Vergődős
2008. szeptember 08. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Vergődős

 Jó reggelt, jó szurkálást minden kedves árokásónak és -betemetőnek. Az őszi polszezon megérkezése előtt nézzünk körbe a magyar ugaron, mi is a nagy bides helyzet a haveri kutyák országában.

 Ez a kormányzat vergődik. Az illetékesek megegyeztek abban, hogy talán, jövőre beszélgetnek egy hozzávetőleges euró-céldátumról, de azért hozzátették: ez nem is lényeges. Az illetékesek nem szólalnak meg az Európát komolyan érintő súlyos grúz konfliktusról és lehetséges következményeiről, ha pedig megszólalnak, hülyeséget beszélnek. Az illetékesek egy másik illetékes elvtársat tesznek az elvérzett előző illetékes elvtárs helyébe. Ezzel ki is merül az államigazgatás felsővezetőinek tevékenysége. Alattuk dolgozó ismerőseim pedig március óta csökkentett üzemmódban, bármikor-vége-lehet-az-egésznek hangulatban pakolgatják az aktákat ide-oda.

 A kormány feje, Gyurcsány Ferenc vergődik. Ízlelgessük a tényt: két kerek évvel beszédének kiszivárgása után még mindig ő a miniszterelnök. Mert meguntuk és hazamentünk. Mert a trükkök százait azóta is be lehetett vetni a kormányzati hatalom fenntartására. De hiába a hatalom, ha a legitimitás egyszer s mindenkorra elillant azon a forró őszön. Az ország két éve a kormányfő egyre kétségbeesettebb túlélési játszmáját nyögi. Monumentálisnak tűnő, de egyre rövidebb szavatosságú programjai súlytalanul lebegnek a közélet légkörében.

 A balliberális értelmiség vergődik. Egyesek két kedvenc pártjuk valamelyike mögé állnak be, mások függetleníteni akarják magukat a napi politikától. Vannak, akik békülnének, vannak, akik egykedvűen ássák tovább az árkot - most már az egykori koalíciós társ ellen. A ballib értelmiség legnagyobbjai a rendszerváltozás utáni magyar történelem egyik legsötétebb pillanatában feloldozták bűnei alól a hazugságaival lebukó kormányfőt. Furcsa, de megmagyarázható fejlemény, hogy az aktuális hűség- és akolnyilatkozat aláírói között hiába keressük őket. Lehet, hogy ezzel próbálják eltávolítani magukat attól a politikai percembertől, akihez hozzákötötték művészi hitelüket, személyiségüket. A mostani aláírók terjedelmes névsora azonban elgondolkodtató: ha vergődnek is az elvhűség, a párthűség és a személyes lelkiismeret közötti csapdában, legtöbbjük most is odaírta a nevét az eléje tartott lapra. Fájó a fiatal művészek, irodalmárok, filmesek jelenléte - de el tudom képzelni, hogy ki az feltörekvő a költő, akit mondjuk Parti Nagy Lajos, és ki az a filmes, akit pl. Szabó István kér meg az aláírásra - és nemet mer mondani nekik. De reménykedjünk, hogy voltak ilyenek.

 És a látszat ellenére vergődik a jobboldal is. Az MDF-ről nincs mit mondani. A Fidesz népszerűsége toronymagasan áll - úgy, hogy a tavaszi népszavazás sikere óta tulajdonképpen nem csinált semmit. Darál a Szijjártó-féle kommunikációs gépezet, robotszerűen nyomják mantrájukat a politikusok. Az egyre életidegenebb fideszes drill mellett elszomorító jelenség a jobboldali intellektuális tér átrendeződése is: kiszorulnak a nyilvánosságból, elnémulnak a polgári kormányzás idejének mértékadó jobboldali közszereplői, értelmiségijei - helyettük egyre több zavaros hátterű és ideológiájú, provinciális nézőpontú jobber árokásó foglalja el a rendelkezésre álló médiateret. Kérdéses, egy kormányváltás után kik fogják alkotni a jobboldali kormány intellektuális háttérországát: a külföldre ment / versenyszférába igazolt / visszavonult A-csapat, vagy a felszabadult helyekre rácuppanó B-csapat?

