A turul népe
2008. július 21. írta: Oli bácsi

A turul népe

 Óóó, igenigen. Nem kerülgetjük tovább a témát, belevágunk. Különösen most, hogy egy héten belül igazi jó kis balhéra van kilátásunk: Novák Előd dobol majd, kissé tanácstalan, ám sűrűn bazmegoló szakik drótokat akasztanak a szoborra, basic üzemmódba kapcsolt rohamrendőrök hallgatják majd a nemezsapkás néniket, akik három centiről ordibálják az arcukba, hogyaszongya: „Ávósok, ávós pribékek”, a levegőben pedig könnygáz száll. Nem tagadjuk, egy, a szociális mobilitás emeltyűjeként is szolgáló, jól sikerült házasság és az ezt követő költözködés eredményeként, khm, testközelből figyelhetjük a XII. kerületi turul körüli mizériát.

 Disclaimer az elejin. Magyarok vagyunk? Igen. Mi a véleményünk a  turulról, mint szimbólumról? Mondott vélemény összetett. Az országban (értve ezalatt a történelmit, csiszlikek) - bár senki sem számolta össze rendesen (néhány támpont itt) - több száz turul-szobor áll, nem elhanyagolható hányaduk az 1944-es áldozatokra (így a deportált és megölt zsidókra) is emlékeztet. A turul mai felfogása, megjelenítése a XIX. századi nemzetépítés eredménye: ez egyáltalán nem baj, utóbbi eredménye például a himnusz, a zászló, március 15. és egy sor, szívünket megdobogtató dolog. A turul és annak hegyvidéki változata minket nem hoz lázba, nem ver tőle szaporábban a pulzusunk: sajnáljuk, ez van.  Ellenben nem tartjuk fasiszta jelképnek, irredentának is csak akkor, ha térképet tart a csőrében. Hogy jellemez-e egy korszakot? Valószínűleg igen. Van, akiben rossz emlékeket idéz? Ezt nincs jogunk megkérdőjelezni. Hogy ez a szóbanforgó szobor most nemzeti jelkép-e, mi a balhé társadalmi háttere, és miként vélekedjünk róla, ezt járjuk mostan körbe. Illetve az Önök Reakciója igyekszik majd ott lenni az események sürejében, ha balhé lesz.

 A hely

  A XII. kerület - bár lakói szeretnék az ellenkezőjét hinni, - nem öröktől fogva létezik. 1940-ben kanyarították le a kissé túl nagyra nőtt I. kerületből, és az akkori (akkor aztán igazi) reneszánsz évet ünneplendő, üstöllést el is nevezték Mátyásvárosnak. Erre az elnevezésre csak a Böszörményi úti Rigó Jancsi legidősebb látogatói emlékeznek, a Tik-Takban meg csak az első unikumig. A választási eredmények és egyebek azt mutatják, hogy a terület már a két világháború között is a kormánypárti jobboldal egyik fellegvára volt. A Horthy-korszak kormánypártjai a fővárosban egyébként az országos átlagnál lényegesen rosszabbul szerepeltek, ráadásul a helyi (önkormányzati) választásokon rendszerint még a kormánypárttól jobbra álló, Wolff-féle Keresztény Községi Párt jelöltjeivel is meg kellett küzdeniük. Nem feltétlenül csak naplopók és burzsoák laktak erre, hanem hivatalnokok, értelmiségiek és tiszteletre méltó jogászok a Bíró-Ügyész-Alma-Ráth György utca környéki igazságügyi lakótelepen (villasoron). A helynek van tehát egy elég masszív jobboldali alaprétege, amely 1990 után esmeg kidugta a fasizmusra kacsintó hidrafejét, ugye. 1990-ben SZDSZ-es a polgármester (aki 1994 után át is zsilipelt az Igazak Seregébe), de az akkori Szadi mégugye. Ezzel együtt ekkor az I-XII. kerületi MDF-szervezet volt az ország legnépesebbje, csaknem 1000 fővel, így aztán a csodálatos polgári összefogás eredményeként 1994 óta a jobboldal vezeti a kerületet (és tulajdonképp Sebes Gábort is idecsaphatjuk), először az MDF-es Udvardy-Nagy Istvánnal („úriember volt” - sóhajt ma is egy közszolga), Mitnyan Györggyel két ciklusban, majd Pokorni Zoltánnal here and now. Ettől függetlenül a kerület nem mentes a politikai zombik felbukkanásától: 2002-ben a Nemzet Könyvelője próbálta bevezetni itt a nemzradot a kánaánba, és hát ez a kerület dobta ki magából Hagyó Miklóst, a szocik Compostela-járó teddybearjét is. Akinek kolumnás öninterjúi a Budai Kilátó c. „polgári baloldali” (öndefiníció, nem röhögni) lapban számos helyi polgárnak szereztek vidám perceket mind mondanivalójukkal, mind helyesírásukkal.

 Tipikusan indexfórumos elemzés lenne aszondani, hogy az 1990 előtti káderdűlő lakói most a jobboldalra szavaznak (a magyar közélet - és a baloldal - szelektív antikommunizmusa is megérne egy posztot, de majd valamikor). A helyzet ezzel szemben az, hogy a jobboldal a Hegyvidéken nem teljesít mondjuk debreceni hatékonysággal, ellenben a szocik gyengék (fő támpontjuk a két katonai lakótelep, a Honvédkórház megett és a Thomán István utcánál: utóbbi helyen még a huszonéves szoci jelölt is azzal kampányolt, hogy ő 1. Tüttő Kata barátnője, 2. a nagypapája tábornok, a MEASZ volt vezetője - nyert is volna, ha a besértődött régi szoci jelölt nem indul függetlenként), viszont a Szadi erős. Ennek a társadalmi okait borjúnyúzó pénteken elemzem, legyen itt elég annyi, hogy a lefőzhetetlen páros (MSZP+SZDSZ) azért hozza azt a 42-45%-ot, ami országosan sem rossz eredmény. A kerületben igen jól megfigyelhető egyfajta popjobb, amelynek képviselői üzlettulajdonosok, kiskereskedők, netán kisiparosok - már ha a bolthelyiségekben elhelyezett magyar és árpádsávos zászlók, választási plakátok, ruhakiegészítők vagy a diskurzus színezetét nézzük. A nemzeti radikalizmus is megérezte, hogy terem itt neki babér: a cukrászdák, bioboltok és gyógyszertárak igen magas sűrűsége mellett az ún. „nemzeti” könyvesboltok emelkedő száma is figyelmet érdemel.

A helyzet

Mitnyan nem tartozott a Fidesz hardlájnerei közé, kedélyeket max. dresscode-javaslatával borzolta fel (össze is tűzött TWÁ-val) meg azzal verte ki a biztosítékot Leisztinger Tamás már említett barátnőjénél, hogy a testületi üléseket egy piros és egy zöld plüssbéka segítségével vezényelte le. (Utóbbit az érintett maga cáfolta.) Inkább afféle keménykezű adminisztrátornak tűnt, aki pontban tízkor kéri a kávéját, 42 fokra felmelegítve, egy perccel sem később, egy fokkal sem hidegebben. A helyi szadistákkal is kialakított valamiféle modus vivendit, másképpen alig érthető, hogy pl. a helyi reprezentatív házasságkötő üzemeltetése hogyan került egy volt eszdéeszes képviselő (a networkingre érzékenyekeknek: Dobolyi Alexandra szoci EP-képviselő férje) cégének kezébe. Teljesen érthetetlen tehát, hogy miért ment bele ebbe a jogilag necces állóháborúba, ráadásul anélkül, hogy a Fővárosi Közgyűlés elé vitte volna az ügyet. (Az eredmény nem lett volna kétséges, mindazonáltal.) Nem járta meg sem a kulturális, sem a városképvédelmi bizottságot az ügy - a felállítás előtt. Lehet, hogy Mitnyan György 2005 őszén a pozícióit akarta erősíteni a helyi hardcore jobbosok körében, mert látta, hogy Pokorni egyre szűkülő köröket ró a városháza körül. Lehet, hogy néhány aknát akart hagyni az utódjának (az mondjuk egy ötmilliárdos, félkész sportcsarnok képében sikerült is neki). A szoborállítás is valamiért rettentő sietős volt: még az avatás napján is dolgoztak a jómunkásemberek, kész csoda, hogy lett ceremónia. Hamari munka persze ritkán jó: már télen barmolgatni kellett a kompozíciót, spaklival kenegetni a cementet a nagyobb lyukakba; az emlékműhöz vezető lépcsők mára felújításra szorulnak.

