Hidegháború újratöltve...
2008. augusztus 11. írta: AgentUngur

Hidegháború újratöltve...

  Vasárnap este van, 2008. augusztus 10. Grúziában ebben a pillanatban is emberek halnak meg. Nemrég ért véget az ENSZ Biztonsági Tanácsában Vitalij Csurkin orosz és Zalmaj Khalilzad amerikai nagykövetek összecsapása a konfliktus kapcsán. Ha bárkinek volt még illúziója arról, hogy egy új, rendkívül veszélyes kor köszöntött be a nemzetközi kapcsolatokban az elmúlt néhány évben, jó lesz, ha felébred. A két diplomata történelmet írt. A hosszú idő óta példátlannak számítóan éles szóváltás történhetett volna a Szovjetunió afganisztáni vagy az USA grenadai inváziója után is a hetvenes-nyolcvanas években. A hidegháború újra itt van.

  Ami most történik, nem meglepő, már évek óta borítékolható volt. A folyamatot ironikus módon az USA indította el.  Először erőltetett módon kezdett befolyást építeni a primer orosz érdekszférákban, ahol Moszkva leggyengébb időszakában is megőrizte pozícióit. Másodsorban pedig Irak 2003-as inváziójával Washington olyan elképesztő módon ásta alá saját nemzetközi befolyását, hogy azt még évszázadok múlva is tanítani fogják. Egyszerre kötötte le katonai-anyagi erőit egy értelmetlen, a nemzetközi jogot teljes mértékben semmibe vevő háborúban és járult hozzá (legalább részben) az olajárak elszabadulásához, ami nagyobb politikai és katonai cselekvés-szabadsághoz és hatalmas méretű extraprofithoz jutatta Oroszországot.

  Grúzia ott rontotta el, hogy a gyengülő Egyesült Államokra tette összes tétjét, és közben a végletekig felingerelte erejét részlegesen visszanyerő hatalmas szomszédját. Ha Tbilisziben azt hitték, hogy az amerikaiak meg tudják védeni őket, akkor hatalmasat tévedtek. Senki sem tudja megállítani a benyomuló orosz páncélos hadosztályokat, a grúz hadsereg és a százas nagyságrendű amerikai katonai erő, ami az országban állomásozik, ehhez édeskevés. Az USA legfeljebb légierejét és flottáját vethetné be török támaszpontjairól, de Dél-Oszétia aligha ér meg egy háborút az oroszokkal.   A grúzok 1956 Budapestjéről és 1968 Prágájáról beszélnek. Ez az eset persze nem annyira egyoldalú és fekete fehér (erről Bozót.harcos kolléga írt remek posztot), mint Magyarország vagy Csehszlovákia testvéri lerohanása volt, de a párhuzam abban megáll, hogy az amerikaiak az erős szavakon és a sajnálkozáson túl aligha tesznek majd valamit. Ma ugyanis Oroszország nagyobb károkat tud okozni az USA-nak, mint fordítva. Moszkva felfegyverezheti Iránt, csökkentheti az olajtermelést tovább növelve az árakat, de alááshatja a NATO afganisztáni pozícióit is. Az USA ezzel szemben tehet mérges nyilatkozatokat, megsimogathatja a grúz politikusok buksi fejét, és nagyon, de nagyon felháborodhat. A csecsen vagy a dagesztáni szeparatistákat is támogathatja persze a CIA hirtelen felindulásból. Ők sajna amellett, hogy szabadságharcosok, mellékfoglalkozásként iszlám szélsőségesek, és az amerikaiak Afganisztánban egyszer már nagyon lábon lőtték magukat egy hasonló projekttel. Erre tehát aligha fog sor kerülni.

  A grúzok, és az általuk hosszú ideig elnyomott abház és oszét kisebbség jelenlegi tragédiája a Bush adminisztráció történelmi jelentőségű stratégiai hibáinak, az általunk is jól ismert virulens orosz agresszivitásnak és a Szaakasvili-kormány felelőtlenségének együttes eredménye. Számunkra persze nem az a legfontosabb, ki a fő felelőse annak, hogy ideáig jutott a világ, idáig jutott Grúzia. Ami megtörtént, azon nem lehet változtatni. A fontos az, hogy a hidegháború újra itt van, ismét létezik két ellentétes és ellenséges pólus körülöttünk. A naivitás korának idehaza is vége kell, hogy legyen. Vannak érdekszférák, vannak összeesküvések, és vannak ellensége(in)k.

