Lesz itt sztétment
2007. július 20. írta: Oli bácsi

Lesz itt sztétment

A honi tényfeltáró újságírás új origójához érkezett. Kivülálló ugyan megdöbbenve tapasztalná, hogy ez a röneszánsz a Hetek-Hírszerző-kuruc.info tengelyen formálódik, dehát a betlehemi jászol sem volt az kimondott think tank. Megszületett a Magyar Tényfeltáró Újságírás. Az újszülött jól van, szülei héjanászai nem tettek rá kimondottan rossz hatást, és édesdeden gőgicsél.

Nem akarjuk most azt firtatni, hogy mi a vértől tartott hét-nyolc hétig a derék médiamunkásoknak kideríteni azt, ami már másfél hónapja megtudható volt lapunk nyomtatott változatából. Vakok és gyengénlátók kedvéért "olvasni tanulok"-típusú betűkkel mi magunk (éééértitek: Sinn Féin) árultuk el az újraindult lap második oldalán, hogy újságunkat a Közép-Európai Média és Kiadói Zrt. jelenteti meg. Nobilis Kristóf, na. Vitorlázós médiamogul, Horváth Zsolt kenyeres pajtása, jobboldali fúrópajzs.

A puszta hírértéken felül van nehány gyöngyszem az így tálalt sajtóhírekben: vélelmezett testi hibák, állítólag nyilatkozó, de meg nem nevezett Index-újságírók meghökkenése, az "eltérő" és a "mást" jelentésének ügyes csúsztatgatása (ez hitgyülis kollégáink érdeme, akik szerint az "értékőrzés" és az "internetes megjelenés" szöges ellentétben állnak egymással). Az összeesküvés vizionálása különösen tréfás olyan wannabe kisnyilasoktól, akik jól láthatóan az életben nem tartották kezükben lapunkat.

No, hát mindegy is. Egy szép nagy család vagyunk mi, a magyar sajtó. Incesztussal szaporodunk.

Csak azok kedvéért, akik mértékadó hírforrásnak tekintik a fenti ojságokat: ugyanott vagyunk, ahol eddig. Nem ülnek selyemnyakkendős cenzorok a nyakunkon, nem kapunk titokzatos telefonokat, amelyek egyes személyek kicsinálására szólítanak fel. Turul kolléga ugyanolyan hülye frizurát visel, ergé még mindig siratja régi szerkesztőségben megrongált biciklijét, Bozótharcos ugyanolyan jóízűen nyerít az idétlen vicceken, Ács Feri ugyanolyan frenetikusan tudja utánozni Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet (komplett tévévitát kvázi), Lelky Lola tekintete ugyanolyan félelmetesen és örvénylően áttetsző, nénike ugyanolyan sztoikus, Szatmáry ill. jómagam ugyanúgy küzdünk a kappanhájjal, a harminc feletti magyar férfiak nagy ellenségével. Főszerkesztőnk meg mindannyiunkért aggódik, terelget és gyámolít bennünket. Az mondjuk elég vicces, amikor tekintélyesnek próbál látszani: ebbéli kudarcait ivással kompenzálja. Ugyanúgy, mint eddig.

Ezenfelül továbbra is azt gondoljuk, hogy a nemzet használható értelmezési keret a ká-európai rögvalóságban, és különösen a Kárpát-medencében. Itt nálunk, a mi otthonunkban, Ojtoztól Dévényig. Ugyanúgy hiszünk a hagyományok értelmében, a piacban, a szabadság varázshatalmában, abban, hogy 1990 igenis cezúra volt a magyar történelemben, hiszünk a rendszerváltás értelmében, hiszünk a vélemények sokszínűségében, blablala.

Ja, és a szeretet meg az összefogás erejében, baszki.

 

Update: Fantasztikus fortyogást váltott ki a honi elektronikus médiában a mi kis életünk, komolyan gondolkodunk egy szerkesztőségi fotóblogon. Szentkoronarádió meg barikad.hu: hát egyik lábunkról a másikra állunk a megilletődöttségtől, komolyan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr55122001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabe 2007.07.20. 17:20:45

Első!
És éljen az Ablonczyak vízfeje, amivel persze tüzet okádnak!
(Értitek, képzavar...!)