 Nem beszélve arról, hogy a legdurvább jobbszél hangvétele minden internetes fórumon visszaköszön, honlapjaik alakítani tudják a közbeszédet, miközben maguknak vindikálják a jogot, hogy eldöntsék, ki a jó jobboldali és ki nem. Számomra úgy tűnt, hogy az elmúlt hónapokban a magyar politika a gyurcsányi és a szélsőjobboldali nézetek mentén kristályosodott ki, egymásra reflektálva, egymásra hivatkozva alakították a közbeszédet. A ritkán megszólaló Orbán Viktor és a fideszes papagájkommandó nem tudja érdemben hatástalanítani ezt az egyre rosszabb hangvételű közéleti adok-kapokat. QCui prodest, ugyebár.

 A magyar közélet vergődéséhez képest sovány vigasz, hogy az internet némely szegletében értelmes, vitaképes, friss hangvételű jobboldali, konzervatív fórumok alakultak ki. A Reakciónak (előtte az UFinak) is megvolt a maga vergődő időszaka, nem egyszer az elmúlt kilenc évben, nem kell ezt részleteznem. Polgári underground ez a javából, nem mainstream.

 Annyi bizonyos: az össznépi vergődés mindaddig folytatódni fog, amíg ez a kormányfő és kemény csapata csetlik-botlik az ország élén. A lehetséges új választások azonban nem a helyes politikát, legfeljebb annak ígéretét hozhatják el az egyre kevesebb józan gondolkodású homo politicusnak. Az értelmes jobboldali-konzervatív politikáért való küzdelem csak azután fog elkezdődni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr90652833

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.09.08. 08:16:42

Reakció - polgári underground - VergődősJó reggelt, jó szurkálást minden kedves árokásónak és -betemetőnek. Az őszi polszezon megérkezése előtt nézzünk körbe [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzgy 2008.09.08. 08:03:02

Jó kis összefoglaló volt, de majdnem olyan, mint egy rendszer nekrológja...

Egyébként pedig még mindig cui az a qui.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2008.09.08. 08:05:34

nem kormány, ország. és a fentieket tudjuk már kb. két-három éve. mantrázunk. hátha.

Etniez 2008.09.08. 08:08:17

Nem akarok vitát nyitni, de megint elment egy orbánviktorozás, pedig régen volt már hatalmon a Fidesz..
Többivel egyetértek, most már nagyon sajnálom, hogy nem vettem részt a tüntetés sorozatban. Be kell látnom, nekik volt igazuk.
Ferencnek el kell húznia a halál faszára!

nick_007 2008.09.08. 08:08:32

Majd jön egy csodás szakértői kormány és az mindent megold :)
wita.hu/index.php?show=wita&wita=69

Mert a jelenlegi politikusaink ezek szerint nem szakértők

Etniez 2008.09.08. 08:13:14

Szakértői kormánynak igenis lenne értelme, de mivel az mszp és az szdsz még mindig lopni és "választási csalni akar", ezért nem lesz. Egy szakértői kormány nem engedné meg azt az osztogatást, amit az mszp elő fog adni 2010-ben.

is 2008.09.08. 08:15:59

talán az a baj, hogy "az internet némely szegletében értelmes, vitaképes, friss hangvételű jobboldali, konzervatív fórumok alakultak ki". jobb lett volna, ha "az internet némely szegletében értelmes, vitaképes, friss hangvételű fórumok alakultak (volna) ki". az értelem nem jobboldali vagy baloldali. az értelem nem mond olyanokat, hogy 'jó gondolat, de ha Gyurcsány/Orbán benne van, akkor mégse csináljuk, meg akkor én nem támogatom'. az értelem a gondolatra és a feladatra, és a megoldásokra koncentrál, nem az emberekre, azok minősítésére, a folyamatos negatív 'szarok vagytok gyerekek' visszajelzésekre.

