Zenés olimpiai készülődés
2008. július 12. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Zenés olimpiai készülődés

 Bár a visszajelzések alapján a kutyát sem érdekli, mégiscsak folytatjuk kelet-ázsiai könnyűzenei sorozatunkat, elvégre ezért kapjuk a pénzt a pekingi Világelfoglalási Bizottságtól. S ha már Peking, akkor maradjunk is itt. A foci EB-nek vége, vészesen közeleg az olimpia, amely augusztus 8-án kezdődik, s valószínűleg az utolsó olimpia lesz az emberiség történelmében, amely még érdekel valakit. Amúgy lehet nyavalyogni, hogy miért kaphatta meg a szervezés jogát a kínai főváros, de szerintünk maradjunk annyiban: ha a Coca-Cola vehetett magának olimpiát, akkor a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága miért ne tehetné?

 De most hagyjuk a politikát és az üzletet, s fókuszáljunk egy sokkal kellemetlenebb dologra - az olimpiával kapcsolatos zeneszámokra. Mint ismeretes, az állandó olimpiai himnusz mellett egy jó ideje minden olimpiának megvan a maga himnusza meg egy csomó hivatalos és nem hivatalos indulója, dala, nótája. Ezeket éneklik a nyitó- és záróceremóniákon, valamint a kapcsolódó eseményeken. Általában egy-két hivatalos CD-t is kiadnak, amely a dalokat tartalmazza.

 Nem tudjuk, hogy ez az egész mi célt szolgál. Az olimpiai zeneszámok teljesen egyértelműen az emberiségellenes bűntett kategóriájába tartoznak, éneklőik egy életre lejáratják magukat, s üzletnek sem lehet túl jó a dolog, legalábbis mi még nem találkoztunk élő emberrel - halottal sem -, aki önként végighallgatott volna egy olimpiai himnuszt.

 Mindenesetre úgy tűnik, az olimpiai zenélés olyan, mint a végbéltükrözés - kellemetlen, de bizonyos esetekben szükséges -. úgyhogy a kínaiak is kiveszik belőle a részüket. A játékok még nem kezdődtek meg, de már egy ideje egyre-másra jelennek meg a vonatkozó zeneszámok, amelyeket aztán a kínai médiumok hónapokig lényegében megszakítás nélkül sugároznak.

 Az olimpiai számoknak egy különösen fájdalmas változatát képezik azok a nóták, amelyek felénekléséhez több popsztár áll össze. A kínaiak azonban rajonganak az ilyen projektekért, s mai válogatásunk első dala is egy ilyen klip lesz. A dal, mely a We are ready címet viseli, arra az alkalomra született, hogy éppen egy év volt hátra az olimpia megnyitásáig. 133 kínai, taiwani és hongkongi csillag tömörült be a stúdióba, hogy közölje a világgal: Peking készen áll az olimpiára:

 

 

 Ha valakinek tetszik a nóta, egy élő Tiananmen téri felvételt is megtekinthet róla itt. Maradjon köztünk, de a Tiananmen téri tankos performansz szórakoztatóbb volt, igaz, azt nem fogja túl gyakran emlegetni a pekingi olimpiai előkészítő bizottság.

 Egy gyönyörű duett volt az olimpiai fáklyacipelés hivatalos dala, amelyben a kék melegítős kommandósok nem szerepelnek ugyan, de egy csomó más dolog igen:

 

 

 100 nappal az esemény megnyitása előtt a kínai popsztárok újabb opusszal jelentkeztek, ez a Peking üdvözli Önt címet viseli. Lássuk csak:

 

 

 A Coca-Cola külön olimpiai himnuszt adott ki. Ezt a S.H.E. nevű híres taiwani lánybanda, valamint Wilber Pan (Pan Weibo) és a hongkongi isten, Jacky Cheung énekli. Címe kb. annyit tesz, „Híressé válni az egész világon”:

 

 