  Magyarországnak le kell vonnia a következtetéseket. Fel kell készülni arra, hogy ami ma Grúziában történik, holnap Ukrajnában is megtörténhet! Kijev nagyon könnyen Moszkva következő célpontja lehet. Nem nehéz elképzelni egy gyorsan megjelenő szeparatista mozgalmat a Krím-félszigeten és/vagy Kelet-Ukrajnában. Meg persze a gáz- és az olajszállítások hirtelen leállását. Nem vagyunk messze az új hidegháború frontvonalától. Abba kell hagyni a hadsereg felelőtlen leépítését, be kell fejezni a bohóckodást például a Tubes kapcsán, mindent meg kell tenni az alternatív gázellátás kiépítésére. Főképpen pedig észhez kell térni, mind jobb-, mind a baloldalon! A jó idők évtizedekre véget értek, most már nem babra megy a játék.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr95609812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irrelevant 2008.08.11. 10:34:20

A túlzott rettegést megelőzendő lásd a másik posztnál falvágó 2008.08.11. 10:23:44 hozzászólását. :)

A hadsereg leépítésének ellenzésével maximálisan egyetértek.

Ács Ferenc 2008.08.11. 10:42:16

Na és mi lesz a bánáti bazsarózsával, kérdem én.

irrelevant 2008.08.11. 10:44:33

Mi lesz Sólyom kirakatzöld PR-akcióival? :(

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.08.11. 11:03:42

"Alternativ gazszallitas" - oszt honnan? Csak nem szegeny Nabuccon teccik mar megint lovagolni - hiszen az amerikaiak nermeg az irani gazt is "no go" teruletnek minositettek.

Scientist · http://deadindian.extra.hu 2008.08.11. 11:57:52

majda kinaiak beintenek az oroszoknak hamarosan

AgentUngur 2008.08.11. 11:58:19

A világvége nincs itt, de ha ez Ukrajnában is megismétlődik, a magyar gazdaság energiahordozók hiányában összeomlik. Ha télen történik ez hideg időben, akkor meg jó sokan meg is fagynak. A gáznál alternatívát jelenthet a közép-európai hálózatok észak-déli összekötése - orosz gáz jönne, de Ukr kikerülésével és az LG terminál horvátországban.

INkvizítor 2008.08.11. 12:26:30

És ha az Oroszoknak majd megtetszik a makói gáz is, és odaadják a szerbeknek :) kitermelésre, akkor ki fogja megvédeni az exxon mobil és a hazai érdekeket? majd a gárda? :)))))

építsék vissza a hadsereget!!!

szpal 2008.08.11. 12:33:05

Elég szánalmas ez a Sólyomozás itt. "Be kellene fejezni a bohóckodást" - mondja az utca egyszerű Agentungure, csak hát Magyarország bizony jogállam, ahol vannak jogai a polgároknak, a civileknek, az önkormányzatoknak, "bohóckodnak" is feszt, sőt, a törvény még azt sem tiltja, hanem inkább bátorítja, hogy a közt. elnök akciózzon - "bohóckodjon" - egy-egy ilyen fontosabb ügyben. Fékek és egyensúlyok ugye, tetszenek emlékezni, vannak ennek a „bohóckodásnak” szebb nevei is. Na és ha fenti szereplők között vita van, akkor lehet menni bíróságra, alkotmánybíróságra - újfent csak "bohóckodás" - , netán nemzetközi fórumokra. Így működik ez a nyugati világ. És nem úgy megy ez, hogy a NATO mondja, és mi építünk ízibe. Lehetne úgy is, de akkor miért nem az oroszoknak építünk radart? Európát és Mo-ot nem elsősorban a radarok fogják megvédeni, hanem a szabad kezdeményezés, verseny, kreativítás, ilyenek.