ma még nem látunk alternatívákat. az értelemnek ma az a feladata, hogy ezeket értéksemlegesen összegyűjtse, és a 85% embernek, akinek nagyrészt fingja se volt, hogy mire szavaz március 9-én elmagyarázza, merre van a kapitalizmusra, és nem az állami paternalizmusra épülő társadalom. majd ha az alternatívák világosan és érthetően ott lesznek az asztalon, utána lehet értékek mentén, vagy csak szimplán a jobb jövőbe vetett hittel választani közülük.

a mai bal és jobboldal értékvilága zavaros. az nem jobboldali értékvaálsztás, amely március 9-én az igenre szavazott. az 'milyen fasza farokként csóválni a kutyát' hangulatú egyszeri vasárnapi buliérzés. az nem baloldaliság, hogy szire-szóra náciznak (miközben a Gráda, és a nemzetiszocialisták húszas évek eleji viselkedése sok hasonlóságot mutat).

a párbeszédképtelenség (diszkreditálok, kivonulok, nem ülök le vele stb) az garantáltan nem viszi előre az országot. mi lesz, ha véletlenül lesz egyharmada legközlebb az ellenzéknek, és ugyanígy kijelenti, hogy Orbán Viktort nem tekinti tárgyalópartnernek, és további négy évig kivonul, és nincs kétharmados törvéynmóosítás, sőt még egy ugyanilyen népszavazást is megcsinálnak 2012-ben? ugye nem hiszed, hogy nem lehet? a FIDESZ-nek 2000-ben 19%-a volt, miért ne lehetne? akkor ez a helyzet mehet örökké? és mi ehhez asszisztálunk?

szerintem ott kezdődik Mo építése, hogy abbahagyjuk egymás basztatását. azt is abbahagyjuk, hogy mindenkit basztatunk, osztunk jobbra is, balra is. 20 év után rá kell jönni, hogy nincs még egy értelmiség, nincs még egy politikai pályát választó sokezres réteg, nincs még egy nyuszi a kalapban. és mindenkivel szóba kell állni, és mindenkivel a feladatra kell koncentrálni, és mindenkivel a megoldáson kell dolgozni.

Zetek 2008.09.08. 08:25:36

"A Fidesz népszerűsége toronymagasan áll - úgy, hogy a tavaszi népszavazás sikere óta tulajdonképpen nem csinált semmit." Ha jól emlékszem, a 2004-es EP kampányban próbálkozott Megyó azzal, hogy amíg ők cselekszenek, addig az ellenzék csak szövegel. Még a szeretve tisztelt Tóta W. is leírta, hogy még mit tudna tenni?
Amúgy szerintem az a csoda, hogy a radikálisok eddig megmaradtak a szövegelésnél. Mert a hülye viccet idézve, mert igény lenne rá.

Hattory Hanzo 2008.09.08. 08:37:58

A Fidesz vs Magyar Nemzet csörte azért szerintem érdekes fejlemény, nem álnéven, hanem frankón, főszerkesztő-helyettesi szintről jött a beszólás, mondjuk a szokásos stílben. Honnan a bátorság?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.09.08. 08:45:08

"Ízlelgessük a tényt: két kerek évvel beszédének kiszivárgása után még mindig ő a miniszterelnök. Mert meguntuk és hazamentünk. "

"A ballib értelmiség legnagyobbjai a rendszerváltozás utáni magyar történelem egyik legsötétebb pillanatában feloldozták bűnei alól a hazugságaival lebukó kormányfőt."