 Valószínűleg szintén választási megfontolásokból markolta fel a témát Ungár Klára és a helyi SZDSZ. Mondjuk Ungárnál lehetett személyes vonatkozás is, mert a szobor felállítása előtt gyakorta lehetett látni, amint vasárnap reggel, trenyában, kissé lelakottan legeltette a beagle-jét a szobor körül lévő mai park helyén, ami egy igazi ótvaros, kutyaszaros hajlékonytanya volt ekkoriban. Jimmyt meg azóta nyilván nem lehet a parkba vinni, mert tilos, meg félő, hogy megnácul. A szadisok mindenesetre kajakra rászerveztek az ügyre, még egy igazi bosnyák liberálist is elhoztak, hogy szörnyülködjön ezen az Ejrópába nem illő szobron. (Milyen lehet egy bosnyák liberális? Egy tölténnyel kevesebbet tesz a tárba?)

A helyezés

  Az avató lezajlott, a szobor áll. Nem a mi tisztünk megítélni, hogy az alkotónak ez a legjobb műve-e, nekünk kissé tradicionálisnak tűnik, olyan mintha vettek volna egy száz évvel ezelőtti öntőformát, azt megszoborták volna megin' a tatabányait. Ráadásul a földhöz túl közel van, így kissé ijesztő látványt nyújt. Persze egy turul, az turul, még a modernitás jegyében sem lesz belőle két egymásra helyezett betonkocka.

 A hiteles történethez az is hozzátartozik, hogy a turul avatását megelőző napokban felavatták a Böszörményi út másik végén azt az emlékművet, amely a Yad Vashem által a Világ Igazainak elismert magyaroknak állít emléket. (Szorosan véve tehát nem „holokauszt-emlékmű” meg „siratófal”, ahogy a radijobb hülyeség szereti becézni.) Magyarán: derék és bátor embereknek. Köztük számos ismerős névvel, és ott van rajta keresztkománk nagypapája is. Mármint a neve.

 A turul-szobrot eleinte őrizték, ma már nem. Talán ennek is betudható, hogy az elmúlt hónapokban volt, hogy naponta vörös festékkel öntötték le. Nem kell egy Hercule Poirot-nak lenni ahhoz, hogy lássuk: nagyjából ugyanez a lendület és festékanyag dolgozott együtt a kerületi Fidesz-iroda és a krisztinavárosi plébániatemplom kidekorálásánál is. A 2006-ban megválasztott új önkormányzat, kompromisszumot keresve, kínjában (igazat adva a szoborral szembeni kritikák egy részének) úgy tervezte, hogy a Budapest ostrománál elesett polgári (zsidó és nem zsidó) lakosok számára emlékművet létesít az Alkotás és a Csörsz utca sarkán lévő zsebkendőnyi parkban, a turul pedig továbbiakban a katonai áldozatok emlékhelye lesz.

 Ma nagyjából itt tartunk, a ferencvárosi jegyző gondolkodik és iratokat böngész, a jobboldal pusmog és készülődik, a magyarliberálisok dörzsölik a tenyerüket. Nincs kész álláspontunk a kérdésben. Van egy jogilag nehezen védhető helyzet, egy szépen helyrehozott közpark, egy nem túl jól sikerült szobor és totális érzéketlenség, empátiahiány mindkét oldalon. (Amelyeken a debil provokációk biztosan nem segítenek.) Jelenleg éppen az egyiken több. Szerintünk.

 Miért csodálkoznánk? Így zajlik itt minden.

*Az első fotót Ács Feri készítette. A következők a bagi, a gesztelyi és az oltszemi turult ábrázolják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr35573031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

states 2008.07.23. 16:26:29

A széljobbon az idegesít engem is a legjobban, hogy ostobán csinálják, amivel kimondottan hasznot hajtanak Gyurcsányéknak. Amit persze nem hajlandók belátni. A radikalizmust is lehet színvonalasan csinálni, de hát Budaházival, Torockaival, Tomcattel ez aligha megy. A Gárdázást is el lehetett volna sokkal jobban adni, ha nem bújtatták volna abba a szerencsétlen maskarába őket, ami, megjegyzem, sokkal inkább nevetséges, mint ijesztő. A kurucinfó betiltásával pedig alighanem öngólt lőttek Gyurcsányék, mert az utóbbi idővel Orbán és a Fidesz lehazaárulózásával voltak leginkább elfoglalva...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.07.23. 16:29:45

Hanni, ja, a portán kettőt adtak vissza.
jól elteszem későbbre.

Rwindx 2008.07.23. 16:33:17

Hannibal: úgy gondolod ez engem most meglepett?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.07.23. 16:46:49

Rwindx 2008.07.23. 14:36:35

Nem tudja véletlenül, melyik számban?

Rwindx 2008.07.23. 16:54:09

Hát fejből nem, 95-ös az rémlik, és olyan szám amiben valamit variáltak már a videokártyákkal, talán vesa támogatást, mert linux dosemu alatt csak azokat tudtam nemrég elindítani. Ha ez nem segített sokat, akkor este utánanézek pontosan.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.07.23. 17:27:11

A Nap-keltében egyik első beszélgetés egy főrendőrrel, hogy a kommandósok CIGÁNYOKRA támadtak. A riporter minden mondatba belefoglalta a cigány szót, érzékeltetve, hogy a rendőrök szerencsétlen, rasszista magyaroktól üldözött cigányokat rohantak le, és órákig (holnap már majd napokat mondanak) térdepeltették még a macskáikat is.
Mindjárt a következő hír, hogy vallomást tett a 15 éves lányt agyonverő férfi, a sógor, a rokon, vagyis minden, csak nem cigány, noha a videófelvételeken a rendőrök egy cigányt vezettek megkötözve.

Persze, igazatok van, legyünk PC, sőt UPC! A zsidó és cigány, ha bűnöző gazember, akkor pont olyan magyar, mint mi, azonban, ha díjat kap, vagy más módon büszkék szeretnénk rájuk lenni, mindjárt zsidókká és cigányokká válnak. Na, ez ti PC-tek, sőt UPC-tek.
Szerintem ez nemhogy nem PC, de kifejezetten visszataszító, de ízlés dolga. Egy biztos, akár jobbos, akár balos az illető, aki így gondolkodik, azzal soha nem szeretnék semmilyen közös platformot. Még abban sem szeretnék egyetérteni, hogy a tej fehér.

szubjektiv 2008.07.23. 17:29:02

Pokorni levelében minden benne van.
A cél elérve, emberek felhergelve, figyelem elterelve, balhé kilátásban, elvtársak röhögnek markukba.

tevevanegypupu 2008.07.23. 17:31:36

Hannibal
nem vegzik ki magukat csak kabitjak..de nem tudozik le.(:

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2008.07.23. 17:35:02

H(K)annibál

"például '98-ból egy: 'a kisgazdákkal nem kötünk koalíciót'"

Lécci keresd elő a szószerinti idézetet hiteles forrásból!
Amit írsz, az egy csúsztatott hazugság.
Valójában azt mondták, h nem_akarnak_koalíciót_kötni_a_kisgazdákkal, és ez igaz is volt, télleg nem akarták a koalíciót!!!
A politikai kényszer miatt mégis meg kellett kötni.

Deviszontellenbenám a Magyar Bálint télleg mondta 94'-ben, h az mszp-vel kizárt a koalíció.

Hazudni csak szépen, ahogy a csillag megy az ége, csak úgy érdemes lektűrattitűd .

Üdv.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2008.07.23. 17:42:05

states

Tomcatettel vigyázni, az az ember nem buta, folyékonyan nyomta a sódert angolul a mittoménmilyen csatornának. Ehhez képest Gyurcsány őőőőőő-zése nagyon bugyuta volt a cnn interjúban. Észbeli képességeire más bizonyítékok is vannak, de ezekbe most inkább nem mennék bele.

Tomcatnél az a hiba, h túlhajtja a dolgokat, mert meg kell élnie belőle (pólók eladása, stb...) és azért majdnem mindegy, h mivel, de be kell kerülni a hírekbe.

