Peking welcomes you
2008. augusztus 01. írta: TuRuL_2k2

Peking welcomes you

 Megérkeztem Pekingbe, túl vagyok az első kultúrsokkon.

 Az olimpiai csapat szimpatikus úszóival és tornászaival repültünk, hajnali 6 körül értünk ide.

 A repülőtér meglepően kihalt volt, mintha a mi gépünkön kívül nem is érkezett volna másik akkortájt. A beléptetés nagyon gördülékenyen haladt, percek alatt megvolt. Különösebb szigort sem tapasztaltam: amikor a beléptető zónában fényképeztem (nem vettem észe a tiltó jelet), az egyik határőr odajött hozzám, de a várt kamera-elkobzás, vagy legalább memória-törlés helyett csak felhívta a figyelmem, hogy itt nem szabad fotózni. A repülőtéren több helyen is egyenruhások posztoltak (nem tudom, hogy milicisták, rendőrök vagy katonák-e, majd Kálmánék megmondják), sőt, egy páros folyamatosan menetelt körbe a váróteremben.

 A vámvizsgálat előtt egy óriási fényújságon iszonyat hosszú jogszabály-ismertető futott, a váróteremben már egy jóval egyszerűbb felirat hirdette, hogy egy a világ, egy az álom. Az épület előtti vörös lobogók hosszú sorába az olimpia tiszteletére most bekerült egy ötkarikás is.

 A szállodai transzfer busza láthatóan vadonatúj, több helyen még a fóliacsomagolás is rajta volt az üléseken. A hotel előtt a szálloda zenekara és igazgatója fogadott minket, majd a szálloda parkjában is minden sarkon állt egy fogadóbizottság, amikor a villánkhoz fuvaroztak minket (ha minden igaz, mi vagyunk az első európai vendégek).

 Este fogadást adtak a tiszeteltünkre, a szálloda munkatársainak sorfala előtt kellett bemennünk az étterembe, akik megtapsoltak minket. Ha valakinek ki kellett mennie, azt újra megtapsolták, amikor visszajött. A szállodaigazgató beszédje után többórás műsor következett, közben legalább harmincféle ételt szolgáltak fel folyamatosan. A szokásos szállodai haknira számítottam, ehhez képest rendesen szíven ütöttek a műsorszámok: a szirupos, popper mázon átsugárzott egy többezer éves kultúra méltósága és ereje. A gyönyörű selyemruhák, a zsonglőrök, a maszkos tánc, és főleg a harcművészek bemutatója: tűvel dobtak át egy üveglapot, vaslemezt törtek a fejükön és egyikük hátán úgy törtek el egy bambuszbotot, hogy nyakával két lándzsa hegyére támaszkodott.

 Zavarbaejtő az egész: műanyag és selyem, esetlegesen odakent szilikon szigetelés és intarziás fa bútorok, flitteres popgagyi és hagyományos kínai tánc, kétemeletnyi fröccsöntött Buddha és vörös-arany lampionok, végtelen előzékenység és a parkot figyelő titkosrendőrök.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr97595503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lenyúltak · http://lenyultak.blog.hu 2008.08.01. 11:38:53

Örölünk, hogy épségben megérkeztetek, hogy nem volt géplyukadás, egyéb terrorveszély.

Már most látszik, hogy a kínaiak kitesznek majd magukért, bár ez a kettősség, amit te is írsz, szerintem mindenben meg fog jelenni.

Milyen más nemzet fiai vannak már ott? Milyen a szállás? Te is a faluban laksz majd? Majd informálj minket! :)

Tényleg, ha esetleg lenyúlnak, szólj, mert a lenyultak.blog.hu térképünkön Kína még nem szerepel :)

Tra. és Szath.

irrelevant 2008.08.01. 11:51:48

Baszki, Turul, irigyellek, hogy ott vagy.
Nézz meg mindent!

