Carnivora (törölt) 2008.10.28. 13:50:58

malar 2008.10.28. 13:19:03

Ez mind szép, és jó csak ne vegyen számlát a vállalkozó ilyen nyereségadó mellett? akkor feltehetné a kérdést a vállalkozó minek is dolgozik?

Egyébként érdekes módon a nagy mercisekhez alapban nem jár az APEH, mert jól fekszenek. Na meg a legnevezetesebb adócsalóink, akik elbuktak mégsem történt velük semmi Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ÚR, Veres János pénzügyminiszter ÚR.

Új Nick 2008.10.28. 13:54:19



Azaki:

én pedig úgy dologozom a versenyszférában, hogy közigazgatási intézményeknek (is) szolgáltatok. Ráadásul, legtöbbször olyan dolgot, amit akár az ott foglalkoztatott rendszergazda is megcsinálhatna. Eközben találkozom sokféle ottdolgozóval - és nem csak informatikussal - és biztosíthatlak, a nagyrészüknek recepciós munkánál komolyabbat nem tudnának adni egy cégnél. Mármint olyan cégnél, ahol nem áll rendelkezésre egy munkanap egy 6x10-es táblázat előállítására, Excelben. És sajnos, az én cégemnél nem lehet kitenni a táblát, hogy ügyfélfogadás hétfő du, szerda és péntek de. így a belső, irodai munkáim általában 4 után maradnak, mondjuk este 9-10 ig, hogy másnap megint fitten mehessek (egyedül) a minisztériumi "meetingre" , ahol nemritkán 6-8 ember is kell, hogy felelős döntést tudjon hozni a másik oldalon. Darabonként keresnek annyit, mint én. Hát, ez a békaperspektíva, tudom, de vannak ilyen szemetek, akik ezt észreveszik.

malar 2008.10.28. 14:03:14

Carnivora:

Én a magam részéről nem támogatom az adócsalást.. az a fajta vagyok, aki inkább összegörnyed, meghúzza a nadrágszíjat és szenved ha erre futja az erejéből, de csalni csak legvégső esetben fogok, ha tényleg az existenciám múlik rajta.

Azt azonban meg tudom érteni, ha valaki úgy érzi, hogy a mai adóterhek mellett a semmiért dolgozik, mert ez valahol így is van. Azért dolgozunk ma.. mármint mi, adótermelő emberek, hogy eltartsunk egy durván eladósodott és hihetetlenül túlfújt állam lufit.

Ezen persze nem sokat tudunk változtatni, az adósságokat ki kell fizetni, ha hátat fordítok neki, attól még megmarad, azonban a lufit lassan ki kéne szúrnia valakinek, mert akkor legalább annyival beljebb lennénk.

A gond csak az, hogy bármelyik pártot nézed, egyiknek sem érdeke a lufit bántani, mert ők a lufiban élnek. Igaz ez ferkóra, de igaz ez a viktorkára is.

Mikor fog hát megváltozni az ország helyzete, kérdem én? A válasz: majd ha kitör a forradalom. Mert valójában a hatalmi elitnek NEM ÉRDEKE, hogy az emberek kitörjenek az intézményesített, demokráciának nevezett rabszolgatartásból. Nekik ez így pont jó. El fog majd jönni az a pont, amikor az emberek ezt megunják, és akkor - nem pártpreferencia alapon - ki fog törni a parasztlázadás. Akkor.. de csak akkor fog megtörténni az, hogy a mostani lufilakókat lecseréljük egy új garnitúrára.

Ha kis szerencsénk van, akkor az új garnitúra majd rendbehozza a dolgokat, mielőtt ők is lufilakóvá fajulnának.

Egy dolgo ugyanis biztos: a hatalom megront. Lehetsz te a legjobb ember, a legvéresebb forradalmista a világon, ha hatalmat kapsz, csak idő kérdése és te is azzá a zsarnokká válsz, aki ellen korábban küzdöttél.

Szóval jah.. hívjatok pesszimistának, de én nem sok kilábalási lehetőséget látok ebből a katyvaszból. Egy dolgot lehet tenni, ha megvan hozzá a tehetséged, akkor küzdjed be magad az elitbe. Házasodj be, gazdagodj be, csald be magad.. mindegy miként, de juss be és tanulj meg lefelé taposni miközben felfelé haladsz, mert ha egyszer bejutottál akkor meg kell tudnod tartani a helyedet.

Ha ez nem megy, akkor csatlakozhatsz a rabszolgák népes táborához. Lehetsz te jobban tartott rabszolga (középosztály), vagy utolsó csicska (szegény réteg), de mind1 mit csinálsz, a munkád legfeljebb arra lesz elég, hogy az exisztenciádat megőrizzed vele, feljebb jutásra már nem nagyon.

GaborPesti 2008.10.28. 14:04:57

@reality

"hogy én vállalkozóként lehet kénytelen vagyok néhol ügyeskedni, de másképpen tönkremennék"

Ezt nem én állitottam. És nem az első hasonló tartalmú állitás.

És adócsalás, ügyeskedés ott kezdődik hogy "számla nélkül intézzük el", hogy EVA mejgjelenése előtt költségként irjuk le a gyerek tandiját, vagy hogy a fizetés egy részét boritékba adjuk, és a barter ügyletek is ilyenek gyakran.

Ilyen helyzetekben mindenkinek volt része. Annak is aki nem vállalkozó.

És több milliárdos forgalmú cégek is alkalmaznak hasonló teknikákat.