Wass Albert 2007.07.20. 17:29:29

A kurucinfós cikkszerzőnek meg határozottan pöcsfeje van. Aki meg szeretne erről győződni, képe, telefonszáma, lakcíme megtekinthető a Hírszerző szerkesztőségének portáján, illetve felbélyegzett válaszboríték küldése esetén postázom.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.07.20. 17:58:17

hogy mi, kicsoda és hol?

a hírszerző részéről ez biztos nem volt tényfeltárás, mivel csak egy hír volt. azért a biztonság kedvéért, mielőtt elmennék a balatonra, elhatárolódom a tényfeltáró újságírás vádjától, a kurucinfótól, olibácsitól, magamtól, az ufitól, a szerkesztőségnük többi tagjától, a pártoktól, a történelmi egyházaktól, a civil szervezetektől, az ENSZ-től, a zsidóktól, Wass Alberttől, a kommunistáktól és a balliberális értelmiségtől.

Amúgy kedves UFi, üdv a köcsögök és médiahéberek klubjában, a maceszt a konyhában tegyétek le, sör a hűtőben, széket hozzatok magatoknak:)

hcrules 2007.07.20. 18:36:09

Attől csak nő az ember szemében valaki, ha mindenféle szélsőségek támadják. Hetek és kurucinfó egy platformon ellenetek?! Addig jó míg nem dícsérnek.

Drót 2007.07.20. 18:37:47

Nagyon jó szöveg, maradjon soká.

g 2007.07.20. 18:50:46

ez aztán a mission statement, hej! :)

Gabe 2007.07.20. 19:14:50

Na ezt idemásolom, mert ilyet még a kurucon se láttam. Minden mondata aranyat ér.
"1998-ban Orbán Viktor meghirdette az akkor baloldali túlsúllyal rendelkező média kiegyensúlyozásának tervét. Az azóta eltelt időben három, jobboldali magánszemély által tulajdonolt médiabirodalom is létrejött. A Liszkay Gábor nevével fémjelzett csoportba tartozik a Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió. Széles Gábor milliárdos vállalkozó többek között a liberálisból jobboldalivá vált, egykor patinás Magyar Hírlap és az Echo TV tulajdonosa.
Ellentétben az előző orgánumokkal, a Nobilis érdekeltségébe tartozó Index.hu, a Napi Gazdaság, a Portfolio.hu című lapoknál (melyeket az elmúlt években – részben vagy egészben – vásárolt fel az üzletember) semmilyen pártos orientációt nem lehet felfedezni. Bár többen vannak, akik szerint „politikai befektetésnek” kell tekinteni az UFI felvásárlását, de ugyancsak több, Nobilist közelről ismerő személy állította lapunknak: kizárt, hogy az Orbán vezette Fidesznek akart volna szívességet tenni az üzletember a „polgári underground” lapjának megmentésével. A tranzakció a saját politikai függetlenségükre kényes indexes újságírókat is meglepte."

bugris 2007.07.20. 19:32:20

Közben Tóta is képbe került, miután A.B. képes volt vele egy műsorban beszélgetni. :)) Kíváncsian várjuk a további döbbenetes összefüggéseket.

Wass Albert 2007.07.20. 19:35:09

És azt tudtátok, hogy az egyik legnagyobb hangú kurucinfós homoszexuális, és zsidó szeretője van? Név, cím, telefonszám, mint már fentebb említettem.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.07.20. 20:02:32

Öröm lesz úgy írni, hogy sok-sok kitűnő médiamunkás méricskéli majd minden cikkünket, hogy ez most pro- vagy anti-orbánista-e, melyiket jegyzi álnéven Nobilis Kristóf és a zsidók vettek-e meg minket vagy fordítva. :)

"A tranzakció a saját politikai függetlenségükre kényes indexes újságírókat is meglepte."

Ez meg olyan, mintha a Hetek újságíróival véleményeztetnék a Hit Gyülekezete, vagy a hírszerzősök a Political Capital (tranz)akcióit. :]

2007.07.21. 00:07:44

Off
Szerintem nem olyan jó ötlet egy valóságos, bár már halott személy nevét nicknek használni. Valamit alakíthattál volna a neven.
Ez most W.A.-nak szól.

