Anyád reneszánsza
2008. augusztus 09. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Anyád reneszánsza

  „Reneszánsz a fáraók Egyiptomában - akad meg a szemünk egy molinón, ahogy a Dózsa György úton kerülgetjük az egyre szemtelenebb biciklistákat. Mi a fasz van? - horgad fel a belénk bújt Dr. Helmeczy Lászlóba bújt Török Zsolt, s majdnem a fékbe taposunk, de aztán megijedünk a mögöttünk haladó bűnözőtől, és tovább hajtunk. Otthon aztán lecsekkoljuk a dolgot, s valóban: a Szépművészetiben ezen a címen nyílik - egész jónak ígérkező - kiállítás.

 Az a fránya reneszánsz tehát - ha a kiállítás címét komolyan vesszük - a Kr. e. 7-6. századi Egyiptomba is betört, alig fél évezreddel a rómaiak előtt. Csakúgy, mint a pálinkafőzdékbe, az energiafogyasztásba, a hajhagymákba és a lakóhelyünkre.

 Ezt a sok reneszánsz-marhaságot nyilván a programok szervezői sem veszik komolyan; nem másról szól mindez, mint a szokásos parasztvakításról a Reneszánsz Év kapcsán. Tudják, ez az a rendezvénysorozat, amelynek keretében az oktatási és kulturális minisztérium bohócot csinál magából meg az egész magyar kulturális szférából. Az ötlet amúgy zseniális: ha már minisztelként nem tudjuk megakadályozni a kultúrára fordított pénz csökkenését, de szeretnénk sok színes programfüzetbe köszöntőt írni, akkor vegyünk egy közepesen kerek évfordulót (a tárgyalt esetben: 550 éve lépett trónra Igazságos Mátyás), hirdessünk meg ennek kapcsán valamilyen évet, s az amúgy is kötelezően elosztandó, az alapfeladatok finanszírozására való, vagy esetleg különböző programokra már lekötött zsét címkézzük fel megfelelő módon. Nevezzük el a normális működést irodalmi emlékházak reneszánszának Tokaj reneszánszának, a  közművelődés  reneszánszának stb., s ezzel talán még Mucuskát is sikerül visszaédesgetnünk egy kis reneszánszolásra az íróasztal tetején.

 Persze mindezt már más is szóvá tette, s ha ez lenne kis hazánk legnagyobb baja, igen vígan lennénk. Minket alapvetően mégis zavar mindez, különösen az, hogy a kulturális kormányzat - a kézből etetés jegyében - megalázó mellébeszélésre kényszeríti kultúránk napszámosait. Diplomás, több évtizedes tapasztalattal rendelkező muzeológusok, kultúrház-igazgatók, népművelők (bocsánat: kulturális menedzserek) kénytelenek azon törni a fejüket, hogy miként tudnák tervezett programjaikat besúvasztani a minisztérium által kitalált tematikába. Miért kell a hajómodell-múzeumnak, ha rendezni akar egy hajómodell-kiállítást, kamu pályázatot írnia A Hajómodellezés Reneszánsza címmel? Miért kell a ganajtúró-rajongóknak éves összejövetelüket átnevezni A Ganajtúrók Reneszánsza, a Reneszánsz Ganajtúrói-ra? Visszatérve a kiindulópontra: nem gáz, hogy egy Ljubljanában más címmel már megrendezett egyiptomi kiállítást itthon reneszánszosítani kell, csak hogy némi pénz jusson rá?

 S a tendencia egyértelmű: ha jövőre a Kesztyűbe Dudálás Éve lesz, mert 225 éve született egy híres kesztyűdudás, akkor a Közlekedési Múzeum Majdnem Kesztyűbe Dudáló Kalauzok és Hajóskapitányok címmel lesz kénytelen meghirdetni gyerekprogram-sorozatát. Ha pedig utána az Anális Közösülés Esztendejét hirdeti meg a kultusztárca, akkor ugyanitt Hátsó Gondolatok Farkas Berci Űrkabinjában cím alatt rendeznek majd interaktív kiállítást. Egyébként nem kapnak egy vasat sem, s lehúzhatják a rolót.

 És mivel a pénz kevés, a pályázó sok, könnyen megeshet, hogy ha egy pályázat nem elég reneszánsz, dudás vagy anális - értsd: pl. egy adott intézmény igazgatója egy ellenzéki párt színeiben politizál -, akkor szintén szopolesz kukáresz.