Invictus 2008.08.11. 12:33:53

Szerintem nem csak az erő hiányzik az USA részéről, sőt nem elsősorban az, hanem az önbizalom és az akarat. Az amerikai hadigépezet azért még létezik, csak nem éri meg az atomhatalom Oroszországgal háborút kockáztatni, főleg nem ott, amit hallgatólagosan ők is elfogadtak ruszki érdekszférának. Csak az amerikai közvélemény már Irak és Afganisztán miatt is ideges, nem lehetne nekik eladni újabb háborút. A neokonok lehet, hogy megtennék, hogy csapatokat küldenének Grúzia védelmére, de jelenleg már nem ők diktálják egyedül az amerikai külpolitikát. Egyébként is fontosabb Irán, amit előbb-utóbb le akarnak zúzni (mivel a zsidó lobbinak ez kell).
Nagy kakiban lesznek az amerikaiak, ha Moszkva vérszemet kap, és nem áll meg Dél-Oszétia és Abházia határainál, hanem betör Grúziába, hogy megdöntse és bíróság elé állítsa Szaakasvilit. Nagyon nem fűlne a foguk segíteni a grúzoknak, viszont még egyértelműbb lenne, hogy a Kreml azt csinál a térségben amit akar, és az amerikai figyelmeztetések üresek. De talán még Moszkva sem akar új hidegháborút. (Egy lehetőség még, hogy viszont az USA akar egy új hidegháborút, és ezért ugrasztotta bele a grúzokat ebbe a kalandba).

rivera 2008.08.11. 13:14:28

Invictus,

"(Egy lehetőség még, hogy viszont az USA akar egy új hidegháborút, és ezért ugrasztotta bele a grúzokat ebbe a kalandba)"

Erdekes meglatas, es nem vetnem el teljesen. A vilagpolitikaban a kenyszerpalyak mellett azert a nagyon nagy zsugasok alakitjak a dolgokat.

trewq 2008.08.11. 13:43:28

Az orosz gáz alternatívája lehet egy cseppfolyós földgázterminál Horvátországban, ahova bárhonnan lehetne tartályhajókkal gázt szállítani

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.11. 14:18:37

"észhez kell térni, mind jobb, mind a baloldalon"

riszpekt

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.11. 15:56:25

A magyar honvédség összlétszáma huszon valahány ezer.
Ezen belül vannak informatikusok, büfések, tanárok, talán
még meteorológusok is. Harcrafogható katona - tehát olyan,
akinek a lábán bakancs van, és a kezében mondjuk egy
gépkarabély, vagy mondjuk pilóta, vagy harckocsi vezető -
összesen 1700 körül maximum! Azok is javarészt külföldön.
Ezerhétszáz! Jó nem?

Carnivora (törölt) 2008.08.11. 16:00:27

A dél-oszét fegyveres erők mintegy 3200 katona, 85 harckocsi, négy helikopter, száz tüzérségi eszköz és hetven PSZH na a magyar honvédség nem ilyen nagy , és erős :(

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.11. 16:07:09

És érdemes volna így utólag is végiggondolni,
hogy mi történt márciusban Örményországban.
Budapest, Tallin, Belgrád, Kijev, Jereván, Ulánbátor,
mindenhol szokatlan dolgok történnek. A folyamat
betetőzése (remélem) ez a grúziai háború, de lehet,
hogy csak a kezdet.

Cypriánus 2008.08.11. 16:14:37

Gloire!
nem értelek, most mit siránkozol a magyar hadsereg mérete miatt??! Teljesen fölösleges. Bármikor vissza tudnánk verni egy lichtensteini vagy andorrai támadást, sőt, ha nagyon összeszedjük magunkat, talán még Luxemburggal is kompromisszumos békét tudnánk kötni, ha megtámadna minket ...mondjuk néhány megyét átengedünk...:)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.11. 16:15:05

Szerintem AgentUnguré aktuális, figyelemreméltó poszt. Kommentárom itt olvasható:

konzervativok.blogspot.com/2008/08/reakci-j-posztja-nyomn-felidzzk-egy.html

OftF 2008.08.11. 16:52:09

index.hu/politika/kulfold/puty0811/

és milyen igaza van ennek a Vlagyimirnek

leszámítva persze a népirtás részt, amiről nincs infóm

OftF 2008.08.11. 16:53:16

szamárfül :-)
De az inkalosok figyelmét most a sziget leköti, kiélik ott az agressziójukat. Kell egy kis idő, amíg újratöltődnek feszültséggel.

heima (törölt) 2008.08.11. 16:59:42

"A grúzok, és az általuk hosszú ideig elnyomott abház és oszét kisebbség jelenlegi tragédiája a Bush adminisztráció történelmi jelentőségű stratégiai hibáinak, az általunk is jól ismert virulens orosz agresszivitásnak és a Szaakasvili kormány felelőtlenségének együttes eredménye."

Ezernyi sebtől vérzik ez a mondat, az oszétok nem voltak elnyomva, kb leszarják h melyik ország fennhatósága alatt élnek (abházokról nem tudok), a Szaakasvili kormány felelőtlenségét nem igazán látom a sztoriban, ajánlott irodalom a zindex cikke, gyakorlatilag be lettek kényszerítve ebbe a helyzetbe. a bush admnisztráció "stratégiai hibáit" meg inkább meg sem említem....