Abban viszont igazságod vagyon, h nincs komolyan vehető nemzeti radikális mozgalom Magyarországon, hacsak nem a Jobbikot és Gárdát oda nem számoljuk, ámbátor gárdistáék már pedzegetik a leválást, nem akarnak afféle "modern" mszmp-munkásőrség szerepkörbe regnálni.

Üdv.

states 2008.07.23. 19:54:56

Az azért érdekes, hogy a Turullal kapcsolatos fejleményekre odafigyelnek az emberek, ez látszik ennek a postnak is látogatottságán. Amúgy pedig Pokorni kiállása a Turul mellett is figyelemreméltó, mert őt tartják a Fidesz legliberálisabbjának...

maior exercitus · http://defense.blog.hu 2008.07.23. 20:27:42

Miért van KÉTFÉLE Reakció.blog.hu

a Neten???

Van, ami a Blog.hu-n keresztül elérhető,

és van egy külön, önállóan elérhető, FRISS KÜLSŐVEL és más tartalommal...!

Holnap, aki nagyon ZSIDÓ MER LENNI, betörik a fejét!!

Lehet, hogy én.

Mert, biza, Mr. Falafelnek igaza van, mindegy, honnan jött:
s a tények rögzítése nem antiszemitizmus.

2006 október végéig bántott ez a minősítés.

Azóta VÉGLEG ELKOPOTT, mert BÁRMIRE ráfogják, ami magyar, ami a kontinuus identitásunkkal kapcsolatos.

S mostmár SEBAJ, ha egy Lernermester, Ukridge, Gerő András, Andrassew le-antiszemitáz!

Nemjelent az a szó semmit: hacsak NEM ÉPP DICSŐSÉG!!!

BeefBus 2008.07.23. 21:21:57

Ha egy házat épìtenek engedély nélkül azt lebontatják. Egy szobor miért legyen kivétel (még ha Turul is)?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.07.23. 21:36:16

states:
A világháló azért jó, mert az életképtelen egyedeknek is van hely kifejteni frusztrált lelkükben felhalmozódott, általuk gondolatnak nevezett okádék tartalmát. Ezek az egyedek nem hisznek a test primátusában, igaz, az ő testük primátusában én sem hinnék a helyükben. Itt nagy pofával adják elő a kozmopolita PC dumát, az életben meg úgy élnek, hogy zabszem nem fér a seggükbe. Szánalmas kriplik, akik az ismeretlenség homályának védelmében olyan bátrak, mint egy papíroroszlán.
A blogokat nem emberek látogatják, hanem virtuális entitások. Ezek a testtagadó majmok (jobber-baller egyaránt) azt hiszik, hogy véleményformálók, mert néha kikerülnek az indexre. Röhej, hiszen MO. döntéshozó rétegének még 5%-a sem internetezik. Itt visítozó patkányok képzelik magukat tűzokádó sárkánynak. itt csak virtuális turult védünk és gyalázunk, ne tévesszen meg néhány balfasz bégetése. Ez itt csak játék. Lehetsz itt bármi és bárki,a valóvilág szarik ránk.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.07.23. 21:39:43

Prater:
Te mintapéldánya az életképtelen egyedeknek!:-DD Az engedély nélküli házak 95%-a megkapja a fennmaradási engedélyt. Anyádék is így építkeztek, hogy belepiszkítsanak végül saját fészkükbe általad. :-DDD
Amúgy anyádék háza egy szarfészek, a turul meg nemzeti szimbólum. Nem említhető egy lapon.:-DD
Azért valami dereng, te troglodita kétlábú?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.07.23. 21:53:56

maior exercitus:
Ajánlanék neked egy linket.
www.menekulttabor.extra.hu/forum/
Úgy hiszem, érdekelhet téged.

BeefBus 2008.07.23. 22:27:46

Mr Falafel,
Boldog lennél ha csak fele annyira lennél életképtelen mint Én...
Ha 95% megis fennmaradási engedélyt kap akkor pont ideje lenne példát statuálni...;-) Gondolom, hogy a közigazgatásban dolgozol, hogy ennyire pontos infóid vannak. Persze a stìlusdoból inkább kocsisra tippelnék. Megjegyzem, hogy édesanyámék még soha sem épìtkeztek és a kisujjuk többet ér mint 100 a hozzád hasolókból!

maior exercitus · http://defense.blog.hu 2008.07.23. 22:32:05

Prater:

ott van fenn a Törvény (Építéshatósági törvény) idevonatkozó 2 §-a, bcopyzva tőlem.

TELJESEN MÁS a szobor és emlékmű:

KIVÉTELES eljárás alá esik.

Szomorú vagyok, hogy ennyire buta és promitív vagy...

Hogy lehetne pl. egy Rákóczi-szobor vagy akár az '56-os emlékmű UGYANAZON értékelésű, mint egy garázs vagy tehénistálló?!

Hibbant...

Amellett ÉPP a fővárosban szinte MINDEN, sufni, ól, melléképület KAP FENNMARADÁSI ENGEDÉLYT (ennek gyakorlata a munkám része),

de egy naggyméretű nemzeti emlékmű
SEHOGYSEM!

Ha előbb olvastál volna, mielőtt kommentelsz, azt is láthatnád,
hogy a VÉGREHAJTÓ szerepében tetszelgő és utasításokat osztó Regionális Közig. Hivatal jogilag -és megengedhetetlen módon ignorálva,-
NEM IS LÉTEZIK,
mert a létrehozásukról szóló jogszabályt az Alkotmánybíróság 2007 novemberben
MEGSEMMISÍTETTE: azóta ők NINCSENEK,
határozataik ÉRVÉNYTELENEK, figyelembe sem kell venni !

maior exercitus · http://defense.blog.hu 2008.07.23. 22:42:15

"Mr. Falafel':

"Aztán nyert a szadesz-favorizált továris-killer Antall,"

Otromba hazugság vagy tudatlanság.

Az angolszászok (de méginkább a zsidók) által ABSZOLUT FAVORITNAK TARTOTT SZDSZ óriásit koppant a '90-es választásokon:

s vele koppant a USA és GB, valamint a World Jewish Congress is...

Durván , mocskosul támadták mindvégig Antallt, még a betegségét is ocsmányul felhasználva,

Boross P. már kicsit a szocik kollégájaként jött,

és végül a szadisták azzá váltak, amik mindig is voltak: neomarxista, sőt maoista győkerű szalonzsidó nomenklatura zsúrfiúk belvárosi beltenyészete, egy ágyban a Hegyigyulák és Hornok, Kapolyik és Lendvai 'Gyöngytyúkok'
borzalmas vérfertőző nászában....

Rwindx 2008.07.23. 22:42:52

dzsucseharcos:
Hát nem tudom hogy azt találtam amiben sok-sok éve olvastam (attól félek nem), de abból a 3-ból ami elindult nálam normálisan a 69-esben van egy utalás. 8. lap "A vallásról" c. írásban a legvégén. Persze ez önmagában nudli :) Én gyanítom volt valami más is anno, ami mély nyomot hagyott bennem. 13 év az sok idő, elfelejtettem volna, utoljára is pont a téma miatt keresgélhettem közöttük, mert rémlett egy ilyen fejtegetés.

Rwindx 2008.07.23. 22:45:32

"és végül a szadisták azzá váltak, amik mindig is voltak: neomarxista, sőt maoista győkerű szalonzsidó nomenklatura zsúrfiúk belvárosi beltenyészete, egy ágyban a Hegyigyulák és Hornok, Kapolyik és Lendvai 'Gyöngytyúkok'
borzalmas vérfertőző nászában.... "

lol, ez nagyon jó, és milyen igaz...

maior exercitus · http://defense.blog.hu 2008.07.23. 23:06:25

"Rwimdx" és persze, mindenki más:

Olvastátok Demszky indexbéli cikkét az ŐŐŐ nagy '68-as identitásáról?!

Tisztára kontraproduktív, amit magáról ír, még az is megutálja, aki eddig nem ismerte:
Az 1980 után születettek MEG TÁN MÁR nem is értik, mitől az undor a mára idegbeteggé lett

TIPIKUS kommunista kádergyerek nem-hihető eszmei kalandozásai ismeretében !

index.hu/velemeny/olvir/dg68/

maior exercitus · http://defense.blog.hu 2008.07.23. 23:07:52

Mr. Falafel,

kösz a linket, regiztem a menekülttábor-ban.