***

 Nem tartozik  szorosan a tárgyhoz, de ha már felmerült Egyiptom és a Szépművészeti, hadd ajánljuk olvasóink figyelmébe a múzeum állandó egyiptomi kiállítását. Itt az egyik belső teremben, az egyik sarokban álló vitrinben, sok más apró mütyűr mellett látható egy furcsa tárgy: apró, kiszáradt, porló valami, foszladozó gyolcsba tekerve. Kiírás nincs, de a bennfentesek tudják, hogy ez bizony nem más, mint egy bebalzsamozott hímtag. Szegényke, nem nagyobb, mint a hüvelykujjunk. Ha tehetnénk, szívesen elhoznánk ide időnként a mindenkori kormányunk férfi tagjait, s megmutatnánk nekik: Hát fiúk, a tartósítás ténye arra utal, hogy a tulaj valami nagy ember lehetett. Talán miniszter. Ennyi maradt belőle. Mindjárt jobb lenne ez a hely. És most menjetek haza, és gondolkodjatok el a látottakon.

Mindjárt jobb lenne ez a hely.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr60605621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

degreen 2008.08.09. 14:49:56

pénzfolyatás ez az egész reneszánsz év. magasan nem foglalkoznak a kultúrával a jelenlegi minisztériumban. reneszánsz év, kulturális főváros. pénz el, eredmény semmi...

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2008.08.09. 15:00:35

Mosnemtom mékell odalenni, GyéFerkó egyfolytában reneszánszol. Véleménye újra és újraéled, meg a fogadalmai is, bölcs keze alatt virágzó országával egyetemben. Míg egyszer véletlenül maga is nem eszik valamit mérgezett mezőszegénységi terméket.

marosy 2008.08.09. 15:26:53

"magasan nem foglalkoznak a kultúrával a jelenlegi minisztériumban." Nem csináltak/csinálnak (4 évig) semmit de a duma és a propaganda gőzerővel folyik.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.09. 15:28:53

Lenmechanika/Na mi van?

"...Hogyan kisérleteznek a festészettel, mint artikulációs formával
a reprezentációs rendszerek fluid jelenében. A kiállítás fogalmi kutatásterületként is működik, ami körvonalazni próbálja a "fiatal"
kortárs festészet problémagócait. Ezek fókuszcsoportjában a festészet alternatív hordozófelületei állnak, illetve az, hogy az ezek által generált formai problémakörök milyen kihívásokat jelentenek a festészetről való gondolkodás számára?..."

Az FKSE két helyszínen, az Ernst Múzeumban, és a Műcsárdában
mutatja be a fiatalokat, két lehangolóan fantáziátlan kiállításon.
Reneszánsz egyébként ez is. A nyolcvanas évek reneszánsza. )
De legalább bemutatkozhatnak olyan ifjú titánok, akik idáig
csak VII. kerületi romkocsmák, és kávézók falain, vagy épp a
Rákóczi téri metróépítkezés palánkjain kaptak lehetőséget.

www.mucsarnok.hu/new_site/index.php?lang=hu&t=457&curmenu=202&kovetkezo_collapse=0

Mi van? : )

Francois Pignon 2008.08.09. 15:33:28

Jövőre is lesz hasonlóan kerek évforduló: 1110 éve kezdődtek a kalandozó hadjáratok. Erre elég sok EU-s projektet lehetne építeni. A "nem elég mobilis a magyar/el lehet menni.../cukrászdanyitás Bécsben" vonaltól kezdve szinte bármit rá lehetne húzni.

states 2008.08.09. 16:07:53

Már csak az hiányzik, hogy GyurFer is a reneszánszát élje. 2010-ben...

betyár (törölt) 2008.08.09. 16:40:04

Ez a kiállításcím nekem is megütötte a szememet, szerencsére nem vezetés közben. Amit első olvasásra felfogtam, hogy itt a reneszánsz év címén szereztek támogatást, de az már hosszabb időbe telt, amíg rájöttem, hogy mi köze az ókori Egyiptomnak a reneszánszhoz:))) Ez a hátránya, ha az ember feje mindenféle előítélettel van tele, pl. mikor is volt az ókor meg mikor a reneszánsz, hol van Egyiptom és hol volt a reneszánsz, stb...

irrelevant 2008.08.09. 20:05:48

A kalandozások nem 862-ben kezdődtek?

irrelevant 2008.08.09. 20:11:02

A kiállítás szervezői két legyet ütöttek egycsapásra. Nemcsak támogatást szereztek, de rittyentettek egy olyan címet is a kiállításnak, ami legfeljebb a vasárnapi Blikk "tudományos" rovatában jelenhetne meg az "Inka mágusok Roswellben?" és a "Hanglokátorral kutatják Nessie-t" című cikkek között. Vélhetően sok embert fog vonzani ez a hangzatos cím.

Nesze neked ismeretterjesztés.