Pl IQSYS Rt nél 2 munkatársam egyértelműen kényszervállalkozóként volt alkalmazva, és voltak gyakorlatilag rendes alkalmazotti munkát végző egyetemista munkatársaim is akik alapitványon keresztül valószinű adómentesen kapták meg ösztöndijnak álcázott jövedelmüket.
Eme utóbbi gyakorlat némely más hazai intézményben pl múzeumban is divlik ahol órabért!! is képesek ösztöndijként elszámolni.

Ja és nem vennélek fel könyvelőmnek.

Carnivora (törölt) 2008.10.28. 14:10:30

GaborPesti 2008.10.28. 14:04:57

Te száz százalék v.mi balfék okoskodó vagy életedben nem dolgoztál még semmit amit nem az állam fizetett az tuti. Szerinted, melyik magáncég termeli ki ezeket a járulékterheket , ha mindent bejelentve fizet? egyik sem , ezért kapnak pl. a multik mindenféle kedvezményeket ők is csak azért jelentik be a népeket, mert amúgy egyiknek sem állt volna esze ágába sem idetelepülni. Ennyit erről. -

Új Nick 2008.10.28. 14:14:24

GaborPesti: és még számtalan formát nem soroltál fel, de ügyes vagy, gratulálok.

Csakhogy nem ez a kérdés... az a kérdés, hogy a reálgazdaság, ami 1900e embert foglalkoztat, meddig tud eltartani 750e költségvetésből fizetettet. ERRE kellene válaszolni, és akkor majd a többi válasz is megszületik. Majd ha egy államigazgatási intézményt én inkasszózhatok, ha ő nem fizeti ke nekem, ami pedig járna...Majd ha nem leszek eleve gyanús, ha egy negyedévem úgy jön ki, hogy ÁFA-t kell visszaigényelnem... Majd ha én is kötbérezhetek egy hivatalt, aki nem képes időre kiállítani egy igazolást arról, hogy az atomenergia alapnak nem tartozom, vagy nincs vámtartozásom, és emiatt lecsúszok egy beszerzésről... Majd ha a közbeszerzéseknél a legobb ár/érték arány nyer, és nem a csókos, aki tudja, hogy beadhatja olcsón, mert a többi pénzt lemutyizza, vagy eleve nem is kell semmit letenni érte cserébe.... Majd akkor beszéljünk arról, hogy a vállalkozások hogyan ügyeskednek. De lehet, hogy akkor már nem is kell, mert nem lesz érdemes ügyeskedni.

Carnivora (törölt) 2008.10.28. 14:17:42

Új Nick 2008.10.28. 14:14:24

Így van.

wendriner úr 2008.10.28. 14:52:28

nagyon ugy tunik, hogy a fidesz tamogatasat is kero IMF ajanlat egy oriasi kacsa volt. mi a f@szert kellene elvinnie a balhet az ellenzeknek azert, amirol nem tehet. index bekaphatja, jobb esetben csak megvezettek, rosszabb esetben provokalt.

GaborPesti 2008.10.28. 14:55:03

@Carnivora: nem nyert. és elég nyereséges magáncégnél dolgozok ~10% earning/share t tud a részvényünk évek óta stabilan.

És megértem hogy eszük ágában sem lenne odatelepülni amig ilyen az oktatás szinvonala, és az emberek főleg a vállalkozók mentalitása: Magyarországon még azt sem szokás betartani ami a szerződésben le van irva, nem hogy a gentlemans agreement működne.

És ki tudja termelni jópár, a többi meg csukjon be. Nincs rájuk szükség mint feljebb is jeleztem.

És EU ban szolgáltatások szabad áramlása működik. Semmi sem tiltja meg egy válalkozásnak hogy áttelepüljön máshova ahol barátibb a környezet: Nincs állami korrupció, kisebbek az adók.
Ja hogy ott többnyire a helyi APEH is tökösebb igy adót se lehet csalni? Ja és hogy a versenytársak feljelentik egymást adóelkerülésért ha rájönnek? Ja és hogy saját vállalkozás kell, de nyelveket nem tudunk, és nyelveker tudót meg sem fizetünk?

reality 2008.10.28. 15:00:56

GáborPesti
Kit minek veszel fel nem érdekel (már nem dolgozom könyvelőként - nem akartam ilyen ostobáknak tartani a hátam).
De! Melyik kis- vagy középvállalkozónak éri meg állandósítani a számla nélküli kifizetést!? Hiszen a vállalkozónak többe kerül, mint számlával!
A gyerek tandíját (meg hasonlókat) csak azok tudják leíírni költségként, akik lefizetik az ellenőröket, vagy legalábbis ismer egy két nagyhalat.
Bartel/barter = Nem valutával, hanem áruval történő fizetés. A barter ügyletek legegyszerűbb formája, áru áruért cserél gazdát. Ez mért baj?
A többit meg megengedi a törvény, az nem adócsalás (mint a kékkönyv)!!!

Új Nick 2008.10.28. 15:02:10



GaborPesti:

csak az a baj, hogy a reálgazdaság kicsit több, mint blade szerverek és bulsshitgeneráló BPR-ERP-SOA meetingek és szoftverek. a fodrász nem fog Hannoverből szolgáltatni, amíg a remote hajvágást nem találják fel. És, ízlés dolga, de kurva ideges lennék, ha Milton Keynesig kellene üvegesért gyalogolnom. Annak is örülök, hogy az utca végén van bót, ami nyitva van tízig. És a magánbölcsi is jó, ha legalább a kerületben van.