Hattory Hanzo 2008.08.01. 13:14:21

Érezd jól magad, aztán úgy szurkolni, ahogy előírták!

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.08.01. 14:12:27

Jó szórakozást! Hamis Rolexet ne vegyél! ;)

CrL 2008.08.01. 14:19:00

egyelőre úgy tűnik a kinai nagy tűzfal sem blokkolta le TuRuL-t, hősies és hasznos időtöltést!

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.08.01. 14:27:39

Tényleg, itt egy challenge, Turul: Nem akarsz mostanában írni egy jó kis postot mondjuk Mao-ról?

:D

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.08.01. 14:42:01

Ami az egyenruhásokat illeti: az olajzöld elvtársak a Népi Fegyveres Rendőrség kötelékébe tartoznak (upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1f/People%27s_Armed_Police_squad_2.JPG), ez a testület a felelős a belbiztonságért (így az olimpia idején főként ők lesznek láthatók).

A kék vagy sötétszürke egyenruhások a Népi Rendőrség tagjai (upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/%E4%B8%AD%E8%8F%AF%E4%BA%BA%E6%B0%91%E5%85%B1%E5%92%8C%E5%9B%BD%E4%BA%BA%E6%B0%91%E8%AD%A6%E5%AF%9F.jpg), ők nyomoznak, és kisebb súlyú ügyekben járnak el.

E két fenti testület látja el azokat a feladatokat, amelyeket nálunk hagyományosan a rendőrség)

A rövid szoknyás, kihívó mosolyú, fodrásszszalonok előtt "má-szá-tyi"-t (masszázs) suttogó hölgyek a kurvák.

A nagy darab, töröknek kinéző, szakállas, kerek fejfedőt viselő alakok az ujgur hasisárusok.

A félrecsúszott zakós, harsány, bajszos, enyhén részeg, láncdohányos fickók a Magyar Köztársaság Kínába akkreditált diplomatái.

Meg kell jegyezni, hogy az, hogy egy fővárosi nemzetközi repülőtéren vagy egy hatalmas világesemény helyszínei körül egyenruhás és egyenruhátlan rendőrök őrködnek, bevett nemzetközi gyakorlat, nem a kínaiak találták ki.

Amúgy hajrá Turul, hajrá olimpia!

kappel 2008.08.01. 14:44:34

Ha-ha, challenge :)
bazze Turul, és végig kint leszel?
szurkoló-polgárként, vagy firkászként?
nem egyszerű amit a pekingi kacsák művelnek.
vajh ezt műsort mindenkinek leadják?
alázat és magamutogatás? érdekes.
de azért szedd le a keresztvizet a gyökér komcsikról!
Tapasztalatdús, ám konfrontációmentes szembesülést kívánok a rendszerrel:)!

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.08.01. 15:05:50

a hamis rolex kúl. kb 25 USD, és baromira eredetinek néz ki.
viszont kegyetlen nehéz - verekedni is jó - és bámulatosan pontatlan. legalábbis az az automata amit az egyik ismerősöm hozott a kínai kirándulásából. tehát hordani nem érdemes. (van rajta eredetiség-igazoló matrica is, amit az elmondás szerint egy emelettel feljebb külön is árultak 5 dollárért)

a múltkor a haverom ál patek-phillippe óráját a hivatalos szervízben javították, mert eltörött a csatja. a szervízes ember kesztyűben nyúlt csak hozzá, és nagyon úgy nézett ki, hogy nem vette észre a turpisságot.
amikor a srác fizetni akart - elvégre papírok és garancialevél nélkül vitte be az órát - a szervízben azt mondták, hogy "ezt a modellt díjmentesen javítjuk".

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.08.01. 16:30:40

Úlfhéðinn:
"Tényleg, itt egy challenge, Turul: Nem akarsz mostanában írni egy jó kis postot mondjuk Mao-ról?"