Én továbbra is azt mondom, hogy nem akkor kúrta el, amikor szakítani akart a korábbi gyakorlattal, és változtatni akart (és ezt ki is jelentette), hanem most, amikor kiderült, hogy nincs háttere és/vagy bátorsága végigcsinálni, amit muszáj lenne, és amit csinált, azt se teljesen úgy, ahogy kellett volna (sőt, a másik oldal nyomására még azt is visszavonta, ami működött).

Az "aktuális hűség- és akolnyilatkozat"-ról meg annyit: Gyurcsányról már letettem, de azt a nyilatkozatot a kezdeményező személyétől függetlenül én is aláírtam volna, mert ez nem párthűség, hanem emberiesség kérdése...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.09.08. 08:56:33

Szerintem is el kéne húzni már a fenébe, mert nyilvánvaló, hogy ez nem fog menni. Kicsit se, nemhogy nagyon. Az okokat most nem feszegetném, de orbán is benne van bőségesen. Mindenesetre ezt így abba kell hagyni, minél gyorsabban, annál jobb. Már az ára is szinte mindegy, a szélsőségességet kivéve...
azbeszt.blog.hu/2008/09/05/gyele_viktol_dulvan

Gabo1000 2008.09.08. 09:07:42

Is!
Gondolom Te egy kiábrándult baloldali szavazó vagy. Talán még sok mindenben egyet is tudnék érteni Veled, de sajnos az előzmények ismeretében ez valahogy nem megy. Azok után amit a kormány megtett (élén a kormányfővel) ilyen nagy össznépi összeborulást nem lehet megtenni. Aki márciusban igennel szavazott az nem a 300 forintra mondott nemet hanem a stílusra az emberre a kormányra. Mivel más "demokratikus " eszköz nem állt rendelkezésre azzal harcoltak ami volt. Erre lehet most mondani, hogy hát közteherviselés, meg egyebek, de ez nem arról a max 6000 forintról szól.
A nagy összefogás mindaddig nem működne amíg a korábbi rendszer maradványai itt vannak és még részt is vesznek a politikai életben, az ország irányításában. Annyi sok sérelemmel élő ember van kishazánkban akik sosem fognak együttműködni, megbocsátani azoknak -akik akár rajtuk keresztül is- ma kiemelkedő jólétben élnek. Ahogy egy műsorban hallottam fura lett volna ha mondjuk Horty- Kun Bélát kéri fel koalíciós parnterének.
Említetted az értékeket. Kérdezem én mutass egy olyan médiumot aki ma baloldali értékekkel foglalkozik. Nincs tradíció, nincs semmi ami ilyen értékeket közvetítene. A bal oldalinak mondott politikuisaink mindenféle baloldali gondolatoktól mentesek.
Egyetértek abban Veled, hogy az sem látszik ugyanakkor, hogy a Fidesznek lenne bármilyen komolyabb elképzelése a jövőnkről. Vagdalóznak a szavakkal, kinyilatkoztatásaik nem sok konstruktivitást hordoznak.
A kormány már rég elvesztette hitelességét, nincs olyan nagy volumenű projekt amiből pozitívan jött volna ki. Ez nem fog megváltozni magától. Lehet sokmindent az ellenzékre kenni, cska eközben valami hasznosat is lehetett volna véghezvinni az elmúlt évek alatt. Én nagyon úgy érzem, hogy elvettek az életünkből éveket rossz gazdaságpolitikával, trükkökkel és csalással kiforgatták a nemzet, az ország értékeit.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.09.08. 09:08:01

Szamárfül, ha ez a nyilatkozatra tett megjegyzésemre vonatkozik, igen, tisztába vagyok vele, hogy ez népszerűséghajhász, tematizáló fegyver IS. De attól még nem tudok nem egyetérteni a mondanivalójával... Ha ezt az egészet Orbán kezdte volna, akkor is mögé állnék, pedig... Az más kérdés, hogy többek között azért se kedvelem őt, mert eszébe se jutna egy ilyen kezdeményezés.