Az a baj, hogy a csőlátás nem gyógyítható, de diagnosztizálható. Keress vel egy optikust. Lehetőleg a közeledben.

reality 2008.10.28. 15:03:55

GáborPesti
Te nem csak ostoba vagy, de legalább pökhendi is!

zsögödbenő 2008.10.28. 15:18:13

Új Nick 2008.10.28. 14:14:24
"Csakhogy nem ez a kérdés... az a kérdés, hogy a reálgazdaság, ami 1900e embert foglalkoztat, meddig tud eltartani 750e költségvetésből fizetettet. ERRE kellene válaszolni, és akkor majd a többi válasz is megszületik."

És azon nem gondolkozol el egy csöppet, hogy egy 10miliós országban miért 1900e ember foglalkoztatott csak? Ez az igazi probléma, nem a 750e közszférás, akiknek jelentős része NEM köztisztviselő, hanem közalkalmazott, akiknek a bértáblája uolyan végzettséggel és munkaévekkel jelentősen szarabb. És a 170ezres bruttó átlagot ugye nem hisszük el, mint a versenyszférát jellemző adatot???!!! És ne gyere a teszkós anyagfeltöltő bérével, mert a közszférában alkalmazottak túlnymmó többsége diplomás, hosszú éveket és energiát feccölt a tanulásba...

határszéli 2008.10.28. 15:25:36

RTomi 2008.10.28. 09:11:05 hozzászólása tökéletesen megvilágítja a közszolgák bérezését. Természetes, hogy ebből kell elvenni. Politikai bum lenne, ha a polgármesterek, települési, megyei, képviselők, országgyülési képviselők, tanácsadók, külsős szakértők létszámát, tiszteletdíját csökkentenék. Mert ugye az nem szur senkinek sem szemete, hogy minden településen ( 3200) minden megyében, minden kerükletben, + fővárosi közgyülés, van polgármester, képviselő, smindenütt van tiszteletdíj, ami mögött semmilyen értelmes, becsülets munka nincs. Képviselik a saját érdeküket. Több képviselői ülésen, szavazáson láttam, hogya kiküldött előterjesztéseket ott bontják fel, vagy mé ott sem, vagy szem és fültanuja voltam az országgyülésben, hogy szavazáskor minden frakcióóból valaki bekiáltja, hogy igen, nem. És az unatkozó, internetező, ujságolvasó, telefonáló "honatya, honanya" unottan megnyomja a gombot. Na itt lehetne takarékoskodni. De ennyire nem hülyék, itt képviseli a saját érdeküket.

zsögödbenő 2008.10.28. 15:27:39

határszéli 2008.10.28. 15:25:36

Nálad a pont!

pnr 2008.10.28. 15:28:54

Új Nick
"Ilyen orszán mondjuk nincs még egy az EU-ban, ahol a közszférában magasabb az átlagkereset."

Pl. Magyarország sem az:

"A szellemi foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 255 400 forintot, a fizikaiaké 122 500 forintot tett ki 2007-ben. Ezen belül a versenyszférában dolgozók bére mind a szellemi, mind a fizikai foglalkozásúak esetében magasabb volt az elmúlt évben, mint a költségvetésben alkalmazottaké. A szellemi foglalkozásúak a versenyszférában 276 500 forint bruttó bérrel rendelkeztek, míg a költségvetési intézményekben foglalkoztatottak 233 400 forinttal. A szellemi foglalkozásúak bruttó keresete a költségvetési intézményekben 1997 óta minden évben alacsonyabb volt a versenyszférában foglalkoztatottak
béréhez képest."

Forrás: KSH Statisztikai tükör II. évfolyam 84. szám
portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/gyor/jel/jel308041.pdf

Vagyis a magasabb közszférabeli bérátlag úgy jön ki, hogy más a közszféra "munkaösszetétele", jóval magasabb a szellemi foglalkozásúak aránya. A közszférábant általában tanítanak, gyógyítanak, gondoznak, kutatnak, közigazgatnak, és jellemzően, arányaiban kevesebben dolgoznak szalag mellett.

wendriner úr 2008.10.28. 15:32:34

azert a 10%-os earnings per share-re kivancsi lennek GaborPesti, ugyanis azt abszolut ertekben, mondjuk centben, vagy pennyben adjak meg. %-ban nem ertelmezheto. a gentelmen's agreement sem pont ugy irodik, ahogy te kepzeled. de amugy sok minden amit irsz igaz, csak joval tobbnek kepzeled magadat, mint ami vagy. pl nyelveket sem beszelsz annyira, mint gondolod.

Közszolga 2008.10.28. 15:40:32

Azért az a 13. havi fizetés elvétele súlyos reálbér csökkenést is jelent.
2007-ben a közszféra egyáltalán nem kapott béremelést (infláció akkor >5%), ugyanakkor 2007. nyarától a 13. havi fizetés felét havonta előlegként folyosították (így a havi bér nőtt ugyan, durván 6%-kal, viszont az éves bér szinten maradt).
2008-ban csekély nominális béremelés (5% körül, az évvégére ugyanakkor 10%körüli infláció várható), a 13. havi fizetést pedig egész évben előlegként folyósítják.
2009-re tervezettek szerint várhatólag a bér nominálisan sem emelkedik (avagy mindenki ugyanannyit kap), ellenben a 13. havi fizetés előlegkénti megszüntetése azt jelenti, hogy a bér nominálisan durván 7.5, 8%-ot csökken (ha jól számoltam). Emellé még következhet jövőre egy 5-10%-os infláció (a közszféra bérét mindig csak legfeljebb januárban emelik), így szépen mindenki láthatja, hogy igen durva reálbér csökkenés előtt állunk.
Asszem, megyek állást keresni...