Wass Albert 2007.07.21. 00:46:58

Csi!
Ez alapvetően fricska akart lenni részemről a folyamatosan wassalbertezőknek. Ha eltűnik a blogkommentekből a téma folyamatos felvetése, ez a nickem is el fog tűnni.
És ezért is hoztam létre az UFiblog offblogját, hogy a rajongóknak/utálkozóknak legyen hol lezavarni a nemidevaló meccseiket.
wassalbert.blog.hu/

Wass Albert 2007.07.21. 01:04:23

Van új téma is. És a jövőben büntetésvégrehajtásszerűen fogom linkelni az adott offtémák felmerülése esetén (na jó, most éppen releváns), persze, ha nem jár majd azonnali ban már csak a témafelvetés miatt is.

alex portnoy · http://vengeancetildoomsday.blogspot.com 2007.07.21. 08:55:19

"És azt tudtátok, hogy az egyik legnagyobb hangú kurucinfós homoszexuális, és zsidó szeretője van? Név, cím, telefonszám, mint már fentebb említettem."

ennek alapvetően túl sok jelentősége nincsen, de egy ismert lemezt hallok ropodni.

azonosulás az agresszorral...

medve 2007.07.21. 09:33:39

Akkor a lényegről!

Egy jó hangnemű, értelmes, nem komcsi-libsi internetes portál, melynek semmi köze ajobboldali giccshez, az nagyon elkel. És mivel egy kis monopóliumot is megtőrne, idegesíteni fogja a Hírszerzősöket, no meg a kururc állatokat is. Ilyen a világ.

De! Az Ufi egyelőre még egy "hangnemből" él. Jó lenne, ha a bloggoláson kívük a neten lassan elkezdenétek a hírgyártást, olyan formában, ahogyan gondoljátok. De ennél több kell. Jó szerzők, cikkek, hírek. És még valami: ha egy médium az elején elrontja, utána nagyon nehéz. A Heti Válasz erre a legjobb példa. Vért izzadtak, mire feljöttek, mert korábbi vezetőik az elején elrontották.

Hajrá!

alex portnoy · http://vengeancetildoomsday.blogspot.com 2007.07.21. 10:16:08

szerintem az egyik legélvezhetőbb sajtóorgánum az ufi, én betegre röhögöm magam a legtöbb cikken - ez persze ízlés kérdése, aki szereti ezt a malíciózus hangnemet, annak tetszeni fog, aki belebetegszik a modernizációs tébolyba vagy akár a mélymagyar mocsárba, az fröcsögni fog rá. van ilyen. jó hogy épp ezt a két példát hozod föl, mert csak az ufit és a hetiválaszt vagyok hajlandó elolvasni:D

hcrules 2007.07.21. 10:24:51

Azt gondolom én is, hogy lenne igény egy ilyenre. Csak az a kérdés, hogy mekkora. Az én baráti, ismerősi körömben bőven, de ez azért a magyar társadalom elég szűk rétege :)
Az pedig, hogy az Ufi hírportál, stb legyen egy elég komoly döntés a szerzők számára

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.07.21. 12:39:04

Én azt hiszem, komoly mérföldkő a minőségi újságírásban, amikor az embert először támadja és zsidózza le a kuruc.info. Gratula!

Oli bácsi 2007.07.21. 12:56:47

Oh, nem először. Öreg barátok vagyunk mink, a kuruc.info szellemi holdudvarával már megvoltak a magunk clash-ei: nemenyi.net/reszletes.asp?MainID=1&HirID=4980

medve 2007.07.21. 14:06:11

Na, ezt a portált még nem, olvastam.

krz 2007.07.21. 14:42:55

hajra, lanyok/fiuk, csak igy tovabb!

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.07.22. 23:42:06

medve! ne kezdd megint!:)

exit · http://nubabel.blog.hu 2007.07.23. 02:58:37

mit tettek az index.hu-val?

Téglagyári Megálló 2007.07.23. 09:37:53

exit,

nézted az átadóról készült képeket? Hogy finoman fogalmazzak, posztmodern. Csubakka, csöcsös csaj + néptáncos gyerekek. Gratulálok.

Téglagyári Megálló 2007.07.23. 15:26:04

by the way olvassa valaki a szerkesztoseg@ufi.hu postaládáját? Most má igazán szeretnék hozzájutni a júniusi lapszámhoz.

exit · http://nubabel.blog.hu 2007.07.23. 15:26:31

TM: persze megnéztem mindet. eddig legjobbak mégiscsak a pártrendezvényes álriportok hehe.

de van akinek tetszik az új design az indexen?

Téglagyári Megálló 2007.07.23. 15:28:29

pl. a cnn szerkesztőinek mert lekoppintották

Kieran Hayes 2007.07.23. 15:39:17

szerintem tré az új index dizájn
süti beállítások módosítása