Gabo1000 2008.09.08. 09:11:52

Fedor!
Az a baj, hogy nem azért akart szakítani a gyakorlattal, mert erkölcsei azt diktálták, hogy ez így nem mehet tovább, hanem azért mert felmérte, ha nem szakít akkor vége van mint a botnak. Csak ez az elvtársaknak nem tetszett. Az elvtársak megszavazték, aztán pedig nagyon cserbenhagyottnak érezhették magukat. Kicsit azt játszotta el velük amit az országgal. (én jól vagyok köszi, ti meg jó lesz ha szorítotok a nadrágszíjon).
Arról nem is beszélve, hogy akikben bízol azok engedték GYF nek hogys az legyen belőle ami

Invictus 2008.09.08. 09:15:29

"Számomra úgy tűnt, hogy az elmúlt hónapokban a magyar politika a gyurcsányi és a szélsőjobboldali nézetek mentén kristályosodott ki, egymásra reflektálva, egymásra hivatkozva alakították a közbeszédet"

Bezony. És mindkettőnek nagy szüksége van a másikra.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.09.08. 09:28:52

Gabo1000, maradjunk annyiban, hogy én azért ennél egy kicsit árnyaltabbnak látom a dolgokat.

Bízni meg (már) nem tudok senkiben a politikusok közül. És ez szomorú.

Gabo1000 2008.09.08. 09:30:16

Persze vannak fokozatok, nem vitatom, de egy biztos nem állunk jól. Sem gazdaságilag, sem lelkileg, sem sehogyan

CrL 2008.09.08. 09:44:15

korrekt kis írás, hát igen ami a konzi mainstream véleményformálók kérdését illeti mondjuk belenéztem a Civil Kaszinóba hörrtévén: 5 percig bírtam. gimis tanáraim beszélgettek ilyen szinten a menzán.

kgonzo 2008.09.08. 09:57:10

ergé!
"az aktuális hűség- és akolnyilatkozat "
Te ezt komolyan gondoltad? Szerinted én magamtól nem gondolhatom fölhábotítónak, hogy ma már nincs esély a normális vélemény nyilvánításra, mert ott terem egy szélsőjobbos horda, és megdobál (még ha csak tojással is). Szerinted én nem lehetek felháborodva, hogy a gyermekeimmel, a feleségemmel nem tudok kimenni egy nemzeti ünnepre, mert... (lásd mint fent!).
Tehát ahhoz szerinted begyepesedett zsíros agyú taplónak, vagy beszari seggnyalónak kell lennem, hogy aláírjak a chartába?
Nem kellene lenézned ennyire bennünket.
(Csak, hogy tiszta legyen: nem szoktam aláírni semmit, mert nem szokásom politikai nyilatkozatokat tenni. Mélységesen egyetértek azzal, hogy ami a melegfelvonuláson történt, az az utolsó csepp a pohárban.
De Ti ezt nem tudhatjátok, mert én nem megyek tojást dobálni, engem nem érdeklő politikusok szeánszaira.)

Gabucino_ 2008.09.08. 10:02:00

"Nem beszélve arról, hogy a legdurvább jobbszél hangvétele minden internetes fórumon visszaköszön, honlapjaik alakítani tudják a közbeszédet, miközben maguknak vindikálják a jogot, hogy eldöntsék, ki a jó jobboldali és ki nem."

Súlyos szavak ezek egy olyan portálon ahol nagyban dívik a partner MSZP szavazónak nevezése :))

Dehát ahol a goldenblog nyertese ugye nem mainstream, ott minden lehetséges.