Bár a Blogtéren így is azt írok, amit akarok. Meg a blogspoton is.

BeefBus 2008.07.23. 23:23:30

maior exercitus,
Arra gondolsz, hogy jóváhagyás és nem engedély? És jóváhagyták már? Vagy a méret miatt csak bejeltés. Be volt jelentve?
Ugye primitìvet akartál ìrni és nem promitìvet?
;-)
Ciao!

Rwindx 2008.07.23. 23:45:28

Maior exercitus:

Eddig elkerülte a figyelmemet. Hát most elolvastam, és néhány észrevételem akadt is.

"Anarchisták voltunk, hittük az utópiákban – amit sokan akkor annak láttak, az ma valóság."
- Itt legalább nem hazudik magáról és jelenéről...

"1972-ben „újbalosként”, a III/III által szimplán „anarchistának” bélyegezve, az említett diákkör által szervezett, nem engedélyezett demonstráció egyik szervezőjeként zártak ki egy évre a jogi karról"
- A maoizmus mióta újbalos dolog? Persze szerinte biztosan az.

"Mert a 70-es évek második felében szakítottam a marxizmussal"
- Én meg úgy gondolom a szakítás nem sikerült, el lehet-e egyáltalán szakadni egy (vagy az anarchizmussal együtt több) a tudatba fészkelő erőszakos ideológiától, örökre? Szerintem nem, lenyomatot hagy az ember agyában, élete végéig. Ez a lenyomat pedig másodlagos lenyomatot képezett Budapest utcáira a közel 20 évben, elég körülnézni. Szemét, bűz, igénytelenség, agresszió, pusztulás. Ezt mind köszönhetjük ennek a végtelenül kedves anarchista, marxista embernek.

Rwindx 2008.07.23. 23:46:20

Maior exercitus:

Eddig elkerülte a figyelmemet. Hát most elolvastam, és néhány észrevételem akadt is.

"Anarchisták voltunk, hittük az utópiákban – amit sokan akkor annak láttak, az ma valóság."
- Itt legalább nem hazudik magáról és jelenéről...

"1972-ben „újbalosként”, a III/III által szimplán „anarchistának” bélyegezve, az említett diákkör által szervezett, nem engedélyezett demonstráció egyik szervezőjeként zártak ki egy évre a jogi karról"
- A maoizmus mióta újbalos dolog? Persze szerinte biztosan az.

"Mert a 70-es évek második felében szakítottam a marxizmussal"
- Én meg úgy gondolom a szakítás nem sikerült, el lehet-e egyáltalán szakadni egy (vagy az anarchizmussal együtt több) a tudatba fészkelő erőszakos ideológiától, örökre? Szerintem nem, lenyomatot hagy az ember agyában, élete végéig. Ez a lenyomat pedig másodlagos lenyomatot képezett Budapest utcáira a közel 20 évben, elég körülnézni. Szemét, bűz, igénytelenség, agresszió, pusztulás. Ezt mind köszönhetjük ennek a végtelenül kedves anarchista, marxista embernek.

Rwindx 2008.07.23. 23:47:23

uff, 500-as szerver error eredménye a duplázás

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.07.24. 00:58:44

úgy látom, Falafel meg kündü átvette itt a hatalmat:)


:(

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.07.24. 01:03:35

"Szemét, bűz, igénytelenség, agresszió, pusztulás."

Ja, mindenről Demszky tehet

Még arról is, hogy kiesett a fradi, hogy drágul a benzin, hogy kihalnak az ámbrás cetek...


:szánalmas

...a gyűlölet

Pelso 2008.07.24. 06:59:46

Felölem maradhat a turul, mint békés nemzeti szimbólum. Csak ne legyen szélsőségek zarándokhelye.

Rwindx 2008.07.24. 09:40:15

Hannibal:
Ha mint felelős ember leszarja 18 éven át, akkor tehet róla. Ennyi. Ez amit írsz, nem szerecsenmosdatás? Ugye szánalmas ez is, szerinted is?

Rwindx 2008.07.24. 10:01:05

Ja igen, és az ámbráscetekről, benzinárról nem írtam, ugyanis nem tudok felmutatni köztük korrelációt. Te nyilván...

Ha szerinted demszkáj 18 éves főpolgármesterségi poziciója és Budapest állapota között nincs összefüggés, akkor nem tudom mit keres a helyén, hisz nincs hatása semmire. Sőt a poziciónak sincs értelme.
Ha szerinted is van összefüggés, akkor szintén nem tudom miről beszélünk. Mert akkor meg mit csinált?

Ha úgy gondolod nincs összehasonlítási alapom, akkor azt mondom 2 éve élek Budapesten, előtte egy megyeszékhelyen éltem, ég és föld az említettek tekintetében. Járok néha külföldön, pl múlt hétvégén Bécs belvárosához volt szerencsém, hát nincs kedvem bazdmegozni hogy miről is beszélsz.
Szóval amíg jössz, az ilyen flegma félrevezető dumád meg legyintésed, lenézésed sem több mint gyűlölet, hiába veszed a szádra. Nézz először körbe. Utána gyere ezzel a semmitmondó és szegénységi bizonyítvényt kiálító flegmasággal.

Nem kell hogy utáld demszkájt, de ne vádolj meg zsigerből másokat elfogultsággal, szánalmassággal, miközben te szintén elfogulatlanul ideböfögsz valami szánalmas hülyeséget, ami jó esetben értelmezhető. Érvelj ha nem értesz egyet vele, de ez ami néha 3-4 betűben kiesik a kezedből a billentyűzetre, azok nem érvek. Miért jó hogy ilyenekkel degradálod magad? Láttam már értelmes írásod. De ezek böfögések tényleg még a gyenge szintet sem ütik meg.

Rwindx 2008.07.24. 10:28:59

áá már csak 2... lesz 1 betüs is?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.07.24. 10:30:45


na jó, érv:

Bécs az elmúlt uszke 130 évben úgy általában mindig szebb/jobb/élhetőbb/stb volt, mint Budapest


A citált rész pedig: "Szemét, bűz, igénytelenség, agresszió, pusztulás" - akárhogy is nézem, zsigeri, általánosító, flegma, elfogult böfögés

sajnos

states 2008.07.24. 10:56:50

Most, hogy a helyzet fokozódik Turul-ügyben, még egyszer átnézve a postot, nem egészen értem, hogy mit jelnet az, hogy mai formájában a 19. században jelent meg. Ősi eredetmondánkról van szó, története alighanem még a honfoglalás előtti időkre nyúlik vissza. Tudomásom szerint a Krónikáink is foglalkoznak vele, a Káldi Márkéban pedig van egy miniatura is róla, az pedig igazán nem 19. századi...

hiba 2008.07.24. 10:57:21

Hát ez szép. Ma a turul melletti csíkosmagyar demonstrációval egyidőben a Cusi utáni fiatal baloldali aktivisták ellendemonstrálnak. Lesz ám ott szellemi koncentráció. Mindehhez még a júliusi november is. Mint egy sötét utópia.

Hattory Hanzo 2008.07.24. 10:59:45

Ha jól tudom, a fiatal baloldal szerzett egy centit, lemérték a felkarjukat, és lemondták at esti összejövetelt.

Rwindx 2008.07.24. 11:19:56

Na talán lesz ebből valami.

"Bécs az elmúlt uszke 130 évben úgy általában mindig szebb/jobb/élhetőbb/stb volt, mint Budapest"

Igen és ez mindent megmagyaráz?

Mikor jártál utoljára a belvárosban? Ferenciek tere környékén, Blaha környékén, Kálvin tér köryékén, a Nyugati környékén? Szinte bárhol a belvárosban? Nem a hirhedt utcákról, kerületrészekről beszélek. De pl.: Szoktál hazamenni éjszaka a Thököly-n? Kint csak kurvák állnak végig, de kicsit beljebb a stricijeik. Türelmi zóna mi?...