Új Nick 2008.10.28. 15:41:06

zsögödbenő:

Lehet jönni a versenyszférába dolgozni. nem munkatábor a közszféra, ott lehet hagyni. Volt olyan kollégám, aki megpróbálta. nyüszítve menekült vissza. Azt mondta, ha lehet iinkább dolgozik feleannyit 15%-kal kevesbb bérért. Azért a 36 óra az 36 óra, ugye. Nekem ez az évem nem volt 60 óra / hét alatt.

---------

Határszéli:

sőt, le is lehetne lövetni mindegyiket, minek ez a demokrácia, egy megyei párttitkár és egy 30 fős központi bizottság mindenre elég lenne. Az a lényeg, hogy egy szocpol jelzálog levételéhez való hozzájárulást 4 közszolgának kelljen intéznie. Tényleg, NÁLAD A PONT.

Külsős szakértők: például olyanokra gondolsz, akiket azért bíznak meg szerverüzemeltetéssel, mert a közszolga rendszergazda nem ér rá a sok tanfolyamtól, amire elküldeti magát. Hogy aztán 15 microsoft jelvénnyel kiröhögjön, mert nekem sem pénzem sem, időm megcsinálni. Viszont azért olyan még nem volt, hogy én tanultam volna tőlük. Hát igen. Tényleg nem kellenének.

Nem kellene a PWC-vel törvényt előkészíttetni, ha a minisztériumi emberek nem lennének annyira túlterhelve, ugye... A permanens költözéssel meg a folyamatos átszervezéssel. És az ezzel együttjáró helyezkedéssel. Például.

Bummer 2008.10.28. 15:43:11

Gyurcsányék szerintem arra játszanak, hogy az elkeseredés erőszakot szüljön. Például, hogy a szegény vidékiek levezessék a feszültségüket a fém- és terménytolvajokon.

zsögödbenő 2008.10.28. 15:47:12

pnr,
én is ezeket az adatokat kerestem...ennyit a bérkülönbségekről.

Új Nick,
láthatóan nem vagy képes megérteni, hogy a közszféra túlynomó többsége nem a minisztériumokban és egyéb kp-i igazgatási szervekben fastlógató emberekből áll, hanem tanárokból, orvosokból, kutatókból....
Igen, el lehet menni a versenyszférába, csak akkor kíváncsi leszek, az állítólag 170 bruttóból tengődő versenyszférások majd hogyan kuporgatják össze a pénzt mondjuk a félévenkénti 200-300ezres iskolai tandíjra, a tízezrekre rúgó orvosi rutinvizsgálatokra stb. Merugye akkor annak is ára van, amit ma a közszféra nyújt neked, "nincs ingyenebéd"!!!!

GaborPesti 2008.10.28. 15:59:31

@reality
Barter:
Ha rendesen reális értéken van lekönyvelve akkor semmi baj, azonban könnyű barter megállapodások esetén elfeledkezni az adóvonzattól. És forgalmi adó vonzat ilyenkor is keletkezhet.

Számla nélküli kifizetés:
Ha cégek a klienseid akkor ez nem lehetőség, de végfelhasználók esetén nagyon gyakori.

Költségelszámolás:
Lehetséges könnyedén. Nem divat a szemantikai adóvizsgálat. Nem egy Kft esetén van apportálva magánhasználatú tárgy, vagy van magán célra használva cégautó. Az is ide tartozik, ha a Transportereddel elviszed a gyereked oviba.

És nem személyeskedésből mondtam hogy ne legyél könyvelőm, hanem mert hozzászólásod alapján nem tűnsz benne jónak, azaz lehet hogy félreérthetően fogalmaztam: Könyveléshez lehet hogy értesz, de könyvelési tanácsadónak nem lennél jó. Ugyanis sokan csalnak adót és elenyésző fizeti le az ellenőrt a kis halak közül. továbbá a legális adóenyhitési módszerek is léteznek.

@Új Nick
Hannoverbe megy és a Hannoverieknek fog szolgáltatni. A haszon akkor még az övé. NEm lehet függetlenül megválasztani az üzleti környezetet, és a célcsoportot.

És ha kimegy akkor itthon fodrászhiány lesz, és akkor a maradók árat tudnak emelni és az áremelésből be képesek fizetni az adót.

És miután a fodrászok is részt vesznek a közteherviselésből, és észrevesszük hogy a költségvetés egyenlege javul, lehet adót csökkenteni etc.

pnr 2008.10.28. 15:59:48

Másik, többszörolvasható félreértés: a munkaidő a közszférában 36 óra. Ehelyett: Ktv. 39. § (1) bekezdés: "A munkaidő heti negyven óra..." A Kjt. szerinti differenciáltabb, ott vannak ágazati kivételek, de az általános ott is a 40 óra (tanároknál más az ismert okok miatt).

Új Nick 2008.10.28. 16:09:43



zsögödbenő:
- igen, igazad van. tényleg nem ezekből áll a többség. csak akkor, ha már erre figyelmeztetsz, nem ártana magadat is figyelmeztetni... a versenyszférában dolgozók jelentős része sem tudja a 200-300 ezres tandíjat fizetni. :-) és ahogyan a közszféra nagyrésze nem faszlógató hivatalnokokból áll, úgy a versenyszféra nagyrésze sem jövedelemtitkoló milliomosokból. ebben is megegyezhetünk... Az viszont biztos, hogy a közszférában a befizetett adót is a már egyszer befizetett adóból fizetik. Szóval, lehet bármennyit sírni, amíg a versenyszféra nem működik jobban, addig a közszféra sem lesz jobb jövedelmi helyzetben. Viszont amíg a versenyszférában - mondjuk - még ki sem nyitottál egy asztalosműhelyt és már 12 hatóság nézi, miért fog megbüntetni, addig a versenyszféra nem is fog jobban működni. Érdemes ezen kicsit elgondolkozni.