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.11. 17:02:44

Ez a népírtás kártya, ez valamin döbbenetesen
cinikus duma. Miután orosz fegyverekkel, gerilla
harcmodorral elűzték a Grúzokat (kb. 200 ezret)
a területről - ami egyébként Grúzia központi
részén van, nem periféria! - és kiosztották az
orosz útleveleket nekik, nem is folytatom.

A végén maguk az Oszétek járnak majd leginkább pórul.
Örök békétlenségben maradnak a szomszédaikkal,
akikkel egyébként nem volt sok bajuk anno.

Hogy fognak járni pl. egyetemre, vagy dolgozni a fővárosba?
Mármint Tbiliszibe? Egész közel van hozzájuk.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.08.11. 17:49:50

Az USA elég erős gazdaságilag is, de katonailag meg pláne. Nem ezekkel van a gond, hanem az erkölcsi tőke felzabálásával.
Az USA szinte az összes nemzetközi szervezetet befolyása alá vonta. ENSZ, Hágai Nemzetközi Bíróság, stb. És meg sem kísérelt demokratikusnak tűnni. Egy évtizede, kihasználva Moszkva pillanatnyi gyengeségét, lerohanta a Balkánt, és szétvert mindent. Aztán Irak és a többi. Az alkoholista Bush azt hiszi, hogy Moszkva még mindig gyengélkedik, ezért az oroszbarát Szerbiát újra megtámadta. Putyin már akkor figyelmeztetett, hogy Oszétiában revansot vehet. Bush elfelejtette, hogy Oszétia ott van, ahol az ő szövetségese, Grúzia is, ahol meg az USA érdekeltségébe tartozó gáz és kőolaj.
Habár mindenki sajnálja a Grúzokat, tulajdonképpen mégis örülnek, hogy az USA-nak valaki végre az orrára koppintott. A poszt szerzője kiválóan fogalmazta meg: a világon senki nem tudja megállítani a benyomuló orosz páncélos hadosztályokat. Leszámítva a legcsicskább talpnyalókat, senki nem fog az USA mellé állni nyíltan. Kína viszont egészen biztosan támogatja a ruszkikat. Ezt jelezte az olimpiai megnyítón a füttykoncert is, amikor a grúz sportolók bevonultak.
Amerika a demokrácia nevében uralta a világot, és rosszul sáfárkodott az emberiség bizalmával. Elbuktak. Mostantól Európában jobb lesz ismét oroszt tanulni, és nyírfácskát énekelni, hála ennek a balfasz alkoholista amerikai gecinek.

Invictus 2008.08.11. 18:22:14

"Oroszország soha nem lesz a kaukázusi helyzet passzív megfigyelője, figyelmeztetett hétfőn Dmitrij Medvegyev orosz elnök. Felszólította a Nyugatot, hogy ne kövesse el ismét a tragédiához vezető müncheni egyezmény hibáját azzal, hogy békülékenynek mutatkozik az agresszorral szemben."

Hát azért ez már a cinizmus csimborasszója. :)
Bár tény, az "iraki tömegpusztító fegyverek" stb. után a Nyugatnak már nehéz erkölcsi fölényt felmutatnia. A Balkán más téma, kedves Mr. Falafel. Azt speciel Clintonnak köszönhetjük, hogy nincsenek orosz csapatok a szomszédunkban (a gyógyíthatatlan moszkvabuzi Szerbiában).

rás · http://ras2.blog.hu 2008.08.11. 18:33:21

"Abba kell hagyni a hadsereg felelőtlen leépítését"
Jó (nem jó), mondjuk, abbahagyjuk. Talán még fejlesztjük is. És akkor mi van? Elfoglalja a nyugat-szibériai gázmezőket, ha az oroszok/ukránok elzárják a csapot? Vagy ha bármi történik, mindenesetre mi majd nekimegyünk a románoknak?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.08.11. 18:34:50

invictus:
Sehol nem írtam, hogy Bush volt az elnök a Balkán letiprásakor. Azt írtam, hogy az USA mit tett, és hogy Bush azt hiszi, hogy még mindig ott tartunk. Annak idején Amerikában ez volt a mondás: Clinton félrekúrt, megyünk háborúzni. Bush azt hiszi, hogy ő is van olyan karakter, mint elődje volt, és a ruszkik még most is lábadoznak. Különben tök mindegy is! Az biztos, hogy az USA háború felé sodorja a világot.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.11. 18:50:04