-Azt is megmagyarázza hogy ott nincs szemmel láthatóan összehugyozva minden járda?
-Azt hogy nem állítanak meg 10 méterenként bevallottan szeszre koldulva? a mindehova bevackolt hajléktalanok látványa is feldobja a város hangulatát, amelyek körül tocsog a húgy, omlik a fal.
-Azt hogy a tömegközlekedést lehet használni, anélkül hogy az ember kiokádná a reggelit?
-Azt hogy ott a belvárosban nincsnek permanens dugók? Itt meg gyakorlatilag igen.
-Azt hogy az épületek tiszták, mentesek az évtizedek alatt rárakódó mocsoktól? Itt meg nem.
-Azt hogy a másfél milliós városban nem kell megfulladni a szomgban? Itt meg mint kiderült csak azért nincsenek szmogriadók mert szándékosan magasan tartják a határértékeket?
-Azt hogy pl megoldottak 6 légkondicionált metrót (3 vonalon utaztam, egyiken sem voltak a szerelvények idősebbek pár évesnél), itt meg a 4. is inkább valami felvonás egy tragédiában, a tömegközlekedést meg úgy ahogy van épitik le. A BKV meg politikai manipulációkkal foglalkozik? A polgármester meg mutogat hogy a működési költségekre az állam nem ad pénzt? Holott erre pont a fővárostól nem kapott egy fillért sem. Mondjuk a jelenlegi tulajdonosi felügyet minősége miatt talán jobb is, mert csak elfolyna.
-Vezetsz autót Budapesten? Tapasztalod az a nagymértékű igényességet amellyel az utak állapotát kezelik? Tavaly kb hét hétig röhögtem amikor Hagyó bejelentette hogy már a fővárosban már csak 240 kátyú van, hát baszki, pont az V és a XIV kerület között volt az összes amerre naponta jártam... Ezt a pechet.
-Láttál már valahol zacskóautomatát a kutyagumihoz? Küzdöttél már 1 éven keresztül hogy mindennap úgy szálj ki az autóból ne lépj bele egy írtózatos méretű kutyaszarba, ha sikerült szerencsés módon parkolóhelyet találnod? Parkolóautomaták, ugyan minek is az ha nem lehet előre megvenni másnap reggelre a jegyet. Felesleges.

Persze, ezeket nem demszkáj csinálja éjszaka amikor mindenki alszik, csak éppen nem tesz ellene semmit. Ezeken megfelelő rendelkezésekkel, a pénzek nem elpazarlásával sokat lehetne javítani.

Egyébként nem kell Bécsig menni, nézz meg egy normálisabb magyarországi várost, ahol nem arról szól a polgármesteri pozició hogy az adott város liberális/konzervatív/baloldali város, hanem arról hogy ott emberek élnek. A város élhetősége nem a polgármester politikai hovatartozásán kell hogy múljon (helyhatósági választások utáni első mondata: "Budapest liberális város!"...), hanem sok apróságon, még csak nem is feltétlenül a milliárdos beruházásokon. És a fentiek miatt (meg még lehetne sorolni végeláthatatlanul) írtam azt amit. Demszkáj alkalmatlan, a város sodródik, nem történik semmi, rohad szét az egész, demszkáj meg büszke rá.

Persze ez is böfögés, nem éri el a "pff", "nc", "jujj", "eszemfaszom" stb érdemi felvetések szintjét.

No mindegy ez ide eléggé off volt.

Ferdinand Navarra 2008.07.24. 13:06:38

Nyolc éve kátyuban van az ország. Ha a szekeret végre kihúzzuk, minden jóra fordul.

Grrr 2008.07.24. 13:42:03

Sok gond származik a lakásprivatizációból, de szigorú rendeletekkel lehetne kötelezik a társasházakat legalább a belvárosban a tisztaságra, a homlokzat rendszeres vakolására, a graffitik és cetlik eltüntetésére. Ezenkívül be kellene vezetni a kirakatok és üzletporták ellenőrzését, minimális esztétikai követelmények számonkérését - és a kapualjakba felcsavarozott rothadó alumíniumládákat le kellene szedetni.

Ezenkívül értelmesebb BKV-menetrendekre lenne szükség és a járművel jobb takarítására, az úttesten a sávok újra felfestésére, ha az idővel lekopik, az utak jobb kitáblázására és a lopás megszüntetésére a kátyúzás terén, hogy tisztességesen végezzék a dolgukat, ne jöjjön ki a két nap múlva az egész törmelékként.

Rwindx 2008.07.24. 13:43:37

Hannibal: nem voltam ideges, ha esetleg úgy érezted volna. Ha viszont úgy érted te nyugodtál meg, akkor meg jólvan.

maior exercitus · http://defense.blog.hu 2008.07.24. 13:44:51

Prater:

Értelmes lehetsz, érvek híján egy ELÜTÉSEN lovagolsz...

A bejelentés EGYOLDALÚ aktus.

Nem kell JÓVÁHAGYÁS RÁ, csak regisztráció.

S az bizony NEM A FŐVÁROSTÓL, hanem a helyi, kerületi építéshatóságtól, aminek főnöke a helyi jegyző....

EZT NEM AKARJA TUDOMÁSUL VENNI a Demszky-Forgách duó.

Inkább JOGELLENESEN, mocskos nihil-judaista ideológiájuk érdekében SZABOTÁLNAK!

Mert ami 2005 -ben igaz volt,
a mai törvény szerint MÁR NEM IGAZ.

maior exercitus · http://defense.blog.hu 2008.07.24. 13:47:06

"Rwindx":

Szerintem Demszky egyáltalán nem hazudik,
de
ETTŐL még szörnyűbb az önvallomása...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.07.24. 13:47:59

"Bécs az elmúlt uszke 130 évben úgy általában mindig szebb/jobb/élhetőbb/stb volt, mint Budapest"

Hanibá, ez egy kurva nagy tévedés. A huszas -harmincas években
Budapest (európa legtisztább fővárosa címével egyébként) előzte
Bécset. Addigra épült ki "készre", földalattival, sugárutakkal stb.
Az 56-os harcok utáni durva beépítésekkel kezdődött itt a
romlás, de pl. a tömegközlekedés még a nyolcvanas években
is jobb volt Pesten. Azóta kicsit elhúztak (pár új metrovonal. )

maior exercitus · http://defense.blog.hu 2008.07.24. 13:53:08

Hannibál

konkrétan
egészen hüle már...

Hogyan lehet védeni azt a mocskos, korrupt, 90-es önmagának torz árnyképévé, idegbeteg "bolseviki" hatalomgyakorlóvá vált,

önkritikátlan, sikertelen, idióta lúzert, akit
Dr. Demszky Gábornak hívnak??!

Hannibál, végső libbanásaid már ezek: hamarosan bealkonyul a töppedt agyad....

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.07.24. 14:13:49

hanibá már amolyan freejazz stílben irogat.
(Klubrádió sátor? : )

" ... óó ... h ... ? "

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.07.25. 09:22:39

gloire,

az álságos nosztalgia félreértelmezhetővé tesz egyértelmű dolgokat, és félrevezetheti a még oly megfontolt gondolkozót is...:p

a két háború közötti korszak nem volt ám olyan régen, hogy


a jó freejazz pedig jó - akár a Klubrádió sátorban is
bár emlékeim szerint ott utoljára Winand Gábort hallgattam, aki azért nem freejazz

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.07.25. 10:28:40

Hannibál

A patriotizmus megfigyeléseim szerint általában rendezettebb és élhetőbb környezetet hoz létre, mint a kozmopolitizmus.

Demszky kozmopolitizmusa és Budapest elhanyagolt vadsága között korrelációt keresni talán nem szélsőjobbos elfogultság.

Kis klubban bluest, freejazzt vagy alternatívot hallgatni, aztán éjszaka a város kocsmáit járva nyelni a füstöt és a sört, két kézzel osztva az észt egymásnak, hülyíteni a kiscsajokat szellemesnek tűnő ócska dumával... Na, hát jó dolog is ez. De az élet nem ennyi.

Demszky világvárosa mintha csak a job-ról meg erről szólna.

plastik02 2008.07.25. 10:46:24

csak az érdekes, hogy vajh, miért csak a nemzet nyomorékait érdekelte megint a dolog, akik kimentek újságírót verni?
talán mégsincs mindenki elájulva attól a madárkától, habár nekem nincs különösebb bajom vele, de simán emlékezhetne valami más a helyén, ami kevesebb felfordulást okoz. (bár ha jobban belegondolok, nálunk már egy szimpla kocka miatt is kimennének a zombik)

plastik02 2008.07.25. 10:50:33

"Elpet: Demszky kozmopolitizmusa és Budapest elhanyagolt vadsága között korrelációt keresni talán nem szélsőjobbos elfogultság.