Persze, ebben az is benne van, hogy az adócsalókat is kellene hatékonyabban ellenőrizni, csak, ahogyan ezt feljebb valaki leírta, félő, hogy a hatékony fellépés - mondjuk - a minimálbér + boríték rendszer ellen leginkábbis azt eredményezné, hogy növekedne a munkanélküliség és bezárna jópár "szürkevállalkozás". Ezt a foglalkoztatást sem lehet egyébként teljesen a vállalkozásokra verni, mert a munkavállalók "elvárásai" is olyanok, hogy ezt kényszerítik ki. A vállalkozás többet nem tud kitermelni járulékokkal együtt (például azért, mert egy 10 fős építőiapri brigád fölött van 5-6 fővállalkozói szint, a legtetején azzal, aki a pártnak fizet vissza), kevesebbért viszont a munkavállaló "inkább otthon marad", dolgozik teljesen feketén vagy "leszázalékolTATJA magát"... Szóval, el kellene dönteni, melyik az olcsóbb... És azon is el kellene gondolkodni, hogyan lehet, hogy már majdnem EU szinten vannak az állami beruházások bekerülései, valahogy az, aki a sor végén van mégsem EU szinten keres. Sem nettóban, sem bruttóban. Pedig 1000 négyzetméter iroda kifestése pont olyan tételekből áll Berlinben, mit nálunk. Anyag + munkaerő. Ebből az anyag EU árszinten van, az össz-bekerülés EU árszinten van, a munkabér meg nem....

GaborPesti 2008.10.28. 16:10:40

"azert a 10%-os earnings per share-re kivancsi lennek GaborPesti, ugyanis azt abszolut ertekben, mondjuk centben, vagy pennyben adjak meg. "

Igen de nem mindegy hogz 2$ Earning per share 2, 20 vagy 500$ os részvényár mellett történik. A % önmagában kifelyezőbb. Persze percenként ávltozik igy nem megadható, de fórum céljaira jobb. És gyorsan gépelek de mentségemre legyen szólva magyarul legalább ennyi hibát vétek mint angolul.

Új Nick 2008.10.28. 16:20:00



pnr: ahány Polgármesteri Hivatalban, Hatóságnál (APEH, TB, NKH), minisztériumban jártam, pénteken 14:00-kor olyan, mintha tűzriadó lenne. És a 750 000 nagyrésze NEM tanár és EÜ. dolgozó, csak a legnagyobb homogén csoportok ezek.


---
"..ennyit a bérkülönbségről" - persze ezt lehet tovább differenciálni, de minek :) a versenyszférában van egy felsővezetői réteg, ahol sokkal kevesebben keresnek sokkal többet, ez azért húzza az átlagot, de egy "előadó pozíció" (pl. önkormányzat) és mondjuk egy logiszikai cég hasonló munkát végző, hasonló végzettségű dolgozóját hasonlítod össze, azért ne fogadj arra, hogy az előadó keres kevesebbet. és arra se fogadj, hogy a logisztikai ügyintézőnek van "logiszikai ügyintézők napja" és abban sem lennének nagy kétségeim, melyik mehet haza pénteken kettőkor, és arra sem, hogy ha az ügyintéző elbassza, akkor az előadó megbírságolja, de ha az előadó elbassza, akkor is az ügyintéző lesz lecseszve, hogy miért nem hívogatta naponta az előadót...

zsögödbenő 2008.10.28. 16:20:35

Új Nick,
persze, a hatósági működéssel kapcsolatban nekem is komoly aggályaim vannak, az igazgatás bizonyos részének tevékenysége elképesztő, a jogszabályi háttér dettó. Csak arra próbálok utalni, hogy amúgy megint az eleve alacsonyabb bérű közalkalmazottak szopnak nagyobbat, nem az igazgatásban ücsörgő hozzánemértők....
Másrészt: miért ne működheten jobban a közszféra? Bizonyos helyeken kevesebb emberrel (leginkább a párhuzamos hatáskörrel működő hatóságok és az önkormányzati igazgatási szféra), egyértelműbbb feladat- és felelősségi körrel. Az viszont ténykérdés, hogy ha arra várunk, hogy úgymond mikor működik majd jobban a versenyszféra (amúgy ezt miben mérnéd?), akkor kb 10 éven belül nem lesznek iskolák és nem lesznek orvosok....Márpedig ez bérkérdés alapvetően, semmi más...
Egyébként meg persze nem milliomos minden versenyszférás, de elgondolkoztat, amikor megnézem, hogy a panaszkodó, sanyargatott kisvállalkozó stb. milyen ingatlannal bír, milyen autója van, vagy hogy még demagógabb legyek: hogyan teszi be egy hétvégi bevásárláskor egy tanár havi bérének felét a bevásárlókocsijába bármely hipermarketben....és persze ők azok is, akik felveszik a gázártámogatást, akik mindenre jogosulta, hiszen papíron oly kevés jövedelmük van, hogy az el sem képzelhető, stb...
Van egy ismerősöm, az apja pék egy kisvárosban. Évek óta sírnak, hogy ha megemelik a minimálbért, akkor tönkremennek, mert oly sokat kell majd fizetni a néhány alkalmazottnak, Hogy, hogy nem, amikor a lánya egyetemre ment, mégis ki tudtak csengetni neki egy 20 milla körüli budapesti lakást. Ezt pl, egy kétkeress közalkalmazott család képtelen lenne megoldani...na látod, itt van pl. a statisztika és a valóság közötti különbség...