 A viccesnek számt filmjeiről nálunk is ismert Jackie Chan - aki az egyik fenti, közös számban is szerepel - sem maradhatott ki a jóból, ő egész filmmel jelentkezett az olimpiához kapcsolódóan. Ennek betétdala az alábbi:

 

 

 És végül nézzük az a dalt, amely az eddigi információk szerint a pekingi olimpia hivatalos himnusza lesz. Ezzel A Mei és zenésztársai ajándékozták meg a világot. A dal címe: „Örökké barátok”:

 

 

 És az igazán kitartóknak ugyanez angolul:

 

 A fentieken kívül természetesen még további több tucat hasonló nóta jelent meg, és fog megjelenni a következő hetekben. Ha valaki ezekre is kiváncsi, annak csak azt tudjuk tanácsolni, hogy üljön fel egy repülőre, költözzön be a Madárfészek-stadionba, és töltse ott élete hátralevő részét. Megérdemli.

 


 

Sorozatunk korábbi részei:

Jak, csajok, satöbbi

Nyugat-ázsiai kisnyilas videonépzene

Rózsa másodkézből

Csengtui falfirkászok, szevasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr97563968

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reklámzenék 2008.07.27. 15:39:27

A Coca-Cola és az olimpiaA Coca-Cola már 1928-ban, az amszterdami játékokon támogatta először az olimpiát, most a pekingi oli...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zetek 2008.07.12. 12:06:08

Jó látni, hogy a publikum, ha beledöglik, ti akkor is nyomjátok a kínai zenét. Végig néztem. Úgy érzem, ezek penitenciának sem utolsók. Miután a napokban felvett stoposról kiderült, hogy a buddhista főiskola hallgatója. Részletezte a kníai vizestál hangszerként történő felhazsnálásának lehetőségeit.

irrelevant 2008.07.12. 12:49:01

Tényleg senkit nem érdekel.

da 2008.07.12. 13:11:03

hu aszittem az elsonel, h 133-an bemondjak u.azt.

vattafák 2008.07.12. 15:25:12

mi van???
"Az olimpiai zeneszámok teljesen egyértelműen az emberiségellenes bűntett kategóriájába tartoznak, éneklőik egy életre lejáratják magukat, s üzletnek sem lehet túl jó a dolog, legalábbis mi még nem találkoztunk élő emberrel - halottal sem -, aki önként végighallgatott volna egy olimpiai himnuszt."
Barcelona, Mercuryéktól, megvolt?

acidszarka · http://kigondoltam.blog.hu 2008.07.13. 01:03:04

Uncsi ez a kínai téma. Tényleg csak ennyire fussa?

Kündü, a Kurszán 2008.07.14. 22:10:50

Ki mondta, hogy a "kutyát sem érdekli",

egyetlen két normális blogotok a Tibet(with music) volt!

Ujgur zenét is akarok.

Felszabadítási indulókat!

Mert HA BALHÉ lesz, az vagy a Kasgar, Turfán, Ürümcsi, Kotán négyszögből, vagy a mongol (nemzet NAGYOBB része...) kisebbség részéről lesz...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.07.14. 22:58:45

Hát a mongolok tényleg kezdenek mozgolódni.
Össze áll egy új horda?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.07.14. 23:11:08

hát tényleg érdekes vót..

és Kündű ujgur zenét akar :)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.07.14. 23:31:19

Kündü, te amúgy sámándobpergésre kommentelsz? ez megy a háttérben cd-ről, amikor benyomod a nagybetűt, mi? :D

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.07.15. 00:01:09

www.youtube.com/watch?v=M5Zx5xxQXxU&feature=related
ez meg az egyik legszebb népdal amit valaha hallottam.
sajnos az eredeti nincs fenn, de nagyon szép dallam,
majdnem hogy magyaros.

(kündü vigyázz, a harmónika rosszorosz hatás,
és valami israelslite töltötte fel)

én erre kommentelek. )
süti beállítások módosítása