Kis klubban bluest, freejazzt vagy alternatívot hallgatni, aztán éjszaka a város kocsmáit járva nyelni a füstöt és a sört, két kézzel osztva az észt egymásnak, hülyíteni a kiscsajokat szellemesnek tűnő ócska dumával... Na, hát jó dolog is ez. De az élet nem ennyi."

:DDD

te nyitott szemmel jársz Budapesten úgy látom...

(mellesleg meglepő módon a főváros arculatát nem [csak] a terepjárós alakítja)

smalladam 2008.07.25. 12:50:26

én is voltam a tüntin, a magamét megírtam a hírszerzőn, szerintem ez egy húszas évekbeli szerepjátszó kör volt.

oli bácsi tudósítására én is kíváncsi lennék:)

Hattory Hanzo 2008.07.25. 12:56:36

smalladam

Vicces volt olvasni a Te beszámolód után az MNO híradását, ami nem bírta eléggé hangsúlyozni a megmozdulás békés, nyugodt légkörét, és a perpatvart egy közeli kocsma teraszán italozó vendégek számlájára ( muhaha ) írta.

states 2008.07.25. 12:57:38

plastik02
Én azért nem nyomorékoznám le azokat, akik tegnap a szakadó eső ellenére kimentek a Turulhoz, még akkor sem, ha én sem kedvelem, se a Gárdát, sem a Jobbikot. Mások pedig azért nem mentek ki, mert a Fidesz megint játsza a nemi életet is élni, meg érintetetlennek is maradni játszmát, ami egyáltalán nem biztos, hogy többet hoz a konyhára, mint elvállalni azt, amit el kell. A langymeleg lábvíz helyett...

smalladam 2008.07.25. 13:13:16

Hattory, közeli kocsma. a kordonon belül. amúgy ettől függetlenül tényleg békés volt.

states. szerintem, ha a fidesz kormányzásra készül, nem fogja képviseltetni magát azon a tüntetésen, amit a bombagyár és a kurucinfó neve fémjelez. ez nem "nemi életet is élni, meg érintetetlennek is maradni játszma", hanem ésszerű megfontolás.

hiba 2008.07.25. 13:17:58

States: Jól értem, hogy szerinted a FIDESZ-nek részt kellett volna vennie ezen a tüntetésen? Nézd már meg kik voltak ott a szónokok, meg a szervezők. Ezekkel közösséget vállalni felelős politikai erőnek nem lehet. A Pokorni levél szerintem a lehető legjobb állásfoglalás volt a Fidesz részéről.

tevevanegypupu 2008.07.25. 13:31:33

Es hol voltak az ellentuntetok? Akik ezt az egesz cirkuszt elinditottak, az szdsz kepviseloi, Budapest felhaborodott nepe ugyan hol volt? Ilyenkor miert nincsenek ott? Miert mondtak vissza? Mikor maskor mint ilyenkor lett volna ott a helyuk? Erdekes.

Hattory Hanzo 2008.07.25. 13:37:31

tevevanegypupu

Egy érdekesebb kérdés: hol volt Mitnyan György?

tevevanegypupu 2008.07.25. 13:39:25

Hattory
Ott volt. A turul kepeben.(:

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.07.25. 14:20:34

Hannibál

Kell bizony :)

Még akkor is, ha az idő előrehaladtával az ember igénye csökken az ilyesmire, és inkább nyugalomra vágyik. Mivel Budapesten csak ab und zu járok, a világért nem szólnék bele, milyen várost építetek. Az is igaz viszont, hogy túlságosan szeretem azt a várost ahhoz, mintsem közömbös legyen számomra a jelene és jövője. Szép és izgalmas város, de pillanatnyilag az izgalmak a kelleténél nagyobb mértékben vannak jelen, ha megengedtek egy ilyen észrevételt.

Grrr 2008.07.25. 15:23:34

A kozmopolitizmussal nincs semmi baj, sőt. Budapestnek nyitottnak kell lennie. Nagyon sok izgalmas kulturális kezdeményezés, program van a városban - ehhez mondjuk viszonylag kevés köze van Demszkyéknek.

De egy nyitott és kozmoplita város is lehet rendezett, lehet jó rendőrsége, tömegközlekedése, tiszta és kátyúmentes úttestei és járdái, értelmes és betartatott rendezési terve, esztétikai aspektusokat is komolyn vevő építészeti engedélyezési eljárásai.

Ez lenne a főváros és a kerületek feladata, többek között...

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.07.25. 15:24:41

Elpet:
Egészen más a választási kampány, és egészen más a kormányzás.

Hazudtam. (Amikor a posztot írtam, még nem tudtam, mikor lesz a tüntetés).

Vidékre kellett mennem (hónapok óta egyeztetett, ide-oda tologatott izé, ami csak itt és most volt jó, ráadásul másoknak kellett hozzám alkalmazkodniuk), és csak késő éjszaka értem haza.

Mindenkitől bocs, de valami azt súgja nekem, hogy lesz még itt bazmeg.

Így smalladamot sem láthattam működés közben.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.07.25. 15:48:50

Nota bene, egy kozmopolita város akár el is viselhet néhány turul-szobrot. A söpredéket természetesen az sem.

Google 2008.07.25. 15:54:06

Olvasom Smalladamot a helyén. Itt is a helyén van.

"A szemtanúk szerint a kötekedésből induló bunyó a tömegből azonnal odagyülekező szkinhedek támogatásával gyorsan átfordult "mocskos zsidó"-zásba, illetve a ..."

Na, ezek a szkinhedekkel, akik október 23.án, homoszexuálisok tüntetésén stb. megjelennek, ezekkel nem tud/nem akar semmit kezdeni a tisztelt magyar rendőrség.
Mit csinálnak ezek a "szkinhedek" események között?

states 2008.07.25. 16:04:33

smalladam, hiba
A Turul-ügy elérkezett ahhoz a ponthoz a 9. kerületi jegyző fellépésével, amikor a Fidesz maga is nyugodtan meghírdethette volna legalább kerületi szinten a demonstrációt és nem kellett volna átengedni a terepet a Jobbiknak. Az különben sem járható út, hogy egy ekkora párt átengedi folyton a kezdeményezést az ilyen szimbolikus kérdésekben a széljobbnak, mert akkor neki egy idő után csak a Kéri-kör meg a nyugdíjak befagyasztása marad. Aztán csodálkoznak, hogy jobbról is balrói fogyik a Fidesz...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.07.25. 16:04:49

plastik02:
A te megcsonkított torzód kéne a turul helyére, annak lenne csak jelentésértéke.

states 2008.07.25. 16:06:54

...jobbról is, balról is fogyik a Fidesz...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.07.25. 16:16:40

google:
smalladam egy habzószájú debil ultralibbencs, akinek azt sem hinném el, hogy tej fehér. Te is az vagy.

tevevanegypupu 2008.07.25. 16:22:40

Beken kellene hagyni azt a madarat, fizessenek erte buntetest, mert engedely nelkul epitettek, aztan maradjon ott nyugodtan. Akinek nem tetszik ne nezzen ra, igy van ezzel mas is, akinek masfajta epuletek, jelkepek nem tetszenek. Nem ez a madar fogja elrontani azt az osszkepet ami Budapestet mostanaban jellemzi.

A kosz, az allando felfordulas, forgalomeltereles, kertitesek amik soha nem voltak, bedeszkazott kirakatok, felig osszeomlo epuletek, kimarado busz es villamosjaratok,
lebontott muemlekhazak, szerencsetlen emberek, rosszarcu, gyanus alakok, hajlektalanok, keregetok..