Izrael kártya? : )
Én csak a napokban olvastam, hogy komoly
katonai együttműködés van (volt?) köztük :)
index.hu/politika/kulfold/gruzzsido209/
Azok se bírnak magukkal. )

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.11. 18:56:13

Na és mi van, ha a republkánusok ugrtták bele a grúzokat? A kampán végén egy harcias Oroszo. nekik jönne jól: erős kéz igéne, külpolitikai tapasztalat, fenyegetettség, stb.?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.11. 19:01:53

tölgy, magában egy Sherlock Holmes veszett el.

CrL 2008.08.11. 19:02:28

dehogy, csak kettős ügynök ;]

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.11. 19:21:05

Igen? Nem tudtam, mindenesetre jól jöhet az még,
ilyen zavaros időkben . )

CrL 2008.08.11. 19:23:25

vagy jók az informátorai. vajon honnan tudná, hogy KGB grúziában csatornahajókázik?

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.08.11. 19:49:21

csatornahajó =/= csatahajó ? az már majdnem sherman tank, a haladás és a verseny fő fegyvere.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.08.11. 20:09:45

a magyar haderő pontosan olyan, mint a hadügyminiszter. nevetséges.
maximális tiszteletem azoknak, akik ezt választják hivatásuknak, én nem tenném, de ez magánügy.
nem is ők a nevetségesek, hanem a "haderő" mérete és felszereltsége.
ennyien még debrecent se tudnák megvédeni, nem hogy az országot.

imho, magyarország teljesen esélytelen az ütőképes hadsereg felállításában. ütőképes, mint a feladatát ellátni tudó. a feladat pedig a hon védelme, nem pedig a homokzsákpakolás. (ami persze sokkal fontosabb, mint a puffogtatás, de ha már ilyen militár szomszédaink vannak, akkor muszáj a katonásdira is odafigyelni.

én személy szerint jobban örülnék egy katonailag semleges, ugyanakkor jó belüggyel ellátott országnak, némi jelentékeny katonai szövetségessel kistaffirungozva. de erre sincs túl sok esély, mivel eléggé periférián lakunk, és nincs olyan szomszéd, aki kitartóan képes lenne feltartóztatni egy esetleges külső behatolást. (ezt felesleges cifrázni, nevezzük nevén: szerbek és oroszok).

őszintén szólva kicsit örülök az előretolt antirakéta üzletnek, mert ezzel megnő az ami jelenlét és kelet felé tolódik ki az érdekeltség. és talán egy keletről érkező - ukrajnát einstandolva -bejutó előrenyomulás esetén G.I. Joe már itt várná Szerjózsát. bár az oroszok által prezentált veszélyt messze meghaladja szerintem szerbia és az ott lévő paprikásseggű militarista banda. talán emigrálhatna az orszák en bloc fekete afrikába, és a helyén lenne pl tenger.

naív idealista fasz vagyok, aki nem képes megérteni, mi a bánatnak kell (személyi érdekeket mellőzve persze) háborúsdit játszani, amikor ugyanazok az emberek ugyanabban az országban lesznek (már aki életben marad, persze).

afelől pedig nincsenek kétségeim, hogy Putyin ill Medvegyev most a hajdani USA vietnám ill. korea történetét játsza újra, annyi eltéréssel, hogy a ruszkik jól választották meg az időt és a helyet.
мы приносим к вам народовластие и свободу

zarlo 2008.08.11. 20:57:26

Katonai semlegesség?
Hogyan? Azt el is kellene ismertetni és szavatoltatni. Ugyan kivel?

Lassan ünnepelni fogjuk, hogy 500 éve nem nyertünk háborút.
Akkor meg mire fel ez a csörtetés kedves hozzászólók?

A grúz elnök mellé nyúlt. Hülyeség volt az olimpia alatt háborút kezdeni,s ha visszaütnek kiabálni kezdeni, hogy: tűzszünet! Ezért már a grúzoknak is el kellene zavarniuk őt, mert mintha rémlene valami simli a választásával kapcsolatban is?
Nem lehet összefüggés a két dolog között? És előre menekült a fazon?

Amúgy derék hadügyéreink közül tessék mondani egy kevésbé nevetségest. A Fűr? Vagy a Szabó? ( A Juhásznál meg a Szekeres egy árnyalattal profibb...Legalább elment veszélyesebb helyekre is.)