Új Nick 2008.10.28. 16:23:10

GaborPesti: DE. Baromira marhára mindegy, hogy milyen árfolyam mellett történik. Éppen ezért nem adják meg százalékban. GOndold át, és rájössz, miért. Ez a heti Vállalati pénzügyek II. házifeladat

zsögödbenő 2008.10.28. 16:23:44

Új Nick 2008.10.28. 16:20:00
"..ennyit a bérkülönbségről" - persze ezt lehet tovább differenciálni, de minek :)

Átlagos multinál középfokú végzettséggel callcenterező emberek kb 140-160 nettót keresnek, ha idegen nyelven teszik, akkor valamivel több. Ezért egy diplomás közalkalmazottnak kb 25 évet kell dolgoznia, hogy ide eljusson a besorolásban a bértáblán...

pnr 2008.10.28. 16:32:05

Új Nick 2008.10.28. 16:20:00

Az igaz, hogy a versenyszférában nagyobbak a különbségek a vezetők, beosztottak fizetése között, mint a közszférában. De százezer fős nagyságrendnél a kevesek kiemelkedő vezetői fizetésének statisztikailag nincs akkora jelentősége. Ráadásul a minimálbérre bejelentett, de ténylegesen nem annyit kereső versenyszférabeliek pedig legalább annyira lefelé húzzák az átlagot. Ezért van annak elsősorban jelentősége, hogy a szalag mellett fizikai munkás dolgozik, az iskolában pedig diplomás tanár.

A munkaidőről:
Az általam idézett Ktv. idézet valóban így folytatódik:
"A munkaidő heti negyven óra, hétfőtől csütörtökig 8-16.30 óráig, pénteken 8-14 óráig tart."

Ez, ha összeadod, 40 óra.

pnr 2008.10.28. 16:35:19

És különben is, fizikai munkás felsővezető a versenyszférában, aki felhúzza az átlagbért?

Új Nick 2008.10.28. 16:37:29

Hét, akkor szólok is az 50 éves középfokú végzettségű villanyszerelő barátomnak, hogy keresse meg az "Átlagos Multit" mert ezzel a végzettséggek ott többet kereshet. De mondjuk ismerek újságírót is, megyei újságnál, 2 diplomával, aki kevesebbet keres. És egy Nógrád megyei multi egy diplomás informatikusnak sem fog ennél többet fizetni. Jah, ezek nem Budapesten dolgoznak? És vajon a Nógrád megyei APEH előadó és a Nógrád megyei ügyintéző összevetésem hogy áll? Ja, hogy az ország 4/5-e nem Budapesten él?

pnr 2008.10.28. 16:39:39

Egyébként ha a tanárt és az orvost összeadjuk (vagyis oktatás + eü. + a rokon szociális szakma), akkor ez bőven a 750 e. többsége.

Új Nick 2008.10.28. 16:39:55

pnr:
akkor elmondom az egyik korábbi munkahelyem policy-jét: munkaidő: 9-18 óráig, 1 óra ebédidő. Ez ha összeadom 45 óra. Kedves olvasóink, hol az eltérés?

Új Nick 2008.10.28. 16:42:42

pnr: nem, az egyik javaslat szerint szellemit szellemivel vessünk össze, mert a közszférában nincs fizikai, vagy legalábbis kevesebb... ezért gondoltam, hogy a szellemi-szellemi összevetést lehet differenciálni. de mindegy, nektek van igazatok. Kurva sokat keresünk és keveset adózunk, viszont alig dolgozunk és biztos megérjük a nyugdíjkorhatárt. Ezért nektek rossz, rohadjak meg, ahol vagyok.

wendriner úr 2008.10.28. 16:44:25

GaborPesti. EPS = Adozott, etc nyereseg elosztva a forgalomban levo reszvenyek szamaval (kicsit leegyszerusitettem). Sehogy sem lesz belole %, nem kell vakitani, ertjuk, hogy szerinted valami jo helyen dologozol (elarulom, masok is itt ezen a forumon, sot, valoszinuleg jobb helyen). amirol te beszelsz, az a P/E akarna lenni, az sem %, de legalabb annak az erteknek a reciproka (tehat 10). EPS (Earnings Per Share) eseteben neznek %-os valtozast elozo evhez kepest (abban a 10-15% iden mar eleg jo szam nagy multiknal). abszolut f@szsag amirol beszelsz amugy.

Kokanak abban az egyben tokeletesen igaza van (masban soha), hogy a magyar altalanossagban penzugyi analfabeta, erre a legjobb pelda a te eseted.

Hogy errol egy laza csavarral visszakanyarodjak a poszt temajahoz, a penzugyi analfabetasag az oka tulnyomoreszt annak, hogy a magyar bankok nem omlottak ossze.

Bummer 2008.10.28. 16:47:15

A probléma, amit mindenki kerülget:
Ma Mo.n egy 2+2 fős család normális (1 autó, 1 lakás, fűtés, evés, ) megélhetésére kb. 300e Ft-ra van szükség. Ebben nincs benne életbiztosítás, megtakarítás, tehát lényegében bármilyen váratlan esemény képes ebből lenyomni a családot a létminimum alá.
A vállalatok nem fizetik meg a munkaerő előállításának költségét.