Aki csak egy-ket napig marad es nem er ra megnezni, meghallgatni egy szinhazi eloadast, koncertet, annak ez a latvany marad az emlekei kozott.
Kozmopolita vilagvaros? Na igen..Kerdes, hogy kinek es mihez viszonyitva?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.07.25. 16:22:46

states:
A Fidesz be van szarva, ha kimegy a szoborhoz, a világot telekürtölik a zsidók, hogy nácik. Jogos félelem. Ugyanakkor ezzel a beszari, konfrontálódni nem merő mentalitással nem lehet választást nyerni.

hiba 2008.07.25. 16:34:25

States: Szerinetm egyáltalán nem kellett volna átvennie a kezdeményezést turul ügyben. A Fidesz egy tömegpárt, nem tehetimeg, hogy ilyen etikailag is kétes ügyhöz (engedélytelenség, polgári-áldozatok+turul) utcai megmosdulást szervezzen, amikor Ő arra készül, hogy törvényes keretek között vezessen majd egy egész országot. Meg kell hagynia a széljobbnak a saját helyét, ezeknek az embereknek úgyse tud mit mondani egy élni és alkotni akaró polgár. Legfeljebb ha pszichiáter. Lásd. fentebb.

states 2008.07.25. 16:39:47

Mr Falafel
Ha nem megy ki, a Fideszt akkor is lenácizza a balliberális média, így megy ez amióta Fodorék elhagyták a pártot...

states 2008.07.25. 16:54:29

hiba
A Fidesz egy nemzetiliberális polgári párt, amelynek kell, hogy legyen értrékrendje, ha nincs, akkor az csak masszapárt, nem tömegpárt. A Turul-csontot meg már lerágtuk, de azért megjegyzem, ha a jobboldal arra vár, hogy a balliberális többségű közgyűlés bármilyen emlékmű-állításhoz hozzájáruljon, akkor Kun Béla emlékpark létesítését kell kérelmeznie, mert máshoz aligha járulnak hozzá....

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.07.25. 17:00:22

states:
Én teljes mértékben egyetértek veled.

hiba:
Inkább az a mizéria etikátlan, amit ti a szobor köré szerveztek. Persze, számomra már a puszta létezésetek is etikátlan, egy unfair húzás a kaporszakállú részéről.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.07.25. 17:04:52

Grrr
tevevanegypupu

Ki a kozmopolita?

A patrióta, aki jól tudja érezni magát más patrióták között is?

Vagy a népek háborgó óceánja fölött lebegő űberértelmiségi?

Szeretem Michael Palin útifilmjeit.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.07.25. 17:28:44

További kérdéseim:

Intoleráns-e az, aki nem akar lakóhelyén együttélni a világ elképzelhető kultúráinak mindegyikével?

Rossz hazafi-e az, aki elfogadja, hogy a világ kultúrájának vannak már olyan közös elemei, amelyek egyet jelentenek mindenki számára, eredetüktől függetlenül?

Soviniszta-e az, aki mindezek mellett aggódik, hogy a közös kultúra elemei elsorvasztják a helyi elemeket? És a sorvadás ellen tenni akar, táncházba jár, citerazenekarban játszik, az íjászatot gyakorolja?

Én mindhárom kérdésre nemmel válaszolok.

Kissé sokféle hatás éri az embereket mostanság. Nem egyszerű jól feldolgozni.

tevevanegypupu 2008.07.25. 17:40:24

Elpet
gondolom patriotak egymas kozott kellene elviseljek egymast barhol a vilagban, ha mar a sors szamkivetette oket. Nem lehetetlen. De ennek talan nincs is sok koze a kozmopolitizmushoz, ezt talan bekes egymas mellett elesnek lehetne nevezni.
Es hogy baj-e, ha valaki nem ohajt egy masfajta etnikum - vagy sokfajta etnikum - kozott elni? Ez altalaban az integralodastol fugg. Ha az a bizonyos etnikum kepes megfekezni, mondjuk evente csak egyszer kiterjeszteni azt a szokasat ami zavarna a tobbiek lelki nyugalmat vagy individualista hajlamat akkor nincs baj.

Akkor legfeljebb a berzenkedonek azt javasolhatna az ember, hogy vonuljon kolostorba vagy vasaroljon az erdo szelen hazat. De ha az etnikumok rogton atalakitanak az addig megszokott kornyezetet sajat izlesuk szerint, hat..
Na erre nem tudunk jelenleg megoldast igaz?(:

smalladam 2008.07.25. 18:00:46

states, abben igazad van, hogy a fidesznek lehetne határozottabb kommunikációja csomó olyan esetben, mikor a széljobb lecsap előttük, és az ő hülyeségeik tematizálják a témát.

ebben az esetben szerintem a pokorni ötlete korrekt volt, ezt nyomathatták volna határozottabban, mindkét féllel (szdszmszp vs turbómagyarok) szemben. de oda nyilvánosan kivonulni egyedül, vagy mással szerintem elég rizikós húzás lett volna, szerintem jól tették, hogy most távol maradtak.

mr falafel: a tej kék.

olibácsi, hát sajnálom, hogy nem láthattál működés közben. elszívhattunk volna egy cigit és megvitathattuk volna a turul modern kori eszme- és szimbólumtörténetét, amiról épp most próbálok egy cikket összehozni.:)

google: engem is érdekelne, hogy a szkinhed-problémával valaki miért nem akar kezdeni valamit. például miért jó a radikáljobbos szervezeteknek, hogy ha békésen akarnak demonstrálni, pár kopasz akkor is mindig megtalálja a módot a hőzöngésre, amiből aztán a sajtóban az jön le, hogy már megint balhé volt..

hiba 2008.07.25. 18:55:38

Falafel: szeretnéd ha nem léteznének olyan emberek akik másként gondolkodnak mint Te? Miért volna az jó Neked? Attól még nem lennél kevésbé jelentéktelen kis pöcs, aki egy fórumon éli ki az agresszív hajlamait, mert még az utcai hőzöngéshez is gyáva. Fárasztó vagy, de mondjad csak.

Google 2008.07.25. 19:38:46

Ezek a szkinhedek egy párhuzamosan mozgó csoport, még azt sem mondanám, hogy szélsőjobbosok, ezek azok, akiknek soha nem esik semmi bajuk, valamilyen oltalom alatt állnak és érdekeltek a balhék kirobbantásában.
Egyszer majd többet fogunk tudni róluk is!

maior exercitus · http://defense.blog.hu 2008.07.25. 19:57:18

HANNI,

mé',
ÉN VÉDEM A nomenklatura-gyerek, Kirgizisztánban szocializálódott, maoista, belvárosi tápos vakegér JOGFILOSZ
idióta DEMSZKYT??!

Hülye úr.

maior exercitus · http://defense.blog.hu 2008.07.25. 20:01:22

Szerintem

OJSÁGÍRÓT werrni

ritka nagy élvezet lehet!

(Andrassew jut eszembe...:-DDDD ]

maior exercitus · http://defense.blog.hu 2008.07.25. 20:25:59

re: "google", "Mr. Falafel":

Isten a tanúm, képtelen vagyok megérteni, hogy egy ilyen "smalladam" - kisköccsögh

mi a gyásznak jár ide kommentolni, mikor a globáljewish gazdáinak alfelében a lefetyelő nyelve, és minden leírt szavával az antimagyar, gyurcsányista és pluszban a telavivi szélső neolibbantakat szopja le ??!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.07.25. 21:10:41

hiba:
Sosem zavart, ha avalaki másként gondolkodott, mint én. És itt a "gondolkodott"-on van a hangsúly. Te és többi balfasz valahonnan egy olyan sűllyesztőből került elő, ahol nem divat gondolkodni. Hozzád és a fajtádhoz képest egy amőba Einstein padtársa.
"ÉLETKÉPTELEN EGYED". Jegyezd meg jól ezt a kifejezést! Olyan véglényekre vonatkozik, mint te is vagy, akiknél a protoplazma elkülönülése két övre még nem indult meg. Vagy megindult, csak a külső, egynemű ektoplazma valami olyan anyagot termel, amivel a magyar földet mérgezitek. Érted, te szánalmas szellemi éhenkórász? Nem vagytok több, mint az endoplazmában keletkező sár, amit kiokádtok egy nyíláson, és kéregplazmán vonszolva gusztustalan testeteket, hagytok magatok után.

