KKK vízió, reklámblokkba oltott Himnusz
2008. augusztus 21. írta: robin masters

KKK vízió, reklámblokkba oltott Himnusz

 Több százezren látták a tűzijátékot. Kíváncsi vagyok, csak nekem tűntek-e fel az idei dramaturgia forradalmi újításai: (1) a Citadellán megjelenő, majd magába roskadó kereszt, valamint (2) a program közepén(!), a kilövések közötti szünetbe ékelt Himnusz.  

 (1) Úgy tíz perce tarthatott a tűzijáték, amikor a Citadella egykori legendás diszkóklubjának homlokzatán hatalmas, vörös tűzcsomókból álló kereszt jelent meg. Lehet, hogy én vagyok a hülye (szóljatok), de nem emlékszem ilyenre a korábbi évekből. Meg is lepett, hogy pont a szocik alatt kerül be egy ehhez hasonló elem a látványtárba. Feltűnése után alig egy perccel azonban a vörösen lángoló kereszt egyszercsak elemeire hullott szét - szénné égett. Nagyon furi fless volt! Leginkább a Ku-Klux Klán hírhedt keresztégetéseire emlékeztetett. Nem világos: ha ez volt a terv, melyik félkegyelmű kreatív találta ki? Más eset, ha ez valami odabaszós irónia akart lenni (bár nagyon nem lennék híve az összeesküvés-elméleteknek), az azért mégiscsak durva. Vagy - ez a harmadik lehetőség, hogy melyik a legjobb, ki-ki döntse el maga - baleset volt, hogy azonnal kigyulladt és szétporladt egy díszlet?

 A másik a Himnusz-dolog. Kinek jutott eszébe, hogy két tűzijátékszett között játsszák el? Mint valami reklámblokk, ami alatt a rémült csecsemők meg családi ebek kipihenhetik a durrogtatás okozta stresszt, némi zenei aláfestéssel. Két perc, s folytatódik a program. Ilyen se volt még korábban, ha nem csal az emlékezetem, és nem véletlenül: a Himnusznak az este végén van a helye.  

 Nem kívánom túldramatizálni a dolgot, annyira nem mozgat. De érdekelne, ezeket ki találta ki, s még inkább: milyen szempontok alapján. Mégiscsak a legnagyobb állami ünnep sokszázezreket érdeklő, sokszázmillióból összerakott ünnepségéről van szó. Meg szimbólumokról, ha már kereszt, Himnusz, miegymás. Talányos este volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr65625363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IHCS 2008.08.21. 08:02:20

Üdv RB!
Nekem homályos emlékem, hogy a Citadellán megjelenő kereszt már volt, igaz szerintem is szoci uralom alatt történt meg először.

A Himnuszt mi sem akartuk elhinni, de mivel nem vízparton, hanem egy távoli ház tetejéről néztük a dolgot azt hittem valami történik a vízen ami ezt megmagyarázhatja csak mi nem látjuk.

csavardi 2008.08.21. 09:56:11

Szerintem túldramatizálod.
Akit az ilyen érdekel ,szájtátni megy oda,nem valami multikulturális élményért,ezért általában hülységnek gondolok mindenféle zenét,táncot,verselést hozzá.
Mondjuk a Himusz középen tényleg bizarr volt.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.08.21. 10:07:51

a H. közbeékelése gáz.

a keresztalakhoz: spéci műfaj - bármilyen figurát tervezel tűzijátékkal, az a sorsa, hogy a végén szétessen és elégjen, nem?!
:)

az én kérdésem: a sokat emlegetett hamburger figurát látta vki?!

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.08.21. 10:16:17

szamárfül: igen, de akkor miért tervezek keresztet oda?

Steve the Great 2008.08.21. 10:45:33

A Himnusz elhelyezése valóban hmm... innovatív volt így...
Viszont ez a tűzijátékba oltott táncjáték is érdekes koncepció: Nyilván a helyszínen lévő tömegek töredéke látja csak, a TV-ben meg épp a tűzijáték elől veszi el a helyet...

ÁrPi 2008.08.21. 12:44:00

""...hatalmas, vörös tűzcsomókból álló kereszt jelent meg....

...Feltűnése után alig egy perccel azonban a vörösen lángoló kereszt egyszercsak elemeire hullott szét - szénné égett. Nagyon furi fless volt!"""