Marad a NATO, meg a bánáti bazsarózsa és a fohászkodás...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.11. 21:07:31

CrL,
el van maradva.
A grúz csatornahajót mindenki tudja itt. Mit gondol a grúz kikötő miért lett lebombázva ? - hát Doom miatt, ott sem szeretik.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.11. 21:07:31


Én azon gondolkodtam, hogy ez az olympiai időzítés,
ez hogy jöthetett össze nekik? Véletlen nem lehet.
Elsőre azt gondolná bárki, hogy az olympia elvonja
a politikai eseményekről a figyelmet.

Pedig nem. Ilyenkor csúcsokat döngetnek a média
vásárlások is. Boldog boldogtalan mered a képernyőkre,
a föld minden országában. Ilyenkor bekerülni a hírblokkba
biztos sokszoros nézettséget jelent.

Gondolkozhattak úgy is a grúzok, hogy hiába szólalnak
fel, hiába a kis propaganda filmek, senkit nem érdekel,
hiába üvöltik hogy: "az oroszok már a spájzban vannak!"

CrL 2008.08.11. 21:10:54

tölgy, hehe olvasta a Mester mai szösszenetét?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.11. 21:22:08

Olvastam, de nem értettem. Nem vagyok én elit. A Tirpák lefordította azonban a vulgus számára is.

Az árokásó 100 kifutott, nem? A nagy vadak levadászva :)

CrL 2008.08.11. 21:27:59

tölgy: hm, azért van még pár ;]

a Mester sztem csak a komment moderációs dolgot teszteli ma.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.11. 21:33:44

Édes jó Istenem, ha maguk nem lennének, erről a TWA-ről nem is tudnék.
Hamarosan megint nem fogok, gondolom.
Most meg felhozom Paprikajancsit.

haveri_kutya · http://images.netbag.hu/20080802/23441170258.jpg 2008.08.11. 21:50:54

A haveri kutya szerint, Szakács Vili nem tehetett mást: vagy "ribancot" csinál belőle Moszkva, értsd: Grúzia nagyot nyel és lesütött szemmel tovább tűri, ahogy a vörös ördögök által felhergelt abházok és oszétok saját területen egyre pofátlanabbul kekeckedik vele, vagy ő ő üt először, akár egy kiadós verést is megkockáztatva.
Az utóbbít választotta.
A haveri kutya szerint, Vili azt remélte, hogy a megmeginduló vörös hadsereget látván, majd a nyugat egy emberként ugrik a grúz határvonalhoz, és hetykén felpattanó mutatóujjal "Hohó!"-t kiált.
Egyvalamire nem gondolt jó Vilmosunk, hogy az addig a fülébe sugdosó amerikai, izraeli, és ukrán jóakarók által ígért segítség kimerül a szájkaratéban és pár rozsdás flintában.

Most kb. úgy néz ki a helyzet, hogy az agresszív, nagydarab, pattanásos orosz bukott szamár rugdossa a földön fekvő, vézna, szemüveges, grúz napközist, a körben álló bámészkodók közül pedig oda-odakiáltanak a jóakarók, hogy "Üss vissza, Vili, rúgd ki a lábát!".

Vili ezt benézte, a tanár meg sehol...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.11. 22:00:41

havei kutya,
ne vergődjön! :)

Azért a grúz napközist valaki nekivezette a falnak.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.11. 22:09:39

CrL,
olvastam a Friczet.
Azért érdekes, hogy a lövészárkot a védők szokták ásni - így az árokásó tulajdonképen védekezik :))

De, érdemes lenne megírni az árokásó kommentelő alakját. Összegyúrni kopaszmercisbó, zsömléből, stb.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.08.12. 07:18:36

tölgy: Netes árokásókat szemlézni? Feltételezem, ön az az ember, aki a dinnyének még a héját is megeszi, mert hát az is dinnye. :)

Tíz kicsi indián 2008.08.12. 08:58:20

Invictus 2008.08.11. 12:33:53,

közel az igazság. Az USA nem fog beleugrani a háborúba, megy majd a színjáték és az ENSZ-i huzavona, de Grúzia túl távol van. Másrészt Afg. és Irak mellett még egy frontra már ember sincs. Meg hát nem hülyék, nem foggnak a ruszkikkal és a velük szimpatizáló kínaiakkal ujjat húzni.
A ruszkik meg Grúziát nem fogják most már lenyelni. Lenyelték Ukrajnát, bár értékes cucc a kőszénen kívül nincs. Lenyelték Koszovót, értékes cucc ott sincs. Viszont Grúzia gazdag földgázban, na, ezt nem fogják.

