A pénzügyi válság a futballt is maga alá temeti?
2008. szeptember 28. írta: Francois Pignon

A pénzügyi válság a futballt is maga alá temeti?

A mostani napokban egyre erősödő hitelválság olyan meglepően érte a pénzügyi világot, mint a decemberben először lehulló hó a fővárosi közterületkezelő vállalatot. Na jó, a pénzügyi világ mentségére, ők legalább napra pontosan nem tudhatták az előrejelzést.

 Egyszerűen összefoglalva: az ingatlanárak csak nőnek, egyre több hitelt vesznek fel ezekre az ingatlanok tulajdonosai, a bankoknak sem tűnik fel a kihelyezések súlyos aránya. Egyre több pénz forog ilyen fedezettel, aztán pukkan egy nagyot az egész, és mindez csökkenni és esni kezd, lohadni, mint a focilabda, amire már háromévesen is tanítanak, hogy ne üljünk rá, mert luftos lesz.

 Mint annak idején a dotcom-lufi. Amikor mindenki gyűjtötte, ahogy bírta, az internetes részvényeket, az egyeneskifli.com és a szomszedomjolfestkekkel.com is szárnyalt a tőzsdén, amíg rá nem jött pár év múlva a közönség, hogy három cégen kívül nincs semmi, ami valóságos teljesítményt mutatna. (Bár a kereressukalanytakivelhorgasznilehet.com-nak még mindig utalom rendszeresen a havi két dollárt.)

 Nem csak a befektetési bankok csődje miatt vérzik a szívem. Bizony, a futball is veszélyhelyzetbe került. Ajjaj, meg is történt már ez mostanában, hogy a Leeds vagy a Fiorentina harmadosztályba került, mert a végrahajtók úgy akarták. (A Fradit most itt ne is említsük.)

 Elsősorban azok a klubok kerülhetnek most veszélybe, akik drága pénzen stadionokat építettek, hitelből, nyilván jelzáloggal terhelve. De az esztelen túlköltekezés elég jellemző jelenség a futballban ezen kívül is. Persze ahol mágnásmiska nyomja a pénzt, mint a Chelsea-be vagy az Interbe, ott nem lesz gond. Amíg a tulajnak kedve van...

 A Leeds esete intő példa. Az össze-vissza költekezésnek BL-elődöntő volt az eredménye, aztán a csőd, a drága pénzen vásárolt játékosokat pedig töredékéért kapták meg a vérszagra gyűlő klubok, most a harmadosztályból harcol a csapat a feljutásért.

  Hogy nem a levegőbe beszélek, álljon itt a Forbes legutóbbi szezon végén kiadott listája a leggazdagabb klubokról. Az adósságuk már hazánkét idézik, ahogy a lista szerint adósságmentes klubok trükkjeinek százai is, (amint interista fórumtársam is említette a Drukkerkocsmában), a vagyon arányában nézett 20-60%-ok még csúnyábbak, ha az éves bevételekhez viszonyítjuk, aminek többszörösével tartoznak, elsősorban angol klubok.

 Persze ne reménykedjen senki, magyar csapat akkor sem fog használt zsigáért Céronaldót kapni, ha beüt ott a krach. Csak szóltam.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr64683831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zetek 2008.09.28. 10:35:47

A végén még spanyolok játszanak a spanyol, britek a brit csapatokban?! Ha ehhez válság kell, akkor legyen.

Francois Pignon 2008.09.28. 11:23:23

A hetvenes évekig volt fizetési sapka az angol bajnokságban. Akkoriban nem is három gazdag klub osztozott a címeken. Megeshetett még az is, hogy a Nottingham két BEK-et nyerjen.

VIII. Nagyapó 2008.09.28. 11:27:59

Nem csak a hitelekről van szó :)

Azt hiszem, a Newcastle - Manchester találkozó előtt viccelődtek azon, hogy ez a jegybankok találkozója lesz: az előbbi szponzorát (Northern Rock) a Bank of England, az utóbbiét (AIG) a Fed vásárolta fel nemrégiben :-D

Francois Pignon 2008.09.28. 11:30:32

Igen, érdekes volt hogy a legutóbbi meccsen a MU egész kispadja, edzőstül, szokatlan módon mezben volt, nagy AIG felirattal. Gondoltam is, hogy a szponzor kérésére demonstrálnak.

VIII. Nagyapó 2008.09.28. 16:59:20

Na, itt az eredeti (ennyit értek a focihoz, meccs csak márciusban...):

"Manchester United vs. Newcastle. The next scheduled English Premier League game between these two clubs (March 9th, 2009) will take on an added significance as the "Battle of the Central Banks". The Bank of England's team (Newcastle-sponsored by Northern Rock) will be at home to the Fed's new team (Man U-sponsored by AIG). Rumors that the European Central Bank is shopping around to "sponsor" a team were this morning vigorously denied in Frankfurt."

Artie 2008.09.28. 17:18:22

Azt hiszem, terjegenek itt nagy tévedések... Az AIG a ManU _mezszponzora_, míg a tulajt Malcolm Glazer-nek hívják. Ha mondjuk az Audi csődbe megy, attól még a Milanba a Berlusconi ugyanúgy tolja a (köz)pénzt, nemde?

Francois Pignon 2008.09.28. 17:31:39

Glazer nem öl szerelemből pénzt a fociba. Ellenkezőleg. Hitelből vette meg a klubot, amit aztán ráterhelt az MU-ra, így most van nekik cirka milliárdos adósságuk. Ehhez képest hogy esetleg új mezszponzor után kell nézniük, tényleg részletkérdés.

Francois Pignon 2008.09.28. 17:42:31

A pénzbetolásról: sajnos nagyrészt ez a bajok forrása, hogy nem mindenki játszik gazdasági szempontból sportszerűen. Van pár tag, aki évente százmilliós veszteségeket finanszíroz, a versenytársak is túlköltekeznek ha tartani akarják a lépést. Egyszer minden lufi kipukkad, vagy az lesz, hogy végleg milliárdosok játékszere lesz az európai foci, vagy az amerikaiakhoz hasonló szigorúbb szabályokat kell bevezetni, fizetési sapkával, meg miegyébbel.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2008.09.29. 09:15:37

Francois!

Hadd ne fizetési sapka legyen, hanem plafon! Annak legalább van értelme, és nem csak egy buta, szó szerinti átvétel angolból.

Francois Pignon 2008.10.03. 15:21:00

Most meg ez:
www.nemzetisport.hu/cikk.php?cikk=202209
A Realt néhány éve is csak egy nagy állami ingatlaninjekció mentette meg a csődtől.
süti beállítások módosítása