Francois Pignon 2008.08.09. 20:20:59

otvospeter,
én 899-et tudok. És nehezen hiszem, hogy a Honfoglalás előtt ilyesmiről beszélhetnénk. ;)

irrelevant 2008.08.09. 20:29:00

Lehet, hogy nehezen hiszed, de Etelközből már megindultak a hadjáratok, többek közt a Kárpát-medence feltérképezésének céljából... Csak a 862-ben nem vagyok teljesen biztos.

Francois Pignon 2008.08.09. 20:33:44

Szerintem a honfoglalás előtti háborúkat nem szokás a kalandozások közé sorolni. De ha a kettős honfoglalás elméletet is elfogadnánk, lehetne már 670 is. ;)

Francois Pignon 2008.08.09. 20:38:21

Miért lenne hülyeség? Az általad idézett forrás így kezdődik:
"a honfoglalást követően (...) 862 és 970 között"
Ennyit a wikipédiáról. ;)

irrelevant 2008.08.09. 20:48:05

Igaz, a wikipédia egy szar.
De attól még hülyeség :)

betyár (törölt) 2008.08.09. 21:59:21

FP, OP,

ez nem az a hely:))). És mi a baj a kettős honfoglalással?

Francois Pignon 2008.08.09. 22:30:55

Semmi. Ha volt reneszánsz a fáraók Egyiptomában, akár három honfoglalás is lehetett.

Invictus 2008.08.09. 23:17:02

Azt hiszem írhatna valaki egy posztot már erről a grúz-orosz balhéról is, nem?

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.08.09. 23:36:26

már nem azért, de a honfoglalás előtti kalandozások leginkább abban merültek ki, hogy futottunk a besenyők elől, ha jól tudom. előre menekültünk.
persze mindennek lehet a jó oldalát nézni.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.08.09. 23:44:48

úgy allzusammen nem értem, mitől lenne 2008 reneszánszabb, mint pl. 2008 volt. ennyi erővel minden év lazán lehetne reneszánsz-revival. vagy egyszerűen az a helyzet, hogy vki összehozta ezt a 60as évek amcsi bőrkanapéjáról ideemigrált kreatívot az R betűvel, és odafent a minisztérumban a sok loboncos hajú szakértő heves brainstormingolás után a "reneszánsz"-t hozta elő, mint ultimate kultúrához kötődő R betűvel kezdődő szót.
no persze a rókakrém sokkal rosszabb lenne.

persze ha ultra módon akarjuk erőltetni a reneszánszot, akkor belekapaszkodhatunk abba, hogy az a múlt újrafelfedezése.

részemről éppen elégszer fedezték már fel a múltat, jó lenne már a jelenre és legfőképpen a jövőre koncentrálni. Hiller úr fókuszálhatná soha ki nem apadó erőit a kultúra helyett az oktatásra, mert elvégre az is az ő asztala. (no persze ő megmondta 2006ban is, lassan, érthetően: nem lesz tandíj. oszt mégis lett. talán ennyi elég is a munkásságából erre a 4 évre)

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2008.08.10. 12:03:18

Ez a hülye R téma a Ron Werber féle szerződés kártalanítási záradékában szerepelhetett, ha becsődölne a nácikártya.

morpho 2008.08.10. 18:07:09

A Kr.e. 6-7. századot, azaz a 25-26. dinasztia korát nevezik a Egyiptom "reneszánszá"-nak, amikor az Újbirodalmat követő négyszáz éves politikai és gazdasági nehézségekkel teli időszak után újra virágozni kezdett az ország. Újraegyesítették az országot, és székhelyét az ősi fővárosba, Memphiszbe helyezték. Virágzott a kultúra, mely az Óbirodalom alkotásainak stílusát idézte.

szubjektiv 2008.08.10. 19:34:56

Boldogult ifjú koromban igen jó volt az állandó egyiptomi kiállítás a szépművészetiben. A fáraóknak volt Egyiptomjuk? Nem Egyiptomnak voltak fáraói? Na jó.

morpho 2008.08.10. 21:54:12

Most is van állandó egyiptomi kiállítás.Ez egész más.Egyiptomban meg nem csak fáraók uralkodtak.Például most sem.Egyébként ez egy elég egyszerű nyelvtani szerkezet.Na jó.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.08.11. 00:03:47

Csatlakozom Invictushoz, mikor lesz mar post az orosz-gruz haborurol?
Nem lesz ez igy jo gyerekek, ha ennyire lemaradtok az aktualpolitikarol...

Francois Pignon 2008.08.11. 00:17:13

Istvan, no para, holnap reggel 7-kor lesz róla poszt. ;)
süti beállítások módosítása