Etniez 2008.09.08. 10:25:41

Azt nem értem, hogy a baloldali szavazók miért nem küldik el Ferit már?
Csődbe viszi az országot, szétadóztatja a dolgozó kisebbséget, az inaktívaknak (nyugdíjasok, segélyen (jól)élők) meg odaad mindent.
Kérdem én, ez vajon hová vezethet?
Sokáig nem értettem, miért mennek sokan külföldre dolgozni. Már kezdem érteni, itt bérből és fizetésből semmire nem lehet jutni, mert amit megkeresel, azt elveszik és odaadják azoknak, akik ba.sznak dolgozni.
Szeretnél lakást, autót. Nem hitelből? Fizesd ki csak a 36%-os SZJA-t.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.09.08. 10:42:46

Biztos voltak már akik látták, de olyanok is akik nem. Ezért ajánlom ismét, meg azért, mert nagyon úgy gondolom, hogy a témában nem lehet hasznosat mondani enélkül:

www.kibulizottorszag.net

„A mai Magyarországon szinte semmi sem az aminek mondják”.

Mindenkinek.

johevi 2008.09.08. 10:51:28

Ez a csetlés-botlás nem csak a mostani kormányra jellemző, ezt fogja a következő is, akire a fél ország vár. Ezt a szarkupacot nem lehet hálásan elhordani... Vagy nekilátnak és ugyanúgy népszerűtlenek lesznek, vagy görgetik tovább, ugyanígy és még nagyobb lesz.

Invictus 2008.09.08. 10:55:48

Márpedig ez hűség- és akolnyilatkozat, a nevek magukért beszélnek. Aki ezekkel együtt aláír, az nyilvánosan szopja Fletó f*szát, akármit szövegel.

Gabo1000 2008.09.08. 11:17:16

kgonzo!
Ha kimész inkább a rendőröktől kell félned. Aláírták a Chartát, és most mi lesz? Sztem inkább az a baj itthon, hogy a kevés szélsőjobb elemnek sikerül maguk mellé állítani azokat, akiknek szimplán-minden egyéb benyomástól mentesen szeretnének élni ebben az országban olyan feltételekkel amik elvárhatóak lennének. Az hogy ez megtörténhet pedig igenis a mostani kormányzat felelőssége, bármennyira is próbálja rákenni politikai ellenfeleire a dolgot.

vizipipa 2008.09.08. 11:24:22

is

..."az értelem a gondolatra és a feladatra, és a megoldásokra koncentrál, nem az emberekre..."

Szépen hangzik, csak épp nem igaz. A megvalósításhoz emberek kellenek. Jó emberek, meg rossz emberek. Okos emberek, meg buta emberek. Mert ilyenek az emberek. Szóval mindegy, hogy milyen ember? Mindegy, hogy személy szerint ki?

Szerintem nem. Szerinted?

Épp ez a baj Fletóval. Nem hiteles. Mondhat ő már akármit. Nekem legalábbis. Meg sajnos a mögötte állók is. Ki is állt elő az utóbbi időben önálló gondolattal? Meg mikor? Kiss Péter ugrik csak be, a monoki polgármester javaslatát félig támogatva. Aztán teljesen kifarolva (egy a zászló - szemmel láthatóan ezen az oldalon is).
A folytatásban meg a reklámot idézem: "És még valami?"

Téglagyári Megálló 2008.09.08. 11:57:43

"Dehát ahol a goldenblog nyertese ugye nem mainstream, ott minden lehetséges."

Gabucino, te nagyon okos vagy, szerinted egy akármilyen blog az mainstream?