Lesz az is, megvan hozzá a képanyag is, az '50-es évekből. Hála érte Rákosi Mátyásnak, Kínai Kálmánnak és Trágár Tóninak!

srácz 2008.08.01. 16:34:52

No,most pedig leellenőezöm, hogy tényleg igaz-e a Nagy Kínai Tűzfal-dolog:

FREE TIBET!!! FREE TIBET!!! FREE TIBET!!! FREE TIBET!!! FREE TIBET!!! FREE TIBET!!! FREE TIBET!!! FREE TIBET!!! FREE TIBET!!! FREE TIBET!!! FREE TIBET!!! FREE TIBET!!! FREE TIBET!!! FREE TIBET!!! FREE TIBET!!! FREE TIBET!!!

Ha Turul ezután nem tud majd postolni Kínából, akkor tényleg igaz az, hogy Kínában korlátozzák a netet, de ha mégis, akkor vagy lyuk van a rendszeren, vagy az egészet csak az amcsik találták ki, hogy lejárassák a kínaiakat.
Bocs... :P

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.08.01. 16:36:33

srác:
:)
Már készül a listám, hogy melyik oldalakat blokkolják és melyikeket nem. Tanulságos. :)

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.08.01. 17:16:43

Turul, ha már ott vagy, légy szíves nézz egy picit a körmére az ottani kollegáknak. Ma lementem a sarki boltba, s egy kiló nyomorult rizs 500 forint volt! Mi a faszt csinálnak ezek odaát? Esetleg szólj nekik, hogy ne egyenek annyit.

CrL 2008.08.01. 19:16:01

KK & TT: szerintem Turult és laptopját már lekapcsolták, reméljük van nála pendrive backupra ;]

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.08.01. 23:52:22

"a múltkor a haverom ál patek-phillippe óráját a hivatalos szervízben javították, mert eltörött a csatja. a szervízes ember kesztyűben nyúlt csak hozzá, és nagyon úgy nézett ki, hogy nem vette észre a turpisságot."

Hát, szerintem nem azért húzott kesztyűt a jóember. Elvégre a szart se puszta kézzel szeded fel a kutyád után az utcán....
Elnézést, nem akartam leszólni, vagy megbántani senkit, de a hamis órákra elég háklis vagyok. :)

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.08.02. 21:13:32

Úlfhéðinn,
az a röhej, hogy az én ajándékba kapott rolexem baromi jól néz ki.
azt 25 dollárból nem lehet megcsinálni. (tudom, kínában mindent lehet néhány szem rizsért cserébe, de akkor is) nincs az az isten.
innentől lehet kombinálni, hogy vajon honnan is való. selejtes igazi amit megsemmisítés helyett elloptak?
nem fér a fejembe.

mindenesetre nehéz, pontatlan. használatra alkalmatlan. asztaldísznek jó, de mivel nem mozog, nem jár. de legalább naponta kétszer pontos.

Téglagyári Megálló 2008.08.03. 14:59:37

Turul,

várjuk a listát, vannak a tiltott oldalak listáján magyarok?

CrL 2008.08.03. 15:04:51

T> es milyen a szmoghelyzet amitol tartottak egesz evben?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.08.03. 15:07:34

TM:
Hajaj! Coming soon.

CrL:
Két napig nagyon jó volt a levegő, most mintha megint romlana. Itt már sötét van, majd holnap jelentek, látni-e még az eget (első nap nem lehetett, az elmúlt napokban igen).

kpeter69 2008.08.03. 21:57:09

Várjuk nagyon a listát a blokkolt oldalakról, amik kintről nem mennek!

:-)

states 2008.08.07. 14:08:01

Európa kezd önmaga paródiája lenni. Ha jól látom, a Hollandia Nigéria meccsen egyetlenegy fehér bőrű játékos sincs a Holland válogatottban. Miután a levegő ködös, és a mezszínek is így hasonlítanak egymásra, 22 színesbőrű játszik egymás ellen. De minek?
süti beállítások módosítása