Szerintem a ruszkik most már barátilag megszállják ("felszabadítják") Grúziát, kineveznek egy bábkormányt és kvázi tartományként kezelik majd.

Vili meg egy f*sz volt, hogy ezt kiprovokálta. Az oszétokkal és az abbházokkal törékeny béke volt eddig, de pl. ez megy már negyven éve Izraelben is. Izrael sem olyan hülye, hogy lerohanja az egykori palesztineket. Néha lövik egymást meg lezárják a határt, de mind a ketten tudják, hol a határ.

rás · http://ras2.blog.hu 2008.08.12. 10:17:50

Mintha kimoderálták volna tegnap esti, amúgy teljesen ártatlan kommentemet. :(

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.08.12. 10:26:08

rás:
Nem moderáltunk ki semmit. Megnéztem az adminon, ott élesnek látszik a 18:33-kor írt kommented, itt meg nem - valószínűleg a blog.hu motorja rakoncátlankodik.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2008.08.12. 13:32:01

Poszthoz: nem értem ezt a két tömbös izét. Azt látom, hogy van három megahatalom. Hangsúlyozottan a politikai mibenlétet írom, nem az embereket és a kultúrájukat minősítem.

1. Kína, aki a világ egyik legbornírtabb diktatúrájában igyekszik közel egymilliárd elnyomottal elhitetni, hogy ez a világ számukra minden lehetséges világok legjobbika. Hatalmas emberierő potenciál, szar nyersanyagbázis, arctalan politikusok, ahol a világ termeltet, amit csak lehet.

2. Oroszország, aki kádárias gyulyásdiktatúrát oltott (bizony) potens katonai fenyegetésekbe és történelmi hagyományba passzoló arroganciába. Hatalmas emberierő potenciál, hatalmas nyersanyagbázis, oligarchák és politikai ászok, aki akár jól ellenne magában is, ha lenne elég luxuscikke.

3. A "nyugati világ" aki adósságai, verbális elkötelezettsége és egzisztenciális függései miatt felváltva térdel Oroszország és Kína előtt, vagy rutinos pornós módjára próbál mindkettővel egyszerre mókázni, közben veszettül ideologizál. Rutinos népsorsrontók, melyek szerfölött vonzódnak veszett ügyek szőrmentén emlegetéséhez. Egyetlen érdemi kompromisszmuk Izrael álságos, moderált támogatása, noha nácizmushoz hasonló éles helyzetben egy szalmaszálat nem tennének keresztbe egy holokauszt ellen. Mint látjuk, semelyik ellen sem.

Turbulencia (törölt) 2008.08.13. 00:16:11

min0rity r3port,

Egyetértek, felesleges a hidegháborút emlegetni. A hidegháború ideológiai háború (is) volt, a mostani helyzet a vegytiszta hatalomról szól, és nem csak két főszereplő van.

Ha valamihez, akkor az első világháború előtti helyzethez lehetne a mostani állapotot hasonlítani.

Balt 2008.08.14. 00:50:23

"És ha az Oroszoknak majd megtetszik a makói gáz is, és odaadják a szerbeknek :) kitermelésre, akkor ki fogja megvédeni az exxon mobil és a hazai érdekeket? majd a gárda? :)))))

építsék vissza a hadsereget!!!"

Ugyan! Komolyan gondolja bárki is, hogy - egy bármelyik korábbi állapotában - "helyreállított" magyar hadsereg meg tudná védeni az országot? Nem tehetünk mást, mint elősegíteni Ukrajna mielőbbi NATO-csatlakozását.

Balt 2008.08.14. 00:53:08

"Erdekes meglatas, es nem vetnem el teljesen. A vilagpolitikaban a kenyszerpalyak mellett azert a nagyon nagy zsugasok alakitjak a dolgokat."

És tegyük még hozzá: most fordult célegyenesbe - fej fej mellett - az elnökválasztási kampány.

Balt 2008.08.14. 00:55:50

"És érdemes volna így utólag is végiggondolni, hogy mi történt márciusban Örményországban. Budapest, Tallin, Belgrád, Kijev, Jereván, Ulánbátor,
mindenhol szokatlan dolgok történnek."