És tudod, nyomorult cestoda, azért nem megyek a szoborhoz óbégatni, mert van úgy, hogy az ember szabad véleménynyilvánítása más embereket esetleg sért. Szoktam olyat mondani, hogy isten szeretkezzen vele, de sosem hangosan, kinn az utcán. A céltalan, nagy nyilvánosság előtti obszcenitás nem vonzz, még akkor sem, ha egyébként szimpatizálok a véleményükkel és annak kifejezésmódjával. A turul tövében "mocskos zsidó"-zni nem különösebben meglepő vagy durva. Tudjuk, hogy a zsidók akarják lebontani, csak, mert magyar, s ha ezért azt várták, hogy "éljenek a zsidók!", hát elég furcsa lenne.
Szóval, majd szólj, ha komolyra fordul az ügy, addig csak verbálisan verlek agyon, aluliskolázott kretén.

tevevanegypupu 2008.07.26. 10:33:35

www.hetivalasz.hu/cikk/0807/miert_ne_maradhatna_a_turul

Gondolom ezt eppen azok nem fogjak olvasni akiknek szol.Meltanyossag, tolerancia es masok velemenyenek tiszteletben tartasa - ha nem tul szelsoseges - mostanaban nem szokas, verre megy minden. Lehet, hogy ezt nem is ide kellett volna kuldeni hanem mondjuk a 168 oraba.(:

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.07.26. 11:24:56

teve:
Úgy vélem, elég világos a másik oldal szándéka. States helysen látja: mindenáron fenn kell tartani a látszatot, hogy a magyarok (jobboldal) egy erőszakos kisebbség, akik a csendes többséget (baloldal, de elsősorban zsidóság és cigányság) megfélemlítve igyekszik kinyilvánítani identitását. Vagyis mi csak velük szemben érezzük magyarnak magunkat. Éppen ezért nekik minduntalan úgy kell viselkedniük, hogy mi mindenképpen úgy érezzük, hogy magyarok csak úgy lehetünk, ha magunkat velük szemben értelmezzük.
Ez egy elég ellentmondásos szituáció, ha figyelembe vesszük, hogy az uralkodó elitek (pol-gazd és """kulturális""") milyen identitásúak. Nevetséges, amikor az uralkodó, lassacskán újra elnyomó kisebbség (ballib férgek) ajvékol, hogy őket üldözik ebben az országban. Náluk minden lőfegyver és vízágyú, amit kontroll nélkül alkalmaznak is, náluk az igazságszolgáltatás(?????) póráza, de ők érzik veszélyben magukat. Undorító, visszataszító. Ezért fontos, hogy mindazok, akik az ő tobzódásukat rossz szemmel nézik, tartsanak össze. A legkisebb engedmény, amit a humánum diktál, és ösztönösen magyar, az ő malmukra hajtja a viszet, mert ők ösztönösen aljas férgek, és a humánum ismeretlen fogalom előttük. Ideértve, természetesen, a szavazótáborukat is.

Grrr 2008.07.26. 12:57:29

Elpet

A kozmopolita város az én értelmezésemben egy olyan hely, amely - intézményesítetten és legtöbb lakója révén személyesen is - szívesen befogad (magasan kvalifikált) külföldieket, igyekszik érthetővé és élhetővé tenni számukra a várost (angol nyelvű tájékoztatás, egyszerűsített hivatali eljárások, stb.).

Az ilyen város lakossága nem morog, hogy miért vannak angolul is (vagy egyes esetekben csak angolul) elkészítve a feliratok, nem mondja az exotikus kulturális programokra meg éttermekre, a kóser és halal hentesekre, hogy minek ez.

Sok embernek van külföldi szomszédja vagy ismerőse, sokan tudnak valamennyire angolul (a bolti eladókat és MÁV-osokat is beleértve).

Az nyilvánvaló, és a kozmopolitizmusba nem tartozik bele - és soha sme tartozott bele - az antiszociális magatartás elviselése. A hangoskodást, szemetelést, pláne bűnöző életformát üldözni kell. Ez pont az, amit mondtál, illetve ami a "kozmopolitizmus" értelmezésében is benne van, hogy vannak bizonyos együttélési szabályok, amelyek minden kozmopolita városra igazak. Van tolerancia a vallások, kultúrák, életformák iránt, de nem lehet felrúgni az alapszabályokat ("addig terjed a szabadságod, amíg nem sérted más ember szabadságát" című finomkodás).

Mindenki megőrizheti ezen körülmények között is a saját kukltúráját, ha akarja. Bár az tény, hogy van keveredés, és ez egyre nagyobb. Pesten mér régóta vannak
- olasz éttermek, török és kínai büfék, ír kocsmák
- (külföldi!) klasszikus zene, opera, pop és rock és minden új műfaj
- Valentin-nap, anyák és apák napja, május elseje
- piknikelés, wellness-fürdőzés
- "pantalló" a "gyatya" helyett
- rengeteg jövevényszó
- külföldiek által indított tudományok és művészeti irányok

Gyakorlatilag mindaz, ahogyan élünk, amit dolgozunk, ahogyan szórakozunk, amit viselünk, stb. már inkább külföldi eredetű, ami jól vagy kevésbé jól beépült a kultúránkba. Még a talán intaktabb keleti kultúrákba is.

De "helyi elemek" mindig is lesznek, ezeket állandóan újrafogalmazzuk, vagy teljesen újakat hozunk létre. Így alakul át a kultúra folyamatosan mindenhol (a "fejlődés" szót nem szeretem ebben a kontextusban).

states 2008.07.26. 13:00:54

Azért Demszkyék ostoba Turulellenes hadjáratának van hozadéka is, ezt lássuk be mi is itt az árok túloldalán. Az ország kétharmada, na legyünk jóhiszeműek, fele, idáig azt sem tudta, mi fán terem a Turul. Mostanra viszont annyit biztosan tudnak, hogy valami ragadozómadár, amit a Fidesz rászabadított a fővárosra...

tevevanegypupu 2008.07.26. 13:26:40

Mr Falafel

megertem mindket oldalon az inkabb elkeseredett mint gyulolkodo velemenyeket. Senki nem nevetseges, senki nem utodott, mindenki nyugalmat szeretne, csak eppen nem hagyjuk egymast beken. Nem igaz, mennyire keptelenek vagyunk beszelgetni egymassal.Nem tudjuk vegighallgatni a masikat anelkul, hogy kozbe ne vagnank es ne a magunk igazat akarnank belegyomoszolni a zsebebe (rosszabb esetben a torkan le).

Nehez igy barmit is kezdeni.Nem az a baj forrasa, hogy eppen szocialistak vannak jelenleg kormanyon. A problema a szemelyekkel van.
Nev szerint meg lehet nevezni, kiknek kellene elmenni ahhoz, hogy helyrealljon a nyugalom. A masik oldal is valoszinuleg inkabb az elvhez mint szemelyekhez ragaszkodik. A szocialdemokraciaval semmi baj. De azokat akik nalunk ezt kepviselik - illetve azt akarjak elhitetni mindenkivel - keves kivetellel nem lehet elfogadni.

Elhiszem azt is, hogy a jobboldal nehany politikusa is ellenszenvet valt ki mert tulzo, nem hajlando kompromisszumokra es sokszor anakronisztikus elveket kepvisel. Csak eppen veluk kapcsolatban egyedul ez a kifogas merulhet fel, gazdasagi buncselekmenyek, adocsalas es trukkok szazai nem kapcsolodnak a nevukhoz.

maior exercitus · http://defense.blog.hu 2008.07.26. 13:39:10

"Mr. Falafel":

A Turul-szobor ABSZOLUT Fidesz-ügy.

Formálisan, szervezetileg és a döntéshozók, kivitelezők szintjén is,. A jogi képviselet szintjén is, a jogviták éles hangneme szintjén is.

Mitnyan és a kerületi jobboldali többség döntése, a helyi Hivatal végrehajtása,
az új polgármester, mint Fidesz Ex-Elnök, majd alelnök személye,
a MAI jobboldali többség kiállása,

az I. ker. Fideszes polgármester és az ottani önkormányzat jobboldali többsége,
a I. ker. Jegyző adekvát hozzállása

mind bizonyítja a TURUL-ügy fideszes jelentőségét és saját ügye minőségét.

E kérdésben azonban NEMZETI konszenzus van,

szemben a Bűnös Város magyargyűlölő, kozmopolita, nihilista, ofnerjüdisch, bolsevik
SENKIHÁZISÁGÁVAL,
akiknek képviselői lassan levegőhöz sem jutnak a saját balfxságuk prése alatt !!!
süti beállítások módosítása