Thulsa Doom (törölt) 2008.09.08. 13:53:47

Az egész rendszerváltás utáni tehetségtelen csürhének most járt le a szavatossági ideje. Hiába a jobb és baloldali máz, a rothadás már átütött rajra. Már messziről bűzlenek, hiába is próbálják elfedni a szagukat.
Kemény idők jönnek, jobb ha felkészültök rá. Hamarosan teljes lesz a káosz az Országban. Bár az alkotáshoz hülyék, azért annyi politikai érzék még maradt ezekben a pártokban, hogy ők is érzik ennek az előszelét. Ha kicsit figyelnétek az eseményeket, akkor ti is rájönnétek, hogy ma nem az a fő kérdés, hogy ki kormányozzon, hanem az, hogy hogyan tudnák elkerülni a parlamenti pártok, hogy az összeomlás éppen az ő kormányzásuk alatt történjen meg.
Ezért nem kapálózik a Fidesz sem a kormányzásért, csak a pofáját járatja a látszat kedvéért. Az Mszp meg a hátralevő idejét majd osztogatással meg adócsökkentéssel fogja tölteni, hogy a biztos bukása után a következő kormányt sakk-matt helyzetbe hozza.
A Fidesznek persze erre egy szava sincs, mert annyira gyáva, ostoba és beszari, hogy retteg attól: mit szól majd az "új többség", ha felemelné a szavát az osztogatás ellen. Ehelyett inkább még ráígér és szociális válságról beszél. Igy aztán ha győz is a válastzásokon a tábora azonnal összeomlik majd.

Az Ország felélte minden tartalékát, a történet számukra a végéhez közeledik, de a káosz majd megszüli a új rendet.

heima (törölt) 2008.09.08. 15:41:45

ergé, erről az államigazgatási leállás(ok)ról írhatnál még egy keveset, hallani ezt folyamatosan innen-onnan, de semmi részlet, jöhetne néhány konkrétabb info.

Ács Ferenc 2008.09.08. 16:36:32

Borzasztóan bizarr, de a helyzetértékelésem megegyezik kemotoxéval.

Invictus 2008.09.08. 16:47:16

Kemotox
Sajna a Fidesz másképp nem nyerhet, valószínű, hogy a "kiszivárgott Orbán-beszéd" teszt volt... levonták belőle a következtetést.
A választások megnyerése után ők legalább hivatkozhatnának arra, hogy "nem tudták, hogy mekkora szarban vagyunk".
A Fidesz tényleg nem kapálózik a kormányzásért, de nem is teheti. Van egy jól kitalált alkotmányunk, ami bebetonozza az aktuális kormányt, 20% alatti népszerűséggel is el tud kormányozni simán.
Nem hiszem, hogy 2006-ban nem akartak nyerni, csak tényleg annyira hülyék voltak, mint amilyennek látszottak. Most is ez a helyzet.

Ács Ferenc 2008.09.08. 16:49:29

"Etniez 2008.09.08. 10:25:41
Azt nem értem, hogy a baloldali szavazók miért nem küldik el Ferit már?
Csődbe viszi az országot, szétadóztatja a dolgozó kisebbséget, az inaktívaknak (nyugdíjasok, segélyen (jól)élők) meg odaad mindent.
Kérdem én, ez vajon hová vezethet?"

Államcsődhöz.
Gyurcsány szavazóinak nagy része inaktív státuszú., állam-függő. A baloldali szavazók amúgy is nehezen küldhetnék el, inkább csak moroghatnak, vagy protest-voksolhatnak ellene két parlamenti választás között. Egyébként a szocialistáknak ilyen értelemben jó képességük van a személyi megújulásra, eddig mindig váltottak, amikor igazán kellett, csak most mélyebbről kell majd visszakapaszkodniuk. Az aktívak, a vállalkozók és a középosztály szigorú uzsora-adóztatásának az inaktív rétegek javára komoly hagyományai vannak Magyarországon. 2003 óta ugyanazt a nótát fújja a Fidesz is lényegében, gázárcsökkentést, nyugdíjemelést követelnek, stb. Holott egy felelős magyar kormánynak első intézkedése kell legyen a nyugdíjcsökkentés és a segélyezési rendszer drasztikus megnyírbálása.