Carnivora (törölt) 2008.10.28. 16:52:52

GaborPesti 2008.10.28. 14:55:03

Jól van az ilyen a kedvenc marhám, mint te a helyi viszonyokat összehasonlítani külfölddel. Na a hozzád hasonló sz*rháziak mit járnak ide okoskodni, mikor fogalmatok sincsen a magyar valóságról.

Nyugaton kimegy mondjuk a víz szerelő 10x annyit elkérhet a munkáért, és adózhat belőle nyugodt szívvel magyarországon a szerelő ugyanazt a munkát tizedannyiért végzi el, mert nincsen az embereknek pénze megfizetni. -

pnr 2008.10.28. 16:59:40

Új Nick 2008.10.28. 16:42:42

" Kurva sokat keresünk és keveset adózunk, viszont alig dolgozunk és biztos megérjük a nyugdíjkorhatárt. Ezért nektek rossz, rohadjak meg, ahol vagyok. "

Hát ez a baj? Akkor megnyugtatlak: nem gondolom. És azt sem gondolom, hogy minden rendben van a közszférában. Ahogyan a magánszférában sem.

Én csak két dolgot mondtam: a közszféra átlagbére azért magasabb, mint a versenyszféráé, mert nagyobb a szellemi foglalkozásúak aránya. Vagyis szerintem is vessük össze a szellemit a szellemivel és a fizikait a fizikaival. Az egy külön kérdés, hogy a versenyszférában a szellemiek között mennyit torzít a kevesek kiemelkedő fizetése egyik felől, a nem valós fizetésre történő bejelentés másik felől. Ha erről van pontos adatod, szívesen veszem. A rövid hozzászólásomban csak arra akartam utalni, meglehet szerencsétlenül, hogy a fizikaiak esetében a különbséget nem okozhatja a felső vezetők kiugró bére.

És azt sem mondtam, hogy nem lehet, hogy sok cégnél a rendes munkaidőbe eleve belekalkulálnak túlórát, és ezért eleve többet dolgoznak, mint a közigazgatásban (ahol egyébként sok helyen szintén sok a túlóra, és a túlórapénzt sem a munkáltató nyúlja le, hanem de jure nem jár). Csak azt mondtam, hogy a közigazgatásban a munkahét nem 36 óra, hanem 40.

Akkor most mi a gond?

Új Nick 2008.10.28. 17:10:11

foglalkoztatottak:
EÜ: 2007. 12.hó: 51 410 (gondolom, azóta nem sokat nőhetett, előző évhez képest 9% csökkenés)

Közoktatás pedagógusok összesen (2005/06) 165 253. Ehhez még nyilván jön a nem-pedagógus, ami az én tapasztalataim alapján nem lehet több 20%-nál, legyen 32 000 akkor 197 000

Felsőoktatást nincs kedvem keresgélni, de ez elég messze van a 750000/2-től. Nagy jóindulattal lehet a fele, de semmiképpen nem a többsége.

pnr 2008.10.28. 17:15:33

Oktatás: 267,7 e. fő, eü. + szoc.: 201,8 fő. forrás: KSH, Létszám és kereset a nemzetgazdaságban, 2008. január–augusztus című gyorstájékoztató (portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/gyor/let/let20808.pdf).

Új Nick 2008.10.28. 17:26:42

ok :) én ezt nem találtam, csak mindenféle ppt-ket, sorry.

pnr 2008.10.28. 17:34:47

Ugyan már, tényleg annyi mindenféle adat forog közkézen, hogy nehéz abból hitelest találni. :-)

Új Nick 2008.10.28. 17:44:40

hogy mi a fontos? nyilván azért vagyok frusztrált, mert az én szempontjaim láthatóan senkinek sem fontosak és én nem is leszek kampánytéma. nyilván ezért érzem úgy, hogy bűnözőnek néz mindenki, leginkább a közszféra felől, én meg közben úgy érzem, hogy megszakadok, és közben arra sem vagyok elég, hogy egy huszadrangú pártkatona megemlítse, hogy mi lesz így velem. nekem nincs szakszervezetem, és az 1.9 millióval jelentős kisebbség vagyok az országban, de még a választásra jogosultak között is, tehát nem érdemes semilyen politikai programba emelni az én szempontjaimat....

Új Nick 2008.10.28. 17:53:20

és én nem érzem magam például szociálisan érzéketlennek... csak ezt nehéz bizonyítani... amikor azt mondom, csak az kapjon rokkantnyugdíjat, aki rászorult, minden rokkantnyugdíjas azt fogja mondani. ő éppenséggel ilyen... amikor azt mondom, annyi ember dolgozzon a közszférában, amennyinek a munkája tényleg kell az állam által nyújtott szolgáltatásokhoz, mindegyik be fogja bizonyítani, hogy így is meg van szakadva. amikor azt mondom, az kapjon segélyt, aki rászorult, akkor minimum cigányozást kapok, pedig... pedig az én falumban összesen két cigány él, a falu 40%-a segélyen él (a 40% fele nyugdíjas vagy rokkant, 15% költségvetési dolgozó és 5% versenyszféra), és nyilván MINDENKI teljesen rászorult, és senki sem tud semmit tenni a saját sorsának az érdekében.