Gloire, mire gondolsz? Nem tudlak követni.

Balt 2008.08.14. 01:03:15

Mr Falafel: "Egy évtizede, kihasználva Moszkva pillanatnyi gyengeségét, lerohanta a Balkánt, és szétvert mindent."

Na, én mondjuk nem vagyok az Államok külpolitikájának, kivált a Bush-énak feltétlen híve, de a "Balkán lerohanását" aztán nem lehet (a clintoni, rosszabb esetben öreg bush-i) Amerika nyakába varrni. Ha valamit, az épp a totojázás, Horvátország elismerése kapcsán. És bár a daytoni békét tető alá hozták, lám, most derülnek ki az apró kis elvtelen alkuk: Karadzsicsnak is büntetlenséget ígértek, ha visszavonul. (Ez mondjuk ő maga állítja csak egyelőre, de attól tartok, igazolják az események, pontosabban az eddig be nem következettek...)

Balt 2008.08.14. 01:15:28

"Na és mi van, ha a republkánusok ugrtták bele a grúzokat? A kampán végén egy harcias Oroszo. nekik jönne jól: erős kéz igéne, külpolitikai tapasztalat, fenyegetettség, stb.?"

Ez bennem is felmerül(t). És bár eddig nemigen tudott felizgatni az amerikai elnökválasztás (még az elnökNŐválasztás sem :)), de látva az orosz medve elszabadulását, így már a helyes döntés McCain. (Még ha van is pár tök felső a tarsolyukban...)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.14. 01:25:06

"de látva az orosz medve elszabadulását"
Ha látod akkor mit nem tudsz követni?

Balt 2008.08.14. 01:50:10

Öööö, várjunk: március? Budapest: népszavazás, tojalíció bukása; Tallinn: passz; Belgrád: jó-jó, szocialistáknak is osztottak lapot, de Karadzsics Hágában; Kijev: nem tudom volt-e érdemi történés, (az egyébként orosz!) Tyimosenko, Janukovics ellenében továbbra is kormányon; többi: passz.

Nem áll össze márciusra semmi. :)

kovácske 2008.08.14. 19:21:56

"abbahagyni a hadsereg leépítését" - aha.
grúzia és az amcsik pár éven át szénné fejlesztették a grúz hadsereget, nem sajnálták a támogatást. mire volt jó? hogy mocvskos politikai döntést hozzon a grúz vezetés, pár ezer emberéletet előre láthatóan beáldozva, csak azért, hogy a megvert kicsi szerepében tetszeleghessen grúzia, nemzetközi rokonszenvet gyűjtve. undorító, öngyilkos akció volt, pontosabban nem öngyilkos, mert mások életét dobta áldozatul, nem a döntéshozóét. de visszatérve a hadsreghez: akármennyit fejleszthetik a magyar h-et, az nem lesz arra képes, hogy olyan túlerővel szemben háborút nyerjen, mint oroszo. úgyhogy grúzia esete pont azt mutatja meg, hogy egy nagyon keményen felfejlesztett hadsereg sem ér smmit, ha hülyék döntenek a bevetéséről.

Invictus 2008.08.14. 20:34:18

Azért nem mondanám, hogy szénné fejlesztették. Nagyrészt az ismert szovjet technikával voltak felszerelve, nem volt komoly légierejük, se légvédelmük stb. (Azt azért megnézném, ahogy a ruszkik nekimennek egy olyan országnak, aminek van ilyesmi, nyugati technikával felszerelve, pl. Finnország, Svédország...)

Francois Pignon 2008.08.14. 20:51:38

Azért csak lelőttek két orosz gépet az első napon.

Invictus 2008.08.14. 20:54:51

Azokat lelőhették a SZU-ból ottmaradt rakétákkal, vagy valami vállról indítható cuccal (még nekünk is van ilyesmi (Kub, Mistral), le is tudnánk lőni kb. két gépet, ha jönnének az oroszok).

eldiablomismo 2008.08.15. 01:23:10

"tölgy · konzervativok.blogspot.com 2008.08.11. 18:56:13
Na és mi van, ha a republkánusok ugrtták bele a grúzokat? A kampán végén egy harcias Oroszo. nekik jönne jól: erős kéz igéne, külpolitikai tapasztalat, fenyegetettség, stb.?"

Szerinted be lehet ugratni őket ilyesmivel? :)

englishrussia.com/?p=390
Kérdés: Mit keresnek a ruszkik Atlantában? :))))
süti beállítások módosítása