Invictus 2008.09.08. 16:51:48

Bár van valami abban amit mondasz, teljes összeomlás szerintem nem lesz itt (a la Argentína). A hatalmon lévő hálózat paranoiásan retteg attól, hogy elveszítheti kiváltságos helyzetét (attól tartanak, hogy egészpályás letámadás 2.0 jön, ami sokkal erősebb lesz mint az előző, büntetőeljárásokkal is esetleg...), és ezért kapkod, igyekszik menteni a helyzetét, hátha sikerül kihúzni és fordítani 2010-ig, ha pedig ez nem lehetséges, minimalizálni a vereséget.

CrL 2008.09.08. 16:55:23

káosz akkor lenne ha Uri Geller eltűntetné a Parlamentet jövőhéten az összes képviselővel, mivel erre nincs esély minden megy tovább mint két éve. Két éve eleve ősszel forróbb volt e helyzet. Ettől még persze van több helyen káosz, mondjuk Budapesten az utakon.

Ács Ferenc 2008.09.08. 16:56:38

CrL: biztos káosz lenne akkor?

CrL 2008.09.08. 17:04:39

Feri, na jó a pár napig tartó nagy örömöt és pezsidurrogást kivéve sajnos igen, na nem mintha nem lennének helyettük majd jobbak, hanem mert kiderülne, hogy minden nexusokra, személyekre, szervezetlenségre és rendszertelenségre épült.

nemkellnemzetivagta 2008.09.08. 17:14:17

ha dél-amerikában lennénk és lenne hadseregünk, akkor körülbelül most telne be a pohár a tisztikarnál és az egész csürhe egy stadionban ülésezhetne tarkóra tett kézzel. na és akkor jöhetne a szakértői kormány egyenesen chicagoból. őszintén szólva tudnám én ezt élvezni.

Thulsa Doom (törölt) 2008.09.08. 21:38:32

Invictus 2008.09.08. 16:47:16 "Sajna a Fidesz másképp nem nyerhet..."
Tudom, hogy a Fidesz vezetése is így "gondolkodik". Csak kár, hogy tovább nem látnak, vagy egyszerűen nem mernek látni.
Tudod mi következik egy ilyen győzelem után? Orbán "őszödi" beszéde. És biztos lehetsz benne, hogy az "új többség" leszarja majd a magyarázkodást, ő ingyen akar mindent, mégtöbb segélyt meg pótlékot! Hiszen erről beszélt nekik Viktor, Szíjjártó és a többiek. A szociális válságról.
Már aznap este az utcán lesznek! A Parlament és a Fidesz székház körül. A rohamrendőrség természetesen semmit sem fog tenni, ebben is biztos lehetsz! Na meg abba is, hogy a média ki mellett fog állni. Nem a debil kukagyujtogatókat fogja majd mutogatni, hanem a zokogó Marinénit, akitől Orbán elvette az X ezer forintot...
És ki fog majd kiállni a tömeg elé? A beszari Orbán? Aki úgy fog elporozni a páncélautóján, mint a legutóbb? Szíjjártó, Cser-Palkovics vagy Pelczné? Mit ér egy ilyen győzelem?

Én úgy látom, hogy a helyzet már túlment azon, hogy a mai demokrácia keretein belül meg lehessen oldani. Egy demokrácia csak addig életképes, amíg a szavazók többsége aktív befizetője az államkasszának és kiismeri magát a politikai jelszavak között. Nem dől be az osztogatós ígéreteknek, mert nagyon jól tudja, hogy annak az árát csakis egyedül ő fogja megfizetni.
Ha ez a az egyensúly megbomlik és az eltartottak és követelőzők jutnak túlsújba, a rendszer törvényszerűen összeomlik.
A megoldás egyedül az lehet, ha kizárólag annak van szavazati joga, aki aktív nettó befizető az államkasszába. A másik lehetőség a totális összeomlás és káosz.

Gabucino_ 2008.09.09. 01:59:07

> Gabucino, te nagyon okos vagy

Eddig volt értelmezhető, de amúgy köszi

("szerinted egy akármilyen blog az mainstream?")
süti beállítások módosítása