ez az igazi patthelyzet. és ilyenkor kicsit elkeseredek, mert nincs mit mondani erre. ezért is mondom, én vagyok a szemét hőzöngő kisebbség, hiszen a 95% érdeke az, hogy én minél kevesebb jövedelmet tartsak magamnál és minél többet tegyek a közösbe, mert neki akkor lesz jobb. ez országos szinten, ugye, 80%-20%, de még gyerekek nélkül is, mondjuk 77%-23%

szerinted, mi a bajom? :)

Új Nick 2008.10.28. 17:55:40

bocs, egy plusz "fele" benne maradt.. szóval "40% nyugdíjas vagy rokkant"

Ombudsmanyus 2008.10.28. 19:45:03

Az utóbbi napokban kicsit lemaradtam a Reakcióról, a majd' félezer hozzászólást meg nincs kedvem, sem időm végig olvasni, de azt nem hiszem, hogy a 13. havi nyugdíj fele 80 ezer lenne. Ma ugyanis ez hangzott el a rádióban, hogy ezt meghagyják, a fölötte lévő részt veszik el. Ezek szerint a magyar átlagnyugdíj 160 ezer forint? Kánaán!!! Vagy ez az összeg úgy jön ki, hogy a 62. évüket be nem töltött "nyugdíjasok" teljes 13. havi nyugdíját vonják el, és a 62. év felettieknél a 80 ezer feletti részt?
Üvöltve zokogok fel, ha a 20 szolgálati év után nyugalmazott rendőr/finánc/katona nyugdíjak elvonásáról hallok, hogy a régi virtigli kommunista elvtársak és a munkába teljesen belerokkantak (tisztelet a ténylegesen rokkant kivételeknek) nyugdíjáról ne is beszéljek.
Mondjuk a 60-70 ezres nyugdíjból éldegélő öregektől nem sajnálom a 13. havi nyugdíjat, ha lenne ilyeneket támogató alap, időnként még be is fizetnék rá.

Francois Pignon 2008.10.28. 19:53:28

Ombudsmanyus,
amikor a bejegyzés született a tegnap esti első hír még a feléről szólt.

Francois Pignon 2008.10.28. 19:54:48

Pontosabban arról volt szó, hogy a legmagasabb nyugdíjat kapóktól esetleg az egészet is megvonnák. Szóval jó sokat puhítottak a tervezeten.

Ombudsmanyus 2008.10.28. 19:55:09

OK. Bocsi, mondtam, hogy le vagyok maradva.

pnr 2008.10.28. 22:52:38

Új Nick 2008.10.28. 17:44:40

"hogy mi a fontos?"

Ezt arra kérdezed vissza, hogy "Akkor most mi a gond?" Ezt csak arra írtam, hogy a hozzászólásaimban mi olyat írtam, ami bántó. Mert az nem volt szándékomban, elnézést.

Amit írtál, teljesen megértem, egy csomó mindennel egyet is értek. De hidd el, hogy egy köztisztviselőnek/-alkalmazottnak sem kellemes azt olvasni, hogy a valódi termelők nyakán élősködő, ingyenélő kártevő, az orvos a hálapénzt váró gyilkos, a pedagógus meg csak a nyarat szereti, a gyerekeket nem stb. Mert ez is ugyanolyan igaztalan általánosítás, mint az adócsaló minimálbéres vállalkozó. Pláne, ha még a hivatkozott adatok sem pontosak. :-P :-) Az emberi természet itt is, ott is olyan: van mindenütt tisztességes, lelkiismeretes, meg élősködő nyerészkedő.

pnr 2008.10.28. 22:55:47

Bocs, a vége elég közhelyesre sikerült, de tkp. igaz.

GaborPesti 2008.10.29. 13:59:49

"wendriner úr"
Gondolom pontosan leirta a mérőszámok definicióját. Egyetemen ez elég is de olvasni és gondolkodni is tudni kell:
A mérőszámok amiket leirt azok a közvetlen mért adatok. A százalék amit megadtam az EPS/stock price = adózott nyereség/piaci érték. Ez bizony % ra jön ki mint mértékegység. És ez (Meg a kockázat) az amit befektetéskor nézel ha az osztalék nem pedig a növekedés befolyásolja jobban az adott vállalat részvényárfolyamát..

"Nyugaton kimegy mondjuk a víz szerelő 10x annyit elkérhet a munkáért, és adózhat belőle nyugodt szívvel magyarországon a szerelő ugyanazt a munkát tizedannyiért végzi el, mert nincsen az embereknek pénze megfizetni. - "
Ja tényleg nyelvtudás nélküli kisiparosoket keresünk keritésbe való kolbász fonására...
Komolyra forditva a szót: Az a vizszerelő amikor a gázórája elromlik szintén 10* esét lesz kénytelen kifizetni. És ha pl az illető falfestő akkor egy gyalogalagút teljes kifestését megcsinálja kevesebb mint 1 óra alatt egyedül mig itthon egy 5 fős brigád szenvedne vele egy napig.

És hülyeség ez a nincs embereknek pénze dolog. Kinézel a pesti utcára és látod a gépkocsiparkot. NEm roszabb mint "Gazdagabb országban."

wendriner úr 2008.10.29. 15:22:56

GaborPesti, szimplán reménytelen vagy, ráadásul szerintem csúsztatsz is..

kocsiparkkal nincs igazad, menj el pl Bukarestbe, Pozsonyba, kb 5 perc alatt látsz Ferrarit, Lamborghinit, stb. mégsem Monaco egyik sem. ráadásul a magyar kocsipart jó része szintén hitelre megy, CHF-ben, rontva a pozíciónkon.
süti beállítások módosítása