Más ponton egy egyértelmüen NEM "odabaszós irónia" vagy kretén kreativ alkotása:

A tiszti fogadalomtételből kimarad az, hogy azt a nem píszí Szentkorona (másolata) előtt mondják el, valamint kimarad a végéről az a duma hogy

"Isten engem úgy segéljen!" (Mer' mivanha nem monoteista! vagy ateista, s akkor lelkibeteg frusztrált zsoldos lesz a katonatisztnövendék)

Még nem írták át a lezárószöveget valami ilyenre:

Fogadom hogy hazámat..öö..lakóövezetemet szolgálom.....ha jók az oddsok.

nénike · http://mandiner.hu 2008.08.21. 15:32:22

Ami biztos, hogy megszűnt budapesti kuriózummá lenni a nagy 20-i pukkantás. Makó felett az ég tegnap legalább olyan fényes volt, mint a Dobrev Klára gyógyulásáról beszámoló híradások.

korrekt orr 2008.08.21. 16:52:06

szemetek ezek a komcsik, nem elég, hogy elintézték, hogy az Olimpián ne legyen Aranyérme a Magyarnak, már a tüzijáték is szar volt. mindez a mi pénzünkbôl

smalladam 2008.08.21. 17:22:08

isten engem úgy segéljen volt a tisztavatáson. meg gonda lászló hisztériázni. remek volt.

figyelo5 2008.08.21. 17:48:14

korrekt orr

Nem szemetek. Inuk szakadtáig dolgoztak, hogy most végre jól sikerüljön nekik a tűzijáték, az olimpiára pedig az eddigi legnagyobb jutalmakat ígérték be (és hitték, hogy ezzel az elmúlt 6 évi ténykedésüket talán még túl is kompenzálják). Ők ilyenek, ennyire képesek. (Tanulság: balkezes balfékek balfogásai a legjobb szándékaik ellenére is balul ütnek ki.)

plastik02 2008.08.21. 21:49:07

azért egy kereszt alakú tüzijáték elemben is összeeskvést látni, ez kemény! :D

a Himnuszt természetesen senki sem értette a közepén...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.08.21. 22:01:12

Adam, becsülettel megvallom, nem értem a kommented :)

smalladam 2008.08.22. 01:45:44

feljebb volt róla szó, arra írtam, hogy a mostani tisztavatásról sem hiányzott az eskü végén mondott "Isten engem úgy segéljen". és nem hiányzott gonda lászló sem..

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.08.22. 11:42:44

plastik pajtás, mint az olvasható a posztban: nem hiszek az összeesküvés-elméletekben. de azért kemény, az igaz.

ÁrPi 2008.08.22. 14:58:59

smalladam én csak másodkézből informálódtam DE:

(Több jobber site is írja)

Az tiszti eskü szövegét előre mondó két fiatalember kihagyta az „Isten engem úgy segéljen!” mondatot.

TEHÁT NOCSAK, a tiszti esküt tevők bekiabáltak olyat amit nem olvastak fel nekik? Vagy TE is másodkezü információt nyomatsz mint én a nemújságíró? Ha nem, akkor kérdés:
Jó katonák -é -e az ilyen önfejü katonák?

ÁrPi 2008.08.22. 15:02:27

Írtam az előbb hogy
"Több jobber site is írja"

..és én mindig hiszek nekik, esküszöm gyurcsány életére!

Francois Pignon 2008.08.22. 15:22:20

ÁrPi,
ez általában mindenféle eskütételnél fakultatív szokott lenni, az teszi hozzá, aki akarja.

smalladam 2008.08.22. 16:44:13

árpi, az előmondó valóban nem mondta, míg a többiek igen. ez valóban fakultatív. volt már ilyenre példa a magyar történelemben (hgy 94) nem kellen folyton a bolhából elefántot csinálni, mlásd magyar nemzet meg a bénán kivarrt mátyás-zászló

ÁrPi 2008.08.23. 08:38:42

hmm jólvanhát oké :-)

A Mátyás-kori zászló estében pedig meglátom az igyekezetet a szabóságnál, hogy t.i. igyekeztek a mintázat és színek terén valami autentikus ősi forráshoz egy Corvinához visszatekinteni (ez már jópár éve), csakhát ugye

elszabták, mert a híradás szerinti Mátyás-i Corvinában ábrázolt címer ill. lobogó Árpád-sávjainak (nyomdászati-)
ezüstös fehér csíkjai az évszázadok alatt feketére oxidálódtak.

Szóval az a Mátyás-zászló probléma kevésbbé nemzetellenes összesküvés. :-)

ÁrPi 2008.08.23. 08:46:01

(....Az idő különösen rozsdás vasfoga a fehérből idővel feketét csinál)
süti beállítások módosítása